Vetenskapsdag. 18 september 2019 Sundsvall

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vetenskapsdag. 18 september 2019 Sundsvall"

Transkript

1 Vetenskapsdag 18 september 2019 Sundsvall Varmt välkommen till Vetenskapsdagen Vetenskapsdagen i Sundsvall vänder sig till åk 3 elever på högskoleförberedande program (SA/EK/ES/HU/NA/TE) i Västernorrland och norra Hälsingland. Vetenskapsdagen handlar om att ge inspiration till de elever som går tredje året på gymnasiet och ska skriva sitt gymnasiearbete. Denna dag ger en möjlighet för eleverna i regionen att ta del av aktuell forskning på ett inspirerande och lättillgängligt sätt. Syftet är framförallt att ge eleverna en uppfattning om olika ämnesområden vid universitetet och ge inspiration till det gymnasiearbete de ska utföra under årskurs 3. Efter lunch kommer det även att erbjudas information och inspiration om hur det att plugga på Mittuniversitetet och vad studierna kan leda till. Eleverna får även möjlighet att besöka en monter där de kan träffa studievägledare och nuvarande studenter som kan svara på frågor och funderingar om universitetsstudier. Nytt för i år har varit möjligheten att boka in en rundvandring på slutet av dagen. Tid, plats och parkering Vetenskapsdagen startar och slutar senast klockan (beroende på tillval av rundvandring eller ej). Vi håller till på Mittuniversitetet, campus Sundsvall. För stads-, campus- och parkeringskarta se: Campuskarta finns även längst bak i detta program. Parkerar gör man lättast på Folkets Park/Tonhallens parkering längs med Universitetsallén. Det finns även parkeringsplatser närmare det nya campusområdet som heter Åkanten. Parkeringsplatsen heter Förrådet 6 med infart från Sidsjövägen. Betalning via Parkster (app eller sms). Utvärdering Efter Vetenskapsdagen kommer vi att skicka ut ett mejl till alla kontaktpersoner med ett antal frågor som vi skulle vilja att lärare och elever diskuterar tillsammans. Information till lärare/kontaktpersoner/medföljande lärare Vetenskapsdagen har sedan 2012 arrangerats av gymnasiesamverkansgruppen inom Regionalt Utvecklingsnätverk (RUN) vid Mittuniversitetet men har utformats och utvecklats under flera år tillsammans med lärare på ett flertal av regionens gymnasieskolor.

2 I utvecklingsarbetet har det varit tydligt att det är viktigt med både förberedelser och efterarbete på skolan för att framför allt eleverna ska få ut så mycket som möjligt från dagen. Från utvärderingar är det också viktigt att lärare/handledare till gymnasiearbetet följer med och deltar med sin klass/elevgrupp under hela dagen. Vi arrangörer har därför ställt detta som ett krav för deltagande på årets Vetenskapsdag. En handledning för lärare har tagits fram och denna skickas ut till alla anmälda skolor/klasser genom den kontaktperson som angetts i anmälningsformuläret. Det är även kontaktpersonen som får program och annan information gällande Vetenskapsdagen för vidare förmedling i den egna organisationen (till medföljande lärare och elever). Program Förmiddagen Under förmiddagen ges de traditionsenliga passen som signerar Vetenskapsdagen. Först ut kommer en av våra forskare att berätta om den vetenskapliga processen och vad forskning egentligen innebär under passet Vad är forskning?. Efter detta ges tre inspirationsföreläsningar som utgår i möjligaste mån från de olika gymnasieprogrammen och eleverna inom samma program samlas i samma sal. Lunch Under lunchen bjuder vi på en wrap (kyckling- eller veganalternativ) och dricka (stilla eller kolsyrat vatten) till alla deltagare (elever + medföljande lärare). Lunchen serveras i Grönborgs innergård. Eftermiddagen Efter lunch stannar all elever kvar i Grönborg för ett sista pass som handlar om Första steget mot att plugga på universitet där studenter från Mittuniversitetet och tidigare studenter (alumner) berättar om hur det är att plugga på universitet och vad det kan leda till. Sedan kommer det även vara möjligt för eleverna att besöka en monter där de kan träffa studievägledare och nuvarande studenter som kan svara på frågor och funderingar om universitetsstudier. För de som bokat rundvandring slutar dagen med detta, se mer nedan. Rundvandring De som bokat rundvandring kommer att få särskild information om detta. Rundvandringen startar i Grönborgs innergård. Programöversikt I programöversikten på nästa sida går det att se upplägget, tid och plats. Längre ned presenteras varje föreläsning lite närmare. Det framgår i programöversikten under respektive program vilka skolor som är placerade i respektive sal. Observera att elever som läser samhällsvetenskapligt program respektive ekonomiskt program är placerade i samma sal. Kontakt Åsa Bång (koordinator RUN, projektledare gymnasiesamverkan) E-post: asa.bang@miun.se Tel:

3 Programöversikt Program SA/EK NA TE Skola Bobergsgymnasiet, Bromansgymnasiet, Härnösands gymnasium, Sollefteå gymnasium, Ådalsskolan Bobergsgymnasiet, Bromansgymnasiet, Sollefteå gymnasium, Ådalsskolan Bobergsgymnasiet, Bromansgymnasiet, Sollefteå gymnasium, Ådalsskolan Sal N109 M108 M Välkommen Charlotta Collén Välkommen Jennie Sandström Välkommen Krister Hammarling Vad är forskning Lovise Haj Brade Inspirationsföreläsningar Sofie Blombäck Mia Lind Anna Stjernström Lokal Vad är forskning Svante Holm Inspirationsföreläsningar Matilda Lindmark David Sundström Britta Andres Grönborg Vad är forskning Jan Lundgren Inspirationsföreläsningar Krister Hammarling Anna-Sara Fagerholm Tian LUNCH Första steget mot att plugga på universitet Möjlighet att besöka våra montrar samt prata med studenter Rundvandring (för de som anmält detta)

4 Programföreläsningar: Samhällsvetenskaps- och Ekonomiprogrammet, sal N109 Populistiska partier i Europa Sofie Blombäck, universitetslektor i statsvetenskap Jag tänkte prata lite om forskning om populistiska partier och hur det gick för dem i EU-valet. Jag tänkte även komma in på hur man forskar om partier. Kriminologi kan brott förebyggas? Mia Lind, universitetsadjunkt Kriminologi Föreläsningen handlar om vad kriminologi är och hur brott kan förebyggas. Ett forskningsprojekt om brottsförebyggande åtgärder i Europa kommer att beskrivas. Kill your darlings Anna Stjernström, doktorand i historia Några tankar kring att tänka till och om att våga tänka om under forskningsprocessen med erfarenheter från mitt pågående doktorandprojekt i historia.

5 Teknikprogrammet, sal M102 Sensorer, till vad och varför Krister Hammarling, forskare i elektronikkonstruktion En sensor är någonting som kan känna och/eller mäta en förändring. Det kan vara förändringar i t.ex. temperatur, ljus, hastighet eller sockerhalten i blodet för en diabetiker. Dom finns i alla möjliga former och storlekar. Från kanske bland den enklaste sensorn som ni använder dagligen utan att tänka på det, tryckknappen till lyset, till dom mest komplexa sensorerna som kan mäta saker på atomnivå. Men hur ser framtiden ut, behöver vi fler eller färre sensorer? Om svaret är fler till vad? Design som gör skillnad Anna-Sara Fagerholm, universitetslektor i grafisk design I en värld där över 1,5 miljoner människor svälter varje dag slänger vi enorma mängder mat. Så mycket som hälften av all mat som produceras går direkt i soporna. Och vi hjälps åt att slänga, antingen är det matproducenten, distributören, lagerhållaren, butikspersonalen eller vi själva därhemma som dumpar maten. Men varför? Forskning visar att förpackningen har den viktigaste rollen för att minska matsvinn. Den här föreläsningen visar hur design kan göra skillnad. För de många människorna. För en bättre värld. Non-Conventional Materials for Electronics: More than What You Think Tian (Li Xiaotian), doktorand i elektronikkonstruktion In my researches, I use low-cost and non-conventional materials to implement hybrid electronics circuit systems, which includes identifying new materials, assembling SMD components, designing electronic systems. Compared to conventional circuit boards, the circuit boards made from novel and flexible materials possess the following advantages: low-costs, environmental friendly, flexible, deformable, wearable, and large-area etc.

6 Naturvetenskapsprogrammet, sal M108 Smaken är som baken - Kan vi lura bort skadegörare från våra träd i skogen? Matilda Lindmark, doktorand i biologi Det finns många som gillar att äta träd, både stora och små: insekter, sorkar och älgar. En sak har de gemensamt, de väljer sin föda efter smak och lukt. Om vi vet vilken smak de gillar, kan vi då också ta reda på vilken smak de inte gillar? Ja! Kan vi då också framställa de smak- och luktämnen och få ekonomiskt värdefulla träd att smaka illa? Ja! Kan vi i så fall styra djuren till att äta träd som inte är lika värdefulla? Uthållighetsidrott Hur fördelar du energin optimalt? David Sundström, universitetslektor i maskinteknik och biomekanik Vid Mittuniversitetets forskningscentrum Sports Tech Research Centre pågår forskning om prestationsoptimering inom bland annat landsvägscykling och längdskidåkning. Genom att använda datorbaserade simuleringsmetoder ihop med avancerade matematiska beräkningar försöker forskarna hitta det bästa sättet att fördela utövarens energiresurser längs banan. Beroende på utövarens uthållighet, utförs- och uppförsbackar, vindar, kurvor, mm, kommer utövaren behöva anpassa sin strategi för att komma så snabbt som möjligt i mål. Framtidens material Britta Andres, forskare inom teknisk fysik Min presentation handlar om materialforskning och hur nya material kan bidra till en hållbar framtid. Jag kommer att ge er konkreta exempel på nya spännande material och hur materialforskare jobbar för att ta fram dessa.

7 Campuskarta Sundsvall Tonhallens parkering Sal N109 Sal M102, M108 Grönborg Parkering, Förrådet 6 Bra att veta Salarna är namngivna efter hus och plan i huset. Exempelvis ligger sal M102 i hus M och på plan 1. Entréplanet för hus M och N ligger på plan 2. Entréer är markerad med en liten svart triangel. Under dagen kommer det att finnas värdar på plats runt om på campus för att hjälpa er till rätta.

Fortbildningsdag 2018 Tema: Från gymnasiet till högre studier

Fortbildningsdag 2018 Tema: Från gymnasiet till högre studier Fortbildningsdag 2018 Tema: Från gymnasiet till högre studier Varmt välkommen till Mittuniversitetet och Fortbildningsdagen på campus Sundsvall som arrangeras av gymnasiesamverkansgruppen inom Regionalt

Läs mer

Vetenskapsdag. För gymnasieelever i åk 2, 18 april 2016

Vetenskapsdag. För gymnasieelever i åk 2, 18 april 2016 1 Vetenskapsdag För gymnasieelever i åk 2, 18 april 2016 2 Information till deltagande elever På vårterminen i årskurs två har MIUN och Jämtlands gymnasium sedan flera år anordnat en vetenskapsdag där

Läs mer

Verksamhetsrapport 2016 Regional Gymnasiesamverkan

Verksamhetsrapport 2016 Regional Gymnasiesamverkan Verksamhetsrapport 2016 Regional Gymnasiesamverkan 1 Inledning Regional gymnasiesamverkan har varit ett av projekten i utbildningsstrategin from 2011-2015 och finns idag med som en del i det nya processområdet

Läs mer

Vetenskapsdag. För gymnasieelever i åk 2, 14 april Campus Östersund

Vetenskapsdag. För gymnasieelever i åk 2, 14 april Campus Östersund Vetenskapsdag För gymnasieelever i åk 2, 14 april 2015 Campus Östersund Information till deltagande elever På vårterminen i årskurs två har MIUN och Jämtlands gymnasium sedan flera år anordnat en vetenskapsdag

Läs mer

Vetenskapsdag 14 september 2016 Sundsvall

Vetenskapsdag 14 september 2016 Sundsvall Vetenskapsdag 14 september 2016 Sundsvall Varmt välkommen till Vetenskapsdagen 2016 i Sundsvall Vetenskapsdagen handlar om att ge inspiration och verktyg till de elever som går tredje året på gymnasiet

Läs mer

Vetenskapsdag 14 september 2016 Sundsvall

Vetenskapsdag 14 september 2016 Sundsvall Vetenskapsdag 14 september 2016 Sundsvall Varmt välkommen till Vetenskapsdagen 2016 i Sundsvall Vetenskapsdagen handlar om att ge inspiration och verktyg till de elever som går tredje året på gymnasiet

Läs mer

Minnesanteckningar från Upptaktsträff augusti 2013 på campus Östersund och Sundsvall

Minnesanteckningar från Upptaktsträff augusti 2013 på campus Östersund och Sundsvall Minnesanteckningar från Upptaktsträff augusti 2013 på campus Östersund och Sundsvall Dessa anteckningar sammanfattar de två Upptaktsträffarna som utfördes 15:e respektive 16:e augusti på campus Östersund

Läs mer

Handlingsplan Gymnasiesamverkan 2013

Handlingsplan Gymnasiesamverkan 2013 Handlingsplan Gymnasiesamverkan 2013 Uppdaterad 2013-08-29 Inledning I Mittuniversitetets utbildningsstrategi 2011-2015 har regional samverkan skrivits in som ett av fem prioriterade områden. Projektet

Läs mer

Vetenskapsdag 7 oktober 2015 Sundsvall

Vetenskapsdag 7 oktober 2015 Sundsvall Vetenskapsdag 7 oktober 2015 Sundsvall Varmt välkommen till Vetenskapsdagen 2015 i Sundsvall Vetenskapsdagen handlar om att ge inspiration och verktyg till de elever som går tredje året på gymnasiet och

Läs mer

Vetenskapsdag Östersund 2017

Vetenskapsdag Östersund 2017 Vetenskapsdag Östersund 2017 DAGAR KVAR DAGAR AKTIV SVAR SVARSTID (MEDIAN) SLUTFÖRDA Jag är: 0 52 113 1m 12s 107 100% 80% 60% 40% 20% 0% Gymnasieelev Gymnasielärare/personal 1 Gymnasieelev 108 (95.58 %)

Läs mer

Naturvetenskapsprogrammet

Naturvetenskapsprogrammet Naturvetenskapsprogrammet riksintag och internat Hvilan har ett nära samarbete med Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) i skånska Alnarp. Läs NA-programmet I SAMARBETE MED UNIVERSITETET Hvilans Naturvetenskapsprogram

Läs mer

SKOLPROGRAM 2015/16 Förskolan

SKOLPROGRAM 2015/16 Förskolan SKOLPROGRAM 2015/16 Förskolan Ansvarig utgivare: Vetenskapens Hus 2015 Foto: Vetenskapens Hus Redaktör och grafisk formgivare: Elisabet Bergknut Vi möter 60 000 elever och lärare varje år Hos oss möter

Läs mer

Tabell 1: Programmen i Västernorrland som ger högst inkomst. Plats Program Skola Kommun Årsinkomst i kronor 1

Tabell 1: Programmen i Västernorrland som ger högst inkomst. Plats Program Skola Kommun Årsinkomst i kronor 1 2008-12-14 Tabell 1: Programmen i Västernorrland som ger högst inkomst Plats Program Skola Kommun Årsinkomst i kronor 1 2 Fordonsprogrammet Samhällsvetenskapsprogrammet Gudlav Bilderskolan Sollefteå 308

Läs mer

Vetenskapsdag. För gymnasieelever i åk 2, 25 april Välkommen till en dag fylld av vetenskapliga samtal!

Vetenskapsdag. För gymnasieelever i åk 2, 25 april Välkommen till en dag fylld av vetenskapliga samtal! 1 Vetenskapsdag För gymnasieelever i åk 2, 25 april 2017 Välkommen till en dag fylld av vetenskapliga samtal! 2 Information till deltagande elever På vårterminen i årskurs två har MIUN och Jämtlands gymnasium

Läs mer

Handledning för dig som tar emot elever TOPP TROLLHÄTTAN. Trollhättans PRAO-modell. Ge elever i årskurs 8 och 9 inblick i arbetslivet

Handledning för dig som tar emot elever TOPP TROLLHÄTTAN. Trollhättans PRAO-modell. Ge elever i årskurs 8 och 9 inblick i arbetslivet Handledning för dig som tar emot elever TOPP TROLLHÄTTAN Trollhättans PRAO-modell Ge elever i årskurs 8 och 9 inblick i arbetslivet Din roll som framtidsguide? För många elever är TOPP den första riktiga

Läs mer

Slutrapport Örebro universitet. Kvalitetsutvärdering av Linje 14. 2011/2012

Slutrapport Örebro universitet. Kvalitetsutvärdering av Linje 14. 2011/2012 Slutrapport Örebro universitet Kvalitetsutvärdering av Linje 14. 2011/2012 Innehållsförteckning Inledning... 4 Metod och Urval... 4 Svarsfrekvens... 4 Disposition... 4 Resultat... 5 Fråga 1. Vilken skola...

Läs mer

Tabell 2: Programmen i Västernorrlands län med lägst andel arbetslösa efter studierna

Tabell 2: Programmen i Västernorrlands län med lägst andel arbetslösa efter studierna Bilagor Tabell 1: Programmen i Västernorrlands län som ger högst inkomst Tabell 2: Programmen i Västernorrlands län med lägst andel arbetslösa efter studierna Tabell 3: De program i Västernorrlands län

Läs mer

Gymnasieinformation. Studie- och yrkesvägledning

Gymnasieinformation. Studie- och yrkesvägledning Gymnasieinformation Studie- och yrkesvägledning Det svenska skolsystemet Illustration: Skolverket Vad påverkar ett val? Föräldrar Vänner Intresse Betyg Trender Kunskap om alternativ Kort- eller långsiktigt

Läs mer

Tabell 1: Programmen i Västernorrlands län som ger högst inkomst

Tabell 1: Programmen i Västernorrlands län som ger högst inkomst Bilagor Tabell : Programmen i Västernorrlands län som ger högst inkomst Tabell 2: Programmen i Västernorrlands län med lägst andel arbetslösa efter studierna Tabell 3: De program i Västernorrlands län

Läs mer

Aktivitetskalender läsåret 2018/2019 Ung Företagsamhet i Östergötland

Aktivitetskalender läsåret 2018/2019 Ung Företagsamhet i Östergötland Aktivitetskalender läsåret 2018/2019 Ung Företagsamhet i Östergötland Processutbildningen UF-företagande Anmälan kommer att krävas till flera av nedanstående aktiviteter och vissa har även platsbegränsning.

Läs mer

Naturvetenskapsprogrammet.

Naturvetenskapsprogrammet. Naturvetenskapsprogrammet www.hvitfeldtska.se Naturvetenskapsprogrammet med både bredd och spets Naturvetenskapsprogrammet på Hvitfeldtska gymnasiet ger en spännande och stimulerande utbildning som förbereder

Läs mer

Tabell 1: Programmen i Västernorrlands län som ger högst inkomst

Tabell 1: Programmen i Västernorrlands län som ger högst inkomst Tabell : Programmen i Västernorrlands län som ger högst inkomst Plats Program Skola Kommun Årsinkomst Fordonsprogrammet Gudlav Bilderskolan Sollefteå 306400 2 Elprogrammet Ådalsskolan Kramfors 288500 Elprogrammet

Läs mer

Så fungerar den svenska gymnasieskolan

Så fungerar den svenska gymnasieskolan Så fungerar den svenska gymnasieskolan Alla ungdomar i Sverige som har studerat klart på grundskolan har rätt att studera en treårig utbildning i gymnasieskolan. En utbildning i gymnasieskolan ger bra

Läs mer

Välkommen till Fredrikshovs gymnasium

Välkommen till Fredrikshovs gymnasium Välkommen till Fredrikshovs gymnasium I grönskan på Kungliga Djurgården finner eleverna studiero och inspiration, med stadens puls och internationella influenser på promenadavstånd. Vår metod bygger på

Läs mer

Naturvetenskapsprogrammet.

Naturvetenskapsprogrammet. Naturvetenskapsprogrammet www.hvitfeldtska.se Naturvetenskapsprogrammet med både bredd och spets Naturvetenskapsprogrammet på Hvitfeldtska gymnasiet ger dig en spännande och stimulerande utbildning som

Läs mer

Så här fungerar behörighetsvisaren på Utbildningsinfo.se 2015-02-06

Så här fungerar behörighetsvisaren på Utbildningsinfo.se 2015-02-06 Så här fungerar behörighetsvisaren på Utbildningsinfo.se 2015-02-06 Vilket program och inriktning du väljer har betydelse för vad du kan göra efter gymnasieskolan Behörighetsvisaren hjälper dig med: vilket

Läs mer

Exempel på gymnasiearbete inom naturvetenskapsprogrammet naturvetenskap

Exempel på gymnasiearbete inom naturvetenskapsprogrammet naturvetenskap Exempel på gymnasiearbete september 2012 Exempel på gymnasiearbete inom naturvetenskapsprogrammet naturvetenskap Mpemba-effekten Elevens idé Rana ska utföra sitt gymnasiearbete i grupp tillsammans med

Läs mer

INFORMATION INFÖR GYMNASIEVALET ÅK 9

INFORMATION INFÖR GYMNASIEVALET ÅK 9 ATT VÄLJA INFORMATION INFÖR GYMNASIEVALET ÅK 9 Nu står du som går i nian inför ett stort och viktigt val som du behöver tänka igenom ordentligt. Du ska välja gymnasieprogram! Varje dag gör du olika val

Läs mer

Koppling mellan styrdokumenten på naturvetenskapsprogrammet och sju programövergripande förmågor

Koppling mellan styrdokumenten på naturvetenskapsprogrammet och sju programövergripande förmågor Koppling mellan styrdokumenten på naturvetenskapsprogrammet och sju programövergripande förmågor Förmåga att Citat från examensmålen för NA-programmet Citat från kommentarerna till målen för gymnasiearbetet

Läs mer

O:MEET 13 augusti. Mötesplats för kollegialt lärande av och med pedagoger i vår egen kommun. Tisdag 13 augusti 2013 Nya restaurangen Brattebergsskolan

O:MEET 13 augusti. Mötesplats för kollegialt lärande av och med pedagoger i vår egen kommun. Tisdag 13 augusti 2013 Nya restaurangen Brattebergsskolan 13 augusti Mötesplats för kollegialt lärande av och med pedagoger i vår egen kommun. Tisdag 13 augusti 2013 Nya restaurangen Brattebergsskolan Samma innehåll på förmiddag och eftermiddag för att pedagoger

Läs mer

PROGRAM INBJUDAN 22 24 SEPTEMBER SUNDSVALL GÖTEBORG STOCKHOLM

PROGRAM INBJUDAN 22 24 SEPTEMBER SUNDSVALL GÖTEBORG STOCKHOLM PROGRAM INBJUDAN 22 24 SEPTEMBER SUNDSVALL GÖTEBORG STOCKHOLM 2009 VÄLKOMMEN ATT DELTA I DESIGN OPEN 2009 Ett designäventyr som ger spänning, kunskap och färdighet. Vi vill öka intresset för design. På

Läs mer

Mötesanteckningar: Utskottet för samverkansfrågor

Mötesanteckningar: Utskottet för samverkansfrågor NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Mötesanteckningar: Utskottet för samverkansfrågor Sammanträdesdatum: 2016-05-19 Tid: 09:00-11:00 Plats: Fakultetskansliet Närvarande: Stefan Hulth, ordf. Jonas Enger Laura

Läs mer

Närvarande: Ledamöter Företräder. Christer Helmersson yrkeslivet. Frånvarande:

Närvarande: Ledamöter Företräder. Christer Helmersson yrkeslivet. Frånvarande: 2018-05-30 NÄMNDEN FÖR SKOLSAMVERKAN 1(5) Närvarande: Ledamöter Företräder Lasse Alfredsson, ordförande Amir Baranzahi Fredrik Berntsson Fredrik Heintz Agneta Johansson Magnus Johansson Hanna Jonasson

Läs mer

TEKNISK INFORMATION Malmö 18-19 april 2012 INDUSTRIMÄSSOR Öresund

TEKNISK INFORMATION Malmö 18-19 april 2012 INDUSTRIMÄSSOR Öresund TEKNISK INFORMATION Malmö 18-19 april 2012 INDUSTRIMÄSSOR Öresund PACK & EMBALLAGE, DISTRIBUTION & LOGISTIK, PROCESS & ANALYSTEKNIK, FOODTECH Öresund MalmöMässan och easyfairs hälsar Er välkomna hit och

Läs mer

Utbildning för hållbar utveckling

Utbildning för hållbar utveckling Utbildning för hållbar utveckling Hur ser du på världen? Globala gymnasiet är till för dig som fått upp ögonen för orättvisor i världen och som vill påverka, förstå och lära dig mer om globala frågor.

Läs mer

INKLUDERANDE SKOLA KVALITETSARBETE. Handlingsplan 2019 Regionalt utvecklingsnätverk KOMPETENSFÖRSÖRJNING. RUN-riksdag RUN-KONFERENS.

INKLUDERANDE SKOLA KVALITETSARBETE. Handlingsplan 2019 Regionalt utvecklingsnätverk KOMPETENSFÖRSÖRJNING. RUN-riksdag RUN-KONFERENS. Handlingsplan 2019 Regionalt utvecklingsnätverk KOMPETENSFÖRSÖRJNING Läs- och skrivnätverk Samordnare nyanlända Digitalisering Praktiknära SYSTEMATISKT skolforskning KVALITETSARBETE Lärarlyftet RUN-riksdag

Läs mer

En hållbar utveckling

En hållbar utveckling En hållbar utveckling Önnerödsskolan startade upp arbetet Hållbar utveckling som går ihop med det årliga Amazonassammarbetet. Eleverna har under vecka 42 fått jobba med olika ämnesområden. Ämnesområdena

Läs mer

Naturvetenskapsprogrammet

Naturvetenskapsprogrammet Högskoleförberedande sprogrammet Inriktningar och samhälle Skolan har en härlig stämning och sköna elever. NA valde jag för att man kan göra vad man vill efter utbildningen. Man får mycket kunskap om allt

Läs mer

The Swedish system of Contract Archaeology

The Swedish system of Contract Archaeology The Swedish system of Contract Archaeology An analysis of current opinions Appendix 1 Poll questions Poll questions The poll questions are presented in Swedish and translated to English. The images on

Läs mer

Linje 14 UTVECKLINGSPLAN 2013 2014. Foto: Dan Lindberg

Linje 14 UTVECKLINGSPLAN 2013 2014. Foto: Dan Lindberg Linje 14 UTVECKLINGSPLAN 2013 2014 Foto: Dan Lindberg Om Linje 14 Linje 14 har funnits som ett samarbete mellan Örebro universitet och Örebro kommun sedan 2003. Linje 14 ser gärna att fler ungdomar ska

Läs mer

Verksamhetsrapport för tiden 201201-201212. Regionalt utvecklingsnätverk, RUN. Mittuniversitetet

Verksamhetsrapport för tiden 201201-201212. Regionalt utvecklingsnätverk, RUN. Mittuniversitetet Verksamhetsrapport för tiden 201201-201212 Regionalt utvecklingsnätverk, RUN Mittuniversitetet Monika Karlsson, Marina Nord-Öberg och Ingrid Burlin 2 av (8) Innehållsförteckning RUN:s ledningsgrupp och

Läs mer

Verksamhetsplan 2015. Linje 14

Verksamhetsplan 2015. Linje 14 Verksamhetsplan 2015 Linje 14 Om Linje 14 Örebro kommun och Örebro universitet bedriver sedan 2003 verksamheten Linje 14, ett samverkansarbete som går ut på att motivera fler ungdomar att studera vidare

Läs mer

Vi lär i samarbete med det omgivande samhället. Världen är vårt klassrum.

Vi lär i samarbete med det omgivande samhället. Världen är vårt klassrum. Samhällsvetenskap Samhällsvetenskapsprogrammet är ett högskole för beredande program vilket innebär att du blir behörig att söka till universitet och högskola. Du får en bred utbildning där fokus ligger

Läs mer

Utvärdering av ledarskapsdagen, SPIRA, 8:e oktober, 2018

Utvärdering av ledarskapsdagen, SPIRA, 8:e oktober, 2018 Utvärdering av ledarskapsdagen, SPIRA, 8:e oktober, 2018 Antal respondenter: 124 : 67 Svarsfrekvens: 54,03 % Kön Kön Kvinna 41 (61,2%) Man 26 (38,8%) Kön 1,4 0,5 35,4 % 1,0 1,0 1,0 2,0 2,0 Ålder Ålder

Läs mer

Umeå 24 april - 5 maj 2017 och lite till. För alla elever och pedagoger från förskoleklass till årskurs 9

Umeå 24 april - 5 maj 2017 och lite till. För alla elever och pedagoger från förskoleklass till årskurs 9 Umeå 24 april - 5 maj 2017 och lite till För alla elever och pedagoger från förskoleklass till årskurs 9 Tisdag 25 april [1] Kemi - forskning och roliga experiment! Vi berättar hur forskare på kemiska

Läs mer

Dagens innehåll. Gymnasieprogrammen och behörigheter Poängplaner Meritvärde Gyantagningen Viktiga datum Stöd från skolan Vägar efter gymnasiet Länkar

Dagens innehåll. Gymnasieprogrammen och behörigheter Poängplaner Meritvärde Gyantagningen Viktiga datum Stöd från skolan Vägar efter gymnasiet Länkar Dagens innehåll Gymnasieprogrammen och behörigheter Poängplaner Meritvärde Gyantagningen Viktiga datum Stöd från skolan Vägar efter gymnasiet Länkar Hur många av er jobbar med det ni pluggade på gymnasiet?

Läs mer

Regional Gymnasiesamverkan Modell för systematisk, långsiktig och hållbar samverkan

Regional Gymnasiesamverkan Modell för systematisk, långsiktig och hållbar samverkan Regional Gymnasiesamverkan Modell för systematisk, långsiktig och hållbar samverkan Upprättad av projektgruppen för gymnasiesamverkan: Sven Olofsson RUN/HUM, Åsa Bång NMT/NAT, Ulrika Danielsson HUV/SHV,

Läs mer

Länssamverkan YTTRANDE. 2013-03-26 Dnr: 64-2013. Skolinspektionen Registrator Box 23069 104 35 STOCKHOLM

Länssamverkan YTTRANDE. 2013-03-26 Dnr: 64-2013. Skolinspektionen Registrator Box 23069 104 35 STOCKHOLM 1 Skolinspektionen Registrator Box 23069 104 35 STOCKHOLM Remissyttrande avseende ansökan från Östersunds Gymnasieskola AB om godkännande som huvudman för fristående gymnasieskola i Östersunds kommun (Skolinspektionen

Läs mer

GÄRDET. Öppet hus. 27 jan kl

GÄRDET. Öppet hus. 27 jan kl GÄRDET Öppet hus 27 jan kl. 12.00-14.00 Välkommen till Hermods Gymnasium Vi vill få dig att utvecklas, växa och få de bästa förutsättningarna för framtiden och för vidare studier. När du tar studenten

Läs mer

Förebyggandevecka på Fabriken.

Förebyggandevecka på Fabriken. Förebyggandevecka på Fabriken. Välkommen till gratis föreläsningar om socialtjänstens förebyggande arbete i år med fokus på tjejer! 20 24 november bjuder och Familjecentralsenheten in till Fabriksgatan

Läs mer

Barn- och fritidsprogrammet Guteskolan Södra

Barn- och fritidsprogrammet Guteskolan Södra Barn- och fritidsprogrammet Guteskolan Södra Det vi har gemensamt elever och lärare på BF-programmet på Guteskolan Södra är att vi alla gillar fart och fläkt. Vi ärkreativa i vårt arbete och gillar utmaningar.

Läs mer

Resultatredovisning nationella program gymnasiet vårterminen 2017

Resultatredovisning nationella program gymnasiet vårterminen 2017 Ärende 11 1 (2) TJÄNSTESKRIVELSE 2017-09-18 Utbildningskontoret Utbildningsnämnden Resultatredovisning nationella program gymnasiet vårterminen 2017 Dnr: UN 17/078 Sammanfattning av ärendet Sammanfattningsvis

Läs mer

TEKNISK INFORMATION. Food Chain Nordic & Easyfairs Food Ingredients Nordic. Malmö 6 & 7 april 2016. MalmöMässan Mässgatan 6 215 32 Malmö

TEKNISK INFORMATION. Food Chain Nordic & Easyfairs Food Ingredients Nordic. Malmö 6 & 7 april 2016. MalmöMässan Mässgatan 6 215 32 Malmö TEKNISK INFORMATION Food Chain Nordic & Easyfairs Food Ingredients Nordic Malmö 6 & 7 april 2016 MalmöMässan Mässgatan 6 215 32 Malmö MalmöMässan och Food Chain Nordic / Easyfairs Food Ingredients Nordic

Läs mer

Attrahera tjejer till Datateknik++ Prof. Peter Parnes 20150526

Attrahera tjejer till Datateknik++ Prof. Peter Parnes 20150526 Attrahera tjejer till Datateknik++ Prof. Peter Parnes 20150526 2%!!! Varför fokus på tjejer? Aktiva kvinnor i program D: Kvinnor 10 av totalt 194 Andel kvinnor: 5,2% Y: Kvinnor 13 av totalt 151 Andel kvinnor:

Läs mer

AKTIVITETSUTVÄRDERING

AKTIVITETSUTVÄRDERING AKTIVITETSUTVÄRDERING BUSINESS TALK - TURNÉN 2012 FÖR DET FÖRETAGSAMMA VÄRMLAND AV ATTITYD I KARLSTAD AB 2012 GENOMFÖRANDE Aktivitet: Business Talk Turnén (Arvika, Filipstad, Forshaga, Hagfors, Kristinehamn)

Läs mer

Djursjukvård. Naturbruksprogrammet - Djur. Läs mer på

Djursjukvård. Naturbruksprogrammet - Djur. Läs mer på Djursjukvård Naturbruksprogrammet - Djur Läs mer på www.ingelstad.nu Årskurs 1 Inblick i yrket, praktiska hälsoundersökningar, veterinärklinik Ditt första år på Djursjukvård Ditt första år ger dig grundläggande

Läs mer

Naturvetenskapsprogrammet.

Naturvetenskapsprogrammet. Naturvetenskapsprogrammet www.hvitfeldtska.se Naturvetenskapsprogrammet med både bredd och spets Naturvetenskapsprogrammet på Hvitfeldtska gymnasiet ger dig en spännande och stimulerande utbildning som

Läs mer

Välkommen till informationsdag för blivande studenter Växjö: 15 mars klockan

Välkommen till informationsdag för blivande studenter Växjö: 15 mars klockan Program Välkommen till informationsdag för blivande studenter Växjö: 5 mars klockan 9.00 4.00 Välkommen till informationsdag på Linnéuniversitetet Att vara student på Linnéuniversitetet Klockan 9.00 i

Läs mer

NÄR VAR HUR v

NÄR VAR HUR v NÄR VAR HUR v.50 51 2009 Kalendariet Måndag 7/12 NV08 har prov i Fy A. Se bilaga för vaktschema. Tisdag 8/12 Nationellt prov i Ma D för NV07. Se bilaga för vaktschema. Onsdag 9/12 DTF-dag DTF-dag. 09:or

Läs mer

Program för Studiefrämjandet i Sundsvall

Program för Studiefrämjandet i Sundsvall Program för Studiefrämjandet i Sundsvall Obligatorisk anmälan till Ammi Gyllenquist 060-785 59 11 eller ammi.gyllenquist@studieframjandet.se 27 september Bonde i butik Naturskyddsföreningen visar, tipsar

Läs mer

Eva Bernhardtson Louise Tarras. Min mening. Bildfrågor (diskutera)

Eva Bernhardtson Louise Tarras. Min mening. Bildfrågor (diskutera) Eva Bernhardtson Louise Tarras Min mening Bildfrågor (diskutera) Folkuniversitetets förlag Box 2116 SE-220 02 Lund tel. 046-14 87 20 www.folkuniversitetetsforlag.se info@folkuniversitetetsforlag.se Information

Läs mer

Utbildning för hållbar utveckling

Utbildning för hållbar utveckling Utbildning för hållbar utveckling Hur ser du på världen? Globala gymnasiet är till för dig som fått upp ögonen för orättvisor i världen och som vill påverka, förstå och lära dig mer om globala frågor.

Läs mer

Fullständigt gymnasium från Vuxenutbildningen!

Fullständigt gymnasium från Vuxenutbildningen! Fullständigt gymnasium från Vuxenutbildningen! Dina val inför slutbetyg eller gymnasieexamen Här följer information för att hjälpa dig i de val du behöver göra. Slutbetyg eller gymnasieexamen? Till och

Läs mer

Veckobrev för Opalen 1 v 18-20

Veckobrev för Opalen 1 v 18-20 Veckobrev för Opalen 1 v 18-20!!! Hej alla barn och föräldrar! 7 maj 2015 Tänk vad fort tiden går! Det gäller att stanna upp nu och njuta av det långa, ljusa och härliga dagarna. Vi startar inte upp så

Läs mer

Utbildning för hållbar utveckling

Utbildning för hållbar utveckling Utbildning för hållbar utveckling Hur ser du på världen? Globala gymnasiet är till för dig som fått upp ögonen för orättvisor i världen och som vill påverka, förstå och lära dig mer om globala frågor.

Läs mer

Jag önskar dig en innehållsrik och solig senhöst! Hälsningar, Disa Karlsson Redaktör Vägledarinfo

Jag önskar dig en innehållsrik och solig senhöst! Hälsningar, Disa Karlsson Redaktör Vägledarinfo Tipsa en vän om Vägledarinfo! Nr 9, november 2015 Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare» Hej, Även i november när vi börjar få lite mörkare och mer molniga dagar så kommer solen fram ibland och

Läs mer

2. Synpunkter på minnesanteckningarna Det finns inga synpunkter på minnesanteckningarna från förra mötet.

2. Synpunkter på minnesanteckningarna Det finns inga synpunkter på minnesanteckningarna från förra mötet. Naturvetenskapliga fakulteten Möte utskott för samverkansfrågor inom utbildningen Närvarande: Lennart Sjölin, ordf. Henrik Aronsson Elisabet Brock Laura Fainsilber Marie Kannius Jansson Mikael Olsson Urban

Läs mer

Skolbesöksmanual. Sammanställd av Djurens Rätts ungdomsgrupp i Helsingborg

Skolbesöksmanual. Sammanställd av Djurens Rätts ungdomsgrupp i Helsingborg Skolbesöksmanual Sammanställd av Djurens Rätts ungdomsgrupp i Helsingborg Ungdomsgruppen i Helsingborg startades hösten 2010 och arbetar mycket med att besöka skolor och klasser för att väcka tankar om

Läs mer

Vad tror du kommer att avgöra vilket gymnasieprogram du väljer?

Vad tror du kommer att avgöra vilket gymnasieprogram du väljer? @ungdomsb Vad tror du kommer att avgöra vilket gymnasieprogram du väljer? Intresse för ämnesinriktningen Att det ger många valmöjligheter efter gymnasiet Att det ger kunskaper jag tror jag behöver i framtiden

Läs mer

Aktivitetskalender läsåret 2019/2020 Ung Företagsamhet i Östergötland

Aktivitetskalender läsåret 2019/2020 Ung Företagsamhet i Östergötland Aktivitetskalender läsåret 2019/2020 Ung Företagsamhet i Östergötland Aktivitetskalender för UF-lärare & skolledare läsåret 2019/2020 Senast uppdaterad 13 maj 2019. Med reservation för ändringar. Processutbildningen

Läs mer

Välkommen tilli. iöppet husi. Torsdagen den 3 december kl. 17-20

Välkommen tilli. iöppet husi. Torsdagen den 3 december kl. 17-20 Välkommen tilli iöppet husi Torsdagen den 3 december kl. 17-20 Rudbecksgymnasiet är en skola som bygger på tradition, verkar i nuet och blickar framåt. I våra fräscha lokaler mitt i centrala Örebro möter

Läs mer

Värdefullt Värdeskapande

Värdefullt Värdeskapande Värdefullt Värdeskapande En ny pedagogisk innovation? Martin Lackéus Forskare, Chalmers entreprenörskola Vill du veta mer? Gå in på min blogg: www.vcplist.com Detta tänkte jag prata om: Några entreprenöriella

Läs mer

Naturvetenskapsprogrammet

Naturvetenskapsprogrammet sprogrammet Inriktningar och samhälle PER BRAHEGYMNASIET Det är en cool miljö på PB med en trevlig stämning. Jag var på öppet hus och hade också hört mycket bra om skolan. Det var också en kompis som skulle

Läs mer

Undersökning om matsvinn i ICAs kundpanel. Januari 2017

Undersökning om matsvinn i ICAs kundpanel. Januari 2017 Undersökning om matsvinn i ICAs kundpanel Januari 2017 Om ICAs kundpanel ICAs kundpanel har funnits sedan 2011, under 2015 gjordes en uppdatering för att rekrytera in nya kunder och innehöll vid undersökningstillfället

Läs mer

ESTET / NATUR EINAR HANSENGYMNASIET

ESTET / NATUR EINAR HANSENGYMNASIET ESTET / NATUR EINAR HANSENGYMNASIET Regementsgatan 4 Malmö / Tel. 040-6918300 VÄLKOMMEN Einar HansEngymnasiEt är en liten skola och kommer aldrig att bli större än 200 elever. syftet med det är att bibehålla

Läs mer

Opportunities aren t given, they re made

Opportunities aren t given, they re made SÖDERMALM Opportunities aren t given, they re made Rektorn har ordet Välkommen till Sjölins Gymnasium på Södermalm i Stockholm, en gymnasieskola där det händer mycket. Det kan vara seminarier, öppna redovisningar

Läs mer

Aktivitetskalender läsåret 2019/2020 Ung Företagsamhet i Östergötland

Aktivitetskalender läsåret 2019/2020 Ung Företagsamhet i Östergötland Aktivitetskalender läsåret 2019/2020 Ung Företagsamhet i Östergötland Aktivitetskalender för UF-lärare & skolledare läsåret 2019/2020 Med reservation för ändringar, senast uppdaterad 09 augusti 2019. Processutbildningen

Läs mer

Samhällsvetenskapsprogrammet

Samhällsvetenskapsprogrammet Samhällsvetenskapsprogrammet sa Har du ett samhällsvetenskapligt intresse och vill gå en gymnasieutbildning som ger dig många möjligheter till vidare studier eller arbete? Då är detta programmet för dig!

Läs mer

SYV I VID BEMÄRKELSE SE MÖJLIGHETER!

SYV I VID BEMÄRKELSE SE MÖJLIGHETER! SKOLSAMVERKAN SYV = Hela skolans ansvar SKOLSAMVERKAN SYV I VID BEMÄRKELSE SE MÖJLIGHETER! Välkomna Studie- och yrkesvägledare, lärare, skolledare, utvecklingsledare och övriga intresserade på grundskolan

Läs mer

VÄLKOMMASKOLAN VECKA 13 (28 mars 1 april 2016)

VÄLKOMMASKOLAN VECKA 13 (28 mars 1 april 2016) VÄLKOMMASKOLAN VECKA 13 (28 mars 1 april 2016) Sista dag/tid för inlämnande av manus: torsdagar klockan 09.00 till vksinfo@gallivare.se Denna veckas innehåll: Matsedel Kalendarium vecka 13 Forskning om

Läs mer

Mötesanteckningar: Utskottet för samverkansfrågor

Mötesanteckningar: Utskottet för samverkansfrågor NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Mötesanteckningar: Utskottet för samverkansfrågor Sammanträdesdatum: 2016-04-11 Tid: 13.00 15.30 Plats: Kansliet Närvarande: Stefan Hulth, ordf. Martin Billetter Jonas Enger

Läs mer

NI - Naturvetenskapligt program med internationell inriktning Malmö Borgarskola

NI - Naturvetenskapligt program med internationell inriktning Malmö Borgarskola NI - Naturvetenskapligt program med internationell inriktning Malmö Borgarskola 2 Malmö Borgarskola Malmö Borgarskola är en mötesplats i en stimulerande studiemiljö för ungdomar från hela Skåne. Vi har

Läs mer

Consumer attitudes regarding durability and labelling

Consumer attitudes regarding durability and labelling Consumer attitudes regarding durability and labelling 27 april 2017 Gardemoen Louise Ungerth Konsumentföreningen Stockholm/ The Stockholm Consumer Cooperative Society louise.u@konsumentforeningenstockholm.se

Läs mer

Tabell 1: Programmen i Västernorrlands län som ger högst inkomst

Tabell 1: Programmen i Västernorrlands län som ger högst inkomst Bilagor Tabell 1: Programmen i Västernorrlands län som ger högst inkomst Tabell 2: Programmen i Västernorrlands län med lägst andel arbetslösa efter studierna Tabell 3: De program i Västernorrlands län

Läs mer

Så får vi fler pojkar att lyckas i skolan Fredrik Zimmerman

Så får vi fler pojkar att lyckas i skolan Fredrik Zimmerman Så får vi fler pojkar att lyckas i skolan Fredrik Zimmerman 1 Varför presterar pojkar generellt sämre än flickor i skolan? 2 Klass 9d och 9e De två klasser som jag följde bestod av 20 elever (13 flickor

Läs mer

VALINFORMATION NATURVETENSKAPS- PROGRAMMET 17 / 18

VALINFORMATION NATURVETENSKAPS- PROGRAMMET 17 / 18 VALINFORMATION NATURVETENSKAPS- PROGRAMMET 17 / 18 VAL TILL ÅR 2 OCH 3 Naturvetenskapsprogrammet Inför år 2 och år 3 har du möjlighet att forma din studieväg genom tre olika val. Du skall välja: Inriktning

Läs mer

RESULTAT Ung Företagsamhet Västernorrland

RESULTAT Ung Företagsamhet Västernorrland RESULTAT Ung Företagsamhet Västernorrland Årets UF-företag Ett UF-företag som med stort engagemang i rapport, monter och i sin presentation fått juryn att inse det innovativa i att förgylla människors

Läs mer

Välkommen till gymnasieinformation 2011-10-25

Välkommen till gymnasieinformation 2011-10-25 Välkommen till gymnasieinformation 2011-10-25 Gymnasieinformation Medicinsk syv Syv med åk9 Om att välja! Skillnaden mellan grundskolan och gymnasiet Gymnasieskolan och gymnasieprogrammen Yrkesförberedande

Läs mer

Identification Label. Student ID: Student Name: Elevenkät Avancerad Matematik. Skolverket Bo Palaszewski, Projektledare Stockholm

Identification Label. Student ID: Student Name: Elevenkät Avancerad Matematik. Skolverket Bo Palaszewski, Projektledare Stockholm Identification Label Student ID: Student Name: Elevenkät Avancerad Matematik Skolverket Bo Palaszewski, Projektledare 106 20 Stockholm International Association for the Evaluation of Educational Achievement

Läs mer

O:MEET 17 augusti. Mötesplats för kollegialt lärande av och med pedagoger i vår egen kommun. Onsdag 17 augusti 2016 Restaurangen Brattebergsskolan

O:MEET 17 augusti. Mötesplats för kollegialt lärande av och med pedagoger i vår egen kommun. Onsdag 17 augusti 2016 Restaurangen Brattebergsskolan O:MEET 17 augusti Mötesplats för kollegialt lärande av och med pedagoger i vår egen kommun. Onsdag 17 augusti 2016 Restaurangen Brattebergsskolan Liknande innehåll på förmiddag och eftermiddag för att

Läs mer

Produktportfölj Uniaden 2019

Produktportfölj Uniaden 2019 Produktportfölj Uniaden 2019 Uniaden är namnet på Umeå kommuns största studentdrivna näringslivsprojekt som årligen arrangeras vid Umeå universitet och är i dagsläget Sveriges bredaste arbetsmarknadsdag

Läs mer

Ditt kristna alternativ

Ditt kristna alternativ Ditt kristna alternativ Ett kristet gymnasium där du utvecklar ditt ansvarstagande och får ett internationellt perspektiv. REKTOR HAR ORDET HEJ, JAG HETER Helena Virsén och är rektor för Ansgargymnasiet.

Läs mer

VECKOBLADET v. 39 sep 2013

VECKOBLADET v. 39 sep 2013 Sida 1 av 5 VECKOBLADET v. 39 sep 2013 Dag Detta händer Borta under veckan Måndag 23 Inspirationsdag UF Jeanette J Tisdag 24 Skola-arbetslivsföreläsning Onsdag 25 Föreläsning om ADHD Torsdag 26 Björn I

Läs mer

VÄLJ TEKNIKPROGRAMMET och bli WEBB- & SPELUTVECKLARE CIVILINGENJÖR MATEMATIKER IT-KONSULT CHALMERIST med mera..

VÄLJ TEKNIKPROGRAMMET och bli WEBB- & SPELUTVECKLARE CIVILINGENJÖR MATEMATIKER IT-KONSULT CHALMERIST med mera.. Kvalitetsutbildningar sedan 1968 VÄLJ TEKNIKPROGRAMMET och bli WEBB- & SPELUTVECKLARE CIVILINGENJÖR MATEMATIKER IT-KONSULT CHALMERIST med mera.. ALLTID MÖJLIGHET TILL SÄRSKILD HÖGSKOLE- BEHÖRIGHET! TE

Läs mer

Naturvetenskapsprogrammet

Naturvetenskapsprogrammet Naturvetenskapsprogrammet NA Vill du få en gedigen naturvetenskaplig utbildning? Vill du till detta lägga studier i språk som ökar möjligheterna till studier eller jobb utomlands? Alla dessa möjligheter

Läs mer

gymnasiedagarna - framtid och yrke

gymnasiedagarna - framtid och yrke www.helsingborg.se/gymnasie8 www.skanegy.se familjen helsingborg gymnasiedagarna - framtid och yrke 27 28 april i helsingborg B- och C-hallen i Helsingborg Arena Ingång via B-hallen Onsdag: elever årskurs

Läs mer

Worldskills Yrkes-SM i Uppsala 2018

Worldskills Yrkes-SM i Uppsala 2018 Worldskills Yrkes-SM i Uppsala 2018. Samtliga resultat och slutsatser häri presenterade är copyrightskyddade och får ej spridas externt utan Ungdomsbarometerns skriftliga tillåtelse. Fakta om undersökningen

Läs mer

Verksamhetsberättelse Urban Haglind, RUC-samordnare

Verksamhetsberättelse Urban Haglind, RUC-samordnare Verksamhetsberättelse 2015 2016-01-08 Urban Haglind, RUC-samordnare Under perioden 2015-01-01 till 2015-06-31 omfördelades samordnartjänsten på 50% mellan 40% projektledning för Försöksverksamheten med

Läs mer

Basic Swedish 1. A. typ-prov skriftligt / written exam a) lucktext / text with blanks b) grammatik / grammar c) läsförståelse / reading comprehension

Basic Swedish 1. A. typ-prov skriftligt / written exam a) lucktext / text with blanks b) grammatik / grammar c) läsförståelse / reading comprehension Basic Swedish 1 A. typ-prov skriftligt / written exam a) lucktext / text with blanks b) grammatik / grammar c) läsförståelse / reading comprehension 1 A: a) Lucktext Skriv ett ord i varje lucka. Det finns

Läs mer

Mer regionalt samarbete kring yrkesutbildning - Uddevalla 14 oktober. Medlemsföretaget Duroc Rail i Luleå

Mer regionalt samarbete kring yrkesutbildning - Uddevalla 14 oktober. Medlemsföretaget Duroc Rail i Luleå Mer regionalt samarbete kring yrkesutbildning - Uddevalla 14 oktober Medlemsföretaget Duroc Rail i Luleå Eftersökta utbildningsnivåer Vilken utbildningsnivå ville ni att de medarbetare ni sökte skulle

Läs mer