1. Dispens för mindre föreningar gällande antal licencierade domare. (Halmstad Eagles)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "1. Dispens för mindre föreningar gällande antal licencierade domare. (Halmstad Eagles)"

Transkript

1 1. Dispens för mindre föreningar gällande antal licencierade domare. (Halmstad Eagles) Att ha rätt antal domare är en omöjlighet för oss. Som nystartad förening så får man nån typ av dispens, det behöver även föreningar som är i vårt läge. Ett tillägg i TB om detta saknas. Avslås. Problematiken drabbar snarare större föreningar än mindre föreningar. Det minimiantal som finns anser vi är bra. 2. Betalning till domare (Halmstad Eagles) Betalningarna till domarna skall inte ske med kontanter, utan sättas in på konto. Avslås. Ingenting i nuvarande TB reglerar hur betalningen skall ske, det står endast att betalningen ska ske innan match. Om man kan uppvisa att betalning är gjord, ser vi inget hinder till att man betalar via konto, förslagsvis till domaransvarig förening. 3. Utbildade tränare (Halmstad Eagles) Att kunna ha rätt utbildade tränare är inte lätt, speciellt inte för en liten förening. Att få tillgång till ex GTU är nästan omöjligt pga för få anmälda till utbildningarna som SISU ordnar. Att vi sen skall erlägga en garantiavgift som på detta sätt blir en straffavgift för att vi inte kunnat utbilda tränarna känns inte rätt. Förbundet borde se till att föreningar som har problem med tränar biten får stöd och hjälp. Avslås. Under förutsättning att avsedda kurser finns att tillgå, bör nuvarande regel gälla. Kan föreningen bevis att man inte kunnat gå avsedd kurs på plats inom sitt distrikt, ska däremot garantibeloppet betalas tillbaka. 4. Straffavgift för W.O. (Halmstad Eagles) Straffavgiften om man skulle bli tvungen att dra sig ur en serie är inte skälig. Varför inte ha ett anmälnings datum som man sammanställer en preliminär utformning av nästkommande säsong utifrån och presenterar för föreningarna och efter det görs den riktiga anmälan. Detta skulle göra att vi kunde få en bild av vilka resor mm som vi måste ha råd med för att kunna delta. Och utifrån det ta ett beslut. Idag måste vi budgetera för kostsamma resor och att ekonomiskt klara av att dra oss ur. Detta innebär för vår lilla förening att vi inte har råd och vågar anmäla oss. Avslås. Vi anser att straffavgiften ligger där den bör göra. Dock bör man vid anmälningen ha åtminstone ett hum om hur den serie kommer att se ut som man anmäler sig till. 5. Användning av straffavgifter. (Halmstad Eagles) Sist men inte minst, vad används alla straffavgifter till??? Vad vi kunde se i den ekonomiska redovisningen så tas inte det upp. Detta ser vi inte som en fråga för regelnämnden. Det är upp till distrikten att driva frågan på förbundsmöte.

2 6. Tillåt låga blockeringar i U17. (STAFF) - Detta förslag har varit uppe på tapeten tidigare med starkt stöd runt om i Sverige. Internationellt spelar U17 med låga blockeringar. Låga blockeringar är tillåtna i damserien där unga spelare tillåts spela. Det ger även möjlighet att lära sig ge och ta emot låga blockeringar mot spelare som är i samma ålder. Alla föreningar i STAFF är för detta förslag. Tillstyrks, i synnerhet som det tillåts internationellt. 7. Krav på domare i damserien. (STAFF) Att kraven på domare för att döma damserien, sänks till samma nivå som för U17 dvs minst 4st med juniorlicens som fyller lägst 18 under året. - För att underlätta att få fram godkända domare till dammatcher och sänka kostnaderna för de föreningar som vill anordna dammatch. Vi i STAFF vill underlätta för damerna och deras föreningar att spela amerikansk fotboll. Alla föreningar i STAFF är för detta förslag. Tillstyrks, då STAFF förmodligen har mest erfarenhet av problematiken. 8. Ändra poäng för extrapoängsförsök. (STAFF) Ändra poängen för extrapoängsförsök, att för U17 och U15 ger sparkar 2poäng och vanligt spel 1poäng. - För att få fram flera duktiga kickers i Sverige. U15 & U17 spelas för att utveckla spelare, inget SM mm., detta ger ett starkt incitament att faktiskt träna fram bra kickers. Alla föreningar i STAFF är för detta förslag. Avslås. Inget säger att vi får bättre kickers av detta, och att ändra i poängräkningen är att ändra i fotbollens fundament. 9. Övergång vid WO. (STAFF) När lag drar sig ur seriespel pga av för litet antal spelare för att kunna fullfölja seriespelet borde man tillåta spelarna att spela i andra föreningar/lag. Och att när det gäller WO så borde ett lag kunna lämna WO en (1) gång under seriespelet utan att bli uteslutet från detta seriespel. Detta bör gälla för U17, U15 och Peewee. - Unga spelare ska få spela fotboll. Om föreningen som de ställde upp för inte lyckas hålla med lag hela säsongen bör de unga spelarna fortfarande få spela boll. Alla föreningar i STAFF är för detta förslag. Vi anser att man bör öppna för TU att ge dispens för enskilda spelare att göra tillfällig övergång, beroende på hur många matcher som laget genomfört. 10. Krav på licensierade domare. (STAFF) Sänk antalet licenserade domare som krävs per lag med en (1) och ta bort kravet för antal domare för Peewee-lag. - För att klara uppdragen krävs att de domare som är domare dömer. Exempelvis klarade SMM av alla sina domaruppdrag 2010 men fick trots det böter på ca kr. Liknande situation för STU. Domarutbildning/regelkunskap bör dock fortfarande ingå i en spelares utbildning. Vi vill fortfarande ha flera domare men att bötfälla föreningar som klarar sina uppdrag är inte till godo. Alla föreningar i STAFF är för detta förslag.

3 Tillstyrks, då det ställs orimliga krav på föreningar som försöker ställa upp med lag i samtliga klasser. Vi vill dock inte generellt minska med en domare, utan uppdrar åt TU/DU att skapa ett underlag för en rättvisare fördelning. Tanken är att kravet per lag minskar när man börjar komma upp i ett större antal lag så att större föreningar slipper ha krav om till exempel 40 domare licensierade. 11. Klargöra vad som gäller vid internationell övergång av spelare som representerat annan klubb tidigare under säsongen. (Arlanda Jets) I think it would be good to have some sort of Official rule interpretation so that there is no problem in the future. Leo told me that Tommy said we had the wrong ruling from TB. Others told me it was the correct ruling. By Aki playing it will set precedents for us and others to look for import players to come in during the second half of the season. I do not see that there should be anything wrong with that, because we have the two week rule for import players, plus the rule that a player has to play two games prior to the play-offs (or something like that)... I TU hänvisas till EFAF s regel om övergångar. Skulle dessa vara oklara, vill vi att förbundets internationellt avsvariga undersöker frågan. 12. Övergångsregeln (Joakim Åhs, Stockholm) I Sverige har vi inte det underlag att vi har råd att låta ca 10 SS spelare inte spela en säsong pga. vår övergångsregel. Låt klubbarna ha kravet på sig att vara attraktiva för spelarna så att de stannar kvar istället för att tvinga kvar dom. Vi skickar hela övergångsregeln på remiss till TU, för hur man ska hantera övergångar om ett anmält lag inte kommer till spel, efter att gällande övergångsdatum passerats. 13. PeeWee reglerna (Göteborg Marvels) Jag skulle vilja se ett förtydligande på ett par punkter i PeeWee reglerna. Kan man förresten inte ändra termen PeeWee? Är inte det mer ett förminskande slanguttryck än en regeldefinition på yngre ungdomsspel? Avslås. Termen PeeWee ser vi inget fel i. "Spelare som väger mer än 65 kg får endast användas som inre linjeman i det anfallande laget och/eller defensiv linjeman i försvaret." Det finns en evig diskussion om att en sådan spelare får avancera bollen överhuvudtaget, vid tex. en fumble eller interception. Syftet med regeln misstolkas som en regel. Tillstyrks. För att förtydliga reglerna vill vi ändra till att >65kg spelare endast får återhämta en boll, dock inte avancera denna. Ser DU en möjlighet att detta skulle vara svårt att hålla koll på, vill vi i så fall att begränsningen skall gälla inre offensiva linjemän och defensiva linjemän generellt. "A. Bollstarten, defensiva laget 1. Lag B får ställa upp högst lika många defensiva linjespelare som det finns offensiva linjespelare i passfickan och offensiva linjespelare utanför passfickan som står i en flerpunktsuppställning.

4 Lag B får dock alltid ställa upp minst tre (3) defensiva linjespelare. Defensiva backar måste vara minst tre (3) yards ifrån neutrala zonen vid bollstarten, dock ej längre bak än egen mållinje. Tillstyrks. Kravet på antal spelare på bollinjen ska ändras generellt. Kravet är max fyra spelare i bakfältet. A. Passficka 1. Sju (7) manna Området som sträcker sig tre (3) yards från bollen mot varje sidlinje och bakåt till egen slutlinje. Nio (9) och elva (11) manna: Området som sträcker sig fem (5) yards från bollen mot varje sidlinje och bakåt till egen slutlinje." I det här fallet tolkas syftet med regeln som en brist på regler. Här händer det att lag B ställer upp med två defensiva linjespelare i tex. flerpunktsställning mot lag A's guards, lämnar centern fri och ställer upp med en linjeman i tvåpunktsställning mot en receiver i en slotposition, dvs. utanför passningsfickan. Mao. två större DE och en mindre DB i en bump'n'run-position = tre defensiva linjemän mot tre offensiva. Positionering är valfri anser man. Tillstyrks, reglerna bör kompletteras och förtydligas så att en defensiv linjeman inte får ställa upp närmare än 3 yards ifrån, på samma sätt som defensiva backar måste göra i PeeWee. "Inga personer förutom domare samt de personer som finns angivna på spelarlista (spelare, sjukvårdare, coacher och föräldrar) får uppehålla sig i spelarboxen." Här behöver vi uttryckligen tillåta en tränare på planen. Många av våra spelare är helt nya och tillflödet är ojämnt. Det finns inte en chans att vi skall kunna upprätthålla den kunskaps- och erfarenhetsnivån på samtliga spelare för att klara av att coacha från sidlinjen. Detta förfarande är ganska vanligt även i USA. Jag har förstått att detta är en Stockholm-mot-resten-av-Sverige-fråga. Nationell eller regional enighet? Avslås. Vi anser att coacherna ska befinna sig utanför planen när spelet startar. Detta är dock inget vi anser hör hemma i en regelbok och vi vill inte hindra en PeeWee coach från att vara på planen och instruera sina spelare när spelet inte pågår. "Spel får endast ske med godkänd juniorboll." Kan man tänka sig att definiera storleken i termer? Tex. TDY eller TDJ. Om detta inte är märkesberoende förstås. Finns det ett officiellt märke och en officiell storlek beskriven någonstans? Föreslår även att man minskar bollstorleken i U13 jämfört med U15. I stora delar av landet spelas U13 med barn mellan 9 och 13 år. Tillstyrks. Vi ser det som bra med en förklaring. Boll motsvarande Wilson TDJ bör användas för spel upp till 13 år. Därefter bör boll motsvarande TDY användas. Vi ser dock gärna att förbundet juniorkommitté utreder detta, då vi har bristande kompetens på området. 14. Flaggfotbolls reglerna (Göteborg Marvels) Flaggfotboll i Sverige ska spelas enligt senaste versionen av IFAFs regelbok (5- manna). I år har flaggfotboll spelats enligt IFAFs regelbok under dispens då regelansökan inkom vid ett tillfälle efter att förra årets TB blev fastlagda. Därför ska de två övriga regelböckerna för flaggfotboll (7-manna och 9-manna) tas bort

5 från förbundets hemsida (om dessa ännu inte har tagits bort) för att eliminera missförstånd och förvirring om vilken regelbok om gäller. Tillstyrks. Vi anser att flaggfotboll skall spelas enligt IFAF regelbok. En licensierad spelare i amerikansk fotboll ska kunna spela i förbundets arrangerade flaggfotbollsturneringar utan att behöva registrera ytterligare en licens i flaggfotboll. Detta för att i en initial fas underlätta spridningen av flaggfotboll inom föreningarna i amerikansk fotboll i Sverige, speciellt då det planeras turneringar i flaggfotboll under vintersäsongen. Om det rör sig om två olika föreningar, ser vi inte hur vi ska kunna lösa detta, utan anser att spelaren bör lösa en licens per förening. Om flaggfotbollen sker i huvudföreningen bör dock spelaren anses ha giltig licens. Domararvodet för en domare i flaggfotboll (oavsett roll) får max vara 100 kr. Idag får varje domare 100 kr per dömd match och huvuddomaren få ytterligare 150 kr i arvode. Flaggfotbollsutskottet har efter utvärdering kommit fram till att varje match i flaggfotboll bör dömas av minst tre domare, vilket skulle innebära en kostnad på 3 * = 450 kr per match. SM-finalen eller högre internationella matcher som t.ex. landskamper eller EM och VM bör dömas av fyra domare, varför en maxkostnad idag finns på 500 kr per match. Denna maxkostnad ska istället justeras till 400 kr per match. Orsaken är att domarkostnaderna urholkar flaggfotbollsturneringarnas budget, vilket gör att Flaggfotbollsutskottet tvingas höja anmälningsavgifterna, som i sin tur har en negativ påverkan på antalet anmälda lag till turneringarna och därmed intresset och spridningen av flaggfotboll. Avslås. Vi anser att det inte ska ske någon generell sänkning. Däremot bör man ha ett turneringsarvode, då det där normalt spelas kortare matcher. Detta bör vara 75% av ordinarie arvode. Lägsta åldern för att delta i seniorturneringar i flaggfotboll är idag 18 år. Då flaggfotboll är en kontaktfri sport så ser Flaggfotbollsutskottet inget hinder i att sänka åldern till 16 år. Detta för att möjliggöra fler antal spelare att delta under Flaggfotbollstouren i ett initialt skede. Å andra sidan ska juniorspel i flaggfotboll eftersträvas på sikt. Tillstyrks, då det, som man skriver, är en kontaktfri sport. 15. Krav på resultattavla (Göteborg Marvels) Mitt förslag till regel är att det från och med 2012 att från u13 till senior alltid ska finnas en resultattavla på varje match och att detta ska vara ett krav. Då våran sport kan vara svår att förstå sig på för många så behöver vi via mera och göra en match mera spännande och jag tror att en resultat tavla skulle göra mycket. Avslås. 16. Hemmalagets ansvar gällande domare (Thomas Hjalmarsson) Det uppstod vid ett tillfälle i norr att en match genomfördes helt utan licensierade domare, varav en inte ens var ombytt. På något sätt måste inte bara domaransvarig förening, utan också hemmalaget ha skyldigheter att se till att detta inte kan inträffa.

6 Problematiken ska inte kunna uppstå, då matchen inte borde giltigförklarats. Vi föreslår en ny punkt i TB: 7.A.7 Olicensierade domare med underpunkten 1 En match som genomförs med olicensierade domare skall ogiltigförklaras 17. Tillägg spelregler NCAA bulletiner (J. Batzler) Själv har jag avslutat korrekturläsning av Lewis översättning av den nya regelboken och kom att tänka på en ändring som vi diskuterade på domarskolan i Örebro i vintras. Det var och är fortfarande så att NCAA släpper sk bulletiner med ojämna mellanrum som innehåller regeltolkningar, spelsituationer och de facto regeländringar som sedan gäller i hela USA. Detta faktum vållade oss ganska stora problem under den gångna säsongen då vi inte fick använda innehållet i dessa bulletiner som faktiska regeländringar. Därför skulle jag vilja föreslå att det läggs till en ny punkt i TB ungefär som så: Kapitel 1.B.8 Spelregler 1. Sverige tillämpar NCAAs regler från föregående år förutom de regeländringar som finns i kapitel 7 & 8 nedan. Undantag kan även meddelas vid andra nationella tävlingar (se 1.b.12). 2. Regeländringar, tolkningar och godkända domslut i NCAAs officiella bulletiner tillämpas såvitt de inte är i konflikt med de regeländringar som finns i kapitel 7 & 8 nedan. 3. U-13 tillämpar regler enligt Kap 9. Själva formuleringen av punkt 2 kan naturligtvis justeras, men det viktigaste är att vi (hela fotbollsverige) får möjlighet att tillämpas de senaste reglerna. Får vi inte detta hamnar i samma situation där vi kommer så småningom ligga 2 år efter USA! Vi vill förtydliga detta genom att Tolkningar och bulletiner från föregående år ska läggas till i TB, Spelregler, kapitel NCCA Bulletiner (DU, Hans Gunnarsson) 1.B.8.1. Sverige tillämpar NCAAs regler från föregående år och NCAAs officiella bulletiner förutom de regeländringar som finns i kapitel 7 & 8 nedan. Undantag kan även meddelas vid andra nationella tävlingar (se 1.b.12). Se föregående punkt Ändring av maxtak i 7.A.5.3 för Superserien, maxtak 7500:- för att kompensera för eventuellt sju domare samt domarutvärderare. Maxtaket som det ser ut nu är felaktigt pga räknefel, då utvärderararvodet saknats. Det ska ändras enligt följande: I Superserien ska det höjas till 7.500:- För div I: 3.300:- För div II: 2.200:- För u19: 2.075:- För u17: 1.525:- För u15: 1.250:- För PeeWee och Flag: 825:-

7 19. Ändringar TB (Hans Gunnarsson) Ny punkt. 7.A.4.2 DU kan besluta om degradering i licensnivå om det uppkommer felaktigheter av allvarlig art, ex fusk, oetiskt förfarande etc. I 7.A.4 bör tilläggas att DU ska kunna återkalla en domarlicens om felaktigheter av allvarligare art förekommit. Ändring i fet stil. 7.A Domaren har rätt till reseersättning för en bil per domarlag, i Superserien kan reseersättning för två bilar per domarlag betalas. Ersättningen är enligt Skatteverkets regler för skattefri ersättning. Vi föreslår att man skriver in att ersättningen är densamma som Skatteverkets skattefria bilersättning för aktuellt inkomstår. Ändring. 7.A.5.3 Ändring av maxtaksnivåer så att de överrensstämmer med den extra ersättning till huvuddomare i ungdomsmatcher. U :-, U :-, U :-, Flagg/PW 900:- Se punkt ovan Ändring. 7.A.6.1 Ändring av nivåer på domare i ungdomsmatcher. U19/U17/U15 minst 1 seniordomare samt 4 juniordomare. Motivering: 1 seniordomare behövs i dessa serier då man annars kan ställa fem stycken nybörjardomare på planen i en U19-match. Inom U19-serierna idag är dels spelarna mycket högre i skicklighetsnivå samt även coacherna på sidlinjen är bättre. För att både hjälpa domare och tränare att utveckla fotbollen så att vi får bättre spelare och fler o säkrare domare bör vi ta till oss en sådan här förändring. Avslås. Ändring. 8.A.3.2 Ändras till att endast i U15 är det otillåtet med blockering under midjan då det internationellt är tillåtet för U17. Tillstyrkes. Se ovan Ändring. 8.A.8 Bör ändras för att anpassas till 8-mannafotboll då vi ej har 9-manna. Hela regeln bör ses över, anpassas och redigeras för att anpassas till 8-manna fotboll 20. Låga blockeringar, seriedatum, domaransvarig (Gefle RD) * *Tillåt låga blockeringar i u17* - Det är internationellt tillåtet, borde även vara nationellt. Tillstyrkes, se ovan * *Senarelägg datumet för serieavgift/anmälningsavgift samt tidigarelägg datumet för schemaläggning så att information om aktuell divisionsuppdelning är känd innan betalning krävs in för detta* - Återigen ska de flesta föreningarna utanför superserien betala utan att veta vad det blir för serie de anmäler sig till. Även här rekommenderar vi att SAFF är bättre på att kommunicera ut en tänkt serie för att man vid anmälningen ha åtminstone ett hum om hur den man anmäler sig till kommer att se ut.

8 * 7-a-1-3 *Ta bort kravet att just domaransvarig måste delta vid två möten* - Då det inte alltid är möjligt att just domaransvarige kan närvara så räcker det med att en domarrepresentant för föreningen närvarar. Tillstyrks. Det borde räcka med en domarrepresentant från föreningen. 21. Spelklocka (Regelnämnden) Felaktighet i kapitel 3.C.8.2 Redigera punkten om klocka till Slutligen en generell kommentar från regelnämnden: Innehållsförteckningen i TB bör göras om så att den genereras av Word. Även sidfoten ändras så att den är dynamisk. Detta eftersom både sidfotens kapitelnumrering och innehållsförteckningens sidnummer är felaktiga

BARN- OCH UNGDOMSFOTBOLL 1. SPELTIDER OCH BESTÄMMELSER FÖR BARN- OCH UNGDOMSFOTBOLL

BARN- OCH UNGDOMSFOTBOLL 1. SPELTIDER OCH BESTÄMMELSER FÖR BARN- OCH UNGDOMSFOTBOLL BARN- OCH UNGDOMSFOTBOLL A. SPELREGLER 1. SPELTIDER OCH BESTÄMMELSER FÖR BARN- OCH UNGDOMSFOTBOLL 11-MANNALAG Boll- Antal Övriga Lag Speltid Storlek Spelare/Avbytare Regler Div 1 pojkar 2x40 5 11-Obegränsat

Läs mer

Upplands Fotbollförbunds kompletterande tävlingsföreskrifter gällande serier för Barn 10 till 12 år samt poolspel för 10 åringar 2016

Upplands Fotbollförbunds kompletterande tävlingsföreskrifter gällande serier för Barn 10 till 12 år samt poolspel för 10 åringar 2016 Upplands Fotbollförbunds kompletterande tävlingsföreskrifter gällande serier för Barn 10 till 12 år samt poolspel för 10 åringar 2016 1. Tävlingsstyrelse och Beslutsorgan Upplands Fotbollförbund administrerar

Läs mer

KOMPLETTERANDE BESTÄMMELSER FÖR JUNIOR- OCH UNGDOMSFOTBOLL I ÖSTERGÖTLAND I övrigt hänvisas till TB (Tävlingsbestämmelserna).

KOMPLETTERANDE BESTÄMMELSER FÖR JUNIOR- OCH UNGDOMSFOTBOLL I ÖSTERGÖTLAND I övrigt hänvisas till TB (Tävlingsbestämmelserna). KOMPLETTERANDE BESTÄMMELSER FÖR JUNIOR- OCH UNGDOMSFOTBOLL I ÖSTERGÖTLAND I övrigt hänvisas till TB (Tävlingsbestämmelserna). a) DOMARE I samtliga serier 13 år och äldre ska legitimerade domare användas

Läs mer

Så spelar vi 11-mannafotboll 2016. Inom JHFF spelas det 11-manna fotboll från 14 år.

Så spelar vi 11-mannafotboll 2016. Inom JHFF spelas det 11-manna fotboll från 14 år. Så spelar vi 11-mannafotboll 2016 Inom JHFF spelas det 11-manna fotboll från 14 år. Allmänt Tävlingen arrangeras av Jämtland-Härjedalens Fotbollförbund (JHFF) i samarbete med Kompisligan. Ansvariga för

Läs mer

Seriebestämmelser Stockholm Hockey Cup Fastställda 2016-05-10

Seriebestämmelser Stockholm Hockey Cup Fastställda 2016-05-10 1 Stockholms Ishockeyförbund ansvarar för ishockeyns organisation och tävlingsregler i Stockholm. Huvudregeln är att alla matcher ska spelas enligt Svenska Ishockeyförbundets och Stockholms Ishockeyförbunds

Läs mer

Regler för PeWe spel i Sverige

Regler för PeWe spel i Sverige Kapitel 9. Regler och tävlingsbestämmelser för PeWe-fotboll. Inledning Regler för PeWe spel i Sverige A. Spelregler 1. Reglerna nedan ersätter delar av de för året i Sverige gällande NCAA-regler, samt

Läs mer

Har matchen spelats utan domare, vänligen inrapportera resultatet till: resultat@korpenstockholm.se alt. 08-725 28 84

Har matchen spelats utan domare, vänligen inrapportera resultatet till: resultat@korpenstockholm.se alt. 08-725 28 84 Regler 2011 Rödmarkerad text = regeländring för i år! Speltid 7-manna: 2x20 minuter utan paus. 11-manna: 2x30 minuter utan paus 2x45 minuter med 5 minuters paus. Är något av lagen försenade ska domaren

Läs mer

Barn- och ungdomsfotboll. i Hälsingland. Så spelar vi 9-mannafotboll

Barn- och ungdomsfotboll. i Hälsingland. Så spelar vi 9-mannafotboll Barn- och ungdomsfotboll i Hälsingland Så spelar vi 9-mannafotboll 1 Lagom stor plan Lagom många spelare Bättre och mer utvecklande spel Spela, lek och lär, är mottot för all barn- och ungdomsfotboll.

Läs mer

BOHUSLÄN/DALS ISHOCKEYFÖRBUNDS SERIEBESTÄMMELSER SÄSONGEN 15-16

BOHUSLÄN/DALS ISHOCKEYFÖRBUNDS SERIEBESTÄMMELSER SÄSONGEN 15-16 Tävlingsverksamheten i distriktet.. Nedanstående seriebestämmelser (SB 2013/2014) som fastställts av Bohuslän/Dals Ishockeyförbunds styrelse i juni 2015, och träder i kraft den 1 juli 2015 och gäller spelåret

Läs mer

Tävlings- och representationsbestämmelser för tävlingar riktade till rekommenderade åldrar 7-14 år

Tävlings- och representationsbestämmelser för tävlingar riktade till rekommenderade åldrar 7-14 år Tävlings- och representationsbestämmelser för tävlingar riktade till rekommenderade åldrar 7-14 år Svenska Fotbollförbundets samt distriktets bestämmelser gäller med följande undantag/tillägg. Speltid

Läs mer

Barn- och ungdomsfotboll i Västergötland Så spelar vi 11-mannafotboll

Barn- och ungdomsfotboll i Västergötland Så spelar vi 11-mannafotboll Barn- och ungdomsfotboll i Västergötland Så spelar vi 11-mannafotboll Västgötafotbollen fotboll för alla VFF 2016 utgåva 1 Sida 1 Bättre och mer utvecklande spel Fortsatt utbildning Inriktning mot seniorfotboll

Läs mer

TÄVLINGSFÖRESKRIFTER Sportlovscupen Eslöv FUTSALTÄVLING I SKÅNE MED TILLSTÅND

TÄVLINGSFÖRESKRIFTER Sportlovscupen Eslöv FUTSALTÄVLING I SKÅNE MED TILLSTÅND 1 TÄVLINGSFÖRESKRIFTER Sportlovscupen Eslöv FUTSALTÄVLING I SKÅNE MED TILLSTÅND From inomhussäsongen 2014/2015 endast Futsal för 5-mannafotboll inomhus! Röd text med gul överstrykning redovisar nyheter

Läs mer

För spelplanen gäller handbollsplanernas mått och begränsningslinjer med tejpade kompletteringar för Futsal.

För spelplanen gäller handbollsplanernas mått och begränsningslinjer med tejpade kompletteringar för Futsal. Tävlingsföreskrifter för Crawford Cup Cupen är sanktionerad av Göteborgs Fotbollförbund Vi tillämpar SvFFs Spelregler för Futsal utgivna 2013 med följande undantag, tillägg och förtydliganden: Regel 1,

Läs mer

Innehållsförteckning Välkommen... 3 Mat... 4 Regler... 5 Allmän information... 6 Sjukvård... 7 Omklädningsrum... 8 Karta... 9 Boende...

Innehållsförteckning Välkommen... 3 Mat... 4 Regler... 5 Allmän information... 6 Sjukvård... 7 Omklädningsrum... 8 Karta... 9 Boende... 2013 Innehållsförteckning Välkommen... 3 Mat... 4 Mattider på skolan... 4 Mat på turneringsområdet... 4 Meny... 4 Övriga frågor... 4 Regler... 5 Allmän information... 6 Prisutdelning... 6 Lagledare...

Läs mer

Upplands Fotbollförbund

Upplands Fotbollförbund Uppsala 2008-04-14 Till föreningarna i Uppland och på Åland. Inför seriestarten 2008 Vi vill börja med att erinra om att det är föreningens, ledarens, spelarens och funktionärens skyldighet att förvissa

Läs mer

MIK Fotboll 5-mannaspel 2011

MIK Fotboll 5-mannaspel 2011 MIK Fotboll 5-mannaspel 2011 I barnfotboll ska barnen leka och lära sig fotboll. Vid matchlika situationer är det viktigt att alla får delta lika mycket och prova på olika platser i laget. Matchresultatet

Läs mer

Fotboll 2016. Tävlingsbestämmelser. Regler. Korpen Linköping. Foto :Oskar Kullander Källa: Korpen år 2012

Fotboll 2016. Tävlingsbestämmelser. Regler. Korpen Linköping. Foto :Oskar Kullander Källa: Korpen år 2012 Fotboll 2016 Tävlingsbestämmelser Regler Foto :Oskar Kullander Källa: Korpen år 2012 Tävlingsbestämmelser Speltid Herr och Mixed 2 * 30 minuter Laguppställning Laguppställning SKA fyllas i och lämnas till

Läs mer

Barn- och ungdomsfotboll i Västergötland Så spelar vi 7-mannafotboll

Barn- och ungdomsfotboll i Västergötland Så spelar vi 7-mannafotboll Barn- och ungdomsfotboll i Västergötland Så spelar vi 7-mannafotboll Västgötafotbollen fotboll för alla 2016 utgåva 1 Sida 1 Jämnare matcher Roligare och bättre spel Alla skall få vara med Spela, lek och

Läs mer

Regler för PeWe spel i Sverige

Regler för PeWe spel i Sverige Regler för PeWe spel i Sverige 1 Inledning A. SPELREGLER 1. Reglerna nedan ersätter delar av de för året i Sverige gällande IFAF regler, samt SAFF tävlingsbestämmelser. 2. Om det uppstår en konflikt mellan

Läs mer

Varför är jag domare. Roller och förväntningar

Varför är jag domare. Roller och förväntningar Domarskap Steg1 1 2 Varför är jag domare Två domare reagerar inte lika i en likartad situation under matchen. Två människor är inte lika. Alltså finns det inget facit till hur vi bör förbereda oss inför

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING. Medelpads Fotbollförbund 2006-06-01

INNEHÅLLSFÖRTECKNING. Medelpads Fotbollförbund 2006-06-01 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Spelplanen 5 - manna 2 Spelplan 7-manna och regler 3 Spelplan 11-manna och regler 4 Bollen / Speltiden 5 Spelaren antal - utrustning 6 Domaren 7 Otillåtet spel / olämpligt uppträdande

Läs mer

Barn- och ungdomsfotboll i Västergötland Så spelar vi 5-mannafotboll

Barn- och ungdomsfotboll i Västergötland Så spelar vi 5-mannafotboll Barn- och ungdomsfotboll i Västergötland Så spelar vi 5-mannafotboll Västgötafotbollen fotboll för alla 2016 utg. 1 Sida 1 Möjligheter till fler planer Flera får spela mer Roligare med mer bollkontakt

Läs mer

ÅLDERSINDELNINGEN FÖR RÖD NIVÅ

ÅLDERSINDELNINGEN FÖR RÖD NIVÅ ÅLDERSINDELNINGEN FÖR RÖD NIVÅ Pojkar Röd Tidigast född Flickor Röd Tidigast född Klass A 1997 Klass A 1997 Klass B 1997 Klass B 1998 Klass C 1998 Klass C 1999 Klass D 1998 Klass E 1999 Klass F 1999 Klass

Läs mer

Ungdomsfotboll i Gästrikland

Ungdomsfotboll i Gästrikland Ungdomsfotboll i Gästrikland Kompletterande regler och information 2013-1 - Innehållsförteckning SIDA 1 ÅLDERSKLASSER SPELFORMER 3 2 DIVISIONSINDELADE SERIER MED UTÖKAD ÅLDERSINDELNING 4 3 DM-TÄVLINGAR

Läs mer

Skånes Fotbollförbund Kvalreglemente 2015

Skånes Fotbollförbund Kvalreglemente 2015 Skånes Fotbollförbund Kvalreglemente 2015 Kapitel 1 ADMINISTRATION 1. Tävlingsstyrelse Skånes Fotbollförbund (Skånes FF) administrerar kvaltävlingarna och förbundets Tävlingskommitté (TK) är tävlingsstyrelse

Läs mer

BILAGA TILL PROTOKOLL FÖRT VID FÖRBUNDSSTYRELSENS STYRELSEMÖTE I SVENSKA AMERIKANSK FOTBOLLFÖRBUNDET DEN 8-9 DECEMBER, 2012, CLARION STOCKHOLM

BILAGA TILL PROTOKOLL FÖRT VID FÖRBUNDSSTYRELSENS STYRELSEMÖTE I SVENSKA AMERIKANSK FOTBOLLFÖRBUNDET DEN 8-9 DECEMBER, 2012, CLARION STOCKHOLM BILAGA TILL PROTOKOLL FÖRT VID FÖRBUNDSSTYRELSENS STYRELSEMÖTE I SVENSKA AMERIKANSK FOTBOLLFÖRBUNDET DEN 8-9 DECEMBER, 2012, CLARION STOCKHOLM Förslag till ändringar i Tävlingsbestämmelserna Förslag 1

Läs mer

SAFF:s regler för sjumannafotboll

SAFF:s regler för sjumannafotboll Inledning A. Spelregler 1. Reglerna nedan ersätter delar av de för året i Sverige gällande IFAF regler, samt SAFF:s tävlingsbestämmelser. 2. Om det uppstår en konflikt mellan dessa regler och regelboken

Läs mer

BOHUSLÄN/DALS ISHOCKEYFÖRBUNDS SERIEBESTÄMMELSER SÄSONGEN 13-14

BOHUSLÄN/DALS ISHOCKEYFÖRBUNDS SERIEBESTÄMMELSER SÄSONGEN 13-14 Tävlingsverksamheten i distriktet. BOHUSLÄN/DALS ISHOCKEYFÖRBUNDS Nedanstående seriebestämmelser (SB 2013/2014) som fastställts av Bohuslän/Dals Ishockeyförbunds styrelse den 29 maj 2013, och träder i

Läs mer

Regler Kristianstad Fotbollsallians

Regler Kristianstad Fotbollsallians Turneringen spelas i enlighet med Svenska FF:s tävlings- och representationsbestämmelser (TB/RB), Skånes FF:s tävlingsbestämmelser (TB) samt Spelregler för Futsal. TÄVLINGSKLASSER: Turneringen inbjuder

Läs mer

Spelplanen. Spelregler

Spelplanen. Spelregler Ungdomsdomare sjumannafotboll 2016 Innehåll: Spelplanen Spelregler Rekommendationer 5-manna fotboll Speltider Påminnelser inför 2016 Matchvärdar Spelarförteckning Praktiska moment Frågor att diskutera

Läs mer

Volkswagen Junior Masters

Volkswagen Junior Masters Världsomspännande fotbollsturnering för pojkar mellan 10-12 år. Nationell final med kvalificering till världsturneringen som avgörs i samband med Europamästerskapen i fotboll 2012 som hålls i Polen. Senast

Läs mer

Observera att denna sammanfattning ej ersätter tävlings-eller representationsbestämmelser utan ska ses som en hjälp.

Observera att denna sammanfattning ej ersätter tävlings-eller representationsbestämmelser utan ska ses som en hjälp. Lagledarhandbok Lagledarhandbok Detta häfte är tänkt som ett stöd för dig i din roll som lagledare eller coach för ett ungdomslag i basket. Texten är förenklade utdrag ur tävlingsbestämmelser, representationsbestämmelser

Läs mer

Fotboll - herrr. matcher: Tränings/övriga MATCHTYP. Tävlingsmatcher: träningsmatcher/ /övriga. Tävlingskategori. Domare D AD 2250kr 1350kr.

Fotboll - herrr. matcher: Tränings/övriga MATCHTYP. Tävlingsmatcher: träningsmatcher/ /övriga. Tävlingskategori. Domare D AD 2250kr 1350kr. Matcharvoden för spelåret 2016 (1 januari-31dec). För Futsal och Hallvärmländskan gäller ersättningen från och med 1/4 2015 till och med 31/33 2016. MATCHTYP Det finns två typer av matcher, Tävlingsmatcher

Läs mer

Spelas i serieform med resultat, tabell, poängberäkning och poängliga.

Spelas i serieform med resultat, tabell, poängberäkning och poängliga. Förtydligande seriedirektiv för junior, barn- och ungdomstävlingar - 2016/2017 16-21 år Svart nivå, 12-16 år Röd nivå, 9-12 år Blå nivå, 6-9 år Grön nivå Enligt bilaga 1 i Smålands IBF:s Lokala förutsättningar

Läs mer

Dags att börja tävla?

Dags att börja tävla? Dags att börja tävla? Det är både roligt och nyttigt att tävla i tennis, man lär känna jämnåriga från andra klubbar och får chansen att spela mot andra än de man vanligtvis tränar med. Hur gör man om man

Läs mer

1 Planerade utbildningar. 2011-10-15 16 Härnösand Sista anmälningsdatum passerat. 2011-10-22 23 Skövde Sista anmälningsdatum 9/10.

1 Planerade utbildningar. 2011-10-15 16 Härnösand Sista anmälningsdatum passerat. 2011-10-22 23 Skövde Sista anmälningsdatum 9/10. Svenska Cykelförbundets Utbildningskommitté 1 (7) Tidpunkt: 2010-10-08 kl. 10 00 2010-10-09 15 00 Plats: Scandic Väst Gävle Närvarande: Ulf Näslund Bo Lövstrand (Endast två av kommitténs fyra ledamöter

Läs mer

Norrbottens Innebandyförbund

Norrbottens Innebandyförbund Sidan 1 (5) Sidan 2 (5) Domararvode seriespel, SDM, JDM, UDM och träningsmatcher under seriespelet pågående: Serie Domare Arvode/domare Tid Effektiv tid Div 2 damer 2 Distriktsdomare 650 kr 3x20, 10 min

Läs mer

5-mannafotboll utomhus

5-mannafotboll utomhus REGLER 5-mannafotboll utomhus Anpassade regler för 5-mannafotboll utomhus i Värmland. 5-mannafotboll 8-9 år 2013-02-22 5-manna utomhus skall lära våra barn att spela fotboll på ett lekfullt sätt med mycket

Läs mer

Tävlingsbestämmelser för Hyundai Cup Dam 2016 Kval till Svenska Cupen 2017/18

Tävlingsbestämmelser för Hyundai Cup Dam 2016 Kval till Svenska Cupen 2017/18 Tävlingsbestämmelser för Hyundai Cup Dam 2016 Kval till Svenska Cupen 2017/18 KAPITEL I ADMINISTRATION 1. T ä v l i n g s s t y r e l s e Smålands Fotbollförbund (SmFF) administrerar turneringen. SmFF:s

Läs mer

Barn- och Ungdomsfotboll. i Gästrikland

Barn- och Ungdomsfotboll. i Gästrikland Barn- och Ungdomsfotboll i Gästrikland Kompletterande regler och information 2016 Version 1-1 - Innehållsförteckning SIDA 1 ÅLDERSKLASSER SPELFORMER 3 2 DIVISIONSINDELADE SERIER MED UTÖKAD ÅLDERSINDELNING

Läs mer

5-mannafotboll. Ett studiematerial om regler för 5-mannafotboll för 8-9 åringar i Värmland.

5-mannafotboll. Ett studiematerial om regler för 5-mannafotboll för 8-9 åringar i Värmland. 5-mannafotboll Ett studiematerial om regler för 5-mannafotboll för 8-9 åringar i Värmland. 5-manna skall lära våra barn att spela fotboll på ett lekfullt sätt med mycket bollkontakt. Detta skall genomsyra

Läs mer

Futsal (generella regler i korthet) 2014/2015

Futsal (generella regler i korthet) 2014/2015 Spelplanen Som spelplan gäller handbollens begränsningslinjer och mål. Straffpunkten är 6 m från mållinjen. (På handbollens heldragna linje). Yttre straffpunkten är 10 m från mållinjen. (1m utanför handbollens

Läs mer

Norrbottens Fotbollförbund

Norrbottens Fotbollförbund Norrbottens Fotbollförbund INBJUDAN TILL NORRBOTTENS FOTBOLLFÖRBUNDS 11-MANNA OCH 9-MANNA SERIER FÖR POJKAR & FLICKOR 2016 ANMÄLAN: Sker i FOGIS föreningsinloggningen samt på bifogad anmälningstalong som

Läs mer

Innebandy 2014/ 2015 2014/2015. Tävlingsbestämmelser. Regler. Korpen Linköping

Innebandy 2014/ 2015 2014/2015. Tävlingsbestämmelser. Regler. Korpen Linköping 2014/2015 Innebandy 2014/ 2015 Tävlingsbestämmelser Regler Tävlingsbestämmelser Speltid 2 * 16 minuter (gäller samtliga serier) Laguppställning Laguppställning SKA fyllas i och lämnas till domaren innan

Läs mer

Förändringar i regelverket FC_LK_K1 gjorda 2012-01

Förändringar i regelverket FC_LK_K1 gjorda 2012-01 Förändringar i regelverket FC_LK_K1 gjorda 2012-01 REGEL 2, SKYDD & UTRUSTNING Specifikationer. Handskarna skall vara av tävlingstyp. Vikten för handskarna skall vara 10 oz och handskarna måste vara rena

Läs mer

Presentation av RIG-eleverna i årskurs 3

Presentation av RIG-eleverna i årskurs 3 Solna, februari 2011 Presentation av RIG-eleverna i årskurs 3 På Riksinnebandygymnasiet i Umeå studerar ett 30-tal elever samtidigt som de satsar fullt på sin idrott. För att komma in krävs bl.a. färdighetstalang,

Läs mer

IF LÖDDE MODELLEN Den gula tråden

IF LÖDDE MODELLEN Den gula tråden IF LÖDDE MODELLEN Den gula tråden IF Lödde skall verka för att ledare och spelare skall utveckla en stark känsla för föreningen, det som man i dagligt tal kallar klubbkänsla. Detta innebär att man skall

Läs mer

Spel- och startgaranti för en sund barn- och ungdomsfotboll

Spel- och startgaranti för en sund barn- och ungdomsfotboll Spel- och startgaranti för en sund barn- och ungdomsfotboll Bilaga 1 För att följa fotbollens riktlinjer och ledstjärnor, leva upp till den värdegrund som präglar barn och ungdomsidrott samt på bästa sätt

Läs mer

Verksamhetsmanual Hörnefors IF Fotboll

Verksamhetsmanual Hörnefors IF Fotboll Verksamhetsmanual Hörnefors IF Fotboll 2 Verksamhetsprinciper... 3 Lagstruktur HIF fotboll... 4 Organisation runt barnidrotts- och ungdomslagen... 5 Tränare... 5 Lagledare... 5 Föräldragrupp... 5 Ekonomi...

Läs mer

Om man bara tittar på de praktiska delarna av fotbollen så kan man dela upp fotbollen i två delar - det individuella spelet och lagspelet.

Om man bara tittar på de praktiska delarna av fotbollen så kan man dela upp fotbollen i två delar - det individuella spelet och lagspelet. I säsongen 2011 kommer vi att spela i både division P13 DIV 4 och P13 DIV 5 i S:t Eriks Cupen. Vi har kommit fram till att det är bäst för er fotbollsutveckling att spela divisioner under den högsta. Anledningen

Läs mer

Ekonomiska bestämmelser 2010

Ekonomiska bestämmelser 2010 Ekonomiska bestämmelser 2010 Skånes Volleybollförbund - Ekonomiska bestämmelser. 1 Medlemsavgifter Årsavgiften beslutas av Skånes Volleybollförbunds årsmöte. År 2010 och 2011 är avgiften 1 000,- per aktiv

Läs mer

Den Blå tråden. Annebergs IF

Den Blå tråden. Annebergs IF 2013 DenBlåtråden AnnebergsIF DenBlåtrådenskallvareenhjälpochvägledningförledare,spelareoch föräldrarihurlageniannebergsifspelarfotboll. DenBlåtrådenförAnnebergsIF 2013 Innehåll Vårmålsättning...3 Grundstenarförattuppnåmålsättningen...3

Läs mer

Solowheel. Namn: Jesper Edqvist. Klass: TE14A. Datum: 2015-03-09

Solowheel. Namn: Jesper Edqvist. Klass: TE14A. Datum: 2015-03-09 Solowheel Namn: Jesper Edqvist Klass: TE14A Datum: 2015-03-09 Abstract We got an assignment that we should do an essay about something we wanted to dig deeper into. In my case I dug deeper into what a

Läs mer

Ålder 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16. Spelform 3-manna 5-manna 7-manna 7-manna 9-manna 11-manna Matchtid 2*12 2*20 2*20 2*25 2*25 2*30 2*30 2*35 2*40

Ålder 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16. Spelform 3-manna 5-manna 7-manna 7-manna 9-manna 11-manna Matchtid 2*12 2*20 2*20 2*25 2*25 2*30 2*30 2*35 2*40 BILAGA B - VÅR SPELARUTBILDNING - Från knatte till senior Ängby IF fotbolls och innebandyutbildning består av flera steg varav det sista innebär junior- och seniorspel. FOTBOLL INNEBANDY - KNATTE 6-9 ÅR

Läs mer

Officiella regler! Detta är en översättning av de engelska reglerna som alltid är det som gäller!

Officiella regler! Detta är en översättning av de engelska reglerna som alltid är det som gäller! Officiella regler! Detta är en översättning av de engelska reglerna som alltid är det som gäller! 1. Regler Europeiska Youth Academy Football League spelas i enlighet med tillämpliga delar av FIFA: s regler.

Läs mer

Svenska Hästskokastarförbundets. Regelbok. Gäller från 2016-05-10

Svenska Hästskokastarförbundets. Regelbok. Gäller från 2016-05-10 Svenska Hästskokastarförbundets Regelbok Gäller från 2016-05-10 Nedan ges en komplett genomgång av de regler, som gäller för Svenska Hästskokastarförbundets Banhästskokastning. Reviderades 10/5 2016 1

Läs mer

Förslagsvis kan vi på den gröna nivån ligga kvar med nuvarande Knatteligakoncept med sammandrag arrangerade av våra lokala föreningar

Förslagsvis kan vi på den gröna nivån ligga kvar med nuvarande Knatteligakoncept med sammandrag arrangerade av våra lokala föreningar Modell 1 Det som vi hädanefter kommer att hänvisa till som modell 1 är att baserat på större åldersgrupperingar göra seriesystemets sammansättningar, föredragsvis med samma färg- och åldersstreck som SIU

Läs mer

FÖRENINGSCERTIFIKAT CERTIFIKAT

FÖRENINGSCERTIFIKAT CERTIFIKAT FÖRENINGSCERTIFIKAT Stockholms Fotbollförbund följer Svenska Fotbollförbundets långsiktiga arbete för att tillsammans med sina medlemsföreningar utveckla Stockholms ungdomsfotboll. Riktlinjer och ledstjärnor

Läs mer

Kapitel 4 - Representation

Kapitel 4 - Representation Fastställt av SvFF:s extra Representantskap 2004-03-26, att gälla fr.o.m. 15 november 2004. Kapitel 4 - Representation Allmänna bestämmelser 1 Spelår, licensår och registrering 1.1 Spelår/speltermin Spelåret

Läs mer

Barn- och ungdomsfotboll i Västergötland Så spelar vi 9-mannafotboll

Barn- och ungdomsfotboll i Västergötland Så spelar vi 9-mannafotboll Barn- och ungdomsfotboll i Västergötland Så spelar vi 9-mannafotboll Västgötafotbollen fotboll för alla VFF 2016 utgåva 1 Sida 1 Lagom stor plan Lagom många spelare Bättre och mer utvecklande spel Spela,

Läs mer

Välkommen till AFG. BBK:s ungdomsverksamhet skall skapa förutsättningar för alla att vara med och utvecklas till så bra fotbollsspelare som möjligt.

Välkommen till AFG. BBK:s ungdomsverksamhet skall skapa förutsättningar för alla att vara med och utvecklas till så bra fotbollsspelare som möjligt. Välkommen till AFG Bagarmossenmodellen BBK:s ungdomsverksamhet skall skapa förutsättningar för alla att vara med och utvecklas till så bra fotbollsspelare som möjligt. Fysisk utveckling BBK:s ungdomsverksamhet

Läs mer

Säsongsinformation, 2015-2016, Öjebyns IBF pojkar -05

Säsongsinformation, 2015-2016, Öjebyns IBF pojkar -05 Säsongsinformation, 2015-2016, Öjebyns IBF pojkar -05 Träningar Träningstider Följande fasta träningstid har vi fått säsongen 2015-2016 Måndagar 18:30-19:30 Björklunda A-hall (ombytta 18:15 i omklädningsrum)

Läs mer

Analys strukturförändringar damernas SSL och division 1 (allsvenskan)

Analys strukturförändringar damernas SSL och division 1 (allsvenskan) Analys strukturförändringar damernas SSL och division 1 (allsvenskan) Förbundsstyrelsens uppdrag är att ta beslut som är så bra som möjligt för helheten inom Svensk Innebandy. Det inkluderar även beslut

Läs mer

Västmanlands Innebandyförbund Lokala förutsättningar

Västmanlands Innebandyförbund Lokala förutsättningar Västmanlands Innebandyförbund Lokala förutsättningar 1:a utgåvan Gäller från 1 juli 2014 Kapitel 1 Förening 4 a) Anmälningsavgifter Administrerings avgiften uppkommer till 3000:- per förening och säsong.

Läs mer

PROTOKOLL FÖRT VID FÖRBUNDSSTYRELSENS STYRELSEMÖTE I SVENSKA AMERIKANSK FOTBOLLFÖRBUNDET DEN 3-4 DECEMBER, 2011 KANSLIET, SOLNA

PROTOKOLL FÖRT VID FÖRBUNDSSTYRELSENS STYRELSEMÖTE I SVENSKA AMERIKANSK FOTBOLLFÖRBUNDET DEN 3-4 DECEMBER, 2011 KANSLIET, SOLNA PROTOKOLL FÖRT VID FÖRBUNDSSTYRELSENS STYRELSEMÖTE I SVENSKA AMERIKANSK FOTBOLLFÖRBUNDET DEN 3-4 DECEMBER, 2011 KANSLIET, SOLNA Närvarande: Tommy Wiking (TW), Mikael Roos (MR), Pillan Plass (PP), Pontus

Läs mer

Minibasketboll är ett spel baserat på basketboll för pojkar och flickor som är 12 år eller yngre.

Minibasketboll är ett spel baserat på basketboll för pojkar och flickor som är 12 år eller yngre. MINIBASKETREGLER REGEL 1 - MATCHEN 1. Minibasketboll Minibasketboll är ett spel baserat på basketboll för pojkar och flickor som är 12 år eller yngre. Vid tävlingsdeltagande avses ålder då tävlingen påbörjas

Läs mer

Turnering Info 2016-2017

Turnering Info 2016-2017 Turnering Info 2016-2017 Vem kan delta? Alla klubbar som är medlemmar i sina FIFA anslutna nationella förbund, är välkomna att delta i European Youth Academy Football League. I länder där fotboll drivs

Läs mer

SERIEINBJUDAN 2011/2012

SERIEINBJUDAN 2011/2012 1 SERIEINBJUDAN 2011/2012 INFORMATION OM SERIERNA Vi vill med detta dokument ge er information så att ni ska kunna fundera över hur ni ska anmäla era lag till serierna nästkommande säsong. Ta del av detta

Läs mer

Inledning. I alla övningar utgår vi ifrån Arbetsmodellen: VAD ska tränas VARFÖR ska det tränas HUR ska det tränas ÖVA organisation och anvisningar

Inledning. I alla övningar utgår vi ifrån Arbetsmodellen: VAD ska tränas VARFÖR ska det tränas HUR ska det tränas ÖVA organisation och anvisningar ÖVNINGSBANK Inledning Att vara ledare i fotboll är en ynnest, men man har också ett stort ansvar. Ett ansvar att ta vara på den tiden man har tillsammans med sina spelare och faktiskt lära dem fotboll.

Läs mer

FC Rosengårds fotbollspolicy. Information till föräldrar

FC Rosengårds fotbollspolicy. Information till föräldrar FC Rosengårds fotbollspolicy Information till föräldrar Den bästa fotbollsutbildningen Vi på FC Rosengård är glada att välkomna dig och ditt barn till klubben. Vår målsättning är att ge ditt barn den bästa

Läs mer

Minnesanteckningar från RG Tävlingsforum 26-27 januari 2008

Minnesanteckningar från RG Tävlingsforum 26-27 januari 2008 Minnesanteckningar från RG Tävlingsforum 26-27 januari 2008 Diskussion: Föreningar som ej har RG hur får vi de intresserade av att bli RGföreningar? Lägga ut på RG:s hemsida att vi har våra RG-längor som

Läs mer

SPELSYSTEM 11-manna 4-2:3-1

SPELSYSTEM 11-manna 4-2:3-1 SPELSYSTEM 11-manna 4-2:3-1 Göteborgs Fotbollförbund har en spelarutbildningsplan där det bl.a. ingår att en spelare bör känna till och behärska olika spelsystem med tillhörande utgångspositioner, anfalls-

Läs mer

Fotbollskolan barn födda 2002 Våren 2009

Fotbollskolan barn födda 2002 Våren 2009 2009-04-05 Sida 1 av 5 Välkommen till fotbollskolan Fotboll är en meningsfull sysselsättning året runt. För att få ett friskare och roligare liv och inte minst - för att lära sig samarbeta. Drivkraften

Läs mer

Ledare - ska gå "Grönt Kort" kurs (gäller tre år), lämna in begränsat belastningsregister (se plan för tryggare

Ledare - ska gå Grönt Kort kurs (gäller tre år), lämna in begränsat belastningsregister (se plan för tryggare IF Leikin All verksamhet i IF Leikin utgår från Halmstad Arena IP, där vi är ensamma med hela vår verksamhet därifrån. Ålder för ålder: Barnfotboll 4-5 år Fotbollsskola, träning med mycket lek och rekrytera

Läs mer

Svenska Bågskytteförbundet. Tävlingslicens. Manual för praktik och teori

Svenska Bågskytteförbundet. Tävlingslicens. Manual för praktik och teori 031117 Svenska Bågskytteförbundet Tävlingslicens Manual för praktik och teori Tävlingslicens Manual Innehåll Välkommen till en sport med anor 3 Tävlingslicens D Praktiska prov 3 Teoretiska prov 3 Giltighetstid

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2010. [Gävle Dala BDF] Verksamhet, utbildning, tävling, ekonomi m.m. Styrelsen 2011-03-27

Verksamhetsberättelse 2010. [Gävle Dala BDF] Verksamhet, utbildning, tävling, ekonomi m.m. Styrelsen 2011-03-27 Verksamhetsberättelse 2010 [Gävle Dala BDF] Verksamhet, utbildning, tävling, ekonomi m.m. Styrelsen 2011-03-27 Årsmöte Gävle- Dala BDF Datum: 2010-03-27 Tid: 12.00 16.30 Plats: Rektorsgatan 4, Gävle DAGORDNING.

Läs mer

Gemensamma bestämmelser för serier 2014 Uppdaterade 21/10 2013

Gemensamma bestämmelser för serier 2014 Uppdaterade 21/10 2013 Gemensamma bestämmelser för serier 2014 Uppdaterade 21/10 2013 A. Gemensamma bestämmelser B. Grenspecifika hoppserier C. Grenspecifika dressyrserier A. 1. Deltagare Alla klubbar inom Smålands Ridsportförbund

Läs mer

General Rules Of Pocket Billiards

General Rules Of Pocket Billiards General Rules Of Pocket Billiards Nedanstående regler är antagna av SBF den 20:e juni 1999 3. ALLMÄNNA POOL BILJARD REGLER Dessa Allmänna Pool Biljardregler gäller alla pooldiscipliner, om inte annat anges

Läs mer

Gemensamma bestämmelser för serier 2013 Uppdaterade 3/10 2012

Gemensamma bestämmelser för serier 2013 Uppdaterade 3/10 2012 Gemensamma bestämmelser för serier 2013 Uppdaterade 3/10 2012 A. Gemensamma bestämmelser B. Grenspecifika hoppserier C. Grenspecifika dressyrserier A. 1. Deltagare Alla klubbar inom Smålands Ridsportförbund

Läs mer

Missade du en runda eller tappade anslutningen? Ingen fara, vi väljer grundalternativet åt dig så att du kan fortsätta spela.

Missade du en runda eller tappade anslutningen? Ingen fara, vi väljer grundalternativet åt dig så att du kan fortsätta spela. Översikt BetUP är en tävlingsform som utspelar sig i rundor under ett pågående idrottsevenemang. Deltagande spelare i "spelet" tävlar mot varandra om prispengar som skjuts till från en prispott. Varje

Läs mer

Så spelar vi 5-mannafotboll 2015

Så spelar vi 5-mannafotboll 2015 Så spelar vi 5-mannafotboll 2015 1 Bättre förutsättningar Jämnare matcher Roligare och bättre spel Alla skall få vara med Fr.o.m. 2012 så spelas all 5-manna fotboll utomhus och inomhus endast av 8-9 åringar

Läs mer

Så spelar vi 3-mannafotboll 2015

Så spelar vi 3-mannafotboll 2015 Så spelar vi 3-mannafotboll 2015 1 Möjligheter till fler planer Flera får spela mer Roligare med mer bollkontakt och högre aktivitet 3-manna utomhus och inomhus lär våra barn att spela fotboll på ett lekfullt

Läs mer

TÄVLINGSKONFERENS 15/11 2014

TÄVLINGSKONFERENS 15/11 2014 TÄVLINGSKONFERENS 15/11 2014 PRESENTATION, PROGRAM OCHINLEDNING PRESENTATION Pierre Oksanen, Tävlingskommittén Hasse Pettersson, Juniorkommittén PROGRAM 09.00 Inledning 09.15 Återblick från säsongen/statistik

Läs mer

Hej. Niklas heter jag, och detta är min oberoendeförklaring från Scientologikyrkan.

Hej. Niklas heter jag, och detta är min oberoendeförklaring från Scientologikyrkan. Hej Niklas heter jag, och detta är min oberoendeförklaring från Scientologikyrkan. Jag vill först säga att det är över 12 år sedan jag lämnade kyrkan. Vissa detaljer minns jag inte exakt, men då nämner

Läs mer

Välkommen som förälder till barn i Lerums Tennisklubb

Välkommen som förälder till barn i Lerums Tennisklubb Välkommen som förälder till barn i Lerums Tennisklubb Vi tycker det är roligt att ditt barn valt att spela tennis i Lerums Tennisklubb. Något som förhoppningsvis kommer att pågå under många år framöver.

Läs mer

Varmt välkomna till SK Ägirs baby- och minisim på Sollidenbadet!

Varmt välkomna till SK Ägirs baby- och minisim på Sollidenbadet! Varmt välkomna till SK Ägirs baby- och minisim på Sollidenbadet! Adress: Sollidenvägen 64A (Skulle entrén och/eller korridoren vara låsta är koden för att komma in 1719). När ni kommer in genom huvudentrén

Läs mer

SPELSYSTEM 11-manna 4-3-3

SPELSYSTEM 11-manna 4-3-3 SPELSYSTEM 11-manna 4-3-3 Spelarlyftet har en spelarutbildningsplan där det bl.a. ingår att en spelare bör känna till och behärska olika spelsystem med tillhörande utgångspositioner, anfalls- och försvarsmetoder

Läs mer

RÖD tennis tävling&lek

RÖD tennis tävling&lek Familjetennis Barn 5 år och yngre: HT (14 veckor) 1 tillfälle/vecka 695kr VT(14 veckor) 1 tillfälle/vecka 695kr Man spelar 1 tillfälle i veckan. Tisdagar 17:15-18:00. Föräldrar ska komma ombytta med tennisskor

Läs mer

Inbjudan och anmälan till Stockholm Hockey Cup

Inbjudan och anmälan till Stockholm Hockey Cup Inbjudan och anmälan till Stockholm Hockey Cup Pojkar Säsongen 2014 2015 U16 A1-1999 Enkelserie i division 1, dubbelserier i division 2 och 3. U15 A2-2000 Enkelserie i division 1, dubbelserier i division

Läs mer

LUFFARSCHACKETS GRUNDER

LUFFARSCHACKETS GRUNDER LUFFARSCHACKETS GRUNDER Många har frågat mig: Kan man träna luffarschack? Jodå, svarar jag. Det går alldeles utmärkt och det ger bevisligen resultat. Men lika väl som man inte blir fotbollsproffs efter

Läs mer

SPELSYSTEM EIF P02, 11 vs 11

SPELSYSTEM EIF P02, 11 vs 11 SPELSYSTEM EIF P02, 11 vs 11 UTGÅNGSPOSITIONER 4-1:2-3 dvs en fyrbackslinje med alternerande innerbackar, ett mittfält bestående av två mer offensiva spelare och en lite mer defensiv spelare (balansspelare)

Läs mer

TILLÄGGSBESTÄMMELSER TILL. 5-MANNAREGLER (Fivé a side)

TILLÄGGSBESTÄMMELSER TILL. 5-MANNAREGLER (Fivé a side) TILLÄGGSBESTÄMMELSER TILL 5-MANNAREGLER (Fivé a side) INOMHUS 2011/2012 ATT TÄNKA PÅ Här följer de regler och tävlingsbestämmelser för 5-manna (Fivé a side) inomhus som gäller för inomhustävlingar som

Läs mer

Tävlingsreglemente för SM i kendo. Senast reviderade 2012-12-16

Tävlingsreglemente för SM i kendo. Senast reviderade 2012-12-16 Tävlingsreglemente för SM i kendo Senast reviderade 2012-12-16 Förord Följande regler gäller svenska mästerskap (SM) i kendo. Reglementets syfte är att klargöra för arrangören, tävlande och domarna reglerna

Läs mer

Utbildning Club 55 2014 Frågor & svar

Utbildning Club 55 2014 Frågor & svar Utbildning Club 55 2014 Frågor & svar Fråga 1 2014-05-05 En spelare som slår ut från tee gör en luftmiss. Han trycker ned peggen en centimeter, placerar bollen på den och slår iväg bollen. Han hålar den

Läs mer

Norrbottens Innebandyförbund

Norrbottens Innebandyförbund Sidan 1 (5) Sidan 2 (5) Domararvode seriespel, SDM, JDM, UDM och träningsmatcher: Serie Domare Arvode/domare Speltid Effektiv tid Div 2 Herrar 2 Distriktsdomare 670 kr 3x20, 10 min paus Hela matchen +

Läs mer

Varför finns Ishockeyn vill?

Varför finns Ishockeyn vill? Ishockeyn Vill 2 Varför finns Ishockeyn vill? Det är viktigt att vi alla inom svensk ishockey kontinuerligt reflekterar och tydliggör de visioner och mål vi har satt upp för både oss själva och utomstående.

Läs mer

Fotbollsskolan. skott.indd 1 07-06-05 16.17.58

Fotbollsskolan. skott.indd 1 07-06-05 16.17.58 Fotbollsskolan skott.indd 1 07-06-05 16.17.58 Välkommen till fotbollsskolan! Fotboll är en meningsfull sysselsättning året runt. För att få ett friskare och roligare liv och inte minst - för att lära sig

Läs mer

Riktlinjer Barn - Ungdom

Riktlinjer Barn - Ungdom Barnfotboll 6 9 år Översikt träning Teknik: Anfallsspel: Försvarsspel: Fys.träning: 3 veckors perioder med samma tema. 3 veckor med samma tema. Innehåll se riktlinjer åldrar. Inget försvarsspel tränas.

Läs mer

Protokoll MOTOCROSSEKTION Nr 3 2004

Protokoll MOTOCROSSEKTION Nr 3 2004 Protokoll MOTOCROSSEKTION Nr 3 2004 Datum: 9 april 2004 Plats: Hotell Åhusstrand Tid: 09.00 15.00 Deltagare: Margareta Lindfors Ordförande Håkan Svensson Peter Johansson Peter Isgren Handläggare Elitseriekommittén

Läs mer

Blå tråden är framtagen för att.

Blå tråden är framtagen för att. BLÅ TRÅDEN Uppdatering 2014-15 Blå tråden är framtagen för att. Ha en gemensam plattform att arbeta efter. Man får kontinuitet i verksamheten. Man får ett större samarbete mellan lagen och föreningen En

Läs mer