Arbetsmarknadsutsikterna våren 2012

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Arbetsmarknadsutsikterna våren 2012"

Transkript

1 Arbetsmarknadsutsikterna våren 212 Prognos för arbetsmarknaden Uppsala län

2 Text Catarina Annetorp Hörnsten, Analysavdelningen

3 Innehållsförteckning Sid Arbetsförmedlingens arbetsmarknadsprognoser...1 Sammanfattning...2 Efterfrågan på arbetskraft...3 Sysselsättningens utveckling, näringsgrenar och yrken...6 Utbudet av arbetskraft...14 Öppet arbetslösa och sökande i program...16 Arbetsmarknadspolitiska utmaningar...2 Yrkesbarometern...27 Om prognosen...27 Källor...27 Diagrambilaga...28

4 Arbetsmarknadsutsikter för Uppsala län 1 Arbetsförmedlingens arbetsmarknadsprognoser I Arbetsmarknadsutsikterna för Uppsala län presenteras den förväntade sysselsättnings- och arbetslöshetsutvecklingen samt bedömningar av utvecklingen inom industri, byggnadsverksamhet, privata tjänster, jord- och skogsbruk samt offentlig sektor. Dessutom beskrivs befolkning, arbetskraftsutbud, rekryteringsbehov, brist- och överskottsyrken samt vilka utmaningar länets arbetsmarknad står inför. Arbetsförmedlingens prognoser är unika eftersom de bygger på intervjuer med ett stort antal arbetsgivare inom i stort sett alla branscher. Materialet är insamlat och bearbetat under våren 212 och prognosperioden sträcker sig fram till slutet av 213. Prognosen är tänkt att fungera som ett besluts- och diskussionsunderlag för alla som arbetar med att skapa goda förutsättningar för en väl fungerande arbetsmarknad. Tack alla arbetsgivare, arbetsförmedlare och andra som har medverkat i arbetet med prognosen. Definitioner Arbetskraftsdeltagande: Arbetskraften mätt som andel av befolkningen i åldersgruppen år. I arbetskraftsdeltagandet ingår förvärvsarbetande, öppet arbetslösa och arbetssökande i program med aktivitetsstöd, år. Outnyttjad kapacitet: Hur mycket produktionen kan öka med befintlig personal innan företaget måste nyanställa. Nettotal: Andelen arbetsställen som bedömer en ökning av efterfrågan på varor och tjänster minus andelen arbetsställen som bedömer en minskning. Programdeltagare: Arbetssökande som deltar i arbetsmarknadspolitiska program med aktivitetsstöd. Registerbaserad arbetskraft: Används för att redovisa andelen arbetslösa i Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik. Den registerbaserade arbetskraften utgörs av: 1. Den förvärvsarbetande nattbefolkningen (enligt SCB:s registerbaserade arbetsmarknadsstatistik, RAMS); alla förvärvsarbetande, år, som bor i en region och jobbar i samma region eller pendlar till jobb i en annan region. 2. Öppet arbetslösa (inskrivna på Arbetsförmedlingen). 3. Personer i program med aktivitetsstöd (inskrivna på Arbetsförmedlingen). Säsongrensad serie: Säsongrensning jämnar ut de säsongmässiga variationerna under året. Dessutom reduceras extrema värden i en tidsserie. Den säsongrensade serien kan därför användas för att göra jämförelser mellan alla tidpunkter i en tidsserie. Säsongrensning görs för att tydligare visa utvecklingens riktning. Totalt antal inskrivna arbetslösa: Summan av antalet öppet arbetslösa och sökande i program med aktivitetsstöd. Öppet arbetslösa: Arbetssökande som är inskrivna vid Arbetsförmedlingen, aktivt söker och omgående kan tillträda ett arbete, samt inte deltar i ett arbetsmarknadspolitiskt program.

5 Arbetsmarknadsutsikter för Uppsala län 2 Sammanfattning Den globala konjunkturavmattningen har medfört en dämpning av tillväxten i Sverige och att återhämtningen på arbetsmarknaden har avbrutits. Tillväxten väntas bli svag det närmaste året. Utvecklingen skiljer sig mellan landets olika delar. De regioner i landet som bedöms ha svagast utveckling är områden med stor industri och liten tjänstesektor. I storstadsregionerna bedöms sysselsättningen fortsätta att öka men i avtagande takt. Även i Uppsala län beräknas antalet sysselsatta öka något. I många län väntas däremot sysselsättningen minska under 212. Svag sysselsättningstillväxt 212 och 213 Arbetsmarknaden i Uppsala län har under vintern och våren varit relativt stabil trots ett försvagat konjunkturläge. Efterfrågan på arbetskraft rullar på men utvecklingen är svag. Färre inskrivna får jobb och tiderna i arbetslöshet förlängs. Den svagare tillväxten för svensk ekonomi bedöms medföra att arbetsmarknadsläget i Uppsala län försämras under 212. Under nästa år väntas en successiv konjunkturförbättring. Det är främst den inhemska efterfrågan som bedöms bidra till förstärkningen på arbetsmarknaden. Efterfrågan från omvärlden väntas vara fortsatt svag. Arbetsförmedlingens intervjuundersökning visar att arbetsgivarna i Uppsala län känner en spirande optimism inför framtiden, trots oron i Europa. Nästan hälften av företagen tror att efterfrågan på varor och tjänster kommer att öka under det närmaste året. Återhämtningen är dock skör och starkt beroende av omvärldens utveckling. I Uppsala län bedöms sysselsättningen öka måttligt med 3 personer i år och 9 personer nästa år. Det är framför allt inom den privata tjänstesektorn de nya jobben väntas. Arbetslösheten ökar svagt under 212 Sedan sensommaren har arbetslösheten i Uppsala län legat stilla på en i stort sett oförändrad nivå. Det mesta talar nu för att arbetslösheten kommer att börja öka under året till följd av den svagare tillväxten i landet. Under 213 bedöms arbetslösheten sjunka något men ligga kvar på en högre nivå. Sammantaget bedöms antalet arbetslösa och arbetssökande i program med aktivitetsstöd uppgå till i genomsnitt 1 4 personer under årets fjärde kvartal. Det är cirka 6 fler än under samma kvartal. I slutet av nästa år väntas arbetslösheten uppgå till 1 3 personer, vilket motsvarar cirka 6,1 procent av arbetskraften i åldrarna år. Utmaningar på länets arbetsmarknad Många har svårt att få ett arbete. Svårigheterna ökar när efterfrågan på arbetskraft försvagas. De som har det mest besvärligt är personer som saknar gymnasieutbildning, utrikes födda, personer i åldrarna år samt de som har en funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga. Samtidigt har många arbetsgivare fortsatta svårigheter att rekrytera personal med rätt kompetens. Bristen är stor och ökande för många yrkesgrupper. Generationsväxlingen ökar bristen på arbetskraft ytterligare.

6 Arbetsmarknadsutsikter för Uppsala län 3 Efterfrågan på arbetskraft Den svenska ekonomin var svag under hösten. Men under årets första månader har konjunkturläget i Sverige åter stärkts. Svensk ekonomi rullar på framåt trots stor oro i omvärlden. Återhämtningen är dock skör. Om den ekonomiska krisen inom eurozonen fördjupas påverkas även den svenska ekonomin. Efterfrågan på svenska exportvaror väntas vara svag. Svag vinter men optimism inför det närmaste året I arbetsförmedlingens intervjuundersökning våren 212 uppger företagen att efterfrågan på varor och tjänster var svag under vinterhalvåret. 2 procent av företagen angav en minskad efterfrågan. Mest negativa var byggföretagen. Samtidigt uppgav närmare 3 procent av företagen i länet en ökad efterfrågan, vilket medför att nettotalet blev 1, se tabell 1. Vartannat företag angav en oförändrad efterfrågan. Svenska företag och hushåll känner en spirande optimism inför framtiden, trots oron i omvärlden. Det visar även svaren i intervjuundersökningen. Andelen företag som tror på en ökad efterfrågan under det närmaste halvåret har ökat starkt sedan i höstas. Nästan hälften av företagen räknar med en förbättrad efterfrågan. Det gäller såväl företag inom den privata tjänstesektorn som byggnadsverksamheten och tillverkningsindustrin. Samtidigt tror närmare hälften av företagen att efterfrågan kommer att vara oförändrad och endast ett fåtal räknar med en försvagning. Även förväntningarna på lite längre sikt, 6-12 månader, är positiva. Tabell 1: Andel arbetsställen som bedömer en ökning av efterfrågan på varor och tjänster minus andel arbetsställen som bedömer en minskning (nettotal), Uppsala län Senaste 6 månaderna Kommande 6 månaderna 6-12 månader framöver Jord- och skogsbruk Industri Byggnadsverksamhet Privata tjänster Totalt Anm: Uppgifterna för jord- och skogsbruk är osäkra på grund av ett litet antal svar Källa: Arbetsförmedlingens intervjuundersökning Antalet nya lediga jobb är fortfarande stort Efterfrågan på arbetskraft består av två delar, antalet sysselsatta och antalet lediga platser. Antalet lediga platser som anmäls till Arbetsförmedlingen är därför en indikator på den framtida sysselsättningsutvecklingen. Efter en kraftig nedgång av platsinflödet under och började antalet lediga platser öka under och. Under anmäldes över 19 lediga platser till Arbetsförmedlingen i Uppsala län, vilket var mer än 2 fler än under. Under vintern /212 har ökningen av platsinflödet avstannat men antalet nyanmälda lediga jobb är fortfarande många i länet.

7 Arbetsmarknadsutsikter för Uppsala län 4 Diagram 1: Nyanmälda lediga platser med mer än 1 dagars varaktighet, anmälda till Arbetsförmedlingen Januari 1996 april 212, Uppsala län Källa: Arbetsförmedlingen, säsongrensade och utjämnade värden Kapacitetsutnyttjandet högst inom industrin och byggverksamheten Industrins kapacitetsutnyttjande är ungefär oförändrat sedan i höstas. Omkring två av tre industriföretag (66 procent) uppger att de inte kan öka sin produktion alls eller endast med 1-1 procent utan att anställa mer personal. Inom byggnadsverksamheten har däremot kapacitetsutnyttjandet ökat sedan i höstas. I vårens undersökning uppger 37 procent av arbetsgivarna att de har fullt kapacitetsutnyttjande, det vill säga de kan inte öka sin produktion alls utan att anställa mer personal. Ytterligare 46 procent kan endast öka produktionen 1-1 procent utan att nyanställa. Den privata tjänstesektorn har lägre kapacitetsutnyttjande än industrin och byggnadsverksamheten. Kapacitetsutnyttjandet inom den privata tjänstesektorn är ungefär detsamma som i höstas. 14 procent av arbetsgivarna uppgav i vårens undersökning att de har fullt kapacitetsutnyttjande och 36 procent kan öka produktionen upp till 1 procent utan att anställa mer personal. Tabell 2: Outnyttjad kapacitet i den privata sektorn, Uppsala län Tabellen visar andel intervjuade arbetsställen som uppger att produktionen kan öka procent, 1-1 procent osv. utan att mer personal behöver anställas, våren 212 Mer än 3 % 1-1 % 11-3 % Totalt % Jord- och skogsbruk Industri Byggnadsverksamhet Privata tjänster Totalt Källa: Arbetsförmedlingens intervjuundersökning

8 Arbetsmarknadsutsikter för Uppsala län 5 Minskade rekryteringsproblem Rekryteringsproblemen har totalt sett minskat något i Uppsala län sedan i höstas. Utvecklingen skiljer sig mellan olika näringsgrenar. Inom industrin och byggnadsverksamheten uppges rekryteringsproblemen ha minskat medan de har ökat inom den privata tjänstesektorn. Nästan ett av tre industriföretag har haft problem att rekrytera under det senaste halvåret. Inom byggnadsverksamheten gäller detta ett av fyra företag. Det är brist på bland annat ingenjörer, byggnadsplåtslagare och betongarbetare. Inom den privata tjänstesektorn uppger 22 procent av arbetsställena att de har haft brist på arbetskraft vid rekrytering under det senaste halvåret. I höstas var motsvarande andel 18 procent. Bristen är fortsatt stor på flera yrkesgrupper inom IT-sektorn, till exempel mjukvaru- och systemutvecklare samt ITarkitekter. Andra bristyrken är till exempel revisorer, lastbilsmekaniker samt taxi- och bussförare. Inom den offentliga tjänstesektorn har svårigheterna att rekrytera minskat något. Men det är fortfarande svårt för många arbetsgivare att rekrytera personal med rätt kompetens. Det är framför allt brist på personal med högskoleutbildning: läkare, specialistsjuksköterskor och förskollärare. Tabell 3: Andel arbetsställen i Uppsala län som upplevt brist på arbetskraft vid rekrytering under det senaste halvåret, procent en en en 212 Genomsnittligt bristtal, våren - våren 212 Jord- och skogsbruk Industri Byggnadsverksamhet Privata tjänster Offentliga tjänster Totalt Källa: Arbetsförmedlingens intervjuundersökning Varsel om uppsägning En annan indikator som visar efterfrågan på arbetskraft är varselstatistiken. Under hösten och den därpå följande vintern ökade antalet varsel mycket kraftigt. När konjunkturläget förbättrades minskade antalet varsel. Under varslades 96 personer i Uppsala län. Under våren 212 har antalet varsel fortsatt att vara lågt i Uppsala län och fram till och med april har 224 personer varslats om uppsägning. Tabell 4: Antal varslade personer per år i Uppsala län År Antal varslade (t.om. april) 224 Källa: Arbetsförmedlingen

9 Arbetsmarknadsutsikter för Uppsala län 6 Sysselsättningens utveckling, näringsgrenar och yrken Under perioden hösten fram till våren ökade sysselsättningen starkt i Sverige. Två tredjedelar av uppgången skedde i storstadslänen. Även i Uppsala län var sysselsättningstillväxten kraftig inom hela näringslivet. Störst var tillväxten inom den privata tjänstesektorn men också inom industrin och byggverksamheten ökade antalet sysselsatta starkt. Svag tillväxt 212 Tillväxten bröts under slutet av då det ekonomiska läget var svagt i Sverige. BNP sjönk med 1 procent under fjärde kvartalet jämfört med kvartalet innan. Svenska ekonomi har dock återhämtats överraskande snabbt med en BNP-tillväxt på,8 procent under årets första kvartal 1. Den globala konjunkturavmattningen har medfört att återhämtningen på den svenska arbetsmarknaden har avbrutits. Sysselsättningen väntas ha en fortsatt svag utveckling under 212 och 213. Eftersom exporten bedöms utvecklas svagt är det främst den inhemska efterfrågan som kommer att bidra till tillväxten nästa år. Svagast bedöms utvecklingen därför bli i regioner med en stor industrisektor och en liten tjänstesektor. I storstadsregionerna bedöms sysselsättningen fortsätta att öka men i avtagande takt. Stockholms län med sin mångfacetterade arbetsmarknad bedöms påverkas mindre av arbetsmarknadens försvagning. I många län väntas sysselsättningen minska. Uppsala län har en förhållandevis liten industrisektor och en stor tjänstesektor. Dessutom gynnas Uppsala av närheten till Stockholm. Avmattningen i länet bedöms därför bli måttlig. Den senaste tidens starka sysselsättningstillväxt kommer dock att stanna upp och arbetslösheten öka. Mellan det sista kvartalet och samma kvartal 212 bedöms sysselsättningen öka svagt med omkring 3 personer i Uppsala län. Under 213 bedöms sysselsättningstillväxten bli något starkare. Från slutet av 212 fram till slutet av 213 beräknas antalet sysselsatta i länet öka med 9 personer. I riket som helhet väntas sysselsättningen öka med omkring 9 respektive 3 personer under samma tid. Tabell 5: Sysselsättningens utveckling under prognosperioden Jämförelse med samma kvartal året innan, Uppsala län Kvartal Kvartal Jord- och skogsbruk Industri Byggnadsverksamhet Privata tjänster Offentliga tjänster Totalt 3 9 Källa: Arbetsförmedlingen. Bedömningarna avser förvärvsarbetande dagbefolkning 1 Nationalräkenskaperna, SCB. Säsongrensad volymförändring.

10 Arbetsmarknadsutsikter för Uppsala län 7 Stor utpendling av arbetskraft från Uppsala län Många som bor i Uppsala län arbetar i ett annat län. Länet har en mycket stor utpendling av arbetskraft, störst i landet. Nästan var fjärde länsbo som arbetar pendlar till ett jobb i ett annat län, 37 personer år. De flesta arbetar i Stockholms län men många jobbar även i grannlänen Gävleborgs och Västmanlands län. Samtidigt pendlade närmare 15 personer in till ett arbete i Uppsala län från en annan del av landet. Vanligast är att pendla från Stockholms län. Därefter följer Gävleborgs och Västmanlands län. Uppsala län har därmed en nettoutpendling av arbetskraft på omkring 23 personer. Det är därför stora skillnader mellan den förvärvsarbetande dag- och nattbefolkningen, det vill säga de som arbetar i länet och de som bor i länet. Den förvärvsarbetande nattbefolkningen uppgick till omkring 161 personer år medan den förvärvsarbetande dagbefolkningen var cirka 138. Störst skillnad mellan den förvärvsarbetande dag- och nattbefolkningen är det i den privata tjänstesektorn. Inom den privata tjänstesektorn är den förvärvsarbetande dagbefolkningen cirka 2 procent eller omkring 15 personer mindre än den förvärvsarbetande nattbefolkningen, det vill säga nettoutpendlingen av sysselsatta inom sektorn uppgår till 15 personer. Men även inom industrin, byggnadsverksamheten och den offentliga tjänstesektorn är det många länsbor som pendlar till ett arbete i ett annat län. Tabell 6: Förvärvsarbetande nattbefolkning (bor i länet) och dagbefolkning (arbetar i länet) samt nettoutpendling i Uppsala län, 16 år och äldre Dag Natt Nettopendling Jord- och skogsbruk Industri Byggnadsverksamhet Privata tjänster Offentliga tjänster Ej uppgift Totalt Källa: Registerbaserad arbetsmarknadsstatistik (RAMS), SCB Jord- och skogsbruk I Uppsala län arbetade närmare 2 8 personer inom jord- och skogsbruk år 2. Det motsvarar cirka 2 procent av länets sysselsatta. I näringsgrenen ingår bland annat växtodling, skogsbruk, djurskötsel och fiske. Sysselsättningsläget inom näringen varierar mellan olika årstider. Under sommarsäsongen är aktiviteten hög. En tredjedel av lantbrukarna i Uppsala län har anställda. Drygt hälften har sin huvudsakliga inkomst från växtodling, vilket är den högsta andelen i landet 3. Enligt Lantbruksbarometern 212 är lantbrukarnas lönsamhet svag i landet och framtidstron har blivit försiktigare 4. De flesta intervjuade jordbruksföretag i Uppsala län uppgav i vårens undersökning en oförändrad efterfrågan under vinterhalvåret. Flertalet företag 2 Registerbaserad arbetsmarknadsstatistik (RAMS), SCB. Förvärvsarbetande dagbefolkning 3 Lantbruksbarometern, Lantbrukarnas riksförbund 4 Lantbruksbarometern 212, LRF Konsult

11 Arbetsmarknadsutsikter för Uppsala län 8 bedömer att efterfrågan kommer att vara oförändrad även under kommande månader. Bedömningarna är något mer dämpade inför nästa vinter. Kapacitetsutnyttjandet är generellt sett högt inom näringen och nästan hälften av företagen uppger att de inte kan öka produktionen alls utan att anställa mer personal. Det råder ingen generell brist på arbetskraft. Sysselsättningen bedöms bli i stort sett oförändrad under prognosperioden. Industri Antalet länsbor som arbetade inom industrin uppgick till närmare 17 år. Utpendlingen är stor bland industrisysselsatta, cirka 4 länsbor pendlar ut till ett industrijobb i ett annat län. Samtidigt pendlar nästan 2 personer in till länet för att jobba inom industrin. Nettoutpendlingen är därmed över 2 personer. Antalet industrijobb i länet är cirka Det betyder att nästan 11 procent av länets arbetstillfällen finns inom industrin. Bland länets industriföretag är verkstadsbranschen den dominerande. Den svenska industrikonjunkturen har mattats av. Industrin är en starkt exportberoende bransch. Detta medför att den framtida utvecklingen är osäker eftersom industrin påverkas av den globala konjunkturavmattningen. Sveriges viktigaste exportpartners är dock våra nordiska grannländer och Tyskland, som har en bättre utveckling än andra delar av Europa. Försvagningen är kraftigast i regioner med en stor industrisektor, bland annat Småland och Västmanland. Diagram 2: Industri Förväntningar om efterfrågan kommande 6 respektive 6-12 månader. Arbetsställen i Uppsala län Nettotal Kommande 6 månader Källa: Arbetsförmedlingens intervjuundersökning Kommande 6-12 månader 212 Kapacitetsutnyttjandet är ungefär oförändrat jämfört med i höstas. Två av tre företag uppger att de inte kan öka produktionen med mer än 1 procent utan att anställa mer personal. Bristen på arbetskraft uppges däremot ha minskat sedan i höstas. Men fortfarande uppger tre av tio arbetsgivare att de har haft svårt att rekrytera under det senaste halvåret. Bristyrken är bland annat ingenjörer och styr- och reglertekniker. Industriföretagen i Uppsala län uppger ett ungefär oförändrat efterfrågeläge jämfört med höstens undersökning. 34 procent av industriföretagen anger att efterfrågan har ökat under vinterhalvåret. Samtidigt uppger vartannat företag att efterfrågan har varit oförändrad under det senaste halvåret. Det betyder att

12 Arbetsmarknadsutsikter för Uppsala län 9 för fyra av fem industriföretag i länet har efterfrågan ökat eller varit oförändrad under vinterhalvåret. Industrins förväntningar inför det närmaste året har däremot stärkts rejält sedan i höstas. Det är fler företag som räknar med en ökad efterfrågan och färre företag som tror på en försämring. Nästan vartannat företag bedömer att efterfrågan kommer att öka under det närmaste året. Ungefär lika många räknar med ett oförändrat konjunkturläge. Sammantaget bedömer nio av tio industriföretag i länet att efterfrågeläget kommer att öka eller vara oförändrat under det närmaste året. Även Konjunkturinstitutets konjunkturbarometer visar att konjunkturläget inom industrin har stabiliserats och att optimismen är på väg tillbaka. Antalet industrisysselsatta i Uppsala län bedöms vara ungefär oförändrat under 212 och 213. Byggnadsverksamhet Branschen är indelad i byggande av hus och andra byggnader samt anläggningsarbeten med mera. Byggnadsverksamheten i Uppsala län sysselsatte över 11 personer år. Byggföretagen svarar därmed för omkring 8 procent av länets arbetstillfällen. Arbetspendlingen är stor bland byggnadsarbetare. År pendlade omkring 3 länsbor ut till ett byggjobb i ett annat län, drygt 1 byggjobbare pendlade in till Uppsala län. Nettoutpendlingen uppgick därmed till cirka 1 7 personer. Diagram 3: Byggnadsverksamhet Förväntningar om efterfrågan kommande 6 respektive 6-12 månader. Arbetsställen i Uppsala län Nettotal 8 Kommande 6 månader Kommande 6-12 månader Källa: Arbetsförmedlingens intervjuundersökning Byggföretagen i Uppsala län uppger i vårens undersökning att efterfrågeläget har varit svagt under vinterhalvåret. En tredjedel av företagen uppger en minskad efterfrågan. Det är en markant omsvängning jämfört med höstens undersökning då endast ett fåtal uppgav minskad efterfrågan. Samtidigt är det många, nästan vartannat företag, som anger ett oförändrat efterfrågeläge under vintern. Bristen på arbetskraft uppges ha minskat sedan höstens undersökning. Men fortfarande uppger ett av fyra företag att de har haft svårt att rekrytera

13 Arbetsmarknadsutsikter för Uppsala län 1 personal med rätt kompetens under de senaste 6 månaderna. Det är brist på flera yrkesgrupper, till exempel byggnadsingenjörer, byggnadsplåtslagare, betongarbetare, plattsättare, golvläggare, murare och kranförare. I Uppsala län var volymen av påbörjade byggnadsinvesteringar under perioden januari till april i år något lägre än under samma period. Igångsättandet av bostäder ligger under förra årets nivå. Däremot är påbörjandet av lokalbyggandet högre hittills i år än under fjolåret. 5 Antalet påbörjade lägenheter i riket har minskat kraftigt i år jämfört med förra året. Detta gäller även för Uppsala län. Under årets första kvartal påbörjades cirka 17 bostäder i länet jämfört med nästan 5 under samma period. Både antalet påbörjade småhus och flerbostadshus har minskat sedan förra året. 6 Två av tre påbörjade bostäder fanns i flerbostadshus. Byggkonjunkturen har försvagats till följd av den dämpade tillväxttakten i ekonomin och hushållens tidigare negativa syn på den ekonomiska utvecklingen. Bostadsbyggandet är konjunkturkänsligt och påverkas av den försämrade tillväxten Optimismen är dock stor inför kommande halvår. Vartannat byggföretag i länet bedömer att efterfrågan kommer att öka under det närmaste halvåret. Nästan lika många tror på ett oförändrat efterfrågeläge. Endast ett fåtal byggföretag i länet räknar med minskad efterfrågan. Byggföretagen i hela riket är nästan lika positiva som Uppsalaföretagen. Avmattningen av byggkonjunkturen bedöms bli förhållandevis måttlig, till viss del på grund av en eftersläpning av tidigare påbörjade byggprojekt. Under 213 bedöms byggindustrin vända uppåt. Detta medför att sysselsättningen i länet förväntas vara i stort sett oförändrad under 212 och 213. Privata tjänster Tjänstesektorn är stor i Uppsala län. Företagen i länet sysselsatte omkring 54 personer. Fyra av tio arbetstillfällen i Uppsala län finns därmed inom den privata tjänstesektorn. Dessutom är utpendlingen av arbetskraft stor till ett tjänstejobb i ett annat län. Många länsbor pendlar till Stockholms län. Totalt pendlade närmare 22 länsbor till ett tjänstejobb i ett annat län. Många pendlar ut från länet till ett jobb inom exempelvis handel, transport eller företagstjänster. Samtidigt pendlade nästan 7 personer in till ett tjänstejobb i länet. Nettoutpendlingen var därmed närmare 15 personer år. Sammantaget arbetade cirka 69 länsbor inom den privata tjänstesektorn. Privat tjänstesektor omfattar många olika verksamheter som riktar sig till såväl företag som hushåll. Här återfinns handel, hotell- och restaurang, finansiell verksamhet, uthyrningsverksamhet, transport och kommunikation, dataverksamhet och andra företagstjänster, där bemanningsföretagen ingår. Sektorn omfattar många olika yrken, en del kräver lång högskoleutbildning medan andra inte har några speciella utbildningskrav. Den privata tjänstesektorn rymmer det mesta från avancerade konsultarbeten till lämpliga ingångsjobb för ungdomar. Sysselsättningsmotor Den privata tjänstesektorn är numera den största huvudbranschen på arbetsmarknaden och fungerar som en stark sysselsättningsmotor. Sektorn har vuxit mycket starkt under senare år med endast mindre avbrott under låg- 5 Byggtermometern, Sveriges byggindustrier 6 Påbörjad nybyggnation av bostadshus, SCB

14 Arbetsmarknadsutsikter för Uppsala län 11 konjunkturerna. De privata tjänsterna påverkas främst av hushållens konsumtion och av industrins och byggnadsverksamhetens utveckling. Sysselsättningstillväxten har varit stark inom den privata tjänstesektorn sedan. Under de senaste månaderna har dock efterfrågeläget dämpats. Företagen i länet uppger att efterfrågan på deras tjänster inte har varit lika stark under vinterhalvåret som under tidigare månader. Det är fler företag som uppger en minskad efterfrågan och färre företag som anger en ökad efterfrågan. Det svagare efterfrågeläget gäller främst företag inom transport, detaljhandel och hotell- och restaurangbranschen. Branschen finansiell verksamhet och företagstjänster, i vilken bland annat konsultverksamhet ingår, är fortsatt stark. Nio av tio Uppsalaföretag uppger ett ökat eller oförändrat efterfrågeläge inom denna bransch. Diagram 4: Privat tjänstesektor Förväntningar om efterfrågan kommande 6 respektive 6-12 månaderna. Arbetsställen i Uppsala län Nettotal Kommande 6 månader Kommande 6-12 månader Källa: Arbetsförmedlingens intervjuundersökning Förväntningarna inför det närmaste året är mer positiva. Mer än fyra av tio företag inom den privata tjänstesektorn räknar med en ökad efterfrågan. Lika många bedömer att efterfrågeläget kommer att vara oförändrat och endast ett fåtal tror att efterfrågan kommer att minska. Framtidsförväntningarna har vuxit inom alla delbranscher. Bristen på arbetskraft uppges ha ökat något sedan i höstas. Drygt en av fem arbetsgivare anger att de har haft svårt att rekrytera personal med rätt kompetens under det senaste halvåret. Det är dock stora skillnader mellan olika delar av tjänstesektorn. Rekryteringsproblemen är störst inom hotell- och restaurangbranschen samt inom näringsgrenen finansiell verksamhet och företagstjänster, där omkring två av fem arbetsgivare uppger att de har haft svårt att rekrytera. Inom dessa näringsgrenar har också rekryteringsproblemen ökat mest sedan i höstas. Inom transportsektorn uppges däremot svårigheterna att rekrytera ha minskat sedan höstens undersökning. Det är brist på exempelvis kvalificerad IT-personal som IT-arkitekter samt mjukvaru- och systemutvecklare, revisorer och redovisningsekonomer samt företagssäljare. Andra bristyrken är kockar med specialistkunskaper, duktiga servitörer samt buss- och taxiförare.

15 Arbetsmarknadsutsikter för Uppsala län 12 Konjunkturinstitutets konfidensindikator för den privata tjänstesektorn låg i maj något under det historiska genomsnittet. Nästan samtliga branscher inom den privata tjänstesektorn räknar med en ökad efterfrågan under de närmaste månaderna. Hushållens konfidensindikator, som visar hushållens syn på den egna och den svenska ekonomin, ligger strax över det historiska genomsnittet. Det betyder att hushållens syn på ekonomin är något mer positiv än normalt. 7 Sammantaget bedöms sysselsättningen öka inom den privata tjänstesektorn under 212, men i väsentligt lägre takt än under. Under 213 bedöms sysselsättningstillväxten bli något högre till följd av en starkare inhemsk efterfrågan. Offentliga tjänster Till offentliga tjänster hör offentlig förvaltning, utbildning, hälso- och sjukvård, omsorg och sociala tjänster. I våra beräkningar ingår all offentligt finansierad verksamhet, oavsett om huvudmannen är offentlig eller privat. I Uppsala län arbetar många inom den offentliga tjänstesektorn, omkring 54 personer. Det motsvarar nästan 4 procent av alla jobb i länet. Dessutom pendlar många länsbor till ett jobb inom offentliga tjänstesektorn i ett annat län, främst i Stockholms län. Nettoutpendlingen var nästan 4 personer år. Antalet sysselsatta inom sektorn bedöms vara i stort sett oförändrat under prognosperioden. Utvecklingen mot allt fler privata aktörer väntas fortsätta. En del av sysselsättningsnedgången bland de offentliga arbetsgivarna beror på överföringen av skattefinansierad verksamhet till privata utförare inom skola, vård och omsorg. Brist på personal inom utbildningsverksamheten Utbildningsverksamheten inkluderar förskola, grund- och gymnasieskola, högskola, vuxenutbildning samt folkhögskola. Utbildningssektorn i Uppsala län kännetecknas av de två stora universiteten, Uppsala universitet och Sveriges lantbruksuniversitet. Uppsala universitet är länets tredje största arbetsgivare, efter Uppsala kommun och landstinget, med drygt 5 anställda. Vid Sveriges lantbruksuniversitet arbetar över 2 personer. Efterfrågan på personal inom utbildningsverksamheten följer till stor del barnoch ungdomskullarnas storlek. För närvarande är den sista stora barnkullen från början av 199-talet på väg ut från gymnasieskolan, de som är födda Även inom grundskolans senare år minskar elevunderlaget. I stället ökar antalet barn inom förskolan och inom grundskolans tidigare år. Under prognosperioden väntas därför antalet sysselsatta minska något inom gymnasieskolan och öka inom förskolan. Bristen är fortfarande stor på personal. Hälften av kommunerna uppger att det har varit brist på arbetskraft vid rekrytering till utbildningsverksamheten under det senaste halvåret. Störst har bristen varit vid rekrytering till barnomsorg och grundskola. Det är brist på bland annat förskollärare, fritidspedagoger, specialpedagoger och gymnasielärare i yrkesämnen. På barnskötare, elevassistenter och fritidsledare uppges det i stället vara överskott. Bristen på förskollärare beror dels på att det finns en ambition att andelen förskollärare ska öka inom barnomsorgen och dels på att intresset för att utbilda sig till detta yrke inte har varit tillräckligt stort. 7 Konjunkturbarometern maj 212, Konjunkturinstitutet

16 Arbetsmarknadsutsikter för Uppsala län 13 Stor brist på arbetskraft med lång högskoleutbildning inom vården d och omsorg omfattar primär- och slutenvård, tandvård samt äldre- och handikappomsorg. Omkring 27 personer är sysselsatta i dessa verksamheter i Uppsala län. Totalt bedöms antalet sysselsatta vara i stort sett oförändrat under prognosperioden. Inom vård- och omsorg är behovet av arbetskraft stort. Det beror framför allt på ersättningsrekryteringar till följd av pensionsavgångar och annan naturlig omsättning. Rekryteringssvårigheterna är fortsatt stora inom framför allt sjukhus- och primärvården. Bristen är stor på yrkesgrupper inom vården med långa högskoleutbildningar, framför allt läkare, specialistsjuksköterskor och tandläkare. När arbetsgivarna inte lyckas rekrytera den personal de behöver så anlitas i stället bemanningspersonal och befintlig personal får arbeta mer. Samtidigt som det är brist på vissa yrkesgrupper är det överskott på andra, exempelvis vårdbiträden, personliga assistenter och sjukgymnaster. Diagram 5: Offentlig verksamhet Förväntningar om verksamhetsutveckling kommande 6 respektive 6-12 månaderna. Verksamheter inom kommun, landsting och stat i Uppsala län Nettotal Kommande 6 månader Kommande 6-12 månader Källa: Arbetsförmedlingens intervjuundersökning

17 Arbetsmarknadsutsikter för Uppsala län 14 Utbudet av arbetskraft Uppsala län har en relativt ung och välutbildad befolkning. Länet har ett positivt inflyttningsnetto och födelseöverskott, vilket ger en stark befolkningstillväxt. Det är dock stora skillnader mellan länets olika kommuner. Uppsala växer I slutet av uppgick Uppsala läns befolkning till personer. Befolkningstillväxten är stark i Uppsala län. Sedan 26 har befolkningen ökat med i genomsnitt nästan 4 personer varje år. Hälften av ökningen utgörs av personer i yrkesverksam ålder och ungefär lika många är äldre än 65 år. År var tillväxten något lägre än under tidigare år, drygt 2 7 personer. Halva tillväxten utgjordes av ett positivt invandringsnetto och nästan lika mycket av ett positivt födelseöverskott. Uppsala växer även genom ett inrikes flyttningsöverskott, det vill säga det är fler som flyttar till än från länet. Den starkaste befolkningstillväxten, procentuellt sett, hade Uppsala och Knivsta kommun. Det totala antalet barn och ungdomar minskade i Uppsala län. Antalet barn i förskoleåldrarna och i de lägre skolåren blev fler medan högstadie- och gymnasieungdomarna blev färre 8. Tabell 7: Befolkning per kommun i Uppsala län samt förändring i antal mellan och Förändring - Håbo Älvkarleby Knivsta Heby Tierp Uppsala Enköping Östhammar Uppsala län Källa: Befolkningsstatistiken, SCB Befolkningen i åldersgruppen år uppgick till drygt 22 personer år, vilket var drygt 5 fler än. Av dessa var nästan 183 födda i Sverige och omkring 37 5 utrikes födda. Befolkningen i yrkesverksamma åldrar i länet minskar nu bland personer födda i Sverige. Befolkningen i dessa åldrar växer således enbart på grund av att antalet utrikes födda blir fler. Mellan och minskade antalet personer i åldersgruppen år som var födda i Sverige med omkring 55 personer och antalet utrikes födda ökade med närmare 1 1 personer. Omkring 14 procent av hela befolkningen i Uppsala län är utrikes född. Det motsvarade 47 personer år. Antalet utrikes födda i länet har ökat starkt under senare år till följd av en stor invandring. Ungefär hälften av länets befolkningstillväxt under senare år har utgjorts av ett positivt invandringsnetto. Antalet invandrare till Sverige var något lägre än vad det har varit under de senaste åren, men det är fortfarande många som invandrar till landet. År 8 Befolkningsstatistiken, SCB

18 Arbetsmarknadsutsikter för Uppsala län 15 invandrade över 96 personer till Sverige jämfört med 99 året innan. Till Uppsala län invandrade 3 personer. Ung befolkning Länet har en gynnsam åldersstruktur med en förhållandevis stor andel personer i yrkesverksamma åldrar. Andelen personer som är mellan 2 och 64 år har ökat sedan 199 och uppgick till 6 procent. Under samma period minskade andelen barn och ungdomar något samtidigt som andelen äldre ökade. År var 23 procent av befolkningen i länet barn och ungdomar under 2 år och 17 procent var 65 år eller äldre. I riket var motsvarande andelar 58, 23 respektive 19 procent. I Knivsta kommun är andelen barn och ungdomar stor och andelen äldre liten. I Heby, Tierp, Älvkarleby och Östhammar kommun är i stället andelen äldre stor. I dessa kommuner utgör personer i åldern 65 år och äldre procent av befolkningen. Omkring 166 personer i arbetskraften Arbetskraften definieras här som summan av den förvärvsarbetande nattbefolkningen enligt SCB:s registerbaserade arbetsmarknadsstatistik samt inskrivna öppet arbetslösa och sökande i program med aktivitetsstöd vid Arbetsförmedlingen. År omfattade arbetskraften i Uppsala län cirka 166 personer i åldrarna år. Utrikes födda i arbetskraften uppgick till 23 personer, vilket motsvarar 14 procent. Arbetskraftsutbudet påverkas av befolkningens utveckling och struktur, förändringar i sysselsättningen, utbildning, pensionsavgångar och ohälsotal. Gruppen utanför arbetskraften utgörs av personer som är studerande, sjuka, hemarbetande, pensionärer med flera. Omkring 54 personer i åldrarna år ingick inte i länets arbetskraft. Befolkningens arbetskraftsdeltagande i Uppsala län, det vill säga andelen av befolkningen i åldersgruppen år som är sysselsatt eller arbetslös, var 76 procent år. För personer födda i Sverige var arbetskraftsdeltagandet 78 procent och för utrikes födda 63 procent. Från och med den 1 januari trädde nya regler i kraft inom sjukförsäkringen. De nya reglerna innebär att den som fått sjukpenning eller tidsbegränsad sjukersättning under maximal tid erbjuds att delta i en arbetslivsintroduktion via Arbetsförmedlingen. De utförsäkrade får arbetsträning och erbjuds andra insatser som kan leda dem vidare ut i arbetslivet. Det innebär att arbetskraftsutbudet under senare år har fått ett tillskott av personer som inte har ingått i arbetskraften under en längre tid. Efter arbetslivsintroduktionen är nästan hälften av de tidigare sjukskrivna fortfarande inskrivna på Arbetsförmedlingen. De övriga återvänder till sjukförsäkringen igen. En mindre del har någon form av jobb efter arbetslivsintroduktionen. Många högskoleutbildade Befolkningens utbildningsnivå är hög i Uppsala län. Omkring 44 procent av befolkningen i åldrarna år har eftergymnasial utbildning och cirka 42 procent gymnasial utbildning. I riket som helhet är motsvarande andelar 39 och 45 procent. Kvinnor har i genomsnitt en högre utbildning än män. Högst andel personer med eftergymnasial utbildning har Stockholms län, 48 procent. Lägst andel har Dalarnas och Gävleborgs län, 3 procent. 9 9 Utbildningsregistret, SCB

19 Arbetsmarknadsutsikter för Uppsala län 16 Öppet arbetslösa och sökande i program I detta avsnitt används begreppet totalt antal inskrivna arbetslösa för den sammantagna gruppen öppet arbetslösa och sökande i program med aktivitetsstöd. Arbetslösheten i Uppsala län ligger stilla Under sommaren började arbetslösheten minska i Uppsala län. Nedgången fortsatte under. Under vintern -212 och våren 212 har arbetslösheten i länet legat stilla på en i stort sett oförändrad nivå. I april 212 var det totala antalet inskrivna arbetslösa, det vill säga öppet arbetslösa och sökande i program med aktivitetsstöd, 9 7 personer i Uppsala län. Det var ungefär lika många arbetslösa som under samma månad. Antalet motsvarar 5,8 procent av den registerbaserade arbetskraften i åldrarna år. Ett år tidigare var andelen 6, procent. I hela landet har Uppsala län lägst andel totalt inskrivna arbetslösa. Därefter följde i april Stockholms och Hallands län med 6,3 procent. Högst var andelen i Gävleborgs län, 11,7 procent. I riket var andelen totalt inskrivna arbetslösa 8,2 procent. Arbetslöshetens nedgång under och motverkades till en del av en stark ökning av arbetskraftsutbudet. Ökningen av arbetskraftsutbudet berodde på att fler kom ut på arbetsmarknaden till följd av politiska reformer, exempelvis förändrade regler hos Försäkringskassan. Dessutom medförde det goda arbetsmarknadsläget med många nya jobb att fler sökte sig ut i arbetslivet. Andra orsaker är att invandringen har varit stor under senare år samt att de stora födelsekullarna från åren kring 199 nu är på väg ut i arbetslivet. Diagram 6: Totalt inskrivna arbetslösa i procent av arbetskraften, år, januari 1992 april Procent Uppsala län Riket Anm: Säsongrensad och trendad tidsserie, arbetskraften = registerbaserad arbetskraft Källa: Arbetsförmedlingen

20 Arbetsmarknadsutsikter för Uppsala län 17 Många deltagare i jobb- och utvecklingsgarantin De flesta programdeltagare återfinns numera i jobb- och utvecklingsgarantin samt i jobbgarantin för ungdomar. Dessa program är i första hand till för personer med långa arbetslöshetstider och syftar till aktivitet med inriktning mot arbetslivet. Jobb- och utvecklingsgarantins första och andra fas omfattar sammanlagt 45 dagar och innebär vägledning, utbildning och praktik. Därefter följer sysselsättningsfasen, som ger olika former av sysselsättning med bibehållet aktivitetsstöd. I april 212 deltog nästan 2 personer i jobb- och utvecklingsgarantin i Uppsala län, varav närmare 6 i sysselsättningsfasen. Det är ungefär lika många som under samma månad ett år tidigare. I jobbgarantin för ungdomar var antalet deltagare 8 personer. Ytterligare omkring 27 ungdomar deltog i jobb- och utvecklingsgarantin. Totalt har antalet ungdomar i garantierna minskat med cirka 14 sedan april. Antalet deltagare i jobb- och utvecklingsgarantin bedöms bli fortsatt stort under de närmaste åren till följd av en svagare efterfrågan på arbetskraft. Grupper som står längre från ett arbete på arbetsmarknaden kommer att ha fortsatt svårt att etablera sig på arbetsmarknaden. Dessutom har utbudet av arbetskraft inom traditionellt svaga grupper ökat ovanligt kraftigt på senare år. Konkurrensen om jobben med lägre utbildningskrav är därmed hårdare. Många av dessa personer kan heller inte konkurrera om arbeten med högre utbildningskrav. Tecken på en försvagad arbetsmarknad Arbetsmarknaden i Sverige har försvagats under våren. Det totala antalet inskrivna har ökat och antalet nyanmälda lediga platser som anmäls till Arbetsförmedlingen har minskat. Även om tecken på en försvagning av arbetsmarknaden också finns i Uppsala län har länets arbetsmarknad fortsatt att ha en stabil utveckling under våren. Antalet nya jobb är relativt många och varslen är få. Samtidigt får färre inskrivna jobb och antalet nyinskrivna arbetslösa har börjat öka. Detta har dock ännu inte gett någon effekt på arbetslösheten, som har legat på ungefär samma nivå sedan sensommaren. Arbetslösheten ökar under 212 Det mesta talar nu för att arbetslösheten kommer att börja öka i Uppsala län under året. Under 213 bedöms arbetslösheten börja sjunka. Sammantaget bedöms antalet arbetslösa och arbetssökande i program med aktivitetsstöd uppgå till i genomsnitt 1 4 personer under årets fjärde kvartal, vilket är omkring 6 fler än under samma kvartal. Under 213 bedöms arbetslösheten ligga kvar på en relativt hög nivå. Arbetslösheten beräknas i slutet av nästa år uppgå till 1 3 personer, vilket motsvarar cirka 6,1 procent av den registerbaserade arbetskraften i åldrarna år.

21 Arbetsmarknadsutsikter för Uppsala län 18 Tabell 8: Öppet arbetslösa och sökande i program med aktivitetsstöd i Uppsala län. Prognos från 212 kv 4 Förändring jämfört Ant al med samma kvartal året innan kv kv ,6 kv ,6 kv ,8 212 kv ,3 213 kv , Källa: Arbetsförmedlingen Arbetslöshetens struktur Den återhämtning som har skett sedan andra halvåret har i första hand kommit arbetssökande med en starkare ställning på arbetsmarknaden tillgodo. Förbättringen för grupper med en svagare ställning har endast varit marginell. Denna situation kommer att ändras framöver när läget på arbetsmarknaden försvagas. Det kommer att ske en tydligare ökning av antalet arbetslösa med en starkare ställning på arbetsmarknaden. Nyexaminerade väntas få svårare att få jobb och personer med tidsbegränsade anställningar bedöms i allt mindre utsträckning få en fast anställning. Till detta kommer att antalet varsel om uppsägning bedöms öka. Under det första kvartalet 212 var i genomsnitt närmare 1 2 personer eller 6, procent av arbetskraften i Uppsala län öppet arbetslösa eller sökande i program med aktivitetsstöd. Den relativa arbetslösheten var högre för män än för kvinnor. Tabell 9: Arbetslöshetens struktur i Uppsala län. Öppet arbetslösa och sökande i program med aktivitetsstöd första kvartalet 212 Andel av registerbaserad arbetskraft i respektive grupp, procent Kommun Totalt år Eftergymnasial Kvinnor Män Unga år Äldre år Inrikes födda Utrikes födda Utbildning Grundskola Gymnasial Håbo 3,7 4, 3,4 7, 4,2 3,2 6,6 7,8 2,9 2,8 Älvkarleby 1,2 1,4 1,1 25, 6,8 9,1 21,5 16,3 1, 6,1 Knivsta 3,6 3,7 3,5 8,4 3,6 2,8 1,8 7,5 3,5 2,6 Heby 7, 7,4 6,7 15,4 5,4 5,9 2,4 12,2 5,7 6,4 Tierp 8,3 9, 7,6 19,5 6,1 7,6 17,4 16,1 7,3 4,9 Uppsala 6,2 5,6 6,8 1,4 5,3 4,4 15,2 16,1 6,5 4,2 Enköping 6, 6,4 5,7 12,5 5,4 4,9 15,3 12,9 5,4 3,9 Östhammar 4,3 4,6 4, 1,1 3,2 3,8 11, 7,9 3,7 3,1 Uppsala län 6, 5,8 6,3 11,5 5,1 4,7 14,7 13,6 5,9 4,1 Länet i fjol 6,6 6,4 6,8 13,6 5,3 5,3 15,6 14,5 6,5 4,5 Riket 8,6 8,2 8,9 17,6 6,7 6,5 2,2 18,3 8,5 5,1 Källa: Arbetsförmedlingen och SCB

22 Arbetsmarknadsutsikter för Uppsala län 19 Skillnaderna i arbetslöshet är stora mellan länets kommuner. Störst andel arbetslösa inklusive programdeltagare hade Älvkarleby kommun under årets första kvartal, 1,2 procent av arbetskraften. Lägst arbetslöshet hade Knivsta och Håbo kommun, 3,6 respektive 3,7 procent. I Tierp var skillnaderna i arbetslöshet mellan könen störst. Där hade kvinnorna en arbetslöshet på 9, procent jämfört med 7,6 procent för männen. Högst arbetslöshet har utrikes födda, ungdomar, personer med enbart grundskola och personer med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga. Bland utrikes födda var arbetslösheten, inklusive programdeltagare, 14,7 procent under första kvartalet 212. Ungdomsarbetslösheten var 11,5 procent och arbetslösheten bland personer som saknar gymnasieutbildning var 13,6 procent. Ungdomsarbetslösheten är högst i Älvkarleby kommun, 25 procent. Även i Tierps kommun är andelen arbetslösa ungdomar stor. Arbetslösheten bland utrikes födda är hög i Älvkarleby, Heby och Tierps kommun. För personer med kort utbildningsbakgrund är arbetslösheten högst i Älvkarleby, Tierp och Uppsala kommun. Håbo kommun har lägst arbetslöshet bland utrikes födda. Även ungdomsarbetslösheten är lägst i Håbo kommun. Knivsta, Håbo och Östhammars kommun har lägst arbetslöshet bland personer med endast grundskoleutbildning. Arbetslösheten i Uppsala län är lägre än riksgenomsnittet för samtliga grupper. Under det senaste året har den relativa arbetslösheten sjunkit i alla grupper. Antalet långtidsarbetslösa har minskat senaste året Långtidsarbetslös är den som har varit inskriven på Arbetsförmedlingen som öppet arbetslös eller sökande i program med aktivitetsstöd i minst 6 månader. För ungdomar i åldrarna år är tidsgränsen minst 1 dagar i öppen arbetslöshet eller i jobbgarantin för ungdomar. Antalet långtidsarbetslösa i Uppsala län uppgick i genomsnitt till närmare 5 2 personer under årets första kvartal. Det är nästan 5 färre än under samma kvartal i fjol. Samtidigt minskade det totala antalet inskrivna arbetslösa med 7 personer. Större delen av nedgången skedde alltså bland dem med längre tider i arbetslöshet, det vill säga minst 6 månader. Ungefär varannan arbetslös i länet är långtidsarbetslös. När arbetsmarknadsläget nu försämras kommer sannolikt antalet långtidsarbetslösa åter öka. Andelen långtidsarbetslösa är högst bland ungdomar, äldre och personer med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga. Den är även hög bland dem med endast förgymnasial utbildning.

23 Arbetsmarknadsutsikter för Uppsala län 2 Arbetsmarknadspolitiska utmaningar Återhämtningen på arbetsmarknaden under de senaste åren har medfört en minskad arbetslöshet. Men det förbättrade arbetsmarknadsläget har inte gynnat alla grupper i samma utsträckning. Personer som står längre från arbetsmarknaden har inte haft lika lätt att komma tillbaka till arbetslivet. Långa tider i arbetslöshet utgör många gånger en försvårande faktor för den arbetslösa att åter etablera sig i arbetslivet. Nu när situationen på arbetsmarknaden åter försämras blir det en stor och viktig utmaning att stärka dessa personers möjligheter att få ett arbete. Var fjärde utan arbete mer än 3 år Många av dem som är öppet arbetslösa eller sökande i program med aktivitetsstöd har varit utan arbete under lång tid. Av de 9 7 personer i Uppsala län som saknade arbete i april 212 hade nästan 2 4 varit utan arbete under en längre tid än sammanlagt 3 år under den senaste tioårsperioden. Det motsvarar 25 procent av det totala antalet inskrivna arbetslösa i länet. Omkring 1 5 personer hade varit utan arbete mellan 2 och 3 år och drygt 2 3 personer mellan 1 och 2 år. Av samtliga 9 7 inskrivna hade således nästan 6 3 personer, motsvarande 65 procent, haft långa eller återkommande perioder på minst ett år, då de saknat arbete. I denna grupp ingår personer som varvat kortare tider i sysselsättning med upprepade tider i arbetslöshet under de senaste 1 åren. Diagram 7: Antal totalt inskrivna arbetslösa efter sammanlagd tid utan arbete under de senaste 1 åren, år, Uppsala län 5 Mindre än 1 år 1-2 år 2-3 år Mer än 3 år Anm: avser den 3 april och höst avser den 31 oktober respektive år Källa: Arbetsförmedlingen Antalet arbetslösa började öka. Under den starka återhämtningen - minskade antalet personer med kortare tid i arbetslöshet. Däremot hade personer med längre arbetslöshetstider svårare att komma tillbaka till arbetslivet. Antalet arbetslösa med långa tider utan jobb låg därför kvar på en hög nivå under dessa återhämtningsår. Dessa personer har ofta svårt att få ett varaktigt arbete även då läget på arbetsmarknaden förbättras.

Arbetsmarknadsläget i Uppsala län oktober månad 2014

Arbetsmarknadsläget i Uppsala län oktober månad 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Therese Landerholm Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Uppsala län oktober månad 2014 Fått arbete Av samtliga inskrivna vid länets arbetsförmedlingar påbörjade

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Uppsala län i slutet av september 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Uppsala län i slutet av september 2013 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET 11 oktober 2013 Therese Landerholm Analysavdelningen Inskrivna arbetslösa i Uppsala län september 2013 10 610 (6,3 %) 4 994 kvinnor (6,1%) 5 616 män (6,5 %) 2 608

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Uppsala län november månad 2014

Arbetsmarknadsläget i Uppsala län november månad 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Therese Landerholm Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Uppsala län november månad 2014 Fått arbete Av samtliga inskrivna vid länets arbetsförmedlingar påbörjade

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Uppsala län februari månad 2015

Arbetsmarknadsläget i Uppsala län februari månad 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Therese Landerholm Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Uppsala län februari månad 2015 Fått arbete Av samtliga inskrivna vid länets arbetsförmedlingar påbörjade

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av januari 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av januari 2013 Blekinge, 8 januari 2013 Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av januari 2013 Kraftig ökning av antalet varsel på en fortsatt svag arbetsmarknad Arbetsmarknaden i Blekingen påverkas

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, oktober 2015

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, oktober 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Josef Lannemyr Analysavdelningen Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, oktober 2015 Arbetsmarknadsläget i Jönköpings län fortsatte att förbättras

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Uppsala län oktober månad 2015

Arbetsmarknadsläget i Uppsala län oktober månad 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Jim Enström Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Uppsala län oktober månad 2015 Fått arbete Av samtliga inskrivna vid länets arbetsförmedlingar påbörjade 1 100

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kronobergs län i slutet av april månad 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kronobergs län i slutet av april månad 2013 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Växjö 15 maj 2013 Ronnie Kihlman Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Kronobergs län april 2012 8 588 (9,1 %) 3 743 kvinnor (8,5 %) 4 845 män (9,7 %) 2

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av april 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av april 2013 Blekinge, 15 maj 2013 Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av april 2013 Den globala ekonomiska utvecklingen går fortsatt trögt och det är framför allt Europa som utgör sänket

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, december 2015

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, december 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Josef Lannemyr Analysavdelningen Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, december 2015 Arbetsmarknadsläget i Jönköpings län fortsatte att förbättras

Läs mer

Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik januari 2015

Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik januari 2015 FAKTAUNDERLAG Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik januari 2015 Antalet inskrivna arbetslösa minskade under månaden Arbetsmarknaden fortsätter att förbättras, om än i ett svagare tempo än tidigare.

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Hallands län i augusti månad 2016

Arbetsmarknadsläget i Hallands län i augusti månad 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Peter Nofors Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Hallands län augusti 2016: 9 511 (6,2%) 5 194 män (6,6%) 4 317 kvinnor (5,8%) 1 678 unga 18-24 år (9,3%)

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, juli 2015

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, juli 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Josef Lannemyr Analysavdelningen Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, juli 2015 Antalet arbetslösa ökar för första gången på 20 månader om än

Läs mer

ARBETSFÖRMEDLINGEN - MÖJLIGHETERNAS MÖTESPLATS

ARBETSFÖRMEDLINGEN - MÖJLIGHETERNAS MÖTESPLATS MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Fredrik Mörtberg Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Jönköpings län februari månad 2016 Arbetsmarknadsläget i Jönköpings län fortsatte att förbättras under februari

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Hallands län januari månad 2016

Arbetsmarknadsläget i Hallands län januari månad 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Peter Nofors Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Hallands län januari månad 2016 oförändrad arbetslöshet sedan ett år tillbaka Arbetslösheten har varit oförändrad

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kalmar län i slutet av januari månad 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kalmar län i slutet av januari månad 2012 Kalmar, 14 februari 2012 Mer information om arbetsmarknadsläget i Kalmar län i slutet av januari månad 2012 Ökning av antalet anmälda ferieplatser i januari månad I januari 2012 uppgick antalet nyanmälda

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län december 2010

Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län december 2010 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Karlstad, 17 januari 2011 Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län december 2010 Antalet lediga platser fler än för ett år sedan Efterfrågan på arbetskraft

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, april 2015

Arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, april 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Josef Lannemyr Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, april 2015 Fortsatt positiv utveckling på arbetsmarknaden i Jönköpings län, men trenden är

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kronobergs län i slutet av december månad 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kronobergs län i slutet av december månad 2013 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Växjö 14 januari 2014 Maria Lycke Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Kronobergs län december 2013 8 559 (9,1 %) 3 816 kvinnor (8,7 %) 4 743 män (9,5

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kronobergs län i slutet av maj månad 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kronobergs län i slutet av maj månad 2013 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Växjö 14 juni 2013 Ronnie Kihlman Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Kronobergs län maj 2012 8 246 (8,8 %) 3 631 kvinnor (8,3 %) 4 615 män (9,3 %) 2

Läs mer

PROGNOS våren 2011 Arbetsmarknadsutsikter Uppsala län 2011-2012

PROGNOS våren 2011 Arbetsmarknadsutsikter Uppsala län 2011-2012 PROGNOS våren 2011 Arbetsmarknadsutsikter Uppsala län 2011-2012 2 Arbetsmarknadsutsikter 2011-2012 för Uppsala län Innehållsförteckning Sid ARBETSFÖRMEDLINGENS ARBETSMARKNADSPROGNOSER... 3 SAMMANFATTNING...

Läs mer

ARBETSFÖRMEDLINGEN - MÖJLIGHETERNAS MÖTESPLATS

ARBETSFÖRMEDLINGEN - MÖJLIGHETERNAS MÖTESPLATS MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Fredrik Mörtberg Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Jönköpings län mars månad 2016 Arbetsmarknadsläget i Jönköpings län fortsatte att förbättras under mars månad.

Läs mer

Arbetsmarknadsläget januari 2014

Arbetsmarknadsläget januari 2014 INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Arbetsmarknadsläget januari 2014 47 000 fick arbete Av samtliga inskrivna på Arbetsförmedlingen påbörjade 47 000 personer någon form av arbete under januari. Det är drygt

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län vid slutet av februari 2014

Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län vid slutet av februari 2014 2014-03-10 Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län vid slutet av februari 2014 Under februari månad fortsatte arbetslösheten i Stockolms län att minska. Nyinskrivna och varsel minskade

Läs mer

Totalt inskrivna arbetslösa i Blekinge län januari 2014 8 615 (11,6 %)

Totalt inskrivna arbetslösa i Blekinge län januari 2014 8 615 (11,6 %) MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Malmö, januari månad 2014 Vera Opacic Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Blekinge län januari 2014 8 615 (11,6 %) 3 736 kvinnor (10,7 %) 4 879 män (12,5

Läs mer

kvinnor (5,7 %) män (6,5 %) I april månad månaden. i april 2014. ling.

kvinnor (5,7 %) män (6,5 %) I april månad månaden. i april 2014. ling. MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Halmstad 9 maj 2014 Peter Nofors, Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Hallands län april 2014 9 295 (6,1 %) 4 220 5 075 2 022 kvinnor (5,7 %) män (6,5

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Kronobergs län juli 2016

Arbetsmarknadsläget i Kronobergs län juli 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Maria Lycke Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Kronobergs län juli 2016 Fler övergångar till arbete i juli 2016 jämfört med juli 2015 Under juli påbörjade 498

Läs mer

Totalt inskrivna arbetslösa i Jönköpings län oktober 2012 12 560 (7,4%)

Totalt inskrivna arbetslösa i Jönköpings län oktober 2012 12 560 (7,4%) MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Maria Lycke Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Jönköpings län oktober 2012 12 560 (7,4%) 5 940 kvinnor (7,4 %) 6 620 män (7,4 %) 3 710 unga 18-24 år

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kronobergs län i slutet av mars månad 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kronobergs län i slutet av mars månad 2013 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Växjö 11 april 2012 Ronnie Kihlman Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Kronobergs län mars 2012 8 896 (9,4 %) 3 854 kvinnor (8,8 %) 5 042 män (10,0 %)

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Kalmar län september 2014

Arbetsmarknadsläget i Kalmar län september 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Kalmar 10 oktober 2014 Maria Lycke Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Kalmar län september 2014 8 476 (7,5 %) 3 790 kvinnor (7,1 %) 4 686 män (8,0 %)

Läs mer

Totalt inskrivna arbetslösa i Jönköpings län februari 2013 13 590 (7,9%)

Totalt inskrivna arbetslösa i Jönköpings län februari 2013 13 590 (7,9%) MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Maria Lycke, Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Jönköpings län februari 2013 13 590 (7,9%) 6 120 kvinnor (7,6%) 7 470 män (8,1%) 3 900 unga 18-24 år

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län vid slutet av augusti 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län vid slutet av augusti 2013 2013-09-11 Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län vid slutet av augusti 2013 Under augusti månad fortsatte antalet inskrivna arbetslösa i Stockholms län att öka något, både som antal och

Läs mer

Information om arbetsmarknadsläget för kvinnor år 2011

Information om arbetsmarknadsläget för kvinnor år 2011 INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Information om arbetsmarknadsläget för kvinnor år 2011 Stark återhämtning på arbetsmarknaden gynnade kvinnor Sysselsättningen ökade både för män och för kvinnor under

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Hallands län i slutet av augusti månad 2011

Mer information om arbetsmarknadsläget i Hallands län i slutet av augusti månad 2011 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Halmstad, 13 september 2011 Sara Andersson, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Mer information om arbetsmarknadsläget i Hallands län i slutet av augusti månad 2011

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län i slutet av juli 2011

Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län i slutet av juli 2011 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Karlstad, 16 augusti 2011 Jens Sandahl, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län i slutet av juli 2011 Lediga platser:

Läs mer

10 126 (6,8 %) Mer information om arbetsmarknadsläget i Hallands län i slutet av november 2012

10 126 (6,8 %) Mer information om arbetsmarknadsläget i Hallands län i slutet av november 2012 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Halmstad, 13 december 2012 Andreas Mångs, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Hallands län, november 2012 10 126 (6,8 %) 4 857 kvinnor

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Hallands län i slutet av februari månad 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Hallands län i slutet av februari månad 2012 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Halmstad, 14 mars 2012 Sara Andersson, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Hallands län februari 2012 10 455 (7,0%) 5 213 kvinnor (7,1%)

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Västernorrlands län september månad 2014

Arbetsmarknadsläget i Västernorrlands län september månad 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Agneta Tjernström Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Västernorrlands län september månad 2014 Fått arbete I september påbörjade 1 391 arbetssökande någon form

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kronobergs län, april 2016

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kronobergs län, april 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Ronnie Kihlman Analysavdelningen Mer information om arbetsmarknadsläget i Kronobergs län, april 2016 Allt fler personer går till arbete Antalet personer som gått

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i maj 2015

Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i maj 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Jan Sundqvist Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i maj 2015 Fått arbete I maj fick 1 580 inskrivna vid Arbetsförmedlingen arbete. I maj för ett

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län i slutet av januari 2014

Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län i slutet av januari 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Karlstad 11 februari 2014 Ann Mannerstedt Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Värmlands län januari 2014 13 042 (10,0 %) 5 586 kvinnor (8,9 %) 7 456 män

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av mars 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av mars 2013 Blekinge, april 2013 Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av mars 2013 Kraftig ökning av antalet varsel på en fortsatt svag arbetsmarknad Det går fortsatt trögt för svensk ekonomi.

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Västra Götalands län i slutet av januari månad 2011

Mer information om arbetsmarknadsläget i Västra Götalands län i slutet av januari månad 2011 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Göteborg, 15 februari 2011 Jens Sandahl, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Mer information om arbetsmarknadsläget i Västra Götalands län i slutet av januari månad

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Hallands län i slutet av november månad 2011

Mer information om arbetsmarknadsläget i Hallands län i slutet av november månad 2011 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Halmstad, 14 december 2011 Sara Andersson, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Hallands län november 2011 9 574 (6,5%) 4 911 kvinnor

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Västmanlands län i slutet av september månad 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Västmanlands län i slutet av september månad 2013 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Stockholm 11 oktober 2013 Marcus Löwing Analysavdelningen Inskrivna arbetslösa i Västmanlands län september 2013 12 937 (10,3 %) 6 305 kvinnor (10,6 %) 6 632 män

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Södermanlands län i slutet av oktober 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Södermanlands län i slutet av oktober 2013 2013-11-08 Eskilstuna, oktober månad 2013 Jens Lotterberg Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Södermanlands län oktober 2013 14 627 (11,0 %) 6 951 kvinnor (11,1 %) 7 676 män (11,0 %) 3 641

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Västra Götalands län i slutet av mars månad 2011

Mer information om arbetsmarknadsläget i Västra Götalands län i slutet av mars månad 2011 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Göteborg, 12 april 2011 Jens Sandahl, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Mer information om arbetsmarknadsläget i Västra Götalands län i slutet av mars månad 2011

Läs mer

MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET

MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Göteborg, 11 februari 2016 Sara Andersson, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Västra Götalands län januari 2016: 58 541 (7,2%) 25

Läs mer

PROGNOS hösten 2010. Arbetsmarknadsutsikter. Uppsala län

PROGNOS hösten 2010. Arbetsmarknadsutsikter. Uppsala län PROGNOS hösten Arbetsmarknadsutsikter Uppsala län 2011 2 Arbetsmarknadsutsikter 2011 för Uppsala län Innehållsförteckning Sid SAMMANFATTNING... 3 EFTERFRÅGAN PÅ ARBETSKRAFT... 4 SYSSELSÄTTNINGEN I LÄNET...

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Kalmar län mars 2016

Arbetsmarknadsläget i Kalmar län mars 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Maria Lycke Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Kalmar län mars 2016 Färre övergångar till arbete I mars 2016 påbörjade 1 062 personer av samtliga som var inskrivna

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Stockholms län mars 2016

Arbetsmarknadsläget i Stockholms län mars 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Therese Landerholm Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Stockholms län mars 2016 Den starka konjunkturen fortsätter att gynna många på Stockholms läns arbetsmarknad.

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Södermanlands län i slutet av juli 2014

Mer information om arbetsmarknadsläget i Södermanlands län i slutet av juli 2014 2014-08-08 Jens Lotterberg Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Södermanlands län juli 2014 13 458 (10,2 %) 6 170 kvinnor (9,7 %) 7 288 män (10,6 %) 3 095 unga 18-24 år (19,5 %) (Andel av registerbaserade

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Stockholms län februari månad 2015

Arbetsmarknadsläget i Stockholms län februari månad 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Erik Huldt Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Stockholms län februari månad 2015 Trenden med en sjunkande arbetslöshet i Stockholms län höll i sig under februari

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Västra Götalands län i slutet av oktober 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Västra Götalands län i slutet av oktober 2013 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Göteborg, 8 november 2013 Jens Sandahl, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Västra Götalands län oktober 2013: 64 986 (8,1%) 35 382

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Västra Götalands län i slutet av april månad 2011

Mer information om arbetsmarknadsläget i Västra Götalands län i slutet av april månad 2011 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Göteborg, 13 maj 2011 Jens Sandahl, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Mer information om arbetsmarknadsläget i Västra Götalands län i slutet av april månad 2011

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Östergötlands län, januari 2015

Arbetsmarknadsläget i Östergötlands län, januari 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Jens Lotterberg Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Östergötlands län, januari 2015 Färre fick arbete 1 900 personer fick arbete under januari och det var 230

Läs mer

11 september. Andreas Mångs, Analysavdelningen. 612 fler än för 24. samma period ökat med 18,4. Arbetsförmedlingen

11 september. Andreas Mångs, Analysavdelningen. 612 fler än för 24. samma period ökat med 18,4. Arbetsförmedlingen MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET 11 september 2013 Andreas Mångs, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Jönköpings län, augusti 2013 12 624 (7,3 %) 5 948 kvinnor (7,4

Läs mer

Under rapportmånaden fanns de flesta varselberörda inom industri och transport (cirka 160 respektive 100 varselberörda).

Under rapportmånaden fanns de flesta varselberörda inom industri och transport (cirka 160 respektive 100 varselberörda). INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Malmö, 12 april 2016 Thomas Behrens Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget mars 2016 Skåne län Statistiska centralbyråns senaste statistik visar att den positiva trenden

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Norrbottens län november månad 2014

Arbetsmarknadsläget i Norrbottens län november månad 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Timo Mulk-Pesonen Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Norrbottens län november månad 2014 Fått arbete 1 116 personer inskrivna vid Arbetsförmedlingen i länet

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län i slutet av mars 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län i slutet av mars 2012 2012-04-16 Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län i slutet av mars 2012 Arbetsmarknadens läge Antalet nyanmälda platser är fortsatt högt i Stockholms län. Totalt anmäldes under mars månad

Läs mer

Bemanningsindikatorn Q1 2015

Bemanningsindikatorn Q1 2015 1 Bemanningsindikatorn Q1 2015 Första kvartalet 2015 våt filt ger dödläge Under första kvartalet 2015 väntar sig 55 procent av bemanningsföretagen ökad efterfrågan. 43 procent förväntar sig oförändrad

Läs mer

Konjunkturen i Östra Mellansverige i regionalt perspektiv

Konjunkturen i Östra Mellansverige i regionalt perspektiv Konjunkturen i Östra i regionalt perspektiv Privata näringslivet, fjärde kvartalet 212-2 -4-6 -8-1 -12-14 -16-18 -2 Stockholm Östra Småland med öarna Hela landet Sydsverige Västsverige Norra Mellersta

Läs mer

I texten är siffrorna (absoluta tal) avrundade till närmaste hundratal resp. tiotal.

I texten är siffrorna (absoluta tal) avrundade till närmaste hundratal resp. tiotal. INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Malmö, 10 maj 2016 Anna Hansen Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget april 2016 Skåne län Statistiska centralbyråns senast publicerade statistik visar att det går fortsatt

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikterna våren 2013

Arbetsmarknadsutsikterna våren 2013 Arbetsmarknadsutsikterna våren 2013 Uppsala län Prognos för arbetsmarknaden 2013-2014 Text Catarina Annetorp Hörnsten, Analysavdelningen Sida: 3 av 51 Innehållsförteckning Arbetsförmedlingens arbetsmarknadsprognoser...

Läs mer

PROGNOS våren 2011 Arbetsmarknadsutsikter Västmanlands län

PROGNOS våren 2011 Arbetsmarknadsutsikter Västmanlands län PROGNOS våren 211 Arbetsmarknadsutsikter Västmanlands län 212 2 Arbetsmarknadsutsikter 211-212 för Västmanlands län Innehållsförteckning Sid SAMMANFATTNING...3 EFTERFRÅGAN PÅ ARBETSKRAFT OCH SYSSELSÄTTNINGSUTVECKLING...4

Läs mer

Gävleborgs arbetsmarknad. Bitte Lyrén Analysavdelningen 2014-10-27

Gävleborgs arbetsmarknad. Bitte Lyrén Analysavdelningen 2014-10-27 Gävleborgs arbetsmarknad Bitte Lyrén Analysavdelningen 2014-10-27 Inom vilka områden arbetar vi? Industri (tillverkning och utvinning) Vård och omsorg, sociala tjänster Handel Utbildning Företagstjänster,

Läs mer

Konjunktur- och arbetsmarknadsläge i Västernorrland. April 2015

Konjunktur- och arbetsmarknadsläge i Västernorrland. April 2015 Konjunktur- och arbetsmarknadsläge i Västernorrland April 2015 Konjunkturläge - konjunkturbarometer Konjunkturinstitutet mäter konjunkturen i ett antal branscher i Sverige på nationell och regional nivå

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län i slutet av maj 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län i slutet av maj 2012 2012-06-15 Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län i slutet av maj 2012 Arbetsmarknadens läge Antalet nyanmälda platser i Stockholms län ligger på fortsatt höga nivåer och uppgick i slutet

Läs mer

Arbetsmarknadsläget oktober 2013 Skåne län

Arbetsmarknadsläget oktober 2013 Skåne län INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Malmö, 8 november 2013 Thomas Behrens Analysavdelningen Inskrivna arbetslösa i Skåne län oktober 2013 62 274 (10,4 %) 28 085 kvinnor (9,7 %) 34 189 män (11,0 %) 14 262

Läs mer

Arbetsmarknadsläget april 2015 Skåne län

Arbetsmarknadsläget april 2015 Skåne län INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Malmö, 11 maj 2015 Anna Arwidsson Hansen Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget april 2015 Skåne län Arbetslösheten i Skåne sjunker successivt, men långsammare än i riket

Läs mer

Konjunkturen i Småland med öarna i regionalt perspektiv

Konjunkturen i Småland med öarna i regionalt perspektiv Konjunkturen i Småland med öarna i regionalt perspektiv Privata näringslivet, fjärde kvartalet 212-2 -4-6 -8-1 -12-14 -16-18 -2 Stockholm Östra Småland med öarna Hela landet Sydsverige Västsverige Norra

Läs mer

chefen och konjunkturen

chefen och konjunkturen chefen och konjunkturen Ledarnas Chefsbarometer 2013 Chefen och konjunkturen Innehållsförteckning Rapporten i korthet... 2 Hur mår konjunkturen?... 3 Rekryteringar och anställningar... 5 Kompetensförsörjning...

Läs mer

PERSPEKTIV PÅ STOCKHOLMSREGIONENS EKONOMISKA UTVECKLING 2008/2010

PERSPEKTIV PÅ STOCKHOLMSREGIONENS EKONOMISKA UTVECKLING 2008/2010 PERSPEKTIV PÅ STOCKHOLMSREGIONENS EKONOMISKA UTVECKLING 2008/2010 Stockholm den 28 oktober 2008 Johan Deremar, Maria Pleiborn, Ulf Strömquist Sida 1 Sammanfattning Finanskrisen och konjunkturnedgången

Läs mer

MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET

MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Victor Tanaka Analysavdelningen Antalet som fått arbete minskar igen Under mars påbörjade 810 1 av alla som var inskrivna hos Arbetsförmedlingen i Blekinge någon

Läs mer

Arbetsmarknadsläget januari 2015 Skåne län

Arbetsmarknadsläget januari 2015 Skåne län INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Malmö, 11 februari 2015 Anna Arwidsson Hansen Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget januari 2015 Skåne län Arbetsmarknadsläget i Skåne har förbättrats under januari,

Läs mer

Småföretagsbarometern

Småföretagsbarometern 1 Innehåll Småföretagsbarometern... 3 Östergötlands näringslivsstruktur... 4 Sammanfattning av konjunkturläget i Östergötlands län... 4 Småföretagsbarometern Östergötlands län... 6 1. Sysselsättning...

Läs mer

Sara Andersson, Analysavdelningen. kvartalet och. tyder dock på. ekonomin som. På utvecklingen. det historiska 2012. Arbetsförmedlingen

Sara Andersson, Analysavdelningen. kvartalet och. tyder dock på. ekonomin som. På utvecklingen. det historiska 2012. Arbetsförmedlingen MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Malmö, 9 augusti 2013 Sara Andersson, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Skåne län, juli 2013 61 625 (10,3 %) 27 786 kvinnor (9,6

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2014 UPPSALA LÄN. Prognos för arbetsmarknaden 2015

Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2014 UPPSALA LÄN. Prognos för arbetsmarknaden 2015 Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2014 UPPSALA LÄN Prognos för arbetsmarknaden 2015 Text: Therese Landerholm Arbetsförmedlingen, Analysavdelningen Eftertryck tillåtet med angivande av källa 2014 12 09 3

Läs mer

Koncernkontoret Avdelningen för regional utveckling. Konjunktur och arbetsmarknadsrapport

Koncernkontoret Avdelningen för regional utveckling. Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Avdelningen för regional utveckling Christian Lindell Analytiker 040-675 34 12, 0768-87 04 31 christian.lindell@skane.se RAPPORT Datum 2016-04-15 1 (11) Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Utveckling

Läs mer

Mer, mindre eller oförändrat att göra nu jämfört med tre månader tidigare. Feb mar 11. Aug 12. Feb mar 12. Mar apr 14. Sep 11. Apr 10. Nov 11.

Mer, mindre eller oförändrat att göra nu jämfört med tre månader tidigare. Feb mar 11. Aug 12. Feb mar 12. Mar apr 14. Sep 11. Apr 10. Nov 11. Ekonomi-SKOP 28 december - kommentar av SKOP:s Örjan Hultåker Så ser det ut inför år 16 - Fortsatt stark aktivitet under senaste kvartalet - men exportföretagen släpar efter - Ökad optimism på sex månaders

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Västra Götalands län i slutet av januari 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Västra Götalands län i slutet av januari 2013 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Göteborg, 8 februari 2013 Jens Sandahl, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Västra Götalands län januari 2013: 68 428 (8,5%) 38 511

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikterna våren 2013

Arbetsmarknadsutsikterna våren 2013 Arbetsmarknadsutsikterna våren 2013 ästmanlands län Prognos för arbetsmarknaden 2013-2014 Text Marcus Löwing, Analysavdelningen Marwin Nilsson, Analysavdelningen Arbetsmarknadsutsikterna våren 2013 ästmanlands

Läs mer

Arbetslöshetsstatistik i Tibro Källa: Arbetsförmedlingen

Arbetslöshetsstatistik i Tibro Källa: Arbetsförmedlingen 2012-12-27 Arbetslöshetsstatistik i Tibro Källa: Arbetsförmedlingen Månadsstatistik september 2012 Veckostatistik vecka 41, 2012 Viktiga begrepp för att kunna tolka statistiken som följer: Aktivitetsstöd:

Läs mer

Företagsamhetsmätning Kronobergs län JOHAN KREICBERGS HÖSTEN 2010

Företagsamhetsmätning Kronobergs län JOHAN KREICBERGS HÖSTEN 2010 Företagsamhetsmätning Kronobergs län JOHAN KREICBERGS HÖSTEN 2010 Företagsamheten Kronobergs län Inledning Svenskt Näringslivs företagsamhetsmätning presenteras varje halvår. Syftet är att studera om antalet

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Uppsala län december månad 2014

Arbetsmarknadsläget i Uppsala län december månad 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Therese Landerholm Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Uppsala län december månad 2014 Fått arbete Av samtliga inskrivna vid länets arbetsförmedlingar påbörjade

Läs mer

Hallands arbetsmarknad. Källa: SCB

Hallands arbetsmarknad. Källa: SCB Hallands arbetsmarknad Källa: SCB Interaktiv statistik Innehållsförteckning Flera diagram i rapporten kan filtreras efter kommun, Halland och Sverige. Uppe i vänstra hörnet på sidan visas vilket val som

Läs mer

PROGNOS hösten 2011. Arbetsmarknadsutsikter Kronobergs län 2012

PROGNOS hösten 2011. Arbetsmarknadsutsikter Kronobergs län 2012 PROGNOS hösten Arbetsmarknadsutsikter Kronobergs län 2012 Innehållsförteckning Sid Arbetsförmedlingens arbetsmarknadsprognoser...1 Sammanfattning...2 Efterfrågan på arbetskraft och sysselsättningsutveckling...3

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Uppsala län i slutet av oktober 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Uppsala län i slutet av oktober 2013 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Stockholm november 2013 Therese Landerholm Analysavdelningen Inskrivna arbetslösa i Uppsala län oktober 2013 10 341 (6,2 %) 4 824 kvinnor (5,9%) 5 517 män (6,4 %)

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Uppsala län september månad 2015

Arbetsmarknadsläget i Uppsala län september månad 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Jim Enström Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Uppsala län september månad 2015 Arbetslösa som fått arbete Av samtliga inskrivna vid länets arbetsförmedlingar

Läs mer

En gemensam bild av verkligheten

En gemensam bild av verkligheten En gemensam bild av verkligheten En meningsfull diskussion om Sveriges framtid förutsätter en gemensam bild av var vi står i dag. Hur ser verkligheten egentligen ut och vilka fakta beskriver den bäst?

Läs mer

Kvinnor som driver företag pensionssparar mindre än män

Kvinnor som driver företag pensionssparar mindre än män Pressmeddelande 7 september 2016 Kvinnor som driver företag pensionssparar mindre än män Kvinnor som driver företag pensionssparar inte i lika hög utsträckning som män som driver företag, 56 respektive

Läs mer

PROGNOS hösten 2011. Arbetsmarknadsutsikter Stockholms län 2012

PROGNOS hösten 2011. Arbetsmarknadsutsikter Stockholms län 2012 PROGNOS hösten Arbetsmarknadsutsikter Stockholms län 2012 Text Fredrik Ribbing, utredare Karin Berglind, utredare Arbetsförmedlingen Innehållsförteckning Sid Arbetsförmedlingens arbetsmarknadsprognoser...1

Läs mer

PROGNOS hösten 2011. Arbetsmarknadsutsikter Gävleborgs län 2012

PROGNOS hösten 2011. Arbetsmarknadsutsikter Gävleborgs län 2012 PROGNOS hösten Arbetsmarknadsutsikter Gävleborgs län 2012 Text Bitte Lyrén Text- och bildredigering Urban Isberg Innehållsförteckning Sid Arbetsförmedlingens arbetsmarknadsprognoser...3 Sammanfattning...4

Läs mer

FLER I ARBETE TROTS ATT ARBETSLÖSHETEN ÖKAR FLEST NYA TJÄNSTER INOM PRIVAT TJÄNSTESEKTOR

FLER I ARBETE TROTS ATT ARBETSLÖSHETEN ÖKAR FLEST NYA TJÄNSTER INOM PRIVAT TJÄNSTESEKTOR Prognos 2012 Skåne län: Få ljuspunkter på Skånes arbetsmarknad 2012 Den uppgång som varit på Skånes arbetsmarknad sedan slutet av 2009 växlar ned betydligt under 2012. På kort tid har förväntningarna om

Läs mer

Befolkningsprognos för Lunds kommun 2011

Befolkningsprognos för Lunds kommun 2011 Kommunkontoret 1 (1) Utvecklingsavdelningen 211-4-14 Jens Nilson 46-35 82 69 jens.nilson@lund.se Befolkningsprognos för Lunds kommun 211 Sammanfattning 211 förväntas Lunds befolkning öka till 112 142 invånare

Läs mer

MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET

MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Göteborg, 14 april 2015 Sara Andersson, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Västra Götalands län mars 2015: 58 711 (7,3%) 25 343 kvinnor

Läs mer

Trygg på arbetsmarknaden?

Trygg på arbetsmarknaden? Trygg på arbetsmarknaden? En jämförelse av svenska och danska ungdomars syn på arbetsmarknaden och framtiden Stefan Persson September 2009 Rapport framtagen av: RHETIKFABRIKEN Stefan Persson Verksamhetsansvarig

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Uppsala län april månad 2015

Arbetsmarknadsläget i Uppsala län april månad 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Therese Landerholm Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Uppsala län april månad 2015 Fått arbete Av samtliga inskrivna vid länets arbetsförmedlingar påbörjade

Läs mer

Pressinformation från SCB

Pressinformation från SCB 1(9) Pressinformation från SCB 2004-08-19 AKU juli 2004 Arbetskraftsundersökningen i juli 2004: Arbetslösheten fortsatt hög Jämfört med juli 2003 ökade antalet arbetslösa med 32 000 och uppgick i juli

Läs mer

Mer, mindre eller oförändrat att göra nu jämfört med tre månader tidigare. Apr maj 11. Maj 12. Nov 11. Okt 10. Feb mar 11. Jun 10. Sep 11.

Mer, mindre eller oförändrat att göra nu jämfört med tre månader tidigare. Apr maj 11. Maj 12. Nov 11. Okt 10. Feb mar 11. Jun 10. Sep 11. Ekonomi-SKOP - kommentar av SKOP:s Örjan Hultåker - Företagens aktivitetsökning den högsta sedan juni 2 - Två av fem företag redovisar ökad aktivitet - Två av fem tror dessutom på ytterligare ökad aktivitet

Läs mer