Information om miljötillsyn på mindre företag - En broschyr från miljöenheten i Öckerö kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Information om miljötillsyn på mindre företag - En broschyr från miljöenheten i Öckerö kommun"

Transkript

1 Information om miljötillsyn på mindre företag - En broschyr från miljöenheten i Öckerö kommun

2 Information om miljötillsyn I det här materialet har vi försökt sammanfatta hur er verksamhet berörs av miljöbalken och visa på några av de områden vi på Miljöenheten tittar på när vi gör vår tillsyn. Miljöbalken Miljöbalken är en lag som innehåller bestämmelser för att skydda miljön och människors hälsa. I varje kommun finns en tillsynsmyndighet som kontrollerar att miljöbalkens regler följs, på uppdrag av politiken. Kontrollen sker genom tillsyn, som kan vara i form av rådgivning, inspektioner och uppföljning av klagomål. Om det behövs kan tillsynsmyndigheten kräva utredningar och åtgärder för att se till att lagen följs. Syftet är att skydda miljön och invånarnas hälsa, nu och i framtiden. Den som driver en verksamhet ska ha kunskap om verksamheten och hur den kan påverka miljön och människors hälsa. Verksamhetsutövaren ska känna till de lagar som finns och kunna visa att de följs. Det är viktigt att identifiera de miljöoch hälsorisker som finns i verksamheten och att arbeta för att minimera dessa med rutiner och försiktighetsåtgärder. Detta arbete kallas för egenkontroll. Miljöbalken reglerar inte arbetsmiljö. Sådant som handlar om anställdas hälsa tittar vi inte på, det sköts av arbetsmiljöverket.

3 Avgift För tillsynen tas en timavgift ut enligt Öckerö kommuns taxebestämmelser som beslutats med stöd av miljöbalken. Avgiften inkluderar tillsynsmyndighetens arbete med ett ärende och omfattar förberedelser, inspektion, rapportskrivning, granskning, administration m.m. Den aktuella taxan i Öckerö kommun är 900 kr per timme. Om en olycka ändå är framme, kontakta alltid räddningstjänsten. Om olyckan kan påverka hälsa och miljö, kontakta miljöenheten. Kontaktuppgifter Vid nödläge ring alltid: 112 Tjänsteman i beredskap nås dygnet runt. Tel: Miljö- och hälsoskydd Öckerö Kommun nås dagtid via växeln. Tel: Fler telefonnummer och kontaktuppgifter finns på kommunens hemsida

4 Kemikalier I de flesta verksamheter används olika typer av kemikalier. Det kan vara till exempel rengöringsmedel, färger, oljor, lösningsmedel m. m. Det bör finnas en förteckning på de kemikalier som används i verksamheten. Då kan man lätt se om man har kemikalier som kanske inte behövs eller ens används. För de kemikalier som finns i verksamheten ska det finnas säkerhetsdatablad som är lätta att komma åt för alla anställda. Säkerhetsdatabladet innehåller information om kemikaliens egenskaper och vad man ska göra vid t. ex. ett utsläpp eller förgiftning. Kemikalier ska förvaras med invallning. Det innebär att de förvaras så att eventuellt läckage kan fångas upp i en behållare i stället för att hamna på golv eller mark. Invallningen ska rymma hela volymen av den största behållaren och 10% av volymen av resterande behållare. Produktvalsprincipen Om det finns flera olika ämnen som har samma funktion ska man använda det som är minst skadligt för människors hälsa och miljön.

5 Checka av! Arbetar ni med att minska kemikalieanvändningen? Har ni en lista på de kemikalier ni använder? Finns det säkerhetsdatablad för det kemikalier som används och förvaras de tillgängligt där kemikaliehantering sker? Är de kemikalier som används miljömärkta där sådana alternativ finns? Förvaras kemikalier med invalling?

6 Utsläpp till vatten Man skiljer på avloppsvatten och dagvatten. Avloppsvattnet leds till reningsverket och renas där. Reningsverket är anpassat för att ta emot och rena avloppsvatten från hushåll och det finns krav på vad som får släppas dit. Om verksamheten ger upphov till andra typer av avloppsvatten kan det behöva renas innan det går ut i avloppsnätet. Om det finns golvbrunnar i verksamheten behövs rutiner för att förhindra spill eller så kan de behöva täckas eller förses med oljeavskiljare/ oljestopp. Dagvatten är regnvatten som passerar byggnader, vägar och mark och via dagvattenbrunnar ofta går direkt ut till havet utan rening. Det är viktigt att ha koll på om det finns dagvattenbrunnar inom verksamheten och att ha rutiner för att minska riskerna att kemikalier eller tvättvatten rinner ner i dem.

7 Checka av! Finns det golvbrunnar i verksamheten? Vet ni vart eventuella dagvattenbrunnar finns? Finns rutiner och material för att hindra spill till brunnarna? Förvaras kemikalier så att risken för spill i brunnar minimeras? Finns oljeavskiljare i verksamheten och rutiner för dess skötsel och drift? Tvättas verksamhetens bilar i biltvätt? Uppstår annat avloppsvatten som kan behöva renas? Biltvätt Smutsvatten från tvätt av bilar innehåller olja, tungmetaller, asfalt och andra ämnen som kan vara skadliga för människor, djur och växter. Det bästa är att tvätta bilen i en biltvätt, där tvättvattnet renas innan det leds vidare. Det är också viktigt att välja miljömärkta produkter vid tvätten eftersom en stor del av de farliga ämnen som finns i tvättvattnet kommer från bilschampo och avfettningsmedel.

8 Avfall Avfall kan vara av många olika typer. Viktig är att man arbetar för att minska mängden avfall som uppkommer och att man sorterar och återvinner så mycket som möjligt. På så sätt hushåller vi med jordens resurser och strävar mot en hållbar utveckling. En särskild avfallskategori är farligt avfall. Farligt avfall är avfall som är särskilt giftigt eller skadligt för hälsan och miljön. För det farliga avfall som uppkommer i verksamheten ska ni föra anteckningar om hur stora mängder det blir per år samt vem avfallet lämnas till. Farligt avfall ska förvaras Åtskilt från annat avfall Olika typer av farlig avfall får ej blandas I täta behållare under tak Invallat om det är flytande Om ni själva transporterar farligt avfall som uppkommer i verksamheten krävs anmälan/tillstånd från länsstyrelsen. Om ni lämnar farligt avfall till någon annan som transporterar det ska ni få ett transportdokument. Spara transportdokumentet i minst 5 år. Det är ert ansvar att kolla upp att de ni lämnar avfall till har de tillstånd som krävs för hantering och transport av det farliga avfallet.

9 Checka av! Har ni kunskap om vilket farligt avfall som uppkommer i verksamheten? För ni anteckningar om hur mycket det är? Förvaras det farliga avfallet i täta behållare skyddat från regn? Har ni anmält transport av farligt avfall till länsstyrelsen, alternativt anlitat en transportör med tillstånd? Exempel på farligt avfall Batterier, trasor med oljor eller lösningsmedel, brandvarnare, starka rengöringsmedel, frätande ämnen, båtbottenfärg, fotokemikalier, lösningsmedel, färg, lack, lim, bekämpningsmedel, gifter, lysrör, lågenergilampor, kvicksilvertermometrar, oljeprodukter och bränslen.

10 Båtvård I Öckerö kommun finns många verksamheter som hanterar båtar på olika sätt. Vid hantering, upptag, service och reparation av båtar finns några särskilda saker att ha koll på för att skydda miljön och människors hälsa. Båtbottenfärger innehåller bekämpningsmedel som ska motverka påväxt av alger och havstulpaner. Samtidigt sprider de gifter i vattnet som skadar livet i havet. Alla bottenfärger som används måste vara godkända av Kemikalieinspektionen. Det är dock viktigt att veta att även godkända färger innehåller giftiga och skadliga ämnen. När man slipar eller skrapar av bottenfärg ska resterna samlas upp. På så sätt undviker man att marken förorenas Rutiner vid slipning och skrapning Slipdamm ska samlas upp med en grovdammsugare kopplad till slipmaskinen. Skraprester ska samlas upp på en presenning eller liknande under båten. Avfallet är giftigt och ska lämnas vid miljöstation som farligt avfall.

11 Båttvätt Båtar som är målade med båtbottenfärg ska alltid tvättas över en spolplatta med rening av vattnet. Om man tvättar på andra platser sprids giftiga ämnen från färgen ner i marken eller rakt ut i havet via dagvattensystemet. Om ni tvättar båtar kan ni behöva anordna en spolplatta eller se till att båtar som tas upp först spolas av på en spolplatta med rening. Spolplattor finns i alla större hamnar i kommunen. Checka av! Används endast godkända båtbottenfärger? Sker tvätt av båtar över en spolplatta? Tas slip- och skraprester om hand och slängs som farligt avfall? Förorenad mark När båtar tvättas, slipas och skrapas leder det till att giftiga ämnen från bottenfärgen hamnar i marken, som då blir förorenad. Det är den som orsakar en förorening som ansvarar för sanering av marken, vilket kan blir mycket kostsamt. Markföroreningar påverkar också en fastighets värde. Det är därför viktigt att ha rutiner för att förebygga och motverka spridning av giftiga ämnen.

12 Cisterner I många verksamheter har man cisterner för förvaring av bränsle eller spillolja. En cistern ska placeras så att risken för olyckor minimeras. Den kan också behöva invallning för att minska risken för spill och läckage. Innan: Kontakta Miljöenheten innan ni installerar en cistern. Medan: En cistern i bruk ska besiktigas av ett ackrediterat företag med ett visst intervall. Efter: Om ni tar en cistern ur bruk ska detta anmälas till miljöoch hälsoskydd. Checka av! Har ni en cistern i verksamheten? Har den besiktigats? Är den placerad så att påkörningsrisk minimeras? Är den invallad? Har den påfyllnadsskydd?

13 Energi En del av miljöarbetet är att sträva efter att minska energianvändningen och använda bästa möjliga teknik. Ofta finns det mycket pengar att spara om man effektiviserar sin energianvändning. Se över belysning, maskiner, värme/kyla, isolering och transporter. Checka av! Arbetar ni för att minska er energianvändning? Rådgivning Företag kan få kostnadsfri energirådgivning av kommunens energi- och klimatrådgivare som nås via växeln, tel: Rådgivningen innebär inga krav på er verksamhet utan syftar till att inspirera och informera om energibesparingar och annat klimatsmart agerande.

14 Hur går tillsynen till? Ofta sker tillsynen i form av en inspektion, då en miljöinspektör kommer ut till verksamheten och tittar. Tillsyn kan också innebära granskning av vissa av verksamhetens dokument eller bara vara informativ. När tillsynen sker i form av en inspektion brukar det gå till så här: 1. Boka tid: Miljöinspektören kontaktar verksamheten för att informera om tillsynen och boka en tid. Ibland kan det hända att vi kommer oanmälda 2. Inspektion: Sker på plats med en representant för verksamheten. 3. Inspektionsrapport: Skickas till verksamheten. Om det fanns några brister vid inspektionen står de här samt inom vilken tid de ska åtgärdas. 4. Föreläggande: Om bristerna är allvarliga kan man direkt få ett beslut i form av ett föreläggande som säger vad som ska åtgärdas. Det samma gäller om åtgärderna i inspektionsrapporten inte blir genomförda. Föreläggandet kan förenas med ett vite. 5. Överklagan: Man har alltid rätt att överklaga ett beslut om man tycker att kraven som ställs känns orimliga eller omotiverade. Då avgörs frågan av länsstyrelsen eller domstolen.

15 Anmälan och tillstånd Vissa åtgärder kan kräva att man gör en anmälan eller får ett tillstånd från Miljöenheten eller en annan myndighet. Det är viktigt att man som verksamhetsutövare själv håller reda på vilka regler som gäller för verksamheten. Om man genomför en åtgärd utan de tillstånd som krävs kan man få betala en sanktionsavgift. Det går alltid bra att ringa till Miljöenheten för att få mer information. Exempel på sådant som kan kräva anmälan eller tillstånd: - Installera oljeavskiljare - Installera värmepump - Hantering av bekämpningsmedel - Anlägga spolplatta - Mellanlagring av massor - Åtgärder inom strandskyddat område - Arbeten i vatten

16

FÖRETAGETS ANSVAR EN BROSCHYR FRAMTAGEN AV TILLSYNSMYNDIGHETERNA I KALMAR & GOTLANDS LÄN GENOM MILJÖSAMVERKAN SYDOST

FÖRETAGETS ANSVAR EN BROSCHYR FRAMTAGEN AV TILLSYNSMYNDIGHETERNA I KALMAR & GOTLANDS LÄN GENOM MILJÖSAMVERKAN SYDOST EN BROSCHYR FRAMTAGEN AV TILLSYNSMYNDIGHETERNA I KALMAR & GOTLANDS LÄN GENOM MILJÖSAMVERKAN SYDOST FÖRETAGETS ANSVAR Alla företag påverkar miljön på något sätt och ansvarar för sin egen miljöpåverkan.

Läs mer

Tips för företagets miljöarbete

Tips för företagets miljöarbete Tips för företagets miljöarbete Företagets ansvar Alla företag påverkar miljön på något sätt och ansvarar för sin egen miljöpåverkan. Som företagare är man skyldig att känna till vilka lagar som gäller

Läs mer

Inspektionsrapport, egenkontroll gällande båtklubbar och marinor

Inspektionsrapport, egenkontroll gällande båtklubbar och marinor Inspektionsrapport Dnr: 2015 4075 Sida 1 (5) 2015-06-26 Handläggare Charlotte Larsson Miljö- och hälsoskyddsinspektör Telefon 08-508 288 71 E-post: charlotte.larsson@stockholm.se Örnsbergs båtklubb Inspektionsrapport,

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden i Sjöbo kommun

Miljö- och byggnadsnämnden i Sjöbo kommun Miljö- och byggnadsnämnden i Sjöbo kommun Tillsyn på bilverkstäder 2006 Rapport nr 3/06 olika möjligheter nu olika möjligheter nu olika möjligheter nu olika möjligheter nu olika mö Inledning Inom ramen

Läs mer

FORDONSVERKSTÄDER - SLUTRAPPORT. Augusti 2007

FORDONSVERKSTÄDER - SLUTRAPPORT. Augusti 2007 FORDONSVERKSTÄDER - SLUTRAPPORT Augusti 2007 Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan Telefon 0520-49 74 75 Fax 0520-49 79 94 miljo@trollhattan.se www.trollhattan.se Bankgiro 992-2352 SAMMANFATTNING Under vinterhalvåret

Läs mer

September 2015 Varvsföreningen Tanto Sjögård

September 2015 Varvsföreningen Tanto Sjögård September 2015 Varvsföreningen Tanto Sjögård Varvets miljöregler och miljöarbete - Handlingsplan - Miljöpolicy - Miljöregler - Avfallsplan - Bottenmålning och tvätt Handlingsplan för VTS (Varvsföreningen

Läs mer

Miljötillsyn i småbåtshamnar. Göran Tobiasson Miljö & Hälsoskydd

Miljötillsyn i småbåtshamnar. Göran Tobiasson Miljö & Hälsoskydd Miljötillsyn i småbåtshamnar Göran Tobiasson Miljö & Hälsoskydd Miljöfarlig verksamhet?? Stockholms universitet Förorening av båtuppläggningsplatser en sammanställning av utförda undersökningar i svenska

Läs mer

Till dig som har en fordonsverkstad eller fordonstvätt

Till dig som har en fordonsverkstad eller fordonstvätt 1 (6) Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen Miljö- och hälsoskyddsavdelningen Till dig som har en fordonsverkstad eller fordonstvätt Så här tar du hand om ditt avfall Fordonsverkstäder och fordonstvättar

Läs mer

Vilka miljöregler gäller för dig som driver en mindre fordonsverkstad eller fordonstvätt?

Vilka miljöregler gäller för dig som driver en mindre fordonsverkstad eller fordonstvätt? Vilka miljöregler gäller för dig som driver en mindre fordonsverkstad eller fordonstvätt? Innehåll Miljörisker och lagstiftning 3 Avfallshantering 3 Avloppsvatten och oljeavskiljare 4 Kemiska produkter

Läs mer

Information för fordonsverkstäder

Information för fordonsverkstäder Information för fordonsverkstäder Denna skrift är tänkt som en hjälp för att informera om de grundläggande miljökrav som finns i Miljöbalken (1998:808) och andra bestämmelser för dig som bedriver fordonsverkstad.

Läs mer

CHECKLISTA Projekt Sågverk och Hyvlerier 2015 Version

CHECKLISTA Projekt Sågverk och Hyvlerier 2015 Version CHECKLISTA Projekt Sågverk och Hyvlerier 2015 Version 2015-04-07 Verksamhetsuppgifter: Verksamhetsnamn/anläggning: Kontaktperson: E-post: Organisations nr: Verksamhetskod: ABCU Miljöledningssystem, ange

Läs mer

Tillsyn enligt miljöbalken, Företag, fastigheten Fastighet 1:1

Tillsyn enligt miljöbalken, Företag, fastigheten Fastighet 1:1 INSPEKTIONSRAPPORT 1 (6) Miljöskyddsenheten Handläggare, 0340-882 70 Namn Adress Postnr Tillsyn enligt miljöbalken, Företag, fastigheten Fastighet 1:1 Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen gjorde den en

Läs mer

HAGA BÅTKLUBB. Klubbens miljöregler och miljöarbete. Handlingsplan. Miljöpolicy. Miljöregler. Avfallsplan. Bottenmålning och tvätt

HAGA BÅTKLUBB. Klubbens miljöregler och miljöarbete. Handlingsplan. Miljöpolicy. Miljöregler. Avfallsplan. Bottenmålning och tvätt HAGA BÅTKLUBB Klubbens miljöregler och miljöarbete Handlingsplan Miljöpolicy Miljöregler Avfallsplan Bottenmålning och tvätt Båtklubbens unika och attraktiva läge vid Brunnsvikens västra sida gör att Haga

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet Enligt 9 kap 6 Miljöbalken, samt Miljöprövningsförordningen (2013:251)

Anmälan om miljöfarlig verksamhet Enligt 9 kap 6 Miljöbalken, samt Miljöprövningsförordningen (2013:251) Ifylld blankett skickas till Miljöenheten Box 52 387 21 Borgholm Telefon 0485-880 00 Telefon / Besökstid vardagar 8.00-16.00 Anmälan om miljöfarlig verksamhet Enligt 9 kap 6 Miljöbalken, samt Miljöprövningsförordningen

Läs mer

Detta är en checklista för vad som behöver vara med i anmälan.

Detta är en checklista för vad som behöver vara med i anmälan. Regler om miljöfarlig verksamhet finns i 9 kap. miljöbalken. Vilka verksamheter som är anmälningspliktiga framgår av miljöprövningsförordningen (2013:251). Anmälan måste vara komplett för att miljöförvaltningen

Läs mer

Egenkontroll på U- anläggningar

Egenkontroll på U- anläggningar Egenkontroll på U- anläggningar I miljöbalken står det: Den som bedriver verksamhet eller vidtar åtgärder som kan befaras medföra olägenheter för människors hälsa eller påverka miljön skall fortlöpande

Läs mer

Tillsyn över billackerare i Trelleborgs Kommun år 2007

Tillsyn över billackerare i Trelleborgs Kommun år 2007 Tillsyn över billackerare i Trelleborgs Kommun år 2007 Miljöförvaltningens rapport nr 8/2007 Inledning Bakgrund Miljönämnden utövar tillsyn och kontrollerar att miljöbalkens mål följs vid miljöskyddsobjekten

Läs mer

Miljöplan Dianelunds Båtklubb. rev:1.1

Miljöplan Dianelunds Båtklubb. rev:1.1 1 Miljöplan Dianelunds Båtklubb rev:1.1 2 Den verksamhet som bedrivs inom båtklubben ska inte åstadkomma skada på miljö, Miljöplanen ska bidra till att dessa mål uppfylls. Miljöplanen har fler uppgifter,

Läs mer

Miljöplan Dianelunds Båtklubb. rev:

Miljöplan Dianelunds Båtklubb. rev: 1 Miljöplan Dianelunds Båtklubb rev:1.3 2017 2 Den verksamhet som bedrivs inom båtklubben ska inte åstadkomma skada på miljö, Miljöplanen ska bidra till att dessa mål uppfylls. Miljöplanen har fler uppgifter,

Läs mer

TILLSYN ÖVER BÅTKLUBBAR I STOCKHOLMS LÄN CHECKLISTA VID INSPEKTION

TILLSYN ÖVER BÅTKLUBBAR I STOCKHOLMS LÄN CHECKLISTA VID INSPEKTION TILLSYN ÖVER BÅTKLUBBAR I STOCKHOLMS LÄN CHECKLISTA VID INSPEKTION Inspektionsdatum Båtklubb/Varvsförening Representant/representanter Verksamhetsutövare Organisationsnummer Postadress E-post Telefon Besöksadress

Läs mer

Lagar och föreskrifter

Lagar och föreskrifter Lagar och föreskrifter Det finns många lagar och författningar som syftar till att skydda miljön. För den yttre miljön är de viktigaste lagarna samlade i miljöbalken. I vissa fall anges detaljerade krav,

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Sida 1 av 5 Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (1998:899) Anmälan insändes till: Öckerö kommun Plan-, bygg- och miljöenheten 475 80 ÖCKERÖ

Läs mer

Kemikalieanvändning. Susann Henriksson

Kemikalieanvändning. Susann Henriksson Kemikalieanvändning Miljömål Giftfri miljö Miljön ska vara fri från ämnen och metaller som skapats av samhället och som kan hota människors hälsa eller den biologiska mångfalden. Kommunens mål handlar

Läs mer

Checklista inspektion småbåtshamnar

Checklista inspektion småbåtshamnar Diarienummer: Ärende: A. Basuppgifter Checklista inspektion småbåtshamnar Inspektionsdatum Inspektörer Övriga närvarande vid inspektionen Verksamhetsutövare Org.nr. Besöksadress Postadress E-post Tfn Fakturaadress

Läs mer

Miljöinventering av industriområden i Österåker

Miljöinventering av industriområden i Österåker Miljöinventering av industriområden i Österåker Miljö- och hälsoskyddsenheten Rapport oktober 2016 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Bakgrund... 3 Syfte... 3 Utförande och metod... 4 Följande aspekter

Läs mer

2. Miljölagstiftning

2. Miljölagstiftning 2. Miljölagstiftning Varför en balk? Naturvårdslagen Miljöskyddslagen Lagen om förbud mot dumpning av avfall i vatten Lagen om svavelhaltigt bränsle Lagen om skötsel av jordbruksmark Renhållningslagen

Läs mer

Miljölagstiftning. s 59-67 i handboken. 2013-10-10 Föreläsare Per Nordenfalk

Miljölagstiftning. s 59-67 i handboken. 2013-10-10 Föreläsare Per Nordenfalk Miljölagstiftning s 59-67 i handboken 2013-10-10 Föreläsare Per Nordenfalk Varför en balk? Naturvårdslagen Miljöskyddslagen Lagen om förbud mot dumpning av avfall i vatten Lagen om svavelhaltigt bränsle

Läs mer

Tillsyn 2008. Fordonstvättar. Miljökontoret 2008 Thom Rannemalm

Tillsyn 2008. Fordonstvättar. Miljökontoret 2008 Thom Rannemalm Tillsyn 2008 Fordonstvättar Miljökontoret 2008 Thom Rannemalm Inledning Miljökontoret i Ängelholm har under februari och mars genomfört ett tillsynsprojekt med inspektioner vid de verksamheter som bedriver

Läs mer

Förvara kemiska produkter och farligt avfall på rätt sätt

Förvara kemiska produkter och farligt avfall på rätt sätt Förvara kemiska produkter och farligt avfall på rätt sätt Möta är ett samverkansprojekt mellan länets 13 kommuner företrädda av miljökontoren samt Länsstyrelsen Östergötland. Maj 2009 Förvara kemiska produkter

Läs mer

Årlig tillsynsrapport för buss och tågdepåer

Årlig tillsynsrapport för buss och tågdepåer Bilaga 1 MILJÖFÖRVALTNINGEN Årlig tillsynsrapport för buss och tågdepåer Perioden januari 2010 till december 2010 www.stockholm.se/miljoforvaltningen Bilaga 1 En rapport från Miljöförvaltningen Leif Nilsson

Läs mer

Anmälan om avhjälpandeåtgärd med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Anmälan om avhjälpandeåtgärd med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Anmälan om avhjälpandeåtgärd med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Administrativa uppgifter Plats där föroreningen finns (helst med

Läs mer

Egenkontroll. enligt Miljöbalken. Vägledning för mindre miljöpåverkande verksamheter

Egenkontroll. enligt Miljöbalken. Vägledning för mindre miljöpåverkande verksamheter Egenkontroll enligt Miljöbalken Vägledning för mindre miljöpåverkande verksamheter Ni styr Er verksamhet Syftet med denna vägledning är att presentera de krav som ställs på din verksamhet enligt miljöbalken

Läs mer

Tillsyn på maskinstationer 2010

Tillsyn på maskinstationer 2010 Foto: Karl Asp med tillstånd för publicering från verksamhetsutövaren Tillsyn på maskinstationer 2010 Miljö- och byggnadsnämnden i Sjöbo kommun Rapport nr 1/10 Inledning Inom ramen för miljö- och byggnadsnämndens

Läs mer

Bransch/typ av verksamhet som anmälan avser. Kod och prövningsnivå enl. miljöprövningsförordningen. Fastighetsägare

Bransch/typ av verksamhet som anmälan avser. Kod och prövningsnivå enl. miljöprövningsförordningen. Fastighetsägare 1 (5) Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap 6 miljöbalken OBS! Särskild blankett finns för ändring av befintlig B- eller C-verksamhet Behandling av personuppgifter enligt dataskyddsförordningen

Läs mer

Farligt avfall från verksamheter

Farligt avfall från verksamheter Bygg & Miljö Farligt avfall från verksamheter Information och praktiska tips Foto: Mikael Ulvholt Den här informationsbroschyren vänder sig till dig som hanterar farligt avfall i din verksamhet. Här finns

Läs mer

Krav på cisterner inom vattenskyddsområden

Krav på cisterner inom vattenskyddsområden Vattenskydd Krav på cisterner inom vattenskyddsområden Förvaring av diesel, eldningsolja, spillolja och andra miljö- och brandfarliga vätskor i markförlagda cisterner regleras i flera olika lagstiftningar.

Läs mer

Miljöinventering av Säby industriområde

Miljöinventering av Säby industriområde Miljöinventering av Säby industriområde Miljö- och hälsoskyddsenheten Rapport december 2013 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Bakgrund... 3 Syfte... 3 Utförande och metod... 4 Följande aspekter

Läs mer

Vitesföreläggande om att inkomma med uppgifter avseende akut utsläpp på Sundbyberg 2:26, Ekovägen 44 i Sundbybergs stad. Ecos 2015.

Vitesföreläggande om att inkomma med uppgifter avseende akut utsläpp på Sundbyberg 2:26, Ekovägen 44 i Sundbybergs stad. Ecos 2015. 2015-10-08 1 (5) Byggnads- och tillståndsnämnden Vitesföreläggande om att inkomma med uppgifter avseende akut utsläpp på Sundbyberg 2:26, Ekovägen 44 i Sundbybergs stad. Ecos 2015.424 Beslutsunderlag Stadsmiljö-

Läs mer

Miljöutredning för vår förening

Miljöutredning för vår förening 04.1 Miljöutredning Miljöutredning för vår förening datum 2014-09-30 Sida 1 av 6 Introduktion I detta dokument redovisas ett antal frågor som är till för att hjälpa er i arbetet med att ta fram en miljöutredning.

Läs mer

Checklista för fordonsverkstäder

Checklista för fordonsverkstäder Tillsynssamverkan i Halland - MILJÖ Checklista för fordonsverkstäder Tillsynssamverkan i Halland - Miljö har inom delprojektet Fordonsverkstäder arbetat fram checklista med tillhörande vägledande bedömningsgrunder

Läs mer

Miljöbalken är en ramlag som trädde i kraft den 1 jan 1999. Balken innehåller 33 kapitel.

Miljöbalken är en ramlag som trädde i kraft den 1 jan 1999. Balken innehåller 33 kapitel. 1 Miljöbalken SFS 1998:808 Tillämpning på tandklinikers verksamhet. Miljöbalken är en ramlag som trädde i kraft den 1 jan 1999. Balken innehåller 33 kapitel. 1 kap. Miljöbalkens mål Miljöbalken syftar

Läs mer

Hantering av avfall i verksamheter

Hantering av avfall i verksamheter Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen informerar om Hantering av avfall i verksamheter Den här broschyren vänder sig till dig som hanterar avfall i din verksamhet. Informationen ger dig en kortfattad

Läs mer

Vägledning om egenkontroll

Vägledning om egenkontroll Vägledning om egenkontroll Utsläpp till luft, stoft, buller och lukt Råvaror Material Produkter Energi Transporter Tjänster Avfall Material Produkter Energi Transporter Tjänster Utsläpp till mark och vatten

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet -enligt 9 kap 6 miljöbalken

Anmälan om miljöfarlig verksamhet -enligt 9 kap 6 miljöbalken Anmälan om miljöfarlig verksamhet -enligt 9 kap 6 miljöbalken Administrativa uppgifter Företag/Namn: Organisationsnr: Adress: Postnr och ort: Telefonnr företag: Faxnr: E-postadress: Ägare: Kontaktperson:

Läs mer

viktig miljöinformation till tandvården i Lund Miljöförvaltningen Lunds kommun

viktig miljöinformation till tandvården i Lund Miljöförvaltningen Lunds kommun viktig miljöinformation till tandvården i Lund Miljöförvaltningen Lunds kommun Enligt miljöbalken är miljöförvaltningen tillsynsmyndighet över miljöfarliga verksamheter. Tandvården är miljöfarlig verksamhet

Läs mer

Miljöskyddstillsyn av små fordonstvättar. Miljö- och hälsoskyddsenheten Rapport december 2012

Miljöskyddstillsyn av små fordonstvättar. Miljö- och hälsoskyddsenheten Rapport december 2012 Miljöskyddstillsyn av små fordonstvättar Miljö- och hälsoskyddsenheten Rapport december 2012 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Bakgrund... 3 Syfte... 3 Utförande och metod... 4 Följande aspekter

Läs mer

ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN

ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN 1 ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Enligt Miljöprövningsförordningen (SFS 2013:251). Avgift för handläggning av anmälan kommer att tas ut enligt fastställd taxa. Anmälan

Läs mer

ANMÄLAN om miljöfarlig verksamhet

ANMÄLAN om miljöfarlig verksamhet bygg livsmedel - miljö Skickas till: Tranås kommun Bygg- och miljöavdelningen 573 82 TRANÅS ANMÄLAN om miljöfarlig verksamhet Verksamhetsutövare Företagsnamn Organisationsnummer Kontaktperson Telefonnummer

Läs mer

Tillstånd till yrkesmässig överlåtelse av särskilt farliga kemiska produkter från ett utlämningsställe i Jämtlands län

Tillstånd till yrkesmässig överlåtelse av särskilt farliga kemiska produkter från ett utlämningsställe i Jämtlands län 1 (6) Djur- och miljöenheten Britta Munksten 010-2253218 Grillhaket i Bräcke AB Riksvägen 47 84331 Bräcke Tillstånd till yrkesmässig överlåtelse av särskilt farliga kemiska produkter från ett utlämningsställe

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap 6 miljöbalken

Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap 6 miljöbalken 1 (5) Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap 6 miljöbalken OBS! Särskild blankett finns för ändring av befintlig B- eller C-verksamhet Företagsuppgifter Namn/anmälare Adress Postadress Telefon

Läs mer

Riktlinjer för oljeavskiljare i Enköpings kommun Antagna av Miljö- och byggnadsnämnden 2011-06-07

Riktlinjer för oljeavskiljare i Enköpings kommun Antagna av Miljö- och byggnadsnämnden 2011-06-07 Riktlinjer för oljeavskiljare i Enköpings kommun Antagna av Miljö- och byggnadsnämnden 2011-06-07 1. Inledning 1.1 Riktlinjerna Dessa riktlinjer omfattar oljeavskiljare i Enköpings kommun. Riktlinjerna

Läs mer

LISTA 2. FÖRVARING. Se också punkt 5 i lista 3 om utrustning för att samla upp spill, stoppa utflödande vätskor m.m.

LISTA 2. FÖRVARING. Se också punkt 5 i lista 3 om utrustning för att samla upp spill, stoppa utflödande vätskor m.m. LISTA 2. FÖRVARING Se också punkt 5 i lista 3 om utrustning för att samla upp spill, stoppa utflödande vätskor m.m. i sammandrag. För preciseringar och undantag, se sid 7 f. 1 Invallning av kemikalier

Läs mer

Telefon Fax E-postadress. Postadress Besöksadress Telefon (exp) Fax Hemsida E-postadress MARIESTAD Stadshuset Kyrkogatan 2 MARIESTAD

Telefon Fax E-postadress. Postadress Besöksadress Telefon (exp) Fax Hemsida E-postadress MARIESTAD Stadshuset Kyrkogatan 2 MARIESTAD Sida 1 av 9 Information Gällande regler: 9 kap. 6 miljöbalken samt 10 och 11 miljöprövningsförordningen. Dina personuppgifter används för att utifrån ett register utöva tillsyn, handlägga ärenden, fakturera,

Läs mer

Du som hanterar livsmedel - så gör du med ditt avfall

Du som hanterar livsmedel - så gör du med ditt avfall Du som hanterar livsmedel - så gör du med ditt avfall 2018-12-04 Så gör du med ditt avfall - ditt ansvar När du hanterar livsmedel uppstår sopor, det vill säga, avfall. För att påverkan på miljön ska bli

Läs mer

Bensinstationer i Stockholms stad Tillsynskampanj 2008

Bensinstationer i Stockholms stad Tillsynskampanj 2008 Dnr: 2008-010404-206 Bensinstationer i Stockholms stad Tillsynskampanj 2008 En rapport från miljöförvaltningen Lena Engberg November 2008 1. Bakgrund och syfte I Stockholms stad finns ungefär sjuttio bensinstationer.

Läs mer

Produktion/verksamhet Företagets huvudsakliga produkter/tjänster (kortfattad verksamhetsbeskrivning)

Produktion/verksamhet Företagets huvudsakliga produkter/tjänster (kortfattad verksamhetsbeskrivning) ANMÄLAN Enligt 9 kap. 6 miljöbalken Anmälan avser Utökning av befintlig verksamhet Nystart av verksamhet Befintlig verksamhet Planerad byggstart, datum Företagsuppgifter Namn/anmälare Fastighetsbeteckning

Läs mer

Miljö- och hälsoskyddsnämnden

Miljö- och hälsoskyddsnämnden Miljö- och hälsoskyddsnämnden Anmälan om miljöfarlig verksamhet Enligt 1:10 miljöprövningsförordningen (2013:251) Ansökan om miljöfarlig verksamhet Enligt vattenskyddsföreskrifter Skickas till: Samhällsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

Samsyn - båtbottentvättning. Borsttvätt och spolplattor

Samsyn - båtbottentvättning. Borsttvätt och spolplattor Samsyn - båtbottentvättning Borsttvätt och spolplattor Varför detta möte? Information Utbildning Samsyn? Båtar Problem: Påväxt av alger, havstulpaner etc. på båtbotten som ökar friktionen Ju mer friktion

Läs mer

Riktlinjer för utsläpp från Fordonstvättar

Riktlinjer för utsläpp från Fordonstvättar C4 Teknik och Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen Riktlinjer för utsläpp från Fordonstvättar Innehåll Bakgrund... 3 Vem gör vad?... 4 Definitioner... 4 Generella riktlinjer... 5 Riktlinjer för större

Läs mer

Tillsyn båtklubbar 2012

Tillsyn båtklubbar 2012 Tillsyn båtklubbar 2012 Anneli Åstebro augusti 2012 2012-08-14 1 (5) 1. SYFTE & METOD Under april månad 2012 inspekterades de 6 båtklubbar som finns i Järfälla kommun. Inspektionerna genomfördes som ett

Läs mer

Riskbedömning för att förebygga olägenhet för människors hälsa eller miljön

Riskbedömning för att förebygga olägenhet för människors hälsa eller miljön Riskbedömning för att förebygga olägenhet för människors hälsa eller miljön De flesta verksamheter påverkar miljön. Hur och i vilken omfattning varierar däremot. Genom att skaffa sig kunskap om hur verksamheten

Läs mer

BERG 2:135: Föreläggande att vidta försiktighetsåtgärder och upprätta ett egenkontrollprogram

BERG 2:135: Föreläggande att vidta försiktighetsåtgärder och upprätta ett egenkontrollprogram Datum Dnr 2016-02-23 MIL.2015.5498 Nina Hertzberg nina.hertzberg@varmdo.se 08-570 481 24 Miljöinspektör Delegationsbeslut BMH 538 BERG 2:135: Föreläggande att vidta försiktighetsåtgärder och upprätta ett

Läs mer

Tillsyn över skrotverksamheter i Trelleborgs kommun år 2007

Tillsyn över skrotverksamheter i Trelleborgs kommun år 2007 Tillsyn över skrotverksamheter i Trelleborgs kommun år 2007 Miljöförvaltningens rapport nr 11/2007 Inledning Miljönämnden utövar tillsyn vid miljöskyddsobjekten i Trelleborgs kommun. Som tillsynsmyndighet

Läs mer

Yttrande över ansökan om tillstånd för miljöfarlig verksamhet

Yttrande över ansökan om tillstånd för miljöfarlig verksamhet Miljönämnden 2007 09 20 59 1 Yttrande över ansökan om tillstånd för miljöfarlig verksamhet ABB AB Service har hos länsstyrelsen ansökt om tillstånd för befintlig verksamhet vid bolagets anläggning på fastigheten

Läs mer

Miljöplan för Kolbryggans båtklubb

Miljöplan för Kolbryggans båtklubb 1 Miljöplan för Kolbryggans båtklubb Revision: 2018-03-11 1 - Miljöplanens syfte Kolbryggans Båtklubb (KBK) är en allmännyttig ideell förening. Av klubbens stadgar framgår att klubben bland annat ska stödja

Läs mer

HAMMARBY 19:4 Förbud att ta emot mer fluff

HAMMARBY 19:4 Förbud att ta emot mer fluff Miljö- och räddningstjänstnämnden Datum 1 (5) DELEGATIONSBESLUT Ulrika Palmblad 016-710 18 76 Vallby Svets & Smide AB Att: Åke Lönnfors Hammarby 1 635 07 ESKILSTUNA HAMMARBY 19:4 Förbud att ta emot mer

Läs mer

TILLSYN AV BENSINSTATIONER OCH DRIVMEDELSFÖRSÄLJNING

TILLSYN AV BENSINSTATIONER OCH DRIVMEDELSFÖRSÄLJNING P R O J E K T A P P O R T L J U S D A L S K O M M U N M I L J Ö E N H E T E N TILLSYN AV BENSINSTATIONER OCH DRIVMEDELSFÖRSÄLJNING 2014 Kristin Berg, miljöinspektör Inledning och bakgrund Projektet görs

Läs mer

Tillståndsansökan för hantering av för grundvattnet skadliga ämnen inom vattenskyddsområde. Sökande. Fastighetsägare (om annan än den sökande)

Tillståndsansökan för hantering av för grundvattnet skadliga ämnen inom vattenskyddsområde. Sökande. Fastighetsägare (om annan än den sökande) Tillståndsansökan för hantering av för grundvattnet skadliga ämnen inom vattenskyddsområde Blanketten skickas till: Ulricehamns kommun Miljö och byggenheten 523 86 Ulricehamn Tillstånd krävs om ni hanterar

Läs mer

Exempel på upplägg av egenkontroll och ansvar

Exempel på upplägg av egenkontroll och ansvar Exempel på upplägg av egenkontroll och ansvar MILJÖBALKEN Hänsynsregler I miljöbalken är bevisbördan omvänd vilket innebär att det är verksamhetsutövaren, dvs. den som bedriver en verksamhet eller äger

Läs mer

Tillstånd till transport av farligt avfall och övrigt avfall

Tillstånd till transport av farligt avfall och övrigt avfall BESLUT 1 (3) Datum 2018-03-07 Beteckning 5622-7348-2018 Enheten för miljöskydd Tina Koskela 010-223 14 63 Sortera Industri AB Morabergsvägen 39 152 42 Södertälje Tillstånd till transport av farligt avfall

Läs mer

Tillsyn över mekaniska verkstäder Trelleborgs kommun

Tillsyn över mekaniska verkstäder Trelleborgs kommun Tillsyn över mekaniska verkstäder Trelleborgs kommun MILJÖFÖRVALTNINGENS RAPPORT NR 4/2011 1 Bakgrund Miljönämnden utövar tillsyn och kontrollerar att miljöbalkens mål följs vid miljöskyddsobjekten i Trelleborgs

Läs mer

Information till dig som har eller tänker skaffa oljetankar/cisterner

Information till dig som har eller tänker skaffa oljetankar/cisterner Har du frågor? Kontakta Miljö- och hälsoskyddskontoret Besöksadress: Västra Storgatan 12 Postadress. Kristianstads Kommun, 291 80 KRISTIANSTAD Tfn 044-13 53 33 e-post: mhk@kristianstad.se www.kristianstad.se/mhk

Läs mer

Miljö- och byggnadsförvaltningen. för omgivningspåverkan under byggtiden

Miljö- och byggnadsförvaltningen. för omgivningspåverkan under byggtiden Kontrollprogram för omgivningspåverkan under byggtiden Innan byggnationerna påbörjas i ett exploateringsområde ska ett kontrollprogram för omgivningspåverkan under byggtiden tas fram. Syftet med ett kontrollprogram

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1 (8)

Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1 (8) Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1 (8) Sökande Verksamhetens namn Organisationsnummer Besöksadress Fastighetsbeteckning (där verksamheten bedrivs) Utdelningsadress Faktureringsadress Kontaktperson Telefon

Läs mer

Miljötillsyn Frösunda västra industriområde

Miljötillsyn Frösunda västra industriområde SOLNA STAD Miljökontoret RAPPORT 4/2004 Miljötillsyn Frösunda västra industriområde MILJÖKONTORET JUNI 2004 Rapport 4/2004 Ärende: MN/2004:117 Projektet utfört av: Charlotta Hedberg Malin Lidow John Sjöström

Läs mer

CHECKLISTA - Fordonstvättar

CHECKLISTA - Fordonstvättar BILAGA 2 CHECKLISTA - Fordonstvättar 1. ALLMÄNNA UPPGIFTER Företagets/anläggningens namn Org nr Postadress Post nr, ort Besöksadress Fastighetsbeteckning Kontaktperson Tel nr Fax nr Kommun Besöksdatum

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap 6 miljöbalken

Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap 6 miljöbalken 1 (5) Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap 6 miljöbalken Företagsuppgifter Namn/anmälare Adress Postadress Telefon (dagtid) Fax nr E-postadress Fakturaadress (om annan än ovan) och referens Fastighetsbeteckning

Läs mer

Anmälan enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd - efterbehandling av förorenat område

Anmälan enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd - efterbehandling av förorenat område 1 (5) Anmälan enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd - efterbehandling av förorenat område Administrativa uppgifter Plats där föroreningen finns (helst med koordinater

Läs mer

BESLUT 1 (2) Datum 2017-10-16 Beteckning 5622-39939-2017 Enheten för miljöskydd Gusten Hollari Holmberg 010-223 16 46 SEKA Miljöteknik AB Okvistavägen 28a 186 40 Vallentuna Tillstånd till transport av

Läs mer

Båtbottenfärger ett miljöproblem

Båtbottenfärger ett miljöproblem Båtbottenfärger ett miljöproblem Användning sedan mycket lång tid tillbaka för att skydda båtskrov från påväxt av vattenlevande organismer Olika aktiva giftiga ämnen har använts: Bly TBT (tributyltenn)

Läs mer

Anvisningar för entreprenadarbeten inom skyddsområde för vattentäkter

Anvisningar för entreprenadarbeten inom skyddsområde för vattentäkter Anvisningar för entreprenadarbeten inom skyddsområde för vattentäkter i Varbergs och Falkenbergs kommuner VIVAB ANSVARAR FÖR DRIFTEN AV KOMMUNENS VA-ANLÄGGNINGAR Bekämpningsmedel! Kolla alltid föreskrifterna

Läs mer

Båtmiljökonferens - Juridiken som verktyg. Anna Isberg och Pendar Behnood

Båtmiljökonferens - Juridiken som verktyg. Anna Isberg och Pendar Behnood Båtmiljökonferens - Juridiken som verktyg Anna Isberg och Pendar Behnood Översiktlig genomgång av miljöbalkens krav och vilka juridiska verktyg tillsynsmyndigheten har för sitt arbete Verksamhetsutövare

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap 6 miljöbalken

Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap 6 miljöbalken 1 (5) Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap 6 miljöbalken OBS! Särskild blankett finns för ändring av befintlig B- eller C-verksamhet Företagsuppgifter Namn/anmälare Adress Postadress Telefon

Läs mer

Tillstånd till transport av farligt avfall och övrigt avfall

Tillstånd till transport av farligt avfall och övrigt avfall BESLUT 1 (2) Datum 2017-11-22 Beteckning 5622-44442-2017 Enheten för miljöskydd Tina Koskela 010-223 14 63 Telge Återvinning AB Box 23 151 27 Södertälje Tillstånd till transport av farligt avfall och övrigt

Läs mer

Förvaring i fat: st. liter

Förvaring i fat: st. liter 1(2) Installation av cistern och information om förvaring av brandfarlig vätska enligt Naturvårdsverkets föreskrifter om skydd mot mark- och vattenförorening vid lagring av brandfarliga vätskor, NFS 2003:24

Läs mer

egenkontroll Tandvårdens - checklista för din verksamhet

egenkontroll Tandvårdens - checklista för din verksamhet egenkontroll Tandvårdens - checklista för din verksamhet TANDVÅRD 2011 VÄLFUNGERANDE RUTINER i verksamheten ger bra förutsättningar för ett fungerande miljöskydd så att fel på utrustning och felaktig hantering

Läs mer

Kemikaliehantering. Val av kemikalier: substitutions- eller produktvalsprincipen

Kemikaliehantering. Val av kemikalier: substitutions- eller produktvalsprincipen Örnsköldsviks kommun januari 2017 Kemikaliehantering Syftet med det här bladet är att övergripande informera företag om kemikalieregelverket samt om hur man ska hantera kemikalier i sin verksamhet för

Läs mer

Miljösäker hantering av oljeavfall

Miljösäker hantering av oljeavfall Miljösäker hantering av oljeavfall Information och råd till fastighetsägare och verksamhetsutövare Varför ska man ha en oljeavskiljare? Kommunala reningsverk är till för att ta emot och rena spillvatten

Läs mer

Välkomna till Kemikalieambassadörsutbildning!

Välkomna till Kemikalieambassadörsutbildning! Välkomna till Kemikalieambassadörsutbildning! Anna Kejler, Projektledare E-post: anna.kejler@fa21.se Tel: 0730-60 44 77 www.fa21.se Rena Västmanland Förbundet Agenda 21 Ideell förening som arbetar för

Läs mer

Verksamheten beräknas starta: Ändring av befintlig verksamhet Befintlig verksamhet

Verksamheten beräknas starta: Ändring av befintlig verksamhet Befintlig verksamhet ANMÄLAN 1 (8) Om miljöfarlig verksamhet Enligt 9 kap 6 miljöbalken Anmälan avser Ny verksamhet Verksamheten beräknas starta: Ändring av befintlig verksamhet Befintlig verksamhet Administrativa uppgifter

Läs mer

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET (enligt 21 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd)

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET (enligt 21 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET (enligt 21 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) Blanketten skickas till Miljösamverkan östra Skaraborg, 541 83 SKÖVDE Anmälan ska lämnas till

Läs mer

Tillsyn över fjärrvärmeanläggningar Trelleborgs kommun

Tillsyn över fjärrvärmeanläggningar Trelleborgs kommun Tillsyn över fjärrvärmeanläggningar Trelleborgs kommun MILJÖFÖRVALTNINGENS RAPPORT NR 3/2011 1 Bakgrund Samhällsbyggnadsnämnden utövar tillsyn och kontrollerar att miljöbalken följs vid miljöfarliga verksamheter

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING AV BESTÄMMELSER

SAMMANSTÄLLNING AV BESTÄMMELSER SAMMANSTÄLLNING AV BESTÄMMELSER Lag/krav Vad innebär lagstiftningen för oss? Miljöbalken SFS 1998:808 De allmänna hänsynsreglerna (bevisbörderegeln, kunskapskravet, försiktighetsprincipen, principen om

Läs mer

Miljöskyddstillsyn av varv och marinor. Miljö- och hälsoskyddsenheten Österåker Rapport november 2012

Miljöskyddstillsyn av varv och marinor. Miljö- och hälsoskyddsenheten Österåker Rapport november 2012 Miljöskyddstillsyn av varv och marinor Miljö- och hälsoskyddsenheten Österåker Rapport november 2012 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Sammanfattning... 3 Bakgrund... 3 Syfte... 3 Utförande

Läs mer

Verksamhetsansvarigt företag (moderbolag) om annat än ovanstående

Verksamhetsansvarigt företag (moderbolag) om annat än ovanstående 1 (10) Anmälan miljöfarlig verksamhet Enligt miljöbalken 9 kap. Anmälan ska sändas in senast 6 veckor innan start av ny verksamhet eller ändring av befintlig verksamhet. Allmänna uppgifter om företaget

Läs mer

FARLIGT AVFALL. Läs mer på: www.sopor.nu www.el-kretsen.se www.naturvardsverket.se www.rvf.se www.sakab.se

FARLIGT AVFALL. Läs mer på: www.sopor.nu www.el-kretsen.se www.naturvardsverket.se www.rvf.se www.sakab.se Läs mer på: www.sopor.nu www.el-kretsen.se www.naturvardsverket.se www.rvf.se www.sakab.se Piteå Renhållning & Vatten 0911 931 00 info@pireva.se Www.pireva.se FARLIGT AVFALL 26 000 ton farligt avfall samlas

Läs mer

Vilken klass som en miljöfarlig verksamhet ingår i står i miljöprövningsförordningen (2013:251)

Vilken klass som en miljöfarlig verksamhet ingår i står i miljöprövningsförordningen (2013:251) enligt miljöbalken, miljöprövningsförordningen (2013:251) 1 (12) Behöver du göra en anmälan eller söka ett tillstånd? Verksamheter som är anmälnings- eller tillståndspliktiga listas i miljöprövningsförordningen

Läs mer

MILJÖBALKENS KRAV PÅ EGENKONTROLL HUR BERÖR DET DIG?

MILJÖBALKENS KRAV PÅ EGENKONTROLL HUR BERÖR DET DIG? MILJÖBALKENS KRAV PÅ EGENKONTROLL HUR BERÖR DET DIG? 2009-02-27 INNEHÅLL Egenkontroll en förutsättning för ett effektivt miljöarbete 2 Miljöbalken och de allmänna hänsynsreglerna 2 Alla är skyldiga att

Läs mer

DU KAN GÖRA VÄRLDEN RENARE. en informationsbroschyr om vatten och avfall

DU KAN GÖRA VÄRLDEN RENARE. en informationsbroschyr om vatten och avfall DU KAN GÖRA VÄRLDEN RENARE en informationsbroschyr om vatten och avfall I vattenverket gör vi vattnet rent. VATTENVERKET Svampen är vårt vatten torn som gör att vattnet kan tryckas ut i kranarna. I avloppsreningsverket

Läs mer

Miljöförvaltningen. Båtklubbar. Ett hållbart båtliv för alla. Utgåva

Miljöförvaltningen. Båtklubbar. Ett hållbart båtliv för alla. Utgåva Miljöförvaltningen Båtklubbar Ett hållbart båtliv för alla Utgåva 02. 2019 02 Ett hållbart båtliv för alla Denna broschyr innehåller information om de krav och regler som gäller för underhåll och skötsel

Läs mer