Potentialen för gas i energisystemet ELSA WIDDING

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Potentialen för gas i energisystemet ELSA WIDDING"

Transkript

1 1 Potentialen för gas i energisystemet ELSA WIDDING

2 2 Hur kommer prisutvecklingen att se ut fram till 2025?

3 Rapporten 3 Tar utgångspunkt i nuläget på elmarknaden i Norden och ambitionen att ställa om energisystemet här hemma. Den tar också hänsyn till utvecklingen på de europeiska energimarknaderna, målsättningar inom EU och politiska beslut.

4 Låga elpriser 4 Elpriserna har under flera år varit låga vilket framförallt berott på stora subventioner, låga bränslepriser, en snabb teknikutveckling och hög tillväxt inom förnybart samt lågt pris för att släppa ut CO2. Elpriserna har också blivit mer volatila, till stor del beroende på en förändrad produktionsmix med nedstängning av baslast (kärnkraft och fossilkraft i Europa).

5 Låga priser på utsläppsrätter 5 Subventionerna i olika länder har resulterat i en prispress nedåt på EU s utsläppsrätter men den förnybara kraften har likväl kommit in i kraftsystemet på basis av subventioner, dvs. inte som en följd av prissignalerna för el och utsläppsrätter som det var tänkt.

6 Prisvariationer beror på 6 produktionsmix Länder som är beroende av import och där gas kör på marginalen har en högre prisnivå, speciellt om inte den förnybara kraften utgör en alltför stor del av produktionsmixen. I både Italien och UK (där gas kör på marginalen) är prisnivån högre än central Europa (och kol bältet) även om vinden har en dämpande effekt.

7 Stort utfallsrum 7 Utfallsrummet mellan olika pris prognoser är extremt stort med ett spann som sträcker sig från dagens låga prisnivå på runt 20 EUR/MWh bort mot 2025 till en prisnivå som i princip ökar linjärt till över 75 EUR/MWh.

8 Tre scenarios 8 Jag har försökt att sammanställa tre alternativa scenarios där jag valt att, med utgångspunkt i ett basscenario, variera ett antal osäkra men för prisutvecklingen mycket viktiga parametrar och föra ett resonemang kring hur en variation i dessa parametrar kan tänkas påverka prisutvecklingen.

9 Utvecklingen i Europa spelar stor roll 9 För att förstå hur framtida utmaningar för det Nordiska systemet kommer att mötas är det viktigt att studera vilka marknadslösningar som EU kommissionen förespråkar och vad som har implementerats på olika håll i Europa.

10 Vindkraften försvårar för 10 kärnkraften som avvecklas i förtid Problemet med vindkraft är att den är väderberoende och inte levererar effekt mer än när det blåser och då till mycket låg rörlig kostnad. Detta i sin tur leder till oregelbundna och kortare drifttider för de konventionella kraftverken, vars lönsamhet minskar samtidigt som deras funktion som producent av back-up- effekt till stillastående vindkraftverk blir allt viktigare. Detta i kombination med låga elpriser har lett till att kärnkraften i Sverige kommer att avvecklas i förtid.

11 Vindkraftsutbyggnaden kan ta fart igen 11 De låga elpriserna har dock resulterat i att takten i vindkraftsutbyggnaden nu avtagit. Om fler än fyra reaktorer avvecklas kommer dagens stora överskott vändas till ett underskott och i takt med att priserna stiger tar vindkraftsutbyggnaden sannolikt fart igen.

12 Kärnkraft kan inte ersättas med 12 vind Vilka är alternativen?

13 Svårt att förutse hur marknaden 13 kommer att fungera i framtiden Prismekanismen säkerställer inte att nödvändig kapacitet byggs och den politiska viljan är långt ifrån entydig. Det Nordiska systemet förväntas dock hamna i bättre balans inom en tioårsperiod

14 Priserna är sannolikt i en stigande trend i både Norden och Tyskland: 14 I Tyskland och därmed även i Norden kommer priserna antagligen att vara i en stigande trend. Det beror främst på nedstängning av tysk kärnkraft, nedstängning av kolkraftverk och ett stigande CO2 pris. Att priserna stiger i Norden beror förutom ökat utbyte med kontinenten - på sämre kraftbalans och mindre effektmarginal.

15 Frågan är om priserna förväntas stiga tillräckligt mycket för att inte beslut om stängning av ytterligare 1-2 reaktorer kommer att tas inom kort? 15

16 Gas på marginalen 16 Vid fortsatt låga gaspriser kan man förvänta sig att gas i högre utsträckning kan komma att ligga på marginalen istället för kol Vissa bedömare tror tvärt om dvs. man tror på kraftigt ökade gaspriser och argumenterar att en förväntad prisökning framförallt kommer att drivas av kraftigt ökade CO2 priser där subventionerna minskar i rask takt, gamla kolkraftsanläggningar avvecklas eller läggs i malpåse vilket leder till att gas i betydligt högre grad kan komma att köras på marginalen.

17 Omställningen av energisystemet 17 saktar in. Energiwende räknar med att brunkolet kommer att finnas kvar till i mitten av detta sekel. Den tyska regeringen har satt en gräns för hur mycket förnybar kraft som får tillföras systemet. Gränsen är satt till procent år 2025 och till mellan procent år Det rådande systemet med feed in tariffs fasas ut och ersätts med auktioner redan nästa år. Detta innebär att tillväxttakten för förnybart i Tyskland borde landa på ca 1,2 procent per år.

18 Stödsystem till vind och sol trappas 18 ner Utbyggnadstakten för vind och sol kan ta fart med ökade elpriser men stödsystemen kan komma att trappas ner. Enligt senaste energiöverenskommelsen kommer dock elcertifikaten att finnas kvar också efter Utan subventioner kommer vindkraftsinvesteringar kräva ett långsiktigt marknadspris på minst 45 öre/kwh för att kunna byggas och enligt Energimyndighetens genomgång av kostnader för havsbaserad vind krävs ett elpris på det dubbla. Det är dock inte osannolikt att Staten också kommer att ge subventioner till havsbaserad vind i framtiden.

19 Effektproblematiken 19 Effektproblematiken kommer sannolikt att lösas med en utökad effektreserv och att också Sverige inför en kapacitetsmarknad i någon form. Staten kommer att försöka öka incitamenten för mer biokraftvärme men gaskraft kommer sannolikt också att bli mer attraktiv. I ett scenario där flera kärnkraftsreaktorer (fler än 4)tas ur drift under de närmsta åren kommer gasturbiner att behöva byggas, både i Norden och i Tyskland. Mer gas i systemet leder till ökade kostnader på marginalen och ett högre elpris både i Tyskland och i Norden.

20 SLUTSATSER 20

21 Inte osannolikt att 5 eller 6 reaktorer 21 tas ur drift

22 Prisnivån i Norden kommer att stiga 22 efter 2020

23 Svårt att idag förutse åt vilket håll kraftflöden kommer att gå i framtiden 23

24 Förekomst av negativa priser även i 24 Norden:

25 Marknadsintegrationen fortsätter och marknadsmodellen förändras: 25 EU kommer att göra vad som krävs för att försöka integrera marknader och därmed underlätta för mer förnybar kraftproduktion.

26 Alltmer ansträngd effektbalans 26 Andelen fossilkraft har minskat med 6 % mellan 2012 och 2014 inom EU och samtidig har andelen förnybart ökat med 5 % men eftersom den väderberoende kraften i väsentligt mindre grad bidrar till leveranssäkerhet kommer effektbalansen bli alltmer ansträngd i Europa och det kommer att behövas nya marknadsmodeller, för att hantera problemen.

27 Det politiska systemet kommer 27 även i framtiden att reglera marknaden på ett sätt som premierar produktion som släpper ut lite eller ingen koldioxid. Hur kraftsystemet kommer att utformas i Norden kommer i hög utsträckning att styras av EU:s överordnade målsättning att radikalt minskade utsläpp av CO2 inom energisektorn. Samtidigt kommer styrmedel sannolikt att bli mer rationella och logiska i framtiden:

28 Elcertifikatsystemet kommer enligt 28 energiöverenskommelsen att finnas kvar också efter 2020:

29 Omställning av energisystemet 29 saktar in i Tyskland:

30 Bas scenario 1: 30 Fyra kärnkraftsreaktorer läggs ner (2800 MW) och ytterligare ca 12 TWh vind i Sverige fram till Balansen stärks och ger ett överskott på 10 TWh fram till 2025 förutsatt en förbrukningsökning på 9TWh.

31 Scenario Vindkraftsutbyggnaden efter 2020 ökar ytterligare, sex av tio reaktorer stängs i Sverige och den finska reaktorn kör på halvfart vilket leder till ett överskott på ca 20 TWh.

32 Scenario Samma som scenario 2 men alla reaktorer stängs och 10 TWh offshore vind byggs ( =-7)

33 Scenario och utbud 2025 jämfört med situation i balans EUR/MWh S/V=sommar/vinter Lågt pris: Medelhögt Högt pris: Scenario 1: +10 TWh Scenario 2: +20 TWh Energibalans ungefär som idag, ej ngn större brist på effekt. Prisökning på grund av prisutjämning med Tyskland och högre marginalkostnad i Ty samt nya kablar som möjliggör export av produktionsöverskott Stärkt energibalans (stort produktionsöverskott) men brist på effekt, speciellt vintertid (vind istället för kärnkraft) Mer väderberoende kraft Högre volatilitet och stora prisskillnader mellan sommar och vinter Medelhögt pris: Marginalkostnad gas alt stenkol sätter priset Låga priser sommar, situationer kan uppstå då det är svårt att exportera elen. Medelhöga till höga priser under vinter då Sv kan vara beroende av import vissa tider. Jfr Belgien som ligger 8-10 EUR över Ty. Jfr också Norra Europa vid kall och torr vinter nedan.

34 34 Scenario och utbud 2025 jämfört med situation i balans EUR/MWh S/V=sommar/vinter Lågt pris: Medelhögt Högt pris: Scenario 3: -7 TWh Dålig energibalans (produktionsunderskott) och brist på effekt många timmar under vintern. (ännu mer vind och ingen kärnkraft) Mycket hög volatilitet och höga priser på vintern, gasturbiner kör på vintern och priset hamnar över det Tyska på samma sätt som UK och Holland ligger över Ty idag. Marginalkostnad i Ty sätter priset under sommaren och priset hamnar över de Ty priserna under vintern. Jfr Spanien med högre pris än omkringliggande marknader trots sammankopplingen mot Frankrike lyckades marginalkostnad i Tyskland sätter priset under sommaren och inte exporten från Fr till Sp att trycka ner priset något nämnvärt i Spanien.

Moditys pristro kort, medel och lång sikt

Moditys pristro kort, medel och lång sikt Juni 2015 Moditys pristro kort, medel och lång sikt Kraftläget inför sommaren och hösten Vi har en mycket hög kraftbalans inför sommaren. Det betyder att vi har mycket vatten i systemet och det är högst

Läs mer

Elcertifikat, elpris och handel med utsläppsrätter. Mia Bodin Bodecker Partners

Elcertifikat, elpris och handel med utsläppsrätter. Mia Bodin Bodecker Partners Elcertifikat, elpris och handel med utsläppsrätter Mia Bodin 2017-06-13 VI ÄR BODECKER PARTNERS Oberoende rådgivning...och förvaltning av Elcertifikat, EUA och nordiska elprisrisker Den nordiska Elmarknaden

Läs mer

Prisdiskussioner och Moditys senaste prognoser

Prisdiskussioner och Moditys senaste prognoser 2014-11-14 Prisdiskussioner och Moditys senaste prognoser Inledning I detta månadsbrev har vi delat upp prisdiskussionen i tre delar; kort sikt (Q1-15), medellång sikt (år 2015) samt lång sikt. För analysen

Läs mer

Vilka stora förändringar påverkar elpriserna på sikt?

Vilka stora förändringar påverkar elpriserna på sikt? 2013-12-20 Vilka stora förändringar påverkar elpriserna på sikt? Vi har nu skrivit några månadsbrev om vår tro kring elpriser, utsläppsrätter och elcertifikat. Fokus har oftast legat på kommande kvartal

Läs mer

Europas påverkan på Sveriges elnät

Europas påverkan på Sveriges elnät Europas påverkan på Sveriges elnät Värme- och Kraftkonferensen 2013-11-12 Hilda Dahlsten Europas påverkan på Sveriges elnät > Kraftsystemet 2013 > Den nordeuropeiska elmarknadens utveckling > Nyckelfrågor

Läs mer

Konsekvenser av höjda kvotnivåer i elcertfikatsystemet på elmarknaden

Konsekvenser av höjda kvotnivåer i elcertfikatsystemet på elmarknaden Konsekvenser av höjda kvotnivåer i elcertfikatsystemet på elmarknaden Harald Klomp Riksdagsseminarium om förnybar el och elmarknaden 14-05-07 14-05-08 1 Mikael Lundin, vd Nordpool, 3 februari 14: - Om

Läs mer

Sammanfattning inputs och förutsättningar i Ei:s bedömning av effekt- och energibalansen 2025

Sammanfattning inputs och förutsättningar i Ei:s bedömning av effekt- och energibalansen 2025 Sammanfattning inputs och förutsättningar i Ei:s bedömning av effekt- och energibalansen 2025 Sammanfattning inputs och förutsättningar i Ei:s bedömning av effekt- och energibalansen 2025 Modellbakgrund

Läs mer

Vindkraftsutbyggnad i Sverige

Vindkraftsutbyggnad i Sverige Vindkraftsutbyggnad i Sverige Förutsättningar och prognos Balingsholm 1 oktober 2014 Tomas Hallberg Svensk Vindenergi Förutsättningar och prognos Kontrollstation 2015 Elcertifikat 2020-2030 EU:s 2030-ramverk

Läs mer

Nedan visas den senaste veckans medelvärden och utvecklingen från veckan innan. Systempris 2176,5 GWh 15,8 EUR/MWh Temperatur

Nedan visas den senaste veckans medelvärden och utvecklingen från veckan innan. Systempris 2176,5 GWh 15,8 EUR/MWh Temperatur 1 (12) Läget på elmarknaden Vecka 32 Ansvarig: Kaj Forsberg kaj.forsberg@ei.se Veckan i korthet En ökande elanvändning bidrog till att spotpriserna i Sverige och övriga Norden steg märkbart under den gångna

Läs mer

north european power perspectives

north european power perspectives north european power perspectives SOMMARLÄSNING Utbyggnaden av förnybar kraft och dess påverkan på elpris och investeringar i icke-förnybar kraft Profu NEPP report Maj 213 Utbyggnaden av förnybar kraft

Läs mer

Remissyttrande från SKGS över Svenska Kraftnäts Nätutvecklingsplan

Remissyttrande från SKGS över Svenska Kraftnäts Nätutvecklingsplan 2015-11-13 Svenska Kraftnät Box 1200 172 24 Sundbyberg Remissyttrande från SKGS över Svenska Kraftnäts Nätutvecklingsplan 2016-2025 SKGS har getts möjlighet att delge sina synpunkter på Svenska Kraftnäts

Läs mer

Hur ska Sverige möta framtidens utmaningar?

Hur ska Sverige möta framtidens utmaningar? Hur ska Sverige möta framtidens utmaningar? Svensk bearbetning av Energimarknadsinspektionens (Ei:s) generaldirektör Anne Vadasz Nilssons tal vid energikonferens i Luleå 23 24 augusti 2016. (Observera

Läs mer

SVEBIO Svenska Bioenergiföreningen /Kjell Andersson. REMISSYTTRANDE M2016/01587/Ee

SVEBIO Svenska Bioenergiföreningen /Kjell Andersson. REMISSYTTRANDE M2016/01587/Ee SVEBIO Svenska Bioenergiföreningen /Kjell Andersson 2016-11- 25 REMISSYTTRANDE M2016/01587/Ee Till Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande över Energimyndighetens rapport kontrollstation

Läs mer

Så påverkas energisystemet av en storskalig expansion av solel

Så påverkas energisystemet av en storskalig expansion av solel Så påverkas energisystemet av en storskalig expansion av solel Erik Axelsson 217-3-8 Nyligen avslutat projekt på Profu Utbyggnad av solel i Sverige Möjligheter, utmaningar och systemeffekter Förutsättningar

Läs mer

Bodecker Partners. Vindkraftseminarie Eolus Vind

Bodecker Partners. Vindkraftseminarie Eolus Vind Vindkraftseminarie Eolus Vind 2019-01-26 Vi är BODECKER PARTNERS Oberoende rådgivning och förvaltning av Elcertifikat, utsläppsrätter och nordiska elprisrisker FRAMTIDEN FÖR ELCERTIFIKATEN? Elcertifikat

Läs mer

Farväl till kärnkraften?

Farväl till kärnkraften? Farväl till kärnkraften? En analys av Sveriges framtida elförsörjning Per Kågeson Svensk Energi 2014-10-01 Kärnkraften i världen 2014 Antal reaktorer USA 104 Ryssland 23 Kanada 19 Kina 20 EU 132 Indien

Läs mer

Svenska kraftnäts syn på utmaningar i framtidens elnät

Svenska kraftnäts syn på utmaningar i framtidens elnät Svenska kraftnäts syn på utmaningar i framtidens elnät Värme- och Kraftkonferensen 7 november 217 Hilda Dahlsten 2 Innehåll > Från nätutveckling till systemutveckling > Kraftsystemet från idag till 24

Läs mer

Kylan gör att elpriserna stiger och därmed bröts trenden med lägre spotpriser än föregående år under vecka 48.

Kylan gör att elpriserna stiger och därmed bröts trenden med lägre spotpriser än föregående år under vecka 48. 1 (11) Läget på elmarknaden Vecka 48 Ansvarig: Elin Söderlund elin.soderlund@ei.se Veckan i korthet Kylan gör att elpriserna stiger och därmed bröts trenden med lägre spotpriser än föregående år under

Läs mer

Elmarknaden månader på 15 minuter. Anton Tigerstedt Journalist Nyhetsbyrån Montel

Elmarknaden månader på 15 minuter. Anton Tigerstedt Journalist Nyhetsbyrån Montel Elmarknaden 2018 10 månader på 15 minuter Anton Tigerstedt Journalist Nyhetsbyrån Montel Montel mer än en nyhetsbyrå Geografisk spridning Huvudkontor Oslo / Lokalkontor: Stockholm, London, Berlin, Frankfurt,

Läs mer

Tillgängligheten i den svenska kärnkraften är i dagsläget 58 procent efter att Ringhals 1 och Forsmark 1 kommit åter i drift under veckan.

Tillgängligheten i den svenska kärnkraften är i dagsläget 58 procent efter att Ringhals 1 och Forsmark 1 kommit åter i drift under veckan. 1 (11) Läget på elmarknaden Vecka 33 Ansvarig: Elin Larsson elin.larsson@ei.se Veckan i korthet Ökad import höll nere elpriserna i Norden. Systempriset för Nord Pool Spot var i genomsnitt 34,1 EUR/MWh

Läs mer

Priserna i Norden gick upp både på råkraftmarknaden och den finansiella marknaden under vecka 45 som en reaktion på kallare och torrare väderlek.

Priserna i Norden gick upp både på råkraftmarknaden och den finansiella marknaden under vecka 45 som en reaktion på kallare och torrare väderlek. 1 (11) Läget på elmarknaden Vecka 45 Ansvarig: Lovisa Elfman lovisa.elfman@ei.se Veckan i korthet Priserna i Norden gick upp både på råkraftmarknaden och den finansiella marknaden under vecka 45 som en

Läs mer

100% förnybar energi i det Svenska El-Energisystemet Svensk Vindkraftförening 30 års Jubileum och stämma, Kalmar-salen, Kalmar

100% förnybar energi i det Svenska El-Energisystemet Svensk Vindkraftförening 30 års Jubileum och stämma, Kalmar-salen, Kalmar 100% förnybar energi i det Svenska El-Energisystemet Svensk Vindkraftförening 30 års Jubileum och stämma, Kalmar-salen, Kalmar 13 maj 2016 Lennart Söder Professor Elektriska Energisystem, KTH Sveriges

Läs mer

SVEBIO Svenska Bioenergiföreningen /Kjell Andersson REMISSYTTRANDE N2014/734/E

SVEBIO Svenska Bioenergiföreningen /Kjell Andersson REMISSYTTRANDE N2014/734/E SVEBIO Svenska Bioenergiföreningen /Kjell Andersson 2014-05- 16 REMISSYTTRANDE N2014/734/E Till Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande över Energimyndighetens uppdragsredovisning Kontrollstation

Läs mer

Vilken påverkan har en ökad andel variabel elproduktion?:

Vilken påverkan har en ökad andel variabel elproduktion?: Vilken påverkan har en ökad andel variabel elproduktion?: Hur gör vi för att säkerställa en fungerande framtida elmarknad med stor andel variabel elproduktion? Norra Latin Stockholm 7 april 2016 Lennart

Läs mer

Läget på elmarknaden Vecka 47. Veckan i korthet. Ansvarig: Elin Larsson

Läget på elmarknaden Vecka 47. Veckan i korthet. Ansvarig: Elin Larsson 1 (11) Läget på elmarknaden Vecka 47 Ansvarig: Elin Larsson elin.larsson@ei.se Veckan i korthet Under vecka 47 var prisskillnaden stor mellan de svenska spotprisområdena. I veckogenomsnitt var priset i

Läs mer

Läget på elmarknaden Vecka 46. Veckan i korthet. Ansvarig: Jens Lundgren

Läget på elmarknaden Vecka 46. Veckan i korthet. Ansvarig: Jens Lundgren 1 (11) Läget på elmarknaden Vecka 46 Ansvarig: Jens Lundgren jens.lundgren@ei.se Veckan i korthet Vecka 46 blev en vecka med varmt väder i Sverige med en temperatur nästan 3 grader över normalt för årstiden.

Läs mer

Läget på elmarknaden Vecka 18. Veckan i korthet. Ansvarig: Jens Lundgren jens.lundgren@ei.se

Läget på elmarknaden Vecka 18. Veckan i korthet. Ansvarig: Jens Lundgren jens.lundgren@ei.se 1 (12) Läget på elmarknaden Vecka 18 Ansvarig: Jens Lundgren jens.lundgren@ei.se Veckan i korthet Under vecka 18 har vårfloden fortsatt i både Sverige och Norge. Samtidigt börjar den svenska kärnkraften

Läs mer

Framtida prisskillnader mellan elområden 2012-06-12

Framtida prisskillnader mellan elområden 2012-06-12 Framtida prisskillnader mellan elområden 2012-06-12 Modity Energy Trading Energihandel som skapar kundvärden Modity ska vara en attraktiv och självklar motpart i alla former av bilateral och marknadsbaserad

Läs mer

Steget före med dina energiaffärer

Steget före med dina energiaffärer Steget före med dina energiaffärer Politiska klimatåtgärder Avgörande händelser och påverkan på elpriset Mia Bodin, Modity Energy Trading Agenda 1. Kort om Modity Energy Trading 2. Politiska klimatåtgärder

Läs mer

SKS Tendens Kärnkraftens stabiliserande egenskaper hur säkra fortsatt drift?

SKS Tendens Kärnkraftens stabiliserande egenskaper hur säkra fortsatt drift? SKS Tendens Kärnkraftens stabiliserande egenskaper hur säkra fortsatt drift? Johan Svenningsson Det är dags att komma ut 2 Unipers marknader Uniper verkar på energimarknaderna från Amerika till Asien.

Läs mer

Priser och marknadsutsikter

Priser och marknadsutsikter Priser och marknadsutsikter 218-5-25 VI ÄR BODECKER PARTNERS FREDRIK BODECKER har 2 års erfarenhet av energihandel inom el, gas, kol, olja och miljöinstrument. Han har varit verksam i ledande befattningar

Läs mer

Pressinformation. 11 april 2007

Pressinformation. 11 april 2007 Pressinformation 11 april 2007 Elmarknadsrapport Av Anna Eriksmo, E.ON Energihandel Nordic E.ON Sverige AB (Publ) 205 09 Malmö www.eon.se Johan Aspegren Tel 040-25 58 75 Fax 040-97 05 91 Johan.aspegren@eon.se

Läs mer

Seminarium om elsystemet

Seminarium om elsystemet 2014-06-04 1 (5) Seminarium om elsystemet Under seminariet om elsystemet ställdes följande frågor till grupperna: Vad krävs för att uppnå långsiktig hållbarhet (ekonomisk, ekologisk och social) i det svenska

Läs mer

Trots ökad tillgänglighet i den svenska kärnkraften steg de nordiska elpriserna med 18 procent under veckan som gick.

Trots ökad tillgänglighet i den svenska kärnkraften steg de nordiska elpriserna med 18 procent under veckan som gick. 1 (12) Läget på elmarknaden Vecka 14 Ansvarig: Håkan Östberg hakan.ostberg@ei.se Veckan i korthet Trots ökad tillgänglighet i den svenska kärnkraften steg de nordiska elpriserna med 18 procent under veckan

Läs mer

KRAFTPRODUKTION SAMT ÖVERFÖRING AV EL. 2013-08-27 Guy-Raymond Mondzo, ÅF

KRAFTPRODUKTION SAMT ÖVERFÖRING AV EL. 2013-08-27 Guy-Raymond Mondzo, ÅF KRAFTPRODUKTION SAMT ÖVERFÖRING AV EL 2013-08-27 Guy-Raymond Mondzo, ÅF Olika byggstenar i elproduktion Den svenska elproduktionen utgörs av fyra byggstenar vilka nära hänger ihop och som alla behövs.

Läs mer

El från förnybara källor. Den nya torktumlaren

El från förnybara källor. Den nya torktumlaren El från förnybara källor Den nya torktumlaren Många stora förändringar Ved (förnybart) Kol och olja Kol och olja Kol, olja och vattenkraft (förnybart) Kol, olja och vattenkraft Vattenkraft och kärnkraft

Läs mer

Biokraftvärme isverigei framtiden

Biokraftvärme isverigei framtiden Biokraftvärme isverigei framtiden Kjell Andersson Svebio Ekonomisk tillväxt och utsläpp av växthusgaser 1990 2009 1 Sveriges energianvändning 2010 Vindkraft; Naturgas; 3,2 TWh (0,8%) 14,4 TWh 3,6%) Värmepumpar

Läs mer

Läget på elmarknaden Vecka 40. Veckan i korthet. Ansvarig: Jens Lundgren

Läget på elmarknaden Vecka 40. Veckan i korthet. Ansvarig: Jens Lundgren 1 (11) Läget på elmarknaden Vecka 4 Ansvarig: Jens Lundgren jens.lundgren@ei.se Veckan i korthet Veckan som gick karaktäriserades av kyligt väder, ett inflöde i de svenska vattenmagasinen något över det

Läs mer

Vindkraftutbyggnad. Svensk Vindenergi Tomas Hallberg

Vindkraftutbyggnad. Svensk Vindenergi Tomas Hallberg Vindkraftutbyggnad Svensk Vindenergi 2016-10-04 Tomas Hallberg Vind 2016 26-27 oktober Münchenbryggeriet, Stockholm Välkommen, vi ses på Vind! Vindkraftsutbyggnad 2016 Totalt vid utgången av 2015 Vindkraftverk:

Läs mer

En perfekt storm. Varför har elpriserna varit så höga? Underbar sommar! mycket dålig hydrologisk situation i Norden, samt kärnkraftsrevisioner

En perfekt storm. Varför har elpriserna varit så höga? Underbar sommar! mycket dålig hydrologisk situation i Norden, samt kärnkraftsrevisioner Nordiska elpriser Varför har elpriserna varit så höga? Underbar sommar! mycket dålig hydrologisk situation i Norden, samt kärnkraftsrevisioner Höga temperaturer i Europa och Asien Höga vattentemperaturer

Läs mer

Läget på elmarknaden Vecka 36. Veckan i korthet. Ansvarig: Håkan Östberg

Läget på elmarknaden Vecka 36. Veckan i korthet. Ansvarig: Håkan Östberg 1 (11) Läget på elmarknaden Vecka 36 Ansvarig: Håkan Östberg hakan.ostberg@ei.se Veckan i korthet Prognoser om torrare väderlek i kombination med fortsatta kärnkraftsproblem och överföringsbegräsningar

Läs mer

Kan baskraften möta utmaningarna på elmarknaden? - En rapport från ÅF

Kan baskraften möta utmaningarna på elmarknaden? - En rapport från ÅF Kan baskraften möta utmaningarna på elmarknaden? - En rapport från ÅF Innehåll Bakgrund Baskraft? Framtida kapacitetsmarknad? Sveriges energitillförsel och energianvändning Kärnkraftverk Gaskraftverk Sammanfattning

Läs mer

De svenska spotpriserna fortsätter att följa varandra inom elområdena även om priset var marginellt högre i SE4 jämfört med övriga tre elområden.

De svenska spotpriserna fortsätter att följa varandra inom elområdena även om priset var marginellt högre i SE4 jämfört med övriga tre elområden. 1 (11) Läget på elmarknaden Vecka 42 Ansvarig: Elin Söderlund elin.soderlund@ei.se Veckan i korthet I genomsnitt gick priserna ner med 3 procent under förra veckan. Nedgången kan delvis förklaras av att

Läs mer

Låg elanvändning och en stark hydrologisk balans bidrog till fortsatt låga svenska spotpriser för årstiden under veckan som gick.

Låg elanvändning och en stark hydrologisk balans bidrog till fortsatt låga svenska spotpriser för årstiden under veckan som gick. 1 (12) Läget på elmarknaden Vecka 31 Ansvarig: Håkan Östberg hakan.ostberg@ei.se Veckan i korthet Låg elanvändning och en stark hydrologisk balans bidrog till fortsatt låga svenska spotpriser för årstiden

Läs mer

Vindkraft är en baktung investering som behöver elcertifikat under 15 år

Vindkraft är en baktung investering som behöver elcertifikat under 15 år Vindkraft är en baktung investering som behöver elcertifikat under 15 år 2014-01-14 2014-01-16 Page 1 Det som ger oss problem är inte vad vi inte vet utan vad vi är helt övertygade om, men som visar sig

Läs mer

Energiledarkonferensen 2009. Så här ser elproduktionen ut 2030

Energiledarkonferensen 2009. Så här ser elproduktionen ut 2030 Energiledarkonferensen 2009 Så här ser elproduktionen ut 2030 Henrik Wingfors Svensk Energi Innehåll Faktorer som påverkar framtidens elproduktion Politiska styrmedel Kärnkraft Infasningen av all förnybar

Läs mer

Förändrade roller på elmarknaden

Förändrade roller på elmarknaden 1 Förändrade roller på elmarknaden Traditionellt: Produktionen i hög grad styrbar Förbrukningen styr produktionen Efterfrågeflexibilitet finns, men spelar en relativt t sett liten roll Tidsdifferentierade

Läs mer

Fortsatt milt väder och gott om vatten i magasinen bidrog till att elpriserna under veckan som gick föll med 6 procent.

Fortsatt milt väder och gott om vatten i magasinen bidrog till att elpriserna under veckan som gick föll med 6 procent. 1 (12) Läget på elmarknaden Vecka 11 Ansvarig: Sigrid Granström sigrid.granstrom@ei.se Veckan i korthet Fortsatt milt väder och gott om vatten i magasinen bidrog till att elpriserna under veckan som gick

Läs mer

Framtidens elmarknad. Johan Svenningsson

Framtidens elmarknad. Johan Svenningsson Framtidens elmarknad Johan Svenningsson Unipers marknader Uniper verkar på energimarknaderna från Amerika till Asien. De viktigaste marknaderna är Tyskland, Storbritannien, Sverige, Frankrike, Beneluxländerna

Läs mer

Utbyggnad av solel i Sverige - Möjligheter, utmaningar och systemeffekter

Utbyggnad av solel i Sverige - Möjligheter, utmaningar och systemeffekter Utbyggnad av solel i Sverige - Möjligheter, utmaningar och systemeffekter Peter Blomqvist 217-5-1 Utbyggnad av solel i Sverige - Möjligheter, utmaningar och systemeffekter Förutsättningar för och systemeffekter

Läs mer

Milda och blöta långtidsprognoser fortsätter att pressa marknadens förväntningar om vinterns elpriser.

Milda och blöta långtidsprognoser fortsätter att pressa marknadens förväntningar om vinterns elpriser. 1 (11) Läget på elmarknaden Vecka 49 Ansvarig: Håkan Östberg hakan.ostberg@ei.se Veckan i korthet Milda och blöta långtidsprognoser fortsätter att pressa marknadens förväntningar om vinterns elpriser.

Läs mer

100 procent förnybart, elcertifikat och havsbaserad vind

100 procent förnybart, elcertifikat och havsbaserad vind 100 procent förnybart, elcertifikat och havsbaserad vind 10 maj 2017 Martin Johansson Enheten för förnybar energi Några viktiga utgångspunkter 100 procent förnybart till 2040 Ingen tvångsnedstängning av

Läs mer

Läget på elmarknaden Vecka 34. Veckan i korthet. Ansvarig: Elin Larsson

Läget på elmarknaden Vecka 34. Veckan i korthet. Ansvarig: Elin Larsson 1 (11) Läget på elmarknaden Vecka 34 Ansvarig: Elin Larsson elin.larsson@ei.se Veckan i korthet Importbegränsningar från Norge i kombination med låg svensk kärnkraftproduktion och låg vindkraftproduktion

Läs mer

Veckan som gick karaktäriserades av ett vårflodsliknande inflöde i de svenska vattenmagasinen och fortsatta driftproblem med kärnkraften.

Veckan som gick karaktäriserades av ett vårflodsliknande inflöde i de svenska vattenmagasinen och fortsatta driftproblem med kärnkraften. 1 (11) Läget på elmarknaden Vecka 39 Ansvarig: Håkan Östberg hakan.ostberg@ei.se Veckan i korthet Veckan som gick karaktäriserades av ett vårflodsliknande inflöde i de svenska vattenmagasinen och fortsatta

Läs mer

Nedan visas den senaste veckans medelvärden och utvecklingen från veckan innan. Systempris 2206,8 GWh 27,9 EUR/MWh Temperatur

Nedan visas den senaste veckans medelvärden och utvecklingen från veckan innan. Systempris 2206,8 GWh 27,9 EUR/MWh Temperatur 1 (12) Läget på elmarknaden Vecka 33 Ansvarig: Sigrid Granström Sigrid.granstrom@ei.se Veckan i korthet En ökande elanvändning bidrog till att spotpriserna i Sverige och övriga Norden steg märkbart under

Läs mer

Hur blåser vindarna. Potential, vad kan man göra, vad får man plats med och tekniska möjligheter. Power Väst - Chalmers, 5 september 2014

Hur blåser vindarna. Potential, vad kan man göra, vad får man plats med och tekniska möjligheter. Power Väst - Chalmers, 5 september 2014 Hur blåser vindarna Potential, vad kan man göra, vad får man plats med och tekniska möjligheter Power Väst - Chalmers, 5 september 2014 Lennart Söder Professor i Elektriska Energisystem, KTH Vindkraft

Läs mer

På väg mot ett koldioxidneutralt samhälle med el i tankarna!

På väg mot ett koldioxidneutralt samhälle med el i tankarna! På väg mot ett koldioxidneutralt samhälle med el i tankarna! Världen, och särskilt den industrialiserade delen av världen, står inför stora krav på minskning av växthusgasutsläpp. I Sverige har regeringen

Läs mer

Läget på elmarknaden Vecka 43. Veckan i korthet. Ansvarig: Lovisa Elfman

Läget på elmarknaden Vecka 43. Veckan i korthet. Ansvarig: Lovisa Elfman 1 (11) Läget på elmarknaden Vecka 43 Ansvarig: Lovisa Elfman lovisa.elfman@ei.se Veckan i korthet Mildare väderlek och nederbörd ledde till fallande priser på den nordiska spotmarknaden. Även på den finansiella

Läs mer

Elprisutveckling samt pris på terminskontrakt

Elprisutveckling samt pris på terminskontrakt Pressinformation E.ON Sverige AB (Publ) 205 09 Malmö www.eon.se 2007-05-15 Elmarknadsrapport Av Anna Eriksmo, E.ON Energihandel Nordic Johan Aspegren Tel 040-25 58 75 Fax 040-97 05 91 Johan.aspegren@eon.se

Läs mer

Vindkraftutbyggnadförutsättningar

Vindkraftutbyggnadförutsättningar Vindkraftutbyggnadförutsättningar och prognos Svensk Vindenergi 2015-09-29 Tomas Hallberg Agenda Statistik och prognos Förutsättningar Styrmedel Nätinfrastruktur Vikande lönsamhet Goda vindlägen Vind 2015

Läs mer

Ett robust och leveranssäkert elsystem vad säger forskningen?

Ett robust och leveranssäkert elsystem vad säger forskningen? Hur skapar vi ett robust elsystem för år 2050? Ett robust och leveranssäkert elsystem vad säger forskningen? Energikommissionen - Tekniska museet 7 december 2015 Lennart Söder Professor Elektriska Energisystem,

Läs mer

Läget på elmarknaden Vecka 1. Veckan i korthet. Ansvarig: Elin Söderlund elin.soderlund@ei.se

Läget på elmarknaden Vecka 1. Veckan i korthet. Ansvarig: Elin Söderlund elin.soderlund@ei.se 1 (11) Läget på elmarknaden Vecka 1 Ansvarig: Elin Söderlund elin.soderlund@ei.se Veckan i korthet Priserna i Norden har varit relativt låga under jul och nyårsveckorna. I Danmark var priserna negativa

Läs mer

Läget på elmarknaden Vecka 32. Veckan i korthet. Ansvarig: Elin Larsson

Läget på elmarknaden Vecka 32. Veckan i korthet. Ansvarig: Elin Larsson 1 (11) Läget på elmarknaden Vecka 32 Ansvarig: Elin Larsson elin.larsson@ei.se Veckan i korthet På grund av tekniska problem lyckades inte Nord Pool Spot med att beräkna spotpriser för måndagen den 5 augusti.

Läs mer

Allra lägst priser i det nordiska systemet noterades under veckan i västra Danmark (DK1). De högsta priserna fanns i östra Danmark (DK2).

Allra lägst priser i det nordiska systemet noterades under veckan i västra Danmark (DK1). De högsta priserna fanns i östra Danmark (DK2). 1 (11) Läget på elmarknaden Vecka 41 Ansvarig: Kaj Forsberg kaj.forsberg@ei.se Veckan i korthet Utvecklingen på elmarknaden under vecka 41 var blandad. Spotpriserna sjönk i förhållande till veckan innan.

Läs mer

Elbilens utmaningar och möjligheter. Per Kågeson Nature Associates 2010-11-25

Elbilens utmaningar och möjligheter. Per Kågeson Nature Associates 2010-11-25 Elbilens utmaningar och möjligheter Per Kågeson Nature Associates 2010-11-25 Verkningsgrad hos elbil % Transmissionsförluster på nätet 8 Förluster vid laddning av batterierna 5 Batteriernas självurladdning

Läs mer

Elcertifikat återhämtning eller kollaps? Några slutsatser

Elcertifikat återhämtning eller kollaps? Några slutsatser Elcertifikat återhämtning eller kollaps? Några slutsatser Elcertifikatsystemet har varit ett lyckat system som bidragit till förnybar kraft till låg kostnad. Ambitionshöjningen som ökar målet med 2 TWh

Läs mer

Klimatcertifikat för fordonsbränsle En idéskiss. Nils Andersson, Nilsan Energikonsult AB

Klimatcertifikat för fordonsbränsle En idéskiss. Nils Andersson, Nilsan Energikonsult AB Klimatcertifikat för fordonsbränsle En idéskiss Nils Andersson, Nilsan Energikonsult AB www.nilsan.se Elcertifikat Certifikat Certifikat pris MWh El El pris 2 IEAs granskning av Sveriges Energipolitik

Läs mer

Under veckan som gick närmade sig systempriset i Norden det svenska priset på el. I Sverige gick priserna ned medan systempriset i Norden ökade.

Under veckan som gick närmade sig systempriset i Norden det svenska priset på el. I Sverige gick priserna ned medan systempriset i Norden ökade. 1 (11) Läget på elmarknaden Ansvarig: Elin Söderlund elin.soderlund@ei.se Veckan i korthet Under veckan som gick närmade sig systempriset i Norden det svenska priset på el. I Sverige gick priserna ned

Läs mer

Vindkraft i Sverige. - Möjligheter och hinder för vindkraftutbyggnad i Sverige. Eric Birksten Svensk Vindenergi

Vindkraft i Sverige. - Möjligheter och hinder för vindkraftutbyggnad i Sverige. Eric Birksten Svensk Vindenergi Vindkraft i Sverige - Möjligheter och hinder för vindkraftutbyggnad i Sverige. Eric Birksten Svensk Vindenergi Svensk Vindenergi 125 medlemsföretag Internationella kraftbolag Kommunala kraftbolag Projekteringsföretag

Läs mer

Behövs en omfattande vindkraftsutbyggnad i Sverige? Harry Frank. IVA och KVA. Harry Frank KVA - 1. 7 maj 2014 5/10/2014

Behövs en omfattande vindkraftsutbyggnad i Sverige? Harry Frank. IVA och KVA. Harry Frank KVA - 1. 7 maj 2014 5/10/2014 Harry Frank KVA - 1 5/10/2014 Harry Frank IVA och KVA Behövs en omfattande vindkraftsutbyggnad i Sverige? 7 maj 2014 - Harry Frank KVA - 2 Behövs en omfattande vindkraftsutbyggnad i Sverige? För att besvara

Läs mer

RÅVAROR. Handla el via Handelsbanken

RÅVAROR. Handla el via Handelsbanken RÅVAROR Handla el via Handelsbanken Handla el via Handelsbanken Elmarknaden skiljer sig från många andra råvarumarknader i och med att el inte kan lagras. Den måste konsumeras samtidigt som den produceras

Läs mer

Utsläppsrätter och elcertifikat att hantera miljöstyrmedel i praktiken. Karin Jönsson E.ON Sverige, Stab Elproduktion

Utsläppsrätter och elcertifikat att hantera miljöstyrmedel i praktiken. Karin Jönsson E.ON Sverige, Stab Elproduktion Utsläppsrätter och elcertifikat att hantera miljöstyrmedel i praktiken Karin Jönsson E.ON Sverige, Stab Elproduktion E.ON Sveriges el- och värmeproduktion 2005 Övrigt fossilt 6 % Förnybart (vatten, vind,

Läs mer

Lägesrapport Nordisk elmarknad

Lägesrapport Nordisk elmarknad 215-11-2 E.ON Sverige AB Veckorapport, v. 45 Lägesrapport Nordisk elmarknad Sammanfattning Förra veckans nordiska spotpris blev 26,6 EUR/MWh, vilket var som förväntat. Uppdaterade siffror visar att det

Läs mer

Elmarknadsrapport Q3-14

Elmarknadsrapport Q3-14 Svängiga väderprognoser Under veckan som gått har vi haft mycket osäkra prognoser som svängt varannan dag. Orsaken till detta är att vi inte har haft något stabilt högtryck över södra Europa vilket har

Läs mer

Kraftbalansen i Sverige under timmen med högst elförbrukning

Kraftbalansen i Sverige under timmen med högst elförbrukning Kraftbalansen i Sverige under timmen med högst elförbrukning Erik Hellström Marknads- och systemutveckling Energianalys (ME) Kraftbalansrapporten > Enligt regleringsbrevet ska affärsverket Svenska Kraftnät

Läs mer

Energiläget 2018 En översikt

Energiläget 2018 En översikt Energiläget 218 En översikt ENERGILÄGET 218 En samlad bild över energiläget i Sverige Energimyndigheten ansvarar för att ta fram den officiella energistatistiken i Sverige. Vi sammanställer denna statistik

Läs mer

Rörligt eller Fast? Vem valde rätt avtal vintern 2012/2013?

Rörligt eller Fast? Vem valde rätt avtal vintern 2012/2013? Rörligt eller Fast? Vem valde rätt avtal vintern 2012/2013? Sammanfattning Rapporten Rörligt eller Fast? presenterar en analys av den ständigt återkommande frågan om jag ska välja rörligt eller fast elavtal.

Läs mer

Hur ser Svenskt Näringsliv på energifrågan och utvecklingen fram till 2020? Maria Sunér Fleming

Hur ser Svenskt Näringsliv på energifrågan och utvecklingen fram till 2020? Maria Sunér Fleming Hur ser Svenskt Näringsliv på energifrågan och utvecklingen fram till 2020? Maria Sunér Fleming Svenskt Näringsliv Svenskt Näringsliv företräder närmare 60 000 små, medelstora och stora företag 50 bransch-

Läs mer

Lägesrapport Nordisk elmarknad

Lägesrapport Nordisk elmarknad 215-11-9 E.ON Sverige AB Veckorapport, v. 46 Lägesrapport Nordisk elmarknad Sammanfattning Förra veckans nordiska spotpris blev 24,9 EUR/MWh, vilket var lägre än förväntat. Uppdaterade siffror visar att

Läs mer

Sammanfattning och slutsatser

Sammanfattning och slutsatser Sammanfattning och slutsatser Energimyndigheten bedömer att havsbaserad vindkraft på lång sikt kan spela en viktig roll i det svenska elsystemet men att ett särskilt stöd till havsbaserad vindkraft, utöver

Läs mer

Övergripande synpunkter

Övergripande synpunkter cc: Miljö- och energidepartementet m.registrator@regeringskansliet.se m.remisser-energi@regeringskansliet.se Er referens: M2017/00026/Ee Svensk Vindenergis synpunkter på Energikommissionens betänkande

Läs mer

Fortsatt pressade förväntningar för det nordiska elpriset inför den kommande vintern

Fortsatt pressade förväntningar för det nordiska elpriset inför den kommande vintern 1 (11) Läget på elmarknaden Vecka 46 Ansvarig: Håkan Östberg hakan.östberg@ei.se Veckan i korthet Fortsatt pressade förväntningar för det nordiska elpriset inför den kommande vintern En stark magasinfyllnadsgrad

Läs mer

Under vecka 26 uppstod stora prisskillnader mellan södra och norra Sverige bland annat på grund av det pågående nätunderhållet.

Under vecka 26 uppstod stora prisskillnader mellan södra och norra Sverige bland annat på grund av det pågående nätunderhållet. 1 (12) Läget på elmarknaden Vecka 26 Ansvarig: Sigrid Granström Sigrid.granstrom@ei.se Veckan i korthet Under vecka 26 uppstod stora prisskillnader mellan södra och norra Sverige bland annat på grund av

Läs mer

Kärnkraften kör med en kapacitet på 95 procent under måndagen. Det är i dagsläget endast en reaktor (O1) som inte producerar.

Kärnkraften kör med en kapacitet på 95 procent under måndagen. Det är i dagsläget endast en reaktor (O1) som inte producerar. 1 (11) Läget på elmarknaden Vecka 7 Ansvarig Sigrid Granström sigrid.granstrom@ei.se Veckan i korthet Spotpriserna steg något under vecka 7, till stor del på grund av kallare väderlek i delar av landet.

Läs mer

Fallande elpriser i hela Norden och fortsatt pressade förväntningar inför den kommande vintern.

Fallande elpriser i hela Norden och fortsatt pressade förväntningar inför den kommande vintern. 1 (11) Läget på elmarknaden Vecka 47 Ansvarig: Sigrid Granström sigrid.granstrom@ei.se Veckan i korthet Fallande elpriser i hela Norden och fortsatt pressade förväntningar inför den kommande vintern. De

Läs mer

Finansiella risker på dagens elmarknad

Finansiella risker på dagens elmarknad Finansiella risker på dagens elmarknad Lars Bergman Handelshögskolan i Stockholm Anförande vid Riskkollegiet den 18 mars 2016 Något om kraftsystemet Kraftsystemet har en vertikal struktur med fyra delsektorer:

Läs mer

Fortsatt varmt väder och prognoser med fortsatt värme och ytterligare nederbörd fortsätter att pressa marknadens förväntningar på vinterns elpriser.

Fortsatt varmt väder och prognoser med fortsatt värme och ytterligare nederbörd fortsätter att pressa marknadens förväntningar på vinterns elpriser. 1 (1) Läget på elmarknaden Vecka 5 Ansvarig: Jens Lundgren Jens.lungren@ei.se Veckan i korthet Fortsatt varmt väder och prognoser med fortsatt värme och ytterligare nederbörd fortsätter att pressa marknadens

Läs mer

Effekterna av en ökad andel variabel elproduktion. Energimarknadsinspektionen 21 september

Effekterna av en ökad andel variabel elproduktion. Energimarknadsinspektionen 21 september Effekterna av en ökad andel variabel elproduktion Energimarknadsinspektionen 21 september Välkomna 13-13.15 Välkomna 13.15-14.45 Antaganden Påverkan på grossistpriser Känslighetsanalys - kritiska punkter

Läs mer

Solenergi och vindkraft i energisystemet

Solenergi och vindkraft i energisystemet Solenergi och vindkraft i energisystemet Skånes Vindkraftsakademi Malmö 18 Mars 2015 Martin Lindholm New Technology & Innovation Manager E.ON Climate & Renewables Agenda Introduktion Technology & Innovation

Läs mer

Rekordlåga spotpriser under mars månad. Osedvanligt god tillgång i vattenmagasinen är den främsta orsaken.

Rekordlåga spotpriser under mars månad. Osedvanligt god tillgång i vattenmagasinen är den främsta orsaken. 1 (12) Läget på elmarknaden Vecka 13 Ansvarig: Sigrid Granström Sigrid.granstrom@ei.se Veckan i korthet Rekordlåga spotpriser under mars månad. Osedvanligt god tillgång i vattenmagasinen är den främsta

Läs mer

Nedan visar vi den senaste veckans medelvärden för Sverige. Pilarna illustrerar utvecklingen från veckan innan.

Nedan visar vi den senaste veckans medelvärden för Sverige. Pilarna illustrerar utvecklingen från veckan innan. 1 (11) Läget på elmarknaden Vecka 4 Ansvarig: Kaj Forsberg kaj.forsberg@ei.se Veckan i korthet Trots några mycket kalla dygn i stora delar av Norden fortsatte spotpriserna att falla under vecka 4. De kortfristiga

Läs mer

Vägval i Effektfrågan: Förutsättningar för en energy-only-marknad och aktiva konsumenter

Vägval i Effektfrågan: Förutsättningar för en energy-only-marknad och aktiva konsumenter Hur säkerställer vi väl fungerande energimarknader? Vägval i Effektfrågan: Förutsättningar för en energy-only-marknad och aktiva konsumenter Energikommissionen - Tekniska museet 27 oktober 2015 Lennart

Läs mer

Tysklands Energiewende. Håkan Feuk, Gasdagarna

Tysklands Energiewende. Håkan Feuk, Gasdagarna Tysklands Energiewende Håkan Feuk, Gasdagarna 2014-10-23 Den globala energimarknaden präglas av parallella trender, teknologiska genombrott och finansiell kris Efterfrågan på primärenergi väntas fortsatt

Läs mer

Fortsatt kyla och utebliven snösmältning medförde att onsdagens systempris blev det högsta på över två månader.

Fortsatt kyla och utebliven snösmältning medförde att onsdagens systempris blev det högsta på över två månader. 1 (12) Läget på elmarknaden Vecka 16 Ansvarig: Håkan Östberg hakan.ostberg@ei.se Veckan i korthet Fortsatt kyla och utebliven snösmältning medförde att onsdagens systempris blev det högsta på över två

Läs mer

north european power perspectives

north european power perspectives north european power perspectives SOMMARLÄSNING Den tyska kärnkraftavvecklingens effekter - Komplettering till tidigare NEPP-rapport Chalmers Uthålliga energisystem och Profu NEPP report Maj 2013 Den

Läs mer

Lägesrapport Nordisk elmarknad

Lägesrapport Nordisk elmarknad 214-12-1 E.ON Sverige AB Veckorapport, v. 49 Lägesrapport Nordisk elmarknad Sammanfattning Förra veckans nordiska spotpris blev 32,3 EUR/MWh, vilket var något lägre än förväntat. Uppdaterade siffror visar

Läs mer

Efter en avvaktande vår har nu vårfloden kommit igång ordenligt. Spotpriserna föll därför på elmarknaden under veckan som gick.

Efter en avvaktande vår har nu vårfloden kommit igång ordenligt. Spotpriserna föll därför på elmarknaden under veckan som gick. 1 (12) Läget på elmarknaden Vecka 21 Ansvarig: Håkan Östberg hakan.ostberg@ei.se Veckan i korthet Efter en avvaktande vår har nu vårfloden kommit igång ordenligt. Spotpriserna föll därför på elmarknaden

Läs mer

Prisbildning på el på den nordiska marknaden

Prisbildning på el på den nordiska marknaden 1 Prisbildning på el på den nordiska marknaden Peter Fritz, Christian Dahlström, Sweco Priset på el bestäms genom en daglig auktion på spotmarknaden Elektricitet är en speciell råvara i det avseendet att

Läs mer

Fakta om Modity. Energihandelsbolaget Modity startade 2010 av sina nuvarande ägare, Kraftringen och Öresundskraft (50-50).

Fakta om Modity. Energihandelsbolaget Modity startade 2010 av sina nuvarande ägare, Kraftringen och Öresundskraft (50-50). Fakta om Modity Energihandelsbolaget Modity startade 2010 av sina nuvarande ägare, Kraftringen och Öresundskraft (50-50). Bolagets 27 anställda utgår från kontoret i Lund. Balansansvar El (SE, DK, FI och

Läs mer