ALTERNATIVT SYSTEM FÖR AVLOPPSHANTERING I REGIONER MED VATTENBRIST

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ALTERNATIVT SYSTEM FÖR AVLOPPSHANTERING I REGIONER MED VATTENBRIST"

Transkript

1 ALTERNATIVT SYSTEM FÖR AVLOPPSHANTERING I REGIONER MED VATTENBRIST FÖRFATTARE: Stina Welander (stina.welander@sweco.se) telefon , Peter Ullman (peter.ullman@sweco.se), Daina Millers-Dalsjö (daina.millers-dalsjo@sweco.se). Christina Odén (christina.oden@sweco.se), Charlotte Gunsell (charlotte.gunsell@sweco.se) samtliga Sweco Environment och Ulf Ranhagen (ulf.ranhagen@sweco.se) Sweco Architects. SAMMANFATTNING Sweco har haft i uppdrag att utforma strategier för en ny eko-stad i Kina Caofedian International Eco-City. I arbetet har experter från flera olika discipliner samarbetat för att kombinera stadens försörjningssystem på ett effektivt sätt. Fokus för VA har varit att minimera vattenförbrukningen och energiförbrukningen, maximera biogasproduktionen och möjliggöra användning av näring och avloppsvatten i jordbruket. Staden ska förses med vatten från en reservoar. För att minska behovet av detta vatten är dagvattnet tänkt att användas som en resurs. Eftersom nederbörden är mycket ojämnt fördelad över året krävs stora lagringsutrymmen i form av underjordiska magasin. För att minimera hushållens vattenförbrukning föreslås alla lägenheter säljas kompletta med energi- och vattensnåla installationer. Hushållsförbrukningen är antagen till 120 l/pe,dygn. Avloppssystemet föreslås utgöras av ett separerat system där klosettvatten och matavfall från avfallskvarnar leds till en anaerob behandling. Gråvattnet leds till en konventionell aerob aktivslamanläggning. Den anaeroba reningen kräver mindre elenergi och biogasproduktionen väntas bli större. Nackdelen är att den relativt stora volymen vatten kräver uppvärmning till ca 37 grader. Ett intensivt jordbruk i regionen skulle kunna dra nytta av avloppsvattnet och dess innehåll av näringsämnen. Det behövs dock mycket stora dammar för att lagra avloppsvattnet som främst behövs under den mycket torra våren. Inga detaljerade kostnadsberäkningar har utförts men Sweco bedömer att investeringskostnaden blir högre än för ett konventionellt system, främst p g a det dubblerade ledningssystemet och ett ökat antal pumpstationer. Sammanfattningsvis anser Sweco att systemet har stor potential men en framgångsrik implementering kräver att erfarenheter från planerade försök i pilotskala tas till vara och att man arbetar aktivt med kompletterande verksamhet såsom organisationsrådgivning. 1 (8)

2 ABSTRACT Sweco has developed strategies for a new Eco-City in China Caofeidian International Eco- City. In this work experts from different disciplines have been cooperating to combine the City s supply systems in an efficient way. For Water and Sanitation the focus has been to minimize the water and the energy consumption, maximize the production of biogas and render reuse of nutrients and wastewater in agriculture possible. The City will be supplied with fresh water from a reservoir. Decreased need of water from the reservoir can be reached by using storm water as a resource. As the precipitation is unevenly distributed over the year, large underground storage volumes are required. To minimize the household water consumption it is proposed that all apartments are sold fully furnished with smart energy- and water-installations. The household consumption is estimated to 120l/cap, day. The proposed sanitation system is constituted by two separate systems black-water from toilets is led, together with kitchen waste from waste grinders, to an anaerobic treatment and the grey-water is led to a conventional activated sludge process. The anaerobic treatment consumes less energy and the production of biogas is estimated to be higher. The drawback is that a relatively large volume of water needs to be heated to approximately 37 C. An intense agriculture in the region would make use of the wastewater and its contents of nutrients. However large dams are required for storage as the wastewater is above all needed during the dry spring. No detailed cost calculations have been made but Sweco estimates the investment to be larger than for a conventional system, primarily because of the double piping system and an increased number of pumping stations. To sum up Sweco considers the system to have a large potential, but a successful implementation requires that experiences from planned pilot tests are utilized and that supportive work such as organizational strengthening is done in parallel. INLEDNING Under 2008 och 2009 har Sweco har haft uppdraget åt Tangshans stad att utforma strategier och förslag för en helt ny ekostad i Kina för invånare Caofeidian International Eco-City. Uppdraget har inneburit samarbete mellan flera av Swecos bolag och i arbetsgruppen har förutom planarkitekter ingått experter inom VA, dagvatten, avfall, energi och trafik. I planeringsarbetet har man utgått ifrån konceptet SymbioCity ett koncept där stadens försörjningssystem kombineras, anpassas till lokala förutsättningar och drar fördel av 2 (8)

3 synergieffekter för att uppnå socio-ekonomisk, kulturell och ekologisk hållbarhet. Grunden till konceptet har tagits fram av Sweco under ledning av Professor Ulf Ranhagen. Då staden är tänkt att byggas på en plats med intensivjordbruk och sötvattenbrist, har fokus för VA legat på att i största möjliga mån minska behovet av vatten, gärna i kombination med minimerad energianvändning och maximerad biogasproduktion. Att sluta kretsloppet genom att återföra både vatten och näring till jordbruk i regionen var också ett viktigt mål METOD Ett Eco-cycle-team sattes samman med experter inom dricksvatten, avloppsvatten, dagvatten, avfall och energi. Gruppens deltagare har sedan kommit med förslag inom sina discipliner på långsiktigt hållbara tekniker och lösningar. De olika förslagen har i diskussion jämkats samman och integrerats för att uppnå en optimerad systemlösning där systemen snarare stöttar varandra än konkurrerar. Behov, krav och förslag har också stämts av med övriga teknikområden inom bl a landskaps- och stadsplanering, huskonstruktion och trafik för att säkerställa att det finns tillräckligt med plats i gatorna för ledningar, att avfallstransporterna inte blir ett hinder för busstrafiken, hur mycket biogas som finns tillgänglig för kollektivtrafik etc. En viktig del i arbetssättet har varit att tydligt visualisera systemlösningar så att en effektiv integration av dessa i planer på stads- stadsdels- och kvartersnivå möjliggörs, se Figur 1. För att verifiera metoderna har Sweco rekommenderat lokala pilotanläggningar och vidare forskning. Figur 1. Exempel på en lägenhet med föreslagna installationer för att illustrera systemlösningarna (Sweco, 2009). 3 (8)

4 RESULTAT Vattenförsörjning Staden ska förses med dricksvatten från en damm/reservoar några mil bort. Dammen förser i dagsläget lantbruket med bevattningsvatten, och i takt med att staden byggs ut kan man förvänta att det blir konkurrens om vattnet. Under växtsäsongens åtta månader är nederbörden endast tillräcklig för att tillgodose växternas behov under en månad. Detta gör att det krävs stora volymer bevattningsvatten för att kunna ha gröna stråk i staden. För att minimera stadens behov av vatten till ändamål som bevattning och spolning av gator samt för att dämpa flödestoppar har ett system med lagring av dagvatten föreslagits. Dagvatten från hårdgjorda ytor och leds in i grönområden och trädalléer där det infiltreras och leds vidare till dagvattenmagasinen. Dagvattenmagasinen har även en reningsfunktion eftersom partikelbundna föroreningar kommer att sedimentera där. På grund av den höga andelen hårdgjorda ytor i förhållande till mängden grönytor kommer endast ca hälften av dagvattnet att behöva lagras för att tillgodose bevattningsbehovet. Hushållens vattenförbrukning utgör en stor del av den totala förbrukningen och för att minimera den ställs det höga krav på alla installationer i lägenheterna. Normalt säljs en lägenhet i Kina utan exempelvis vitvaror, tvättmaskin och luftkonditionering. När hushållen sedan investerar i utrustning tenderar inköpspriset att vara avgörande, oberoende av energioch vattenförbrukning. Om man istället kräver av varje byggherre att alla lägenheter redan vid inflyttning ska vara försedda med diskmaskin, tvättmaskin och avfallskvarn med specificerade maxförbrukningar av vatten och el, samt snålspolande kranar, duschmunstycken och toaletter, skulle en hög kvalitet på lägenheterna och en låg resursförbrukning garanteras. I Sverige har vattenförbrukningen per capita minskat de senaste åren. Svenskt Vatten anger i sin broschyr Fakta om vatten och avlopp (2005) att hushållsförbrukningen var ca 180 l/person och dag medan all förbrukning, inklusive industrier och samhällsservice var ca 310 l/person och dag. För Caofeidian har en hushållsförbrukning om 120 l/pe och dag och en total förbrukning om 150 l/pe och dag antagits. Anledningen till att förbrukningen utanför hushållen är så låg är att nästan inga industrier kommer att finnas i området. För att spara på färskvatten har man i Kina gjort det obligatoriskt med ett system för distribution av renat avloppsvatten (reclaimed waste water). Detta vatten är inte lämpligt som dricksvatten utan används till toalettspolning, bevattning och städning. Vattnet innehåller 4 (8)

5 normalt förhöjda halter av både närsalter och bakterier. Då det lagrade dagvattnet kan användas för bevattning och spolning av gator minskar behovet av renat avloppsvatten. Snålspolande toaletter gör att behovet minskas ytterligare och Sweco har därmed inte ansett det lämpligt att rekommendera ytterligare ett distributionssystem för vatten. Ytterligare en faktor i bedömningen har varit den uppenbara risken för felkopplingar, vilket kan få allvarliga konsekvenser. Avloppshantering För att möjliggöra en effektiv behandling av avloppsvattnet och maximera biogasproduktionen har separata ledningssystem för grå- respektive svartvatten föreslagits. Förutom toaletter föreslås att även avfallskvarnar, installerade i alla hushåll, ansluts till svartvattensystemet. Köksavfallskvarnar är lättskötta och gör det enkelt och hygieniskt att sortera ut matavfallet. Avloppsvattnet föreslås följande behandling: Svartvattnet, som är en mindre del av flödet, men som ändå innehåller den största delen av avloppsvattnets organiska material och näringsämnen, leds till en anaerob reningsprocess, med efterbehandling i en aerob process. Aerob behandling av avloppsvatten är energikrävande, vilket gör det fördelaktigt att minska behovet av luftning. Vid anaerob behandling av svartvattnet, kan en större del av det organiska materialet utnyttjas för biogasproduktion. Dessutom blir den totala energiförbrukningen för luftning lägre, jämfört med ett konventionellt system. En nackdel är att vattnet behöver vara relativt varmt (ca grader) för att den anaeroba processen ska fungera bra. Under vinterhalvåret betyder det att relativt stora mängder vatten måste värmas, jämfört med om enbart förtjockat slam ska värmas upp och rötas. Uppvärmningen kommer på sikt att ske med överskottsvärme från ett kraftvärmeverk, men måste i en initial fas ordnas med hjälp av värmeväxlare och värmepumpar, med elkraft som primär energikälla. Efter den anaeroba reningen avvattnas svartvattnet och vätskefasen slutbehandlas tillsammans med gråvattnet. Gråvattnet leds i självfallssystem till ett reningsverk med en konventionell process med aktivslam och membranfiltrering, dels för att spara utrymme och dels för att nå hög kvalitet på det behandlade vattnet inför återanvändning. Slammet från gråvattenreningen kan tillföras svartvattenprocessen. Kretsloppet För Sweco har det varit viktigt att ta fram ett förslag som möjliggör fortsatt jordbruk i regionen, och att återföra vatten och näringsämnen till jordbruket från staden blev då en naturlig lösning. Målsättningen är att renat avloppsvatten ska användas för bevattning inom jordbruk. Därmed behöver vattnet inte renas från näringsämnen som fosfor och kväve, vilket 5 (8)

6 också sparar energi och kemikalier. I Caofedian regnar det ca mm per år, med de allra största mängderna under juli och augusti. Odlingssäsongen pågår från mars till oktober och framförallt under den torra våren finns ett stort bevattningsbehov. Det renade avloppsvattnet ska lagras i stora dammar. Slammet från reningen föreslås användas som gödsel i jordbruket. För att minimera kväveavgången förvaras slammet i slutna tankar eller med svämtäcke. I regionen odlas bland annat vete, majs och ris. Konstgödsel är subventionerat av staten och framförallt kvävegödsel används i stora mängder. Även fosfor tillförs, ofta i form av ammoniumfosfat. I vissa områden används också svingödsel och slam från septiktankar. För att användningen av rötresten ska få genomslag, kräver det att myndigheterna gör det minst lika fördelaktigt att använda rötrest som att använda handelsgödsel. Energi För att kunna jämföra systemet med ett konventionellt system har energiåtgång och biogasproduktion uppskattats. Jämförelsen visar att det föreslagna systemet förbrukar väsentligt mindre elektricitet än ett konventionellt system förutsatt att uppvärmningen av vattnet före den anaeroba processen sker med överskottsvärme. Eftersom svartvattensystemet har en högre TS-halt, jämfört med gråvattensystemet och ett konventionellt blandat system, krävs större lutning på ledningarna och mer pumpenergi. Biogasproduktionen blir högre jämfört med ett konventionellt alternativ. Hur mycket högre är dock svårt att säga eftersom det till mycket stor del beror på i vilken grad matavfall sorteras ut och hur det tillförs det jämförande konventionella systemet. Om matavfallet sorteras ut med avfallskvarnar blir biogasproduktionen ca 50% högre i det föreslagna systemet, jämfört med ett konventionellt avloppssystem. Om matavfallet sorteras ut i påsar kan biogasproduktionen bli lika hög som i det föreslagna systemet, förutsatt att avfallsfraktionen är så ren att den går att röta. Ytterligare ett alternativ är att hämta avfallet osorterat och sortera ut matavfallet först vid reningsanläggningen, det s k RMC (Resource Management Centre motsvarande kretsloppscentrum ), se Figur 2. Det sistnämnda alternativet förväntas ge en låg utsorteringsgrad och relativt dålig kvalitet på det utsorterade avfallet. Biogasen från den anaeroba processen föreslås upparbetas till fordonskvalitet, för att användas till ekostadens busspark. 6 (8)

7 Figur 2. Bilden visar föreslagen RMC (Resource Management Centre), från vänster till höger: avfallshantering med sortering, kraftvärmeverk, rötkammare med uppgraderingsanläggning, avloppsreningsverk, utbildning och utställningsområde och vattenverk (Sweco, 2009). Investerings- och driftkostnader Detaljerade kostnadsberäkningar har inte utförts men vår Swecos bedömning är att Eco-Citykonceptet har högre investeringskostnader än ett konventionellt system, främst på grund av att ledningssystemen är dubblerade och att många pumpstationer krävs för svartvattnet. Det innebär också ökade pump- och underhållskostnader. Dessa förväntas dock vägas upp av den i övrigt energieffektiva processen. Sweco har igenom hela arbetet framhållit vikten av att bygga med god kvalitet för att systemen ska hålla länge livscykelkostnaden påverkas naturligtvis av hur lång livstid man anser att systemet har. Energipriser (kol, el och gas) påverkar också kalkylernas utgång/slutresultat. DISKUSSION Uppdraget var att ta fram ett system som är hållbart och som gärna bygger på ny teknik. Efter hand har det från beställaren kommit synpunkter på att tekniken eller systemlösningarna inte är beprövade i stor skala. Systemet som är beskrivet ovan kommer därför till en början att byggas i ett pilotområde för personer. Purac kommer att leverera anläggningen till pilotområdet. I resten av staden byggs husen med separerade system medan gatorna endast förses med självfallsystemet för gråvatten, som tills vidare får ta hand om allt avloppsvatten. Efterhand som erfarenheter vinns från pilotområdet kan systemet skalas upp för större delar av staden. 7 (8)

8 I Sverige byggs ledningssystem med en beräknad livstid kring 100 år. Vi lägger därför ner mycket tid och pengar på att få det rätt från början för att ledningarna ska hålla en mycket hög kvalitet, även på lång sikt. Från den kinesiska beställarens sida finns vissa tveksamheter till att fullt ut genomföra de konceptuella idéer som tagits fram. Detta beror dels på att det ännu finns få exempel i Kina på ledningssystem som är byggda med hög kvalitet och därmed visat sig ha långa livslängder. Det kan också bero på att personalkostnaderna i Kina är lägre och att det därför inte är så stora problem att göra om ledningen med jämna mellanrum. Energipriserna är också betydligt lägre i Kina varför driftkostnader sammantaget får en mindre betydelse än i Sverige. Eftersom uppdraget var att ta fram ett konceptuellt förslag har någon projektering eller kostnadsberäkning hittills inte genomförts. SLUTSATSER För att applicera svensk miljöteknik i utlandet krävs omfattande samarbete för att skapa förståelse för systemsynergier och den organisatorisk struktur som är nödvändig för att systemen ska uppnå hög miljöprestanda och effektivitet över lång tid. Swecos kompetens omfattar inte bara tekniska lösningar utan även stadsplanering och organisationsrådgivning vilket är viktigt för att systemen ska kunna genomföras. Vad gäller den tekniska utformningen visar systemförslaget på en klar potential att utvinna mera biogas och förbruka mindre elenergi, om anaerob behandling av svartvatten utförs direkt. Biogaspotentialen blir ännu större om även malt köksavfall tas in denna behandling. Flera betydelsefulla aspekter, t ex investering för olika alternativ samt svartvattnets och köksavfallets behandlingsbarhet, har dock inte kunnat beaktas på detta stadium. De planerade pilotförsöken med svartvattenbehandling är väsentliga för den fortsatta utvärderingen. REFERENSER Svenskt Vatten (2005) Fakta om Vatten och Avlopp Sweco (2008) Caofeidian International Eco-City, Tangshan, China. Sustainability Guidelines Final Report for Task 1 December Sweco (2008) Caofedian Internatonal Eco-City, Tangshan, China. Conceptual Plan for 30 sqkm Final Report for Task 2 December 2008 Sweco (2009) Caofeidian Internationan Eco-City, Tangshan, China Detailed Conceptual Plan for 12 sqkm Report for Task 4 March (8)

ALTERNATIVT SYSTEM FÖR AVLOPPSHANTERING I REGIONER MED VATTENBRIST

ALTERNATIVT SYSTEM FÖR AVLOPPSHANTERING I REGIONER MED VATTENBRIST ALTERNATIVT SYSTEM FÖR AVLOPPSHANTERING I REGIONER MED VATTENBRIST Exempel från Kina: CAOFEIDIAN INTERNATIONAL ECO-CITY 曹 妃 甸 国 际 生 态 城 Christina Odén och Peter Ullman Sweco Environment AB 1 Caofeidian

Läs mer

H+ Helsingborg. Mer nytta från avlopp och avfall - tre rör ut i H+ Oceanpiren. Uthålliga kommuner i Skåne juni 2017 Länsstyrelsen i Skåne

H+ Helsingborg. Mer nytta från avlopp och avfall - tre rör ut i H+ Oceanpiren. Uthålliga kommuner i Skåne juni 2017 Länsstyrelsen i Skåne MILJÖFÖRVALTNINGEN MILJÖSTRATEGISKA AVDELNINGEN H+ Helsingborg Mer nytta från avlopp och avfall - tre rör ut i H+ Oceanpiren Uthålliga kommuner i Skåne 2020 16 juni 2017 Länsstyrelsen i Skåne Jens Gille

Läs mer

ECOMOTIVE A02 BIOLOGISK RENING FÖR BDT-VATTEN

ECOMOTIVE A02 BIOLOGISK RENING FÖR BDT-VATTEN JETS VACUUM SANITARY SYSTEMS VILLA OCH FRITIDSHUS ECOMOTIVE A02 BIOLOGISK RENING FÖR BDT-VATTEN KÄLLSEPARERING FRÅN JETS VARFÖR BÖR VI KÄLLSEPARERA AVLOPPSVATTNET? KOMPAKT, ENKEL, TRYGG OCH FRAMTIDSINRIKTAD

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Daina Millers-Dalsjö UPPRÄTTAD AV. Stina Welander

UPPDRAGSLEDARE. Daina Millers-Dalsjö UPPRÄTTAD AV. Stina Welander UPPDRAG Hållbarhetsprogram Storsjö strand UPPDRAGSNUMMER 1157603 UPPDRAGSLEDARE Daina Millers-Dalsjö UPPRÄTTAD AV Stina Welander DATUM 1. Vatten- och avloppsförsörjning inom planområdet Hållbar vatten-

Läs mer

SAMLADE ERFARENHETER AV KÄLLSORTERANDE SYSTEM ERIK KÄRRMAN

SAMLADE ERFARENHETER AV KÄLLSORTERANDE SYSTEM ERIK KÄRRMAN SAMLADE ERFARENHETER AV KÄLLSORTERANDE SYSTEM ERIK KÄRRMAN Källsorterande system för spillvatten och matavfall erfarenheter, genomförande, ekonomi och samhällsnytta (kommande SVU-rapport) Erik Kärrman,

Läs mer

VeVa Tynningö Prel. version

VeVa Tynningö Prel. version Prel. version Frida Pettersson, Erik Kärrman 1. - Syfte Målet med etta uppdrag var att ta fram beslutsunderlag som visar ekonomiska och miljömässiga konsekvenser vid introduktion av avloppslösningar på

Läs mer

NSVA - Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB

NSVA - Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB NSVA - Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB Kommunalt VA-bolag Bildades 2009 Sex ägarkommuner 230 000 invånare 160 medarbetare Därför bildades NSVA Säkrar VA-kompetens i regionen Optimal utveckling av

Läs mer

Biogas i skogsindustrin. Anna Ramberg, Holmen (Hallsta Pappersbruk)

Biogas i skogsindustrin. Anna Ramberg, Holmen (Hallsta Pappersbruk) Biogas i skogsindustrin Anna Ramberg, Holmen (Hallsta Pappersbruk) Förutsättningar Papper & Massaindustrin genererar mycket processavloppsvatten. Innehåller stora mängder löst COD. Renas idag biologiskt

Läs mer

Hur reningsverket fungerar

Hur reningsverket fungerar Kommunalt avlopp Det vatten du använder hemma, exempelvis när du duschar eller spolar på toaletten, släpps ut i ett gemensamt avloppssystem där det sen leds vidare till reningsverket. Hit leds även processvatten

Läs mer

FÖRUTSÄTTNINGAR OCH MÖJLIGHETER

FÖRUTSÄTTNINGAR OCH MÖJLIGHETER Malmö biogas FÖRUTSÄTTNINGAR OCH MÖJLIGHETER Malmö satsar på biogas Ett av världens tuffaste miljömål Malmö stad har ett av världens tuffaste miljömål uppsatt - år 2030 ska hela Malmö försörjas med förnybar

Läs mer

Produktkedja Vagga till grav (cradle to grave) Ekologiskt fotavtryck Miljöbelastning Konkreta exempel på hur varje individ kan konsumera smartare

Produktkedja Vagga till grav (cradle to grave) Ekologiskt fotavtryck Miljöbelastning Konkreta exempel på hur varje individ kan konsumera smartare Den funktionella staden Som en del av vår utställning den hållbara staden finns tre interaktiva skärmar, alla tre med samma innehåll. Skärmarna består av 7 faktafilmer och 6 interaktiva uppdrag. Punkterna

Läs mer

Stadsförnyelseprojektet H+ - resurssmarta avlopps-och avfallslösningar

Stadsförnyelseprojektet H+ - resurssmarta avlopps-och avfallslösningar Stadsförnyelseprojektet H+ - resurssmarta avlopps-och avfallslösningar Presentation på Skånes miljömålskonferens 2015 Jens Gille 2015-03-20 H+ På agendan Samverkan mellan kommunala bolag och staden på

Läs mer

Sorterande system för biogas från avlopp och matavfall

Sorterande system för biogas från avlopp och matavfall Sorterande system för biogas från avlopp och matavfall Resultat från VA-tekniks delstudie och studieresa Hamse Kjerstadius VA-teknik (LTH) Outline Bakgrund LTH s studie om matavfall och svartvatten Hållbara

Läs mer

Teknikmarknad Teknikmarknad 2013-03-20

Teknikmarknad Teknikmarknad 2013-03-20 Teknikmarknad 2013-03-20 Torbjörn Andersson Uppströms eller nedströms? Kartläggning avseende läkemedelsrester, växtnäring och energi Möjligheter i fastigheten Energi Matavfall Vatten Avlopp Mikrobiologiskt

Läs mer

Skandinavisk Ecotech. Carl-Johan Larm carl-johan.larm@ecot.se vvd Produktchef 070-255 87 64

Skandinavisk Ecotech. Carl-Johan Larm carl-johan.larm@ecot.se vvd Produktchef 070-255 87 64 Skandinavisk Ecotech Carl-Johan Larm carl-johan.larm@ecot.se vvd Produktchef 070-255 87 64 Om Ecotech Systemutvecklare med över 20 års erfarenhet Ansvarar för hela produktkedjan - Utveckling - Produktion

Läs mer

Informationsmöte ang. VA-utbyggnad inom Binnerbäck - Vedbormområdet. Tisdag 28/7 2009 kl. 19:00 Löttorps Byggdegård

Informationsmöte ang. VA-utbyggnad inom Binnerbäck - Vedbormområdet. Tisdag 28/7 2009 kl. 19:00 Löttorps Byggdegård Informationsmöte ang. VA-utbyggnad inom Binnerbäck - Vedbormområdet Tisdag 28/7 2009 kl. 19:00 Löttorps Byggdegård Borgholm Energi VA- och renhållningschef Bo Persson Tel: 0485-880 55 Mail: bo.persson@borgholm.se

Läs mer

Varför kretslopp? Övergödning - Rätt sak på fel plats! Kretsloppsanpassade avloppslösningar i skärgården. Vad innehåller avlopp från hushåll?

Varför kretslopp? Övergödning - Rätt sak på fel plats! Kretsloppsanpassade avloppslösningar i skärgården. Vad innehåller avlopp från hushåll? Avloppsreningens viktiga funktioner Kretsloppsanpassade avloppslösningar i skärgården Ebba af Petersens, WRS Uppsala AB, ebba.af.petersens@wrs.se Yrkeshögskolan Novia, Ekenäs, Raseborg 8 maj 2012 Hindra

Läs mer

Källsorterat avlopp för ökad biogasproduktion och ökad näringsåtervinning. Hamse Kjerstadius

Källsorterat avlopp för ökad biogasproduktion och ökad näringsåtervinning. Hamse Kjerstadius Källsorterat avlopp för ökad biogasproduktion och ökad näringsåtervinning Hamse Kjerstadius Helsingborgs stad utvecklar tillsammans med VA-bolag, avfallsbolag och energibolag konceptet Tre rör ut som framtidens

Läs mer

Framtidens kretsloppsanläggning

Framtidens kretsloppsanläggning Framtidens kretsloppsanläggning Kretsloppsanläggningen i Högbytorp förvandlar det som ingen vill ha till sådant som alla behöver. Här gör vi el, värme, biogas och biogödsel av avfall. Varför bygger vi

Läs mer

Resursutvinning. Vi tar vara på resurserna i avloppsvattnet

Resursutvinning. Vi tar vara på resurserna i avloppsvattnet Resursutvinning Vi tar vara på resurserna i avloppsvattnet Resursutvinning Varje år renar vi på Käppalaförbundet ungefär 50 miljoner kubikmeter avloppsvatten i Käppalaverket. Det renade vattnet släpper

Läs mer

VA som i Vatten och Avlopp. Bekvämt, helt enkelt.

VA som i Vatten och Avlopp. Bekvämt, helt enkelt. VA som i Vatten och Avlopp. Bekvämt, helt enkelt. I den här broschyren vill vi ge dig sakliga besked om vad det innebär när Mälarenergi har ansvaret för vatten och avlopp hos dig. Vår syn på Vatten och

Läs mer

Biogasanläggningen i Boden

Biogasanläggningen i Boden Detta är ett av de 12 goda exempel som presenteras i rapporten Biogas ur gödsel, avfall och restprodukter - goda svenska exempel Rapporten i sin helhet återfinns på www.gasforeningen.se. Skriften är en

Läs mer

Goda exempel. från investeringsprogrammen Klimp och LIP

Goda exempel. från investeringsprogrammen Klimp och LIP Goda exempel från investeringsprogrammen Klimp och LIP Naturvårdsverket mars 2010 ISBN: 978-91-620-8476-9 Grafisk form: Grace Communication Tryck: CM Gruppen Upplaga: 1 500 ex Goda exempel att inspireras

Läs mer

Miljöteknik och gröna innovationer inom vatten/va - området

Miljöteknik och gröna innovationer inom vatten/va - området Miljöteknik och gröna innovationer inom vatten/va - området Ulf E Andersson Presentation på Inspiration Vatten 25-26 november 2013 1 Varför behövs teknikutveckling och innovationer inom vatten/va? Sverige

Läs mer

En uppgraderingsanläggning för småskaliga biogasanläggningar

En uppgraderingsanläggning för småskaliga biogasanläggningar En uppgraderingsanläggning för småskaliga biogasanläggningar Vad är Biosling? Biogas bildas vid syrefri nedbrytning av organiskt material och framställs bland annat i rötanläggningar. Biogasen består av

Läs mer

En uppgraderingsanläggning för småskaliga biogasanläggningar

En uppgraderingsanläggning för småskaliga biogasanläggningar En uppgraderingsanläggning för småskaliga biogasanläggningar Vad är Biosling? Biogas bildas vid syrefri nedbrytning av organiskt material och framställs bland annat i rötanläggningar. Biogasen består av

Läs mer

HÅLLBAR STADSBYGGNAD. Hur gör man - och var gör man vad?

HÅLLBAR STADSBYGGNAD. Hur gör man - och var gör man vad? HÅLLBAR STADSBYGGNAD Hur gör man - och var gör man vad?!1 HÅLLBARHETSTRENDER 2014 Aktuellt inom hållbarhetsområdet!2 Vår mission att aktivt bidra till en hållbar utveckling av samhället Detta vet vi Plan

Läs mer

Nyckeltal för reningsverk verktyg för effektivare resursanvändning

Nyckeltal för reningsverk verktyg för effektivare resursanvändning Nyckeltal för reningsverk verktyg för effektivare resursanvändning Peter Balmér och Daniel Hellström peter.balmer@telia.com daniel.hellstrom@svensktvatten.se Är svenska avloppsreningsverk energieffektiva?

Läs mer

Avfallsplan Tillsammans klättrar vi högre upp i avfallstrappan

Avfallsplan Tillsammans klättrar vi högre upp i avfallstrappan Avfallsplan 2018 2022 Tillsammans klättrar vi högre upp i avfallstrappan Avfallstrappan För ett mer hållbart nyttjande av jordens begränsade resurser behöver vi minimera vårt avfall och öka återanvändningen.

Läs mer

UPPDRAG: AVLOPP. Toaletten - slasktratt eller sparbössa

UPPDRAG: AVLOPP. Toaletten - slasktratt eller sparbössa UPPDRAG: AVLOPP In till samhället fraktas nyttigheter i form av olika material, mat, bränsle och vatten. Resurserna används och blir avfall av olika slag: fasta sopor, vattensopor och sopor i gasform.

Läs mer

DEFINITIONER OCH ORDFÖRKLARINGAR (i bokstavsordning)

DEFINITIONER OCH ORDFÖRKLARINGAR (i bokstavsordning) DEFINITIONER OCH ORDFÖRKLARINGAR (i bokstavsordning) Avfall Med avfall avses varje föremål, ämne eller substans som ingår i en avfallskategori och som innehavaren gör sig av med eller avser eller är skyldig

Läs mer

Framtidens avloppsvattenrening

Framtidens avloppsvattenrening Framtidens avloppsvattenrening Behovet av samverkan på FoU-anläggningar för att bemästra framtiden och skapa utveckling. Bakgund > 2 miljarder människor har vattenbrist Sjukdomar på grund av dålig vattenkvalitet

Läs mer

Miljö och folkhälsa.

Miljö och folkhälsa. Hållbarhet hos oss. Nyköpings kommun: jobbar för en ekonomi i balans en förutsättning för att kunna leverera god service även i framtiden är en av Sveriges främsta kommuner med 37 förskolor och skolor

Läs mer

Nytt avloppsreningsverk i Lidköping

Nytt avloppsreningsverk i Lidköping Nytt avloppsreningsverk i Lidköping presentation av teknisk förstudie, oktober 2016 Bakgrund Lidköpings kommuns vision om att växa och utvecklas kräver ett nytt avloppsreningsverk. Det nuvarande reningsverket

Läs mer

Välkommen till Lundåkraverket

Välkommen till Lundåkraverket Lundåkraverket Välkommen till Lundåkraverket Lundåkraverket ligger i södra Landskrona och är det näst största reningsverket inom NSVA. Det togs i drift redan 1962, men har sedan dess byggts ut och förändrats

Läs mer

Vatten och avlopp i Uppsala. Av: Adrian, Johan och Lukas

Vatten och avlopp i Uppsala. Av: Adrian, Johan och Lukas Vatten och avlopp i Uppsala Av: Adrian, Johan och Lukas Hela världens kretslopp Alla jordens hav, sjöar eller vattendrag är ett slags vatten förråd som förvarar vattnet om det inte är i någon annan form.

Läs mer

Behåll näringen på land! Finns det annan värdefull samhällsnytta?

Behåll näringen på land! Finns det annan värdefull samhällsnytta? Kretslopp i den kommunala VA-planen - Avlopp och kretslopp i Södertälje kommun - Hur kan kommunen påverka för mer kretslopp? - Vad styr fastighetsägaren? - Reflektioner Behåll näringen på land! Finns det

Läs mer

Tillsammans för världens mest hållbara stad

Tillsammans för världens mest hållbara stad Tillsammans för världens mest hållbara stad Nytänkande och samverkan för framtiden vision Tillsammans för världens mest hållbara stad verksamhetsidé Vi är en samhällsbyggare i framkant som driver och utvecklar

Läs mer

Vatten- och avloppssystemen i Göteborg

Vatten- och avloppssystemen i Göteborg Vatten- och avloppssystemen i Göteborg Dricksvatten Dricksvattnet är vårt viktigaste livsmedel och kvaliteten kontrolleras regelbundet. Göteborgarnas råvatten, det producerade dricksvattnet vid vattenverken

Läs mer

Membranfiltrering och fällning för behandling av kommunalt avloppsvatten

Membranfiltrering och fällning för behandling av kommunalt avloppsvatten NR C 48 AUGUSTI 2014 RAPPORT Membranfiltrering och fällning för behandling av kommunalt En innovativ metod för högre resurseffektivitet Rune Bergström, Lars Bengtsson, Uwe Fortkamp, Susanna Berg, Staffan

Läs mer

Lennart Mårtensson Docent miljöteknik

Lennart Mårtensson Docent miljöteknik Slam och föroreningar läget idag Lennart Mårtensson Docent miljöteknik Laqua Research Group Forskar om miljökonsekvenser orsakat av avfallshantering och andra aktiviteter. Är ett samarbete mellan Högskolan

Läs mer

Erfarenheter från matavfallskvarnar på Fullriggaren, Malmö. Mimmi Bissmont, VA SYD Åsa Davidsson, Lunds universitet

Erfarenheter från matavfallskvarnar på Fullriggaren, Malmö. Mimmi Bissmont, VA SYD Åsa Davidsson, Lunds universitet Erfarenheter från matavfallskvarnar på Fullriggaren, Malmö Mimmi Bissmont, VA SYD Åsa Davidsson, Lunds universitet Idag samlas matavfallet in i påse och kärl + Rimligt låga investeringskostnader. Oftast

Läs mer

Bo och arbeta i Norra Djurgårdsstaden

Bo och arbeta i Norra Djurgårdsstaden Stockholm växer Bo och arbeta i Norra Djurgårdsstaden stockholm.se/norradjurgardsstaden The Capital of Scandinavia ATT BO OCH ARBETA I NORRA DJURGÅRDSSTADEN Stadsutvecklingsprojektet Norra Djurgårdsstaden

Läs mer

KVALITETSPROGRAM Hovshaga Centrum Stadsutvecklingsprojekt Antagen av kommunstyrelsen 2012-06-05 196

KVALITETSPROGRAM Hovshaga Centrum Stadsutvecklingsprojekt Antagen av kommunstyrelsen 2012-06-05 196 KVALITETSPROGRAM Hovshaga Centrum Stadsutvecklingsprojekt Antagen av kommunstyrelsen 2012-06-05 196 INNEHÅLL 1. Inledning 2. Byggmaterial 3. Energi 4. Återvinning 5. Tillgänglighet 6. Utemiljö Inledning

Läs mer

Tingvoll Sol- og bioenergisenter 12 november 2010

Tingvoll Sol- og bioenergisenter 12 november 2010 Tingvoll Sol- og bioenergisenter 12 november 2010 Look to Sweden Urban Kärrmarck Expert urban.karrmarck@energimyndigheten.se Förslag till en sektorsövergripande biogasstrategi (ER 2010:23)* Gemensam förslag

Läs mer

Basis for Environmental Product Declaration Smart Development Sweden

Basis for Environmental Product Declaration Smart Development Sweden Nr C 420 Juni 2019 Basis for Environmental Product Declaration Smart Development Sweden - Slutrapport av delprojekt inom GrönBostad Stockholm Jacob Lindberg, Diego Peñaloza Författare: Jacob Lindberg och

Läs mer

Vägledning för VeVa-verktyget Verktyg för hållbarhetsbedömning av VA-system i omvandlingsområden

Vägledning för VeVa-verktyget Verktyg för hållbarhetsbedömning av VA-system i omvandlingsområden CIT Urban Water Management AB Vägledning för VeVa-verktyget Verktyg för hållbarhetsbedömning av VA-system i omvandlingsområden Version 2010-03-12 VeVa-verktyget finns att hämta på CIT Urban Water Managements

Läs mer

Enkla Processer spar energi

Enkla Processer spar energi Ny teknik inom avloppsvattenrening Enkla Processer spar energi Henrik Hansson Hydropress Huber AB Lund 2008-11-12 Ett Globalt FöretagF Mer än 50 dotterbolag, agenter och representanter världen över Nära

Läs mer

RAPPORT. Detaljplan Näsby 35:47 KRISTIANSTADS KOMMUN KARLSKRONA VA-UTREDNING UPPDRAGSNUMMER ERIK MAGNUSSON HAMED TUTUNCHI

RAPPORT. Detaljplan Näsby 35:47 KRISTIANSTADS KOMMUN KARLSKRONA VA-UTREDNING UPPDRAGSNUMMER ERIK MAGNUSSON HAMED TUTUNCHI KRISTIANSTADS KOMMUN Detaljplan Näsby 35:47 UPPDRAGSNUMMER 3840118000 VA-UTREDNING KARLSKRONA ERIK MAGNUSSON HAMED TUTUNCHI Sweco Östra Vittusgatan 34 SE 371 33 Karlskrona, Sverige Telefon +46 (0)455 31

Läs mer

Från avlopp till resurs. Elisabeth Kvarnström Urban Water Management RISE

Från avlopp till resurs. Elisabeth Kvarnström Urban Water Management RISE Från avlopp till resurs Elisabeth Kvarnström Urban Water Management RISE 1 2 Avlopp, vad är det? Svensk avloppssektors utveckling Då Nu, i det stora hela men Avloppssystemet anpassat för recipientoch hälsoskydd,

Läs mer

åtta förslag för att sluta kretsloppet

åtta förslag för att sluta kretsloppet åtta förslag för att sluta kretsloppet Biogasrapport i sammanfattning mars 2012 Centerpartiet 2012-03-30 Vi har bara en planet. Men i dag förbrukas naturkapital som om det fanns flera jordklot i reserv.

Läs mer

Upplägg. Vad begränsar biogasproduktion vid reningsverk? Hur kan FoU bidra till att reducera dessa begränsningar?

Upplägg. Vad begränsar biogasproduktion vid reningsverk? Hur kan FoU bidra till att reducera dessa begränsningar? Upplägg Utgångspunkt Vad begränsar biogasproduktion vid reningsverk? Hur kan FoU bidra till att reducera dessa begränsningar? Vad satsar vi på inom VA-teknik Södra Vad begränsar biogasproduktionen vid

Läs mer

Välkommen till Öresundsverket

Välkommen till Öresundsverket Öresundsverket Välkommen till Öresundsverket Öresundsverket ligger i centrala Helsingborg och är det största av ett tiotal avloppsreningsverk inom NSVA. Det byggdes 1974 och tar idag hand om spillvatten

Läs mer

Biogas. Förnybar biogas. ett klimatsmart alternativ

Biogas. Förnybar biogas. ett klimatsmart alternativ Biogas Förnybar biogas ett klimatsmart alternativ Biogas Koldioxidneutral och lokalt producerad Utsläppen av koldioxid måste begränsas. För många är det här den viktigaste frågan just nu för att stoppa

Läs mer

Blackwater & Food Waste Challenge

Blackwater & Food Waste Challenge Innovationsta vling: Blackwater & Food Waste Challenge - Inbjudan - Innehåll Inledning... 3 Syfte och mål med tävlingen... 3 Det handlar om toalett- och matavfall... 3 Varför sorterande avlopp- och matavfallssystem...

Läs mer

Vätebränsle. Namn: Rasmus Rynell. Klass: TE14A. Datum: 2015-03-09

Vätebränsle. Namn: Rasmus Rynell. Klass: TE14A. Datum: 2015-03-09 Vätebränsle Namn: Rasmus Rynell Klass: TE14A Datum: 2015-03-09 Abstract This report is about Hydrogen as the future fuel. I chose this topic because I think that it s really interesting to look in to the

Läs mer

VA-policy. Oskarshamns kommun

VA-policy. Oskarshamns kommun VA-policy VA-policy Antagen av KF 2013-04-08, 59 Upprättad som ett samarbetsprojekt mellan samhällsbyggnadsnämnden och tekniska nämnden. Arbetet med planen utförs med stöd av Länsstyrelsen (LOVA). Postadress

Läs mer

VA-taxa Populärversion

VA-taxa Populärversion VA-taxa 2019 Populärversion Ordlista VA-taxa är hur man tar betalt för VA-tjänsterna, alltså taxekonstruktionen. Fastighet är ett mark- eller vattenområde som är fast egendom med tillhörande fastighetstillbehör

Läs mer

WASTE WATER Solutions. Rena koncept för rent vatten System för avloppsbehandling på plats den innovativa kompletta lösningen

WASTE WATER Solutions. Rena koncept för rent vatten System för avloppsbehandling på plats den innovativa kompletta lösningen Decentraliserad avloppsvattenbehandling med membranteknologi Rena koncept för rent vatten System för avloppsbehandling på plats den innovativa kompletta lösningen Rena koncept för rent vatten Allt liv

Läs mer

BILAGA 1. Exempel på principer för framtida dagvattenavledning. Genomsläppliga beläggningar. Gröna tak

BILAGA 1. Exempel på principer för framtida dagvattenavledning. Genomsläppliga beläggningar. Gröna tak 2013-06-14 Exempel på principer för framtida dagvattenavledning Nedan exemplifieras några metoder eller principer som kan vara aktuella att arbeta vidare med beroende på framtida inriktning och ambitionsnivå

Läs mer

Framtidens avloppsvattenrening. Hammarby Sjöstadsverk en av Sveriges ledande anläggningar för forskning och utveckling inom vattenreningsteknik

Framtidens avloppsvattenrening. Hammarby Sjöstadsverk en av Sveriges ledande anläggningar för forskning och utveckling inom vattenreningsteknik Framtidens avloppsvattenrening Hammarby Sjöstadsverk en av Sveriges ledande anläggningar för forskning och utveckling inom vattenreningsteknik Mer än 2 miljarder människor lider av vattenbrist Sjukdomar

Läs mer

Kretslopp för avlopp Södertälje kommun och ansökan om tillstånd för avlopp

Kretslopp för avlopp Södertälje kommun och ansökan om tillstånd för avlopp Kretslopp för avlopp Södertälje kommun och ansökan om tillstånd för avlopp Stefan Jonsson, Miljökontoret 1 Kretslopp med källsortering av avlopp Lokalt utsläpp från WC = 0 Modern återvinning av WC-avfall:

Läs mer

Varför resurshushållning och kretslopp för avlopp? - den naturvetenskapliga bakgrunden. Historisk tillbakablick (renhållning& återvinning)

Varför resurshushållning och kretslopp för avlopp? - den naturvetenskapliga bakgrunden. Historisk tillbakablick (renhållning& återvinning) Fil kand, Tekn Lic. Tillämpad ekologi Peter Ridderstolpe naturnära kretsloppsanpassade reningstekniker för dagvatten spillvatten och lakvatten. Små avlopp - miljöpåverkan, teknik för rening och återvinning

Läs mer

Biogasens roll i den cirkulära ekonomin. Dr. Mattias Svensson, Energiforsk Avfall i nytt fokus Hyllie 30 mars 2017

Biogasens roll i den cirkulära ekonomin. Dr. Mattias Svensson, Energiforsk Avfall i nytt fokus Hyllie 30 mars 2017 Biogasens roll i den cirkulära ekonomin Dr. Mattias Svensson, Energiforsk mattias.svensson@energiforsk.se Avfall i nytt fokus Hyllie 30 mars 2017 Biogas från alla slags råvaror Den naturliga renhållaren

Läs mer

Avfallshanteringssystem

Avfallshanteringssystem Avfallshanteringssystem Går det att omvandla avfall till pengar? electrolux WTS 3 Ja, med Electrolux nya avfallshanteringssystem - omvandlar du avfall till pengar! Visste du att en enda restaurang genererar

Läs mer

SAmmAN- FATTNING. vattenvisionen FORSKNINGS- OCH INNOVATIONSAGENDA FÖR VATTENSEKTORN VISIONEN VATTEN

SAmmAN- FATTNING. vattenvisionen FORSKNINGS- OCH INNOVATIONSAGENDA FÖR VATTENSEKTORN VISIONEN VATTEN SAmmAN- FATTNING vattenvisionen FORSKNINGS- OCH INNOVATIONSAGENDA FÖR VATTENSEKTORN VATTEN VISIONEN SAMMANFATTNING VISION FÖR VATTENSEKTORN Svensk forskning, innovation och samverkan mellan vattensektorns

Läs mer

Stadsrenovering H+ Källsorterande system vid nybyggnation i Helsingborg. Hamse Kjerstadius

Stadsrenovering H+ Källsorterande system vid nybyggnation i Helsingborg. Hamse Kjerstadius Stadsrenovering H+ Källsorterande system vid nybyggnation i Helsingborg Hamse Kjerstadius Helsingborgs stad utvecklar tillsammans med VA-bolag, avfallsbolag och energibolag konceptet Tre rör ut som framtidens

Läs mer

Oktahamn Vårat koncept Energi

Oktahamn Vårat koncept Energi Oktahamn Vårat koncept Vårt koncept bygger på att minska energiåtgången på alla tänkbara sätt. Endast förbruka vad vi kan producera, både gällande elektricitet och livsmedel. Vi vill alltså få en stark

Läs mer

Nu kör vi igång. Ditt matavfall blir biogas och biogödsel

Nu kör vi igång. Ditt matavfall blir biogas och biogödsel Nu kör vi igång Ditt matavfall blir biogas och biogödsel Visste du att Biogas är ett miljöanpassat fordonsbränsle och ger inget nettotillskott av koldioxid till atmosfären vid förbränning. släpper ut betydligt

Läs mer

Långtgående reningskrav vid återanvändning av renat avloppsvatten till dricksvatten. Barriärtänkande kring organiska substanser

Långtgående reningskrav vid återanvändning av renat avloppsvatten till dricksvatten. Barriärtänkande kring organiska substanser Långtgående reningskrav vid återanvändning av renat avloppsvatten till dricksvatten. Barriärtänkande kring organiska substanser Lena Flyborg Teknisk vattenresurslära, LTH Oplanerad återanvändning av renat

Läs mer

Sverige ett land av vatten

Sverige ett land av vatten Sverige ett land av vatten 1 En presentation om 2 Svenskt Vatten den främsta organisationen att slå vakt om vattnets kvalitet företräder de kommunala huvudmännen och de bolag och kommunalförbund som bildats

Läs mer

Stockholms stads biogasanläggningar

Stockholms stads biogasanläggningar Detta är ett av de 12 goda exempel som presenteras i rapporten Biogas ur gödsel, avfall och restprodukter - goda svenska exempel Rapporten i sin helhet återfinns på www.gasforeningen.se. Skriften är en

Läs mer

Och vad händer sedan?

Och vad händer sedan? Och vad händer sedan? I STORT SETT ALLA MÄNNISKOR I SVERIGE SOM BOR i en tätort är anslutna till ett vatten- och avloppsledningsnät. Men så har det inte alltid varit. Visserligen fanns vattenledningar

Läs mer

Energieffektiv vattenrening

Energieffektiv vattenrening Energieffektiv vattenrening Gustaf Olsson Lunds Tekniska Högskola Världsvattendagen Stockholm 21 mars 2014 Energi i vattenoperationer 1-3 % av den globala el-energin används för att producera, behandla

Läs mer

EN SUND INVESTERING I MILJÖVÄNLIGT AVLOPP VÄLJ RÄTT ENSKILT AVLOPP ÅRS GARANTI ENSKILDA AVLOPP FÖR ALLA BEHOV OCH STORLEKAR

EN SUND INVESTERING I MILJÖVÄNLIGT AVLOPP VÄLJ RÄTT ENSKILT AVLOPP ÅRS GARANTI ENSKILDA AVLOPP FÖR ALLA BEHOV OCH STORLEKAR EN SUND INVESTERING I MILJÖVÄNLIGT AVLOPP 15 GARANTI ÅRS VÄLJ RÄTT ENSKILT AVLOPP ENSKILDA AVLOPP FÖR ALLA BEHOV OCH STORLEKAR VÄLJ DITT ENSKILDA AVLOPP MED OMSORG När man ser hur många enskilda avloppssystem

Läs mer

Välkommen till Kristianstad The Biogas City

Välkommen till Kristianstad The Biogas City Välkommen till Kristianstad The Biogas City Där vi samarbetar för att skapa en mer lönsam biogasbransch VD Krinova Incubator & Science Park Foto Biosfärkontoret Sven-Erik Magnusson Välkommen till Kristianstad

Läs mer

Anna Maria Sundin NAM18, Linköping 31 januari 2018

Anna Maria Sundin NAM18, Linköping 31 januari 2018 AVANCERAD RENING AV AVLOPPSVATTEN FÖR AVSKILJNING AV LÄKEMEDELSRESTER BEHOV, TEKNIK OCH KONSEKVENSER Anna Maria Sundin NAM18, Linköping 31 januari 2018 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection

Läs mer

ENSKILDA AVLOPP I TANUMS KOMMUN. Miljöavdelningen Tanums kommun 457 81 Tanumshede. mbn.diarium@tanum.se 0525-18000

ENSKILDA AVLOPP I TANUMS KOMMUN. Miljöavdelningen Tanums kommun 457 81 Tanumshede. mbn.diarium@tanum.se 0525-18000 ENSKILDA AVLOPP I TANUMS KOMMUN Miljöavdelningen Tanums kommun 457 81 Tanumshede mbn.diarium@tanum.se 0525-18000 Den här broschyren vänder sig till dig som planerar att anlägga en enskild avloppsanläggning.

Läs mer

Vilka utmaningar ser vi framöver? Vad har gjorts för att möta dem? KARIN JÖNSSON

Vilka utmaningar ser vi framöver? Vad har gjorts för att möta dem? KARIN JÖNSSON Vilka utmaningar ser vi framöver? Vad har gjorts för att möta dem? KARIN JÖNSSON Utmaning - Något som kräver ansenlig ansträngning, men som ändå attraherar KARIN JÖNSSON Innehåll Olika typer av krav (när

Läs mer

Teknisk och ekonomisk utvärdering av lantbruksbaserad fordonsgasproduktion

Teknisk och ekonomisk utvärdering av lantbruksbaserad fordonsgasproduktion Teknisk och ekonomisk utvärdering av lantbruksbaserad fordonsgasproduktion Peter Berglund, Mathias Bohman, Magnus Svensson, Grontmij AB Johan Benjaminsson, Gasefuels AB 1. INLEDNING Intresset för biogas

Läs mer

Större avloppsanläggningar. Avloppsrening för samfälligheter hotell, konferensanläggningar, kommuner etc.

Större avloppsanläggningar. Avloppsrening för samfälligheter hotell, konferensanläggningar, kommuner etc. Större avloppsanläggningar Avloppsrening för samfälligheter hotell, konferensanläggningar, kommuner etc. Hällsnäs konferens och hotell, Mölnlycke. BAGA Compact reningsverk installerat 2017 Avloppsrening

Läs mer

Kustnära avlopp. Ett projekt inom Mönsterås kommun med syfte att genom samverkan hitta hållbara lösningar för vatten och avlopp i kustnära områden.

Kustnära avlopp. Ett projekt inom Mönsterås kommun med syfte att genom samverkan hitta hållbara lösningar för vatten och avlopp i kustnära områden. Kustnära avlopp Ett projekt inom Mönsterås kommun med syfte att genom samverkan hitta hållbara lösningar för vatten och avlopp i kustnära områden. I Mönsterås kommun finns ca 1000 enskilda avloppsanläggningar.

Läs mer

Gasum AB Lidköping. Nuvarande anläggning: Gjuterigatan 1b, S Linköping, Sweden phone:

Gasum AB Lidköping. Nuvarande anläggning: Gjuterigatan 1b, S Linköping, Sweden phone: Gasum AB Lidköping Nuvarande anläggning: Råvaran för biogastillverkningen Bild på substrat: Ensilage Avrens Sekunda spannmål Idag används grönmassa (t.ex. ensilage), spannmål och industriella biprodukter

Läs mer

Växjö väljer termisk hydrolys varför och hur?

Växjö väljer termisk hydrolys varför och hur? Växjö väljer termisk hydrolys varför och hur? Anneli Andersson Chan, Sundets processingenjör avlopp och biogas VA-avdelningen, Tekniska förvaltningen avloppsreningsverk 5 år prövotid Sundets avloppsreningsverk

Läs mer

BIOGAS I TORNEDALEN. Projektets resultat, slutsatser och beslutsförslag

BIOGAS I TORNEDALEN. Projektets resultat, slutsatser och beslutsförslag BIOGAS I TORNEDALEN Projektets resultat, slutsatser och beslutsförslag 2017-04-12 Innehåll Projektet... 2 Bakgrund... 2 Resultat - Kommunal biogasanläggning... 3 Resultat - Gårdsbaserad biogasanläggning...

Läs mer

BDT-vatten Bad-, Disk- och Tvättvatten från hushåll, även kallat gråvatten och BDT-avlopp.

BDT-vatten Bad-, Disk- och Tvättvatten från hushåll, även kallat gråvatten och BDT-avlopp. Ordlista avlopp Aktivt slam Biologiskt slam för rening av avloppsvatten bestående av bakterier och andra mikroorganismer som bryter ned avloppsvattnets innehåll av organiskt material vid tillgång på syre.

Läs mer

Uppvärmning och nedkylning med avloppsvatten

Uppvärmning och nedkylning med avloppsvatten WASTE WATER Solutions Uppvärmning och nedkylning med avloppsvatten Återvinning av termisk energi från kommunalt och industriellt avloppsvatten Uc Ud Ub Ua a kanal b avloppstrumma med sil från HUBER och

Läs mer

Disposition. Källsorterande teknik. Mats Johansson Avloppsguiden / VERNA Ekologi AB mats@avloppsguiden.se / mats@verna.se

Disposition. Källsorterande teknik. Mats Johansson Avloppsguiden / VERNA Ekologi AB mats@avloppsguiden.se / mats@verna.se Källsorterande teknik Mats Johansson Avloppsguiden / VERNA Ekologi AB mats@avloppsguiden.se / mats@verna.se Disposition Multrum & Torrtoaletter Urinsorterande toaletter Separat behandling av toalettvattnet

Läs mer

Hållbara Vatten & Avfallstjänster. Micael Löfqvist Vd, MSVA-gruppen

Hållbara Vatten & Avfallstjänster. Micael Löfqvist Vd, MSVA-gruppen Hållbara Vatten & Avfallstjänster Micael Löfqvist Vd, MSVA-gruppen Vår mission För ett hållbart samhälle (En del i Sundsvalls kommuns hållbara tillväxtstrategi, RIKARE 2021) Bakgrund Micael Löfqvist Vd

Läs mer

LEKTIONSPLANERING & UTBILDNINGSMATERIAL

LEKTIONSPLANERING & UTBILDNINGSMATERIAL LEKTIONSPLANERING & UTBILDNINGSMATERIAL Den här lärarhandledningen för åk 4-9 ger dig som lärare kunskap om hur vattnets kretslopp fungerar och tips på hur du kan lägga upp lektionerna. I materialet får

Läs mer

Dag- och dräneringsvatten

Dag- och dräneringsvatten Dag- och dräneringsvatten Information till fastighetsägare I denna broschyr finns information om vad fastighetsägare som ansluter sig till det allmänna vatten- och avloppsnätet kan tänka på för att undvika

Läs mer

Avloppsvattenbehandling för Klövsjö, Katrina och Storhognaområdet

Avloppsvattenbehandling för Klövsjö, Katrina och Storhognaområdet Avloppsvattenbehandling för Klövsjö, Katrina och Storhognaområdet Avloppsreningsanläggning Avloppsreningsanläggningen består av processanläggningen i Utanbergsvallarna samt infiltrationsanläggningen i

Läs mer

Marin Biogas. Förnyelsebar energi från ett rent hav. Olle Stenberg t

Marin Biogas. Förnyelsebar energi från ett rent hav.  Olle Stenberg t Marin Biogas Förnyelsebar energi från ett rent hav www.marinbiogas.se Olle Stenberg olle@marinbiogas.se t. 0706 45 72 71-1 - Samhället står inför stora utmaningar 1 Hur skall vi minska beroende av fossil

Läs mer

FLÖDESDESIGN VID AVLOPPSRENINGSVERK

FLÖDESDESIGN VID AVLOPPSRENINGSVERK VATTEN Journal of Water Management and Research 68:69 74. Lund 2012 FLÖDESDESIGN VID AVLOPPSRENINGSVERK Flow design at wastewater treatment plants av HANS CARLSSON, Tyréns AB, Isbergs gata 15, 205 19 Malmö,

Läs mer

Region Gotland har 10 stycken platser där rening förekommer med hjälp av dammar och bevattning. Mikael Tiouls

Region Gotland har 10 stycken platser där rening förekommer med hjälp av dammar och bevattning. Mikael Tiouls Totalt har Regionen ca 780 000 m3 dammvolym i samtliga dammar. Totalt har Regionen ca 780 000 m3 dammvolym i samtliga dammar. Tar emot avlopp från ca 5 500 pe. Totalt har Regionen ca 780 000 m3 dammvolym

Läs mer

Avloppssystem. Avloppsvatten. Avloppssystem består av. Avloppsvatten. Spillvatten. Avloppsvatten. vatten som leds från fastigheter, gator och vägar

Avloppssystem. Avloppsvatten. Avloppssystem består av. Avloppsvatten. Spillvatten. Avloppsvatten. vatten som leds från fastigheter, gator och vägar Avloppsvatten Avloppssystem vatten som leds från fastigheter, gator och vägar 2012-05-30 2 Avloppsvatten Avloppssystem består av vatten som leds från fastigheter, gator och vägar Avloppsnät Pumpstationer

Läs mer

SJÖSTADSHÖJDEN. Dagvatten till utredning av gatualternativ

SJÖSTADSHÖJDEN. Dagvatten till utredning av gatualternativ SJÖSTADSHÖJDEN Dagvatten till utredning av gatualternativ 2017-11-15 SJÖSTADSHÖJDEN Dagvatten till utredning av gatualternativ KUND Exploateringskontoret KONSULT WSP Samhällsbyggnad 121 88 Stockholm-Globen

Läs mer

Tryck på gasen för matavfall!

Tryck på gasen för matavfall! Tryck på gasen för matavfall! Sortera matavfall - helt naturligt! Det är idag självklart att vi ska hushålla med våra resurser. Och till våra mest självklara och naturliga resurser hör matavfallet. Om

Läs mer

EN KOMPLETT LÖSNING FÖR RENING OCH FÖRDRÖJNING AV DAGVATTEN

EN KOMPLETT LÖSNING FÖR RENING OCH FÖRDRÖJNING AV DAGVATTEN EN KOMPLETT LÖSNING FÖR RENING OCH FÖRDRÖJNING AV DAGVATTEN En kombinerad lösning Genom att sammanföra två beprövade metoder har Leca och WEREC Water Ecosystem Recovery tagit fram en lösning som ger effektiv

Läs mer

VAD ÄR AVLOPPSVATTEN? VARFÖR BEHÖVS AVLOPPSVATTENRENING? AVLOPPSRENINGSVERKETS DELAR

VAD ÄR AVLOPPSVATTEN? VARFÖR BEHÖVS AVLOPPSVATTENRENING? AVLOPPSRENINGSVERKETS DELAR VAD ÄR AVLOPPSVATTEN? VARFÖR BEHÖVS AVLOPPSVATTENRENING? AVLOPPSRENINGSVERKETS DELAR VAD ÄR AVLOPPSVATTEN VAD ÄR AVLOPPSVATTEN SPILLVATTEN Förorenat vatten från hushåll, industrier, serviceanläggningar

Läs mer