Lektion 6: Antikens Grekland

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Lektion 6: Antikens Grekland"

Transkript

1 Lektion 6: Antikens Grekland Antiken är en väldigt lång tidsperiod som i princip inleds när större, organiserade stater och samhällen börjar formas. Medelhavet var den geografiska kärnan till antiken. De flesta rikena var beroende av medelhavet för handel och matproduktion. Medelhavet blev en sammanbindande faktor, inte ett geografiskt hinder som vi ser på hav idag. En medelhavskultur grundades där språk, religion och kulturer smälte samman hos alla de folken som hade tillgång till medelhavet. En person som bodde i Italien hade troligtvis mycket mer gemensamt med en person från dagens Egypten än en person från dagens Frankrike.

2 Karta över grekiska kolonier under antiken.

3 Medelhavskulturen Eftersom medelhavet och de floder som mynnade ut i medelhavet var de absolut bästa transportlederna var det också naturligt att sjöfartstekniken utvecklades. Vissa städer blev handelscentran och kunde växa snabbt och bli rika. Vilka städer som blev handelscentrum berodde på geografiskt läge, politiskt inflytande och stadens storlek. Exempel på handelscentran: Knossos på ön Kreta, Aten i Grekland, Karthago och Rom. Ekonomin var fortfarande jordbruksbaserad men det fanns mycket utrymme för hantverkare och specialister att utveckla sina produkter.

4 Hellenismen Hellenismen är den grekiska kulturen under antiken. Grekland heter Hellas på grekiska och därför blev kallades kulturen naturligt nog för HELLENism. Uppstod i medelhavsområdet ca år 1000 f.vt. Och var dominerande ända fram till ca 200 f.vt. Då romarna tog över det mesta av medelhavet. Romarnas kultur var dock starkt påverkad av hellenismen.

5 Stadsstaten Den grekiska antika världen dominerades av tanken om stadsstaten. Stadsstaten eller (polis) var en stad som också fungerade som en liten stat. Idén var att när en del av befolkningen inte längre var nöjd i staden skulle de ta sina familjer och skapa en ny polis någon annan stans. På detta sättet koloniserade grekerna mycker av medelhavsområdet. Till en början styrdes städerna ofta av kungar men ganska tidigt blev den rådande normen demokrati. (demos) folk (kratia) styre. Alla vuxna, fria och bemädlade män kunde rösta. Kvinnor, barn, slavar, fattiga män eller män födda i en annan stadsstat fick inte rösta. I de flesta städer var det ca 5-10% av människorna som fick rösta.

6 Varför bildas inte ett kungarike i Grekland? I Egypten och de andra floddalskulturerna var terrängen fördelaktig för att bilda stora kungariken och uppehålla kontrollen i riket. Grekland är ett bergigt örike och detta betyder att det inte är naturligt lätt att bilda kungariken. På grund av detta blir stadsstaten den rådande normen. Stadsstaten är en stad som också är en stat. Grekerna anser ganska snabbt att stadsstaten är den mest civiliserade formen av samhälle och ser ner på stora kungariken.

7 Likheter och samarbete Grekerna krigar ofta mot varandra och krig anses som ett legitimt politiskt medel. De har ändå likheter och samarbetar ofta med varandra. Grekerna delar bland annat: Språk, Kultur, Handel, Religion, Stadsstatsidealet & Olympiska spelen.

8 Varför studerar vi Grekland? De grekiska stadsstaterna är intressanta MEN vad är det som gör Grekland så viktigt att vi verkligen lägger ner flera lektioner på just Grekand? I grekland utvecklade man flera idéal som har blivit förevigade i den västerländska mentaliteten. Den viktigaste av dessa är givetvis demokratin. Utöver demokratin utvecklade grekerna också bland annat: grunderna till västerländsk filosofi, den rationella vetenskapen, dramatik och teaterkonst, historia :)

9 Rivalerna! De grekiska stadsstaterna var inte alls likvärdiga. Det fanns vissa polis som var enorma med hundratusentals medborgare och så fanns det minimala polis med ca 100 invånare. Så småningom framstod två stycken stater som dominerade. I centrala och norra Grekland dominerade Aten och på den södra halvön peloponnessos härskade soldatstaten Sparta.

10 Lektion 7: Aten & Sparta ATEN Aten grundade sin position på handel och var en förkämpe för demokrati (hade grundats 508 f.kr. I staden). Den största staden med ungefär medborgare ( invånare). Vetenskapen och filosofin florerade i staden och några av de kändaste filosoferna kom från Aten: Sokrates, Platon och Aristoteles) SPARTA Sparta var en samling av fem stycker byar i södra Grekland som gick ihop och erövrade området Helós och förslavade befolkningen som blev kända som heloter = slavar. Sparta grundade den hänsynslösaste krigarkulturen i historien. Alla män i Sparta hade en enda uppgift och det var krigsföring. Spartanska män jobbade inte med något annat än att uppehålla och förbättra sina kunskaper i strid. Pojkarna blev tränade att inte känna rädsla, hunger, smärta eller trötthet. Det enda de skulle tänka på var att hedra sin nation och sin egen heder.

11 Aten & Sparta

12 Aten & Sparta Gemensamt: Religion Språk Rädsla mot det stora perserriket Olympiska spelen Skillnader: Ekonomin Statsskick Försvar Krigsföring Kvinnans ställning Filosofi

13 Statsskick Aten Fria män väljer gemensamt landets representanter. Demokrati! Kvinnor, Barn, Slavar och män fran andra städer har ingen röst. Sparta Två kungar Den egentliga makten hölls av de gamla alla fria spartanska man över 60 år. Kvinnor, barn, slavar, män under 60 har inget inflytande.

14 Kvinnans ställning Aten Väldigt stränga utseendeideal. Skulle synas (om vacker) men inte höras. Inget inflytande. Äktenskap ingicks av fadern. Inte tillträde till politik, sportevenemang, filosofi mm. Om mannen dog eller skilde sig sa blev kvinnan utstött. Sparta Skolning i matematik, ekonomi, retorik och krigskonst. Ansvarade for hushållets ekonomi. Främsta uppgiften var att föda barn (helst pojkar) och att inspirera sina söner/män att strida väl. Kom hem med din sköld eller ovanpå den Om en kvinnas man dog på slagsfältet fick hon gifta om sig (om ung) annors tog staden hand om henne.

15 Uppfostran Aten Väldigt olika beroende på föräldrarnas position/ekonomi. Pojkar: fick gå i skola och lärde sig retorik, matematik och filosofi. Barnen bodde hemma tills de grundade eget hushåll. Föraldrarna var ansvariga for uppfostran. Sparta Veklingar dödades vid födseln. Pojkar togs av sin mor vid 6-7 års ålder och sattes i skola (agoge). Flickor vid 8 års ålder. Pojkarnas utbildning till 20 års ålder (bara krigskonst). Mandomsprovet var att mannen skulle döda minst en helot (slav). Flickorna utbildades i 2 år och sedan fick de återvanda hem. Staten var ansvarig for uppfostran.

16 Ekonomi Aten Handelsbaserad ekonomi. Sjöfarare. Staten var beroende av importerad mat. Var och en var sin egen lyckas smed. Sparta Slavekonomi. Mannen jobbade inte, slavarna såg till att jorden bearbetades. Handeln sköttes av fria män från andra städer. Staten såg till att alla spartaner hade mat och husrum.

17 Sammarbete Sparta & Aten var varandras konkurrenter och rivaler. När det enorma perserriket invaderade Grekland tvingades de två staterna att sammarbeta. Två persiska invasioner slås tillbaka först vid Marathon och senare en större invasion som besegras vid Plateia. Första invasionen: perser mot Atenare. Andra invasionen perser mot Greker. Slaget vid Thermopylae 1000 Greker dör och ca perser mister livet.

18 Exempel på litteratur som inspirerats av de persiska invasionerna.

19 Vänner blir ovänner Perserna börjar använda sina ekonomiska tillgångar för att se till att Aten och Sparta ska kriga mot varandra. Aten och Sparta samlar båda mindre stater kring sig detta leder snabbt till krig mellan de två staterna. Kriget pågår i tjugo år och till slut segrar Sparta. Båda staterna är dock totalt slut och kriget innebär i princip att båda staterna misster sin styrka att styra i Grekland. Ganska snabbt kommer det Makedonska kungariket och erövrar hela Grekland. Makedoniens kung Alexander den store tar sedan också över hela perserriket och sprider hellenismen till hela den kända världen. Alexander dör dock ganska tidigt (32år gammal) och hans rike splittras.

20 Romarriket Till en början var romarriket endast en samling med fem byar i närheten av varandra som småningom växte ihop till en stad. Denna stad fick namnet Rom och var (är) belägen på Italiens västra kust. Rom styrdes av en kung och ansågs vara en obetydlig och liten stat. Roms befolkning kallade sig själv för folket från Latium. De var omringade av mäktigare folkslag som etrusker, umbrer, greker och kartagenare som alla bodde i dagens Italien.

21 Romarnas framgång Trots att romarna inte hade lika mycket område som sina grannfolk hade de vissa övertag inom vissa områden. Rom låg på en väldigt bra plats (den blev ett handlingscentrum) och detta ledde till att folk och pengar flödade in i staden. Folket hade vant sig att slåss för att överleva och romarna var vana med krig. Salthandeln gick igenom Rom. Detta drog in stora mängder pengar till roms statskassa. Romarna var inte rädda att för förändringar. Tyckte de att någon annan kultur hade en bra idé så stal man den omedelbart.

22 Roms statsskick Romarna blev tidigt irriterade på att en kung styrde och installerade istället en republik som styrdes av en senat. Senaten skulle i teorin representera hela folket men i praktiken hölls alla platserna av de rika och mäktiga familjerna. Senaten valde alltid ut två consuler som styrde rom tillsammans. Senaten hade makten att utse en dictator för ett år i kristider. Uppdelning mellan folket: De rika adeln var patricier och det vanliga folket var plebejer.

23 Roms militär Rom baserde sin tidiga militär på militär tjänstgöring av männen i republiken. Varje man skulle tjänstgöra 20 år! I militären. Soldaterna skulle själva betala för sin utrustning och delades sedan in i olika vapengrenar utgående från hur bra utrustning de hade. Soldaterna arbetade med statliga projekt när de inte krigade (byggde vägar eller hjälpte till som poliser) Rom förde en väldigt aggressiv politik mot sina grannar! Inga kompromisser! När Rom erövrade en stad så tillämpade de en strategi som de kallade för divide et impera (söndra och härska). De städer som betedde sig bra fick det bättre men de som var missnöjda med romarna fick det sämre.

24 De puniska krigen När Romarriket tog över Italien var deras närmaste allierade Kartago. Kartago var det mäktigaste riket i mellanhavet. Rom och Kartago började gräla om vem som skulle äga den sicilianska ön. De två nationerna började kriga och krigade i över tjugo år ( f.vt.). Till en början gick det bra för Kartago som hade bättre skepp men romarna kopierade skeppen och vann så småningom kriget.

25 Det andra puniska kriget Efter det första puniska kriget var Rom den mäktigaste staten i medelhavet. Kartago var dock inte ännu slaget och efter att ha byggt upp sin ekonomi och sina armeér började det andra puniska kriget 218 f.vt. Kartagos general Hannibal shockerade romarna genom att leda sina elefanter över alperna och anföll romarna norrifrån. Hannibal vann alla sina strider men lyckades inte ta Rom. Till slut pressades Hannibal ut ur Italien och besegrades slutligen 201 f.vt. Rom förgör Kartago slutgiltigt år 146 f.vt. Efter det tredje puniska kriget. v=i5v6hpr6l7u

26 Romarriket efter det tredje puniska kriget.

27 Romarriket förändrar Europa De områden som Rom tog över evaluerades omedelbart och började sedan användas till det som provinsen ansågs vara mest lämpad för. Detta betydde att olika delar av Europa blev ytterst specialiserade på produktion av en viss produkt. Erövringarna i Afrika ledde till att priset på vardagliga jordbruksprodukter som vete sjönk kraftigt i hela riket. Detta ledde till att flera små jordbruk i Italien inte gick runt längre och sålde sina ägor till rika adelsmän som började odla bland annat oliver. Priset på arbetskraft sjönk också kraftigt i och med att de stora erövringarna förde in stora mängder slavar i den romerska ekonomin.

28 Miljöproblem under romarriket Det intensiva jordbruket försämrade jorden. För att skapa mera åkerjord dränerade man sumpmarker och högg ner skog. Skogen avverkades också för att bygga fartyg för handel och krigsföring. Vartefter att järn blev vanligare i riket brändes också väldiga mängder trä för att framställa järn. Gruvdriften förorenade också vattendragen omkring i riket. Ingen återvinning, ibland enorma sopberg runt städerna.

29 Romarriket förändras Med allt mer bönder som inte kunde livnära sig inom jordbruket eller i städerna växte ett problem fram med stölder och rån i Rom. Samtidigt saknade armén soldater för att kunna uppehålla lag och ordning i riket. En romersk general vid namn Marius införde militära reformer som avskaffade militär tjänstgöring och professionaliserade armén. Soldat var nu ett jobb som man blev betald för. ->Vem som helst kunde vara soldat. Problemet var att vem var soldaterna nu lojala till? Staten de stred för eller generalen som betalade dem?

30 Slavarna i Rom Romarrikets ekonomi var helt beroende av slavarbetskraft. Slavar skaffades vid erövringar. I många fall fanns det inga andra orsaker att anfalla ett land än det faktum att romarriket behövde slavar. Slavar användes i många former: i jordbruket, i gruvorna, i hemmen, i flottan, och som gladiatorer. Aldrig som soldater! En slav kunde köpa eller förtjäna sin frihet till ett skeligt pris.

31 Slavuppror Lokala slavuppror var vanliga inom romarriket men det var ett uppror som skilde sig från resten. Spartacusupproret f.vt. Spartacus var en gladiatorslav från Thrakien (dagens Bulgarien) som gjorde uppror med 500 gladiatorer. Upproret spred sig snabbt och som mest hade Spartacus över slavar med sig. Integjorde flera legioner före upproret slutligen kuvades.

32 Republikens nergång Rom kastas in i ett brutalt inbördeskrig när två konsuler börjar kriga om makten i republiken. Caesar mot Pompeijus Efter några år segrar Caesar och förbereder sig på att ta makten. Många anser att han är en tyrann (orättmätig härskare) och han mördas i senaten av sina kolleger och vänner. Hans sista ord lär ha varit Även du min brutus? syftande på att Brutus var en av hans närmaste vänner.

33 Rom blir kejsarrike Efter Caesers död fortsätter inbördeskrigen. En trio tar makten efter ett tag Octavian (caesers systerson), Marc Antony (Caesers general) och Lepidus (senatens favorit). Trion bryts snabbt upp och nya krig bryter ut. Octavian och Marc Antony börjar kriga! Octavian segrar och ser till att ingen ska kunna hota honom. Döper om sig från Octavian till Augustus och utropar sig själv som Roms första medborgare (inte kejsare) I praktiken styr han som en kejsare!

34 Pax Romana Folket i Rom är trötta på krig och nya kejsaren Augustus ger dem det de vill ha: Fred och rikedom! Pax Romana = den romerska freden Från 27 f.vt. Till 180 e.vt. (200 år) Givetvis krigas det en del men kärnprovinserna är oberörda av kriget. Kejsarna kan fokusera på att integrera landet. Få bort lokala skillnader!

35 Kristendomens frammarsch! Romarriket innehöll en massa olika religioner inom riket. De flesta var lagliga men om de ansågs vara en våldsam eller skadlig religion brukade den förbjudas. I rikets periferi (långt bort från kärnan) började en ny och farlig religion spridas! Denna religion var farlig eftersom den undergrävde alla andra religioner och dess anhängare ofta var våldsamma. Kristendomen hade uppstått! Till en början försökte statsmakten hindra kristendomen men till slut så konverterade till och med kejsaren och kristendomen blev statsreligion.

36

37 Riket i kris! Efter tiden med den romerska freden började saker och ting småningom gå snett för romarriket. Runt år 300 var läget så illa att den dåvarande kejsaren bestämde sig för att dela upp riket i två halvor för att bättre kunna styra riket. Västrom hade Rom som huvudstad. Östrom hade Konstantinopel som huvudstad. Delningen var menad som en tillfällig lösning men blev permanent! Östrom var rikare och hade starkare armé. Kristendomen var den dominerande religionen i båda rikshalvorna men kristendomen började gå åt olika håll. Katolikt i väst, Ortodoxt i öst.

38

39 Västrom i fortsatt trubbel Efter delningen började Östrom fungera som det skulle men Västrom hade stora problem. Riket pressades i hörnen av folkstammar som ofta betedde sig krigiskt. Pest- och andra sjukdomsepidemier härjade med jämna mellanrum i landet. Ekonomin höll på att kollapsa eftersom man hade brist på ädelmetaller. De klarare reglerna i kristendomen gjorde det svårare för centralmakten att reagera på olika problem. Klimatet blev kallare och skördarna blev mindre, dessutom hade Östrom fått områdena kring Nilen vilket var de bästa odlingsmarkerna i det gamla romarriket.

40 Slutet på Rom! Det dåliga ekonomiska läget gjorde soldaterna missnöjda eftersom de inte fick betalt som de hade lovats. Västrom tvingades nöja sig med färre soldater än de skulle villa. Folkstammar norrifrån sökte sig söderut för område att leva på och plundra. Dessa folkrörelser var ibland väldigt aggressiva. Goter, Kelter, Germaner, Hunner, Lombarder och Vandaler! Till slut kunde inte armén hålla emot trycket mera och germaner plundrade Rom år 455 och år 476 avsattes kejsaren och Västrom slutade existera. Man brukar räkna med att medeltiden började år 476!

Romarnas framgång Trots att romarna inte hade lika mycket område som sina grannfolk hade de vissa övertag inom vissa områden. Rom låg på en väldigt br

Romarnas framgång Trots att romarna inte hade lika mycket område som sina grannfolk hade de vissa övertag inom vissa områden. Rom låg på en väldigt br Romarriket Till en början var romarriket endast en samling med fem byar i närheten av varandra som småningom växte ihop till en stad. Denna stad fick namnet Rom och var (är) belägen på Italiens västra

Läs mer

Hur byggdes Rom enligt sagan?

Hur byggdes Rom enligt sagan? Hur byggdes Rom enligt sagan? Sagan berättar att två små pojkar, Romulus och Remus, lades i en korg på floden Tibern. Deras mamma var en prinsessa och deras morfar var kung. Pojkarnas morfar jagades sedan

Läs mer

Grekiska gudar och myter

Grekiska gudar och myter Under det här arbetsområdet kommer vi att arbeta med Antikens Grekland och Romarriket. Jag kommer att hålla genomgångar, ni kommer att få ta del av den här presentationen så kommer ni själva att få söka

Läs mer

Historien om Antiken i Grekland.

Historien om Antiken i Grekland. Historien om Antiken i Grekland. 1 Homeros Levde på 700-talet f.kr. Sägs ha skrivit Illiaden och Odysséen Illiaden handlar om grekernas krig mot Troja Odysséen är fortsättningen på berättelsen där en av

Läs mer

Romarriket. Historia

Romarriket. Historia Romarriket Historia Rom - staden som växte fram. Rom växte fram vid floden Tibern. Staden passade bra för handel då det fanns flera landsvägar som möttes samtidigt som det gick att segla in med stora skepp.

Läs mer

ROM - En utmärkt plats för handel

ROM - En utmärkt plats för handel Romarriket ROM - En utmärkt plats för handel Ursprung: Bra plats för handel - vägar, floder, hav. kullar (vid flykt) 600 f.kr fanns det ett centrum Olika folkgrupper - kelter (galler), greker, latiner

Läs mer

Romarrikets uppväxt börjar i staden Rom. Historien handlar om en stad och hur den sakta men säkert lägger ett allt större område under sig.

Romarrikets uppväxt börjar i staden Rom. Historien handlar om en stad och hur den sakta men säkert lägger ett allt större område under sig. Romarrikets Uppgång. Roms historia Republikens Födelse. 750 f Kr 509 f Kr. Romarrikets uppväxt börjar i staden Rom. Historien handlar om en stad och hur den sakta men säkert lägger ett allt större område

Läs mer

Antiken 700 f Kr 500 e Kr. Greker och Romare

Antiken 700 f Kr 500 e Kr. Greker och Romare Antiken 700 f Kr 500 e Kr Greker och Romare Varför dessa årtalsgränser? Händelser som traderats muntligt från 1200- talet f Kr, krig o myter m hjältar skrivs ned i Iliaden/Odysseen äldsta diktverken i

Läs mer

Facit Instuderingsfrågor Romarriket

Facit Instuderingsfrågor Romarriket Facit Instuderingsfrågor Romarriket 1. Vad kallas den period i historien då Romarriket fanns? Antiken 2. Hur bildades Rom enligt sagan/myten om Romulus och Remus? Det var en gång två små pojkar som lagts

Läs mer

Antik betyder gammal. Antiken kallas den äldsta perioden i Europas historia det gamla Grekland och Romarriket. Antiken inleddes ungefär 800 f.kr.

Antik betyder gammal. Antiken kallas den äldsta perioden i Europas historia det gamla Grekland och Romarriket. Antiken inleddes ungefär 800 f.kr. Grekland Antik betyder gammal. Antiken kallas den äldsta perioden i Europas historia det gamla Grekland och Romarriket. Antiken inleddes ungefär 800 f.kr. och slutade kring 500 e.kr. Grekerna och romarna

Läs mer

Den romerska republiken var en form av demokrati, men som främst gynnade de rika

Den romerska republiken var en form av demokrati, men som främst gynnade de rika Bild: Giovanni Dall'Orto Varghona med tvillingarna Romulus och Remus. I romersk mytologi var det Romulus som grundade staden Rom. SPQR är en förkortning för "senaten och det romerska folket". Romarriket

Läs mer

Romarriket. alla vägar bär till rom rom byggdes inte på en dag

Romarriket. alla vägar bär till rom rom byggdes inte på en dag Romarriket alla vägar bär till rom rom byggdes inte på en dag Tidslinje Romarriket Romerska akvedukter Colosseum ca 50 e Kr Romarriket delas i Östrom och Västrom Västrom faller Romerska republiken Pax

Läs mer

1: Introduktion 2: Människans ursprung & utveckling 3: Neolitiska revolutionen (Hirs, Hövdingar & Hierarkier)

1: Introduktion 2: Människans ursprung & utveckling 3: Neolitiska revolutionen (Hirs, Hövdingar & Hierarkier) Historia 01 Välkommna till Historia 01! Lärare: Viktor Andersson Viktor.andersson@esbo.fi vianders89@gmail.com Litteratur: Labyrint 1 av Tom Gullberg & Sture Lindholm (inte obligatorisk) Kursens innehåll

Läs mer

Antiken Det gamla Grekland

Antiken Det gamla Grekland Antiken Det gamla Grekland Kung Minos på Kreta Många grekiska myter och sagor från Antiken en bland annat om kung Minos Kungen av Fenicien (dagens länder i Mellanöstern) hade en vacker dotter som hette

Läs mer

Romarriket. alla vägar bär till rom rom byggdes inte på en dag

Romarriket. alla vägar bär till rom rom byggdes inte på en dag Romarriket alla vägar bär till rom rom byggdes inte på en dag Tidslinje Romarriket Romerska akvedukter Colosseum ca 50 e Kr Romarriket delas i Östrom och Västrom Västrom faller Romerska republiken Pax

Läs mer

Antikens Grekland. När man säger Antikens Grekland handlar det sett till geografi om en stor del av medelhavsområdet.

Antikens Grekland. När man säger Antikens Grekland handlar det sett till geografi om en stor del av medelhavsområdet. Antikens Grekland Antikens Grekland När man säger Antikens Grekland handlar det sett till geografi om en stor del av medelhavsområdet. Kreta 2000 f.kr 2000 f.kr Kung Minos Stort inflytande från Egypten

Läs mer

Antikens Grekland. Historia.

Antikens Grekland. Historia. Antikens Grekland. Historia. Antikens Grekland Antiken = gammal. Kallas äldsta perioden i Europas historia - Grekland och romarrikets historia. Perioden antiken inleddes ca 800 f.kr till 500 e.kr. Alfabetet

Läs mer

Instuderingsfrågor till Perspektiv på historien A

Instuderingsfrågor till Perspektiv på historien A Instuderingsfrågor till Perspektiv på historien A Forntiden, de första högkulturerna och antikens Grekland och Rom. Forntiden, s.6-10 1a) Vilken var den avgörande skillnaden mellan aporna och våra tidigaste

Läs mer

Det antika Greklands storhetstid kan sägas börja redan under 700-talet f.kr och varade fram till 300-talet f.kr.

Det antika Greklands storhetstid kan sägas börja redan under 700-talet f.kr och varade fram till 300-talet f.kr. Antikens Grekland Det antika Greklands storhetstid kan sägas börja redan under 700-talet f.kr och varade fram till 300-talet f.kr. Greklands geografiska läge vid Medelhavet kom att spela en viktig roll

Läs mer

Tidsmaskinen! På besök i. Romarriket och kristendomen

Tidsmaskinen! På besök i. Romarriket och kristendomen Tidsmaskinen! På besök i Romarriket och kristendomen Wow! Du har uppfunnit en tidsmaskin och bestämmer dig för att resa bakåt i tiden! Du åker till Romarriket där du får lära dig massa intressanta saker.

Läs mer

Styrelseskick i gamla Grekland

Styrelseskick i gamla Grekland Styrelseskick i gamla Grekland Kungadöme ca 2000 1200 f KR Oligarki ( fåmannavälde, en liten grupp styr) ca 1200 600 f Kr Tyranner ca 600-500 f Kr Demokrati ( Aten) 400 300 f Kr Antiken 700 f Kr 500 e

Läs mer

Vad vi ska lära oss. Forna civilisationer, från förhistorisk tid till cirka 1700

Vad vi ska lära oss. Forna civilisationer, från förhistorisk tid till cirka 1700 Högkulturer Vad vi ska lära oss. I årskurs 7 9 Forna civilisationer, från förhistorisk tid till cirka 1700 Jämförelser mellan några högkulturers framväxt och utveckling fram till 1700talet, till exempel

Läs mer

ca 900 f.kr- ca 300 f.kr Monica Andersson, Slottsbrons skola, Grums

ca 900 f.kr- ca 300 f.kr Monica Andersson, Slottsbrons skola, Grums ca 900 f.kr- ca 300 f.kr Antiken och Stadsstaterna Aten och Omkring 900 f.kr. började människor bygga städer. Sparta En stad växte upp kring en hög klippa där människorna sökte skydd för fiender. Eftersom

Läs mer

Historia prov. Här kommer begreppen och frågorna jag vill att du tränar på. Du avgör själv om du vill träna in enkla svar eller utvecklade svar.

Historia prov. Här kommer begreppen och frågorna jag vill att du tränar på. Du avgör själv om du vill träna in enkla svar eller utvecklade svar. Historia prov Du ska få ha ett prov i historia kring Medeltiden tisdag 24/9. Provet handlar om begrepp och frågor kring orsaker och konsekvenser. Alla begrepp och alla frågor har vi pratat om och arbetat

Läs mer

De första städerna. Mesopotamien

De första städerna. Mesopotamien De första städerna Mesopotamien Mesopotamien = Området mellan floderna Eufrat och Tigris Världens första högkultur Den sumeriska högkulturen uppstod omkring 5000 år sedan. VARFÖR JUST I MESOPOTAMIEN? Bästa

Läs mer

Stormaktstiden fakta

Stormaktstiden fakta Stormaktstiden fakta 1611-1718 Stormaktstiden varade i ca 100 år. Sverige var stort och hade en miljon invånare. Som levde i ett stånd samhälle. Under denna tid skaffade Sverige sig mycket makt och erövrade

Läs mer

Vad menas med en högkultur? Diskutera med din bänkgranne i 4 minuter så brainstormar vi allt ni vet om högkulturer. Vet du inte så använd din fantasi

Vad menas med en högkultur? Diskutera med din bänkgranne i 4 minuter så brainstormar vi allt ni vet om högkulturer. Vet du inte så använd din fantasi Att kunna: Hur levde människan innan hon blev bofast? Vad är det som kännetecknar en högkultur? Hur var det nya samhället när människan blev bofast? Hur uppstod högkulturen Egypten? Vad är det som kännetecknar

Läs mer

DEMOKRATI. - Folkstyre

DEMOKRATI. - Folkstyre DEMOKRATI - Folkstyre FRÅGOR KRING DEMOKRATI 1. Allas åsikter är lika mycket värda? 2. För att bli svensk medborgare och få rösta måste man klara av ett språktest? 3. Är det ett brott mot demokratin att

Läs mer

Renässansen Antiken återupptäcks

Renässansen Antiken återupptäcks Renässansen Antiken återupptäcks Norditalienska stadsstater Städer i norra Italien var självstyrande, t.ex. Venedig och Florens. Handel med Kina och Indien gjorde dem rika. Köpmän n och hantverkare blir

Läs mer

Forntiden. STENÅLDERN år f.kr lärde sig svenskarna att odla. - Människorna kunde tillverka enkla verktyg av trä och flintasten.

Forntiden. STENÅLDERN år f.kr lärde sig svenskarna att odla. - Människorna kunde tillverka enkla verktyg av trä och flintasten. FORNTIDEN ISTIDEN - Inga människor kunde bo i Sverige - 5000 år f.kr hade isen smält, och då invandrade människor till Sverige - De första svenskarna var nomader Forntiden STENÅLDERN - 3000 år f.kr lärde

Läs mer

Några av Våra första civilisationer Och ANTIKENS GREKLAND OCH ROM

Några av Våra första civilisationer Och ANTIKENS GREKLAND OCH ROM 1 Några av Våra första civilisationer Och ANTIKENS GREKLAND OCH ROM Ojämlikhetens äldsta historia För mer än tio tusen år sedan blev människor bönder När människor slutade vara jägare och samlare och istället

Läs mer

Romarriket en resa i tiden

Romarriket en resa i tiden Romarriket en resa i tiden Namn: Klass: För att lösa denna uppgift måste du åka tillbaka i tiden. När du skriver skall du skriva som det händer nu, det vill säga i presens. Du ska berätta vad du upplever

Läs mer

Åk. 7 Lokal kursplan historia: Introduktion vad är historia? Forntiden och flodkulturerna Målbeskrivning det är viktigt att

Åk. 7 Lokal kursplan historia: Introduktion vad är historia? Forntiden och flodkulturerna Målbeskrivning det är viktigt att Sida 1 av 5 Åk. 7 Introduktion vad är historia? Forntiden och flodkulturerna känna till hur människor under jägarstenåldern försörjde sig kunna redogöra för hur livsvillkoren förändrades vid övergången

Läs mer

Världskrigens tid

Världskrigens tid Världskrigens tid 1914-1945 Krig är blott en fortsättning på politiken med andra medel. Carl von Clausewitz Tysk general 1780-1831 1:a världskriget Krig mellan åren 1914 och 1918. Kriget stod mellan två

Läs mer

Första världskriget

Första världskriget Första världskriget 1914-1918 1. 2. 3. Varför blev det krig? 4. 5. 2 s.194 Orsaker till första världskriget: Imperialismen Industrialiseringen skapade behov av råvaror och nya marknader. Kapplöpning om

Läs mer

Högkulturerna. Historia.

Högkulturerna. Historia. Högkulturerna. Historia. Högkulturer För 10.000 år sen - övergång från jägare/samlare till jordbrukare med husdjur. Efter några tusen år ledde jordbruk till bofasthet, man började då bygga varmare hyddor

Läs mer

Ca 3000 fkr uppstår de första mänskliga civilisationerna. Utmärkande för en civilisation är: - Statsapparat - Ekonomiskt utbyte - Religion - Språk

Ca 3000 fkr uppstår de första mänskliga civilisationerna. Utmärkande för en civilisation är: - Statsapparat - Ekonomiskt utbyte - Religion - Språk Riktigt gammal historia Hi B kurs. Ett litet tidsperspektiv. Jorden är ca 5000 000 000 år gammal. Människoapan är ca 50 000 000 år gammal. Ca 1% av jordens historia alltså Mänsklig aktivitet, alltså att

Läs mer

Hellas. Fokus i denna kurs

Hellas. Fokus i denna kurs 1 Fokus i denna kurs Hur geografin är med och påverkar var människor bor och hur de organiserar sitt samhälle. Att många ord och begrepp vi använder i dag har sitt ursprung i antikens samhälle. Hur en

Läs mer

Historia v Antiken fram till år 1700

Historia v Antiken fram till år 1700 Historia v. 11-17 Antiken fram till år 1700 Vi kommer att framförallt arbeta med den historiska epoken Antiken (ca 800 f.kr.-500 e.kr.) under denna period. Vi kommer att fokusera på det antika Grekland

Läs mer

FRANSKA REVOLUTIONEN. Varför blev det en revolution i Frankrike 1789? Vad hände under revolutionsåren? Vilka konsekvenser fick revolutionen?

FRANSKA REVOLUTIONEN. Varför blev det en revolution i Frankrike 1789? Vad hände under revolutionsåren? Vilka konsekvenser fick revolutionen? FRANSKA REVOLUTIONEN Varför blev det en revolution i Frankrike 1789? Vad hände under revolutionsåren? Vilka konsekvenser fick revolutionen? Situationen i Frankrike 1789 Frankrike hade krigat med Storbritannien

Läs mer

Politisk teori 1 Föreläsning 3. Den västerländska politiska teorins ursprung och natur II. Aristoteles. Jörgen Ödalen jorgen.odalen@liu.

Politisk teori 1 Föreläsning 3. Den västerländska politiska teorins ursprung och natur II. Aristoteles. Jörgen Ödalen jorgen.odalen@liu. Politisk teori 1 Föreläsning 3. Den västerländska politiska teorins ursprung och natur II. Aristoteles. Jörgen Ödalen jorgen.odalen@liu.se Kort om Aristoteles Föddes 384 f.kr. i Stagira i norra Grekland

Läs mer

Några orsaker till och konsekvenser av upptäcksresorna

Några orsaker till och konsekvenser av upptäcksresorna Några orsaker till och konsekvenser av upptäcksresorna Varför var det just européerna som genomförde upptäcktsresorna? Det är de europeiska upptäcktsresorna som blivit mest kända av eftervärlden. Men européerna

Läs mer

Historia. Seminarium 3

Historia. Seminarium 3 Historia Seminarium 3 Forntiden Egypten 3000 f.kr. Babylon, Assyrien (Nebukadnessar 600 f.kr.) Persien (Cyrus den store 550 f.kr.) Grekland Perserkrigen Platon, Aristoteles, Sofokles m.fl. Alexander den

Läs mer

on line: http://www.umu.se/histstud/utbildning/index.html

on line: http://www.umu.se/histstud/utbildning/index.html UMEÅ UNIVERSITET Institutionen för historiska studier Jonas Liliequist tel: 786 67 73 Historia A jonas.liliequist@historia.umu.se on line: http://www.umu.se/histstud/utbildning/index.html INSTUDERINGSFRÅGOR

Läs mer

FRANSKA REVOLUTIONEN. Varför blev det en revolution i Frankrike 1789? Vad hände under revolutionsåren? Vilka konsekvenser fick revolutionen?

FRANSKA REVOLUTIONEN. Varför blev det en revolution i Frankrike 1789? Vad hände under revolutionsåren? Vilka konsekvenser fick revolutionen? FRANSKA REVOLUTIONEN Varför blev det en revolution i Frankrike 1789? Vad hände under revolutionsåren? Vilka konsekvenser fick revolutionen? Situationen i Frankrike 1789 Frankrike hade krigat med Storbritannien

Läs mer

Franska Revolutionen. Varför blev det revolution? Vad hände under revolutionsåren? Vilka konsekvenser fick revolutionen?

Franska Revolutionen. Varför blev det revolution? Vad hände under revolutionsåren? Vilka konsekvenser fick revolutionen? Franska Revolutionen Varför blev det revolution? Vad hände under revolutionsåren? Vilka konsekvenser fick revolutionen? Franska revolutionen Före revolutionen Kungen och adeln bestämde allt De flesta människorna

Läs mer

Före 1789: Adeln 300 personer = 1 röst Präster 300 personer = 1 röst Tredje ståndet 600 personer = 1 röst

Före 1789: Adeln 300 personer = 1 röst Präster 300 personer = 1 röst Tredje ståndet 600 personer = 1 röst Historia. Staten hade dålig ekonomi. (Bland annat p g a 7åriga kriget med Storbritannien) Dåliga skördar ledde till att brödpriserna steg. Ludvig XVI var inte intresserad av politik, ville hellre jaga

Läs mer

Triangelhandeln del 1 av 2. även känd som den transatlantiska slavhandeln

Triangelhandeln del 1 av 2. även känd som den transatlantiska slavhandeln Triangelhandeln del 1 av 2 även känd som den transatlantiska slavhandeln Vad kostar ett människoliv Sätt er i små grupper med tre elever i varje. Frågor att diskutera och besvara Vilka varor ingick i

Läs mer

Stormaktstiden- Frihetstiden

Stormaktstiden- Frihetstiden Stormaktstiden- Frihetstiden Lpp Stormaktstiden- Frihetstiden Stormaktstiden del 2 => Förklara hur Karl XI och Karl XII försökte göra Sverige till ett Östersjörike (reduktionen, ny krigsmakt, envälde)

Läs mer

Antikens Grekland. Athen. Demokrati. Grekisk mytologi

Antikens Grekland. Athen. Demokrati. Grekisk mytologi Antikens Grekland Antikens Grekland var mellan 700 år f.kr till 300 f.kr. Greklands läge vid Medelhavet spelade stor roll för handeln och ideerna som spreds i området. Grekerna spred den grekiska kulturen

Läs mer

Första världskriget 1914-1918

Första världskriget 1914-1918 Första världskriget 1914-1918 1. 2. 3. Varför blev det krig? 4. 5. 2 Orsaker till första världskriget: Imperialismen Industrialiseringen skapade behov av råvaror och nya marknader. Kapplöpning om kolonierna.

Läs mer

Historia. Seminarium 3

Historia. Seminarium 3 Historia Seminarium 3 Sju viktiga epoker Roms övergång från republik till kejsardöme Korstågen Renässansen Amerikanska revolutionen Franska revolutionen och Napoleon Första världskriget Andra världskriget

Läs mer

Antikens världar. Instuderingsfrågor

Antikens världar. Instuderingsfrågor Antikens världar Instuderingsfrågor 1. Vilka spår av antikens kulturer kan vi uppfatta i vår egen tid? 2. Vad menas med ord och uttryck som folk och kultur? 3. Vad är skillnaden på ett kulturarv och ett

Läs mer

Nationalismen Nationalism Italien

Nationalismen Nationalism Italien 1914-1918 Nationalismen Efter franska revolutionen växte en stark känsla fram för det egna landet nationalkänsla När Frankrike och Napoleon besegrade många länder i Europa ville medborgarna se sina länder

Läs mer

Nationalismen Nationalism Italien

Nationalismen Nationalism Italien 1914-1918 Nationalismen Efter franska revolutionen växte en stark känsla fram för det egna landet nationalkänsla När Frankrike och Napoleon besegrade många länder i Europa ville medborgarna se sina länder

Läs mer

Franska revolutionen. Franska revolutionen. En sammanfattning. en sammanfattning

Franska revolutionen. Franska revolutionen. En sammanfattning. en sammanfattning Franska revolutionen Franska revolutionen En sammanfattning en sammanfattning Orsakerna till revolutionen 1. Frankrike var orättvist styrt Kungen, Ludvig XVI, hade all makt Den som var kung kunde kalla

Läs mer

FÖR LÄNGE SEN I SVERIGE

FÖR LÄNGE SEN I SVERIGE ARBETSFRÅGOR FÖR LÄNGE SEN I SVERIGE Sveriges medeltid 1300-1500-tal 1300-TALET s. 5 1. Hur gammal var Magnus Eriksson när han valdes till kung? a) 3 år b) 13 år c) 30 år s. 6 2. Varför blev Tre kronor

Läs mer

Ni ska i er grupp arbeta som om ni vore FN. Alltså hur skulle ni lösa konflikterna.

Ni ska i er grupp arbeta som om ni vore FN. Alltså hur skulle ni lösa konflikterna. INTERNATIONELL POLITIK Rollspel. Jag har suttit och spånat fram ett tänkbart område, ni ska använda era kunskaper i internationell politik och lösa ett par uppgifter som ni finner längst bak i häftet.

Läs mer

År 800 f.kr 700 600 500 400 300 200 100f.Kr 0 100 200 300 400

År 800 f.kr 700 600 500 400 300 200 100f.Kr 0 100 200 300 400 Översikt antikens historia. År 800 f.kr 700 600 500 400 300 200 100f.Kr 0 100 200 300 400 Förhistoria GREKLAND Stadsstater uppstå. År 772 de första olympiska spelen. Kulturell högperiod 600-400 Perserkrigen

Läs mer

Kyrkan Jesu Uppståndelse Och Liv

Kyrkan Jesu Uppståndelse Och Liv Kyrkan Jesu Uppståndelse Och Liv PREDESTINATION RLJ-1221-SE JOHN S. TORELL 17 JANUARI 2010 DEL 13: ABRAHAMS FÖRBUND TAR SLUT DET SÖDRA RIKET 344 ÅR Det Södra kungariket varade 344 år och styrdes av 20

Läs mer

KRISTENDOMEN. Kristendomen spreds till Sverige från Europa Människorna byggde sina egna kyrkor De som gick till samma kyrka tillhörde samma socken

KRISTENDOMEN. Kristendomen spreds till Sverige från Europa Människorna byggde sina egna kyrkor De som gick till samma kyrka tillhörde samma socken Medeltiden KRISTENDOMEN KRISTENDOMEN Kyrkan var sträng, de som inte löd kyrkans regler kallades kättare Bönderna fick betala skatt till kyrkan, kallades tionde Påmedeltiden var Sverige katolskt, påven

Läs mer

2000-? Någon gång efter 2000 vandrar grekisktalande folkslag in i Grekland österifrån (via Turkiet?)

2000-? Någon gång efter 2000 vandrar grekisktalande folkslag in i Grekland österifrån (via Turkiet?) GREKISK HISTORIA en kort översikt (alla årtal är f. Kr.) Ca 3000 Den yngre stenåldern (neolithicum) övergår i bronsålder Den grekiska bronsåldern delas in i tre områden: Minoisk (Kreta), Helladisk (fastlandet),

Läs mer

UPPGIFT: Jämför likheter och skillnader i orsakerna till de engelska och amerikanska revolutionerna.

UPPGIFT: Jämför likheter och skillnader i orsakerna till de engelska och amerikanska revolutionerna. UPPGIFT: Jämför likheter och skillnader i orsakerna till de engelska och amerikanska revolutionerna. I den här essän kommer jag att undersöka och jämföra skillnader och likheter i orsakerna till den amerikanska

Läs mer

Medeltiden ca e.vt

Medeltiden ca e.vt Medeltiden ca 500 1500 e.vt Börjar när Västromerska riket kollapsar och tar slut i och med renässansen. Indelad i tre epoker: Tidig-, Hög-, och Senmedeltid. Ordet Medeltid är en efterkonstruktion. Människorna

Läs mer

Konstbevattning. Tidslinjetexter åk 7

Konstbevattning. Tidslinjetexter åk 7 Tidslinjetexter åk 7 Konstbevattning 2000 år f. Kr så började vi med konstbevattning för att det fanns ett problem. Problemet var att det inte regnade regelbundet utan det regnade ofta för lite vilket

Läs mer

KRISTENDOM. Introducera ämnet - 6 lektioner

KRISTENDOM. Introducera ämnet - 6 lektioner KRISTENDOM KRISTENDOM Introducera ämnet - 6 lektioner 1: Jesus kristendomens centralperson 2:Treenigheten 3: Påsken 4: Kristen livsstil, nattvarden, dopet 5: Kristendomens historia, reformationen 6: De

Läs mer

Amerika Orsak: Den amerikanska revolutionen Händelse: Amerika blir ett land, Konsekvens: Migration 30miljoner flyttar till Amerika

Amerika Orsak: Den amerikanska revolutionen Händelse: Amerika blir ett land, Konsekvens: Migration 30miljoner flyttar till Amerika Amerika Orsak: Den amerikanska revolutionen - Varför ville amerikanerna upphöra att tillhöra det brittiska riket? - Varför hade England höjt skatterna för de amerikanska bosättarna? Händelse: Amerika blir

Läs mer

Medeltiden Tiden mellan ca år 1000 och år 1500 kallas för medeltiden.

Medeltiden Tiden mellan ca år 1000 och år 1500 kallas för medeltiden. Medeltiden Tiden mellan ca år 1000 och år 1500 kallas för medeltiden. Vad hände under medeltiden? Sverige blev ett rike. Människor blev kristna. Handeln ökade. Städer började byggas. Riddare och borgar.

Läs mer

Gustav II Adolf. Sveriges regent mellan

Gustav II Adolf. Sveriges regent mellan Gustav II Adolf Sveriges regent mellan 1611-1632 Gustav II Adolf -Ärvde kungakronan från sin far Karl IX som 16 åring. -Hans mamma var en tysk prinsessa - Kristina - Ung men väl förberedd på sin uppgift

Läs mer

Nordens kulturmöten. Bärnsten bildas av kåda från träd. Inuti den här bärn stenen finns en flera miljoner år gammal insekt.

Nordens kulturmöten. Bärnsten bildas av kåda från träd. Inuti den här bärn stenen finns en flera miljoner år gammal insekt. 22 Kapitlet är under bearbetning Nordens kulturmöten Människor i Norden har sedan mycket lång tid tillbaka haft kontakt med människor i andra delar av världen. I slut et av järnåldern ökade dessa kontakter.

Läs mer

Antikens Grekland. ca f.kr. Nya riken kom och nya riken föll

Antikens Grekland. ca f.kr. Nya riken kom och nya riken föll Antikens Grekland ca 700-350 f.kr. Nya riken kom och nya riken föll Flera olika riken (bl a Kreta som räknas som Europas första stormakt) och folkslag hade regerat fram till 700 f.kr. När deras rikedomar

Läs mer

Dramatisering kristendomen

Dramatisering kristendomen Dramatisering kristendomen Ni ska, i indelade grupper, dramatisera olika viktiga händelser under kristendomens utveckling. Er uppgift består av att sätta upp en dramatisering i två till flera akter där

Läs mer

Tre viktiga händelser och skeenden i kristendomens historia

Tre viktiga händelser och skeenden i kristendomens historia Tre viktiga händelser och skeenden i kristendomens historia Från förföljd jesusrörelse till romersk statsreligion Den stora schismen: delningen mellan kyrkan i väst och öst Splittringen av den katolska

Läs mer

Levande historia 7 9 STORDIOR FRÅGOR. Kaj Hildingson. Natur och Kultur

Levande historia 7 9 STORDIOR FRÅGOR. Kaj Hildingson. Natur och Kultur STORDIOR FRÅGOR Kaj Hildingson BOKFÖRLAGET NATUR OCH KULTUR Kundtjänst/order: Förlagsdistribution, Box 706, 176 27 Järfälla Tfn 08-453 85 00, Fax 08-453 85 20 Redaktion: Box 27323, 102 54 Stockholm Tfn

Läs mer

Kvinnors villkor Antiken o Medeltiden

Kvinnors villkor Antiken o Medeltiden Kvinnors villkor Antiken o Medeltiden Kvinnoliv under Antiken i Aten, Sparta o Rom Kvinnor i Aten 400-300-t f Kr Kvinnounderskott Kort medellivslängd 35 år kvinnor, (män 40) infektionssjukdomar, pest,

Läs mer

Nedan följer de vanliga epokindelningarna i europeisk historieskrivning. 3000/2000 fvt? (beroende på vilket av rikena som avses)

Nedan följer de vanliga epokindelningarna i europeisk historieskrivning. 3000/2000 fvt? (beroende på vilket av rikena som avses) Epoker Nedan följer de vanliga epokindelningarna i europeisk historieskrivning. Forntidens flodkulturer Antiken 3000/2000 fvt? (beroende på vilket av rikena som avses) 1000 fvt 500 vt Medeltiden 500 1500

Läs mer

Andra världskriget Finland, Danmark, Norge och Danmark

Andra världskriget Finland, Danmark, Norge och Danmark Andra världskriget Som du nu vet, anföll Tyskland Polen den 1 september 1939. Med stridsvagnar tog man sig in landet, och andra världskriget hade börjat. Kriget varade i fem år och när det var över hade

Läs mer

Historia Stormaktstiden

Historia Stormaktstiden Historia Stormaktstiden Historia i skolan Vilka spår från historien hittar vi idag Hur samhället har förändrats Hur vi kan dra slutsatser med hjälp av olika källor, orsaker och konsekvenser Möten mellan

Läs mer

Målbeskrivning Antiken

Målbeskrivning Antiken Målbeskrivning Antiken Tidslinje -Antiken Beskrivning: Under de kommande veckorna kommer vi på SO:n att läsa om antiken. Arbetsområdet består av två delmoment; grekerna vilka vi uppehåller oss vid terminen

Läs mer

MEDELTIDEN. Tidig Medeltid ( ) Högmedeltid ( ) Senmedeltid ( )

MEDELTIDEN. Tidig Medeltid ( ) Högmedeltid ( ) Senmedeltid ( ) MEDELTIDEN Tidig Medeltid (476-1000) Högmedeltid (1000-1300) Senmedeltid (1300-1500) TIDIG MEDELTID - POLITIK 476 sista Romerska Kejsaren störtas! Feodalism Feudum (jordinnehav) att äga jord var mycket

Läs mer

ROMERSK HISTORIA. EN KORT ÖVERSIKT

ROMERSK HISTORIA. EN KORT ÖVERSIKT ROMERSK HISTORIA. EN KORT ÖVERSIKT 1200-900 Sen bronsålder ca 1000 ca 900-750 De första lämningarna av bosättningar vid forumdalen i Rom Den s.k. Villa Nova-perioden. Roms kullar börjar bebyggas. 753 Roms

Läs mer

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna Lättläst Om FN och de mänskliga rättigheterna FN betyder Förenta Nationerna. FN är en organisation som bildades efter andra världskriget. Alla länder

Läs mer

FACIT Instuderingsfrågor första världskriget

FACIT Instuderingsfrågor första världskriget FACIT Instuderingsfrågor första världskriget 1. Vad innebar imperialismen? Imperialism = politiskt och militärt ta makten över främmande områden I slutet av 1800-talet tävlade stormakterna i Europa om

Läs mer

Religion VT 2015: Judendom, kristendom och islam Historia VT 2015: Medeltiden KORT SAMMANFATTNING

Religion VT 2015: Judendom, kristendom och islam Historia VT 2015: Medeltiden KORT SAMMANFATTNING Religion VT 2015: Judendom, kristendom och islam Historia VT 2015: Medeltiden KORT SAMMANFATTNING Vad 4b ska kunna i religion och historia torsdagen den 12 mars Kort sammanfattning Det ser nog ändå mycket

Läs mer

FRANSKA REVOLUTIONEN 14 JULI Frihet, jämlikhet, broderskap

FRANSKA REVOLUTIONEN 14 JULI Frihet, jämlikhet, broderskap FRANSKA REVOLUTIONEN 14 JULI 1789 Frihet, jämlikhet, broderskap Vad är historia? Vad är historia? Frågan är svår att definiera då svaren är många. Det som man säkert kan säga är att historia handlar om

Läs mer

Världens största religion

Världens största religion Kristendomen Film Världens största religion Kristendomen är världens största religion med omkring två miljarder anhängare. Kristendomen uppstod i det lilla landet Palestina (dagens Israel) för cirka två

Läs mer

2. Varför ville både Österrike- Ungern och Ryssland ha kontroll över vad som hände på Balkan?

2. Varför ville både Österrike- Ungern och Ryssland ha kontroll över vad som hände på Balkan? Instuderingsfrågor till : Första världskriget 1. Vilka var orsakerna till kriget? Orsaker till kriget var bl.a. Nationalismen var stor i alla Europas länder Tyskland ville behålla de gränserna de hade

Läs mer

02 Världshärskarnas historia förutsagd. Jonathan Karlsson

02 Världshärskarnas historia förutsagd. Jonathan Karlsson 02 Världshärskarnas historia förutsagd Jonathan Karlsson Tre tolkningsverktyg 1.Fokusera på Jesus 2.Historicism 3.Låt Skrift tolka Skrift Franz Hasel 2:a världskriget Pastor Vapenvägrare i tyska armén

Läs mer

Första världskriget The Great War

Första världskriget The Great War Första världskriget The Great War Europa 1800-talet Nationalismen: en ny tanke samma språk, religion och kultur skulle bli ett land Italien enas Tyskland (tidigare 38 stater) enades 1871 under Bismark

Läs mer

Medeltid. Lydnad betydde att man lovade att lyda Gud mer än man lydde människor. Fattigdom betydde att man lovade att man inte skulle äga någonting.

Medeltid. Lydnad betydde att man lovade att lyda Gud mer än man lydde människor. Fattigdom betydde att man lovade att man inte skulle äga någonting. Medeltiden 1 Medeltid I Sverige 1050-1520 (500-1500 ute i Europa) Tider förändras sakta Efter det vi kallar Vikingatiden kommer medeltiden. Nu var det inte så att människor vaknade upp en morgon och tänkte:

Läs mer

Befolkning. Geografi.

Befolkning. Geografi. Befolkning Geografi. Den ojämna fördelningen av befolkningen.. Uppdelning på världsdelar. Man bor där man kan försörja sig. Tillgång på vatten och jord att odla på. När industrierna kom - bo nära naturresurserna.

Läs mer

Grunden till kristendomen. Kristendomen. Vad Jesus ville förmedla. Vad Jesus ville förmedla

Grunden till kristendomen. Kristendomen. Vad Jesus ville förmedla. Vad Jesus ville förmedla Kristendomen Grunden till kristendomen Fyra evangelier (budskap, goda nyheter ) som berättar Jesu liv och lära. Traditionellt säger man att tre av författarna (Markus, Matteus och Johannes) kände Jesus

Läs mer

Checka också: nov 4 08:01

Checka också: nov 4 08:01 Bronsåldern på Kreta MINOISK KULTUR En högkultur redan 3000 1000 f.kr. De östliga Medelhavsstaterna upplevde en kraftig ekonomisk tillväxt då man började använda sig av metaller. På flera ställen producerades

Läs mer

ENKEL Historia 7-9 ~ del 1

ENKEL Historia 7-9 ~ del 1 ENKEL Historia 7-9 ~ del 1 11 Det gamla Egypten Medan stenåldern och bronsåldern pågick uppe i Norden, hade andra länder i världen hunnit betydligt längre i sin utveckling. Ett av de första stora högkulturerna

Läs mer

Roger Rosbeck, S:t Örjans skolor, Stockholm

Roger Rosbeck, S:t Örjans skolor, Stockholm Roger Rosbeck, S:t Örjans skolor, Stockholm www.lektion.se Franska revolutionen är en period i Frankrikes historia som rör tiden mellan år 1789 och år 1799. Vid tiden för revolutionens utbrott var Frankrike

Läs mer

Amerikanska revolutionen

Amerikanska revolutionen Amerikanska revolutionen 1776 1783 Amerikanska revolutionen Eller amerikanska frihetskriget - Storbritannien hade kolonialiserat USA på 1600- talet - Sammanlagt 13 kolonier på Östkusten - Britter som flytt

Läs mer

MARTIN LUTHER OCH REFORMATIONEN

MARTIN LUTHER OCH REFORMATIONEN EXPERTKORT VASATIDEN 1. GUSTAV VASA FLYR Koll på vasatiden sid. 10-11 1. Vad är en krönika? 2. Vem bestämde vad som skulle stå i krönikan om hur Gustav Vasa flydde från soldaterna? 3. Vem berättade för

Läs mer

Tema 1. Litteratur. Instuderingsfrågor. Korta videoföreläsningar. Textmaterial. Fördjupning. Relevanta länkar

Tema 1. Litteratur. Instuderingsfrågor. Korta videoföreläsningar. Textmaterial. Fördjupning. Relevanta länkar Tema 1 Vad är politik? Vad är makt? Vad är statsvetenskap? Detta är grundläggande frågeställningar som inledningsvis bör besvaras. I detta tema har vi sedan valt att utgå från det politiska tänkande som

Läs mer

Franska revolutionen. en sammanfattning

Franska revolutionen. en sammanfattning Franska revolutionen en sammanfattning Orsakerna till revolutionen 1. Frankrike var orättvist styrt. Kungen (Ludvig XVI) hade all makt. Han kunde kalla in ståndsriksdagen, men hade inte gjort det på 175

Läs mer

Vad är FN? Är FN en sorts världsregering? FN:s mål och huvuduppgifter. FN:s Officiella språk

Vad är FN? Är FN en sorts världsregering? FN:s mål och huvuduppgifter. FN:s Officiella språk Om FN Förenta Nationerna är en unik organisation som består av självständiga stater som sammanslutit sig för att arbeta för fred i världen och ekonomiska och sociala framsteg. Unik, därför att ingen annan

Läs mer