GRÖNT LJUS JUNIORVERKSAMHET SOM GER RESULTAT. Golfdistriktsförbunden. Golfklubb, styrelse, junior- och elitkommitté, ledare och tränare

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "GRÖNT LJUS JUNIORVERKSAMHET SOM GER RESULTAT. Golfdistriktsförbunden. Golfklubb, styrelse, junior- och elitkommitté, ledare och tränare"

Transkript

1 Golfklubb, styrelse, junior- och elitkommitté, ledare och tränare GRÖNT LJUS juniorverksamhet som ger resultat. JUNIORVERKSAMHET SOM GER RESULTAT Golfdistriktsförbunden

2 2 svenska golfförbundet Fakta Grönt ljus i juniorverksamheten: l Grönt ljus är en utvecklings- och organisationsplan för golfklubbens juniorverksamhet. l Kartläggning av golfklubbens egna resurser och arbetssätt l Grönt ljus är ett ramverk på tre nivåer som SGF och Distriktsförbunden har skapat för att klargöra vad som krävs av en golfklubb för att bedriva en bra juniorverksamhet för barn, ungdomar och elitsatsande juniorer. GRÖNT LJUS juniorverksamhet som ger resultat.

3 svenska golfförbundet 3 Golfklubben - styrelsen, junior- och elitkommittén, ledare och tränare: Skapa effektivitet med Grönt ljus i juniorverksamheten Grönt ljus Juniorverksamhet som ger resultat är en utvecklings- och organisationsplan för golfklubbens juniorverksamhet. Det är en kartläggning av klubbens egna resurser och arbetssätt som visar vilken verksamhet klubben erbjuder idag men som också ger uppslag till var kraften bör läggas ifall man vill utveckla sin verksamhet. Svenska Golfförbundet (SGF) och distriktsförbunden (GDF) har tillsammans tagit fram ett ramverk för vilka huvudsakliga faktorer som krävs för att som golfklubb kunna bedriva en bra juniorverksamhet på tre olika nivåer; för barn, ungdomar och för elitsatsande juniorer. När vi vet vilken verksamhet ni har och vad ni vill bli bättre på kan vi också hjälpa er på ett mer effektivt och behovsanpassat sätt - med fokus på utveckling av spelare. Låt er golfklubb också ha en effektiv juniorverksamhet!

4 4 svenska golfförbundet "En av svagheterna med det ideella arbetet måste man dock vara medveten om, att verksamheten ofta byggs upp kring en stark eldsjäl. Om eldsjälen försvinner från klubben faller ofta stora delar av verksamheten"

5 svenska golfförbundet 5 GRÖNT LJUS juniorverksamhet som ger resultat. Argumenten för att komma igång: Därför behövs Grönt ljus i juniorverksamheten För att ha en bra verksamhet över tid behöver klubben ständigt jobba aktivt med att rekrytera, stimulera, behålla & utveckla barn och ungdomar. Grönt ljus ger klubben möjligheten att arbeta mer professionellt och målmedvetet med sin juniorverksamhet. På många klubbar bedrivs idag en bra juniorverksamhet. Oftast sker det på ideell basis. Detta är något vi ska vara stolta över, den svenska idrottskulturen är en av de anledningar som gör att ett så litet land ständigt lyckas få fram så stora idrottsmän. En av svagheterna med det ideella arbetet måste man dock vara medveten om, att verksamheten ofta byggs upp kring en stark eldsjäl. Om eldsjälen försvinner från klubben faller ofta stora delar av verksamheten. Att ha en stark organisation med tränare och ledare dämpar förlusten av en eldsjäl och säkerställer kontinuitet och kvalitet en vinnande kultur skapas. En kultur som skapar en härlig klubbkänsla, en positiv plats att vara på och en utvecklande verksamhet med stort engagemang och glöd. Verksamheten blir konkurrenskraftig gentemot andra idrotter och skapar möjligheter till god ekonomi (aktivitetsbidrag, idrottslyft, fler medlemmar - barn och vuxna, fler som utnyttjar klubben/anläggningen). En verksamhets goda rykte är ett starkt varumärke för klubben. Ett syfte med att göra en kartläggning av klubbar som har Grönt ljus i juniorverksamhet är att Golfdistriktsförbunden och Svenska Golfförbundet ska kunna hjälpa klubben att skapa och stärka denna vinnande kultur.

6 6 svenska golfförbundet GRÖNT LJUS juniorverksamhet som ger resultat.

7 svenska golfförbundet 7 Golfdistriktsförbunden och Svenska Golfförbundet har börjat leta: Nu börjar kartläggningen! Distriktsförbunden börjar nu kartläggningen av klubbarnas juniorverksamheter i förhållande till ramverket som tagits fram. När distriktet har kartlagt klubbarna kan seminarier, erfarenhetsträffar och utbildning riktas till de olika nivåerna efter de behov som finns. Det blir mer intressant och utvecklande för din golfklubbs ledare och tränare att gå på träffar där temat är något som just ni har ett behov av att förbättra eller utveckla er inom. Erfarenhetsutbytena blir också mer relevanta om frågorna som tas upp är aktuella för de klubbar som deltar. FÖRUTSÄTTNINGAR VI VILL SE FÖR ATT KARTLÄGGNINGEN AV GRÖNT LJUS SKA BÖRJA: l En förutsättning för att klubben skall ges grönt ljus är att klubben är en juniorcertifierad anläggning. l Klubben skall också ha en verksamhetsplan på 1 år och för 3-5 år gällande juniorverksamheten. l I verksamhetsplanen skall det tydligt framgå vilken/vilka nivåer ni vill ha Grönt ljus för. l Verksamhetsplanen skall vara godkänd och den skall kontinuerligt följas upp av klubbens styrelse.

8 8 svenska golfförbundet GRÖNT LJUS juniorverksamhet som ger resultat. GRÖNT LJUS ATT KOMMA IGÅNG: l Bilda en "Grönt ljus grupp" bestående av till exempel ansvariga från juniorverksamheten, tränare, idrottsansvarig och någon representant från styrelsen. l Gör en nulägesanalys l Fyll i frågeformulär för Grönt ljus

9 svenska golfförbundet 9 Bli en golfklubb som har grönt ljus: Vill ni hänga med? I så fall är första steget att bilda en Grönt ljus grupp i föreningen. Med fördel bör ansvariga för juniorverksamheten, tränare, idrottsansvarig samt någon representant för styrelsen ingå i denna grupp. Gruppens första uppgift blir att göra en nulägesanalys av den egna verksamheten. En huvudfråga att börja fundera på Vill vår förening arbeta med barn, ungdomar, juniorer? Om svaret är ja, bör ni kunna svara på frågan Varför vill vi det? Steg två är att sätta igång och fylla i frågeformulär för Grönt ljus på nivå 1, nivå 2 och/eller nivå 3. Frågeformulären hittar ni på SGF och GDF vill samarbeta med föreningar som tror att en verksamhet riktad mot barn, ungdomar och juniorer kommer att gynna föreningens verksamhetsutveckling. Fundera på vad ni vill och tala om det för er själva, för distriktet och för SGF.

10 10 svenska golfförbundet Enkelt att fylla i: Så fungerar frågeformuläret Varje fråga består av en skala från 1-9. De högre siffrorna på skalan (7-9) motsvarar Grönt ljus. Skattningen görs utifrån föreningens nuläge. Det finns också en förklaringsmall här till höger som ni bör läsa igenom innan ni sätter igång och fyller i frågeformuläret. Mallen hoppas vi ger dig ett förtydligande för de ord som ingår i frågeformuläret. Orden i mallen är markerade med stjärna* i frågeformuläret. De fyra första punkterna samt den femte ni fyller i behöver beskrivas i ett eller flera dokument. De bifogas till distriktets kontaktperson. Lycka till önskar Golfdistriktsförbunden och Svenska Golfförbundet GRÖNT LJUS juniorverksamhet som ger resultat.

11 svenska golfförbundet 11 Förklaringsmall Dokumenterad målsättning, värdegrund och handlingsplan Målsättning: vad är målet med er verksamhet? Värdegrund: Vilka värderingar präglar er verksamhet? Till exempel glädje, gemenskap och uppmuntran. Förklara vad era eventuella värdeord innebär lite mer ingående och konkret. Handlingsplan: Vilka aktiviteter gör ni under året för att nå målen? När på året sker dem? Team/organisation: Vem gör vad? Antalet ledare, tränare, coacher etc. för att genomföra årsplanen. Utdrag ut utvecklingstrappan i golf Till er hjälp för att bedöma er verksamhet ska ni använda dokumentet utvecklingstrappan. Den är generell och individbaserad samt framtagen med stöd från erfarenhet och idrottsteori/forskning. Vi har valt att i följande text beskriva nyckelord i varje åldersnivå. Läs mer ingående dokumentet utvecklingstrappan i golf. 0-12år: Motoriska guldåldern, timing, rytm och rörelser, grunder i teknik, regler, etikett, spela anpassade banor, många ledare, engagerade tränare, åldersanpassade grupper, lekar och sociala aktiviteter år: Året runt verksamhet, successivt ökad träningsdos, fysisk träning kopplad till golfrörelsen, fördjupning i golfteknik, förståelse för hur mentalt tillstånd påverkar, anpassade bollbanor, tävlingsspel, spelstrategi, ledare och tränarnärvaro på både träning och tävling. Nätverk av expertis byggs upp, åldersanpassat och nivåanpassat, utvärdering och reflektion, spelstatistik, många ledare, engagerade och utbildade tränare på många pass i veckan året om år: Helhet* i träningen, stor mängd träning året runt, teknikförståelse kopplat till rörelse och bollbanor, spelförståelse, ledare och tränarnärvaro på träning och tävling, nätverk av expertis används, utvärderingar och reflektioner av träning och tävling, samverkan med skola. Lära spelaren att coacha sig själv, större eget ansvar. Engagerad och vidareutbildad tränare. *Helhet: Med helhet menar vi golfens olika kapaciteter (golf, fysiskt, mentalt och socialt). Alla delar balanseras och hänsyn tas till spelarens utvecklingsnivå. Rekrytering och utbildningsplan Rekrytering av nya ledare sker utefter en tydlig mall. Till exempel kan en gymnastiklärare blir en naturlig tränare i fysiska grunder (koordination, styrka, snabbhet, rörlighet och uthållighet). Utbildningsplanen innehåller interna utbildningar inom klubben. Planen innehåller också en tydlig beskrivning på utbildningar utanför klubbens regi t.ex. Golfens ledarutbildning 1 och Golfens ledarutbildning 2 osv. Dokumenterad plan till nästa nivå Planen bör innehålla en koppling till nästa nivå. Titta igenom nästa nivå på utvecklingstrappan och bekanta er med innehållet. Åldersanpassat Innebär att spelarna är i en socialt anpassad grupp där åldern är en avgörande faktor. Här stärks kompisrelationer och spelaren har tillgång till en trygg kompismiljö Nivåanpassat Innebär att spelares färdighetsnivå är i centrum.

12 12 svenska golfförbundet Blankett för tränare och ledare: GRÖNT LJUS juniorverksamhet som ger resultat. Grönt ljus Datum Klubb Klubbens kontaktperson E-post och telefon Vi vill utveckla och nå Grönt ljus på följande nivåer (kryssa i) Nivå 1 Nivå 2 Nivå 3 Antal ledare i verksamheten: Antal tränare i verksamheten: Sänd in informationen per mail eller post till distriktets kontaktperson: Namn E-post Adress Telefon

13 svenska golfförbundet 13 Namn på ledare: utbildning ledare: E-postadress: 1. Namn utbildning e-postadress 2. Namn utbildning e-postadress 3. Namn utbildning e-postadress 4. Namn utbildning e-postadress 5. Namn utbildning e-postadress 6. Namn utbildning e-postadress 7. Namn utbildning e-postadress 8. Namn utbildning e-postadress 9. Namn utbildning e-postadress 10. Namn utbildning e-postadress 11. Namn utbildning e-postadress 12. Namn utbildning e-postadress 13. Namn utbildning e-postadress 14. Namn utbildning e-postadress 15. Namn utbildning e-postadress 16. Namn utbildning e-postadress 17. Namn utbildning e-postadress 18. Namn utbildning e-postadress 19. Namn utbildning e-postadress 20. Namn utbildning e-postadress Namn på tränare: Utbildning tränare: E-postadress: 1. Namn utbildning e-postadress 2. Namn utbildning e-postadress 3. Namn utbildning e-postadress 4. Namn utbildning e-postadress

14 14 svenska golfförbundet Start, roliga grunder och lära att träna Nivå 1: Ålder tom 12 år 1. Klubben har dokumenterad* målsättning, värdegrund och handlingsplan för verksamheten på nivå 1. Hur väl förankrad är verksamheten på nivå 1 i klubbens styrelse? 2. Klubben bedriver en verksamhet med utbildade ledare och tränare som stimulerar barnen grundad på golfens utvecklingstrappa*. 3. Klubben har en aktiv rekryterings- och utbildningsplan* för ledare och tränare till verksamhet på nivå 1. För ledare: steg 1. För tränare: godkänd TU. 4. Verksamheten bedrivs i anpassade grupper med högst två årskullar per grupp. 5. Klubben har en aktiv rekryteringsplan av barn till verksamheten på nivå Klubben bedriver en aktiv prova på verksamhet i skolorna och andra miljöer. 7. Klubben har en dokumenterad plan* för att stimulera barn på nivå 1 till att fortsätta i verksamheten på nivå Klubben har väl anpassade övningsområden och utrustning till verksamheten på nivå 1. Grönt ljus: Punkt 1, 2, 3, 4 och minst 1 av övriga punkter är genomförda De fyra första punkterna samt den femte ni väljer behöver vara tydliggjorda i ett eller flera dokument. De bifogas till distriktets kontaktperson.

15 svenska golfförbundet 15 Träning för träning Nivå 2: Ålder år 1. Klubben har dokumenterad* målsättning, värdegrund och handlingsplan för verksamheten på nivå 2. Hur väl förankrad är verksamheten på nivå 2 i klubbens styrelse? 2. Klubben bedriver en ålders- och nivåanpassad* gruppverksamhet som stimulerar ungdomarna att satsa på golf som sin idrott. 3. Verksamheten, träning och tävling bygger på golfens utvecklingstrappa* och sker året runt med utbildade ledare/tränare vid både träning och tävling. 4. Klubben har en aktiv rekryterings- och utbildningsplan* för ledare och tränare till verksamhet på nivå 2. För ledare: steg 2. För tränare: godkänd TU. 5. Klubben har en dokumenterad plan* för att stimulera ungdomar på nivå 2 till att fortsätta i verksamheten på nivå Klubben har väl anpassade övningsområden, lokaler och utrustning till verksamheten på nivå Klubben har en aktiv rekryteringsplan av ungdomar till verksamheten på nivå Klubben har ett aktivt samarbete med skolan inom ramarna för egen aktiv rekrytering/idrottslyftet. Grönt ljus: Punkt 1, 2, 3, 4 och minst 1 av övriga punkter är genomförda De fyra första punkterna samt den femte ni väljer behöver vara tydliggjorda i ett eller flera dokument. De bifogas till distriktets kontaktperson.

16 16 svenska golfförbundet Lära att tävla - Träna för tävling Nivå 3: Ålder år 1. Klubben har en dokumenterad* målsättning, värdegrund och handlingsplan för verksamheten på nivå 3 a. Hur väl förankrad är verksamheten på nivå 3 i klubbens styrelse? b. 2. Verksamheten, träning och tävling bygger på golfens utvecklingstrappa* med utbildade ledare/tränare vid både träning och tävling. 3. Klubben bedriver en ålders- och nivåanpassad* året runt träning i grupp som stimulerar ungdomarna att satsa på golf som sin idrott. 4. Klubben har en aktiv rekryterings- och utbildningsplan* för ledare och tränare till verksamhet på nivå 3. För ledare: steg 3. För tränare: relevant vidareutbildning inom PGA, RF, högskola eller annan organisation. 5. Klubben har en dokumenterad plan* för att stimulera och utveckla ungdomar på nivå 3 till att satsa vidare som elitidrottare i golf. 6. Klubben har väl anpassade övningsområden, lokaler och utrustning till verksamheten på nivå Klubben har ett aktivt samarbete med skolan och säkerställer att ungdomarna får en bra idrottsutbildning under sina gymnasiestudier. 8. Klubben har en aktiv rekryteringsplan av ungdomar till verksamheten på nivå 3. Grönt ljus: Punkt 1, 2, 3, 4 och minst 1 av övriga punkter är genomförda De fyra första punkterna samt den femte ni väljer behöver vara tydliggjorda i ett eller flera dokument. De bifogas till distriktets kontaktperson.

17

18 Adress Box 84, Danderyd Besöksadress Kevingestrand 20 Telefon Fax E-post Internet grafisk form: björn andersson foto: stefan Ek, björn andersson tryck:

Verksamhetsplan Kalix GK Juniorverksamhet

Verksamhetsplan Kalix GK Juniorverksamhet Verksamhetsplan Kalix GK Juniorverksamhet Innehållsförteckning 1. Vision... 2 2. Långsiktiga målsättningar inom Kalix GK... 2 3. Värdegrund... 2 4. Handlingsplan... 3 5. Mål för 2013... 3 6. Organisation...

Läs mer

Helena Brobeck, ansvarig barn- och ungdomsutbildningar SGF E-mail: helena.brobeck@sgf.golf.se

Helena Brobeck, ansvarig barn- och ungdomsutbildningar SGF E-mail: helena.brobeck@sgf.golf.se SVENSKA GOLFFÖRBUNDET OCH golfens hus v: a 3 h c o 2, 1 g e t Information om S R A D LE G NIN D IL B T U svenska golfförbundet 3 Välkommen till världens roligaste uppdrag! Grattis till möjligheten att

Läs mer

Så utvecklar du juniorverksamheten. Bengt Sylvan och Petra Lindström

Så utvecklar du juniorverksamheten. Bengt Sylvan och Petra Lindström Så utvecklar du juniorverksamheten Bengt Sylvan och Petra Lindström Önskat nyläge. Om du tänker helt fritt, hur ser den optimala juniorverksamheten och miljön ut på din golfklubb? Skriv ner några nyckelord

Läs mer

En bra plan är starten

En bra plan är starten En bra plan är starten Inledning Denna plan är framtagen för att vara en guide för att ta fram och att använda en verksamhetsplan för en golfklubbs verksamhet. Själva utformningen utgår från en grundläggande

Läs mer

ADRESS BOX 84, 182 11 DANDERYD BESÖKSADRESS KEVINGESTRAND 20 TELEFON 08-622 15 00 FAX 08-755 84 39 E-POST INFO@SGF.GOLF.SE INTERNET WWW.GOLF.

ADRESS BOX 84, 182 11 DANDERYD BESÖKSADRESS KEVINGESTRAND 20 TELEFON 08-622 15 00 FAX 08-755 84 39 E-POST INFO@SGF.GOLF.SE INTERNET WWW.GOLF. ADRESS BOX 84, 182 11 DANDERYD BESÖKSADRESS KEVINGESTRAND 20 TELEFON 08-622 15 00 FAX 08-755 84 39 E-POST INFO@SGF.GOLF.SE INTERNET WWW.GOLF.SE GRAFISK FORM: MADELAINE HENEBY FOTO: STEFAN EK REPRO: TYPOGRAFEN

Läs mer

Riktlinjer Golfens. välkommen till. utgåva 2. uppdaterad 2010 06 01

Riktlinjer Golfens. välkommen till. utgåva 2. uppdaterad 2010 06 01 Riktlinjer Golfens LEDAR välkommen till SVENSKA GOLFFÖRBUNDET OCH golfens hus UTBILDNING 2 utgåva 2. uppdaterad 2010 06 01 Riktlinjer Golfens ledarutbildning 2 Syfte Säkert är att ungdomar framför allt

Läs mer

Alvesta Gk Spelutveckling Barn och Ungdom

Alvesta Gk Spelutveckling Barn och Ungdom Alvesta 2016-02-10 Alvesta Gk Spelutveckling Barn och Ungdom 2016-2020 1. Inledning, bakgrund och riktlinjer RiksidrottsFörbundet.1-3 2. Alvesta GK syn på Barn och ungdomsverksamheten 4-6 3. Vision.. 7

Läs mer

KRITERIER OCH IDÉBANK FÖR JUNIORVÄNLIG GOLFANLÄGGNING

KRITERIER OCH IDÉBANK FÖR JUNIORVÄNLIG GOLFANLÄGGNING KRITERIER OCH IDÉBANK FÖR JUNIORVÄNLIG GOLFANLÄGGNING KRITERIER OCH IDÉBANK FÖR JUNIORVÄNLIG GOLFANLÄGGNING JUST NU: EN MÖJLIGHET FÖR KLUBBEN Kriterier och idébank för juniorvänlig golfanläggning är ett

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 Juniorkommittén

Verksamhetsplan 2015 Juniorkommittén Verksamhetsplan 2015 Juniorkommittén Nulägesanalys Det blev en framgångsrik juniorverksamhet på Melleruds GK under 2014, även om antalet juniorer var mindre än förväntat. Under 2014 hade vi på Melleruds

Läs mer

Lärgruppsplan. Simlinjen. svensk simnings utvecklingstrappa SISU IDROTTSBÖCKER

Lärgruppsplan. Simlinjen. svensk simnings utvecklingstrappa SISU IDROTTSBÖCKER Lärgruppsplan Simlinjen svensk simnings utvecklingstrappa SISU IDROTTSBÖCKER SIMLINJEN är simningens utvecklingstrappa och utgör grunden för svensk simning. Boken belyser vilka färdigheter individen bör

Läs mer

Offensiv orientering Vägval till glädje och framgång. Vilka är vi?

Offensiv orientering Vägval till glädje och framgång. Vilka är vi? Vilka är vi? Jag kommer att använda Gotland som exempel ibland Gotland har» 179 startande på DM lång distans (2 %)» 186 på Sverigelistan 16 år och äldre (1 %)» 0,3 % av Gotlänningarna finns på Sverigelistan»

Läs mer

Upplands Golfförbund. 14 november 2015

Upplands Golfförbund. 14 november 2015 Upplands Golfförbund 14 november 2015 Barn- och ungdomsverksamhet på klubben Mikael Lundén, Juniorkonsulent Petra Lindström, ansvarig Spelarutveckling, junior och elit Vårt mål med dagens pass Koll på

Läs mer

Strategi för att uppnå Junior & Elitverksamhetens vision och mål.

Strategi för att uppnå Junior & Elitverksamhetens vision och mål. Innehåll Verksamhetsplan Junior- och Elitverksamheten vid Sölvesborgs GK...3 Vision...3 Målsättning t o m 2015...3 Strategi för att uppnå Junior & Elitverksamhetens vision och mål....3 Värdegrund...4 Handlingsplan

Läs mer

NVGF projektplan för juniorutveckling 2013

NVGF projektplan för juniorutveckling 2013 NVGF Juniorprojektet 2013 Sida 1 (8) NVGF projektplan för juniorutveckling 2013 Allmänt I samband med Norr- och Västerbottens golfförbunds planeringskonferens i Piteå den 21-22 november 2009 tog ordförande

Läs mer

FORTSÄTT UTVECKLA! VARFÖR? KONSEKVENSER?

FORTSÄTT UTVECKLA! VARFÖR? KONSEKVENSER? Arbetsunderlag för att bearbeta vad SGF ska fortsätta utveckla inom målområdet Spelarutveckling junior, bredd och elit. Bord 1 FORTSÄTT UTVECKLA! VARFÖR? KONSEKVENSER? Lämna elitsatsningen orörd, fortsätt

Läs mer

utgåva 3. uppdaterad 2013 02 12 välkommen till

utgåva 3. uppdaterad 2013 02 12 välkommen till R A D LE 1 G NIN D IL B T U s n e lf o G r je n li Rikt utgåva 3. uppdaterad 2013 02 12 välkommen till SVENSKA GOLFFÖRBUNDET OCH golfens hus Riktlinjer Golfens ledarutbildning 1 SYFTE Säkert är att barn

Läs mer

Verksamhetsplan och organisation Viktor

Verksamhetsplan och organisation Viktor Verksamhetsplan Golf akademin Fredrika Bremer Gymnasiet 2016/2017 Verksamhetsplan och organisation 2016-2020 Viktor G o l f a k a d e m i n F r e d r i k a B r e m e r G y m n a s i e t Innehållsförteckning

Läs mer

Grupparbete Golfträffen 2007 Lördag 24 november

Grupparbete Golfträffen 2007 Lördag 24 november Grupparbete Golfträffen 2007 Lördag 24 november Vad kan du göra för att rekrytera och behålla barn och ungdomar till din klubb? Vilka verktyg har du i dag för att kunna rekrytera och behålla barn och ungdomar

Läs mer

Verksamhetsplan Piteå GK Ungdom 2015-05-13

Verksamhetsplan Piteå GK Ungdom 2015-05-13 Verksamhetsplan Piteå GK Ungdom 2015-05-13 Verksamhetsplan Piteå GK Ungdoms och juniorverksamhet 1. Vision PITEÅ GOLFKLUBB SKA ERBJUDA DEN BÄSTA BARN OCH UNGDOMSVERKSAMHETEN I KOMMUNEN, ALLA KATEGORIER

Läs mer

Karlskoga GK. Junior och Elit utveckling. Värderingar och mål Styrdokument

Karlskoga GK. Junior och Elit utveckling. Värderingar och mål Styrdokument Karlskoga GK Junior och Elit utveckling Värderingar och mål Styrdokument 1 Innehåll VERKSAMHETSIÈ 3 VÄRDEGRUND 3 VISION 3 VERKSAMHETEN I KORTHET 4 VÅRA GRUPPER 4-6 TRÄNINGSGRUPPER GOLFKUL 7 JUNIOR CLUB

Läs mer

NVGF projektplan för juniorutveckling 2012

NVGF projektplan för juniorutveckling 2012 Sida 1 (9) NVGF projektplan för juniorutveckling 2012 Allmänt I samband med Norr- och Västerbottens golfförbunds planerinskonferens i Piteå den 21-22 november 2009 tog ordförande för distriktets klubbar

Läs mer

VIKSJÖ GOLFKLUBB Juniorsektionen

VIKSJÖ GOLFKLUBB Juniorsektionen Verksamhetsplan 2011 Innehåll JUNIORSEKTIONEN 2011... 2 SEKTIONENS ANSVARSOMRÅDE... 2 IDÉN MED VERKSAMHETEN... 2 MÅL 2011... 2 MÅL 2013-2014... 3 UNGDOMSRÅDET... 4 INSTRUKTÖRERNA... 4 SEKTIONENS SAMMANSÄTTNING

Läs mer

LB07 modellen. Vi tar avstånd från all form av kränkningar, våld och rasism. Vår värdegrund bygger på hörnstenarna; Utbildning Utveckling Ansvar.

LB07 modellen. Vi tar avstånd från all form av kränkningar, våld och rasism. Vår värdegrund bygger på hörnstenarna; Utbildning Utveckling Ansvar. LB07 modellen Förord En förening ska alltid ha en strategi för framtiden, som binder ihop dagens situation med morgondagens. Det är viktigt eftersom verkligheten ständigt ändras. Vi erbjuder barn och unga

Läs mer

Tränar- och ledarutveckling

Tränar- och ledarutveckling Tränar- och ledarutveckling Presentation och diskussion under ledning av Johan Kannerberg Mikael Sorling SGF PGA SGF:s vision Alla som vill skall få möjlighet att spela golf efter sina förutsättningar

Läs mer

BARN, JUNIOR- & ELITVERKSAMHET

BARN, JUNIOR- & ELITVERKSAMHET Version 2.9 Örebro 2014-12-09 BARN, JUNIOR- & ELITVERKSAMHET Detta är ett levande dokument som ska utvärderas och revideras inför varje ny säsong. Innehållet kan kompletteras och ändras av Junior- och

Läs mer

Verksamhetsplan för juniorverksamheten på Kårsta Golfklubb 2018

Verksamhetsplan för juniorverksamheten på Kårsta Golfklubb 2018 Verksamhetsplan för juniorverksamheten på Kårsta Golfklubb 2018 Detta är vår klubb Kårsta Golfklubb i Örebro är en familjär och trivsam golfklubb som grundades 1991 och vi är idag ca 1 600 medlemmar. Vi

Läs mer

Verksamhetsplan Kungl. Drottningholms GK Junior och Elit

Verksamhetsplan Kungl. Drottningholms GK Junior och Elit Verksamhetsplan Kungl. Drottningholms GK Junior och Elit Vision Att skapa en levande juniorverksamhet på Kungl. Drottningholms GK med hjälp av hjälpledare, tränare, föräldrar och ungdomar. Övergripande

Läs mer

Program. styrelse. seminarier

Program. styrelse. seminarier Program styrelse seminarier ANMÄL DIG TILL ÅRETS VIKTIGASTE KOMPETENS- UTVECKLINGSKVÄLLAR 2012 Till dig som är aktiv i en styrelse eller har annat uppdrag på en golfanläggning: Så skapar du en attraktivare

Läs mer

Välkommen till Södermanlands Golfförbund.

Välkommen till Södermanlands Golfförbund. UTBILDNINGSPROGRAM 2015 1 Välkommen till Södermanlands Golfförbund. Vi ger service till våra golfklubbar i Södermanland och deras medlemmar. Vår främsta uppgift är att genomföra olika seriespel och utbilda

Läs mer

Nuläget i Golfsverige

Nuläget i Golfsverige Välkomna! Agenda Inledning Nuläget i Golfsverige Vad är en verksamhetsinriktning? Förslag på kompletterande utmaningar Diskussioner Redovisning och fortsatta diskussioner Nuläget i Golfsverige #metoo Var

Läs mer

Visioner och mål för juniorverksamheten 2015-17 framtagen jan - april 2014

Visioner och mål för juniorverksamheten 2015-17 framtagen jan - april 2014 Visioner och mål för juniorverksamheten 2015-17 framtagen jan - april 2014 Vision Brevikens golfklubb skall vara en attraktiv, naturlig och familjär mötesplats för golfintresserade ungdomar. Värdegrund

Läs mer

Verksamhetsplan. Juniorverksamheten Onsjö Golfklubb 2015-2017

Verksamhetsplan. Juniorverksamheten Onsjö Golfklubb 2015-2017 Verksamhetsplan Juniorverksamheten Onsjö Golfklubb 2015-2017 Övergripande mål Vi ska ha minst 225 juniormedlemmar varav 25% flickor 2014 208 st varav 14% flickor. (2014 10 31) 50% av juniorerna ska delta

Läs mer

Golfens Ledarutbildning (GL1) Från? till!

Golfens Ledarutbildning (GL1) Från? till! Golfens Ledarutbildning (GL1) Från? till! Mål med passet Informera om GolfÄventyret Informera om GL1 material & utbildningar Diskutera kring hur vi når ut och fram med stor effekt Svara på frågor Bakgrunden

Läs mer

Verksamhetsplan JK Hussborg GK2018

Verksamhetsplan JK Hussborg GK2018 1 INLEDNING Hussborgs golfklubb strävar efter en verksamhet som passar medlemmar i alla åldrar, var och en ska ges möjlighet att spela och träna golf utifrån sina förutsättningar. Golf är en idrott som

Läs mer

Idrottsprogram för Dalsjö GK

Idrottsprogram för Dalsjö GK DALSJÖ GOLFKLUBB Idrottsprogram för Dalsjö GK 2015-2019 Ett handlingsprogram för hela klubben Styrelsen 2015-03-05 Inledning, inriktning, vision, övergripande mål, delmål, långsiktiga mål, aktiviter, utbildning,

Läs mer

GOLFENS KLUBBCHEFS UTBILDNING

GOLFENS KLUBBCHEFS UTBILDNING G O L F - Y O U R G A M E - O U R P A S S I O N Väx genom golfen! HAR DU AMBITIONEN att bli klubbchef? Är du redan klubbchef och vill utvecklas? Finns du inom annan verksamhet och attraheras av golfanläggningen

Läs mer

Informa(onsmöte 25 feb

Informa(onsmöte 25 feb Informa(onsmöte 25 feb Vi har behov av alla typer av ledare. Kanske hjälpa (ll vid träningar, vara markörer vid spel eller hålla koll på närvarolistor osv. På informa(onsträffen får ni träffa (digare ledare,

Läs mer

TILL DIG SOM ANSVARAR FÖR OCH UTBILDAR INOM GRÖNT KORT

TILL DIG SOM ANSVARAR FÖR OCH UTBILDAR INOM GRÖNT KORT TILL DIG SOM ANSVARAR FÖR OCH UTBILDAR INOM GRÖNT KORT Du kan vara klubbchef, ordförande, tränare, utbildare i golfvett, fadder, SISU-konsulent - Hur får vi nya spelare att trivas i golfen? - Hur får vi

Läs mer

Allt börjar med ett hej J GLÄDJE LYHÖRDHET RESPEKT VÄLKOMNANDE PÅLITLIGHET

Allt börjar med ett hej J GLÄDJE LYHÖRDHET RESPEKT VÄLKOMNANDE PÅLITLIGHET Allt börjar med ett hej J GLÄDJE LYHÖRDHET RESPEKT VÄLKOMNANDE PÅLITLIGHET Verksamhetsplan Kungl. Drottningholms GK Framtidslaget och Elit 2019 Antal i träning 2019 Team Elit 9 st Framtidslaget 16 st.

Läs mer

Stockholms Fotbollförbunds projekt inom Idrottslyftet år 2015. Ansökan sker på IdrottOnline fr. o m 1 december 2014.

Stockholms Fotbollförbunds projekt inom Idrottslyftet år 2015. Ansökan sker på IdrottOnline fr. o m 1 december 2014. Utbildningsprojekt Alla ansökningar till Idrottslyftet ska göras i IdrottOnline och kräver att; 1. Föreningen måste ha aktiverat sin klubbsida på IdrottOnline. 2. Föreningen måste ha angett ordförande

Läs mer

Golftjej Sverige Hej!

Golftjej Sverige Hej! Golftjej Sverige 2015 Hej! här kan du läsa om vilka aktiviteter och tjejsatsningar som är på gång 2 GOLFTJEJ SVERIGE 2015 2015 GOLFTJEJ SVERIGE 3 Största tjejlägret Den 13 17 maj hålls landslagets största

Läs mer

Skolbrottning - Rekrytering

Skolbrottning - Rekrytering Skolbrottning - Rekrytering Handledning för klubbar Inledning 2007 upprättade s (SBF) Sportkommitté en handlingsplan för att öka antalet brottare i Sverige. En av punkterna i handlingsplanen var att starta

Läs mer

Grupp Inriktning Avgifter Golfkul 5-7 år Första kontakten med golf 500 kr (ink medlemskap)

Grupp Inriktning Avgifter Golfkul 5-7 år Första kontakten med golf 500 kr (ink medlemskap) Juniorgolf 2018 Hammarö GK Golf ska vara kul för alla. Det finns de som vill spela golf bara för att det är så himla kul och det finns de som drömmer om att bli lika bra som Jonas Blixt eller Anna Nordqvist.

Läs mer

Schema. Juniorträning Frösåker 2017

Schema. Juniorträning Frösåker 2017 Juniorträning Frösåker 2017 Sida 1 av 4 JUNIORTRÄNING 2017 ***Upptaktsträff för alla juniorer den 24 april kl 17:00*** Juniorträning är en mycket viktigt verksamhet för vår idrottsförening. Vår träning

Läs mer

VIKSJÖ GOLFKLUBB Elitverksamheten

VIKSJÖ GOLFKLUBB Elitverksamheten Verksamhetsplan Elitsektionen 2019 Ansvarsområde Elitsektionen (ES) inom Viksjö golfklubb (Vi GK) ansvarar för att bevaka all elitverksamhet på Vi GK. Elitsektionen består av ideella ledamöter. Elitsektionen

Läs mer

Verksamhetsplan för knatte- och juniorverksamheten 2019

Verksamhetsplan för knatte- och juniorverksamheten 2019 Verksamhetsplan för knatte- och juniorverksamheten 2019 Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 1.1 Vision... 2 1.2 Organisation för knatte- och juniorverksamheten...2 1.3 Målsättning... 2 2. Utvecklingstrappan

Läs mer

Utbildningar för golfledare

Utbildningar för golfledare 0(16) 1(16) Utbildningar för golfledare Att vara golfledare är ett viktigt och utvecklande uppdrag som ger både ledarna och juniorerna på klubben en riktigt rolig fritid. Det är givande och kul att vara

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Ålands Golfklubb Junior- och Elitkommittén. Så många som möjligt, så länge som möjligt i en så bra verksamhet som möjligt

VERKSAMHETSPLAN Ålands Golfklubb Junior- och Elitkommittén. Så många som möjligt, så länge som möjligt i en så bra verksamhet som möjligt VERKSAMHETSPLAN 2019 Ålands Golfklubb Junior- och Elitkommittén Så många som möjligt, så länge som möjligt i en så bra verksamhet som möjligt Innehållsförteckning Övergripande vision och tanke... 1 Ordförandes

Läs mer

NVGF projektplan fo r juniorutveckling 2015

NVGF projektplan fo r juniorutveckling 2015 NVGF Juniorprojektet 2015 Sida 1 (5) NVGF projektplan fo r juniorutveckling 2015 Allmänt NVGFs Juniorprojekt består av en samling åtgärder med syfte att utveckla distriktets juniorverksamhet samt stimulera

Läs mer

Furulunds IK. Föreningspolicy 2009-03-01

Furulunds IK. Föreningspolicy 2009-03-01 Furulunds IK Föreningspolicy 2009-03-01 Innehåll Vision och målsättning Värdegrunder och Ledstjärnor Fairplay Ledarskap Träningar & matcher Utbildning Talangutveckling Föräldrarollen Vision och målsättning

Läs mer

Övergripande strategi för Verksamhetsplan 2019 Örebro City Golf & Country Club

Övergripande strategi för Verksamhetsplan 2019 Örebro City Golf & Country Club Övergripande strategi för 2019 2022 Verksamhetsplan 2019 Örebro City Golf & Country Club Örebro City Golf & Country Club Vision Örebro City Golf & Country Club är en golfklubb att längta till! Våra medlemmar,

Läs mer

Verksamhetsplan Bryngfjordens GK Ungdom 2016

Verksamhetsplan Bryngfjordens GK Ungdom 2016 Verksamhetsplan Bryngfjordens GK Ungdom 2016 Verksamhetsplan 1. Nulägesanalys Under 2015 har det bedrivits en ungdomsverksamhet med drygt 60 ungdomar fördelat på tre olika träningsgrupper, baserat på ålder

Läs mer

Jag en individuell idrottare. 3. Träningsgruppen ett team

Jag en individuell idrottare. 3. Träningsgruppen ett team 3. Träningsgruppen ett team I din idrott tävlar ni oftast individuellt men tränar ofta i grupp. I träningsgruppen kan ni stödja och peppa varandra i med och motgång. Att man trivs och har kul i samband

Läs mer

Golfens Utveckling Rekrytering Utbildning i Lundsbrunn GK inom Grönt ljus GURU Idrottsprogram för Lundsbrunn Golfklubb 2010-2013

Golfens Utveckling Rekrytering Utbildning i Lundsbrunn GK inom Grönt ljus GURU Idrottsprogram för Lundsbrunn Golfklubb 2010-2013 Golfens Utveckling Rekrytering Utbildning i Lundsbrunn GK inom Grönt ljus GURU Idrottsprogram för Lundsbrunn Golfklubb 2010-2013 (Revideras 2013) INNEHÅLLSFÖRTECKNING GOLF ÄR IDROTT! Inledning... 3 Bakgrund

Läs mer

Idrottsprogram Nicklastorp. Golfklubb 2005. Framtaget av Idrottsteamet:

Idrottsprogram Nicklastorp. Golfklubb 2005. Framtaget av Idrottsteamet: Idrottsprogram Nicklastorp Golfklubb 2005 Framtaget av Idrottsteamet: Lars Remröd, instruktör, medarbetare i utbildningskommittén, marknadskommittén, junior/elitkommittén, adjungerad i styrelsen. Huvudansvarig

Läs mer

Verksamhetsplan 2014 Juniorverksamheten Hammarö Golfklubb

Verksamhetsplan 2014 Juniorverksamheten Hammarö Golfklubb Verksamhetsplan 2014 Juniorverksamheten Hammarö Golfklubb Nulägesanalys Vi i Hammarö GK har två instruktörer som sköter träning och träningsplaneringen har 20 ledare som är med och hjälper till i vår verksamhet

Läs mer

1$} i laaa 3. Verksamhetsplan juniorer WASA GK 2014

1$} i laaa 3. Verksamhetsplan juniorer WASA GK 2014 1$} i laaa 3 Verksamhetsplan juniorer WASA GK 2014 VERKSAMHETSIDÉ Wasa Golf erbjuder barn och ungdomar unik golfskola: en chans att lära sig golf, ta del av golfens positiva egenskaper inom bl.a. inom

Läs mer

Juniorverksamhet 2019

Juniorverksamhet 2019 Juniorverksamhet 2019 VGDFs juniorverksamhet vill. - i samarbete med distriktets klubbar verka för att fortsätta vara ett aktivt juniordistrikt - vara en länk mellan klubbarna i distriktet och Svenska

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN/IDROTTSPROGRAM ÅR 2011-14

VERKSAMHETSPLAN/IDROTTSPROGRAM ÅR 2011-14 VERKSAMHETSPLAN/IDROTTSPROGRAM ÅR 2011-14 Led motiv 3G klubben Golf, Glädje och Gemenskap. Detta är ledmotivet i verksamheten för ledare och juniorer. Golfen skall alltid stå i fokus vi skall premiera

Läs mer

Stuvsta IF sportsliga riktlinjer så många fotbollsspelare som möjligt så länge och så bra som möjligt

Stuvsta IF sportsliga riktlinjer så många fotbollsspelare som möjligt så länge och så bra som möjligt Stuvsta IF sportsliga riktlinjer så många fotbollsspelare som möjligt så länge och så bra som möjligt 1 Innehållsförteckning INLEDNING... 3 REVISIONSHISTORIK... 3 STUVSTA IF:S VÄRDEGRUNDER... 4 VISION...

Läs mer

VERKSAMHETSSEMINARIER

VERKSAMHETSSEMINARIER INBJUDAN Rekonrgda må orter! VERKSAMHETSSEMINARIER 2015 Fokus på verksamhetsutveckling MISSA INTE:»SPANARNA«OM TRENDER OCH AKTUELLA ÄMNEN Hej! VÄLKOMMEN TILL VERKSAMHETSSEMINARIERNA 2015! VERKSAMHETSSEMINARIERNA

Läs mer

Hammarö GK Junior. Verksamhetsplan 2010

Hammarö GK Junior. Verksamhetsplan 2010 Hammarö GK Junior Verksamhetsplan 2010 Inledning Under 2009 hade vi på Hammarö GK 120 juniorer i träning med 27 aktiva ledare. De flesta hade möjlighet att träna 4 gånger per vecka. Vi hade serielag för

Läs mer

Verksamhetsplan för Roslagens GK 2016 Juniorer/knattar

Verksamhetsplan för Roslagens GK 2016 Juniorer/knattar Verksamhetsplan för Roslagens GK 2016 Juniorer/knattar 1 Vision Vi vill skapa en stabil ungdomsverksamhet för att på så sätt garantera Roslagens Gk:s framtid. Vi skall erbjuda barn och ungdomar en trygg

Läs mer

Arbetsplan för olika verksamhetsområden i Kalix GK under 2017

Arbetsplan för olika verksamhetsområden i Kalix GK under 2017 Arbetsplan för olika verksamhetsområden i Kalix GK under 2017 Bakgrund Arbetsplanen är det årliga dokument som ska styra vår verksamhet. Den har utformats utifrån det dokument som beskriver mål, strategier

Läs mer

Arbetsplan för olika verksamheter i Kalix GK under 2016

Arbetsplan för olika verksamheter i Kalix GK under 2016 Arbetsplan för olika verksamheter i Kalix GK under 2016 Bakgrund Arbetsplanen är det årliga dokument som ska styra vår verksamhet. Den har utformats utifrån det dokument som beskriver mål, strategier och

Läs mer

Junior lyftet. Pengar till klubben med Juniorlyftet! EN MÖJLIGHET ATT UTVECKLA JUNIORVERKSAMHET

Junior lyftet. Pengar till klubben med Juniorlyftet! EN MÖJLIGHET ATT UTVECKLA JUNIORVERKSAMHET Junior lyftet Pengar till klubben med Juniorlyftet! EN MÖJLIGHET ATT UTVECKLA JUNIORVERKSAMHET 2 SVENSKA GOLFFÖRBUNDET SVENSKA GOLFFÖRBUNDET 3 Varför väljer barn att idrotta? Att ha kul upplevelsen av

Läs mer

Verksamhetsplan UEK 2014-2016

Verksamhetsplan UEK 2014-2016 Verksamhetsplan UEK 2014-2016 Detta dokument innefattar Växjö Golfklubbs Ungdoms och Elitkommités verksamhetsplan. Den täcker tre år framöver. Det ska användas som ett arbetsdokument med en tydling inriktning

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN

VERKSAMHETSPLAN VERKSAMHETSPLAN 2017-2021 Landskrona Golfklubb VÅR VISION Golf tillgänglig för alla, livskvalité och hälsa i en stimulerande miljö SÅ HÄR VILL VI UPPFATTAS Välkomnande, Engagerande och Utvecklande KLUBBENS

Läs mer

STRATEGISKA ARBETE MOT 2025

STRATEGISKA ARBETE MOT 2025 SVENSK SIMIDROTTS STRATEGISKA ARBETE MOT 2025 1 SVENSK SIMIDROTTS STRATEGISKA ARBETE MOT 2025 2 SVENSK SIMIDROTTS STRATEGISKA ARBETE MOT 2025 INNEHÅLL 3 INLEDNING 4 BÖRJA MED EN NULÄGESANALYS 6 SÄTT DET

Läs mer

Stuvsta IFs värdegrunder

Stuvsta IFs värdegrunder Stuvsta IFs värdegrunder Vision: Vi är föreningen som alla vill vara med i. Stuvsta IF verkar för att skapa de bästa förutsättningarna: att utveckla så många fotbollsspelare som möjligt så länge och så

Läs mer

Handigolf. Se möjligheter GER VÄRDEN FÖR LIVET. Funktionsnedsättning är inget hinder för att spela golf.

Handigolf. Se möjligheter GER VÄRDEN FÖR LIVET. Funktionsnedsättning är inget hinder för att spela golf. Handigolf. GER VÄRDEN FÖR LIVET Se möjligheter Funktionsnedsättning är inget hinder för att spela golf. Vi är alla golfare. Svenska Golfförbundet bedriver bredd- och elitverksamhet för handigolfare och

Läs mer

Värdefullt. Västergötlands Konståkningsförbund & föreningar i samarbete med SISU Idrottsutbildarna Västergötland

Värdefullt. Västergötlands Konståkningsförbund & föreningar i samarbete med SISU Idrottsutbildarna Västergötland Värdefullt Västergötlands Konståkningsförbund & föreningar i samarbete med SISU Idrottsutbildarna Västergötland 1.Varför valde jag att engagera mig? Gruppens första uppgift är att berätta för varandra

Läs mer

Vision. Mer än idrott - En klubb full av stjärnor

Vision. Mer än idrott - En klubb full av stjärnor Vision Mer än idrott - En klubb full av stjärnor Verksamhetsidé Vi ska bedriva verksamhet inom fotboll, innebandy, cykel, gymnastik och skidor så att alla ges möjlighet till en aktiv fritid där man kan

Läs mer

Efter första bollträffen är du såld på golfen

Efter första bollträffen är du såld på golfen Efter första bollträffen är du såld på golfen Den dag du står på övningsbanan och träffar bollen helt rent, ser den lyfta mot skyn i en hög båge det är då du förstår. Förstår tjusningen med golfen. Förstår

Läs mer

Juniorträning Frösåker 2018

Juniorträning Frösåker 2018 Juniorträning Frösåker 2018 Sida 1 av 5 JUNIORTRÄNING 2018 Upptaktsträff för alla juniorer och föräldrar den 18 april kl. 17:00 Juniorträning är en mycket viktig verksamhet för vår idrottsförening. Vår

Läs mer

Växjö Lakers utbildningsplan för ungdomsverksamhet. Växjö Lakers utbildningsplan för ungdomsverksamhet utgåva

Växjö Lakers utbildningsplan för ungdomsverksamhet. Växjö Lakers utbildningsplan för ungdomsverksamhet utgåva Växjö Lakers utbildningsplan för ungdomsverksamhet Huvudmål Fostra och utveckla ungdomarna ishockeymässigt och socialt. Ungdomarna skall utbildas så att de är representativa föredömen för Växjö Lakers.

Läs mer

NVGF verksamhetsplan för juniorutveckling 2016

NVGF verksamhetsplan för juniorutveckling 2016 NVGF Juniorprojektet 2016 Sida 1 (8) NVGF verksamhetsplan för juniorutveckling 2016 1. Inledning... 2 1.1. Vision... 2 1.2. Målsättningar... 3 2. Organisation... 3 2.1. Struktur... 3 3. Träningsgrupper...

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2013-2014 GAF arbetar för en administrativ professionalism och handlingskraft inom golfen samt skapar gemenskap och stolthet för sina medlemmar i sin yrkesroll Värdeord Professionalism

Läs mer

Tränarskap och ledarskap

Tränarskap och ledarskap Tränarskap och ledarskap Idrotten är en viktig del i fostran Bättre hälsa genom basketträning med tanke på samhällsutvecklingen Du har en spännande och betydelsefull roll Spelare är inte schackpjäser Varför

Läs mer

Svensk Fäktning Strategi Remiss till föreningarna

Svensk Fäktning Strategi Remiss till föreningarna Svensk Fäktning Strategi 2028 Remiss till föreningarna Sista svarsdag 21 januari 2018 Den största lilla fäktnationen i världen Styrelsen har under 2017 arbetat med ett förslag till ny strategi för svensk

Läs mer

2. Hur ser junior-/seniortränaren på den träning vi bedriver idag?

2. Hur ser junior-/seniortränaren på den träning vi bedriver idag? Träff 1: Junior- och seniortiden! 1. Vad krävs av er för att ta en plats i seniortruppen? 2. Hur ser junior-/seniortränaren på den träning vi bedriver idag? 3. a) Vad skiljer i rutiner mellan ett ungdomslag

Läs mer

Verksamhetsplaner 2016 Östergötlands Golfdistriktsförbund

Verksamhetsplaner 2016 Östergötlands Golfdistriktsförbund Verksamhetsplaner 2016 Östergötlands Golfdistriktsförbund ÖSTERGÖTLANDS GOLFDISTRIKTSFÖRBUND STYRELSE 2015 Ordförande Jan Ställborn Sekreterare Maria Uller Ekonomi Susanne Pedersen Almqvist Bana Björn

Läs mer

IFKs värdegrund Inledning:

IFKs värdegrund Inledning: IFKs värdegrund Inledning: Detta dokument har upprättats för att beskriva IFK Mariehamn Fotboll rf ( ungdomsfotboll ) barn och ungdomspolicy. Dokumentet uppdateras årligen före det nya verksamhetsåret

Läs mer

Verksamhetsplan Kårsta Golfklubb och Kårsta Golfanläggning AB. Kårsta 811, Örebro

Verksamhetsplan Kårsta Golfklubb och Kårsta Golfanläggning AB. Kårsta 811, Örebro Verksamhetsplan 2019 Kårsta Golfklubb och Kårsta Golfanläggning AB Verksamhetsidé för Kårsta GK Kårsta Golfklubb ska erbjuda medlemmar, gäster och samarbetspartners en golfanläggning med hög kvalité och

Läs mer

Utvecklings grupp 2. Vad får ni av klubben?

Utvecklings grupp 2. Vad får ni av klubben? Utvecklings grupp 2 Vad får ni av klubben? Individuella samtal (1 per termin) 2-3 Klubb utbytesmatcher Obligatoriska tävlingar som det alltid kommer vara matchbevakning på (SALK, Båstad Tennis, JSM Ute/Inne,

Läs mer

Lärgruppsplan Utvecklingsplan för tränare och aktiva

Lärgruppsplan Utvecklingsplan för tränare och aktiva Lärgruppsplan Utvecklingsplan för tränare och aktiva SISU Idrottsutbildarna är lokal anordnare av all studieverksamhet som rapporteras som statsanslagsberättigad. Föreningen är arrangör och samverkanspart.

Läs mer

Projekt Rangehuset Norr (nybyggt 2005) Växjö GK 2009-2010

Projekt Rangehuset Norr (nybyggt 2005) Växjö GK 2009-2010 Projekt Rangehuset Norr (nybyggt 2005) Växjö GK 2009-2010 Fastighetskommittén, ordf. Göran Gustavsson, Boije Karlsson, Peter Karlsson, Gunnar Lindberg + Projektmedarbetare http://www.arvsfondsprojekten.se/

Läs mer

Handigolf på Storsjöbygden

Handigolf på Storsjöbygden Handigolf på Storsjöbygden Golf för funktionsnedsatta, Handigolf, är integrerat i Svenska Golfförbundets ordinarie verksamhet. Handigolfgruppen har i uppdrag från Svenska Golfförbundets styrelse att utveckla

Läs mer

Verksamhetsplan för Juniorverksamheten Töreboda Golfklubb

Verksamhetsplan för Juniorverksamheten Töreboda Golfklubb Verksamhetsplan för Juniorverksamheten Töreboda Golfklubb Verksamhetsidé Verksamheten omfattar bl.a. träningar, tävlingar, läger och andra aktiviteter. Verksamheten skall också verka drogförebyggande.

Läs mer

7. HUR FUNGERAR DEMOKRATIN?

7. HUR FUNGERAR DEMOKRATIN? 7. HUR FUNGERAR DEMOKRATIN? MEDLEM Allt startar med medlemmen i föreningen. FÖRENING Medlemmen påverkar föreningen på årsmötet i februari. DISTRIKT Medlemmen tillsammans med föreningen påverkar distriktet

Läs mer

Nyckeltal i juniorverksamhet

Nyckeltal i juniorverksamhet 2017 1(5) Nyckeltal i juniorverksamhet Det är inte helt enkelt att på ett tydligt sätt se hur bra en golfklubbs juniorverksamhet egentligen är. Detta dokument beskriver hur ni som är ledare/tränare (juniorkommittén)

Läs mer

Utvecklingstrappan Grönt Ljus i Juniorverksamheten

Utvecklingstrappan Grönt Ljus i Juniorverksamheten Utvecklingstrappan Grönt Ljus i Juniorverksamheten Du som läser detta har tagit det första steget för att kartlägga och bedöma din verksamhet. Grönt Ljus innehåller tre olika nivåer, Barn, Ungdom och Elitsatsande

Läs mer

Utveckla MIK-arbetet. systematisk utveckling av arbetet med medie- och informationskunnighet på skolan

Utveckla MIK-arbetet. systematisk utveckling av arbetet med medie- och informationskunnighet på skolan Utveckla MIK-arbetet systematisk utveckling av arbetet med medie- och informationskunnighet på skolan Systematisk utveckling av arbetet med MIK på skolan MIK för mig är en igångsättare för att lyfta MIK-frågorna

Läs mer

VERKSAMHETSINRIKTNING FÖR SVENSKA GOLFFÖRBUNDET 2013-

VERKSAMHETSINRIKTNING FÖR SVENSKA GOLFFÖRBUNDET 2013- VERKSAMHETSINRIKTNING FÖR SVENSKA GOLFFÖRBUNDET 2013-1. INLEDNING Den verksamhetsinriktning som föreläggs Förbundsmötet (FM) omfattar alla verksamheter inom SGF. Förbundsstyrelsen (FS) är styrelse och

Läs mer

Varför finns Ishockeyn vill?

Varför finns Ishockeyn vill? Ishockeyn Vill 2 Varför finns Ishockeyn vill? Det är viktigt att vi alla inom svensk ishockey kontinuerligt reflekterar och tydliggör de visioner och mål vi har satt upp för både oss själva och utomstående.

Läs mer

Värdegrund. Ingarö IF Ingarö IF Styrelse

Värdegrund. Ingarö IF Ingarö IF Styrelse Värdegrund Ingarö IF 2008-10-16 Ingarö IF Styrelse Värdegrund Ingarö IF: s verksamhet är till för alla! Grundidén är att barn, ungdomar och vuxna som tycker det är roligt med idrott alltid ska känna sig

Läs mer

Verksamhetsseminarierna 2016. Ledningspasset

Verksamhetsseminarierna 2016. Ledningspasset Verksamhetsseminarierna 2016 Ledningspasset Ledningspasset - programmet Tid Programpunkt Föredragshållare 10:15 Nya klubbrådgivningen Bo Bengtsson GAF: arbetsmiljö & nyckeltal Stig Persson Två grupper

Läs mer

SALTSJÖBADENS GOLFKLUBB VP ELIT OCH JUNIOR 2019

SALTSJÖBADENS GOLFKLUBB VP ELIT OCH JUNIOR 2019 SALTSJÖBADENS GOLFKLUBB VP ELIT OCH JUNIOR 2019 VERKSAMHETSIDÉ Vi erbjuder en bred verksamhet för barn och ungdomar och har plats för alla oavsett ambitionsnivå. Det innebär vi att har verksamhet som spänner

Läs mer

Lärgruppsplan Orientera för att ha kul. att träna upp till 13 år

Lärgruppsplan Orientera för att ha kul. att träna upp till 13 år Lärgruppsplan Orientera för att ha kul att träna upp till 13 år Orientera för att ha kul Det här är en lärgruppsplan eller en vägledning om man så vill. Tanken med lärgruppsplanen är att den ska vara en

Läs mer

Bidrar vår förening till mångfald?

Bidrar vår förening till mångfald? Bidrar vår förening till mångfald? Ett analysverktyg om mångfaldsarbete SISU Idrottsutbildarna Verktyg för mångfaldsanalys av idrottsföreningen Allas rätt att vara med är en av byggstenarna i svensk idrotts

Läs mer