AVTALSUTKAST FOLKPENSIONSANSTALTEN Juridiska enheten, gruppen för rehabiliteringsutveckling Datum Dnr

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "AVTALSUTKAST FOLKPENSIONSANSTALTEN Juridiska enheten, gruppen för rehabiliteringsutveckling Datum Dnr"

Transkript

1 AVTALSUTKAST FOLKPENSIONSANSTALTEN Juridiska enheten, gruppen för rehabiliteringsutveckling Datum Dnr XX.XX.2016 XX/XXX/2016 1/10 Serviceproducentens namn Adress Adress AVTAL OM SYSSELSÄTTNINGSFRÄMJANDE YRKESINRIKTAD REHABILITERING FÖR TIDEN Avtalsparter Serviceanordnare och finansiär av servicen: Folkpensionsanstalten (FPA) Serviceproducent: 2. Upphandling och allmänna villkor för tjänsterna Folkpensionsanstalten köper på nedanstående villkor åren sysselsättningsfrämjande yrkesinriktad rehabilitering såsom en del av den (yrkesinriktade) rehabilitering som avses i 6 och i 7 i lagen om Folkpensionsanstaltens rehabiliteringsförmåner och rehabiliteringspenningförmåner (FRPL 566/2005). Tjänsterna köps av godkända serviceproducenter på basis av rehabiliteringsklienternas val. Rehabiliteringstjänsterna ska uppfylla Europeiska unionens direkt förpliktande bestämmelser samt bestämmelserna i finländska lagar och förordningar och myndigheternas föreskrifter. FPA:s villkor för rehabiliteringsservice framgår av den allmänna delen i FPA:s standard för rehabilitering i öppen och sluten vård (nedan även standardens allmänna del, gäller från ) och av den servicespecifika standarden för sysselsättningsfrämjande yrkesinriktad rehabilitering (nedan även den servicespecifika standarden, gäller från ). Serviceproducenten förbinder sig att iaktta dessa standarder under hela avtalsperioden. FPA har rätt att ge sådana anvisningar och bestämmelser gällande den service som upphandlas (t.ex. genom att precisera eller uppdatera standardens allmänna del eller den servicespecifika delen), som inte har någon avgörande kostnadseffekt för serviceproducenten. Serviceproducenten är skyldig att följa anvisningarna omedelbart efter att ha fått dem eller från och med någon annan angiven tidpunkt. Serviceproducenten är skyldig att följa eventuella uppdateringar i standardens allmänna del eller i den servicespecifika delen. Uppdateringarna är till sin karaktär preciseringar och tillägg och inverkar inte på avtalsinnehållet.

2 2/10 Serviceproducenten är skyldig att läsa de anvisningar och meddelanden gällande sysselsättningsfrämjande yrkesinriktad rehabilitering som publiceras på FPA:s webbsidor om rehabilitering under Ajankohtaisohjeet och Kuntoutuksen palveluntuottajan ohjeet. Serviceproducenten förbinder sig att upprätthålla och övervaka rehabiliteringens kvalitet så att den under hela den avtalade perioden ligger på minst den nivå som angetts i avtalet (inkl. standarderna och anbudet). En utredning om denna verksamhet ska på begäran lämnas till FPA. FPA har rätt att hur och när som helst granska de tjänster som godkänts och kontrollera att de motsvarar avtalet och i synnerhet standarderna och uppgifterna i anbudet. Förändringar i verksamheten och/eller förändringar med betydelse för serviceproduktionen och kvaliteten (lokaler, personal e.likn.) ska serviceproducenten anmäla enligt standardens allmänna del och FPA:s närmare anvisningar som givits separat. Anmälan ska göras utan dröjsmål men senast inom den tid som anges i anvisningarna eller i standarden. Serviceproducenten ska anmäla förändringar i rehabiliteringstjänsterna i enlighet med vad som anges på under Lomakkeet ja raporttipohjat > Muut lomakkeet. o o Strukturella förändringar (t.ex. bolagsform, ägoförhållanden, FO-nummer) minst 3 månader innan förändringen sker. Ändringar i namnet och FO-numret på den aktör som sköter faktureringen för serviceproducentens räkning, samt andra förändringar som påverkar betalningen av avtalsenliga arbetsersättningar Serviceproducenten förbinder sig att enligt villkoren i detta avtal genomföra även sådan rehabilitering som slutförs efter det att avtalsperioden har löpt ut. Dessa tjänster ersätts i enlighet med detta avtal. FPA publicerar på sina webbsidor kontaktinformation för de serviceproducenter som godkänts vid anbudsförfarandet (besöksadress, telefonnummer, e-postadress, webbadress). Uppgifterna behövs för exempelvis FPA-klienterna, företagshälsovården och den övriga hälso- och sjukvården. FPA informerar om eventuella förändringar i sin organisation och om förändringarnas inverkan på servicen enligt avtalet. För tydlighetens skull konstateras att oavsett eventuella förändringar ska servicen under hela avtalsperioden motsvara det som avtalats och uppfylla de villkor och förutsättningar som anges i detta avtal och i avtalsbilagorna. 3. Personal som anlitas för att producera tjänsterna Personalen ska under hela avtalsperioden motsvara det som avtalats (inkl. standarderna) och FPA:s anvisningar.

3 3/10 Varken serviceproducenten eller personalen står i anställnings- eller tjänsteförhållande till FPA vid genomförandet av de avtalsenliga uppgifterna. 4. Kontroll av servicekvalitet Serviceproducenten följer upp genomförandet av tjänsterna och servicekvaliteten samt rapporterar sådant som berör serviceproduktionen till FPA på det sätt som överenskommits i detta avtal och i avtalsbilagorna. Serviceproducenten ska följa upp kvaliteten på servicen med hjälp av ett kundresponssystem om FPA kräver detta. FPA följer upp kvaliteten bl.a. genom kvalitetsrevision. Serviceproducenten ska lämna de uppgifter som FPA behöver för kvalitetsuppföljningen inom utsatt tid. FPA har under avtalsperioden rätt att kontrollera eller på egen bekostnad låta en tredje oberoende part kontrollera huruvida tjänsterna är avtalsenliga och serviceproducenten handlat enligt avtalet. FPA eller en företrädare för FPA har rätt att besöka de lokaler där tjänsterna produceras och att intervjua personer som medverkar i produktionen av tjänsterna samt att se handlingar som är av betydelse då man utvärderar uppfyllelsen av kraven på verksamheten och kvaliteten på serviceinnehållet. FPA har rätt att kontrollera endast de uppgifter som gäller huruvida avtalsförpliktelserna i det aktuella avtalet uppfylls. FPA meddelar om kontrollbesöket i förväg. 5. Serviceproducentens övriga skyldigheter och ansvar Serviceproducenten förbinder sig att samarbeta med andra eventuella servicegivare som har ett avtal om serviceproduktion med FPA. Detta för att servicen som helhet ur FPA:s och klientens synvinkel ska fungera så smidigt som möjligt och utan avbrott. Samarbetet ska organiseras så att serviceproducenternas affärs- eller yrkeshemligheter inte röjs. Om samarbetet medför andra kostnader än smärre tilläggskostnader för serviceproducenten ska avtalsparterna komma överens om en fördelning av utgifterna innan den verksamhet som ger upphov till tilläggskostnaderna inleds. Serviceproducenten ska upprätthålla dokumentation över servicen på det sätt som förutsätts i standarderna. 6. Godkända priser FPA har godkänt serviceproducentens anbud på sysselsättningsfrämjande yrkesinriktad rehabilitering. Priserna och prisslagen har godkänts i enlighet med avtalsbilaga 1. De godkända priserna innefattar alla de kostnader som FPA orsakas för rehabiliteringen och för tjänsterna enligt detta avtal, om inte något annat uttryckligen anges separat i detta avtal. Priserna är fasta under hela avtalsperioden. Exempelvis ändringar i mervärdesskatteskyldigheten eller mervärdesskattesatsen beaktas inte i priserna under avtalsperioden. FPA förbinder sig inte till att köpa en viss minimimängd service, och inget uttalande under upphandlingsförfarandet eller avtalsperioden ska, oavsett i vilken form det gjorts, tolkas så.

4 4/10 7. Fakturering och betalning Allmänt om fakturering och betalning Serviceproducenten tar inte ut någon klientavgift, självriskandel eller annan tilläggsavgift av klienten för den verksamhet som ingår i rehabiliteringsprocessen, om inte annat uttryckligen anges separat i detta avtal (inkl. bilagor). Då en klient anländer till inkvarteringen i serviceproducentens enhet eller till en separat inkvarteringslokal innan rehabiliteringen börjar vid serviceproducentens enhet eller lokal för arbetsprövning kan serviceproducenten ta ut en avgift för övernattningen av klienten. I sådana situationer ordnar serviceproducenten jour för klienten och får ersättning enligt det pris som överenskommits i avtalsbilaga 1. Vid faktureringen ska de prisslag, priser och betalningsunderlag som nämns i bilaga 1 samt FPA:s faktureringsanvisningar iakttas. FPA betalar inte fakturor som inte har upprättats och levererats enligt anvisningarna. Ansvaret för att fakturorna upprättas och levereras enligt anvisningarna vilar på serviceproducenten. En upprepad eller väsentlig avvikelse från faktureringsanvisningarna kan leda till hävning av detta avtal. Gällande betalningen tillämpas lagen om betalningsvillkor i kommersiella avtal ( /30). Faktureringsförfarandet Serviceproducenten ska fakturera kostnaderna för rehabiliteringen i enlighet med standarderna och FPA:s separata anvisningar. FPA har rätt att inte betala priset för servicen om fel har begåtts. FPA har också rätt att debitera dröjsmålsvite eller annan form av avtalsvite eller ersättning enligt avtalet. Dagar som faktureras Serviceproducenten kan fakturera FPA för rehabiliteringsdagar enligt standarden bara för den första sjukdagen då klienten insjuknar plötsligt och avsikten är att rehabiliteringsdagen genomförs vid serviceproducentens enhet. FPA ersätter inte serviceproducenten för dagar med sjukfrånvaro som följer omedelbart efter den första dagen. Om klienten har anlänt till inkvarteringen i serviceproducentens enhet eller till en separat inkvarteringslokal dagen innan rehabiliteringen börjar kan serviceproducenten inte fakturera för den dagen. 8. Klientsäkerhet Serviceproducenten ska se till och ansvara för klientsäkerheten och försäkringsskyddet i enlighet med standardens allmänna del.

5 5/10 Serviceproducentens och underleverantörernas försäkring ska täcka även den rehabilitering som ges i nya lokaler (se punkt 2. Upphandling och allmänna villkor för tjänsterna, avsnittet om meddelande rörande förändringar i lokalerna). Avsaknad av försäkringsskydd fritar inte serviceproducenten från ansvar. FPA ansvarar inte för eventuella skador. 9. Anlitande av underleverantörer Serviceproducenten svarar för underleverantörernas ansvar och skyldigheter som för sina egna. Om serviceproducenten anlitar underleverantörer ska serviceproducenten utreda att underleverantören inte omfattas av någon grund för uteslutning enligt 54 i upphandlingslagen och att serviceproducenten inte heller har kännedom om att underleverantören eller någon person i ledande ställning hos underleverantören eller en person som är behörig att företräda underleverantören eller fatta beslut eller utöva kontroll i dess namn skulle ha dömts genom en lagakraftvunnen dom för ett brott som avses i 53 upphandlingslagen enligt vad som framgår av brottsregistret. Serviceproducenten ska meddela om förändringar som gäller underleverantörerna i enlighet med FPA-standardens allmänna del, avsnittet Personalförändringar och vikariat under avtalsperioden. 10. Övriga villkor Förutom villkoren i detta avtal är serviceproducenten skyldig att iaktta de anvisningar som FPA ger. I enskilda fall kan FPA och serviceproducenten skriftligen avtala om andra regler, förutsatt att dessa inte strider mot detta avtal. Detta avtal inverkar inte på FPA:s möjligheter att köpa motsvarande tjänster hos andra serviceproducenter och reglerar inte antalet klienter. Informationssäkerhet Avtalsparterna ska var för sig se till att de gällande bestämmelserna om sekretess, tystnadsplikt, datasekretess och utlämnande av sekretessbelagd uppgift iakttas. Gällande informationssäkerheten ska serviceproducenten följa detta avtal (inkl. standarderna) och de separata anvisningar som FPA givit. Serviceproducenten förbinder sig att själv iaktta och även ansvara för att de underleverantörer som anlitas av serviceproducenten och som godkänts av FPA förbinder sig att iaktta lagens bestämmelser om datasekretess vad gäller insamlingen av patient- och personuppgifter om FPA-klienterna, datainnehållet, den egna verksamheten samt utlämning, förvaring, skydd, förstöring och annan hantering av uppgifter. Skyldighet att bistå FPA vid byte av serviceproducent Om inte annat avtalats är serviceproducenten skyldig att vid byte av serviceproducent bistå FPA vid överföringen av de avtalsenliga förpliktelserna till den nya

6 6/10 serviceproducenten. Denna skyldighet inträder redan innan avtalet upphört. Skyldigheten fortgår högst till dess att tolv (12) månader förflutit sedan avtalet upphört att gälla. Inverkan av lagändringar Ändringar i rehabiliteringslagstiftningen eller i annan lagstiftning med betydelse för den avtalade rehabiliteringsservicen kan medföra att avtalet till denna del måste justeras på motsvarande sätt. 11. Avtalets giltighetstid Avtalet gäller , varefter det upphör utan uppsägning. En del av rehabiliteringen kan ändå upphöra efter den ovan nämnda avtalsperiodens slut. I sådana fall tillämpas detta avtal och de överenskomna priserna ändå på tjänsterna. Kraven gällande datasäkerhet fortsätter att gälla trots att avtalsperioden löpt ut. 12. Ändring av avtalet Eventuella avtalsändringar avtalas skriftligt mellan FPA och serviceproducenten. Annars kan avtalet ändras endast inom ramen för det upphandlingsdirektiv som gäller vid varje given tidpunkt. Väsentliga ändringar kan inte göras under avtalsperioden. Avtalsvillkoren kan inte ändras så att de, om de hade ingått i upphandlingsförfarandet, hade gjort det möjligt också för andra anbudsgivare än de som godkänts vid upphandlingen att lämna ett anbud som motsvarar behörighetsvillkoren, eller för andra anbudsgivare än den utvalda/de utvalda att bli godkänd/godkända. Avtalsvillkoren kan inte ändras så att avtalet i betydande grad skulle kunna sträcka sig till sådan service som inte omfattas av detta avtal. Avtalsvillkoren kan inte ändras så att den ekonomiska balansen i avtalet skulle bli till fördel för serviceproducenten på ett sätt som inte fastställts i villkoren i detta avtal eller i det ramavtal som gjorts upp i samband med upphandlingen av de tjänster som köps på basis av detta avtal. 13. Överföring av avtalet Serviceproducenten kan inte överföra avtalet eller avtalsenliga rättigheter eller skyldigheter på en tredje part utan FPA:s skriftliga samtycke som inhämtats i förhand. FPA kan ge sitt samtycke om den mottagande parten har tillräcklig yrkeskompetens och ekonomisk beredskap att klara av att uppfylla villkoren i avtalet under hela avtalsperioden. Dessutom förutsätts att 1) överföringen av avtalet inte förändrar, inskränker eller utvidgar tjänsterna på ett sätt som inte avses i detta avtal och att 2) överföringen av avtalet inte ändrar på den ekonomiska balansen i avtalet till fördel för den mottagande parten på ett sätt som inte fastställts i villkoren i

7 detta avtal eller i det ramavtal som gjorts upp i samband med upphandlingen av de tjänster som köps på basis av detta avtal. 7/10 Vid behov kan FPA i sitt samtycke kräva att den överförande parten (serviceproducenten) fortsättningsvis gemensamt med den mottagande parten svarar för åtagandena enligt detta avtal. 14. Meningsskiljaktigheter Meningsskiljaktigheter i samband med produktion eller köp av tjänster som avses i detta avtal ska i första hand lösas genom förhandlingar. Om förhandlingarna inte utmynnar i en lösning som tillfredsställer bägge parterna avgörs tvisten i Helsingfors tingsrätt. 15. Avtalsbrott Servicen ska under hela avtalsperioden stämma överens med det som avtalats. Om servicen avviker från vad som avtalats finns det ett fel i servicen. Serviceproducenten ansvarar för tjänsterna inför FPA. Serviceproducenten svarar för eventuella skador som dess tjänster orsakar FPA, klienten eller en tredje part. Ifall serviceproducenten vid tillhandahållandet eller faktureringen av servicen inte följer avtalet kan FPA omedelbart avbryta remitteringen av nya klienter och betalningen av rehabiliteringsräkningarna så länge som avtalsbrottet pågår. FPA har rätt att återkräva medel som på felaktiga grunder beviljats för kostnaderna för rehabiliteringen. FPA förlorar inte sin rätt att hänvisa till vilken som helst rättighet enligt avtalet, om inte FPA separat meddelar detta skriftligt. Också i sådana fall gäller meddelandet bara en sådan händelse som specificerats i meddelandet och som inträffat innan meddelandet givits. Oöverstigligt hinder Som befrielsegrund (force majeure) betraktas en sådan ovanlig händelse som förhindrar att avtalet fullgörs och som inträffat efter det att avtalet ingicks, som påverkar saken och som parterna inte haft orsak att beakta då avtalet ingicks. Dessutom ska den vara oberoende av parterna och dess hindrande inverkan ska inte kunna avlägsnas utan oskäliga tilläggskostnader eller oskälig tidsförlust. Som en sådan händelse betraktas krig, uppror, inre oroligheter, myndigheternas tvångsrekvisition eller beslag för offentligt behov, import- eller exportförbud, naturkatastrof, avbrott i den allmänna samfärdseln eller energidistributionen eller eldsvåda eller annan till sina verkningar lika betydande och ovanlig omständighet som är oberoende av parterna. Om uppfyllandet av en avtalsförpliktelse fördröjs av ett oöverstigligt hinder, förlängs tiden för uppfyllandet av avtalsförpliktelsen så mycket som måste anses skäligt med beaktande av alla omständigheter som inverkar på saken, om inte detta är uppenbart oändamålsenligt. Parterna ska utan dröjsmål meddela varandra om oöverstigligt hinder, hur långvarigt hindret förväntas vara och när det har undanröjts.

8 8/ Hävning och uppsägning av avtalet Om den ena parten väsentligt bryter mot villkoren i avtalet har den andra parten rätt att säga upp avtalet genom att omedelbart meddela motparten detta skriftligen. Som ett väsentligt avtalsbrott betraktas bland annat att servicen inte stämmer överens med vad som avtalats och felet är större än lindrigt och felet trots anmärkning från FPA:s sida inte korrigeras utan dröjsmål. FPA kan häva avtalet om det i förutsättningarna för serviceproduktionen eller i servicen uppdagas väsentliga eller upprepade brister eller om förutsättningar för produktion av avtalad service saknas eller om en avtalspart har gjort sig skyldig till prissamarbete som är förbjudet enligt konkurrenslagen. En annan grund som berättigar till hävande av avtalet är att de de behörighetsvillkor eller andra krav på serviceproducenten eller den service som upphandlas som anges i anbudsförfrågan inte uppfylls inom den tid som anges i anbudsförfrågan. Allvarligt eller upprepat äventyrande av klientsäkerheten är giltigt skäl för att häva avtalet. FPA har rätt att säga upp avtalet med omedelbar verkan om FPA påvisar att avtal inte hade ingåtts med serviceproducenten om FPA då upphandlingsbeslutet fattades hade känt till serviceproducentens faktiska omständigheter. Med dessa omständigheter avses de grunder för uteslutning som uppräknas i 53 och 54 i upphandlingslagen. Då har serviceproducenten rätt att få betalning till fullt belopp för den service som producerats fram till tidpunkten för avtalets upphörande, men inte rätt till annan ersättning på grund av att avtalet upphör. FPA har rätt att säga upp avtalet med omedelbar verkan om serviceproducentens ekonomiska eller andra omständigheter konstateras ha förändrats väsentligt på ett sådant sätt att man inte kan anta att serviceproducenten uppfyller sina skyldigheter enligt avtalet och ingen tillförlitlig redogörelse för uppfyllande av skyldigheterna ges. Före uppsägningen måste FPA ge serviceproducenten en anmärkning om saken och bereda denne möjlighet att lämna en redogörelse inom rimlig tid. FPA har rätt att säga upp avtalet med omedelbar verkan om FPA under avtalsperioden konstaterar att den service som avses i avtalet inte i enlighet med 53 2 mom. i lagen om FPA-rehabilitering kan upphandlas av serviceproducenten. Före uppsägningen måste FPA bereda serviceproducenten möjlighet att lämna en redogörelse inom rimlig tid, om inte detta är uppenbart omotiverat. FPA kan upphöra att sända nya klienter till serviceproducenten omedelbart om FPA av grundad anledning misstänker att servicen med stöd av 53 i lagen om FPArehabilitering inte kan upphandlas av serviceproducenten. FPA ska omedelbart meddela serviceproducenten om grunderna. Hävning eller uppsägning av avtalet fritar inte parterna från skyldighet att ersätta skador eller från eventuellt annat ansvar som uppkommit innan dess.

9 9/ Avtalet upphör att gälla Detta avtal upphör att gälla om marknadsdomstolen eller högsta förvaltningsdomstolen upphäver upphandlingsbeslutet eller upphandlingen helt och hållet. Då avtalet upphör att gälla upphör ömsesidigt de skyldigheter som baserar sig på avtalet, och parterna förbinder sig att inte gentemot varandra framställa några ersättningskrav som beror på upphandlingen eller på ingåendet av avtalet. Om avtalet upphör att gälla fritar detta inte parterna från skyldighet att ersätta skador eller från eventuellt annat ansvar som uppkommit innan dess. 18. Avtalsvite Vid ett avtalsbrott, där serviceproducenten eller en instans som företräder serviceproducenten har fakturerat FPA på felaktiga grunder och FPA på basis av detta har betalat rehabiliteringskostnader utan grund, har FPA rätt att uppbära avtalsvite hos serviceproducenten. Dessutom krävs att avtalsbrottet upprepats (mer än 5 gånger under ett år), varit långvarigt (mer än 6 månader utan avbrott) eller till beloppet varit avsevärt (över euro). I ovan nämnda fall är vitet euro. Beloppet ska betalas inom skälig tid som FPA meddelat och på ett konto som FPA uppgett. Om nämnda avtalsbrott upprepats mer än 10 gånger under ett år, pågått mer än 12 månader eller överskridit euro uppgår vitet till euro. Användningen av ett avtalsvite utesluter inte FPA:s rätt att tillgripa även andra avtalsenliga påföljder. FPA har rätt att ur det pris som inte ännu betalats till serviceproducenten innehålla avtalsvite eller en annan summa som FPA enligt avtalet har rätt till, bland annat kostnaderna för motsvarande service som upphandlas på grund av felaktig eller fördröjd service och avtalsvite enligt upphandlingsavtalet. 19. Skadestånd FPA har rätt till skadestånd för direkt och indirekt skada som serviceproducenten orsakat genom väsentligt avtalsbrott till den del som skadebeloppet överstiger avtalsvitet till FPA. 20. Avtalsenligt konkurrensrättsligt skadeståndsansvar Serviceproducenten bestyrker genom underskrift av detta avtal att producenten i anslutning till detta avtal varken har samarbetat eller handlat i samförstånd med eller medan detta avtal är i kraft kommer att samarbeta eller handla i samförstånd med andra anbudsgivare som deltagit i anbudsförfarandet i syfte att påverka prissättning, avgifter eller deras beräkningsgrunder i anbudsförfarandet, dela upp marknader eller leverantörer eller begränsa konkurrensen på annat sätt. Om serviceproducenten genom ett lagakraftvunnet beslut konstateras ha brutit mot ovan nämnda tillkännagivande åläggs serviceproducenten att betala euro i avtalsvite till FPA och ersätta den skada, de kostnader eller det ansvar som den åsamkat FPA och som överstiger avtalsvite, inklusive rättegångskostnader och kostnader för utredande av ärenden.

10 10/ Avtalshandlingar Avtalet består av denna avtalshandling samt av bilagor. För tydlighetens skull konstateras att då man talar om avtalet innefattar detta också avtalsbilagorna, även om detta inte separat nämns. Avtalet består av följande handlingar: 1) Denna avtalshandling 2) Bilaga 1: Priser och prisslag 3) Bilaga 2: Anbudsförfrågan 4) Bilaga 3: FPA:s standard för rehabilitering i öppen och sluten vård, Sysselsättningsfrämjande yrkesinriktad rehabilitering (gäller från ) finns på adressen: under Standardit > Hyväksytyt standardit) 5) Bilaga 4: FPA:s standard för rehabilitering i öppen och sluten vård, allmän del (gäller från ) finns på adressen: under Standardit > Hyväksytyt standardit) 6) Bilaga 5: Serviceproducentens anbud [Obs! Länkarna i punkt 4 och 5 fungerar först under avtalsperioden. Materialet i fråga finns som bilaga till anbudsförfrågan.] Är avtalshandlingarna sinsemellan motstridiga tillämpas de i ovan nämnda ordningsföljd. 22. Underskrifter Detta avtal har uppgjorts i två likalydande exemplar, ett för vardera parten. Marjukka Turunen FPA, chef för Juridiska enheten Tuula Ahlgren FPA, förmånschef Vi godkänner villkoren i detta avtal och förbinder oss att iaktta dem.... (Datum)... (Serviceproducentens namn och FO-nummer)... (Serviceproducentens underskrift, namnförtydligande och yrkesbeteckning) (Fakturerarens namn och FO-nummer, om faktureraren är en annan än serviceproducenten)

KANSANELÄKELAITOS Bilaga 4 FOLKPENSIONSANSTALTEN Päivämäärä Datum

KANSANELÄKELAITOS Bilaga 4 FOLKPENSIONSANSTALTEN Päivämäärä Datum 1 KANSANELÄKELAITOS Bilaga 4 FOLKPENSIONSANSTALTEN Utkast Päivämäärä Datum xx.xx.2010 Dnro Dnr xxxxxx Serviceproducentens namn Adress AVTAL OM TERAPI I ÖPPEN VÅRD FÖR GRAVT HANDIKAPPADE 1. Avtalsparter

Läs mer

Konsortieavtal om utförande av sakkunnigtjänsten (projektnamn) inom statsrådets utrednings- och forskningsverksamhet

Konsortieavtal om utförande av sakkunnigtjänsten (projektnamn) inom statsrådets utrednings- och forskningsverksamhet Ärende Konsortieavtal om utförande av sakkunnigtjänsten (projektnamn) inom statsrådets utrednings- och forskningsverksamhet Avtalsvillkor 1. Avtalsparter Huvudgenomförare: Organisation X Delgenomförare:

Läs mer

AVTALSUTKAST FOLKPENSIONSANSTALTEN Juridiska enheten, gruppen för rehabiliteringsutveckling Datum Dnr

AVTALSUTKAST FOLKPENSIONSANSTALTEN Juridiska enheten, gruppen för rehabiliteringsutveckling Datum Dnr AVTALSUTKAST FOLKPENSIONSANSTALTEN Juridiska enheten, gruppen för rehabiliteringsutveckling Datum Dnr XX.XX.2016 XX/XXX/2016 1/11 Serviceproducentens namn Adress Adress AVTAL RÖRANDE REHABILITERINGS- OCH

Läs mer

Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS

Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS Denna överenskommelse om användandet av uppföljningssystemet SUS, nedan kallat SUS, gäller mellan Försäkringskassan 103 51 Stockholm Organisationsnummer:

Läs mer

1 Information om upphandlingen

1 Information om upphandlingen FOLKPENSIONSANSTALTEN Hälsoavdelningen Rehabiliteringsgruppen Anbudsförfrågan 25.2.2014 Dnr 16/331/2014 Till serviceproducenterna MULTIDISCIPLINÄR INDIVIDUELL REHABILITERING FÖR VUXNA MED SVÅR FUNKTIONS-

Läs mer

RP 305/2010 rd. I propositionen föreslås att lagen om besvärsnämnden. intressen skyddas genom sekretessen. Besvärsinstansernas

RP 305/2010 rd. I propositionen föreslås att lagen om besvärsnämnden. intressen skyddas genom sekretessen. Besvärsinstansernas RP 305/2010 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 17 i lagen om besvärsnämnden för social trygghet och 21 i lagen om försäkringsdomstolen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA

Läs mer

AVTAL OM GRUPPTERAPI, MULTIDISCIPLINÄR GRUPPTERAPI OCH DAGREHABILITERING INOM KRÄVANDE MEDICINSK REHABILITERING ÅREN

AVTAL OM GRUPPTERAPI, MULTIDISCIPLINÄR GRUPPTERAPI OCH DAGREHABILITERING INOM KRÄVANDE MEDICINSK REHABILITERING ÅREN 1 KANSANELÄKELAITOS UTKAST FOLKPENSIONSANSTALTEN Datum Dnr xx.xx.2016 xx/331/2014 Serviceproducentens namn Adress AVTAL OM GRUPPTERAPI, MULTIDISCIPLINÄR GRUPPTERAPI OCH DAGREHABILITERING INOM KRÄVANDE

Läs mer

20xx-xx-xx AVTAL AVSEENDE FRAMTAGANDE AV DETALJPLANER FÖR KALKNING

20xx-xx-xx AVTAL AVSEENDE FRAMTAGANDE AV DETALJPLANER FÖR KALKNING AVTAL 20xx-xx-xx AVTAL AVSEENDE FRAMTAGANDE AV DETALJPLANER FÖR KALKNING Dnr. 581-371-2012 1. AVTALETS PARTER Mellan Länsstyrelsen i Värmlands län, nedan kallad Beställaren, och xxxxx, nedan kallad Leverantören,

Läs mer

MANUAL TILL AVTALSMALL FÖR KIST- OCH URNTRANSPORTER

MANUAL TILL AVTALSMALL FÖR KIST- OCH URNTRANSPORTER 1 MANUAL TILL AVTALSMALL FÖR KIST- OCH URNTRANSPORTER 1. RAMAVTAL 1.1 Upphandling av en transportör på ett ramavtal För arbeten av återkommande karaktär såsom transporter av avlidna mellan kyrkor, förvaringslokaler

Läs mer

VY2016. Allmänna leveransbestämmelser för Värmebehandling av industriella verktyg och komponenter.

VY2016. Allmänna leveransbestämmelser för Värmebehandling av industriella verktyg och komponenter. VY2016 Allmänna leveransbestämmelser för Värmebehandling av industriella verktyg och komponenter. 1. Tillämplighet Dessa allmänna leveransbestämmelser skall tillämpas när parterna skriftligen eller på

Läs mer

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah Socialförvaltningen 1(5) Dokumentnamn: Rutin Lex Sarah Dokumentansvarig: Förvaltningschef Utfärdat av: Förvaltningschef Beslutad av: Förvaltningsövergripande ledningsgrupp. Ersätter tidigare Rutin Lex

Läs mer

Riksförsäkringsverkets föreskrifter (RFFS 1993:24) om assistansersättning

Riksförsäkringsverkets föreskrifter (RFFS 1993:24) om assistansersättning Aktuell lydelse Riksförsäkringsverkets föreskrifter (RFFS 1993:24) om assistansersättning Ansökan 1 (Upphävd genom RFFS 2001:25). 2 (Upphävd genom RFFS 2001:25). 2 a Upphävd genom RFFS 2001:25). 3 (Upphävd

Läs mer

TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTAL OM FÖRMÅN SOM MOTSVARAR GRUPPLIVFÖRSÄKRING

TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTAL OM FÖRMÅN SOM MOTSVARAR GRUPPLIVFÖRSÄKRING TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTAL OM FÖRMÅN SOM MOTSVARAR GRUPPLIVFÖRSÄKRING 1 Förmånens innehåll 2 Förmånslåtare När en statsanställd har avlidit, betalas en förmån som motsvarar grupplivförsäkring i

Läs mer

B) Kommersiella villkor Vindkraftverk 12KS/0282. B) Kommersiella villkor

B) Kommersiella villkor Vindkraftverk 12KS/0282. B) Kommersiella villkor B) Kommersiella villkor 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING B) Kommersiella villkor 1 1. Leveransavtal 3 Omfattning 3 Tidplan 3 Övertagande 3 Vite 4 Fel i anläggningen 4 Hävning 4 Ansvar och avhjälpande 5 Betalning

Läs mer

Mellan nedanstående parter, kommunen och leverantören har följande avtal träffats.

Mellan nedanstående parter, kommunen och leverantören har följande avtal träffats. 1 Uppdragets omfattning Leverantören [ ] ska leverera till kunden Skellefteå City Airport AB, Jönköping Airport AB och Karlstad Airport AB enligt förfrågningsunderlaget samt leverantörens anbud. Kunden

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om överlämnande till Sverige enligt en europeisk arresteringsorder; SFS 2003:1178 Utkom från trycket den 30 december 2003 utfärdad den 18 december 2003. Regeringen

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling

Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2008:20 (M och S) Föreskrifter Ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2007:10) om samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens

Läs mer

ARKIVREGLEMENTE FÖR NYNÄSHAMNS KOMMUN

ARKIVREGLEMENTE FÖR NYNÄSHAMNS KOMMUN 1 ARKIVREGLEMENTE FÖR NYNÄSHAMNS KOMMUN Antaget av kommunfullmäktige den 14 april 2010, 57. Ändrad av kommunfullmäktige den 12 september 2012, 181. Ändrad av kommunfullmäktige den 16 september 2015, 102

Läs mer

AVTALSUTKAST FOLKPENSIONSANSTALTEN Hälsoavdelningen Datum Dnr Rehabiliteringsgruppen XX.XX /331/2015

AVTALSUTKAST FOLKPENSIONSANSTALTEN Hälsoavdelningen Datum Dnr Rehabiliteringsgruppen XX.XX /331/2015 AVTALSUTKAST FOLKPENSIONSANSTALTEN Hälsoavdelningen Datum Dnr Rehabiliteringsgruppen XX.XX.2016 135/331/2015 1/12 Serviceproducentens namn Adress Adress AVTAL OM KIILA-REHABILITERING 1. Avtalsparter Serviceanordnare

Läs mer

A. Allmänna villkor. Midpoint AB Drottninggatan 40 652 25 Karlstad. Tel. +46 (0) 54 15 29 00 Web. E-post.

A. Allmänna villkor. Midpoint AB Drottninggatan 40 652 25 Karlstad. Tel. +46 (0) 54 15 29 00 Web.  E-post. A. Allmänna villkor. 1. Tjänster 1.1. Valda tjänster framgår av orderbekräftelse eller nedan C. Produktspecifikation. Allmänna villkor innefattar samtliga tjänster. 2. Avtalstid 2.1. Avtalstid framgår

Läs mer

Tjänsteavtal för ehälsotjänst

Tjänsteavtal för ehälsotjänst Tjänsteavtal för ehälsotjänst Innehåll 1 Bakgrund och vissa definitioner... 3 2 Omfattning... 3 3 Kundens förpliktelser och ansvar... 3 4 Leverantörens förpliktelser och ansvar... 4 5 Leverans av Tjänsterna...

Läs mer

ANMÄLAN om förvaltare enligt Föräldrabalken 11 kap 7

ANMÄLAN om förvaltare enligt Föräldrabalken 11 kap 7 ANMÄLAN om förvaltare enligt Föräldrabalken 11 kap 7 Skicka anmälan till adressen nedan från Socialtjänsten eller annan behörig anmälare 1. Person anmälan gäller (den enskilde) Personnummer Adress (folkbokföringsadress)

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Sverigedemokraternas medlemsregister

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Sverigedemokraternas medlemsregister Datum Diarienr 2014-03-31 1290-2013 Sverigedemokraterna Box 26 291 21 Kristianstad Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Sverigedemokraternas medlemsregister Datainspektionens

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Moderaternas medlemsregister

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Moderaternas medlemsregister Datum Diarienr 2014-03-31 1289-2013 Moderata Samlingspartiet Box 2080 103 12 STOCKHOLM Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Moderaternas medlemsregister Datainspektionens

Läs mer

Region Skåne Fråga om utformning av fördelningsnyckel i ramavtal för radiologiprodukter

Region Skåne Fråga om utformning av fördelningsnyckel i ramavtal för radiologiprodukter KKV1026, v1.4, 2013-01-18 BESLUT 2014-12-12 Dnr 99/2014 1 (6) Region Skåne JA Hedlunds väg 291 89 Kristianstad Region Skåne Fråga om utformning av fördelningsnyckel i ramavtal för radiologiprodukter Konkurrensverkets

Läs mer

Tryckfrihetsförordning

Tryckfrihetsförordning Tryckfrihetsförordning SFS nr: 1949:105 Utfärdad: 1949-04-05 Ändring införd: t.o.m. SFS 2002:1049 Omtryck: SFS 2002:908 2 kap. Om allmänna handlingars offentlighet 1 Till främjande av ett fritt meningsutbyte

Läs mer

Mellan Landskrona kommun, nedan kallad Landskrona och Svalövs kommun, nedan kallad Svalöv samt Bjuvs kommun, nedan kallad Bjuv har träffats

Mellan Landskrona kommun, nedan kallad Landskrona och Svalövs kommun, nedan kallad Svalöv samt Bjuvs kommun, nedan kallad Bjuv har träffats Mellan Landskrona kommun, nedan kallad Landskrona och Svalövs kommun, nedan kallad Svalöv samt Bjuvs kommun, nedan kallad Bjuv har träffats SAMVERKANSAVTAL om Räddningstjänst samt gemensam Räddningschef

Läs mer

Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare KS-2015/141

Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare KS-2015/141 Kommunstyrelsens arbetsutskott 58 Utdrag ur PROTOKOLL - OJUSTERAT 2015-04-13 Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare KS-2015/141 Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

KANSANELÄKELAITOS FOLKPENSIONSANSTALTEN Päivämäärä Datum

KANSANELÄKELAITOS FOLKPENSIONSANSTALTEN Päivämäärä Datum KANSANELÄKELAITOS FOLKPENSIONSANSTALTEN Päivämäärä Datum xx.xx.2010 Dnro Dnr Xxxxxx 1 Bilaga 3 UTKAST Serviceproducentens namn Adress REGISTRERINGSAVTAL OM INDIVIDUELL ORDINÄR FYSIOTERAPI SOM ORDNAS SOM

Läs mer

AVTAL OM INDIVIDUELL TERAPI INOM KRÄVANDE MEDICINSK REHABILITERING ÅREN

AVTAL OM INDIVIDUELL TERAPI INOM KRÄVANDE MEDICINSK REHABILITERING ÅREN 1 KANSANELÄKELAITOS FOLKPENSIONSANSTALTEN UTKAST Datum xx.xx.2016 Dnr xx/331/2014 Serviceproducentens namn Adress AVTAL OM INDIVIDUELL TERAPI INOM KRÄVANDE MEDICINSK REHABILITERING ÅREN 2016 2018 1. Avtalsparter

Läs mer

Fronttillägg 06.05.2016

Fronttillägg 06.05.2016 Fronttillägg 06.05.2016 Innehåll 1 Förmånsanvisning... 1 1.1 Villkor för beviljande... 1 1.1.1 Belopp och utbetalning... 1 1.1.2 Ansökan och begynnelsetidpunkt... 1 1.2 Extra fronttillägg... 2 1.2.1 Belopp...

Läs mer

Lag. om ändring av lagen om förskottsuppbörd

Lag. om ändring av lagen om förskottsuppbörd Lag om ändring av lagen om förskottsuppbörd I enlighet med riksdagens beslut upphävs i lagen om förskottsuppbörd (1118/1996) 21, 32, 33, 33 a, 33 b och 36, 4 kap., 47 och 49 53 samt 7 kap., av dem 21,

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (6) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om uppdragsavtal och omsorgsplikt. Prövning av om fastighetsmäklaren skriftligen har bekräftat anmälarens uppsägning

Läs mer

SERVICENIVÅER V 2.0 2016-02-01

SERVICENIVÅER V 2.0 2016-02-01 SERVICENIVÅER V 2.0 2016-02-01 Innehåll 1. SERVICENIVÅER 1 1.1 servicenivå 1 1.1.1 SN 099.5% 1 1.1.2 SN 199.7% 1 1.1.3 SN 299.9% 1 1.2 2 2. PLANERAT UNDERHÅLL 3 2.1 Servicefönster 3 2.2 Optokabel i kraftledning

Läs mer

VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019)

VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019) VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019) Vägledning för ansökan Certifiering av företag info@sbsc.se www.sbsc.se Svensk Brand- och

Läs mer

Anmälan om behov av god man enligt Föräldrabalken 11:4

Anmälan om behov av god man enligt Föräldrabalken 11:4 Överförmyndarens stämpel: 1 (5) Anmälan om behov av god man enligt Föräldrabalken 11:4 från Socialtjänsten eller annan behörig anmälare (Information om behörig anmälare, sist i detta dokument) 1. Person

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT 1 (7) meddelat i Stockholm den 30 juni 2014 KLAGANDE AA Ombud: BB ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Stockholms beslut den 20 januari 2014 i ärende AdmD 701-2013,

Läs mer

DOM 2014-05-06 Meddelad i Stockholm

DOM 2014-05-06 Meddelad i Stockholm Enhet 14 SÖKANDE Foria AB, 556069-1684 Morabergsvägen 17 152 28 Södertälje MOTPART Tyresö kommun 135 81 Tyresö SAKEN Offentlig upphandling DOM 2014-05-06 Meddelad i Stockholm Mål nr 1782-14 1 FÖRVALTNINGSRÄTTENS

Läs mer

ANSÖKAN om god man enligt Föräldrabalken 11 kap 4

ANSÖKAN om god man enligt Föräldrabalken 11 kap 4 Skicka ansökan till: Örebro Tingsrätt Box 383, 701 41 Örebro ANSÖKAN om god man enligt Föräldrabalken 11 kap 4 1. Person ansökan gäller (den enskilde) Personnummer Adress (folkbokföringsadress) Telefonnummer

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument 2008-09-29 BESLUT Autoliv Inc. FI Dnr 08-2046 Finansinspektionen Box 70381 Delgivning nr 2 107 24 STOCKHOLM P.O. Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 787 80 00 Fax +46 8 24 13 35 finansinspektionen@fi.se

Läs mer

Avtalet omfattar avrop av utbildningsinsatser i enlighet med förutsättningarna i förfrågan Dnr: EA 12.033.

Avtalet omfattar avrop av utbildningsinsatser i enlighet med förutsättningarna i förfrågan Dnr: EA 12.033. Mellan Eskilstuna kommun, 212000-0357, (nedan kallad Kommunen) med adress, 631 86 Eskilstuna och Leverantören, xxxxxx-xxxx, (nedan kallat Leverantören) med adress, xxx har denna dag följande Avtal tecknats

Läs mer

Arkivreglemente för Lerums kommun

Arkivreglemente för Lerums kommun 1 Arkivreglemente för Lerums kommun Antaget av Kommunfullmäktige 2007-04-24 44/07 2 ARKIVREGLEMENTE FÖR LERUMS KOMMUN Antaget av Kommunfullmäktige 1992-12-08 139. Reviderat 1996-02-01, 9, 2000-10-05, 112

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 5 februari 2016 KLAGANDE AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Göteborgs dom den 6 juli 2015 i mål nr 2949-15 SAKEN Rätt att ta del av

Läs mer

ANSÖKAN OM GOD MAN/ FÖRVALTARE. enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 11 kap 7. (ansökan från anhörig)

ANSÖKAN OM GOD MAN/ FÖRVALTARE. enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 11 kap 7. (ansökan från anhörig) ANSÖKAN OM GOD MAN/ FÖRVALTARE enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 11 kap 7 (ansökan från anhörig) Syftet med blanketten är att utreda om förutsättningarna för godmanskap eller förvaltarskap är uppfyllda

Läs mer

Regler för onlinespel Bingo

Regler för onlinespel Bingo Regler för onlinespel Bingo 2012-11-05 Innehållsförteckning 1 INLEDNING 3 1.1 TILLÄMPLIGA VILLKOR 3 1.2 ALLMÄNT OM BINGO 3 1.3 GILTIGHETSTID FÖR REGLER FÖR ONLINESPEL BINGO 3 1.4 DEFINITIONER 3 1.4.1 GEMENSAMMA

Läs mer

Leveransavtalsvillkor

Leveransavtalsvillkor 1 (9) Leveransavtalsvillkor Leverans av kuverteringsmaskin och leverans av fullservice av kuverteringsmaskin Nedan följer de avtalsvillkor som ska gälla för leveransen. Avtalsvillkoren godkänns i sin helhet

Läs mer

PBL om tidsbegränsade bygglov m.m. 2016-03-08

PBL om tidsbegränsade bygglov m.m. 2016-03-08 PBL om tidsbegränsade bygglov m.m. 2016-03-08 Bygglov krävs för Enligt 9 kap. 2 PB krävs det bygglov för 1.nybyggnad, 2.tillbyggnad, och 3.annan ändring av en byggnad än tillbyggnad, om ändringen innebär

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2007:528) om värdepappersmarknaden; SFS 2015:960 Utkom från trycket den 29 december 2015 utfärdad den 17 december 2015. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Partnerskapsförord. giftorättsgods görs till enskild egendom 1, 2. Parter 3. Partnerskapsförordets innehåll: 4

Partnerskapsförord. giftorättsgods görs till enskild egendom 1, 2. Parter 3. Partnerskapsförordets innehåll: 4 Partnerskapsförord giftorättsgods görs till enskild egendom 1, 2 Parter 3 Namn Telefon Adress Namn Telefon Adress Partnerskapsförordets innehåll: 4 Vi skall ingå registrerat partnerskap har ingått registrerat

Läs mer

Föreskrift om insiderregister

Föreskrift om insiderregister Ändringarna är understrukna 1 (5) Till fondbolagen Föreskrift om insiderregister Med stöd av 101 1 mom. lagen om placeringsfonder meddelar Finansinspektionen följande föreskrift om register över ägande

Läs mer

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Statsbidragsenheten 1 (5) Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Skolverket lämnar statsbidrag enligt förordning (2014:144) om statsbidrag för hjälp med läxor eller annat skolarbete utanför ordinarie

Läs mer

AB 04. 2 kap. 9. Underrättelseskyldighet

AB 04. 2 kap. 9. Underrättelseskyldighet 2 kap. 9 Underrättelseskyldighet Part skall, utöver vad som föreskrivs i 7 i detta kapitel, utan dröjsmål underrätta motparten, om han upptäcker att uppgifter eller föreskrifter i kontraktshandlingarna

Läs mer

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 31 mars 2013

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 31 mars 2013 2013-04-16 AN-2013/240.739 1 (10) HANDLÄGGARE Malmsten, Susanne Äldreomsorgsnämnden Susanne.Malmsten@Huddinge.se Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 9 juli 2009 B 4144-08 KLAGANDE ID Ombud och offentlig försvarare: Advokat PB MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Grovt

Läs mer

PM 080215 Avseende återkrav m m enligt lag om allmän försäkring

PM 080215 Avseende återkrav m m enligt lag om allmän försäkring PM 080215 Avseende återkrav m m enligt lag om allmän försäkring Återkrav Enligt 20 kap. 4 kan Försäkringskassan kräva åter ersättning som utgått. Det krävs antingen att den ersättningsberättigade har lämnat

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 10 juni 2016 T 513-15 KLAGANDE Karlstads kommun Ombud: Advokaterna ED och MK MOTPART Solstadens Motorsport Ombud: Advokat IS SAKEN Uppsägning

Läs mer

Allmänna villkor. DPOrganizer Ett verktyg från Beyano AB

Allmänna villkor. DPOrganizer Ett verktyg från Beyano AB Allmänna villkor DPOrganizer Ett verktyg från Beyano AB 1. Inledning 1.1 Dessa allmänna villkor ( Villkoren ) gäller för användning av DPOrganizer som är en programvara tillhandahållen av Beyano AB, org.

Läs mer

2015-02-25. Missbruksvård till anställda på Eskilstuna kommun Mahabad Minozada MM 15.006

2015-02-25. Missbruksvård till anställda på Eskilstuna kommun Mahabad Minozada MM 15.006 Förfrågningsunderlag 2015-02-25 Upphandlande organisation Upphandling Eskilstuna kommun Missbruksvård till anställda på Eskilstuna kommun Mahabad Minozada MM 15.006 Sista anbudsdag: 2015-03-25 Symbolförklaring:

Läs mer

FOLKPENSIONSANSTALTEN Hälsoavdelningen Datum Dnr Rehabiliteringsgruppen xx.xx.2014 XX/331/2014

FOLKPENSIONSANSTALTEN Hälsoavdelningen Datum Dnr Rehabiliteringsgruppen xx.xx.2014 XX/331/2014 UTKAST 1 FOLKPENSIONSANSTALTEN Hälsoavdelningen Datum Dnr Rehabiliteringsgruppen xx.xx.2014 XX/331/2014 Serviceproducentens namn Adress AVTAL OM KURSER FÖR OLIKA SJUKDOMSGRUPPER FÖR ÅREN 2015 2017 1. Avtalsparter

Läs mer

Kommunal författningssamling. Reglemente 08.01.1 Organ

Kommunal författningssamling. Reglemente 08.01.1 Organ DANDERYDS KOMMUN Kommunal författningssamling 08.01.1 Dokument Beteckning Reglemente 08.01.1 Organ Beslut av KF/KS Socialnämnden 1991-12-16, 162 rev. 1993-06-07, 139 rev. 1995-04-24, 113 rev. 1996-03-04,

Läs mer

Ansökan gruppförsäkring

Ansökan gruppförsäkring Sid 1/5 Ansökan gruppförsäkring Fortsättningsförsäkring (Unionen) Medlem/anställd fr.o.m år månad Gruppavtalsnummer 42006 Företagsnamn Organisationsnummer Medlems/anställds efternamn, förnamn Telefon E-post

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 10 mars 2014 KLAGANDE AA MOTPART Försäkringskassan 103 51 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Jönköpings dom den 27 juni 2012

Läs mer

BILAGA 1. STYRELSENS FÖRSLAG PÅ FÖRÄNDRINGAR I BRF. MÅSENS STADGAR.

BILAGA 1. STYRELSENS FÖRSLAG PÅ FÖRÄNDRINGAR I BRF. MÅSENS STADGAR. BILAGA 1. STYRELSENS FÖRSLAG PÅ FÖRÄNDRINGAR I BRF. MÅSENS STADGAR. FÖRKLARING TILL STADGEÄNDRINGAR Styrelsen har kallat till extra föreningsstämma i syfte att ändra stadgarna. Ett beslut om ändring av

Läs mer

Föräldrar och barn kortfattat om lagstiftningen

Föräldrar och barn kortfattat om lagstiftningen Föräldrar och barn kortfattat om lagstiftningen I denna serie har även utkommit: y Arv y Enklare redovisning y Sambor och deras gemensamma hem y Ägarlägenheter Gratis exemplar av broschyrerna kan beställas

Läs mer

Intyg om erfarenhet och lämplighet att undervisa som lärare i gymnasieskolan

Intyg om erfarenhet och lämplighet att undervisa som lärare i gymnasieskolan Intyg om erfarenhet och lämplighet att undervisa som lärare i gymnasieskolan Läs detta innan du fyller i intyget: Det här formuläret ska fyllas i av rektorn eller huvudmannen och bifogas till ansökan om

Läs mer

RP 211/2006 rd. i det sjätte mervärdesskattedirektivet. I domen fastställs således att samma bestämmelser

RP 211/2006 rd. i det sjätte mervärdesskattedirektivet. I domen fastställs således att samma bestämmelser RP 211/2006 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av i mervärdesskattelagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att bestämmelsen om skatteombud

Läs mer

Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om ändring i ELSÄK-FS 2013:1

Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om ändring i ELSÄK-FS 2013:1 KONSEKVENSUTREDNING 1 (5) Kim Reenaas, Verksjurist Generaldirektörens stab 010-168 05 03 kim.reenaas@elsakerhetsverket.se 2015-03-15 Dnr 15EV4062 Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om ändring

Läs mer

Lag. RIKSDAGENS SVAR 295/2006 rd. Regeringens proposition med förslag till lagar om ändring av utlänningslagen och 1 i lagen om studiestöd.

Lag. RIKSDAGENS SVAR 295/2006 rd. Regeringens proposition med förslag till lagar om ändring av utlänningslagen och 1 i lagen om studiestöd. RIKSDAGENS SVAR 295/2006 rd Regeringens proposition med förslag till lagar om ändring av utlänningslagen och 1 i lagen om studiestöd Ärende Regeringen har till riksdagen överlämnat sin proposition med

Läs mer

Regeringskansliet Näringsdepartementet Enheten för transportpolitik 103 33 Stockholm

Regeringskansliet Näringsdepartementet Enheten för transportpolitik 103 33 Stockholm YTTRANDE Dnr 2006-06-28 970-2006 Ert dnr N2006/3914/TP Regeringskansliet Näringsdepartementet Enheten för transportpolitik 103 33 Stockholm Överklagande av Vägverkets beslut att inte lämna ut uppgifter

Läs mer

Xenella Holding AB. Tillägg till Xenella Holding AB:s erbjudandehandling avseende erbjudande till aktieägarna i Allenex AB (publ)

Xenella Holding AB. Tillägg till Xenella Holding AB:s erbjudandehandling avseende erbjudande till aktieägarna i Allenex AB (publ) Xenella Holding AB Tillägg till Xenella Holding AB:s erbjudandehandling avseende erbjudande till aktieägarna i Allenex AB (publ) i enlighet med reglerna om budplikt i lagen (2006:451) om offentliga uppköpserbjudanden

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skollagen (2010:800); SFS 2015:246 Utkom från trycket den 12 maj 2015 utfärdad den 30 april 2015. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om skollagen

Läs mer

För dig som är valutaväxlare. Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN

För dig som är valutaväxlare. Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN För dig som är valutaväxlare Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN MARS 2016 DU MÅSTE FÖLJA LAGAR OCH REGLER Som valutaväxlare ska du följa

Läs mer

Normativ specifikation

Normativ specifikation 1 (6) Underskriftstjänst Svensk e-legitimation 2 (6) INNEHÅLL 1 Inledning... 3 2 Omfattning... 3 3 Tjänster... 3 3.1 Elektronisk underskrift (grundtjänst)... 4 3.1.1 Utställare av certifikat... 4 3.1.2

Läs mer

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 30 juni 2012

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 30 juni 2012 ÄLDREOMSORGSNÄMNDEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Äldreomsorgsnämnden 30 augusti 2012 7 Paragraf Diarienummer AN-2012/553.739 Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut

Läs mer

Bilaga 3 Mall för upphandlingskontrakt WAN Fjärrnät

Bilaga 3 Mall för upphandlingskontrakt WAN Fjärrnät DIARIENR UE/120063 Bilaga 3 Mall för upphandlingskontrakt WAN Fjärrnät Anm: Texter med blå teckenfärg kommer att fastställas i samband med upprättande av upphandlingskontraktet. Dnr: UE/120063 Avtalsnr:

Läs mer

Anmälan / Underrättelse till Överförmyndarenheten

Anmälan / Underrättelse till Överförmyndarenheten Sidan 1 av 5 Kommunstyrelseförvaltning Information om Ansökan/anmälan, se sista sidan Datum... Anmälan / Underrättelse till Överförmyndarenheten Avseende behov av god man eller förvaltare enligt 11 kap

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 136/2003 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till ändring av ikraftträdelsebestämmelsen i lagen om ändring av bilskattelagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL MOTIVERING I denna

Läs mer

Utdrag ur Offentlighets- och sekretesslagen

Utdrag ur Offentlighets- och sekretesslagen 1(5) Utdrag ur Offentlighets- och sekretesslagen AVDELNING V. SEKRETESS TILL SKYDD FÖR UPPGIFT OM ENSKILDS PERSONLIGA ELLER EKONOMISKA FÖRHÅLLANDEN 21 kap. Sekretess till skydd för uppgift om enskilds

Läs mer

Ansökan till tingsrätten om god man enligt 11 kap 4 föräldrabalken

Ansökan till tingsrätten om god man enligt 11 kap 4 föräldrabalken 1 (5) Ansökan till tingsrätten om god man enligt 11 kap 4 föräldrabalken Endast den enskilde och dennes närmsta anhöriga har rätt att ansöka (se mer information sist i dokumentet) OBS! Ansökan ska skickas

Läs mer

Föreskrift. Tillämpningsområde. Tidsfrist för anmälan. Uppgifter i samband med anmälan. OM AUKTION AV FREKVENSOMRÅDET 791-821 MHz OCH 832-862 MHz

Föreskrift. Tillämpningsområde. Tidsfrist för anmälan. Uppgifter i samband med anmälan. OM AUKTION AV FREKVENSOMRÅDET 791-821 MHz OCH 832-862 MHz Föreskrift 1 (10) 64/2012 M Föreskrift OM AUKTION AV FREKVENSOMRÅDET 791-821 MHz OCH 832-862 MHz 1 Tillämpningsområde 2 Tidsfrist för anmälan 3 Meddelad i Helsingfors den xx xxxx 2012 Uppgifter i samband

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om erkännande och verkställighet av bötesstraff inom Europeiska unionen; SFS 2009:1427 Utkom från trycket den 14 december 2009 utfärdad den 3 december 2009. Enligt riksdagens

Läs mer

Tillämpningsföreskrifter för förskola i Malmö

Tillämpningsföreskrifter för förskola i Malmö Stadskontoret Tillämpningsföreskrifter för förskola i Malmö Beslutade i barn- och ungdomsberedningen 13 juni 2012, Att gälla från och med 2012-07-01. Förskoleverksamhetens uppgift är att genom pedagogisk

Läs mer

Anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning

Anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning Anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning Vägledning till Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2008:9) om anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning Version 1, september 2008 Postadress/Postal address:

Läs mer

Köpare och Säljare benämns nedan gemensamt Parterna.

Köpare och Säljare benämns nedan gemensamt Parterna. KÖPEAVTAL FÖR LÄROMEDEL LÄSÅRET 2016-2017 1. PARTER 1.1 Jomala kommun (FO-nummer: 0205023-9) PB 2, AX-22 151 Jomala (nedan Köpare ) och 1.2 [Namn företag (FO-nummer eller motsvarande från annat land: )]

Läs mer

BEHANDLINGEN AV UPPGIFTER I ANVÄNDAR- LOGG ENLIGT PERSONUPPGIFTSLAGEN

BEHANDLINGEN AV UPPGIFTER I ANVÄNDAR- LOGG ENLIGT PERSONUPPGIFTSLAGEN DATAOMBUDSMANNENS BYRÅ BEHANDLINGEN AV UPPGIFTER I ANVÄNDAR- LOGG ENLIGT PERSONUPPGIFTSLAGEN Uppdaterad 27.07.2010 www.tietosuoja.fi BEHANDLINGEN AV UPPGIFTER I ANVÄNDARLOGG ENLIGT PERSONUPPGIFTSLAGEN

Läs mer

Södertörns ÖVERFÖRMYNDARNÄMND i kommunerna Botkyrka, Haninge, Huddinge, Nynäshamn och Tyresö

Södertörns ÖVERFÖRMYNDARNÄMND i kommunerna Botkyrka, Haninge, Huddinge, Nynäshamn och Tyresö God man Vad är en god man? En god man är en person som inte är knuten till något företag eller myndighet. En god man kan ses som ett biträde för en hjälpbehövande en representant och samordnare av tjänster

Läs mer

Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare KS-2014/342

Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare KS-2014/342 Sida 1 av 2 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Mary Nilsson Datum KS-2014/342 Socialchef 2014-03-27 Kommunstyrelsen Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare KS-2014/342

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skollagen (1985:1100); SFS 2006:528 Utkom från trycket den 14 juni 2006 utfärdad den 1 juni 2006. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om skollagen

Läs mer

Bilaga 13. Verksamhetsskyddsavtal

Bilaga 13. Verksamhetsskyddsavtal Bilaga 13 Diarienr (åberopas vid korrespondens) Bilaga 13 Verksamhetsskyddsavtal INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 PARTER... 3 2 AVTALETS OMFATTNING... 3 3 SÄKERHETSORGANISATION... 3 4 AVTALSTID... 3 5 KOSTNADER...

Läs mer

avseende god man eller förvaltare enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 7 (egen ansökan).

avseende god man eller förvaltare enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 7 (egen ansökan). ANSÖKAN TILL TINGSRÄTTEN avseende god man eller förvaltare enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 7 (egen ansökan). Ansökan om förordnande av god man eller förvaltare enligt föräldrabalken 11 kap 4

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska

Sammanfattning på lättläst svenska Sammanfattning på lättläst svenska Utredningen skulle utreda och lämna förslag i vissa frågor som handlar om svenskt medborgarskap. Svenskt medborgarskap i dag Vissa personer blir svenska medborgare när

Läs mer

T4 Mall för kontrakt. samhällsbetalda transporter

T4 Mall för kontrakt. samhällsbetalda transporter T4 Mall för kontrakt samhällsbetalda transporter 1 AVTALSPARTER OCH OMFATTNING 1.1 AVTALSPARTER Köpare Västerbottens läns landsting 901 85 Umeå Org nr: 232100-0222 Hemsida: www.vll.se Transportör Org nr:

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) PuL

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) PuL 1 (5) Beslut Dnr 2008-09-09 129-2008 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Gävle kommun Box 603 801 26 Gävle Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) PuL Datainspektionens beslut Datainspektionen

Läs mer

Instruktion för redogörelse för uppdrag som god man till ensamkommande barn Sida 1 (7)

Instruktion för redogörelse för uppdrag som god man till ensamkommande barn Sida 1 (7) Överförmyndarkansliet informerar Instruktion för redogörelse för uppdrag som god man till ensamkommande barn Sida 1 (7) Överförmyndaren ska enligt lag utöva tillsyn över gode männens verksamhet. En god

Läs mer

Patientdatalag för säkrare vård Hantering av personuppgifter

Patientdatalag för säkrare vård Hantering av personuppgifter Patientdatalag för säkrare vård Hantering av personuppgifter Information till dig som patient Din journal All vård av patienter måste journalföras. Journalen är ett stöd för att de som arbetar i vården

Läs mer

Myndigheters tillgång till tjänster för elektronisk identifiering

Myndigheters tillgång till tjänster för elektronisk identifiering Myndigheters tillgång till tjänster för elektronisk identifiering E-legitimationsdagen 2013-01-31 Louise Merz Pontus Söderström Myndigheternas försörjning idag För att täcka det offentligas behov av tjänster

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-10-18

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-10-18 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-10-18 Närvarande: f.d. justitierådet Nina Pripp, f.d. regeringsrådet Bengt-Åke Nilsson och justitierådet Lars Dahllöf. Sänkt kapitalvinstbeskattning

Läs mer

Anställningsskydd, LAS, visstidsanställning, konvertering, vårdnadsbidrag, föräldraledighet

Anställningsskydd, LAS, visstidsanställning, konvertering, vårdnadsbidrag, föräldraledighet Cirkulärnr: 16:12 Diarienr: 16/01971 P-cirknr: 16-2:6 Nyckelord: Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Anställningsskydd, LAS, visstidsanställning, konvertering, vårdnadsbidrag, föräldraledighet Tommy

Läs mer

Rutin för hantering av privata medel inom vård och omsorg

Rutin för hantering av privata medel inom vård och omsorg Fastställd av Ks 2011-03-09 2011-02-10 Rutin för hantering av privata medel inom vård och omsorg Syfte Att skydda den enskildes privata medel samt att hanteringen ska ske på ett sådant sätt att inte oberättigade

Läs mer

REGLEMENTE SOCIALA MYNDIGHETSNÄMNDEN

REGLEMENTE SOCIALA MYNDIGHETSNÄMNDEN REGLEMENTE FÖR SOCIALA MYNDIGHETSNÄMNDEN Typ av dokument Reglemente Dokumentägare Kansli Beslutat av Kommunfullmäktige Giltighetstid Tills vidare Beslutsdatum 2015-09-21 188 Dnr 0277/15 Reviderad 1. Allmänna

Läs mer