Församlingsinstruktion

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Församlingsinstruktion"

Transkript

1 Fastställt av: Kyrkorådet Församlingsinstruktion Innehåll 1. Inledning 2. Omvärldsanalys 3. Församlingsidé 4. Pastoralt program för gudstjänst, undervisning, mission och diakoni 5. Kyrkliga handlingar 6. Församlingens verksamhet på teckenspråk, finska, samiska och övriga språk 7. Riktlinjer för utbildning och fortbildning 8. Personalfrågor 7. Utvärdering 1. Inledning Skellefteå landsförsamling räknar sin historia från början av 1300-talet. Församlingen består idag av stadens västra delar samt ett trettiotal byar. Församlingen har ca invånare varav tillhör Svenska Kyrkan. Församlingsverksamheten lever i sex kyrkor i staden, varav två är samarbetskyrkor med EFS, samt i ca 20 bönhus, som ägs av bönhus- eller EFS-föreningar. Församlingen har ca 50 anställda. Omslutningen på ekonomin är ca 36 miljoner kr/år. 2. Omvärldsanalys Skellefteå är en industristad och centralort i norra Västerbotten. I Skellefteå landsförsamling finns två högstadieskolor, åtta låg- och mellanstadieskolor (varav fem ligger i byar), två gymnasieskolor och en högskola med filialer till Umeå Universitet och Luleå Tekniska Universitet. Fyra äldreboenden med bl.a. demensavdelningar finns också. Befolkningen är stabil med relativt liten rörlighet. Anderstorp är ett stort och tungt område med blandad befolkning, bestående av invandrare, flyktingar, familjer och studenter. Ett stort nytt villaområde har vuxit fram på Sunnanå/Falkträsket. 1 (9) Uppdaterat:

2 3. Församlingsidé Skellefteå landsförsamling är en gemenskap omkring Jesus Kristus. Församlingen tillhör Svenska Kyrkan som är en del av den världsvida kristenheten. "Församlingens grundläggande uppgift är att fira gudstjänst, bedriva undervisning samt utöva diakoni och mission. Syftet är att människor ska komma till tro på Kristus och leva i tro, en kristen gemenskap skapas och fördjupas, Guds rike utbredas och skapelsen återupprättas." (Ur Kyrko-ordningen) Dopet är vägen till kyrkotillhörighet och grundstenen för all församlingsverksamhet. I dopets perspektiv vill vi att församlingslivet utvecklas. Fördjupning ska ske vad gäller tro, kunskap, erfarenhet och engagemang. Delaktighet som innebär att många delar församlingens liv och tar aktivt ansvar i församlingens verksamheter. Sändning innebär att ansvarstagande människor sänds ut från gudstjänst och övriga verksamheter med vittnesbörd om att Jesus Kristus är varje människas befriare. Skellefteå landsförsamling ska därför kännetecknas av: Identitet Öppenhet Förnyelse Samverkan Identitet Vår identitet framträder genom: att vi har en tydlig kristen profil att varje möte med människor är viktigt att församlingen har en tydlig roll i kulturlivet att vi är medvetna om vår historia och tradition Öppenhet Vår öppenhet visas genom: att vi är lyhörda för människors behov att många är delaktiga och kan påverka att församlingens kyrkor ska vara öppna och tillgängliga att det ska vara lätt att få kontakt Förnyelse Vi arbetar med förnyelse genom: att gudstjänst ska firas i många former och på olika tider under veckan att verksamheten ständigt ska utformas för att möta olika behov att utveckla lekmannaengagemanget i församlingen 2 (9) Uppdaterat:

3 Samverkan Vi samverkar med andra genom: att församlingen tar aktiv del i samhällslivet och är öppen för samverkan med offentliga förvaltningar, föreningar och andra som verkar för goda livsvillkor att samarbeta med EFS och ta aktiv del i ekumeniska arrangemang 4. Pastoralt program för gudstjänst, undervisning, diakoni och mission Gudstjänst Gudstjänsten är församlingens tydligaste uttryck för att vi hör samman med Gud och varandra. Vår främsta kallelse som kristna är att lovprisa och tillbe Gud. Gudstjänsten visar framåt mot den himmelska lovsången inför Guds tron (Upp kap 4). Samtidigt är den ett uttryck för livet och världen här och nu, präglad av skapelsens härlighet men också av brustenhet och längtan. Många bilder i de bibliska texterna lyfter fram kyrkan som en gemenskap i mångfald och enhet, t ex församlingen som Kristi kropp (Rom kap 12), som ett andligt husbygge (Petr 2:5), som en fårhjord (Joh. 10:16). Gudstjänsten är en gemensam dialog med Gud där vi både får lyfta fram våra egna behov, våra känslor och våra tankar och lyssna in Guds tilltal genom den heliga Anden. Gudstjänsten är också till för världens skull, som en manifestation av Guds rike mitt ibland oss. Gudstjänst firas som regel varje söndag i församlingens sex kyrkor samt i fem-sex byar. Huvudgudstjänst skall firas varje sön- och helgdag i församlingen. Huvudgudstjänst med nattvard skall firas varje söndag i minst en av församlingens kyrkor. Inom gudstjänstverksamheten vill vi därför prioritera: att öka samspelet mellan lokaler och former att ge utrymme för förnyelse och bevarande av traditioner att öka mångfalden när det gäller former och tider att musik i olika former präglar gudstjänsterna Diakoni Diakonin ska uppfattas och synliggöras som en integrerad del i församlingens liv. Detta sker bl.a. genom att de som har ett särskilt ansvar för de diakonala uppgifterna spelar en aktiv roll i gudstjänstlivet. 3 (9) Uppdaterat:

4 Det bör finnas klara länkar mellan de diakonala verksamheterna och övriga delar av församlingslivet. Församlingens diakonala insatser förutsätter en ständigt pågående analys av samhällsutvecklingen samt nära samverkan med olika sociala aktörer som kommunens socialtjänst, psykiatrin, polisväsendet, skolan och föreningslivet. Inom diakonin vill vi därför prioritera: att samverka med olika nätverk i samhället, exempelvis Skellefteå stadsmission att själva bygga upp de nätverk som saknas och som människor behöver att synliggöra människors utsatthet i samhället satsning på nya grupper som vi inte når idag uppmuntran och ledning av frivilligarbete Vad gäller det internationella arbetet vill vi stimulera till ökat ansvarstagande bl.a. genom våra ombud för Svenska Kyrkans internationella arbete (Hela världen), Svenska Kyrkan i Utlandet (SKUT) och EFS yttre mission. Vi vill medverka till att de speciella insamlingsperioderna för dessa organisationer uppmärksammas och når ett gott resultat. Vi vill också sträva efter att det internationella engagemanget hålls levande och växande året runt. Undervisning Målet för församlingens undervisning är att hela människan växer och formas till lärjungaskap och Kristuslikhet, vilket innebär att teori och praktik hör samman. Den kristna församlingens undervisning är inriktad på förändring och utveckling i riktning mot Kristuslikhet. Kristen undervisning är ett "livslångt lärande". Församlingens undervisning vilar på en människosyn som förutsätter att varje människa får växa och mogna utifrån sina egna förutsättningar. I undervisningen vill vi prioritera: att ge människor en orientering och fördjupning i den kristna tron och kyrkans bekännelse att ge människor en möjlighet att från sin egen utgångspunkt växa i tron att skapa mötesplatser för utbyte av kunskaper, erfarenheter, frågor, problem och eget reflekterande att skapa mötesplatser för att främja nära och personliga relationer mellan människor i olika åldrar och livssituationer att skapa ett öppet och förtroendefullt samtalsklimat som möjliggör ärliga samtal och ödmjuk dialog 4 (9) Uppdaterat:

5 Mission Som en missionerande gemenskap är församlingen kallad att göra Gud synlig som alla människors Skapare. Församlingen ska verka för att tron på Jesus Kristus som Guds Son och världens Frälsare väcks och fördjupas och den ska vara en kanal för Guds Ande så att människor når en personlig kontakt med den kristna trons kraftkällor. Inom missionsarbetet vill vi därför prioritera: att inbjuda människor till kristen gemenskap att öka alla döptas medvetenhet om uppdraget att vara utsänd att stimulera människors vilja att dela med sig till andra att arbetet för missionen kanaliseras genom Svenska Kyrkans Internationella arbete (Hela världen), Svenska Kyrkan i Utlandet (SKUT) samt EFS yttre mission att arbetet för missionen samordnas i församlingen till ett gemensamt ansvarstagande Mission bör inte tänkas utan diakoni eller diakoni utan mission. Detta är två begrepp som det varken är möjligt eller önskvärt att helt särskilja. Både vad gäller mission och diakoni vänds vår blick utåt, mot vår medmänniska, i riktning från oss själva och våra egna behov. Med tanke på missionens strävan att nå ut till människor som står främmande för kristen tro är det viktigt att församlingen aktivt närvarar och synliggör Guds rike i sammanhang där människor finns t. ex i media, på arbetsplatser, i skolvärlden, i lokala evenemang, i föreningslivet och i andra vardagsmiljöer skapar egna mötesplatser för förkunnelse och dialog 5. Kyrkliga handlingar Dopet Församlingens alla verksamheter har sin utgångspunkt i dopet. Vi vill både främja människors väg till dopet, och bidra till att människor kan få en fördjupad förståelse av att Gud har utvalt oss till sig. Vi vill på dopets grund förmedla och fördjupa trons erfarenhet att Kristus kom till mänskligheten för att vi skulle bli försonade med Gud och med varandra. Önskan att alla ska bli döpta är vägledande i församlingens doppastoral. En doppastoral fastställdes Inbjudan till dop skickas till alla nyfödda samt till odöpta 17-åringar. Dopet förbereds genom dopsamtal. Dopet sker i församlingens kyrkor eller bönhus vid särskild dopgudstjänst eller i församlingens huvudgudstjänst. Dopgudstjänsten genomförs enligt den ordning som finns i Den svenska kyrkohandboken. Dopet följs upp genom dopdagshälsningar, inbjudan till gudstjänster, dopfester, bibel till femåringar samt inbjudan till barn- och familjeverksamhet. 5 (9) Uppdaterat:

6 Konfirmation Konfirmandarbetet är ett erbjudande till tonåringarna i ett brytningsskede i deras liv. Församlingen har en uppgift att vandra tillsammans med dem och visa på den livstydning på dopets grund som den kristna tron utgör. Konfirmationsverksamheten bedrivs i enlighet med Svenska kyrkans riktlinjer för konfirmandarbete. För att få ett varierat utbud av former och tider sker ett samarbete i hela församlingen. Vi har lov-, sommar- och vinterläsning med olika upplägg. Konfirmationsläsning för äldre ungdomar och vuxna ordnas i grupper och enskilt då underlag finns. Vigsel Äktenskapet är en Guds gåva och ett uttryck för en god samhällsordning. Äktenskapets mening är att ge vidare den kärlek som är av Gud. Vigselgudstjänsten skall uttrycka glädje över kärleken som en Guds gåva och ge tillfälle till högtidliga löften om kärlek och trohet. Vigseln är också ett tillfälle till förbön för makarna och en tillönskan om Guds välsignelse. Vigselgudstjänsten skall förberedas av präst och brudpar tillsammans vid vigselsamtal där innebörden av kyrklig vigsel förklaras och praktiska frågor kring genomförandet gås igenom. Vigselgudstjänsten genomförs enligt den ordning som finns i Den svenska kyrkohandboken. Välsignelse av ingånget äktenskap När så önskas sker välsignelse av redan genom borgerlig vigsel ingått äktenskap. Välsignelse av partnerskap När så önskas sker välsignelse av registrerat partnerskap. Begravning Vår tro är att Jesus Kristus har dött och uppstått från de döda. Genom sin uppståndelse har han öppnat en väg för oss alla till det eviga livet. Denna tro bör prägla begravningens olika faser. När ett dödsfall meddelas till församlingsexpeditionen upprättas kontakt mellan den präst som skall tjänstgöra vid begravningsgudstjänsten och de närmast anhöriga. Syftet är att präst och anhöriga tillsammans skall få möjlighet att samtala om och förbereda inför begravningsgudstjänsten. Anhörigas önskemål beträffande utformning och genomförande skall om möjligt tillgodoses. För övrigt skall begravningsgudstjänsten följa den ordning som finns i Den svenska kyrkohandboken. 6 (9) Uppdaterat:

7 Tacksägelse och klockringning genomförs i församlingens kyrkor. Som stöd för sörjande skall församlingen utöver personlig själavård inbjuda till deltagande i samtalsgrupp för sörjande. Allhelgonatidens minnesgudstjänster i våra kyrkor är också ett led i bearbetningen av sorgen. Församlingen vill prioritera att på olika sätt öka kunskapen hos de boende i församlingen kring möjligheten till egna insatser vid begravning, samt övrigt som handlar om begravning och kyrkogårdar, samt att med olika åtgärder minska övriga kostnader i samband därmed en fortsatt satsning på arbetet med återtagande av gravar utan känd gravrättsinnehavare ett ökat samarbetet med andra församlingar för att samnyttja resurser Övrigt Information och marknadsföring är en viktig del i vårt utåtriktade arbete. Därför kommer det att prioriteras. Skellefteå landsförsamling är både stad och landsbygd. Därför vill vi öka ansvarstagandet för verksamhet i byarna. I samarbete med Skolkyrkan bedrivs verksamhet på skolor och i egna lokaler i församlingen. Exempel på detta är Riddarskola, Bibeläventyret, jul- och påskvandringar, jul- och påskgudstjänster. Församlingen har två samarbetskyrkor med EFS och dessutom finns ett tiotal EFS-föreningar i byar. All verksamhet sker i samverkan. 6. Församlingens verksamhet på teckenspråk, finska, samiska och övriga språk Själavård och hembesök hos döva sköts i samverkan med Skellefteå S:t Olovs församling, som har en teckenspråkskunnig diakon. Gudstjänster och annan verksamhet på finska ordnas regelbundet i samverkan i kontraktet. Annan verksamhet än gudstjänster genomförs i samverkan med Finska föreningen. En präst och en diakon i kontraktet har särskilt ansvar för denna verksamhet. Finsktalande kyrkvärdar är också knutna till verksamheten på finska. I församlingen finns människor med samiskt ursprung. Ingen verksamhet riktas enbart till denna språkgrupp. Men eftersom det finns samebyar som har sina vinterbetesområden inom församlingen och att det finns en sameförening i Skellefteå som är en samlingspunkt för samer och samisk kultur kan detta ånyo bli aktuellt. 7 (9) Uppdaterat:

8 7. Riktlinjer för utbildning och fortbildning Personalutbildning kan vara: grundutbildning vidareutbildning fortbildning lärande i det egna arbetet genom planerade utbildningsinsatser på arbetsplatsen Med grundutbildning avses sådan utbildning som gör en person skickad att utföra till ett visst yrke hörande arbetsuppgifter. Med vidareutbildning avses sådan utbildning som gör den anställde skicklig att utföra nya arbetsuppgifter. Med fortbildning avses sådan utbildning som gör den anställde mer skickad att utföra sina ordinarie arbetsuppgifter. Skellefteå landsförsamling bekostar i princip inte grundutbildningar. Vår målsättning är att anställa utbildad personal för varje arbetsuppgift. Om särskilda skäl leder till anställning av personal som saknar grundutbildning ska en utbildningsplan upprättas. Där ska framgå vilka krav på utbildning arbetsgivaren ställer, hur den ska bekostas och när den ska vara avslutad. Ett kontrakt kan upprättas med den anställde som får utbildning betald av församlingen. För varje anställd ska finnas en kompetensutvecklingsplan. Innehållet i planen ska utgå från församlingens mål för respektive verksamhet och arbetsorganisationens behov av kompetensutveckling. Arbetsledaren upprättar förslag i samråd med den anställde. Den ska aktualiseras i samband med det årliga utvecklingssamtalet mellan arbetsledaren och den anställde. Medel avsätts för fem dagar/år och anställd. Varje anställd bör delta i minst två dagars kurs/år. Den som genomgått utbildning ska i samråd med kyrkoherde/arbetsledare förmedla de nya kunskaperna till andra anställda. Utbildning/fortbildning ska ligga i linje med församlingens mål, utbildningsplanen och den anställdes arbetsuppgifter. Om deltagande sker på arbetstid räknas 8 tim/heldag. Beslut fattas av arbetsledaren. Kyrkorådet kan fatta beslut om deltagande i utbildning i samband med stora förändringar i arbetet eller i organisationen. Deltagande i sådan utbildning sker utanför ramen på 2-5 dagar/år. Arbetshandledning och deltagande i retreater omfattas inte av dessa regler. 8 (9) Uppdaterat:

9 8. Personalfrågor Skolkyrkoverksamheten bedrivs i samarbete med Skellefteå S:t Olovs församling enligt upprättat avtal. Församlingarna delar lika på kostnaderna för skolpräst. Präster har rätt att inom ramen för sin anställning delta i överläggningar på kallelse av biskop eller kontraktsprost samt i val av biskop och ledamot i domkapitlet. Diakoner har rätt att inom ramen för sin anställning delta i överläggningar på kallelse av kontraktsprost samt i val av ledamot i domkapitlet. Församlingens präster träder in som vikarierande kyrkoherde enligt en fastställd ordning. Detta gäller vikariat på högst tre månader. Församlingen skall enligt stiftsstyrelsens beslut ha minst 8½ anställda präster. Behörighetsnivån för den musiker som avser KO 34 kap 1 p3 skall enligt domkapitlets beslut vara organist. 9. Utvärdering Församlingsinstruktionen skall utvärderas vid slutet av varje mandatperiod. 9 (9) Uppdaterat:

Konfirmandverksamheten skall följa Riktlinjer för Svenska kyrkans konfirmandarbete.

Konfirmandverksamheten skall följa Riktlinjer för Svenska kyrkans konfirmandarbete. INLEDNING Denna församlingsinstruktion har utformats av kyrkoherden, förtroendevalda, anställda samt frivilliga medarbetare. Den skall ge uttryck för församlingens inriktning som sammanfattas i det pastorala

Läs mer

Lindome församlings Församlingsinstruktion KR 2006. Lindome församlings FörsamlingsInstruktioN F I N

Lindome församlings Församlingsinstruktion KR 2006. Lindome församlings FörsamlingsInstruktioN F I N Lindome församlings FörsamlingsInstruktioN F I N Lindome församling är ett enförsamlingspastorat som ej ingår i samfällighet. I församlingen finns fyra prästbefattningar: en kyrkoherde och tre komministrar.

Läs mer

Församlingsinstruktion

Församlingsinstruktion Församlingsinstruktion Glanshammars församling Svenska Kyrkan i Glanshammar Innehåll sid Inledning... 3 1. Reglerna för församlingen och församlingens verksamhet som domkapitlet får besluta enligt bestämmelser

Läs mer

Vindelns församling - för hela livet! Församlingsinstruktion för Vindelns församling

Vindelns församling - för hela livet! Församlingsinstruktion för Vindelns församling Vindelns församling - för hela livet! Församlingsinstruktion för Vindelns församling Vindelns församling - för hela livet! Församlingsinstruktion för Vindelns församling Den som dricker av det vatten jag

Läs mer

Församlingsinstruktion

Församlingsinstruktion Församlingsinstruktion Vinberg-Ljungby församling Innehåll Ramar för församlingens liv 2 Omvärldsbeskrivning 3 Pastoralt program 4 2 Ramar för församlingens liv Vinberg-Ljungby församling är en församling

Läs mer

F Ö R S A M L I N G S I N S T R U K T I O N. för Göteborgs S:t Pauli församling

F Ö R S A M L I N G S I N S T R U K T I O N. för Göteborgs S:t Pauli församling Göteborgs S:t Pauli församling Församlingsinstruktion 2015 F Ö R S A M L I N G S I N S T R U K T I O N för Göteborgs S:t Pauli församling I församlingen finns tre prästbefattningar: en kyrkoherde och två

Läs mer

Församlingsinstruktion för Ransbergs församling

Församlingsinstruktion för Ransbergs församling Församlingsinstruktion för Ransbergs församling Vad är vi? Att vara församling är att dela en tro. Vi tror på Gud som skapat världen och att hela skapelsen därför är viktig: natur, miljö, människor och

Läs mer

EN PRÖVANDE FÖRSAMLINGSINSTRUKTION FÖR FRÖSÅKERS FÖRSAMLING

EN PRÖVANDE FÖRSAMLINGSINSTRUKTION FÖR FRÖSÅKERS FÖRSAMLING EN PRÖVANDE FÖRSAMLINGSINSTRUKTION FÖR FRÖSÅKERS FÖRSAMLING Texten utgår från Verksamhetsbeskrivningar år 2014 samt Visioner och mål i Frösåkers församling 2015. Jämförelse har gjorts med Församlingsinstruktionen

Läs mer

Antagen av Kyrkorådet 2014-11-10. Församlingsinstruktion Landvetter Härryda pastorat

Antagen av Kyrkorådet 2014-11-10. Församlingsinstruktion Landvetter Härryda pastorat 1 Antagen av Kyrkorådet 2014-11-10 Antagen av Kyrkofullmäktige 2014-11-25 Församlingsinstruktion Landvetter Härryda pastorat 2 Församlingsinstruktion, en sammanfattning För Landvetter och Härryda församlingar

Läs mer

Församlingsinstruktion Össeby församling 2015

Församlingsinstruktion Össeby församling 2015 Vada Sjökullar, Brottby Församlingsinstruktion Össeby församling 2015 Med omvärldsanalys Foto: Össeby-Garns kyrka I detta dokument används begreppet östra delen av Vallentuna kommun och med det menas Össeby

Läs mer

FÖRSAMLINGSINSTRUKTION FÖR RAMSBERGS FÖRSAMLING, VÄSTERÅS STIFT

FÖRSAMLINGSINSTRUKTION FÖR RAMSBERGS FÖRSAMLING, VÄSTERÅS STIFT FÖRSAMLINGSINSTRUKTION FÖR RAMSBERGS FÖRSAMLING, VÄSTERÅS STIFT 1. INLEDNING 1.1. FÖRSAMLINGEN Ramsbergs församling är en landsortsförsamling med jordbruks- och skogsområden. De två större orterna är Ramsberg

Läs mer

Uppsala stifts strategidokument 2015-2018

Uppsala stifts strategidokument 2015-2018 Uppsala stifts strategidokument 2015-2018 Uppdrag och övergripande vision Stiftets grundläggande uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingslivet. Stiftet har också förvaltande uppgifter 1. Det

Läs mer

Östmarks församling Östmarks församlings församlingsinstruktion

Östmarks församling Östmarks församlings församlingsinstruktion Östmarks församling Östmarks församlings församlingsinstruktion Godkänd i Östmarks församlings kyrkofullmäktige i april 2011. Antagen av Karlstads stifts Domkapitel i september 2011. Innehållsförteckning:

Läs mer

Församlingsinstruktion Ullångers församling 2010-2013

Församlingsinstruktion Ullångers församling 2010-2013 Församlingsinstruktion Ullångers församling 2010-2013 1. Vår omvärld Fakta: Invånare: 1177 Medlemmar i svenska kyrkan: 978 personer (per 091231). Ullångers församling bildar pastorat med Vibyggerå församling.

Läs mer

Församlingsinstruktion Församlingens övergripande måldokument

Församlingsinstruktion Församlingens övergripande måldokument Vision Husby församling vill vara en öppen katedral av glädje och helighet. Församlingsinstruktion Församlingens övergripande måldokument Vårt uppdrag, vår mission, är att vara kyrka i vår tid och i vår

Läs mer

Församlingskonstitution, Immanuelskyrkans församling

Församlingskonstitution, Immanuelskyrkans församling Församlingskonstitution, Immanuelskyrkans församling Församlingens konstitution består av Grundsatser, Församlingsordning samt Församlingsstadgar, antagna av Immanuelskyrkans församling i Stockholm Immanuelskyrkans

Läs mer

FÖRSAMLINGSINSTRUKTION. för.tre"e.t)or.gs,,,,..,,,,.,.,,,.,.,.,.,,., församling i...skytts. Församlingens webbplats;.tre!.le.borg.sfor?

FÖRSAMLINGSINSTRUKTION. för.tree.t)or.gs,,,,..,,,,.,.,,,.,.,.,.,,., församling i...skytts. Församlingens webbplats;.tre!.le.borg.sfor? Svenska kyrkan "S* LUNDS STIFT LUNDS STiF7~ Ink. 2015 -)2- ) 7 Domkapitlets diarienr FÖRSAMLINGSINSTRUKTION för.tre"e.t)or.gs,,,,..,,,,.,.,,,.,.,.,.,,., församling i...skytts..kontrakt För förteckning

Läs mer

Att vara internationellt ombud

Att vara internationellt ombud Att vara internationellt ombud Åt mig har getts all makt i himlen och på jorden. Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar: döp dem i Faderns och Sonens och den heliga Andens namn och lär dem att hålla

Läs mer

Vision och program inför kyrkovalet 2017 för POSK Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan

Vision och program inför kyrkovalet 2017 för POSK Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan 1 1 0 1 0 1 Vision och program inför kyrkovalet 0 för POSK Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan VISION POSK har som vision att Svenska kyrkan ska vara en gemenskap som speglar Guds vilja i gudstjänst

Läs mer

FRISTADSKYRKANS FÖRSAMLINGSORDNING

FRISTADSKYRKANS FÖRSAMLINGSORDNING Församlingsordning 1/14 FRISTADSKYRKANS FÖRSAMLINGSORDNING Församlingsordningen beskriver församlingens vision, liv och struktur. Detta dokument beskriver vad Fristadskyrkan är och vad församlingen vill

Läs mer

2014-11-11 Dnr LD2014-303-0133:2 FIN. Församlingsinstruktion. för Luleå domkyrkoförsamling. och barnkonsekvensanalys

2014-11-11 Dnr LD2014-303-0133:2 FIN. Församlingsinstruktion. för Luleå domkyrkoförsamling. och barnkonsekvensanalys 2014-11-11 Dnr LD2014-303-0133:2 FIN Församlingsinstruktion för Luleå domkyrkoförsamling och barnkonsekvensanalys inledning församlingsinstruktion Församlingen är en öppen gemenskap där människans liv

Läs mer

Församlingsinstruktion. för. Fässbergs församling

Församlingsinstruktion. för. Fässbergs församling 1(6) Församlingsinstruktion för Fässbergs församling Fässbergs församling utgör eget pastorat och ingår i Mölndals kyrkliga samfällighet i Göteborgs stift. I pastoratet finns en befattning som kyrkoherde

Läs mer

Codex ethicus. för präster och diakoner i Stockholms stift

Codex ethicus. för präster och diakoner i Stockholms stift Codex ethicus för präster och diakoner i Stockholms stift xxx 1 Codex ethicus för präster och diakoner i Stockholms stift Codex ethicus är en vägledning för oss själva, en uttolkning av våra vigningslöften

Läs mer

Församlingsinstruktion Norra Kyrketorps församling 2006-2009

Församlingsinstruktion Norra Kyrketorps församling 2006-2009 Församlingsinstruktion Norra Kyrketorps församling 2006-2009 1 1 2 Innehåll Vad är vi?...3 Värdegrund... 3 Var är vi?...5 Omvärldsanalys... 5 Vad vill vi? Vad skall vi?...7 Huvudgudstjänster och övriga

Läs mer

Var ska Svenska kyrkan lägga kraften? Kyrkoval 18 september. Det är du som väljer.

Var ska Svenska kyrkan lägga kraften? Kyrkoval 18 september. Det är du som väljer. Var ska Svenska kyrkan lägga kraften? Stötta före detta missbrukare? Bibelstudier? Finnas på fängelser? Stöd vid kriser? Stödja anhöriga till dementa? Ungdomsgrupper och läger? Musik- och temagudstjänster?

Läs mer

1: Kyrkomusikernas riksförbund (registrerat: 2016-02-05 14:05:48)

1: Kyrkomusikernas riksförbund (registrerat: 2016-02-05 14:05:48) 1: Kyrkomusikernas riksförbund (registrerat: 2016-02-05 14:05:48) Namn på kontaktperson (obligatoriskt) Ingela Sjögren Befattning 2. Kyrkokyrkohandboksförslaget 2016 ska ge möjlighet till lokal gestaltning

Läs mer

S:t Eskils Katolska församling

S:t Eskils Katolska församling S:t Eskils Katolska församling Månadsbladet Maj 2010 Välkommen till S:t Eskils Katolska Församling Den heliga mässan firas i regel varje dag kl. 18.30, utom torsdagar, och fredagar firas mässan kl.12.00.

Läs mer

Helsingborgs husförsamlingsnätverk Älska Jesus, älska människor, älska Helsingborg. Grunddokument 2013-01-23

Helsingborgs husförsamlingsnätverk Älska Jesus, älska människor, älska Helsingborg. Grunddokument 2013-01-23 Helsingborgs husförsamlingsnätverk Älska Jesus, älska människor, älska Helsingborg Grunddokument 2013-01-23 Innehåll I. Tro & värderingar... 3 Bibeln... 3 Gud... 3 Människan... 3 Jesus Kristus... 4 Mission...

Läs mer

Församlingsinstruktion

Församlingsinstruktion För att världen ska leva Församlingsinstruktion Visby domkyrkoförsamling 2012 Visby domkyrkoförsamling Norra kyrkog. 4 621 55 Visby Tel. 0498-20 68 00 E-post. visby.domkyrko@svenskakyrkan.se www.svenskakyrkan.se/visby

Läs mer

Församlingsinstruktion Skäggetorps församling

Församlingsinstruktion Skäggetorps församling Församlingsinstruktion Skäggetorps församling Församlingsinstruktion Världen vi lever i omvärldsbeskrivning Skäggetorps församling utgörs av stadsdelen Skäggetorp och Tornby och ett område norr om järnvägen

Läs mer

Ett Liv i Lärjungaskap Del 1 - Frälsningens Mysterium

Ett Liv i Lärjungaskap Del 1 - Frälsningens Mysterium Ett Liv i Del 1 - Den som är i Kristus är alltså en ny skapelse, det gamla är förbi, något nytt har kommit. 2 Kor 5:17 Ett Liv i är en serie av korta kurser arrangerade av Hestra Cafékyrka som utforskar

Läs mer

FÖRSAMLINGSBREV PÅSKEN 2012 JAG HAR KOMMIT FÖR ATT DE SKAL HA LIV LIV I ÖVERFLÖD

FÖRSAMLINGSBREV PÅSKEN 2012 JAG HAR KOMMIT FÖR ATT DE SKAL HA LIV LIV I ÖVERFLÖD FÖRSAMLINGSBREV PÅSKEN 2012 JAG HAR KOMMIT FÖR ATT DE SKAL HA LIV LIV I ÖVERFLÖD (JOHANNES EVANGELIET 10:10) Kyrkoherdens påskhälsning: Via dolorosa Oftast kallar vi den för "korsvägen" (via crucis) eller

Läs mer

Mål och handlingsplaner för 2011-2014

Mål och handlingsplaner för 2011-2014 Mål och handlingsplaner för 2011-2014 1 Distriktsmissionen Distriktsorganisation med styrelse och anställda. Mål Handlingsplan Målen nås genom att 1. Att skapa förutsättningar för tillväxt genom - Information/nya

Läs mer

ALLTID SEDD ALLTID ÄLSKAD!

ALLTID SEDD ALLTID ÄLSKAD! ALLTID SEDD ALLTID ÄLSKAD! Utdrag ur Handlingsplan för dopuppföljning 0-18 år i Vantörs församling 2011 Omvärldsbeskrivning av Vantörs församling ur perspektivet Barn & Unga Vantörs församling 1957 delade

Läs mer

Församlingsordning för Uppsala Missionsförsamling

Församlingsordning för Uppsala Missionsförsamling Församlingsordning för Uppsala Missionsförsamling Församlingsordning för Uppsala Missionsförsamling antagen vid årsmöte 2008-03-01 och församlingsmöte 2008-05-25 samt ändrad vid årsmöte 2009-03-07 och

Läs mer

Församlingen lever i denna mission genom: evangelisation, att föra glädjebudet om Jesus Kristus till alla människor,

Församlingen lever i denna mission genom: evangelisation, att föra glädjebudet om Jesus Kristus till alla människor, Församlingskonstitution Församlingens konstitution består av Teologisk grund för Equmeniakyrkan samt Församlingsordning och Församlingsstadgar antagna av Fristads Missionskyrka 2014 09 29 och 2014 09 --.

Läs mer

Församlingsinstruktion för Haparanda församling

Församlingsinstruktion för Haparanda församling Församlingsinstruktion för Haparanda församling Församlingspresentation Haparanda församling står inför utmaningar i sitt dagliga församlingsarbete. Vi vill möta människor i olika livssituationer vilket

Läs mer

FÖRSAMLINGSORDNING FÖR ENEBYKYRKANS FÖRSAMLING. Version

FÖRSAMLINGSORDNING FÖR ENEBYKYRKANS FÖRSAMLING. Version 1 Teologisk grund för Equmeniakyrkan är en bibelteologisk inledning till församlingens konstitution. Församlingsordning, antagna av Enebykyrkans församling 2015-02-14. Församlingsstadgar, antagna av Enebykyrkans

Läs mer

ATT BYGGA KYRKA Församlingsinstruktion (FIN) 2015-2019 för Värsås pastorat Värsås-Varola-Vreten och Sventorp-Forsby församlingar

ATT BYGGA KYRKA Församlingsinstruktion (FIN) 2015-2019 för Värsås pastorat Värsås-Varola-Vreten och Sventorp-Forsby församlingar ATT BYGGA KYRKA Församlingsinstruktion (FIN) 2015-2019 för Värsås pastorat Värsås-Varola-Vreten och Sventorp-Forsby församlingar INNEHÅLL Förord 1. Vad är vi? - Grundläggande definition - Grundläggande

Läs mer

FÖRBUNDSINFO. Clearing av kyrkliga handlingar. Mall för samarbetsavtal för konfirmationsersättning med kommentar SvKB 2004:12

FÖRBUNDSINFO. Clearing av kyrkliga handlingar. Mall för samarbetsavtal för konfirmationsersättning med kommentar SvKB 2004:12 Kopiera gärna FÖRBUNDSINFO FÖRBUNDSINFO Nr 5 2005 Clearing av kyrkliga handlingar Detta FörbundsInfo behandlar bestämmelserna om clearing av kyrkliga handlingar (dop, konfirmation, vigsel och begravning)

Läs mer

Tro en vardagsförmiddag- 10:27

Tro en vardagsförmiddag- 10:27 Tro en vardagsförmiddag- 10:27 Jonas Lundkvist equmenia 2012 Grafisk form: Rebecca Miana Olsson Första utgåvan equmenia Box 14038, 167 14 Bromma 2 INNEHÅLL Ett litet förtydligande... 4 Att använda materialet...

Läs mer

Avundsjuk på episkopatet

Avundsjuk på episkopatet Ledare SPT nr 15/16 2012 Avundsjuk på episkopatet STUNDOM TALAR MAN i ekumeniska och interreligiösa sammanhang om att det finns en»helig avundsjuka» mellan olika kristna kyrkor eller t.o.m. mellan olika

Läs mer

Ett brev till en vän som tror att bara vuxna kan döpas

Ett brev till en vän som tror att bara vuxna kan döpas Ett brev till en vän som tror att bara vuxna kan döpas Samtal om dopet undviks numera ofta. Det verkar som om man har gett upp när det gäller att bli enig om vad Bibeln lär om dopet. Är verkligen Bibeln

Läs mer

Kristendomen. Kristendomens tidiga historia

Kristendomen. Kristendomens tidiga historia Jesus tog på sig alla människors misslyckanden och synder när han dog på korset. På så sätt befriade Jesus människorna till att kunna leva ett liv nära Gud och beroende av Gud. Kristendomen uppstod i det

Läs mer

Vid P läser präst. Vid F läser alla tillsammans. NN står för namnet/namnen.

Vid P läser präst. Vid F läser alla tillsammans. NN står för namnet/namnen. Dop av barn Vid P läser präst. Vid F läser alla tillsammans. NN står för namnet/namnen. Präst medhjälpare kan framföra en hälsning med egna ord. Psalm Inledningsord och tackbön P I Faderns och Sonens och

Läs mer

Policy för fred och omställning till en hållbar värld

Policy för fred och omställning till en hållbar värld Policy för fred och omställning till en hållbar värld Gud skapade människan till sin avbild, till Guds avbild skapade han henne. 1 Mos 1:26 Vi vet att hela skapelsen ännu ropar som i födslovåndor. Rom

Läs mer

2. Grund för ekumeniskt samarbete i Linköpings city

2. Grund för ekumeniskt samarbete i Linköpings city Samarbetsavtal mellan 1. Grunddokument D etta grunddokument beskriver mål och inriktning samt ekumeniska förutsättningar för samarbetet mellan Linköpings domkyrkoförsamling och Linköpings S:t Lars församling

Läs mer

Kristet vittnesbörd i en mångreligiös värld

Kristet vittnesbörd i en mångreligiös värld Kristet vittnesbörd i en mångreligiös värld Rekommendationer för uppförande Kyrkornas världsråd Påvliga rådet för interreligiös dialog Evangeliska världsalliansen 4. Den andra ekumeniska konsultationen

Läs mer

VÅRA AVTRYCK. Freds-, miljö- och rättvisepolicy

VÅRA AVTRYCK. Freds-, miljö- och rättvisepolicy VÅRA AVTRYCK Freds-, miljö- och rättvisepolicy Varför ska vi bry oss? Bibeln lär oss att Gud är alltings ursprung och orsak, skapelsen är Hans händers verk. Människan är unik som skapad till Guds avbild

Läs mer

Kyrkans förskola Lokal arbetsplan 2015/ 2016

Kyrkans förskola Lokal arbetsplan 2015/ 2016 Kyrkans förskola Lokal arbetsplan 2015/ 2016 Beslutad 25 juni 2015 Innehållsförteckning 1. Kyrkans förskola 1.1 Inledning 1.2 Verksamhet och profil 1.2.1 Arbetets inriktning 1.2.2 Församlingsinstruktion

Läs mer

VILL DU LEVA ETT MENINGSFULLT LIV?

VILL DU LEVA ETT MENINGSFULLT LIV? VILL DU LEVA ETT MENINGSFULLT LIV? Vill du ha ett meningsfullt liv? Tänk att få ägna sig på heltid åt det som är meningsfullt och dessutom få lön för det! Om du känner en kallelse till att bli pastor,

Läs mer

Med öppet hjärta. Församlingsinstruktion för Varbergs församling

Med öppet hjärta. Församlingsinstruktion för Varbergs församling Med öppet hjärta Församlingsinstruktion för Varbergs församling Innehåll Vision...3 Sammanhang och prioriteringar...3 Omvärldsfaktorer att ta fasta på...4 Övergripande prioriteringar...5 Strategiska prioriteringar...5

Läs mer

PREDIKAN 14 sö e Tref - 6 september 2015, S:ta Clara kyrka, Petter Sundelius

PREDIKAN 14 sö e Tref - 6 september 2015, S:ta Clara kyrka, Petter Sundelius PREDIKAN 14 sö e Tref - 6 september 2015, S:ta Clara kyrka, Petter Sundelius I Kära bröder och systrar i Kristus! Genom hela Bibeln möter vi den: splittringen inom Guds folk, splittringen som skapar strid

Läs mer

Kristendomen...2 Kristendomen ut i världen...2. Kristendomen kommer till Sverige...5. Proteströrelser i kyrkan...7

Kristendomen...2 Kristendomen ut i världen...2. Kristendomen kommer till Sverige...5. Proteströrelser i kyrkan...7 Kristendomen...2 Kristendomen ut i världen...2 De kristna förföljs...2 Kristendomen blir mäktig...3 Vem ska bestämma?...3 Den apostoliska trosbekännelsen...3 Kristendomen kommer till Sverige...5 Sverige

Läs mer

Församlingsinstruktion för Kortedala församling

Församlingsinstruktion för Kortedala församling Församlingsinstruktion för Kortedala församling Illustration: Andreas Karlsson I församlingen finns tre prästbefattningar, en kyrkoherde och två komministrar samt två diakonbefattningar. I församlingen

Läs mer

Esbo församlingar VIGSEL

Esbo församlingar VIGSEL Esbo församlingar VIGSEL www.espoonseurakunnat.fi www.esboforsamlingar.fi www.esboforsamlingar.fi Vigsel i Esbo församlingar Vigsel till äktenskap välsignelse av det gemensamma livet Äktenskapet är både

Läs mer

Om ni förblir i mitt ord, är ni verkligen mina lärjungar, och ni skall förstå sanningen, och sanningen skall göra er fria (Joh 8:31 32).

Om ni förblir i mitt ord, är ni verkligen mina lärjungar, och ni skall förstå sanningen, och sanningen skall göra er fria (Joh 8:31 32). Inledning Vår Frälsare Jesus Kristus, som skaffat fram en fullkomlig förlåtelse åt hela världen (Rom 5:18) säger: Amen säger jag er: Allt vad ni binder på jorden skall vara bundet i himlen, och allt vad

Läs mer

Förskolan Kornknarren. - om arbetssätt, förhållningssätt och Törebodas värdegrund och vision

Förskolan Kornknarren. - om arbetssätt, förhållningssätt och Törebodas värdegrund och vision Förskolan Kornknarren - om arbetssätt, förhållningssätt och Törebodas värdegrund och vision Förord Det här dokumentet är skrivet för att alla som jobbar på förskolan Kornknarren ska få en inblick i och

Läs mer

Ledarpolicy. Innehåll. Uppdaterad 15XXXX

Ledarpolicy. Innehåll. Uppdaterad 15XXXX Uppdaterad 15XXXX Ledarpolicy Innehåll 1. Inledning 2 2. Att vara ledare 2 3. Förväntningar på ledare i Borgenkyrkan Ung 2 4. Nya ledare 3 5. Ledarvård och ledarutbildning 3 6. Förebyggande verksamhet

Läs mer

Vi utbildar för församlingarnas uppdrag

Vi utbildar för församlingarnas uppdrag Hej! Du som får det här dokumentet har nyligen träffat en människa som är intresserad av Akademi för Ledarskap och Teologi (ALT). Den personen vill antingen ha dig som mentor eller er församling som utbildningsplats.

Läs mer

Församlingens källor (Apg 2:41-47) Predikan av Jan-Gunnar Wahlén sö 14 feb 2016

Församlingens källor (Apg 2:41-47) Predikan av Jan-Gunnar Wahlén sö 14 feb 2016 Församlingens källor (Apg 2:41-47) Predikan av Jan-Gunnar Wahlén sö 14 feb 2016 Inledning Vi är lite olika som människor och i samband med ett årsmöte har en del av oss lättast att blicka tillbaka och

Läs mer

AV ANDREAS WEJDERSTAM DE OSEDDA DAGAR VI MÖTER MED TRÖST

AV ANDREAS WEJDERSTAM DE OSEDDA DAGAR VI MÖTER MED TRÖST FÖREDRAG VID STIFTELSEN SANKT ANSGARS 60-ÅRSJUBLIEUM 2009-10-31 AV ANDREAS WEJDERSTAM SÅ FORTSÄTTER DET DE OSEDDA DAGAR VI MÖTER MED TRÖST INLEDNING Stiftelsen Sankt Ansgar firar 60 år. Kyrkan mitt i Studentstaden.

Läs mer

ESSINGE FÖRSAMLING. Essingeöarna -landet mitt i stan.

ESSINGE FÖRSAMLING. Essingeöarna -landet mitt i stan. ESSINGE FÖRSAMLING Essingeöarna -landet mitt i stan. FÖRSAMLINGSINSTRUKTION ESSINGE FÖRSAMLING 2011-2014 Innehåll 1. Introduktion 3 2. Mötet med Essinge församling 4 Essinge församling i mötet med medlemmar

Läs mer

Tunadalskyrkan 13 08 11. Det är roten som bär Dig!

Tunadalskyrkan 13 08 11. Det är roten som bär Dig! 1 Tunadalskyrkan 13 08 11 Det är roten som bär Dig! Visst är det spännande att göra AHA-upplevelser ibland, för de kan ge både kraft och inspiration. Häromdagen gjorde jag en sådan upplevelse när jag upptäckte

Läs mer

Byggt på Löften Av: Johannes Djerf

Byggt på Löften Av: Johannes Djerf Byggt på Löften Av: Johannes Djerf Om jag skulle beskriva mig själv och mina intressen så skulle inte ordet politik finnas med. Inte för att jag tror att det är oviktigt på något sätt. Men jag har ett

Läs mer

Grunddokument för Kyrkan i Enebyberg

Grunddokument för Kyrkan i Enebyberg Kyrkan i Enebyberg I originaldokumentet användes det dåvarande samfundsnamnet Svenska Missionskyrkan, men i denna webbversion har detta ersatts med det nya namnet Equmeniakyrkan. På samma sätt användes

Läs mer

Ta steget! Konfirmation 2014/15

Ta steget! Konfirmation 2014/15 Ta steget! Konfirmation 2014/15 Varför konfirmation? Konfirmandtiden är ett fantastiskt tillfälle för dig att tillsammans med jämnåriga och vuxna människor fundera över livets viktigaste frågor om mål

Läs mer

Att vara medlem i Svenska kyrkan Sollentuna

Att vara medlem i Svenska kyrkan Sollentuna Att vara medlem i Svenska kyrkan Sollentuna Foto: Sofia Lennartsson Foto: Karolina Adlarson Svenska kyrkan har cirka 6.5 miljoner medlemmar den största medlemsorganisationen i Sverige och den största lutherska

Läs mer

Medlemsblad nr 3-2015. i Svenska kyrkan

Medlemsblad nr 3-2015. i Svenska kyrkan Medlemsblad nr 3-2015 i Svenska kyrkan FEM uppgifter för oss i KR Växjö Diakonicentrum Ordförandekonferens 30/1 2016 Ordföranden har ordet FEM uppgifter för oss i KR Satsning inför nästa valrörelse! Två

Läs mer

EVANGELISKA FRIKYRKANS TRO OCH SJÄLVFÖRSTÅELSE

EVANGELISKA FRIKYRKANS TRO OCH SJÄLVFÖRSTÅELSE Örebro 2007-11-14 EVANGELISKA FRIKYRKANS TRO OCH SJÄLVFÖRSTÅELSE Inledning I ett samhälle med snabb förändring och ökad religiös mångfald finns ett växande behov av att som kristet trossamfund beskriva

Läs mer

100606 1:a söndagen e Trefaldighet Lars B Stenström

100606 1:a söndagen e Trefaldighet Lars B Stenström 100606 1:a söndagen e Trefaldighet Lars B Stenström Idag har jag med mig 2 pass de är mina, men makulerade Från att ha varit levande dokument har de blivit historia här finns stämplar från inresor i andra

Läs mer

1 Syfte 3 2 Vision 3 3 Vår historia 3. 4 Vår gemensamma tro 3. 4.1 Bibeln 4 4.2 Undervisning 4 4.3 Bönen 5 4.4 Gudtjänst 5 4.

1 Syfte 3 2 Vision 3 3 Vår historia 3. 4 Vår gemensamma tro 3. 4.1 Bibeln 4 4.2 Undervisning 4 4.3 Bönen 5 4.4 Gudtjänst 5 4. Församlingsordning Innehållsförteckning 1 Syfte 3 2 Vision 3 3 Vår historia 3 4 Vår gemensamma tro 3 4.1 Bibeln 4 4.2 Undervisning 4 4.3 Bönen 5 4.4 Gudtjänst 5 4.5 Mission 5 5 Gemensamma handlingar 6

Läs mer

Retreater. andlig vägledning. Vägar till stillhet våren 2013. vandringar bön & meditation

Retreater. andlig vägledning. Vägar till stillhet våren 2013. vandringar bön & meditation & Retreater andlig vägledning vandringar bön & meditation Vägar till stillhet våren 2013 Att låta stillheten få vara en del av våra liv I en tid där tempot ofta är högt, kraven stora och intrycken flödar

Läs mer

Att ställa upp i kyrkovalet

Att ställa upp i kyrkovalet Att ställa upp i kyrkovalet Innehåll BYGGA KYRKA TILLSAMMANS..................... 3 Flera sätt att delta i bygget............................ 3 Kyrkoval 18 september 2005......................... 3 Nu

Läs mer

Jag tror därför att det är viktigt att ivrigt studera Skriften för att se vad Gud har att säga om olika saker.

Jag tror därför att det är viktigt att ivrigt studera Skriften för att se vad Gud har att säga om olika saker. Dopet i vatten Inledning Det är viktigt att läsa Bibeln och lära sig vad Gud vill säga till sitt folk. Jag tror på att noggrant studera Skriften så att man vet exakt vad Gud har för oss. Han säger att

Läs mer

Vigselgudstjänst GRYTNÄS FÖRSAMLING. Vigselgudstjänst. i Grytnäs församling

Vigselgudstjänst GRYTNÄS FÖRSAMLING. Vigselgudstjänst. i Grytnäs församling Vigselgudstjänst GRYTNÄS FÖRSAMLING Vigselgudstjänst i Grytnäs församling Några ord på vägen Vi gläds mer er i era vigselplaner och vi tycker det är särskilt roligt att ni planerar att gifta er i Grytnäs

Läs mer

Kollektivavtalet för Svenska kyrkans 23 000 anställda är klart

Kollektivavtalet för Svenska kyrkans 23 000 anställda är klart nr 14 april 2011 information till församlingar, samfälligheter och stift från svenska kyrkans arbetsgivarorganisation och från kyrkokansliet Kollektivavtalet för Svenska kyrkans 23 000 anställda är klart

Läs mer

Salts syftesparagraf. definitioner, utläggning och vision

Salts syftesparagraf. definitioner, utläggning och vision Salts syftesparagraf definitioner, utläggning och vision Inledning Detta häfte har skrivits av Salts generalsekreterare Olof Edsinger på uppdrag av Salts styrelse. Texten är antagen av Salts styrelse vid

Läs mer

Svenska kyrkans utbildningar i framtiden

Svenska kyrkans utbildningar i framtiden Svenska kyrkans utbildningar i framtiden Förslag till innehåll för Svenska kyrkans utbildningar Inför överläggningarna med er i stiften har Nämnden för utbildning, forskning och kultur, vid sitt sammanträde

Läs mer

Kyrkans. församlingsblad. Nytt liv. Nr 1 2014 Svenska

Kyrkans. församlingsblad. Nytt liv. Nr 1 2014 Svenska Abild Asige Eftra Slöinge Årstad Nr 1 2014 Svenska Kyrkans församlingsblad Nytt liv När det här församlingsbladet kommer ut i brevlådorna är det kanske fortfarande några veckor kvar innan de första vårblommorna

Läs mer

Församlingsinstruktion

Församlingsinstruktion Församlingsinstruktion för Ytterby församling, Kungälvs pastorat Fastställd av Domkapitlet 060916 Inledning Ytterby församling verkar i en bygd med gamla och stolta anor och kännetecknas av att vara ett

Läs mer

HANDLEDNING. livet. Tillsammans för MISSION OCH EVANGELISATION I EN VÄRLD I FÖRÄNDRING

HANDLEDNING. livet. Tillsammans för MISSION OCH EVANGELISATION I EN VÄRLD I FÖRÄNDRING HANDLEDNING livet Tillsammans för MISSION OCH EVANGELISATION I EN VÄRLD I FÖRÄNDRING Kyrkan finns till genom mission liksom elden finns till genom att brinna. Om hon inte engagerar sig i mission upphör

Läs mer

Kursplan för Kamratstödjarkursen Läsåret 2015/2016

Kursplan för Kamratstödjarkursen Läsåret 2015/2016 Kursplan för Kamratstödjarkursen Läsåret 2015/2016 Innehåll 1. Bakgrund... 3 2. Övergripande mål och syfte... 3 3. Pedagogik... 4 4. Genomförande... 4 4.1 Upplägg och planering... 4 4.2 Inriktning och

Läs mer

Dopet är ett sakrament, vilket betyder att det är en helig handling instiftad av Jesus Kristus

Dopet är ett sakrament, vilket betyder att det är en helig handling instiftad av Jesus Kristus Doppastoral Dopet är ett sakrament, vilket betyder att det är en helig handling instiftad av Jesus Kristus Grundläggande förutsättningar Så här beskriver Kyrkoordningen (KO) dopet: Dopet är ett sakrament,

Läs mer

Möt andra. Möt dig själv. Möt Gud.

Möt andra. Möt dig själv. Möt Gud. Möt andra. Möt dig själv. Möt Gud. Församlingsinstruktion för Viby församling, Strängnäs stift. Utfärdad 2009 Uppdrag 1. I mer än 800 har Vibyborna haft kyrkobyggnad och präst. Genom hundradena har bygdens

Läs mer

Handlingsplan Finskt förvaltningsområde Borlänge kommun 2016-2018

Handlingsplan Finskt förvaltningsområde Borlänge kommun 2016-2018 Handlingsplan Finskt förvaltningsområde Borlänge kommun 2016-2018 Innehållsförteckning Bakgrund 3 Syfte och mål 3 Finansiering och rapportering 3 Arbetsformer 4 Organisation 4 Övergripande 2015 5 Samråd

Läs mer

KONFIRMAND 2011/2012. Startsida

KONFIRMAND 2011/2012. Startsida KONFIRMAND 2011/2012 Startsida Nyfiken på livet? Konfirmand 2011-2012 i Björkekärrs, Härlanda, S:t Pauli och Örgryte församlingar Jag? Världen? Gud? Livet är fullt av frågor! Kyrkan? Jesus? Döden? Meningen

Läs mer

Söndagsskolan och LoveNepal. sid12

Söndagsskolan och LoveNepal. sid12 Söndagsskolan och LoveNepal sid12 1 2 Den Helige Ande - Vår Hjälpare Nu går jag till honom som har sänt mig, och ingen av er frågar mig: Vart går du? Men eftersom jag har sagt er detta, är era hjärtan

Läs mer

Projekt Migration. Refleklera - & Agera

Projekt Migration. Refleklera - & Agera Projekt Migration Refleklera - & Agera Foto: thomas koch/shutterstock.com Flyktingläger nära gränsen mellan Turkiet och Syrien. Migration är en naturlig företeelse som har präglat hela mänsklighetens historia.

Läs mer

VIGSEL I DANMARK, SÄVJA OCH FUNBO KYRKOR 2013-05-30

VIGSEL I DANMARK, SÄVJA OCH FUNBO KYRKOR 2013-05-30 VIGSEL I DANMARK, SÄVJA OCH FUNBO KYRKOR 2013-05-30 Varför vigsel? Det är ett grundläggande behov att bli sedd och älskad för den man är. Det kan vara som ett mirakel och få oss att utvecklas. I ett gott

Läs mer

inbjudan till konfirmation i svenska kyrkan sollentuna läsåret 2013 2014 tro hop p& k ä rlek

inbjudan till konfirmation i svenska kyrkan sollentuna läsåret 2013 2014 tro hop p& k ä rlek inbjudan till konfirmation i svenska kyrkan sollentuna läsåret 2013 2014 tro hop p& k ä rlek 1 2 2 vad tror du på? våga prova gud och kyrkan! Vi förutsätter inte att du som anmäler dig till konfirmandundervisningen

Läs mer

Stockholms stads förskoleplan - en förskola i världsklass

Stockholms stads förskoleplan - en förskola i världsklass SKOLROTELN BILAGA 1 SID 1 (8) 2008-09-03 Stockholms stads förskoleplan - en förskola i världsklass 1 Inledning Förskolan ska lägga grunden till ett livslångt lärande och vara rolig, stimulerande, trygg

Läs mer

Furulunds församling Partille församling Sävedalens församling

Furulunds församling Partille församling Sävedalens församling församlingsinstruktion partille pastorat 2015 Furulunds församling Partille församling Sävedalens församling församlingsinstruktion Inledning... 1-2 Omvärld... 3 församlingens grundläggande uppgift Gudstjänst...

Läs mer

Svenska kyrkan + 1 GOTEBORG

Svenska kyrkan + 1 GOTEBORG Svenska kyrkan + 1 GOTEBORG LUNDBY FÖRSAMLING Kyrkorådet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2015-04-25 Sida 1(3) Plats och tid Beslutande Tofta herrgård, kl. 13.20-16.10 Katarina Haglund (ÖKA), tjänstgörande

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2010-2011

KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2010-2011 KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2010-2011 Öppna förskolan Familjecentralen Noltorps enhet ALINGSÅS Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se 1. Förutsättningar Beskrivning

Läs mer

Rekommendation till FÖRSAMLINGSORDNING. Lemmar i en och samma kropp, där Kristus är huvudet för kyrkan (1 Kor. 12:12-26)

Rekommendation till FÖRSAMLINGSORDNING. Lemmar i en och samma kropp, där Kristus är huvudet för kyrkan (1 Kor. 12:12-26) Rekommendation till FÖRSAMLINGSORDNING 1. FÖRSAMLINGENS IDENTITET Församlingen är Guds skapelse. Gud kallar människor till gemenskap med sig själv och till en gemenskap med dem som blivit lemmar i Kristi

Läs mer

- Bibelns övergripande historia och Guds handlande genom historien. - Bibelns olika viktigaste genomgående teman. - De olika bibelböckernas roll.

- Bibelns övergripande historia och Guds handlande genom historien. - Bibelns olika viktigaste genomgående teman. - De olika bibelböckernas roll. GEMENSAMMA KURSER (BIBELSKOLA ICHTUS, de första fyra veckorna) BIBELSYN Bibeln är den främsta källan för kunskap i den kristna tron. Vad är det för bok? Vilka olika sätt finns det att se på Bibeln? Hur

Läs mer

Grunden till kristendomen. Kristendomen. Vad Jesus ville förmedla. Vad Jesus ville förmedla

Grunden till kristendomen. Kristendomen. Vad Jesus ville förmedla. Vad Jesus ville förmedla Kristendomen Grunden till kristendomen Fyra evangelier (budskap, goda nyheter ) som berättar Jesu liv och lära. Traditionellt säger man att tre av författarna (Markus, Matteus och Johannes) kände Jesus

Läs mer

FÖRSAMLINGSINSTRUKTION 2006 FÖR LINKÖPINGS BERGA FÖRSAMLING LINKÖPINGS STIFT

FÖRSAMLINGSINSTRUKTION 2006 FÖR LINKÖPINGS BERGA FÖRSAMLING LINKÖPINGS STIFT Linköpings Berga församling FÖRSAMLINGSINSTRUKTION 2006 FÖR LINKÖPINGS BERGA FÖRSAMLING LINKÖPINGS STIFT Godkänd av Linköpings Berga kyrkoråd och kyrkoherde Anders Arin 2006-12-06 DISPOSITION OCH STRUKTUR

Läs mer

skarpnäcks församling Verksamhetsplan och budget 2016 med plan för 2017-2018

skarpnäcks församling Verksamhetsplan och budget 2016 med plan för 2017-2018 skarpnäcks församling Verksamhetsplan och budget 2016 med plan för 2017-2018 Antagen av kyrkofullmäktige 9 november 2015 kyrkorådet föreslår kyrkofullmäktige att besluta: att fastställa avgiftssats för

Läs mer