Information om ny Vägmärkesförordning 2007:90 Reviderad

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Information om ny Vägmärkesförordning 2007:90 Reviderad"

Transkript

1 Publikation: 2007:90 Information om ny Vägmärkesförordning 2007:90 Reviderad

2 Innehållsförteckning 1 kap. Allmänna bestämmelser kap. Vägmärken och tilläggstavlor... 8 Varningsmärken Väjningspliktsmärken Förbudsmärken Påbudsmärken Anvisningsmärken Lokaliseringsmärken för vägvisning Lokaliseringsmärken för upplysning om allmänna inrättningar Lokaliseringsmärken för upplysning om serviceanläggningar m.m Lokaliseringsmärken för turistiskt intressanta mål m.m Upplysningsmärken Symboler Tilläggstavlor kap. Trafiksignaler kap. Vägmarkeringar kap. Andra anordningar för anvisning för trafiken och tecken av vakt kap. Säkerhetsanordningar i korsningar med järnväg eller spårväg kap. Tecken av polisman m.fl kap. Bemyndiganden, kostnader m.m kap. Ansvar, handläggning och överklagande Ikraftträdande Förordning om ändring i trafikförordningen Bilagor: Parkeringsblankett Förordning om felparkeringsavgift Lag om vägtrafikdefinitioner Förordning om vägtrafikdefinitioner

3 1(162) Vägmärkesförordning; 1 kap. Allmänna bestämmelser Kapitel 1 innehåller de allmänna bestämmelser om anvisningar för trafik och utmärkning på väg och i terräng. Här anges även de beteckningar som används i förordningen. Andra beteckningar som används i förordningen har samma betydelse som i yrkestrafiklagen, i lagen och i förordningen om vägtrafikdefinitioner. Vidare innehåller kapitlet bestämmelser om vem som ansvarar för att anordningar sätts upp, tas bort, underhålls utförs m.m. 1 Denna förordning innehåller bestämmelser om anvisningar för trafik och utmärkning på väg och i terräng genom vägmärken och tilläggstavlor, trafiksignaler, vägmarkeringar, andra anordningar för anvisningar för trafiken och tecken av vakt, säkerhetsanordningar i korsningar med järnväg eller spårväg, samt tecken av polisman m.fl. 2 I denna förordning används följande beteckningar med den betydelse som anges nedan. Andra beteckningar som används i förordningen har samma betydelse som i yrkestrafiklagen (1998:490), lagen (2001:559) om vägtrafikdefinitioner och förordningen (2001:651) om vägtrafikdefinitioner. Beteckning Betydelse Motsvarar 1 i VMF Motsvarar 2 i VMF Komplettering har skett med tilläggstavlor. I övrigt endast språkliga justeringar. Komplettering har skett med några begrepp som är typiska för förordningen. Definitionen av begreppen symbol och vägmärkesbild underlättar vid beskrivningen av vägmärken och deras innehåll. Vägvisningsplan har definierats för att beskriva dess innebörd i förordningen. Symbol Bild som används i stället för en text. 1(162)

4 2(162) Vägmärkesbild Vägvisningsplan Den information som lämnas på ett vägmärke genom text och symboler. I vägmärkesbilden ingår bårder och motsvarande. 1. En förteckning över geografiska mål som skall anges med lokaliseringsmärken för vägvisning längs de allmänna vägarna. 2. En förteckning över mål av turistiskt intresse som får anges med lokaliseringsmärken för vägvisning eller med lokaliseringsmärken för turistiskt intressanta mål. 3 Vägmärken och andra anordningar skall tillsammans med väg- och gatuutformningen och dess anpassning till väg- och gaturum ge trafikanten vägledning, styrning och information för en effektiv och säker trafik. Vägmärken och andra anordningar skall vara utformade och placerade samt i sådant skick att de kan upptäckas i tid och förstås av de trafikanter som de är avsedda för. De får inte sättas upp så att de innebär fara för eller onödigtvis hindrar trafikanter. Särskild hänsyn skall tas till barn, äldre och funktionshindrade. 4 Vägmärken och andra anordningar har den innebörd som framgår av denna förordning. De har den utformning, storlek och färgsättning som framgår av denna förordning eller av föreskrifter som meddelats med stöd av denna förordning. Vägmärken och tilläggstavlor kan vara utförda med lysande vägmärkesbild. En symbol på en lysande vägmärkesbild kan då vara lysande vit på mörk botten. Bård, snedstreck och annan röd del av vägmärket är dock alltid lysande röd. 5 I andra fall än som anges i denna förordning eller i föreskrifter som meddelats med stöd av denna förordning får skyltar, anslag, dekaler eller liknande inte sättas upp på 1. ett vägmärke, Motsvarar 7 i VMF Motsvarar 4 i VMF Saknar motsvarighet, men motsvarar del av Bestämmelserna i tidigare 7 om att märken skall sättas upp väl synliga har kompletterats med vissa krav att ta hänsyn till vid uppsättning. Paragrafen redogör för syftet med innehållet i vägmärkesförordningen. Detaljbestämmelser om hur vägmärken skall vara placerade återfinns numera i VVFS. Bestämmelserna i första stycket har kompletterats med storlek. Viss detaljreglering har utmönstrats och återfinns numera i VVFS. Dessutom har bestämmelsen om att vägmärken får utföras med modern teknik såsom lysande vägmärkesbild eller motsvarande tillkommit. Bestämmelsen är ny i vägmärkesförordningen men motsvaras av tidigare bestämmelser i myndighetsföreskrifter. 2(162)

5 2. en annan anordning för anvisningar för trafiken, 3. en stolpe eller motsvarande som är avsedd att bära upp eller visa ett märke eller en anordning. Stolpar eller motsvarande som bär upp vägmärken eller andra anordningar enligt denna förordning kan vara försedda med stolpmarkeringsanordningar. 6 Den som anges nedan ansvarar för att sådana anordningar och tecken för anvisning för trafiken som avses i 1 sätts upp, tas bort, underhålls, och utförs i den omfattning som anges för respektive plats. Ansvarig Plats Ansvaret gäller 1. Kommunen a) På väg inom tättbebyggt område som inte är enskild och på sådan väg utom tättbebyggt område där kommunen är väghållare I andra fall än enligt 2 a, 2 c och b) På enskild väg inom tättbebyggt område och på sådan väg utom tättbebyggt område där kommunen är väghållare Hastighetsbegränsningar, föreskrifter enligt 41 väglagen (1971:948) samt trafiksignaler och andra anordningar för att reglera trafiken och tillgodose trafiksäkerheten när det behövs för att tillgodose ett allmänt behov. TSVFS 1989:4 Motsvarar 80 och 81 3(162) Paragrafen har fått en helt annan struktur än tidigare. Bestämmelsen i punkt 2 c) om att den statliga väghållningsmyndigheten skall märka ut stopp- och väjningsplikter på vägar som ansluter till allmän väg med staten som väghållare är ny. En till nyhet är att möjlighet för var och en att sätta upp anordning X6, särskild varningsan-ordning (tidigare 8.2.1, trafikanvisning), har tillskapats genom punkt 11. Avsikten är att X6 skall kunna användas t.ex. när fordon ställs upp för på- och avlastning på platser där det kan vara befogat med en förberedande upplysning om verksamheten. De företeelser som får an-vändas framgår av bestämmelserna i VVFS. I övrigt har inte några ändringar av betydelse skett när det gäller ansvaret för uppsättning, borttagning och underhåll av vägmärken, andra anordningar och tecken. 3(162)

6 4(162) c) På alla vägar Särskilda trafikregler enligt sådana föreskrifter som avses i 10 kap. 14 trafikförordningen (1998:1276) och som meddelats av kommunen. d) I terräng Förbud, påbud eller andra anvisningar för att reglera trafiken och tillgodose trafiksäkerheten. 2. Den statliga väghållningsmyndigheten a) På allmän väg där staten är väghållare b) På annan enskild väg utom tättbebyggt område än där kommunen är väghållare c) På väg som ansluter till allmän väg där staten är väghållare I andra fall än enligt Hastighetsbegränsningar, föreskrifter enligt 41 väglagen samt trafiksignaler och andra anvisningar för att reglera trafiken och tillgodose trafiksäkerheten där det behövs för att tillgodose ett allmänt behov. Stopplikt eller väjningsplikt som följer av lokal trafikföreskrift om sådan plikt, om cirkulationsplats eller om att väg skall vara huvudled. 4(162)

7 5(162) d) På alla vägar Särskilda trafikregler enligt sådana föreskrifter som avses i 10 kap. 14 trafikförordningen och som meddelats av den statliga väghållningsmyndigheten. 3. Den som svarar för skoterledhållningen på allmän skoterled 4. Ägare till enskild väg 5. Markägare som avses i 2 andra stycket lagen (1984:318) om kontrollavgift vid olovlig parkering På allmän skoterled På enskild väg Inom område där markägaren förbjuder eller ställer upp villkor för parkering och tillkännager förbuden eller villkoren enligt lagen om kontrollavgift vid olovlig parkering Markeringar som anges i 9 terrängkörningsförordningen (1978:594). Sådant som inte skall märkas ut av någon annan. Förbud eller villkor som markägaren beslutat. 6. Markägare I terräng Sådant som inte skall märkas ut av någon annan. 7. Innehavare av järnväg eller spårväg Vid plankorsning Märke A39, kryssmärke, och säkerhetsanordningar vid plankorsning. 5(162)

8 6(162) 8. Polis eller annan som förordnats att ge anvisningar till trafikant På väg och i terräng Polismans tecken och anordning X6, särskild varningsanordning. 9. Polismyndighet På väg och i terräng Särskilda trafikregler enligt sådana föreskrifter som avses i 10 kap. 14 trafikförordningen och som meddelats av polismyndighet. 10. Tullverket På väg och i terräng Särskilda trafikregler enligt sådana föreskrifter som avses i 10 kap. 14 trafikförordningen och som meddelats av Tullverket. 11. Annan än de som anges i 1 10 På väg och i terräng Anordning X6, särskild varningsanordning, i samband med uppställning av fordon eller vid annan verksamhet som kan medföra att framkomligheten minskar. 6(162)

9 7 Vid vägarbete eller liknande arbete, eller då säkerhetsanordning vid plankorsning är ur funktion, kan anvisningar för trafiken ges genom tecken av vakt. En sådan vakt är utrustad med särskilda kännetecken enligt 5 kap. 2. Den som enligt 6 ansvarar för att anvisningar för trafiken sätts upp, tas bort och underhålls ansvarar även för att en vakt sätts ut. I den militära vägtrafikkungörelsen (1974:97) finns särskilda bestämmelser om utmärkning. 8 Banverket beslutar om märke A39, kryssmärke, och säkerhetsanordning vid en plankorsning i visst fall skall sättas upp eller tas bort. Innan Banverket fattar beslut enligt första stycket skall verket samråda med den statliga väghållningsmyndigheten i den region där plankorsningen är belägen. 9 Väjningspliktsmärken, förbudsmärken, påbudsmärken och anvisningsmärken får sättas upp endast för utmärkning av förbud, påbud eller någon annan trafikregel som följer av trafikförordningen (1998:1276), terrängkörningsförordningen (1978:594), väglagen (1971:948) eller föreskrifter som har meddelats med stöd av bemyndiganden i dessa författningar. Vägverket får meddela föreskrifter om att det inte behövs sådan föreskrift om förbud, påbud eller annan trafikregel som avses i första stycket för att ett visst väjningspliktsmärke, förbudsmärke, påbudsmärke eller anvisningsmärke skall få sättas upp. Märkena får även användas för tillkännagivande enligt 3 lagen (1984:318) om kontrollavgift vid olovlig parkering, av markägares beslutade parkeringsförbud eller villkor för parkering. 10 Om en markägare enligt lagen (1984:318) om kontrollavgift vid olovlig parkering använder vägmärken skall markägarens namn och telefonnummer anges på en tilläggstavla. Om markägaren företräds av ett ombud får i stället dennes namn och telefonnummer anges. Motsvarar 76 i VMF Motsvarar 79 i VMF Motsvarar 5 i VMF Motsvarar 6 i VMF 7(162) Bestämmelserna har kompletterats med en hänvisning till 5 kap. 2 där en beskrivning av det särskilda kännetecknet återfinns. Här klargörs också vem som bär ansvar för att en vakt sätts ut. En hänvisning till den militära trafikförordningen har dessutom tillkommit. Ändring har skett så att samråd skall ske med den statliga väghållningsmyndigheten i stället för med Vägverket. Vidare har kravet på samråd med länsstyrelsen vid indragning av vissa anordningar tagits bort. Skrivningen har utvecklats en del för att det tydligare skall framgå hur dessa märken får användas. Vidare får Vägverket generellt föreskriva om att det i vissa fall inte behövs särskild föreskrift för att ett märke skall få sättas upp. Bestämmelsen har kompletterats med möjlighet att ange ombud. 7(162)

10 Särskilda bestämmelser för terräng 11 Om det finns skäl att märka ut ett förbud eller någon annan föreskrift eller att varna för eller upplysa om något förhållande som rör den som färdas i terräng, sker detta genom ett vägmärke. I terrängkörningsförordningen (1978:594) finns bestämmelser om att Naturvårdverket i vissa fall får meddela föreskrifter om utmärkning i terräng. Motsvarar delar av 77 8(162) Vissa tidigare bestämmelser om krav på tillstånd för uppsättande av märken i terräng har tagits bort eftersom dessa i praktiken nästan aldrig har tillämpats. 2 kap. Vägmärken och tilläggstavlor Inledande bestämmelser 1 Vägmärken delas in i A. varningsmärken, B. väjningspliktsmärken, C. förbudsmärken, D. påbudsmärken, E. anvisningsmärken, F. lokaliseringsmärken för vägvisning, G. lokaliseringsmärken för upplysning om allmänna inrättningar m.m., H. lokaliseringsmärken för upplysning om serviceanläggningar m.m., I. lokaliseringsmärken för turistiskt intressanta mål, och J. upplysningsmärken. Motsvarar 3 i VMF Paragrafen visar vägmärkenas indelning i grupper. Indelningen överensstämmer bättre med indelningen i konventionen om vägmärken och signaler. 8(162)

11 2 Vägmärken, symboler och tilläggstavlor har den betydelse som framgår av deras namn om inte annat särskilt anges. Om det finns flera tilläggstavlor under ett vägmärke gäller anvisningen på var och en av dessa som en kompletterande anvisning till märket. Innehåller en tilläggstavla flera anvisningar gäller dessa gemensamt som en kompletterande anvisning till märket. En tilläggstavla under två eller flera vägmärken som satts upp direkt över varandra avser samtliga dessa märken. Motsvarar delvis 3 9(162) Bestämmelserna om tilläggstavlor har blivit betydligt utförligare än tidigare i syfte att ge möjlighet för trafikanter att på ett relativt enkelt sätt kunna förstå hur tilläggstavlor är avsedda att gälla. Särskilda bestämmelser för väg 3 Vägmärken är uppsatta på höger sida av vägen, banan eller körfältet om inte annat framgår av denna förordning eller av föreskrifter som meddelats med stöd av denna förordning. Förbudsmärken och påbudsmärken som är uppsatta över körbanan gäller endast det körfält som de har placerats över. Märke C31, hastighetsbegränsning, gäller dock i förekommande fall även vägrenen intill det körfält märket placerats över. Motsvarar 9 och 10 Bestämmelsen att vägmärken skall sättas upp på höger sida omfattar numera alla märken (tidigare bara varnings-, förbuds och med vissa undantag påbudsmärken). Möjlighet att sätta upp vissa märken enbart över vägen har tillskapats liksom att märke över körfält enbart gäller detta körfält. Bestämmelserna om dubbelsidig utmärkning av början på omkörningsförbud eller hastighetsbegränsning återfinns numera i VVFS. 9(162)

12 Varningsmärken 4 Varningsmärken varnar för en fara och upplyser om farans art. Varningsmärken är uppsatta på det avstånd från faran som gör dem mest effektiva såväl på dagen som på natten. Om ett varningsmärke används för att ange en fara som sträcker sig över en längre vägsträcka är sträckans längd angiven på en tilläggstavla. Om det behövs kan märket vara upprepat på lämpliga avstånd. Motsvarar (162) Här har konventionens text använts, Varningsmärken är uppsatta på det avstånd från faran som gör dem mest effektiva såväl på dagen som natten. Närmare avståndsangivelser regleras i VVFS. Kriterier för utmärkning av varningsmärke för att ange fara på korsande eller anslutande väg samt utmärkning vid tillfällig fara har tagits bort ur VMF för en mer generell skrivning. 5 Varningsmärken är följande. Märke Närmare föreskrifter Kommentar A1 Varning för farlig kurva Märket anger en farlig kurva samt kurvans riktning. Motsvarar Texten i de närmare föreskrifterna har justerats. A2 Varning för flera farliga kurvor Märket anger flera farliga kurvor samt den första farliga kurvans riktning. Motsvarar Texten i de närmare föreskrifterna har justerats. 10(162)

13 Märke Närmare föreskrifter Kommentar 11(162) A3 Varning för nedförslutning Märket anger brant nedförslutning. Siffran anger lutningen i procent och är anpassad till förhållandena på en platsen. Motsvarar Texten i de närmare föreskrifterna har justerats och kompletterats med en förklaring om vad siffran anger. A4 Varning för stigning Märket anger kraftig stigning. Siffran anger stigningen i procent och är anpassad till förhållandena på platsen. Motsvarar Nytt eget märke. Märket har tidigare hört till vägmärkesgrupp 1.1.2, brant lutning. De närmare föreskrifterna har kompletterats med en förklaring om vad siffran anger. A5 Varning för avsmalnande väg Märket anger att vägen eller banan smalnar av. Symbolen är anpassad efter förhållandena på platsen. Motsvarar Texten i de närmare föreskrifterna har justerats. A6 Varning för bro Märket anger en öppningsbar bro. Motsvarar i VMF Närmare föreskrifter har tillkommit. 11(162)

14 Märke Närmare föreskrifter Kommentar 12(162) A7 Varning för kaj Märket anger en plats där vägen slutar mot vatten. Motsvarar i VMF Närmare föreskrifter har tillkommit. A8 Varning för ojämn väg Märket anger sådana ojämnheter eller skador i vägbanan som medför att det är lämpligt att färdas med lägre hastighet än som annars skulle varit fallet. Motsvarar i VMF Närmare föreskrifter har tillkommit. A9 Varning för farthinder Märkena anger upphöjning eller grop som anlagts som fartdämpande åtgärd. Saknar motsvarighet Två nya märken som anger farthinder, det ena med en symbol för anlagd upphöjning och det andra med en för anlagd grop. Märkena förväntas ge tydligare upplysning till trafikanten. Tidigare har märke för annan fara eller märket för ojämn väg tillsammans med tilläggstavla används om förvarning till farthinder. Den utmärkning kan inte missförstås och kan därför vara kvar under en längre övergångsperiod för att minimera kostnaderna för utbyte. Övergångsbestämmelser finns i VVFS. A10 Varning för slirig väg Märket anger att vägen kan vara slirig. Endast om det finns särskilda skäl används märket för att varna för halka på grund av snö eller is. Motsvarar i VMF Texten i de närmare föreskrifterna har justerats. 12(162)

15 Märke Närmare föreskrifter Kommentar 13(162) A11 Varning för stenskott Märket anger risk för stenskott. Märket används inte på grusvägar eller liknande vägar där stenskott är vanligt förekommande. Motsvarar i VMF Närmare föreskrifter har tillkommit. A12 Varning för stenras Märket anger risk för stenras och för att stenar kan förekomma på vägen på grund av stenras. Motsvarar Texten i de närmare föreskrifterna har justerats. Symbolen är anpassad efter förhållandena på platsen. A13 Varning för övergångsställe Motsvarar i VMF De närmare föreskrifterna har tagits bort. A14 Varning för gående Märket anger en vägsträcka där gående ofta korsar eller uppehåller sig på eller vid vägen. Saknar motsvarighet Nytt märke. Märket förväntas ge högre trafiksäkerhet där behov av att varna för gående finns, exempelvis vid anordnade gångpassager eller motsvarande. 13(162)

16 Märke Närmare föreskrifter Kommentar 14(162) A15 Varning för barn Märket anger en vägsträcka där barn ofta korsar eller uppehåller sig på eller vid vägen. Motsvarar i VMF Texten i de närmare föreskrifterna har justerats och exemplen på platser där barn ofta vistas har tagits bort. A16 Varning för cyklande och mopedförare Märket anger en vägsträcka där cyklande eller mopedförare ofta korsar eller kör in på vägen. Motsvarar i VMF Texten i de närmare föreskrifterna har justerats. A17 Varning för skidåkare Märket anger en plats där skidåkare ofta korsar eller uppehåller sig på vägen. Motsvarar i VMF Märket har fått ett nytt namn. Hette tidigare Korsande skidspår Närmare föreskrifter har tillkommit. A18 Varning för ridande Märket anger en vägsträcka där ridande ofta korsar eller uppehåller sig på vägen. Motsvarar i VMF Märket har fått ett nytt namn. Hette tidigare Korsande ridväg. Närmare föreskrifter har tillkommit. Märket kan nu användas på en vägsträcka. 14(162)

17 Märke Närmare föreskrifter Kommentar 15(162) A19 Varning för djur Märket anger en plats eller vägsträcka där det finns särskild risk för djur på eller vid vägen. Andra symboler kan förekomma på märket. Vägverket får meddela föreskrifter om vilka andra symboler som får förekomma. Motsvarar i VMF Närmare föreskrifter har tillkommit. De anger bl.a. att Vägverket föreskriver om vilka symboler som får förekomma på märket. Följande symboler för djur får användas: Älg, Hjortdjur, Ko, Häst, Ren, Får och Vildsvin. Symbolen för vildsvin är ny. A20 Varning för vägarbete Märket anger en vägsträcka där vägarbete eller liknande arbete pågår. Motsvarar i VMF Närmare föreskrifter har tillkommit. A21 Slut på sträcka med vägarbete Märket anger slut på en vägsträcka med vägarbete som märkts ut med märke A20, varning för vägarbete. Märket är inte uppsatt om det ändå tydligt framgår var sträckan slutar. Motsvarar och 73 Märket fanns tidigare under Andra trafikanordningar och trafikanvisningar. Närmare föreskrifter har tillkommit som delvis är hämtade från 73 i tidigare VMF. Andra stycket i de närmare föreskrifterna ställer krav på användning av märket när det inte tydligt framgår var sträckan slutar. 15(162)

18 Märke Närmare föreskrifter Kommentar 16(162) A22 Varning för flerfärgssignal Märket anger en plats där trafiken regleras med flerfärgssignal med tre ljusöppningar. Motsvarar i VMF Närmare föreskrifter har tillkommit. Inom tättbebyggt område är märket uppsatt endast om det finns särskilda skäl för det. A23 Varning för lågt flygande flygplan Motsvarar i VMF A24 Varning för sidvind Märket anger en vägsträcka där det ofta förekommer stark sidvind. Symbolen är anpassad efter förhållandena på platsen. Motsvarar Närmare föreskrifter har tillkommit. A25 Varning för mötande trafik Märket anger att en körbana med enkelriktad trafik övergår i en körbana med trafik i båda riktningarna. Motsvarar i VMF Närmare föreskrifter har tillkommit. 16(162)

19 Märke Närmare föreskrifter Kommentar 17(162) A26 Varning för tunnel Motsvarar i VMF A27 Varning för svag vägkant eller hög körbanekant Motsvarar Nytt märke. Märket ersätter den tilläggstavla med motsvarande symbol som hittills används. Genom att symbolen förs in på ett varningsmärke förenklas utmärkningen. Tidigare har märke för annan fara tillsammans med den dåvarande tilläggstavlan används. Den utmärkningen kan vara kvar under en längre övergångsperiod. Övergångsbestämmelser finns i VVFS. A28 Varning för vägkorsning Märket anger en vägkorsning där bestämmelserna i 3 kap. 18 trafikförordningen (1998:1276) är tillämpliga. Motsvarar i VMF Texten i de närmare föreskrifterna har ändrats. Beskrivningen av att högerregeln gäller har tagits bort och i stället sker hänvisning till högerregeln i TrF. 17(162)

20 Märke Närmare föreskrifter Kommentar 18(162) A29 Varning för vägkorsning där trafikanter på anslutande väg har väjningsplikt eller stopplikt Märket anger en vägkorsning där förare av fordon på anslutande vägar har väjningsplikt eller stopplikt. Symbolen är anpassad efter förhållandena på platsen. Motsvarar i VMF Märket har fått ändrat namn genom att stopplikt har lagts till. Texten i de närmare föreskrifterna har justerats och bestämmelser om när märket skall eller inte behöver sättas upp har tagits bort. Dessa bestämmelser återfinns nu i VVFS. A30 Varning för cirkulationsplats Motsvarar i VMF A31 Varning för långsamtgående fordon Märket anger en plats där långsamtgående fordon ofta korsar eller kör in på vägen. Motsvarar Nytt märke. Märket ersätter tilläggstavlan Korsande timmerväg och får ett vidare användningsområde. Genom att symbolen förs in på ett varningsmärke förenklas utmärkningen. Tidigare har märke för annan fara tillsammans med den dåvarande tilläggstavlan används. Den utmärkningen kan vara kvar under en längre övergångsperiod. Övergångsbestämmelser finns i VVFS. 18(162)

21 Märke Närmare föreskrifter Kommentar 19(162) A32 Varning för fordon med förspänt dragdjur Märket anger en vägsträcka där fordon förspända med dragdjur ofta korsar eller uppehåller sig på vägen. Andra symboler kan förekomma på märket. Vägverket får meddela föreskrifter om vilka andra symboler som får förekomma. Saknar motsvarighet Nytt märke. Vägverket får föreskriva om vilka symboler som får förekomma på märket. Följande ytterligare symboler får användas: Hundspann och Travekipage. A33 Varning för terrängskotertrafik Märket anger en plats där terrängskotrar ofta korsar eller kör in på vägen. Saknar motsvarighet Nytt märke. A34 Varning för kö Märket anger en vägsträcka där det finns risk för köbildning. Saknar motsvarighet Nytt märke. Märket förväntas förbättra trafikanternas hastighetsanpassning och uppmärksamhet vid snabbt växande köer. A35 Varning för järnvägskorsning med bommar Märket anger en korsning med järnväg eller spårväg där det finns bommar. Motsvarar i VMF I texten i de närmare föreskrifterna har bestämmelser om när märket skall sättas upp tagits bort. Dessa bestämmelser återfinns nu i VVFS. 19(162)

22 Märke Närmare föreskrifter Kommentar 20(162) A36 Varning för järnvägskorsning utan bommar Märket anger en korsning med järnväg som saknar bommar. Motsvarar i VMF I texten i de närmare föreskrifterna har bestämmelser om när märket skall eller inte skall sättas upp tagits bort. Dessa bestämmelser återfinns nu i VVFS. A37 Varning för korsning med spårväg Märket anger en korsning med spårväg som saknar bommar. Motsvarar i VMF I texten i de närmare föreskrifterna har bestämmelser om när märket skall sättas upp tagits bort. Dessa bestämmelser återfinns nu i VVFS. A38 Avstånd till plankorsning Märkena anger avståndet till en plankorsning i tredjedelar. Märket med tre markeringar är, utom tättbebyggt område, uppsatt under något av märkena A35, varning för järnvägskorsning med bommar, A36, varning för järnvägskorsning utan bommar, eller A37, varning för korsning med spårväg. Märket med två markeringar anger två tredjedels avstånd till plankorsning och märket med en markering anger den sista tredjedelen av avståndet. Motsvarar Märkena har fått ett nytt namn. Hette tidigare Avstånd till järnvägskorsning. Texten i de närmare föreskrifterna har justerats. 20(162)

23 Märke Närmare föreskrifter Kommentar 21(162) A39 Kryssmärke Märket anger en korsning med järnväg eller spårväg med ett eller flera spår. Märket är uppsatt omedelbart före en plankorsning. Det behöver inte vara uppsatt vid enskild väg med lite trafik där det kan underlåtas utan fara för trafiksäkerheten. Motsvarar Texten i de närmare föreskrifterna har justerats. Fjärde stycket är nytt och möjliggör den utmärkning med stolpmarkeringsskärm som har tillämpats tidigare. Märket kan även vara uppsatt vid en annan korsning med järnväg eller spårväg än en plankorsning. En stolpe som bär upp märket kan vara försedd med röd/gul stolpmarkeringsanordning. A40 Varning för annan fara Märket anger annan fara än sådan som kan anges med något annat varningsmärke. Motsvarar i VMF Texten i de närmare föreskrifterna har justerats. Farans art anges på en tilläggstavla. 21(162)

24 22(162) Väjningspliktsmärken 6 Väjningspliktsmärken är följande och upplyser om väjningsregler. Saknar motsvarighet som vägmärkesgrupp i VMF I konventionen benämns denna grupp företrädesmärken. Med avvikelse från konventionen har benämningen blivit väjningspliktsmärken då det harmoniserar med trafikförordningen och är bättre ur pedagogisk synvinkel. I denna grupp finns de märken som direkt eller indirekt anger någon form av väjningsregel för trafikanten, i första hand gäller det platser där korsande trafik förekommer. I närmare föreskrifter till respektive vägmärke i gruppen anges den trafikregel i trafikförordningen som kopplas till vägmärket. I likhet med andra märken som visar på väjningsregler ingår även vägmärke B3, övergångställe, i denna grupp. I konventionen återfinns dock inte märke B3 i motsvarande grupp av märken. Fördelen med ändringen är att dessa märken nu är samlade på ett ställe. Märket B3 anger endast platsen för ett övergångsställe och betyder inte i sig väjningsplikt mot gående. Väjningsplikten följer av den trafikregel som är knuten till själva märket. Att märket trots detta återfinns i denna grupp torde stärka och tydliggöra fordonsförarens väjningsplikt mot gångtrafikanten. 22(162)

25 23(162) Märke Närmare föreskrifter B1 Väjningsplikt Märket anger att förare har väjningsplikt mot fordon på korsande väg eller led och att bestämmelserna i 3 kap. 5 trafikförordningen (1998:1276) är tillämpliga. Märket kan vara uppsatt tillsammans med tilläggstavla T2, avstånd, som förberedande upplysning om väjningsplikt och tillsammans med tilläggstavla T3, avstånd till stoppplikt, som förberedande upplysning om stopplikt. Om samtliga tillfarter i en korsning har väjningsplikt anges detta med tilläggstavla T13, flervägsväjning De närmare föreskrifterna har omarbetats språkligt och där återfinns nu också en hänvisning till bestämmelserna i TrF om vad som menas med väjningsplikt. Bestämmelsen om utmärkning av flervägsväjning har tillkommit. Bestämmelserna om hur märket skall eller var det inte behöver sättas upp återfinns numera i VVFS. B2 Stopplikt Märket anger att förare har stopplikt före infart på korsande väg, led eller spårområde och att bestämmelserna i 3 kap. 19 trafikförordningen är tilllämpliga. Om samtliga tillfarter i en korsning har stopplikt anges detta med tilläggstavla T14, flervägsstopp Ny benämning. Märket hette tidigare Stopp vid vägkorsning eller järnvägskorsning. De närmare föreskrifterna har omarbetats språkligt och där återfinns nu också en hänvisning till bestämmelserna i TrF om vad som menas med stopplikt. Bestämmelsen om hur märket skall sättas upp återfinns numera i VVFS. 23(162)

26 Märke Närmare föreskrifter 24(162) B3 Övergångsställe Märket anger ett övergångsställe. Vid obevakade övergångsställen är för fordonsförare bestämmelserna i 3 kap. 61 och för gående bestämmelserna i 7 kap. 4 trafikförordningen tillämpliga I de närmare föreskrifterna återfinns nu en hänvisning till bestämmelserna i TrF om fordonsförarens väjningsplikt vid obevakade övergångsställen och till bestämmelserna i samma förordning om den gåendes skyldigheter vid övergångsställen. Bestämmelser om hur märket skall eller kan sättas upp återfinns numera i VVFS. B4 Huvudled Märket är uppsatt vid huvudledens början och upprepat efter varje korsning med annan väg än sådan som avses i 3 kap. 21 andra stycket trafikförordningen, om det inte ändå tydligt framgår att huvudleden fortsätter efter korsningen De närmare föreskrifterna har omarbetats språkligt. B5 Huvudled upphör B6 Väjningsplikt mot mötande trafik Märket anger att det är förbjudet att passera en sträcka om detta inte kan ske utan att mötande fordon hindras Ny benämning. Märket hette tidigare Skyldighet att lämna företräde för mötande fordon. De kvarvarande närmare föreskrifterna har omarbetats språkligt. Bestämmelser om när märket sätts eller inte sätts upp återfinns numera i VVFS. 24(162)

27 Märke Närmare föreskrifter B7 Mötande trafik har väjningsplikt Ny benämning. Märket hette tidigare Skyldighet för mötande fordon att lämna företräde. 25(162) 25(162)

28 Förbudsmärken 26(162) 7 En anvisning om förbud genom ett förbudsmärke gäller, om inte annat anges nedan eller i 8, från den plats där märket satts upp antingen till nästa korsning med annan väg än sådan som avses i 3 kap. 21 andra stycket trafikförordningen (1998:1276) eller till den plats dessförinnan där ett motsvarande märke med tilläggstavla T11, utsträckning, med nedåtriktad pil eller ett slutmärke har satts upp. Om ett förbud gäller även efter en vägkorsning är märket upprepat efter korsningen om inte annat sägs i 8. Gäller förbudet en längre vägsträcka, eller om det i övrigt är nödvändigt är märket upprepat på lämpliga avstånd, utom i de fall som avses i fjärde stycket. Förberedande upplysning om förbud visas med tilläggstavla T2, avstånd, eller T12, riktning, om inte annat anges. Förberedande upplysning om förbud kan även vara infogat i ett lokaliseringsmärke. Om ett förbudsmärke är uppsatt tillsammans med märke E5, tättbebyggt område, gäller anvisningen hela det tättbebyggda området, om inte annat anges för en viss väg eller vägsträcka. I sådana fall behöver förbudsmärket inte vara upprepat inom området. Ett förbudsmärke som avser trafik med fordon avser inte sådana trafikanter som anges i 1 kap. 4 trafikförordningen, om inte annat anges på en tilläggstavla, Motsvarar 16, 17 och 18 och del av20, samt delar av närmare föreskrifter till vissa märken i 21. I tredje stycket ges möjligheten att generellt använda förberedande upplysning om förbud. Tidigare har endast vissa förbud kunnat ges som förberedande upplysning. Trafikanterna får därmed utökade möjligheter att förbereda sig på eventuella förbud i god tid och kan vid behov välja alternativa färdvägar. I fjärde stycket klarläggs att förbudsmärken inte behöver upprepas inom ett tättbebyggt område om märket är uppsatt tillsammans med märke Tättbebyggt område. Sista meningen i samma stycke har blivit en generell bestämmelse. Den fanns i tidigare i olika varianter i de närmare föreskrifterna för flera märken. 8 Förbudsmärken är följande. Motsvarar 21 VMF Observera att lokala trafikföreskrifter kan behöva omprövas för märken som fått ändrad betydelse eller ändrade bestämmelser i närmare föreskrifter. 26(162)

29 Märke Närmare föreskrifter Kommentar 27(162) C1 Förbud mot infart med fordon Bestämmelsen om att om förbudet också skall gälla den som leder cykel eller moped, eller annan trafikant som avses i 1 kap. 4 andra stycket TrF så skall det anges på en tilläggstavla återfinns numera som en generell bestämmelse i sista stycket i 7. C2 Förbud mot trafik med fordon Märket avser trafik med fordon i båda riktningarna De tidigare närmare föreskrifterna om att förbudet inte avser viss trafik återfinns i 7. Bestämmelsen om att om förbudet också skall gälla sådana trafikanter som avses i 1 kap. 4 andra stycket TrF, så skall det anges på en tilläggstavla återfinns numera som en generell bestämmelse i sista stycket i 7. C3 Förbud mot trafik med annat motordrivet fordon än moped klass II Avser förbudet även moped klass II anges detta på en tilläggstavla Märket har fått ändrad benämning genom att moped klass II har lagts till. 27(162)

30 Märke Närmare föreskrifter Kommentar 28(162) C4 Förbud mot trafik med motordrivet fordon med fler än två hjul Märkets benämning har justerats språkligt. Tidigare hette märket Förbud mot trafik med motordrivet fordon som har flera hjul än två. De närmare föreskrifterna om att förbudet även gäller motorcykel eller moped med tillkopplad sidvagn är borttagna eftersom sidvagn inte är ett eget fordon enligt lagen om vägtrafikdefinitioner. C5 Förbud mot trafik med motorcykel och moped klass I C6 Förbud mot trafik med motordrivet fordon med tillkopplad släpvagn Märket anger förbud mot trafik med motordrivet fordon med tillkopplad släpvagn av annat slag än påhängsvagn eller släpkärra. Avser förbudet även trafik med motordrivet fordon med tillkopplad påhängsvagn eller släpkärra anges det på en tilläggstavla. Avser förbudet endast fordonståg med släpvagn vars totalvikt överstiger visst tontal anges det på tilläggstavla T5, totalvikt Symbolen har förändrats i syfte att stärka märkets betydelse. Ändring har skett i de närmare föreskrifterna då enaxlig släpvagn ersatts av släpkärra. Ändringen är en följd av att släpkärra numera definierats i lagen om vägtrafikdefinitioner. Majoriteten av de släpvagnar som dras av personbil är släpkärror och ändringen innebär att fler kombinationer personbil med släp tillåts trafikera trots förbudet. Även s.k. boggivagnar som uppfyller kravet på släpkärra undantas från förbudet. 28(162)

31 Märke Närmare föreskrifter Kommentar 29(162) C7 Förbud mot trafik med tung lastbil Avser förbudet även trafik med lätt lastbil anges det på en tilläggstavla Märkets innebörd har ändrats till att avse förbud mot tung lastbil. Detta överensstämmer med vad som gäller i flertalet andra länder och torde också stämma med vad som i de flesta fall är avsikten med förbud av detta slag. Möjlighet finns att på tilläggstavla ange att förbudet gäller även lätt lastbil. C8 Förbud mot trafik med traktor och motorredskap klass II Avser förbudet även trafik med motorredskap klass I anges det på en tilläggstavla Symbolen har förändrats och visar dagens utseende på traktorer. Märket har ändrats till att gälla enbart traktor och motorredskap klass II med hänsyn till att det vanligen är den låga hastigheten som är skälet till förbudet. C9 Förbud mot trafik med fordon lastat med farligt gods Märket anger förbud mot trafik med fordon med last som omfattas av krav på märkning med orangefärgad skylt enligt föreskrifter som har meddelats med stöd av lagen (2006:263) om transport av farligt gods Märkets benämning har justerats språkligt. Tidigare hette märket Förbud mot fordon lastade med farligt gods. De närmare föreskrifterna har ändrats så att förbudet omfattar trafik med fordon med last som kräver märkning med orangefärgad skylt enligt föreskrifter som har meddelats av Räddningsverket. 29(162)

32 Märke Närmare föreskrifter Kommentar 30(162) C10 Förbud mot trafik med cykel och moped klass II Avser förbudet även trafik med moped klass I anges det på en tilläggstavla Märkets benämning har ändrats genom en språklig justering och genom att förbudet numera omfattar endast moped klass II mot tidigare all mopedtrafik. C11 Förbud mot trafik med moped klass II Avser förbudet även trafik med moped klass I anges det på en tilläggstavla Märkets benämning har ändrats genom en språklig justering och genom att förbudet numera omfattar endast moped klass II mot tidigare all mopedtrafik. C12 Förbud mot trafik med fordon förspänt med dragdjur Märket har fått en ny benämning. Den tidigare benämningen uppfattades som att den innebar en begränsning till hästfordon. 30(162)

33 Märke Närmare föreskrifter Kommentar 31(162) C13 Förbud mot trafik med terrängmotorfordon och terrängsläp Gäller förbudet inte terrängvagn anges det på en tilläggstavla C14 Förbud mot ridning Avser förbudet även ledande av riddjur anges det på en tilläggstavla Närmare föreskrifter om att om förbudet också skall gälla den som leder riddjur så skall det anges på en tilläggstavla har tillkommit. C15 Förbud mot gångtrafik C16 Begränsad fordonsbredd Märket anger förbud mot trafik med fordon över en viss bredd. Största tillåtna bredd anges på märket Närmare föreskrifter har tillkommit. 31(162)

34 Märke Närmare föreskrifter Kommentar 32(162) C17 Begränsad fordonshöjd Märket anger förbud mot trafik med fordon över en viss höjd om den fria höjden är lägre än 4,5 meter. Högsta tillåtna fordonshöjd anges på märket De närmare föreskrifterna har skrivits om och bestämmelserna om hur märket skall eller bör sättas upp återfinns numera i VVFS. C18 Begränsad fordonslängd Märket anger förbud mot trafik med fordon eller fordonståg över en viss längd Märkets benämning har ändrats genom att begreppet fordonståg i stället återfinns i de närmare föreskrifterna. Längsta tillåtna längd anges på märket. C19 Minsta avstånd Märket anger förbud mot att hålla kortare avstånd till framförvarande motordrivna fordon i samma färdriktning än som anges på märket Märkets benämning har ändrats genom att en bestämmelse om att förbudet avser avstånd mellan motordrivna fordon har lagts in som närmare föreskrifter. Minsta tillåtna avstånd anges på märket. C20 Begränsad bruttovikt på fordon Högsta tillåtna bruttovikt anges på märket (162)

35 Märke Närmare föreskrifter Kommentar 33(162) C21 Begränsad bruttovikt på fordon och fordonståg Högsta tillåtna bruttovikt anges på märket Märkets benämning har ändrats genom att bärighetsklass för väg har fått ett eget märke. C22 Bärighetsklass Vägens bärighetsklass anges på märket Nytt eget märke. Märket har tidigare hört till vägmärkesgrupp , begränsad bruttovikt på fordon eller fordonståg eller bärighetsklass för väg. C23 Begränsat axeltryck Högsta tillåtna axeltryck anges på märket C24 Begränsat boggitryck Högsta tillåtna boggitryck anges på märket (162)

36 Märke Närmare föreskrifter Kommentar 34(162) C25 Förbud mot sväng i korsning Förbudet gäller den korsning eller motsvarande som märket är placerat i eller före. Märket kan avse flera korsningar. Sträckans längd anges då på en tilläggstavla Märkets benämning har ändrats. Hette tidigare Förbud att svänga. Genom den nya benämningen och de tillkomna närmare föreskrifterna klarläggs att förbudet avser sväng i korsning. Symbolen är anpassad efter förhållandena på platsen. C26 Förbud mot U-sväng Förbudet gäller den korsning eller motsvarande som märket är placerat i eller före. Märket kan avse flera korsningar. Sträckans längd anges då på en tilläggstavla Märkets benämning har ändrats. Hette tidigare Förbud mot vändning på väg (U-sväng). De närmare föreskrifter har skrivits om. I dessa klarläggs att förbudet avser U-sväng i korsning. C27 Förbud mot omkörning Märket anger förbud mot att köra om andra motordrivna fordon än tvåhjuliga mopeder och tvåhjuliga motorcyklar utan sidvagn De närmare föreskrifterna har omformulerats. Förbudet gäller på den väg märket är uppsatt och till den plats där märke C28, slut på förbud mot omkörning, är uppsatt. 34(162)

37 Märke Närmare föreskrifter Kommentar 35(162) C28 Slut på förbud mot omkörning Märkets benämning har ändrats. Hette tidigare Slut på omkörningsförbud. C29 Förbud mot omkörning med tung lastbil Märket anger förbud mot att med en tung lastbil köra om andra motordrivna fordon än tvåhjuliga mopeder och tvåhjuliga motorcyklar utan sidvagn. Förbudet gäller på den väg märket är uppsatt till den plats där märke C30, slut på förbud mot omkörning med tung lastbil, är uppsatt Märkets benämning har ändrats som en följd av att benämningen ändrats till att avse enbart tung lastbil. Märket hette tidigare Omkörning med lastbil förbjuden. De närmare föreskrifterna har omformulerats. C30 Slut på förbud mot omkörning med tung lastbil Märkets benämning har ändrats som en följd av att benämningen ändrats till att avse enbart tung lastbil. Märket hette tidigare Slut på omkörningsförbud för lastbil. 35(162)

38 Märke Närmare föreskrifter Kommentar 36(162) C31 Hastighetsbegränsning Märket anger förbud mot att föra fordon med högre hastighet än den som anges på märket. Angivelsen gäller till den plats där en annan hastighetsbegränsning anges med märket, eller märke C32, tillfällig hastighetsbegränsning upphör, E1, motorväg, E5, tättbebyggt område, E7, gågata, eller E9, gångfartsområde, satts upp. En angivelse om en hastighetsbegränsning i föreskrifter enligt förordningen (2002:713) om försöksverksamhet med varierande högsta hastighet gäller efter en tillfällig avvikelse vars slut märkts ut med märke C32, tillfällig hastighetsbegränsning upphör. Märket behöver inte vara upprepat efter en vägkorsning om samma högsta tillåtna hastighet gäller på den korsande vägen De närmare föreskrifter har skrivits om. De har också kompletterats med några ytterligare märken till vilka angivelsen gäller. Dessa är Tillfällig hastighetsbegränsning upphör, Gågata och Gångfartsområde. Komplettering har också skett med en bestämmelse som säger att en hastighetsbegränsning som har föreskrivits för de sträckor som omfattas av försöksverksamheten med varierande högsta hastighet gäller på nytt efter en tillfällig hastighetsbegränsning. Detta förutsätter att den tillfälliga hastighetsbegränsningens slut märks ut med märke C32. 36(162)

39 Märke Närmare föreskrifter Kommentar 37(162) C32 Tillfällig hastighetsbegränsning upphör Märket används endast på en väg eller vägsträcka där försöksverksamhet pågår enligt förordningen om försöksverksamhet med varierande högsta hastighet. Märket anger då att en tillfällig avvikelse från den varierande högsta hastigheten som märkts ut med märke C31, hastighetsbegränsning, upphör. Saknar motsvarighet Nytt märke. Användningen är begränsad till de vägar eller vägsträckor där försöksverksamhet med varierande högsta hastighet pågår. Den är också begränsad till utmärkning av slutpunkten för en tillfällig hastighetsbegränsning som avviker från den högsta tillåtna varierande hastigheten. C33 Stopp vid tull Märket anger skyldighet att stanna för tullklarering. Fordonet skall stannas vid en stopplinje eller, om sådan saknas, vid märket. Texten under det vågräta strecket anges på det språk som är lämpligt De närmare föreskrifter har skrivits om. De har också kompletterats med när och var stannade skall ske. C34 Stopp för angivet ändamål Märket anger skyldighet att stanna av den anledning som anges under det vågräta strecket. Om märket är uppsatt före en trafiksignal, anger det att fordon som skall passera signalen skall stanna vid rött ljus. Fordonet skall stannas vid en stopplinje eller, om sådan saknas, vid märket Märket har fått en ny benämning. Hette tidigare Stopp.... De närmare föreskrifter har kompletterats med när stannande skall ske vid trafiksignal och var stannade skall ske i övrigt. 37(162)

40 Märke Närmare föreskrifter Kommentar 38(162) C35 Förbud mot att parkera fordon Märket anger förbud mot att parkera fordon. Angivelsen gäller på den sida av vägen där märket är uppsatt. Angivelsen börjar gälla där märket satts upp och gäller enligt vad som anges på en tilläggstavla, till den plats där annan bestämmelse om stannande eller parkering märkts ut, till nästa korsning med annan väg än sådan som avses i 3 kap. 21 andra stycket trafikförordningen (1998:1276) eller till den plats dessförinnan där ett motsvarande märke med tilläggstavla T11, utsträckning, med nedåtriktad pil, har satts upp. Om en annan bestämmelse gäller på en kortare sträcka gäller angivelsen på nytt efter sträckans slut utan att det upprepas. Angivelsen gäller också på nytt utan att märket satts upp igen i det fall en parkeringsplats anordnats vid sidan av körbanan. Märket anger inte rätt att stanna där det är förbjudet att stanna eller parkera enligt trafikförordningen, om inte detta tydligt framgår av märkets placering eller anges på en tilläggstavla. Om angivelsen endast gäller för ett visst fordonsslag eller en viss trafikantgrupp anges det på en tilläggstavla De närmare föreskrifter har omformulerats. Bestämmelsen om hur olika bestämmelser för samma vägsträcka skall märkas ut återfinns numera i VVFS. 38(162)

41 Märke Närmare föreskrifter Kommentar 39(162) C36 Förbud mot att parkera fordon på dag med udda datum De närmare föreskrifterna till märke C35, förbud mot att parkera fordon, gäller även till detta märke. Saknar motsvarighet Nytt märke. Märket är avsett att användas för att upplysa om att parkeringsförbud gäller dagar med udda datum. Det ger ytterligare möjligheter att reglera parkering lokalt. Övergångstiden från ikraftträdandet för märket, till att utbyte skall ha skett är mycket kort. C37 Förbud mot att parkera fordon på dag med jämnt datum De närmare föreskrifterna till märke C35, förbud mot att parkera fordon, gäller även till detta märke. Saknar motsvarighet Nytt märke. Märket är avsett att användas för att upplysa om att parkeringsförbud gäller dagar med jämnt datum. Det ger ytterligare möjligheter att reglera parkering lokalt. Övergångstiden från ikraftträdandet för märket, till att utbyte skall ha skett är mycket kort. 39(162)

42 Märke Närmare föreskrifter Kommentar 40(162) C38 Datumparkering Märket anger förbud mot att parkera fordon på dagar med jämnt datum på den sida av vägen som har jämna adressnummer och på dagar med udda datum på den sida av vägen som har udda adressnummer. De närmare föreskrifterna till märke C35, förbud mot att parkera fordon, gäller även till detta märke. Saknar motsvarighet Nytt märke. Märket är avsett att användas för att upplysa om att parkeringsförbud gäller dagar med jämnt datum på sida av vägen med jämna adressnummer och på dag med udda datum på sida av vägen med udda adressnummer. Det nya märket saknar motsvarighet. Men datumparkering har tidigare märkts ut med märke , zon med datumparkering, för områden och med tilläggstavla med texten Datumparkering för vägsträcka. Nu skall märke C38 fogas in i anvisningsmärke E20, områdesmärke, för områden och fogas in på tilläggstavla T7, särskilda bestämmelser för stannande och parkering, för vägsträcka. Övergångstiden från ikraftträdandet för märket, till att utbyte skall ha skett är mycket kort C39 Förbud mot att stanna och parkera fordon Märket anger förbud mot att stanna och parkera fordon. De närmare föreskrifterna till märke C35, förbud mot att parkera fordon, andra till fjärde styckena gäller även till detta märke (162)

43 Märke Närmare föreskrifter Kommentar 41(162) C40 Ändamålsplats Märket anger en plats som är avsedd för ett visst ändamål och att det är förbjudet att stanna och parkera fordon för annat ändamål än det angivna. Om ändamålsplatsen endast är avsedd för ett visst fordonsslag eller en viss trafikantgrupp anges det på en tilläggstavla. Andra ändamål kan anges på märket. Vägverket får meddela föreskrifter om vilka andra ändamål som får anges Nytt eget märke. Märket fanns tidigare under märke , zon med förbud att parkera/stanna fordon och hade benämningar Uppställning för... eller Uppställning av.... Märket anges alltid med förbud att stanna och parkera. De tidigare märkena användes för att reglera s.k. sträckzoner. Det har emellertid inte funnits tillfredsställande föreskrifter om vad märkena anger och därmed också juridiska oklarheter. Detta har också vållat en del problem när det gäller att informera trafikanter om märkenas innebörd. Märkenas utformning och hur texter och tilläggstavlor används innebar också vissa avvikelser från vad som generellt gällde märken som rör stannade och parkering. Då märket nu är intaget i vägmärkesförordningen har det i VVFS kunnat klargöras vad märket får ange, vilket är till fördel för såväl beslutsfattare, övervakning som allmänhet. C41 Slut på ändamålsplats Märket behöver inte vara uppsatt om det ändå tydligt framgår att ändamålsplatsen upphör. Andra ändamål kan anges på märket. Vägverket får meddela föreskrifter om vilka andra ändamål som får anges. Saknar motsvarighet Märket anges alltid med förbud att stanna och parkera. Närmare bestämmelser om när märket skall eller inte behöver användas återfinns i VVFS. Slut på taxiplats märks inte ut med märke C41 utan med märke E23, taxi. 41(162)

Vägmärkesförordning (2007:90)

Vägmärkesförordning (2007:90) Sida 1 av 41 SFS 2007:90 Källa: Rixlex Utfärdad: 2007-03-08 Uppdaterad: t.o.m. SFS 2007:448 Vägmärkesförordning (2007:90) [Fakta & Historik] 1 kap. Allmänna bestämmelser 1 Denna förordning innehåller bestämmelser

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Vägmärkesförordning; utfärdad den 8 mars 2007. SFS 2007:90 Utkom från trycket den 27 mars 2007 Regeringen föreskriver följande. 1 kap. Allmänna bestämmelser 1 Denna förordning

Läs mer

Vägmärkesförordning (2007:90)

Vägmärkesförordning (2007:90) Vägmärkesförordning (2007:90) t.o.m. SFS 2019:93 SFS nr: 2007:90 Departement/myndighet: Näringsdepartementet RST Utfärdad: 2007-03-08 Ändrad: t.o.m. SFS 2019:93 Övrig text: Inga symboler eller vägmärken

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i vägmärkesförordningen (2007:90); SFS 2007:448 Utkom från trycket den 15 juni 2007 utfärdad den 7 juni 2007. Regeringen föreskriver i fråga om vägmärkesförordningen

Läs mer

2004-06. Sveriges vägmärken, trafiksignaler, vägmarkeringar och polismans tecken.

2004-06. Sveriges vägmärken, trafiksignaler, vägmarkeringar och polismans tecken. 2004-06 Sveriges vägmärken, trafiksignaler, vägmarkeringar och polismans tecken. 1 Varningsmärken Farlig kurva, högerkurva. Flera kurvor, den första till höger. Brant lutning, nedförslutning. Avsmalnande

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i trafikförordningen (1998:1276); SFS 2014:1035 Utkom från trycket den 29 juli 2014 utfärdad den 17 juli 2014. Regeringen föreskriver i fråga om trafikförordningen

Läs mer

Din guide till Sveriges vägmärken, trafiksignaler, vägmarkeringar och polismans tecken

Din guide till Sveriges vägmärken, trafiksignaler, vägmarkeringar och polismans tecken Din guide till Sveriges vägmärken, trafiksignaler, vägmarkeringar och polismans tecken 1 Innehåll Varningsmärken 5 Väjningspliktsmärken 7 Förbudsmärken 7 Påbudsmärken 9 Anvisningsmärken 10 Lokaliseringsmärken

Läs mer

Vägverkets författningssamling

Vägverkets författningssamling verkets författningssamling verkets föreskrifter om lekar på vägmärken och andra anordningar; VVFS 2008:272 Utkom från trycket den 3 november 2008 beslutade den 13 oktober 2008. verket föreskriver med

Läs mer

Vägverkets författningssamling

Vägverkets författningssamling Vägverkets författningssamling Vägverkets föreskrifter om vägmärken och andra anordningar VVFS 2007: 305 Utkom från trycket den 29 oktober 2007 beslutade den 11 oktober 2007. Vägverket föreskriver följande

Läs mer

7 Anvisningsmärken. 7.1 Allmänt. 7.2 Kommentarer till vissa anvisningsmärken

7 Anvisningsmärken. 7.1 Allmänt. 7.2 Kommentarer till vissa anvisningsmärken 7 Anvisningsmärken 7.1 Allmänt Anvisningsmärken är, som namnet antyder, märken som ger anvisningar till trafikanterna. Anvisningar som ges med anvisningsmärken har oftast en direkt eller indirekt tvingande

Läs mer

Förslag på underbeteckningar för vägmärken

Förslag på underbeteckningar för vägmärken 1(32) Förslag på underbeteckningar för vägmärken Varningsmärken A1 Varning för farlig kurva A2 Varning för flera farliga kurvor A1-1 A1-2 A2-1 A2-2 A3 Varning för nedförslutning A4 Varning för stigning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i trafikförordningen (1998:1276); SFS 1999:240 Utkom från trycket den 4 maj 1999 utfärdad den 15 april 1999. Regeringen föreskriver att 3 kap. 13, 17, 39

Läs mer

Hur får man reglera trafiken på enskilda vägar

Hur får man reglera trafiken på enskilda vägar Hur får man reglera trafiken på enskilda vägar Kort presentation av vilka möjligheter vägföreningar m fl har och inte har att reglera trafiken på sina vägar. Ytterligare information : malin.klasson@vellinge.se

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i vägmärkesförordningen (2007:90); SFS 2017:923 Utkom från trycket den 24 oktober 2017 utfärdad den 12 oktober 2017. Regeringen föreskriver i fråga om vägmärkesförordningen

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd. om vägmärken och andra anordningar

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd. om vägmärken och andra anordningar Transportstyrelsens föreskrifter om [Klicka och skriv]; beslutade den [DATUM ÅR]. TSFS 20[YY]:[XX] Utkom från trycket Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd den [DATUM ÅR] om vägmärken och andra

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om vägmärken och andra anordningar

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om vägmärken och andra anordningar Transportstyrelsens föreskrifter om [Klicka och skriv]; beslutade den [DATUM ÅR]. TSFS 20: 20[YY]:[XX] Utkom från trycket den [DATUM ÅR] [SERIE] [Underserie] Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna

Läs mer

Vägmärken Trafiksignal

Vägmärken Trafiksignal Vägmärken Trafiksignal Vägmärken Sveriges vägmärken REGLER delas upp i följande huvudgrupper: A Varningsmärken B C Väjningspliktsmärken D Förbudsmärken Utöver de fem huvudgrupperna tillkommer lokaliseringsmärken,

Läs mer

Taxa för kommunal parkeringsövervakning

Taxa för kommunal parkeringsövervakning STYRDOKUMENT Antagen av kommunfullmäktige 2018-10-15, 57 Gällande från 2018-11-01 Ansvarig handläggare: Emil Wissman Diarienummer: MBN 2018/00064-315 KS 2018/00238-315 Taxa för kommunal parkeringsövervakning

Läs mer

Trafikkontoret. Snabbguide trafikreglering på enskild väg.

Trafikkontoret. Snabbguide trafikreglering på enskild väg. Trafikkontoret Snabbguide trafikreglering på enskild väg www.goteborg.se Här får du svar på de vanligaste funderingarna om hur trafik på enskild väg kan regleras: Enskild väg som begrepp i trafiklagstiftningen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i vägmärkesförordningen (1978:1001); SFS 1999:720 Utkom från trycket den 3 augusti 1999 utfärdad den 1 juli 1999. Regeringen föreskriver i fråga om vägmärkesförordningen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i trafikförordningen (1998:1276); SFS 2002:943 Utkom från trycket den 11 december 2002 utfärdad den 21 november 2002. Regeringen föreskriver i fråga om

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om vägmärken och andra anordningar

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om vägmärken och andra anordningar VÄGTRAFIK Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om vägmärken och andra anordningar Innehåll 1 kap. Inledande bestämmelser... 1 Definitioner... 2 Allmänna bestämmelser... 2 Placering i höjd-

Läs mer

Utdrag ur: VV Publikation 2004:80. Vägar och gators. utformning. Vägmärken 2004-05

Utdrag ur: VV Publikation 2004:80. Vägar och gators. utformning. Vägmärken 2004-05 Utdrag ur: VV Publikation 2004:80 Vägar och gators utformning Vägmärken 2004-05 Titel: Vägar och gators utformning, VGU Författare: Sektion Utformning av vägar och gator Kontaktpersoner: n Moberg, Vägverket,

Läs mer

Uppdatering till Teoriboken

Uppdatering till Teoriboken Uppdatering till Teoriboken Ny vägmärkesförordning gäller fr o m den 1 juli 2007 Den nya vägmärkesförordningen, som här följer, innehåller såväl vägmarkeringar som vägmärken. Förordningen ersätter de vägmärken

Läs mer

14 Utmärkning av fartdämpande åtgärder

14 Utmärkning av fartdämpande åtgärder 14 Utmärkning av fartdämpande åtgärder 14.1 Allmänt Olika färger och material i beläggningen kan användas för att framhäva gupp, förskjutningar mm, och för att komplettera utmärkning med vägmärken och

Läs mer

4 Varningsmärken. 4.1 Allmänt. 4.2 Siktavstånd

4 Varningsmärken. 4.1 Allmänt. 4.2 Siktavstånd 4 Varningsmärken 4.1 Allmänt Varningsmärken används för att varna för faror som kan vara svåra att upptäcka i tid. Det kan också vara befogat att sätta upp varningsmärken om vägstandarden försämras eller

Läs mer

Riktlinjer för utmärkning av förbudsmärken. Innehållsförteckning RIKTLINJE 1 (82)

Riktlinjer för utmärkning av förbudsmärken. Innehållsförteckning RIKTLINJE 1 (82) RIKTLINJE 1 (82) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Daniel Bjelke TDOK 2013:0207 [Ärendenummer] Fastställt av Dokumentdatum Version Torbjörn Suneson S 2012-12-10 1.0 Dokumenttitel

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i vägmärkesförordningen (1978:1001); SFS 1998:1256 Utkom från trycket den 13 oktober 1998 utfärdad den 17 september 1998. Regeringen föreskriver i fråga

Läs mer

Notera att illustrationerna i denna broschyr är förenklade.

Notera att illustrationerna i denna broschyr är förenklade. Stanna och parkera Informationen i denna broschyr baseras på Trafikförordningen (1998:1276) Vägmärkesförordningen (2007:90) Lag om felparkeringsavgift (1976:206) Förordning om felparkeringsavgift (1976:1128)

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om vägmarkeringar;

Transportstyrelsens föreskrifter om vägmarkeringar; Transportstyrelsens föreskrifter om vägmarkeringar; beslutade den 20 oktober 2010. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 8 kap. 1 vägmärkesförordningen (2007:90). TSFS 2010:171 Utkom från

Läs mer

Nya felparkeringsavgifter i Kalmar kommun

Nya felparkeringsavgifter i Kalmar kommun UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2019-08-22 Samhällsbyggnadsnämnden 126 Nya felparkeringsavgifter i Kalmar kommun Dnr SBN 2019/0734 Handlingar Samhällsbyggnadskontorets tjänsteskrivelse den 5 augusti 2019

Läs mer

Stanna och parkera 4 1. 1. 5 När du har stannat eller parkerat ska du se till att fordonet inte kan komma i rörelse av sig självt. 1. Du måste se till att ingen av misstag kan använda fordonet. På en

Läs mer

SVENSK FÖRFATTNINGSSAMLING

SVENSK FÖRFATTNINGSSAMLING 1 SVENSK FÖRFATTNINGSSAMLING 1966 Nr 270 Utkom från trycket den 27 juni 1966 Nr 270 KUNGL. MAJ:TS KUNGÖRELSE om vägmärken m. m.; given Stockholms slott den 27 januari 1966. Kungl. Maj:t har funnit gott

Läs mer

Regelverk som påverkar gående

Regelverk som påverkar gående Dainis Ciparsons Transportstyrelsen dainis.ciparsons@transportstyrelsen.se 1 Disposition - Regelverket - generellt - Regler för - Regler för fordon mot - Utformning av trafikmiljöer 2 Trafikförordningen,

Läs mer

A4 Varning för stigning A5-2. Varning för. avsmalnande väg från hö. A29-8 För definition, se A29-1. Varning för. stenskott A19-1

A4 Varning för stigning A5-2. Varning för. avsmalnande väg från hö. A29-8 För definition, se A29-1. Varning för. stenskott A19-1 Vägmärken A-VARNINGSMÄRKEN A1-1 för farlig vä kurva A1-2 för farlig hö kurva A2-1 för flera farliga kurvor A2-2 för flera farliga kurvor A3 för nedförslutning A4 för stigning A5-1 för avsmalnande väg A5-2

Läs mer

Notera att illustrationerna i denna broschyr är förenklade.

Notera att illustrationerna i denna broschyr är förenklade. Stanna och parkera Informationen i denna broschyr baseras på Trafi kförordningen (1998:1276) Vägmärkesförordningen (1978:1001) Lag om felparkeringsavgift (1976:206) Förordning om felparkeringsavgift (1976:1128)

Läs mer

Vad är parkering? Parkering är en uppställning av ett fordon med eller utan förare av någon annan anledning än som

Vad är parkering? Parkering är en uppställning av ett fordon med eller utan förare av någon annan anledning än som Stanna och parkera Vad är stannande? Med stannande avses annat stillastående med ett fordon än som 1. sker för att undvika fara, 2. föranleds av trafi kförhållandena, eller 3. utgör parkering. Vad är parkering?

Läs mer

Vanliga vägmärken på enskild väg

Vanliga vägmärken på enskild väg Vanliga vägmärken på enskild väg Augusti 2015 Nedan följer information om vanligen förekommande vägmärken på enskild väg Saknas något kan ni vända er till REVs trafikingenjör för ytterligare information.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i trafikförordningen (1998:1276); SFS 1999:835 Utkom från trycket den 16 november 1999 utfärdad den 4 november 1999. Regeringen föreskriver att 4 kap. 18

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om meddelande av parkeringsanmärkning m.m. (konsoliderad elektronisk utgåva);

Transportstyrelsens föreskrifter om meddelande av parkeringsanmärkning m.m. (konsoliderad elektronisk utgåva); Transportstyrelsens föreskrifter om meddelande av parkeringsanmärkning m.m. (konsoliderad elektronisk utgåva); beslutade den 24 oktober 2012. Ändringar införda t.o.m. TSFS 2016:116. TSFS 2012:115 Konsoliderad

Läs mer

reglera trafiken med hjälp av vägmärken, vägmarkering m.m. utan att bygga om.

reglera trafiken med hjälp av vägmärken, vägmarkering m.m. utan att bygga om. 1 Trafikreglering är ett vitt begrepp. Den vanligaste definitionen av trafikreglering är att reglera trafiken med hjälp av vägmärken, vägmarkering m.m. utan att bygga om. De allmänna trafikreglerna finns

Läs mer

Redovisning av regeringsuppdrag om parkeringsplatser för elbilar

Redovisning av regeringsuppdrag om parkeringsplatser för elbilar PROMEMORIA 1(11) Redovisning av regeringsuppdrag om parkeringsplatser för elbilar 1. Sammanfattning Transportstyrelsen har efter beslut av regeringen den 18 februari 2010 fått i uppdrag att lämna förslag

Läs mer

ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2005 Nr 35 Med stöd av 83 vägtrafiklagen (1983:27) för landskapet Åland stadgas: Nr 35 LANDSKAPSFÖRORDNING om vägmärken ens President den Utfärdad i Mariehamn den 30 juni 2005

Läs mer

VÄGMÄRKEN, SYMBOLER OCH TILLÄGGSTAVLOR

VÄGMÄRKEN, SYMBOLER OCH TILLÄGGSTAVLOR VÄGMÄRKEN, SYMBOLER OCH TILLÄGGSTAVLOR Nedan ses vägmärken, symboler och tilläggstavlor (hämtade från landskapsförordning (2005:35) om vägmärken) som kan användas som anvisning för trafiken. Under respektive

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i trafikförordningen (1998:1276); SFS 2001:753 Utkom från trycket den 30 oktober 2001 utfärdad den 18 oktober 2001. Regeringen föreskriver att 3 kap. 6,

Läs mer

Handbok Vägmärken för Leksands Kommun

Handbok Vägmärken för Leksands Kommun Handbok Vägmärken för Leksands Kommun FÖRORD Målet med Handbok Vägmärken inom Leksands kommun är att permanenta vägmärken ska användas, sättas upp och placeras på ett enhetlig sätt. Handboken är avsedd

Läs mer

RIKTLINJE 1 (5) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Persson, Elenor, Sktm TDOK 2011:80 [Ärendenummer]

RIKTLINJE 1 (5) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Persson, Elenor, Sktm TDOK 2011:80 [Ärendenummer] RIKTLINJE 1 (5) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Persson, Elenor, Sktm TDOK 2011:80 [Ärendenummer] Fastställt av Dokumentdatum Version Catrine Carlsson, csk 2011-02-09 1.0

Läs mer

Trafikregler innanför & utanför arbetsplatsen

Trafikregler innanför & utanför arbetsplatsen Trafikregler innanför & utanför arbetsplatsen Niclas Nilsson, utredare sektion vägtrafik, väg- och järnvägsavdelningen, Transportstyrelsen 1 Disposition Lagstiftning Trafikregler, vägmärken Lokala trafikföreskrifter

Läs mer

Förordning (2001:651) om vägtrafikdefinitioner

Förordning (2001:651) om vägtrafikdefinitioner Förordning om vägtrafikdefinitioner [8551] Förordning (2001:651) om vägtrafikdefinitioner 1 [8551] Denna förordning gäller i anslutning till lagen (2001:559) om vägtrafikdefinitioner ([8501] o.f.) och

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i trafikförordningen (1998:1276); SFS 2017:921 Utkom från trycket den 24 oktober 2017 utfärdad den 12 oktober 2017. Regeringen föreskriver att 1 kap. 3,

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i vägmärkesförordningen (2007:90); SFS 2010:218 Utkom från trycket den 8 april 2010 utfärdad den 25 mars 2010. Regeringen föreskriver i fråga om vägmärkesförordningen

Läs mer

Cykelpassager och cykelöverfarter

Cykelpassager och cykelöverfarter Cykelpassager och cykelöverfarter 1 Vem är fordonsförare? Fordonsförare är den som för ett fordon, dvs. en anordning på hjul, band eller medar. Bestämmelser om fordonsförare gäller även för den som rider

Läs mer

Taxa för felparkeringsavgifter

Taxa för felparkeringsavgifter för felparkeringsavgifter Diarienummer: KS 2015/2132 Dokumentansvarig: Samhällsbyggnad/Trafik gata park/parkeringsansvarig Beredande politiskt organ: Samhällsbyggnadsutskottet Beslutad av: Kommunfullmäktige

Läs mer

TSFS 2015:60 VÄGTRAFIK

TSFS 2015:60 VÄGTRAFIK VÄGTRAFIK Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om lokala trafikföreskrifter m.m. Innehåll 1 kap. Allmänna bestämmelser... 1 2 kap. Utformning av föreskrifter som meddelas av en kommun...

Läs mer

Märke H23 förberedande upplysning om vägnära service

Märke H23 förberedande upplysning om vägnära service RIKTLINJE 1 (11) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Persson, Elenor, Sktm TDOK 2011:84 [Ärendenummer] Fastställt av Dokumentdatum Version Catrine Carlsson, csk 2011-02-09 1.0

Läs mer

Lag (2001:559) om vägtrafikdefinitioner

Lag (2001:559) om vägtrafikdefinitioner Lag om vägtrafikdefinitioner [8501] Lag (2001:559) om vägtrafikdefinitioner 1 [8501] De beteckningar som finns i 2 med den betydelse som där anges är avsedda att användas i andra författningar i den utsträckning

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om lokala trafikföreskrifter m.m.

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om lokala trafikföreskrifter m.m. VÄGTRAFIK Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om lokala trafikföreskrifter m.m. Innehåll 1 kap. Allmänna bestämmelser... 1 2 kap. Utformning av föreskrifter som meddelas av en kommun...

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i vägtrafikkungörelsen (1972:603); SFS 1998:1261 Utkom från trycket den 13 oktober 1998 utfärdad den 17 september 1998. Regeringen föreskriver att 2, 7,

Läs mer

Vägars och gators utformning Vägmärken del 1

Vägars och gators utformning Vägmärken del 1 RÅD FÖR Vägars och gators utformning del 1 Trafikverkets publikation 2015:088 Anläggningsstyrning Titel: Råd för vägars och gators utformning, del 1 Trafikverkets dokumentbeteckning: TRVK Vägars och gators

Läs mer

Lag (2001:559) om vägtrafikdefinitioner

Lag (2001:559) om vägtrafikdefinitioner Skatter m.m./vägtrafikförfattningar m.m. 1 1 [8501] De beteckningar som finns i 2 med den betydelse som där anges är avsedda att användas i andra författningar i den utsträckning som föreskrivs i dessa.

Läs mer

TSFS 2014:30 VÄGTRAFIK

TSFS 2014:30 VÄGTRAFIK VÄGTRAFIK Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om trafiksignaler Innehåll 1 kap. Inledande bestämmelser... 1 Tillämpningsområde... 1 Definitioner... 1 2 kap. Allmänna bestämmelser... 2 Uppsättande

Läs mer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om vägmärken och andra anordningar

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om vägmärken och andra anordningar Konsekvensutredning 1 (28) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Lars Hammar Väg och järnväg Enheten för teknik och trafik Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om vägmärken

Läs mer

Utdrag ur: VV Publikation 2004:80. Vägar och gators. utformning. Vägmärken 2004-05

Utdrag ur: VV Publikation 2004:80. Vägar och gators. utformning. Vägmärken 2004-05 Utdrag ur: VV Publikation 2004:80 Vägar och gators utformning Vägmärken 2004-05 Titel: Vägar och gators utformning, VGU Författare: Sektion Utformning av vägar och gator Kontaktpersoner: Jan Moberg, Vägverket,

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i trafikförordningen (1998:1276) Utfärdad den 30 augusti 2018 Publicerad den 12 september 2018 Regeringen föreskriver att 4 kap. 18 a och 13 kap. 3 trafikförordningen

Läs mer

Notera att illustrationerna i denna broschyr är förenklade.

Notera att illustrationerna i denna broschyr är förenklade. Cykelöverfarter Informationen i denna broschyr baseras på Trafikförordningen (1998:1276) Vägmärkesförordningen (2007:90) Lag om vägtrafikdefinitioner (2001:559) Förordning om vägtrafikdefinitioner (2001:651).

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om vägtrafikdefinitioner; SFS 2001:559 Utkom från trycket den 3 juli 2001 utfärdad den 14 juni 2001. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. 1 De beteckningar som

Läs mer

Yttrande över promemoria om cykelregler (dnr N2017/03102/TIF)

Yttrande över promemoria om cykelregler (dnr N2017/03102/TIF) Handläggare: Hans Magnusson Tel. 031-368 25 84 2017-08-31 Dnr 2231/17 Näringsdepartementet Yttrande över promemoria om cykelregler (dnr N2017/03102/TIF) Sammanfattning Göteborgs stad ställer sig i huvudsak

Läs mer

Märke F11 vägnamn. Innehåll RIKTLINJE 1 (6)

Märke F11 vägnamn. Innehåll RIKTLINJE 1 (6) RIKTLINJE 1 (6) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Persson, Elenor, Sktm TDOK 2011:82 [Ärendenummer] Fastställt av Dokumentdatum Version Catrine Carlsson, csk 2011-02-09 1.0

Läs mer

[9201] Trafikförordning (1998:1276)

[9201] Trafikförordning (1998:1276) Skatter m.m./vägtrafikförfattningar m.m. 1 [9201] Ändrad enligt SFS 1999:240, 1999:547, 1999:719, 1999:721, 1999:835, 2000:289, 2000:456, 2000:869, 2001:357, 2001:667, 2001:753, 2002:943, 2003:818, 2004:285,

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i trafikförordningen (1998:1276); SFS 2015:929 Utkom från trycket den 18 december 2015 utfärdad den 10 december 2015. Regeringen föreskriver i fråga om

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om ändring i Vägverkets föreskrifter (VVFS 2007:305) om vägmärken och andra anordningar;

Transportstyrelsens föreskrifter om ändring i Vägverkets föreskrifter (VVFS 2007:305) om vägmärken och andra anordningar; Transportstyrelsens föreskrifter om ändring i Vägverkets föreskrifter (VVFS 2007:305) om vägmärken och andra anordningar; beslutade den 20 oktober 2010. Transportstyrelsen föreskriver med stöd av 8 kap.

Läs mer

2 Vägutrustningsplaner

2 Vägutrustningsplaner 2 Vägutrustningsplaner 2.1 Vägutrustningsplan En vägutrustningsplan skall normalt täcka hela objektet och i förekommande fall innehålla: vägmärken, vägskyddsutrustningar (räcken, påkörningsskydd, energiupptagande

Läs mer

FÖRÄNDRINGAR SOM INFÖRTS I DATAKATALOG VERSION 7 Detta dokument beskriver de förändringar som har införts i version 7 av RDT datakatalog.

FÖRÄNDRINGAR SOM INFÖRTS I DATAKATALOG VERSION 7 Detta dokument beskriver de förändringar som har införts i version 7 av RDT datakatalog. Transportstyrelsen Förändringar i version 7 av datakatalogen Sida 1 av 12 FÖRÄNDRINGAR SOM INFÖRTS I DATAKATALOG VERSION 7 Detta dokument beskriver de förändringar som har införts i version 7 av RDT datakatalog.

Läs mer

Förslag till utformning av cykelöverfart

Förslag till utformning av cykelöverfart INFORMATIONSMATERIAL 2015-06-16 1 (6) Tillväxt och samhällsbyggnad Erik Levander Förslag till utformning av cykelöverfart Cykelöverfart innebär en prioritering av cykeltrafikens framkomlighet. Cykelöverfarten

Läs mer

Aktuellt från Transportstyrelsen

Aktuellt från Transportstyrelsen SKL:s Trafik- och Gatu - dagar 2014 Aktuellt från Transportstyrelsen Per Öhgren 1 Trafik- och Gatu - dagar 2014 Aktuellt från Transportstyrelsen Lägesrapport översyn VMF/TrF Lägesrapport översyn föreskrifter

Läs mer

SFS 1998:1276 Beteckning Betydelse

SFS 1998:1276 Beteckning Betydelse Svensk författningssamling Trafikförordning; utfärdad den 17 september 1998. SFS 1998:1276 Utkom från trycket den 13 oktober 1998 Regeringen föreskriver följande. 1 kap. Allmänna bestämmelser 1 Denna förordning

Läs mer

VU94S-2 12 Vägmärken 61 (73)

VU94S-2 12 Vägmärken 61 (73) VU94S-2 12 Vägmärken 61 (73) Supplement 3 12.2 Tillåten trafik 12 VÄGMÄRKEN 4F-väg ska ha ett stramt formspråk i syfte att öka trafikanternas uppmärksamhet och begränsa hastigheter. Detta innebär att den

Läs mer

Stanna och parkera 1

Stanna och parkera 1 Stanna och parkera 1 Vad är stannande? Med att stanna menas att stå stilla med ett fordon, utom när man stannar 1. för att undvika fara, 2. för att trafikförhållandena kräver det, eller 3. för att parkera

Läs mer

Promemoria. Cykelregler

Promemoria. Cykelregler Promemoria Cykelregler 1 Innehållsförteckning 2 1 Promemorians huvudsakliga innehåll... 4 2 Författningsförslag... 5 2.1 Förordning om ändring i förordningen (1976:1128) om felparkeringsavgift... 5 2.2

Läs mer

Transportstyrelsens allmänna råd om undantag för färd med breda fordon;

Transportstyrelsens allmänna råd om undantag för färd med breda fordon; Transportstyrelsens allmänna råd om undantag för färd med breda fordon; beslutade den 24 juni 2009. Transportstyrelsen beslutar följande allmänna råd. TSFS 2009:64 Utkom från trycket den 2 juli 2009 VÄGTRAFIK

Läs mer

Fyra trafikslag samma ansvar. Regler Tillstånd Tillsyn Statistik över olyckor Register

Fyra trafikslag samma ansvar. Regler Tillstånd Tillsyn Statistik över olyckor Register Fyra trafikslag samma ansvar Regler Tillstånd Tillsyn Statistik över olyckor Register Vision Vi skapar trygghet på land, till sjöss och i luften! 2013-02-08 4 Fakta Myndighet under Näringsdepartementet

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om tävling eller uppvisning med motordrivna fordon på väg;

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om tävling eller uppvisning med motordrivna fordon på väg; Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om tävling eller uppvisning med motordrivna fordon på väg; beslutade den 17 januari 2018. TSFS 2018:2 Utkom från trycket den 22 januari 2018 VÄGTRAFIK

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i trafikförordningen (1998:1276); SFS 2011:178 Utkom från trycket den 15 mars 2011 utfärdad den 3 mars 2011. Regeringen föreskriver i fråga om trafikförordningen

Läs mer

Remissvar - Vägverkets redovisning av uppdrag om lokaliseringsmärken och skyltar

Remissvar - Vägverkets redovisning av uppdrag om lokaliseringsmärken och skyltar TSV 2009-8132 N2008/7992/TR Yttrande 1(9) Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar - Vägverkets redovisning av uppdrag om lokaliseringsmärken och skyltar Transportstyrelsen lämnar

Läs mer

Trafikförordningen. 1. För att undvika trafikolyckor ska en trafikant iaktta den omsorg och varsamhet

Trafikförordningen. 1. För att undvika trafikolyckor ska en trafikant iaktta den omsorg och varsamhet Trafikförordningen 1 Grundbestämmelse TrF kap 2 Bestämmelser för alla trafikanter 1. För att undvika trafikolyckor ska en trafikant iaktta den omsorg och varsamhet som krävs med hänsyn till omständigheterna,

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om tävling eller uppvisning med motordrivna fordon på väg;

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om tävling eller uppvisning med motordrivna fordon på väg; Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om tävling eller uppvisning med motordrivna fordon på väg; beslutade den [DATUM ÅR]. TSFS 2017:[XX] Utkom från trycket den [DATUM ÅR] VÄGTRAFIK Transportstyrelsen

Läs mer

Förenklad vägvisning med F5 Vägvisare och F6 Tabellvägvisare

Förenklad vägvisning med F5 Vägvisare och F6 Tabellvägvisare RIKTLINJE 1 (11) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Persson, Elenor, Sktm TRV 2010:308 [Ärendenummer] Fastställt av Dokumentdatum Version Chef VO Samhälle 2011-06-21 1.0 Dokumenttitel

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i trafikförordningen (1998:1276); SFS 2008:46 Utkom från trycket den 19 februari 2008 utfärdad den 31 januari 2008. Regeringen föreskriver att 3 kap. 17

Läs mer

PROTOKOLL Svar på medborgarförslag 2014:21 om att göra Forsbyvägen till huvudled KS-2014/1059

PROTOKOLL Svar på medborgarförslag 2014:21 om att göra Forsbyvägen till huvudled KS-2014/1059 Kommunstyrelsen Utdrag ur PROTOKOLL 2016-03-14 52 Svar på medborgarförslag 2014:21 om att göra Forsbyvägen till huvudled KS-2014/1059 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att avslå

Läs mer

BROTT MOT TRAFIKFÖRORDNINGEN (1998:1276) Kod Gärning Bot

BROTT MOT TRAFIKFÖRORDNINGEN (1998:1276) Kod Gärning Bot * Anger att anteckningar på baksidan av föreläggande av ordningsbot (ex 1) skall ifyllas i tillämpliga delar Bokstavskod: A B C D H - motordrivet fordon utom moped klass II - motordrivet fordon (i vissa

Läs mer

Trafikkunskap David Lundgren

Trafikkunskap David Lundgren Trafikkunskap David Lundgren Innehåll 1 kap. Allmänna bestämmelser...5 2 kap. Bestämmelser för alla trafikanter...6 Grundbestämmelser...6 Fri väg m.m. för viss trafik...7 Trafik i korsning med järnväg

Läs mer

VU 94S-2 11 Vägmarkering och vägkantsutmärkning 21 (50) 11.4 Korsningar

VU 94S-2 11 Vägmarkering och vägkantsutmärkning 21 (50) 11.4 Korsningar VU 94S-2 11 Vägmarkering och vägkantsutmärkning 21 (50) 11.4 KORSNINGAR Tabell 11.4-1 Vägmarkeringsritningar. Beteckning Beskrivning 3-vägs, typ A1, utan refug: A-1m A-2m A-4m 4-vägs, typ A, utan refug:

Läs mer

RAPPORT RELEVANT JURIDIK MED AVSEENDE PÅ HASTIGEHTSGRÄNSER

RAPPORT RELEVANT JURIDIK MED AVSEENDE PÅ HASTIGEHTSGRÄNSER AVSEENDE PÅ HASTIGEHTSGRÄNSER Trafikverket och Transportstyrelsen Utvärdering nya hastighetsgränser Uppdragsnummer 2211030 Juridikanalys Slutrapport Malmö 2012-09-27 Sweco Hans Michelsensgatan 2 Box 286,

Läs mer

4 Korsningar. Vägmarkeringsritningar. VÄGMARKERING OCH VÄGKANTSUTMÄRKNING 4 Korsningar. 3-vägs, typ A1, utan refug: A-1m A-2m A-4m

4 Korsningar. Vägmarkeringsritningar. VÄGMARKERING OCH VÄGKANTSUTMÄRKNING 4 Korsningar. 3-vägs, typ A1, utan refug: A-1m A-2m A-4m 4 Korsningar TABELL 4-1 Vägmarkeringsritningar BETECKNING BESKRIVNING 3-vägs, typ A1, utan refug: A-1m A-2m A-4m 4-vägs, typ A, utan refug: A-H1m 3-vägs, typ B med refug i sekundärväg: B-1m B-2m 4-vägs,

Läs mer

Att cykla på enskilda vägar är tillåtet. Markägare får inte sätta upp skyltar som förbjuder cykling.

Att cykla på enskilda vägar är tillåtet. Markägare får inte sätta upp skyltar som förbjuder cykling. Cykling i naturen Att cykla i naturen är härligt och enligt allemansrätten får du cykla både i naturen och på enskilda vägar. Men tänk på att inte cykla över tomt, plantering eller mark som lätt kan skadas!

Läs mer

[9201] Trafikförordning (1998:1276)

[9201] Trafikförordning (1998:1276) Skatter m.m./vägtrafikförfattningar m.m. 1 [9201] Ändrad enligt SFS 1999:240, 1999:547, 1999:719, 1999:721, 1999:835, 2000:289, 2000:456, 2000:869, 2001:357, 2001:667, 2001:753, 2002:943, 2003:818, 2004:285,

Läs mer

Felparkeringsavgift inom Vara kommun år 2019

Felparkeringsavgift inom Vara kommun år 2019 Felparkeringsavgift inom Vara kommun år 2019 Överträdelse av bestämmelser i trafikförordningen (1998:1276) i lokala trafikföreskrifter, samt kontrollavgift vid felaktig parkering på privat mark Antagen

Läs mer

Taxa för felparkering 2018 och tillsvidare, Varbergs kommun

Taxa för felparkering 2018 och tillsvidare, Varbergs kommun 1 (5) Taxa för felparkering 2018 och tillsvidare, Varbergs kommun Dokumenttyp: Taxa Beslutad av: Kommunfullmäktige Gäller för: Varbergs kommun Dokumentnamn: Taxa för felparkering 2018 Beslutsdatum: 2017-11-14,

Läs mer

KUNGL. MAJ:TS KUNGÖRELSE. om ändring av kungörelsen den 7 december 1951 (nr 744) angående vägmärken m. m.;

KUNGL. MAJ:TS KUNGÖRELSE. om ändring av kungörelsen den 7 december 1951 (nr 744) angående vägmärken m. m.; 2004-12-17 01:43 SVENSK FÖRFATTNINGSSAMLING 1961 Nr 602 Utkom från trycket den 20 dec. 1961 KUNGL. MAJ:TS KUNGÖRELSE om ändring av kungörelsen den 7 december 1951 (nr 744) angående vägmärken m. m.; given

Läs mer