MUSIK MOTION DANS NATUR UNGDOMSGARDAR KONST TRAFIKVERKSAMHET SOMMAR VECKOSLUT MEDIER EVENEMANG KOM MED EGNA IDEER STAN AR MIN.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "MUSIK MOTION DANS NATUR UNGDOMSGARDAR KONST TRAFIKVERKSAMHET SOMMAR VECKOSLUT MEDIER EVENEMANG KOM MED EGNA IDEER STAN AR MIN."

Transkript

1 MUSIK MOTION DANS NATUR UNGDOMSGARDAR KONST TRAFIKVERKSAMHET SOMMAR VECKOSLUT MEDIER EVENEMANG KOM MED EGNA IDEER STAN AR MIN.

2 VAD DA FOR UNGDOMSCENTRAL? Cirka 60 ungdomsgårdar och ungdomslokaler, tiotals hobbyalternativ, festivaler, veckosluts- och semesteraktiviteter, kurser, läger, internationella utbyten, möjligheter att påverka, stöd, hjälp och råd. Ungdomscentralen arbetar tillsammans med unga och på deras villkor. Vi har säkert någon aktivitet du tycker om, och om inte, så kan du själv påverka ungdomscentralens verksamhet och komma med egna idéer. För att komma med behöver du ett kostnadsfritt medlemskort som du får på ungdomsgården! Du hittar information också på svenska på adressen nuoriso.hel.fi. Klicka på sidans högra övre kant på svenska.

3 MUSIK Demostudior, replokaler, undervisning i musik, band- och klubbkvällar, dj-kurser, kulturarenan Gloria HELSINKI FREEDOM RECORDS på aktivitetscentret Happi är en icke-vinstdrivande skivsammanslutning som fokuserar på rap och hip hop och vars ljud- och demostudior medlemmarna får använda avgiftsfritt. HFR lyfter fram unga lovande artister utan långa och bindande avtal. Bland annat MIKAEL GABRIEL och FLOWBOYSFAM fick sitt genombrott via HFR. Läs mera om HFR och om ungdomcentralens andra demostudion på nätet: NUORISO.HEL.FI (endast på finska)

4 MOTION Hitta ditt alternativ bland tiotals olika sportgrenar: fotboll, nattbasket, skejtning, BMX, klättring, innebandy... Helsingfors nätverk av skateboardparker är unikt, ett tjugotal skateparker från MICROPOLIS I DJURGARDEN till Finlands största skateinnehall i LUUPPI AKTIVITETSCENTRET i Gårdsbacka.

5 DANS Du kan syssla med dans under ledning av toppdansare överallt i Helsingfors. Ungdomscentralen ordnar dansundervisning i allt från hip hop och disco dance till från breakdance och bollywood. Av ungdomscentralens verksamhetsställen erbjuder DA-TEAM på ungdomsgården i Böle det största utbudet av danslektioner. Det är känt för sitt mångsidiga dansutbud och sina kompetenta danslärare. Exempel på dansgrenar är DISCO, VOGUE, OLIKA STREET- OCH SHOWDANCESTILAR. Det ordnas danslektioner för alla, allt från nybörjare till mera avancerade.

6 NA TUR På ungdomsgårdarna har du möjlighet att verkligen göra bra saker och påverka. Vi strävar efter en etiskt hållbar konsumtion i all vår verksamhet börjande med sorteringen av avfallet. Du kan ha en prylbytardag eller en Rejäl Handelsvecka. Under Hyvis-veckan hjälper vi till exempel genom att samla ihop ryggsäckar med skolutrustning för skolbarn i Karelen. MERIHARJU NATURHUS som har specialiserat sig på natur- och miljöverksamhet ligger mitt i en tallskog i Nybonds i närheten av havet. Naturhuset främjar en hållbar livsstil och där ordnas naturskoldagar för skolelever, samt olika evenemang. Naturhuset har en egen blogg i vilken man informerar om aktuella evenemang och varje vecka ger tips och information om naturteman under rubriken Viikon väläys. NUORISO.HEL.FI/LUONTOTALO (på finska)

7 I PAULIGS VILLA i Tölö finns prylförrådet Wempaimisto som lånar ut campingutrustning till ungdomar. Utlåningen är gratis med ungdomscentralens medlemskort. På FALLKULLAS HUSDJURSGARD får du sköta får, getter, kor, kaniner, grisar och hästar m.m. samt delta i gårds- och trädgårdsarbetet. Fallkulla är också ett populärt utflyktsmål.

8 UNGDOMS- GARDAR

9 På de över 40 ungdomsgårdarna och större aktivitetscentren i Helsingfors kan du träffa kompisar, spela pingis och biljard, brädspel och med spelkonsoler eller bara chilla. På ungdomsgårdarna ordnas även många slags aktiviteter, allt från kockklubbar till väggklättring. Det finns fyra svenska ungdomsgårdar i Helsingfors, i Tölö, Munksnäs, Nordsjö och Drumsö. Råd och stöd får du från Unginfo, Luckan. Via ungdomsgårdarna har du möjlighet att träffa andra ungdomar och bekanta dig med deras liv till exempel i Tyskland, Storbritannien eller Spanien. På motsvarande sätt kan du och din grupp ordna besök för europeiska ungdomar till exempel i form av internationella läger. Kontakta ungdomsgården och fråga mer! Kontakta ungdomsgården och fråga mer!

10 KONST Värkkäämö är en hantverks- och bildkonstverkstad vid de ungas aktivitetscentret HAPPI. På Värkkäämö kan du delta i ledda kurser, genomföra egna hantverksprojekt, reservera lokaler för självständig verksamhet samt använda verktyg och material. Värkkäämö lämpar sig utmärkt till exempel för textiltryck, tillverkning av tryckramar, textilarbeten och målning. Du kan skapa konst även på flera ungdomsgårdar. NARRI gör dig bekant med teaterkonst med hjälp av improvisation, muntlig framställning, ljud, rörelse och känslor och naturligtvis under professionell ledring. Om du är intresserad av teater kom med! Även några ungdomsgårdar har dramaklubbar.

11 KRUT FRITT FRAM FOR EGNA IDEER Krut är ett eget system för påverkan för Helsingfors ungdomar. Du kan påverka med hjälp av Krut till exempel genom att lämna in ett initiativ via initiativverktyget på Kruts webbplats, ställa upp som kandidat till kärngruppen eller genom att rösta i valet till Kruts kärngrupp, grunda en verksamhetsgrupp och delta i diskussionen under mötet med beslutsfattarna. Det stora påverkningsevenemanget, KRUTEXPO, erbjuder verkstäder, diskussioner, mycket att göra, inlärning och påverkan. KRUTS KARNGRUPP är en grupp på tjugo åringar som väljs årligen. KARNGRUPPEN är en länk mellan beslutsfattarna och ungdomarna i Helsingfors och den ser till att de unga får sin röst hörd i Helsingfors. Mer information: RUUTI.NET/SV

12 TRAFIK- VERKSAMHET I Tattarmossens trafikutbildningsområde för unga finns en gokartbana och en bana för radiostyrda bilar, ett område för mopedträning och en terrängbana för cyklister. I motorhallarna i Tattarmossen och Sockenbacka och i mopedhallarna i Bocksbacka och i Rastis finns utrustning och du får handledning om du vill reparera ditt eget fordon. MOBIILIMOTTIS är en cirkulerande mopedverkstad i huvudstadsregionen. Hos oss kan du fixa din moped, få råd och träffa andra mopedister. Mobiilimottis är verksamt från april till oktober. Närmare information om tidtabellerna och hållplatserna finns på Mobiilimottis Facebooksida.

13 SOMMAR Om du saknar någonting att göra kan du välja bland några hundra läger, kurser och andra sommaraktiviteter. Hur skulle det vara med en kurs i graffiti, ett bandläger eller ett gokartläger? Kolla sommaraktiviteterna redan på förhand på webbplatsen HARRASTUSHAKU.FI. RONNBACKA UNGDOMSPARK är en perfekt plats att tillbringa sommardagar på. I parken finns en freestylepark, en allaktivitetsarena, RockAreena och Pihlis Café och där ordnas både större och mindre evenemang och kurser. NUORISO.HEL.FI/NUORISOPUISTO (på finska)

14 VECKOSLUT Flera ungdomsgårdar har öppet på fredags- och lördagskvällar. Ungdomarna står för atmosfären och innehållet, vilket gör kvällarna populära. På veckoslutskvällar ordnas till exempel nattcaféer, bandkvällar, diskon, evenemang, karaoke och andra temakvällar. Korgboll, musik och kompisar. NATTKORGBOLL spelas på fredags- och lördagskvällar. Bollar och annat som behövs finns på platsen. Under sommaren spelas bland annat på Medborgartorget vid Musikhuset och på Sandudds sandstrand. Kolla de exakta tiderna och platserna på Facebook genom att söka på Yökoripallo.

15 MEDIA Delta i LAN-kvällar eller lär dig att editera, fotografera och webbdesigna. Det finns alla slags möjligheter! AKTIVITETSCENTRET HAPPI är ett allaktivitetshus för media. I SPELHUSET får du spela, planera nya spel och sätta dig in i vad som är nytt i spelvärlden. På redaktionen DE UNGAS ROST görs material för de centrala riksomfattande medierna. På HATTUMEDIA kan du bland annat delta i flerkamerasändningar, evenemangsredaktioner, olika mediekurser eller göra egna radioprogram. Du kan även fördjupa dina mediekunskaper genom att avlägga HattuDiplomi-diplom. NUORISO.HEL.FI/HAPPI (på finska)

16

17 EVENEMANG Ungdomscentralen ordnar större och mindre kulturtillställningar och andra evenemang tillsammans med unga. Det största sportlovsevenemanget i Finland, REAKTORI, erbjuder till exempel idrotts-, hantverks- och spelrelaterade aktiviteter. Under festivalen LOISTEFESTARI får du uppleva glädjen av att uppträda och lyckas med teater, musik och dans. I talangjaktstävlingen Taito som ordnas mellan skolorna i Helsingfors vartannat år kan du se olika föreställningar från beatboxing till trolleritrick. Tävlingen är öppen för så gott som alla möjliga talanger. AANI JA VIMMA är den absoluta ettan bland bandtävlingar i Finland och för många har den öppnat vägen till stjärnorna. JUNNUVIMMA är den coolaste bandtävlingen för åriga. KRUTEXPO, årets slagkraftigaste dag för unga, samlar unga för att påverka, lära sig, ta ställning och ha roligt. Mer information: NUORISO.HEL.FI/TAPAHTUMAT

18

19 STOD, HJALP OCH RAD Ungdomscentralen hjälper till när livet inte går som planerat eller när du behöver hjälp eller råd inför framtiden. PULMAKULMA är en webbtjänst där du anonymt kan ställa frågor om allt möjligt till exempel om människorelationer. TYTTOJEN TALO är en pojkfri zon där alla flickor och unga kvinnor i åldern år är välkomna att tillbringa tid. Vi erbjuder även hobbygrupper och interaktiva tjejgrupper samt Pop In -sexualrådgivning. POIKIEN TALO är en plats för alla pojkar och unga män i åldern år. Där de kan diskutera frågor som är viktiga för dem med en pålitlig vuxen. Hos oss kan du även delta i olika grupper, läger och verkstäder samt anlita SexInfos tjänster. ASEMANSEUTU erbjuder i synnerhet mångkulturella ungdomar stöd och aktiviteter. Ungdomsledarna är verksamma i stadskärnan, Kampens köpcentrum och Walkers-huset. De uppmuntrar unga till exempel att söka viktiga tjänster och ägna sig åt fritidsintressen. Asemanseutu samarbetar med AsemanLapset ry.

20 STAN AR MIN Stan är min (Mun Stadi) finns på Facebook. Gilla oss och håll koll på vad som är på gång i Stadin. Hundratals avgiftsfria aktiviteter året runt..fi

Dethär tycker vi är viktigt! De ungas röst Ann Backman

Dethär tycker vi är viktigt! De ungas röst Ann Backman Dethär tycker vi är viktigt! De ungas röst Ann Backman En ungdomsgrupp i Österbotten Deltagare: 3 ungdomar, ålder: 15, 17 och 18 år. En ungdom var gruppansvarig och samlade ihop gruppen. Deltagarna fick

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Tjänsteskrivelse 1 (5)

Tjänsteskrivelse 1 (5) Tjänsteskrivelse 1 (5) 2010-09-08 FRN 2009/82 Fritidnämnden Redovisning av fritidsvanor bland barn och unga från vissa av Nackas särskolor Förslag till beslut Fritidsnämnden noterar informationen till

Läs mer

LAGSTADS SKOLAS FRITIDSVERKSAMHET FÖR LÅG och HÖGKLASSERNA LÄSÅRET 2014 2015

LAGSTADS SKOLAS FRITIDSVERKSAMHET FÖR LÅG och HÖGKLASSERNA LÄSÅRET 2014 2015 LAGSTADS SKOLAS FRITIDSVERKSAMHET FÖR LÅG och HÖGKLASSERNA LÄSÅRET 2014 2015 Bästa elever och föräldrar, På din fritid har Du som elev möjlighet att delta i olika aktiviteter och mångsidig verksamhet som

Läs mer

nivå 1 1. Du kan bli beroende av sociala medier. Det betyder att du hela tiden vill använda dem och att du inte kan sluta använda dem.

nivå 1 1. Du kan bli beroende av sociala medier. Det betyder att du hela tiden vill använda dem och att du inte kan sluta använda dem. nivå 1 1. Du kan bli beroende av sociala medier. Det betyder att du hela tiden vill använda dem och att du inte kan sluta använda dem. Om för mycket av din tid går till att vara på internet hinner du inte

Läs mer

SPORTLOVET 2013. Kom ihåg att avboka dig vid förhinder! *Lovisabor är försäkrade i de av staden ordnade evenemangen.

SPORTLOVET 2013. Kom ihåg att avboka dig vid förhinder! *Lovisabor är försäkrade i de av staden ordnade evenemangen. SPORTLOVET 2013 Kom ihåg att avboka dig vid förhinder! *Lovisabor är försäkrade i de av staden ordnade evenemangen. Tilläggsinformation för evenemangen i broschyren fås från: Bildningscentralen Karlskronabulevarden

Läs mer

SOMMARLOVSPROGRAM 2016

SOMMARLOVSPROGRAM 2016 SOMMARLOVSPROGRAM 2016 Woodlands klubb är platsen om du vill spela golf i sommar, oavsett om du spelat tidigare eller om du är nybörjare. Passen som heter träning är drop-in, medan passen som heter spel

Läs mer

Mötesplats Varberg I n f o r M a t I o n t I l l d I g s o M ä r n y I n f l y t t a d

Mötesplats Varberg I n f o r M a t I o n t I l l d I g s o M ä r n y I n f l y t t a d Mötesplats Varberg Information till dig som är nyinflyttad 1 Välkommen t Hej! Jag heter Ann-Charlotte Stenkil och är kommunstyrelsens ordförande här i Varberg. Vi är en kommun som växer och du är en av

Läs mer

Blå Stället SOMMARKUL I ANGEREDS STADSPARK 2015. Hej alla leksugna barn! För dig mellan 6-13 år. Allt är gratis! Vecka 26-32. Kl 13-16.

Blå Stället SOMMARKUL I ANGEREDS STADSPARK 2015. Hej alla leksugna barn! För dig mellan 6-13 år. Allt är gratis! Vecka 26-32. Kl 13-16. s SOMMARKUL I ANGEREDS STADSPARK 2015 För dig mellan 6-13 år. Allt är gratis! Vecka 26-32. Kl 13-16. Hej alla leksugna barn! Nu är det ÄNTLIGEN SOMMAR snart! Skolan är slut för denna gång och vi på kommer

Läs mer

MARIA. 12 16 Januari

MARIA. 12 16 Januari MARIA mininytt 12 16 Januari aktiviteter på MMK 7 9 januari LOKAL MÅNDAG TISDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG Aktiviteter Dansklubben 15.00 Film Frukt 16.00 16.00 16.00 16.00 UTE på skolgården SAL 3 Ute-lek Ute-lek

Läs mer

1 ATT TÄNKA PÅ FÖRE AVFÄRDEN 2 2 ATT ANLÄNDA TILL KØBENHAVN OCH CBS 2 3 PRAKTISKA RÅD 3 8 VARFÖR SKALL DU ÅKA TILL KÖPENHAMN? 6

1 ATT TÄNKA PÅ FÖRE AVFÄRDEN 2 2 ATT ANLÄNDA TILL KØBENHAVN OCH CBS 2 3 PRAKTISKA RÅD 3 8 VARFÖR SKALL DU ÅKA TILL KÖPENHAMN? 6 Våren 2005 1 ATT TÄNKA PÅ FÖRE AVFÄRDEN 2 2 ATT ANLÄNDA TILL KØBENHAVN OCH CBS 2 3 PRAKTISKA RÅD 3 4 STUDIER 3 5 KURSER 5 6 STUDIESOCIALT 6 7 FINANSIERING 6 8 VARFÖR SKALL DU ÅKA TILL KÖPENHAMN? 6 1 Att

Läs mer

Välkommen som förälder till barn i Lerums Tennisklubb

Välkommen som förälder till barn i Lerums Tennisklubb Välkommen som förälder till barn i Lerums Tennisklubb Vi tycker det är roligt att ditt barn valt att spela tennis i Lerums Tennisklubb. Något som förhoppningsvis kommer att pågå under många år framöver.

Läs mer

Elevkår, vadå? Varför elevkårsverksamhet?

Elevkår, vadå? Varför elevkårsverksamhet? Elevkår, vadå? Alla elever i skolan tillhör skolans elevkår, på samma sätt som att alla lärare i skolan tillhör skolans lärarkår. Genom en elevkår har eleverna ett representativt organ för att försvara

Läs mer

Kulturskolan. Skapande på din fritid

Kulturskolan. Skapande på din fritid Kulturskolan Skapande på din fritid Musik Teater Dans Konst Sång Musikal Cirkus Media Vi ger dig kunskap och inspiration på din fritid! På Kulturskolan ger vi dig möjligheter till eget konstnärligt skapande,

Läs mer

KONFIRMAND 2013/2014

KONFIRMAND 2013/2014 KONFIRMAND 2013/2014 Nyfiken på livet? Vad har du lärt dig under konfirmandtiden? Vad har varit det bästa med konfirmationen? Lägret och få träffa nya vänner. Ledarna. Att dansa! Lägret var underbart!

Läs mer

Ser nyhetsbrevet konstigt ut? Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare.

Ser nyhetsbrevet konstigt ut? Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare. Ser nyhetsbrevet konstigt ut? Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare. Hej! Vårterminen 2016 är igång och vi står inför ett spännande år! Redan nu kan vi tipsa om arrangemang och händelser som

Läs mer

FÖRETAGSAMHET LÖNAR SIG ALLTID

FÖRETAGSAMHET LÖNAR SIG ALLTID FÖRETAGSAMHET LÖNAR SIG ALLTID www.yrittajat.fi futureimagebank.com futureimagebank.com futureimagebank.com FÖRETAGSAMHET LÖNAR SIG ALLTID anvisningar för föreläsaren futureimagebank.com futureimagebank.com

Läs mer

www.workitsimple.se Lotta Carlberg, lotta@workitsimple.se, 070-204 19 07 2015 workitsimple Alla rättigheter reserverade

www.workitsimple.se Lotta Carlberg, lotta@workitsimple.se, 070-204 19 07 2015 workitsimple Alla rättigheter reserverade 1 2 30 sätt att få flera kunder till ditt företag. En Gratis guide av Lotta Carlberg företagsrådgivare och mentor på 3 När jag arbetar med mina kunder så går vi tillsammans igenom hur de kan få in nya

Läs mer

Vi vill veta vad tycker du om skolan

Vi vill veta vad tycker du om skolan Vi vill veta vad tycker du om skolan 1 1 Hur gammal är du? år 2 Är 1 2 du Flicka Pojke 3 Går du i skolår 1 4 2 5 3 6 4 Har du och dina föräldrar valt en annan skola än den som ligger närmast ditt hem?

Läs mer

laget? Viktiga frågor för vuxna inom barn- och ungdomsidrotten

laget? Viktiga frågor för vuxna inom barn- och ungdomsidrotten Toppa laget? Viktiga frågor för vuxna inom barn- och ungdomsidrotten Är det vanligt att barn- och ungdomslag toppas? * Vad säger barnen som spelar eller slutat spela i lag som toppats och hur resonerar

Läs mer

Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012

Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012 Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012 Sverige är ett populärt land! 2012 kommer YFU Sverige att ta emot totalt 76 utbytesstudenter varav 4 är sommarstudenter, 5 är halvårsstudenter och 67 är helårsstudenter.

Läs mer

Utbildningsprogrammet ljuddesign

Utbildningsprogrammet ljuddesign Val av nya studerande till Teaterhögskolan 2011 Utbildningsprogrammet för ljuddesign Treårig utbildning, 180 sp Utbildningsprogrammet för ljuddesign Treårig utbildning, 180 sp Den grundläggande uppgiften

Läs mer

Jag. Din familj och ditt hem. 2. Jag går i årskurs fyra fem. 1. Jag är en Flicka Pojke

Jag. Din familj och ditt hem. 2. Jag går i årskurs fyra fem. 1. Jag är en Flicka Pojke Frågeformulär Jag 1. Jag är en Flicka Pojke 2. Jag går i årskurs fyra fem Din familj och ditt hem 3. Hur bor du (om du bor på två ställen kan du kryssa i två rutor)? med mamma och pappa bara med mamma

Läs mer

Mata fåglar. Mata fåglar. Studiehandledning till. Mata. fåglar. Niklas Aronsson SOF. En studiehandledning från Studiefrämjandet

Mata fåglar. Mata fåglar. Studiehandledning till. Mata. fåglar. Niklas Aronsson SOF. En studiehandledning från Studiefrämjandet Mata fåglar Mata fåglar Studiehandledning till Mata SOF Niklas Aronsson fåglar En studiehandledning från Studiefrämjandet Vad är en studiecirkel? En studiecirkel är en liten grupp människor som samlas

Läs mer

Alla överens! Ingen under 18 år ska få tag på alkohol

Alla överens! Ingen under 18 år ska få tag på alkohol Alla överens! Ingen under 18 år ska få tag på alkohol Öckerömodellen Resultat från drogvaneundersökningar 21-214 i årskurs 7-9 Eva Malmqvist, Folkhälsosamordnare Rökning 21-214 Svar på frågan Har du rökt

Läs mer

Besöksnöjdhetsenkät avdelningen för Områdesutveckling vt 2016, SoF Innerstaden, barn, 2015 års resultat i blått

Besöksnöjdhetsenkät avdelningen för Områdesutveckling vt 2016, SoF Innerstaden, barn, 2015 års resultat i blått Besöksnöjdhetsenkät avdelningen för Områdesutveckling vt 2016, SoF Innerstaden, barn, 2015 års resultat i blått Påståenden (1 = stämmer sämst och 4 = stämmer bäst), 2015 års resultat i blått 1 De som jobbar

Läs mer

AWAY - A new WAY! Oy AWAY-Tourism Ab

AWAY - A new WAY! Oy AWAY-Tourism Ab AWAY - A new WAY!, grundat 1997 i Vasa, är ett programserviceföretag som specialiserat sig på att arrangera program, äventyr och oförglömliga upplevelser. Vårt omfattande kontaktnät ger oss möjlighet att

Läs mer

Handbook för kontaktpersoner

Handbook för kontaktpersoner Smokefree- tobaksfrihetstävlingar 2009 2010 Handbook för kontaktpersoner Kickan är cool! Kickan behöver varken cigg eller snus. Innehåll Till läsaren... 3 Anvisningar enligt tävlingsserier Klasstävling...

Läs mer

konfirmand 2010/2011 Nu är det din tur

konfirmand 2010/2011 Nu är det din tur konfirmand 2010/2011 Nu är det din tur 1 Nya kompisar, läger och gå på vatten Vi lever i en tid där vi möter många olika tankar värderingar och trosuppfattningar. Det kan vara positivt men också förvirrande.

Läs mer

INFLYTANDE PROJEKTET. unga i kulturplanerna

INFLYTANDE PROJEKTET. unga i kulturplanerna INFLYTANDE PROJEKTET unga i kulturplanerna Dalarna 2011-2012 Det här samarbetet handlar om att unga, som det pratas om och planeras för i kulturplanerna, själva ska få komma till tals. Att deras idéer

Läs mer

Arrangera i Glashuset 2014

Arrangera i Glashuset 2014 Arrangera i Glashuset 2014 Information för dig som vill eller ska arrangera aktiviteter i Glashuset. Glashusets mått Yta: 30m2 (5,5 x 5,5 m) Fönster: 29 (1,28 x 2,63 m) Målet med Umeå2014 Kulturhuvudstadsåret

Läs mer

Frågor och svar från inflytandeworkshopen i Linköping den 27 oktober 2012

Frågor och svar från inflytandeworkshopen i Linköping den 27 oktober 2012 i Östergötland den 27 oktober 2012 Deltagare Emma Palmkvist, 24 år, Linköping Ellinor Sundberg, 19 år, Finspång Mimmi Rosell, 24 år, Mjölby Diana Jonsson, 21 år, Åtvidaberg Emma Petersson, 18 år, Åtvidaberg

Läs mer

Jag. Din familj och ditt hem. 1. Jag är en Flicka Pojke. 2. Jag går i årskurs fyra fem sex

Jag. Din familj och ditt hem. 1. Jag är en Flicka Pojke. 2. Jag går i årskurs fyra fem sex 2008 Frågeformulär Jag 1. Jag är en Flicka Pojke 2. Jag går i årskurs fyra fem sex Din familj och ditt hem 3. Hur bor du (om du bor på två ställen kan du kryssa i två rutor)? med mamma och pappa bara med

Läs mer

Kultur- och fritidsvaneundersökningen

Kultur- och fritidsvaneundersökningen LERUM Kultur- och fritidsvaneundersökningen Frivan en källa att ösa ur Barn, kultur och natur ska göras till bärare av kommunens identitet Saxat ur kommunens inriktningsmål 2009-2011 Bakgrund Kultur- och

Läs mer

Gratis Sommarlovsaktiviteter i Lindesberg 2016

Gratis Sommarlovsaktiviteter i Lindesberg 2016 Gratis Sommarlovsaktiviteter i Lindesberg 2016 www.lindesberg.se/sommarlov Sommarlovsaktiviteter 2016 Lindesbergs kommun har fått statliga medel för att genomföra gratis sommarlovsaktiviteter för barn

Läs mer

Näringslivsavdelningen tipsar

Näringslivsavdelningen tipsar Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare Näringslivsavdelningen tipsar I nyhetsbrevet kan du läsa om: 24 april - Besöksnäringsfrukost 29 april - Hälsonätverksfrukost 8 maj - Företagarfrukost 8 maj

Läs mer

6 Foto: Anette Andersson

6 Foto: Anette Andersson 6 Foto: Anette Andersson Föräldrapress Nästan inga föräldrar anser att de själva sätter press på sina barn, men nästan hälften tycker att andra gör det. Din inställning och attityd avgör om ditt barn ska

Läs mer

På fritidsgår n kallar man inte nå n för hora. Fritidsgården en trygg plats för ungdomars

På fritidsgår n kallar man inte nå n för hora. Fritidsgården en trygg plats för ungdomars På fritidsgår n kallar man inte nå n för hora Fritidsgården en trygg plats för ungdomars Innehåll: Fritidsgård Vad menas med det? Vad står fritidsgård för? Vuxna med ansvar Fritidsledarens uppgift Vad

Läs mer

Enkät. Värderingar inom barn- och ungdomsidrott Högskolan Dalarna SISU Dalarna. Bakgrund. 1. Kön Kvinna Man. 2. Ålder...år

Enkät. Värderingar inom barn- och ungdomsidrott Högskolan Dalarna SISU Dalarna. Bakgrund. 1. Kön Kvinna Man. 2. Ålder...år Enkät Värderingar inom barn- och ungdomsidrott Högskolan Dalarna SISU Dalarna Bakgrund 1. Kön Kvinna Man 2. Ålder...år 3. Hur stor är den ort, där du verkar som tränare? Landsbygd/liten tätort upp till

Läs mer

Ungdomarnas Helsingfors

Ungdomarnas Helsingfors Ungdomarnas Helsingfors 1 2 Innehåll ungdomarnas Helsingfors 4 Helsingfors befolkning 5 Ungdomscentralens organisationsstruktur 5 Ungdomscentralen i siffror 5 Utrymme för unga 6 att höras och synas Verksamhetsidé

Läs mer

LÄNKTIPS. Vart kan jag få kontakt med andra i samma situation? Vart hittar jag kunskap?

LÄNKTIPS. Vart kan jag få kontakt med andra i samma situation? Vart hittar jag kunskap? LÄNKTIPS OM DEMENSSJUKDOM OCH OM ATT VARA ANHÖRIG Sammanställda av Jenny Eriksson föreläsare och Ung Anhörig Jenny@jeogonblick.se / www.jeogonblick.se :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Läs mer

Kulturama grundskolor Sveriges största center för estetiska utbildningar

Kulturama grundskolor Sveriges största center för estetiska utbildningar TEATER, DANS, MUSIK, SÅNG, BILD & FORM Årskurs 4 9 Kulturama grundskolor Sveriges största center för estetiska utbildningar Välkommen på ÖPPET HUS! Läs mer på sid 3 Det ska vara ROLIGT att gå i skolan!

Läs mer

Ungdomsenkät Om mig 1

Ungdomsenkät Om mig 1 Ungdomsenkät Om mig 1 Om mig Det här är en enkät med frågor om hur du mår och vad du gillar att göra. Enkäten har tagits fram tillsammans med andra ungdomar i Östergötland och kommer att användas så att

Läs mer

Vi träffas i Elsas hus!

Vi träffas i Elsas hus! Vi träffas i Elsas hus! Övningar till kapitel 2. I Textförståelse Läs först texten och svara muntligt/skriftligt på innehållsfrågorna. 1. Vad brukar Susanna göra på sin fritid? 2. Vad handlar bloggen Bonjour

Läs mer

FINSKA, MODERSMÅLSINRIKTAD A-LÄROKURS I ÅRSKURS 7 9 Läroämnets uppdrag Språk är en förutsättning för lärande och tänkande. Språket är närvarande i

FINSKA, MODERSMÅLSINRIKTAD A-LÄROKURS I ÅRSKURS 7 9 Läroämnets uppdrag Språk är en förutsättning för lärande och tänkande. Språket är närvarande i FINSKA, MODERSMÅLSINRIKTAD A-LÄROKURS I ÅRSKURS 7 9 Läroämnets uppdrag Språk är en förutsättning för lärande och tänkande. Språket är närvarande i all verksamhet i skolan och alla lärare är språklärare.

Läs mer

Användningsområde för digitalt verktyg

Användningsområde för digitalt verktyg Användningsområde för digitalt verktyg Som slutuppgift har jag valt att presentera hur man skapar en facebookgrupp och varför jag använder en sådan. Jag valde detta område för att jag har använt mig av

Läs mer

Hälsoteket i Angered

Hälsoteket i Angered A K T I V I T E T S P R O G R A M V I N T ER Hälsoteket i Angered VÅR 206 25 januari 23 juni VÅ R H Ö ST S O M M A R Lina Helena Ulrika Jennifer Mageda INNEHÅLL SID Drop-in hälsa och FaR Fysisk aktivitet

Läs mer

Kultur- och fritidsvaneundersökning 2012

Kultur- och fritidsvaneundersökning 2012 Kultur- och fritidsvaneundersökning 2012 Kunskapen om vilka som är brukare inom kultur- och fritidsområdet går inte att få fram på samma enkla sätt som inom barnomsorgens och skolans verksamhet där barn/elever

Läs mer

SLUTA SKJUTA UPP OM UPPSKJUTARBETEENDE OCH KONSTEN ATT SLUTA SKJUTA UPP OLA OLEFELDT OLA.OLEFELDT@MAH.SE STUDENTHÄLSAN

SLUTA SKJUTA UPP OM UPPSKJUTARBETEENDE OCH KONSTEN ATT SLUTA SKJUTA UPP OLA OLEFELDT OLA.OLEFELDT@MAH.SE STUDENTHÄLSAN SLUTA SKJUTA UPP OM UPPSKJUTARBETEENDE OCH KONSTEN ATT SLUTA SKJUTA UPP OLA OLEFELDT OLA.OLEFELDT@MAH.SE STUDENTHÄLSAN DAGENS AGENDA Vad är prokrastinering och varför skjuter vi upp? Uppskjutarbeteende

Läs mer

MAGISTERSTUDIER I DRAMATURGI

MAGISTERSTUDIER I DRAMATURGI Val av nya studerande till Konstuniversitetets Teaterhögskolan 2016 MAGISTERSTUDIER I DRAMATURGI Tvåårig utbildning, 120 sp Magisterstudierna i dramaturgi är tvååriga och innebär heltidsstudier. Den som

Läs mer

Gymnasiesärskolans. Naturbruksprogram. Öknaskolan

Gymnasiesärskolans. Naturbruksprogram. Öknaskolan Gymnasiesärskolans Naturbruksprogram Öknaskolan Välkommen till Naturbruksprogrammet på Öknas gymnasiesärskola! Vi har ca 20 elever. Här går du i 4 år. Du tränar på att ta ansvar, att arbeta både självständigt

Läs mer

Rekryteringskonsulter Behövs de verkligen eller kan jag göra det själv?

Rekryteringskonsulter Behövs de verkligen eller kan jag göra det själv? Rekryteringskonsulter Behövs de verkligen eller kan jag göra det själv? Ett kostnadsfritt whitepaper utgivet av Level Recruitment Level Recruitment AB - 2015 Rekryteringskonsulter Behövs de verkligen eller

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING 2007

KVALITETSREDOVISNING 2007 KVALITETSREDOVISNING 2007 Klockarbacken Föreståndare Jenny Bengtsson Ordförande Madeleine Andersson Adress Axénsv 11 Postadress 591 97 Motala Telefon 0141-220410 Fax 0141-220411 E-post info@klockarbacken.se

Läs mer

Resultat Gullhedskolan åk 5 våren 2015

Resultat Gullhedskolan åk 5 våren 2015 Datum 2015-04-07 Norum/Westerman-Annerborn KUN2015/111 Resultat Gullhedskolan åk 5 våren 2015 2012 17 svarande av 18 elever, 7 flickor och 10 pojkar (enligt Procapita 15/2) dvs 94 % 2013 19 svarande av

Läs mer

Kandipalaute - Kandidatrespons 2013

Kandipalaute - Kandidatrespons 2013 6% Kandipalaute - Kandidatrespons 2013 Valitse, millä kielellä haluat vastata kyselyyn. Välj på vilket språk du vill svara på enkäten. Please choose the language in which you want to answer the survey.

Läs mer

Checklista med Tips & råd för din webbplats

Checklista med Tips & råd för din webbplats Checklista med Tips & råd för din webbplats Din hemsida är navet i din marknadsföring. Den ska visa vem du är, vad du erbjuder och hur just du kan lösa dina kunders problem och den ska hjälpa dig sälja

Läs mer

Aktiviteter för barn, ungdom och vuxna i Nybro kommun

Aktiviteter för barn, ungdom och vuxna i Nybro kommun Aktiviteter för barn, ungdom och vuxna i Nybro kommun I Love Music Camp ett camp för ungdomar med funktionsnedsättning Prova på, upptäck och lär dig vad det handlar om att arbeta inom upplevelseindustrin!

Läs mer

Sommarläger 2013 UTVÄRDERING

Sommarläger 2013 UTVÄRDERING Sommarläger 2013 UTVÄRDERING Utvärdering läger 1, Flatön 2013 30 deltagare har svarat på Före 30 deltagare har svarat på Efter (En person svarade inte på självkänsla varken före eller efter ) Förmågor:

Läs mer

Skol- och forskningsprojektet. Frågeformulär

Skol- och forskningsprojektet. Frågeformulär 2008 Skol- och forskningsprojektet Frågeformulär 1. Mitt barn är en pojke flicka 2. Mitt barn går i årskurs fyra fem sex 3. Blanketten fylls i av (välj ett alternativ): Mor Far Annan vårdnadshavare (vem?):

Läs mer

1 Tre parter drev gemensamt projektet: Cirkus Cirkör, som bidrog med såväl kunskap

1 Tre parter drev gemensamt projektet: Cirkus Cirkör, som bidrog med såväl kunskap TRANSFER: CIRKUS & MANAGEMENT ETT UTBILDNINGSPROJEKT Som ett led i forskningsprojektet, och som en utveckling av undervisningen på respektive högskola, beslöt vi att se vad som hände om vi sammanförde

Läs mer

Resultat Montessoriskolan åk 5 våren 2015

Resultat Montessoriskolan åk 5 våren 2015 Datum 2015-04-08 Norum/Westerman-Annerborn KUN2015/111 Resultat Montessoriskolan åk 5 våren 2015 2013 16 svarande av 15 elever, 7 flickor och 9 pojkar (enligt Procapita 6/2) dvs 100 % 2014 15 svarande

Läs mer

UTVÄRDERING AV KOMPETENSHÖJNING I UTTALSPROJEKTET

UTVÄRDERING AV KOMPETENSHÖJNING I UTTALSPROJEKTET UTVÄRDERING AV KOMPETENSHÖJNING I UTTALSPROJEKTET Juni 2005 Innehåll Syfte 2 Bakgrund 1. Projektgruppen 3 2. Övriga lärare 4 Metod och Resultat 1. Projektgruppen 4 2. Övriga lärare 7 Avslutande diskussion

Läs mer

ERASMUS utbytesrapport

ERASMUS utbytesrapport ERASMUS utbytesrapport Stuttgart, hösten 2012 Johan Dahl Utbildningsprogrammet för automations- och systemteknik Utbytesrapport fra n Stuttgart Val av utbytesplats Valet av studieort var inte lätt. Jag

Läs mer

NU KÖR VI! TILLSAMMANS.

NU KÖR VI! TILLSAMMANS. NU KÖR VI! TILLSAMMANS. TILL ALLA FOTBOLLSFARSOR, KARATEMAMMOR OCH CURLING- FÖRÄLDRAR. Visst är det viktigt att stötta sitt barns fritidsintresse. Men behöver man verkligen skjutsa barnen med bilen hit

Läs mer

KONFIRMAND 2011/2012. Startsida

KONFIRMAND 2011/2012. Startsida KONFIRMAND 2011/2012 Startsida Nyfiken på livet? Konfirmand 2011-2012 i Björkekärrs, Härlanda, S:t Pauli och Örgryte församlingar Jag? Världen? Gud? Livet är fullt av frågor! Kyrkan? Jesus? Döden? Meningen

Läs mer

Valet 2010 på facebook!

Valet 2010 på facebook! Ursäkta mig, hur kommer jag till Sosserian? Informationssidor från SAP it Helsingborg - 2010 Valet 2010 på facebook! Är det inte en valseger jag ser där borta? Informationssidor från SAP it Helsingborg

Läs mer

Det bästa jag gjort! Tim meier

Det bästa jag gjort! Tim meier Tim meier Det bästa jag gjort! jacqueline glastra Välkommen till Konfirmation 2012! tro, hopp och kärlek. Konfirmationstiden är ett äventyr. Du får chansen att lära känna nya människor, slappna av i en

Läs mer

Varmt välkomna till SK Ägirs baby- och minisim på Sollidenbadet!

Varmt välkomna till SK Ägirs baby- och minisim på Sollidenbadet! Varmt välkomna till SK Ägirs baby- och minisim på Sollidenbadet! Adress: Sollidenvägen 64A (Skulle entrén och/eller korridoren vara låsta är koden för att komma in 1719). När ni kommer in genom huvudentrén

Läs mer

Vad ska vi ha varandra till?

Vad ska vi ha varandra till? Vad ska vi ha varandra till? Om jag har sett längre, är det för att jag stått på jättars axlar Isaac Newton Du vet vad barn och ungdomar behöver för att växa och utvecklas. Vad behöver du? Vi behöver inte

Läs mer

KURS I MEDIEFOSTRAN. Vasa, 3.10.2011 Anna-Maija Laine, Sällskapet för mediefostran rf

KURS I MEDIEFOSTRAN. Vasa, 3.10.2011 Anna-Maija Laine, Sällskapet för mediefostran rf KURS I MEDIEFOSTRAN Vasa, 3.10.2011 Anna-Maija Laine, Sällskapet för mediefostran rf KURS I MEDIEFOSTRAN Dagens program 1. Kort om Sälskapet för Mediefostran 2. Kort om mediefostran 3. Material, var hittar

Läs mer

Sommarlager 2016. Nytt i år. Alla barn har rätt till en rolig sommar! Sommarläger arrangerade av Kultur och Fritid, Sala Kommun

Sommarlager 2016. Nytt i år. Alla barn har rätt till en rolig sommar! Sommarläger arrangerade av Kultur och Fritid, Sala Kommun .. Sommarlager 2016 Nytt i år Gratis för alla! Alla barn har rätt till en rolig sommar! Sommarläger arrangerade av Kultur och Fritid, Sala Kommun Information om Sommarläger 2016 För att medverka på lägren

Läs mer

idrottsväsendet och föreningarna presenterar sin verksamhet, du kan bekanta dig med verksamheten i bassängutrymmena utan separat avgift

idrottsväsendet och föreningarna presenterar sin verksamhet, du kan bekanta dig med verksamheten i bassängutrymmena utan separat avgift UNDER JUBILEUMSVECKAN KAN DU SIMMA TILL HALVA PRISET, DVS. ALLA SIMBILJETTER MED ENGÅNGSAVGIFT TILL HALVA PRISET (gäller INTE seriekort, konditionssalen eller solariet eller biljetten för konditionssal+simning)

Läs mer

Kursbeskrivning steg för steg

Kursbeskrivning steg för steg Musikdramatisk teaterutbildning Utbildningen är tvåårig och är en yrkesförberedande teaterutbildning som bygger på medverkande i teaterns alla praktiska processer. Musikdramatisk inriktning Det första

Läs mer

Magisterprogrammet teaterpedagoger

Magisterprogrammet teaterpedagoger Val av nya studerande till Teaterhögskolan 2011 Magisterprogrammet för teaterpedagoger Tvåårig utbildning, 120 sp Magisterprogrammet för teaterpedagoger Tvåårig utbildning, 120 sp Magisterprogrammets syfte

Läs mer

Ett livsviktigt arbete

Ett livsviktigt arbete Stockholmshemmet Tidningen för dig som bor hos oss Nr 3 September 2015 Årets enkätresultat klara! Ett livsviktigt arbete Hitta information om ditt boende i Min lägenhet Vår, sommar, höst och vinter nu

Läs mer

Så, med nytt (inget) hår satte jag mig på planet till Irland och Dublin!

Så, med nytt (inget) hår satte jag mig på planet till Irland och Dublin! Hallojs! En reseberättelse om Irland Jag heter Fabian, går tredje året på Datateknik ute i Kista och tänkte berätta om min förra höst, då jag var i Irland och lekte runt! Varför Irland kanske man frågar

Läs mer

SKEPPISUTBILDNING 2013

SKEPPISUTBILDNING 2013 SKEPPISUTBILDNING 2013 Hej medlem! Du får det här brevet eftersom du har varit deltagare på våra läger, och nu har blivit tillräckligt gammal för att söka till årets skeppisutbildning. Skeppisutbildning

Läs mer

Sportis. Idrottskola med barn i centrum

Sportis. Idrottskola med barn i centrum Sportis Idrottskola med barn i centrum 1 Bra barnidrott är när barnen trivs, har roligt och utvecklas utifrån sina egna förutsättningar. 2 Idrottsskolan Sportis En idrottskola eller Sportis som vi väljer

Läs mer

Välkommen till Lärarhögskolan!

Välkommen till Lärarhögskolan! Välkommen till! Till dig som är antagen till Studie- och yrkesvägledarprogrammet, reguljär i Umeå. Varmt välkommen, vi hoppas att du ska få en mycket givande studietid! I det här brevet hittar du viktig

Läs mer

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FRITIDSHEMMET SÖDERBÄRKE LÄSÅRET 2014/2015

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FRITIDSHEMMET SÖDERBÄRKE LÄSÅRET 2014/2015 SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FRITIDSHEMMET SÖDERBÄRKE LÄSÅRET 2014/2015 ANALYS AV FÖREGÅENDE ÅRS RESULTAT OCH ÅTGÄRDER Vi vill att barnens egna önskemål i ännu större utsträckning ska få utrymme i

Läs mer

Övning 1: Vad är självkänsla?

Övning 1: Vad är självkänsla? Självkänsla Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

Guide till handledare

Guide till handledare Globala Kronobergs Guide till handledare Komma igång KRONOBERG Globala Kronoberg en del av Nätverket SIP www.globalakronoberg.se Om Nätverket SIP och verksamheten Globala Kronoberg Nätverket SIP är ett

Läs mer

Välkommen till din loggbok!

Välkommen till din loggbok! Loggbok för: 1 Välkommen till din loggbok! Den här boken är till för dig som ska träna med Minneslek. I loggboken får du information om arbetsminnet, veta hur träningen går till och ett schema där du kan

Läs mer

Kursprogram Golfträning 2014

Kursprogram Golfträning 2014 Kursprogram Golfträning 2014 Välkommen till årets kursprogram på Åda Golf & Country Club. Jag hoppas programmet kommer att inspirera dig till att börja träna golf och att du tar chansen att tillsammans

Läs mer

Olika lärostilar... Länder... (Vi har tyvärr bara fått med tre länder då vi inte har haft så många som forskat varje gång)

Olika lärostilar... Länder... (Vi har tyvärr bara fått med tre länder då vi inte har haft så många som forskat varje gång) Olika lärostilar... Som många vet så finns det många olika sätt att lära sig på dem vanligaste är att man lär sig genom att lyssna och tala, läsa och titta på bilder. De flesta lär sig även genom att få

Läs mer

2.3 Elevernas ansvar och inflytande

2.3 Elevernas ansvar och inflytande GENEVAD 2014 2.3 Elevernas ansvar och inflytande Målbeskrivning i skolan. och för sitt arbete i skolan, och mognad, undervisningen, svara för att eleverna får pröva olika arbetssätt och arbetsformer,,

Läs mer

Estetiska. programmet HALMSTAD GYMNASIESKOLA

Estetiska. programmet HALMSTAD GYMNASIESKOLA Estetiska programmet HALMSTAD GYMNASIESKOLA estetiska programmet your way to express Estetiska programmet är för dig som tänker dig en framtid där vidare studier, inom såväl estetiska som andra verksamhetsområden

Läs mer

UTBILDNINGSPROGRAMMET I DRAMATURGI

UTBILDNINGSPROGRAMMET I DRAMATURGI Val av nya studerande till Konstuniversitetets Teaterhögskolan 2016 UTBILDNINGSPROGRAMMET I DRAMATURGI Femårig utbildning, 300 sp Kärnan i utbildningsprogrammet i dramaturgi är ett frågande, experimenterande

Läs mer

Vad tycker du om sfi?

Vad tycker du om sfi? Oktober 2012 Vad tycker du om sfi? Skolverket gör under hösten en stor undersökning om vad elever tycker om sin utbildning. Det är första gången undersökningen görs och resultatet kommer att användas till

Läs mer

Församlingens verktygslåda del 2 Av: Johannes Djerf

Församlingens verktygslåda del 2 Av: Johannes Djerf Församlingens verktygslåda del 2 Av: Johannes Djerf Idag så tänkte jag fortsätta där vi slutade sist, förra söndagen, och ni som inte var här då, ja ni missade något kan man säga, vilket man alltid gör

Läs mer

Snabba fakta. När deltagare: 30 juli 5 augusti När funktionär: 29 juli 7 augusti. Var: Vässarö, ytterskärgården 14 mil norr om Stockholm

Snabba fakta. När deltagare: 30 juli 5 augusti När funktionär: 29 juli 7 augusti. Var: Vässarö, ytterskärgården 14 mil norr om Stockholm När deltagare: 30 juli 5 augusti När funktionär: 29 juli 7 augusti Var: Vässarö, ytterskärgården 14 mil norr om Stockholm Snabba fakta Vem: Boomerang riktar sig till dig som är Utmanarscout och Roverscout

Läs mer

Bedömningmatris Moderna språk år 7-9 Grundskola 7 9 LGR11 Mspr2

Bedömningmatris Moderna språk år 7-9 Grundskola 7 9 LGR11 Mspr2 Bedömningmatris Moderna språk år 7-9 Grundskola 7 9 LGR11 Mspr2 Reception-förståelsen av det man hör och läser på målspråket Vad du förstår när du lyssnar och hur du visar vad du har förstått. Du uppfattar

Läs mer

29 mars 1 april. Våren är här! I alla fall när den här bilden togs, på Alvar och Luka när de var på utflykt

29 mars 1 april. Våren är här! I alla fall när den här bilden togs, på Alvar och Luka när de var på utflykt Våren är här! I alla fall när den här bilden togs, på Alvar och Luka när de var på utflykt 29 mars 1 april Påsklov på MMK MÅNDAG TISDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG Utflykt Röd dag = stängt Tanto bollplan (brännboll/fotboll)

Läs mer

FYRISGÅRDEN. Mötesplatsen för alla BARN UNG VUXEN FUNKTIONS NEDSÄTTNING

FYRISGÅRDEN. Mötesplatsen för alla BARN UNG VUXEN FUNKTIONS NEDSÄTTNING FYRISGÅRDEN Mötesplatsen för alla 2014 2015 BARN UNG VUXEN FUNKTIONS NEDSÄTTNING Fyrisgården är en ideell förening som erbjuder meningsfull fritid för alla människor, oavsett ålder och funktionsförmåga.

Läs mer

NÄSETS SK:s VÄRDERINGAR

NÄSETS SK:s VÄRDERINGAR NÄSETS SK:s VÄRDERINGAR Värderingsdokumentet är ett komplement till vår Vinröda tråd som är klubbens strategiska inriktningsdokument. I Näsets SK är alla som vill, välkomna att spela fotboll. Vi bedriver

Läs mer

Sammanställning av ungas åsikter. November 2009 Anna Lena Pogulis Carina Ingesson

Sammanställning av ungas åsikter. November 2009 Anna Lena Pogulis Carina Ingesson Sammanställning av ungas åsikter November 2009 Anna Lena Pogulis Carina Ingesson Bakgrund Kommunfullmäktige har antagit ett strategiskt område Barn och unga vår framtid. Utifrån de övergripande och nämndsspecifika

Läs mer

Introduktionsmöte/registrering vid institutionen

Introduktionsmöte/registrering vid institutionen 1 (6) 2015-06-01 INFORMATION TILL VÅRA UTBYTESSTUDENTER HÖSTTERMINEN 2015 Hej! Nu börjar det närma sig. Hösterminen vid vår institution börjar måndagen den 31 augusti. Som du kanske redan vet så ordnar

Läs mer

LAGSTIFTNINGEN VERKSAMHETEN LEDARNA ANSVARET

LAGSTIFTNINGEN VERKSAMHETEN LEDARNA ANSVARET MORGON- OCH EFTERMIDDAGS- VERKSAMHET FÖR SKOLELEVER LAGSTIFTNINGEN VERKSAMHETEN LEDARNA ANSVARET Många barn tillbringar långa tider utan en vuxens närvaro. Syftet med morgon- och eftermiddagsverksamheten

Läs mer

Sammanställning av 2014 års föräldramöten i skolor och på daghem

Sammanställning av 2014 års föräldramöten i skolor och på daghem Sammanställning av 2014 års föräldramöten i skolor och på daghem Under 2014 har Barnens Internet deltagit i föräldramöten på 13 av lågstadieskolorna samt 17 av daghemmen. Här finns en sammanfattning av

Läs mer