Behandling av atopiskt eksem

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Behandling av atopiskt eksem"

Transkript

1 Behandling av atopiskt eksem Sammanfattning Atopiskt eksem (AE) är en kronisk hudsjukdom som medför inflammation och klåda i huden. Vissa faktorer kan förvärra besvären vid atopiskt eksem, till exempel stress, värme, vatten och irriterande kemikalier. Mjukgörande hudpreparat förstärker hudens barriär och minskar risken för att eksem ska uppstå. Lokala glukokortikoider används utanpå huden och har god effekt mot inflammation och klåda. Rätt använda har lokala glukokortikoider få biverkningar och mycket liten påverkan på kroppen utöver själva eksemet. Det är viktigt att behandling med glukokortikoider genomförs i sin fulla längd, inklusive underhållsbehandling när eksemet har läkt ut. Besvären riskerar annars att snabbt återkomma. Pimekrolimus (Elidel) och takrolimus (Protopic) är läkemedel som används när behandling med lokala glukokortikoider inte har givit tillräcklig effekt. Det är inte fullständigt känt vilka biverkningar läkemedlen kan ge vid långtidsbehandling, och man är därför återhållsam med användningen av läkemedlen. Ljusbehandling med ultraviolett ljus är en annan behandlingsmetod mot atopiskt eksem. Atopiskt eksem (AE) är en kronisk hudsjukdom som ger upphov till inflammation och klåda. Ett vanligare namn på åkomman är böjveckseksem. Personer som har AE har ofta även allergisk astma och/eller hösnuva (atopisk sjukdom). Sjukdomen atopiskt eksem har haft många olika namn. Andra namn som har använts är bland annat atopisk dermatit, atopiskt eksemsyndrom och böjveckseksem. Man vet inte säkert vad som orsakar atopiskt eksem. Mycket pekar på en obalans i samspelet mellan vissa celler som ingår i kroppens immunförsvar, och att denna obalans ger upphov till hudbesvären.

2 2(8) Arv och miljö Både arvsanlag och miljö är viktiga för uppkomsten av AE. Om en av föräldrarna har eller har haft sjukdomen är det ungefär 30 procents risk att deras barn får AE. Motsvarande siffra om båda föräldrarna har haft sjukdomen är 70 procent. När det gäller miljö har flera faktorer diskuterats, till exempel en modern västerländsk livsstil och förändringar i hur vårt immunförsvar stimuleras av mikroorganismer (enligt den så kallade hygienhypotesen att vi lever i en alltför ren miljö och immunförsvaret därför inte får den stimulans det behöver för att fungera normalt). Förekomsten av AE ökar i Sverige och i andra länder med västerländsk livsstil. Man vet inte exakt hur stor ökningen är, eller vad som är orsaken till ökningen. AE är den vanligaste kroniska hudsjukdomen hos barn. I Sverige drabbas ungefär en femtedel av alla barn av AE. De flesta får endast lätta till måttliga besvär av sjukdomen. I många fall går sjukdomen över spontant med åldern och AE är därför mindre vanligt hos vuxna. Det är troligt att sjukdomen även kan bryta ut i vuxen ålder. Vem har atopiskt eksem? Ett vanligt kännetecken hos personer med AE är att huden är torr. Ett annat är att den reagerar kraftigare än normal hud på kontakt med irriterande ämnen, med klåda och inflammation som följd. För att en person ska sägas ha atopiskt eksem krävs att han eller hon uppfyller följande kriterier: Klåda (måste förekomma) Dessutom minst tre av följande kännetecken: Eksem i arm- eller knäveck, på vrister eller på halsen (samt kinderna hos barn under tio år). Astma eller hösnuva hos personen själv (eller atopisk sjukdom hos nära släkting om personen är under fyra år) Torr hud under det senaste året Eksem i böjveck (eller kind/panna och sträcksida av armar/ben hos barn under fyra år) Besvären uppkom före två års ålder

3 3(8) Det finns andra hudsjukdomar som kan vara svåra att skilja från AE. Exempel på sådana åkommor är psoriasis, svampinfektioner, skabb och kontakteksem. Atopiskt eksem i olika åldersgrupper Beroende på personens ålder, så kan atopiskt eksem yttra sig på olika sätt. Det finns tre faser indelade efter ålder. I alla faser är klåda och torr hud dominerande symtom. Barn under två år Hos drygt hälften av patienterna kommer utslagen redan under första levnadsåret. Utslagen börjar oftast på kinderna och kan sedan sprida sig över hela kroppen. Barn 2 12 år Hudutslag ses ofta i böjvecken, särskilt i arm- och knäveck samt runt handleder och vrister. Handeksem är inte ovanligt. På grund av ständig klåda och rivning blir huden förtjockad med rivmärken. Ungdomar/vuxna Hos vuxna kan eksemet fortfarande sitta i böjveck. Det är dessutom vanligt med eksem på händerna, halsen och i ansiktet särskilt på ögonlocken, runt munnen och i pannan samt i hårbotten. Förvärrande faktorer vid atopiskt eksem Vissa faktorer kan förvärra hudbesvären vid atopiskt eksem. Exempel på sådana faktorer är: Svettning Värme, till exempel på grund av för varm klädsel och hög fysisk aktivitet Kemisk retning av huden, till exempel våtarbete och rengöringsmedel Mekanisk retning av huden, till exempel av ylle eller skavning Irriterande och klådframkallande födoämnen, till exempel citrusfrukter och tomater Stress. Klåda kan ofta förvärras under stressiga perioder. Kliandet leder till irritation av huden, vilket förstärker klådan och kan leda till en ond klådriv-cirkel. Andra allergier, till exempel mot pollen eller pälsdjur (är dock oftast av mindre betydelse för eksemet)

4 4(8) Infektioner, framförallt i luftvägar och hud En viktig del i behandlingen är att lära sig undvika/hantera förvärrande faktorer. Ungdomar med atopiskt eksem bör få råd att inte välja yrken där arbetsmiljön kan öka risken för hudirritation. Allergier Allergier spelar en underordnad roll vid atopiskt eksem och för de flesta personer ger inte en allergiutredning (t.ex. pricktest) några resultat. I regel är det långt viktigare att lära sig undvika faktorer som kan förvärra eksemet, se exempel i listan ovan. Hos små barn med eksem, som inte har blivit bättre av behandling, kan allergi ibland vara en utlösande orsak. Behandling av atopiskt eksem Behandlingen av atopiskt eksem är inriktad mot de besvär som är kopplade till sjukdomen, det vill säga klåda, eksem och torr hud. Torr hud behandlas genom daglig användning av mjukgörande hudpreparat. Klåda och eksem dämpas i första hand med glukokortikoider som smörjs på eksemet. Utöver glukokortikoider finns även andra behandlingsmetoder som kan dämpa inflammationen i huden, bland annat läkemedel som hämmar immunförsvaret, samt ljusbehandling med ultraviolett strålning. Vid infekterade eksem kan även medel mot själva infektionen användas. Medel mot torr hud Patienter med AE har ofta en skada i hudens barriär. Skadan är följden av förändringar i fetternas sammansättning och leder till att huden torkar ut och blir mer sårbar för irriterande ämnen. Mjukgörande medel förstärker tillfälligt hudens barriär och minskar risken för att eksem skall uppstå. Medlen har även en klådstillande effekt. Mjukgörande medel innehåller fetter och i många fall även vattenbindande ämnen. Beroende på hur mycket fett de innehåller benämns de som salva, fet kräm, kräm eller kutan emulsion (lotion). Medlen innehåller ofta karbamid (urea), propylenglykol eller glycerol som vattenbindande ämnen. Man bör tänka på att barn kan känna sveda i huden av karbamid och till viss del även av propylenglykol. Mjölksyra, som också kan ingå, ger ofta sveda. Det är individuellt vilken kräm som passar varje person bäst, och man kan behöva pröva olika medel för att komma fram till något som passar. Man bör smörja med mjukgörande medel minst en gång dagligen och omedelbart efter bad och dusch samt när huden känns torr.

5 5(8) Glukokortikoider för utvärtes bruk Lokala glukokortikoider (kortisonliknande läkemedel för utvärtes bruk) hämmar inflammation och verkar klådstillande, och är förstahandsvalet vid behandlingen av AE. Glukokortikoiderna indelas efter styrka: svaga (grupp I), medelstarka (grupp II), starka (grupp III) och extra starka (grupp IV). Liksom för mjukgörande medel kan det vara individuellt vilken typ av preparat som ger bäst resultat för den enskilde patienten. Behandling med lokala glukokortikoider bör inte avslutas förrän eksemet är helt läkt. Det är ofta nödvändigt med upprepade behandlingsperioder. Rätt använda har lokala glukokortikoider få biverkningar och mycket liten påverkan på kroppen utöver själva eksemet. Behandlingen bör inledas med en glukokortikoid som har tillräckligt hög styrka för att effektivt dämpa eksemet inom några dagar. Preparatet bör sedan användas tills eksemet och klådan försvunnit (1 4 veckor) och därefter ytterligare några dagar. Det är viktigt att behandlingen genomförs i sin fulla längd, och inte avslutas i förtid. Ett sådant avbrott kan annars medföra att eksemet blossar upp igen. När eksemet har läkt kan man starta nedtrappningen av behandlingen. Nedtrappningen innebär att man använder preparatet med längre mellanrum, dock tillräckligt ofta för att man ska vara fri från klåda och att eksemet inte återkommer. Vilken glukokortikoid-styrka som används beror bland annat på hur kraftigt eksemet är, var på kroppen det sitter och patientens ålder. Vid lindrigt AE bör man i första hand använda svaga glukokortikoider (grupp I), speciellt hos små barn. Starka glukokortikoider bör undvikas i ansiktet. Det är viktigt att komma ihåg att det i första hand är läkemedlets grupptillhörighet (I IV) som bestämmer styrkan på preparatet, inte procenthalten. En salva som innehåller 0,1 % av en grupp IV-glukokortikoid är alltså starkare än en salva med 1 % av en grupp I-glukokortikoid. Om eksemet inte blir bättre av behandling med glukokortikoider bör läkaren utreda om det kan röra sig om en kontaktallergi eller om det kan finnas andra bakomliggande orsaker, till exempel en hudinfektion. Biverkningar som påverkar hela kroppen är ovanliga vid utvärtes behandling med glukokortikoider. Lokala biverkningar på huden kan förekomma, särskilt efter lång tids användning av starka glukokortikoider. Hudförtunning, utvidgning av blodkärl i huden, hudbristningar och hudblödningar, är exempel på sådana biverkningar.

6 6(8) Stenkolstjära Preparat som innehåller stenkolstjära används ibland vid AE. Tjäran kan göra huden ljuskänslig och man bör därför undvika solning utomhus och i solarium i samband med behandlingen. Antihistaminer Till skillnad från vad man tidigare har trott, har antihistaminer ingen allmän klådstillande effekt vid eksem. Antihistaminer bör därför inte användas vid AE annat än när personen samtidigt har andra allergiska besvär som kan tänkas förvärra eksemet. Ett specialfall, när antihistaminer ibland kan användas, är när man ger antihistaminer med viss sövande effekt till barn med sömnsvårigheter och svår klåda på natten. Viktiga saker att komma ihåg vid användning av antihistaminer är att medlen ger muntorrhet, varför det är viktigt att vara noggrann med tandhygienen, att en del barn kan bli uppspelta av medlen och att den sövande effekten kan kvarstå även på morgonen. Infekterade eksem bakterieinfektion Det är vanligt att eksem infekteras av bakterier. Bakterieinfektionen kan förvärra eksemet. Det räcker ofta med lokala glukokortikoider även vid behandling av infekterade eksem. Antibiotika kan användas när lokala glukokortikoider inte ger tillräcklig effekt, eller vid besvärliga infektioner. Då används antibiotika i form av tabletter eller flytande mixtur. Ett vanligt tecken på att eksemet är infekterat är att det börjar vätska. För att torka ut eksemet kan läkaren i vissa fall ordinera baddning med kaliumpermanganat under några dagar, tills det inte längre vätskar. Kaliumpermanganat har även en viss klådstillande effekt. Utvärtes antibiotika (till exempel i krämer) används bara i undantagsfall, på grund av risk för resistensutveckling hos bakterierna och risk för kontaktallergi. Infekterade eksem virusinfektion En del virus, framförallt herpesvirus (herpes simplex), kan orsaka stora besvär hos personer med atopiskt eksem. Herpesvirus kan snabbt sprida sig över stora hudområden där huden är påverkad av eksem, och förvärra besvären. Herpesinfekterade eksem kräver ofta behandling med virusläkemedel. Mollusker är en annan form av virusinfektion som kan bli mer uttalad hos personer med AE och som också kan förvärra eksemet. Molluskinfektionen ser ut som små

7 7(8) ljusa vårtor, som med tiden försvinner av sig själva, men om man har stora besvär kan det bli nödvändigt att läkaren skrapar bort dem. Behandling med lokala kalcineurinhämmare Lokala kalcineurinhämmare är en nyare grupp inflammationsdämpande läkemedel som används utvärtes. I Sverige finns två godkända preparat: takrolimus (Protopic) och pimekrolimus (Elidel). Behandlingen med lokala kalcineurinhämmare är liksom annan behandling vid AE symtomatisk den lindrar besvären, utan att bota orsakerna till sjukdomen. Vid atopiskt eksem ska man i första hand använda lokala glukokortikoider. När dessa medel inte ger tillräcklig effekt är lokala kalcineurinhämmare ett alternativ som andrahandsmedel hos vuxna och barn över två års ålder. En del patienter kan vara oroliga för biverkningar av lokala glukokortikoider, men oron är i sig ingen grund för att istället använda lokala kalcineurinhämmare. Effekten av takrolimus motsvarar ungefär effekten av behandling med en glukokortikoid i grupp II. Effekten av pimekrolimus motsvarar ungefär effekten av behandling med en glukokortikoid i grupp I. Liksom glukokortikoiderna ger kalcineurinhämmare en snabb lindring av klådan. Trots att det inte finns så lång erfarenhet av preparaten är det tydligt att vissa personer som inte fått effekt av behandling med glukokortikoider kan bli hjälpta av lokala kalcineurinhämmare. Lokala kalcineurinhämmare används två gånger dagligen tills eksemet helt försvunnit, och därefter ytterligare i någon vecka. Om ingen förbättring ses inom två till tre veckor bör man överväga andra behandlingsalternativ. Klåda, sveda och rodnad är vanliga biverkningar i början av behandlingen med lokala kalcineurinhämmare. Liknande besvär kan uppstå efter intag av alkohol under behandlingen. Hur preparaten påverkar risken för hudcancer och hudens immunförsvar på lång sikt är inte klarlagt. Liknande läkemedel i tablettform har i kombination med mångårig exponering för ultraviolett ljus (UV-ljus) visat sig öka risken för hudcancer. Kalcineurinhämmare bör därför inte kombineras med UVljusbehandling. Det är oftast även lämpligt att göra uppehåll i behandlingen med lokala kalcineurinhämmare under sommarmånaderna. Vid infekterade eksem ska infektionen först behandlas innan man börjar använda lokala kalcineurinhämmare. Ljusbehandling Ljusbehandling med ultraviolett ljus minskar inflammation i eksemet. Det har även en hämmande effekt på bakterietillväxten i infekterade eksem.

8 8(8) Ljusbehandling kan användas när behandling med lokala glukokortikoider inte har givit tillräcklig effekt. Vanligen behandlas hela kroppen, men ljusbehandling kan även ges på enbart ansiktet eller på händerna. Behandlingen ges två till tre gånger i veckan. Man bör dock vara återhållsam med ljusbehandling till barn. Mellan procent av personer som får ljusbehandling får en läkning av eksemet eller uttalad förbättring av besvären. Förbättringen kan kvarstå i upp till tolv månader. Det är viktigt att komma ihåg att bestrålning med ultraviolett ljus kan öka risken för hudcancer. Behandlingen bör därför begränsas så att risken och nyttan balanseras mot varandra. Invärtes behandling (systemisk behandling) I vissa svåra fall av atopiskt eksem kan det bli aktuellt med invärtes behandling (t.ex. läkemedel i tablettform). Invärtes behandling är ofta effektiv, men kan ge allvarligare biverkningar än lokal behandling. Behandlingen ordineras därför av, eller i samråd med, specialistläkare.

Atopiskt eksem hos barn

Atopiskt eksem hos barn 2018-03-16 20884 1 (5) Sammanfattning Riktlinje för behandling av atopiska eksem hos barn. Innehållsförteckning Sammanfattning... 1 Förutsättningar... 1 Definition... 1 Klinisk bild... 1 Differentialdiagnoser...

Läs mer

Apotekets råd om. Eksem

Apotekets råd om. Eksem Apotekets råd om Eksem Eksem är en inflammation i hudens övre lager, vilket orsakar klåda och rodnad av huden. Akut eksem känne tecknas av kliande, röd, svullen, vätskeblåsor. Bakterieinfektion kan tillstöta

Läs mer

PATIENTINFORMATION Behandling av atopiskt eksem med Elidel

PATIENTINFORMATION Behandling av atopiskt eksem med Elidel PATIENTINFORMATION Behandling av atopiskt eksem med Elidel Patientinformation Behandling av atopiskt eksem med Elidel Du har fått Elidel förskrivet för behandling av atopiskt eksem. I denna informationsbroschyr

Läs mer

Råd om läkemedelsbehandling av barn 2010

Råd om läkemedelsbehandling av barn 2010 Råd om läkemedelsbehandling av barn 2010 Hudsjukdomar Råd om läkemedelsbehandling av barn har sammanställts av Läksaks barnutskott i samråd med Läksaks expertgrupp för hudsjukdomar. Avsnittet omfattar

Läs mer

Goda råd vid handeksem

Goda råd vid handeksem Handeksem Goda råd vid handeksem Patientinformation 1 Goda råd vid handeksem Handeksem är vanligt och ca 10-15 % av alla kvinnor och 4 % av männen drabbas. Handeksem är den vanligaste arbetsrelaterade

Läs mer

Eksem och psoriasis. Lena Hagströmer

Eksem och psoriasis. Lena Hagströmer Eksem och psoriasis Lena Hagströmer 180207 Eksem Vanligaste hudsjukdomen, 10% drabbas Inflammation i epidermis och dermis Exogena Kontakt Fotoallergiskt Mikrobiellt Endogena Atopiskt Seborroiskt Asteatotiskt

Läs mer

Vad är det? Vad beror det på? Växer det bort? Finns bra behandling? Atopiskt eksem

Vad är det? Vad beror det på? Växer det bort? Finns bra behandling? Atopiskt eksem Vad är det? Vad beror det på? Växer det bort? Finns bra behandling? Atopiskt eksem Eskil Nilsson GlaxoSmithKline AB och författaren. Projektledare: Margaretha Cederholm, Corpus, Göteborg. Illustrationer:

Läs mer

Atopiskt. eksem EWA PAWLIK HUDKLINIKEN

Atopiskt. eksem EWA PAWLIK HUDKLINIKEN Atopiskt eksem EWA PAWLIK HUDKLINIKEN Kronisk, kliande, inflammatorisk hudsjukdom med typisk lokalisation för ålder. Atopiskt eksem Lätt måttligt atopiskt eksem vanligast, ca 5 % har svår sjukdom 20 %

Läs mer

Behandling av eksem. Disposition. Referenser. Berndt Stenberg Hud- och STD-kliniken NUS

Behandling av eksem. Disposition. Referenser. Berndt Stenberg Hud- och STD-kliniken NUS Behandling av eksem Berndt Stenberg Hud- och STD-kliniken NUS Norrländska läkemedelsdagarna i Umeå 10-11 februari 2015 Disposition Atopiskt eksem utvärtes behandling systemisk behandling förebyggande behandling

Läs mer

Behandling av rinosinuit (inflammation i näsa och bihålor)

Behandling av rinosinuit (inflammation i näsa och bihålor) Behandling av rinosinuit (inflammation i näsa och bihålor) Sammanfattning Rinosinuit är en inflammation i näsan och bihålorna. Det kan finnas flera orsaker till inflammationen till exempel infektioner

Läs mer

Daniel Brännström HUDUTBILDNING FÖR SJUKSKÖTERSKOR

Daniel Brännström HUDUTBILDNING FÖR SJUKSKÖTERSKOR 12-05-08 Daniel Brännström 1 HUDUTBILDNING FÖR SJUKSKÖTERSKOR 2 HUDUTBILDNING FÖR SJUKSKÖTERSKOR 13.00-13.20 Allmänt om huden 13.20-13.40 Torr hud och mjukgörare 13.40-14.30 Eksem 14.30-14.50 Fika 14.50-15.00

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Locoid Lipid 0,1% kräm Locoid Crelo 0,1% kutan emulsion. hydrokortisonbutyrat

Bipacksedel: Information till användaren. Locoid Lipid 0,1% kräm Locoid Crelo 0,1% kutan emulsion. hydrokortisonbutyrat Bipacksedel: Information till användaren Locoid Lipid 0,1% kräm Locoid Crelo 0,1% kutan emulsion hydrokortisonbutyrat Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller

Läs mer

Regional utbildningsdag Barnallergologi/astma Hur gör vi idag? 2012-11-08 Göteborg

Regional utbildningsdag Barnallergologi/astma Hur gör vi idag? 2012-11-08 Göteborg Atopiskt eksem Regional utbildningsdag Barnallergologi/astma Hur gör vi idag? 2012-11-08 Göteborg Maria Haraldsson Specialistläkare hud- och könssjukdomar Hudkliniken Skaraborgs Sjukhus Skövde maria.haraldsson@vgregion.se

Läs mer

NOVARTIS SVERIGE AB Box 1150 183 11 Täby

NOVARTIS SVERIGE AB Box 1150 183 11 Täby BESLUT 1 (6) Läkemedelsförmånsnämnden Datum Vår beteckning SÖKANDE NOVARTIS SVERIGE AB Box 1150 183 11 Täby Företrädare: Freddie Henriksson SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna LÄKEMEDELSFÖRMÅNSNÄMNDENS

Läs mer

Eksem. DermaSilk lindrar eksem och klåda. Patientinformation

Eksem. DermaSilk lindrar eksem och klåda. Patientinformation Eksem DermaSilk lindrar eksem och klåda 1 Patientinformation Lindrar eksem och klåda på en Upp till 90 % av alla eksem är infekterade av bakterier och svampar. Infektionerna ökar klådan och försvårar läkningen.

Läs mer

Rosacea I N F O R M AT I O N O M E T T V U X E T P R O B L E M

Rosacea I N F O R M AT I O N O M E T T V U X E T P R O B L E M Rosacea I N FO R M AT I O N O M E T T V UX E T P RO B L E M Rosacea. Rosacea drabbar omkring 10 procent av den vuxna befolkningen och är en kronisk hudsjukdom med utslag i de centrala delarna av ansiktet,

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Locoid 0,1% kräm Locoid 0,1% salva Locoid 0,1% kutan lösning. hydrokortisonbutyrat

Bipacksedel: Information till användaren. Locoid 0,1% kräm Locoid 0,1% salva Locoid 0,1% kutan lösning. hydrokortisonbutyrat Bipacksedel: Information till användaren Locoid 0,1% kräm Locoid 0,1% salva Locoid 0,1% kutan lösning hydrokortisonbutyrat Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den

Läs mer

rosacea Information om ett vuxet problem

rosacea Information om ett vuxet problem rosacea Information om ett vuxet problem Rosacea. Rosacea drabbar omkring 2 10 procent av den vuxna befolkningen. Det är en kronisk hudsjukdom som ger rodnader, knottror och inflammerade utslag i ansiktet,

Läs mer

Behandling av svampinfektioner i huden och naglarna

Behandling av svampinfektioner i huden och naglarna Behandling av svampinfektioner i huden och naglarna Svampinfektioner i huden och naglarna hör till de vanligaste infektionssjukdomarna hos människan. Undersökningar har visat att över en femtedel av vuxna

Läs mer

rosacea Information om ett vuxet problem

rosacea Information om ett vuxet problem rosacea Information om ett vuxet problem 1 RosaceA är den medicinska termen för ett antal hudsymptom som oftast uppträder hos personer över 30 år. (ej att förväxla med akne) Cirka Symptomen på rosacea

Läs mer

Apotekets råd om. Akne och rosacea

Apotekets råd om. Akne och rosacea Apotekets råd om Akne och rosacea Akne är ett samlingsnamn för förändringar i form av hudknottror, pormaskar och varblåsor och är mycket vanligt. Akne beror inte på dålig hygien eller speciell mat utan

Läs mer

Bipacksedeln: Information till användaren. Skinoren 20% kräm azelainsyra

Bipacksedeln: Information till användaren. Skinoren 20% kräm azelainsyra Bipacksedeln: Information till användaren Skinoren 20% kräm azelainsyra Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. - Spara

Läs mer

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Bipacksedel: Information till användaren Skinoren 20% kräm azelainsyra Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Spara

Läs mer

Eksem. Karl Torell, 23 April 2015

Eksem. Karl Torell, 23 April 2015 Eksem Karl Torell, 23 April 2015 För bilder rekommenderas: dermis.net, uptodate.com, internetmedicin.se m.fl. Olika utvärtes steroider MILDA (I) Hydrokortison, Ficortril, Mildison MEDEL (II) Locoid, Emovat

Läs mer

Information om ett vuxet problem

Information om ett vuxet problem r o s a c e a Information om ett vuxet problem ROSACEA. Rosacea drabbar omkring 2 10 procent av den vuxna befolkningen. Det är en kronisk hudsjukdom som ger rodnader, knottror och inflammerade utslag i

Läs mer

rosacea Information om ett vuxet problem

rosacea Information om ett vuxet problem rosacea Information om ett vuxet problem 1 RosaceA är den medicinska termen för ett antal hudsymptom som oftast uppträder hos personer över 30 år. (ej att förväxla med akne) Hudproblem Finnar Hudproblem

Läs mer

NOVARTIS SVERIGE AB Box 1150 183 11 Täby. Läkemedelsförmånsnämnden avslår ansökan om att Elidel 1%, kräm ska få ingå i läkemedelsförmånerna.

NOVARTIS SVERIGE AB Box 1150 183 11 Täby. Läkemedelsförmånsnämnden avslår ansökan om att Elidel 1%, kräm ska få ingå i läkemedelsförmånerna. BESLUT 1 (5) Läkemedelsförmånsnämnden Datum 2004-05-28 Vår beteckning 245/2004 SÖKANDE NOVARTIS SVERIGE AB Box 1150 183 11 Täby Företrädare: Benny Eriksson SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna LÄKEMEDELSFÖRMÅNSNÄMNDENS

Läs mer

Rodnad och utslag? Läs mer om rosacea.

Rodnad och utslag? Läs mer om rosacea. Rodnad och utslag? Läs mer om rosacea. metronidazol Är du röd i ansiktet med akneliknande utslag, rodnad eller ytliga blodkärl? Det kan vara rosacea. Rosacea är en vanlig, kronisk hudsjukdom som kan uppträda

Läs mer

Hjälpämnen med känd effekt Etylparahydroxibensoat, metylparahydroxibensoat, cetostearylalkohol, propylenglykol.

Hjälpämnen med känd effekt Etylparahydroxibensoat, metylparahydroxibensoat, cetostearylalkohol, propylenglykol. PRODUKTRESUMÉ 1 LÄKEMEDLETS NAMN Karbamid Evolan 50 mg/g kräm 2 KVALITATIV OCH KVANTITATIV SAMMANSÄTTNING 1 g kräm innehåller karbamid (urea) 50 mg. Hjälpämnen med känd effekt Etylparahydroxibensoat, metylparahydroxibensoat,

Läs mer

Timotej (Phleum Pratense) Björk (Betula verrucosa)

Timotej (Phleum Pratense) Björk (Betula verrucosa) Allergivaccination Allergivaccination 3 Denna broschyr vänder sig till dig som funderar på att påbörja behandling med allergivaccination, eller till dig som redan har bestämt dig. Den är avsedd att ge

Läs mer

TENTAMEN I DERMATOLOGI OCH VENEREOLOGI

TENTAMEN I DERMATOLOGI OCH VENEREOLOGI TENTAMEN I DERMATOLOGI OCH VENEREOLOGI Karolinska sjukhuset och Södersjukhuset 2004-03-12 Namn: Personnummer: Kursnummer: E-mail: D T+T S:a Lycka till! Diagnosfrågor med diabilder. Du skall ange den mest

Läs mer

Eksemskola Anna Bernholm, al, alleergi rgisju juksköt ksköterska, rska, ba b rnm arnmot agningen, ningen, Öste Ö rsundssjukhus

Eksemskola Anna Bernholm, al, alleergi rgisju juksköt ksköterska, rska, ba b rnm arnmot agningen, ningen, Öste Ö rsundssjukhus Eksemskola Anna Bernholm, allergisjuksköterska, barnmottagningen, Östersundssjukhus Syftet med utbildningen En kortfattad och enkel information om eksem som ska kunna användas av alla Informationen ska

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Takrolimus Accord 0,1% salva. takrolimus

Bipacksedel: Information till användaren. Takrolimus Accord 0,1% salva. takrolimus Bipacksedel: Information till användaren Takrolimus Accord 0,1% salva takrolimus Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för

Läs mer

Fall. Anna 16 år 14,5 poäng. 5 delar 12 delfrågor

Fall. Anna 16 år 14,5 poäng. 5 delar 12 delfrågor Fall Anna 16 år 14,5 poäng 5 delar 12 delfrågor Del 1 3,5 poäng Anna, 16 år, har pollenutlöst astma men är f.ö. frisk. Använder en inhalationssteroid (Pulmicort spray) under pollensäsongen. Tar inga mediciner

Läs mer

Klåda i underlivet? Så här behandlar du svampinfektion i underlivet.

Klåda i underlivet? Så här behandlar du svampinfektion i underlivet. Klåda i underlivet? Så här behandlar du svampinfektion i underlivet. Svampinfektion i underlivet upplevs ofta som alltför intimt att tala om. Därför kan den här informationen från oss på läkemedelsföretaget

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Dermovat salva 0,05% klobetasolpropionat

Bipacksedel: Information till användaren. Dermovat salva 0,05% klobetasolpropionat Bipacksedel: Information till användaren Dermovat salva 0,05% klobetasolpropionat Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för

Läs mer

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Betnovat 0,1% salva Betnovat 0,1% kräm Betnovat 1 mg/ml kutan emulsion Betnovat 1 mg/ml kutan lösning

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Betnovat 0,1% salva Betnovat 0,1% kräm Betnovat 1 mg/ml kutan emulsion Betnovat 1 mg/ml kutan lösning BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN Betnovat 0,1% salva Betnovat 0,1% kräm Betnovat 1 mg/ml kutan emulsion Betnovat 1 mg/ml kutan lösning betametason Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar

Läs mer

we help people achieve healthy skin Checklista för din psoriasis

we help people achieve healthy skin Checklista för din psoriasis we help people achieve healthy skin för din psoriasis Syftet med denna checklista är att ge dig och din läkare en bild av din nuvarande situation och att ha den som ett diskussionsunderlag för din framtida

Läs mer

D. Utredning och behandling 6. Eksem hos barn och ungdomar

D. Utredning och behandling 6. Eksem hos barn och ungdomar Symbolen indikerar att det finns bild som illustrerar texten Alla bilder finns samlade i en pdf-fil. Definition: Diagnos: Eksem är en kliande, kroniskt återkommande, inflammatorisk hudsjukdom Diagnosen

Läs mer

Information om svamp i underlivet. klotrimazol

Information om svamp i underlivet. klotrimazol Information om svamp i klotrimazol Innehåll Svamp i vad är det? 4 Faktorer som kan orsaka svampinfektion i 6 Vilka är symtomen? 8 Smittar svamp? 8 Kan män få svamp? 9 Kan mjölksyrabakterier bota svamp

Läs mer

DELTENTAMEN Dx6 KLINISK MEDICIN

DELTENTAMEN Dx6 KLINISK MEDICIN DELTENTAMEN Dx6 KLINISK MEDICIN Karolinska universitetssjukhuset 2012-05-04 Tentamensnummer: BILDER KORTSVAR MEQ SUMMA BILDFRÅGOR (MAX 25 P) Du skall ge den mest sannolika diagnosen till varje fall. Endast

Läs mer

Hudsjukdomar hos skolbarn. Ingrid Synnerstad

Hudsjukdomar hos skolbarn. Ingrid Synnerstad Hudsjukdomar hos skolbarn Ingrid Synnerstad Akne Kronisk inflammation kring hårfolliklar och anslutande talgkörtel Var tredje tonåring har behandlingskrävande besvär Psykologiska och kosmetiska besvär

Läs mer

TENTAMEN I DERMATOLOGI OCH VENEREOLOGI

TENTAMEN I DERMATOLOGI OCH VENEREOLOGI TENTAMEN I DERMATOLOGI OCH VENEREOLOGI Södersjukhuset och Karolinska sjukhuset 2004-10-22 Namn: Personnummer: Kursnummer: E-postadress: D S:a Lycka till! Diagnosfrågor med diabilder. Du skall ange den

Läs mer

Allergivaccination Geting Djurhår Kvalster Gråbo Gräs Träd Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec

Allergivaccination Geting Djurhår Kvalster Gråbo Gräs Träd Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec Allergivaccination Allergivaccination Denna broschyr vänder sig till dig som funderar på att påbörja behandling med allergivaccination, eller till dig som redan har bestämt dig. Den är avsedd att ge information

Läs mer

Allergirond på Skärholmens Vårdcentral 120320

Allergirond på Skärholmens Vårdcentral 120320 Allergirond på Skärholmens Vårdcentral 120320 Deltagare: 6 dsk/ssk och 3 läkare från 5 vårdcentraler, 1 läkare och 1 ssk från Hudkliniken, Karolinska Huddinge, 2 läkare och 1 ssk från Lung-allergiklniken

Läs mer

Kuva: Shutterstock. Atopisk hy. www.allergia.fi

Kuva: Shutterstock. Atopisk hy. www.allergia.fi Kuva: Shutterstock Atopisk hy 1 www.allergia.fi 2 Innehåll 4 Atopisk hy 5 Bjöjeksem 5 Små barn 6 Barn i lek- och skolåldern 6 Böjveckseksem 6 Ridbyxeksem 6 Utslag på händerna 7 Pityriasis alba 7 Leukoderma

Läs mer

Apotekets råd om. Svamp och klåda i underlivet

Apotekets råd om. Svamp och klåda i underlivet Apotekets råd om Svamp och klåda i underlivet Klåda i underlivet kan ha många orsaker. Bland kvinnor i fertil ålder är svampinfektion den vanligaste orsaken. Vid användning av antibiotika kan normalfloran

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren Emovat salva 0,05% Emovat kräm 0,05% klobetason

Bipacksedel: Information till användaren Emovat salva 0,05% Emovat kräm 0,05% klobetason Bipacksedel: Information till användaren Emovat salva 0,05% Emovat kräm 0,05% klobetason Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig

Läs mer

Behandling av atopiskt eksem Behandlingsrekommendation

Behandling av atopiskt eksem Behandlingsrekommendation Behandlingsrekommendation Bakgrund Definition Atopiskt eksem (AE) är en kronisk, kliande, inflammatorisk hudsjukdom, som kan vara associerad till allergisk astma och/eller hösnuva och till familjär förekomst

Läs mer

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Bipacksedel: Information till användaren Differin 1 mg/g gel adapalen Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. - Spara

Läs mer

Psoriasis. En systemsjukdom som påverkar livet på många sätt

Psoriasis. En systemsjukdom som påverkar livet på många sätt Psoriasis En systemsjukdom som påverkar livet på många sätt Psoriasis och psoriasisartrit Psoriasis är en allvarlig kronisk sjukdom som inte bara drabbar huden och lederna utan även andra organ i kroppen.

Läs mer

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN Betnovate 1 mg/ml kutan emulsion. betametason

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN Betnovate 1 mg/ml kutan emulsion. betametason BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN Betnovate 1 mg/ml kutan emulsion betametason Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. - Spara denna information, du kan behöva

Läs mer

Bipacksedel: Information till patienten. Mometasone Teva 1mg/g kräm Mometasone Teva 1mg/g salva. mometason

Bipacksedel: Information till patienten. Mometasone Teva 1mg/g kräm Mometasone Teva 1mg/g salva. mometason Bipacksedel: Information till patienten Mometasone Teva 1mg/g kräm Mometasone Teva 1mg/g salva mometason Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Ovixan 1 mg/g kutan lösning mometasonfuroat

Bipacksedel: Information till användaren. Ovixan 1 mg/g kutan lösning mometasonfuroat Bipacksedel: Information till användaren Ovixan 1 mg/g kutan lösning mometasonfuroat Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig

Läs mer

FAKTA OM MUNSÅR ETT PRESSMATERIAL FRÅN MEDIVIR. Kontaktperson för media:

FAKTA OM MUNSÅR ETT PRESSMATERIAL FRÅN MEDIVIR. Kontaktperson för media: FAKTA OM MUNSÅR ETT PRESSMATERIAL FRÅN MEDIVIR Kontaktperson för media: Eva Arlander, Marknadsdirektör, Medivir, 08-546 83 121, eva.arlander@medivir.com Pressbilder finns på www.mynewsdesk.com/se/pressroom/medivir

Läs mer

Information till dig som ska påbörja behandling med Pegasys och Copegus mot din hepatit C-infektion.

Information till dig som ska påbörja behandling med Pegasys och Copegus mot din hepatit C-infektion. Information till dig som ska påbörja behandling med Pegasys och Copegus mot din hepatit C-infektion. Pegasys_patientbrosch_105x148_071 1 07-08-28 15.10.27 Pegasys_patientbrosch_105x148_072 2 07-08-28 15.10.29

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Zoriaxiol 50 mikrogram/ml, kutan lösning. kalcipotriol

Bipacksedel: Information till användaren. Zoriaxiol 50 mikrogram/ml, kutan lösning. kalcipotriol Bipacksedel: Information till användaren Zoriaxiol 50 mikrogram/ml, kutan lösning kalcipotriol Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som

Läs mer

Pevaryl. mot underlivssvamp. www.pevaryl.nu. A division of McNeil Sweden AB, SE-169 90 Solna Telefon: 08-503 385 00, Fax: 08-503 385 50 www.pevaryl.

Pevaryl. mot underlivssvamp. www.pevaryl.nu. A division of McNeil Sweden AB, SE-169 90 Solna Telefon: 08-503 385 00, Fax: 08-503 385 50 www.pevaryl. Pevaryl mot underlivssvamp A division of McNeil Sweden AB, SE-169 90 Solna Telefon: 08-503 385 00, Fax: 08-503 385 50 www.pevaryl.nu SE/PV/14-0804 www.pevaryl.nu I den här foldern har vi samlat information

Läs mer

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN Betnovat 1 mg/ml kutan lösning. betametason

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN Betnovat 1 mg/ml kutan lösning. betametason BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN Betnovat 1 mg/ml kutan lösning betametason Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. - Spara denna information, du kan behöva läsa

Läs mer

Rutiner och riktlinjer för smittsamma sjukdomar i barnomsorgen

Rutiner och riktlinjer för smittsamma sjukdomar i barnomsorgen Rutiner och riktlinjer för smittsamma sjukdomar i barnomsorgen När är barnet så sjukt att det ska stanna hemma? Det är barnets behov, som är avgörande för om barnet ska vara hemma, inte föräldrarnas eller

Läs mer

Rodnad och utslag? Läs mer om rosacea.

Rodnad och utslag? Läs mer om rosacea. Rodnad och utslag? Läs mer om rosacea. metronidazol Är du röd i ansiktet med akneliknande utslag, rodnad eller ytliga blodkärl? Det kan vara rosacea. Rosacea är en vanlig, kronisk hudsjukdom som kan uppträda

Läs mer

Betnovat 0,1% salva, Betnovat 0,1% kräm, Betnovat 1 mg/ml kutan emulsion, Betnovat 1 mg/ml kutan lösning

Betnovat 0,1% salva, Betnovat 0,1% kräm, Betnovat 1 mg/ml kutan emulsion, Betnovat 1 mg/ml kutan lösning Bipacksedel: Information till användaren Betnovat 0,1% salva, Betnovat 0,1% kräm, Betnovat 1 mg/ml kutan emulsion, Betnovat 1 mg/ml kutan lösning Betametason Läs noga igenom denna bipacksedel innan du

Läs mer

Graves sjukdom När kroppens immunsystem reagerar felaktigt

Graves sjukdom När kroppens immunsystem reagerar felaktigt Graves sjukdom När kroppens immunsystem reagerar felaktigt 2 Författare Docent Gertrud Berg, Docent Svante Jansson och Professor emeritus Ernst Nyström, vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göteborg

Läs mer

Dermovat kräm 0,05%, Dermovat salva 0,05%, Dermovat kutan lösning 0,5 mg/ml

Dermovat kräm 0,05%, Dermovat salva 0,05%, Dermovat kutan lösning 0,5 mg/ml Bipacksedel: Information till användaren Dermovat kräm 0,05%, Dermovat salva 0,05%, Dermovat kutan lösning 0,5 mg/ml klobetasolpropionat Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta

Läs mer

Tentamen 62DA01 Vdist 15h, Gdist 16h, fristående

Tentamen 62DA01 Vdist 15h, Gdist 16h, fristående Allmänmedicin innefattande allmän och speciell farmakologi Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Tentamen 62DA01 Vdist 15h, Gdist 16h, fristående 15 högskolepoäng TentamensKod: Tentamensdatum: 20161021

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Takrozem 0,1% salva. takrolimus

Bipacksedel: Information till användaren. Takrozem 0,1% salva. takrolimus Bipacksedel: Information till användaren Takrozem 0,1% salva takrolimus Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. - Spara

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Ovixan 1 mg/g kräm. mometasonfuroat

Bipacksedel: Information till användaren. Ovixan 1 mg/g kräm. mometasonfuroat Bipacksedel: Information till användaren Ovixan 1 mg/g kräm mometasonfuroat Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs mer

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Emovat salva 0,05% Emovat kräm 0,05% Klobetason

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Emovat salva 0,05% Emovat kräm 0,05% Klobetason BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN Emovat salva 0,05% Emovat kräm 0,05% Klobetason Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. 1* Spara denna information, du kan behöva

Läs mer

Bipacksedel: Information till patienten. Clobaderm 0,05 % kräm klobetasolpropionat

Bipacksedel: Information till patienten. Clobaderm 0,05 % kräm klobetasolpropionat Bipacksedel: Information till patienten Clobaderm 0,05 % kräm klobetasolpropionat Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för

Läs mer

Klåda i underlivet? Så här behandlar du svampinfektion i underlivet.

Klåda i underlivet? Så här behandlar du svampinfektion i underlivet. Klåda i underlivet? Så här behandlar du svampinfektion i underlivet. www.pevaryl.nu Svampinfektion i underlivet upplevs ofta som alltför intimt att tala om. Därför kan den här informationen från oss på

Läs mer

FÅTT SVAMP I UNDERLIVET? BEHANDLA DIG SJÄLV MED PEVARYL

FÅTT SVAMP I UNDERLIVET? BEHANDLA DIG SJÄLV MED PEVARYL FÅTT SVAMP I UNDERLIVET? BEHANDLA DIG SJÄLV MED PEVARYL Svamp trivs där det är fuktigt, varmt och tätt, innanför tighta byxor till exempel. DU ÄR INTE ENSAM Svampinfektion i underlivet upplevs ofta som

Läs mer

Atopiskt eksem April 2007

Atopiskt eksem April 2007 April 2007 Lorens Ek Hudmottagningen Halmstad Vad är atopiskt eksem Kärt barn Atopiskt eksem Atopisk dermatit Neurodermatitis disseminata Prurigo Besnier Böjvecksesem Vad är atopiskt eksem Ökande prevalens

Läs mer

Klåda i underlivet? Så här behandlar du svampinfektion i underlivet.

Klåda i underlivet? Så här behandlar du svampinfektion i underlivet. Klåda i underlivet? Så här behandlar du svampinfektion i underlivet. www.pevaryl.nu Svampinfektion i underlivet upplevs ofta som alltför intimt att tala om. Därför kan den här informationen från oss på

Läs mer

Psoriasis inte enbart en hudsjukdom

Psoriasis inte enbart en hudsjukdom Psoriasis inte enbart en hudsjukdom Förr trodde man att psoriasis enbart var en hudsjukdom. Idag vet man att det är en sjukdom, där felet finns i immunförsvaret.huden är det huvudsakliga målorganet. Patienter

Läs mer

Barnveckan i Västerås Eksemskola. Anna Bernholm, allergisjuksköterska, barnmottagningen, Östersundssjukhus

Barnveckan i Västerås Eksemskola. Anna Bernholm, allergisjuksköterska, barnmottagningen, Östersundssjukhus Barnveckan i Västerås 2018 Eksemskola Anna Bernholm, allergisjuksköterska, barnmottagningen, Östersundssjukhus Anna Bernholm, barnsjuksköterska med specialistutbildning inom astma, allergi, hud och annan

Läs mer

Vad kan du få allergivaccination mot? Träd Gräs Gråbo Husdammskvalster Pälsdjur (katt, hund, häst) Bi och geting

Vad kan du få allergivaccination mot? Träd Gräs Gråbo Husdammskvalster Pälsdjur (katt, hund, häst) Bi och geting ALLERGIVACCINATION Denna broschyr vänder sig till dig som funderar på att påbörja en allergivaccinationsbehandling, eller till dig som redan har bestämt dig. Den är avsedd att ge dig information om behandlingens

Läs mer

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig..

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.. Bipacksedel: Information till användaren 200 mg/g + 45 mg/g kräm Propylenglykol/mjölksyra Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig

Läs mer

Cetaphil PROTECT & REPAIR ETT KOMPLETT HANDVÅRDSPROGRAM FÖR SÄRSKILT UTSATTA HÄNDER

Cetaphil PROTECT & REPAIR ETT KOMPLETT HANDVÅRDSPROGRAM FÖR SÄRSKILT UTSATTA HÄNDER Cetaphil PROTECT & REPAIR ETT KOMPLETT HANDVÅRDSPROGRAM FÖR SÄRSKILT UTSATTA HÄNDER Yrkesrelaterade hudsjukdomar ökar Händerna är i många yrken utsatta för stora påfrestningar. Tvål, vatten, handsprit,

Läs mer

1. VAD LAMISIL DERMGEL ÄR OCH VAD DET ANVÄNDS FÖR

1. VAD LAMISIL DERMGEL ÄR OCH VAD DET ANVÄNDS FÖR BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN Lamisil Dermgel 1% gel Terbinafin Läs noga igenom denna bipacksedel. Den innehåller information som är viktig för dig. - Använd alltid detta läkemedel exakt enligt

Läs mer

FÅTT SVAMP I UNDERLIVET? BEHANDLA DIG SJÄLV MED PEVARYL

FÅTT SVAMP I UNDERLIVET? BEHANDLA DIG SJÄLV MED PEVARYL FÅTT SVAMP I UNDERLIVET? BEHANDLA DIG SJÄLV MED PEVARYL Svamp trivs där det är fuktigt, varmt och tätt, innanför tighta byxor till exempel. DU ÄR INTE ENSAM Svampinfektion i underlivet upplevs ofta som

Läs mer

Hjälpämnen: Etylparahydroxibensoat, methylparahydroxibensoat, cetostearylalkohol, propylenglykol.

Hjälpämnen: Etylparahydroxibensoat, methylparahydroxibensoat, cetostearylalkohol, propylenglykol. PRODUKTRESUMÉ 1 LÄKEMEDLETS NAMN Canoderm 5 % kräm 2 KVALITATIV OCH KVANTITATIV SAMMANSÄTTNING 1 g kräm innehåller karbamid (urea) 50 mg. Hjälpämnen: Etylparahydroxibensoat, methylparahydroxibensoat, cetostearylalkohol,

Läs mer

Om läkemedel. vid depression STEG 2 4

Om läkemedel. vid depression STEG 2 4 Om läkemedel vid depression STEG 2 4 BUP finns på alla orter i Halland: Kungsbacka Tfn 0300-56 52 17 Varberg Tfn 0340-48 24 40 Falkenberg Tfn 0346-561 25 Halmstad/Hylte/Laholm Tfn 035-13 17 50 Välkommen

Läs mer

Scheriproct finns receptfritt på ditt apotek både som suppositorier och rektalsalva. www.scheriproct.se. för mer information och länk till webbshop

Scheriproct finns receptfritt på ditt apotek både som suppositorier och rektalsalva. www.scheriproct.se. för mer information och länk till webbshop Scheriproct finns receptfritt på ditt apotek både som suppositorier och rektalsalva L.SE.12.2014.1480 December 2014 Information om HEMORROJDER, TILLHÖRANDE KLÅDA OCH IRRITATION SAMT YTLIGA SPRICKBILDNINGAR

Läs mer

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Bipacksedel: Information till användaren Differin 1 mg/g kräm adapalen Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. - Spara

Läs mer

Smittar det? Vattkoppor, magsjuka, huvudlöss, svinkoppor, höstblåsor, springmask, ögoninflammation.

Smittar det? Vattkoppor, magsjuka, huvudlöss, svinkoppor, höstblåsor, springmask, ögoninflammation. Smittar det? Vattkoppor, magsjuka, huvudlöss, svinkoppor, höstblåsor, springmask, ögoninflammation. Det är vanligt att barn får infektioner, speciellt under de första åren i förskolan eller på fritids.

Läs mer

Till dig som får behandling med Diflucan (flukonazol)

Till dig som får behandling med Diflucan (flukonazol) Läs mer Vill du läsa mer om Diflucan, gå in på www.diflucan.se, www.fass.se eller läs bipacksedeln som följer med förpackningen. Till dig som får behandling med Diflucan (flukonazol) Pfizer AB Vetenskapsvägen

Läs mer

Guldkorn ur den nya boken Rekommenderade läkemedel. Behandling av rosacea

Guldkorn ur den nya boken Rekommenderade läkemedel. Behandling av rosacea Guldkorn ur den nya boken Rekommenderade läkemedel Behandling av rosacea 2016-05-11 Christian Steczkó Nilsson, Öl Hudkliniken USÖ Vad är rosacea? Vanlig, och mer eller mindre kronisk hudsjukdom med varierande

Läs mer

Till dig som fått Stelara

Till dig som fått Stelara Till dig som fått Stelara Patientinformation om psoriasis och behandling med Stelara Välkommen till biologiska behandling med Stelara 4 gånger per år * minimerar tiden Du behöver spendera på behandling.

Läs mer

Momegalen 1 mg/g Kräm mometasonfuroat

Momegalen 1 mg/g Kräm mometasonfuroat Bipacksedeln: Information till användaren Momegalen 1 mg/g Kräm mometasonfuroat Läkemedelsverket 2013-03-14 Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information

Läs mer

Hudreaktioner vid Nexavar (sorafenib) behandling. Riktlinjer för identifiering och hantering av hudrelaterade biverkningar under din behandling

Hudreaktioner vid Nexavar (sorafenib) behandling. Riktlinjer för identifiering och hantering av hudrelaterade biverkningar under din behandling Hudreaktioner vid Nexavar (sorafenib) behandling Riktlinjer för identifiering och hantering av hudrelaterade biverkningar under din behandling Så här använder du denna broschyr Cancerbehandlingar kan orsaka

Läs mer

mot underlivssvamp

mot underlivssvamp mot underlivssvamp www.pevaryl.nu I den här foldern har vi samlat information för dig som har frågor kring underlivssvamp. Klåda Vitaktig, grynig flytning Tre av fyra kvinnor drabbas någon gång i livet

Läs mer

CANODERM. Vad innehåller CANODERM? 5 % kräm

CANODERM. Vad innehåller CANODERM? 5 % kräm CANODERM 5 % kräm Läs noga igenom denna bipacksedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Detta läkemedel är receptfritt. Canoderm måste trots det användas med försiktighet för att uppnå det

Läs mer

Behandlingsdagbok: Registrera biverkningar under behandlingen. Denna broschyr har du fått av din behandlande läkare

Behandlingsdagbok: Registrera biverkningar under behandlingen. Denna broschyr har du fått av din behandlande läkare Denna broschyr har du fått av din behandlande läkare Behandlingsdagbok: Registrera biverkningar under behandlingen Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning. Detta kommer att göra det möjligt att

Läs mer

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Mometason Glenmark 1mg/g salva. mometasonfuroat

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Mometason Glenmark 1mg/g salva. mometasonfuroat BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN Mometason Glenmark 1mg/g salva mometasonfuroat Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Ivoxel 1 mg/g kutan emulsion. mometasonfuroat

Bipacksedel: Information till användaren. Ivoxel 1 mg/g kutan emulsion. mometasonfuroat Bipacksedel: Information till användaren Ivoxel 1 mg/g kutan emulsion mometasonfuroat Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig

Läs mer

Informationsbroschyr till apotekspersonal. Många lider av mjäll utan att behandla den egentliga orsaken till problemet

Informationsbroschyr till apotekspersonal. Många lider av mjäll utan att behandla den egentliga orsaken till problemet Informationsbroschyr till apotekspersonal Många lider av mjäll utan att behandla den egentliga orsaken till problemet HUDEN I HÅRBOTTEN Sverige har ett skiftande klimat med många temperaturförändringar.

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Zoriaxiol 0,05 mg/g kräm. kalcipotriol

Bipacksedel: Information till användaren. Zoriaxiol 0,05 mg/g kräm. kalcipotriol Bipacksedel: Information till användaren Zoriaxiol 0,05 mg/g kräm kalcipotriol Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs mer

Apotekets råd om. Svamp i hud och naglar

Apotekets råd om. Svamp i hud och naglar Apotekets råd om Svamp i hud och naglar Svamp i huden och naglarna är en av de vanligaste infektionerna man kan drabbas av. Infektionen orsakas oftast av jäst- och trådsvampar. De ger upphov till en inflammation

Läs mer

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Zoviduo 50 mg/g och 10 mg/g kräm. Aciklovir och hydrokortison

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Zoviduo 50 mg/g och 10 mg/g kräm. Aciklovir och hydrokortison BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN Zoviduo 50 mg/g och 10 mg/g kräm Aciklovir och hydrokortison Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information

Läs mer

Svåra eksem hos barn. Natalia Ballardini, Barnläkare Sachsska Barnsjukhuset, Södersjukhuset AB

Svåra eksem hos barn. Natalia Ballardini, Barnläkare Sachsska Barnsjukhuset, Södersjukhuset AB Svåra eksem hos barn Natalia Ballardini, Barnläkare Sachsska Barnsjukhuset, Södersjukhuset AB Hudenheten Sachsska Ca 1200 besök/år samt konsultverksamhet Samlokaliserad med barnallergimottagningen Natalia

Läs mer