Sammanträdesdatum

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sammanträdesdatum"

Transkript

1 1(22) Plats och tid Nämndhuset, lokal: Örngrund kl Beslutande Anna Ljungdell (S), ordförande Daniel Adborn (FP) Harry Bouveng (M) Övriga närvarande Utses att justera Birgitta Elvås, kommunchef Annette Måhlstedt, personalchef 142 Bertil Lindberg, planeringschef Peter Björebo, ekonomichef Jan Ove Östbrink, miljö- och samhällsbyggnadschef fr o m kl 8.55 Harry Bouveng (M) Eva Ryman, sekreterare Justeringens plats och tid Underskrifter Sekreterare Kommunstyrelseförvaltningen kl Eva Ryman Paragrafer Ordförande Anna Ljungdell (S) Justerande Harry Bouveng (M) BEVIS Organ Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsens arbetsutskott Datum för anslags uppsättande Datum för anslags nedtagande Förvaringsplats för protokollet Kommunstyrelseförvaltningen Underskrift Eva Ryman

2 2(22) Ärenden vid kommunstyrelsens arbetsutskotts sammanträde den 5 september Personalfrågor 143. Yttrande over remiss Centralt utbrottsstöd Från fältepidemiologi till nationellt kunskapsstöd 144. Policy för representation i Nynäshamns kommun 145. Yttrande över remiss Slutbetänkandet Gör det enklare! SOU 2012: Ds 2012:21 Ny myndighet för infrastrukturfrågor för vård och apotek 147. Ändringar i renhållningstaxan för Svar på medborgarförslag om övergångsställen i Sunnerby 149. Svar på medborgarförslag om propellerblad i hamnen 150. Svar på medborgarförslag om rätt att delta i fullmäktiges debatt kring medborgarförslag 151. Sammanträdesdagar för kommunfullmäktige Sammanträdesdagar för kommunstyrelsen Sammanträdesdagar för kommunstyrelsens arbetsutskott Rapport över obesvarade motioner 155. Rapport över obesvarade medborgarförslag 156. Avtal avseende ombyggnad av Centralgatan och Skolgatan vid fastigheterna Älgen 7 och Grankotten 21, innebärande bl a övertagande av delar av fastigheterna Älgen 7 och Grankotten 21 och därmed sammanhängande åtaganden

3 3(22) Au / Personalfrågor Kommunchefen Birgitta Elvås informerar om följande: - Rekryteringen av kanslichef pågår och följer tidplanen. - Ny kansliorganisation fr o m den 1 september på kommunstyrelseförvaltningen. - Ny upphandlingsorganisation fr o m den 1 oktober. Haninge kommun har rekryterat upphandlingschef och upphandlare.

4 4(22) Au / Yttrande över remiss, Centralt utbrottsstöd från fältepidemiologi till nationellt kunskapsstöd Smittskyddsinstitutet har i en rapport gett förslag på hur det nationella utbrottsstödet ska förstärkas och hur den Centrala Fältepidemiologiska Gruppen (CFG) ska användas. Nynäshamns kommun har av Socialdepartementet ombetts att yttra sig över remissen. Ärendet redovisas i kommunstyrelseförvaltningens skrivelse den 22 augusti Förslag till beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår kommunstyrelsen besluta att tillstyrka remissförslaget i sin helhet, samt att avge yttrande i enlighet med kommunstyrelseförvaltningens förslag i tjänsteskrivelse Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår kommunstyrelsen besluta att tillstyrka remissförslaget i sin helhet, samt att avge yttrande i enlighet med kommunstyrelseförvaltningens förslag i tjänsteskrivelse

5 5(22) Au / Policy för representation i Nynäshamns kommun Kommunstyrelseförvaltningens ekonomiavdelning har fått uppdraget att utarbeta en policy för representation i Nynäshamns kommun. Syftet är att tydliggöra kommunens riktlinjer samt att säkerställa att de följs i hela organisationen. Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta: Anta policyn för representation i Nynäshamns kommun. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att anta policy för representation i Nynäshamns kommun.

6 6(22) Au / Yttrande över remiss av SOU 2012:33, Gör det enklare Nynäshamns kommun har getts möjlighet att yttra sig över slutbetänkandet av statens vård- och omsorgsutredning, SOU 2012:33, Gör det enklare. Förslag till beslut Kommunstyrelsen tar socialnämndens yttrande som sitt eget och överlämnar detsamma till Socialdepartementet som Nynäshamns yttrande avseende SOU 2012:33, Gör det enklare. Kommunstyrelsen tar socialnämndens yttrande som sitt eget och överlämnar detsamma till Socialdepartementet som Nynäshamns yttrande avseende SOU 2012:33, Gör det enklare.

7 7(22) Au / Yttrande över DS 2012:21, Ny myndighet för infrastrukturfrågor för vård och apotek. Nynäshamns kommun har getts möjlighet att yttra sig över DS , Ny myndighet för infrastrukturfrågor för vård och apotek. Departementsskrivelsen, DS , ser över förutsättningarna för att ombilda Apotekens Service AB till en myndighet. Utgångspunkten är att myndigheten ska ansvara för samma verksamhet som bolaget gör idag. Apotekens Service AB bildades den 1 juli 2009 som ett led i regeringens omreglering av apoteksmarknaden. I samband med bildandet övervägdes organisationsform för verksamheten och utifrån då rådande förutsättningar fann man det lämpligast att placera verksamheten i ett bolag. Verksamheten har utvecklats och delvis förändrats sedan dess, samtidigt som ett behov av allt fler gemensamma infrastrukturlösningar för vården (inkl. tandvård och apotek) och omsorgen har vuxit fram. Förslaget är att Apotekens Service AB ombildas till en myndighet den 1 januari Den nya myndigheten får ett vidgat ansvar för infrastruktur -uppgifter gentemot apotek och vård. Bedömningen i departementsskrivelsen är att det finns många fördelar med att låta bolaget utgöra grund för en ny infrastruktur-myndighet. För ställningstagande till framtida uppgifter för myndigheten krävs analys i varje enskilt fall. Myndigheten föreslås få namnet Myndigheten för apoteks- och vårdinfrastruktur (Inframed). Myndigheten föreslås vara lokaliserad till Stockholm och ledas av en styrelse. Förslag till beslut Kommunstyrelsen tar socialnämndens yttrande som sitt eget och överlämnar detsamma till Socialdepartementet som Nynäshamns yttrande över DS 2012:21, Ny myndighet för infrastrukturfrågor för vård och apotek. Kommunstyrelsen tar socialnämndens yttrande som sitt eget och överlämnar detsamma till Socialdepartementet som Nynäshamns yttrande över DS 2012:21, Ny myndighet för infrastrukturfrågor för vård och apotek.

8 8(22) Au / Ändringar i renhållningstaxan för år 2013 SRV-återvinning har lämnat ett förslag till renhållningstaxa för år 2012 till de fem ägarkommunerna, Botkyrka, Haninge, Huddinge, Nynäshamn och Salem. Förslaget innebär en generell höjning av renhållningstaxan med två procent från 1 januari Ärendet redovisas i SRV-återvinnings skrivelse daterad 20 juni Miljö- och samhällsbyggnadsnämndens yttrande Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden har vid sammanträde den 23 augusti 2012, 174, yttrat sig över SRV-återvinnings förslag till ändring av renhållningstaxan för år Nämnden har inga invändningar mot en höjning av taxan eftersom taxan ligger lägre än landet i snitt och följer renhållningsindex. Kommunstyrelseförvaltningens synpunkter Kommunstyrelseförvaltningen har ingen annan uppfattning än miljö- och samhällsbyggnadsnämndens bedömning av den föreslagna höjningen och föreslår att kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige att besluta i enlighet med förslaget från SRV-återvinning. Kommunstyrelseförvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att fastställa förändring av renhållningstaxan enligt SRV-återvinnings förslag till ändringar i renhållningstaxan för år Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att fastställa förändring av renhållningstaxan enligt SRV-återvinnings förslag till ändringar i renhållningstaxan för år 2013.

9 9(22) Au / Svar på medborgarförslag om övergångsställen i Sunnerby Marie-Louise Linderoth har kommit in med ett medborgarförslag den 17 januari 2011 om att belysta övergångsställen bör anläggas på Carl Bondes väg och Per Ols väg i Sunnerby. Dessa åtgärder behövs för att barnen i Sunnerbyskolan ska få en säker väg till och från idrottshallen anser förslagsställaren. Eleverna i Sunnerbyskolan går längs Sunnerbyvägen till och från aktiviteter i idrottshallen. De måste då korsa Carl Bondes väg och Per Ols väg och vid båda platserna saknas ordnade passager och övergångsställen. Gångbana finns på Sunnerbyvägens västra sida och utmed Carl Bondes vägs södra sida. Remiss Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslutade 22 mars 2012, 82, att förvaltningens synpunkter antas som sitt yttrande. Nämnden anser att behovet av övergångsställen enligt förslagsställarens förslag är litet. Övergångsställen med vita streck är mer en framkomlighetsåtgärd där fordonsmängden är stor än en trafiksäkerhetshöjande åtgärd. Sammanhängande gångstråk med tydliga korsningspunkter bidrar till en säkrare och tryggare väg. Med mittrefug och särskild belysning får fordonsförare lättare att se både gående och korsning. Nämnden håller med förslagsställaren att gångstråket och korsningspunkten vid korsningen Sunnerbyvägen Carl Bondes väg bör tydliggöras. Nämnden anser att åtgärder med hög prioritet i kommunens gång- och cykelplan ska åtgärdas i första hand. Några åtgärder på Sunnerbyvägen finns inte med i planen från Nya önskemål får tas upp och prioriteras med övriga åtgärder vid nästa uppdatering av gång- och cykelplanen. Vägnätet i Sunnerby är enskilt och underhålls av en vägförening. Det finns emellertid inga hinder om vägföreningen vill utföra trafiksäkerhetshöjande åtgärder på sina vägar. Finns önskemål och behov kan förvaltningen hjälpa till med förslag på lämpliga åtgärder och utformningar. Kommunstyrelseförvaltningens synpunkter Kommunstyrelseförvaltningen har ingen annan uppfattning än miljö- och samhällsbyggnadsnämndens bedömning att det är vägföreningens ansvar och föreslår att medborgarförslaget anses besvarat.

10 10(22) Au 148 Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta anse medborgarförslaget besvarat. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta anse medborgarförslaget besvarat.

11 11(22) Au / Svar på medborgarförslag om propellerblad i hamnen Gunilla Björklund har i ett medborgarförslag daterat 5 oktober 2011 föreslagit att kommunen gör en skulptur av ett stort rostfritt propellerblad som enligt förslagsställaren ligger vid en lada på Nynäs Gods. Skulpturen bör enligt förslaget ställas upp någonstans i hamnområdet. Ärendet har remitterats till kultur- och fritidsnämnden och miljö- och samhällsbyggnadsnämnden. Kultur- och fritidsnämnden beslutade 28 november 2011, 81, att återremittera ärendet med förslag till förvaltningen att ta kontakt med förslagsställaren och utreda kostnaden för installationen. Remiss Miljö- samhällsbyggnadsnämnden beslutade 15 december 2011, 214, att föreslå kommunfullmäktige att avslå förslaget. Nämnden konstaterar att det idag redan finns ett propellerblad i hamnområdet och att det propellerblad som ligger vid Nynäs gods är i privat ägo. Vidare konstaterar nämnden att ett detaljplanearbete pågår för hela hamnområdet och på sikt kommer området att omdanas. Kultur- och fritidsnämnden beslutade 20 februari 2012, 3, att överlämna framlagt yttrande till kommunfullmäktige. Nämnden konstaterar att förvaltningen har varit i kontakt med Nynäs Gods och fört en dialog med godsets förvaltare i ärendet. Det har då framkommit att godsets ägare har helt andra planer för propellerbladet och säger bestämt nej till förslaget. I och med detta faller medborgarförslaget i sin helhet. Kommunstyrelseförvaltningens synpunkter Kommunstyrelseförvaltningen instämmer i miljö- och samhällsbyggnadsnämndens och kultur- och fritidsnämndens yttranden där det framkommit att propellerbladet, som är i privat ägo, inte är till salu och förslaget är därför inte aktuellt. Därmed föreslås att medborgarförslaget avslås. Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att medborgarförslaget avslås.

12 12(22) Au 149 Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att medborgarförslaget avslås.

13 13(22) Au / Svar på medborgarförslag om rätt att delta i fullmäktiges debatt kring medborgarförslag Helene Jonsson har i medborgarförslag framfört att hon önskar att förslagsställaren/förslagsställarna till medborgarförslag får debattera och delta i de för förslagsställarens/na aktuella överläggningarna vid kommunfullmäktiges sammanträden. Enligt kommunallagen, 6 kap 19a KL, kan den som väckt ett medborgarförslag medges rätt att närvara vid nämndens behandling av ärendet och delta i överläggningarna men inte i besluten. En nämnds sammanträde skall dock alltid hållas inom stängda dörrar om ärendet avser myndighetsutövning eller om ärendet omfattas av sekretess. Fullmäktige kan på samma sätt genom att införa regler i arbetsordningen medge den som har väckt ett medborgarförslag rätt att yttra sig vid behandlingen av medborgarförslaget (5 kap 23 punkt 5 KL och 5 kap 64 KL). Kommunfullmäktige har den 18 april 2012, 117, beslutat att förenkla hanteringen av medborgarförslag. Ändringarna har införts i kommunfullmäktiges arbetsordning. Ändringarna innebär att medborgarförslagen i de allra flesta fall kommer att överlämnas till nämnderna för beslut. Ändringarna innebär inte att någon rätt för den som väckt ett medborgarförslag att delta i debatten har införts. I underlaget för beslutet har hänvisats till nämndernas möjlighet att hålla öppna nämndsammanträden vid behandlingen av medborgarförslag. Under beredningen av förslaget till ändring av kommunfullmäktiges arbetsordning har det inte framkommit något från beredningen i nämnderna, eller vid behandlingen i kommunfullmäktige, som talar för att önskemål finns om att en utökad rätt för den som väckt medborgarförslag införs. Kommunstyrelseförvaltningen föreslår därför inte någon ytterligare ändring av kommunfullmäktiges arbetsordning eller ändring av gemensamt reglemente för nämnder. Kommunstyrelseförvaltningen föreslår att medborgarförslaget ska anses besvarat.

14 14(22) Au 150 Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att medborgarförslaget anses besvarat. Yrkanden Ordföranden (S) och Daniel Adborn (FP) yrkar bifall till kommunstyrelseförvaltningens förslag. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att medborgarförslaget anses besvarat. Protokollsanteckning Harry Bouveng (M) deltar inte i beslutet.

15 15(22) Au / Sammanträdesdagar 2013 för kommunfullmäktige Kommunstyrelseförvaltningen har utarbetat ett förslag till sammanträdesdagar för kommunfullmäktige Kommunstyrelseförvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att kommunfullmäktiges sammanträden 2013 skall hållas följande dagar, budgetsammanträdet den 13 november börjar kl övriga sammanträden börjar kl 19.00: 16 janauri 13 februari 13 mars 10 april 15 maj 12 juni 11 september 9 oktober 12 november 13 november 11 december Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen besluta i enlighet med kommunstyrelseförvaltningens förslag.

16 16(22) Au / Sammanträdesdagar 2013 för kommunstyrelsen Kommunstyrelseförvaltningen har utarbetat ett förslag till sammanträdesdagar för kommunstyrelsen Kommunstyrelseförvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att kommunstyrelsens sammanträden 2013 skall hållas följande dagar kl 08.30: 16 januari 20 februari 20 mars 24 april 22 maj 19 juni 21 augusti 18 september 23 oktober 20 november 18 december Temadagar: 30 januari 21 februari, årsredovisning 22 februari 29 maj, tertialuppföljning beslut 28 augusti 25 september, delårsbokslut beslut 16 oktober Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen besluta i enlighet med kommunstyrelseförvaltningens förslag.

17 17(22) Au ledamöter och erättare Kc Ec Plc Pec Au / Sammanträdesdagar 2013 för kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelseförvaltningen har utarbetat ett förslag till sammanträdesdagar för kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelseförvaltningens förslag till beslut Arbetsutskottet beslutar att arbetsutskottets sammanträden 2013 skall hållas följande dagar kl 08.30: 6 februari 6 mars 10 april 7 maj 4 juni 18 juni 7 augusti 4 september 9 oktober 6 november 4 december 17 december Arbetsutskottets beslut Arbetsutskottet beslutar i enlighet med kommunstyrelseförvaltningens förslag.

18 18(22) Au / Rapport över obesvarade motioner Enligt 29 kommunfullmäktiges arbetsordning skall kommunstyrelsen två gånger varje år redovisa de motioner som inte har beretts färdigt. Redovisningen skall göras på fullmäktiges ordinarie sammanträden i april och oktober. Rapporten omfattar motioner som har kommit in till och med den 28 augusti Följande motioner är inte färdigberedda av kommunstyrelsen: Kommunstyrelseförvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att överlämna rapporten till kommunfullmäktige. Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen att överlämna rapporten till kommunfullmäktige.

19 19(22) Au / Rapport över obesvarade medborgarförslag Enligt 29 a kommunfullmäktiges arbetsordning skall kommunstyrelsen två gånger om året redovisa de medborgarförslag som inte har beretts färdigt. Redovisningen skall göras på fullmäktiges ordinarie sammanträden i april och oktober. Rapporten omfattar medborgarförslag som har kommit in till och med den 31 maj Enligt de nya regler som gäller för medborgarförslag fr o m den 1 juni 2012, så kommer de medborgarförslag som har inkommit efter den 1 juni 2012 att anmälas till kommunfullmäktige med förslag om till vilken nämnd de ska överlämnas för beslut. Kommunstyrelseförvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att överlämna rapporten till kommunfullmäktige. Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen att överlämna rapporten till kommunfullmäktige.

20 20(22) Au / Avtal avseende ombyggnad av Centralgatan och Skolgatan vid fastigheterna Älgen 7 och Grankotten 21, innebärande bl a övertagande av delar av fastigheterna Älgen 7 och Grankotten 21 och därmed sammanhängande åtaganden Detaljplan 838 för Nornan 28, Studiegården 1 m fl, köpcentrum och bostäder vid Alkärrsplan, innebär bland annat en breddning av gaturummet på del av Centralgatan norr om korsningen med Skolgatan. Ett avtal har utarbetats i samverkan med HSB:s bostadsrättsförening Älgen. Föreningen äger fastigheterna Älgen 7 och Grankotten 21. Avtalet har godkänts av extra föreningsstämma i föreningen och av styrelsen för HSB Södertörn. Syftet med avtalet är att möjliggöra anläggande av cykelbanor, grönremsor och en säkrare korsning mellan Centralgatan och Skolgatan. Avtalet innebär bland annat följande. 1. En överenskommelse att till kommunens gatufastighet Nynäshamn 2:1 ska överföras områden från föreningens fastigheter Älgen 7 och Grankotten Utökningen av gaturummet innebär att tre parkeringsplatser försvinner på föreningens fastighet Älgen 7. Kommunen ska anlägga tre nya parkeringsplatser till föreningen. 3. Kommunen ska i samband med asfalteringen av parkeringsplatser även asfaltera vissa andra ytor inom föreningens fastigheter. 4. Kommunen ska anlägga en mur eller annan anordning på föreningens fastighet Älgen 7 för att ta upp höjdskillnaden mellan befintlig gräsmatta och en tänkt ny gång- och cykelbana vid korsningen mellan Centralgatan och Skolgatan. 5. Föreningen ska på föreningens fastighet Älgen 7 plantera ett träd vid korsningen mellan Centralgatan och Skolgatan samt ett träd vid Bergers backe på Centralgatan. 6. Kommunen ska i samband med anläggande av en cykelbana på Skolgatan plantera minst tre träd i gaturummet.

21 21(22) Au Parterna är överens om att gemensamt verka för en översyn av aktuella detaljplaner. 8. Kommunen ska som mellanskillnad mellan parternas åtaganden till föreningen utge kr, varav kr utgör ersättning för mark och resten intrångsersättning. Beloppet ska korrigeras om den mark som slutligt överförs till kommunens gatufastighet avviker på visst sätt. 9. Kommunen svarar för kostnaderna för den detaljplaneläggning som avtalet föranleder. 10. Kommunen ska ersätta föreningen för de avgifter föreningen kan komma att erlägga för marklov för parkeringsplatser. Avtalet är villkorat av kommunfullmäktiges godkännande. Utöver den mark som är utlagd som allmän plats i ovan nämnda detaljplan för Alkärrsplan, behandlar avtalet överförande till kommunens gatufastighet 1. av mark norr om planområdet som bedöms behövas för en fortsatt breddning av Centralgatans gaturum, 2. av ett bredare område norr om korsningen med Skolgatan i syfte att möjliggöra ett vänstersvängande körfält på Centralgatan för sydgående trafik som ska svänga in på Skolgatan och en refug för gående som ska korsa Centralgatan, samt 3. mark utefter Skolgatan för att förbättra möjligheterna att anlägga en gångoch cykelväg med en grönremsa på Skolgatan. Hur gaturummet ska byggas om avgörs av nämndens direktiv, detaljprojektering och detaljplanering. I fråga om skyldigheten för kommunen att plantera träd på Skolgatan, var detta ett krav från föreningen för att avstå mark utefter Skolgatan, vilket miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen ansåg väl stämma överens med kommunens allmänna inriktning om att skapa en grönare och säkrare stadsmiljö. Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden har den 23 augusti 2012, 158, föreslagit att kommunfullmäktige beslutar att godkänna avtalet, att samtliga kostnader ska belasta exploateringsbudgeten för Alkärrsplan, samt att den mark som överförs till kommunens gatufastighet ska förvaltas av miljö- och samhällsbyggnadsnämnden (balansräkningsenheten verksamhetsfastigheter).

22 22(22) Au 156 Kommunfullmäktige har den 13 januari 2010, 4, i samband med godkännande av exploateringsavtalet bl a uppdragit till kommunstyrelsen att inom exploateringsbudgeten bygga om korsningarna Centralgatan Idunvägen och Centralgatan Skolgatan samt anlägga gång- och cykelvägar på Centralgatan. Avtalet är en del i fullgörandet av uppdraget och kostnaderna för avtalet ska därmed belasta exploateringsbudgeten. Kommunstyrelseförvaltningen tillstyrker miljö- och samhällsbyggnadsnämndens förslag. Kommunstyrelseförvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelseförvaltningen föreslår att kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar 1. att godkänna avtalet, 2. att samtliga kostnader ska belasta exploateringsbudgeten för Alkärrsplan, samt 3. att den mark som överförs till kommunens fastighet Nynäshamn 2:1 ska förvaltas av miljö- och samhällsbyggnadsnämnden (balansräkningsenheten verksamhetsfastigheter). Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar 1. att godkänna avtalet, 2. att samtliga kostnader ska belasta exploateringsbudgeten för Alkärrsplan, samt 3. att den mark som överförs till kommunens fastighet Nynäshamn 2:1 ska förvaltas av miljö- och samhällsbyggnadsnämnden (balansräkningsenheten verksamhetsfastigheter).

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSEN. Enligt förteckning. Enligt förteckning. Roland Dehlin (M) och Daniel Adborn (FP)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSEN. Enligt förteckning. Enligt förteckning. Roland Dehlin (M) och Daniel Adborn (FP) 1(8) Plats och tid Nämndhuset, sammanträdeslokal: Landsort kl 08.30-11.55 Beslutande Enligt förteckning Övriga närvarande Enligt förteckning Utses att justera Roland Dehlin (M) och Daniel Adborn (FP) Justeringens

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1(10) Plats och tid Nämndhuset Nynäshamn, lokal: Örngrund, kl 08.30-09.00 Beslutande Daniel Adborn (FP), ordförande Harry Bouveng (M) Övriga närvarande Utses att justera Birgitta Elvås, kommunchef Johan

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS. Anna Ljungdell (S), ordförande Daniel Adborn (FP) Roland Dehlin (M)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS. Anna Ljungdell (S), ordförande Daniel Adborn (FP) Roland Dehlin (M) 1(20) Plats och tid Nämndhuset lokal: Viksten, kl 08.30-12.05 Beslutande Anna Ljungdell (S), ordförande Daniel Adborn (FP) Roland Dehlin (M) Övriga närvarande Jan Heimdal, t f kommunchef Staffan Lundquist,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2015-03-16

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2015-03-16 1(11) Plats och tid Beslutande Nämndhuset Nynäshamn, sammanträdesrummet på Kansliavdelningen, kl 10.00-12.05 Catrine Ek (MP), ordförande Daniel Adborn (FP) Thomas Johansson (S) Bodil Toll (M) Harry Bouveng

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSEN. Enligt förteckning. Enligt förteckning. Daniel Adborn (FP) och Harry Bouveng (M)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSEN. Enligt förteckning. Enligt förteckning. Daniel Adborn (FP) och Harry Bouveng (M) 1(6) Plats och tid Nämndhuset, Nynäshamn lokal: Landsort, kl 13.00-17.00 Beslutande Övriga närvarande Utses att justera och Justeringens plats och tid Underskrifter Sekreterare Kommunstyrelseförvaltningen

Läs mer

Sammanträdesdatum 2011-09-14

Sammanträdesdatum 2011-09-14 1(16) Plats och tid Nämndhuset, lokal: Landsort kl 08.30-09.55 Beslutande Anna Ljungdell (S), ordförande Daniel Adborn (FP) Roland Dehlin (M) Övriga närvarande Utses att justera Jan Heimdahl, tf kommunchef

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2015-04-27

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2015-04-27 1(10) Plats och tid Nämndhuset, Nynäshamn, sammanträdesrum B-huset plan 1, kl 10.00-11.55 Beslutande Catrine Ek (MP), ordförande Harry Bouveng (M) Daniel Adborn (FP) Thomas Johansson (S) Övriga närvarande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2013-06-04

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2013-06-04 1(20) Plats och tid Nämndhuset, Nynäshamn, lokal: Örngrund kl 8.30-9.00 Beslutande Daniel Adborn (FP), ordförande Harry Bouveng (M) Övriga närvarande Utses att justera Birgitta Elvås, kommunchef Bertil

Läs mer

Ny myndighet för i nfrastru ktu rfrågor för vård och apotek

Ny myndighet för i nfrastru ktu rfrågor för vård och apotek Os 2012:21 Ny myndighet för i nfrastru ktu rfrågor för vård och apotek i ~REG=ERJ NGSK:-:-=AN S=LJ ET Socialdepartementet Innehåll 1 Sammanfattning... 7 1.1 Bakgrund... 7 1.2 Uppdraget... 7 1.3 Disposition...

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2013-06-19

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2013-06-19 1(7) Plats och tid Nämndhuset, lokal: Landsort, kl 8.15-8.25 Beslutande Bo Persson (FP), ordförande, tjänstgör för Daniel Adborn (FP) Daniel Adborn (FP), deltar inte i handläggningen på grund av jäv 82-84

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS. Anna Ljungdell (S), ordförande Daniel Adborn (FP) Roland Dehlin (M) Ersättare: Jörgen Måhlgren (S)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS. Anna Ljungdell (S), ordförande Daniel Adborn (FP) Roland Dehlin (M) Ersättare: Jörgen Måhlgren (S) 1(19) Plats och tid Nämndhuset, lokal: Örngrund kl 08.30-10.30 Beslutande Anna Ljungdell (S), ordförande Daniel Adborn (FP) Roland Dehlin (M) Ersättare: Jörgen Måhlgren (S) Övriga närvarande Utses att

Läs mer

Riktlinje för beredning av motioner och medborgarförslag

Riktlinje för beredning av motioner och medborgarförslag Datum 2018-01-02 Ärendenr 2017-348.000 Riktlinje för beredning av motioner och medborgarförslag Antagen av kommunfullmäktige 2018-02-26, 8 Tibro kommun 543 80 TIBRO www.tibro.se kommun@tibro.se Växel:

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1(15) Plats och tid Nämndhuset, Nynäshamn, lokal: Örngrund kl 08.30-09.30 Beslutande Daniel Adborn (FP), ordförande Jörgen Måhlgren (S), tjänstgör för Anna Ljungdell (S) Harry Bouveng (M) Övriga närvarande

Läs mer

Plats och tid Nämndhuset, Nynäshamn lokal: Örngrund kl. 08:30-09:30. Beslutande

Plats och tid Nämndhuset, Nynäshamn lokal: Örngrund kl. 08:30-09:30. Beslutande PROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Nämndhuset, Nynäshamn lokal: Örngrund kl. 08:30-09:30 Beslutande Daniel Adborn (L), ordförande Lars Åke Lundin (S) Harry Bouveng (M) Övriga deltagare Birgitta Elvås kommunchef,

Läs mer

27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Jan Norlund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare

27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Jan Norlund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare Kommunfullmäktige 2009-05-27 65 Plats och tid Församlingshemmet, 2009-05-27 kl 19.00-19.30 Beslutande 27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande

Läs mer

Motion om att utarbeta en långsiktig utdelningspolicy för de kommunägda bolagen. KS

Motion om att utarbeta en långsiktig utdelningspolicy för de kommunägda bolagen. KS kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2017-05-02 136 Motion om att utarbeta en långsiktig utdelningspolicy för de kommunägda bolagen. KS 2016-533 KS, KF Förslag till beslut Arbetsutskottet föreslår

Läs mer

Sammanträdesdatum 2011-10-05

Sammanträdesdatum 2011-10-05 1(24) Plats och tid Nämndhuset, lokal: Örngrund kl 08.30-09.00 Beslutande Anna Ljungdell (S), ordföranden Daniel Adborn (FP) Roland Dehlin (M) Övriga närvarande Sebastian Furén, sekreterare Birgitta Elvås,

Läs mer

Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 12 oktober 1998 kl 19 00-19 30. Se bifogad närvarolista

Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 12 oktober 1998 kl 19 00-19 30. Se bifogad närvarolista AB VALLENTUNA KOMMUN Kommunfullmäktige 1998-10-12 1(12) Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Rum 226 kl. 09:00-10:10 ande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Marie Östh Karlsson (S) (ordförande) Hans Bergfelt (M) (vice ordförande) Stefan Gustafsson (S) Ulrika Frick (MP)

Läs mer

Plats och tid Nämndhuset Nynäshamn, lokal: Örngrund, kl. 08:30-10:00

Plats och tid Nämndhuset Nynäshamn, lokal: Örngrund, kl. 08:30-10:00 PROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Nämndhuset Nynäshamn, lokal: Örngrund, kl. 08:30-10:00 Beslutande Anna Ljungdell (S), ordförande Daniel Adborn (L) Harry Bouveng (M) Övriga deltagare Anna Eklund, tf kommunchef

Läs mer

REGLER. Regler för handläggning av motioner och medborgarförslag

REGLER. Regler för handläggning av motioner och medborgarförslag REGLER Regler för handläggning av motioner och medborgarförslag 1 Styrdokument Handlingstyp: Regler för handläggning av motioner och medborgarförslag Diarienummer: KS/2014:158 Beslutas av: kommunfullmäktige

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (7)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (7) Plats Lomma kommunhus, Önnerup Tid 2018-05-30, kl. 08:00-10:48 Sammanträdesdatum s. 1 (7) Beslutande Övriga deltagare Anders Berngarn (M) Robert Wenglén (M) Christian Idström (M) Remco Andersson (L) Lisa

Läs mer

Protokoll 1 (18) Se nästa sida. Cornelia Englén, sekreterare. Cornelia Englén. Lena Axelsson (S) Sylve Qvillberg (S) Anslag/bevis

Protokoll 1 (18) Se nästa sida. Cornelia Englén, sekreterare. Cornelia Englén. Lena Axelsson (S) Sylve Qvillberg (S) Anslag/bevis Protokoll 1 (18) Plats och tid Politikerrummet, 2017-11-14, kl. 13.00 Beslutande Övriga närvarande Se nästa sida. Cornelia Englén, sekreterare Justerade paragrafer 48-57 Justeringens plats och tid Sekreterare

Läs mer

Sixten Carlsson, (s) ordf Margareta Arthursson Inger Johansson. Patrik Hjalmarsson. Inger Johansson

Sixten Carlsson, (s) ordf Margareta Arthursson Inger Johansson. Patrik Hjalmarsson. Inger Johansson Demokratigruppen 2006-06-26 1 Plats och tid Rådhuset i Säter, kl.18.00 19.00 Beslutande Sixten Carlsson, (s) ordf Margareta Arthursson Inger Johansson Övriga deltagare Patrik Hjalmarsson Utses att justera

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(14) Teknik- och servicenämndens arbetsutskott

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(14) Teknik- och servicenämndens arbetsutskott SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(14) Tid Kl 13.30 14.35 Plats Vävsalen, Kinnaström Beslutande M Pär-Erik Johansson L Paul Brusk, tjänstgör för Kent Persson (C) MP Jessica Pettersson, tjänstgör för Henry Sandahl

Läs mer

Sammanträdesdatum

Sammanträdesdatum 1(26) Plats och tid Nämndhuset Nynäshamn, lokal: Örngrund kl 08.30-09.30 Beslutande Anna Ljungdell (S), ordförande Daniel Adborn (FP) Harry Bouveng (M) Övriga närvarande Birgitta Elvås, kommunchef Bertil

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (7) Sammanträdesrum Önnerup, Kommunhuset i Lomma

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (7) Sammanträdesrum Önnerup, Kommunhuset i Lomma Sammanträdesdatum s. 1 (7) Kommunstyrelsens arbetsutskott 2013-05-29 Plats Sammanträdesrum Önnerup, Kommunhuset i Lomma Tid Onsdagen den 29 maj 2013, kl. 08.00-12.10 Beslutande Anders Berngarn (M) Christian

Läs mer

Plats och tid Nämndhuset, Nynäshamn lokal: Örngrund kl

Plats och tid Nämndhuset, Nynäshamn lokal: Örngrund kl PROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Nämndhuset, Nynäshamn lokal: Örngrund kl. 08.30-09.45 Beslutande Patrik Isestad (S), ordförande Catrine Ek (MP), tjänstgör för Daniel Adborn (L) Harry Bouveng (M) Övriga

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(11) Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-03-12

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(11) Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-03-12 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(11) Plats och tid Örestensrummet, kommunhuset, Kinna, klockan 08.00-08.45 Beslutande M Margareta Lövgren C Leif Sternfeldt MBP Henry Sandahl S Lisa Dahlberg V Eivor Hellman

Läs mer

2015-05-26. Anders Einarsson, kommunchef Anders Simonsson, sekreterare Susanne Glans, ekonomichef 38. Tisdagen den 2 juni, klockan 8.

2015-05-26. Anders Einarsson, kommunchef Anders Simonsson, sekreterare Susanne Glans, ekonomichef 38. Tisdagen den 2 juni, klockan 8. 1(5) Plats och tid Tisdagen den 26 maj, klockan 8.00-11.00 Ordförande Beslutande Övriga närvarande Tjänstemän Tid och plats för justering Emma Isfeldt (S) Christer Johansson (M) Anders Einarsson, kommunchef

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset, Henån s-rum Högholmen :15-10:00

Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset, Henån s-rum Högholmen :15-10:00 1 Plats och tid Kommunhuset, Henån s-rum Högholmen 2014-04-09 8:15-10:00 Beslutande Kristina Svensson Lotta Husberg Veronica Almroth Lars-Åke Gustavsson Sven Olsson Övriga deltagande Se sidan 2 Utses att

Läs mer

Karin Dahl-Strandin (s) Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Karin Dahl-Strandin (s) Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott Datum 2003-04-22 Plats och tid för sammanträdet Barn- och ungdomsförvaltningen, Tuna torg 2, 1 tr, Vallentuna tisdagen den 22 april 2003 kl 17:00-19:00 Jerker Sjögren

Läs mer

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG 45 KS/2016:25. Obesvarade motioner och medborgarförslag mars 2016

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG 45 KS/2016:25. Obesvarade motioner och medborgarförslag mars 2016 Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2016-03-14 1 (1) Sida 45 KS/2016:25 Obesvarade motioner och medborgarförslag mars 2016 Enligt kommunfullmäktiges arbetsordning ska kommunstyrelsens

Läs mer

Protokoll. Socialnämndens arbetsutskott

Protokoll. Socialnämndens arbetsutskott 1 2 Plats och tid Tryffeln Paragrafer 457-461 kl. 09:00-12:00 Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Eva-Lotta Pamp (M) (ordförande) Britt-Marie Kuylenstierna (MP) (vice

Läs mer

Samhällsbyggnadsnämnden

Samhällsbyggnadsnämnden 1 (5) Plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset, Vallentuna. Kl 18.00-18.40 ande Ersättare Övriga närvarande Elwe Nilsson (M), ordförande, Erika Nordell (C), Lage Jansson (M), Ewa Thorin (M), Ragnar Dahl

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1(14) Plats och tid I samband med studieresa kl 09.00-09.15 Beslutande Daniel Adborn (FP), ordförande Harry Bouveng (M) Övriga närvarande Birgitta Elvås, kommunchef Utses att justera Harry Bouveng (M)

Läs mer

Regler för handläggning av motioner och medborgarförslag KS2017/214/01

Regler för handläggning av motioner och medborgarförslag KS2017/214/01 TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2017-09-15 1 (2) Kommunstyrelsen Regler för handläggning av motioner och medborgarförslag KS2017/214/01 Förslag till beslut 1 Det upprättade förslaget till regler för handläggning

Läs mer

Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2008-09-29 1 (12) Vita rummet, Kommunkontoret, Surahammar Måndag 29 september 2008, klockan 13.00 14.

Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2008-09-29 1 (12) Vita rummet, Kommunkontoret, Surahammar Måndag 29 september 2008, klockan 13.00 14. 2008-09-29 1 (12) Plats och tid Beslutande Vita rummet, Kommunkontoret, Surahammar Måndag 29 september 2008, klockan 13.00 14.35 Anders Tollin (S) Ordförande Leif Carlberg (S) Christina Waster Jansson

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Sessionssalen, kommunhuset i Hultsfred 11 september 2018 kl. 08:30-11.35 Beslutande Lars Rosander, C Åke Nilsson, KD Åke Bergh, M Rosie Folkesson, S Tomas Söreling, S Övriga deltagande Lars

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Plats och tid Stadshuset, Kumlarummet, onsdagen den 9 maj 2001 klockan 17.00 17.15 Beslutande Dan-Åke Moberg (s) Per Holm (kd) Annica Eriksson (s) Peter Agerhäll (fp) Sven-Ove Cederstrand (s) Göran Arveståhl

Läs mer

PROTOKOLL Sida 1 Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum

PROTOKOLL Sida 1 Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum PROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Nämndhuset, Nynäshamn lokal: Landsort, kl. 08.30-12.20, 13.20-16.15 Beslutande Anna Ljungdell (S) ordförande Nicholas Nikander (L) tjänstgör för Daniel Adborn under f m Daniel

Läs mer

Plats och tid: Folkets Hus, Nynäshamn, 2014-04-09 kl. 19:00

Plats och tid: Folkets Hus, Nynäshamn, 2014-04-09 kl. 19:00 UTSKRIFTSDATUM KOMMUNFULLMÄKTIGE 2014-03-31 KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Plats och tid: Folkets Hus, Nynäshamn, kl. 19:00 Ärenden: Enligt bilagda handlingar 1(15) Kf 49 Kf 49 Upprop och anmälningar om förhinder

Läs mer

Sammanträdesdatum 2014-04-24. 2 Val av två justerare samt tillkännagivande av tid och plats för justering

Sammanträdesdatum 2014-04-24. 2 Val av två justerare samt tillkännagivande av tid och plats för justering KOMMUNFULLMÄKTIGE KALLELSE Sammanträdesdatum 2014-04-24 PLATS OCH TID KilArena, torsdag 24 april 2014, kl. 19.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE DNR 1 Upprop 2 Val av två justerare samt tillkännagivande av tid

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (9)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (9) Plats Lomma kommunhus, Önnerup Tid 2018-04-04, kl. 08:00-11:33 Sammanträdesdatum s. 1 (9) Beslutande Övriga deltagare Robert Wenglén (M) Christian Idström (M) Remco Andersson (L) Lisa Bäck (S) Lennart

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (9)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (9) Plats Lomma kommunhus, Önnerup Tid 2018-10-17, kl. 08:00-12:00 Sammanträdesdatum s. 1 (9) Beslutande Övriga deltagare Robert Wenglén (M) Jerry Ahlström (M) Christian Idström (M) Remco Andersson (L) Lisa

Läs mer

Plats och tid Schaktet, kommunhuset, Bjuv, 2013-02-27 kl 08.00-8.50

Plats och tid Schaktet, kommunhuset, Bjuv, 2013-02-27 kl 08.00-8.50 1(10) Plats och tid Schaktet, kommunhuset, Bjuv, kl 08.00-8.50 Beslutande Ledamöter Stefan Svalö (S), ordf Anders Månsson (S) Christer Landin (S) Ninnie Lindell (M) Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Plats och tid Stadshuset, Storrummet, onsdagen den 11 september 1996 klockan 17.00-17.40 Beslutande Annica Eriksson, ordf Björn Eriksson, tjg ers Marianne Arvidsson Sofia Jonsson, tjg ers Sven-Ove Cederstrand

Läs mer

Protokollet förvaras på kultur- och fritidsförvaltningen

Protokollet förvaras på kultur- och fritidsförvaltningen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 1(2) Plats och tid Höken, vån 3, Folkets Hus, Ludvika, tisdagen den 15 maj 2018, kl 9.00-10.15 Beslutande ledamöter Sten G Johansson (V) Susanne Andersson (S)

Läs mer

Kommunstyrelsen (9)

Kommunstyrelsen (9) Sammanträdesdatum Sida Kommunstyrelsen 2007-05-08 1 (9) Plats och tid Kommunkontoret, 09 00 14 15 Beslutande Bert-Rune Dahlberg (S) ordförande, del av 69 Christer Hedman (Åp) vice ordförande, del av 69,

Läs mer

Kommunstyrelsen (8)

Kommunstyrelsen (8) Kommunstyrelsen 2012-06-25 1 (8) Plats och tid Beslutande Kommunhuset i Älmhult måndagen den 25 juni 2012 kl 15.00-16.15 med ajournering kl 15.50-16.00 Sonja Emilsson (M), 1:e vice ordförande Tord Åkesson

Läs mer

Granskning av kommunstyrelsens rutiner för att bereda svar på motioner och medborgarförslag

Granskning av kommunstyrelsens rutiner för att bereda svar på motioner och medborgarförslag Revisionsrapport Granskning av kommunstyrelsens rutiner för att bereda svar på motioner och medborgarförslag Kalmar kommun 2010-09-28 Stefan Wik Innehållsförteckning 1 Bakgrund och revisionsfråga... 3

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2014-09-03

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2014-09-03 1(19) Plats och tid Nämndhuset Nynäshamn, lokal: Örngrund kl. 08.30-09.10 Beslutande Daniel Adborn (FP), ordförande Harry Bouveng (M) Övriga närvarande Utses att justera Birgitta Elvås, kommunchef Peter

Läs mer

Ann Ohlsson, Folkpartiet Liberalerna

Ann Ohlsson, Folkpartiet Liberalerna Plats och tid Sammanträdesrummet Mästaren, kl 14.00-17.20 ande Rolf Eriksson, Socialdemokraterna, ordf Susanna Johansson, Socialdemokraterna, ersätter Daniel Blomqvist (S) Améle Jaiem, Socialdemokraterna

Läs mer

Göran Lidström, Sekr. Gunnel Karlsson Personalchef Lars Ekbäck Ekonomichef 198. Rickard Norberg BEVIS OM ANSLAG

Göran Lidström, Sekr. Gunnel Karlsson Personalchef Lars Ekbäck Ekonomichef 198. Rickard Norberg BEVIS OM ANSLAG VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(11) Plats och tid Förvaltningshuset, Onsdagen den 7 september 2011, kl. 15.00-17.00 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Åke Nilsson, ordf. Anita Johansson Ewa Hed

Läs mer

Göran Strömqvist och Lilian Stenqvist. Kommunsekreterarens rum torsdag

Göran Strömqvist och Lilian Stenqvist. Kommunsekreterarens rum torsdag Kommunstyrelsen 2009-02-24 1 (6) Plats och tid Folkets Hus, Hällefors, kl. 12.30 12.45 Beslutande Se bilagd förteckning Övriga deltagande Se bilagd förteckning Utses att justera Justeringens plats och

Läs mer

Kommunhuset Forum torsdagen den 31 augusti kl ANSLAG/BEVIS. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Kommunhuset Forum torsdagen den 31 augusti kl ANSLAG/BEVIS. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. 1(9) Plats och tid Kommunhuset Forum, tisdagen den 30 augusti 2016, kl. 09.00 14.40. Föredragningstid: kl. 09.00 09.40. Beslutstid: kl. 09.40-10.00. Information/diskussion: kl. 10.00-14-40. Beslutande

Läs mer

Tekniska nämnden 2012-03-06 22-24

Tekniska nämnden 2012-03-06 22-24 PROTOKOLL Tekniska nämnden 22-24 Tekniska nämnden Sida 2 Tekniska nämnden sammanträde den 6 mars 2012 22 Granskning, detaljplan för idrott m m vid Mjörngatan 23 Remiss plansamråd, bostäder vid Simmenäsvägen

Läs mer

Sammanträdesdatum

Sammanträdesdatum 1(13) Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl 13.30-14.35 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Jan Zielinski (S) Fredrik Jönsson (C), ordf Teddy Nilsson (SD), vice ordf Olof Röstin (M)

Läs mer

30 ordinarie ledamöter jämte 4 tjänstgörande ersättare samt 8 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

30 ordinarie ledamöter jämte 4 tjänstgörande ersättare samt 8 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunfullmäktige 2010-11-24 205 Plats och tid Nora Stadshotell 2010-11-24 kl 18.00-19.00 Beslutande 30 ordinarie ledamöter jämte 4 tjänstgörande ersättare samt 8 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad

Läs mer

onsdagen den 15 december 1993, kl 17.00-17.25

onsdagen den 15 december 1993, kl 17.00-17.25 1 KUMLA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 1993-12-15 Plats och tid Beslutande Ej tjg ers Stadshuset, Storrummet onsdagen den 15 december 1993, kl 17.00-17.25 Sven-Ove Cederstrand,

Läs mer

KOMMUNSTYRELSEN Beslutsärenden

KOMMUNSTYRELSEN Beslutsärenden KOMMUNSTYRELSEN 2004-01-21 Beslutsärenden KS 1 Internbudget 2004 2 Optionsavtal, Trivselhus AB 3 Markanvändning, Grindvaktaren 8 och 9 4 Riktlinjer för anställda i Vårgårda kommun vid hantering av IT-system

Läs mer

IP Malung-Sälens kommun

IP Malung-Sälens kommun IP Malung-Sälens kommun ID 1 Plats och tid Beslutande Orrskogen, Malung, kl. 16:00-16:30 Kurt Podgorski (S), ordförande Christin Löfstrand (V) Lars-Erik Bech (V) Pär Kindlund (C) Bitte Lindberg-Ås (S)

Läs mer

Förvaltningskontoret, kl. 17.30 19.45

Förvaltningskontoret, kl. 17.30 19.45 1 (11) Plats och tid Förvaltningskontoret, kl. 17.30 19.45 Beslutande Carl-Göran Svensson (c) Madli-Ann Pohla (m) Staffan Olzon (fp) Christer Grankvist (s) Maria Andersson (s) tjänstgör för Lennart Månsson

Läs mer

Kommunfullmäktige () Beslutande Björn Hörgren (M), ordförande Per Helsing (KD) Marie Johansson, sekreterare Caroline Depui, kommunchef

Kommunfullmäktige () Beslutande Björn Hörgren (M), ordförande Per Helsing (KD) Marie Johansson, sekreterare Caroline Depui, kommunchef Kommunfullmäktige 2014-09-01 1() Plats och tid Sockenstugan, Lövnäs, Hammarö, kl 18:30-19:15 Beslutande Björn Hörgren (M), ordförande Per Helsing (KD) Siw Gidlöf (S) Bengt-Gustav Persson (S) Leif Sandberg

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (10)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (10) Sammanträdesdatum s. 1 (10) Plats Sammanträdesrum Önnerup, Kommunhuset i Lomma Tid Onsdagen den 25 mars 2015 kl. 08.00-13.00 Beslutande Anders Berngarn (M) Robert Wenglén (M) Remco Andersson (FP) Lisa

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Tekniska nämnden 2007-06-18 1 (15) Plats och tid Konferensrummet, Västergården, Askersund, 2007-06-18 kl. 15.00 17.00. Beslutande Torbjörn Karlsson (s), ordförande Kurt Andersson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 1 (11) Plats och tid Kommunalhuset, Sävsjö, Ljungarummet, tisdagen den 7 februari 2017 klockan 13.15 14.45 ande Ordinarie ledamöter: Stefan Gustafsson (KD), ordförande Christer Sjögren

Läs mer

Samhällsbyggnadsnämnden

Samhällsbyggnadsnämnden Plats och tid Bonaren, måndagen den 11 december 2017 kl 16:00-19:15 ande Per Gren (S), Ordförande Thomas Carlsson (S) Ewa Jägevall (L) Kenneth Grad (C) Peter Eclund (KD) Hampus Borg (M) Ej tjänstgörande

Läs mer

Lars Rönnlund, kommunchef Henric Svensson 102 Britt Idensjö, sekreterare

Lars Rönnlund, kommunchef Henric Svensson 102 Britt Idensjö, sekreterare Plats och tid Sessionssalen, kommunhuset i Hultsfred 25 april 2017 kl. 08:30-12.15 ande Lars Rosander, C Åke Nilsson, KD Gunilla Aronsson, C Rosie Folkesson, S Tomas Söreling, S Övriga deltagande Lars

Läs mer

Underskrifter Sekreterare Paragrafer Birgith Åhs. Ordförande Eva Bertilsson-Styvén (s) Justerande. Bo Bertelsen (ka) BEVIS

Underskrifter Sekreterare Paragrafer Birgith Åhs. Ordförande Eva Bertilsson-Styvén (s) Justerande. Bo Bertelsen (ka) BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott 2005-11-24 1. Plats och tid Stora Tjörnsalen, 14.00 17.30 Blad Beslutande Eva Bertilsson-Styvén (s), ordf Reidun Lorentzon (kd) vice ordf Benny Andersson

Läs mer

Plats och tid: Stadshuset, förvaltningschefens arbetsrum, klockan 09:00 12:10

Plats och tid: Stadshuset, förvaltningschefens arbetsrum, klockan 09:00 12:10 2010-08-19 1 Plats och tid: Stadshuset, förvaltningschefens arbetsrum, 2010-08-19 klockan 09:00 12:10 Beslutande: Sven-Ingvar Borgquist (M) Ann Hörnebrant-Sturesson (C) Björn Vallin (FP) Carina Stenman

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunfullmäktige 2005-12-19 1 (10) Plats och tid Folkets Hus, Askersund, 2005-12-19 kl. 19.00-19.10. Beslutande Ordinarie ledamöter Bo Trygg (s) Eva Arvidsson (s) Siv Ahlstrand

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdestid

Sammanträdesprotokoll Sammanträdestid 2004-09-29 98 Organ Socialnämnden Plats och tid Vårdcentralens konferensrum, kl 17.00 18.00 Beslutande Arne Ottosson (m), ordförande Inger Isaksson (kd) tj ers Gunnie Davidsson (c) Annelie Nyberg (fp)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1(20) Plats och tid Nämndhuset, Nynäshamn lokal: Örngrund, kl 08.30-09.30 Beslutande Anna Ljungdell (S), ordförande Daniel Adborn (FP) Harry Bouveng (M) Övriga närvarande Utses att justera Birgitta Elvås,

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE Upprop Utlysning Val av justeringsmän Godkännande av dagordningen

KOMMUNFULLMÄKTIGE Upprop Utlysning Val av justeringsmän Godkännande av dagordningen KOMMUNFULLMÄKTIGE 2004-09-0 Upprop Utlysning Val av justeringsmän Godkännande av dagordningen Meddelande 2 Ägardirektiv för Vårgårda bostäder AB 3 Svar på motion, besparingsåtgärder avseende förtroendevaldas

Läs mer

26 ordinarie ledamöter jämte 8 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

26 ordinarie ledamöter jämte 8 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunfullmäktige 2011-06-29 104 Plats och tid Nora Stadshotell, 2011-06-29 kl 18.00-19.30 Beslutande 26 ordinarie ledamöter jämte 8 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad

Läs mer

TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum

TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens arbetsutskott 2009-12-03 1 [15] Plats och tid Lilla Tjörnsalen, kommunkontoret kl 08.30 09.10 Beslutande Martin Johansen (FP) ordförande Lars Thorsson (M) Louise Marklund (KA) Benny Andersson

Läs mer

Protokoll. Socialnämndens arbetsutskott

Protokoll. Socialnämndens arbetsutskott 1 2 Plats och tid Tryffeln, Sidenvägen 7F Paragrafer 280-285 kl. 13:15-16:15 Beslutande Utses att justera Eva-Lotta Pamp (M) (ordförande) Britt-Marie Kuylenstierna (MP) (vice ordförande) Helena Carlström

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid Stadshuset, rum 1, kl 13.30-14.00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2007-09-19 1 Beslutande Ersättare Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats/tid Bo-Anders Thornberg (m) ordf Jan Nilsson

Läs mer

Sävsjö kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige

Sävsjö kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige 1 Plats och tid Kommunalhuset, Vallsjösalen, Sävsjö, måndagen den 23 juni 2014 klockan 19.00 19.45 ande Samtliga ordinarie ledamöter med undantag av: Gunilla Andersson (KD), Ludwig Axelsson (KD), Hugo

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1(21) Plats och tid Nämndhuset Nynäshamn, lokal: Örngrund kl 08.30-10.45 Beslutande Anna Ljungdell (S), ordförande Daniel Adborn (FP) Harry Bouveng (M) Övriga närvarande Utses att justera Birgitta Elvås,

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämndens arbetsutskott

Hälso- och sjukvårdsnämndens arbetsutskott Hälso- och sjukvårdsnämndens arbetsutskott Datum: 2019-04-04 Tid: 08:45-09:00 Plats: Lokal Bolmen, regionhuset, Nygatan 20, Växjö Ledamöter Roland Gustbée (M) (ordförande) Eva Johnsson (KD) (vice ordförande)

Läs mer

Plats och tid Husaren, Kumla Folkets hus onsdagen den 22 april 1992, kl 17.00-17.40

Plats och tid Husaren, Kumla Folkets hus onsdagen den 22 april 1992, kl 17.00-17.40 1 KUMLA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 1992-04-22 Plats och tid Husaren, Kumla Folkets hus onsdagen den 22 april 1992, kl 17.00-17.40 Beslutande Sven-Ove Cederstrand, ordf

Läs mer

ANSLAG/BEVIS. Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7)

ANSLAG/BEVIS. Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7) Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl 08.30-09.00 Beslutande Leif Sandberg (M), ordförande, jäv 41 Per Helsing (KD) ersättare för Charlie Weimers (KD) Thomas Otto (M)

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kommunstyrelsen 2014-05-26 1 Plats och tid Folkets Park Orrskogen, Malung, kl. 15.30-16.30 Beslutande Kurt Podgorski (S) ordförande Johnny Skottheim (S) Hans Unander (S) 90-97 Bengt Nilsson (S) Christin

Läs mer

Jörgen Johansson, förvaltningschef Helena Landin, förvaltningsekonom Björn Halvarsson Teknikenheten. Börje Jansson. Kommunkansliet.

Jörgen Johansson, förvaltningschef Helena Landin, förvaltningsekonom Björn Halvarsson Teknikenheten. Börje Jansson. Kommunkansliet. Servicenämndens 2007-02-16 1. ( 13 ) Plats och tid: Nämndhuset lunchrummet kl 13.00-14.00 Beslutande: Lenny Karlsson (m), ordförande Börje Jansson (s) Övriga deltagande: Jörgen Johansson, förvaltningschef

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden. Kultur- och fritidsnämndens kansli. Ordförandes signatur Justerandes signatur Utdragsbestyrkande

Kultur- och fritidsnämnden. Kultur- och fritidsnämndens kansli. Ordförandes signatur Justerandes signatur Utdragsbestyrkande 1(12) Plats och tid Svedala kommunhus, Naverlönnsalen, onsdagen den 8 februari 2017 kl 18:30 ande Ledamöter Se närvarolista på sida 2 Tjänstgörande ersättare Se närvarolista på sida 2 Övriga närvarande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Regionförbundets styrelses arbetsutskott Sammanträdesdatum (8)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Regionförbundets styrelses arbetsutskott Sammanträdesdatum (8) 2008-01-31 1 (8) Plats och tid Onsdag den 31 januari kl. 08.30 09.00 Plats ande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Kunskapen, Regionförbundet, P G Vejdes väg 15, Växjö Marie-Louise Hilmersson (c) ordförande

Läs mer

PROTOKOLL Sida 1 Valnämnden Sammanträdesdatum Plats och tid Nämndhuset, Nynäshamn, lokal: Bedarön kl. 10: ,

PROTOKOLL Sida 1 Valnämnden Sammanträdesdatum Plats och tid Nämndhuset, Nynäshamn, lokal: Bedarön kl. 10: , PROTOKOLL Sida 1 Sammanträdesdatum 2017-08-22 Plats och tid Nämndhuset, Nynäshamn, lokal: Bedarön 2017-08-22 kl. 10:00-12.00, 13.00-13.55 Beslutande Yvonne Lorentzson (S) ordförande Bengt Holwaster (MP)

Läs mer

Protokoll

Protokoll 2011-10-18 Kommunfullmäktige Plats och tid Kumla Folkets Hus, Teatern, 2011-10-18, klockan 18:30-18:40 Beslutande Dan-Åke Moberg (S) Elisabeth Berglund (V) Lennart Eriksson (S) Denis Nilsson (V) Katarina

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2018-01-29 1 (7) Plats och tid Stadshuset, Vetlanda kl. 13.15-15.10 Beslutande Tjänstgörande ersättare Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Henrik Tvarnö (S) ordf. Nils-Erik

Läs mer

Andreas Trygg (V) Jenny Adolphson (C)

Andreas Trygg (V) Jenny Adolphson (C) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (5) Plats och tid Rådhuset, Köping, kl 08.30 10.45 ande Elizabeth Salomonsson (S) ordförande Roger Eklund (S) v ordförande Andreas Trygg (V) Ola Saaw (M) Jenny Adolphson (C) Övriga

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 2018-03-19 1 (6) Plats och tid Vallsjösalen, Kommunalhuset, Sävsjö, måndagen den 19 mars 2018 klockan 18.30 19.30 ande Samtliga ordinarie ledamöter med undantag av: Gunilla Andersson

Läs mer

Plats och tid. Beslutande. PROTOKOLL Sida 1 Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum Övriga deltagare.

Plats och tid. Beslutande. PROTOKOLL Sida 1 Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum Övriga deltagare. PROTOKOLL Sida 1 Sammanträdesdatum 2018-06-19 Plats och tid Nämndhuset Nynäshamns kommun lokal Örngrund, 2018-06-19 kl. 08:30 08:51 Beslutande Patrik Isestad (S), Ordförande Daniel Adborn (L) Harry Bouveng

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-11-03 1 Plats och tid Kommunkontoret, Malung, kl. 09:15-09:30 Beslutande Kurt Podgorski (S) ordförande Christin Löfstrand (V) Pär Kindlund (C) Tom Martinsson (M) Kristina

Läs mer

SAMMANTRADESPROTOKOLL Sammantradesdatum

SAMMANTRADESPROTOKOLL Sammantradesdatum 15,s14-4.-.z eso 1(9) Plats och tid Beslutande Namndhuset, Nynashamn, lokal: Bedaron, kl 10.00-12.05 Catrine Ek (MP), ordforande Bodil Toll (M) Daniel Adborn (FP) Thomas Johansson (S) Ovriga narvarande

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Hultsfreds kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (6) Plats och tid Kommunhuset, Hultsfred kl. 09.00-12.00 Beslutande Bo Bergman Jonny Bengtsson Sivert Bergström Åke Nilsson Tommy Ejnarsson Övriga deltagande Magnus

Läs mer

Fullmäktigesalen Harmånger. 1. Upprop, Val av justerare jämte tid och plats för protokollets justering.

Fullmäktigesalen Harmånger. 1. Upprop, Val av justerare jämte tid och plats för protokollets justering. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunfullmäktige KALLELSE Ledamöter Ersättare och övriga för kännedom Plats: Fullmäktigesalen Harmånger. Tid: Tisdag 7 juni 2005 kl. 19:00. 1. Upprop, Val av justerare jämte tid och

Läs mer

Kommunhuset, sammanträdesrum Bolmen, Olofsgatan 9 i Ljungby, onsdagen den 27 maj 2015 kl

Kommunhuset, sammanträdesrum Bolmen, Olofsgatan 9 i Ljungby, onsdagen den 27 maj 2015 kl S ammanträdespro to ko 11 1(10) Plats och tid ande Kommunhuset, sammanträdesrum Bolmen, Olofsgatan 9 i Ljungby, onsdagen den 27 maj 2015 kl. 8.00-12.00 Bo Ederström (M) ordförande Thomas Ragnarsson (M)

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott

Socialnämndens arbetsutskott 1 Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum blå, 2012-08-28, kl 13:15 Beslutande: Anders Malm (M) tj ordförande Mikael von Krassow (S) Katarina Nilsson (KD) Tony Asp (S) tj ersättare för Gun-Inger Sjögren

Läs mer