Historia (undervisning på svenska) Rör inte denna pärm förrän övervakaren ger dig tillstånd att börja besvara uppgifterna.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Historia (undervisning på svenska) Rör inte denna pärm förrän övervakaren ger dig tillstånd att börja besvara uppgifterna."

Transkript

1 Historia (undervisning på svenska) Rör inte denna pärm förrän övervakaren ger dig tillstånd att börja besvara uppgifterna.

2 Instruktioner Besvara uppgifterna koncist. Skriv dina svar på svenska. Svar skrivna på andra språk beaktas inte i bedömningen. Skriv dina svar på de kopierade provpappren. Skriv varje svar inom utrymmet avsett för detta. Anteckningar som ligger utanför utrymmet avsett för svaren beaktas inte i bedömningen. Skriv dina svar med blyertspenna och med tydlig handstil. Bedömaren tolkar mångtydiga anteckningar enligt det alternativ som ger dig minst poäng. Ge inte alternativa svar. Om du ger alternativa svar, beaktas i bedömningen endast det svar som ger dig minst poäng. Du kan skriva utkast till dina svar på rutigt papper. Anteckningar som du gör på rutigt papper beaktas inte i bedömningen. Du har fått ett ark rutigt papper. Vid behov kan du be att få mera rutigt papper av övervakaren. Om du vill besöka toaletten eller av någon annan anledning vill påkalla övervakarens uppmärksamhet, räck upp armen. Övervakaren kommer då fram till dig. Förvara dina färdiga svar inne i denna pärm så att den som sitter bakom eller bredvid dig inte kan se dina svar. Provet slutar fyra timmar efter att provet började. Du får lämna salen tidigast kl Lämna in alla pappren som du har fått till övervakaren framme i salen. Lämna in alla pappren även om du lämnat några eller alla uppgifter obesvarade. Legitimera dig då du lämnar in pappren. Poängsättning Del Du kan få Du kan bli antagen bara om du får poäng minst 20 poäng poäng minst 15 poäng poäng minst 15 poäng totalt poäng

3 Tekniska anteckningar HHR A (B) Deltagarnummer 1234 Helsingfors universitet Humanistiska fakulteten Historia (undervisning på svenska) Urvalsprov Kontrollera med hjälp av sidnumren att du har fått alla sidor. Det finns ett deltagarnummer på en del av sidorna. Kontrollera att det är samma på alla sidor. Texta dina person- och kontaktuppgifter. Skriv ditt namn med latinska bokstäver (abcd...), inte t.ex. med kyrilliska bokstäver (абгд...). Om du inte har en finsk personbeteckning, skriv i stället ditt födelsedatum. Skriv inte dina person- och kontaktuppgifter på någon annan sida. Efternamn Samtliga förnamn Personbeteckning E-postadress Telefonnummer Behöver du för Försvarsmakten ett intyg över att du har deltagit i urvalsprovet? Intyget kommer att skickas till dig via e-post. ja nej 1 (19)

4 Utdrag för uppgifterna i del 1 A Jacob Burckhardt, Renässanskulturen i Italien (utgåva från 2002, original på tyska 1860) De båda sidorna av medvetandet den sida som vänder sig mot yttervärlden och den som är riktad mot människan eget inre låg under medeltiden drömmande eller halvvakna, som under gemensam slöja. Slöjan var vävd av tro, barnsliga fördomar och illusioner. Världen och historien syntes underbart färgade därav, och människan var medveten om sig själv endast som ras, folk, parti, korporation, familj eller någon annan form av det allmänna. Först i Italien skingras denna slöja som en luftig dimma. [ ] Människan blir en själslig individ och är medveten om sig själv som sådan. B Werner Söderhjelm, Italiensk renässans (utgåva från 1909, första upplagan 1907) Varje studie över renässansen i Italien blir nödvändigtvis en studie över motsatser. Det finnes intet skede i kulturhistorien, där en gången tids arv så segt håller sig fast vid sidan av en ny tids vinningar och idealer, och där övergångarna ske så plötsligt och oförmedlat. Det finnes heller intet, vars företeelser splittra sig i en sådan oändlig mängd av enskilda och varierande uttrycksformer. [ ] Renässansen griper ju alla områden av livet; den är ju icke blott en konstens, vetenskapens, litteraturens pånyttfödelse, den är inbegreppet av [en del av] hela den egendomliga [särpräglade] utveckling Europas icke blott kulturella men också sociala, politiska, merkantila liv genomgår under en viss tid, den är pånyttfödelsen av hela livet, den moderna tidens och det moderna samhällets långvariga födsloprocess, andens luttring [rening] i eld och kamp ur medeltidens mörker, mänsklighetens under en oerhörd spänning av alla livskrafter skeende utveckling till intellektuell frihet. C Johan Huizinga, Ur medeltidens höst (utgåva från 1927, original på holländska 1923) Längtan efter ett skönare liv gäller som det egentliga kännetecken på renässansen. Här ser man den fullkomligaste harmoni mellan tillfredsställandet av skönhetstörsten i konsten och i den dagliga tillvaron, här tjänar konsten livet och livet konsten som aldrig förr. Men gränsen mellan medeltid och renässans är också här dragen alltför skarp. Den lidelsefulla ivern att göra själva tillvaron skön, den förfinade levnadskonsten, den färgrika utformningen av levnadsidealet, allt detta är mycket äldre än 1400-talets Italien. De motiv för livets försköning, på vilka florentinarna bygga vidare, äro ingenting annat än de gamla medeltidsformerna. D Egon Friedell, Kulturhistoria, del I (utgåva från 1933, original på tyska ca 1930) Vid denna tid föddes typen för den bornerade [inskränkta], självgode, högfärdige fackmannen och vetenskapliga specialisten, som ända fram till våra dagar förpestat den europeiska kulturen En ny aristokrati kommer till makten, en långt intolerantare, mera isolerad, mera högfärdig av kastanda besjälad, omänskligare och exklusivare aristokrati. 2 (19)

5 E Agnes Heller, Renaissance Man [Renässansmänniskan] (utgåva på engelska 1978, original på ungerska 1967) Med renässansen föds den dynamiska människouppfattningen. Individen har sin egen individuella utveckling, liksom samhället har sin utvecklingsgång. [ ]. Begreppet renässansen beskriver en allomfattande social process som sträckte sig från den sociala och ekonomiska sfären där samhällets grundläggande struktur påverkades, till kulturens område som omfattade vardagslivet, människornas tänkesätt, moraliska praktiker och etiska ideal, religiöst medvetande, konst, och vetenskap. [ ] Renässansen var den första vågen i en lång förändringsprocess från feodalism till kapitalism. Engels beskrev den mycket riktigt som en revolution. F Lauri Huovinen, Italian renessanssikulttuuri [Italiens renässanskultur] (finsk originalutgåva 1987) Den italienska renässansen är i sin fullständighet historiens gyllene blomma. Bara italienarna hade obestridligt allting i Europa: högkultur, storindustri, banker och bankirer, internationell handel, omedelbara land- och havsvägar ut i hela världen, vetenskap, ett mästerskap inom konst som föreföll ouppnåeligt, en organiserad skolinstitution, berömda universitet och lärda, källor för folkens vetande och kunnande. G Michael Nordberg, "Renässansmänniskan" (svensk originalutgåva 1993) Alla utläggningar i litteraturen från Burckhardt och framåt om individualismen, att man enbart betydde något som individ, inte som medlem av en släkt eller en korporation, som något nytt och särpräglande för renässansens italienare bygger på godtyckliga och anakronistiska tolkningar utan klara definitioner, och på luftiga generaliseringar. De har absolut intet som helst stöd i samtida källor. Ingen man (ty givetvis är det bara män det är fråga om) i 1400-talets Italien kunde i egenskap av individ, hur duglig han än var, nå status och politiskt inflytande. Status fick den enskilde i Florens, Siena eller Venedig enbart som medlem av en familj, eller snarare en släkt, med anor och anseende. H Jack Goody: Renaissances. The One or the Many? [Renässanser. En eller många?] (originalutgåva på engelska 2010) Kontakten med de östliga kulturerna stimulerade till de förändringar som ledde till den italienska renässansen. Det vill säga de stimulerade till en aktivering av handeln, en återfödelse av en bredare världssyn och en förnyelse av de kulturella kontakterna mellan det förgångna och nuet. Men alla dessa litterära kulturer hade sina egna perioder av tillbakablickande på förgångna tider, sina egna kulturella blomstringsperioder, egna pånyttfödelser då övernaturliga förklaringar ibland utmanades och en mera sekulär humanism florerade. Från en sociologisk utgångspunkt var renässanserna många och inte begränsade till en process som kan kallas kapitalism eller till västvärlden. Europa var inte en ensam kontinent, och inte en kulturellt isolerad ö. 3 (19)

6 Tekniska anteckningar HHR B (B) Deltagarnummer 1234 Granskarens anteckningar 4 (19)

7 Del 1 På sidorna 2 och 3 finns åtta textutdrag (A H). Uppgift 1.1 Hur karaktäriserar de olika texterna renässansen? Jämför texterna med varandra. På sidorna 5 och 6 finns utrymme för ditt svar. 5 (19)

8 6 (19)

9 Uppgift 1.2 Diskutera vad likheterna och olikheterna i de olika skribenternas synpunkter kan bero på. På sidorna 7 och 8 finns utrymme för ditt svar. 7 (19)

10 8 (19)

11 Uppgift 1.3 Vilka beskrivningar i de valda textutdragen tycker du själv att karaktäriserar renässansen bäst? Argumentera för dina synpunkter. På sidorna 9 och 10 finns utrymme för ditt svar. 9 (19)

12 10 (19)

13 Del 2 Varför uppstod en världshandel och utvecklades den ? Vilken betydelse hade denna handel för nya tidens Europa? På sidorna finns utrymme för ditt svar. 11 (19)

14 12 (19)

15 13 (19)

16 14 (19)

17 Del 3 Uppgift 3.1 Varför och hur förändrades det svenska rikets förvaltning under 1600-talet? På sidorna 15 och 16 finns utrymme för ditt svar. 15 (19)

18 16 (19)

19 Uppgift 3.2 Vad var hattarnas krig? Varför bröt detta krig ut och vad hade det för konsekvenser i Sverige och Finland? På sidorna 17 och 18 finns utrymme för ditt svar. 17 (19)

20 18 (19)

21 Granskarens anteckningar 19 (19)

Huvudansökan, kandidatprogrammet i matematiska vetenskaper Urvalsprov kl

Huvudansökan, kandidatprogrammet i matematiska vetenskaper Urvalsprov kl Tekniska anteckningar: MATEM Sida: 1 (9) Huvudansökan, kandidatprogrammet i matematiska vetenskaper Urvalsprov 7.5.2018 kl. 10.00 13.00 Skriv ditt namn och dina personuppgifter med tryckbokstäver. Skriv

Läs mer

Ansökningsobjekt: Huvudansökan, kandidatprogrammet i miljö- och livsmedelsekonomi. Datum och tid: Urvalsprov kl

Ansökningsobjekt: Huvudansökan, kandidatprogrammet i miljö- och livsmedelsekonomi. Datum och tid: Urvalsprov kl Sida: 1 (14) Ansökningsobjekt: Huvudansökan, kandidatprogrammet i miljö- och livsmedelsekonomi Datum och tid: Urvalsprov 23.5.2018 kl. 09.00 13.00 Skriv ditt namn och dina personuppgifter med tryckbokstäver.

Läs mer

Huvudansökan, kandidatprogrammet i matematiska vetenskaper Urvalsprov kl

Huvudansökan, kandidatprogrammet i matematiska vetenskaper Urvalsprov kl Huvudansökan, kandidatprogrammet i matematiska vetenskaper Urvalsprov 8.5.2019 kl. 10.00 13.00 Skriv ditt namn och dina personuppgifter med tryckbokstäver. Skriv ditt namn med latinska bokstäver (abcd...),

Läs mer

Ansökningsmål: Kandidatprogrammet i samhällsvetenskaper, sökmålet samhällsvetenskaper Datum och tid: kl

Ansökningsmål: Kandidatprogrammet i samhällsvetenskaper, sökmålet samhällsvetenskaper Datum och tid: kl Tekniska anteckningar: SAMHÄLL Sida: 1 (24) Ansökningsmål: Kandidatprogrammet i samhällsvetenskaper, sökmålet samhällsvetenskaper Datum och tid: 23.5.2018 kl. 9.00 13.00 Skriv ditt namn och dina personuppgifter

Läs mer

Huvudansökan, kandidatprogrammet i fysikaliska vetenskaper Urvalsprov kl

Huvudansökan, kandidatprogrammet i fysikaliska vetenskaper Urvalsprov kl Tekniska anteckningar: FYS Sida: 1 (16) Huvudansökan, kandidatprogrammet i fysikaliska vetenskaper Urvalsprov 9.5.2018 kl. 14.00 17.00 Skriv ditt namn och dina personuppgifter med tryckbokstäver. Skriv

Läs mer

Nordiska språk, litteratur och översättning (undervisning på svenska)

Nordiska språk, litteratur och översättning (undervisning på svenska) Nordiska språk, litteratur och översättning (undervisning på svenska) Rör inte denna pärm förrän övervakaren ger dig tillstånd att börja besvara uppgifterna. Instruktioner Besvara uppgifterna koncist och

Läs mer

Huvudansökan, kandidatprogrammet i geografi Urvalsprov kl

Huvudansökan, kandidatprogrammet i geografi Urvalsprov kl Tekniska anteckningar: MAANT Sida: 1 (24) Huvudansökan, kandidatprogrammet i geografi Urvalsprov 25.4.2018 kl. 9.00 13.00 Skriv ditt namn och dina personuppgifter med tryckbokstäver. Skriv ditt namn med

Läs mer

Ansökningsmål: Kandidatprogrammet i samhällsvetenskaper, sökmålet socialt arbete Datum och tid: kl

Ansökningsmål: Kandidatprogrammet i samhällsvetenskaper, sökmålet socialt arbete Datum och tid: kl Tekniska anteckningar: SOC Sida: 1 (24) Ansökningsmål: Kandidatprogrammet i samhällsvetenskaper, sökmålet socialt arbete Datum och tid: 22.5.2018 kl. 10.00 14.00 Skriv ditt namn och dina personuppgifter

Läs mer

Ansökningsobjekt: Urvalsprovet i sociala vetenskaper Datum och tid: kl

Ansökningsobjekt: Urvalsprovet i sociala vetenskaper Datum och tid: kl Tekniska anteckningar: SOS Sida: 1 (27) Namn: Ansökningsobjekt: Urvalsprovet i sociala vetenskaper Datum och tid: 25.5.2018 kl. 10.00-15.00 Skriv ditt namn och dina personuppgifter med tryckbokstäver.

Läs mer

Ansökningsmål: Kandidatprogrammet i samhällsvetenskaper, sökmålet socialt arbete

Ansökningsmål: Kandidatprogrammet i samhällsvetenskaper, sökmålet socialt arbete Tekniska anteckningar: SOCARB Sida: 1 (18) Namn: Personbeteckning: Ansökningsmål: Kandidatprogrammet i samhällsvetenskaper, sökmålet socialt arbete Datum och tid: 22.5.2019 kl. 14.00 18.00 Skriv ditt namn

Läs mer

Huvudansökan, kandidatprogrammet i geografi Urvalsprov kl

Huvudansökan, kandidatprogrammet i geografi Urvalsprov kl Huvudansökan, kandidatprogrammet i geografi Urvalsprov 26.4.2019 kl. 14.00 18.00 Skriv ditt namn och dina personuppgifter med tryckbokstäver. Skriv ditt namn med latinska bokstäver (abcd...), inte till

Läs mer

Ansökningsobjekt: Urvalsprovet i ekonomi Datum och tid: kl

Ansökningsobjekt: Urvalsprovet i ekonomi Datum och tid: kl Ansökningsobjekt: Urvalsprovet i ekonomi Datum och tid: 24.4.2018 kl. 10.00-15.00 Skriv ditt namn och dina personuppgifter med tryckbokstäver. Skriv ditt namn med latinska bokstäver (abcd...), inte till

Läs mer

Ansökningsmål: Kandidatprogrammet i samhällsvetenskaper, sökmålet samhällsvetenskaper

Ansökningsmål: Kandidatprogrammet i samhällsvetenskaper, sökmålet samhällsvetenskaper Tekniska anteckningar: SAMHÄLL Sida: 1 (18) Namn: Personbeteckning: Ansökningsmål: Kandidatprogrammet i samhällsvetenskaper, sökmålet samhällsvetenskaper Datum och tid: 23.5.2019 kl. 9.00 13.00 Skriv ditt

Läs mer

Ansökningsobjekt: Urvalsprovet i ekonomi

Ansökningsobjekt: Urvalsprovet i ekonomi Tekniska anteckningar: TALOUS Sida: 1 (11) Namn: Ansökningsobjekt: Urvalsprovet i ekonomi Datum och tid: 7.5.2019 kl. 9.00-13.00 Skriv ditt namn och dina personuppgifter med tryckbokstäver. Skriv ditt

Läs mer

Ansökningsmål: Kandidatprogrammet för politik, medier och kommunikation Datum och tid: kl

Ansökningsmål: Kandidatprogrammet för politik, medier och kommunikation Datum och tid: kl Tekniska anteckningar: POLVI Sida: 1 (43) Ansökningsmål: Kandidatprogrammet för politik, medier och kommunikation Datum och tid: 21.5.2018 kl. 10.00 15.00 Skriv ditt namn och dina personuppgifter med tryckbokstäver.

Läs mer

Huvudansökan, kandidatprogrammet i kemi Urvalsprov kl

Huvudansökan, kandidatprogrammet i kemi Urvalsprov kl Huvudansökan, kandidatprogrammet i kemi Urvalsprov 10.5.2019 kl. 10.00 13.00 Skriv ditt namn och dina personuppgifter med tryckbokstäver. Skriv ditt namn med latinska bokstäver (abcd...), inte till exempel

Läs mer

Huvudansökan, kandidatprogrammet i kemi Urvalsprov kl

Huvudansökan, kandidatprogrammet i kemi Urvalsprov kl Tekniska anteckningar: KEMIA Sida: 1 (14) Huvudansökan, kandidatprogrammet i kemi Urvalsprov 9.5.2018 kl. 10.00 13.00 Skriv ditt namn och dina personuppgifter med tryckbokstäver. Skriv ditt namn med latinska

Läs mer

Huvudansökan, kandidatprogrammet i språk: italienska Urvalsprov kl

Huvudansökan, kandidatprogrammet i språk: italienska Urvalsprov kl Huvudansökan, kandidatprogrammet i språk: italienska Urvalsprov 21.5.2019 kl 9.00 13.00 Skriv ditt namn och dina personuppgifter med tryckbokstäver. Skriv ditt namn med latinska bokstäver (abcd...), inte

Läs mer

HISTORIA. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

HISTORIA. Ämnets syfte. Kurser i ämnet HISTORIA Ämnet historia behandlar hur samhället och individens villkor har förändrats över tid. I ämnet ingår kunskaper om hur våra möjligheter och val inför framtiden påverkas av handlingar och händelser

Läs mer

Huvudansökan, kandidatprogrammet i teologi och religionsforskning Urvalsprov kl

Huvudansökan, kandidatprogrammet i teologi och religionsforskning Urvalsprov kl Huvudansökan, kandidatprogrammet i teologi och religionsforskning Urvalsprov 24.5.2018 kl. 9.00 13.00 Skriv ditt namn och dina personuppgifter med tryckbokstäver. Skriv ditt namn med latinska bokstäver

Läs mer

Världsreligionerna och andra livsåskådningar Religion och samhälle Identitet och livsfrågor Etik

Världsreligionerna och andra livsåskådningar Religion och samhälle Identitet och livsfrågor Etik prövning religionskunskap grund Malmö stad Komvux Malmö Södervärn PRÖVNING Prövningsanvisning Kurs: Religionskunskap, grundläggande Kurskod: GRNREL2 Verksamhetspoäng: 150 Instruktioner och omfattning Prövningen

Läs mer

FILOSOFI. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

FILOSOFI. Ämnets syfte. Kurser i ämnet FILOSOFI Filosofi är ett humanistiskt ämne som har förgreningar i alla områden av mänsklig kunskap och verksamhet, eftersom det behandlar grundläggande frågor om verklighetens natur, kunskapens möjlighet

Läs mer

Huvudansökan, utbildningsprogrammet för rättsnotarie Urvalsprov kl

Huvudansökan, utbildningsprogrammet för rättsnotarie Urvalsprov kl Tekniska anteckningar: JURIDIK Sida: 1 (14) Huvudansökan, utbildningsprogrammet för rättsnotarie Urvalsprov 15.5.2018 kl. 12.00 16.00 Skriv ditt namn och dina personuppgifter med tryckbokstäver. Skriv

Läs mer

Kurs: Religionskunskap. Kurskod: GRNREL2. Verksamhetspoäng: 150

Kurs: Religionskunskap. Kurskod: GRNREL2. Verksamhetspoäng: 150 Kurs: Religionskunskap Kurskod: GRNREL2 Verksamhetspoäng: 150 Människor har i alla tider och alla samhällen försökt förstå och förklara sina levnadsvillkor och de sammanhang de lever i. Religioner och

Läs mer

Kurs: Religionskunskap. Kurskod: GRNREL2. Verksamhetspoäng: 150

Kurs: Religionskunskap. Kurskod: GRNREL2. Verksamhetspoäng: 150 Kurs: Religionskunskap Kurskod: GRNREL2 Verksamhetspoäng: 150 Människor har i alla tider och alla samhällen försökt förstå och förklara sina levnadsvillkor och de sammanhang de lever i. Religioner och

Läs mer

Livsfilosofins ursprung

Livsfilosofins ursprung Livsfilosofins ursprung Idag vet vi med ganska stor säkerhet att det för cirka 50 000 år sedan uppstod en stor förändring av människosläktets gener. En helt ny ras av människor fanns plötsligt på vår planet.

Läs mer

Uppgift 1 besvaras på en skild optiskt granskad svarsblankett.

Uppgift 1 besvaras på en skild optiskt granskad svarsblankett. DET MEDICINSKA URVALSPROVET 2016 SVARSBLANKETT Uppgift 1 besvaras på en skild optiskt granskad svarsblankett. Uppgifterna 2-16 besvaras på denna blanketts sidor T2-T16: Skriv dina svar med en tydlig handstil

Läs mer

Huvudansökan, kandidatprogrammet i filosofi (undervisning på svenska) Urvalsprov kl

Huvudansökan, kandidatprogrammet i filosofi (undervisning på svenska) Urvalsprov kl Huvudansökan, kandidatprogrammet i filosofi (undervisning på svenska) Urvalsprov 18.5.2018 kl 14.00 18.00 Skriv ditt namn och dina personuppgifter med tryckbokstäver. Skriv ditt namn med latinska bokstäver

Läs mer

Huvudansökan, kandidatprogrammet i skogsvetenskaper Urvalsprov kl

Huvudansökan, kandidatprogrammet i skogsvetenskaper Urvalsprov kl Huvudansökan, kandidatprogrammet i skogsvetenskaper Urvalsprov 22.5.2019 kl. 14.00 18.00 Skriv ditt namn och dina personuppgifter med tryckbokstäver. Skriv ditt namn med latinska bokstäver (abcd...), inte

Läs mer

Huvudansökan, kandidatprogrammet i historia (undervisning på svenska) Urvalsprov kl

Huvudansökan, kandidatprogrammet i historia (undervisning på svenska) Urvalsprov kl Huvudansökan, kandidatprogrammet i historia (undervisning på svenska) Urvalsprov 17.5.2018 kl 15.00 19.00 Skriv ditt namn och dina personuppgifter med tryckbokstäver. Skriv ditt namn med latinska bokstäver

Läs mer

Ansökningsobjekt: Huvudansökan, kandidatprogrammet i livsmedelsvetenskaper

Ansökningsobjekt: Huvudansökan, kandidatprogrammet i livsmedelsvetenskaper Sida: 1 (12) Ansökningsobjekt: Huvudansökan, kandidatprogrammet i livsmedelsvetenskaper Datum och tid: 23.5.2018 kl. 14.00 18.00 Skriv ditt namn och dina personuppgifter med tryckbokstäver. Skriv ditt

Läs mer

Huvudansökan, kandidatprogrammet i geovetenskaper Urvalsprov kl

Huvudansökan, kandidatprogrammet i geovetenskaper Urvalsprov kl Huvudansökan, kandidatprogrammet i geovetenskaper Urvalsprov 2.5.2019 kl. 10.00 14.00 Skriv ditt namn och dina personuppgifter med tryckbokstäver. Skriv ditt namn med latinska bokstäver (abcd...), inte

Läs mer

Lektion 4 Livsåskådningar. Humanismen och liberalism

Lektion 4 Livsåskådningar. Humanismen och liberalism Lektion 4 Livsåskådningar Humanismen och liberalism Ett luddigt begrepp Humanism kan betyda många olika saker beroende på vem som använder ordet och i vilket sammanhang. Det kan handla om humanistiska

Läs mer

Kan man besvara den frågan? Kanske finns det lika många svar som frågeställare

Kan man besvara den frågan? Kanske finns det lika många svar som frågeställare Varför tror människor? Kanske är det så här? - vi har längtan efter trygghet, - vi vill söka meningen med livet, - vi har en längtan efter kunskap, - vi vill ha svar på frågor mm. FINNS DET EN MENING MED

Läs mer

NORDISKA SPRÅK, modersmålslinjen, den 15 juni 2007

NORDISKA SPRÅK, modersmålslinjen, den 15 juni 2007 1 NORDISKA SPRÅK, modersmålslinjen, den 15 juni 2007 Del I: Språkteoretiska frågor ur Ulla Börestam och Leena Huss, Språkliga möten. Tvåspråkighet och kontaktlingvistik 10 p Del II: Grammatikuppgifter

Läs mer

Skriv din namnteckning i fältet nedan för att visa att du har kontrollerat ovan nämnda saker.

Skriv din namnteckning i fältet nedan för att visa att du har kontrollerat ovan nämnda saker. Huvudansökan, kandidatprogrammet i finskugriska och nordiska språk och litteratur: nordiska språk (svenska som modersmål) och nordisk litteratur Urvalsprov 24.5.2018 kl. 9.00 13.00 Skriv ditt namn och

Läs mer

Ansökningsobjekt: Huvudansökan, kandidatprogrammet i molekylära biovetenskaper

Ansökningsobjekt: Huvudansökan, kandidatprogrammet i molekylära biovetenskaper Sida: 1 (13) Ansökningsobjekt: Huvudansökan, kandidatprogrammet i molekylära biovetenskaper Datum och tid: Urvalsprov 25.4.2018 kl. 14.00-18.00 Skriv ditt namn och dina personuppgifter med tryckbokstäver.

Läs mer

Huvudansökan, utbildningsprogrammet för rättsnotarie Urvalsprov kl

Huvudansökan, utbildningsprogrammet för rättsnotarie Urvalsprov kl Huvudansökan, utbildningsprogrammet för rättsnotarie Urvalsprov 14.5.2019 kl. 10.00 14.00 Skriv ditt namn och dina personuppgifter med tryckbokstäver. Skriv ditt namn med latinska bokstäver (abcd...),

Läs mer

Litteratur: Meddelas i samband med prövningsinformationen

Litteratur: Meddelas i samband med prövningsinformationen prövning historia grund Malmö stad Komvux Malmö Södervärn PRÖVNING Prövningsanvisning Kurs: Historia, grundläggande kurs Kurskod: GRNHIS2 Verksamhetspoäng: 150 Instruktioner och omfattning Prövningen består

Läs mer

Huvudansökan, kandidatprogrammet i finskugriska och nordiska språk och litteraturer: nordiska språk (svenska som modersmål) och nordisk litteratur

Huvudansökan, kandidatprogrammet i finskugriska och nordiska språk och litteraturer: nordiska språk (svenska som modersmål) och nordisk litteratur Huvudansökan, kandidatprogrammet i finskugriska och nordiska språk och litteraturer: nordiska språk (svenska som modersmål) och nordisk litteratur Urvalsprov 23.5.2019 kl. 14.00 18.00 Skriv ditt namn och

Läs mer

TYCKA VAD MAN VILL HÄLSA RÖSTA JÄMLIKHET HA ETT EGET NAMN RESA ÄTA SIG MÄTT FÖRÄLDRARLEDIGHET SÄGA VAD MAN VILL TAK ÖVER HUVUDET

TYCKA VAD MAN VILL HÄLSA RÖSTA JÄMLIKHET HA ETT EGET NAMN RESA ÄTA SIG MÄTT FÖRÄLDRARLEDIGHET SÄGA VAD MAN VILL TAK ÖVER HUVUDET SIDA 1/8 ÖVNING 2 ALLA HAR RÄTT Ni är regering i landet Abalonien, ett land med mycket begränsade resurser. Landet ska nu införa mänskliga rättigheter men av olika politiska och ekonomiska anledningar

Läs mer

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR FINSK MEDBORGARE: ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND FÖR MAKE/MAKA

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR FINSK MEDBORGARE: ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND FÖR MAKE/MAKA PK2_plus 1 *1439901* FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR FINSK MEDBORGARE: ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND FÖR MAKE/MAKA Denna blankett är avsedd för dig, finsk medborgare, vars utländska make/maka ansöker om

Läs mer

FÖRSLAG TILL KURSPLAN INOM KOMMUNAL VUXENUTBILDNING GRUNDLÄGGANDE NIVÅ

FÖRSLAG TILL KURSPLAN INOM KOMMUNAL VUXENUTBILDNING GRUNDLÄGGANDE NIVÅ Historia, 150 verksamhetspoäng Ämnet handlar om hur människor har levt i det förflutna och hur samhällen har utvecklats. Människans förståelse av det förflutna är inflätad i hennes föreställningar om samtiden

Läs mer

Litteraturhistoria. Gemensamma genomgångar av olika litterära tidsperioder. Läsa textutdrag från olika verk som skrivits under de olika

Litteraturhistoria. Gemensamma genomgångar av olika litterära tidsperioder. Läsa textutdrag från olika verk som skrivits under de olika Litteraturhistoria Under några veckor ska vi arbeta med litteraturhistoria på svenskan. Vi kommer att gå igenom alla sju tidsperioder från antiken fram till modernismen. Hur och vad ska vi arbeta med?

Läs mer

Från boken "Som en parkbänk för själen" -

Från boken Som en parkbänk för själen - En öppen himmel Som människor har vi både djupa behov och ytliga önskningar. Vi är fria att tänka, känna och välja. När vi gör kloka val är kropp och själ i balans, när vi inte lyssnar inåt drar själen

Läs mer

Det är rättvist. Men hur? En granskning om rättvisa utifrån John Rawls & Robert Nozick

Det är rättvist. Men hur? En granskning om rättvisa utifrån John Rawls & Robert Nozick Linköpings universitet Heshmat Khosrawi Statsvetenskap2 Politiskteori2 733G36 Grupp: A Jörgen Odalen & Jonathan Josefsson HT 13 Det är rättvist Men hur? En granskning om rättvisa utifrån John Rawls & Robert

Läs mer

Kurs: Historia. Kurskod: GRNHIS2. Verksamhetspoäng: 150

Kurs: Historia. Kurskod: GRNHIS2. Verksamhetspoäng: 150 Kurs: Historia Kurskod: GRNHIS2 Verksamhetspoäng: 150 Människans förståelse av det förflutna är inflätad i hennes föreställningar om samtiden och perspektiv på framtiden. På så sätt påverkar det förflutna

Läs mer

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR BARNET SÖKANDEN ÄR VÅRDNADSHAVARE

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR BARNET SÖKANDEN ÄR VÅRDNADSHAVARE PK3_plus 1 *1479901* FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR BARNET SÖKANDEN ÄR VÅRDNADSHAVARE Denna blankett är avsedd för dig vars vårdnadshavare ansöker om första uppehållstillstånd i Finland på grund av familjeband.

Läs mer

Finns inte. Är eller har någon av dina föräldrar tidigare varit finsk merborgare? Ja Nej. Civilstånd Gift Ogift Frånskild Änka/änkling Sambo

Finns inte. Är eller har någon av dina föräldrar tidigare varit finsk merborgare? Ja Nej. Civilstånd Gift Ogift Frånskild Änka/änkling Sambo EU_REK 1 REGISTRERING AV UNIONSMEDBORGARES UPPEHÅLLSRÄTT (Gäller inte nordiska medborgare) Jag ansöker om registrering av uppehållsrätt Gäller även medborgare i Schweiz och Liechtenstein (UtlänningsL 153

Läs mer

Huvudansökan, kandidatprogrammet i geovetenskaper Urvalsprov kl

Huvudansökan, kandidatprogrammet i geovetenskaper Urvalsprov kl Tekniska anteckningar: GEO Sida: 1 (18) Huvudansökan, kandidatprogrammet i geovetenskaper Urvalsprov 24.4.2018 kl. 10.00 14.00 Skriv ditt namn och dina personuppgifter med tryckbokstäver. Skriv ditt namn

Läs mer

HISTORIA. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

HISTORIA. Ämnets syfte. Kurser i ämnet HISTORIA Historia är ett både humanistiskt och samhällsvetenskapligt ämne som behandlar individens villkor och samhällets förändringar över tid. Människors möjligheter och val inför framtiden är beroende

Läs mer

3.13 Historia. Syfte. Grundskolans läroplan Kursplan i historia

3.13 Historia. Syfte. Grundskolans läroplan Kursplan i historia 3.13 Historia Människans förståelse av det förflutna är inflätad i hennes föreställningar om samtiden och perspektiv på framtiden. På så sätt påverkar det förflutna både våra liv i dag och våra val inför

Läs mer

Betyg i gymnasieskolan. En översiktlig presentation

Betyg i gymnasieskolan. En översiktlig presentation Betyg i gymnasieskolan En översiktlig presentation Skolverkets ambitioner kopplat till vidare studier Kreativitet och entreprenörskap Tvärvetenskap Argumentation Kritiskt tänkande Läsa längre texter på

Läs mer

5.15 Religion. Mål för undervisningen

5.15 Religion. Mål för undervisningen 5.15 Religion Uppdraget för undervisningen i religion är att stödja de studerande att utveckla sin allmänbildning i religion och livsåskådning. I religionsundervisningen får de studerande kunskap om religioner,

Läs mer

Ett nytt sätt att se världen på

Ett nytt sätt att se världen på Ett nytt sätt att se världen på. 1650 1800. Medeltiden Kungamakt Med hjälp av städerna. Kyrkan Feodalism Kunskapsmonopol Europeisk organisation Vad händer? Reformationen. Upptäckterna Arméer och länder

Läs mer

HISTORIA. Ämnets syfte

HISTORIA. Ämnets syfte HISTORIA Historia är ett både humanistiskt och samhällsvetenskapligt ämne som behandlar individens villkor och samhällets förändringar över tid. Människors möjligheter och val inför framtiden är beroende

Läs mer

Ur läroplan för de frivilliga skolformerna:

Ur läroplan för de frivilliga skolformerna: Samhällsvetenskapsprogrammet och Ekonomiprogrammet på Vasagymnasiet har en inriktning VIP (Vasagymnasiets internationella profil) som passar dig som är nyfiken på Europa och tycker det är viktigt med ett

Läs mer

Södra Innerstadens SDF Sofielundsskolan

Södra Innerstadens SDF Sofielundsskolan LOKAL KURSPLAN I Historia Mål som eleverna lägst ska ha uppnått uttrycker en lägsta godtagbar kunskapsnivå. Skolan och skolhuvudmannen ansvarar för att eleverna ges möjlighet att uppnå denna. De flesta

Läs mer

Triangelhandeln del 1 av 2. även känd som den transatlantiska slavhandeln

Triangelhandeln del 1 av 2. även känd som den transatlantiska slavhandeln Triangelhandeln del 1 av 2 även känd som den transatlantiska slavhandeln Vad kostar ett människoliv Sätt er i små grupper med tre elever i varje. Frågor att diskutera och besvara Vilka varor ingick i

Läs mer

Martin Heidegger. 2. Jaget kan inte existera isolerat från sin omvärld. Jag kan endast existera genom att "vara-riktad-mot" föremål i min omvärld.

Martin Heidegger. 2. Jaget kan inte existera isolerat från sin omvärld. Jag kan endast existera genom att vara-riktad-mot föremål i min omvärld. Martin Heidegger Martin Heidegger (1889-1976) var elev till Husserl och har tagit starka intryck av dennes fenomenologiska filosofi. På viktiga punkter avvek dock Heidegger från sin lärare. För Husserl

Läs mer

/Mona. 1.Novellens kännetecken. 2.Berättargrepp

/Mona. 1.Novellens kännetecken. 2.Berättargrepp Här har jag samlat tips, råd och instruktioner från olika ställen. Dessa är bra att ha till hands under skrivandet. Läs och fundera på vad du skulle kunna använda dig av i din novell. Lycka till! /Mona

Läs mer

Kurs: Historia. Kurskod: GRNHIS2. Verksamhetspoäng: 150

Kurs: Historia. Kurskod: GRNHIS2. Verksamhetspoäng: 150 Kurs: Historia Kurskod: GRNHIS2 Verksamhetspoäng: 150 Människans förståelse av det förflutna är inflätad i hennes föreställningar om samtiden och perspektiv på framtiden. På så sätt påverkar det förflutna

Läs mer

Undervisningen i ämnet engelska ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet engelska ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: ENGELSKA Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika sociala

Läs mer

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR BARNET SÖKANDEN ÄR VÅRDNADSHAVARE

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR BARNET SÖKANDEN ÄR VÅRDNADSHAVARE PK3_plus 1 *1479901* FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR BARNET SÖKANDEN ÄR VÅRDNADSHAVARE Denna blankett är avsedd för dig vars vårdnadshavare ansöker om första uppehållstillstånd i Finland på grund av familjeband.

Läs mer

LEKTIONSANTECKNINGAR RENÄSSANSEN. och reformation med mera. och att avskaffa landet inre tullar (de yttre skulle vara kvar).

LEKTIONSANTECKNINGAR RENÄSSANSEN. och reformation med mera. och att avskaffa landet inre tullar (de yttre skulle vara kvar). HT 2010 LEKTIONSANTECKNINGAR RENÄSSANSEN och reformation med mera I korthet Idéernas utveckling RENÄSSANSKONST Diverse skulpturer I detta kompendium återfinner du anteckningar från våra lektioner. Du behöver

Läs mer

Moraliskt praktiskt förnuft

Moraliskt praktiskt förnuft Moraliskt praktiskt förnuft Moralens imperativ är kategoriskt Det villkoras inte av att man vill ett visst mål Det föreskriver ett handlande som rätt och slätt gott eller gott i sig inte som gott som medel

Läs mer

Internationell studie om medborgaroch samhällsfrågor i skolan ICCS 2009 huvudstudie

Internationell studie om medborgaroch samhällsfrågor i skolan ICCS 2009 huvudstudie Internationell studie om medborgaroch samhällsfrågor i skolan ICCS 2009 huvudstudie Nationell elevenkät Skolverket 106 20 Stockholm International Association for the Evaluation of Educational Achievement

Läs mer

+ + Ansökan ska fyllas i noggrant och undertecknas. Avsaknad av uppgifter kan förlänga behandlingstiden och leda till avslag.

+ + Ansökan ska fyllas i noggrant och undertecknas. Avsaknad av uppgifter kan förlänga behandlingstiden och leda till avslag. OLE_MUU 1 *1069901* ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND I FINLAND; ÖVRIG GRUND Denna blankett för ansökan om uppehållstillstånd är avsedd för dig som ansöker om uppehållstillstånd på basis av en grund för vilken

Läs mer

Kursbeskrivning utbud grundläggande kurser hösten Engelska

Kursbeskrivning utbud grundläggande kurser hösten Engelska Kursbeskrivning utbud grundläggande kurser hösten 2016 E Engelska Undervisningen i kursen engelska inom kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå syftar till att eleven utvecklar kunskaper i engelska,

Läs mer

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR VÅRDNADSHAVARE SÖKANDEN ÄR ETT BARN

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR VÅRDNADSHAVARE SÖKANDEN ÄR ETT BARN PH4_plus 1 *1409901* FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR VÅRDNADSHAVARE SÖKANDEN ÄR ETT BARN Denna familjeutredningsblankett är avsedd för dig som är vårdnadshavare i barnets hemland för ett ogift, under 18-årigt

Läs mer

+ + Ansökan ska fyllas i noggrant och undertecknas. Avsaknad av uppgifter kan förlänga behandlingstiden och leda till avslag.

+ + Ansökan ska fyllas i noggrant och undertecknas. Avsaknad av uppgifter kan förlänga behandlingstiden och leda till avslag. OLE_ADO 1 *1019901* ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND PÅ GRUND AV ADOPTION Denna blankett för ansökan om uppehållstillstånd är avsedd för dig som är bosatt i Finland och ansöker om uppehållstillstånd för ett

Läs mer

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR VÅRDNADSHAVARE SÖKANDEN ÄR ETT BARN

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR VÅRDNADSHAVARE SÖKANDEN ÄR ETT BARN PH4_plus 1 *1409901* FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR VÅRDNADSHAVARE SÖKANDEN ÄR ETT BARN Denna familjeutredningsblankett är avsedd för dig som är vårdnadshavare i barnets hemland för ett ogift, under 18-årigt

Läs mer

5.12 Psykologi. Mål för undervisningen

5.12 Psykologi. Mål för undervisningen 5.12 Psykologi I egenskap av en vetenskap som undersöker mänsklig aktivitet ger psykologin de studerande förutsättningar att på olika sätt iaktta och förstå människan och de faktorer som påverkar hennes

Läs mer

PEDAGOGISKA STUDIER FÖR LÄRARE 2015 TVÅSPRÅKIG UTBILDNING Fristående pedagogiska studier för dem som avlagt magisterexamen

PEDAGOGISKA STUDIER FÖR LÄRARE 2015 TVÅSPRÅKIG UTBILDNING Fristående pedagogiska studier för dem som avlagt magisterexamen PEDAGOGISKA STUDIER FÖR LÄRARE 2015 TVÅSPRÅKIG UTBILDNING Fristående pedagogiska studier för dem som avlagt magisterexamen BETEENDEVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Tvåspråkiga fristående pedagogiska studier för

Läs mer

Examinationer träff 1 Skriftligt prov källkritik. (80 minuter)

Examinationer träff 1 Skriftligt prov källkritik. (80 minuter) Prövningsanvisningar i Hi 1b 2016/2017 Prövning i Kurskod Historia 1 b HISHIS01b Gymnasiepoäng 100 Examinationer träff 1 Skriftligt prov källkritik. (80 minuter) träff 2 träff 3 träff 4 träff 5 Muntligt

Läs mer

Uppgifterna 1, 2 och 3c besvaras på en skild optiskt granskad svarsblankett.

Uppgifterna 1, 2 och 3c besvaras på en skild optiskt granskad svarsblankett. DET MEDICINSKA URVALSPROVET 2014 SVARSBLANKETT Uppgifterna 1, 2 och 3c besvaras på en skild optiskt granskad svarsblankett. Uppgifterna 3a, 3b, 4-17 besvaras på denna svarsblanketts sidor 4-18: Skriv dina

Läs mer

analysera kristendomen, andra religioner och livsåskådningar samt olika tolkningar och bruk inom dessa,

analysera kristendomen, andra religioner och livsåskådningar samt olika tolkningar och bruk inom dessa, Arbetsområde: Huvudsakligt ämne: Religionskunskap åk 7-9 Läsår: Tidsomfattning: Ämnets syfte Undervisning i ämnet religionskunskap syftar till: Länk Följande syftesförmågor för ämnet ska utvecklas: analysera

Läs mer

Joh. 10:1-10 3:e sönd. efter påsk. 090426.

Joh. 10:1-10 3:e sönd. efter påsk. 090426. Joh. 10:1-10 3:e sönd. efter påsk. 090426. Ovanför våran säng där hemma så hänger det en gammal tavla. Den föreställer den gode herden som i en kuslig och farlig terräng sträcker sig efter det förlorade

Läs mer

Ansökningsobjekt: Huvudansökan, kandidatprogrammet i livsmedelsvetenskaper

Ansökningsobjekt: Huvudansökan, kandidatprogrammet i livsmedelsvetenskaper Sida: 1 (12) Ansökningsobjekt: Huvudansökan, kandidatprogrammet i livsmedelsvetenskaper Datum och tid: 23.5.2018 kl. 14.00 18.00 Skriv ditt namn och dina personuppgifter med tryckbokstäver. Skriv ditt

Läs mer

Nordiska språk (svenska som modersmål) Rör inte dessa uppgiftspapper innan övervakaren ger tillstånd att börja besvara uppgifterna.

Nordiska språk (svenska som modersmål) Rör inte dessa uppgiftspapper innan övervakaren ger tillstånd att börja besvara uppgifterna. Nordiska språk (svenska som modersmål) Rör inte dessa uppgiftspapper innan övervakaren ger tillstånd att börja besvara uppgifterna. Helsingfors universitet Humanistiska fakulteten Nordiska språk, svenska

Läs mer

Exempel på gymnasiearbete inom humanistiska programmet språk

Exempel på gymnasiearbete inom humanistiska programmet språk Exempel på gymnasiearbete september 2012 Exempel på gymnasiearbete inom humanistiska programmet språk Ungdomsspråk i spanska bloggar Elevens idé Calle är genuint språkintresserad. Han har studerat spanska,

Läs mer

Ansökan om legitimation för lärare och förskollärare med utländsk examen

Ansökan om legitimation för lärare och förskollärare med utländsk examen Ansökan om legitimation för lärare och Läs detta innan du börjar Läs igenom hur du fyller i din ansökan på Skolverkets hemsida, www.skolverket.se/ansokan Skicka kopior på handlingar och intyg. Sänd dem

Läs mer

ENGELSKA FÖR DÖVA. Ämnets syfte

ENGELSKA FÖR DÖVA. Ämnets syfte ENGELSKA FÖR DÖVA Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika

Läs mer

NUMEROLOGISKT NYHETSBREV

NUMEROLOGISKT NYHETSBREV NUMEROLOGISKT NYHETSBREV Nr 11, november 2014 November är en Numerologisk 9månad i ett Numerologist 7år. "En utmanande månad med avslut och bokslut med möjlighet att vända mörker till ljus". Hej Bästa

Läs mer

WORLD AIDS DAY. Hur kan man arbeta med World Aids Day i undervisningen?

WORLD AIDS DAY. Hur kan man arbeta med World Aids Day i undervisningen? WORLD AIDS DAY Hur kan man arbeta med World Aids Day i undervisningen? Den 1:a december är det World Aids Day. Hivfrågan i Sverige har fått ett uppsving bland annat genom Jonas Gardells uppmärksammade

Läs mer

Kursplan för Birkagårdens folkhögskolas seniorlinje

Kursplan för Birkagårdens folkhögskolas seniorlinje Kursplan för Birkagårdens folkhögskolas seniorlinje Allmän linje Allmän kurs är en tvåårig kurs med inriktning på länderna kring Östersjön (första året) och länderna kring Medelhavet (andra året). Kursen

Läs mer

FINLAND I EUROPA 2004 UNDERSÖKNING

FINLAND I EUROPA 2004 UNDERSÖKNING A FINLAND I EUROPA 2004 UNDERSÖKNING GS1. Här beskrivs kortfattat några personers egenskaper. Läs varje beskrivning och ringa in det alternativ på varje rad som visar hur mycket varje person liknar eller

Läs mer

Undervisningen i kursen ska behandla följande centrala innehåll:

Undervisningen i kursen ska behandla följande centrala innehåll: Religion? Undervisningen i kursen ska behandla följande centrala innehåll: Kristendomen, de övriga världsreligionerna och olika livsåskådningar, deras kännetecken och hur de tar sig uttryck för individer

Läs mer

ENGELSKA. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

ENGELSKA. Ämnets syfte. Kurser i ämnet ENGELSKA Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika sociala

Läs mer

Identifiering av stödbehov

Identifiering av stödbehov Identifiering av stödbehov Bedömning i matematik Förskola - vår Lärarhandledning Allmänna principer för bedömningen Bekanta dig på förhand med instruktionerna och materialet. Kontrollera att du har allt

Läs mer

Ämne - Engelska. Ämnets syfte

Ämne - Engelska. Ämnets syfte Ämne - Engelska Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika

Läs mer

Leonardo da Vinci den gåtfulle mästaren - fundera, diskutera och skriv

Leonardo da Vinci den gåtfulle mästaren - fundera, diskutera och skriv Leonardo da Vinci den gåtfulle mästaren - fundera, diskutera och skriv Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs: 6-9, Gymnasiet, Vux Lektionstyp: reflektion och diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-8 Bokens

Läs mer

Praktisk etik 4! livsval och livsslut

Praktisk etik 4! livsval och livsslut Praktisk etik 4! livsval och livsslut Det moraliskt felaktiga i att döda en person som vill leva? SINGER Personens viljeattityder för framtiden önskningar, planer och andra framtidsorienterade intressen

Läs mer

Arbetsområde: Att göra det rätta: om etik och moral

Arbetsområde: Att göra det rätta: om etik och moral Arbetsområde: Att göra det rätta: om etik och moral Huvudsakligt ämne: Religionskunskap åk 7-9 Läsår: Tidsomfattning: 6-7 lektioner à 60 minuter Ämnets syfte Undervisning i ämnet religionskunskap syftar

Läs mer

SPELANDE I KONSTHISTORIEN

SPELANDE I KONSTHISTORIEN ÖVNING: SPELANDE I KONSTHISTORIEN ÅRSKURS: 7-9 WWW.PRATAOMSPEL.SE SPELANDE I KONSTHISTORIEN I ÖVNINGEN INGÅR ATT: Kommunicera med bilder för att uttrycka budskap (BD) Skapa bilder med digitala och hantverksmässiga

Läs mer

+ + Ansökan ska fyllas i noggrant och undertecknas. Avsaknad av uppgifter kan förlänga behandlingstiden och leda till avslag.

+ + Ansökan ska fyllas i noggrant och undertecknas. Avsaknad av uppgifter kan förlänga behandlingstiden och leda till avslag. OLE_MUU 1 *1069901* ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND I FINLAND; ÖVRIG GRUND Denna blankett för ansökan om uppehållstillstånd är avsedd för dig som ansöker om uppehållstillstånd på basis av en grund för vilken

Läs mer

Ansökan om legitimation för lärare och förskollärare - för dig som tagit examen utanför EU och EES

Ansökan om legitimation för lärare och förskollärare - för dig som tagit examen utanför EU och EES Ansökan om legitimation för lärare och förskollärare - för Läs detta innan du börjar Denna ansökningsblankett är avsedd för dig som enbart har en utländsk lärarexamen eller förskollärarexamen från ett

Läs mer

Ge sitt liv för sina vänner

Ge sitt liv för sina vänner Ge sitt liv för sina vänner Predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Joh 15:12-17; Himmel och helvete, nr 272, 278:2, 282. Se sista sidan!) Detta är mitt bud att ni skall älska varandra så som jag

Läs mer

Huvudansökan, kandidatprogrammet i språk: spanska Urvalsprov kl

Huvudansökan, kandidatprogrammet i språk: spanska Urvalsprov kl Huvudansökan, kandidatprogrammet i språk: spanska Urvalsprov 24.5.2019 kl. 09.00 13.00 Skriv ditt namn och dina personuppgifter med tryckbokstäver. Skriv ditt namn med latinska bokstäver (abcd...), inte

Läs mer

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR VÅRDNADSHAVARE SÖKANDEN ÄR ETT BARN

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR VÅRDNADSHAVARE SÖKANDEN ÄR ETT BARN PH4_plus 1 *1409901* FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR VÅRDNADSHAVARE SÖKANDEN ÄR ETT BARN Denna familjeutredningsblankett är avsedd för dig som är vårdnadshavare i barnets hemland för ett ogift, under 18-årigt

Läs mer