JAG VILL JU BARA HA RESPEKT

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "JAG VILL JU BARA HA RESPEKT"

Transkript

1 JAG VILL JU BARA HA RESPEKT 1

2 Jag vill ju bara ha respekt Uppfattningen att fysiskt våld i offentlig miljö bland ungdomar ökar är stark. Uppfattningen att ungdomars benägenhet att både anmäla och vittna om händelser minskar, är också stark. Bilden av att polisen inte utreder händelser är också utbredd. Hur förhåller det sig egentligen? Målgrupp Materialet är riktat till dig som är lärare på högstadiet eller gymnasiet. Introduktion Brottsoffer, förövare, vittne, hjälpare eller anhörig alla har sin historia att berätta. Dessa perspektiv har en viktig roll i utställningen och illustreras med ungdomars egna erfarenheter. De finns i de röda skolskåpen i mitten av utställningen. I vissa skåp finns föremål som har haft en roll i det som hände. Bilden som ges i media kanske bidrar till föreställningen att våldet bland ungdomar ökar. Är det verkligen så? Vad gör polisen, skolan och föräldrarna? I utställningen visas även två filmer som handlar om mobbning och våld. Fallet John och fallet Ebba. För dessa filmer finns en särskild handledning som du kan få, om du vill att jobba vidare med dessa filmer. Denna handledning är tänkt som ett verktyg för dig som vill gå på egen hand med din klass. Den fungerar också som en fördjupning, som du kan använda efter ditt besök. Handledningen är uppdelad i rubriker och ger en presentation av utställningens olika delar, samt diskussionsfrågor och uppgifter till varje del.

3 Respekt? Nyckelordet i utställningen är respekt. Så här definierar nätupplagan av National Encyklopedin ordet: Respe kt, visad eller upplevd (tillräckligt) hög värdering (av person[s egenskaper] e.d.; ofta med bibetydelse av fruktan); ställning eller uppträdande som inger aktning. Denna definition är en av flera möjliga. Ordet fruktan förekommer i beskriningen, vilket man skulle kunna ifrågasätta. Riccardo, Romario och Therese - människoöden som fått oss att vakna Tre händelser som skapat stora löpsedlar och fått många människor att reagera är morden på Riccardo Campogiani, Ahmed Romario Ibrahim Ali och Therese Johansson Rojo. Ett mord på en ung människa ger inte bara konsekvenser och sorg bland de närstående - hela samhället drabbas. Den 16 åriga Riccardo Campogiani misshandlades till döds utanför en festlokal i Stockholms innerstad i september Fem unga män åtalades för dödsmisshandeln. Tre av dem dömdes. Dödsmisshandeln väckte reaktioner och motstånd. I Stockholm samlades människor i en kraftfull protest mot gatuvåldet. Den 23-åriga Ahmed Romario Ibrahim Ali knivskars till döds vid E4.an i Kista, i oktober Det spekulerades om att det var en gänguppgörelse. Men något kriminellt förflutet hade inte Ahmed. Tre unga män åtalades för mordet. Ingen blev dömd trots en av de åtalade erkänt att han knivhuggit Ahmed Romario Ibrahim Ali. Hon skulle bara gå och kissa. Therese Johansson Rojos kropp hittades i en skogsdunge den 6 juni 2009, i Stureby utanför Stockholm. Ett kärlekspar greps samma natt, misstänkta för mordet. Demonstration mot gatuvåldet, november Foto: Scanpix

4 Varför slår man? Ingen föds ond. Men vi har olika personlighetsdrag och temperament redan från början. Små barn behöver få gensvar från sina närmaste. Barn behöver veta att de är värdefulla och de behöver de vuxnas tid. Ett våldsamt beteende kan bero på många olika saker. Vi utsätts alla för riskfaktorer i livet som kan ge näring åt ett våldsamt beteende. En eller ett par sådana faktorer klarar de flesta av. Men om det blir fler ökar risken för att man blir våldsam. Det var mycket bråk runt omkring mig. Jag ville ha respekt. Jag ville att folk skulle se på mig som de såg på min bror. Jag hade otroligt mycket ilska inom mig Fast egentligen handlade det nog mest om rädsla. Milen - brottsoffer, förövare och hjälpare Milen blev slagen av både sin pappa och sin bror. När Milen själv ville få respekt så slogs hon och använde våld. Idag är Milen 23 år och jobbar på Unga KRIS, där hon stöttar utsatta ungdomar och föreläser om sina erfarenheter. Det finns riskfaktorer som ökar risken att begå våldshandlingar. Dessa faktorer hjälper oss att förstå varför människor slåss. Men att förstå är inte samma sak som att godkänna. Förklaring är inte samma sak som bortförklaring. Fråga/uppgift till eleverna: Gå igenom texten Varför slår man? och läs om olika riskfaktorer som kan vara bidragande orsaker till våld. Studera också Antivåldsfiat som hänger i taket bredvid. Vilka riskfaktorer tycker du är mest viktiga? Varför? Diskutera gärna med varandra i gruppen eller klassen! Vad betyder ordet Respekt för dig? Beskriv en situation där respekt: Finns eller upplevs Inte finns eller upplevs Jämför sedan dina definitioner och situationer med andra i klassen. Vilka skillnader och likheter kan ni hitta? Vi vill påstå att beroende på hur man tolkar ord (som t ex respekt) agerar man också på olika sätt och det i sin tur ger olika konsekvenser. Vad tycker du?

5 Mobbning När jag började gymnasiet trivdes jag bra till en början. På chatsajten Playahead hittade jag några klasskompisar som jag addade. Jag började skriva lite till en av tjejerna. I början var det helt OK. Plötsligt började hon kalla mig saker. Jag skrev tillbaka och undrade varför hon var så elak. Då skrev hon att jag äcklade henne och att jag lika gärna kunde dö för ingen skulle sakna mig. Jag förstod inte vad jag hade gjort mot henne. Elsa - brottsoffer Elsa har varit mobbad under hela sin skolgång. Många kanske tycker att ungdomsvåld är lika med slag och sparkar. Men man kan påverka och förstöra livet för någon på andra sätt, t ex genom mobbning. Man behöver inte ens vara fysiskt närvarande i samma rum för att mobba någon. Tekniken möjliggör detta. Sms, chatt och mail kan användas i mobbningssyfte. Alla skolor måste ha en antimobbningsplan och alla skolor måste följa lagen. Reglerna finns, frågan är om alla skolor följer dem? Termen mobbning används i dagligt språkbruk ofta om gärningar som man kan bli straffad för. Det kan röra sig om misshandel, förolämpning och i vissa fall om sexualbrott. Mobbning är ett allvarligt vardagsproblem för ca svenska barn i skolan och på fritiden. Enligt FN:s barnkonvention får inget barn utsättas för olagliga angrepp på sin heder och sitt anseende (artikel 16). De stater som antagit konventionen, t ex Sverige, ska vidta alla lämpliga åtgärder för att skydda barnet mot alla former av fysiskt eller psykiskt våld. Frågor/uppgifter till eleverna Läs igenom Elsas berättelse. Är de trakasserier Elsa utsattes för olagliga? Hur skulle du definiera mobbning? Vad är skillnaden mellan mobbning och kränkning? Diskutera! Varje skola ska ha en antimobbningsplan. Hur ser din skolas antivåldsplan ut? Används den i praktiken? Sist men inte minst: Vad kan DU göra? Ge förslag och diskutera gärna i en grupp eller i hela klassen!

6 VAD VÅLDET GÖR Många känner inte till hur sårbar kroppen är och det kan vara svårt att skilja på verkligt och påhittat. Ett slag med en bandyklubba i ansiktet gör att benen smulas sönder som cornflakes. Misshandeln kanske tar 30 sekunder. Men för brottsoffret kan det ta 30 år att ta sig tillbaka. Sebastian Törnfeldt - Södersjukhusets antivåldsgrupp. Våldets konsekvenser kan vara fysiska och psykiska. De hänger ihop. En stor del av utställningen handlar om våldets konsekvenser. Det är viktigt i förebyggande syfte att känna till detta, för våra handlingar har konsekvenser, både negativa och positiva. När en ung människa utsätts för ett våldsbrott tar det lång tid att bli hel igen. Efteråt är personen som blivit utsatt förändrad och man bär på ett ärr i hjärtat. Tiden före och tiden efter brottet upplevs helt olika. Alla reagerar olika på en misshandel, en våldtäkt eller en hotfull situation. Men det finns några stadier som de flesta går igenom: 1. En overklighetskänsla. Det första är en overklighetskänsla. Det man har varit med om är sådant som händer på TV och på film. Det är ingenting man trodde kunde hända en själv. 2. Chocken. Man börjar ta in och förstå det som hänt. Man inser kanske också att det kunde ha gått värre. 3. Skuldkänslor. Kanske anklagar man sig själv för vad som hänt. Varför gick jag den vägen? Människor runt omkring brukar ha svårt att förstå de här känslorna. 4. Ilskan. I nästa steg brukar ilskan komma. Väldigt svarta tankar som ofta handlar om hämnd. Rättsprocessen kan också skapa ilska och frustration. 5. Att kunna gå vidare. Till slut börjar man försiktigt gå vidare med sitt liv och tänka på andra saker än brottet. Frågor/uppgifter till eleverna Läs utställningstexterna som handlar om våldets konsekvenser. Titta även på klockan som sitter på väggen. Den beskriver våldsamma kortsiktiga och långsiktiga konsekvenser av våldet. Vilka fysiska konsekvenser kan våld mot huvudet ha? Vilka känslomässiga stadier brukar ett brottsoffer gå igenom? Varför är det viktigt att få stöd när man genomgår de olika faserna? Läs texten Vad kostar våldet. Läs också Mostafas berättelse i de röda skåpen. När är det viktigt att skjuta till resurser?

7 VAD GÖRS? Det är viktigt med förebyggande arbete. Det är många som måste hjälpas åt om vi ska kunna minska ungdomsvåld och brottslighet. Vi måste våga lämna våra jäkla bilar och gå ut och prata och skaka hand med folk. Jag har nästan aldrig behövt använda våld. Jag försöker bygga upp ett förtroende. Men allt ansvar kan inte ligga på polisen. Även om vi gör mycket kan vi inte göra allt. Man måste ställa krav på både föräldrar och ungdomar. Vi kan inte lösa allt med socialtjänst och polis. Mostafa Alshawi - närpolis Mustafa har jobbat som polis i drygt två år. Han tror att det är viktigt att sätta in resurser tidigt, redan när man är nio till tio år kan man befinna i riskzonen. Han menar också att det kanske redan är försent när polisen kommer in bilden. Frågor/uppgifter till eleverna Läs igenom Mostafas berättelse, samt texterna under rubriken Vad görs. Vad ska polisen göra för att ungdomsvåldet ska minska? Vilka ska de samarbeta med? Hur vill du att polisen ska agera för att hjälpa till att minska antalet våldshandlingar?

8 Vad kan vuxna göra? Ungdomarna själva måste ju ta mer ansvar för det som händer. Men man vill ju ha respekt. Och dagens respekt bygger på våld. Om föräldrarna låter sina barn göra vad de vill från att de är år. Då blir det ju så att de hänger på stan när de är 14 år. Mina föräldrar vet inte så mycket om vad jag gör. De är födda på 50-talet och då var det annorlunda. Man skulle göra en dokumentär om hur det verkligen är att vara ung idag. Hur vi slåss och super och att det finns överallt. Så kanske föräldrarna kan börja se och prata med sina barn på riktigt. Richard, brottsoffer När Richard var 16 år blev han utsatt för ett väpnat rån, där tolv unga killar hotade och slog honom. Han beskriver hur få vuxna som är närvarande i de miljöer där ungdomar vistas och hur lite vuxna vet om vad som händer där ute. VAD KAN DU GÖRA? Vem som helst kan råka ut för både bra och dåliga händelser. Att bli misshandlad kan vara väldigt traumatiskt, men det finns saker som man ändå kan göra för att underlätta och hjälpa till. Alla bär ett ansvar. Frågor/uppgifter till eleverna 112 Maria Chami är förälder och projektansvarig för Fotbollsalliansens föräldraforum Huliganpäron. Läs hennes berättelse. Vad kan föräldrar göra i förebyggande syfte? Ge konkreta förslag! Hur mycket vill du att dina föräldrar ska veta av vad du gör? Vad ska de inte veta? Varför? Vad är viktigt att tänka på när man ska hjälpa ett brottsoffer, t ex någon som blivit misshandlad? Till vem/vilka kan man vända sig till för stödsamtal? Vad kan du själv göra för att minska våldet i skolan och i din närmiljö? Ge exempel!

9 DÅ... Kravaller och upplopp är fenomen som har funnits länge. I utställningen berättar vi om Ugglevikskravallerna och Kungsankravallerna. Dessa händelser utspelades med 80 års mellanrum. Ändå finns det många likheter mellan dem....och NU Idag är det vanligare att ungdomar engagerar sig för en viss sak än i ett visst parti. För att förändra samhället använder man aktioner och demonstrationer. Sabotage, hot om våld eller våld kan ingå i aktionerna. En annan typ av våld som förekommer i Sverige är politiskt våld. Mötet mellan ungdomar och de som står för makt, till exempel polisen, upplevs mer hotfullt och våldsamt än det var förr. Diskutera med eleverna! Läs tidningsurklippen på glasskivan om Ugglevikskravallerna. Vad ansågs vara orsak till sammandrabbningen mellan ungdomar och poliser? Läs tidningsurklippen på glasskivan om Kungsanskravallerna. Hur gick det till på talet i Kungsträdgården? Vad ansågs vara skälet till dessa kravaller? Vilka typer av politiskt våld förekommer i Sverige? Vilka våldsamma grupperingar finns det? Var slutar en människas rätt att utnyttja sina demokratiska rättigheter genom t ex demonstration? Hitta bra exempel på detta!

10 Våld och genus Gatuvåld är nästan bara män som skadar män. För det mesta är det unga män, påverkade av alkohol. Ca. 70 % av män som söker vård för misshandel är onyktra. Varför är det så? Huliganism är också ett fenomen där det nästan bara är killar som slåss mot andra killar. Huliganer begår brott genom våld på och omkring fotbollsarenor. De till och med avtalar tid och plats för slagsmål med varandra. Diskutera med eleverna! Vilket våld råkar tjejer ut för enligt dig? Jämför detta med typ av våld som du tror att killar råkar ut för. Vad finns det för eventuella skillnader och likheter? Varför är det så tror ni? Läs färska tidningsartiklar som tar upp våldsbrott där kvinnor respektive män är brottsoffer. Är det någon skillnad på hur man vinklar nyheten och beskriver offret? Är det någon skillnad på hur man skildrar man och kvinnor som utövat våld? Varför slåss nästan bara män i fotbollssammanhang? ilder och FÖR DIG SOM VILL LÄRA DIG MER Det var nå t med uppväxten, Unga kriminellas Livshistorier, Gudrun Uddén, Rädda Barnen, Hej, hoppas allt är okej, Ann Hellströmer, Ulrika By. Jure förlag, Pojkar som gått vilse, varför våra söner blir våldsamma och hur vi kan rädda dem, James Garbarino. Stockholm Sfph, Storstadsvåld 2, Sören Carlsson Sanz. Södersjukhuset, Den svenska ungdomsbrottsligheten, Filipe Estrada och Janne Flyghed. BRÅ, 2001 Barn som begår brott: Polisens hantering av misstänkta personer under femton år, Jonas Öberg. BRÅ, Brottsförebyggande rådets ungdomssajt kring brott och straff.

11 PERSPEKTIV Perspektiv Hjälpare, brottsoffer, förövare och vittnen. De flesta bär flera av dessa perspektiv med sig. Perspektiven hjälper oss att svara på varför våldsbrott sker och vilka konsekvenser det ger, både för offret och samhället runt omkring. Jag vill bara ha respekt ställer frågor men ger bara några svar. Ni som besöker utställningen får flera perspektiv för att själva kunna diskutera ungdomsvåldet och bidra med era svar. Läs berättelserna i de röda skåpen och jämför dem med dina egna erfarenheter och tankar. Vi hoppas att du lär dig något om dig själv. VI som skapade handledningen: Handledningen är skriven av: Sanjin Kovacevic Layout: Tina Landgren Foton och illustrationer: Elever från Samgymnasiet i Järfälla samt Tina Landgren.

12 Besöksadress: Museivägen 7 Postadress: Box Stockholm Telefon: E-post: bokning@rps.police.se

13 1

HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER

HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER Den här handledningen är till för dig som vill

Läs mer

Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer

Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer HANDLEDNING Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer Utgiven mars 2014 av Polisen. Materialet är framtaget av Polisen i samarbete med Brottsförebyggande rådet, Brå. HANDLEDNING Eva

Läs mer

Om barns och ungas rättigheter

Om barns och ungas rättigheter Om barns och ungas rättigheter Att barn och unga har egna rättigheter har du kanske hört. Men vad betyder det att man har en rättighet? Sverige och nästan alla andra länder i världen har lovat att följa

Läs mer

Handledning. Är fyra filmer om ungdomars utsatthet för brott i sin vardag. Filmerna handlar om Ida, Adam, Sofia och Martin.

Handledning. Är fyra filmer om ungdomars utsatthet för brott i sin vardag. Filmerna handlar om Ida, Adam, Sofia och Martin. Handledning En vanlig dag Är fyra filmer om ungdomars utsatthet för brott i sin vardag. Filmerna handlar om Ida, Adam, Sofia och Martin. SOFIA går på fest och hoppas att få träffa Gustav men det blir inte

Läs mer

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR >>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR Den här föreställningen är skapad av vår ungdomsensemble. Gruppen består av ungdomar i åldern 15-20 år varav en del aldrig spelat teater

Läs mer

Hej snygging Hej. Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig.

Hej snygging Hej. Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig. Hej snygging Hej Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig. Lyssna din lilla hora! Jag känner folk som gillar att spöa på tjejer, de tvekar inte att hoppa på ditt huvud. Vill du det???

Läs mer

Tilla ggsrapport fo r barn och unga

Tilla ggsrapport fo r barn och unga Tilla ggsrapport fo r barn och unga 25 mars 2014 Vad berättar barn för Bris om hur de mår? Hur har barn det i Sverige? Jag har skilda föräldrar och vill så gärna bo hos min pappa. Mamma har ensam vårdnad

Läs mer

På Stockholmspolisens hatbrottssida www.polisen.se/stockholm/hatbrott hittar du en längre definition och förklaring av vad hatbrott är.

På Stockholmspolisens hatbrottssida www.polisen.se/stockholm/hatbrott hittar du en längre definition och förklaring av vad hatbrott är. Att känna sig trygg och bli respekterad för den man är. Det borde vara alla människors grundläggande rättighet. Tyvärr är verkligheten ofta en annan om du har en hudfärg, religion eller sexuell läggning

Läs mer

PEDAGOGISKT MATERIAL OM BROTT I NÄRA RELATIONER OCH HEDERSRELATERAT VÅLD OCH FÖRTRYCK

PEDAGOGISKT MATERIAL OM BROTT I NÄRA RELATIONER OCH HEDERSRELATERAT VÅLD OCH FÖRTRYCK PEDAGOGISKT MATERIAL OM BROTT I NÄRA RELATIONER OCH HEDERSRELATERAT VÅLD OCH FÖRTRYCK Det kan vara svårt att prata om svartsjuka och våld i nära relationer. Vad är okej och inte i en relation? Vad kan

Läs mer

Hedersrelaterad brottslighet

Hedersrelaterad brottslighet LÄRARHANDLEDNING Hedersrelaterad brottslighet Illustration: Anders Worm Innehåll Lärarhandledning för en fallstudie om vad som händer när en närstående slår eller utsätter en familjemedlem för andra sorters

Läs mer

BROTT I NÄRA RELATIONER. Illustration: Anders Worm

BROTT I NÄRA RELATIONER. Illustration: Anders Worm BROTT I NÄRA RELATIONER Illustration: Anders Worm Illustration: Anders Worm Inledning I Sverige lever vi utifrån FN:s konvention om de mänskliga rättigheterna. De slår fast att alla människor är födda

Läs mer

Ett samarbete mot utanförskap och mobbning

Ett samarbete mot utanförskap och mobbning Lärarhandledning Ett samarbete mot utanförskap och mobbning Gilla: Hata Horan har kommit till genom ett samarbete mellan Johanna Nilsson, Pocketförlaget och Friends. Vi vill att du som läser ska bli berörd,

Läs mer

Samtal med Hussein en lärare berättar:

Samtal med Hussein en lärare berättar: Samtal med Hussein en lärare berättar: Under en håltimme ser jag Hussein sitta och läsa Stjärnlösa nätter. Jag hälsar som vanligt och frågar om han tycker att boken är bra. Han ler och svarar ja. Jag frågar

Läs mer

mucf.se Pratstartare Diskussionsfrågor om sexuella övergrepp www.granser.nu

mucf.se Pratstartare Diskussionsfrågor om sexuella övergrepp www.granser.nu mucf.se Pratstartare Diskussionsfrågor om sexuella övergrepp Att diskutera i din organisation Till dig som är ledare eller aktiv i styrelsen Det händer att barn och unga utsätts för sexuella kränkningar

Läs mer

Inledning. ömsesidig respekt Inledning

Inledning. ömsesidig respekt Inledning Inledning läkaren och min man springer ut ur förlossningsrummet med vår son. Jag ligger kvar omtumlad efter vad jag upplevde som en tuff förlossning. Barnmorskan och ett par sköterskor tar hand om mig.

Läs mer

Ta oron på allvar! EN VÄGLEDNING FÖR VUXNA INOM BARN- OCH UNGDOMSIDROTTEN

Ta oron på allvar! EN VÄGLEDNING FÖR VUXNA INOM BARN- OCH UNGDOMSIDROTTEN Ta oron på allvar! EN VÄGLEDNING FÖR VUXNA INOM BARN- OCH UNGDOMSIDROTTEN Jag misstänker att någon i min närhet far illa vad kan jag göra? För barn som befinner sig i en utsatt situation är trygga sammanhang

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

Ungdomar och sociala medier!

Ungdomar och sociala medier! Ungdomar och sociala medier! 1 Jag har blivit retad för mig kroppsform. Folk skriver anonymt till mig att jag är ful och jag är inte värdig. Har blivit mobbad från dagis till 4-5 och då kom det på nätet

Läs mer

www.kvinnofrid.nu 4:E JÄMSTÄLLDHETSMÅLET - MÄNS VÅLD MOT KVINNOR SKA UPPHÖRA KERSTIN KRISTENSEN

www.kvinnofrid.nu 4:E JÄMSTÄLLDHETSMÅLET - MÄNS VÅLD MOT KVINNOR SKA UPPHÖRA KERSTIN KRISTENSEN www.kvinnofrid.nu 4:E JÄMSTÄLLDHETSMÅLET - MÄNS VÅLD MOT KVINNOR SKA UPPHÖRA KERSTIN KRISTENSEN Jämställdhetsmålen En jämn fördelning av makt och inflytande. Kvinnor och män ska ha samma rätt och möjlighet

Läs mer

Brott förr och nu. Julia Näsström SPHIL2 31/1-2012

Brott förr och nu. Julia Näsström SPHIL2 31/1-2012 Brott förr och nu Av Julia Näsström SPHIL2 31/1-2012 Brottslighet Det har funnits brottslighet i vårt samhälle så länge vi kan minnas och förmodligen kommer det även fortsätta så längre fram i tiden. Det

Läs mer

Varningssignaler och råd

Varningssignaler och råd Varningssignaler och råd Innan första slaget Var uppmärksam på hans kvinnosyn Lyssna när din partner talar om kvinnor i allmänhet, om han kommenterar hur de klär sig och hur han värderar kvinnliga kollegor.

Läs mer

Undersökning om mäns våld mot kvinnor med funktionsnedsättning

Undersökning om mäns våld mot kvinnor med funktionsnedsättning Undersökning om mäns våld mot kvinnor med funktionsnedsättning Den här undersökningen handlar om hur män är våldsamma mot kvinnor med funktionsnedsättning. Kvinnorna har svarat på frågor om och hur mycket

Läs mer

Feriepraktik 2014. - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen. Barnkonventionen/mänskliga rättigheter

Feriepraktik 2014. - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen. Barnkonventionen/mänskliga rättigheter Feriepraktik 2014 - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen Barnkonventionen/mänskliga rättigheter Innehåll Inledning... 2 Syfte... 2 Dagbok... 3 Intervju frågor och svar... 5 Slutsats... 9 Inledning

Läs mer

Villig av Christina Wahldén

Villig av Christina Wahldén 1 Villig av Christina Wahldén Som ett slutord till boken skriver Christina Wahldén så här: "Min första bok Kort kjol kom ut för sexton år sedan. Den är fortfarande den av mina böcker som är mest utlånad,

Läs mer

En liten bok om #NÄTKÄRLEK

En liten bok om #NÄTKÄRLEK En liten bok om #NÄTKÄRLEK Vi behöver mer nätkärlek! Kommentarer som smärtar. En bild som sprids. En grupp du inte får vara med i. Eller meddelanden fyllda med hat och hot. Kränkningar på nätet tar många

Läs mer

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Folderserie TA BARN PÅ ALLVAR Vad du kan behöva veta När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Svenska Föreningen för Psykisk Hälsa in mamma eller pappa är psykisksjh07.indd 1 2007-09-10 16:44:51 MAMMA

Läs mer

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Vad du kan behöva veta När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Den här skriften berättar kort om psykisk sjukdom och om hur det kan visa sig. Du får också veta hur du själv kan få stöd när mamma eller

Läs mer

Barn kräver väldigt mycket, men de behöver inte lika mycket som de kräver! Det är ok att säga nej. Jesper Juul

Barn kräver väldigt mycket, men de behöver inte lika mycket som de kräver! Det är ok att säga nej. Jesper Juul Vi har en gammal föreställning om att vi föräldrar alltid måste vara överens med varandra. Men man måste inte säga samma sak, man måste inte alltid tycka samma sak. Barn kräver väldigt mycket, men de behöver

Läs mer

Inför föreställningen

Inför föreställningen LÄRARHANDLEDNING Tage Granit 2008 Inför föreställningen Förberedelser Innan man går med sina elever på teater är det alltid bra att prata igenom om hur det är att gå på teater och hur man uppför sig. Orka

Läs mer

Ja nej hörn: Rangordning/listning. 1) Att den gått sönder. 2) Att någon klippt av remmarna. 3) Berätta vem som gjort det. 4) Öppet hörn.

Ja nej hörn: Rangordning/listning. 1) Att den gått sönder. 2) Att någon klippt av remmarna. 3) Berätta vem som gjort det. 4) Öppet hörn. Värderingsövningar Heta stolen sitter i ring. Om man är av samma åsikt som påståendet, stiger man upp och byter plats. Om man är av annan åsikt, sitter man kvar. Finns inga rätta eller fel svar, utan man

Läs mer

Om att vara ung & leva med skyddade personuppgifter

Om att vara ung & leva med skyddade personuppgifter Jag vill veta Om att vara ung & leva med skyddade personuppgifter www.jagvillveta.se 14 17 år Den här broschyren är till för dig som är ung och lever med skyddade personuppgifter. Brotts offermyndigheten

Läs mer

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började Blodfrost Värsta samtalet jag någonsin fått. Det hände den 19 december. Jag kunde inte göra någonting, allt stannade, allt hände så snabbt. Dom berättade att han var död, och allt började så här: Det var

Läs mer

Att möta våldsutsatta kvinnor metoder för bemötande och samtal

Att möta våldsutsatta kvinnor metoder för bemötande och samtal Att möta våldsutsatta kvinnor metoder för bemötande och samtal FN:s definition av våld mot kvinnor Varje könsrelaterad våldshandling som resulterar i fysisk, sexuell eller psykisk skada eller lidande för

Läs mer

KORT KJOL. Christina Wahldén

KORT KJOL. Christina Wahldén KORT KJOL Christina Wahldén INTRODUKTION Ta en titt på bokens omslag och titel! Fundera över vad du tror att romanen kan tänkas handla om och vilka frågor som kommer att väckas! Vad tror du att litteraturkritikern

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål ur Lgr 11. Samla eleverna och diskutera följande kring boken: Författare: Hans Peterson

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål ur Lgr 11. Samla eleverna och diskutera följande kring boken: Författare: Hans Peterson sidan 1 Författare: Hans Peterson Vad handlar boken om? Boken handlar om. Hon är en ganska ensam tjej som gärna vill hänga med de coola tjejerna Anna och Sara. På lunchrasten frågar Anna och Sara om vill

Läs mer

Samhällskunskap Civics

Samhällskunskap Civics 1 Ämnesprov, läsår 2012/2013 Ersättningsprov Samhällskunskap Civics Delprov A1 Årskurs 6 Elevens namn och klass/grupp Prov som återanvänds omfattas av sekretess enligt 17 kap. 4 offentlighets- och sekretesslagen.

Läs mer

Juridik. Samtycke från föräldrar. Information till föräldrar

Juridik. Samtycke från föräldrar. Information till föräldrar bilaga 2 Juridik I det psykoterapeutiska arbetet med barn och ungdomar ställs man ibland inför frågor av juridisk karaktär. En del av dessa finns redovisade här. Texten bygger på en intervju med Psykologförbundets

Läs mer

På Stockholmspolisens hatbrottssida www.polisen. se/stockholm/hatbrott hittar du en längre definition och förklaring av vad hatbrott är.

På Stockholmspolisens hatbrottssida www.polisen. se/stockholm/hatbrott hittar du en längre definition och förklaring av vad hatbrott är. Att känna sig trygg och bli respekterad för den man är. Det borde vara alla människors grundläggande rättighet. Tyvärr är verkligheten ofta en annan om du har en hudfärg, religion eller sexuell läggning

Läs mer

Antagen av Socialnämnden 2009-05-06, 35 Riktlinjer för arbetet med våldutsatta kvinnor och barn

Antagen av Socialnämnden 2009-05-06, 35 Riktlinjer för arbetet med våldutsatta kvinnor och barn 2009-05-06 dnr 40/09-750 1 Antagen av Socialnämnden 2009-05-06, 35 Riktlinjer för arbetet med våldutsatta kvinnor och barn I Älvsbyns kommun ska våldsutsatta kvinnor och alla barn som bevittnat eller själva

Läs mer

I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008.

I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008. I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008. (journalist) och (sexsäljare) befinner sig i en bar i Pattaya, Thailand. En intervjusituation. och det va som om

Läs mer

J tillfrågas om varför hon nu, så här långt efteråt, velat anmäla sig själv för hon ljugit om våldtäkten som Lars Tovsten dömdes för?

J tillfrågas om varför hon nu, så här långt efteråt, velat anmäla sig själv för hon ljugit om våldtäkten som Lars Tovsten dömdes för? Lars Tovsten Från: Josefine Svensson Skickat: den 8 december 2012 17:10 Till: Lars.tovsten@gmail.com Ämne: Re: Förhöret... Här kommer kopian. Den 30 okt 2012 15:46 skrev

Läs mer

FILMGUIDE. för samtal och diskussion. En dokumentärfilm av: Åsa Ekman, Oscar Hedin och Anders Teigen År: 2015 Längd: 74 min

FILMGUIDE. för samtal och diskussion. En dokumentärfilm av: Åsa Ekman, Oscar Hedin och Anders Teigen År: 2015 Längd: 74 min FILMGUIDE för samtal och diskussion En dokumentärfilm av: Åsa Ekman, Oscar Hedin och Anders Teigen År: 2015 Längd: 74 min Filmproducent och distributör: Film and Tell Kontakt: info@filmandtell.com 08-55

Läs mer

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att Hej! Du som har fått den här broschyren har antagligen ett syskon som har ADHD eller så känner du någon annan som har det. Vi har tagit fram den här broschyren för att vi vet att det inte alltid är så

Läs mer

RAOUL 2015 SKOLMATERIAL

RAOUL 2015 SKOLMATERIAL RAOUL 2015 SKOLMATERIAL Den 27 augusti är Raoul Wallenbergs dag, Sveriges nationella dag för medmänsklighet, civilkurage och alla människors lika värde. Inför denna dag erbjuder vi på Raoul Wallenberg

Läs mer

Att ta avsked - handledning

Att ta avsked - handledning Att ta avsked - handledning Videofilmen "Att ta avsked" innehåller olika scener från äldreomsorg som berör frågor om livets slut och om att ta avsked när en boende dör. Fallbeskrivningarna bygger på berättelser

Läs mer

Dialogmöte mellan unga och polis i Malmö

Dialogmöte mellan unga och polis i Malmö Dialogmöte mellan unga och polis i Malmö Ungdomsgruppen Ungdomar ur Malmös Unga och Mångfaldsgruppen inledde ett samarbete kring hur man kan förbättra dialogen mellan unga och polisen i Malmö. Ungdomsgruppen

Läs mer

Trasiga Tanden, Ledsna Hjärtat, Brutna Benet och Arga Armen behöver hjälp

Trasiga Tanden, Ledsna Hjärtat, Brutna Benet och Arga Armen behöver hjälp Trasiga Tanden, Ledsna Hjärtat, Brutna Benet och Arga Armen behöver hjälp En liten saga om barns rättigheter i landstinget efter en förlaga från Stockholms läns landsting Det var en gång fyra kompisar

Läs mer

Lärarinstruktion för PEJLO träning Svenska åk 9. Lärarinstruktion Svenska åk 9

Lärarinstruktion för PEJLO träning Svenska åk 9. Lärarinstruktion Svenska åk 9 träning Träning Lärarinstruktion Svenska åk 9 1 Träningshäftet är framtaget för att träna elevernas läsförståelse, utveckla den skriftliga förmågan och öva inför muntliga uppgiften på nationella provet.

Läs mer

Det som inte märks, finns det?

Det som inte märks, finns det? Det som inte märks, finns det? Mäns våld mot kvinnor med funktionsnedsättning Kerstin Kristensen www.kvinnofrid.nu Både män och kvinnor utsätts för våld i nära relationer. I majoriteten av fallen är det

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna 5,

Läs mer

Lärarhandledning och diskussionsunderlag för elever

Lärarhandledning och diskussionsunderlag för elever Lärarhandledning och diskussionsunderlag för elever 1 Inledning Den här handledningen är ett komplement till boken Vad är grooming? Boken tar på ett konkret och informativt sätt upp grooming, processen

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen

Övning: Föräldrapanelen Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen.

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap Samhällskunskap Ett häfte om -familjen -skolan -kompisar och kamratskap 1 I det här häftet kommer du att få lära dig: Vad samhällskunskap är Hur olika familjer och olika slags vänskap kan se ut Hur barn

Läs mer

HANDLINGSPLAN MOT MOBBNING OCH ALL FORM AV KRÄNKNING

HANDLINGSPLAN MOT MOBBNING OCH ALL FORM AV KRÄNKNING HANDLINGSPLAN MOT MOBBNING OCH ALL FORM AV KRÄNKNING För Vindelns fritidsgård och övrig kommunal ungdomsverksamhet Fastställd av utbildnings- och fritidsnämnden 2008-12-12, 87. Reviderad av Ungdomsverksamheten

Läs mer

Våra lagar. Riksdagen stiftar lagar, alla skrivs i Svensk Författningssamling

Våra lagar. Riksdagen stiftar lagar, alla skrivs i Svensk Författningssamling Lag och rätt Historik Brott förr självmord, otrohet, annan religiös tro även samma som idag som mord, stöld Straff förr fredslös, även kroppsliga som spöstraff, dödstraff och som idag fängelse Sista avrättningen

Läs mer

Förslag till handlingsplan vid misstanke om övergrepp mot barn och ungdomar

Förslag till handlingsplan vid misstanke om övergrepp mot barn och ungdomar Förslag till handlingsplan vid misstanke om övergrepp mot barn och ungdomar För att barn och ungdomar i Sverige ska ges möjlighet att växa upp under trygga och gynnsamma förhållanden är det av största

Läs mer

LUPP-undersökning hösten 2008

LUPP-undersökning hösten 2008 LUPP-undersökning hösten 2008 Falkenbergs kommun - 1 - Falkenbergs LUPP-undersökning ht 2008 1. Inledning 1.1 Vad är LUPP? Ungdomsstyrelsen har erbjudit landets kommuner att använda sig av ungdomsenkäten

Läs mer

Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 1. Personalkooperativet Norrevångs förskolas likabehandlingsplan..2. Definitioner..2. Mål.

Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 1. Personalkooperativet Norrevångs förskolas likabehandlingsplan..2. Definitioner..2. Mål. 2012-12-21 Innehåll Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 1 Personalkooperativet Norrevångs förskolas likabehandlingsplan..2 Definitioner..2 Mål.2 Syfte...2 Åtgärder...3 Till dig som förälder!...4...4

Läs mer

BRA information till alla ledare/anställda i KSS

BRA information till alla ledare/anställda i KSS KSS handlingsplan för akuta situationer som kan uppkomma under våra aktiviteter: En akut situation kan innebära många olika saker. Det kan vara en kränkning som sker mellan unga under pågående aktivitet

Läs mer

Arbetsmaterial LÄSAREN Märtas tavlor Författare: Johanna Immonen. www.viljaforlag.se

Arbetsmaterial LÄSAREN Märtas tavlor Författare: Johanna Immonen. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Märtas tavlor Författare: Johanna Immonen Bakgrund Det här materialet hör till boken Märtas tavlor som är skriven av Johanna Immonen. Materialet är tänkt som ett stöd för dig som

Läs mer

Policy: mot sexuella trakasserier

Policy: mot sexuella trakasserier Policy: mot sexuella trakasserier Reviderad 2012-06-06 Bakgrund Vi vill att alla aktiva, anställda och ideellt engagerade personer ska känna sig trygga och välkomna i vår förening. Det ligger i linje med

Läs mer

VÅLD I NÄRA RELATION. Jämställdhetsmålen. www.kvinnofrid.nu FOKUS ÄLDRE. Kerstin Kristensen

VÅLD I NÄRA RELATION. Jämställdhetsmålen. www.kvinnofrid.nu FOKUS ÄLDRE. Kerstin Kristensen www.kvinnofrid.nu Jämställdhetsmålen VÅLD I NÄRA RELATION FOKUS ÄLDRE Kerstin Kristensen En jämn fördelning av makt och inflytande. Kvinnor och män ska ha samma rätt och möjlighet att vara aktiva medborgare

Läs mer

Demokrati & delaktighet

Demokrati & delaktighet Demokrati & delaktighet Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen:

Läs mer

Allmänhetens erfarenheter och uppfattningar om kränkningsersättning till brottsoffer.

Allmänhetens erfarenheter och uppfattningar om kränkningsersättning till brottsoffer. Allmänhetens erfarenheter och uppfattningar om kränkningsersättning till brottsoffer. Denna rättssociologiska undersökning handlar om relationen mellan rättsregler och sociala normer som är relevanta för

Läs mer

Den fabulösa Kurts dagbok ( _ ) 一 一 一 一 一 O-_- 一 一

Den fabulösa Kurts dagbok ( _ ) 一 一 一 一 一 O-_- 一 一 Den fabulösa Kurts dagbok ( _ ) 金 T O-_- 田 界 Gurgel Y(^_^)Y / Mårten von Torsten och borsten )( UU.. / 山 =( U Kurt ( _ ) Grabbarna grus (ˊ_>ˋ) / Lols återkomst.o :-D O Voldemort ( ) 11 september Hej skit

Läs mer

om mäns våld mot kvinnor med funktionsnedsättning

om mäns våld mot kvinnor med funktionsnedsättning om mäns våld mot kvinnor med funktionsnedsättning Mäns våld mot kvinnor är et omfattande samhälls- och fo Ytterst är det en fråga om jä kvinnors mänskliga rättighet Cirka 27 300 fall av misshandelsbrott

Läs mer

TINDRA. En film om ett skadat barn HANDLEDNING & DISKUSSIONSMATERIAL

TINDRA. En film om ett skadat barn HANDLEDNING & DISKUSSIONSMATERIAL TINDRA En film om ett skadat barn HANDLEDNING & DISKUSSIONSMATERIAL Barn som far illa Alldeles för många barn i Sverige far illa genom att de utsätts för misshandel. Alldeles för många av dem får inte

Läs mer

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass.

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Jag har en kompis i min klass han är skit snäll mot

Läs mer

KRÄNKNINGAR, HOT, MISSHANDEL

KRÄNKNINGAR, HOT, MISSHANDEL Pressrelease från Stoppa Gatuvåldet: 27 april 2009 KRÄNKNINGAR, HOT, MISSHANDEL Det kan inte ha undgått dig att våldet i vårt samhälle ökar. Våldet går nu även ner i åldrarna. Var finns föräldrarna och

Läs mer

Rädslan kom efteråt. Fokus på arbetsmiljö & säkerhet för GY2011. Hot och våld. Fokus på arbetsmiljö & säkerhet är ett läromedel

Rädslan kom efteråt. Fokus på arbetsmiljö & säkerhet för GY2011. Hot och våld. Fokus på arbetsmiljö & säkerhet är ett läromedel Hot och våld Rädslan kom efteråt Fyra maskerade rånare höll omgivningen i schack med pistol, yxa och kofot. Den som hade en pistol siktade på Andreas Gill. Det var en dag på jobbet i köpcentrumet där han

Läs mer

Ingenstans att ta vägen

Ingenstans att ta vägen Ingenstans att ta vägen Vi har läst en artikel som handlar om en kille utan hem, pengar och arbete. Han kan inte svenska och bor på ett akutboende. Velibor, som han heter, tycker att man borde få mer hjälp

Läs mer

www.friends.se Karin Dungmar

www.friends.se Karin Dungmar Karin Dungmar Innehåll Presentation av föreläsare, Friends och skolans uppdrag Varför föräldrautbildning? Om att skapa ett vi Övning: Tala lyssna Övning: Case Ansvarsordning Var kan jag vända mig till

Läs mer

Delaktighet - på barns villkor?

Delaktighet - på barns villkor? Delaktighet - på barns villkor? Monica Nordenfors Institutionen för socialt arbete Göteborgs universitet FN:s konvention om barnets rättigheter Artikel 12 Det barn som är i stånd att bilda egna åsikter

Läs mer

Intervju: Björns pappa har alkoholproblem

Intervju: Björns pappa har alkoholproblem Intervju: Björns pappa har alkoholproblem Björns föräldrar separerade när han var ett år. Efter det bodde han mest med sin mamma, men varannan helg hos sin pappa, med pappans fru och sin låtsassyster.

Läs mer

vad ska jag säga till mitt barn?

vad ska jag säga till mitt barn? Jag vill veta vad ska jag säga till mitt barn? Information till dig som är förälder och lever med skyddade personuppgifter www.jagvillveta.se VUXNA 2 Brottsoffermyndigheten, 2014 Produktion Plakat Åströms

Läs mer

Lathund olika typer av texter

Lathund olika typer av texter Lathund olika typer av texter - Repetition inför Nationella Proven i svenska - Brev Alla brev innehåller vissa formella detaljer. Datum och ort är en sådan detalj, i handskrivna brev brukar datum och ort

Läs mer

Anna och Alex och sedelförfalskarna

Anna och Alex och sedelförfalskarna Anna och Alex och sedelförfalskarna Anna och Alex går i samma klass och är bra kompisar. De råkar alltid ut för hemska äventyr och de har varit med om många spännande saker. Tillsammans har de en hel del

Läs mer

Stoppa mäns våld mot kvinnor

Stoppa mäns våld mot kvinnor Stoppa mäns våld mot kvinnor Eskilstuna kommuns arbete år 2015 2017 Lättläst version av handlingsplan Stopp. 1 Inledning Eskilstuna kommun arbetar för att stoppa mäns våld mot kvinnor. Vi har skrivit hur

Läs mer

10 PAPPAFRÅGOR inför valet 2010. Fråga nr. 1 Pappans frånvaro ger samhällskonsekvenser

10 PAPPAFRÅGOR inför valet 2010. Fråga nr. 1 Pappans frånvaro ger samhällskonsekvenser Fråga nr. 1 Pappans frånvaro ger samhällskonsekvenser Enligt kanadensisk statistik från 2002 är det tydligt bevisat att pappans utanförskap som förälder har en direkt negativ inverkan på barnens uppväxt

Läs mer

TORSÅS KOMMUN, 2012 ÅRSKURS 8 BAKGRUNDSVARIABLER. * Den totala summan av antal/andel tjejer, killar och annan könstillhörighet.

TORSÅS KOMMUN, 2012 ÅRSKURS 8 BAKGRUNDSVARIABLER. * Den totala summan av antal/andel tjejer, killar och annan könstillhörighet. TORSÅS KOMMUN, 2012 ÅRSKURS 8 * Den totala summan av antal/andel tjejer, killar och annan könstillhörighet. BAKGRUNDSVARIABLER KÖN Tjejer Killar Annan Totalt* Antal Andel Antal Andel Antal Andel Antal

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

PARTNERVÅLD PARTNERVÅLD

PARTNERVÅLD PARTNERVÅLD PARTNERVÅLD PARTNERVÅLD PARTNERVÅLD Vägledning OBS! Om du använder det här avsnittet som en separat del, se också inledningen till föregående avsnitt (Våld mot barn) som också berör våld i nära relationer

Läs mer

FÖRENINGEN SOCIONOMER INOM FAMILJEHEMSVÅRDEN

FÖRENINGEN SOCIONOMER INOM FAMILJEHEMSVÅRDEN FÖRENINGEN SOCIONOMER INOM FAMILJEHEMSVÅRDEN Intervjuer om familjehemsvård En vägledning för dig som rekryterar och utbildar blivande familjehem eller möter familjehem i handledningsgrupper. Filmen kan

Läs mer

Sex som självskadebeteende VEM? HUR? VARFÖ

Sex som självskadebeteende VEM? HUR? VARFÖ Sex som självskadebeteende VEM? HUR? VARFÖ 1 Jag vill ju inte ha sex, men jag låter dem hålla på. Det är ju ändå inte mig de har sex med, det är bara min kropp. Lisa 17 2 Ve m? 3 25 % av tjejerna i gymnasiet

Läs mer

En hjälp till dig. som anar att ett. barn far illa.

En hjälp till dig. som anar att ett. barn far illa. En hjälp till dig som anar att ett barn far illa. Enligt svensk lag är man skyldig att anmäla om man känner till något som kan tyda på att ett barn misshandlas eller far illa. Ändå har det visat sig att

Läs mer

Sune slutar första klass

Sune slutar första klass Bra vänner Idag berättar Sunes fröken en mycket spännande sak. Hon berättar att hela skolan ska ha ett TEMA under en hel vecka. Alla barnen blir oroliga och Sune är inte helt säker på att han får ha TEMA

Läs mer

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om Jojo, som är tillsammans med Ivar. Ivar gillar att ta bilder av Jojo, när hon är lättklädd eller naken. Han lovar Jojo, att

Läs mer

Gemensam handlingsplan där hot och våld förekommer i nära relationer för POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON FAX E-MAIL BANKGIRO POSTGIRO

Gemensam handlingsplan där hot och våld förekommer i nära relationer för POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON FAX E-MAIL BANKGIRO POSTGIRO KVINNOFRID Gemensam handlingsplan där hot och våld förekommer i nära relationer för Kalix kommun, IFO Polismyndigheten Kalix sjukhus Kvinnojouren Svenska Kyrkan POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON FAX E-MAIL

Läs mer

En lektion om medverkan till brott

En lektion om medverkan till brott OBS! Det här materialet togs fram till den nu nedlagda webbplatsen Brottsrummet.se. Delar av innehållet kan vara inaktuellt eller felaktigt. En lektion om medverkan till brott Lärarhandledning FALLSTUDIE

Läs mer

Till föräldrar och viktiga vuxna:

Till föräldrar och viktiga vuxna: Till föräldrar och viktiga vuxna: Att prata med barn när någon i familjen är: allvarligt sjuk eller skadad psykiskt sjuk funktionsnedsatt missbrukare av alkohol eller droger utsatt för våld i hemmet död

Läs mer

Diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling. Sverige

Diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling. Sverige Diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling Sverige Mobbning Det man brukar kalla för mobbning är när någon kränks, vid upprepade tillfällen över tid och vid ojämna styrkeförhållanden.

Läs mer

BROTTSFÖREBYGGANDE RÅDETS VERKSAMHETSPLAN 2008

BROTTSFÖREBYGGANDE RÅDETS VERKSAMHETSPLAN 2008 Brottsförebyggande rådet Datum 2008-01-18 Handläggare Annika Wågsäter projektledare BRÅ Er Referens Vår Referens BROTTSFÖREBYGGANDE RÅDETS VERKSAMHETSPLAN 2008 Det övergripande målet för det brottsförebyggande

Läs mer

4 SJÄLVKÄNSLA OCH VÄRDERINGAR

4 SJÄLVKÄNSLA OCH VÄRDERINGAR Pedagogens manus till bildspel 4 SJÄLVKÄNSLA OCH VÄRDERINGAR 1. Manus: Det sista bildspelet från QLeva är nästan det viktigaste eftersom det handlar om självkänsla och värderingar. Det kan vara viktiga

Läs mer

Att göra en polisanmälan vad händer sen?

Att göra en polisanmälan vad händer sen? Att göra en polisanmälan vad händer sen? Sammanfattning av seminarium om rättsprocessen Plats: Scandic Crown i Göteborg, 7 november 2014 Arrangör: Social Resursförvaltning, Göteborgs Stad, i samarbete

Läs mer

Kan man bli sjuk av ord?

Kan man bli sjuk av ord? Kan man bli sjuk av ord? En studie om psykisk barnmisshandel och emotionell omsorgssvikt i BRIS barnkontakter år 2007 Definition: Psykisk misshandel: Olika former av systematisk destruktiv kommunikation

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Glenn Ringtved Vad handlar boken om? Boken handlar om Kasper och hans pappa. Kaspers pappa har vunnit pris i boxning och figuren som han vann, står framme. Kaspers pappa

Läs mer