Trönningeledarguidesmodell

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Trönningeledarguidesmodell"

Transkript

1 Trönningeledarguidesmodell Välkommen till Trönninge IF! Trönninge IF startade 1921, För åldrarna 5-7 år erbjuder vi internfotboll med bollek för de allra yngsta. Vi har Dam och Herrlag, flicklag i åldersgrupperna F8-F14, samt pojklag i åldersgrupper från P8 till P16. Vi har förmånen att äga vår egen hemmaarena Tuvasvallen, där vi naturligtvis bedriver vår utomhusverksamhet från april till oktober. På Bosön i Laxvik har vi även tillgång till grusplaner. Inomhusträningen på vintern bedrivs företrädesvis i Trönninge-, Eldsberga- samt Kombihallen på Sannarp. Våra största arrangemang är: Ø Trönninge-cupen då omkring hundra ungdomslag deltar under en helg i juli. Ø Trönningedagen som äger rum i augusti. Läs gärna mer på vår hemsida Trönninge IF:s Målsättning Vårt övergripande mål är att bedriva en verksamhet som bidrar till en meningsfull fritid för bygdens innevånare. Trönninge IF skall vidare verka för en och arbeta för en drogfri miljö. Föreningen skall organiseras enligt demokratiska principer, varvid individuellt inflytande och ansvarstagande eftersträvas i gemensamma angelägenheter. Vi skall alltid ha en trygg men utmanande miljö för inlärning och utveckling. Trönninge IF är en förening som har som mål med sin ungdomsverksamhet att fostra framtidens fotbollsspelare, ledare och medmänniskor. Vår strävan är att nå så högt som möjligt i seriesystemet. Grunden för verksamheten bygger på att utbilda och fostra så många egna produkter som möjligt. Erbjuda talanger mer träning som uppmuntran och för att kunna utvecklas bättre. Trönninge IF hälsar dig som ledare, förälder eller ungdomsspelare välkommen till vår ungdomssektion.

2 TIF-ledarguidesmodell TIF-ledarguidemodell är riktlinjer för ledare, spelare och föräldrar. TIF- ledarguidemodell är också utbildningsplan för spelare och ledare. TIF- ledarguidemodell syftar till att ge en enkel information om Trönninge IF och vad vi står för. TIF- ledarguidemodell på papper delas ut till varje ny ungdomsspelare TIF- ledarguidemodell finns på vår hemsida på Internet. TIF- ledarguidemodell utvärderas och revideras varje vinter av föreningens ungdomsledare. ALKOHOL OCH DROGER Trönninge IF (TIF) skall arbeta aktivt mot bruket av droger och värna om en trygg barn- och ungdomsverksamhet fri från droger. Syfte Med drogpolicyn vill TIF bidra till en senareläggning av alkoholdebuten och försöka medverka till att konsumtionen av droger minskar. Innebörd Inga alkoholdrycker eller andra droger skall förekomma bland ledare eller aktiva i samband med verksamhet för barn och ungdomar i TIF, exempelvis vid träningsläger och tävlingar. Doping får inte förekomma i någon form inom TIF. Alkoholförbud i TIFs lokaler i samband med ordinarie verksamhet, exempelvis vid träning, träningsläger och tävlingar. All verksamhet inomhus bedrivs i rökfria miljöer. Handlingsplan Policyn skall vara ett stödmaterial till styrelsen samt ledare i att arbeta mot droger samt göras känd för alla medlemmar. Styrelsen är ansvarig för uppföljning och revidering av policyn. Styrelsen skall tillhandahålla aktuell information om utbildningsmaterial i samverkan med SISU idrottsutbildarna. Informationen skall också finnas på hemsidan. Styrelsen skall tillse att det i alla utbildningar om det sociala ledarskapet ingår delar mot droger.

3 INTEGRATION OCH JÄMSTÄLLDHET Trönninge IF (TIF) välkomnar alla att bli medlemmar oavsett nationalitet, religion, kön, sexuell läggning etc. Syfte TIF vill vara ett föredöme gällande integration och jämställdhet och därmed motverka rasism, trakasserier, kränkningar och könsdiskriminering. Innebörd Nolltolerans i TIF:s verksamhet mot rasism, trakasserier, kränkningar och könsdiskriminering. TIF ska alltid verka för att värva medlemmar oberoende av nationalitet, religion, kön, sexuell läggning etc. Handlingsplan Policyn skall vara ett stödmaterial till styrelsen samt ledare i att arbeta för integration och jämställdhet samt göras känd för alla medlemmar. Styrelsen är ansvarig för uppföljning och revidering av policyn. Styrelsen skall tillhandahålla aktuell information om utbildningsmaterial i samverkan med SISU idrottsutbildarna. Informationen skall också finnas på hemsidan. Styrelsen skall tillse att det i alla utbildningar om det sociala ledarskapet ingår delar för integration och jämställdhet.

4 Riktlinjer ledare Som ledare i TIF ges du möjlighet till personlig utveckling samt till möjligheten att hjälpa våra ungdomar till ett livslångt intresse d.v.s. fotboll. För att ha möjlighet att till fullo utföra detta, är det ett starkt önskemål att du (kostnadsfritt) deltar i de ledarutbildningar som finns i olika steg för respektive åldersgrupp. Du kommer att vara en bra förebild för våra ungdomar genom att på ett positivt, engagerat och förtroendeingivande sätt genomföra såväl träningar, matcher och andra arrangemang som föreningen anordnar. Trönninge IF vill att ansvarig tränare för respektive ålder/lag har följande utbildning: Upp till 9 års ålder Avspark års ålder Avspark års ålder Bas års ålder Bas 2 Övriga ledare för lagen bör ha deltagit i minst Avspark för fotbollsledare. Tränarna/ledarna skall värna för en positiv anda så att alla ungdomar trivs verka för att efter bästa förmåga tillgodose den enskilda spelarens utveckling. arbeta för att skapa en bra kontakt med såväl föräldrar, motståndare som domare. genomföra föräldramöte inför utesäsongen där information om årets planering delges. TIFmodellen skall presenteras och då framförallt föreningens förhoppningar/förväntningar på föräldrarna samt rutiner mm. vid träning och matcher. utföra enkla utvecklingssamtal med spelarna fr.o.m. 10 års ålder. Ansvara för en lagkassa, där intäkter från kioskarbete, lottförsäljning m m kan användas till trivselaktiviteter för laget. Till lagkassan överförs varje höst ersättning för kioskarbete samt bidrag till säsongs- avslutning samt inköp av träningspriser medverka på ledarmöten (minst en ledare från varje lag). helst delta i den utbildning som anordnas av föreningen eller Hallands Fotbollsförbund enligt den önskan som föreningen har enligt ovan. verka för att få till stånd ett årligt träningsläger fr.o.m. 10 års ålder. följa TIF-modellen i sin helhet. planera in ett träningsuppehåll på minst två veckor i juli. sätta individuell utveckling före det enskilda lagets resultat, Spelaren i centrum. verka för att spelare som, för sin egen utvecklings skull, behöver och vill testa på tuffare motstånd skall efter samråd mellan tränarna och föräldrarna ges möjlighet att tillfälligt spela eller träna med äldre åldersgrupper. aldrig använda någon form av alkoholhaltiga drycker eller tobak i idrottssammanhang. arbeta metodiskt och långsiktigt vid dina träningstillfällen samt följa utbildningsstegen. alltid använda föreningens utrustning vid all tränings- och tävlingsverksamhet. ta ansvar för ordning i lokaler och på planer där vi bedriver vår verksamhet. undvika att bli felsökare. använda ett vårdat språk använda av föreningen erhållna föreningskläder i samband med träning och match. avsägning av uppdrag meddelas senast den 31 oktober. ledare i yngsta ålderskullen fungerar som mentor för de som kommer upp från interna och informerar om vilka rutiner som finns.

5 Riktlinjer förälder Som förälder kan du påverka både hur dina egna och andras barn upplever idrottandet. I bästa fall agerar du på ett sätt som ökar barnens självförtroende och trivsel. Du som förälder är en viktig länk till att få ditt barn att utvecklas som fotbollspelare. Genom ditt stöd och din medverkan kan vi hjälpas åt att få gemenskap, sammanhållning, kamratanda och en positiv syn på våra medmänniskor. Vi hoppas/förväntar oss att du/ni som föräldrar Ø har en positiv inställning till ert barns aktivitet och prestation. Ø hejar på laget, men låt barnen själv ta sina egna beslut på planen. Ø inte kommenterar motspelare eller domarinsatser. Ø om möjlighet finns hjälper till och kör vid bortamatcher. Ø utser en föräldrarepresentant för laget. Ø låter ledarna sköta instruktioner under träning och match. Ø turas om att tvätta lagets matchdräkter. Ø arbetar i vår kiosk vid ett eller två tillfällen per säsong. Ø hjälper till vid aktiviteter som TIF-dagen, TIF-cupen m.m. Ø är med på föräldramöten när de hålls. Det är ditt barn det gäller! Ø betalar medlemsavgifter i rätt tid. Ø accepterar våra mål och riktlinjer och representerar Trönninge IF på ett positivt sätt Har er grabb/tjej ambitioner att nå elitnivå inom fotboll, eller finns det tankar på klubbyte av andra orsaker? Ta kontakt med respektive ledare innan ni fattar beslut! Vi hindrar ingen ungdom att byta klubb, men tillsammans kan vi kanske göra förändringar som gör att det känns meningsfullt att fortsätta i TIF. 1. Du låter föreningens tränare och ledare ansvara för fotbollen. Du respekterar deras och klubbens beslut och visar lojalitet mot TIF. Tänk på att som förälder inte skrika instruktio- ner från läktaren eller sidlinjen. Det skapar en lojalitetskonflikt hos ditt barn/ungdom som hämmar utvecklingen som fotbollsspelare. 2. Du respekterar alltid domarens beslut och hejar på laget från motsatt sida där tränare/ ledare coachar. 3. Försök att alltid visa ett positivt kroppsspråk, både vid träning och match. Beröm skapar förutsättningar för bättre spelarutbildning än kritik. Tänk på att uppmuntra alla spelare, inte bara din son eller dotter. 4. Se ditt barn som människa i första hand och fotbollsspelare i andra hand. 5. Var ett stöd för ditt barns idrottande. Lyssna när hon/han vill berätta något från sitt idrot- tande. Visa intresse och uppmuntra och beröm så mycket du kan. Försök att hitta balansen att stötta utan att ditt barn känner att du pressar honom/henne. Tänk på att det är ditt barn som spelar fotboll inte du. 6. Du ser ditt barns utveckling i stort och utgår precis som vi utifrån en långsiktig utveckling. Inte utifrån kortsiktiga resultat eller framgångar. Det kommer att gå lite trögt ibland var beredd på det! Barn och ungdomar utvecklas i olika takt och cykler alla får någon gång en svacka. Då är det extra viktigt att du är med och stöttar ditt barn. Fotboll är en erfarenhetsidrott som tar många år att lära sig. Glöm aldrig det! 7. Du frågar dem alltid; var det kul att spela idag?, hade du roligt?, vad har du lärt dig?. Ställ alltså inte bara frågor om resultatet! 8. Du låter ditt barn drömma. Alla kan inte bli A-lag och bli landslagsspelare men alla får drömma om det! 9. Du hjälper ditt barn att komma i tid till träningen så att den kan påbörjas vid utsatt tid. 10. Glöm aldrig att glädjen är viktigast av allt. Barn har glädjen till fotbollen och att vara med sina kompisar som största motivationsfaktorn.

6 Som spelare i Trönninge IF skall du Riktlinjer för spelare. innan du spelar match betala medlemsavgift 100 kr och träningsavgift f.om.(årets man fyller) 18 år 900 kr, ungdomar år 700 kr, barn upp t.o.m 12 år 600 kr, samt delta i träning i den omfattning som ledarna bedömer lämpligt. tänka på att du med ditt agerande vid träning, tävling och andra arrangemang inte bara representerar dig själv utan också föreningen. vara positiv i ditt umgänge med medspelare, motspelare, ledare och domare. vara noggrann med de tider som är meddelade för samlingar inför träning och match. meddela dig till ledarna i god tid vid frånvaro. vårda din utrustning och föreningens material. alltid använda benskydd medverka till god ordning i de lokaler och på de planer där verksamheten bedrivs. alltid göra ditt bästa. aldrig använda någon form av alkoholhaltiga drycker, tobak eller någon annan form av droger. följa de riktlinjer som finns i TIF-modellen. utbilda dig till ungdomsdomare i föreningens regi från och med 15 års ålder. hjälpa till med det föreningsarbete som krävs beroende på ålder. följa ledarnas instruktioner vid träning och match. använda ett vårdat språk få en god fotbollsutbildning. seniorer förväntas hjälpa till med underhållsarbete på fastigheter och planer seniorer förväntas att döma samtliga matcher på TIF-cupen Riktlinjer - träning och matchspel för åldern 5 7 år Träningen bedrivs i olika åldersgrupper med varje ålder för sig förutsatt att det finns tillräckligt med barn för att bilda fungerande grupper, i annat fall slås två åldersgrupper samman. Spel och lek är det viktigaste i denna åldersgrupp. I dessa åldersgrupper leds aktiviteterna av föräldrarna själva, eventuellt med understöd av ungdomar från föreningen. Halva träningstiden används för lek och teknikträning, andra halvan för spel 5 mot 5 eller färre. De träningsprogram som finns i Spela,lek och lär kan med fördel användas. Enskilda teknikmoment kan tränas i form av de träningsmoment som nämns för åldern 8-10 år, då så enkelt som möjligt och under korta stunder. Alla provar på att vara målvakt. Alla spelar lika mycket och på olika platser. Enklaste reglerna gås också igenom. Riktlinjer - träning och matchspel för åldern 8-10 år? Trivsel och glädje skall vara viktiga inslag i träningen, alla skall kunna vara med. Fotboll är en rolig lek. Stötta och uppmuntra, alla skall känna att de lyckats behandla med respekt och lyssna. Viktigt att betona laganda och kamratskap? Alla moment ska tränas med båda fötterna.? De mest elementära fotbollsreglerna bör gås igenom och förevisas.? Smålagsspel och isolerad teknikträning ska dominera träningen.? Alla spelar lika mycket och på olika platser i laget och alla provar på att vara målvakt.? Träning sker två gånger i veckan min under utesäsongen, en gång i veckan à 60 min under innesäsongen.

7 Träningsmoment Teknik Pass med fotens insida och vristen. Skott med fotens insida och vristen. Fullfölja pass och avslutning. Bollmottagning med foten, låret, bröstet (se Vän med bollen). Driva bollen bollen nära foten. Finta och dribbla riktningsförändring, utmana motståndare, klackfint, överstegsfint, kroppsfint, passningsfint, skottfint, egna finter, dribblingar (se Vän med bollen). Vändningar (se Vän med bollen) Nickar låga bollar på mål, börja stillastående med att nicka bollen ur sina egna händer. Fasta situationer straffsparkar Anfallsspel Försvarsspel Grunder för anfallsspel spelbarhet Grunder för försvarsspel försvarssida Grunder för anfallsspel spelbredd Grunder för försvarsspel press Grunder för anfallsspel speldjup Grunder för anfallsspel spelavstånd Fasta situationer inspark Målvaktens teknik Målvaktens spel Rörelseteknik grundställning Positioner skottvinklar Rörelseteknik förflyttning Agerande vid skott grundagerande Att fånga bollen skopan Agerande vid skott - straffsparkar Att fånga bollen grepp, låga och höga bollar Fallteknik låga bollar Igångsättning låga utkast Igångsättning inspark Igångsättning helvolley utspark

8 Riktlinjer - träning och matchspel för åldern år? Spelarnas tekniska och taktiska färdigheter ska förbättras ytterligare, samt att vi skall få spelarna att tänka fotboll på rätt sätt.? Teknikträningen skall prioriteras. Spelare som tränar regelbundet får spela matcher. Alla skall få spela på olika platser i laget. Betona vikten av laganda och kamratskap.? Snabbhet/explosivitet kan tränas i denna ålder? Stretching kan ev. introduceras som en naturlig del i ett träningspass? Träning sker minst två gånger i veckan min under utesäsongen, en gång i veckan à 60 min under innesäsongen Träningsmoment Teknik Passningar med fotens utsida, inlägg. Skott med fotens utsida, halvvolley, helvolley framifrån, bicicleta. Bollmottagning göra sig spelbar. Bollkontroll bollen nära foten, titta upp före du får bollen. Finta och dribbla tempofint, inläggsfint, bakom foten fint, hålla motståndaren på avstånd, tunnel. Driva bollen delad syn. Vändningar som föregående ålder. Tacklingar motlägg, kroppstackling Anfallsspel Försvarsspel Löpningar platsbyten, djupledslöpningar Grunder för försvar farligaste ytorna, Spelförståelse markering, täckning, fördröja 2 mot 1 situation väggspel Omställning till försvar Avslutningar positioner vid inlägg, frilägen (gott och ont om tid), skapa egna skottlägen. Inlägg med avslut sena inlägg, andra inspel Omställning kontring Målvaktens teknik Rörelseteknik hoppteknik Fallteknik höga bollar Parader returer Spelteknik höga bollar Igångsättningar höga utkast Målvaktens spel Agerande vid friläge grunderna, bollhållare har gott och ont om tid, 1 mot 1 mot mål. Positioner spel på kanterna, långt ut på plan, nära eget mål. Omställningar kontringar offensivt

9 Riktlinjer - träning och matchspel för åldern år? Här ökas tempot på träning och matcher och ställer därmed ett högre krav på spelarnas inställning och intresse att förbättra sig som fotbollsspelare. Spelarnas kreativitet skall särskilt utvecklas.? Spelarna skall här på ett bra sätt skolas in i 11-mannafotbollen. De skall här få utbildning på olika platser i laget, men med inriktning på specialisering.? Spelarna skall här också lära sig de vanligaste fotbollstermerna. Betona laganda och kamratskap. Vissa spelare kan få mer speltid beroende på nerlagd träningstid och prestationsförmåga.? Träning sker minst två gånger i veckan à 90 min under utesäsongen, en gång i veckan à 60 min under innesäsongen Träningsmoment Teknik Passningar med halvvrist, skarvningar. Skott på helvolley med bortre fot, lobbar. Nickar höga bollar på mål. Bollmottagning täcka bollen Finta och dribbla tvåfotsdribbling, egna finter och dribblingar, föregående åldrars finter och dribblingar med betoning på fart och flyt i utförandet. Vändningar med kroppsfinter och överstegsfinter. Fasta situationer hörnor, skottfrisparkar. Anfallsspel Försvarsspel Passningsspel lyfta blicken 1 mot 1 situationer felvänd bollhållare, Löpningar v, u, bakom ryggen, förbi offsidelinjen, rättvänd bollhållare (bryta, fördröja) Skapa ytor åt andra, diagonala. Fasta situationer hörnor, insparkar, 2 mot 1 situationer överlappning skottfrisparkar. Fasta situationer hörnor, skottfrisparkar Passningsspel enkel bollmottagning Målvaktens teknik Igångsättningar halvvolleyutsparkar Parader boxa höga bollar, styra höga bollar. Målvaktens spel Agerande vid inlägg attackerad, oattackerad. Fasta situationer i försvar hörnor, skottfrisparkar

10 Riktlinjer - träning och matchspel för åldern år Spelarna skall här formas till självmedvetna individer med en hög ambitionsnivå. Ödmjukhet och rätt livsstil är viktig i alla lägen. Specialisering mot bestämda platser i laget. Spelarna skall utbildas i olika spelsätt. Bästa laget spelar i stort sett alltid, förutsatt att träningen sköts på ett tillfredsställande sätt.. Kvalitet går före ålder vilket innebär att duktiga spelare kan flyttas upp i äldre åldersgrupper. Träning sker minst två gånger i veckan à 90 min under utesäsongen, en gång i veckan à 60 min under innesäsongen Teknik Skott helvolley med främre fot Nickar nickpassningar, försvarsnickar Bollmottagning med huvudet Finta och dribbla dölja passningen, balansfint Tacklingar glidtacklingar Fasta situationer inkast, långa frisparkar Vändningar med egna finter Träningsmoment Anfallsspel Passningsspel passningsvinklar 2 mot 1 situationer väggspel med lyftningar, överlämning (släppa bollen, klacka bollen), underlappningar. Löpningar skapa egna ytor Inlägg med avlutningar tidiga inlägg Avslutningar löpningar vid inlägg, anfall i mitten. Fasta situationer inkast, långa frisparkar 4 Försvarsspel Grunder för försvar understöd, prata i spelet Omställning till försvar brytning och kontring Försvar vid straffområdet anfall i mitten, anfall från kanterna Fasta situationer inkast, långa frisparkar. Målvaktens teknik Parader boxa och styra låga bollar Målvaktens spel Fasta situationer inkast, långa frisparkar Prata i spelet målvaktens prat Riktlinjer - träning och matchspel för åldern år I denna åldersgrupp skall träningen bedrivas med ett krav på högre tempo, fart och flyt i de moment som tränaren anser vara av vikt att träna på. Olika typer av uppställningar skall testas under träning för att visa på olika typer av för- och nackdelar med de olika sätten att spela. Den fysiska träningen skall bedrivas med boll. Antalet träningspass per vecka under perioden januari oktober skall ej vara färre än två. Alternativ träning kan förekomma.

Har du frågor kring eller behöver hjälp i ditt arbete med S2S kontakta gärna någon av föreningens ungdomstränare:

Har du frågor kring eller behöver hjälp i ditt arbete med S2S kontakta gärna någon av föreningens ungdomstränare: För spelarnas utveckling är det bäst om man tränar ett moment åt gången och att det då genomsyrar hela träningen, under uppvärmning, drillövningarna och under spelövningarna. Det är ytterst viktigt att

Läs mer

Utbildningsplan. Norrala IF. Ungdom och Senior.

Utbildningsplan. Norrala IF. Ungdom och Senior. Utbildningsplan Norrala IF Ungdom och Senior. Spelets skeenden Spelets grundläggande idé är enkel. När det egna laget har bollen spelar laget anfallsspel och när motståndarna har bollen spelar laget försvarsspel.

Läs mer

Spelarutbildningsplan för Ungdomsfotbollen i Rosvik IK

Spelarutbildningsplan för Ungdomsfotbollen i Rosvik IK Spelarutbildningsplan för Ungdomsfotbollen i Rosvik IK Uppdaterad: 2009-06-26 Tore Johnsson Innehållsförteckning Spelarutbildningsplan för ungdomsfotbollen i Rosvik IK 1/17 Träningsmetodik (alla åldrar)...2

Läs mer

Spelarutbildningsplan Kungsbacka IF (S2S-moment) P-11

Spelarutbildningsplan Kungsbacka IF (S2S-moment) P-11 P-11 MOMENT 4 HALVVRIST MOMENT 23 MED LÅRET MOMENT 40 MOMENTER STEGSFINT NICKA MOMENT 16 HÖGA BOLLAR PÅ MÅL GRUNDERNA ANFALL MOMENT 62 SPELAVSTÅND MOMENT 101 FÖRSVARSSIDA MOMENT 8 FOTENS INSIDA MOMENT

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN FÖR SKUTSKÄRS IF/FK

UTBILDNINGSPLAN FÖR SKUTSKÄRS IF/FK UTBILDNINGSPLAN FÖR SKUTSKÄRS IF/FK INNEHÅLLSFÖRTECKNING Innehållsförteckning s.2 Verksamhetsidé s.3 Ledare och spelare s.4 Föräldramedverkan s.5 6-8 år s.6 9-10 år s.8 11-12 år s.10 13-14 år s.12 15-18

Läs mer

TINGSRYDS FOTBOLLSFÖRENINGS SPELARUTBILDNING UNGDOMSSEKTIONEN. Reviderad

TINGSRYDS FOTBOLLSFÖRENINGS SPELARUTBILDNING UNGDOMSSEKTIONEN. Reviderad TINGSRYDS FOTBOLLSFÖRENINGS SPELARUTBILDNING UNGDOMSSEKTIONEN Reviderad 20070201 Det här vill vi i TFF:s ungdomssektion Att skapa vi-känsla inom Tingsryds FF. Att ge barnen en social och fysisk träning.

Läs mer

Axvalls IF utbildningsplan för ungdomsverksamheten

Axvalls IF utbildningsplan för ungdomsverksamheten Axvalls IF utbildningsplan för ungdomsverksamheten AIF:s utbildningsplan är framtagen av tränarrådet och godkänd av fotbollssektion samt styrelsen 080302. Axvalls IF målsättning med ungdomsverksamheten

Läs mer

Riktlinjer för träningsverksamhet inom IK Huge Fotboll

Riktlinjer för träningsverksamhet inom IK Huge Fotboll Riktlinjer för träningsverksamhet inom IK Huge Fotboll Detta dokument är en bilaga till Mål och riktlinjer för IK Huge Fotboll och skall ses som ett minimikrav för den träningsverksamhet som bedrivs i

Läs mer

Blå Tråden. Ungdomsfotbollen. Blå Tråden Ver 2.0

Blå Tråden. Ungdomsfotbollen. Blå Tråden Ver 2.0 Blå Tråden Ungdomsfotbollen Blå Tråden 2012. Ver 2.0 1 Barn- och ungdomsverksamheten inom Rengsjö Sportklubb är mycket viktig och att den sköts på rätt sätt är lika viktigt. Därför har klubben tagit fram

Läs mer

Utvecklingsplan för HITTARPS IK:s ungdomsfotboll

Utvecklingsplan för HITTARPS IK:s ungdomsfotboll Utvecklingsplan för HITTARPS IK:s ungdomsfotboll Hittarps IK är en kamratförening som vill att verksamheten ska genomsyras av våra ledord kamratskap, kul och kvalitet. Vi arbetar efter ambitionen att utveckla

Läs mer

Morömodellen Utbildningsplan för Morön BK

Morömodellen Utbildningsplan för Morön BK 6-8 s Morömodellen 2014 6-8 Träningen ska genomsyras av lek och kärlek till bollen, allt ska vara roligt. Det är viktigt att lära barnen tycka om fotboll. Alla ska spela lika mycket och på olika platser

Läs mer

Den Blå tråden. Annebergs IF:s Ungdomssektion

Den Blå tråden. Annebergs IF:s Ungdomssektion 2011 DenBlåtråden AnnebergsIF:sUngdomssektion DenBlåtrådenskallvareenhjälpochvägledningförledare,spelareoch föräldrarihurlageniannebergsif:sungdomssektionspelarfotboll. DenBlåtrådenförAnnebergsIF:sUngdomssektion

Läs mer

SÄRÖ IDROTTSKLUBB. IDROTTSGÅNGEN 2, SÄRÖ BILDAD ÅR 1925 Rev /ol Rev /ps UNGDOMSSEKTIONENS POLICY FÖR FOTBOLL

SÄRÖ IDROTTSKLUBB. IDROTTSGÅNGEN 2, SÄRÖ BILDAD ÅR 1925 Rev /ol Rev /ps UNGDOMSSEKTIONENS POLICY FÖR FOTBOLL Rev. 061009/ol Rev.011013/ps UNGDOMSSEKTIONENS POLICY FÖR FOTBOLL INRIKTNING Allmänt Policyn är till för att hjälpa och stödja tränarna i sin verksamhet samt att säkerställa att klubbens värderingar efterlevs.

Läs mer

IFK Tumba Fotboll. Träningskompendium 2005

IFK Tumba Fotboll. Träningskompendium 2005 Träningskompendium 2005 Inledning...2 5 - mannafotboll...2 8 års lag...2 9 års lag...2 7 - mannafotboll...3 10 års lag...3 11 års lag...4 12 års lag...4 11 - mannafotboll...5 13 års lag...5 14 års lag...5

Läs mer

Från bredsida till cykelspark i krysset!

Från bredsida till cykelspark i krysset! Från bredsida till cykelspark i krysset! Riktlinjer för verksamheten inom Madesjö IF s ungdoms- och juniorfotboll. Sammanställt av Stefan Andersson Ålder 7-10 år Lek och lustbetonade övningar. Barnen ska

Läs mer

Skott Moment 9- rek 6 trän fotens utsida

Skott Moment 9- rek 6 trän fotens utsida 9 år 2-3 ggr i veckan om 90 min Teknik Passningar Moment 2- rek 6 trän fotens utsida Bollkontroll Moment 45 rek 6 trän bollen nära fot Anfallsspel Grunderna anfall Moment 62 rek 6 trän spelavstånd Försvarsspel

Läs mer

SPELARUTBILDNINGSPLANEN SOM FÖLJER ÄR DET SOM VI ARBETAR MED I BARN- OCH UNGDOMSFOTBOLLEN GÄLLANDE TRÄNING/UTVECKLING

SPELARUTBILDNINGSPLANEN SOM FÖLJER ÄR DET SOM VI ARBETAR MED I BARN- OCH UNGDOMSFOTBOLLEN GÄLLANDE TRÄNING/UTVECKLING 5. Spelarutbildningsplan 5.1 Barn- och Ungdomsfotboll Barn och ungdomsfotboll är kärnverksamheten i vår fotbollsförening. Ju bättre förutsättningar man kan erbjuda fotbollsintresserade barn- och ungdomar

Läs mer

ÅRE SLK FOTBOLL. Värdegrund & riktlinjer. Åre Slalomklubb Box Åre Tel: Fax:

ÅRE SLK FOTBOLL. Värdegrund & riktlinjer. Åre Slalomklubb Box Åre Tel: Fax: ÅRE SLK FOTBOLL Värdegrund & riktlinjer ÅRE SLK Fotboll Vår främsta uppgift är att skapa en miljö där barn och ungdomar trivs, mår bra och har roligt. Vi har även som fotbollsklubb ett ansvar att ge en

Läs mer

Förslag till Spelarutbildningsplan för barn och ungdomar i Mockfjärds BK 2012 Utgåva 1

Förslag till Spelarutbildningsplan för barn och ungdomar i Mockfjärds BK 2012 Utgåva 1 Förslag till Spelarutbildningsplan för barn och ungdomar i Mockfjärds BK 2012 Utgåva 1 V.2010.04a Inledning Den övergripande målsättningen med våra spelarutbildningsplan är att den skall vara ett levande

Läs mer

Oskarshamns AIK UNGDOM VERKSAMHETSPLAN

Oskarshamns AIK UNGDOM VERKSAMHETSPLAN Oskarshamns AIK UNGDOM VERKSAMHETSPLAN FOTBOLLSKOLAN ---------------------- SENIORFOTBOLL 1 INLEDNING Den övergripande målsättningen med vår verksamhetsplan är att den skall vara ett levande dokument som

Läs mer

BSK. Spelarutbildningsidé. från Små till Stora BSK LIRARE

BSK. Spelarutbildningsidé. från Små till Stora BSK LIRARE BSK Spelarutbildningsidé från Små till Stora BSK LIRARE BSK:s Mål BSK skall erbjuda alla pojkar och flickor möjlighet att träna och spela fotboll från 6 år, med start i BSK:s fotbollsskola. Vi vill fostra

Läs mer

Åre SLK Fotboll. Klubben för ALLA! Klubbpolicy

Åre SLK Fotboll. Klubben för ALLA! Klubbpolicy Åre SLK Fotboll Klubben för ALLA! Klubbpolicy Fotboll Att spela fotboll innebär att du är med i världens största idrott. Fotboll spelas över hela världen och själva bollen är kanske världens populäraste

Läs mer

Stenkullen GoIK. Fotbollstermer

Stenkullen GoIK. Fotbollstermer Fotbollstermer Allmänna fotbollstermer Anfallsspelare När det egna laget har bollen är samtliga spelare anfallsspelare. Försvarsspelare När det egna laget försvarar är samtliga spelare försvarsspelare.

Läs mer

Ungdomsverksamheten i Fanna BK år (9) 11 manna.

Ungdomsverksamheten i Fanna BK år (9) 11 manna. Spelidé. Vi vill att FBK:s 11- mannafotboll ska innehålla en bra mix mellan glädje, ambition och social gemenskap. På planen ska varje lag inom FBK uppmuntras till att finna samarbeten, sträva efter individuell

Läs mer

SPELARUTBILDNING ÅR - SPELFORM 7 MOT 7

SPELARUTBILDNING ÅR - SPELFORM 7 MOT 7 SPELARUTBILDNING 10-12 ÅR - SPELFORM 7 MOT 7 Mål: Spelarna ska fortsätta spela fotboll och utveckla sin teknik. Vi tar hänsyn till att spelarna i den här åldern kan genomgå en fysisk utveckling Strategi:

Läs mer

Utbildningsplan Sollentuna Fotboll IF/Norrvikens fotbollsprofil

Utbildningsplan Sollentuna Fotboll IF/Norrvikens fotbollsprofil Utbildningsplan Sollentuna Fotboll IF/Norrvikens fotbollsprofil Grunder för samtliga åldersgrupper - Tydlighet, ordning och reda när det gäller uppträdande, tidpassning, klädsel och attityd till träning

Läs mer

FCD-MODELLEN. för 5-7 manna fotboll

FCD-MODELLEN. för 5-7 manna fotboll FCD-MODELLEN för 5-7 manna fotboll Sportslig organisation 2011, gäller fr o m 1 november Kontaktvägar FC Djursholm FC Djursholm kansli 08-753 15 22 Sportchef Pär Mille Millqvist 0705-88612 mille@fcdjursholm.se

Läs mer

Sammanfattning om lagets möte

Sammanfattning om lagets möte Sammanfattning om lagets möte Välkommen till fotbolls-säsong 2017! I torsdags samlades laget för att diskutera viktiga saker angående planeringen om den kommande säsongen och lagets funktion. Karin, Athan,

Läs mer

Välkommen till Haverdal IF

Välkommen till Haverdal IF Välkommen till Haverdal IF Riktlinjer för ungdomsverksamheten Våra riktlinjer är en del i vår strävan att vara tydliga med vad vi vill från föreningen, men ska också vara ett stöd för dig som ledare, förälder

Läs mer

SPELARUTBILDNINGSPLAN ERIKSFÄLTS FF

SPELARUTBILDNINGSPLAN ERIKSFÄLTS FF SPELARUTBILDNINGSPLAN ERIKSFÄLTS FF Åldern 5-6 år Allmänt Ett huvudbegrepp att tänka på i verksamheten för 5-6 åringar är: LEK. Leken spelar en stor roll för den självbestämmande motivationen. Det betyder

Läs mer

RÖDA TRÅDEN Gemensamma värderingar och riktlinjer för ungdomsverksamheten i Dösjöbro IF

RÖDA TRÅDEN Gemensamma värderingar och riktlinjer för ungdomsverksamheten i Dösjöbro IF RÖDA TRÅDEN Gemensamma värderingar och riktlinjer för ungdomsverksamheten i Dösjöbro IF Version 2, 2013 Reviderad 2012-01-22, 2012-02-12, 2012-03-05, 2013-01-02, 2013-02-04 2 Innehåll 1. OM RÖDA TRÅDEN...

Läs mer

Riktlinjer för. Slöinge GoiF:s. Ungdoms fotboll. den. Vita tråden

Riktlinjer för. Slöinge GoiF:s. Ungdoms fotboll. den. Vita tråden Riktlinjer för Slöinge GoiF:s Ungdoms fotboll den Vita tråden INLEDNING Slöinge Gymnastik & Idrottsförenings ungdomsfotboll aktiverar pojkar o flickor i regelbunden fotbollsträning. Ungdomarna är uppdelade

Läs mer

SÖDERMANLANDS FOTBOLLFÖRBUND

SÖDERMANLANDS FOTBOLLFÖRBUND SÖDERMANLANDS FOTBOLLFÖRBUND HANDLEDNING SÖRMLANDSMODELLEN SPELARUTBILDNING 13 19 år SÖRMLANDSMODELLEN 1 SöFF:s Spelarutbildning 13 19 år 2 Teori 13 19 år 3 Målvaktsträning 13 19 år 4 Juniläger 13 14 år

Läs mer

Blåvita tråden. Barn & ungdomsplan. Överkalix IF Fotboll

Blåvita tråden. Barn & ungdomsplan. Överkalix IF Fotboll Blåvita tråden Barn & ungdomsplan Överkalix IF Fotboll Målsättning med Överkalix IF: s fotbollsverksamhet: Att erbjuda så många barn och ungdomar som möjligt fotbollsspel. Att fostra spelarna till ansvarskännande

Läs mer

Datum Tveka aldrig att fråga om hjälp av andra ledare i föreningen! Ingen är stark nog att styra skeppet själv.

Datum Tveka aldrig att fråga om hjälp av andra ledare i föreningen! Ingen är stark nog att styra skeppet själv. 1 (8) Tungelsta IF Utbildningsplan Fotboll Tungelsta IF är en ideell förening som driver sina träningar och matcher för ungdomslagen med hjälp av föräldrar, syskon eller annan fotbollsintresserad person.

Läs mer

Utbildningsplan. för R åå IF:s ungdomsspelare i åldrarna 5 till 11 år

Utbildningsplan. för R åå IF:s ungdomsspelare i åldrarna 5 till 11 år Utbildningsplan för R åå IF:s ungdomsspelare i åldrarna 5 till 11 år TRÄNARENS ANSVAR Vi vill att ni, våra tränare, är väl förberedda när ni kommer till träningen. Vi förväntar oss att ansvarig tränare

Läs mer

Allmänna fotbollstermer

Allmänna fotbollstermer Allmänna fotbollstermer Andraboll Anfallspelare Back, backlinje är den boll som man får efter första skottförsök, nickförsök etc. Retur är en variant på andraboll från målvakt efter målvaktsräddning, från

Läs mer

Andra våg är de spelare som intagit position bakom (djup) de främre anfallspelarna vid ett avslutsförsök, ofta vid inlägg och hörnor.

Andra våg är de spelare som intagit position bakom (djup) de främre anfallspelarna vid ett avslutsförsök, ofta vid inlägg och hörnor. Fotbollstermer Att tala samma språk Vi rekommenderar att dina spelare börjar lära sig fotbollstermer och symboler när de är 10 12 år. Tänk på att inte ta allt på en gång utan koncentrera er på grundförutsättningar

Läs mer

Den Blå tråden. Annebergs IF

Den Blå tråden. Annebergs IF 2013 DenBlåtråden AnnebergsIF DenBlåtrådenskallvareenhjälpochvägledningförledare,spelareoch föräldrarihurlageniannebergsifspelarfotboll. DenBlåtrådenförAnnebergsIF 2013 Innehåll Vårmålsättning...3 Grundstenarförattuppnåmålsättningen...3

Läs mer

Tränarhandbok Tränarhandboken. Till dig som tränar barn och ungdom i fotboll

Tränarhandbok Tränarhandboken. Till dig som tränar barn och ungdom i fotboll Tränarhandbok 2013 Till dig som tränar barn och ungdom i fotboll Enhörna IF Friluftsgården, 151 50 Enhörna eif@tyfonmail.se Telefon 08-550 445 64 Innehållsförteckning Verksamhetsidé Värdegrund Utvärdering

Läs mer

ÖSTANSJÖ IF:s SPELARUTBILDNINGSPLAN/DEN GRÖN VITA TRÅDEN 2007

ÖSTANSJÖ IF:s SPELARUTBILDNINGSPLAN/DEN GRÖN VITA TRÅDEN 2007 1 ÖSTANSJÖ IF:s SPELARUTBILDNINGSPLAN/DEN GRÖN VITA TRÅDEN 2007 2 INLEDNING Den övergripande målsättningen med våra spelarutbildningsplan är att den skall vara ett levande dokument som regelbundet används

Läs mer

FOTBOLLSTERMER OCH SYMBOLER

FOTBOLLSTERMER OCH SYMBOLER FOTBOLLSTERMER OCH SYMBOLER Innehåll Anfallsspel när det egna laget har bollen... 3 Grundförutsättningar i anfallsspel... 3 Anfallstermer... 3 Försvarsspel när motståndarna har bollen... 5 Grundförutsättningar

Läs mer

Föräldramöte P

Föräldramöte P Föräldramöte P-06 2016-04-10 Agenda Inledning Närvarolista Protokoll skrivs inte separat utan blir denna presentation med komplettering i rött. Roller Föreningens hemsida med lagsida för Pojkar 06 Matcher/cuper

Läs mer

TIF Mallen för Tanums IF Fotboll Ungdomssektion Framtagen av Föreningens ungdomsledare & Ungdomssektionen

TIF Mallen för Tanums IF Fotboll Ungdomssektion Framtagen av Föreningens ungdomsledare & Ungdomssektionen TIF Mallen för Tanums IF Fotboll Ungdomssektion Framtagen av Föreningens ungdomsledare & Ungdomssektionen Sidan 1 av 12 Innehåll Sida Inledning 3 Varför ska vi ha en TIF Mall. TIF Ungdomsfotbolls målsättning

Läs mer

Barnverksamheten i Fanna BK

Barnverksamheten i Fanna BK Barnverksamheten i Fanna BK 10-12 år. Spelidé. Vi vill att FBK:s 7- mannafotboll ska innehålla en bra mix mellan glädje, ambition och social gemenskap. På planen ska varje lag inom FBK uppmuntras till

Läs mer

SPELARUTVECKLINGSPLAN (Röda Tråden)

SPELARUTVECKLINGSPLAN (Röda Tråden) SPELARUTVECKLINGSPLAN (Röda Tråden) -BARN OCH UNGDOMSFOTBOLL- 6 18 ÅR GRUNDSTENAR I LAGBYGGET Glädje en av de starkaste drivkrafterna för att barnen ska fortsätta med sin idrott är att det är roligt. Rättvisa

Läs mer

LIF-Ungdom. Policy - träningsinriktning. Ställ Er frågorna inför träningsplaneringen

LIF-Ungdom. Policy - träningsinriktning. Ställ Er frågorna inför träningsplaneringen LIF-Ungdom spelarutbildning Policy - träningsinriktning Ställ Er frågorna inför träningsplaneringen Hur många tränare är vi? Hur många träningspass? Vad ska vi träna på? Varför? Hur? Vilka instruktionspunkter

Läs mer

Lönsboda Gymnastik & Idrottsförening. Ungdomspolicy

Lönsboda Gymnastik & Idrottsförening. Ungdomspolicy Lönsboda Gymnastik & Idrottsförening Ungdomspolicy Inledning Detta dokument beskriver LGIFs syn på hur barn- och ungdomsfotbollen ska bedrivas och ska fungera som ett stöd för ledare, spelare och föräldrar.

Läs mer

Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01-

Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01- Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01- Allmänt Rockneby IK Ungdom ska bedriva fotbollsverksamhet så att den utvecklar människor på ett positivt sätt. Det gäller såväl fysiskt som psykiskt, socialt

Läs mer

SPELARUTBILDNING ÅR

SPELARUTBILDNING ÅR 16-19 år Följa SvFF:s spelarutbildningsplan. Fortsätta att använda sig av Coerver och Funino! Träna för att prestera I den här fasen gör vanligtvis blivande elitspelare valet att satsa helhjärtat på fotbollen.

Läs mer

Policy. Möjligheternas förening Ope Idrottsförening

Policy. Möjligheternas förening Ope Idrottsförening Policy Möjligheternas förening Ope Idrottsförening POLICY MÖJLIGHETERNAS FÖRENING Kamratskap Trygghet Glädje Gemenskap Fotboll Efter egen förmåga Stärkt självkänsla Lek Inledning Ope IF är en av norrlands

Läs mer

Falköpings FK:s. verksamhetsidé

Falköpings FK:s. verksamhetsidé Falköpings FK:s verksamhetsidé Falköpings FK:s verksamhetsidé Vår verksamhetsidé är: Alla som vill spela fotboll är välkomna till FFK. Vår verksamhet skall bedrivas i en positiv anda och ett gott kamratskap.

Läs mer

Barn- och ungdomspolicy

Barn- och ungdomspolicy Östra Ljungby/Stidsvig den 4 jan 2015 Barn- och ungdomspolicy Stidsvigs IF/Östra Ljungby IF GLÄDJE OCH KAMRATSKAP Vi strävar efter att alla barn och ungdomar ska få vara med på sina egna villkor och ha

Läs mer

Fotbollsskolan. fintdribbling.indd

Fotbollsskolan. fintdribbling.indd Fotbollsskolan fintdribbling.indd 1 07-06-05 16.16.18 Välkommen till fotbollsskolan! Fotboll är en meningsfull sysselsättning året runt. För att få ett friskare och roligare liv och inte minst - för att

Läs mer

TEMATRÄNINGAR 12 ÅR. Utbildningsplan - fotboll. Bollidrott i Sverige. Jonas Nilsson Thomas Westerberg

TEMATRÄNINGAR 12 ÅR. Utbildningsplan - fotboll. Bollidrott i Sverige. Jonas Nilsson Thomas Westerberg TEATRÄNINGAR Utbildningsplan - fotboll 12 ÅR Bollidrott i Sverige Jonas Nilsson Thomas Westerberg vecka 3-5 Fint-dribbling spelbredd Dribblingsteknik Organisation: 2 barn/led. 4 led. Planer tvärs över

Läs mer

Utvecklingsplan detalj

Utvecklingsplan detalj Utveckling av Metod Barn är barn och inte små vuna. Barn och ungdomar ska tränas med metoder som är anpassade till deras mognad. Rätt träning i rätt ålder är en förutsättning för att nå optimal utveckling.

Läs mer

Hallstahammars SK FOTBOLL. Policy

Hallstahammars SK FOTBOLL. Policy Hallstahammars SK FOTBOLL Policy Denna policy är tänkt som ett stöd för alla som deltar i klubbens verksamhet. Vid tveksamheter bör ledare, spelare, föräldrar och övriga funktionärer ta kontakt med styrelsen

Läs mer

Innehållsförteckning. S i d a 2

Innehållsförteckning. S i d a 2 Innehållsförteckning 1. Inledning 3 2. Spelytor 4 3. Fotbollstecken 5 4. Fotbollstermer i anfallspel 6-8 5. Fotbollstermer i försvarspel 10-12 6. Allmänna fotbollstermer 13-16 S i d a 2 Inledning Att tala

Läs mer

VERKSAMHETSDOKUMENT FOTBOLLSVERKSAMHET

VERKSAMHETSDOKUMENT FOTBOLLSVERKSAMHET VERKSAMHETSDOKUMENT FOTBOLLSVERKSAMHET INLEDNING Boxholms IF har som mål att skapa så bra förutsättningar som möjligt för spelare och ledare som är motiverade att vara verksamma i föreningen. Det innebär

Läs mer

Policy Järpens Idrottsförening

Policy Järpens Idrottsförening Policy Järpens Idrottsförening - Alla har en plats i JIFs gemenskap- Idrott: - är inte bara prestationer, segrar eller att göra snygga mål - är framför allt att ha roligt tillsammans - är sammanhållning

Läs mer

Peter Landström Roland Larsson

Peter Landström Roland Larsson Peter Landström Roland Larsson Min stil är att passa och med Dani, Iniesta, Pedro och Villa jag har ruskigt många alternativ. Ibland tänker jag: Oj nu blir X irriterad. Jag har slagit tre passningar och

Läs mer

Riktlinjer och Ledstjärnor för Skegrie BK:s ungdomsverksamhet

Riktlinjer och Ledstjärnor för Skegrie BK:s ungdomsverksamhet Riktlinjer och Ledstjärnor för Skegrie BK:s ungdomsverksamhet Skegrie BK ska vara det självklara valet av fotbollsklubb för byn med omnejds invånare. Fotbollen bygger på att våra barn och ungdomar ska

Läs mer

Verksamhet i Pålsboda IBF ska utformas så att den blir tillgänglig för alla och att den organiseras enligt demokratiska former.

Verksamhet i Pålsboda IBF ska utformas så att den blir tillgänglig för alla och att den organiseras enligt demokratiska former. Verksamhetsidé Vi vill vara en gedigen, trygg och välskött förening med verksamhet i framkant och med öppenhet för nya utmaningar Verksamhet i Pålsboda IBF ska utformas så att den blir tillgänglig för

Läs mer

MÅLSÄTTNING OCH LEDARPOLICY EIK F98

MÅLSÄTTNING OCH LEDARPOLICY EIK F98 MÅLSÄTTNING OCH LEDARPOLICY EIK F98 Övergripande målsättning EIK F-98 s målsättningen skall vara: Erbjuda alla intresserade tjejer möjlighet att träna och spela fotboll Betona det roliga med fotboll Ge

Läs mer

Åkersberga P05: Röd & Blå

Åkersberga P05: Röd & Blå Åkersberga P05: Röd & Blå Träningsövningar 2015 ÅBK P05: Röd & Blå TRÄNINGSÖVNINGAR 2015 (1) Vändning Vändning och passning. 6-8 spelare. Avstånd mellan A och D ca 30 meter. A passar B, som vänder och

Läs mer

Spelarutvecklingsplan för Boo FF

Spelarutvecklingsplan för Boo FF Spelarutvecklingsplan för Boo FF 5-mannafotboll Jan Mian, Boo FF Innehåll FEMMANNAFOTBOLL (SEX-NIO ÅR)... 4 Målsättning... 4 Teknisk träning... 4 Fysisk träning... 4 Psykologisk/social träning... 4 Organisation/träning...

Läs mer

KIF HFK P04 7 MANNA SPEL. Spelidé och organisation för 7 manna spel

KIF HFK P04 7 MANNA SPEL. Spelidé och organisation för 7 manna spel 2014-02-28 KIF HFK P04 7 MANNA SPEL Spelidé och organisation för 7 manna spel Vårt sätt att spela och agera Häftet du håller i handen kan du bläddra och läsa lite i för att förstå hur vi i KIF vill spela

Läs mer

SÖRMLANDSMODELLEN SPELARUTBILDNING

SÖRMLANDSMODELLEN SPELARUTBILDNING SÖDERMANLANDS FOTBOLLFÖRBUND SÖRMLANDSMODELLEN SPELARUTBILDNING Teknik-, spelförståelse-, fysik- och mental träning för spelare 7-19 år: Teknik Är hur spelaren hanterar bollen. De inom fotbollen förekommande

Läs mer

Nivå 2 Lära för att träna 9-10 år

Nivå 2 Lära för att träna 9-10 år Nivå 2 Lära för att träna 9-10 år Fokusområden: - Driva - Passa - Mottagning - Vändning - Riktningsförändring - Avslut - Väggspel - Spelbarhet, Spelavstånd Spelarens mognad Fysisk utveckling Lugn tillväxtperiod

Läs mer

IK Viljan Strängnäs. Förutsättningar för IK Viljans ungdomsverksamhet

IK Viljan Strängnäs. Förutsättningar för IK Viljans ungdomsverksamhet BLÅ TRÅ DEN IK Viljan Strängnäs Inledning IK Viljan Strängnäs bildades 1914 och är en fotbollsförening i centrala Strängnäs. Föreningens ambition är att ge alla barn och ungdomar som vill möjligheten att

Läs mer

Fjugesta IF:s policy för ungdomsfotboll V 5

Fjugesta IF:s policy för ungdomsfotboll V 5 Barn och ungdomspolicy Fjugesta IF:s policy för ungdomsfotboll V 5 Målsättning och riktlinjer för Fjugesta IF:s ungdomsfotboll Vi strävar efter Att skapa god kamratskap skall ske genom gemensamma aktiviteter

Läs mer

Bara GIF UNGDOMSPOLICY

Bara GIF UNGDOMSPOLICY Bara GIF UNGDOMSPOLICY Vår ungdomspolicy är ett levande dokument som vi vill att alla Bara GIF:s medlemmar ska ta del av. Vi är en ideell förening och är helt beroende av ideella insatser. Vi ser dokumentet

Läs mer

Söderköpings IK Barn och Ungdomsfotboll. Verksamhet

Söderköpings IK Barn och Ungdomsfotboll. Verksamhet 1 Tanken är - Att skapa ett fotbollsintresse för dom yngsta - Att detta intresse ska hålla i så länge som möjligt Verksamhet Söderköpings IK vill genom detta - Skapa en grogrund för föreningens framtid,

Läs mer

Föräldramöte 1/5 P08

Föräldramöte 1/5 P08 Föräldramöte 1/5 P08 Agenda - Planering 2016 -Träning -Matcher - Fotbollsförälder i NSK -Viktigt! - Klubben: Arrangemang, Vinröda tråden Laguppställning John Videgren Jakob Stoltze Linda Peterson Katja

Läs mer

Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01-

Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01- Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01- Allmänt Rockneby IK Ungdom ska bedriva fotbollsverksamhet så att den utvecklar u på ett positivt sätt. Det gäller såväl fysiskt som psykiskt, socialt och kulturellt.

Läs mer

IF HALLBY FOTBOLL. IF Hallby Blå vägen

IF HALLBY FOTBOLL. IF Hallby Blå vägen ska vara ett styrande dokument som anger riktlinjerna för hela verksamheten inom föreningen. Innehållet och grundprinciperna i dokumentet är allmängiltiga för ungdomsfotbollen. Detta dokument är en utveckling

Läs mer

Du är en ledare med ansvaret för att tillsammans med Dina spelare skapa en POSITIV STÄMNING där ALLA deltagare känner sig välkomna och viktiga.

Du är en ledare med ansvaret för att tillsammans med Dina spelare skapa en POSITIV STÄMNING där ALLA deltagare känner sig välkomna och viktiga. 1. Tränarens Roll Tränarens roll är mångsidig och krävande. Du är inte bara en instruktör och ansvarig för träningar och matcher, utan Din roll är mycket större än så. Du är en ledare med ansvaret för

Läs mer

Bidra till att öka antalet miljöer där barn och ungdomar får goda förutsättningar att lära sig spela och utvecklas med fotboll.

Bidra till att öka antalet miljöer där barn och ungdomar får goda förutsättningar att lära sig spela och utvecklas med fotboll. Bidra till att öka antalet miljöer där barn och ungdomar får goda förutsättningar att lära sig spela och utvecklas med fotboll. Grundläggande förståelse för SvFF spelarutbildningsplan genom teori och praktik

Läs mer

Kunskapsmål. MÅLVAKT bas 1 - spelförståelse 1

Kunskapsmål. MÅLVAKT bas 1 - spelförståelse 1 MÅLVAKT bas 1 - spelförståelse 1 Kunskapsmål Känna till begreppen - anfallsspel och försvarsspel - spelförståelse och speluppfattning - bollhållarens och närmste medspelares alternativ - felvänd och rättvänd

Läs mer

Notvikens IK. Gula Tråden Utbildningsplan för ungdomsfotbollen

Notvikens IK. Gula Tråden Utbildningsplan för ungdomsfotbollen Notvikens IK Gula Tråden Utbildningsplan för ungdomsfotbollen Gula Tråden skall ses som en ledstjärna för NIK-fotbollens ungdomsverksamhet. Ett dokument som genom årlig utvärdering skall hållas uppdaterad

Läs mer

Policy och riktlinjer för Nödinge SK Fotboll

Policy och riktlinjer för Nödinge SK Fotboll Policy och riktlinjer för Nödinge SK Fotboll Inledning Dokumentet påvisar NSK Fotboll:s policy och riktlinjer för alla de lag som är aktiva inom klubben, samt tränare/ledare för dessa lag. Syftet är att

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL KURSMODUL 2 SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDETS TRÄNARUTBILDNING C 6-12 ÅR KURSMODUL 2

VÄLKOMMEN TILL KURSMODUL 2 SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDETS TRÄNARUTBILDNING C 6-12 ÅR KURSMODUL 2 VÄLKOMMEN TILL KURSMODUL 2 SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDETS TRÄNARUTBILDNING C 6-12 ÅR KURSMODUL 2 2 TRÄNARUTBILDNING C PROGRAM KURSMODUL 2 08.30 10.30 Teori 3 Återkoppling till Webbuppgift 1-6 Att kunna och

Läs mer

Värdegrund för den gemensamma fotbollsverksamheten i Målsryds IF och Gånghesters SK.

Värdegrund för den gemensamma fotbollsverksamheten i Målsryds IF och Gånghesters SK. VÄGEN TILL MålGång Värdegrund för den gemensamma fotbollsverksamheten i Målsryds IF och Gånghesters SK. MålGång är en programförklaring som ska verka som stöd för våra aktiva, ledare och föräldrar och

Läs mer

Kronängs IF. Den svartvita tråden

Kronängs IF. Den svartvita tråden 2013 Kronängs IF Den svartvita tråden Styrelsen Kronängs IF 2013-05-20 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Huvudprinciper Anfallsspel... 3 3. Huvudprinciper Försvarsspel... 4 4. Träning och matcher för olika

Läs mer

Grundförutsättningar i anfallsspel

Grundförutsättningar i anfallsspel Grundförutsättningar i anfallsspel Spelbarhet Spelavstånd Spelbredd Exempel: https://www.youtube.com/watch?v=w_jg5waqogc https://www.youtube.com/watch?v=luvorhgxbom https://www.youtube.com/watch?v=hba7a3i4hco

Läs mer

HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL

HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL Spelarutbildningsplan 7-manna 10-11 år Skapat: 2013-09-04 Version:2014-09-30 Spelarutbildningsplan IF Mölndals Fotboll I IF Mölndal Fotboll vill vi skapa vinnare. I IF

Läs mer

Hemuppgift #2 Enskede IK P-01:5 Spelarutveckling

Hemuppgift #2 Enskede IK P-01:5 Spelarutveckling Hemuppgift #2 Enskede IK P-01:5 Spelarutveckling Här kommer en repris på den hemuppgift som ni gjorde en gång tidigare. Nu vill vi att ni går hem och svarar på dessa frågor en gång till inför det utvecklingssamtal

Läs mer

Karlskrona AIF barn- och ungdomspolicy

Karlskrona AIF barn- och ungdomspolicy Sida 1 (8) Karlskrona AIF barn- och ungdomspolicy gemensamma värdegrunder för såväl lagledare, tränare, föräldrar, barn och ungdomar Sida 2 (8) Barns och ungdomars fotbollsspel bygger på att - de ska ha

Läs mer

Värdegrund. För oss i Degerfors IF är alla viktiga oavsett roll och vi sätter alltid föreningen främst i både med- och motgång.

Värdegrund. För oss i Degerfors IF är alla viktiga oavsett roll och vi sätter alltid föreningen främst i både med- och motgång. Värdegrund VÄRDEGRUND DEGERFORS IF I Degerfors IF erbjuder vi glädje och utveckling Glädje är en viktig del av verksamheten och skapar en förutsättning till ett livslångt fotbollsintresse. I Degerfors

Läs mer

12 år Tematräning. 1 vecka Skott & Mv

12 år Tematräning. 1 vecka Skott & Mv Tematräning 1 vecka 24-26 26 Skott & v Skott-teknik Organisation: 3 barn/2 bollar. Flera planer. Utförande: Träna skott och målvaktsteknik. Bollhållarna skjuter mot målvakten. Platsbyte mellan avslutaren

Läs mer

Verksamhetsplan Ungdomssektionen Tenhults IF

Verksamhetsplan Ungdomssektionen Tenhults IF Verksamhetsplan Ungdomssektionen Tenhults IF Vision Ungdomar i Tenhults IF verksamhet skall erbjudas möjlighet till en sådan utveckling sportsligt och socialt att de har möjlighet att konkurrera med de

Läs mer

Växjö Lakers vill skapa en inspirerande och utvecklande hockeymiljö för barn och ungdomar

Växjö Lakers vill skapa en inspirerande och utvecklande hockeymiljö för barn och ungdomar Växjö Lakers vill skapa en inspirerande och utvecklande hockeymiljö för barn och ungdomar Vår vision är att ge - så många som möjligt chansen att få spela ishockey hos oss i en inspirerande och utvecklande

Läs mer

Utbildningsplan Fotboll. Unbyns IF. Rev:

Utbildningsplan Fotboll. Unbyns IF. Rev: Utbildningsplan Fotboll Unbyns IF Rev: 000228 Inledning Denna spelarutbildningsplan är framtagen för Unbyns IF och avser koppla samman fotbollsutbildningen i olika åldrar mot ett gemensamt mål. Alla verksamma

Läs mer

Spelar och ledarutbildningsplan

Spelar och ledarutbildningsplan Röda Tråden i 1 Spelar och ledarutbildningsplan Framtagen för att vi som ledare/instruktörer i Håbo FF skall ha ett stöd i vår planering av träningar och matcher samt hur föreningen vill att vi skall uppträda

Läs mer

UTBILDNINGSMALL Ungdom Mål och metoder per åldersgrupp

UTBILDNINGSMALL Ungdom Mål och metoder per åldersgrupp UTBILDNINGSMALL Ungdom Mål och metoder per åldersgrupp 6-9 år Lek med boll, från 8 år 5-manna fotboll MÅL: - Stimulera spelaren till aktivitet genom lek med boll. Tycka fotboll är det roligaste som finns!

Läs mer

IK Viljan Strängnäs. Förutsättningar för IK Viljans ungdomsverksamhet

IK Viljan Strängnäs. Förutsättningar för IK Viljans ungdomsverksamhet BLÅ TRÅ DEN Inledning bildades 1914 och är en fotbollsförening i centrala Strängnäs. Föreningens ambition är att ge alla barn och ungdomar som vill möjligheten att spela fotboll i IK Viljan. En bred verksamhet

Läs mer

Tränarutbildning 6 för P03: Översikt teman 2. Översikt om hur gör vi 1. Hemläxa 2. Övningar v Andy Alzuhn

Tränarutbildning 6 för P03: Översikt teman 2. Översikt om hur gör vi 1. Hemläxa 2. Övningar v Andy Alzuhn Tränarutbildning 6 för P03: 2011-04-27 1. Översikt teman 2. Översikt om hur gör vi 1. Hemläxa 2. Övningar v 17-21 Träningsteman P03 kommer löpande att ha bollbehandling som huvudfokus kompletterat med

Läs mer

Spelarutveckling Ytterby IS (1/2)

Spelarutveckling Ytterby IS (1/2) Grund 1 - Fånga bollen Spelarutveckling Ytterby IS (1/2) Avspark Sommarfotbollskola 1 heldags aktivitet 1 endagarscup 1 Snabbhet, smidighet koordination, balans kroppskontroll Grund 2 -Fallteknik, fånga

Läs mer

Skurups AIF s policyplan för ungdomsfotboll

Skurups AIF s policyplan för ungdomsfotboll Skurups AIF s policyplan för ungdomsfotboll Policyplanen är en tydlig riktlinje gällande ungdomsfotbollen i Skurups AIF. Den ska fungera som ett stöd och förhållningssätt för alla som är delaktiga i verksamheten

Läs mer

KREATIV FOTBOLL. Lek och lär fotboll. Med Fanna BK Knatteliga 6-7 år

KREATIV FOTBOLL. Lek och lär fotboll. Med Fanna BK Knatteliga 6-7 år KREATIV FOTBOLL Lek och lär fotboll Med Fanna BK Knatteliga 6-7 år Träning utomhus säsongen 1 april 31 oktober. Fanna BK. genomgång Bollkontroll 20 minuter Tematräning Smålagsspel (match) 20 minuter och

Läs mer