Premiärministern Benjamin Netanyahu tal till öppningssessionen i Knesset 2009

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Premiärministern Benjamin Netanyahu tal till öppningssessionen i Knesset 2009"

Transkript

1 Premiärministern Benjamin Netanyahu tal till öppningssessionen i Knesset 2009 Rätten till självförsvar Rätten att upprätthålla en judisk stat och rätten till självförsvar är de två grundvalarna för vårt folks existens. Dessa två rättigheter är nära sammankopplade. Utan en egen stat skulle vi inte kunna försvara oss själva och utan möjlighet att försvara oss kunde vi inte behålla vår stat. Dessa grundläggande rättigheter för det judiska folket är under ständig attack - en attack som har blivit ännu mer intensiv sedan andra Libanonkriget och Operationen i Gaza. Vår främsta uppgift måste vara att förhindra detta. Den 12 januari 2009, under Operation Cast Lead bildade FN:s Generalförsamling en kommitté för att undersöka vad man kallade "kränkningar av internationella mänskliga rättigheter och internationell humanitär rätt begångna av ockupationsmakten, Israel, mot det palestinska folket." Var uppmärksam på formuleringen: "ockupationsmakten, Israel". Sådant språk används sedan vi drog oss ut från varje tum av Gaza! Denna snedvridna rapport, skriven av detta snedvridna utskott underminerar själva grunden för Israels rätt till självförsvar. Denna rapport uppmuntrar till terror och hotar freden. Jag vill vara mycket tydlig här: Israel kommer inte att ta några risker för fred om det inte kan försvara sig. Denna rapport får Israels ledare och befälhavare, IDF och soldater att framstå som krigsförbrytare. Men sanningen är precis tvärtom: Israels ledare och soldater är de som försvarar Israels medborgare mot krigsförbrytare.

2 Och de är verkligen krigsförbrytare. Hamas har öppet deklarerat sitt mål att förgöra oss. Enligt FN-stadgan utgör en uppmaning till folkmord, en krigsförbrytelse - krigsförbrytelse nummer ett. Hamas sköt tusentals missiler på våra civila krigsförbrytelse nummer två. De gömde sig bakom civila palestinier, utnyttjade dem som mänskliga sköldar - krigsförbrytelse nummer tre. Och efter kidnappningen av Gilad Shalit, har de hållit honom i fångenskap i över tre år utan att Röda korset tillåtits besöka honom - i strid med Genèvekonventionen - krigsförbrytelser nummer fyra. Trots detta: "Gjorde IDF mer för att skydda civilbefolkningens rättigheter i en stridszon än någon annan armé i krigens historia." Detta är inte mina ord, de hör till den tidigare befälhavaren för de brittiska styrkorna i Afghanistan. Och varje objektiv observatör vet att detta är sant. Israel hävdar inte att reglerna i krig inte gäller för oss. Tvärtom: inte bara IDF försvarar dem, men de gör det mer än någon annan armé i världen. Det finns de idag som skulle åtala Israels ledare och IDF:s soldater, som inte har gjort annat än att utkämpa ett rättfärdigt krig med rättvisa medel mot grova krigsförbrytare Vi upplever en fullständig förvrängning av rättvisa och sanning. Vi kommer inte att tolerera en situation där Ehud Olmert, Ehud Barak och Tzipi Livni - som mobiliserade soldater för att skydda våra städer och vårt folk - är kallade att närvara vid rättegång i Haag. Vi kommer inte att tolerera en situation där IDF:s befäl och soldater, efter att ha försvarat Israels medborgare med värdighet och heroism, mot en grym och skändlig fiende, har kritiserats som en krigsförbrytare. Israels regering, Knesset och Israels medborgare förkastar alla kategoriskt denna absurditet! Vi är helt överens på denna viktiga fråga. Det gäller vår förmåga och rätt att försvara oss, något som berör själva grunden för vår existens och ansluter till den tumultartade resa som vårt folk har gjort genom historien. Den första och mest fruktansvärda omvälvningen för det judiska folket var återföringen av ett stolt folk som kämpade för sin frihet i gamla tider, förtryckta, statslösa och hjälplösa människor i exil. Under forntiden var vårt folk berett att kämpa till det bittra slutet för sin frihet och existens under modiga ledare som Joshua och Gideon, Saul och David, Judah Maccabéen och Bar Kochba. Även när de inte var segerrika, var judarna alltid respekterade av andra nationer som ett folk beslutet att försvara sin frihet och sitt fosterland. Men dynamiken i judiskt motstånd började blekna när vi förlorade vår självständighet och vårt land. För nästan 2000 år i exil levde judarna som en försvarslös nation, helt i händerna på andra. Vi vet resultatet: Fallet från en djup grop till en ännu djupare grop, från tragedi till tragedi - tills vår existens sattes på spel.

3 Den andra stora omsvängningen i historien av vår nation, ägde rum med upprättandet av staten Israel. Under tiden fram till upprättandet av staten, återupptäckte judarna sin förmåga att försvara sig: Från Shomer, Haganah, Irgun, Lehi och Palmach, till skapandet av IDF, återupptäckte det judiska folket sin förmåga att försvara sig. Och jag lovar: Vi kommer aldrig tillbaka till en situation där vi inte kan försvara oss själva och vår stat. Under de senaste månaderna har jag pekat på det faktum att palestiniernas vägran att erkänna den judiska staten ligger till grund för den pågående konflikten mellan oss. För 62 år sedan sade palestinierna nej till en judisk stat. Jag uppmanar våra palestinska grannar - säg ja till den judiska staten! Slut fred med nationalstaten för det judiska folket, en stat som är det nationella hemmet för det judiska folket och som samtidigt garanterar fullständiga rättigheter för alla sina icke-judiska medborgare. Jag vet att detta inte är en enkel sak för det palestinska ledarskapet. Det krävs verkligen mod. Men jag uppmanar ledarna för den Palestinska myndigheten att berätta sanningen för sitt folk eftersom vi inte kan uppnå fred om Israel inte accepteras som en judisk stat. Det är också dags för andra arabiska ledare i regionen att säga sitt folk sanningen, klart och tydligt och offentligt: Den judiska staten är inte fiende till islam, Israel är ett fredssträvande land med vilket de skulle sluta fred. Men om vägen till fred med palestinierna hade varit lätt, skulle vi ha uppnått fred för länge sedan. Det skulle ha uppnåtts genom en lång rad av israeliska premiärministrar från början av fredsprocessen. De var redo att göra generösa eftergifter för fred, men de palestinska ledarna förkastade dem gång på gång. Bara förra året erbjöd högre tjänstemän i den tidigare israeliska regeringen omfattande och långtgående eftergifter till palestinierna. De har haft otaliga diskussioner och möten, och inrättade ett stort antal förhandlingskommittéer - som inte resulterade i någonting. Varför? Eftersom de palestinska ledarna inte var beredda att förklara ett slut på konflikten och på deras anspråk och att tydligt erkänna den judiska staten en gång för alla - något som är nödvändigt för fred. Vi vill ha fred. Vi hoppas att den Palestinska myndighetens ledarskap kommer att vara en verklig partner för fred. Och vi är beredda att arbeta hårt för fred. Under de första sex månaderna av min regering, skapade vi en nationell enighet om principerna för fred, som uttrycks i mitt anförande vid Bar-Ilan University:

4 a. Palestinskt erkännande av den judiska staten b. Resolution av flyktingproblemet utanför Staten Israels gränser c. Den effektiva och erkända demilitariseringen av en palestinsk stat d. Stopp för alla ytterligare krav mot Israel. Vi har också vidtagit åtgärder - i en omfattning som inte skådats på år - för att förbättra villkoren för våra palestinska grannar i Judéen och Samarien. Vi har avvecklat vägspärrar, eliminerat vägspärrar och tagit bort hinder. Vi har underlättat för rörligheten, uppmuntrat handel och förlängt drifttimmarna vid Allenbybrons terminal. Vi inte bara pratar. Vi agerar. Vi har bidragit till den imponerande expansionen av den palestinska ekonomin. Jag tror att med tiden kan välstånd bara stärka freden genom att stärka de moderata och försvaga extremisterna. Men det kan inte ersätta det mod som krävs av palestinska ledare som måste erkänna den judiska staten. Detta erkännande kommer att tränga in i hjärtat på den israeliska allmänheten som söker fred - och det har alltid varit, och kommer att förbli, den verkliga nyckeln till fred. Jag har redan sagt att jag inte kommer att införa några förutsättningar för fredssamtalen med palestinierna, och vi fortsätter att arbeta med president Obama och hans administration för att se till att våra gemensamma ansträngningar kommer att leda till återupptagna samtal så snart som möjligt. Mina damer och herrar, ledamöter av Knesset Jag vet att många israeler har slutat tro på fred. De har sett sexton års samtal med palestinierna utan att åstadkomma fred. De har också sett att ensidigt tillbakadragande, ett alternativ till samtal som inte heller bringat fred. I motsats till löften resulterade det ensidiga tillbakadragandet i tusentals missiler över våra samhällen. Återigen, i motsats till vad som utlovats, har det inte ökat det internationella stödet för vår rätt att försvara oss utan faktiskt minskat detta stöd. De lovade oss att deras vision och deras väg skulle ge fred. Men det förde bara med sig krig. Trots detta säger jag: Vi får inte förlora hoppet. Vi strävar efter fred, nyktert och realistiskt. Vi arbetar för att främja välstånd för våra grannar eftersom det är viktigt att skapa en atmosfär av fred. Vi står enade kring de värderingar som förenar vårt folk. Ett enat folk kan uppnå fred lättare. Vi vidtar konkreta åtgärder för att bringa välstånd till våra grannar. Och slutligen tar vi itu med den verkliga roten till konflikten mellan oss och palestinierna. Detta är det enda sättet fred kommer att uppnås på.

5 Men tills fred har uppnåtts, kan vi inte förhindra utvecklingen av staten Israel. Vi måste stärka vår ekonomi och förbättra våra barns utbildning nu. Vi måste göra våra gator säkra nu, och vi måste minska de sociala klyftorna mellan periferi och centrum nu. Vi har arbetat med dessa problem sedan denna regering bildades. Men vår främsta prioritet kommer att förbli säkerhet och bemötande av hot mot staten Israel - det allvarligaste är Irans försök att beväpna sig med kärnvapen. Detta är en regim som förtrycker sitt folk, hotar sina grannar, utför terrordåd, begär att Israel ska förintas, döljer anläggningar för att tillverka kärnvapen. President Obama och den amerikanska regeringen upprepade nyligen sitt åtagande att hindra Iran från att skaffa sådana vapen. Vid vårt senaste möte i New York, sade president Obama att ett Iran utrustad med kärnvapen skulle innebära en fara för hela världen, inte bara för Israel. Alla ansvariga medlemmar av det internationella samfundet måste samarbeta och göra klart för den iranska regimen att de inte kommer att acceptera deras program för att utveckla massförstörelsevapen. Mina vänner, ledamöter i Knesset, Idag, i början av Knessets vintersession, vill jag berätta för er och alla i Israel: Om det är något som kommer att göra oss framgångsrika i att möta dessa utmaningar så är det ett erkännande av staten Israel som det enda hemmet för det judiska folket. Endast i Israel kan det judiska folket leva som ett fritt folk, försvara sig och garantera sin egen framtid. Vi judar har inget annat land, och vi vill inte ha ett annat land - bara staten Israel som en judisk och demokratisk stat som lever i fred med sina grannar. Med Guds hjälp kommer vi att arbeta för att skapa säkerhet, välstånd och fred för Israel. Med Guds hjälp blir det så för evigt.

Libanonkriget i svensk opinion

Libanonkriget i svensk opinion Libanonkriget i svensk opinion Libanonkriget i svensk opinion Ulf Bjereld I år är det 40 år sedan sexdagarskriget 1967 mellan Israel och dess arabiska grannstater. Sedan dess ockuperar Israel bl a den

Läs mer

! " "# # $% $ $ $ ### & ' & ()

!  # # $% $ $ $ ### & ' & () "# *+ ',-. /01(" 2"*1*23 14! Gazaremsan är nu världens största koncentrationsläger. Läget blir allt mer outhärdligt för dess 1,5 miljoner palestinier. Leverans av mat, medicin och bränsle stryps, eller

Läs mer

Israel och dess fiender

Israel och dess fiender Israel och dess fiender Israel och dess fiender Copyright 2013 Holger Nilsson Ansvarig utgivare: Holger Nilsson Framställt på vulkan.se Tryckt i Riga ISBN: 978-91-637-4457-0 Israel och dess fiender Holger

Läs mer

NORBERG 2010-04-30. FÖRSTA MAJ 2010 NORBERG. SOLIDARITET FÖR EN HÅLLBAR FRAMTID. Allt startar där man själv befinner sej, här och nu.

NORBERG 2010-04-30. FÖRSTA MAJ 2010 NORBERG. SOLIDARITET FÖR EN HÅLLBAR FRAMTID. Allt startar där man själv befinner sej, här och nu. NORBERG 2010-04-30. FÖRSTA MAJ 2010 NORBERG. SOLIDARITET FÖR EN HÅLLBAR FRAMTID. Allt startar där man själv befinner sej, här och nu. När jag passerar Mossgruvparken, brukar jag stanna till, vid den sten

Läs mer

Centrum för Iran Analys

Centrum för Iran Analys Centrum för Iran Analys CENTIA http://www.setiz.se info@setiz.se POLITISK VISION En människa utan vision, är en död människa Förord CENTIA anser att beredning, beslutning och verkställning av detaljerade

Läs mer

200 år av fred i Sverige

200 år av fred i Sverige U N I T E D N A T I O N S N A T I O N S U N I E S 200 år av fred i Sverige -- Anförande av FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson vid firandet av Sveriges Nationaldag Skansen, Stockholm, 6 juni 2014

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Plenarhandling B6-0275/2007 FÖRSLAG TILL RESOLUTION. till följd av uttalandena av rådet och kommissionen

EUROPAPARLAMENTET. Plenarhandling B6-0275/2007 FÖRSLAG TILL RESOLUTION. till följd av uttalandena av rådet och kommissionen EUROPAPARLAMENTET 2004 Plenarhandling 2009 4.7.2007 B6-0275/2007 FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av uttalandena av rådet och kommissionen i enlighet med artikel 103.2 i arbetsordningen från Francis

Läs mer

För delegationerna bifogas rådets slutsatser om fredsprocessen i Mellanöstern, som antogs av rådet vid dess 3443:e möte den 18 januari 2016.

För delegationerna bifogas rådets slutsatser om fredsprocessen i Mellanöstern, som antogs av rådet vid dess 3443:e möte den 18 januari 2016. Europeiska unionens råd Bryssel den 18 januari 2016 (OR. en) 5328/16 COMEP 3 MAMA 11 CFSP/PESC 36 LÄGESRAPPORT från: Rådets generalsekretariat till: Delegationerna Föreg. dok. nr: 5332/16 COMEP 4 MAMA

Läs mer

För delegationerna bifogas rådets slutsatser om Demokratiska republiken Kongo, som antogs vid rådets 3525:e möte den 6 mars 2017.

För delegationerna bifogas rådets slutsatser om Demokratiska republiken Kongo, som antogs vid rådets 3525:e möte den 6 mars 2017. Europeiska unionens råd Bryssel den 6 mars 2017 (OR. fr) 6791/17 COAFR 84 CFSP/PESC 196 RELEX 186 COHOM 27 COHAFA 12 LÄGESRAPPORT från: Rådets generalsekretariat av den: 6 mars 2017 till: Delegationerna

Läs mer

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

FÖRSLAG TILL RESOLUTION Europaparlamentet 2014 2019 Plenarhandling B8-0346/2017 15.5.2017 FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av ett uttalande av vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor

Läs mer

Sverige bör ställa motkrav på bistånd till den palestinska myndigheten

Sverige bör ställa motkrav på bistånd till den palestinska myndigheten Enskild motion Motion till riksdagen 2017/18:1314 av Mikael Oscarsson (KD) Sverige bör ställa motkrav på bistånd till den palestinska myndigheten Förslag till riksdagsbeslut Riksdagen ställer sig bakom

Läs mer

diasporan sionism förintelsen

diasporan sionism förintelsen Israel - Palestina diasporan sionism förintelsen FN:s delningsförslag Judisk befolkningsutveckling 3000000 2250000 1500000 Judar Araber 750000 0 1922 1931 1946 1950 1966 Israel 1948-1967 USA:s intressen

Läs mer

Jag har rättigheter, du har rättigheter, han/hon har rättigheter. En presentation av barnets rättigheter

Jag har rättigheter, du har rättigheter, han/hon har rättigheter. En presentation av barnets rättigheter Jag har rättigheter, du har rättigheter, han/hon har rättigheter En presentation av barnets rättigheter Alla har rättigheter. Du som är under 18 har dessutom andra, särskilda rättigheter. En lista på dessa

Läs mer

BILAGOR. EUROPEISKA RÅDET i KÖPENHAMN ORDFÖRANDESKAPETS SLUTSATSER. den 12 och 13 december 2002 BILAGOR. Bulletin SV - PE 326.

BILAGOR. EUROPEISKA RÅDET i KÖPENHAMN ORDFÖRANDESKAPETS SLUTSATSER. den 12 och 13 december 2002 BILAGOR. Bulletin SV - PE 326. 21 EUROPEISKA RÅDET i KÖPENHAMN ORDFÖRANDESKAPETS SLUTSATSER den 12 och 13 december 2002 23 BILAGA I BUDGETÄRA OCH FINANSIELLA FRÅGOR Unionen ställer sig bakom förhandlingsresultatet som innebär att de

Läs mer

Israel - Palestina Konflikten

Israel - Palestina Konflikten NA15-2016-05-22 Israel - Palestina Konflikten Innehåll 1. Förenta Nationerna 3 1.1 Huvudorganen. 3 2. Mänskliga Rättigheter 4 2.1 Medborgerliga Rättigheterna... 4 2.2 Politiska Rättigheterna 4 2.3 Ekonomiska,

Läs mer

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

FÖRSLAG TILL RESOLUTION EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Plenarhandling 10.12.2012 B7-0571/2012 FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av ett uttalande av vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor

Läs mer

Ställ krav på biståndet till den palestinska myndigheten

Ställ krav på biståndet till den palestinska myndigheten Enskild motion KD Motion till riksdagen 2018/19:613 av Magnus Oscarsson och Mikael Oscarsson (båda KD) Ställ krav på biståndet till den palestinska myndigheten Förslag till riksdagsbeslut Riksdagen ställer

Läs mer

Eller när man har besiktigat bilen. Vad skönt när man kan åka därifrån och dom hittade ingenting.

Eller när man har besiktigat bilen. Vad skönt när man kan åka därifrån och dom hittade ingenting. Allting nytt Påskdagen 100403 1 Att hitta ingenting kan det va nå`t Det var ju det man gjorde den första påskdagsmorgonen. Man gick till graven där man lagt Jesus och man hittade ingenting. Ibland är det

Läs mer

Judendomens historia

Judendomens historia Judendomens historia Judendomens historia 1. Historiska händelser 2. Religiösa föreställningar 3. Religiösa seder Moses 1.Flykten från Egypten, Ökenvandringen/Invandringen till Kanaans land Abraham 1.Patriarkernas

Läs mer

Goldstonerapporten om Gaza. Sammanfattning, slutsatser och rekommendationer

Goldstonerapporten om Gaza. Sammanfattning, slutsatser och rekommendationer Goldstonerapporten om Gaza Sammanfattning, slutsatser och rekommendationer Leopard förlag och Diakonia, Stockholm 2010 100602Goldstone.OK4.indd 3 Goldstonerapporten om Gaza Sammanfattning, slutsatser och

Läs mer

Vad är FN? Är FN en sorts världsregering? FN:s mål och huvuduppgifter. FN:s Officiella språk

Vad är FN? Är FN en sorts världsregering? FN:s mål och huvuduppgifter. FN:s Officiella språk Om FN Förenta Nationerna är en unik organisation som består av självständiga stater som sammanslutit sig för att arbeta för fred i världen och ekonomiska och sociala framsteg. Unik, därför att ingen annan

Läs mer

För delegationerna bifogas de slutsatser som Europeiska rådet antog vid ovanstående möte.

För delegationerna bifogas de slutsatser som Europeiska rådet antog vid ovanstående möte. Europeiska rådet Bryssel den 16 juli 2014 (OR. en) EUCO 147/14 CO EUR 9 CONCL 3 FÖLJENOT från: Rådets generalsekretariat till: Delegationerna Ärende: Europeiska rådets extra möte (den 16 juli 2014) Slutsatser

Läs mer

BILAGOR. EUROPEISKA RÅDET i GÖTEBORG ORDFÖRANDESKAPETS SLUTSATSER. den 15 och 16 juni 2001 BILAGOR. Bulletin SV - PE 305.

BILAGOR. EUROPEISKA RÅDET i GÖTEBORG ORDFÖRANDESKAPETS SLUTSATSER. den 15 och 16 juni 2001 BILAGOR. Bulletin SV - PE 305. 29 EUROPEISKA RÅDET i GÖTEBORG ORDFÖRANDESKAPETS SLUTSATSER den 15 och 16 juni 2001 31 Bilaga I Uttalande om förebyggande av spridning av ballistiska missiler... s. 33 Bilaga II Uttalande om f.d. jugoslaviska

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 13 november 2015 (OR. fr)

Europeiska unionens råd Bryssel den 13 november 2015 (OR. fr) Conseil UE Europeiska unionens råd Bryssel den 13 november 2015 (OR. fr) PUBLIC 13798/15 LIMITE COAFR 322 CFSP/PESC 728 CSDP/PSDC 591 COHAFA 101 COHOM 106 POLMIL 96 I/A-PUNKTSNOT från: till: Ärende: Kommittén

Läs mer

Kort fakta om Syrien: Här bor nästan 22 miljoner människor 21 615 919 (2010) Huvudstad: Damaskus 2 600 000 Majoriteten i landet är muslimer ca 90%

Kort fakta om Syrien: Här bor nästan 22 miljoner människor 21 615 919 (2010) Huvudstad: Damaskus 2 600 000 Majoriteten i landet är muslimer ca 90% Krisen i Syrien Kort fakta om Syrien: Här bor nästan 22 miljoner människor 21 615 919 (2010) Huvudstad: Damaskus 2 600 000 Majoriteten i landet är muslimer ca 90% Sunni 74%, övrig islam 16%, Kristna 10%

Läs mer

Skyldighet att skydda

Skyldighet att skydda Skyldighet att skydda I detta häfte kommer du att få läsa om FN:s princip Skyldighet att skydda (R2P/ responsibility to protect). Du får en bakgrund till principen och sedan får du läsa om vad principen

Läs mer

SV Förenade i mångfalden SV A8-0058/1. Ändringsförslag. Sabine Lösing, Tania González Peñas för GUE/NGL-gruppen

SV Förenade i mångfalden SV A8-0058/1. Ändringsförslag. Sabine Lösing, Tania González Peñas för GUE/NGL-gruppen 6.3.2019 A8-0058/1 1 Punkt 17 17. Europaparlamentet framhåller EU:s fortsatta stöd till den inkluderande afghanledda och afghanstyrda freds- och försoningsprocessen, inbegripet genomförandet av det fredsavtal

Läs mer

Regeringens information till Riksdagen om Ukraina och Ryssland, 14 mars 2014

Regeringens information till Riksdagen om Ukraina och Ryssland, 14 mars 2014 Utrikesdepartementet Tal av utrikesminister Carl Bildt Riksdagen Stockholm, 14 mars, 2014 Regeringens information till Riksdagen om Ukraina och Ryssland, 14 mars 2014 Det talade ordet gäller Herr talman!

Läs mer

ANTAGNA TEXTER. Europaparlamentets resolution av den 26 november 2015 om Afghanistan, särskilt dödandet i Zabulprovinsen (2015/2968(RSP))

ANTAGNA TEXTER. Europaparlamentets resolution av den 26 november 2015 om Afghanistan, särskilt dödandet i Zabulprovinsen (2015/2968(RSP)) Europaparlamentet 2014-2019 ANTAGNA TEXTER P8_TA(2015)0412 Afghanistan, särskilt dödandet i Zabulprovinsen Europaparlamentets resolution av den 26 november 2015 om Afghanistan, särskilt dödandet i Zabulprovinsen

Läs mer

9101/16 /ss 1 DG C 1

9101/16 /ss 1 DG C 1 Europeiska unionens råd Bryssel den 23 maj 2016 (OR. fr) 9101/16 COAFR 136 CFSP/PESC 402 RELEX 410 COHOM 52 LÄGESRAPPORT från: Rådets generalsekretariat av den: 23 maj 2016 till: Delegationerna Föreg.

Läs mer

Idéprogram. för Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen antaget på kongressen 2010

Idéprogram. för Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen antaget på kongressen 2010 Idéprogram för Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen antaget på kongressen 2010 Inledning Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen är en religiöst och partipolitiskt oberoende organisation som arbetar

Läs mer

BARNSOLDATER I VÄRLDEN

BARNSOLDATER I VÄRLDEN BARNSOLDATER I VÄRLDEN Definitionen och förekomsten av barnsoldater Till kategorin barnsoldater räknas minderåriga barn som avsiktligt rekryteras, tränas och används i militära styrkor. Det kan även handla

Läs mer

Anarkismen lever: Rojava.

Anarkismen lever: Rojava. Anarkismen lever: Rojava. Bravetheworld 2015/06702 Innehåll Anarkismen lever: Rojava. 3 2 Anarkismen lever: Rojava. 3 Det finns en plats där kön, religion och etnicitet inte splittrar. En plats där alla

Läs mer

Från boken "Vägen till Palestina" av Evert Svensson. Alhambra Förlag

Från boken Vägen till Palestina av Evert Svensson. Alhambra Förlag Fredagsbön i Jerusalem. Hösten 2000, efter att det palestinska upproret - Intifadan - brutit ut, förbjöd den israeliska militären alla palestinska män under 45 år tillträde till Gamla stan och Al Aksamoskén.

Läs mer

Förenta Nationerna Säkerhetsrådet Resolution 1325 (2000) Kvinnor, fred och säkerhet

Förenta Nationerna Säkerhetsrådet Resolution 1325 (2000) Kvinnor, fred och säkerhet Förenta Nationerna Säkerhetsrådet Resolution 1325 (2000) Kvinnor, fred och säkerhet 2 (8) 3 (8) Förenta nationerna Säkerhetsrådet 31 oktober 2000 Resolution 1325 (2000) antagen av säkerhetsrådet vid dess

Läs mer

2

2 Stockholms arbetarekommuns årsmöte 22 april 2017 2 3 4 STS Bromma-Kungsholmen, STS Stockholms stad Socialdemokrater för tro och solidaritet, Bromma-Kungsholmens förening i Stockholm, motionerade till Arbetarekommunens

Läs mer

Vi får inte glömma Guds plan med Israel och judarna

Vi får inte glömma Guds plan med Israel och judarna Vi får inte glömma Guds plan med Israel och judarna Ingen av oss har kunnat undgå att märka att situationen i Mellanöstern igen en gång är väldigt spänd. Tyvärr är nyhetsrapporteringen kring händelserna

Läs mer

Kyrkan Jesu Uppståndelse Och Liv

Kyrkan Jesu Uppståndelse Och Liv Kyrkan Jesu Uppståndelse Och Liv PREDESTINATION RLJ-1221-SE JOHN S. TORELL 17 JANUARI 2010 DEL 13: ABRAHAMS FÖRBUND TAR SLUT DET SÖDRA RIKET 344 ÅR Det Södra kungariket varade 344 år och styrdes av 20

Läs mer

ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-25

ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-25 GEMENSAMMA PARLAMENTARISKA AVS EU-FÖRSAMLINGEN Utskottet för politiska frågor AP101.544/AA1-25 12.02.2014 ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-25 Förslag till betänkande Medföredragande: Moses Kollie (Liberia) och Zita Gurmai

Läs mer

1. En oreglerad marknad involverar frihet. 2. Frihet är ett fundamentalt värde. 3. Därav att en fri marknad är moraliskt nödvändigt 1

1. En oreglerad marknad involverar frihet. 2. Frihet är ett fundamentalt värde. 3. Därav att en fri marknad är moraliskt nödvändigt 1 Linköpings Universitet Gabriella Degerfält Hygrell Politisk Teori 2 930427-7982 733G36 Frihet är ett stort och komplext begrepp. Vad är frihet? Hur förenligt är libertarianismens frihetsdefinition med

Läs mer

Ja till fred En gudstjänst kring försoning och fred

Ja till fred En gudstjänst kring försoning och fred Ja till fred En gudstjänst kring försoning och fred Denna gudstjänst firades i början av 2001, som ett stödarrangemang för freds- och försoningsprocessen mellan Israel och Palestina, men kan naturligtvis

Läs mer

5369/15 ph/al/ss 1 DG C 2C

5369/15 ph/al/ss 1 DG C 2C Europeiska unionens råd Bryssel den 16 januari 2015 (OR. en) 5369/15 COTER 9 COMEM 8 COMAG 10 COPS 9 POLMIL 3 IRAQ 1 CONUN 7 COHOM 3 COSI 7 ENFOPOL 16 NOT från: till: Ärende: Rådets generalsekretariat

Läs mer

Policy för att förbättra tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning

Policy för att förbättra tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning Sida 1/9 Policy för att förbättra tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning Arbetet med att öka tillgängligheten har sin utgångspunkt i den humanistiska människosynen, vilket innebär att alla

Läs mer

Världens viktigaste fråga idag är freden.

Världens viktigaste fråga idag är freden. Thage G. Petersons anförande vid manifestationen mot Värdlandsavtalet med Nato den 21 maj 016 på Sergels torg, Stockholm Världens viktigaste fråga idag är freden. 1 Men vi når inte freden med nya arméer

Läs mer

Tunadalskyrkan e tref Dom 6:1-16, Jag är med dig

Tunadalskyrkan e tref Dom 6:1-16, Jag är med dig 1 Tunadalskyrkan 150614 2 e tref Dom 6:1-16, Jag är med dig Tänk att en text som är 3500 år gammal ändå kan kännas så aktuell. Man skulle kunna byta ut några av namnen mot nutida namn och få exakt samma

Läs mer

`ÉÅáäá~=táÖëíê ãë=~åñ ê~åçé=îáç== ìíêáâéëéçäáíáëâ~=çéä~ííéå=á=êáâëç~öéå=ommsjmojnr=

`ÉÅáäá~=táÖëíê ãë=~åñ ê~åçé=îáç== ìíêáâéëéçäáíáëâ~=çéä~ííéå=á=êáâëç~öéå=ommsjmojnr= DET TALADE ORDET GÄLLER! `ÉÅáäá~=táÖëíê ãë=~åñ ê~åçé=îáç== ìíêáâéëéçäáíáëâ~=çéä~ííéå=á=êáâëç~öéå=ommsjmojnr= Herr talman, ärade åhörare här på läktaren och du som sitter där hemma och lyssnar framför radio

Läs mer

Achin Vanaik: Om flygförbudszoner som en utifrån kommande militär intervention

Achin Vanaik: Om flygförbudszoner som en utifrån kommande militär intervention 1 Achin Vanaik: Om flygförbudszoner som en utifrån kommande militär intervention [Artikel från www.internationalviewpoint.org, 30 mars 2011. Achin Vanaik är professor i internationella relationer och internationell

Läs mer

Skyldighet att skydda

Skyldighet att skydda Skyldighet att skydda I detta häfte kommer du att få läsa om FN:s princip Skyldighet att skydda (R2P responsibility to protect). Du får en bakgrund till principen och sedan får du läsa om vad principen

Läs mer

Israel-Palestina konflikten

Israel-Palestina konflikten Israel-Palestina konflikten Konflikten började år 1948. Ungefär 14 500 döda från år 1948-2009. Israel staten uppkom år 1948. Konflikten har varat i över 60 år och detta har pågått i många år tillbaks i

Läs mer

Joh 3:3 Jesus svarade: "Jag säger dig sanningen: Den som inte blir född på nytt kan inte se Guds rike." Joh 3:4 Nikodemus sade: "Hur kan en människa

Joh 3:3 Jesus svarade: Jag säger dig sanningen: Den som inte blir född på nytt kan inte se Guds rike. Joh 3:4 Nikodemus sade: Hur kan en människa Joh 3:3 Jesus svarade: "Jag säger dig sanningen: Den som inte blir född på nytt kan inte se Guds rike." Joh 3:4 Nikodemus sade: "Hur kan en människa bli född när hon är gammal? Hon kan väl inte komma in

Läs mer

FYREN. En beskrivning av vad Pingstkyrkan i Västervik vill vara

FYREN. En beskrivning av vad Pingstkyrkan i Västervik vill vara FYREN En beskrivning av vad Pingstkyrkan i Västervik vill vara JESUS Ingen kan lägga en annan grund än den som är lagd, Jesus Kristus. (1 Kor 3:11) Kom till honom, den levande stenen, förkastad av människor

Läs mer

För delegationerna bifogas rådets slutsatser om Demokratiska republiken Kongo, som rådet antog vid sitt 3587:e möte den 11 december 2017.

För delegationerna bifogas rådets slutsatser om Demokratiska republiken Kongo, som rådet antog vid sitt 3587:e möte den 11 december 2017. Europeiska unionens råd Bryssel den 11 december 2017 (OR. fr) 15633/17 LÄGESRAPPORT från: Rådets generalsekretariat av den: 11 december 2017 till: Delegationerna Föreg. dok. nr: 15311/17 Ärende: Demokratiska

Läs mer

Övriga handlingar. SSU:s 38:e förbundskongress 2015

Övriga handlingar. SSU:s 38:e förbundskongress 2015 Övriga handlingar SSU:s 38:e förbundskongress 2015 1 2 Uttalanden Jämlik framtid Det är det jämlika samhället som vi människor blir fria att forma våra liv utan att vår bakgrund bestämmer förutsättningarna.

Läs mer

FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION TILL RÅDET

FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION TILL RÅDET Europaparlamentet 2014-2019 Plenarhandling B8-1365/2016 9.12.2016 FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION TILL RÅDET i enlighet med artikel 134.1 i arbetsordningen om EU:s prioriteringar inför det 61:a mötet i FN:s

Läs mer

Forum Syds policy för det civila samhällets roll i en demokratisk utveckling

Forum Syds policy för det civila samhällets roll i en demokratisk utveckling Forum Syds policy för det civila samhällets roll i en demokratisk utveckling Beslutad av: Forum Syds styrelse Beslutsdatum: 18 februari 2013 Giltighetstid: Tillsvidare Ansvarig: generalsekreteraren 2 (5)

Läs mer

FN, De mänskliga rättigheterna och konflikten i Korea

FN, De mänskliga rättigheterna och konflikten i Korea FN, De mänskliga rättigheterna och konflikten i Korea FN FN förkortningen till Förenta Nationerna År 1918 efter fyra års krig det rådde vapenstillstånd i Europa, efter att kriget hade skördad miljöns tals

Läs mer

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

FÖRSLAG TILL RESOLUTION EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Plenarhandling 10.12.2014 B8-0357/2014 FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av ett uttalande av vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor

Läs mer

TAL AV HANS MAJESTÄT KONUNG CARL XVI GUSTAF VID REPUBLIKEN FINLANDS PRESIDENTS GALAMIDDAG

TAL AV HANS MAJESTÄT KONUNG CARL XVI GUSTAF VID REPUBLIKEN FINLANDS PRESIDENTS GALAMIDDAG TAL AV HANS MAJESTÄT KONUNG CARL XVI GUSTAF VID REPUBLIKEN FINLANDS PRESIDENTS GALAMIDDAG 3 MARS 2015 Det talade ordet gäller Herr Republikens President och Fru Jenni Haukio, Excellenser, mina damer och

Läs mer

Australiens förre premiärminister: En omdefiniering av äktenskapet har stora konsekvenser.

Australiens förre premiärminister: En omdefiniering av äktenskapet har stora konsekvenser. tonyabbot Australiens förre premiärminister: En omdefiniering av äktenskapet har stora konsekvenser. Tony Abbott var premiärminister i Australien 2013 2015; foto Drop of Light/Shutterstock. Av Michelle

Läs mer

P7_TA-PROV(2012)0057 Situationen i Syrien

P7_TA-PROV(2012)0057 Situationen i Syrien P7_TA-PROV(2012)0057 Situationen i Syrien Europaparlamentets resolution av den 16 februari 2012 om situationen i Syrien (2012/2543)(RSP)) Europaparlamentet utfärdar denna resolution med beaktande av sina

Läs mer

B8-0488/2016 } B8-0489/2016 } B8-0490/2016 } B8-0491/2016 } B8-0492/2016 } B8-0493/2016 } RC1/Am. 2

B8-0488/2016 } B8-0489/2016 } B8-0490/2016 } B8-0491/2016 } B8-0492/2016 } B8-0493/2016 } RC1/Am. 2 B8-0493/2016 } RC1/Am. 2 2 Stelios Kouloglou, Lola Sánchez Caldentey, Merja Kyllönen, Xabier Benito Ziluaga, Estefanía Torres Martínez, Miguel Urbán Crespo, Tania González Peñas, Marie- Christine Vergiat,

Läs mer

Framtidskontraktet. Avsnitt: En rättvis värld är möjlig. Version: Beslutad version

Framtidskontraktet. Avsnitt: En rättvis värld är möjlig. Version: Beslutad version Framtidskontraktet Avsnitt: En rättvis värld är möjlig Version: Beslutad version En rättvis värld är möjlig 5 Socialdemokraternas internationella politik syftar till alla människors frigörelse, utveckling

Läs mer

I/A-PUNKTSNOT Kommittén för utrikes- och säkerhetspolitik (Kusp) Coreper/rådet EU:s prioriteringar inför Förenta nationernas 61:a generalförsamling

I/A-PUNKTSNOT Kommittén för utrikes- och säkerhetspolitik (Kusp) Coreper/rådet EU:s prioriteringar inför Förenta nationernas 61:a generalförsamling EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 11 juli 2006 (12.7) (OR. en) 11380/06 PESC 665 CONUN 51 ONU 80 I/A-PUNKTSNOT från: Kommittén för utrikes- och säkerhetspolitik (Kusp) till: Coreper/rådet Ärende: EU:s

Läs mer

Tunadalskyrkan Friheten i Kristus Mark 2:23-28

Tunadalskyrkan Friheten i Kristus Mark 2:23-28 1 Tunadalskyrkan 14 09 07 Friheten i Kristus Mark 2:23-28 I en av våra psalmer sjunger vi om att Friheten sträcker ut sin hand, Och för att beskriva friheten används många olika ord: kärlek, att komma

Läs mer

Frågor och svar om FN:s resolutioner 1325, 1820 och 1888 om kvinnor, fred och säkerhet

Frågor och svar om FN:s resolutioner 1325, 1820 och 1888 om kvinnor, fred och säkerhet Frågor och svar om FN:s resolutioner 1325, 1820 och 1888 om kvinnor, fred och säkerhet Vad är FN:s säkerhetsrådsresolution 1325 och vad innebär den? År 2000 enades FN:s säkerhetsråd om en resolution om

Läs mer

2. Varför ville både Österrike- Ungern och Ryssland ha kontroll över vad som hände på Balkan?

2. Varför ville både Österrike- Ungern och Ryssland ha kontroll över vad som hände på Balkan? Instuderingsfrågor till : Första världskriget 1. Vilka var orsakerna till kriget? Orsaker till kriget var bl.a. Nationalismen var stor i alla Europas länder Tyskland ville behålla de gränserna de hade

Läs mer

För delegationerna bifogas rådets slutsatser om samarbets- och kontrollmekanismen som antogs av rådet (allmänna frågor) den 7 mars 2017.

För delegationerna bifogas rådets slutsatser om samarbets- och kontrollmekanismen som antogs av rådet (allmänna frågor) den 7 mars 2017. Europeiska unionens råd Bryssel den 7 mars 2017 (OR. en) 7048/17 COVEME 4 LÄGESRAPPORT från: Rådets generalsekretariat av den: 7 mars 2017 till: Delegationerna Föreg. dok. nr: 6548/17 COVEME 3 Komm. dok.

Läs mer

Vår världsbild och andras. Om konsten och svårigheten att se Den Andra

Vår världsbild och andras. Om konsten och svårigheten att se Den Andra Vår världsbild och andras Om konsten och svårigheten att se Den Andra Föredrag av Örjan Appelqvist inför kursen Hållbar utveckling värderingar, världsbilder och visioner vid Cemus, Uppsala universitet

Läs mer

Stor betydelse vem man röstar på i EU-valet

Stor betydelse vem man röstar på i EU-valet Stor betydelse vem man röstar på i EU-valet om man vill stödja en rättvis fred Palestina Valet den 7 juni (2009) gäller EU-parlamentet, som formellt har begränsad makt över EU:s utrikespolitik. Ändå är

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT. om tillfälligt upphävande av delar av samarbetsavtalet mellan Europeiska ekonomiska gemenskapen och Syriska Arabrepubliken

Förslag till RÅDETS BESLUT. om tillfälligt upphävande av delar av samarbetsavtalet mellan Europeiska ekonomiska gemenskapen och Syriska Arabrepubliken EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 31.8.2011 KOM(2011) 543 slutlig 2011/0235 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om tillfälligt upphävande av delar av samarbetsavtalet mellan Europeiska ekonomiska gemenskapen

Läs mer

Somalia, Somaliland, Puntland och Galmudug

Somalia, Somaliland, Puntland och Galmudug Enskild motion Motion till riksdagen 2016/17:2889 av Markus Wiechel (SD) Somalia, Somaliland, Puntland och Galmudug Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen

Läs mer

Vilka är rötterna till Israel-Palestinakonflikten?

Vilka är rötterna till Israel-Palestinakonflikten? Utan en förklaring av imperialismens roll i Palestina är det omöjligt att förstå konflikten som rasat i över 50 år. Konflikten kan inte begränsas till det geografiska Palestina utan spelar en roll i hela

Läs mer

Om etiken i samband med engagemang

Om etiken i samband med engagemang Om etiken i samband med engagemang Lilla Kung Jay C. I. Svensk version www.littlekingjci.com Hjälp oss att dela med oss vår lilla berättelse på så många språk som möjligt. Översätt texten till din dialekt

Läs mer

Djurgårdens Idrottsförening får människor att växa genom idrottens gemenskap, för samhällets bästa

Djurgårdens Idrottsförening får människor att växa genom idrottens gemenskap, för samhällets bästa Bakgrund År 1891 bildades Djurgårdens Idrottsförening. 1990 formades Djurgårdsalliansen för att säkra föreningens existens. Nu 2016, efter att tusentals engagerade djurgårdare - ledare, idrottare, styrelser,

Läs mer

Hur långt bär resolution 1325?

Hur långt bär resolution 1325? Hur långt bär resolution 1325? Målet med FN-resolutionen 1325 är att ge mer makt åt kvinnor i fredsprocesser. Istället för att ses som passiva offer ska kvinnor synliggöras som pådrivande aktörer. Men

Läs mer

Politikerna ska se till att FNs regler för personer med funktionshinder följs. Politiker i Sverige vill arbeta för samma sak som FN.

Politikerna ska se till att FNs regler för personer med funktionshinder följs. Politiker i Sverige vill arbeta för samma sak som FN. F ö renta Nationerna FN betyder Förenta Nationerna FN bildades för 50 år sedan. 185 länder är med i FN. I FN ska länderna komma överens så att människor får leva i fred och frihet. I FN förhandlar länderna

Läs mer

Fakultativt protokoll till konventionen om barnets rättigheter vid indragning av barn i väpnade konflikter *

Fakultativt protokoll till konventionen om barnets rättigheter vid indragning av barn i väpnade konflikter * Fakultativt protokoll till konventionen om barnets rättigheter vid indragning av barn i väpnade konflikter * De stater som är parter i detta protokoll, som uppmuntras av det överväldigande stödet för konventionen

Läs mer

Nato och Ryssland. inför Nato-toppmötet 19-20 november 2010 NO 1. Ingmar Oldberg. 15 Nov 2010

Nato och Ryssland. inför Nato-toppmötet 19-20 november 2010 NO 1. Ingmar Oldberg. 15 Nov 2010 NO 1 15 Nov 2010 Published by Swedish Institute of International Affairs www.ui.se Nato och Ryssland inför Nato-toppmötet 19-20 november 2010 Ingmar Oldberg associerad vid forskningsavdelningen, Utrikespolitiska

Läs mer

Amerikanska revolutionen

Amerikanska revolutionen Amerikanska revolutionen 1776 1783 Amerikanska revolutionen Eller amerikanska frihetskriget - Storbritannien hade kolonialiserat USA på 1600- talet - Sammanlagt 13 kolonier på Östkusten - Britter som flytt

Läs mer

Efterkrigstiden FRÅN ANDRA VÄRLDSKRIGETS SLUT OCH FRAM TILL I DAG

Efterkrigstiden FRÅN ANDRA VÄRLDSKRIGETS SLUT OCH FRAM TILL I DAG Efterkrigstiden FRÅN ANDRA VÄRLDSKRIGETS SLUT OCH FRAM TILL I DAG Västeuropa De första åren efter andra världskriget var nödår i stora delar av Europa, med svält och bostadsbrist. Marshallplanens pengar

Läs mer

Känner du till barnens mänskliga rättigheter?

Känner du till barnens mänskliga rättigheter? Känner du till barnens mänskliga rättigheter? Alla omfattas av de mänskliga rättigheterna, även alla barn. SVENSKA RUOTSI Som barn betraktas människor under 18 år. Vad innebär FN:s konvention om barnets

Läs mer

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

FÖRSLAG TILL RESOLUTION EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Plenarhandling 16.9.2014 B8-0117/2014 FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av ett uttalande av vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor

Läs mer

VÄRDEGRUND DJURGÅRDENS IDROTTSFÖRENING KORTVERSION

VÄRDEGRUND DJURGÅRDENS IDROTTSFÖRENING KORTVERSION BAKGRUND VÄRDEGRUND DJURGÅRDENS IDROTTSFÖRENING År 1891 bildades Djurgårdens Idrottsförening. 1990 formades Djurgårdsalliansen för att säkra föreningens existens. Nu 2016, efter att tusentals engagerade

Läs mer

Mot rasism! Diskussionsmodell för högstadier NEJ TILL RASISM!

Mot rasism! Diskussionsmodell för högstadier NEJ TILL RASISM! Mot rasism! Diskussionsmodell för högstadier NEJ TILL RASISM! Den internationella rödakorsrörelsen Den internationella rödakors- och rödahalvmånerörelsens uppgift är att skydda människors liv och hälsa,

Läs mer

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna Lättläst Om FN och de mänskliga rättigheterna FN betyder Förenta Nationerna. FN är en organisation som bildades efter andra världskriget. Alla länder

Läs mer

Tunadalskyrkan Samlingssöndag 1 Tim 6:11,12 Kämpa trons goda kamp

Tunadalskyrkan Samlingssöndag 1 Tim 6:11,12 Kämpa trons goda kamp 1 Tunadalskyrkan 15 09 06 Samlingssöndag 1 Tim 6:11,12 Kämpa trons goda kamp Så ligger en sommar bakom igen med många olika upplevelser och händelser både i det personliga och i världen omkring oss. Det

Läs mer

SAMVERKAN MELLAN DET CIVILA SAMHÄLLET OCH NORRKÖPINGS KOMMUN. Värdegrund för samverkan mellan DET CIVILA SAMHÄLLET OCH NORRKÖPINGS KOMMUN

SAMVERKAN MELLAN DET CIVILA SAMHÄLLET OCH NORRKÖPINGS KOMMUN. Värdegrund för samverkan mellan DET CIVILA SAMHÄLLET OCH NORRKÖPINGS KOMMUN SAMVERKAN MELLAN DET CIVILA SAMHÄLLET OCH NORRKÖPINGS KOMMUN 1 Värdegrund för samverkan mellan DET CIVILA SAMHÄLLET OCH NORRKÖPINGS KOMMUN 2 SAMVERKAN MELLAN DET CIVILA SAMHÄLLET OCH NORRKÖPINGS KOMMUN

Läs mer

Fakta & argument för en skola fri från ensidig religiös påverkan. Ett initiativ från Humanisterna för att stoppa religiösa friskolor

Fakta & argument för en skola fri från ensidig religiös påverkan. Ett initiativ från Humanisterna för att stoppa religiösa friskolor Fakta & argument för en skola fri från ensidig religiös påverkan Ett initiativ från Humanisterna för att stoppa religiösa friskolor Åtta humanistiska argument för att stoppa religiösa friskolor Skolan

Läs mer

Israels strävan efter fred

Israels strävan efter fred Israels strävan fred efter Israels strävan efter fred Innehållsförteckning: Inledning 3 Jerusalem: Fredens stad 4 Sionisternas fredsförsök 4-5 1937: Peel-kommissionen 6 1947: FNs delningsplan 6 1948:

Läs mer

operation Som judinna har jag ett stort ansvar

operation Som judinna har jag ett stort ansvar operation 1325 Som judinna har jag ett stort ansvar - Man skulle kunna fråga mig varför jag inte tar mitt pass och flyttar. Men jag tror inte att ett samhälle förändras om alla flyttar. Det är min plikt

Läs mer

FRANSKA REVOLUTIONEN. Varför blev det en revolution i Frankrike 1789? Vad hände under revolutionsåren? Vilka konsekvenser fick revolutionen?

FRANSKA REVOLUTIONEN. Varför blev det en revolution i Frankrike 1789? Vad hände under revolutionsåren? Vilka konsekvenser fick revolutionen? FRANSKA REVOLUTIONEN Varför blev det en revolution i Frankrike 1789? Vad hände under revolutionsåren? Vilka konsekvenser fick revolutionen? Situationen i Frankrike 1789 Frankrike hade krigat med Storbritannien

Läs mer

Föreläsning 7 och 8. Föreläsning 8. Högtider och Familjeliv.( Groth 229-260+ Donin s 52-101))

Föreläsning 7 och 8. Föreläsning 8. Högtider och Familjeliv.( Groth 229-260+ Donin s 52-101)) Föreläsning 7 och 8 Föreläsning 7 Staten Israel efter 1 VK och fram till nutid. Jerusalem som helig stad och Israel som det heliga landet. Judarnas historia i Sverige. Messiasföreställningar i judendomen.

Läs mer

Tredje söndagen i advent - år C

Tredje söndagen i advent - år C 69 Tredje söndagen i advent - år C Ingångsantifon (Fil 4:4, 5b) Gläd er alltid i Herren. Än en gång vill jag säga: gläd er. Herren är nära. Inledning Denna tredje söndag i advent som i Kyrkans tradition

Läs mer

CHARTER. Upphovsrätt 2017 The SOS. Alla rättigheter förbehålls.

CHARTER. Upphovsrätt 2017 The SOS. Alla rättigheter förbehålls. CHARTER Innehållsförteckning FÖRORD... 2 ARTIKEL 1: OBSERVATIONER... 3 ARTIKEL 2: PRINCIPER... 3 ARTIKEL 3: RÄTTEN TILL INDIVIDUELL SUVERÄNITET... 3 ARTIKEL 4: SKYLDIGHETER RELATERADE TILL ANDRAS SUVERÄNITET...

Läs mer

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE Europaparlamentet 2014-2019 Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män 15.12.2016 2017/0000(INI) FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE med ett förslag till Europaparlamentets rekommendation

Läs mer

De Complete 180: Andy Esche, personliga vittnesbörd Grundare av MissingPets.com 1. Mitt namn är Andy Esche, grundare av missingpets.com. 2.

De Complete 180: Andy Esche, personliga vittnesbörd Grundare av MissingPets.com 1. Mitt namn är Andy Esche, grundare av missingpets.com. 2. De Complete 180: Andy Esche, personliga vittnesbörd Grundare av MissingPets.com 1. Mitt namn är Andy Esche, grundare av missingpets.com. 2. Under mitt liv, har Gud gett mig två visioner att hjälpa människor.

Läs mer

Två olika syner på Finlands roll i kriget.

Två olika syner på Finlands roll i kriget. Fortsättningskriget Fortsättningskriget är det andra kriget som Finland deltar i under andra världskriget. Kriget börjar efter att Tyskland inleder operation barbarossa, invasionen av Sovietunionen. Finland

Läs mer

Stoppa exploateringen av vårt land

Stoppa exploateringen av vårt land Debattartikel, Svenska Dagbladet. Den 26 okt 2013 Stoppa exploateringen av vårt land På lördagen hålls en manifestation i Stockholm som samlar flera rikstäckande organisationer. Genom manifestationen visar

Läs mer

Läget i Syrien. Ja Kan inte säga Nej. Finland bör utöka sitt humanitära bistånd till området.

Läget i Syrien. Ja Kan inte säga Nej. Finland bör utöka sitt humanitära bistånd till området. Läget i Syrien "I Syrien rasar ett inbördeskrig sedan några år. Hur borde det internationella samfundet och Finland enligt er åsikt agera för att en lösning på situationen ska kunna hittas?" Ja Nej Figur

Läs mer

NU ÄR DET NOG MED EXTREMA ÅSIKTER. DOM FÖRDÄRVAR VÅRT LAND!

NU ÄR DET NOG MED EXTREMA ÅSIKTER. DOM FÖRDÄRVAR VÅRT LAND! Lördag 19/3-2016 Jennifer Black Vi är alla samlade här idag av en och samma anledning, att vi på ett eller annat sätt känner ett enormt missnöje över någonting. Det är ingen skillnad på någon utav oss.

Läs mer