Att stärka det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Att stärka det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism"

Transkript

1 Inbjudan till nationell konferens Att stärka det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism Plats: Clarion Hotel Sign, Stockholm Datum: januari 2017 Anmäl dig här! Sista anmälningsdag är 21 december. Avgift (exklusive boende): 1300 kr/person. Läs mer om programmet och praktisk information på medföljande sidor. Konferensen arrangeras i samarbete med Hjälpkällan, En annan sida av Sverige, FORUM för idéburna organisationer, Polisen i Malmö och Kunskapshusen i Göteborg, Örebro, Stockholm och Borlänge.

2 Välkommen till en konferens om de praktiska erfarenheterna av att arbeta förebyggande mot våldsbejakande extremism på kommunal och nationell nivå Konferensen samlar lokala samordnare och representanter för den nationella samordnarens referensgrupp och praktikernätverk för att tillsammans byta erfarenheter och öka förståelsen för hur vi kan jobba mot och förebygga våldsbejakande extremism i Sverige. Dagarna kommer fyllas av goda exempel och metoder och ge en djupdykning i relaterade samhällsutmaningar. Dessutom kommer vi att gå igenom praktiska uppgifter som handlingsplaner, lägesbilder samt stöd till avhoppare och familjer för att vässa dem ännu ett steg. Konferensen avslutas med en blick framåt och ett gemensamt resonemang om hur vi kan fortsätta arbetet framöver. Program Måndag 16 januari Obs! Vi reserverar oss för eventuella ändringar i programmet VÄLKOMNANDE OCH LÄGESBILD Tal av kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Fryshuset, Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism och MUCF välkomnar till konferensen och ger en lägesbild över situation i Sverige Kommunala erfarenheter: Så fungerar arbetet mot PANEL 1 våldsbejakande extremism Vilka lärdomar bör vi ta med oss från tidigare erfarenheter - vad har gjorts bra och vad bör vi undvika? Panelen kommer fokusera på arbetet på lokal nivå och gå igenom allt från organisation och ansvar till hot och risker. Medverkande: Haisam A. Rahman, Kunskapshuset Göteborg (moderator); Peter Henriksson, Katrineholms kommun; Marcus Hjelm, Kunskapshuset Borlänge; Sofia Karlsson, Linköpings kommun; Lars Stiernelöf, Brottsförebyggande centrum Värmland Vem hamnar i riskzon för extremism? Att stärka PANEL 2 motståndskraften utifrån ett psykiskt folkhälsoperspektiv Hur kan vi identifiera risk- och skyddsfaktorer på individ, grupp och samhällsnivå? Vilka symptom är varningsklockor? Vilket slags stöd behövs? Hur tar man hand om någon som hamnat i extremism? Medverkande: Maria Kjellsdotter Rydinger, präst och projektledare, Fryshuset (moderator); Valerie DeMarinis, professor, Uppsala Universitet; Yassin Ekdahl från Nationella samordnaren; Cecilia Wemmert, doktorand, Umeå Universitet; Helena Persson och Liban Omar, Järvapsykiatrin.

3 Att lämna extremism hur är det möjligt? Om att arbeta PANEL 3 med avhopparverksamhet Hur går det till att lämna en nazistgrupp, ett kriminellt gäng eller IS ideologi? Vilka utmaningar, verksamheter och framgångar finns att ta del av? Panelen kommer att behandla erfarenheter av praktiskt arbetet med avhopp och kortare personliga erfarenheter av att lämna extremistgrupper. Medverkande: Håkan Järvå, psykolog, Hjälpkällan (moderator); Yones Ahmed, En annan sida av Sverige; Peter Sundin, Brottsförebyggande centrum Värmland; Christoffer Carlsson, kriminolog; Peter Svensson, Passus, Fryshuset; representanter från Kunskapshusen i Göteborg och Örebro MIDDAG Tisdag 17 januari VALBARA SEMINARIER (VÄLJ EN) SEMINARIUM A Hot eller resurs? Religionen och trossamfundens roll i det förebyggande arbetet Vad innebär religionsfrihet och varför ska vi värna den? Vilka grupper stängs ute och vilka stöttar vi i samhället? Vilka kan vi vända oss till med frågor om religion och religiös extremism? Hur arbetar trossamfunden med förebyggande arbete? Medverkande: Maria Kjellsdotter Rydinger, präst och projektledare, Fryshuset; Othman Al Tawalbeh, imam och teolog; Åke Göransson, generalsekreterare, Nämnden för statligt stöd till trossamfund (SST); Göran Larsson, professor i religionsvetenskap, Göteborgs Universitet. SEMINARIUM B Att inte blunda för någon Hur bemöter och behandlar vi barnfamiljer som återvänder? Av ungefär 300 personer som har rest ner till Syrien och Irak för att stötta IS/Daesh uppskattas uppemot 60 av dessa individer vara barn. Några av dessa barnfamiljer har återvänt till Sverige. Hur tar samhället hand om dessa barn, som sett och upplevt fasansfulla händelser och som kan vara svårt traumatiserade? Vilka skyldigheter har vi att agera, och vart ser vi att det brister? Hur uppmärksammar vi och stöttar anhöriga till individer inom extremistmiljöer? Medverkande: Yassin Ekdahl, Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism; Håkan Järvå, Hjälpkällan; Yvonne Konstenius, författare.

4 SEMINARIUM C Hur kan unga bidra till att förebygga extremism? Vad säger FN:s resolution 2250 om våra skyldigheter gentemot unga? I december 2015 antog FN:s säkerhetsråd den historiska resolutionen 2250 om ungas roll i främjandet av fred och säkerhet, inte minst motverkandet av extremism. Resolutionen lyfter bland annat vikten av ungas delaktighet vid beslutsfattande processer, att de får stöd för att engagera sig vid förebyggande insatser och att möjliggöra samarbeten. Resolution 2250 är en milstolpe inom internationell rätt. Hur kan vi i Sverige använda och genomföra resolutionen? Medverkande: Yaqub Muslim Eneborg, metodutvecklare, Fryshuset; Moa Fahlander, Somaliska Riksförbundet och projektet Navigator; Arwin Sohrabi, Malmö Stads ungdomsråd; representant från statlig myndighet. SEMINARIUM D Finns evidensbaserade metoder? Att arbeta utifrån forskning Det ställs allt högre krav på att offentliga aktörer arbetar med forskningsbaserade och mätbara metoder för att motverka extremism. Samtidigt finns ett vakuum vad gäller dessa metoder. Hur kan vi arbeta forskningsbaserat? Finns det evidensbaserade metoder? Har vi goda exempel på hur metoder används med mätbara resultat? Vad kan vi lära oss av internationella erfarenheter? Medverkande: Christer Mattsson, Segerstedtinstitutet; Kristina Westerholm, sakkunning inom säkerhets- och beredskapsenheten vid Helsingfors stad; Valerie DeMarinis, forskare, Uppsala universitet; Anna Lekvall, projektledare för nytt resurscenter, Fryshuset. SEMINARIUM E Fokus högerextremism Hur bemöter vi vit makt-miljön i våra kommuner? Vilka steg behöver du ta för att förhindra, bemöta och stoppa vit makt-rörelser i ditt område? Vilka steg bör du inte ta vad är kontraproduktivt? Hur kan man jobba förebyggande? Detta seminarium består av personer med egen erfarenhet som sedan lyckats ändra sitt liv och nu arbetar mot dessa krafter. Dessutom får vi konkreta exempel från ett län som arbetat aktivt mot vit makt-miljön. Medverkande: Peter Sundin, Brottsförebyggande centrum Värmland; Pelle Candal, Exit, Fryshuset; Patrick Höjsman, En annan sida av Sverige; Jan-Olof Lundberg, Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism.

5 SEMINARIUM F Har det gått troll i nätet? Hur försvarar vi demokratin on- och offline? Hur farligt är propaganda på nätet? Vad har bilder för påverkan? Hur kan man förebygga att unga påverkas av extrema budskap via sociala medier? Vilka exempel finns på hur man praktiskt kan jobba online? Panelen består av aktörer från stat och civilsamhälle som arbetar förebyggande med frågorna. Medverkande: Maria Billinger, Statens medieråd; Lisa Kaati,Totalförsvarets forskningsinstitut; representant från Nätvandrarna, Fryshuset Två roller men ett uppdrag: Om idéburet offentligt PANEL 4 partnerskap (IOP) och en samverkan där alla bidrar Vad innebär ett idéburet offentligt partnerskap - vad krävs från respektive part och hur går man tillväga för att upprätta samarbetet? Vad finns det för nack- och fördelar med IOP? Goda exempel. Är IOP vägen framåt för arbetet mot extremism? Medverkande: Ludvig Sandberg, FORUM för idéburna organisationer; Jeff Jonsson, MUCF; representanter från En annan sida av Sverige och Göteborgs kommun På att göra-listan: Handlingsplaner och lägesbilder. Hur går PANEL 5 det till och hur går det? Ett effektivt arbete mot våldsbejakande extremism måste utgå från kunskap om vilka extremistiska miljöer som finns eller verkar inom kommunen. En lägesbild syftar till att synliggöra kommunens utmaningar och ska utgå från lokala förhållanden. En kommunal handlingsplan skapar en tydlig ansvarsfördelning och struktur för arbetet på lokal nivå. Kommunen bör upprätta en handlingsplan som utgår från lägesbilden och inbegriper de samverkande aktörer som har identifierats. Vi diskuterar hur man gör för att skapa en lägesbild och en handlingsplan, och vilka aktörer man bör involvera i arbetet. Medverkande: Anna Hedin Ekström, Nationella samordnaren (moderator); Linda Lindblom, Huddinge kommun; representanter från Borlänge kommun och Polisen SAMMANFATTNING OCH AVSLUTNING

6 Praktisk information Anmälan och avgift Anmäl dig via denna länk senast 21 december. Konferensen riktar sig till dig som är lokal samordnare mot våldsbejakande extremism eller kontaktperson för dessa frågor. Ett begränsat antal platser kommer även gå till representanter från myndigheter och civilsamhället. Observera att varje anmälan görs var för sig där hela formuläret fylls i direkt. Ni ombes även fylla i information för fakturering, vilket endast är för konferenskostnaden på 1300 kr. Konferensen är icke vinstdrivande. Avgiften täcker konferensomkostnader inklusive middag den 16e och lunch den 17e. Begränsat antal platser. Intresset är stort. För att säkra din plats, anmäl dig snarast! Vid anmälan görs även val av seminarium som inleder dag två mellan 08:30-9:45. Detta val är obligatoriskt och endast ett val är möjligt. Medverkar du som moderator, paneldeltagare eller arrangör glöm då inte att kryssa i rutan jag är arrangör/medverkande i konferensprogrammet. Lokal och logi Lokal för konferensen är: Clarion Hotel Sign Östra Järnvägsgatan 35 Det finns ett rumsblock bokat, till konferenspris, på hotellet den 16 januari där ni kan boka ett enkelrum för 1795 kr. För att boka kontaktar ni hotellet och uppger bokningsnumret: R Vid bokning lämnar ni kreditkortsnummer som garanti och blir sedan debiterade på plats. Hotellet når ni på: sales.sign@choice.se, alternativt telefon: Kontakt Vid frågor eller för mer information vänligen kontakta: Simon Ebers Samordnare, Fryshuset E-post: simon.ebers@fryshuset.se Telefon:

En regional samordnare för hela Värmland

En regional samordnare för hela Värmland LOKALA EXEMPEL PÅ FÖREBYGGANDE ARBETE MOT VÅLDSBEJAKANDE EXTREMISM En regional samordnare för hela Värmland BROTTSFÖREBYGGANDE CENTRUM VÄRMLAND En regional samordnare för hela Värmland 1 En regional samordnare

Läs mer

ETT FYRTORN MOT VÅLDSBEJAKANDE EXTREMISM

ETT FYRTORN MOT VÅLDSBEJAKANDE EXTREMISM LOKALA EXEMPEL PÅ FÖREBYGGANDE ARBETE MOT VÅLDSBEJAKANDE EXTREMISM Kristiansand ETT FYRTORN MOT VÅLDSBEJAKANDE EXTREMISM Kristiansand 1 Kristiansand 2 Kristiansand ett fyrtorn mot våldsbejakande extremism

Läs mer

KUNSKAPSHUS FÖR ATT VÄRNA DEMOKRATIN MOT VÅLDSBEJAKANDE MILJÖER. Strategisk handlingsplan för inrättande av Kunskapshus

KUNSKAPSHUS FÖR ATT VÄRNA DEMOKRATIN MOT VÅLDSBEJAKANDE MILJÖER. Strategisk handlingsplan för inrättande av Kunskapshus KUNSKAPSHUS FÖR ATT VÄRNA DEMOKRATIN MOT VÅLDSBEJAKANDE MILJÖER Strategisk handlingsplan för inrättande av Kunskapshus KUNSKAPSHUS FÖR ATT VÄRNA DEMOKRATIN MOT VÅLDSBEJAKANDE MILJÖER Strategisk handlingsplan

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till den nationella samordnaren för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism (Ju 2014:18) Dir.

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till den nationella samordnaren för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism (Ju 2014:18) Dir. Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till den nationella samordnaren för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism (Ju 2014:18) Dir. 2016:43 Beslut vid regeringssammanträde den 2 juni 2016 Utvidgning

Läs mer

Kommunernas arbete mot våldsbejakande extremism

Kommunernas arbete mot våldsbejakande extremism á 2 Kommunernas arbete mot våldsbejakande extremism - en kartläggning av problembild erfarenheter och arbetssätt Magnus Lindgren forskare & f.d. polis Patricia Wallinder Kriminolog & socionom 3 Innehållsförteckning

Läs mer

Handlingsplan för arbetet mot våldsbejakande extremism

Handlingsplan för arbetet mot våldsbejakande extremism PROGRAM POLICY STRATEGI HANDLINGSPLAN RIKTLINJER Handlingsplan för arbetet mot våldsbejakande extremism Örebro kommun 2015-11-20 orebro.se 2 HANDLINGSPLAN FÖR ARBETET MOT VÅLDSBEJAKANDE EXTREMISM Bakgrund

Läs mer

o Jämtlands län o Jönköpings län o Stockholms län o Södermanlands län o Västmanlands län o Västra Götalands län

o Jämtlands län o Jönköpings län o Stockholms län o Södermanlands län o Västmanlands län o Västra Götalands län Page l of7 Kommunernas arbete mot våldsbejakande extremism 2017 Är 2017 Testmyndighet nr 1 Skicka in senast 2017-02-01 Myndighet la! para ner blanketten så här: 1. Välj "Spara som" i Arkiv-menyn ovan eller

Läs mer

Riktlinjer för arbetet mot våldsbejakande extremism

Riktlinjer för arbetet mot våldsbejakande extremism Riktlinjer för arbetet mot våldsbejakande extremism Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS 2016/392 Dokumentet är beslutat av: Kommunstyrelsen Dokumentet beslutades den: xx september

Läs mer

Handlingsplan våldsbejakande extremism

Handlingsplan våldsbejakande extremism Styrdokument 1 (6)2016-11-22 Fastställd: Instans år-månad-dag x Gäller för: Bollebygds kommun Dokumentansvarig: Handlingsplan våldsbejakande extremism Postadress Besöksadress Telefon Telefax Webbplats

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 189.1

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 189.1 Bromölla kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 189.1 Antagen/Senast ändrad Gäller från Dnr Ks 2016-11-30 266 2016-12-01 2016/980 LOKAL HANDLINGSPLAN FÖR ARBETET MOT VÅLDSBEJAKANDE EXTREMISM Lokal handlingsplan

Läs mer

Plan för arbete mot våldsbejakande extremism

Plan för arbete mot våldsbejakande extremism Plan för arbete mot våldsbejakande extremism 2016 2018 Dokumenttyp Plan För revidering ansvarar Kommunchef Dokumentet gäller till och med Tills vidare Diarienummer 2016-467-163 Uppföljning och tidplan

Läs mer

STYRDOKUMENT Plan mot våldsbejakande extremism

STYRDOKUMENT Plan mot våldsbejakande extremism Kommunstyrelsen 1 (7) STYRDOKUMENT Plan mot våldsbejakande extremism 2018-2021 Beslutad när 2018-04-26 Beslutad av Diarienummer Kommunfullmäktige KSKF/2018:83 Ersätter - Gäller för Samtliga nämnder och

Läs mer

Motion av Jonas Segersam (KD) angående handlingsplan mot våldsbejakande extremism

Motion av Jonas Segersam (KD) angående handlingsplan mot våldsbejakande extremism KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Davidsson Per Datum 2016-08-19 Diarienummer KSN-2016-0245 Kommunstyrelsen Motion av Jonas Segersam (KD) angående handlingsplan mot våldsbejakande extremism Förslag till

Läs mer

Copyright Brottsanalys 2014

Copyright Brottsanalys 2014 Copyright Brottsanalys 2014 BROTTSA ALYS Alice Bah Kuhnke vill använda muslimsk expertis Kulturdepartementet har tidigare anordnat ett dialogmöte med en rad organisationer och trossamfund för att diskutera

Läs mer

Copyright Brottsanalys 2015

Copyright Brottsanalys 2015 Copyright Brottsanalys 2015 BROTTSA ALYS 1 (2) Åtta kommuner tar avstånd från Islamiska staten Sveriges 20 största kommuner, förutom Göteborgs kommun, fick frågan om de tar avstånd från väpnad jihad och

Läs mer

Lokal handlingsplan för att stärka demokratin mot våldsbejakande extremism SÄTERS KOMMUN

Lokal handlingsplan för att stärka demokratin mot våldsbejakande extremism SÄTERS KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 207-01-26 Lokal handlingsplan för att stärka demokratin mot våldsbejakande extremism SÄTERS KOMMUN 1 Innehållsförteckning Utförlig beskrivning av ärendet... 1 Definition av

Läs mer

Förebyggande arbete mot våldsbejakande extremism. Anna Lekvall, vik. chef Center mot våldsbejakande extremism Presentation

Förebyggande arbete mot våldsbejakande extremism. Anna Lekvall, vik. chef Center mot våldsbejakande extremism Presentation Förebyggande arbete mot våldsbejakande extremism Anna Lekvall, vik. chef Center mot våldsbejakande extremism Presentation 20180409 Centret en del av den samlade strategin Vi är en del av regeringens nationella

Läs mer

REGIONAL SAMORDNING Effektivt verktyg i arbetet mot våldsbejakande extremism

REGIONAL SAMORDNING Effektivt verktyg i arbetet mot våldsbejakande extremism 1 l REGIONAL SAMORDNING REGIONAL SAMORDNING Effektivt verktyg i arbetet mot våldsbejakande extremism 2 l REGIONAL SAMORDNING Våldsbejakande extremism handlar om att bejaka och bruka våld som medel för

Läs mer

Kunskapshus Örebro, orebro.se

Kunskapshus Örebro, orebro.se Kunskapshus Örebro, VÅLDSBEJAKANDE EXTREMISM Samlingsbegrepp för rörelser, ideologier, miljöer som inte accepterar en demokratisk samhällsordning och som främjar våld för att uppnå ett ideologiskt mål.

Läs mer

INBJUDAN. Nätverket Krogar mot Knark bjuder in till sin årliga konferens. START Incheckning till konferensen öppnar 7/10 kl 11.00. SLUT 8/10 kl 13.

INBJUDAN. Nätverket Krogar mot Knark bjuder in till sin årliga konferens. START Incheckning till konferensen öppnar 7/10 kl 11.00. SLUT 8/10 kl 13. INBJUDAN Nätverket Krogar mot Knark bjuder in till sin årliga konferens DATUM 7-8 oktober START Incheckning till konferensen öppnar 7/10 kl 11.00 SLUT 8/10 kl 13.00 VAR Hotel Clarion, Söder Stockholm,

Läs mer

SOCIALTJÄNSTFORUM. - möte mellan forskning och praktik inom socialtjänsten. 8-9 november 2017 Hotel Radisson Blu, Göteborg

SOCIALTJÄNSTFORUM. - möte mellan forskning och praktik inom socialtjänsten. 8-9 november 2017 Hotel Radisson Blu, Göteborg SOCIALTJÄNSTFORUM - möte mellan forskning och praktik inom socialtjänsten 8-9 november 2017 Hotel Radisson Blu, Göteborg Vad står på spel? Om tillit till välfärd och socialtjänst Temat för Socialtjänstforum

Läs mer

Lokal handlingsplan för att värna demokrati mot våldsbejakande extremism

Lokal handlingsplan för att värna demokrati mot våldsbejakande extremism Lokal handlingsplan för att värna demokrati mot våldsbejakande extremism ÅKF: 2017:02 Dnr: ATVKS 2016-00648 106 Antagen: Kommunstyrelsen 30, 2017-03-01 Reviderad:- Dokumentansvarig förvaltning: Dokumentet

Läs mer

Handlingsplan mot våldsbejakande extremism

Handlingsplan mot våldsbejakande extremism Handlingsplan mot våldsbejakande extremism 2018-2020 Fastställd av KS 2018-06-13, 133 Innehåll Bakgrund... 3 Metod... 3 Våldsbejakande extremistiska miljöer... 4 Autonoma miljön... 4 Vit makt-miljön...

Läs mer

Stadens arbete mot våldsbejakande extremism Riktlinjer till Stockholms stads trygghets- och säkerhetsprogram

Stadens arbete mot våldsbejakande extremism Riktlinjer till Stockholms stads trygghets- och säkerhetsprogram Stadens arbete mot våldsbejakande extremism Riktlinjer till Stockholms stads trygghets- och säkerhetsprogram Mars 2016 stockholm.se stads trygghets- och säkerhetsprogram 2 (17) Dessa riktlinjer hör till

Läs mer

Plan mot våldsbejakande extremism. Förslag till beslut Förslag till kommunfullmäktige Plan mot våldsbejakande extremism för perioden antas.

Plan mot våldsbejakande extremism. Förslag till beslut Förslag till kommunfullmäktige Plan mot våldsbejakande extremism för perioden antas. Kommunstyrelsen 2018-02-06 Kommunledningskontoret Välfärd KSKF/2018:83 Mattias Berglund 016-710 32 54 1 (3) Kommunstyrelsen Plan mot våldsbejakande extremism Förslag till beslut Förslag till kommunfullmäktige

Läs mer

Policy mot våldsbejakande extremism. Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Policy mot våldsbejakande extremism. Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Policy mot våldsbejakande extremism Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2016:392 Dokumentet är beslutat av: skriv namn på högsta beslutade funktion/organ Dokumentet beslutades

Läs mer

Strategisk plan mot våldsbejakande extremism

Strategisk plan mot våldsbejakande extremism Strategisk plan mot våldsbejakande extremism Antagen av kommunfullmäktige 2017-11-29 252 1 Inledning... 3 2 Lägesbilder... 3 2.1 Nationell lägesbild... 3 2.2 Lägesbild i Värmdö kommun... 3 3 Värmdö kommuns

Läs mer

Uppdrag till Statens institutionsstyrelse att utveckla det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism

Uppdrag till Statens institutionsstyrelse att utveckla det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism Regeringsbeslut 4 2016-10-13 Ku2016/02296/D Kulturdepartementet Statens institutionsstyrelse Box 30224 104 25 Stockholm Uppdrag till Statens institutionsstyrelse att utveckla det förebyggande arbetet mot

Läs mer

Handlingsplan mot Våldsbejakande extremism. Antagen av Kommunstyrelsen 22 augusti Styrdokumentstyp: Riktlinjer

Handlingsplan mot Våldsbejakande extremism. Antagen av Kommunstyrelsen 22 augusti Styrdokumentstyp: Riktlinjer Handlingsplan mot Våldsbejakande extremism Antagen av Kommunstyrelsen 22 augusti 2016 Styrdokumentstyp: Riktlinjer Dnr 2/6 Innehållsförteckning Bakgrund och inriktning på arbetet... 3 Generella förebyggande

Läs mer

Innehåll

Innehåll Innehåll Handlingsplan för att värna demokratin mot den våldsbejakande extremismen... 2 Syfte... 2 Mål... 2 Ansvar... 3 Ansvarig förvaltning och funktion... 3 Medarbetaransvar... 3 Chefsansvar... 4 Kontaktperson

Läs mer

Riktlinje mot våldsbejakande extremism

Riktlinje mot våldsbejakande extremism Riktlinje 1 (5) Riktlinje mot våldsbejakande extremism 1. Bakgrund Sveriges regering tillsatte i juli 2014 en nationell samordnare för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism. Uppdraget, som

Läs mer

Bildberättandet rullar ut över Sverige hösten 2019 och våren Inbjudan. Till den inledande konferensen i Sundsvall 11 september 2019.

Bildberättandet rullar ut över Sverige hösten 2019 och våren Inbjudan. Till den inledande konferensen i Sundsvall 11 september 2019. Bildberättandet rullar ut över Sverige hösten 2019 och våren 2020. Inbjudan Till den inledande konferensen i Sundsvall 11 september 2019. Anmälan Onsdag 11 september 2019 kl. 09.00 16.30 Folkets Hus/Quality

Läs mer

Fritidnämndens deltagande på utbildning och konferens

Fritidnämndens deltagande på utbildning och konferens Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (1) Datum 2013-05-03 Vår referens Malin Midler Norén Planeringssekreterare Malin.Midler-Noren@malmo.se Tjänsteskrivelse Fritidnämndens deltagande på utbildning och konferens

Läs mer

3 Lägesbild. Sammanfattning YTTRANDE Kulturdepartementet Stockholm

3 Lägesbild. Sammanfattning YTTRANDE Kulturdepartementet Stockholm YTTRANDE 2017-03-23 Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Sammanfattning Borlänge kommun anser att kapitel 3 i SOU 2016:92 behöver revideras på ett antal punkter där det finns brister i definitionerna av

Läs mer

Riktlinjer för Markaryds kommuns arbete mot våldsbejakande extremism

Riktlinjer för Markaryds kommuns arbete mot våldsbejakande extremism Antaget av Kommunstyrelsen 2017-04-11, 51 Gäller från: 170401 Ansvarig: Utvecklingsledare Revideras: Vid behov Riktlinjer för Markaryds kommuns arbete mot våldsbejakande extremism Regeringen utsåg i juli

Läs mer

Bildberättandet rullar ut över Sverige hösten 2019 och våren Inbjudan

Bildberättandet rullar ut över Sverige hösten 2019 och våren Inbjudan Bildberättandet rullar ut över Sverige hösten 2019 och våren 2020. Inbjudan Till den inledande konferensen/fortbildningsdagen i Sundsvall 11 september 2019. Onsdag 11 september 2019 kl. 09.00 16.30 Folkets

Läs mer

Välkommen till Råd för framtiden

Välkommen till Råd för framtiden Välkommen till Råd för framtiden En konferens i lokalt brottsförebyggande arbete Tid: 11 12 november 2013 Plats: Folkets hus, Stockholm All brottslighet är lokal och behöver förebyggas lokalt. Den organiserade

Läs mer

Lokal handlingsplan för det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism Riktlinjer

Lokal handlingsplan för det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism Riktlinjer Lokal handlingsplan för det förebyggande arbetet Riktlinjer Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: Framtagen av: Bertil Håkansson, Säkerhets- och beredskapssamordnare Dokumentansvarig: Säkerhetshandläggaren

Läs mer

Förebygga och upptäcka

Förebygga och upptäcka Förebygga och upptäcka våldsbejakande extremism reflektionsövningar från Våldsbejakande extremism ett utbildningsmaterial för socialtjänstens arbete med barn och unga vuxna December 2017 Innan du använder

Läs mer

När tilliten brister. Vänliga hälsningar. Christina Kiernan

När tilliten brister. Vänliga hälsningar. Christina Kiernan Nyhetsbrev augusti 2013 När tilliten brister De ungdomar som kommer i kontakt med sociala insatsgrupper har olika bakgrund, men en sak gemensamt: de har tappat tron på samhället och har svårt att se möjligheten

Läs mer

Socialtjänstforum. ett möte mellan forskning och socialtjänst VÅLD VÄLFÄRDSLAND. Konferens i Göteborg. 22 23 april 2008

Socialtjänstforum. ett möte mellan forskning och socialtjänst VÅLD VÄLFÄRDSLAND. Konferens i Göteborg. 22 23 april 2008 Socialtjänstforum ett möte mellan forskning och socialtjänst VÅLD I VÄLFÄRDSLAND Konferens i Göteborg 22 23 april 2008 Dagligen möts vi av rapporter om våld i vårt samhälle - på gatan, i hemmet och på

Läs mer

DET HÄR ÄR CENTER MOT VÅLDSBEJAKANDE EXTREMISM

DET HÄR ÄR CENTER MOT VÅLDSBEJAKANDE EXTREMISM DET HÄR ÄR CENTER MOT VÅLDSBEJAKANDE EXTREMISM Center mot våldsbejakande extremism (CVE) är en verksamhet vars syfte är att, utifrån i huvudsak kriminalpolitiska utgångspunkter, stärka och utveckla det

Läs mer

Motion av Jonas Segersam (KD) angående handlingsplan mot våldsbejakande extremism (KSN )

Motion av Jonas Segersam (KD) angående handlingsplan mot våldsbejakande extremism (KSN ) KF 129 5 SEPTEMBER 2016 Motion av Jonas Segersam (KD) angående handlingsplan mot våldsbejakande extremism (KSN-2016-0245) Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta besvara

Läs mer

Måndag 11 juni 2012 10.00 16.00 Clarion Hotel Stockholm Söder www.vardajamlikt.se

Måndag 11 juni 2012 10.00 16.00 Clarion Hotel Stockholm Söder www.vardajamlikt.se Måndag 11 juni 2012 10.00 16.00 Clarion Hotel Stockholm Söder www.vardajamlikt.se Vissa grupper står utanför den svenska vården. Bland de medverkande: Socialminister Göran Hägglund, SKL:s ordförande Anders

Läs mer

Lägesbild över Sveriges kommuners arbete mot våldsbejakande extremism

Lägesbild över Sveriges kommuners arbete mot våldsbejakande extremism Lägesbild över Sveriges kommuners arbete mot våldsbejakande extremism Den nationella samordnaren för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism (nedan kallad Samordnaren) tilldelades uppdraget i

Läs mer

Strategi Program» Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi Program» Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi Program» Plan Policy Riktlinjer Regler Motverka i Borås Stad Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program verksamheter och metoder i riktning

Läs mer

Minnesanteckningar för demokratiberedningen

Minnesanteckningar för demokratiberedningen Minnesanteckningar 1 (5) Datum: 2016-08-29 Grupp: Tid och plats: Deltagare: Frånvarande: Demokratiberedningen Sammanträdesrum Skiren kommunhuset, kl. 13.00 14.45 Ordförande: Berit Martinsson Vice ordförande:

Läs mer

Riktlinjer för att förebygga och förhindra våldsbejakande extremism

Riktlinjer för att förebygga och förhindra våldsbejakande extremism STYRDOKUMENT KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING Gäller fr.o.m. Diarienummer 2018-08-22 KS-2016/74.173 Beslutad av Dokumentansvarig Senast reviderad Typ av styrdokument Kommunfullmäktige Säkerhetschef 2018-05-29

Läs mer

Förebygg våldsbejakande beteende och extremism

Förebygg våldsbejakande beteende och extremism Nytt tillfälle för dig som missade succékonferensen i våras! Förebygg och extremism Förebyggande arbete Dialog Konkreta verktyg Röster från vårens konferens: Det var hög kvalité på föreläsningarna. Vi

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL KUNSKAPSDAGAR

VÄLKOMMEN TILL KUNSKAPSDAGAR INBJUDAN VÄLKOMMEN TILL KUNSKAPSDAGAR Ensamkommande och nyanlända unga Om förutsättningar och möjligheter 16 och 17 oktober 2018 PARKADEN, HÄRNÖSAND Du är varmt välkommen! Ensamkommande och nyanlända unga

Läs mer

Remiss om Strategi mot våldsbejakande extremism

Remiss om Strategi mot våldsbejakande extremism Bilaga 3 Kommunstyrelsen Dnr: 155-943/2015 Finansroteln Sida 1 (6) Datum: 2015-06-17 Till berörd remissinstans Remiss om Strategi mot våldsbejakande extremism Stockholms stad kommer under år 2015 att besluta

Läs mer

Anknytning Funktionshinder Psykisk hälsa /Psykisk störning

Anknytning Funktionshinder Psykisk hälsa /Psykisk störning POMS Handikappsykologernas Yrkesförening inbjuder i samarbete med Barn- och Ungdomshabiliteringen samt Vuxenhabiliteringen i Örebro län till konferensen Anknytning Funktionshinder Psykisk hälsa /Psykisk

Läs mer

Anknytning Funktionshinder Psykisk hälsa /Psykisk störning

Anknytning Funktionshinder Psykisk hälsa /Psykisk störning POMS Handikappsykologernas Yrkesförening inbjuder i samarbete med Barn- och Ungdomshabiliteringen samt Vuxenhabiliteringen i Örebro län till konferensen Anknytning Funktionshinder Psykisk hälsa /Psykisk

Läs mer

Välkomna till Rädda Barnens framtids- och kunskapsdagar 2013!

Välkomna till Rädda Barnens framtids- och kunskapsdagar 2013! Gdj Välkomna till Rädda Barnens framtids- och kunskapsdagar 2013! Datum: 20-21 april 2013 Plats: Hotell Statt i Hässleholm Ändrat namn på regionala konferensen! Snart är det åter dags för lokalföreningar,

Läs mer

Inbjudan. Rättspsykiatriska Kliniken Säter samt Nätverket för rättspsykiatrisk omvårdnad inbjuder till konferens maj 2012

Inbjudan. Rättspsykiatriska Kliniken Säter samt Nätverket för rättspsykiatrisk omvårdnad inbjuder till konferens maj 2012 Inbjudan Rättspsykiatriska Kliniken Säter samt Nätverket för rättspsykiatrisk omvårdnad inbjuder till konferens 24-25 maj 2012 Plats för konferensen är First Hotel Grand i Falun Dags för den 21:a konferensen

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2013/14:FPM54. Förebyggande av radikalisering som leder till terrorism och våldsbejakande extremism

Regeringskansliet Faktapromemoria 2013/14:FPM54. Förebyggande av radikalisering som leder till terrorism och våldsbejakande extremism Regeringskansliet Faktapromemoria Förebyggande av radikalisering som leder till terrorism och våldsbejakande extremism Justitiedepartementet 2014-02-18 Dokumentbeteckning KOM (2013) 941 slutlig MEDDELANDE

Läs mer

Remiss. Remittering av betänkande Värna demokratin mot våldsbejakande extremism Nationell samordning och kommunernas ansvar (SOU 2016:92)

Remiss. Remittering av betänkande Värna demokratin mot våldsbejakande extremism Nationell samordning och kommunernas ansvar (SOU 2016:92) Remiss 2017-02-06 Ku2017/00232/D Kulturdepartementet Enheten för demokrati och det civila samhället Remittering av betänkande Värna demokratin mot våldsbejakande extremism Nationell samordning och kommunernas

Läs mer

Välkommen till Råd för framtiden

Välkommen till Råd för framtiden Välkommen till Råd för framtiden En konferens i lokalt brottsförebyggande arbete Tid: 11 12 november 2013 Plats: Folkets hus, Stockholm All brottslighet är lokal och behöver förebyggas lokalt. Den organiserade

Läs mer

Handlingsplan. mot våldsbejakande extremism. Diarienummer: Ks2016/ Gäller från:

Handlingsplan. mot våldsbejakande extremism. Diarienummer: Ks2016/ Gäller från: Diarienummer: Ks2016/0142.074 Handlingsplan mot våldsbejakande extremism Gäller från: 2017-07-01 Gäller för: Ljungby kommun Fastställd av: Kommunledningsgrupp Utarbetad av: Förvaltningsövergripande grupp

Läs mer

Värna demokratin mot våldsbejakande extremism - Nationell samordning och kommunernas ansvar (SOU 2016:92)

Värna demokratin mot våldsbejakande extremism - Nationell samordning och kommunernas ansvar (SOU 2016:92) US1000, v 1.0, 2010-02-04 REMISSYTTRANDE 1 (5) 2017-03-14 0296/17 Värna demokratin mot våldsbejakande extremism - Nationell samordning och kommunernas ansvar (SOU 2016:92) ( Ku2017/00232/D) Myndigheten

Läs mer

ARBETARRÖRELSENS FORSKARNÄTVERK. Inbjudan. till konferens maj 2008 i Stockholm

ARBETARRÖRELSENS FORSKARNÄTVERK. Inbjudan. till konferens maj 2008 i Stockholm ARBETARRÖRELSENS FORSKARNÄTVERK Inbjudan till konferens 17 18 maj 2008 i Stockholm En mötesplats för nya kunskaper, goda idéer och kritiska synpunkter Välkommen till nätverkskonferens i Stockholm den 17-18

Läs mer

RUTIN KRING VÅLDSBEJAKANDE EXTREMISM OCH EXTREMT VÅLD

RUTIN KRING VÅLDSBEJAKANDE EXTREMISM OCH EXTREMT VÅLD RUTIN KRING VÅLDSBEJAKANDE EXTREMISM OCH EXTREMT VÅLD 2016-04-14 Jan Landström POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST SMS WEBB ORG.NUMMER Nacka kommun, 131 81 Nacka Stadshuset, Granitvägen 15 08-718 80

Läs mer

Handlingsplan mot våldsbejakande extremism är det övergripande styrdokumentet för Nykvarns kommuns arbete mot våldsbejakande extremism.

Handlingsplan mot våldsbejakande extremism är det övergripande styrdokumentet för Nykvarns kommuns arbete mot våldsbejakande extremism. Handlingsplan mot våldsbejakande extremism för Nykvarns kommun KS/2017:395 Övergripande styrdokument Handlingsplan mot våldsbejakande extremism är det övergripande styrdokumentet för Nykvarns kommuns arbete

Läs mer

Handlingsplan Trygg och säker

Handlingsplan Trygg och säker 1/7 Beslutad när: 2016-05-30 121 Beslutad av Kommunfullmäktige Diarienummer: KS/2016:215-003 Ersätter: Gäller fr o m: 2016-05-30 Gäller t o m: 2018-12-30 Dokumentansvarig: Uppföljning: 2018 Säkerhetschef

Läs mer

Välkomna till Rädda Barnens framtids- och kunskapsdagar 2014!

Välkomna till Rädda Barnens framtids- och kunskapsdagar 2014! Gdj Välkomna till Rädda Barnens framtids- och kunskapsdagar 2014! Datum: 17-18 maj 2014 Plats: IOGT-NTO, Vattentorget i Växjö Snart är det åter dags för lokalföreningar, distrikt och regionkontor att mötas

Läs mer

STORA SERVICEDAGEN 2018

STORA SERVICEDAGEN 2018 STORA SERVICEDAGEN 2018 Tisdagen den 13 november på Clarion Sign i Stockholm Glöm åldern se generationerna Bäst på service samtal med Så förenar du service med säkerhet Niklas Källner om att skapa bra

Läs mer

Strategi mot våldsbejakande extremism

Strategi mot våldsbejakande extremism Styrdokument Strategi mot våldsbejakande extremism Dokumenttyp: Strategi Beslutad av: Kommunstyrelsen Gäller för: Varbergs kommun Dokumentnamn: Strategi mot våldsbejakande extremism Beslutsdatum: 2018-03-27,

Läs mer

Våldsbejakande extremism - Göteborgs Stads ansvar

Våldsbejakande extremism - Göteborgs Stads ansvar Våldsbejakande extremism - Göteborgs Stads ansvar Uppdrag Stadsdirektören gav Social resursförvaltning 2014-04-23 i uppdrag att ta fram en struktur och plan för hur stadens förebyggande insatser mot våldsbejakande

Läs mer

Uppdrag: att förebygga våldsbejakande extremism. Socialchefsdagarna i Umeå 26 september 2019 Sari Römpötti, senior rådgivare

Uppdrag: att förebygga våldsbejakande extremism. Socialchefsdagarna i Umeå 26 september 2019 Sari Römpötti, senior rådgivare Uppdrag: att förebygga våldsbejakande extremism Socialchefsdagarna i Umeå 26 september 2019 Sari Römpötti, senior rådgivare Center mot våldsbejakande extremism 1 januari 2018 Brå Från kultur- till justitiedepartementet

Läs mer

RIKSKONFERENS 2016 MARINMUSEUM I KARLSKRONA 16-18 M A R S 2016. I samverkan med: Svenska Handbollförbundet/Handboll För Alla Scandic Karlskrona

RIKSKONFERENS 2016 MARINMUSEUM I KARLSKRONA 16-18 M A R S 2016. I samverkan med: Svenska Handbollförbundet/Handboll För Alla Scandic Karlskrona FOMS RIKSKONFERENS 2016 MARINMUSEUM I KARLSKRONA Ringar på vattnet! En konferens om att gå från ord till handling och förverkliga sina drömmar. Mötesplatser, projekt och vad händer sedan och hur viktig

Läs mer

72 Plan mot våldsbejakande extremism (KSKF/2018:83)

72 Plan mot våldsbejakande extremism (KSKF/2018:83) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2018-04-10 Sida 1(2) 72 Plan mot våldsbejakande extremism (KSKF/2018:83) Beslut Förslag till kommunfullmäktige Plan mot våldsbejakande extremism för perioden

Läs mer

Bildberättandet rullar ut över Sverige hösten 2019 och våren Inbjudan. Till konferens i Umeå 9 oktober 2019.

Bildberättandet rullar ut över Sverige hösten 2019 och våren Inbjudan. Till konferens i Umeå 9 oktober 2019. Bildberättandet rullar ut över Sverige hösten 2019 och våren 2020. Inbjudan Till konferens i Umeå 9 oktober 2019. Anmälan Onsdag 9 oktober 2019 kl. 09.00 16.30 Umeå Folkets Hus Lokal: Idun Vasaplan, Umeå

Läs mer

UNGA OCH EXTREMISM. Vi erbjuder kunskapsöversikter, poddar och projektpengar till förebyggande arbete.

UNGA OCH EXTREMISM. Vi erbjuder kunskapsöversikter, poddar och projektpengar till förebyggande arbete. UNGA OCH EXTREMISM Vi erbjuder kunskapsöversikter, poddar och projektpengar till förebyggande arbete. SKAFFA KUNSKAP Ung och extrem podcasts Tre samtal om extremism Män som våldsamma superhjältar. Kvinnor

Läs mer

Kommittédirektiv. En nationell samordnare för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism. Dir. 2014:103

Kommittédirektiv. En nationell samordnare för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism. Dir. 2014:103 Kommittédirektiv En nationell samordnare för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism Dir. 2014:103 Beslut vid regeringssammanträde den 26 juni 2014 Sammanfattning En särskild utredare ska i rollen

Läs mer

nämnders arbete gentemot våldsbejakande extremism

nämnders arbete gentemot våldsbejakande extremism www.pwc.se Revisionsrapport Cecilia Lejon Projektledare Emma Ekstén Revisionskonsult Granskning av kommunstyrelsen och berörda nämnders arbete gentemot våldsbejakande extremism Februari 2018 Innehåll Sammanfattning...

Läs mer

STRATEGI Strategi mot våldsbejakande extremism år

STRATEGI Strategi mot våldsbejakande extremism år STRATEGI Strategi mot våldsbejakande extremism år 2017-2019 Typ av styrdokument Strategi Beslutsinstans Kommunstyrelsen Fastställd 2017-09-06, 105 Diarienummer KS 2017/72 Giltighetstid 2017-2019 Dokumentet

Läs mer

Mänskliga rättigheter i högre utbildning. Konferens om mänskliga rättigheter, våld i nära relationer, mäns våld mot kvinnor och våld mot barn

Mänskliga rättigheter i högre utbildning. Konferens om mänskliga rättigheter, våld i nära relationer, mäns våld mot kvinnor och våld mot barn Mänskliga rättigheter i högre utbildning Konferens om mänskliga rättigheter, våld i nära relationer, mäns våld mot kvinnor och våld mot barn Stockholm 19-20 september ADRESS Box 7703 103 95 Stockholm BESÖKSADRESS

Läs mer

Islamisk kultur center i Rinkeby

Islamisk kultur center i Rinkeby Islamisk kultur center i Rinkeby 2015-05-13 Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning Vi är den största organisationen i Somaliska gruppen i Sverige, detta innebär att våra medlemmar är mer än 3000. Majoriteten

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2015

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2015 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2015 2015 var ett fantastiskt och hektiskt år för Maktsalongen. Flera nya verksamheter initierades och sjösattes. Nya programledare tog över mentorskapsprogrammet, lokala Maktsalonger

Läs mer

FoU Välfärdskonferens 2014 Kunskap i praktiken - om brukarmedverkan, uppföljning och annat viktigt. 28 29 augusti 2014 Vänersborg

FoU Välfärdskonferens 2014 Kunskap i praktiken - om brukarmedverkan, uppföljning och annat viktigt. 28 29 augusti 2014 Vänersborg FoU Välfärdskonferens 2014 Kunskap i praktiken - om brukarmedverkan, uppföljning och annat viktigt. 28 29 augusti 2014 Vänersborg Välkommen till Vänersborg! I år går intresseföreningen FoU Välfärds konferens

Läs mer

Projekt Funktionshinder i etableringen bjuder in till hösten 2015:s temaseminarier

Projekt Funktionshinder i etableringen bjuder in till hösten 2015:s temaseminarier Projekt Funktionshinder i etableringen bjuder in till hösten 2015:s temaseminarier Hur utvecklar vi samarbetet mellan specialister och arbetsförmedlare i etableringsuppdraget? 14 okt 10 nov fm Hur påverkar

Läs mer

Hög tid för HELTID VÄLKOMMEN TILL KONFERENSEN. Samma konferensprogram genomförs vid tre tillfällen. 18 januari 2016 26 januari 2016 28 januari 2016

Hög tid för HELTID VÄLKOMMEN TILL KONFERENSEN. Samma konferensprogram genomförs vid tre tillfällen. 18 januari 2016 26 januari 2016 28 januari 2016 VÄLKOMMEN TILL KONFERENSEN Hög tid för HELTID Fram till 2023 kommer det att behövas mer än en halv miljon nya medarbetare i välfärden. Samtidigt som det innebär en stor utmaning finns det mycket man kan

Läs mer

(ram) Ersättning till länsstyrelserna (ram)

(ram) Ersättning till länsstyrelserna (ram) Regeringsbeslut III:1 2014-12-11 Ju2014/7585/D Justitiedepartementet Valmyndigheten Box 12191 10225 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2014 avseende anslag 6:1 Allmänna val och demokrati Riksdagen

Läs mer

Inbjudan till Sydostkonferens 2015

Inbjudan till Sydostkonferens 2015 Inbjudan till Sydostkonferens 2015 Moderaterna i Östra Götaland har nöjet att inbjuda till årets stora evenemang i sydöstra Sverige Sydostkonferensen! Vi vänder oss i första hand till samtliga kommunal-

Läs mer

Remiss om Strategi mot våldsbejakande extremism

Remiss om Strategi mot våldsbejakande extremism Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2015-09-02 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2015-09-24 Remiss om Strategi mot våldsbejakande extremism Svar på remiss

Läs mer

Öppen psykiatrisk tvångsvård och öppen rättspsykiatrisk vård

Öppen psykiatrisk tvångsvård och öppen rättspsykiatrisk vård Öppen psykiatrisk tvångsvård och öppen rättspsykiatrisk vård Inbjudan till konferens i Stockholm den 27-28 januari 2009 TALARE Kommunlex Katarina Lindblad Socialstyrelsen Helena Forssell Kristinehamn kommun

Läs mer

Strategi och handlingsplan mot våldsbejakande extremism

Strategi och handlingsplan mot våldsbejakande extremism POLICY Datum 2019-07-01 Beslutande Dnr Beteckning Sida 1(6) Giltighetstid Aktualitetsprövning/revidering senast Dokumentkategori Författningssamling Övergripande styrdokument Verksamhetseget dokument Strategi

Läs mer

Mötesplats social hållbarhet

Mötesplats social hållbarhet Mötesplats social hållbarhet Invigning 11 mars 2014 #socialhallbarhet Välkommen till Mötesplats social hållbarhet Cecilia Garme moderator Johan Carlson Generaldirektör, Folkhälsomyndigheten Ulrika Johansson

Läs mer

Uppsala kommuns handlingsplan mot våldsbejakande extremism

Uppsala kommuns handlingsplan mot våldsbejakande extremism KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Börjesdotter Carina Datum 2016-08-16 Diarienummer N-2016-1405 Kommunstyrelsen Uppsala kommuns handlingsplan mot våldsbejakande extremism Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

GYMNASIE- KONFERENSER 2016

GYMNASIE- KONFERENSER 2016 Sveriges Kommuner och Landsting inbjuder till GYMNASIE- KONFERENSER 2016 Konferensen som ger överblick, utblick och inblick om gymnasieskolans aktuella frågor. Inbjudan riktar sig till: - Heltids- och

Läs mer

Demokrati- del till Kammarkollegiet(ram) rättigheter(ram) Värna demokratin- del till. ap.8 Allmännavalochdem-deltill. Socialstyrelsen(ram)

Demokrati- del till Kammarkollegiet(ram) rättigheter(ram) Värna demokratin- del till. ap.8 Allmännavalochdem-deltill. Socialstyrelsen(ram) Regeringsbeslut 10 Kulturdepartementet 2016-06-30 Ku2016/01505/DISK Ku2016/01622/LS (delvis) Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor Box 12191 10225 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2016

Läs mer

Strategi för arbetet mot våldsbejakande extremism. Kommunerna i norra Örebro län

Strategi för arbetet mot våldsbejakande extremism. Kommunerna i norra Örebro län Strategi för arbetet mot våldsbejakande extremism Kommunerna i norra Örebro län Bakgrund Våldsbejakande extremism är ett samlingsbegrepp för rörelser, ideologier eller miljöer som inte accepterar en demokratisk

Läs mer

Våldsbejakande extremism vad gör vi åt det?

Våldsbejakande extremism vad gör vi åt det? Våldsbejakande extremism vad gör vi åt det? Nationella samordnaren Ska arbeta för att förbättra samverkan på alla nivåer Öka kunskapen och främja utvecklingen av förebyggande metoder Ett nätverk av myndigheter

Läs mer

Förebygg våldsbejakande beteende och extremism

Förebygg våldsbejakande beteende och extremism Konkreta verktyg och praktiska tips Förebygg och extremism Förebyggande arbete Dialog Konkreta verktyg Så fångar du upp tidiga signaler på våldsbejakande beteende Framgångsrika metoder för åtgärder vid

Läs mer

Program. Årsmöte 2015. 24-25 november, 2015. Clarion Hotel Sense, Luleå

Program. Årsmöte 2015. 24-25 november, 2015. Clarion Hotel Sense, Luleå Program Årsmöte 2015 24-25 november, 2015 Clarion Hotel Sense, Luleå PROGRAM Tisdagen den 24 november Förändringens vindar - medvind eller motvind? 11.00 Registreringen öppnar 11.30 Lunch Luleå Energi

Läs mer

Våldsbejakande extremism

Våldsbejakande extremism Våldsbejakande extremism Vad är radikalisering och våldsbejakande extremism? Radikalisering är en process som leder till att en individ gradvis accepterar våld och andra olagliga metoder i syfte att främja

Läs mer

Författningssamling. Strategi för att värna demokratin mot våldbejakande extremism

Författningssamling. Strategi för att värna demokratin mot våldbejakande extremism Författningssamling Dokumenttyp Strategi Beslutsinstans Kommunfullmäktige Beslutsdatum 2019-03-28 52 Dokumentansvarig Höglandets räddningstjänstförbund, säkerhetshandläggare Gäller för Nässjö kommun inklusive

Läs mer

Ta krafttag mot våldsbejakande extremism Svar på remiss av motion (2015:43) från kommunstyrelsen

Ta krafttag mot våldsbejakande extremism Svar på remiss av motion (2015:43) från kommunstyrelsen Socialförvaltningen Administrativa avdelningen SoN 2015-10-20 Sida 1 (5) 2015-09-30 Handläggare Lisbeth Westerlund Telefon: 08-508 25 016 Till Socialnämnden Ta krafttag mot våldsbejakande extremism Svar

Läs mer

Minnesanteckningar Sakråd om islamofobi, 30 augusti 2017

Minnesanteckningar Sakråd om islamofobi, 30 augusti 2017 2017-09-29 Ku2017/01663/DISK Kulturdepartementet Enheten för diskrimineringsfrågor Minnesanteckningar Sakråd om islamofobi, 30 augusti 2017 Mötet inleddes med att statssekreterare Karin Strandås välkomnade

Läs mer