DET ÄR DAGS FÖR FÖRÄNDRING

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "DET ÄR DAGS FÖR FÖRÄNDRING"

Transkript

1

2 De gröna taken från De Boer Green Roof Solutions är frukten av vår erfarenhet och våra kunskaper. Grogrunden för vårt företag är företaget De Boer som grundades 1922 och är ledande inom vattentäta membranskikt för takläggning av en utmärkt kvalitet. Vi lägger stor vikt vid miljön och hållbarheten och tänker energisnålt. Den kände arkitekten Le Corbusier sa: Strider det inte mot logiken att en stads alla ytor är oanvända och endast kan prata med stjärnorna? Detta förklarar varför vi vill göra ett tak grönt. Låt oss inte glömma att det handlar om er byggnads 5:e fasad. GRÖNA TAK: VAD OCH HUR? Det är vackert, ekologiskt och ekonomiskt med gröna tak. De gör miljön behagligare. För alla människor som önskar leva i det gröna samtidigt som de lever i staden. För alla som vill njuta av en avkopplande stund i solen. Och för alla som vill ta en nypa luft under rasten på jobbet. Ett tak skyddar oss mot elementen. Ett vanligt tak uppfyller helt detta krav. Men det är möjligt att få mer, särskilt om ni skaffar ett grönt tak. Ett grönt tak är till största delen täckt av levande växter. Däremot kan namnet grönt tak vara lite missvisande eftersom taket inte nödvändigtvis behöver vara grönt och de växter som finns där inte heller nödvändigtvis är gröna. Det är självklart att det inte räcker med växter för att täcka en byggnad. Det är av yttersta vikt att ha en stabil bas för att ta emot växtligheten. Detta omfattar: en lämplig struktur, ett passande stöd och en anpassad dränering. I princip så kan ett grönt tak skapas på ett helt naturligt sätt. Men naturen tar tid på sig och ni måste ha tålamod och vänta på det önskade resultatet mellan tio och tjugo år. Hjälp naturen på traven och välj att lägga ett grönt tak. DET ÄR DAGS FÖR FÖRÄNDRING Ett grönt tak är helt enkelt vackrare än ett vanligt konventionellt tak. Det skänker lugn, ni kan ta emot era vänner på taket och njuta av luften och ljuset.

3 Det finns två sorters gröna tak. FLL (Forschungsgesellschaft Landschaftsentwicklung Landschaftsbau) skiljer mellan olika slags gröna tak beroende på hur mycket underhåll de kräver. Det intensiva gröna taket: är en trädgård på taket och kan jämföras med en trädgård på marken och kräver lika mycket underhåll. Det extensiva gröna taket: kräver mycket lite underhåll men är också bara tillgängligt emellanåt eller inte alls. Mellan dessa två typer av gröna tak finns det också det halvintensiva gröna taket. Alla takträdgårdar är ett grönt tak - men alla gröna tak är inte takträdgårdar. En takträdgård är ett grönt tak med samma behov som en trädgård - men uppe på taket i stället. Varför välja ett grönt tak? Gröna tak är vackrare än konventionella tak. Gröna tak är ekologiska: det finns mindre vatten att leda bort och genomströmningen är måttlig. Dessutom svalkar taken under våren och sommaren. De gröna taken är ekonomiska: när man investerar i ett grönt tak så tjänar man pengar eftersom taket fördubblar hållbarheten i det vattentäta systemet man använder. EKONOMISKA FÖRDELAR Gröna tak förbättrar vattenskötseln (vattenhållande förmåga, minskning av översvämningsrisk m.m.) svalkar (särskilt under sommaren, er byggnad kommer att vara sval längre invändigt och hjälper er att spara in på luftkonditioneringen) isolerar från ljud förlänger livslängden på ert taks vattentäta membranskikt (tack vare växtligheten är membranskiktet mindre känsligt för UV-strålning och åverkan från atmosfären) sparar plats och gör det möjligt att använda de utrymmen som förr inte var användningsbara kan skydda er byggnad från bränder främjar återvinning (observera att de flesta delarna av ett grönt tak kommer från återvinning) EKOLOGISKA FÖRDELAR Gröna tak förbättrar luftens kvalitet. Vad friskt det är att andas på ett grönt tak! Det är logiskt för grönskan främjar en mycket ren luft och filtrerar luftburna partiklar. minskar städernas uppvärmning Känner du till the urban heat island effect (den urbana värmeöeffekten)? Om inte, så har du säkert redan känt av den. I städer är luften torrare och temperaturen högre. Som tur är hjälper växtligheten på växttak till att sänka temperaturen. Genom mindre vattenförlust är luften mindre torr. Indirekt gynnar temperatursänkningen en lägre energiförbrukning och därmed en lägre förbrukning av fossila brännbara bränslen och mindre koldioxidutsläpp. Resultatet är bättre luftkvalitet. växttak ökar den biologiska mångfalden i städer. Ju fler gröna tak, ju mer växtlighet och desto större mångfald i djurlivet i och med att naturen kommer till städerna. ESTETISKA FÖRDELAR Gröna tak... gör er investering vackrare Ett grönt tak ger er byggnad en våning till. Det drar blickarna till sig och gör er investering mer attraktiv även ur en affärsmässig synvinkel. tilltalar fantasin Det är helt säkert att en vacker växtlighet skänker mer glädje än en konventionell grå eller svart yta.

4 SYSTEMEN Om du planerar att anlägga ett grönt tak så ska valet mellan olika system främst bestämmas av byggnadens fysiska och tekniska egenskaper. Konstruktionens maxhöjd och takstrukturens maximala belastning bestämmer tjockleken på substratet och därigenom även valet av växter. Byggnadens riktning och den önskade underhållsnivån bestämmer växturvalet. VA RA KOMPONENTER Dränering Vår DBGS DRAIN 8 är en struktur i 3D med monofilament uppbyggd filtreringsduk innehållande en kärna av syntetiska trådar med stort intervall samt en andra filtreringsduk. Dessa lager sitter ihop med svetslödning. Tack vare sin unika sammansättning fyller DBGS DRAIN 8 tre funktioner: den dränerar överskottsvattnet den skyddar det underliggande vattentäta membranskiktet mot mekaniska skador den filtrerar partiklar från substratet och ser på så sätt till att dräneringen inte rubbas Vattenhållande lager För en god vattenhållande förmåga installerar vi ibland mineralull eller en vattenhållande geotextil ovanför dräneringslagret. Det beror på den valda växtligheten, konstruktionens maxhöjd och takets maximala belastning. Substrat Substrat är skiktet i vilket växterna kan rota sig och utvecklas. Substratet är alltså den viktigaste komponenten i ett grönt tak-system. Det är antingen uppbyggt av ett mineralsubstrat eller ett vattenhållande skikt. Eftersom det är växternas grogrund behöver substratet inte bara ha den lämpliga fysiska, kemiska och biologiska sammansättningen utan även en passande vattenskötsel med god ventilation. Vi bestämmer skiktets tjocklek med hänsyn till den önskade växtligheten. Mycket stora växter kräver självklart ett tjockare substratskikt. Det vegetabiliska skiktet Gröna tak erbjuder många möjligheter: det är möjligt med gräsmattor, buskar och träd. På extensiva gröna tak kan man däremot endast plantera mossor, suckulenter och ibland örter. Observera: växter med aggressiva rötter eller pålrot passar inte på gröna tak.

5 INTENSIVA GRÖNA TAK Vilken njutning att förvandla ert tak till en riktig plats att leva på. Det är helt genomförbart. Tvärtemot de extensiva gröna taken är de intensiva gröna taken lättillgängliga. Ni kan alltså använda ert tak för er fritidssysselsättning. Underhållet för ett intensivt grönt tak är jämförbart med det för en vanlig trädgård. Det intensiva gröna taket kräver ett tjockt substrat och har alltså strängare krav på strukturen, vilket ni måste tänka på under byggfasen. Med tanke på ökande tomtpriser, särskilt i städerna, blir er investering mer och mer intressant. De Boer Green Roof Solutions har utvecklat två standardsystem för en intensiv grönska. Självfallet kan vi enkelt anpassa dem till ert projekts specifika egenskaper. uppbyggnad 1:a skiktet: dränering 2:a skiktet mineralsubstrat 3:e skiktet: växtlighet DBGS-I-HIGH Lutning Systemets uppbyggnad Takets maxlast Konstruktionens maxhöjd 1-6 DBGS drain kg/m cm -... Eventuellt ytterligare ett vattenhållande skikt (kan markeras för att ha en större vattenhållande förmåga) Intensiva substrat (min. 30 cm) i överensstämmelse med RAL-normerna nästan obegränsat växtval urval av marktäckande växter, prydnadsgräs, perenner, stora buskar, små träd eller en traditionell gräsmatta. DBGS-I-MEDIUM Lutning Systemets uppbyggnad Takets maxlast Konstruktionens maxhöjd 1-6 DBGS drain kg/m cm Eventuellt ytterligare ett vattenhållande skikt (kan markeras för att ha en större vattenhållande förmåga) Intensiva substrat (min. 20 cm) i överensstämmelse med RAL-normerna urval av marktäckande växter, prydnadsgräs, perenner och de flesta små buskar eller en traditionell gräsmatta.

6 HALVINTENSIVA GRÖNA TAK Denna enkla takträdgård kombinerar ett relativt tunt substrat med många möjligheter för att skapa en estetisk installation Genom att välja ett halvintensivt grönt tak kombinerar ni fördelarna hos ett extensivt grönt tak med fördelarna hos ett intensivt grönt tak. ett bredare växturval (marktäckande växter och prydnadsgräs) tillgängligt lite underhåll mindre stränga krav på strukturen jämfört med intensiva system Självfallet krävs regelbunden bevattning. Vårt urval omfattar endast de arter och sorter som är anpassade för de specifika förhållanden som finns på ett tak: prydnadsgräs: Festuca spp., Penisetum spp., Imperata spp., marktäckande växter Vinca spp., Hedera spp, Pachysandra spp., uppbyggnad 1:a skiktet: dränering 2:a skiktet mineralsubstrat 3:e skiktet: växtlighet DBGS-I-LIGHT Lutning Systemets uppbyggnad Takets maxlast Konstruktionens maxhöjd EXTENSIVA GRÖNA TAK Dessa växtlighetssystem kräver endast lite underhåll och passar tak (med lite lutning) (1-35 ) som får mycket solljus, regn och vind samt är svårtillgängliga. Fördelar: lite underhåll begränsat växtval i princip inte tillgängligt utom för underhåll ej stränga tekniska krav ej stränga tekniska krav estetiska: permanent grönska som varierar enligt årstid och solsken blomning: från maj till augusti, enligt arten växter med långsam tillväxt som kräver lite underhåll, beskärning eller klippning växter som tål torka bra: bevattning behövs ej, endast direkt efter planteringen eller vid en exceptionell torkperiod (mer än sex veckor) håller kvar regnvatten (beroende på system upp till 34 liter per m² och upp till 50 % av årsnederbörden); underlättar för stuprören vid kraftigt regnfall genom att både minska mängden och hastigheten skyddar de vattentäta membranskikten mot UV-strålning och förlänger således membranskiktens livslängd betydligt skyddar byggnaden från solen under sommaren och sänker således kostnaden för luftkonditionering fångar luftburna partiklar isolerar från omgivande ljud och minskar kontaktljud (hagel eller spöregn) bidrar till biologisk mångfald (fåglar, bin, fjärilar...) underhållet är begränsat till att ta bort oönskad växtlighet, gödsling och kompletterande sådd en eller två gånger per år beroende på växtlighetens utveckling 1-6 DBGS Drain kg/m cm Eventuellt ytterligare ett vattenhållande skikt (kan markeras för att ha en större vattenhållande förmåga) Intensiva substrat (min. 12 cm) i överensstämmelse med RAL-normerna urval av marktäckande växter och/eller två prydnadsgräs

7 FÖRODLADE VÄXTMATTOR PÅ DRÄNERING/VATTENHÅLLANDE SKIKT (0-5 ) Detta system tillämpas om det krävs ett omedelbart resultat och om taket klarar av att hålla uppe en tyngd på minst 32 kg/m². uppbyggnad 1:a skiktet: dränering / vattenhållande skikt 2:a skiktet: förodlade växtmattor Lutning Systemets uppbyggnad Tyngd, mättad Tjocklek 0-5 DBGS drain 8 32 kg 40 mm Förodlade Moss-sedummattorna FÖRODLADE VÄXTMATTOR PÅ VATTENHÅLLANDE GEOTEXTIL Denna teknik tillämpas vanligtvis på tak vars lutning är mindre än +/- 30 (och inte är riktade åt syd eller sydost) uppbyggnad 1:a skiktet: 1 lager mekaniskt förankrad geotextil 2:a skiktet: förodlade växtmattor Lutning Systemets uppbyggnad Tyngd, mättad Tjocklek 2-30 (*) Vattenhållande geotextil g/m 2 30 kg 40 mm Förodlade Moss-sedummattorna en större vattenhållande förmåga (*) minst 2 lutning

8 UNDERHA LL Flera olika faktorer bestämmer kvalitén och livslängden hos ett grönt tak. Vid händelse av ett felaktigt val av vissa komponenter kan de mest dominanta växtarterna invadera det gröna taket vilket då urartar till en naturlig växtlighet. Klimatförhållandena spelar också en viktig roll. Sedumväxter behöver åtminstone tre timmar solsken om dagen under sommaren. Vid torkperioder som är längre än 5-6 veckor måste man vattna. Andra växtarter trivs bättre i skuggan eller klarar sig bättre vid långa torkperioder. Uppbyggnaden och underhållet kräver alltså en viss översyn. Välj... rätt substrat. Fel substrat eller ett dåligt sammansatt substrat ökar risken att oönskad växtlighet utvecklas. Innehållet av organiskt material anpassas efter den valda växtligheten. en vattenhållande förmåga beroende på växtligheten. En för stor vattenhållande förmåga gynnar utvecklingen av oönskad växtlighet. ett bra utförande av takets avslutning. Ni minskar således risken att växtligheten (den oönskade) skadar denna avslutning. Direkt efter att växtligheten har installerats på det gröna taket ska man vattna och strö ut organisk gödsel. Varje slags grönt tak motsvarar en viss underhållsnivå. Extensiva gröna tak: kräver lite underhåll. Extensiva tak kräver mycket mindre underhåll än de andra typerna av grönt tak men en minimal skötsel krävs ändå. Under det första året rekommenderar vi att man inspekterar växtligheten var tredje månad. Därefter räcker det med en inspektion om året. Under de två första åren krävs underhåll två gånger per år, på våren och på hösten. Från och med det tredje året borde det räcka med underhåll en gång per år (på våren). ta bort ogräs med roten ersätt döda växter och så om växter som håller på att försvinna kontrollera eventuell erosion hos substratet (på tak med lutning) ta bort nedsmutsning (till exempel döda lövhögar) sätt tillbaka växtmattorna på dess rätta plats om det skulle behövas kontrollera alla takets avslutningar Intensiva gröna tak: samma underhållsnivå som en traditionell trädgård.

9 TILLÄMPNING AV SPECIALTAK Sedumväxterna behöver inte nödvändigtvis installeras på ett tak; det är även möjligt att plantera dem på andra ställen. Vi preparerar gamla trasiga murar med en särskild blandning av lim, gödsel, frö och sedumskott. Denna blandning ger samma effekt som om växtligheten skulle ha koloniserat muren på egen hand. Om muren som ska kläs med växtlighet som är halare så sätter vi fast en förodlad sedum-mossmatta med ett inre vattenhållande skikt mot muren. Vi kan till och med lägga den önskade växtligheten mellan spårvagnsräls. Sedumväxter kräver lite underhåll och behöver inte klippas. Dessutom är de ekologiska i och med att de fångar luftburna partiklar och minskar CO 2 -halten och ökar luftens fuktighetsnivå i staden.

10 DuO LANDSCAPE En grönskande lummig takträdgård? En underjordisk konstruktion som måste skyddas mot penetrerande rötter? DuO Landscape innehåller ett antiroot medel som verkar avstötande mot rötter och skyddar tätskiktet från att penetreras. Användningsområden Takträdgårdar, sedumtak Underjordiska konstruktioner som riskerar att förstöras av penetrerande rötter UV RESISTENT HÅRD STABIL YTA MEKANISKT INPRESSAD SKIFFERYTA VATTENRESISTENT UV RESISTENT TPO YTBELÄGGNING KOMPATIBEL FINISH FÖR VALD APPLICERINGSMETOD KOMPOSITBÄRARE AV POLYESTER OCH GLASFIBER FÖR MAXIMAL STABILITET SBS UNDERSIDA FÖR MAXIMAL VIDHÄFTNING OCH FLEXIBILITET Fördelar DuO UV resistent unikt lång livslängd lätthanterlig och stabil, sommar som vinter maximal skarvstyrka starkt skydd mot mekanisk åverkan estetiskt vacker med designad skiffer enkel att installera ROOT RESISTANT UV RESISTANT WATER RESISTANT EXCELLENT WALKABILITY INSULATING EXCEPTIONAL TENSILE STRENGTH STRONG/STABLE REINFORCEMENT ENVIRONMENT

11 DE BOER GREEN ROOF SOLUTIONS Metropoolstraat 33 B 2900 Schoten Tel Fax info@deboergreenroofsolutions.be DE BOER GREEN ROOF SOLUTIONS SVERIGE Stationsgatan Halmstad mobil a.dam@deboer.be

DuO STRÄVAR ALLTID HÖGRE

DuO STRÄVAR ALLTID HÖGRE DuO STRÄVAR ALLTID HÖGRE Är du beredd att klättra upp till taktopparna med oss? Tak har varit De Boer s naturliga miljö sedan 1922 och vi fortsätter klättringen mot en överlägsen kvalité som tillgodoser

Läs mer

En kort information om att odla och plantera på små tomter i 42:an

En kort information om att odla och plantera på små tomter i 42:an N V Ö S En kort information om att odla och plantera på små tomter i 42:an Välkommen till 42:ans lilla trädgårdsbok. Häftet är framtaget för att vi skall få en grön, trygg, och trevlig närmiljö. 2005-2006

Läs mer

System för takträdgårdar. www.daliform.com

System för takträdgårdar. www.daliform.com System för takträdgårdar www.daliform.com TECKENFÖRKLARING Dränering Respekt för miljön Miljövänlig, miljö kompatibel Lättande av strukturen Certifi kat INSTRUMENTBRÄDA Telefon Fax +39 0422 2083 +39 0422

Läs mer

Perennmatta. Perennmatta

Perennmatta. Perennmatta 118 Fördelar med färdiga perennmattor Snabb och säker etablering Minimalt skötselbehov Håller fröogräset borta Lång planteringssäsong Minskad risk för vandalisering Skyddar mot erosion Marktäckande växtlighet

Läs mer

Innovation. En ny generation Konstgräs. CoverLawn

Innovation. En ny generation Konstgräs. CoverLawn Innovation En ny generation Konstgräs CoverLawn 0 Nyinstallerat 1 Helt integrerat i gräsmattan CoverLawn är... En helt ny generation konstgräs där grässtrået är integrerat med basstrukturen som är utformat

Läs mer

Högklassiga ljudabsorbenter tillverkade av lav

Högklassiga ljudabsorbenter tillverkade av lav Högklassiga ljudabsorbenter tillverkade av lav Nordgrönas naturliga paneler är effektiva ljudabsorbenter som är handgjorda i Sverige av lav från Skandinavien. Panelerna kan ses som underhållsfria växtväggar

Läs mer

FÄRG förnyar ditt hem

FÄRG förnyar ditt hem FÄRG förnyar ditt hem Innehåll FÄRG Inred med färger Sida 5 Nordisk svalka - naturlig stillhet Sida 7 New York stil - en lite råare miljö Sida 9 DOMESTIC Standard Sida 11 Målning - grundläggande råd Sida

Läs mer

System för låglutande tak BauderTHERM En struktur sätter farten

System för låglutande tak BauderTHERM En struktur sätter farten System för låglutande tak En struktur sätter farten Tätskiktsmattor för topptider På taket är det snabbhet och kostnadseffektivitet som räknas idag. Just därför är en tidsenlig lösning för krävande tätningsuppgifter.

Läs mer

YTA: FAKTOR: ANTAL: AREA: FAKTORBERÄKN. AREA: Delfaktorer grönska BSK Ej underbyggd markgrönska 1,6-0 0 BSK Växtbädd >800 mm djup 1,5-0 0 BSK Växtbädd 600-800 mm djup 0,4-0 0 BSK Växtbädd 200-600 mm djup

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-03-09 Fastighetsbeteckning: Jaktkniven 1 Adress/ort: Jaktvårdsgatan 18, Västerås Besiktigad av (certnr): Mikael Bergwall (5511) Företag:

Läs mer

Certifiering. Långtidsstudie av Prelasti EPDM takduk Inspektion no.3 37 år efter installationen. Utvärderad av byggnadsingenjör, SBR

Certifiering. Långtidsstudie av Prelasti EPDM takduk Inspektion no.3 37 år efter installationen. Utvärderad av byggnadsingenjör, SBR Certifiering Långtidsstudie av Prelasti EPDM takduk Inspektion no.3 37 år efter installationen Utvärderad av byggnadsingenjör, SBR Jan-Inge Bengtsson Constructech Sweden AB Notera: Originaldokumentet för

Läs mer

UR ETT SÄKRARE PERSPEKTIV

UR ETT SÄKRARE PERSPEKTIV SE UR ETT SÄKRARE PERSPEKTIV ORIGINAL DESIGN PATENT 50 ÅRS GARANTI Viktigast är ur vilket perspektiv vi ser på världen. Det avgör om vi ser den i optimistiska färger och om vi är lyckliga. Huset är vårt

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-06-02 Fastighetsbeteckning: Lillsidan 26:3 Adress/ort: Strömgatan 21, Enköping Besiktigad av (certnr): Mikael Bergwall (5511) Företag:

Läs mer

Teknisk Fastighetsförvaltning VT15 Pass 2: Kommentarer till bild 36-51

Teknisk Fastighetsförvaltning VT15 Pass 2: Kommentarer till bild 36-51 BILD 36 Sättningsspricka i en grundplatta/grundmur. Sättningssprickor kan bero på ex: - felaktigt utförande vid upprättandet, till exempel att materialet i undergrunden är för dåligt packat, eller att

Läs mer

Instruktioner för montering av varmluftsolfångare

Instruktioner för montering av varmluftsolfångare Instruktioner för montering av varmluftsolfångare Modell: OS10, OS20, OS30, OS14, OS24, OS34 Copyright c : Solar Lab Sweden 2015 Solar Lab Sweden Garvaregatan 33 60222 Norrköping www.solarlab.se 1 Läs

Läs mer

Konsultation angående skötsel av dammar och ängar på Kungsbacka golfbana

Konsultation angående skötsel av dammar och ängar på Kungsbacka golfbana PM Konsultation angående skötsel av dammar och ängar på Kungsbacka golfbana Jonas Stenström Naturcentrum AB 2014-06-23 1 (5) Ängar Allmän bedömning Visserligen kan man konstatera att det verkar som att

Läs mer

Nu kan stugan användas nästan hela året

Nu kan stugan användas nästan hela året SJÄLVBYGGARENS SOMMARSTUGA DEL 6 FASADBEKLÄDNAD Självbyggaren gör nu i ordning husets fasad. Det arbetet handlar om mer än den snygga träpanelen, för isolering, fuktskydd och vindskydd skall arbeta ihop

Läs mer

skorstenar MODERNA SKORSTENAR FÖR GAMLA OCH NYA ELDSTÄDER

skorstenar MODERNA SKORSTENAR FÖR GAMLA OCH NYA ELDSTÄDER skorstenar MODERNA SKORSTENAR FÖR GAMLA OCH NYA ELDSTÄDER funktion, trygghet, flexibilitet Funktion och trygghet med moderna skorstenar Våra skorstenar kan du ansluta till olika typer av små eller stora

Läs mer

GS solenergidriven ventilation. Bruksanvisning för GS-luftsolfångare

GS solenergidriven ventilation. Bruksanvisning för GS-luftsolfångare GS solenergidriven ventilation Bruksanvisning för GS-luftsolfångare Innehåll: Solpanel med solceller och fläkt Termostat Plaströr diameter: 100 mm, längd: 63 cm (inkl. dragring) Flänsförband för anslutning

Läs mer

EXAMENSARBETE. Sedumtak. David Adelsberg 2013. Högskoleexamen Bygg och anläggning

EXAMENSARBETE. Sedumtak. David Adelsberg 2013. Högskoleexamen Bygg och anläggning EXAMENSARBETE Sedumtak David Adelsberg 2013 Högskoleexamen Bygg och anläggning Luleå tekniska universitet Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser Sammanfattning Detta arbete grundar sig i att

Läs mer

Belysningsskolan. Stämningsfull belysning gör att vi kan fortsätta njuta av trädgården.

Belysningsskolan. Stämningsfull belysning gör att vi kan fortsätta njuta av trädgården. Belysningsskolan 2013 Stämningsfull belysning gör att vi kan fortsätta njuta av trädgården. Se din trädgård som ett extra rum till huset även under årets mörka månader! Vi lägger allt mer tid på våra trädgårdar.

Läs mer

Gyptone Kant D2. Inspiration och design för nya undertak

Gyptone Kant D2. Inspiration och design för nya undertak Gyptone Kant D2 Inspiration och design för nya undertak Gyptone Kant D2 bildar ett harmoniskt tak som ger ett vackert helhetsintryck. Ett nytt taksystem med dolt bärverkssystem En trivsam känsla Ett tak

Läs mer

Utvändig färgsättning. Hur du lyckas med färgsättning av ditt hus.

Utvändig färgsättning. Hur du lyckas med färgsättning av ditt hus. Utvändig färgsättning Hur du lyckas med färgsättning av ditt hus. Att färgsätta ditt eget hus är en både rolig och utmanande uppgift. Låt processen få ta den tid som krävs. Prova olika förslag och låt

Läs mer

NEW TPO top coating for all DuO products

NEW TPO top coating for all DuO products DuO STRÄVAR ALLTID HÖGRE Är du beredd att klättra upp till taktopparna med oss? Tak har varit De Boer s naturliga miljö sedan 1922 och vi fortsätter klättringen mot en överlägsen kvalité som tillgodoser

Läs mer

Trädgård på naturens villkor

Trädgård på naturens villkor Trädgård på naturens villkor Biolog Miljövän Trädgårdsmästare Ekoodlare Trädkramare Pensionär Det ska gå runt i naturen Lineärt tänkande skapar stora problem och är ohållbart. Det ska gå runt i naturen!

Läs mer

Energirapport. med Energitips. Fastighetsbeteckning: Järnbrott 40:26. Radiomastgatan 4 / Västra Frölunda. Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528)

Energirapport. med Energitips. Fastighetsbeteckning: Järnbrott 40:26. Radiomastgatan 4 / Västra Frölunda. Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528) Energirapport med Energitips Datum för besiktning: 2015-10-27 Fastighetsbeteckning: Järnbrott 40:26 Adress/ort: Radiomastgatan 4 / Västra Frölunda Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528) Företag:

Läs mer

Isover Duo Takisolering som ökar komforten och gör lokalen ljusare

Isover Duo Takisolering som ökar komforten och gör lokalen ljusare Isover Duo Takisolering som ökar komforten och gör lokalen ljusare Källare Garage Lantbruk Maskinrum Lagerhallar Ljust och fräscht och en behaglig temperatur Isover Duo är en takisolering som är enkel

Läs mer

BO PÅ DAL BO PÅ DAL 1/5

BO PÅ DAL BO PÅ DAL 1/5 BO PÅ DAL Vi tror på ett vattennära leverne där de boende kan växa tillsammans med huset. Ett modernt boende som är miljösmart och identitetsskapande för både samhället och de personer som vill leva sitt

Läs mer

Energirapport. med energitips. Datum för besiktning: 2015-12-08. Fastighetsbeteckning: Härene 9:1. Södra Härene Lärarbostaden

Energirapport. med energitips. Datum för besiktning: 2015-12-08. Fastighetsbeteckning: Härene 9:1. Södra Härene Lärarbostaden Energirapport med energitips Datum för besiktning: 2015-12-08 Fastighetsbeteckning: Härene 9:1 Adress/ort: Södra Härene Lärarbostaden Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528) Företag: Eklund & Eklund

Läs mer

Nät till hus och trädgård

Nät till hus och trädgård Nät till hus och trädgård Stängselnät Bärnät Spaljénät Hönsnät/Lathyrusnät Uppbindningsnät Skuggnät Vindskyddsnät Gnagskydd Insektsnät Takrännenät Dagvattenmagasin www.expo-net.se Stängselnät EXPO-NET

Läs mer

PROJEKT. Golfbanor 2012 2012-09-12

PROJEKT. Golfbanor 2012 2012-09-12 PROJEKT Golfbanor 2012 2012-09-12 BESÖKSADRESS Hertig Johans torg 2 Skövde TELEFON 0500-49 36 30 FAX 0500-41 83 87 E-POST miljoskaraborg@skovde.se WEBBPLATS www.miljoskaraborg.se Resultat Alla golfbanor

Läs mer

Byggnation av en luftsolfångare

Byggnation av en luftsolfångare Sjöfartshögskolan Byggnation av en luftsolfångare Författare: Petter Backman Ronny Ottosson Driftteknikerprogammet 120 hp Examensarbete 6 hp Vårterminen 2013 Handledare: Jessica Kihlström Sjöfartshögskolan

Läs mer

Projektet Trulsibrunn

Projektet Trulsibrunn Projektet Trulsibrunn I ett nära och varmt samarbete med våra beställare Ingrid Kristensson och Jan Rosengren har vi ritat ett trähus med många detaljer, på den fina tomten längs Trulsibrunnsvägen i Höllviken.

Läs mer

UNDERHÅLLSHANDBOK BOSTÄDER OCH KOMMERSIELLA LOKALER. AB Gustaf Kähr Box 805 382 28 Nybro Tel 0481-460 00 Fax 0481-178 31 info@kahrs.se www.kahrs.

UNDERHÅLLSHANDBOK BOSTÄDER OCH KOMMERSIELLA LOKALER. AB Gustaf Kähr Box 805 382 28 Nybro Tel 0481-460 00 Fax 0481-178 31 info@kahrs.se www.kahrs. 2014-10 SE UNDERHÅLLSHANDBOK BOSTÄDER OCH KOMMERSIELLA LOKALER AB Gustaf Kähr Box 805 382 28 Nybro Tel 0481-460 00 Fax 0481-178 31 info@kahrs.se www.kahrs.se UNDERHÅLL AV KÄHRS TRÄGOLV 2 INNEHÅLL UNDERHÅLL

Läs mer

EN SUNDARE ARBETSMILJÖ MED BÄTTRE INOMHUSLUFT

EN SUNDARE ARBETSMILJÖ MED BÄTTRE INOMHUSLUFT EN SUNDARE ARBETSMILJÖ MED BÄTTRE INOMHUSLUFT LÖSNINGAR FÖR BÄTTRE INOMHUSLUFT LÖSNINGAR FÖR BÄTTRE INOMHUSLUFT Inomhusluften anses ha en direkt koppling till vår hälsa och vårt välbefinnande. Kvaliteten

Läs mer

Vårvinterstäda. Checklista för sköna trädgårdssysslor i februari mars

Vårvinterstäda. Checklista för sköna trädgårdssysslor i februari mars Vårvinterstäda Checklista för sköna trädgårdssysslor i februari mars GÖR EN SAK I TAGET Jag har funnit att det är mest effektivt att göra klart en typ av syssla över hela trädgården, innan jag går på nästa.

Läs mer

UnoTech. ett beprövat och säkert tätskikt för taket

UnoTech. ett beprövat och säkert tätskikt för taket UnoTech ett beprövat och säkert tätskikt för taket Det miljövänliga taket! Lugn, bara låt det regna och blåsa! Med ledord som robust, stabilt och tryggt har Mataki UnoTech genom åren utvecklats till ett

Läs mer

SKÖTSELPLAN. Funktionsbeskrivning för Haninges parkytor

SKÖTSELPLAN. Funktionsbeskrivning för Haninges parkytor SKÖTSELPLAN Funktionsbeskrivning för Haninges parkytor OM SKÖTSELPLANEN Stadsbyggnadsförvaltningens avdelning park och natur förvaltar Haninge kommuns detaljplanelagda park- och naturmark. Vi har både

Läs mer

STOLPBRYGGA º PLASTPONTONBRYGGA VATTENSKOTERBRYGGA º TILLBEHÖR ÄNDA SEDAN ÅR 1965

STOLPBRYGGA º PLASTPONTONBRYGGA VATTENSKOTERBRYGGA º TILLBEHÖR ÄNDA SEDAN ÅR 1965 STOLPBRYGGA º PLASTPONTONBRYGGA VATTENSKOTERBRYGGA º TILLBEHÖR ÄNDA SEDAN ÅR 1965 1 Njut av livet vid vattnet. Vad består din perfekta dag vid vattnet av? Båtliv, sol och bad, rekreation? Lip-Lap konstruerar

Läs mer

BRUKSANVISNING. ver. 1.2

BRUKSANVISNING. ver. 1.2 BRUKSANVISNING ver. 1.2 OBS Denna produkt är ämnad för barn över tre (3) år gamla. OBS Vi (Lillagunga) bär inget ansvar för eventuella olyckor eller skador som uppstått som följd av att ha missförstått

Läs mer

Tillväxtreglering utan kemikalier

Tillväxtreglering utan kemikalier Utgivningsdatum 2015-03-01 Tillväxtreglering utan kemikalier En stor del, av de kemikalier som används i konventionell krukväxtodling är retarderingsmedel. I en normal odling står retarderingsmedlena för

Läs mer

Puhtaiden vesien puolesta - opas jätevesien maailmaan

Puhtaiden vesien puolesta - opas jätevesien maailmaan Page 1 of 5 Bruks- och underhållsanvisningar för markbädd Markbädd Slamavskiljare Fördelningsbrunn Uppsamlingsrör Uppsamlingsbrunn Markbädd I en markbädd grundar sig reningen på en biologisk process som

Läs mer

BANBESÖKSRAPPORT Bolidens GK 2015-09-08

BANBESÖKSRAPPORT Bolidens GK 2015-09-08 BANBESÖKSRAPPORT 2015-09-08 Närvarande: Tomas Svahn Karl-Åke Johansson Boel Sandström Bankonsulent SGF Syfte med besöket Banbesök där vi resonerade kring gjorda skötselåtgärder under säsongen, samt undertecknad

Läs mer

Vintergarden. Överensstämmelse mellan hus och trädgård

Vintergarden. Överensstämmelse mellan hus och trädgård Vintergarden Överensstämmelse mellan hus och trädgård 2015 Vi är producent av uterum,aluminium snickerier och även atypiska tak och takfönster. Bolagets började 1996. Huvudprodukten är uterum. Dessa produceras

Läs mer

Plant in Pod växtskydd Instruktioner. garden care

Plant in Pod växtskydd Instruktioner. garden care Plant in Pod växtskydd Instruktioner garden care Läs denna instruktion grundligt före produkten används Inledning Produkten som du har i din hand är ett växtskydd, speciellt konstruerad för att förbättra

Läs mer

Plisségardiner. Unika uttryck för en personlig stil

Plisségardiner. Unika uttryck för en personlig stil Plisségardiner Unika uttryck för en personlig stil Förnya och förändra med vackra veck En plisségardin kombinerar på ett skönt sätt strama, raka linjer med mjuka och vackra tyger. Därför passar gardinen

Läs mer

Sioo impregnering. Effektivt träskydd perfekt för altanen, bryggan, panel m.m. Träskydd utan biocider och lösningsmedel

Sioo impregnering. Effektivt träskydd perfekt för altanen, bryggan, panel m.m. Träskydd utan biocider och lösningsmedel Sioo impregnering Effektivt träskydd perfekt för altanen, bryggan, panel m.m. Träskydd utan biocider och lösningsmedel Detta är Sioo impregnering Sioo impregnering är ett miljövänligt, vatten baserat system

Läs mer

Energirapport. med smarta tips. Fastighetsbeteckning: Ingarö-Långvik 1:366. Snösundsvägen 38 / Värmdö. Besiktigad av (certnr): Olle Lilja (5425)

Energirapport. med smarta tips. Fastighetsbeteckning: Ingarö-Långvik 1:366. Snösundsvägen 38 / Värmdö. Besiktigad av (certnr): Olle Lilja (5425) Energirapport med smarta tips Datum för besiktning: 2016-05-03 Fastighetsbeteckning: Ingarö-Långvik 1:366 Adress/ort: Snösundsvägen 38 / Värmdö Besiktigad av (certnr): Olle Lilja (5425) Företag: Eklund

Läs mer

Klimatförändringarnas effekter inom byggnader och byggnadskonstruktion samt möjliga åtgärdsbehov

Klimatförändringarnas effekter inom byggnader och byggnadskonstruktion samt möjliga åtgärdsbehov Klimatförändringarnas effekter inom byggnader och byggnadskonstruktion samt möjliga åtgärdsbehov Slutrapport Arbetsgrupp för klimatanpassning inom byggnader och byggnadskonstruktion (augusti 2011 februari

Läs mer

Några tips på hur man kan arbeta med fjärilar i skola och förskola

Några tips på hur man kan arbeta med fjärilar i skola och förskola Några tips på hur man kan arbeta med fjärilar i skola och förskola 1. Hur ser en fjäril? har så kallade fasettögon som är sammansatta av upp till 17 000 delögon. Detta ger fjärilen ett mosaikseende. Måla

Läs mer

Svenska Geotec AB. Svenska Geotec AB. Installationsanvisning för Bentomat

Svenska Geotec AB. Svenska Geotec AB. Installationsanvisning för Bentomat Svenska Installationsanvisning för Bentomat 1 INTRODUKTION 1.1 Detta är en översiktlig beskrivning av hur man bäst hanterar och installerar CETCOs GCL (Geosynthetic Clay Liners) 1. 1.2 Vid frågor eller

Läs mer

Träd & Dagvatten. Stockholm Stad Trafikkontoret

Träd & Dagvatten. Stockholm Stad Trafikkontoret Träd & Dagvatten Örjan Stål VIÖSAB orjan.stal@viosab.se Björn Embrén Trädexpert Stockholm Stad Trafikkontoret bjorn.embren@stockholm.se Fungerar gröna infiltrationstråk som bra växtbäddar för träd? Varför

Läs mer

TAKTÄCKNINGSSYSTEM MED

TAKTÄCKNINGSSYSTEM MED MINERAL TAKTÄCKNINGSSYSTEM MED MINERAL A. MATERIALSPECIFIKATION B. PROJEKT OCH MONTAGEANVISNINGAR C. DETALJRITNINGAR Hägersten 2014 februari A. MATERIALSPECIFIKATION 1. TEKNISK BESKRIVNING 2. EGENSKAPSSPECIFIKATION

Läs mer

Bruksanvisning för gasolkamin

Bruksanvisning för gasolkamin Bruksanvisning för gasolkamin 430-042 Bruksanvisning i original 21.03.2013 Jula AB SÄKERHETSANVISNINGAR Läs bruksanvisningen noggrant innan användning! Läs bruksanvisningen innan du använder värmaren.

Läs mer

Bostadsaggregat RECOM 4. Experter på inneklimat i lågenergihus

Bostadsaggregat RECOM 4. Experter på inneklimat i lågenergihus Experter på inneklimat i lågenergihus ... sid. 3 Om aggregatet... sid. 4 Prestanda... sid. 5 Tekniska data... sid. 6 Mått... sid. 7 Ventilation & värmeåtervinning... sid. 7 Komponenter... sid. 8 Tillbehör...

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2016-01-26 Fastighetsbeteckning: Hötofta 18:22 Adress/ort: Norra Hötoftavägen 174, Vellinge Besiktigad av (certnr): Caspar Skog (5449) Företag:

Läs mer

Profila RS: Den perfekta multihusbilen

Profila RS: Den perfekta multihusbilen 14 Eura Mobil 2013/2014 NYHET Profila RS: Den perfekta multihusbilen Du letar efter en husbil som har många goda egenskaper: den ska vara så låg som en halvintegrerad och samtidigt ha ett förvaringsutrymme

Läs mer

RIBUSS 14 Riktlinjer för utformning av gator och vägar med hänsyn till busstrafik, SL

RIBUSS 14 Riktlinjer för utformning av gator och vägar med hänsyn till busstrafik, SL KAPITEL 6 PARK 6.1 Ledande dokument RIBUSS 14 Riktlinjer för utformning av gator och vägar med hänsyn till busstrafik, SL VGU Krav för vägars och gators utformning, Trafikverkets publikation 2012:179 TRVK

Läs mer

Jordbruksinformation 9 2010. Starta eko Potatis

Jordbruksinformation 9 2010. Starta eko Potatis Jordbruksinformation 9 2010 Starta eko Potatis Börja odla ekologisk potatis Text och foto (där inget annat anges): Katarina Holstmark, Jordbruksverket Foto omslag (vänster): Åsa Rölin Det finns en efterfrågan

Läs mer

Beräkna därefter fukthalten genom att dividera mängden avdunstat vatten med total mängd ved, inkl. vatten.

Beräkna därefter fukthalten genom att dividera mängden avdunstat vatten med total mängd ved, inkl. vatten. Eldningsinstruktion Eldningsinstruktion Tack för ditt köp av en kamin från Kaminexperten och vi hoppas att du får mycket glädje av din nya kamin. I detta häftet hittar viktig information om hur du hanterar

Läs mer

Bosch Compress 5000/7000 AA Luft/luftvärmepumpar för nordiskt klimat

Bosch Compress 5000/7000 AA Luft/luftvärmepumpar för nordiskt klimat osch Compress 5000/7000 Luft/luftvärmepumpar för nordiskt klimat Vill du ha extra trygghet när du istallerar en osch värmepump? Då ska du välja en VärmePartner. De är installatörer med stor erfarenhet

Läs mer

Trygga och klimatsmarta byggelement. KOLJERN är en del av FOAMGLAS www.koljern.se

Trygga och klimatsmarta byggelement. KOLJERN är en del av FOAMGLAS www.koljern.se Trygga och klimatsmarta byggelement KOLJERN är en del av FOAMGLAS www.koljern.se Grunder, Väggar, Tak och Terrasselement... Världsledande teknik i långsiktigt miljöbyggande. Högsta miljövärdering och kvalitet.

Läs mer

Bara Växtvägg Vertikalt växande miljö

Bara Växtvägg Vertikalt växande miljö Vertikalt växande miljö Bara väggen vertikalt växande miljö både inomhus och utomhus Gröna och växande väggar inomhus och utomhus. Med kan drömmen bli verklighet. Mer växtlighet inomhus och utomhus i stadsmiljö

Läs mer

Skapa utemiljöer i trä Låt dig inspireras!

Skapa utemiljöer i trä Låt dig inspireras! Skapa utemiljöer i trä Låt dig inspireras! Kärlek till hållbarhet Från skog till tryckimpregnerat Brunt eller grönt? En smaksak. För att skapa material till en härlig uteplats eller ett stabilt staket

Läs mer

Utvärdering till möjlighet för flytt och skydd av träd

Utvärdering till möjlighet för flytt och skydd av träd SKYDD AV TRÄD FLODA CENTRUM 001-040 Lerums Kommun Vegetation & Infrastruktur AB Utvärdering till möjlighet för flytt och skydd av träd Bakgrund Skrivandes var på syn vid Floda Centrum Lerums kommun 2014-02-27.

Läs mer

Bruksanvisning. Bestic software version 1.0-2.0. Äthjälpmedel. Internet: www.bestic.se

Bruksanvisning. Bestic software version 1.0-2.0. Äthjälpmedel. Internet: www.bestic.se Bruksanvisning Bestic software version 1.0-2.0 Äthjälpmedel Sida 1 (20) Innehållsförteckning 1. Introduktion 2. Säkerhet 3. Produktöversikt 4. Handhavande 5. Äta med Bestic 6. Skötselråd 7. Transport och

Läs mer

Framtidens gröna städer

Framtidens gröna städer 4 Gröna systemlösningar Vegetationsteknik går ut på att använda växter för att lösa tekniska problem. Genom att utnyttja växternas naturliga egenskaper kan man angripa olika miljörelaterade problem i exempelvis

Läs mer

Flytande golv 8, 12, 18

Flytande golv 8, 12, 18 Flytande golv 8, 12, 18 Fördelar Låg bygghöjd, endast 9, 14 resp. 18 mm Hög tryckhållfasthet möjliggör tunna övergolv Kan anslutas till alla vattenburna värmekällor Kan läggas på befintligt golv Ekonomiskt

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-12-11 Fastighetsbeteckning: Vinstorp 34:24 Adress/ort: Hjortrongatan 6, Lomma Besiktigad av (certnr): Caspar Skog (5449) Företag: Eklund

Läs mer

Behovsbedömning och identifiering av viktiga miljöaspekter. Detaljplan Dioriten1/Grönstenen 4, Storvreten. Tumba 2014-02-14

Behovsbedömning och identifiering av viktiga miljöaspekter. Detaljplan Dioriten1/Grönstenen 4, Storvreten. Tumba 2014-02-14 Behovsbedömning och identifiering av viktiga miljöaspekter Detaljplan Dioriten1/Grönstenen 4, Storvreten Tumba 2014-02-14 Förord Följande behovsbedömning av detaljplan för Dioriten1/Grönstenen 4 i Storvreten

Läs mer

Ny personal- och kontorsbyggnad. Karta över återvinningscentralen

Ny personal- och kontorsbyggnad. Karta över återvinningscentralen EkoParken på Österröd består av Återvinningscentralen, Ekohuset som innehåller utställnings- och undervisningslokaler, naturstig och det centrala avloppsreningsverket. I samband med nybyggnad av personallokaler

Läs mer

Det alternativa uppvärmningssystemet Modernt och effektivt.

Det alternativa uppvärmningssystemet Modernt och effektivt. Det alternativa uppvärmningssystemet Modernt och effektivt. www.infranomic.se 2 Naturlig värme med Infranomic Infranomic Den alternativa Värmeteknologin Trots kall lufttemperatur så värmer lägerelden och

Läs mer

Föregående. Modul: Användningsområde, Produkt, System

Föregående. Modul: Användningsområde, Produkt, System ##~~Do not edit this line.1~~## Protan ##~~Do not edit this line.189.0~~## Meny Punkt 1 - Användningsområden ##~~Do not edit this line.189.1~~## Meny Punkt 2 - Produkter ##~~Do not edit this line.189.2~~##

Läs mer

Icopal Takpapp, Shingel, Takavvattning, Tillbehör. Shingel och takpapp Kompletta system för yttertak

Icopal Takpapp, Shingel, Takavvattning, Tillbehör. Shingel och takpapp Kompletta system för yttertak Icopal Takpapp, Shingel, Takavvattning, Tillbehör Shingel och takpapp Kompletta system för yttertak 1 Kompromissa aldrig med takets kvalitet Innehåll Sida Icopal Shingel 3 Icopal Takpapp 4-5 Tillbehör

Läs mer

Gröna ytor på väggar och tak fuktsäkerhet i samband med ventilerade, lätta konstruktioner

Gröna ytor på väggar och tak fuktsäkerhet i samband med ventilerade, lätta konstruktioner Gröna ytor på väggar och tak fuktsäkerhet i samband med ventilerade, lätta konstruktioner Finansiering från SBUF Samfinansiering från Vinnova via C/O City Fuktcentrums infodag, Lund 2014-11-21 Carl-Magnus

Läs mer

Tänk i mindre banor och förbättra byggandet, miljön och klimatet.

Tänk i mindre banor och förbättra byggandet, miljön och klimatet. Tänk i mindre banor och förbättra byggandet, miljön och klimatet. Think Less. Vi förenklar byggandet Hur kan det löna sig att tänka i mindre banor? För att mindre är mer. Speciellt när du använder Lindabs

Läs mer

OGRÄSET. En paviljong i parken. Lunds Konst/Designskola 2014 OGRÄSET. ARKITEKTURPROJEKT 2014 LUNDS KONST/DESIGNSKOLA. Alexandra Nylander

OGRÄSET. En paviljong i parken. Lunds Konst/Designskola 2014 OGRÄSET. ARKITEKTURPROJEKT 2014 LUNDS KONST/DESIGNSKOLA. Alexandra Nylander OGRÄSET En paviljong i parken Lunds Konst/Designskola 2014 Alexandra Nylander PROJEKTBESKRIVNING Arkitekturprojektet går ut på att studera och formge en mindre paviljong där du tar hänsyn till estetik,

Läs mer

Your travel companion Member of Isabella Group [ ]

Your travel companion Member of Isabella Group [ ] Copyright 2007 Ventura Camping A/S. All rights reserved. Your travel companion Member of Isabella Group ÅTERFÖRSÄLJARE [ ] Importör: KAMA Fritid AB Box 114 560 27 Tenhult Tfn 036-353 700 Fax 036-353 720

Läs mer

Teknos utomhusfärger

Teknos utomhusfärger Teknos utomhusfärger Vårda ditt hus med kärlek. Att underhålla och skydda huset är nödvändigt. Men se det som en möjlighet att förändra, förbättra och förnya! Att måla huset är att sköta om det, att bry

Läs mer

Bra vallfoder till mjölkkor

Bra vallfoder till mjölkkor Bra vallfoder till mjölkkor Foto: Jordbruksverket Jordbruksinformation 10-2014 Bra vallfoder till mjölkkor Text: Dan-Axel Danielsson, Jordbruksverket Vallen är grundstommen i ekologiska mjölkkors foderstat.

Läs mer

Pellets. naturlig värme. Information från Pellsam om bekväm, kostnadseffektiv och miljövänlig villavärme. www.pellsam.se

Pellets. naturlig värme. Information från Pellsam om bekväm, kostnadseffektiv och miljövänlig villavärme. www.pellsam.se Pellets naturlig värme Information från Pellsam om bekväm, kostnadseffektiv och miljövänlig villavärme www.pellsam.se Pellets naturlig värme Pellets är en naturlig uppvärmningsform som kombinerar en mycket

Läs mer

Skansens hägnader. En promenad för dig som vill veta mer om olika typer av gärdesgårdar och hägnader

Skansens hägnader. En promenad för dig som vill veta mer om olika typer av gärdesgårdar och hägnader Skansens hägnader En promenad för dig som vill veta mer om olika typer av gärdesgårdar och hägnader Så länge människan brukat jorden och hållit djur har det också funnits ett behov av att skydda odlingar

Läs mer

eq Luftbehandlingsaggregat Nya Semco Roterande Värmeväxlare med marknadens bästa kylåtervinning

eq Luftbehandlingsaggregat Nya Semco Roterande Värmeväxlare med marknadens bästa kylåtervinning eq Luftbehandlingsaggregat Nya Semco Roterande Värmeväxlare med marknadens bästa kylåtervinning Två av de viktigaste faktorerna som påverkar inomhusluft är lufttemperaturen och luftfuktigheten, men att

Läs mer

SYSTEMLÖSNINGAR FÖR GRÖNA ANLÄGGNINGAR/TAK Minnesanteckningar från studiebesök av gröna anläggningar på tak i Basel och Zürich - maj 2016

SYSTEMLÖSNINGAR FÖR GRÖNA ANLÄGGNINGAR/TAK Minnesanteckningar från studiebesök av gröna anläggningar på tak i Basel och Zürich - maj 2016 SYSTEMLÖSNINGAR FÖR GRÖNA ANLÄGGNINGAR/TAK Minnesanteckningar från studiebesök av gröna anläggningar på tak i Basel och Zürich - maj 2016 Vinnova Utmaningsdriven Innovation Hållbara attraktiva städer CBI

Läs mer

informerar om LOD Lokalt Omhändertagande av Dagvatten

informerar om LOD Lokalt Omhändertagande av Dagvatten informerar om LOD Lokalt Omhändertagande av Dagvatten 1 Bild 1. Exempel på bra vattenavledning från hus. Utfört med betongränna och lite makadam i änden för att slippa eventuell jorderosion. Bild 2. Ett

Läs mer

TORRA ÖGON. Vad är torra ögon?

TORRA ÖGON. Vad är torra ögon? TORRA ÖGON Vad är torra ögon? Normalt har ögat en fuktig yta. Det är täckt av ett tunt skikt av geléaktig tårvätska. På ögats yta utsöndras ständigt mer av detta "smörjmedel", som är olika den vattenliknande

Läs mer

Höstnyheter 2015 Vi presenterar 24 olika höstlöks nyheter och 3 nya vitlökar. 27 goda orasaker att plantera lök i höst. eller. www.exoticgarden.

Höstnyheter 2015 Vi presenterar 24 olika höstlöks nyheter och 3 nya vitlökar. 27 goda orasaker att plantera lök i höst. eller. www.exoticgarden. 2015, Exotic Garden Höstnyheter 2015 Vi presenterar 24 olika höstlöks nyheter och 3 nya vitlökar eller 27 goda orasaker att plantera lök i höst Darwinhybridtulpanerna är kraftiga och ståtliga, ca 60 cm

Läs mer

Innehållsförteckning Biolan Suotis del- och reservdelsförteckning... 2

Innehållsförteckning Biolan Suotis del- och reservdelsförteckning... 2 SUOTIS INSTALLATIONS-, BRUKS- OCH UNDERHÅLLSANVISNINGAR Tillverkningsnummer Monterad av Tillverkningsdag Försäljarens stämpel, underskrift och köpdag Innehållsförteckning Biolan Suotis del- och reservdelsförteckning...

Läs mer

Bruksanvisning för gasolkamin 430-045

Bruksanvisning för gasolkamin 430-045 Bruksanvisning för gasolkamin 430-045 Värna om miljön! Får ej slängas bland hushållssopor! Denna produkt innehåller elektriska eller elektroniska komponenter som skall återvinnas. Lämna produkten för återvinning

Läs mer

FRAMHÄV FASADEN MED STENI COLOUR INNEHÅLL. 02 Framtidens fasadskiva 06 En skola som skiljer sig från mängden 08 Produktfördelar 14 Låt dig inspireras

FRAMHÄV FASADEN MED STENI COLOUR INNEHÅLL. 02 Framtidens fasadskiva 06 En skola som skiljer sig från mängden 08 Produktfördelar 14 Låt dig inspireras FRAMHÄV FASADEN MED STENI COLOUR INNEHÅLL 02 Framtidens fasadskiva 06 En skola som skiljer sig från mängden 08 Produktfördelar 14 Låt dig inspireras 2 FRAMTIDENS FASADSKIVA Fuktbeständig Miljövänlig UV-beständig

Läs mer

BRUKSANVISNING. Mobil luftkonditionering

BRUKSANVISNING. Mobil luftkonditionering BRUKSANVISNING Mobil luftkonditionering Modell No: 360008/ 360010 Vi rekommenderar att du läser instruktionerna noga innan du använder produkten. Bevara instruktionerna på en trygg plats, eftersom du kan

Läs mer

Kompostera mera. Komposten. Trädgårdskomposten... 1. Kompostbehållaren... 1. Kompostera så här... 1. Livet i komposten... 2

Kompostera mera. Komposten. Trädgårdskomposten... 1. Kompostbehållaren... 1. Kompostera så här... 1. Livet i komposten... 2 Komposten Innehåll Trädgårdskomposten... 1 Kompostbehållaren... 1 Kompostera så här... 1 Livet i komposten... 2 När det inte fungerar... 2 Hushållskomposten... 2 Problem med hushållskomposten... 4 Varmbänk

Läs mer

Tack för att du valt en produkt från HELITE. Läs denna bruksanvisning noggrant för att få största möjliga glädje av din Helite-produkt.

Tack för att du valt en produkt från HELITE. Läs denna bruksanvisning noggrant för att få största möjliga glädje av din Helite-produkt. Helite Airbag-plagg Användarhandbok Tack för att du valt en produkt från HELITE. Läs denna bruksanvisning noggrant för att få största möjliga glädje av din Helite-produkt. Innehåll 1. Säkerhetsföreskrifter...

Läs mer

Fö 6 20080207 Inspelningsrummet. [Everest kapitel 20 och 22-24]

Fö 6 20080207 Inspelningsrummet. [Everest kapitel 20 och 22-24] ETE319 VT08 Fö 6 20080207 Inspelningsrummet [Everest kapitel 20 och 22-24] Det krävs en rad olika övervägande för att bygga ett lyckat inspelningsrum. Hur rummet skall konstrueras och se ut beror till

Läs mer

Bruksanvisning EuroFire mod 2080-84.

Bruksanvisning EuroFire mod 2080-84. 1(6) Rev 1 Bruksanvisning EuroFire mod 2080-84. Tack för att ni valde en EuroFire Kamin som värmekälla i ert hem, vi hoppas att ni skall få mycket glädje av detta val. Var vänlig och förvara dessa informationsblad

Läs mer

En naturprodukt. Jute Cork Trämjöl Harts

En naturprodukt. Jute Cork Trämjöl Harts Lino Art Linea Lino Art Linea 01. Linoleum, en naturprodukt 02. DLW golvmaterial En stolt tradition 03. Kollektionen Lino Art Linea 04. Tekniska data 05. LPX Enkel rengöring 06. Användningsområden 07.

Läs mer

Reglerbar dränering mindre kvävebelastning och högre skörd

Reglerbar dränering mindre kvävebelastning och högre skörd Reglerbar dränering mindre kvävebelastning och högre skörd Ingrid Wesström, SLU, Institutionen för markvetenskap, Box 7014, 750 07 Uppsala. Med dämningsbrunnar på stamledningarna kan grundvattennivån i

Läs mer

Solljusdriven husnummerslampa Version 06/05. Art.nr: 57 16 50. Avsedd användning

Solljusdriven husnummerslampa Version 06/05. Art.nr: 57 16 50. Avsedd användning ANVÄNDARMANUAL www.conrad.com Solljusdriven husnummerslampa Version 06/05 Avsedd användning Art.nr: 57 16 50 Säkerhetsföreskrifter Denna produkt är tänkt att användas för att lysa upp husnumret. Under

Läs mer

Bybladet. Oktober 2015

Bybladet. Oktober 2015 Bybladet Oktober 2015 Bybladet innehåller: Ordförande har ordet Städdagen hösten 2015 Fasadprojektet Takprojektet Byte av filter Möjlighet till fler nycklar Kostnad för borttappade brickor till tvättstugan

Läs mer

ECO-TAKFLÄKT. En avancerad och energisparande takfläkt med EC-motor. Garanterad VILPE -kvalitet:

ECO-TAKFLÄKT. En avancerad och energisparande takfläkt med EC-motor. Garanterad VILPE -kvalitet: ECO-TAKFLÄKT En avancerad och energisparande takfläkt med EC-motor Garanterad VILPE -kvalitet: - 1 års färggaranti - 2 års garanti för teknisk funktionalitet - 2 års garanti för elektriska delar VILPE

Läs mer