Församlingsinstruktion Skäggetorps församling

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Församlingsinstruktion Skäggetorps församling"

Transkript

1 Församlingsinstruktion Skäggetorps församling

2

3 Församlingsinstruktion Världen vi lever i omvärldsbeskrivning Skäggetorps församling utgörs av stadsdelen Skäggetorp och Tornby och ett område norr om järnvägen inklusive Resecentrum. Huvuddelen av bebyggelsen uppfördes inom ramen för miljonprogrammet under 60- och 70-talen. Det är ett mångkulturellt område med drygt invånare. Över 50 % har utländsk bakgrund. Under 40 % tillhör Svenska kyrkan. Skäggetorps centrum har idag en lågprisprofil i skuggan av Linköpings största köpcentrum Tornby som ligger inom församlingens gränser. Tornby har över 7 miljoner besökare om året. Arbetslösheten är högre i Skäggetorp än i övriga delar av Linköpings kommun. Andelen av befolkningen är stor som inte förvärvsarbetar eller/och uppbär försörjningsstöd. Kommunen satsar en hel del på Skäggetorp bland annat genom Medborgarkontoret och att en person är anställd som stadsdelsutvecklare. Skolorna i området har % elever med utländsk bakgrund. Skäggetorpsskolan har fått pris för bästa måluppfyllelse i kommunen. Det finns ett stort engagemang i Skäggetorp som område och det finns bland annat ett samverkansråd. invärldsbeskrivning Från och med januari 2011 ingår Skäggetorps församling i Linköpings domkyrkopastorat tillsammans med Domkyrkoförsamlingen, Gottfridsbergs, Johannelunds, S:t Lars och Ryds församlingar. Dessa samverkar främst genom en gemensam ledningsgrupp bestående av församlingsherdarna under ledning av domprosten, tillika pastoratets kyrkoherde. Pastoratet har också en gemensam personalorganisation och ingår i Linköpings kyrkliga samfällighet tillsammans med Berga och Landeryds församlingar. Samfälligheten ansvarar för fastighetsförvaltning, ekonomi, personal och begravningsväsendet. I Skäggetorps kyrka firas Högmässa med barnens skattkista varje söndag klockan Veckomässa firas tisdagar klockan följt av café. Under terminerna firas lunchmässa på onsdagarna klockan följt av sopplunch. Gudstjänstgrupper förbereder och ansvarar för Högmässa och kyrkkaffe. Personalen tjänstgör på rullande schema var tredje söndag. Det finns sedan många år en stor grupp frivilliga som utför olika uppgifter. Den svenska befolkningen har en förhållandevis hög medelålder i Skäggetorp och antalet dop och konfirmander är få till antalet. Mer utförligt kan du läsa om Skäggetorps församling i vår om- och invärldsbilaga 1.

4 Församlingens grundläggande uppgift Församlingens grundläggande uppgift är enligt kyrkoordningen att fira gudstjänst, bedriva undervisning samt utöva diakoni och mission. I vår församlingsinstruktion har vi valt att skriva vårt pastorala program utifrån vår förståelse av Guds mission med världen och hur vi ser vår församlings utmaningar. Våra utmaningar bottnar i en, i antal tillhöriga, krympande och åldrande svensk församling. Samtidig ökar antalet invånare. Kulturell och religiös tillhörighet varierar men kristna och muslimer från Irak, muslimer från Somalia och muslimska romer är de största grupperna. Vad är det att vara kyrka i minoritet? Hur är vi kyrka i Skäggetorp där hela världen möts? Hur kan vi bäst tjäna i den värld som är vår? I kyrkoordningens första avdelning - som beskriver Svenska kyrkan som trossamfund - står det att barnen intar en särställning och att de därför särskilt behöver uppmärksammas i Svenska kyrkans verksamhet. När grunden för en traditionell barnverksamhet krymper på grund av att en stor majoritet av barnen har annan kulturell och/eller religiös bakgrund, söker vi vägar för traditionsförmedling och möten med respekt för olikheter i tro och tradition. Förutsättningarna för direkt trosförmedling i speciell barnverksamhet kommer, vad vi kan se idag, att i framtiden vara starkt begränsade. Dialog och möten över gränser av kultur och religion blir en central angelägenhet. I Linköpings stift i dag har vi en församlingsprofil som skiljer sig från andra församlingar.

5 Våra utmaningar är att Fortsatt vara en öppen kyrka och en mötesplats för alla församlingsbor där människor kan känna igen Svenska kyrkan Ompröva vårt arbetssätt att bygga egen verksamhet och i större utsträckning möta varandra där vi har våra liv. Våga vara mer och göra mindre. Förnya och bygga dialog och stärka samverkan mellan olika aktörer i Skäggetorp och mellan människor med olika religiös och kulturell tillhörighet Utveckla en profetisk diakoni. Profetisk diakoni är att tala om vad som är sant om vår tid. Den rösten ska tala både in i vår egen kyrka och ut i vårt samhälle så att världen kan bli ett hem för människorna och en förgård till Guds rike. (Ange källa) Vi har inte gjort några gränsdragningar mellan våra fyra grunduppdrag. Här följer därför några inledande tankar som skissar hur vi tänker kring detta. Pastorala programmet Gudstjänst, Undervisning, Diakoni och Mission Gudstjänst. Gudstjänsten och bordets gemenskap är hjärtat i församlingens liv. Det betyder att vi långsamt och lyhört söker vägar för en gudstjänst där olikheterna får vara synliga. Vårt mål är en gudstjänst med många frivilliga som är delaktiga i planering och genomförande, en gudstjänst med ett tydligt talat och liturgiskt språk. Det ska synas och höras var vi firar gudstjänst. Inte var som helst utan i Skäggetorp. Vi vill gärna ha inslag av textläsning på olika språk och liturgiska moment från olika traditioner. Vi har tre ledord för vår gudstjänstutveckling men också en bild. Bilden och orden hör samman.

6 Bedriva undervisning. Vi har ett pågående samtal om hur vi som kyrka kan vara en lärande miljö för barn, unga och vuxna. Kyrkan är en livslång gemenskap och ett livslångt lärande. Genom vår traditionsförmedling ges människor möjlighet att lära känna kristen tro. Vi samverkar med Studiecentrum kring konkret verksamhet som till exempel vuxenkonfirmation (Vuxenkatekumenat) Församlingen har en doppastoral och en konfirmandhandlingsplan. Utöva diakoni. Diakonin är en viktig grund som hela vår församling vilar på. Evangelium i handling, tjänst åt nästan. I vår församling finns ett diakonalt förhållningssätt som ger utrymme för människors sårbarhet och som synliggör olikheter och vårt behov av varandra/andra. Kyrkans kritiska och profetiska röst inåt och utåt är en omistlig del av kyrkans tjänande. Den hämtar mod ur Jesu liv och bär ett framtidshopp om rättvisa och fred överallt där människor lever tillsammans. Denna röst föder ett hopp som sträcker sig in i en framtid då Gud blir allt i alla enligt Bibelns löfte. Mission. Det är Guds mission, Gud kallar och sänder arbetare. Mission handlar om att vara sänd av Gud att gestalta evangelium. Vår uppdragsgivare är Jesus Kristus som präglar vår identitet och ger oss hopp, mod och nyfikenhet till tjänst i världen. Mission är att vara en mindre självupptagen kyrka och leva i dialog med det som inte är kyrka (Missionsprofessor Kajsa Ahlstrand). Vi kommit fram till följande: Svenska kyrkan i Skäggetorp ska arbeta med dialog och integration i stadsdelen. Syftet är att Värna människors rätt till tro och religiöst liv Öka och fördjupa kunskapen om befolkningen i Skäggetorp Verka för fred, gemenskap och samhörighet Detta gör vi genom att Stärka ekumeniken i området Föra dialog med och skapa relation till det som inte är kyrka, till exempel muslimer och människor av annan tro eller övertygelse Samverka med alla goda aktörer så att Skäggetorp fortsätter att vara en bra stadsdel att bo, arbeta och vistas i.

7 Mötesplats och tillgänglighet När Skäggetorps kyrka invigdes sjöng församlingen jag vet en dörr som öppen står och detta har varit en ledstjärna för församlingen sedan dess. I linje med detta formulerades på 90- talet en vision om att Skäggetorps kyrka ska vara en mötesplats och kraftkälla för alla skäggetorpsbor. Detta är fortfarande en viktig del av vår församlings identitet. I kyrkan firar vi gudstjänst, snickrar, äter, syr, döper och begraver, samtalar om konst, sjunger och spelar, leker, ber och samtalar. Vi inbjuder varandra till möten och gemenskap. Vi gör det med frimodighet och stolthet i vår tro på Jesus Kristus. Vi är som tiggare som kan berätta för andra tiggare var det finns bröd att få. Vi har funnit en källa som vi vill dela med fler och församlingen har fina lokaler, professionell personal och engagerade frivilliga. Vi vill genom samverkan mellan personal och frivilliga också i framtiden ha en öppen kyrka med hög tillgänglighet. Med den befolkningsutveckling vi ser kan vi inte räkna med ett stort tillflöde av nya generationer av frivilliga tillhöriga. Hur mötesplatsen i framtiden kommer att förändras kan vi inte förutspå men den öppna och generösa gudstjänstgemenskapen och kyrkan som dialogoch mötesplats hoppas vi lever vidare.

8 Omprövning Ikonen i vårt dopkapell, som avbildar Jesus tillsammans med den samariska kvinnan vid Jakobs brunn, utmanar oss att se vad de andra har att erbjuda oss (Joh 4:3 26). Som kyrka måste vi se och ta vara på det som människor i vår församling vill och kan. Jesus utmanar oss att gå över gränser och möta människor där de är. Det är en utmaning även hos oss där vi genom åren har varit bra på samverkan med till exempel skolorna. Vår tradition att bjuda in till våra egna grupper eller gemensamma grupper behöver omprövas mot behovet av att bara vara ute och lära känna det nya Skäggetorp och lära av de människor som finns här. Vi ska möta en medmänniska utan att ha något ärende eller något högre syfte, inga vare sig öppna eller dolda agendor. Vi har diskussioner om att använda ett arbetssätt som heter Exposure. Arbetssättet är ett paradigmskifte, ett helt nytt sätt att tänka. Vi lämnar ett förhållningssätt där vi betraktar och tolkar världen utifrån kyrkan och teologin. Det nya är att gå ut i världen för att förstå den, församlingen och teologin utifrån människors perspektiv. Det innebär att vi dagligen behöver öva ett nytt seende, träna i att vara närvarande, att se människor som subjekt och inte som objekt. I Sverige har Exposure som metod utvecklats på Bräcke Diakoni. Detta sätt att arbeta kräver mod att sluta skapa verksamhet och ge sig ut i något/en verksamhet som inte ger synliga resultat eller kan räknas in i statistik. Samverkan Lokalt Vi vill samverka med alla goda krafter i Skäggetorp. Möten och tillgänglighet skapas när vi lär känna varandra. Det gör vi genom att delta i till exempel stadsdelsutvecklingen och Samverkansrådet och söker vägar för samarbete med Allaktivitetshuset, skolor, föreningar, kyrkor och andra religiösa samfund. Då kan vi tillsammans med andra aktörer bidra till ett öppnare samhällsklimat och större tillit mellan människor med olika erfarenheter. Vi vill bidra till öppenhet och tolerans mellan olika kristna grupper och människor av annan tro, till exempel muslimer. Det finns en rikedom av traditioner och kulturer i Skäggetorp men de flesta känner bara till sin egen. Det vill vi ändra på. I Skäggetorp bor många människor som väntar på uppehållstillstånd eller har fått avslag. Det finns ett stort diakonalt arbete i att möta dessa människors behov. Här finns också en samverkan inom pastoratet genom det som kallas STAM, Styrgruppen för asyl och människorättsfrågor. Skäggetorps församling ansvarar för att pastoratet var tredje år visar utställning om de sex stora världsreligionerna. Detta sker i samverkan med Sensus och Skäggetorpsskolan. Genom att ingå i ett nätverk bestående av politiska företrädare för Linköpings kommun, Linköpings stift, Ryds församling, Linköpings integrationsdiakon, muslimska ledare, företrädare för olika myndigheter och föreningar samt församlingar i Norrköping verkar vi för att stärka religionsfrihet och integration. I Linköping har vi bildat ett Interreligiöst och interkulturellt nätverk som heter Dialog Linköping. Skäggetorps och Ryds församlingar tog 2008 initiativ till att starta en religiöst och politiskt obunden verksamhet för flyktingbarn efter förebild från Malmö. Det är en pedagogisk

9 verksamhet som riktar sig till barn som väntar på besked om asyl (Barn i väntan BIV) och barn som nyligen fått uppehållstillstånd (Barn i start BIS). I Linköping startade verksamheten som ett projekt med bidrag från Svenska kyrkan på nationell nivå. Verksamheten bedrivs fortfarande i projektform och bärs ekonomiskt av Svenska kyrkan Linköpings stift, men verksamheten sker i samverkan med Linköpings kyrkliga Samfällighet (Ryds och Skäggetorps församlingar) landstinget i Östergötland genom Flyktingmedicin i Norrköping, Migrationsverket i Norrköping, IM i Linköping, Linköpings stadsmission och Linköpings kommun genom Skäggetorpskolan och rektorn på modersmålsundervisningen. Nationellt BIV/S finns i dag på flera orter och vi är med i ett nätverk av församlingar och IM-föreningar som bedriver denna verksamhet och utbildar gruppledare. Adress: Vi är också med i ett nationellt nätverk som heter Framtiden bor hos oss. På vår gemensamma hemsida presenterar vi oss så här: Nätverket samlar 20 församlingar i Svenska kyrkan i mångreligiösa och -kulturella stadsdelar. Hos oss tar det nya samhället och den nya kyrkan form. Vi vill reflektera kring det som sker i våra områden och kring vad som är kyrkans uppdrag i vår kontext. Adress: Internationellt Med Linköpings stift som initiativtagare sker ett utbyte med ett mångkulturellt centrum i Leicester, S:t Philips center, study and engagement in a multi faith world. På S.t Philips center vill man hjälpa församlingar att mer frimodigt verka i en mångreligiös omvärld. Man vill bidra till en mindre fragmenterad och tryggare värld genom att verka tillsammans med människor av olika tro och religiös tillhörighet. Det vill bidra till att vi frimodigt gläds åt olikhet men lever trofast i vår egen tradition och tro. Förre direktorn Andrew Wingate, som besökt vår församling vid ett par tillfällen, har skrivit en bok med vägledning för församlingar: Celebrate difference staying faithful. Vi samverkar också som församling i Svenska kyrkan genom Svenska kyrkans internationella arbete. Vi vill också på sikt bygga upp en vänrelation med en församling som verkar i Mellanöstern eftersom vår största minoritetsgrupp är arabisktalande.

10 Profetisk diakoni Den barmhärtige samariern Vi lever i ett nytt land. Det märks först och tydligast i områden som Skäggetorp. Områden som vårt kanske skulle kunna beskrivas som det nya landets växtverk. Här är ohälsotalet och arbetslösheten hög och bostadsområdena nedgångna, människor kommer från hela världen och kanske är det i verkligheten bara ca 30 % av befolkningen som har svensk bakgrund. Det finns stora behov på alla områden och samtidigt en enorm rikedom på människor med stora kunskaper och erfarenheter som berikar vårt samhälle både här i vår stadsdel och i vår stad och vårt land. Till dem måste vi lyssna och om detta måste vi tala. Profetisk diakoni är att tala om vad som är sant om vår tid. Den rösten måste höras både in i vår egen kyrka och ut i vårt samhälle. Som kyrka uppfattar vi att rösten uppmanar oss att fördjupa vår kunskap om och möta behovet av ökad förståelse mellan människor av olika tro och kultur. Det innebär att vi ska visa solidaritet med våra migrantkyrkor och alla människors rätt till religionsutövning. Det kan innebära att vi ska driva frågor om arbete och sysselsättning, om vårdbehov och samhällsservice. Det handlar också om människors rätt till politisk asyl. Detta gör vi både som initiativtagare och samverkanspart i olika sammanhang.

11 Linköping Skäggetorps församling om 30 år? Vad blir det på lång sikt kvar av vår församling? Svenska kyrkan tar ansvar för en kristen närvaro i vår stadsdel på lång sikt. Svenska kyrkan firar gudstjänst här varje vecka och den syriskortodoxa församlingen firar också gudstjänst varje söndag under terminerna. Men kyrkan rymmer kanske inte enbart gudstjänstlokal utan även ett mångkulturellt hus, en plats för människor i Skäggetorp och hela Linköping kan mötas på för att samtala och lära sig om olika kulturer, religioner och det svenska samhället. Här kanske människor kommer för att be inom ramen för olika religioner och dansa folkdanser från många olika länder i världen. Här finns kyrkans förskola med barn från hela världen. Barn och ungdomar får hjälp med sina studier. Här växer gemenskap och samhörighet över gränser. Skäggetorps kyrka är fortfarande en mötesplats och kraftkälla för många människor, inte bara skäggetorpsbor. Är det ett hot eller en möjlighet? För Linköpings Skäggetorps församling Kyrkorådets ordförande Kyrkoherde För Domkapitlet i Linköpings stift Domkapitlets ordförande, biskop

12

Vindelns församling - för hela livet! Församlingsinstruktion för Vindelns församling

Vindelns församling - för hela livet! Församlingsinstruktion för Vindelns församling Vindelns församling - för hela livet! Församlingsinstruktion för Vindelns församling Vindelns församling - för hela livet! Församlingsinstruktion för Vindelns församling Den som dricker av det vatten jag

Läs mer

Lindome församlings Församlingsinstruktion KR 2006. Lindome församlings FörsamlingsInstruktioN F I N

Lindome församlings Församlingsinstruktion KR 2006. Lindome församlings FörsamlingsInstruktioN F I N Lindome församlings FörsamlingsInstruktioN F I N Lindome församling är ett enförsamlingspastorat som ej ingår i samfällighet. I församlingen finns fyra prästbefattningar: en kyrkoherde och tre komministrar.

Läs mer

Policy för fred och omställning till en hållbar värld

Policy för fred och omställning till en hållbar värld Policy för fred och omställning till en hållbar värld Gud skapade människan till sin avbild, till Guds avbild skapade han henne. 1 Mos 1:26 Vi vet att hela skapelsen ännu ropar som i födslovåndor. Rom

Läs mer

HANDLEDNING. livet. Tillsammans för MISSION OCH EVANGELISATION I EN VÄRLD I FÖRÄNDRING

HANDLEDNING. livet. Tillsammans för MISSION OCH EVANGELISATION I EN VÄRLD I FÖRÄNDRING HANDLEDNING livet Tillsammans för MISSION OCH EVANGELISATION I EN VÄRLD I FÖRÄNDRING Kyrkan finns till genom mission liksom elden finns till genom att brinna. Om hon inte engagerar sig i mission upphör

Läs mer

F Ö R S A M L I N G S I N S T R U K T I O N. för Göteborgs S:t Pauli församling

F Ö R S A M L I N G S I N S T R U K T I O N. för Göteborgs S:t Pauli församling Göteborgs S:t Pauli församling Församlingsinstruktion 2015 F Ö R S A M L I N G S I N S T R U K T I O N för Göteborgs S:t Pauli församling I församlingen finns tre prästbefattningar: en kyrkoherde och två

Läs mer

Och alla dessa frågor bottnar i den här, grundläggande frågan: Vad är en församling? Hur ofta försöker vi att formulera ett svar på den frågan?

Och alla dessa frågor bottnar i den här, grundläggande frågan: Vad är en församling? Hur ofta försöker vi att formulera ett svar på den frågan? Predikan Rönnekyrkan 26 januari 2014: Årshögtid Tema: Vad är en församling? Introduktion: Vad är en församling? Många här har levt med en församling i många år, i stort sett hela livet. Några har varit

Läs mer

Kristet vittnesbörd i en mångreligiös värld

Kristet vittnesbörd i en mångreligiös värld Kristet vittnesbörd i en mångreligiös värld Rekommendationer för uppförande Kyrkornas världsråd Påvliga rådet för interreligiös dialog Evangeliska världsalliansen 4. Den andra ekumeniska konsultationen

Läs mer

Församlingsinstruktion

Församlingsinstruktion Församlingsinstruktion Vinberg-Ljungby församling Innehåll Ramar för församlingens liv 2 Omvärldsbeskrivning 3 Pastoralt program 4 2 Ramar för församlingens liv Vinberg-Ljungby församling är en församling

Läs mer

Antagen av Kyrkorådet 2014-11-10. Församlingsinstruktion Landvetter Härryda pastorat

Antagen av Kyrkorådet 2014-11-10. Församlingsinstruktion Landvetter Härryda pastorat 1 Antagen av Kyrkorådet 2014-11-10 Antagen av Kyrkofullmäktige 2014-11-25 Församlingsinstruktion Landvetter Härryda pastorat 2 Församlingsinstruktion, en sammanfattning För Landvetter och Härryda församlingar

Läs mer

EN PRÖVANDE FÖRSAMLINGSINSTRUKTION FÖR FRÖSÅKERS FÖRSAMLING

EN PRÖVANDE FÖRSAMLINGSINSTRUKTION FÖR FRÖSÅKERS FÖRSAMLING EN PRÖVANDE FÖRSAMLINGSINSTRUKTION FÖR FRÖSÅKERS FÖRSAMLING Texten utgår från Verksamhetsbeskrivningar år 2014 samt Visioner och mål i Frösåkers församling 2015. Jämförelse har gjorts med Församlingsinstruktionen

Läs mer

Konfirmandverksamheten skall följa Riktlinjer för Svenska kyrkans konfirmandarbete.

Konfirmandverksamheten skall följa Riktlinjer för Svenska kyrkans konfirmandarbete. INLEDNING Denna församlingsinstruktion har utformats av kyrkoherden, förtroendevalda, anställda samt frivilliga medarbetare. Den skall ge uttryck för församlingens inriktning som sammanfattas i det pastorala

Läs mer

Församlingsinstruktion

Församlingsinstruktion Församlingsinstruktion Glanshammars församling Svenska Kyrkan i Glanshammar Innehåll sid Inledning... 3 1. Reglerna för församlingen och församlingens verksamhet som domkapitlet får besluta enligt bestämmelser

Läs mer

Församlingsinstruktion för Ransbergs församling

Församlingsinstruktion för Ransbergs församling Församlingsinstruktion för Ransbergs församling Vad är vi? Att vara församling är att dela en tro. Vi tror på Gud som skapat världen och att hela skapelsen därför är viktig: natur, miljö, människor och

Läs mer

Att vara internationellt ombud

Att vara internationellt ombud Att vara internationellt ombud Åt mig har getts all makt i himlen och på jorden. Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar: döp dem i Faderns och Sonens och den heliga Andens namn och lär dem att hålla

Läs mer

Uppsala stifts strategidokument 2015-2018

Uppsala stifts strategidokument 2015-2018 Uppsala stifts strategidokument 2015-2018 Uppdrag och övergripande vision Stiftets grundläggande uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingslivet. Stiftet har också förvaltande uppgifter 1. Det

Läs mer

Församlingsinstruktion

Församlingsinstruktion Fastställt av: Kyrkorådet 2009-12-10 Församlingsinstruktion Innehåll 1. Inledning 2. Omvärldsanalys 3. Församlingsidé 4. Pastoralt program för gudstjänst, undervisning, mission och diakoni 5. Kyrkliga

Läs mer

Församlingsinstruktion Össeby församling 2015

Församlingsinstruktion Össeby församling 2015 Vada Sjökullar, Brottby Församlingsinstruktion Össeby församling 2015 Med omvärldsanalys Foto: Össeby-Garns kyrka I detta dokument används begreppet östra delen av Vallentuna kommun och med det menas Össeby

Läs mer

Församlingsinstruktion Ullångers församling 2010-2013

Församlingsinstruktion Ullångers församling 2010-2013 Församlingsinstruktion Ullångers församling 2010-2013 1. Vår omvärld Fakta: Invånare: 1177 Medlemmar i svenska kyrkan: 978 personer (per 091231). Ullångers församling bildar pastorat med Vibyggerå församling.

Läs mer

Vi utbildar för församlingarnas uppdrag

Vi utbildar för församlingarnas uppdrag Hej! Du som får det här dokumentet har nyligen träffat en människa som är intresserad av Akademi för Ledarskap och Teologi (ALT). Den personen vill antingen ha dig som mentor eller er församling som utbildningsplats.

Läs mer

Avundsjuk på episkopatet

Avundsjuk på episkopatet Ledare SPT nr 15/16 2012 Avundsjuk på episkopatet STUNDOM TALAR MAN i ekumeniska och interreligiösa sammanhang om att det finns en»helig avundsjuka» mellan olika kristna kyrkor eller t.o.m. mellan olika

Läs mer

konfirmand 2010/2011 Nu är det din tur

konfirmand 2010/2011 Nu är det din tur konfirmand 2010/2011 Nu är det din tur 1 Nya kompisar, läger och gå på vatten Vi lever i en tid där vi möter många olika tankar värderingar och trosuppfattningar. Det kan vara positivt men också förvirrande.

Läs mer

Tunadalskyrkan 13 09 01. Jag har en dröm. Amos 9:11-15

Tunadalskyrkan 13 09 01. Jag har en dröm. Amos 9:11-15 1 Tunadalskyrkan 13 09 01 Jag har en dröm Amos 9:11-15 I dagarna är det femtio år sedan Martin Luther King jr höll sitt berömda tal i Washington, där han sade I have a dream, Jag har en dröm, och som blev

Läs mer

FÖRSAMLINGS INSTRUKTION 2015

FÖRSAMLINGS INSTRUKTION 2015 FÖRSAMLINGS INSTRUKTION 2015 2 3 Innehåll FÖRORD... 6 1. VÄRLDEN OCH KYRKAN VI LEVER I OMVÄRLDSANALYS... 9 2. PASTORALT PROGRAM... 11 2.1 Vision... 11 2.2 Tillsammans är vi kyrka en kyrkosyn... 11 2.2.1

Läs mer

FÖRSAMLINGSINSTRUKTION FÖR RAMSBERGS FÖRSAMLING, VÄSTERÅS STIFT

FÖRSAMLINGSINSTRUKTION FÖR RAMSBERGS FÖRSAMLING, VÄSTERÅS STIFT FÖRSAMLINGSINSTRUKTION FÖR RAMSBERGS FÖRSAMLING, VÄSTERÅS STIFT 1. INLEDNING 1.1. FÖRSAMLINGEN Ramsbergs församling är en landsortsförsamling med jordbruks- och skogsområden. De två större orterna är Ramsberg

Läs mer

2 e Trettondedagen. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen.

2 e Trettondedagen. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. 1/5 2 e Trettondedagen Psalmer: 236, L705 (Ps89), 246, 437, L724, 259 Texter: Jes 55:1-4, Upp 22:16-17, Joh 4:5-26 Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. Låt oss be!

Läs mer

Helsingborgs husförsamlingsnätverk Älska Jesus, älska människor, älska Helsingborg. Grunddokument 2013-01-23

Helsingborgs husförsamlingsnätverk Älska Jesus, älska människor, älska Helsingborg. Grunddokument 2013-01-23 Helsingborgs husförsamlingsnätverk Älska Jesus, älska människor, älska Helsingborg Grunddokument 2013-01-23 Innehåll I. Tro & värderingar... 3 Bibeln... 3 Gud... 3 Människan... 3 Jesus Kristus... 4 Mission...

Läs mer

Nämn tre frågor som Svenska kyrkan bör prioritera. Rangordna svaren utifrån vad som är viktigast för er nomineringsgrupp.

Nämn tre frågor som Svenska kyrkan bör prioritera. Rangordna svaren utifrån vad som är viktigast för er nomineringsgrupp. Fråga 1 Nämn tre frågor som Svenska kyrkan bör prioritera. Rangordna svaren utifrån vad som är viktigast för er nomineringsgrupp. Satsa på barnen, ungdomarna och deras föräldrar de är kyrkans nutid och

Läs mer

VÅRA AVTRYCK. Freds-, miljö- och rättvisepolicy

VÅRA AVTRYCK. Freds-, miljö- och rättvisepolicy VÅRA AVTRYCK Freds-, miljö- och rättvisepolicy Varför ska vi bry oss? Bibeln lär oss att Gud är alltings ursprung och orsak, skapelsen är Hans händers verk. Människan är unik som skapad till Guds avbild

Läs mer

Församlingsinstruktion Församlingens övergripande måldokument

Församlingsinstruktion Församlingens övergripande måldokument Vision Husby församling vill vara en öppen katedral av glädje och helighet. Församlingsinstruktion Församlingens övergripande måldokument Vårt uppdrag, vår mission, är att vara kyrka i vår tid och i vår

Läs mer

Samtal om förutsättningarna för enhet i mångfald inom Svenska kyrkan.

Samtal om förutsättningarna för enhet i mångfald inom Svenska kyrkan. Samtal om förutsättningarna för enhet i mångfald inom Svenska kyrkan. Bakgrund Vid 2001 års kyrkomöte förelåg en motion av Yngve Kalin kring minoriteternas fortsatta ställning i Svenska kyrkan (2001:9)

Läs mer

Älvdansens och Pärlans förskolor/enheten Ugglan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Älvdansens och Pärlans förskolor/enheten Ugglan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling Älvdansens och Pärlans förskolor/enheten Ugglan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 1 Sammanfattning Vi har använt oss av webbverktyget Planforskolan som hjälpmedel när vi har skrivit fram

Läs mer

inbjudan till konfirmation i svenska kyrkan sollentuna läsåret 2013 2014 tro hop p& k ä rlek

inbjudan till konfirmation i svenska kyrkan sollentuna läsåret 2013 2014 tro hop p& k ä rlek inbjudan till konfirmation i svenska kyrkan sollentuna läsåret 2013 2014 tro hop p& k ä rlek 1 2 2 vad tror du på? våga prova gud och kyrkan! Vi förutsätter inte att du som anmäler dig till konfirmandundervisningen

Läs mer

Predikan 6 dec 2009 Värnamo Allianskyrka. Guds rike är nära

Predikan 6 dec 2009 Värnamo Allianskyrka. Guds rike är nära Predikan 6 dec 2009 Värnamo Allianskyrka Guds rike är nära Jag kunde inte låta bli att låta tankarna fara iväg en aning när jag satt här i kyrkan för ett par veckor sedan och lyssnade till Anders Bengtsson

Läs mer

Aro(s)bladet. Älska din nästa

Aro(s)bladet. Älska din nästa Aro(s)bladet Medlemstidning för socialdemokraterna i Västerås Nr 2 augusti 2005 Älska din nästa Älska din nästa heter de riktlinjer för partiets arbete i Svenska Kyrkan som socialdemokraterna i Västerås

Läs mer

VÄLKOMMEN till ett helt nytt liv! Innehåll. Dina första steg på vägen till ett liv tillsammans med Gud.

VÄLKOMMEN till ett helt nytt liv! Innehåll. Dina första steg på vägen till ett liv tillsammans med Gud. Gud i din stad! Innehåll VÄLKOMMEN till ett helt nytt liv!... 3 Dina första steg på vägen till ett liv... tillsammans med Gud... 3 Lösningen är Jesus, Guds Son... 4 Frälst?... 5 Du kan bli född på nytt:...

Läs mer

Lokal målplan Svenska Skolan i Wien 2015-2016

Lokal målplan Svenska Skolan i Wien 2015-2016 Svenska Skolan i Wien Scheibelreitergasse 15 AT-1190 Wien Tel... +43-(0)1-320 79 80 E-Mail... svenskaskolan@svenskaskolan.at Website... www.svenskaskolan.at ZVR-Zahl 972744415 Wien 25 augusti 2015 Lokal

Läs mer

Välkommen till Löddesnässkolan Förskoleklass 2013/2014

Välkommen till Löddesnässkolan Förskoleklass 2013/2014 Välkommen till Löddesnässkolan Förskoleklass 2013/2014 2015/2016 Välkommen till Område Löddesnäs Förskoleklass Område Löddesnäs består av förskola, förskoleklass, skola årskurs 1-6 och fritidshem. Alla

Läs mer

TD Jan-Olof Aggedal, Svenska kyrkan SKKF Rikskonferens i Karlskrona 2012-05-28 Underlag för presentation

TD Jan-Olof Aggedal, Svenska kyrkan SKKF Rikskonferens i Karlskrona 2012-05-28 Underlag för presentation Se möjligheterna! Jag är obotligt optimist, tillhör de nyfiknas skara, tillhör de som vill se bakom hörnet, försöka se möjligheterna! När förändringens vind blåser bygger somliga väderkvarnar medan andra

Läs mer

I dagens predikotext möter vi lärjungarna i väntan.

I dagens predikotext möter vi lärjungarna i väntan. 1 Tunadalskyrkan 13 05 12 Söndagen före pingst I väntans tider Apg 1:1-14 Att vänta på något och samtalen under väntetiden kan föra med sig många olika saker. Ett kan vara att man är överens om att man

Läs mer

Ta steget! Konfirmation 2014/15

Ta steget! Konfirmation 2014/15 Ta steget! Konfirmation 2014/15 Varför konfirmation? Konfirmandtiden är ett fantastiskt tillfälle för dig att tillsammans med jämnåriga och vuxna människor fundera över livets viktigaste frågor om mål

Läs mer

Likabehandlingsplan. Förskolan Ugglan. Ph-12

Likabehandlingsplan. Förskolan Ugglan. Ph-12 Likabehandlingsplan Förskolan Ugglan Ph-12 2012/2013 Innehåll sida Inledning 3 Vår vision, målsättning 4 Delaktighet 5 Utvärdera 6 Främja 7 Kartläggning 8 Kontinuerliga mål: Kön 9 Etnisk tillhörighet 10

Läs mer

Vision och övergripande mål 2010-2015

Vision och övergripande mål 2010-2015 Vision och övergripande mål 2010-2015 Beslut: Högskolestyrelsen, 2009-12-17 Revidering: - Dnr: DUC 2009/1139/10 Gäller fr o m: 2010-01-01 Ersätter: Dalauniversitetet akademi och yrkesliv i partnerskap.

Läs mer

En given ordning. En traktat om Kyrkans ämbete

En given ordning. En traktat om Kyrkans ämbete En given ordning En traktat om Kyrkans ämbete en utvecklingen har ju gått vidare. Paulus skrev brev M för 2000 år sedan! utbrast min granne när vi talade om Bibeln. Jag förstod hur han tänkte. Utvecklingen

Läs mer

EVA och ormen Då sade Herren Gud till kvinnan: Vad är det du har gjort? Hon svarade: Ormen lurade mig, och jag åt. 1 Mos 3:13

EVA och ormen Då sade Herren Gud till kvinnan: Vad är det du har gjort? Hon svarade: Ormen lurade mig, och jag åt. 1 Mos 3:13 År 2012 Jag vill lära känna Kristus och kraften från hans uppståndelse., fil 3:9 EVA och ormen Då sade Herren Gud till kvinnan: Vad är det du har gjort? Hon svarade: Ormen lurade mig, och jag åt. 1 Mos

Läs mer

I Scouterna kan du uppleva äventyr i naturen, upptäcka nya sätt att lösa problem eller bara ha kul tillsammans medan vi utforskar världen.

I Scouterna kan du uppleva äventyr i naturen, upptäcka nya sätt att lösa problem eller bara ha kul tillsammans medan vi utforskar världen. Spårare 8-9 år I Scouterna kan du uppleva äventyr i naturen, upptäcka nya sätt att lösa problem eller bara ha kul tillsammans medan vi utforskar världen. I Scouterna kan du hitta på nästan vad som helst,

Läs mer

PLANEN PÅ SMÅBARNS- FOSTRAN (0-5 ÅR)

PLANEN PÅ SMÅBARNS- FOSTRAN (0-5 ÅR) PLANEN PÅ SMÅBARNS- FOSTRAN (0-5 ÅR) En gemensam plan gjord av Dragsfjärd, Kimito och Västanfjärd kommun. I arbetsgruppen har suttit tjänstemän från daghemmen, familjedagvården och rådgivningarna på ön.

Läs mer

DU ÄR. Finns Gud? Vem är jag? Vad är kärlek? Vilken betydelse har mitt liv? Varför finns det krig? Vad är kristen tro?

DU ÄR. Finns Gud? Vem är jag? Vad är kärlek? Vilken betydelse har mitt liv? Varför finns det krig? Vad är kristen tro? DU ÄR Finns Gud? Vem är jag? Vad är kärlek? Vilken betydelse har mitt liv? Varför finns det krig? Vad är kristen tro? värd mer än GULD KONFIRMAND MALMÖ 2016-2017 GRATTIS DU FYLLER FJORTON! Tänk dig att

Läs mer

Effektrapport, Skåne Stadsmission 2015

Effektrapport, Skåne Stadsmission 2015 Effektrapport, Skåne Stadsmission 2015 1. Vad vill Skåne Stadsmission uppnå? Stiftelsens ändamålsparagraf, 1 i organisationens stadgar: Skåne Stadsmission är en stiftelse, vilande på kristen grund, som

Läs mer

- Bibelns övergripande historia och Guds handlande genom historien. - Bibelns olika viktigaste genomgående teman. - De olika bibelböckernas roll.

- Bibelns övergripande historia och Guds handlande genom historien. - Bibelns olika viktigaste genomgående teman. - De olika bibelböckernas roll. GEMENSAMMA KURSER (BIBELSKOLA ICHTUS, de första fyra veckorna) BIBELSYN Bibeln är den främsta källan för kunskap i den kristna tron. Vad är det för bok? Vilka olika sätt finns det att se på Bibeln? Hur

Läs mer

Handlingsplan för. XXX förskoleenhet. FörskolanNyckelpigan 2011/2012

Handlingsplan för. XXX förskoleenhet. FörskolanNyckelpigan 2011/2012 2011-10-17 Sid 1 (13) Handlingsplan för XXX förskoleenhet FörskolanNyckelpigan 2011/2012 X X X F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (13) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN

Läs mer

NORRTÄLJE KOMMUN. Skarsjö förskola. Plan mot kränkande behandling och diskriminering 2015/16

NORRTÄLJE KOMMUN. Skarsjö förskola. Plan mot kränkande behandling och diskriminering 2015/16 NORRTÄLJE KOMMUN Skarsjö förskola Plan mot kränkande behandling och diskriminering 2015/16 Innehåll Skarsjö förskolas Likabehandlingsplan... 3 För förebyggande av diskriminering och kränkande behandling...

Läs mer

Församlingsinstruktion Linköpings Berga församling. Sida 1 av 7

Församlingsinstruktion Linköpings Berga församling. Sida 1 av 7 Sida 1 av 7 Församlingsinstruktion Linköpings Berga församling Innehållsförteckning 1. Vår omvärld... 3 2. Relation församlingens ledord... 3 3. Vår invärld... 4 4. Det pastorala programmet (hur gudstjänst,

Läs mer

RELIGION ÅRSKURS 7-9 Läroämnets uppdrag I årskurserna 7 9 Mål för lärmiljöer och arbetssätt i religion i årskurs 7 9

RELIGION ÅRSKURS 7-9 Läroämnets uppdrag I årskurserna 7 9 Mål för lärmiljöer och arbetssätt i religion i årskurs 7 9 RELIGION ÅRSKURS 7-9 Läroämnets uppdrag Läroämnets uppdrag är att ge eleverna en bred allmänbildning i religion och livsåskådning. En religiös och åskådningsmässig allmänbildning innebär kunskaper, färdigheter

Läs mer

Arbetsplan förskolan Vällingklockan/Arken 2010-2011 100623

Arbetsplan förskolan Vällingklockan/Arken 2010-2011 100623 Arbetsplan förskolan Vällingklockan/Arken 2010-2011 100623 Vi på Vällingklockan/Arken har ett interkulturellt och jämställt förhållningssätt. Vi utgår ifrån det kompetenta barnet, som ska ges möjlighet

Läs mer

Medlemsblad nr 3-2015. i Svenska kyrkan

Medlemsblad nr 3-2015. i Svenska kyrkan Medlemsblad nr 3-2015 i Svenska kyrkan FEM uppgifter för oss i KR Växjö Diakonicentrum Ordförandekonferens 30/1 2016 Ordföranden har ordet FEM uppgifter för oss i KR Satsning inför nästa valrörelse! Två

Läs mer

De Ungas KyrKomöte motionssvar

De Ungas KyrKomöte motionssvar De Ungas Kyrkomöte MOTIONSSVAR De ungas kyrkomöte Den 5 augusti anordnade Svenska Kyrkans Unga för fjärde året i rad De Ungas Kyrkomöte. En arbetsgrupp från förbundet hade på förhand valt ut ett trettiotal

Läs mer

Grunden till kristendomen. Kristendomen. Vad Jesus ville förmedla. Vad Jesus ville förmedla

Grunden till kristendomen. Kristendomen. Vad Jesus ville förmedla. Vad Jesus ville förmedla Kristendomen Grunden till kristendomen Fyra evangelier (budskap, goda nyheter ) som berättar Jesu liv och lära. Traditionellt säger man att tre av författarna (Markus, Matteus och Johannes) kände Jesus

Läs mer

SPECIELL ANDLIG FÖDA FÖR SJÄLEN

SPECIELL ANDLIG FÖDA FÖR SJÄLEN 15:e läxan - Sabbaten den 11 april 2009 Vi ser det stora behovet av missionsverksamhet att förkunna sanningen inte endast i fjärran länder, utan till dem som är nära oss. I vår nära omgivning finns städer

Läs mer

Kvalitetsredovisning för Kyrkåsens fsk 2012-2013

Kvalitetsredovisning för Kyrkåsens fsk 2012-2013 Förskola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(8) Norum/Westerman- Annerborn 2012-12-04 Kvalitetsredovisning för Kyrkåsens fsk 2012-2013 1. Organisation - Förskolechef delas med förskolan Pinnhagen

Läs mer

Enkel dramatisering Den helige Franciskus Festdag 4 oktober

Enkel dramatisering Den helige Franciskus Festdag 4 oktober 1 Enkel dramatisering Den helige Franciskus Festdag 4 oktober Bakgrund Franciskus hör till ett av våra mest uppskattade helgon. Han föddes 1182 i Umbrien i Italien som son till en rik tyghandlare. Som

Läs mer

Ett Liv i Lärjungaskap Del 1 - Frälsningens Mysterium

Ett Liv i Lärjungaskap Del 1 - Frälsningens Mysterium Ett Liv i Del 1 - Den som är i Kristus är alltså en ny skapelse, det gamla är förbi, något nytt har kommit. 2 Kor 5:17 Ett Liv i är en serie av korta kurser arrangerade av Hestra Cafékyrka som utforskar

Läs mer

Församlingsinstruktion för. Angereds församling. Göteborgs stift 2016

Församlingsinstruktion för. Angereds församling. Göteborgs stift 2016 Församlingsinstruktion för Angereds församling Göteborgs stift 2016 1 Innehåll Angered - en del av världen Att vara kyrka i Angered Mission - ett fredsarbete Gudstjänster som berör Lärande undervisning

Läs mer

Förskolan Kornknarren. - om arbetssätt, förhållningssätt och Törebodas värdegrund och vision

Förskolan Kornknarren. - om arbetssätt, förhållningssätt och Törebodas värdegrund och vision Förskolan Kornknarren - om arbetssätt, förhållningssätt och Törebodas värdegrund och vision Förord Det här dokumentet är skrivet för att alla som jobbar på förskolan Kornknarren ska få en inblick i och

Läs mer

Kyrka för folket eller servicekyrka?

Kyrka för folket eller servicekyrka? Ledare SPT nr 5 2012 Kyrka för folket eller servicekyrka?»högt ÖVER SKOGENS TAGGIGA kontur lyfter hon sitt torn. Med sina metertjocka grundmurar står hon massivt murad på jorden. Men hennes spira lyfter

Läs mer

Att ställa upp i kyrkovalet

Att ställa upp i kyrkovalet Att ställa upp i kyrkovalet Innehåll BYGGA KYRKA TILLSAMMANS..................... 3 Flera sätt att delta i bygget............................ 3 Kyrkoval 18 september 2005......................... 3 Nu

Läs mer

Retreater. andlig vägledning. Vägar till stillhet våren 2013. vandringar bön & meditation

Retreater. andlig vägledning. Vägar till stillhet våren 2013. vandringar bön & meditation & Retreater andlig vägledning vandringar bön & meditation Vägar till stillhet våren 2013 Att låta stillheten få vara en del av våra liv I en tid där tempot ofta är högt, kraven stora och intrycken flödar

Läs mer

S:t Eskils Katolska församling

S:t Eskils Katolska församling S:t Eskils Katolska församling Månadsbladet Maj 2010 Välkommen till S:t Eskils Katolska Församling Den heliga mässan firas i regel varje dag kl. 18.30, utom torsdagar, och fredagar firas mässan kl.12.00.

Läs mer

Svenska kyrkan + 1 GÖTEBORG MASTHUGGS FÖRSAMLING

Svenska kyrkan + 1 GÖTEBORG MASTHUGGS FÖRSAMLING en Svenska kyrkan + 1 GÖTEBORG MASTHUGGS FÖRSAMLING REMISSYTTRANDE 2015-01-26 Göteborgs stift Göteborgsutredningen Box 11937 404 39 Göteborg Yttrande från kyrkoherden i Masthuggs församling över utredningen

Läs mer

Bibeln i korthet. Christian Mölks Bibelkommentarer

Bibeln i korthet. Christian Mölks Bibelkommentarer Bibeln i korthet Christian Mölks Bibelkommentarer Gud är evig och har alltid funnits i Fadern, Sonen och den helige Ande. Vid en väl vald tidpunkt valde Gud att ur intet skapa universum och alla levande

Läs mer

Normer och värden. Mål (enligt Lpfö 98, reviderad 2010) Arbetssätt/metod. Arbetsplan 2012-2013

Normer och värden. Mål (enligt Lpfö 98, reviderad 2010) Arbetssätt/metod. Arbetsplan 2012-2013 Arbetsplan 2012-2013 Normer och värden Mål (enligt Lpfö 98, reviderad 2010) Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar, förmåga att ta hänsyn till och

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Parkens förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger Fyll i diagrammet Övergripande Stimulerande lärande 100 80

Läs mer

Låt allt som lever och andas prisa Gud.

Låt allt som lever och andas prisa Gud. Förslag till Verksamhetsplan 2010 2011 Låt allt som lever och andas prisa Gud. Världsböndagen 2010 har temat Låt allt som lever och andas prisa Gud. Det får också inspirera oss i vår verksamhetsplanering

Läs mer

ALLTID SEDD ALLTID ÄLSKAD!

ALLTID SEDD ALLTID ÄLSKAD! ALLTID SEDD ALLTID ÄLSKAD! Utdrag ur Handlingsplan för dopuppföljning 0-18 år i Vantörs församling 2011 Omvärldsbeskrivning av Vantörs församling ur perspektivet Barn & Unga Vantörs församling 1957 delade

Läs mer

B. Välsignelse inför skolstarten

B. Välsignelse inför skolstarten B. Välsignelse inför skolstarten De barn som skall börja skolan kan välsignas på våren strax före skolstarten på hösten. Välsignelsehandlingen leds av en präst en annan församlingsanställd. Välsignelsen

Läs mer

VI FIRAR PINGST PINGSTDAGEN (ÅR C) (19 MAJ 2013) Tidsram: 20-25 minuter.

VI FIRAR PINGST PINGSTDAGEN (ÅR C) (19 MAJ 2013) Tidsram: 20-25 minuter. PINGSTDAGEN (ÅR C) (19 MAJ 2013) Tidsram: 20-25 minuter. VI FIRAR PINGST Dagens evangelieläsning är antigen Johannes 14 kapitel eller Johannes 20 kapitel (se hänvisning nedan), men eftersom kyrkoårets

Läs mer

Vision: God hälsa och tillväxt genom samverkan

Vision: God hälsa och tillväxt genom samverkan 1 (6) Vision: God hälsa och tillväxt genom samverkan Överenskommelse mellan Folkhögskolorna i Västerbottens län och Västerbottens läns landsting 2010-2012 1. Inledning Västerbottens läns landsting och

Läs mer

Månadskalendern JANUARI. Tel. 0521-26 55 00 www.svenskakyrkan.se/vanersborg

Månadskalendern JANUARI. Tel. 0521-26 55 00 www.svenskakyrkan.se/vanersborg Månadskalendern JANUARI Tel. 0521-26 55 00 www.svenskakyrkan.se/vanersborg Uppgift om präst är preliminär Gudstjänster Januari Torsdagen den 1 januari - Nyårsdagen Vänersborgs kyrka 11.00 Högmässa, Gunilla

Läs mer

Vigselgudstjänst GRYTNÄS FÖRSAMLING. Vigselgudstjänst. i Grytnäs församling

Vigselgudstjänst GRYTNÄS FÖRSAMLING. Vigselgudstjänst. i Grytnäs församling Vigselgudstjänst GRYTNÄS FÖRSAMLING Vigselgudstjänst i Grytnäs församling Några ord på vägen Vi gläds mer er i era vigselplaner och vi tycker det är särskilt roligt att ni planerar att gifta er i Grytnäs

Läs mer

FÖRSAMLINGSINSTRUKTION. för.tre"e.t)or.gs,,,,..,,,,.,.,,,.,.,.,.,,., församling i...skytts. Församlingens webbplats;.tre!.le.borg.sfor?

FÖRSAMLINGSINSTRUKTION. för.tree.t)or.gs,,,,..,,,,.,.,,,.,.,.,.,,., församling i...skytts. Församlingens webbplats;.tre!.le.borg.sfor? Svenska kyrkan "S* LUNDS STIFT LUNDS STiF7~ Ink. 2015 -)2- ) 7 Domkapitlets diarienr FÖRSAMLINGSINSTRUKTION för.tre"e.t)or.gs,,,,..,,,,.,.,,,.,.,.,.,,., församling i...skytts..kontrakt För förteckning

Läs mer

Denna stund kommer att behandla..

Denna stund kommer att behandla.. Under samma himmel! Denna stund kommer att behandla.. Vad betyder interkulturell pedagogik på förskolan? Varför behöver vi tala normkritiskt/normkreativt tänkande? Vad krävs av oss för att olikheter ska

Läs mer

Hallsta Östra Förskoleområde Arbetsplan arbetsåret 14/15

Hallsta Östra Förskoleområde Arbetsplan arbetsåret 14/15 Hallsta Östra Förskoleområde Arbetsplan arbetsåret 14/15 Området består av Gottsta förskola, Slåttergubbens förskola, Herrängs förskola och Hallsta Öppna förskolan. Vi är ca114 barn och 26 personal. Ledarskapet

Läs mer

Datum 13 06 14. Förskolechef. Anita Malmjärn Askelöf. Beskrivning av förskolan

Datum 13 06 14. Förskolechef. Anita Malmjärn Askelöf. Beskrivning av förskolan Datum 13 06 14 1 (8) Kvalitetsanalys för Igelboda förskola läsåret 2012/13 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen.

Läs mer

Sagor och berättelser

Sagor och berättelser Projekt Sagor och berättelser Hösten 2013 Våren 2014 1 Det kompetenta barnet Jag kan du kan tillsammans kan vi mer- i en tillgänglig, tillåtande och undersökande miljö där vi ser förmågor och olikheter

Läs mer

Kultur av barn och unga är uttryck som ingen vuxen styr över. T.ex. spontana lekar, ramsor, gåtor, rollspel, communities och graffiti.

Kultur av barn och unga är uttryck som ingen vuxen styr över. T.ex. spontana lekar, ramsor, gåtor, rollspel, communities och graffiti. Att växa med kultur Kultur har ett egenvärde och ger livet innehåll och mening. Den stimulerar fantasi, kreativitet, uttrycksförmåga, tolerans och gemenskap. Kultur skapar förutsättningar för både eftertanke

Läs mer

Sions framtid Detta är det ord om Juda och Jerusalem som uppenbarades för Jesaja, Amos son.

Sions framtid Detta är det ord om Juda och Jerusalem som uppenbarades för Jesaja, Amos son. Advent Jesus kommer Första söndagen i advent (år A) (1 december 2013) Tidsram: 20-25 minuter. Dagens evangelium är Matteus 24:37-44 eller Matteus 21:1-9. Med hänsyn till barnens ålder väljer vi här att

Läs mer

Plan mot diskriminering och Kränkande behandling EKEBYHOVS OCH GUSTAVALUNDS FÖRSKOLOR

Plan mot diskriminering och Kränkande behandling EKEBYHOVS OCH GUSTAVALUNDS FÖRSKOLOR Plan mot diskriminering och Kränkande behandling EKEBYHOVS OCH GUSTAVALUNDS FÖRSKOLOR Det är i de vardagliga mötena som värderingar och attityder förmedlas Varje verksamhet skall ha skriftlig plan för

Läs mer

Övergripande struktur för upprättande av gemensam plan mot diskriminering och kränkande behandling avseende Villaryds förskola i Lycksele kommun.

Övergripande struktur för upprättande av gemensam plan mot diskriminering och kränkande behandling avseende Villaryds förskola i Lycksele kommun. Lycksele kommun Kultur- och utbildningsförvaltningen Villaryds förskola 2015-09-17 Övergripande struktur för upprättande av gemensam plan mot diskriminering och kränkande behandling avseende Villaryds

Läs mer

Skapad för att Tillbe

Skapad för att Tillbe Skapad för att Tillbe Av: Johannes Djerf I onsdags så startade vi upp församlingens bibelskola. Vilket jag tycker är mycket spännande och jag hoppas även ni deltagare som var med kände det och med en förväntan

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Kålhagens förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Kålhagens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Kålhagens förskola Upprättad 130105 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter

Läs mer

Södertälje i världen Världen i Södertälje

Södertälje i världen Världen i Södertälje Södertälje i världen Världen i Södertälje Södertäljefakta bakgrund Södertälje är en stad med 83 600 invånare, vilket är knappt en procent av Sveriges hela befolkning. Storföretagen AstraZeneca och Scania

Läs mer

Lokal arbetsplan. Mälarenhetens förskolor 2014/2015

Lokal arbetsplan. Mälarenhetens förskolor 2014/2015 Lokal arbetsplan Mälarenhetens förskolor 2014/2015 Naturvetenskap för små barn handlar om att observera och iaktta det barnen gör och är intresserade av i leken. Det gäller att för egen del som vuxen och

Läs mer

Helande. En lärjungens identitet. Av: Johannes Djerf

Helande. En lärjungens identitet. Av: Johannes Djerf Helande En lärjungens identitet Av: Johannes Djerf På en temasamling under årets tonårsläger så får ett 100-tal människor, under väldigt enkla omständigheter och under väldigt enkla och tydliga böner riktade

Läs mer

Tro en vardagsförmiddag- 10:27

Tro en vardagsförmiddag- 10:27 Tro en vardagsförmiddag- 10:27 Jonas Lundkvist equmenia 2012 Grafisk form: Rebecca Miana Olsson Första utgåvan equmenia Box 14038, 167 14 Bromma 2 INNEHÅLL Ett litet förtydligande... 4 Att använda materialet...

Läs mer

Överenskommelse. mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun

Överenskommelse. mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun Överenskommelse mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun Det här är en lokal överenskommelse om principer och åtaganden för vår gemensamma samhällsutveckling. Överenskommelsens syfte är att främja

Läs mer

Detta dokument är ett förslag till projektplan för arbete med verksamhetsplan och varumärke för Svenska Cykelförbundet perioden 2009-2010.

Detta dokument är ett förslag till projektplan för arbete med verksamhetsplan och varumärke för Svenska Cykelförbundet perioden 2009-2010. Projekt Svensk Cykel Förslag till projektplan 2009-2010 Projekt Svensk Cykel Projekt Svensk Cykel syftar till att nå långsiktiga framgångar såväl för elit som för bredd, för Svenska Cykelförbundet. Ett

Läs mer

Vad händer när man dör? Behövs jag? Hur började allting? VARFÖR SKA JAG KONFIRMERA MIG? VAD HANDLAR KONFIRMATION OM?

Vad händer när man dör? Behövs jag? Hur började allting? VARFÖR SKA JAG KONFIRMERA MIG? VAD HANDLAR KONFIRMATION OM? Konfirmation 2016 VARFÖR SKA JAG KONFIRMERA MIG? Brukar du fundera kring kärleken, livet, Gud, döden, framtiden, sex, vänskap, sorg och glädje? Vill du prata om det med andra? Då kan konfirmation vara

Läs mer

Likabehandlingsplan samt plan mot kränkande behandling Bullerbyns Förskola

Likabehandlingsplan samt plan mot kränkande behandling Bullerbyns Förskola Likabehandlingsplan samt plan mot kränkande behandling Bullerbyns Förskola Likabehandlingsplan samt plan mot annan kränkande behandling 1. Inledning En av förskolans uppgifter är att aktivt forma en framtida

Läs mer

Herre, Ge oss större tro!

Herre, Ge oss större tro! Nr 01 [03] /2013 2 Kära församlingsmedlemmar från S:t Botvids församling Herre, Ge oss större tro! Detta är ledorden för Trons År som påven Benedikt XVI utlyste i vår allmänneliga kyrka. När Helige Fadern

Läs mer

100606 1:a söndagen e Trefaldighet Lars B Stenström

100606 1:a söndagen e Trefaldighet Lars B Stenström 100606 1:a söndagen e Trefaldighet Lars B Stenström Idag har jag med mig 2 pass de är mina, men makulerade Från att ha varit levande dokument har de blivit historia här finns stämplar från inresor i andra

Läs mer

LIKABEHANDLINGS- PLAN S A N K T T H O M A S F Ö R S K O L A

LIKABEHANDLINGS- PLAN S A N K T T H O M A S F Ö R S K O L A LIKABEHANDLINGS- PLAN S A N K T T H O M A S F Ö R S K O L A L Ä S Å R E T 2 0 1 4 2015 INNEHÅLL Inledning 4 D E L 1 : B A K G R U N D, B E G R E P P O C H R U T I N E R Skollagen och diskrimineringslagen

Läs mer