Klamydia på nätet införande av webbaserad tjänst

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Klamydia på nätet införande av webbaserad tjänst"

Transkript

1 Ärendenr HSN 2011/262 Handlingstyp Beslutsärende 1 (7) Datum 27 september 2011 Hälso- och sjukvårdsnämnden Klamydia på nätet införande av webbaserad tjänst Hälso- och sjukvårdsnämnden föreslås besluta att En webbaserad tjänst för klamydiaprovtagning införs på Gotland, med syfte att få fler unga män att testa sig. Sjukvården får uppdraget att utforma och förvalta tjänsten inom ramen för Mina Vårdkontakter. Att 100 tkr avsätts för tjänsten budgetåret Att arbetet med att införa tjänsten påbörjas senast december Att införandet av tjänsten kommuniceras internt och externt enligt beskriven plan. Att Smittskyddsläkaren följer utnyttjandet av tjänsten och redovisar det tillsammans med övriga resultat för klamydiainfektion och testning i förvaltningens årsbokslut, första gång för redovisningsår Sammanfattning Förekomsten av klamydiainfektion är hög på Gotland. Genom en webbaserad tjänst för klamydiatest kan andelen män som låter undersöka sig förväntas öka, vilket skulle kunna minska smittspridning. Efter att ha följt erfarenheterna från andra landsting föreslås nu beslut om införande av denna tjänst på Gotland. Definition Med Klamydia på nätet avses en webbaserad tjänst för klamydiatest. Provtagning görs hemma och provet skickas kostnadsfritt till ett laboratorium. Man kan sedan ta del av provsvaret via webben. Besöksadress Visborgsallén 19 Postadress SE Visby Telefon +46 (0) vxl E-post regiongotland@gotland.se Bankgiro Postgiro Org. nr Webbplats

2 2 (7) Förekomst av klamydia på Gotland Under 2010 anmäldes 367 fall av klamydia. Det var en ökning med 70 % jämfört med 2009, högst incidens i landet. Antalet fall 2009 var i gengäld ovanligt lågt. På liknande sätt har incidensen på Gotland varierat kraftigt de senaste åren men ändå totalt sett ökat. I övriga landet har det skett en gradvis minskning sedan Åldersgrupp Antal Män Kvinnor >50 Ålder Tabellen visar antal anmälda fall av klamydia år 2010 fördelat på kön. Källa: Gutesmittu nr 1 årgång ( ) Klamydiainfektion påvisas således hos fler kvinnor än män. Fördelningen kvinnor/män blir ännu mer snedvriden när man tittar på hur många individer som testar sig, oavsett utfall. År 2009 testades kvinnor och 668 män. År 2010 var det kvinnor och 825 män. Andelen påvisade infektioner var dubbelt så stor bland männen bägge dessa år. Det torde betyda att en mindre andel män testar sig självmant, de blir i stället uppmanade att testa sig därför att de blir identifierade som partners i så kallad smittspårning. Detta är i och för sig bra, men innebär ändå en fördröjd upptäckt och därmed ökad risk att fler personer blir smittade under tiden.

3 3 (7) Syfte med Klamydia på nätet Av statistiken framgår att en förhållandevis låg andel män låter undersöka sig. Kvinnor besöker ungdomsmottagningar i större utsträckning än män, för att exempelvis testa sig eller pröva ut preventivmedel. Åldersgränsen för ungdomsmottagningar kan också innebära att dessa kvinnors partners inte har samma möjligheter att få kunnig hjälp. Ett sätt att minska den höga förekomsten av klamydia på Gotland skulle därför vara att få fler män i åldern år att testa sig. Att erbjuda klamydiatest via webben ökar tillgängligheten. Erfarenheterna från flera landsting visar att klamydiatest via webben fungerar bra för målgruppen unga män. Hittillsvarande diskussion på Gotland En webbaserad tjänst har i olika sammanhang diskuterats i Gotlands kommun/. I november 2009 skrev Miljöpartiet en motion där det bland annat föreslogs att Gotlands kommun skulle erbjuda invånarna gratis hemtest för Klamydia via Internet. Hälso- och sjukvårdsnämnden skrev i sitt svar 1 : Vad gäller möjligheten att införa klamydiatestning via Internet ställer sig hälso- och sjukvårdsförvaltningen positivt, men vill avvakta erfarenheterna från SLL innan beslut fattas om införande. Förvaltningen vill också påpeka att testning på nätet visserligen kan vara gratis för individen men renderar en kostnad för sjukvården, som i så fall måste budgeteras för. Nämnden föreslog kommunfullmäktige besluta att - hälso- och sjukvårdsförvaltningen ska avvakta erfarenheterna från SLL innan beslut fattas om införande av klamydiatestning via Internet. Kommunfullmäktige skrev : 2 När det gäller förslaget om Internettest ombeds hälso- och sjukvårdsnämnden under 2010 informera kommunfullmäktige om nämndens ställningstagande i fråga om eventuellt klamydiatest över Internet och då också redogöra för andra åtgärder för att dels förmå människor, i synnerhet män, att i ökad utsträckning testa sig, dels minska smittspridning. 1 HSN 2009/344 Svar på motion om smittskydd mot HIV/AIDS och Klamydia Kf 86:

4 4 (7) Det senaste året har en arbetsgrupp knuten till Smittskyddsläkaren tittat på förutsättningarna för en webbaserad tjänst på Gotland. Underlaget i denna skrivelse har i stor utsträckning tagits fram i den gruppen. SLL:s erfarenheter Stockholms läns landsting startade sin webbaserade klamydiatjänst i Mina vårdkontakter i mars Tjänsten är mycket uppskattad av både verksamheterna och patienterna. Det har visat sig att SLL på detta sätt fångar upp patienter som som inte skulle ha testat sig annars. Volymerna i Stockholm är höga. Mellan test beställs varje vecka via Mina vårdkontakter. Två webblösningar På marknaden finns två webblösningar för klamydiatest via Internet, Klamydia.se och Klamydiatjänsten via Mina vårdkontakter. Klamydia.se har en relativt enkel lösning för inloggning och registrering, men säkerheten uppfyller enligt vår mening inte kraven i patientdatalagen. Klamydia.se används av Gävleborg, Sörmland, Värmland, Västerbotten och Västra Götaland. Klamydiatjänsten via Mina vårdkontakter Inom ramen för Mina vårdkontakter finns en provtagningstjänst för klamydia. Tjänsten marknadsförs även via Om klamydiatjänsten aktiveras i Gotlands instans av Mina vårdkontakter får invånarna i Gotlands län en säker ingång till såväl klamydiatestning som till vårdens övriga e-tjänster. Denna lösning används av Blekinge, Dalarna, Halland, Jönköping, Kalmar, Skåne, Stockholm, Västernorrland, Örebro och Östergötland. Analys i eget laboratorium De flesta landsting som är anslutna till Klamydiatjänsten i Mina vårdkontakter använder sitt eget laboratorium för hantering av webbeställda prover. Det innebär ansvar för att packa och skicka ut testkit, analysera inkomna prover samt lämna ut provsvar via Mina vårdkontakter. Analys i externt laboratorium Det finns ett antal privata aktörer som kan leverera tjänster till landsting som använder klamydiatjänsten i Mina vårdkontakter. Omfattningen av de tjänster som utförs av det privata laboratoriet skiljer sig åt. Kunden väljer hur mycket som ska köpas och hur mycket man gör självt. Kostnader för analys i eget laboratorium Jönköping län: 239 kr/webbtest Region Halland: 202 kr/webbtest Visby lasarett: 200 kr/webbtest (beräknad kostnad)

5 5 (7) Kostnader för analys i externt laboratorium Nedanstående kostnader är hämtade från Östergötlands avtal med nuvarande leverantör Unilab och tidigare leverantör Dynamic Code. (Östergötlands avtal bygger på stora testvolymer. Ett avtal för Gotlands del torde bli mindre fördelaktigt.) Unilabs AB: Dyncamic Code: 142 kr/webbtest 170 kr/webbtest Priserna inkluderar hantering i Mina vårdkontakter. Vid påminnelser till patienter med positivt provsvar tillkommer en påminnelseavgift. Omfattning och kostnader på Gotland Omfattning av webbtesterna beräknas till maximalt tio test/vecka, vilket skulle innebära en årlig kostnad på 100 tkr. Övergripande funktionsansvar Eftersom ingen mottagning initialt har haft kontakt med den som beställer och lämnar prov via nätet bör betalningsansvaret för tjänsten läggas centralt i sjukvården på Smittskyddsenheten. Till personer som fått positivt provsvar men inte sökt behandling skickas påminnelse via Mina vårdkontakter. Om någon trots påminnelser inte kommer till behandling, bevakas detta av Smittskyddsenheten och hanteras enligt gängse rutin. Även det övergripande ansvaret för att tjänsten fungerar (systemansvar) läggs på Smittskyddsenheten. Behandlingsansvar De personer som får veta att de har en klamydiainfektion uppmanas att vända sig till de mottagningar som erbjuder vanlig testning. Dessa mottagningar ska erbjuda tid inom en arbetsdag från det att person med påvisad infektion har kontaktat enheten. Mottagningen ansvarar då för att ge behandling och genomföra kontaktspårning enligt smittskyddslagen.

6 6 (7) Kommunikationsplan Syfte med kommunikationen Att genom klamydiatest via webben få fler män i åldern år att testa sig och därigenom minska smittspridningen av klamydia. Mål Unga män ska få reda på att det går att beställa hem klamydiatest via webben. Det ska vara enkelt för unga män att hitta information, både om klamydia och om hur man kan testa sig för klamydia i. Målgrupp Intern: Medarbetare som jobbar med dessa typer av frågor, exempelvis personal på ungdomsmottagningar, vårdcentraler, skolhälsovård, övriga medarbetare samt ledning inom region Gotland. Extern: Ungdomar och unga vuxna i åldern år, med särskilt fokus på unga män. Övriga öbor samt media är också externa målgrupper. Budskap Att ungdomar och unga vuxna får kunskap om att de kan beställa hem ett klamydiatest via webben och att de får reda på varför det är viktigt att testa sig. I annonser, på affischer och på informationskort är budskapet Haft oskyddat sex? Beställ ett klamydiatest via webben och testa dig hemma! Enkelt, gratis och diskret.. Viss kommunikation beskriver även hur man beställer testet och hur testet går till o.s.v. Viss marknadsföring kommer att göras i samband med marknadsföring av Mina vårdkontakter. Aktiviteter/kanaler Tillsammans med andra landsting marknadsför den gemensamma sajten. Affischer, annonser, informationskort m.m. har tagits fram i samarbete med andra landsting och regioner. Interna målgrupper får information genom möten, intranät, e-post, och linjechefer. Följande aktiviteter/kanaler gäller främst externa målgrupper: Information på regionens intranät och på Annonsering på helagotland.se Nyhet på regionens Facebooksida Filmklipp på YouTube med smittskyddsläkare Sven Montelius som informerar om klamydia

7 7 (7) Informationskort vid receptionen på gym (Friskis och Svettis, IForm, Visby träningscenter m.fl.) Affischer och informationskort vid samtliga gymnasieskolor (via skolhälsovården) Affischer och informationskort till ungdomsmottagningen, barnmorskemottagningar och kvinnokliniken Affischer och informationskort till bl.a. RFSL, RFSU Radioreklam Kostnad: kronor. Finansiering av marknadsföring Folkhälsoenheten har möjlighet att avsätta medel för marknadsföring av Klamydia på nätet. Denna finansiering förutsätter att Hälso- och sjukvårdsnämnden fattar beslut under hösten 2011 om att införa tjänsten. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Ann-Christin Kullberg Hälso- och sjukvårdsdirektör Gunnar Ramstedt Chefläkare

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen. Ökad tillgänglighet till Primärvården

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen. Ökad tillgänglighet till Primärvården Ärendenr HSN 2013/444 Handlingstyp Informationsärende 1 (8) Datum 21 januari 2015 Hälso- och sjukvårdsnämnden Ökad tillgänglighet till Primärvården Under strukturutredningen lades mycket fokus på att skapa

Läs mer

Information om gratis klamydiatest via Mina vårdkontakter

Information om gratis klamydiatest via Mina vårdkontakter Information om gratis klamydiatest via Mina vårdkontakter Marion Mars-Åhgren, Smittskyddssjuksköterska, tel 021-173149 Ann-Marie Iversen, Systemförvaltare Mina vårdkontakter, tel 021-176992 Klamydiatest

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden 21 november 2011

Hälso- och sjukvårdsnämnden 21 november 2011 KALLELSE 1(2) 14 november 2011 Hälso- och sjukvårdsnämnden 21 november 2011 Tid/plats Måndagen den 21 november kl. 09.00 - ca 12.00 Konferensrum Bornholm (1339), Visborgsallén 19, VISBY ÄRENDEN 1. Justering

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2009:103 1 (8) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2008:17 av Inger Ros (S) om start av en informationskampanj i syfte att minska spridningen av klamydia Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Publicerat för enhet: Kuratorsmottagning Uddevalla sjukhus; Kuratorsmottagning Norra Älvsborgs Länssjukhus Version: 8

Publicerat för enhet: Kuratorsmottagning Uddevalla sjukhus; Kuratorsmottagning Norra Älvsborgs Länssjukhus Version: 8 Publicerat för enhet: Kuratorsmottagning Uddevalla sjukhus; Kuratorsmottagning Norra Älvsborgs Länssjukhus Version: 8 Innehållsansvarig: Maria Lagergren, Kurator, Kuratorsmottagning Uddevalla sjukhus (marfo39)

Läs mer

Speciellt korta & klara nyheter från landstinget

Speciellt korta & klara nyheter från landstinget !!! Speciellt Korta & klara landstingsnyheter Nr 6 JUNI 2011 Speciellt korta & klara nyheter från landstinget I det här numret av Speciellt kan du läsa om: Förskolan Dagsländan fick Ungdomens naturstipendium

Läs mer

Utforma Regionala Riktlinjer för vuxna avseende; ADHD lindrig

Utforma Regionala Riktlinjer för vuxna avseende; ADHD lindrig Kerstin Lindgren, tf resursområdeschef habrehab Ärendenr HSN 2014/533 1 (8) Handlingstyp Tjänsteskrivelse Datum 12 november 2014 Hälso- och sjukvårdsnämnden Habiliteringen Gotland Sammanfattning Utredning

Läs mer

Sexuellt överförbara infektioner (STI) Vad gör en STI-samordnare? Samordning av det hiv/sti-preventiva arbetet i Uppsala län Kondomdistribution Utbildningar, omvärldsbevakning Folkhälsomyndighetens kontaktperson

Läs mer

Länsövergripande genomförandeplan för hiv- och STI-förebyggande arbete i Värmland

Länsövergripande genomförandeplan för hiv- och STI-förebyggande arbete i Värmland Länsövergripande genomförandeplan för hiv- och STI-förebyggande arbete i Värmland 2009-02-25 (uppföljning gjord 141104) Övergripande mål för genomförandeplanen är att minska antal fall av STI i Värmland

Läs mer

Subvention av icke hormonella preventivmedel

Subvention av icke hormonella preventivmedel I ~ Landstinget II DALARNA Medicinsk enhet O O O O 5 9 Datum 2013-09-23 1 (5) LD13/01766 Dnr Uppdnr 504 2013-08-19 Landstingsstyrelsens arbetsutskott 2013-09-02 Landstingsstyrelsen 2013-09-23 Subvention

Läs mer

FÖRSLAG 1(2) 30 maj 2006 HS 2005/0047. Hälso- och sjukvårdsnämnden

FÖRSLAG 1(2) 30 maj 2006 HS 2005/0047. Hälso- och sjukvårdsnämnden FÖRSLAG 1(2) 30 maj 2006 HS 2005/0047 Hälso- och sjukvårdsnämnden Införande av hörselscreening hos nyfödda på Gotland - bilaga 2005-12-16 skrivelse från Läkare på barn- och ungdomsmedicinska kliniken,

Läs mer

Klamydiatest Skåne. - provtagningstjänst i Mina vårdkontakter

Klamydiatest Skåne. - provtagningstjänst i Mina vårdkontakter Klamydiatest Skåne - provtagningstjänst i Mina vårdkontakter Leif Persson kurator, utvecklingsansvarig Centrum för sexuell hälsa Skånes universitetssjukhus Malmö 1 Syfte Generell webbaserad provtagningstjänst

Läs mer

Digital strategi 2016-2018

Digital strategi 2016-2018 1 Digital strategi 2016-2018 Antagen av: Kommunfullmäktige Antagningsdatum: 2016-02-17 Diarienummer: 2015/55 Handläggare/författare: Sara Skyttner, webbstrateg 2 Innehåll Inledning och bakgrund... 3 Syfte...

Läs mer

Solgerd Gotvik. Nybliven pensionär

Solgerd Gotvik. Nybliven pensionär 2014-10-03 Solgerd Gotvik Nybliven pensionär När jag blickar tillbaka och ser att jag har varit 49 år i sjukvården på Gotland, så blir jag lite nostalgisk och undrar, vart tog åren vägen?? Under åren har

Läs mer

Karl är sedan flera år sambo med Viktoria. De har två gemensamma barn. Klamydiatest togs på Viktoria vid första graviditeten. Testet visade negativt.

Karl är sedan flera år sambo med Viktoria. De har två gemensamma barn. Klamydiatest togs på Viktoria vid första graviditeten. Testet visade negativt. Fallbeskrivning 1 Karl Andersson född 1980 Lilla gatan 32 i Nyköping Är provtagen för klamydia och är positiv. Karl är sedan flera år sambo med Viktoria. De har två gemensamma barn. Klamydiatest togs på

Läs mer

Smittspårning klamydia

Smittspårning klamydia Smittspårning klamydia Smittskyddsbarnmorska Smittskydd Stockholm Sidan 1 Positivt klam.prov och sedan? informera om sjukdomen och smittsamhet (undvika vidare smitta HSL & SmL) förhållningsregler för att

Läs mer

Tillägg till dagordning för socialnämndens sammanträde 22 januari 2015

Tillägg till dagordning för socialnämndens sammanträde 22 januari 2015 Socialnämnden 5 (5) Tillägg till dagordning för socialnämndens sammanträde 22 januari 2015 11. Åtgärder för att få kvittera ut medel till budget för 2015 Bilaga delas ut på sammanträdet Förslag till beslut

Läs mer

Du kan hjälpa patienten att förstå vad som gäller

Du kan hjälpa patienten att förstå vad som gäller Du kan hjälpa patienten att förstå vad som gäller Vårdgarantin I Sverige finns en nationell vårdgaranti. Den innebär att patienten ska erbjudas tid för besök och behandling inom de tidsgränser som anges

Läs mer

Förvaltningsberättelse 2015

Förvaltningsberättelse 2015 Barn- och utbildningsnämnden 1 (9) Förvaltningsberättelse 2015 Besöksadress Visborgsallén 19 Postadress SE-621 81 Visby Telefon +46 (0)498 26 90 00 vxl E-post registrator_buf@gotland.se Bankgiro 339-8328

Läs mer

Uppföljning 2009 Handlingsplan för sexuell hälsa med inriktning på ungdomar och unga vuxna

Uppföljning 2009 Handlingsplan för sexuell hälsa med inriktning på ungdomar och unga vuxna Uppföljning 2009 Handlingsplan för sexuell hälsa med inriktning på ungdomar och unga vuxna Therese Rostedt Folkhälsoplanerare Folkhälsoavdelningen Landstinget i Jönköpings län December 2010 Innehållsförteckning

Läs mer

Webbstrategi. Strategi. Fastställt av. Kommunikationsdirektör. Datum för fastställande 2010-12-06. Giltighetstid. Tillsvidare.

Webbstrategi. Strategi. Fastställt av. Kommunikationsdirektör. Datum för fastställande 2010-12-06. Giltighetstid. Tillsvidare. Webbstrategi Strategi Fastställt av Kommunikationsdirektör Datum för fastställande 2010-12-06 Giltighetstid Tillsvidare Ansvarig funktion Kommunikationsdirektör Målgrupp Alla förvaltningar i Sundsvalls

Läs mer

Enkätundersökning med personal, före arbete med digitalt stöd i hemmet

Enkätundersökning med personal, före arbete med digitalt stöd i hemmet Bilaga 6 Enkätundersökning med personal, före arbete med digitalt stöd i hemmet Personalen som deltog i projektet och därmed skulle omfattas av de nya arbetsrutinerna för testpersonerna, var det som arbetar

Läs mer

Informationsinsatser mot spridningen av HIV/AIDS Skrivelse av Kristina Axén Olin (m)

Informationsinsatser mot spridningen av HIV/AIDS Skrivelse av Kristina Axén Olin (m) PM 2005 RVII (Dnr 325-4023/2004) Informationsinsatser mot spridningen av HIV/AIDS Skrivelse av Kristina Axén Olin (m) Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande Skrivelsen av Kristina

Läs mer

Smittspårning klamydia

Smittspårning klamydia Smittspårning klamydia Smittskyddsbarnmorska Smittskydd Stockholm Sidan 1 Klamydia Chlamydia Trachomatis intracellulär bakterie. Vanligaste bakteriella sexuellt överförda infektionen (STI). Slemhinna en

Läs mer

SmiNet 2 Manual Webanmälan

SmiNet 2 Manual Webanmälan SmiNet 2 Manual Webanmälan SmiNet2 Manual 2005-06-14 Introduktion - Sidan 2 av 15 INTRODUKTION TILL WEB-GRÄNSSNITTET... 3 ANVÄNDARE/MÅLGRUPPER... 3 TILLGÅNG TILL SIDAN... 4 INLOGGNING TILL WEB-SIDAN...

Läs mer

Anvisningar för arbete med hiv/sti-prevention i Stockholms stad

Anvisningar för arbete med hiv/sti-prevention i Stockholms stad Socialförvaltningen Dnr 3.1-285/2013 Bilaga Handläggare Maria Saario Telefon: 508 25 403 hiv/sti-prevention i Stockholms Förord I enlighet med Stockholm vision Ett Stockholm i världsklass är invånarnas

Läs mer

GOTLANDS 1(2) KOMMUN 27 oktober 2008 Hälso- och sjukvården

GOTLANDS 1(2) KOMMUN 27 oktober 2008 Hälso- och sjukvården GOTLANDS 1(2) KOMMUN 27 oktober 2008 Hälso- och sjukvården Hälso- och sjukvårdsnämnden Begäran om medverkande i screeningprogram för colorektal cancer I Sverige är cancer i grovtarm och ändtarm den tredje

Läs mer

Uppföljning gällande Stadsarkivets tillsyn av barnoch utbildningsnämndens hantering av allmänna handlingar slutrapport

Uppföljning gällande Stadsarkivets tillsyn av barnoch utbildningsnämndens hantering av allmänna handlingar slutrapport Barn- och utbildningsförvaltningen 2015-05-14 1 (7) Barn- och utbildningsnämnden Kvalitetsenheten BUN/2013:221 Sabine Faison 016-710 14 86 Barn- och utbildningsnämnden Uppföljning gällande Stadsarkivets

Läs mer

HÄLSOUNDERSÖKNING AV ASYLSÖKANDE MICAEL WIDERSTRÖM SMITTSKYDDSENHETEN

HÄLSOUNDERSÖKNING AV ASYLSÖKANDE MICAEL WIDERSTRÖM SMITTSKYDDSENHETEN HÄLSOUNDERSÖKNING AV ASYLSÖKANDE MICAEL WIDERSTRÖM SMITTSKYDDSENHETEN UPPDRAG SME fick 2009 uppdrag att se över rutiner och riktlinjer Arbetsgrupp bildats feb 2010 Mia Krylén Integrationssamordnare, Länsstyrelsen

Läs mer

Skolutveckling med moderna lärverktyg

Skolutveckling med moderna lärverktyg Diarienr. 2011/192-611 Datum 17 augusti 2011 Handlingstyp 1(2) Tjänsteskrivelse Expediering till: Barn- och utbildningsnämnden Bilaga: Projekt Skolutveckling med tidsenliga digitala lärverktyg Skolutveckling

Läs mer

Mindre slutenvård per vårdtagare, antal invånare med hemsjukvård ökar Ökad tillgång till behandlingar Synergieffekter i övrig kommunal verksamhet

Mindre slutenvård per vårdtagare, antal invånare med hemsjukvård ökar Ökad tillgång till behandlingar Synergieffekter i övrig kommunal verksamhet Socialstyrelsens slutsatser Mindre slutenvård per vårdtagare, antal invånare med hemsjukvård ökar Ökad tillgång till behandlingar Synergieffekter i övrig kommunal verksamhet Läkemedelshantering läggs i

Läs mer

Betänkande Kompetens och ansvar SOU 2010:65

Betänkande Kompetens och ansvar SOU 2010:65 Ärendenr KS 2010/479 Handlingstyp Yttrande Handläggare Leif Ohlsson HSF Gerd Silk SOF Datum 28 januari 2011 1 (7) Hälso- och sjukvårdsnämnden Socialnämnden Betänkande Kompetens och ansvar SOU 2010:65 Regionstyrelsen

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2008:63 1 (8) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2007:44 av Håkan Jörnehed m.fl. (v) om att förebygga, förhindra och upplysa om MRSA (resistenta stafylokocker) Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Klamydia/gonorrétest Västernorrland en beskrivning av provtagningstjänsten i 1177 Vårdguidens e tjänster

Klamydia/gonorrétest Västernorrland en beskrivning av provtagningstjänsten i 1177 Vårdguidens e tjänster Dokumenttyp Fastställt Dokumentnr / Version Riktlinje 2018 05 29 321001 / Version 1 Handläggare Giltigt till och med Reviderat Processägare Ulrika Bengtsson (ubd002) 2019 11 29 2018 05 29 Fastställare

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse 2013 för BB Stockholm Family

Patientsäkerhetsberättelse 2013 för BB Stockholm Family Patientsäkerhetsberättelse 2013 för BB Stockholm Family Sammanfattning Under året har följande åtgärder ökat patientsäkerheten: - Systematiskt förbättring av provsvarshanteringen - Ett gemensamt telefonnummer

Läs mer

Vårdbarometern 2010 Landstingsjämförelse

Vårdbarometern 2010 Landstingsjämförelse Vårdbarometern 2010 Landstingsjämförelse Mätningen utförd under hösten 2010 aarika.soukka@indikator.org, projektledare Indikator Vårdbarometern 2010 - Landstingsjämförelse 1 av 51 Så här läser du presentationen

Läs mer

Projektrapport Tillsyn av Skolor 2014

Projektrapport Tillsyn av Skolor 2014 Handlingstyp: Rapport Ärendenr: MHN 2015/204 Datum: 2015-01-22 Projektrapport Tillsyn av Skolor 2014 Tillsyn utförd av enhet miljö- och hälsoskydd 2014 Besöksadress Visborgsallén 19, Visby Postadress SE

Läs mer

Samverkan i handikappfrågor, Funkisam och HSN

Samverkan i handikappfrågor, Funkisam och HSN Samverkan i handikappfrågor, Funkisam och HSN Närvarande: Leif Dahlby, Hälso- och sjukvårdsnämnden, ordförande Eva Gardell, Reumatikerdistriktet Lars Rommerud, Synskadades riksförbund (SRF) Britt Frendin,

Läs mer

Införande av Nationell modell för Frisktandvård i Gotlands Kommun

Införande av Nationell modell för Frisktandvård i Gotlands Kommun 1(3) HSN 2010/28 14 januari 2009 Hälso- och sjukvårdsnämnden Införande av Nationell modell för Frisktandvård i Frisktandvård är regelbunden, hälsofrämjande och behovsbaserad tandvård till ett riskrelaterat

Läs mer

Statistik 2014 - Förmedlingsprocenten

Statistik 2014 - Förmedlingsprocenten Statistik 2014 - Förmedlingsprocenten En rapport från Brottsofferjouren Sverige Sofia Barlind statistik@boj.se Förmedlingsprocenten 2008 gjordes för första gången en enkel jämförelse mellan hur många brott

Läs mer

FÖRENINGSSTADGAR PO-Skåne

FÖRENINGSSTADGAR PO-Skåne FÖRENINGSSTADGAR PO-Skåne 1 Stadgarna är våra regler som vi måste följa. De talar om hur man skall göra i olika situationer. De skall vara en hjälp i arbetet för att få en bra och stark organisation. I

Läs mer

Nyckeltal 2015. Rapport Hudsjukvård

Nyckeltal 2015. Rapport Hudsjukvård Nyckeltal 2015 Rapport Hudsjukvård Maj 2016 Innehållsförteckning 1. Om Nysam...3 2. Befolkningsdata...4 3. Profil- och verksamhetsbeskrivning...5 4. Nyckeltalsgrafer...8 5. Landstingsprofiler...24 6. Nyckeltal...28

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2011. Laboratoriemedicin i DLL

Kvalitetsbokslut 2011. Laboratoriemedicin i DLL Kvalitetsbokslut 2011 Laboratoriemedicin i DLL Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens... 5 Verksamhetens uppdrag... 6 Måluppfyllelse... 8 Tillgänglighet... 9 Medicinska

Läs mer

Så här fungerar registreringen i Malmö stads Odlingsslottskö

Så här fungerar registreringen i Malmö stads Odlingsslottskö 1 Så här fungerar registreringen i Malmö stads Odlingsslottskö Det är givetvis kostnadsfritt att stå i Malmö stads odlingslottskö. Steg 1: Registrera dig som ny kund och skapa en sökprofil För att kunna

Läs mer

Tillsyn patientens rätt till spärr enligt 4 kap. 4 och 6 kap. 2 patientdatalagen

Tillsyn patientens rätt till spärr enligt 4 kap. 4 och 6 kap. 2 patientdatalagen Datum Diarienr 2012-06-15 724-2011 Hälso- och sjukvårdnämnden Region Gotland 621 81 Visby Tillsyn patientens rätt till spärr enligt 4 kap. 4 och 6 kap. 2 patientdatalagen Datainspektionens beslut Datainspektionen

Läs mer

Riktlinjer för marknadsföring av Linköpings kommun som arbetsgivare

Riktlinjer för marknadsföring av Linköpings kommun som arbetsgivare Riktlinjer för marknadsföring av Linköpings kommun som arbetsgivare Syfte Syftet med dessa riktlinjer är att ha ett gemensamt underlag för hur Linköpings kommun ska marknadsföras som arbetsgivare. Detta

Läs mer

RSV-rapport för vecka 7, 2015

RSV-rapport för vecka 7, 2015 RSV-rapport för vecka 7, 2015 Denna rapport publicerades den 19 februari 2015 och redovisar RSV-läget vecka 7 (9 15/2). Lägesbeskrivning Antalet laboratoriebekräftade fall av respiratory syncytial virus

Läs mer

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Metoden Idealt Genombrott När du och ditt team vill nå nya höjder med er verksamhet

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Metoden Idealt Genombrott När du och ditt team vill nå nya höjder med er verksamhet ÖREBRO LÄNS LANDSTING Metoden Idealt Genombrott När du och ditt team vill nå nya höjder med er verksamhet Idealt Genombrott i Örebro läns landsting I Örebro läns landsting har vi jobbat med Idealt Genombrott

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Information har skett genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Information har skett genom anslag. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Gemensamma nämnden FM 2016-03-02 1 (1) Plats och tid Rådhus Skåne, Plan 1, Rum 111 15:00 Beslutande Leif Rülf Leif G Nilsson Gunnar Elvingsson Marcus Håkansson Fackliga

Läs mer

I Halland använder 70 procent webben för att boka tid för gynekologiskt cellprov

I Halland använder 70 procent webben för att boka tid för gynekologiskt cellprov I Halland använder 70 procent webben för att boka tid för gynekologiskt cellprov 70 % använder webbtidbok för gynekologiskt cellprov i Halland Maria Brunefjäll och Fredrik Sargren 2015-10-06 Livmoderhalscancer

Läs mer

Färdtjänst. Socialförvaltningen Box 63, 231 21 Trelleborg Besöksadress: Östergatan 71 Telefon växel 0410-73 30 00

Färdtjänst. Socialförvaltningen Box 63, 231 21 Trelleborg Besöksadress: Östergatan 71 Telefon växel 0410-73 30 00 Socialförvaltningen Box 63, 231 21 Trelleborg Besöksadress: Östergatan 71 Telefon växel 0410-73 30 00 Färdtjänsthandläggare 0410-73 34 59, 0734-42 29 47 Telefontid: Måndag - fredag mellan 8.30-9.30 E-post:

Läs mer

Sammanställning: enkät om livsmedelsbrott

Sammanställning: enkät om livsmedelsbrott 1 (16) 2015-10-22 Område Livsmedelskontroll Avdelning Support Sammanställning: enkät om livsmedelsbrott 2 1. Sammanfattning För att ta reda på vilka möjligheterna är för livsmedelskontrollmyndigheterna

Läs mer

Klamydiakampanjen i Region Skåne 2005

Klamydiakampanjen i Region Skåne 2005 Klamydiakampanjen i Region Skåne 2005 En utvärdering Sara Benipoor Charlotta Holmström Rapport nr 2005:4 1 2 Innehållsförteckning 1. Inledning... 5 1.1 Syfte... 5 1.2 Metod... 6 1.3 Disposition... 7 2.

Läs mer

Utgivare: Kommunledningsenheten Gäller från: 2008-01-01 Antagen: KF 270/2007. 1. Bakgrund och övergripande ansvar

Utgivare: Kommunledningsenheten Gäller från: 2008-01-01 Antagen: KF 270/2007. 1. Bakgrund och övergripande ansvar Utgivare: Kommunledningsenheten Gäller från: 2008-01-01 Antagen: KF 270/2007. 1. Bakgrund och övergripande ansvar 1 Kapitlets innehåll Detta kapitel beskriver dels bakgrunden till varför en pandemiplanering

Läs mer

Rapport ungdomsuppföljning 2013

Rapport ungdomsuppföljning 2013 2014-01-16 1 (5) Ungdomsuppföljning Årsrapport 2013 Arbets- och företagsenheten Rapport ungdomsuppföljning 2013 Uppdraget Riksdagen har gett kommunerna i uppdrag att se till att ungdomar i åldern 16-20

Läs mer

Rapport skolutveckling och digitalisering

Rapport skolutveckling och digitalisering Utbildnings och arbetslivsförvaltningen Elisabeth Jonsson Höök Ärendenr BUN 2016/360 GVN 2016/86 Handlingstyp Tjänsteskrivelse Datum 30 maj 2016 1 (7) Barn- och utbildningsnämnden/ Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden

Läs mer

Kommunikationsplan för miljöarbetet i Lidköpings kommun

Kommunikationsplan för miljöarbetet i Lidköpings kommun Kommunikationsplan för miljöarbetet i Lidköpings kommun 2014-2016 2014-05-19 1. Syftet med planen Syftet med denna kommunikationsplan är att tydliggöra hur vi ska arbeta med miljökommunikation. Planen

Läs mer

Rapport om servicegarantier samt godkännande av servicegarantier med taxeoch avgiftspåverkande påföljder

Rapport om servicegarantier samt godkännande av servicegarantier med taxeoch avgiftspåverkande påföljder Dnr KS-2012-328 Dpl 01 sid 1 (5) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Stadssekretariatet Tjänstemannayttrande 2012-10-02 Jessica Forssten, 054-540 10 38 jessica.forssten@karlstad.se Rapport om servicegarantier samt

Läs mer

Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Riktlinjer Charlotte Johansson Dokumentansvarig Förvaring Dnr Ylva Sanfridsson Dokumentinformation

Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Riktlinjer Charlotte Johansson Dokumentansvarig Förvaring Dnr Ylva Sanfridsson Dokumentinformation Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Riktlinjer Charlotte Johansson Dokumentansvarig Förvaring Dnr Ylva Sanfridsson Dokumentinformation Riktlinjer för kommunikation 2 (6) Riktlinjer för information

Läs mer

Klamydia ökar: Kan vi göra något bättre?

Klamydia ökar: Kan vi göra något bättre? Klamydia ökar: Kan vi göra något bättre? Björn Herrmann Klinisk mikrobiologi, Akademiska sjukhuset, Uppsala C. trachomatis i Sverige 1991-2011 Smittsk.lagen 1988 Ungd.mottagn Provtagn ökar AIDS DNA diagnostik

Läs mer

Omvärldsfakta. Illavarslande utveckling. Antal varsel per 1000 sysselsatta - september-november 2011

Omvärldsfakta. Illavarslande utveckling. Antal varsel per 1000 sysselsatta - september-november 2011 Nr 3:211 Omvärldsfakta FAKTABLAD FRÅN ARENA FÖR TILLVÄXT ETT SAMARBETE MELLAN ICA, SVERIGES KOMMUNER OCH LANDSTING OCH SWEDBANK Illavarslande utveckling Inbromsningen i den svenska ekonomin märks allt

Läs mer

2. Förslag till övriga frågor. 4. Aktuellt från socialnämnden. 6. Trygghetslarm (Anita Olofsson) 7. Aktuellt från organisationerna, laget runt

2. Förslag till övriga frågor. 4. Aktuellt från socialnämnden. 6. Trygghetslarm (Anita Olofsson) 7. Aktuellt från organisationerna, laget runt Socialnämnden Samrådsgrupp med handikapporganisationerna Datum 7 maj 2014 1. Inledning 2. Förslag till övriga frågor 3. Föregående minnesanteckningar från mötet den 5 februari 2014 4. Aktuellt från socialnämnden

Läs mer

Motion 7 Motion 8 Motion 9 Motion 10. med utlåtanden

Motion 7 Motion 8 Motion 9 Motion 10. med utlåtanden Motion 7 Motion 8 Motion 9 Motion 10 med utlåtanden 23 Motion 7 Motion angående: Kontaktuppgifter på Eniro.se, Hitta.se m fl. Mitt förslag är att på riksnivå (eller delegerat till någon regional Hgf) utse

Läs mer

Regelbok för specialiserad gynekologisk vård

Regelbok för specialiserad gynekologisk vård Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning HÄLSO- OCH 1 (5) SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2011-06-21 p 4 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2011-05-23 HSN 1105-0477 Handläggare: Tore Broström Regelbok för specialiserad gynekologisk vård

Läs mer

Statsbidrag för en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess 2012. Miljarden

Statsbidrag för en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess 2012. Miljarden 1(7) TJÄNSTEUTLÅTANDE Hälso- och sjukvårdsavdelningen Christina Möller/Mats Swanberg 2012-02-10 Dnr RS 690-2011 Till Hälso- och sjukvårdsutskottet Statsbidrag för en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess

Läs mer

En liten guide till kvinnohälsa

En liten guide till kvinnohälsa En liten guide till kvinnohälsa Barnmorskemottagningarna i Primärvården Skåne vart ska jag gå? får jag tvillingar? ÄR DET RÄTT FÖR MIG? är det normalt? kostar det något? Trygghet är vår specialitet är

Läs mer

Månadsrapport februari 2016

Månadsrapport februari 2016 Regionstyrelsens arbetsutskott -03-15 Protokoll Au 58 Månadsrapport februari RS /46 - Ledningskontoret -03-15 Arbetsutskottets beslut Resultatkrav införs för kultur- och fritidsnämnden med 1,5 mnkr, barn-

Läs mer

Ramavtal för ungdomsmottagningar i Östergötland mellan Landstinget i Östergötland och Östergötlands kommuner 2011-07- 01 2013-06-30

Ramavtal för ungdomsmottagningar i Östergötland mellan Landstinget i Östergötland och Östergötlands kommuner 2011-07- 01 2013-06-30 BESLUTSUNDERLAG 1(2) Kompetenscentrum STI Josefine Nordling 2011-11-17 LiÖ 2011-1894 Hälso- och sjukvårdsnämnden Ramavtal för ungdomsmottagningar i Östergötland mellan Landstinget i Östergötland och Östergötlands

Läs mer

Instruktion för e-post E-postinstruktion Beslutad 2015-11-23

Instruktion för e-post E-postinstruktion Beslutad 2015-11-23 Instruktion för e-post E-postinstruktion Beslutad 2015-11-23 Dokumentnamn Instruktion för e-post Dokumenttyp Instruktion Omfattar Kommunen Dokumentägare Dokumentansvarig Publicering Insidan Fastställd

Läs mer

Bilaga 3. Verksamhet i samverkan. http://rkdhs-kom/yta/a_2014_06/anskningshandlingar mm/194 säffle/överenskommelse/bilaga 3.

Bilaga 3. Verksamhet i samverkan. http://rkdhs-kom/yta/a_2014_06/anskningshandlingar mm/194 säffle/överenskommelse/bilaga 3. 1(7) Bilaga 3 Verksamhet i samverkan http://rkdhs-kom/yta/a_2014_06/anskningshandlingar mm/194 säffle/överenskommelse/bilaga 3.docx SÄFFLE KOMMUN Postadress Säffle kommun 661 80 Säffle Besöksadress Kanaltorget

Läs mer

Personlig assistans. Uppdrag och kvalitetskrav. Personlig assistans

Personlig assistans. Uppdrag och kvalitetskrav. Personlig assistans Uppdrag och kvalitetskrav Fastställd av socialnämnden Framtagen av socialförvaltningen Datum 2016-04-20 Ärendenr SON 2016/137 Version [1.0] Innehållsförteckning... 1 Inledning... 1 på insatsen personlig

Läs mer

Delaktighet inom äldreomsorgen

Delaktighet inom äldreomsorgen Charlotte Roos Delaktighet inom äldreomsorgen Om att låta de äldre få behålla makten över sina liv Vårdförlaget Delaktighet 3.indd 3 09-07-23 08.13.28 I samma serie: Ola Polmé och Marie Hultén: Vanvård

Läs mer

Erfarenheter med nationell patientöversikt och arbetet med en gemensam läkemedelslista

Erfarenheter med nationell patientöversikt och arbetet med en gemensam läkemedelslista Erfarenheter med nationell patientöversikt och arbetet med en gemensam läkemedelslista Karina Tellinger, Mikael Johansson, Jan-Olov Strandberg område Vårdtjänster Nationell patientöversikt Mikael Johansson

Läs mer

IPv6 EN GOD BÖRJAN GER ETT GOTT SLUT. LÅT OSS BÖRJA.

IPv6 EN GOD BÖRJAN GER ETT GOTT SLUT. LÅT OSS BÖRJA. IPv6 EN GOD BÖRJAN GER ETT GOTT SLUT. LÅT OSS BÖRJA. UTREDA. REKOMMENDERA. PLANERA. LEDA. IMPLEMENTERA. FÖLJA UPP. FÖRBÄTTRA. VI GÖR DIN UTMANING TILL VÅR Vi lever i en internetuppkopplad värld. Numera

Läs mer

Tio frågor om alkohol, narkotika, doping och sex

Tio frågor om alkohol, narkotika, doping och sex Tio frågor om alkohol, narkotika, doping och sex Enkätundersökning om studenters kunskaper och attityder Jan Johansson, Högskolan Jönköping Therese Rostedt, Landstinget i Jönköpings län 2014-05-21 Innehållsförteckning

Läs mer

Information till dig som är asylsökande på Gotland

Information till dig som är asylsökande på Gotland Information till dig som är asylsökande på Gotland Region Gotland Besöksadress Visborgsallén 19 Postadress SE-621 81 Visby Telefon +46 (0)498 26 90 00 E-post regiongotland@gotland.se Org nr 212000-0803

Läs mer

Övrig kostnad: Porto, transporter, hårdvara/mjukvara,lokaler uppskattas till 10000 kr

Övrig kostnad: Porto, transporter, hårdvara/mjukvara,lokaler uppskattas till 10000 kr Projektidé It- teknik coach. Projektet syftar till att hjälpa äldre med vardagstekniken. Finansiering Projektledare: Lidköping 240 timmar: (beräknat på 15 timmar per vecka i 16 veckor) Övriga projektdeltagare:

Läs mer

Kommunikationskoncept för kommuner som arbetar med hastighetsöversyn

Kommunikationskoncept för kommuner som arbetar med hastighetsöversyn Rätt hastighet för en attraktiv kommun Kommunikationskoncept för kommuner som arbetar med hastighetsöversyn Konkreta förslag för intern och extern kommunikation en vägledning Framtaget av Jenny Appelgren

Läs mer

Krisplan för Gråboskolan

Krisplan för Gråboskolan 1 (14) 2016-02-24 Krisplan för Gråboskolan Besöksadress Visborgsallén 19 Postadress SE 621 81 Visby Telefon +46 (0) 498 26 34 06 E-post regiongotland@gotland.se Bankgiro 339 8328 Postgiro 18 97 50 3 Org.

Läs mer

MEDBORGARPANEL Nummer 1 - Juli 2013 Tillgänglighet i vården

MEDBORGARPANEL Nummer 1 - Juli 2013 Tillgänglighet i vården MEDBORGARPANELEN 213 Rapport 1 Tillgänglighet MEDBORGARPANEL Nummer 1 - Juli 213 Tillgänglighet i vården Enkät nummer ett slutförd. Nu har landstinget Västmanland genomfört den första enkäten i Medborgarpanelen.

Läs mer

Vad är det frågan om En kort beskrivning av tjänsten. Den elektroniska jobbsökningen sker i följande steg:

Vad är det frågan om En kort beskrivning av tjänsten. Den elektroniska jobbsökningen sker i följande steg: Vad är det frågan om En kort beskrivning av tjänsten Vasa stads sommarjobb för ungdomar söks via jobbsökningsportalen Kuntarekry.fi. Kuntarekry.fi är en riksomfattande jobbsökningstjänst inom kommunbranschen

Läs mer

Ersättningsmodell för barnmorskemottagningsverksamhet

Ersättningsmodell för barnmorskemottagningsverksamhet Beställarkontor Vård PM 1 (9) 2004-08-17 Bilaga 3 Handläggare Telefon E-post Arbetsgruppen: Uppdragsbeskrivningar och ersättningsmodeller för BMM & BVC Ersättningsmodell för barnmorskemottagningsverksamhet

Läs mer

Från läkarsekreterare till vårdadministratör

Från läkarsekreterare till vårdadministratör Yrkeshögskoleutbildning Medicinsk sekreterare Kristinehamn Från läkarsekreterare till vårdadministratör Examensarbete 35 poäng Författare: Annika Ek Handledare: Doris Karlsson Våren 2015 SAMMANFATTNING

Läs mer

Ansökan om utvecklingsmedel för arbete mot prostitution och människohandel

Ansökan om utvecklingsmedel för arbete mot prostitution och människohandel Ansökan om utvecklingsmedel för arbete mot prostitution och människohandel Ansökan avser medel som ska fördelas under 2012 Så här hanterar du det elektroniska ansökningsformuläret Innan du börjar fylla

Läs mer

HJÄLPLINJEN - KOSTNADSFRI PSYKOLOGISK HJÄLP

HJÄLPLINJEN - KOSTNADSFRI PSYKOLOGISK HJÄLP VERKSAMHETEN 2010 HJÄLPLINJEN - KOSTNADSFRI PSYKOLOGISK HJÄLP Alla människor hamnar någon gång i en svår livssituation. Många tar kontakt med Hjälplinjen i ett läge där de är övermannade av känslor de

Läs mer

Inbjudan att tillsammans med Stockholms läns landsting delta i försöksverksamhet med sprutbyte remiss från kommunstyrelsen

Inbjudan att tillsammans med Stockholms läns landsting delta i försöksverksamhet med sprutbyte remiss från kommunstyrelsen NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIALTJÄNSTAVDELNIN GEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 1.5.1.-612/2011 SID 1 (7) 2011-02-04 Handläggare: Karin Aronsson Telefon: 508 09 395 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Inbjudan

Läs mer

Dina surfvanor kartläggs och lämnas ut

Dina surfvanor kartläggs och lämnas ut Dina surfvanor kartläggs och lämnas ut måndag 28 mars 2016 Utländska bolag kartlägger besökare på svenska sjukhus och myndigheters webbplatser. När du läser om till exempel sexuell läggning rapporteras

Läs mer

Kommunikationsplattform

Kommunikationsplattform 1(11) Kommunledningskontoret Kommunikation & tillväxt Malin Bergkvist Kommunikationsplattform för Kristianstads kommun, KS 2011/1002 2013-02-11 044-13 21 00 malin.bergkvist@kristianstad.se Kommunikationsplattform

Läs mer

SAFE WORK. Instruktioner till personal - för dig som arbetar på ett entreprenadföretag 2013-04-09

SAFE WORK. Instruktioner till personal - för dig som arbetar på ett entreprenadföretag 2013-04-09 SAFE WORK Instruktioner till personal - för dig som arbetar på ett entreprenadföretag 2013-04-09 Innehåll 1. Aktivera ett användarkonto, jag har en egen e-postadress...3 2. Aktivera ett användarkonto,

Läs mer

I huvudet på SKL. Marie Källman SFVH Höstmöte 22 oktober 2014

I huvudet på SKL. Marie Källman SFVH Höstmöte 22 oktober 2014 I huvudet på SKL Marie Källman SFVH Höstmöte 22 oktober 2014 Sveriges Kommuner och Landsting Överenskommelser mellan SKL och regeringen Evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten 2014

Läs mer

Avtal avseende allmäntandvård för barn och ungdomar

Avtal avseende allmäntandvård för barn och ungdomar 1/11 Avtal avseende allmäntandvård för barn och ungdomar nehållsförteckning AVTALSPARTER Uppdragsgivare: Landstinget i Kalmar Län Strömgatan 13 391 26 KALMAR Org nr: 232100-0073 Hemsida: www.ltkalmar.se

Läs mer

Förslag till beslut Socialnämnden föreslås besluta

Förslag till beslut Socialnämnden föreslås besluta SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Venemalm Sofia Datum 2016-03-30 Rev 2016-04-13 Diarienummer SCN-2016-0127 SCN-2016-0068 Socialnämnden RFSU- ansökan om föreningsbidrag avseende utbildningsinsatser riktade

Läs mer

Smittskydd&Vårdhygien

Smittskydd&Vårdhygien Smittskyddsenheten AKTUELLT FRÅN Smittskydd&Vårdhygien Nr 1/2014 V åren är i antågande och då brukar man kunna summera influensasäsongen. Fortfarande insjuknar personer i influensa, så ännu är det för

Läs mer

Cykellysekampanj 2015

Cykellysekampanj 2015 215-12-17 Cykellysekampanj 215 Allt ljus på cyklisterna! Adress Box 611, 391 26 Kalmar Besök Storgatan 35 A Tel 4-45 vx 2 (5) Inledning Olyckor där cyklister blir påkörda av bilister i mörker har ofta

Läs mer

Uppföljning år 2010 Handlingsplan för sexuell hälsa med inriktning på ungdomar och unga vuxna

Uppföljning år 2010 Handlingsplan för sexuell hälsa med inriktning på ungdomar och unga vuxna Uppföljning år 2010 Handlingsplan för sexuell hälsa med inriktning på ungdomar och unga vuxna Therese Rostedt Folkhälsoplanerare Folkhälsoavdelningen Landstinget i Jönköpings län Maj 2011 Innehållsförteckning

Läs mer

Medborgarförslag om presskonferens efter nämndsmöten. (AU 396) KS 2014-401

Medborgarförslag om presskonferens efter nämndsmöten. (AU 396) KS 2014-401 kommunstyrelsen i Falkenberg 2015-01-13 32 Medborgarförslag om presskonferens efter nämndsmöten. (AU 396) KS 2014-401 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag. Arbetsutskottets

Läs mer

Registreringsrutiner för Öron- näsa- halsmottagning, vårdval i Stockholms läns landsting

Registreringsrutiner för Öron- näsa- halsmottagning, vårdval i Stockholms läns landsting Somatisk specialistvård Specialistenhet 1 (11) Registreringsrutiner för Öron- näsa- halsmottagning, vårdval i Stockholms läns landsting Gäller fr.o.m. 2013-01-01 Senast uppdaterad 2014-05-23 2014-02-18:

Läs mer

Yttrande över Landstingsrevisorernas rapport 5/2013, Tillgången på vårdplatser Styrningen på landstingsoch sjukhusnivå

Yttrande över Landstingsrevisorernas rapport 5/2013, Tillgången på vårdplatser Styrningen på landstingsoch sjukhusnivå Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-01-27 1 (5) HSN 1312-1331 Handläggare: Anna Nergårdh Hälso- och sjukvårdsnämnden 2014-03-04, p 11 Yttrande över Landstingsrevisorernas rapport 5/2013,

Läs mer

Läns-SLAKO Östergötland. Hemsjukvårdsreformen. Konsert & Kongress 11-11-11 Sven-Inge Arnell

Läns-SLAKO Östergötland. Hemsjukvårdsreformen. Konsert & Kongress 11-11-11 Sven-Inge Arnell Hemsjukvårdsreformen Konsert & Kongress 11-11-11 Sven-Inge Arnell Kommunaliserad hemsjukvård SOU 2011:55 Nationella samordnaren presenterade utredningen den 28 juni 2011 Vidgad befogenhet för kommuner

Läs mer

Kommunikationspolicy Stockholms läns landsting. Tillhörande riktlinjer Riktlinjer för internkommunikation, press och webb

Kommunikationspolicy Stockholms läns landsting. Tillhörande riktlinjer Riktlinjer för internkommunikation, press och webb Kommunikationspolicy Stockholms läns landsting Tillhörande riktlinjer Riktlinjer för internkommunikation, press och webb Antagen av Landstingsstyrelsen 2004 1(8) Förord Stockholms läns landsting (SLL)

Läs mer