Växjö Stad Riksintresse för kulturmiljön

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Växjö Stad Riksintresse för kulturmiljön"

Transkript

1 Växjö Stad Riksintresse för kulturmiljön

2 Riksintresse för kulturmiljön Växjö stad (G 27) Motivering: Stifts- och residensstad av medeltida ursprung med dominerande domkyrkoområdet och successivt framvuxen rutnätsplan som speglar stadsutvecklingen under och 1800-talen. (Skolstad). Uttryck för riksintresset: Kyrkomiljön med den medeltida domkyrkan, Gamla gymnasiet och andra skolbyggnader, biskopsgården Östrabo i avskildhet från och förening med staden samt fd domprostgården tals staden med gatunätets grunddrag, tomtstruktur och spår av den tidigare västra infarten. Senempirestadens utvidgningar och låga, ofta putsade bebyggelse samt det sena 1800-talets esplanadstad med tillväxt mot söder, väster och norr. Fondbyggnader som markerar rutnätets avslutning vid olika tidpunkter, torg och öppna platser, utblickar, parker och grönstråk. Offentliga byggnader och annan bebyggelse som hör samman med förvaltningsstaden. Gamla infartsvägar och stadens direkta övergång i öppen landsbygd i öster. Offentliga byggnader, parker och järnvägsområdet.

3

4 Riksintresset - Spår av historien Viktiga att vårda för framtida generationers förståelse för stadens uppkomst och utveckling

5 Under förhistorisk tid var Växjö en samlingsplats för människorna i det gamla folklandet Värend. Växjö stad växte på medeltiden upp invid den förhistoriska marknadsplatsen där vägarna strålade samman vid sjön vid gränsen mellan Kinnevalds, Konga och Norrvidinge härad. På 1000-talet uppfördes en träkyrka. Växjö stift inrättades omkring 1170 och från denna tid härrör domkyrkans äldsta delar. På 1200-talets slut inrättades domkapitlet fick Växjö sina första stadsprivilegier. Staden har sedan dess fram till industrialismen varit ett handels- och hantverkscentrum, kyrkligt centrum, lärdomssäte och sedan Kronobergs län inrättades 1634 centrum för den statliga administrationen.

6 Bränderna formade staden Växjö har vid tolv tillfällen brunnit ner helt eller delvis. Särskilt två bränder har påverkat stadens uppbyggnad och utseende. Den första 1658 som ödelade större delen av staden väster om Guldsmedsbäcken ledde till att Lantmätaren Hans Ruuth fick uppdraget att reglera den eldhärjade staden. Det gav 1658 års rutnätsplan. Den andra var branden 1843 då hela 80 av stadens gårdar lades i aska och över 1000 person blev utan hem. Nästan hela staden brann ner förutom några kvarter utefter Sandgärdsgatan väster om Snickarbäcken (Båtsmansområdet), bebyggelsen kring kyrkan och biskopskvarteret samt enstaka byggnader i stadens utkant. En ny stadsplan upprättades av kaptenen J Kleen och 1844 inrättades en ny byggnadsordning för Växjö stad där brandsäkerheten var en viktig del. Det var en ljus och öppen stad som växte fram med mellanrum mellan husen som användes till odlingar och planteringar. På 1870-talet utvecklades idéerna ytterligare och efter modell från Paris anlades fyra esplanader i staden. Inte bara stadsplanen utformades för att ge en så brandsäker miljö som möjligt. Viktigt var även byggnadernas utformning. Föreskrifter om att byggnaderna inte fick uppföras i mer än 2, 5 våning och byggas i sten har präglat stadens utseende. Stenbyggnaderna blev inte så många men träbyggnaderna fick putsade fasader.

7 Stadsplanerna Växjö hade från början en oregelbunden medeltida plan där vägar, kvarter och bebyggelse växte fram utifrån de topografiska förutsättningarna. Vägarna ledde in mot samlingspunkten, torget/marknadsplatsen som var en utvidgning av vägen mot Kronoberg, idag Kronobergsgatan. På 1600-talet bestämde den svenska kungamakten att kungens och rikets mäktighet skulle framträda genom representativa, välordnade städer med raka enhetliga gator och ståtliga torg där de förnämsta offentliga byggnaderna var samlade. Staden inordnades därför, och som ett resultat av branden samma år, i ett rätvinkligt gatusystem i 1658 års plan. Dagens Växjö har ett centrum som bygger på och har utvidgats utifrån 1600-talets rutnätsplan. Rutnätsplanen omges av exempelvis västra och östra stadsdelarna präglade av trädgårdsstadens oregelbundna stadsplan.

8 Byggnadshöjden För att säkra mot bränder var även byggnadernas utformning viktig. Föreskrifter om att byggnaderna inte fick uppföras i mer än 2, 5 våning och byggas i sten har präglat stadens utseende. Stenbyggnaderna blev inte så många men träbyggnaderna fick putsade fasader. På bilden överst ser vi hur domkyrkan är den enda byggnaden som höjer sig över stadens bebyggelse. I dagens Växjö där stadsplanen tillåter 3,5 våning höga byggnader har domkyrkan ändå kvar sin dominerande höjd.

9 Karta ritad av H Ruuth Domkyrkan och kyrkogården, 3. Skolan, 4. Kyrkans tomt som används av lektorerna, 5. Kyrkans tomt obebyggd, 6. Biskopsgården, 7. Biskopens bostad, 8. Östergården, A och 9. Hospitalet, 10. En bäck, 13. En gammal klostermur förfallen. 14. Ett fångehus. 16. Gamla kyrkoherdegården, 17. Ett gärde för kyrkoherdegården, 18. Ett sankt karp dike till kyrkoherdegården. 5 7 A 8 9 Staden före branden 1658 Staden var vid denna tid begränsad till ett område som idag gränsar mot Växjösjön och Domprostgården i söder, biskopsgården i öster, Västergatan i väster och Nygatan i norr. Runt omkring tog landsbygden vid.

10

11 Spår från tiden före 1658 Kyrkans platser är till stor del de samma idag. Guldsmedsbäcken har till viss del återuppstått i kanalen som anlades i Östra Esplanadens förlängning. Vid Askelyckan finns spår av västra infartsvägen kvar.

12 Domkyrkan Guldsmedsbäcken Vägen mot Öhr

13 Rutnätsplanen Staden fick 1658 ett rätvinkligt gatusystem enligt idéer som kom från renässansens stadsplanetänkande. Torget utvidgades västerut och fick en regelbunden form. Domkyrkan fick en mer framträdande plats i stadsbilden som fond i Kyrkogatan (nuvarande Sandgärdsgatan). Det var först på 1870-talet som staden utvidgades och växte. Västerut, över gärdena och Spetsamossen, och söderut, på andra sidan järnvägen.

14

15 Spår av rutnätsplanen Växjö centrum har till stor del samma gräns och gatorna samma sträckning som i den första rutnätsplanen. Fondbyggnader. För att förstå hur litet Växjö var vid den här tiden kan man fundera över bilden ovan. Den visar Pestkyrkogården från 1710-talet som då placerades långt utanför staden. Idag ligger den vid Tegnérgatan på Söder inte alls långt från järnvägen.

16 Domkyrkan som fondbyggnad Rutnätsplanen från 1658

17 Esplanader och 1877 års stadsplan Efter 1874 års byggnadsstadgar för rikets städer och förebild från Paris anlades långa, raka tvåfiliga trädplanterade paradgator, s k esplanader hade Kanalgatan (Linnégatan) och Västra Esplanaden anlagts. Den Norra Esplanaden trädplanterades omkring sekelskiftet På fotot syns Norrtullskolan längst till höger. Foto: Smålands museums arkiv.

18

19 Spår av Esplanaderna Esplanaderna finns kvar. Norra Esplanadens träd i gatans mitt höggs ned av trafiksäkerhetsskäl. De övriga har kvar sin form. Bilden visar Tegnérgatan på Söder som är en förlängning av Västra Esplanaden och rutnätsplanen.

20 Linnégatan Norra Esplanaden

21 Foto ur Smålands museums arkiv. Fondbyggnader Ett karaktäristiskt drag i Växjös gatubild är fondbyggnaderna. På bilden nederst ser ni stationshuset som är placerad i Kungsgatans fond. Andra fondbyggnader är församlingshemmet (Baumgartenska gården), fd fängelset, teatern och domkyrkan. På den översta bilden ser ni Domkyrkan som är den första medvetet planerade fondbyggnaden som tillkom redan i den första rutnätsplanen.

22

23 Spår av fondbyggnaderna Fondbyggnaderna står kvar i gatubilden och berättar om stadens utveckling. Där domkyrkan är den äldsta och resecentrumet det senaste tillskottet.

24 Baumgartenska gården Fängelset Teatern

25 Här ser vi biskopsgården, en vy som vi fortfarande idag har kvar och som är ett spår från tiden då sambandet Stad och Land var viktigt och tydligt. Foto: Smålands museums arkiv Mötet Stad och Land Staden var omgiven av landsbygden. Inte förrän på 1800-talets slut och 1900-talets början togs områden runt själva stadskärnan i bruk. Söder började bebyggas tiden efter järnvägens anläggande. Västra och östra stadsdelarna på talets början och de fick då en helt annan typ av planform trädgårdsstadens med slingrande gator och villor.

26 Stad och Land På kartbilden ser man staden som ligger vid sjön och på alla håll omges av landsbygd. Kartan är från 1697 och framtagen av A Rohman och P Hamnel.Till kartan finns en beskrivning där varje tomt och dess ägare, åker, äng och hage är nämnd. I staden bodde guldsmeden, skomakaren, sämskmakaren, borgare, magistrar, rådmän, landshövdingen med flera. Utanför stadens kärna ligger stadens åker, äng och hagar. Lite väster om Solberget ser man en väderkvarn. Längs stadens västra infartsväg ligger kålgårdar i rad. Staden var beroende av land och sjö för sin försörjning. Kartan är ur Hyltén Cavallius-föreningens årsbok 1933

27 Spår av mötet mellan stad och land Den tydligaste platsen är Östrabo med den gamla åkermarken som fortfarande finns kvar och idag delvis odlas som kolonilotter. Stadens parker är även de gröna områden som planerats på mark som tidigare brukades som åker och ängsmark.

28 Stiftstad Växjö har varit stiftstad sedan tiden omkring Från den tiden härrör de äldsta delarna i domkyrkan. På 1200-talets slut inrättades domkapitlet. Än idag är detta en viktig del av Växjö stad och många byggnader och platser finns. Domkyrkan, biskopsgården Östrabo, församlingshemmet, gamla komministerbostaden, f d domprostgården osv. På kartan ser vi domprostgårdens ägor som låg vid Växjösjöns strand strax söder om järnvägen.

29

30 Domprostgården Gamla domprostgården. Till höger i bilden syns stationshuset. Bilden är ur boken Gamla domprostgården i Växjö. Byggnadsminnen i Kronobergs län av Christer Knutsson, 2000.

31 Biskopsgården Biskopsgården, Östrabo, har varit belägen på samma plats sedan 1700-talets slut då huvudbyggnaden uppfördes.

32 Spår av stiftstaden Domkyrkan Biskopsgården Östrabo med omgivande marker Domprostgården Gamla Gymnasiet Tegnérkyrkogården Sankt Sigfrids källa och många andra platser.

33 Biskopsgården Domkyrkan Komministergården Domprostgården

34 Residensstad Den moderna statliga förvaltningen på regional nivå med landshövding och länsstyrelse i spetsen skapades genom 1634-års regeringsform. Landsregeringen delades in i hövdingedömen varav ett, det sjunde, bestod av i stort sett nuvarande Kronobergs och Jönköpings län med residenset på Kronobergs slott. Förvaltningen flyttade så småningom till Kronobergs kungsgård där Landshövdingen även hade sin bostad. Vägen från Kronoberg in till staden gick norr om staden förbi Solberget. Redan på 1640-talets slut började man bygga ett landshövingehus vid torget i Växjö. Men i den stora branden 1658 brann även denna byggnad ned. På 1670-talets andra hälft byggdes en ny byggnad upp som även den brann ned vid en eldsvåda Den byggnaden syns på skissen till höger. Dagens residens byggdes 1848.

35

36 Spår av Residensstaden Residenset Kronobergs kungsgård och slottsruinen Kronobergsgatan - vägen mot Kronoberg

37 Residenset Kronobergsgatan

38 Skolstad Växjö är känt som skolstad. Stadens äldsta skolbyggnad är f d gymnasiet som ligger vid domkyrkan. På bilden nedan till höger ser ni Ringsbergsskolan som byggdes som Småskolseminarie. Andra skolor som funnits i staden är Flickskolan, Realskolan, Dövstumsskolan, Blindskolan och ett flertal folkskolor. Flera av skolbyggnaderna finns kvar även om användningen är en annan. Många skolbyggnader är placerade i ett kransområde kring den centrala staden.

39

40 Spår av skolstaden Katedralskolan, Norrtullskolan, Gamla Gymnasiet, Dövstumskolan, Flickskolan, Bäckaslövsskolan och flera andra. Sjung om studentens lyckliga da r! Norrtullskolan

41 Gamla gymnasiet Norrtullskolan Flickskolan

42 Järnvägen Här syns järnvägsområdet i bakgrunden med stationen, godsmagasin, järnvägsrestaurangen mm.

43 Norra Järnvägsgatan. Bakom järnvägsparkens snötyngda träd syns järnvägsstationen. Fotot är ur Smålands museums arkiv. Fotograf: Ivan Persson, Växjö, ca 1915.

44 Gångbron Järnvägsstationen Spår av järnvägen Järnvägsområdet har sedan den anlades 1874 utgjort en viktig del av stadens kommunikationer. Området har under åren förändrats. Smalspåret och mellanspåret har lagts ner. Byggnader har tillkommit och andra har rivits. Busstrafiken har fått större utrymme. Ett öppet stort område med enstaka lägre byggnader. Från staden ser man det högre belägna Söder där Smålands museum utgör ett riktmärke. Järnvägen skiljer två av stadens delar från varandra.

45 Före Stiftstaden Skolstaden Fondbyggnader Residensstaden Järnvägen

Växjö. Fördjupad beskrivning av ett riksintresse för kulturmiljön. LÄNSSTYRELSEN I KRONOBERGS LÄN december 2008 Växjö riksintresse Sid.

Växjö. Fördjupad beskrivning av ett riksintresse för kulturmiljön. LÄNSSTYRELSEN I KRONOBERGS LÄN december 2008 Växjö riksintresse Sid. Växjö Fördjupad beskrivning av ett riksintresse för kulturmiljön LÄNSSTYRELSEN I KRONOBERGS LÄN december 2008 Växjö riksintresse Sid. 1 Växjö - Fördjupad beskrivning av ett riksintresse för kulturmiljön

Läs mer

Riksintresset markerad med röd linje omfattar Växjö centrum, Östrabo, Biskopsgärdet samt Bäckaslövsskolan redovisat som en ring i sydöst.

Riksintresset markerad med röd linje omfattar Växjö centrum, Östrabo, Biskopsgärdet samt Bäckaslövsskolan redovisat som en ring i sydöst. Stationsområdet, Växjö -bedömning av planförslag och det kulturhistoriska riksintresset Av ark/prof Mats Edström / Barup & Edström arkitektkontor AB 091110, rev 091118 Förutsättningar Denna bedömning av

Läs mer

Byggnadsminnesförklaring av Vintrosa prästgård, Vintrosa prästgård 1:9, Vintrosa socken, Örebro kommun, Närke, Örebro län

Byggnadsminnesförklaring av Vintrosa prästgård, Vintrosa prästgård 1:9, Vintrosa socken, Örebro kommun, Närke, Örebro län 1(5) Raoul Hjärtström Direkt: 010-224 84 67 raoul.hjartstrom@lansstyrelsen.se Fax: 010-224 81 31 Tysslinge församling Skolgatan 12 719 30 Vintrosa För kännedom till: Riksantikvarieämbetet Lantmäterimyndigheten

Läs mer

OMRADE AV RIKSINTRESSE FOR K U L ~ I ~ S V A R D I I-IALLANDS LAN

OMRADE AV RIKSINTRESSE FOR K U L ~ I ~ S V A R D I I-IALLANDS LAN 1989-01-30 OMRADE AV RIKSINTRESSE FOR K U L ~ I ~ S V A R D I I-IALLANDS LAN Nr KN 21 Namn: FALKENBERGS INNERSTAD FALKENBERGS KOMMUN KARTA: 58 SO LAGE: X 6313 W: Mindre än 100 ha Y 1298 KULTURGMXIWLFISK

Läs mer

stadens värden - en studie av mötet mellan den historiska, nutida och framtida staden

stadens värden - en studie av mötet mellan den historiska, nutida och framtida staden stadens värden - en studie av mötet mellan den historiska, nutida och framtida staden detta examensarbete är det sista och avslutande momentet av min utbildning på programmet Fysisk planering vid Blekinge

Läs mer

Fläckebo kyrkogård - anläggande av askurnlund

Fläckebo kyrkogård - anläggande av askurnlund Västmanlands läns museum Kulturmiljö Rapport B 2011:B12 Fläckebo kyrkogård - anläggande av askurnlund Antikvarisk rapport Fläckebo klockarbol 1:2 Fläckebo socken Västmanlands län Anna Ahlberg Fläckebo

Läs mer

PROGRAMHANDLING PLANPROGRAM. Planprogram för del av kvarteret RAN i Centrala stan, UMEÅ KOMMUN, Västerbottens län

PROGRAMHANDLING PLANPROGRAM. Planprogram för del av kvarteret RAN i Centrala stan, UMEÅ KOMMUN, Västerbottens län 1 (9) Planprogram för del av kvarteret RAN i Centrala stan, UMEÅ KOMMUN, Västerbottens län HANDLINGAR Programhandlingen utgörs av denna handling samt en bilagd kulturmiljöstudie. METS SYFTE Syfte med planprogrammet

Läs mer

Fo~urs- FOR ATT KULTDRVARDEM SRALL BIBE~LLAS:

Fo~urs- FOR ATT KULTDRVARDEM SRALL BIBE~LLAS: REGISTERBLAD 1989-01-30 oinia~i< AV RIKSINTRESSE FOR KULTURMI~SVARD I HALLANDS LÄN Nr KN 3 Namn: KUNGSBACKA m KUNGSBACKA KOMMUN KARTA: 6B NO UGE: X 6380 Y 1276 RULTUR~ISR REXXON: 7 Bohuslänska kustbygden

Läs mer

Jönköpings stads historia 1284-1700. Bildserie producerad av Jönköpings läns museum

Jönköpings stads historia 1284-1700. Bildserie producerad av Jönköpings läns museum Jönköpings stads historia 1284-1700 Bildserie producerad av Jönköpings läns museum Bild 1 Jönköping från södra änden av Munksjön omkring 1690. Kopparstick av Erik Dahlbergh. Bild 2 Medeltida vägnät. Bild

Läs mer

Härnösand [Y 21] Dagens värdetext beslutad av RAÄ 1996: Motivering:

Härnösand [Y 21] Dagens värdetext beslutad av RAÄ 1996: Motivering: Härnösand [Y 21] 1 Detta är en värdebeskrivning som ska förklara och förtydliga värdena inom riksintresset. Id: Y 21 Namn: Härnösand Kommun: Härnösand Socken: Huvudsaklig karaktärstyp: Stadsmiljö Andra

Läs mer

Södra Hestra kyrkogård

Södra Hestra kyrkogård Södra Hestra kyrkogård Antikvarisk medverkan i samband med ny askgravlund Södra Hestra socken i Gislaveds kommun, Jönköpings län, Växjö stift JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM Byggnadsvårdsrapport 2014:8 Anders Franzén

Läs mer

byggnadsvård Kila kyrkogård Antikvarisk medverkan Anläggande av askgravplats

byggnadsvård Kila kyrkogård Antikvarisk medverkan Anläggande av askgravplats byggnadsvård Kila kyrkogård Kila kyrka, Kila socken, Ålberga gård 3:4, Nyköpings kommun, Strängnäs stift, Södermanlands län Antikvarisk medverkan Anläggande av askgravplats Dag Forssblad Kila kyrkogård

Läs mer

Säby kyrkogård är en gammal kyrkogård kopplad till kyrkobyggnaden i Säby, till det sociala livet i Säby by och till Säbyholms gård.

Säby kyrkogård är en gammal kyrkogård kopplad till kyrkobyggnaden i Säby, till det sociala livet i Säby by och till Säbyholms gård. Trädplan Kyrkogårdens träd - historik Säby kyrkogård är en gammal kyrkogård kopplad till kyrkobyggnaden i Säby, till det sociala livet i Säby by och till Säbyholms gård. Skånska rekognosceringskartan från

Läs mer

PLANFÖRSLAG STATIONSOMRÅDET

PLANFÖRSLAG STATIONSOMRÅDET PLANFÖRSLAG STATIONSOMRÅDET Nästa steg i detta examensarbete är en fördjupning av det föreslagna utbyggnadsområdet vid stationen, det så kallade Stationsområdet. I planområdets sydöstra hörn ligger den

Läs mer

Vånings- och skuggstudie, vårdagjämning kl , skala 1:5000

Vånings- och skuggstudie, vårdagjämning kl , skala 1:5000 vatten vs stad - ett bebyggelseförslag till Norra Munksjön, Jönköping 1-2 våningar 3 våningar 4 våningar 5 våningar 6 våningar 7- våningar Sol- och skuggstudie Den nya bebyggelsen har ett våningstal mellan

Läs mer

Råvattenledning Hällungen-Stenungsund

Råvattenledning Hällungen-Stenungsund Kulturhistorisk förstudie Råvattenledning Hällungen-Stenungsund Ödsmåls socken Stenungsunds kommun Rapport 2005:10 Oscar Ortman Kulturhistorisk förstudie Råvattenledning Hällungen-Stenungsund Ödsmåls socken

Läs mer

Sundsvall [Y 8] Id: Y 8 Namn: Sundsvall Kommun: Sundsvall Socken: - Huvudsaklig karaktärstyp: Stadsmiljö Andra karaktärstyper: -

Sundsvall [Y 8] Id: Y 8 Namn: Sundsvall Kommun: Sundsvall Socken: - Huvudsaklig karaktärstyp: Stadsmiljö Andra karaktärstyper: - Sundsvall [Y 8] 1 Detta är en värdebeskrivning som ska förklara och förtydliga värdena inom riksintresset. Id: Y 8 Namn: Sundsvall Kommun: Sundsvall Socken: - Huvudsaklig karaktärstyp: Stadsmiljö Andra

Läs mer

Framme vid Smålands museum. Intill syns World Trade center som byggdes för två år sedan. Här finns också på- och avstigningsplats för resenärer.

Framme vid Smålands museum. Intill syns World Trade center som byggdes för två år sedan. Här finns också på- och avstigningsplats för resenärer. ANHÖRIGRESA 2019 till Växjö Framme vid Smålands museum. Intill syns World Trade center som byggdes för två år sedan. Här finns också på- och avstigningsplats för resenärer. I bakgrunden syns det stora

Läs mer

5.2 H2 Gamla vägen med omnejd - Kvarnberget

5.2 H2 Gamla vägen med omnejd - Kvarnberget 5.2 H2 Gamla vägen med omnejd - Kvarnberget Namnet på vägen syftar på att detta helt enkelt var den gamla vägen från Kville ner till sundet. Vägen går längs med Kvarnbergets norra sida. Byggnaderna följer

Läs mer

KVARTERET GRIPEN, VÄXJÖ

KVARTERET GRIPEN, VÄXJÖ FÖRSLAGSSKISS Sweco Architects AB Niklas Kummer, Anders Stjernberg, Ingar Vebjørnsen 1 (15) memo03.docx 2013-06-14 S w e c o Drottningtorget 14 Box 286 SE-201 22 Malmö, Sverige Telefon +46 (0)4 016 70

Läs mer

Kvarter D. på 1950-talet. Allmän karaktär

Kvarter D. på 1950-talet. Allmän karaktär 18 BYGGNADSVÅRDSRAPPORT 2008:20 Kvarter D Allmän karaktär Kvarter D är det södra av de tre kvarteren på den moderna halvan av begravningsplatsen. Kvarteret är ännu inte taget i bruk och innehåller därför

Läs mer

GESTALTNINGSPROGRAM FÖR NYA BÖSTÄDER VID UTTRANS SJUKHUS. Detaljplan för Sandstugan 60-35 SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN MARS 2014

GESTALTNINGSPROGRAM FÖR NYA BÖSTÄDER VID UTTRANS SJUKHUS. Detaljplan för Sandstugan 60-35 SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN MARS 2014 GESTALTNINGSPROGRAM FÖR NYA BÖSTÄDER VID UTTRANS SJUKHUS Detaljplan för Sandstugan 60-35 SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN MARS 2014 SAMMANFATTNING Vision Gestaltning Natur Platsen har stor potential genom

Läs mer

Kvarteret Lyckan, Norrköping 2009

Kvarteret Lyckan, Norrköping 2009 för den arkeologiska undersökningen av kålgårdar i kvarteret Lyckan i Norrköping år 2009. Trädgårdsarkeologi i kvarteret Lyckan Under slutet av oktober och i november kommer vi att undersöka kålgårdar,

Läs mer

Arby kyrka. Antikvarisk medverkan vid byte av spån på Arby kyrka och klockstapel. Kalmar läns museum

Arby kyrka. Antikvarisk medverkan vid byte av spån på Arby kyrka och klockstapel. Kalmar läns museum Arby kyrka Antikvarisk medverkan vid byte av spån på Arby kyrka och klockstapel Arby kyrka, Arby socken, Kalmar kommun, Kalmar län, Småland, Södermöre pastorat, Växjö stift Ellen Olsson Kalmar läns museum

Läs mer

Antikvarisk förundersökning inför nybyggnation av fritidshusområde vid Kalhyttan 1:96 i Filipstad. Filipstads kommun, Värmlands län

Antikvarisk förundersökning inför nybyggnation av fritidshusområde vid Kalhyttan 1:96 i Filipstad. Filipstads kommun, Värmlands län Antikvarisk förundersökning inför nybyggnation av fritidshusområde vid Kalhyttan 1:96 i Filipstad Filipstads kommun, Värmlands län Värmlands Museum 2011 Rapport 2011: Rapportsammanställning: Mattias Libeck,

Läs mer

Backarna i Bälinge. Arkeologisk kontroll. Hans Göthberg. Fornlämning Bälinge 11:1, 14:1, 15:1 Fastighet Högsta 1:7, 2:2 Bälinge socken Uppsala kommun

Backarna i Bälinge. Arkeologisk kontroll. Hans Göthberg. Fornlämning Bälinge 11:1, 14:1, 15:1 Fastighet Högsta 1:7, 2:2 Bälinge socken Uppsala kommun Backarna i Bälinge Arkeologisk kontroll Hans Göthberg Fornlämning Bälinge 11:1, 14:1, 15:1 Fastighet Högsta 1:7, 2:2 Bälinge socken Uppsala kommun 2 Upplandsmuseets rapporter 2016:11 Backarna i Bälinge

Läs mer

KONSEKVENSBESKRIVNING GÅNG- OCH CYKELBRO. Östersunds centralstation, Fastigheten Söder 1:16, Östersund. Datum

KONSEKVENSBESKRIVNING GÅNG- OCH CYKELBRO. Östersunds centralstation, Fastigheten Söder 1:16, Östersund. Datum KONSEKVENSBESKRIVNING GÅNG- OCH CYKELBRO Objekt Östersunds centralstation, Fastigheten Söder 1:16, Östersund Datum 2017-06-20 1 Bakgrund Östersunds kommun arbetar via konsultföretaget Ramböll med att ta

Läs mer

Gravar och murrester på Södra Hestra kyrkogård

Gravar och murrester på Södra Hestra kyrkogård Antikvarisk kontroll Gravar och murrester på Södra Hestra kyrkogård Schaktarbeten för el-ledningar på Södra Hestra kyrkogård Södra Hestra socken i Gislaveds kommun Jönköpings län JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM

Läs mer

Minneslund vid Himmeta kyrka

Minneslund vid Himmeta kyrka Stiftelsen Kulturmiljövård Rapport 2011:56 Minneslund vid Himmeta kyrka Ändring av minnesplats Antikvarisk rapport Sticklinge 11:1 Himmeta socken Västmanland Helén Sjökvist Innehåll Inledning... 1 Bakgrund...

Läs mer

Gimmersta. Miljö. Gimmersta, Katrineholms kommun 87

Gimmersta. Miljö. Gimmersta, Katrineholms kommun 87 Gimmersta, Katrineholms kommun 87 orangeriet vid gimmersta sett från sydost med sjön öljaren i bakgrunden. gimmersta 1:8, julita socken, katrineholms kommun. Gimmersta nedan t h: flygbild över gimmersta

Läs mer

Mörlunda kyrka. Antikvarisk medverkan vid byte av dagvattenledning norr om kyrkan

Mörlunda kyrka. Antikvarisk medverkan vid byte av dagvattenledning norr om kyrkan Mörlunda kyrka Antikvarisk medverkan vid byte av dagvattenledning norr om kyrkan Mörlunda kyrka, Mörlunda socken, Hultsfreds kommun, Kalmar län, Småland, Mörlunda-Tveta församling, Linköpings stift Ellen

Läs mer

Stadens nuvarande fysiska struktur och miljö

Stadens nuvarande fysiska struktur och miljö 2010-04-30 Rådslag om Växjö stads framtida utveckling Stadens nuvarande fysiska struktur och miljö En stads fysiska struktur, det vill säga hur bostäder, arbetsplatser, service, vägar, järnvägar och grönområden

Läs mer

FJÄRRVÄRME I STUREFORS

FJÄRRVÄRME I STUREFORS RAPPORT 2015:1 ARKEOLOGISK FÖRUNDERSÖKNING FJÄRRVÄRME I STUREFORS RAÄ 124, 151 M FL STUREFORS VISTS SOCKEN LINKÖPINGS KOMMUN ÖSTERGÖTLANDS LÄN ERIKA RÄF Fjärrvärme i Sturefors Innehåll Sammanfattning.........................................................

Läs mer

Säby 1:8 & 1:9. Arkeologisk utredning inför husbyggnation, Visingsö socken i Jönköpings kommun, Jönköpings län

Säby 1:8 & 1:9. Arkeologisk utredning inför husbyggnation, Visingsö socken i Jönköpings kommun, Jönköpings län Säby 1:8 & 1:9 Arkeologisk utredning inför husbyggnation, Visingsö socken i Jönköpings kommun, Jönköpings län JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM Arkeologisk rapport 2012:03 Jan Borg & Ådel V Franzén Säby 1:8 & 1:9

Läs mer

kv Vintervadet 3 A V D E L N I N G E N F Ö R A R K E O L O G I Rapport 2010:49 Arkeologisk förundersökning

kv Vintervadet 3 A V D E L N I N G E N F Ö R A R K E O L O G I Rapport 2010:49 Arkeologisk förundersökning Rapport 2010:49 Arkeologisk förundersökning kv Vintervadet 3 RAÄ 14 Söderköpings stad och kommun Östergötlands län Olle Hörfors Ö S T E R G Ö T L A N D S L Ä N S M U S E U M A V D E L N I N G E N F Ö R

Läs mer

Planbeskrivning över utvidgad och ändrad detaljplan för kvarter 5 i Kattby.

Planbeskrivning över utvidgad och ändrad detaljplan för kvarter 5 i Kattby. HAMMARLANDS KOMMUN Planbeskrivning över utvidgad och ändrad detaljplan för kvarter 5 i Kattby. 0. OMRÅDE OCH LÄGE. Områdesbestämning: Detaljplanen omfattar Kvarter 5 i Kattby och en utvidgning västerut.

Läs mer

STADSBILDSANALYS 6. GATUVY LÄNGS KLARA VÄS- TRA KYRKOGATA

STADSBILDSANALYS 6. GATUVY LÄNGS KLARA VÄS- TRA KYRKOGATA 6. GATUVY LÄNGS KLARA VÄS- TRA KYRKOGATA Klara Västra Kyrkogata upplevs idag som en baksida och en otrygg plats. Kopplingen till Centralstationen upplevs inte alls i denna vy. 18 Strategisk Arkitektur

Läs mer

Karta 1. Karta med miljöintressen, delen Kilvo-Purnu.

Karta 1. Karta med miljöintressen, delen Kilvo-Purnu. Bilaga 1. Karta 1. Karta med miljöintressen, delen Kilvo-Purnu. Karta 2. Karta med miljöintressen, delen Purnu-Mukkavaara. Figur 1. Palohuornas, allé längs med vägen. Figur 2. Mukkavaara, allé längs med

Läs mer

Södra kyrkogården Antikvarisk medverkan vid avverkning av träd Södra kyrkogården, Kalmar kommun, Kalmar län, Småland Kalmar pastorat, Växjö stift

Södra kyrkogården Antikvarisk medverkan vid avverkning av träd Södra kyrkogården, Kalmar kommun, Kalmar län, Småland Kalmar pastorat, Växjö stift Södra kyrkogården Antikvarisk medverkan vid avverkning av träd Södra kyrkogården, Kalmar kommun, Kalmar län, Småland Kalmar pastorat, Växjö stift Magdalena Jonsson Kalmar läns museum Kyrkoantikvarisk rapport

Läs mer

Hässleholm höghastighetstågstation. - ny station för höghastighetståg i Hässleholm

Hässleholm höghastighetstågstation. - ny station för höghastighetståg i Hässleholm Hässleholm höghastighetstågstation - ny station för höghastighetståg i Hässleholm Höghastighetstågstation i Hässleholm En ny stambana för höghastighetståg planeras Stockholm Göteborg/Malmö. Sträckningen

Läs mer

Arkeologisk förundersökning 2013. Stadt Hamburg 13 GRUNDUNDERSÖKNING. Malmö stad, Malmö kommun Skåne län. Skånearkeologi Rapport 2013:11.

Arkeologisk förundersökning 2013. Stadt Hamburg 13 GRUNDUNDERSÖKNING. Malmö stad, Malmö kommun Skåne län. Skånearkeologi Rapport 2013:11. Arkeologisk förundersökning 2013 Stadt Hamburg 13 GRUNDUNDERSÖKNING Malmö stad, Malmö kommun Skåne län Skånearkeologi Rapport 2013:11 Per Sarnäs Arkeologisk förundersökning 2013 Stadt Hamburg 13 GRUNDUNDERSÖKNING

Läs mer

DJURGÅRDEN CENTRUM LINKÖPING

DJURGÅRDEN CENTRUM LINKÖPING VY TORGET VY KANALEN VY TORGET VY GATAN VY PARKERINGEN VY FRÅN SYDÖST VY FRÅN SYDVÄST VY FRÅN NORDOST VY FRÅN NORDVÄST INFART TOMTEN PARKERING 120 st P 24 st DJURGÅRDEN CENTRUM, parallella uppdrag. BESKRIVNING

Läs mer

byggnadsvård Vansö kyrkogård Antikvarisk medverkan Anläggande av askgravplats/askgravlund

byggnadsvård Vansö kyrkogård Antikvarisk medverkan Anläggande av askgravplats/askgravlund byggnadsvård Vansö kyrkogård Vansö kyrka, Vansö kyrkby 4:1, Vansö socken, Strängnäs kommun, Strängnäs stift, Södermanlands län Antikvarisk medverkan Anläggande av askgravplats/askgravlund Dag Forssblad

Läs mer

Bygga nya bostäder i Stångby Dnr 15/79

Bygga nya bostäder i Stångby Dnr 15/79 Tekniska förvaltningen Mark- och exploateringskontoret Byggnation av bostäder i Stångby 1(5) Bygga nya bostäder i Stångby Dnr 15/79 Lunds kommun vill undersöka vilket intresse det finns av att bygga bostäder

Läs mer

Schaktning i kv Ärlan

Schaktning i kv Ärlan Schaktning i kv Ärlan RAÄ 313, Kv Ärlan 2, Vimmerby stad och kommun, Småland Arkeologisk förundersökning 1995 Veronica Palm Rapport November 2007 Kalmar läns museum & Stift. Västerviks Museum Stads-GIS

Läs mer

Stadslifv in real life!

Stadslifv in real life! Stadslifv in real life! Hej! Du kommer nu att gå en stadsrundvandring på egen hand. Har du karta, penna, klisterprickar och instruktionsblad och någon sorts kamera så är det bara att sätta igång. 1. Stortorget

Läs mer

Trädgårdsgatan i Skänninge

Trädgårdsgatan i Skänninge ARKEOLOGGRUPPEN AB, RAPPORT 2014:17 ARKEOLOGISK FÖRUNDERSÖKNING Trädgårdsgatan i Skänninge RAÄ 5:1, Skänninge socken, Mjölby kommun, Östergötlands län Madeleine Forsberg ARKEOLOGGRUPPEN AB, RAPPORT 2014:17

Läs mer

Nybro stad. Karta med stadsdelsindelningen från den fördjupade översiktsplanen för Nybro stad som antogs 2004. SKALA

Nybro stad. Karta med stadsdelsindelningen från den fördjupade översiktsplanen för Nybro stad som antogs 2004. SKALA IDAG 17 Nybro stad Nybro är en stad i Glasriket i Småland, tillhörande Kalmar län. Nybro stad fyllde 75 år 2007 men Nybro kommun bildades inte förrän 1969 av Nybro stad, Alsterbro, Hälleberga och Madesjö

Läs mer

HISTORISK STADSBILDSÖVERSIKT 1. Älvmynningens bosättningar i forntiden 3. Förstäder, hamnar, manufakturer från tullen till Klippan Det fiskrika området kring Göta Älvs mynning har varit attraktivt för

Läs mer

ANTAGET AV KF

ANTAGET AV KF Planprogram VÄXJÖ 9:1 MFL, ÖSTER, Väjö kommun (Vision NORRTULL) 2012-11-09 Dnr: 2011BN0226 Stadsbyggnadskontoret ANTAGET AV KF 2014-04-15 81 Handläggare Patrik Karlsson 0470-436 21 Dnr 2011BN0226 Dpl

Läs mer

Lisselberga. Antikvarisk kontroll. Fornlämning Västerås 1371 (f.d. 710, Skerike socken) Lisselberga 3:5 Västerås socken Västmanland

Lisselberga. Antikvarisk kontroll. Fornlämning Västerås 1371 (f.d. 710, Skerike socken) Lisselberga 3:5 Västerås socken Västmanland Kulturmiljövård Mälardalen Rapport 2009:47 Lisselberga Antikvarisk kontroll Fornlämning Västerås 1371 (f.d. 710, Skerike socken) Lisselberga 3:5 Västerås socken Västmanland Anna-Lena Hallgren och Jan Ählström

Läs mer

Detaljplan för fastigheterna FRIGG 7 12 inom Centrum, Umeå kommun. RIKSINTRESSEANALYS bedömning av detaljplanens påverkan på riksintresset

Detaljplan för fastigheterna FRIGG 7 12 inom Centrum, Umeå kommun. RIKSINTRESSEANALYS bedömning av detaljplanens påverkan på riksintresset 1 31 augusti 2015/pf, rev. 7 oktober 2015/pf Detaljplan för fastigheterna FRIGG 7 12 inom Centrum, Umeå kommun Dnr BN-2013/00312 RIKSINTRESSEANALYS bedömning av detaljplanens påverkan på riksintresset

Läs mer

Kulturmiljöutredning inför ny väg till planerad bergtäkt vid Alstrum. Alsters socken, Karlstads kommun, Värmlands län 2016:24

Kulturmiljöutredning inför ny väg till planerad bergtäkt vid Alstrum. Alsters socken, Karlstads kommun, Värmlands län 2016:24 Kulturmiljöutredning inför ny väg till planerad bergtäkt vid Alstrum Alsters socken, Karlstads kommun, Värmlands län 2016:24 1 VÄRMLANDS MUSEUM Kulturarv Box 335 651 08 Karlstad Tel: 054-701 19 00 Fax:

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING. 1(11) Planbeskrivning

ANTAGANDEHANDLING. 1(11) Planbeskrivning 1(11) Planbeskrivning tillhörande tillägg till förslag till stadsplan och särskilda byggnadsbestämmelser för Oxelbergen (kv. Hjälmen, Draken, Majelden, Slånet, Vimpeln, Vallen och Åkern) med omgifningar

Läs mer

ANTIKVARISK FÖRUNDERSÖKNING

ANTIKVARISK FÖRUNDERSÖKNING memo01.docx 2012-03-28-14 UPPDRAG SÄBO, Säter, antikvarisk sakkunnig UPPDRAGSNUMMER 11000569 UPPDRAGSLEDARE Isak Jakobsson UPPRÄTTAD AV Martin Åhrén DATUM Antikvarisk förundersökning gällande förslag till

Läs mer

Hässleholm höghastighetstågstation. - ny station för höghastighetståg i Hässleholm

Hässleholm höghastighetstågstation. - ny station för höghastighetståg i Hässleholm Hässleholm höghastighetstågstation - ny station för höghastighetståg i Hässleholm Höghastighetstågstation i Hässleholm En ny stambana för höghastighetståg planeras Stockholm Göteborg/Malmö. Sträckningen

Läs mer

Söder 27:18 mfl, Kv Åldermannen

Söder 27:18 mfl, Kv Åldermannen PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING 2010-09-01, reviderad 2010-10-19 Dnr: 10BMN299 Handläggare: Henry Grew Antagen av BMN: 2010-12-14 Laga kraft: 2011-01-07 Söder 27:18 mfl, Kv Åldermannen Detaljplan för

Läs mer

Stadslifv in real life!

Stadslifv in real life! Stadslifv in real life! Hej! Du kommer nu att gå en stadsrundvandring på egen hand. Har du karta, penna, klisterprickar och instruktionsblad och någon sorts kamera så är det bara att sätta igång. Startplats

Läs mer

Detaljplan för Dragarbrunn 18:3, del av kvarteret Rådhuset

Detaljplan för Dragarbrunn 18:3, del av kvarteret Rådhuset PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare: Datum: Diarienummer: Johan Nilsson 2016-06-29 PLA 2012-020110 Miljöbedömning; Steg 1 - BEHOVSBEDÖMNING FÖR MILJÖBEDÖMNING Enligt PBL 4:34 ska bestämmelserna i miljöbalken

Läs mer

OMRÅDESBESTÄMMELSER OB 31

OMRÅDESBESTÄMMELSER OB 31 1(10) OMRÅDESBESTÄMMELSER OB 31 OMRÅDESBESTÄMMELSER FÖR SKÄLLVIKS PRÄSTGÅRD 3:1 M. FL., SKÄLLVIK, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN. Upprättad: 2014-01-21, rev. 2014-03-13 Normalt förfarande Godkänd

Läs mer

KULTURHISTORISKA BYGGNADER I MUSEIPARKEN

KULTURHISTORISKA BYGGNADER I MUSEIPARKEN KULTURHISTORISKA BYGGNADER I MUSEIPARKEN HÖGLOFTSTUGAN Byggnaden stod ursprungligen i Sundranäs i Angelstads socken och var arrendetorp under överstelöjtnantsbostället Sundranäs. Under namnet Skogstorp

Läs mer

Riksintresse för kulturmiljövården. Trosa (D50) KUNSKAPSUNDERLAG (2014-10-31)

Riksintresse för kulturmiljövården. Trosa (D50) KUNSKAPSUNDERLAG (2014-10-31) Riksintresse för kulturmiljövården Trosa (D50) Trosa småstad utmed ån, foto KBT KUNSKAPSUNDERLAG (2014-10-31) Värden Kunskapsvärde Gatunät som sannolikt ursprungligen planerats med parallella långgator

Läs mer

LJUNGS KYRKOGÅRD REPARATION AV KYRKOGÅRDSMUR 2015:207 ANTIKVARISK MEDVERKAN LJUNGS KYRKOGÅRD LJUNGS SOCKEN LINKÖPINGS KOMMUN ÖSTERGÖTLANDS LÄN

LJUNGS KYRKOGÅRD REPARATION AV KYRKOGÅRDSMUR 2015:207 ANTIKVARISK MEDVERKAN LJUNGS KYRKOGÅRD LJUNGS SOCKEN LINKÖPINGS KOMMUN ÖSTERGÖTLANDS LÄN 2015:207 ANTIKVARISK MEDVERKAN LJUNGS KYRKOGÅRD REPARATION AV KYRKOGÅRDSMUR LJUNGS KYRKOGÅRD LJUNGS SOCKEN LINKÖPINGS KOMMUN ÖSTERGÖTLANDS LÄN ANITA LÖFGREN EK 2 Bakgrund Basfakta om objektet Beskrivning

Läs mer

H3 - Strandbacken. Bild nr 7. Del av vykort från sekelskiftet 1900. Fotopunkt A.

H3 - Strandbacken. Bild nr 7. Del av vykort från sekelskiftet 1900. Fotopunkt A. 5.3 H3 - Strandbacken På fastlandssidan vid sundets norra del är tomterna mindre på grund av att berget ligger närmare inpå strandlinjen. Husen klättrar upp efter bergskanten. Av den äldre bebyggelsen

Läs mer

Ukna kyrka. Richard Edlund

Ukna kyrka. Richard Edlund Ukna kyrka Antikvarisk medverkan vid putslagning samt kalkning Ukna socken, Västerviks kommun, Kalmar län, Småland, Norra Tjusts pastorat, Linköpings stift Richard Edlund KALMAR LÄNS MUSEUM Kyrkoantikvarisk

Läs mer

Kulturmiljöstudie Fabriken 7 Samrådshandling Diarienummer: BN 2013/01862

Kulturmiljöstudie Fabriken 7 Samrådshandling Diarienummer: BN 2013/01862 1(6) Kulturmiljöstudie Fabriken 7 Diarienummer: BN 2013/01862 Datum: 2015-08-17 Handläggare: Lars Wendel för fastigheten FABRIKEN inom Centrala stan i Umeå kommun, Västerbottens län Flygfoto taget söderifrån.

Läs mer

Begäran om prövning av planbesked för Kista gård 1 och 2 inom stadsdelen Kista (bostäder och hotell)

Begäran om prövning av planbesked för Kista gård 1 och 2 inom stadsdelen Kista (bostäder och hotell) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (6) 2019-05-16 Handläggare Karolina Wendel 08-508 27 161 Till Stadsbyggnadsnämnden Begäran om prövning av planbesked för Kista gård 1 och 2 inom stadsdelen

Läs mer

Staden möter havet. Strategier för staden Ystad 2030

Staden möter havet. Strategier för staden Ystad 2030 Staden möter havet Strategin går ut på att bättre utnyttja Ystads unika läge vid havet och bättre koppla ihop staden med havet. Att koppla staden till havet handlar om att flytta ut hamnverksamheten till

Läs mer

Kullbäckstorp i Härryda

Kullbäckstorp i Härryda UV RAPPORT 2013:73 ARKEOLOGISK UTREDNING Kullbäckstorp i Härryda Västra Götalands län, Västergötland, Härryda kommun, Råda socken, Kullbäckstorp 2:2 med flera Glenn Johansson UV RAPPORT 2013:73 ARKEOLOGISK

Läs mer

Intill Eksunds gård A V D E L N I N G E N F Ö R A R K E O L O G I. Rapport 2009:62. Arkeologisk utredning, etapp 1

Intill Eksunds gård A V D E L N I N G E N F Ö R A R K E O L O G I. Rapport 2009:62. Arkeologisk utredning, etapp 1 Rapport 2009:62 Arkeologisk utredning, etapp 1 Intill Eksunds gård Borg 11:3 Borgs socken Norrköpings kommun Östergötlands län Kjell Svarvar Ö S T E R G Ö T L A N D S L Ä N S M U S E U M A V D E L N I

Läs mer

Riksintresse för kulturmiljövården. Gripsholm - Mariefred (D21) KUNSKAPSUNDERLAG

Riksintresse för kulturmiljövården. Gripsholm - Mariefred (D21) KUNSKAPSUNDERLAG Riksintresse för kulturmiljövården Gripsholm - Mariefred (D21) Gripsholms slott Foto KBT KUNSKAPSUNDERLAG Värden Kunskapsvärde Slottet, staden och Kungsladugården invid varandra är viktiga delar i förståelsen

Läs mer

Norrby kyrka. Omläggning av kyrkogårdsmur och trappa. Antikvarisk kontroll. Sala Norrby prästgård 1:2 Norrby socken Uppland.

Norrby kyrka. Omläggning av kyrkogårdsmur och trappa. Antikvarisk kontroll. Sala Norrby prästgård 1:2 Norrby socken Uppland. Kulturmiljövård Mälardalen Rapport 2007:18 Norrby kyrka Omläggning av kyrkogårdsmur och trappa Antikvarisk kontroll Sala Norrby prästgård 1:2 Norrby socken Uppland Helén Sjökvist Innehållsförteckning Inledning...1

Läs mer

Stadsarkitektkontoret SAMRÅD Detaljplan för Svanhagen (Skå-Berga 1:12 m.fl.), på Färingsö i Ekerö kommun, Stockholms län

Stadsarkitektkontoret SAMRÅD Detaljplan för Svanhagen (Skå-Berga 1:12 m.fl.), på Färingsö i Ekerö kommun, Stockholms län Stadsarkitektkontoret 2014 Höst SAMRÅD NORMALT PLANFÖRFARANDE Detaljplan för Svanhagen (Skå-Berga 1:12 m.fl.), på Färingsö i Ekerö kommun, Stockholms län dnr PLAN.2010.6 GESTALTNINGSPROGRAM Gestaltningsprogrammets

Läs mer

Gummarpsnäs, Edshult

Gummarpsnäs, Edshult Gummarpsnäs, Edshult Arkeologisk utredning inför detaljplaneläggning inom Gummarp 2:9, Edshults socken i Eksjö kommun, Jönköpings län JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM Arkeologisk rapport 2013:37 Ann-Marie Nordman

Läs mer

FRAMTIDENS SKOLA ny 7-9 skola i Arvika

FRAMTIDENS SKOLA ny 7-9 skola i Arvika FRAMTIDENS SKOLA ny 7-9 skola i Arvika 160130 BAKGRUND I Arvika finns planer på att bygga en ny 7-9 skola för ca 800 elever som kan svara upp mot hela kommunens behov. Som en fördjupning av skollokalutredningen

Läs mer

Platsen för bastionen Gustavus Primus Då och nu

Platsen för bastionen Gustavus Primus Då och nu Platsen för bastionen Gustavus Primus Då och nu Faktasammanställning Kvarnholmen 2:5 Nicholas Nilsson KALMAR LÄNS MUSEUM Kulturhistorisk studie 2009:2 Gärdslösa kyrka Kalmar läns museum Platsen för bastionen

Läs mer

Siktsektorer och stadssiluett

Siktsektorer och stadssiluett Detaljplan för kvarteret Plantskolan, utredning Siktsektorer och stadssiluett 2012-11-12 INNEHÅLL INLEDNING 3 ÖVERSIKTSKARTA 4 VATTHOLMAVÄGEN 5 VAKSALAGATAN 6 UPPSALA KONSERT & KONGRESS 8 VRETGRÄND 9 UPPSALASLÄTTEN

Läs mer

Linneberg 1:1. Arkeologisk utredning etapp 1 inför småhusbyggnation inom fastigheten Linneberg 1:1, Höreda socken i Eksjö kommun, Jönköpings län

Linneberg 1:1. Arkeologisk utredning etapp 1 inför småhusbyggnation inom fastigheten Linneberg 1:1, Höreda socken i Eksjö kommun, Jönköpings län Linneberg 1:1 Arkeologisk utredning etapp 1 inför småhusbyggnation inom fastigheten Linneberg 1:1, Höreda socken i Eksjö kommun, Jönköpings län JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM Arkeologisk rapport 2011:39 Jörgen

Läs mer

Påverkan på landskapsbilden och de samlade natur- och kulturvärdena

Påverkan på landskapsbilden och de samlade natur- och kulturvärdena 14-09-11 Samhällsbyggnadsförvaltningen Lysekils kommun Påverkan på landskapsbilden och de samlade natur- och kulturvärdena Detaljplan för Norra Skalhamn Lysekils kommun Detaljplanområdet för Norra Skalhamn

Läs mer

Ändring av stadsplan för del av Sikagården (Traversen 4) Falköpings stad, Falköpings kommun

Ändring av stadsplan för del av Sikagården (Traversen 4) Falköpings stad, Falköpings kommun 2018-04-20 Antagande: 117, 2018-03-20 Laga kraft: 33, 2018-04-20 Plannummer: A 362 Ändring av stadsplan för del av Sikagården (Traversen 4) Falköpings stad, Falköpings kommun Ägaren till fastigheten Traversen

Läs mer

Rapport Arendus 2015:33 FÅRÖ NYSTUGU 1:3. Arkeologisk utredning Dnr Fårö socken Region Gotland Gotlands län 2015.

Rapport Arendus 2015:33 FÅRÖ NYSTUGU 1:3. Arkeologisk utredning Dnr Fårö socken Region Gotland Gotlands län 2015. Rapport Arendus 2015:33 FÅRÖ NYSTUGU 1:3 Arkeologisk utredning Dnr 431-2429-15 Fårö socken Region Gotland Gotlands län 2015 Christian Hoffman Omslagsbild: Utredningsområdet på Nystugu 1:3 sett från sydväst.

Läs mer

Gestaltningsprogram för Karlskronaviken Bilaga till detaljplan för Karlskronaviken, plan nr 80-47

Gestaltningsprogram för Karlskronaviken Bilaga till detaljplan för Karlskronaviken, plan nr 80-47 SALEMS KOMMUN GESTALTNINGSPROGRAM Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen 15-02-23 rev 15-04-15 Dnr Bom 1997/300 Plan- och exploateringsenheten Conny Olsson 1 Gestaltningsprogram för Karlskronaviken Bilaga

Läs mer

OMRADE AV RIKSINTRESSE FOR KULTURMINNESV~RD I HALLANDS LAN

OMRADE AV RIKSINTRESSE FOR KULTURMINNESV~RD I HALLANDS LAN REGISTERBLAD 1989-01-30 OMRADE AV RIKSINTRESSE FOR KULTURMINNESV~RD I HALLANDS LAN Nr KN 35 Namn : i-iamstad, INNERSTADEN OCH OSTRA FöRSIADEN HALMSTADS KOMMUN' KARTA: 4C NV LAGE: X 6287 Y 1319 KULTURGMX=RAFISK

Läs mer

FORTIFIKATIONSVERKETS BYGGNADSMINNEN. Granhammars herrgård

FORTIFIKATIONSVERKETS BYGGNADSMINNEN. Granhammars herrgård FORTIFIKATIONSVERKETS BYGGNADSMINNEN Granhammars herrgård Granhammars herrgård avbildad i en litografi av Alexander Nay ur Uplands herregårdar från 1881. Herrgård från 1700-talet med rötter i medeltiden

Läs mer

I de flesta husen längs Göteborgsvägen, Gästgivaretorget och Stationsvägen utgörs första våningen av butikslokaler.

I de flesta husen längs Göteborgsvägen, Gästgivaretorget och Stationsvägen utgörs första våningen av butikslokaler. BOLLEBYGD IDAG Bollebygd ligger beläget på en ås mellan Nolåns och Söråns dalgångar omgiven av skogsbeklädda höjder. Orten är ett typiskt stationssamhälle som byggts upp kring järnvägen. Orten har i huvudsak

Läs mer

Detaljplan för fastigheterna Revisorn 3-8 inom stadsdelen Teg i Umeå kommun, Västerbottens län

Detaljplan för fastigheterna Revisorn 3-8 inom stadsdelen Teg i Umeå kommun, Västerbottens län Planbeskrivning Sida 1 av 6 Diarienummer: BN-2014/01458 Datum: 2015-06-08 Handläggare: Maria Norstedt för fastigheterna Revisorn 3-8 inom stadsdelen Teg i, Västerbottens län HANDLINGAR - Plankarta med

Läs mer

Yttrande. Boverket Box Karlskrona. Remiss. Riksantikvarieämbetets ställningstagande. Riksantikvarieämbetet handläggning

Yttrande. Boverket Box Karlskrona. Remiss. Riksantikvarieämbetets ställningstagande. Riksantikvarieämbetet handläggning Yttrande Datum 2012-04-02 Dnr 331-674-2012 Ert datum 2012-02-15 Er beteckning 10113-630/2012 Boverket Box 534 371 23 Karlskrona Remiss från Boverket överklagande av beslut om upphävande av detaljplan för

Läs mer

paradbostäder af gbj bygg

paradbostäder af gbj bygg kvarteret a r g u s 3 paradbostäder af gbj bygg Unik paradbyggnad från förra sekelskiftet Här föddes det moderna Växjö I mitten av 1800-talet bestod stadsdelen Söder mest av åkermark. Det mesta av marken

Läs mer

Historiska lämningar i Kråkegård

Historiska lämningar i Kråkegård Arkeologisk utredning etapp 1 Historiska lämningar i Kråkegård utredning inför bostadsbyggande Bäckseda socken i Vetlanda kommun Jönköpings län JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM Arkeologisk rapport 2005:13 Fredrik

Läs mer

SAMRÅD TOM 2013-01-04

SAMRÅD TOM 2013-01-04 Planprogram VÄXJÖ 9:1 MFL, ÖSTER, Väjö kommun (Vision NORRTULL) Samrådshandling 2012-11-09 Dnr: 2011BN0226 Stadsbyggnadskontoret SAMRÅD TOM 2013-01-04 Handläggare Patrik Karlsson 0470-436 21 Dnr 2011BN0226

Läs mer

Kvarteret Landshövdingen 16 Kalmar

Kvarteret Landshövdingen 16 Kalmar Kvarteret Landshövdingen 16 Kalmar Fastigheten Landshövdingen 16 omfattar idag nästan halva kvarteret och visar hur den regionala statsförvaltningens vuxit sedan mitten av 1600-talet. Det började med

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG FASTIGHETEN PÅL IBB 21 M FL NORR, HELSINGBORGS STAD 1(6) Dnr 860/2013 UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE Wallenstam AB SYFTE Planändringen är föranledd av planansökan inkommen 13 maj 2013. Syftet är att

Läs mer

Detaljplan för fastigheterna Svärdet 8 och 9 inom stadsdel Haga i Umeå kommun, Västerbottens län

Detaljplan för fastigheterna Svärdet 8 och 9 inom stadsdel Haga i Umeå kommun, Västerbottens län Planbeskrivning Samråd Sida 1 av 8 Diarienummer: BN-2014/00904 Datum: 2015-10-02 Handläggare: Maria Norstedt för fastigheterna Svärdet 8 och 9 inom stadsdel Haga i, Västerbottens län HANDLINGAR - Plankarta

Läs mer

FÖRSTUDIE INFÖR PLANLÄGGNING I KVARTERET JÄGAREN ASKERSUNDS KOMMUN

FÖRSTUDIE INFÖR PLANLÄGGNING I KVARTERET JÄGAREN ASKERSUNDS KOMMUN FÖRSTUDIE 2016-12-23 INFÖR PLANLÄGGNING I KVARTERET JÄGAREN ASKERSUNDS KOMMUN INNEHÅLL BAKGRUND & SYFTE 3 AVGRÄNSNING 4 TIDIGARE STÄLLNINGSTAGANDEN 5 ÖVERSIKTSPLAN GÄLLANDE DETALJPLANER BEVARANDEPLAN STADSLIVSMANIFEST

Läs mer

Kulturhistorisk utredning inför kraftvärmeverk i Transtorp, Madesjö socken, Nybro kommun, Småland

Kulturhistorisk utredning inför kraftvärmeverk i Transtorp, Madesjö socken, Nybro kommun, Småland Kulturhistorisk utredning inför kraftvärmeverk i Transtorp, Madesjö socken, Nybro kommun, Småland Håkan Nilsson Kalmar läns museum Rapport 2007 Sammanfattning Denna kulturhistoriska utredning av ett område,

Läs mer

Vinningsbo platsens historia

Vinningsbo platsens historia Vinningsbo platsens historia Vinningsbo hör till den gamla Skårdals by och är den enda av byns gårdar som hade ett särskilt namn Vinningsbogården. Rikspolitiska förvecklingar och krig har påverkat denna

Läs mer

Bild 16: Gustavsbergs fabriker Vattenkvarnhjulet. Bild 17: Norra bruksgatorna - Grindstugatan.

Bild 16: Gustavsbergs fabriker Vattenkvarnhjulet. Bild 17: Norra bruksgatorna - Grindstugatan. Bild 16: Gustavsbergs fabriker Vattenkvarnhjulet vid Gustavsbergsvägen. Bild 17: Norra bruksgatorna - Grindstugatan. 1. Gustavsbergs fabriker 1820 till 2000-tal Det område som Gustavsbergs fabriker ligger

Läs mer

Laxbrogatan 7, Sternerska huset

Laxbrogatan 7, Sternerska huset Laxbrogatan 7, Sternerska huset Kopparberg 1:9, Ljusnarsbergs socken, Ljusnarsbergs kommun, Västmanland Restaurering av fönster och dörr, år 2006-2007 Charlott Hansen Mia Jungskär Örebro läns museum Rapport

Läs mer

Presentation av alternativen i enkäten

Presentation av alternativen i enkäten Vasa centrumstrategi Enkät till stadsborna om alternativ för strukturmodeller 2. 27.5.2012 Presentation av alternativen i enkäten 2.5.2012 Tre olika alternativ för centrumstrategins strukturmodeller för

Läs mer