Program Mosebok kap : 1-8. (Introd. 0:35)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Program 102. 2 Mosebok kap.11. + 12: 1-8. (Introd. 0:35)"

Transkript

1 Program Mosebok kap : 1-8. (Introd. 0:35) Vi har nu kommit till 2 Mosebok kapitel 11. där Mose förkunnar att de förstfödda i egypten skall dö, som den sista straffdom över egypten innan Israels barn befrias från träldomens "ok" Farao skulle efter allt som skett, att förstått hur ödesdigert det är att vara på kollisionskurs med Gud. Hur mäktig man än känner sig själv i utgångspunkten, och hur ovillig man än är att böja sig för Herren, hebreernas Gud - så är det inte Gud som går under, när när vi inte vill ödmjuka oss under Gud. - Men det är vi som går under. Gud har visat stort tålamod och vilja att förlåta, men nu har stunden kommit, då Han måste göra det klart för Farao, att det är tid för Israels barn att lämna Egypten. 2 Mos. 11:1-3. "Därefter sade Herren till Mose: Ännu en plåga skall jag låta komma över Farao och över egypten. Sedan skall han släppa er härifrån. Ja, han skall till och med driva er ut härifrån, när han släpper er. Så tala nu till folket, och säg att var och en av dem, man såväl som kvinna, skall begära av sin nästa dyrbarheter av silver och guld. Och Herren lät folket finna nåd för egyptiernas ögon. Ja, mannen Mose hade stort anseende i egyptens land, både hos Faraos tjänare och hos folket." Israels barn hade under många, många år tjänstgjort som slavar och hade aldrig mottagit någon betalning för sitt arbete. Nu skulle dom få betalt. Och dom skulle bokstavligen gå till sina grannar och be om dessa "gåvor" Och Herren skulle låta folket finna nåd, så att egyptierna mer än villigt skulle ge dom deras rättfärdiga lön. TIME: 3: Läs direkt från den svenska bibeln. (sid. 67) Time: 4:50.

2 Kapitel tio avslutades med att Farao, mycket irriterad säjer till Mose: ta dig till vara för att ännu en gång komma inför mitt ansikte - ty på den dag du kommer inför mitt ansikte skall du dö. Och Mose svarar: Du har talat rätt. jag skall inte mer komma inför ditt ansikte. (Underförstått: inte därför att jag är rädd, med därför att Gud har bestämt det. Din tid är ni förbi Farao.) Hos profeten (Jer.46:17) läser vi följande uttalande: "Ja, man ropar där: Farao är förlorad, Egyptens konung! Han har förfelat sin tid." Faraos förhärdelse har nått den punkt, där Mose inte behöver räkna med honom längre. Han behöver inte mera stå inför Faraos ansikte - behöver inte möta honom personligen. För Faraos makt är inte längre verkligen så stor. Mose kan träda in till Faraos hov och tala. Han kan ge budskapet till Faraos tjänare. Det är inte så viktigt att möta Farao personligt - den tiden då han var viktig är över. Och när Mose i vredesmod lämnar faraos hus, kan du lita på att Faraos tjänare vidarebefodrade budskapet. Farao fick höra det, även om han inte längre personligen, fick det av Mose och Aron Time: 6:50. Musik: "majesty" ca: 0:25. Time: 7:15. Och därmed har vi kommit till 2 Moseboks tolvte kapitel. Där Påskhögtiden instiftas, och Påskfirandets form blir given. Detta är församlingens födelseldag. För det är i samband med att Påska-Lammet blir slaktat, som Israel börjar omtalas som - församling. Helt sedan kapitel fem i andra Mosebok, har vi sett hur den egyptiske konungen Farao vägrat att lyssna till Gud. Men här i kapitel 12, skall det uppenbaras för oss hur förgäves det är, när människan försöker trotsa Gud. - För när det hårda och obotfärdiga hjärtat konfronteras med Gud, så finns det bara två möjligheter: Att böja sig, eller att krossas. Låt bara människan inbilla sig att vara något, omge sig med all den yttra glans och härlighet, som om han var sin egen herre. - FÅFÄNGLIGA MÄNNISKA, HUR LITET DU KÄNNER DITT HJÄRTAS VÄSEN OCH DIN SANNA STÄLLNING. Farao skall snart få se vad hans makt är värd, när Guds dom över synden verkställs. Israel har i över 400 år, varit i träldom i Egypten, där den ena tunga bördan efter den andra blivit lagt på dem. Lidande, trötthet, hopplöshet - för det var inget hopp längre, om att dom skulle kunna befria sig själva. Och det är ju just den bilden som Nya Testamentet tecknar av syndaren, utan förlåtelse.

3 Time: 9:25. I första korinterbrevet 5:7, säjer Paulus: "..vårt påskalamm är slaktat, nämligen Kristus." Kapitel 12, är den absoluta höjdpunkten i 2 Mosebok. Kapitel 1 t.o.m. 11, talas om Moses, befriaren. Kapitel talar om Israels förlossning från träldomen. 2 Mos.12:1-2. "Och Herren talade till Mose och Aron i Egyptens land och sade: Denna månad skall hos er vara den främsta månaden, den skall hos er vara den första av årets månader." Och Herren talade till Mose och Aron, i egyptens land... Det börjar alltid där. Med Guds kallelse. GUD TALAR! Som Skriften säjer i (Rom.3:10-11) "Det finnes ingen som är rättfärdig, icke en enda. Det finnes ingen som är förståndig, det finnes ingen som söker Gud." Det är inte människan som söker Gud. Men det är Gud som söker människan. Och det är inte när Israels barn har kommit sig ut från Egypten - som Gud talar till dem. (Rom.5:8) "Men Gud bevisar sin kärlek till oss genom att Kristus dog för oss, då vi ännu var syndare." Blodet, som Jesus utgöt då han dog för oss på korset har betalat vår syndaskuld, utstått syndens straff för oss. Den Helige Andes kraft uppenbarar det för våra hjärtan, så att det bär frukt. - i Profeten Sakarja (4:6) säjer Herren: "Inte genom någon människas styrka eller kraft skall det ske, utan genom min ande, säger Herren Sebaot." I dom första verserna i 2.Mos.kapitel 12, tilltalas Israel för första gången, som menighet. Det är en nations födelse och en församlings födelse, vi här möter. När Israel kom till Egypten, kom dom som en familj. När dom förs ut ur egypten är det som en nation, och som en menighet. I romarbrevets femte kapitel läste vi att, JESUS dog för oss då vi ännu var syndare... Och Gud talade till Mose och Aron, medan dom var i träldom i landet egypten... JA, Gud möter oss där vi är. I Lukasevangeliets 15 kapitel, berättar Bibeln om en ung man som krävde av sin Far att få ut sin arv, och så reste han långt bort till en främmande land. Och där förslösade han hela Fars-arven med ett liv i utsvävningar. och slutade som svin-vaktare. Han hade sjunkit djupt Inte ens det som svinen åt, fick han lov att äta. Och så står det om honom: Då kom han till besinning. I en annan översättning står det: Då kom han till sig själv, och sade: Hur många daglönare hos min far har inte bröd i överflöd, men här är jag nära att dö av hunger... Då kom han till sig själv! Dvs, den som är syndens träl, han är inte sig själv längre - även om han inbillar sig det.

4 Time: 13:55. Profeten Jesaja, förkunnar i (Jes.53:6) "Vi gick alla vilse som får, var och en av oss ville vandra sin egen väg..." Och så möter Gud människan, just där hon är. Gud talade till Mose och Aron i Egyptens land. Och vi ser av vers två, att här börjar en ny tidsräkning för Israel. Efter uttåget ur egypten så skall denna månad vara den första månaden i året. Det är en helt ny tid, som nu börjar. Detta skall hos er vara den första av årets månader. Det Gud gör genom sitt LAMM, är det första i det nya livet. Och det som inte börjar där, är inte liv, men religion! Time: 15:05. Musik: "Majesty" ca: 0:25. Time: 15:30. ============================================================== 2.Mos.12: 3-4. "Tala till Israels hela menighet och säg: På tionde dagen i denna månad skall var husfader ta sig ett lamm, så att varje hushåll får ett lamm. Men om hushållet är för litet till ett lamm, så skall husfadern och hans närmaste granne ta ett lamm tillsammans, efter personernas antal. För varje lamm skall ni beräkna ett visst antal, i mån av vad var och en äter." Här är det två saker vi speciellt lägger märke till. 1. Blodet 2. Familjen. Israel skall bli en nation. Gud skall förlossa dom, men han vill göra det genom familjerna, och genom den enskilda i familjen. Och dessa verser säjer ingenting, om Lammet var för litet. -- Nej, Lammet är nog. För varje lamm skulle man beräkna ett visst antal, i mån av vad var och en äter... GUD gav hela lammet. Men människan får inte mer än hon tillägnar sig. Gud ger lammet, men det är människans ansvar att äta. Och vi skall se mera på det, när vi kommer till kap.16 här i Andra Mosebok. Gud presenterar sitt rådslut till frälsning, genom vilket han skall frälsa, rädda den enskilda människan. Ingen blir frälst därför att han tillhör en nation, eller en familj. Varje enskild måste tillägna sig lammet. Och när uppbrottets stund kom, var man tvungen att göra sällskap med hela menigheten - lämna egyptens köttgrytor bak sig, och utvandra i tro. Befrielsen blev given av Gud genom Lammet. Men människan måste själv gå, och sörja för att få burit med sig, dom som ännu inte kunde gå. Och nu kommer vi till den fruktansvärda natten i egypten. Farao och hans folk ville inte böja sig för Gud, och måste nu ta konsekvensen av sitt val - så som varje människa till sist skall möta den konsekvens som följer, när man förkastar eller föraktar

5 Guds vilja. Time: 18:30. Israels barn blev skonade från dom tre sista plågorna, och dom undslapp domen som gick över egypten. Men dom var ännu inte förlossade, befriade. Men nu, skall dom förlossas och dom skall få erfara och se något, - som skall uppenbara att dom skall LITA på BLODET "Ett felfritt årsgammalt lamm av hankön skall ni välja ut. Av fåren eller av getterna skall ni ta det. Och ni skall förvara det intill fjortonde dagen i denna månad. Då skall man - Israels hela församlade menighet - slakta det vid afton-tiden." Ett felfritt lamm. I vers 3 såg vi att lammet skulle utväljas den tionde dagen i månaden - och här i vers 6 ser vi att det skulle förvaras till den fjortonde dagen. Dvs, man skulle gömma lammet hemma hos sig i fyra dagar. Lammet skulle förenas med familjen. Bli en del av familjen. Det smärtade att skiljas från lammet som under 4 dagar varit en del av familjen. Var familj hade sitt lamm. Denna natt blev alltså tusentals lamm slaktade. Som det stog i vers 6, så skulle hela Israels barns samlade menighet, slakta det vid aftontiden - eller: mellan de två aftonstuderna, som det ståri Norsk Bibel vilket är ett poäng i den hebreiska grundtexten. Mellan de två aftonstunder. Dvs, från den 9 til den 12 timmen Alltså mellan Kl.15,00 och 18,00. Och här skall vi ta tid att läsa från MATTEUS 27: "OCH VID DEN NIONDE TIMMEN ROPADE JESUS MED HöG RöST OCH SADE: Eli, Eli, lemà sabaktàni - DET BETYDER: MIN GUD, MIN GUD, VARFöR HAR DU övergivit MIG. Då några av de kringstående hörde detta, sade de: Han kallar på Elias. Genast skyndade en av dem fram, tog en svamp, fyllde den med surt vin, satte den på ett spö och gav honom att dricka. Men de andra sade: Vänta, låt oss se, om Elias kommer och hjälper honon. Och Jesus ropade åter med hög röst och gav upp andan." Så dog Jesus - mellan de två aftonstunder. den tid som var fastsatt att Påska-Lammet skulle slaktas. Fariseerna, de skriftlärda, och judarnas höga Råd, trodde att det var dom som styrde händelserna - Men det gick som Han ville - Han som sitter på Tronen. Här i kapitel 12 i Andra Mosebok instiftas Påskhögtiden, som skall peka fram emot Messias,Jesus Guds Lamm, som skall komma. 7. "Och man skall ta av blodet och stryka på båda dörr-posterna och på det övre dörrträet i i husen där man äter det." Blodet skulle strykas på båda dörrposterna och på övre dörrträet. Men inte på tröskeln. För att ingen skulle trampa på LAMMETS BLOD. Dvs, ringakta det.

6 Time: 23:05. Man skulle inte ringakta blodet. Och inte var likgiltig, så man säjer: "Herre Gud" eller "Jösses" Man skall inte ta Guds namn i sin mun - utan att tänka på det I Hebreerbrevets 10 kapitel, verserna 28-31, säjer Gud: "Den som bryter Mose lag måste utan förbarmande straffas med döden, efter två eller tre vittnens utsago. Hur mycket strängare straff tror ni inte då, att den förtjänar som trampar Guds Son under sina fötter, som räknar förbundets blod som orent - det blod genom vilket han har blivit helgad - och som smädar Guds nådige Ande! Ty vi känner honom som sade: Min är hämnden, jag skall vedergälla det. Och vidare: Herren skall döma sitt folk. Det är fruktansvärt att falla i den levande Gudens händer." Dörrarna skulle bestrykas med blod, på båda dörrposterna och på det övre dörrträet - men inte på tröskeln! Hela familjen är samlad. Dom allra yngsta vet inte vad som sker. Men alla samlade har något gemensamt. Både dom som nu är trygga och jublande glada, för dom har blodet som sitt skydd. Andra är mera bävande, undrar hur det skall gå. Andra åter är helt enkelt rädda - men alla har följt Guds order, och strukit blod på båda dörrposterna och det övre dörrträet. Därmed är dom alla, med alla sina olika känslor, lika på denna punkt: Dom skall inte drabbas av mordängeln som skall gå genom hela egyptens land, denna natt. För det var inte deras känslor som rädade dom. Men det var blodet - och att dom hade gjort med blodet, så som Gud sade. Det hade ju inte hjälpt om dom trott aldrig så strakt på detta, men inte strykit blod på dörrposter och dörrträ. Guds erbjudande, kräver människans svar. Och då handlar det inte om att man går omkring och håller det för sant, rent teoretiskt - men om man inrättat sitt liv efter det. Och den som gör det - han är räddad! 8. "Och man skall äta köttet samma natt. Det skall vara stekt på eld, och man skall äta det med osyrat bröd tillsammans med bittra örter." Vi måste ha klart för oss att varje instruktion i samband med denna högtid,hade en bestämd mening, och sitt bestämda budskap Det ena är att hela familjen i alla åldrar var församlade tillsammans. Och det jag säjer nu kommer nog att väcka protester hos en del. Men i våra församlingar idag, är vi så organiserade och strukturerade, att vi sätter barnen i ett rum - ungdomarna i ett annat, och dom äldre i ännu ett rum. Vi gör oss däremed ofta skyldiga till att splittra familjerna och generationerna. Vi får också veta i vers 8, att köttet skall ätas stekt på eld Elden talar om dom. Synden måste dömas. Och där synden blir dömd blir det också en omvändelse - från synden och till GUD. Time: 27:20.

7 det skulle ätas samma natt. Dvs, när Gud visar dig något, så inte uppskjut uppgjöret. Inte ens till i morgon. Osyrat bröd - (surdegen eller jästen) är en bild på syndens ödeläggande makt. Och det osurade brödet skall förkunna för oss att det det inte är någon användning för denna världens kraft, när det gäller den frihet Gud skall skänka oss. Israels barn visste mycket väl, att det inte var vanligt att laga bröd på det sättet - Osyrat - Inte var det vanligt och inte heller ville det smaka så gott - Men det viktigaste var inte hur människan upplevde smaken, om den behagade - men det viktiga var, det osyrade brödet skulle förkunna: DIN TID ÄR BEGRÄNSAD! Du gör inte som du vill med din tid, om du har tänkt dig till Löfteslandet! Israels barn hade inte tid nu. Men brödet måste bakas utan att syras. Det hastade! Och dom bittra örterna, skulle påminna Israels barn om det lidande och den nöd, som dom hadde under den bittra träldomen. Och det var för att förhindra, att dom skulle få en falsk minnesbild av träldomstiden. När Gud hade befriat dom kunde det ju hända att, dom glömde vilken fruktansvärd nöd som hade levt under, Och kanske bara minnas egyptens kjöttgrytor och så längta tillbaka till det gamla livet som träl. Dvs, bara minnas syndens njutning, och glömma syndens fruktansvärda konsekvens. De bittra örterna skulle också vara en bild, som tala om att ångra sin synd. Syndens ånger! Och även - förkunna för Israels barn, att den väg dom skall vandra, bort från träldomen, genom öknen och in till Kanaans land - vill bjuda på både ett och annat som inte precis är till behag för vårt kött, vår gamla natur. Och med det säjer vi tack för denna gång. Herren vare med dig. Må hans välsignelse vila över dig - GUD är god! T i m e: 29:45.

Program 097. 2.Mosebok kap. 6: 1-30. (Introd. 0:35)

Program 097. 2.Mosebok kap. 6: 1-30. (Introd. 0:35) Program 097. 2.Mosebok kap. 6: 1-30. (Introd. 0:35) Vi har nu kommit till det sjätte kapitlet i Andra Mosebok. Som innehåller JEHOVAs svar på Mose bön. Och Han förnyar och stadfäster Mose kallelse. Vi

Läs mer

(Introd. 0:35) Som det är uttryckt hos profeten Jesaja 48:17. "Ja, man ropar där: Farao är förlorad, Egyptens konung! Han har förfelat sin tid.

(Introd. 0:35) Som det är uttryckt hos profeten Jesaja 48:17. Ja, man ropar där: Farao är förlorad, Egyptens konung! Han har förfelat sin tid. Program 100. 2. Mosebok kap. 9: 1-35. (Introd. 0:35) Vi har nu kommit till 2.Mosebok kapitel 9, där Herren fortsätter att klargöra för Farao, att han borde släppa Israels folk - och att egyptens avgudar

Läs mer

Kan man veta om Bibeln är sann? Eller HUR kan man veta om Bibeln är sann?

Kan man veta om Bibeln är sann? Eller HUR kan man veta om Bibeln är sann? Kan man veta om Bibeln är sann? Eller HUR kan man veta om Bibeln är sann? För det första så måste det givetvis till en ärlig vilja att själv ta del av det som sägs om Bibelns olika böcker. Att vilja läsa

Läs mer

VÄLKOMMEN till ett helt nytt liv! Innehåll. Dina första steg på vägen till ett liv tillsammans med Gud.

VÄLKOMMEN till ett helt nytt liv! Innehåll. Dina första steg på vägen till ett liv tillsammans med Gud. Gud i din stad! Innehåll VÄLKOMMEN till ett helt nytt liv!... 3 Dina första steg på vägen till ett liv... tillsammans med Gud... 3 Lösningen är Jesus, Guds Son... 4 Frälst?... 5 Du kan bli född på nytt:...

Läs mer

Program 098. 2.Mosebok kapitel 7: 1-25. (Introd. 0:35)

Program 098. 2.Mosebok kapitel 7: 1-25. (Introd. 0:35) Program 098. 2.Mosebok kapitel 7: 1-25. (Introd. 0:35) Vi skall denna gång stanna inför 2.Mosebok kapitel 7, som handlar om Mose som av Gud, på nytt får besked att gå till Farao, med budskapet att han

Läs mer

Skatter i Torahn. Bibelstudium nr 15, A. Sabbaten den 8 januari 2011. Bo Gå till abo

Skatter i Torahn. Bibelstudium nr 15, A. Sabbaten den 8 januari 2011. Bo Gå till abo Skatter i Torahn Bibelstudium nr 15, A Sabbaten den 8 januari 2011 Bo Gå till abo Torahtext: 2 Mos 10:1 13:16 Haftarah: Jer 46:13-28 Apostoliska skrifterna: Mark 4:1 5:43 Låt din barmhärtighet komma över

Läs mer

Den smala vägen. Matteus 7:21 Inte alla som säger Herre, Herre till mig ska komma in i himmelriket, utan den som gör min himmelske Fars vilja.

Den smala vägen. Matteus 7:21 Inte alla som säger Herre, Herre till mig ska komma in i himmelriket, utan den som gör min himmelske Fars vilja. "Följande text är en ordagrann översättning av videoundervisningen Narrow Minded. Avsikten är att göra det lättare för dig att förstå sammanhanget mellan tal, text, bilder, media och diagram och på så

Läs mer

Ett Liv i Lärjungaskap Del 1 - Frälsningens Mysterium

Ett Liv i Lärjungaskap Del 1 - Frälsningens Mysterium Ett Liv i Del 1 - Den som är i Kristus är alltså en ny skapelse, det gamla är förbi, något nytt har kommit. 2 Kor 5:17 Ett Liv i är en serie av korta kurser arrangerade av Hestra Cafékyrka som utforskar

Läs mer

OM GUD FINNS, VAD SKULLE DU FRÅGA HONOM?

OM GUD FINNS, VAD SKULLE DU FRÅGA HONOM? OM GUD FINNS, VAD SKULLE DU FRÅGA HONOM? Pingstkyrkan i Södertälje presenterar: Kan man vara kristen? - en predikoserie om grunderna i kristen tro VI TÄNKTE UTFORSKA LIVETS MENING TA CHANSEN GRUNDKURS

Läs mer

Byggt på Löften Av: Johannes Djerf

Byggt på Löften Av: Johannes Djerf Byggt på Löften Av: Johannes Djerf Om jag skulle beskriva mig själv och mina intressen så skulle inte ordet politik finnas med. Inte för att jag tror att det är oviktigt på något sätt. Men jag har ett

Läs mer

Markus 3:29 Men den som hädar den helige Ande får aldrig någonsin förlåtelse utan är skyldig till evig synd.

Markus 3:29 Men den som hädar den helige Ande får aldrig någonsin förlåtelse utan är skyldig till evig synd. "Följande text är en ordagrann översättning av videoundervisningen med den Engelska titeln Unparadonable Sin. Avsikten är att göra det lättare för dig att förstå sammanhanget mellan tal, text, bilder,

Läs mer

Helande. En lärjungens identitet. Av: Johannes Djerf

Helande. En lärjungens identitet. Av: Johannes Djerf Helande En lärjungens identitet Av: Johannes Djerf På en temasamling under årets tonårsläger så får ett 100-tal människor, under väldigt enkla omständigheter och under väldigt enkla och tydliga böner riktade

Läs mer

Galaterbrevet Del 12) 5:9-16 Undervisning: Chuck Smith

Galaterbrevet Del 12) 5:9-16 Undervisning: Chuck Smith Galaterbrevet Del 12) 5:9-16 Undervisning: Chuck Smith Lite surdeg syrar hela degen. Gal 5:9 Om du öppnar upp dörren och tillåter ett litet fel, kommer detta snart att förstoras. På grund av bristerna

Läs mer

En ledare efter Guds hjärta

En ledare efter Guds hjärta En ledare efter Guds hjärta Ur Bibeln: Men jag skall låta en präst framträda åt mig, som blir bestående, en som handlar efter vad som är i mitt hjärta och min själ. Åt honom skall jag bygga ett hus som

Läs mer

Den förlorade sonen:

Den förlorade sonen: Den förlorade sonen En bildrik berättelse direkt ur Lukas evangelium 15 och gjord efter bibeltexten. Handlar om sonen som bryter med hemmet och slarvar bort sin förmögenhet i främmande land, ångrar sig

Läs mer

(INTROD. O:35) Vi har kommit till 2.Moseboks tredje kapitel, där Gud presenterar sig som: "JAG ÄR"

(INTROD. O:35) Vi har kommit till 2.Moseboks tredje kapitel, där Gud presenterar sig som: JAG ÄR Program 094. 2. MOSEBOK. 3: 1-22. (INTROD. O:35) Vi har kommit till 2.Moseboks tredje kapitel, där Gud presenterar sig som: "JAG ÄR" Mose som växte upp i Faraos hov - och var i Egypten i 40 år, han har

Läs mer

Fråga: Vad är du? Svar: En förnuftig och dödlig människa, en varelse skapad av Gud.

Fråga: Vad är du? Svar: En förnuftig och dödlig människa, en varelse skapad av Gud. En god och nyttig undervisning för alla kristna människor, inte endast för barn och ungdomar, utan i hög grad även nyttig för de gamla, sammanställd som frågor och svar. Fråga: Vad är du? Svar: En förnuftig

Läs mer

Vid P läser präst. Vid F läser alla tillsammans. NN står för namnet/namnen.

Vid P läser präst. Vid F läser alla tillsammans. NN står för namnet/namnen. Dop av barn Vid P läser präst. Vid F läser alla tillsammans. NN står för namnet/namnen. Präst medhjälpare kan framföra en hälsning med egna ord. Psalm Inledningsord och tackbön P I Faderns och Sonens och

Läs mer

Ett ödmjukt hjärta Av: Johannes Djerf

Ett ödmjukt hjärta Av: Johannes Djerf Ett ödmjukt hjärta Av: Johannes Djerf Jag tänkte börja med att ställa er en fråga idag som du kan fundera en liten stund på med den som sitter bredvid dig. Och frågan är; vad innebär det att vara ödmjuk?

Läs mer

PREDIKAN 14 sö e Tref - 6 september 2015, S:ta Clara kyrka, Petter Sundelius

PREDIKAN 14 sö e Tref - 6 september 2015, S:ta Clara kyrka, Petter Sundelius PREDIKAN 14 sö e Tref - 6 september 2015, S:ta Clara kyrka, Petter Sundelius I Kära bröder och systrar i Kristus! Genom hela Bibeln möter vi den: splittringen inom Guds folk, splittringen som skapar strid

Läs mer

2 e Trettondedagen. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen.

2 e Trettondedagen. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. 1/5 2 e Trettondedagen Psalmer: 236, L705 (Ps89), 246, 437, L724, 259 Texter: Jes 55:1-4, Upp 22:16-17, Joh 4:5-26 Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. Låt oss be!

Läs mer

Lev inte under Lagen!

Lev inte under Lagen! "Följande text är en ordagrann översättning av videoundervisningen Don t Be Under the Law. Avsikten är att göra det lättare för dig att förstå sammanhanget mellan tal, text, bilder, media och diagram och

Läs mer

Ett brev till en vän som tror att bara vuxna kan döpas

Ett brev till en vän som tror att bara vuxna kan döpas Ett brev till en vän som tror att bara vuxna kan döpas Samtal om dopet undviks numera ofta. Det verkar som om man har gett upp när det gäller att bli enig om vad Bibeln lär om dopet. Är verkligen Bibeln

Läs mer

Jag tror därför att det är viktigt att ivrigt studera Skriften för att se vad Gud har att säga om olika saker.

Jag tror därför att det är viktigt att ivrigt studera Skriften för att se vad Gud har att säga om olika saker. Dopet i vatten Inledning Det är viktigt att läsa Bibeln och lära sig vad Gud vill säga till sitt folk. Jag tror på att noggrant studera Skriften så att man vet exakt vad Gud har för oss. Han säger att

Läs mer

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 Predikan, Korskyrkan Borås den 15 oktober 2006, av Micael Nilsson När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 SARA Den är veckan har jag stämt möte med Sara. Det har inte varit så enkelt

Läs mer

Program 125. 2 Mos. kap. 33 och 34. (Introd. 0:35)

Program 125. 2 Mos. kap. 33 och 34. (Introd. 0:35) Program 125. 2 Mos. kap. 33 och 34. (Introd. 0:35) Vi har nu hunnit fram till kapitel 33 i Andra Mosebok. Där vi möter Herrens befallnig till Israels barn, att dom skall dra vidare från Horebs berg. Och

Läs mer

FÖRLÅTA I HERRENS NAMN En predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Joh 8: 1-20; AC 7273)

FÖRLÅTA I HERRENS NAMN En predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Joh 8: 1-20; AC 7273) FÖRLÅTA I HERRENS NAMN En predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Joh 8: 1-20; AC 7273) Inte heller jag dömer dig. Gå, och synda inte mer! (Joh 8:11) Det kommer ett starkt budskap från vår Herre

Läs mer

(Introd. 0:35) Och från avslutnigen av förra programmet repeterar vi, dom två sista verserna vi läste, nämligen:

(Introd. 0:35) Och från avslutnigen av förra programmet repeterar vi, dom två sista verserna vi läste, nämligen: PROGRAM 162. 3 Mos. 13: 9-59. (B) (Introd. 0:35) I det förra programmet såg vi på dom 8 första verserna i 3 Moseboks 13 kapitel. Och på spetälskan som en illustration och bild av synden och "köttet" (Dvs,

Läs mer

den stora staden, och predika för den det budskap jag ger dig. i. När Gud beskriver sig själv med egna ord, så beskriver han sig själv så här:

den stora staden, och predika för den det budskap jag ger dig. i. När Gud beskriver sig själv med egna ord, så beskriver han sig själv så här: Jona 3 (Vers 1-10) Jona i Nineve 1 HERRENS ord kom för andra gången till Jona. Han sade: 2 Stig upp och bege dig till Nineve, den stora staden, och predika för den det budskap jag ger dig. 3 Då steg Jona

Läs mer

(Introd. 0:35.) Vi blev inte färdiga med Kapitel 11, i 3 Mosebok, i vårt förra program. Så vi skall denna gång fortsätta från vers 13.

(Introd. 0:35.) Vi blev inte färdiga med Kapitel 11, i 3 Mosebok, i vårt förra program. Så vi skall denna gång fortsätta från vers 13. PROGRAM 159. 3 MOS. 11: 13-47. (B) (Introd. 0:35.) Vi blev inte färdiga med Kapitel 11, i 3 Mosebok, i vårt förra program. Så vi skall denna gång fortsätta från vers 13. 3 Mos. 11:13-19. "Och bland fåglarna

Läs mer

Bibeln i korthet. Christian Mölks Bibelkommentarer

Bibeln i korthet. Christian Mölks Bibelkommentarer Bibeln i korthet Christian Mölks Bibelkommentarer Gud är evig och har alltid funnits i Fadern, Sonen och den helige Ande. Vid en väl vald tidpunkt valde Gud att ur intet skapa universum och alla levande

Läs mer

Tunadalskyrkan 13 08 11. Det är roten som bär Dig!

Tunadalskyrkan 13 08 11. Det är roten som bär Dig! 1 Tunadalskyrkan 13 08 11 Det är roten som bär Dig! Visst är det spännande att göra AHA-upplevelser ibland, för de kan ge både kraft och inspiration. Häromdagen gjorde jag en sådan upplevelse när jag upptäckte

Läs mer

FÖRSTA VECKAN I FASTAN. MÅNDAG 15 februari. Läsning 3 Mos 19:1 2, 11 18

FÖRSTA VECKAN I FASTAN. MÅNDAG 15 februari. Läsning 3 Mos 19:1 2, 11 18 FÖRSTA VECKAN I FASTAN MÅNDAG 15 februari Läsning 3 Mos 19:1 2, 11 18 Herren talade till Mose och sade: Tala till Israels barns hela menighet och säg till dem: Ni skall vara heliga, ty jag, Herren, er

Läs mer

Sångpostillan - Tjugoandra söndagen efter Trefaldighet

Sångpostillan - Tjugoandra söndagen efter Trefaldighet Sångpostillan - Tjugoandra söndagen efter Trefaldighet Bidrag från Bengt Pleijel 2009-10-21 Senast uppdaterad 2010-04-20 Bibelskolan.com Tjugoandra söndagen efter Trefaldighet FRÄLSNINGEN Låt oss be om

Läs mer

(Introd. 0:35) I förra programmet läste vi om Elisabet och hennes man prästen Sakarias,som blev stum därför att han inte trodde Herrens Ord.

(Introd. 0:35) I förra programmet läste vi om Elisabet och hennes man prästen Sakarias,som blev stum därför att han inte trodde Herrens Ord. PROGRAM 183. LUKAS 1: 26-80. (Introd. 0:35) I förra programmet läste vi om Elisabet och hennes man prästen Sakarias,som blev stum därför att han inte trodde Herrens Ord. Och därför kunde han inte utlysa

Läs mer

En ny eld! Av: Johannes Djerf

En ny eld! Av: Johannes Djerf En ny eld! Av: Johannes Djerf Vi ska idag börja med att läsa en bibeltext. Matt.21:12-17. Templet var det religiösa centrumet. Det var här Gud bodde. Det var en bestämd plats där Guds folk fick erfara

Läs mer

Kyrkan och torah del 11

Kyrkan och torah del 11 Kyrkan och torah del 11 Ett rike av präster Sven Reichmann har kommit in på slutvarvet av sin uppmärksammade artikelserie om kyrkan och torah. I detta näst sista avsnitt behandlar han Israels kallelse,

Läs mer

Mässa i påsknatten (B)

Mässa i påsknatten (B) Mässa i påsknatten (B) De som har tjänaruppdrag i gudstjänsten anländer i procession till den mörka kyrkan. Ett tänt böneljus bärs i processionen. Orgeln kan tas i bruk vid moment 4 (Påsklovprisning) eller

Läs mer

Guds Ord kom till profeten William Marrion Branham:

Guds Ord kom till profeten William Marrion Branham: Guds Ord kom till profeten William Marrion Branham: Ta upp Din penna och skriv! En kväll, då jag sökte Herren, sade Den Helige Ande till mig att ta upp min penna och skriva. Då jag grep pennan för att

Läs mer

Kasta ut nätet på högra sidan

Kasta ut nätet på högra sidan Kasta ut nätet på högra sidan Predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Ps 89:12-14; Joh 21:1-14; AC 10061:1,2. Se sista sidan!) Tidigt på morgonen stod Jesus på stranden, men lärjungarna visste inte

Läs mer

MUHAMMAD I BIBELN. Hazrat Mirza Bashir-ud-Din Mahmood Ahmad Khalifa-tul-Masih II. Islams Ahmadiyya jamaá t Sverige

MUHAMMAD I BIBELN. Hazrat Mirza Bashir-ud-Din Mahmood Ahmad Khalifa-tul-Masih II. Islams Ahmadiyya jamaá t Sverige MUHAMMAD I BIBELN Av Hazrat Mirza Bashir-ud-Din Mahmood Ahmad Khalifa-tul-Masih II Islams Ahmadiyya jamaá t Sverige Profetian i 5:e Moseboken Då Moses på Herrens befallning gick upp på berget Horeb, talade

Läs mer

Avigajl. 1 Sam 25:6b-11

Avigajl. 1 Sam 25:6b-11 Avigajl Förra söndagen sa jag att denna söndag skulle det handla om Avigail och de flesta av er såg ut som frågetecken. Och vem vet, det kanske ni kommer att göra idag också efter den här predikan. Jag

Läs mer

I dagens predikotext möter vi lärjungarna i väntan.

I dagens predikotext möter vi lärjungarna i väntan. 1 Tunadalskyrkan 13 05 12 Söndagen före pingst I väntans tider Apg 1:1-14 Att vänta på något och samtalen under väntetiden kan föra med sig många olika saker. Ett kan vara att man är överens om att man

Läs mer

Berättelsen vi befinner oss i

Berättelsen vi befinner oss i Berättelsen vi befinner oss i Ola Wingbrant 2014-11-08 Introduktion Det känns roligt och inspirerande att få stå här igen. Att åter ha fått förtroendet. Jag som står här heter Ola Wingbrant och predikar

Läs mer

Församlingens verktygslåda del 2 Av: Johannes Djerf

Församlingens verktygslåda del 2 Av: Johannes Djerf Församlingens verktygslåda del 2 Av: Johannes Djerf Idag så tänkte jag fortsätta där vi slutade sist, förra söndagen, och ni som inte var här då, ja ni missade något kan man säga, vilket man alltid gör

Läs mer

Innan Moses begärde audiens hos Egyptens kung för att begära

Innan Moses begärde audiens hos Egyptens kung för att begära 07 Tegel utan halm Innan Moses begärde audiens hos Egyptens kung för att begära Israels folks frihet, hade han och Aron haft ett sammanträde med Israels förtryckta ledare. Vid det här sammanträffandet

Läs mer

Vilja lyckas. Rätt väg

Vilja lyckas. Rätt väg Vilja lyckas Rätt väg Till Fadern genom Mig Predikan av pastor Göran Appelgren Läsningar: Ps 23; Joh 14:1-11; SKR 538. Och vart jag går, det vet ni. Den vägen känner ni. Thomas sade: Herre, vi vet inte

Läs mer

Genom Guds förbund med Abraham är vi frälsta

Genom Guds förbund med Abraham är vi frälsta Genom Guds förbund med Abraham är vi frälsta JESUS trons upphovsman och fullkomnare...låt oss ha blicken fäst vid Jesus, trons upphovsman och fullkomnare, som i stället för den glädje som låg framför honom

Läs mer

Huvud, axlar, knä och tå: daglig läsning vecka 3

Huvud, axlar, knä och tå: daglig läsning vecka 3 Huvud, axlar, knä och tå: daglig läsning vecka 3 - om trons olika dimensioner Steg i tro denna vecka Skriv under veckan ner på ett papper, som du delar in i fyra kolumner, när du upplever tron som huvud,

Läs mer

Delad tro delat Ansvar

Delad tro delat Ansvar Delad tro delat Ansvar Nehemja kap.2-3 Av: Johannes Djerf Jag vet att det bara är jag som gillar detta, men eftersom jag är så otroligt nöjd med min första inköpta tröja till min och Lisas tilltänkta knodd

Läs mer

Skapad för att Tillbe

Skapad för att Tillbe Skapad för att Tillbe Av: Johannes Djerf I onsdags så startade vi upp församlingens bibelskola. Vilket jag tycker är mycket spännande och jag hoppas även ni deltagare som var med kände det och med en förväntan

Läs mer

Kap III. Vårt lidande blir Jesu lidande. Vid Jesu kors stod hans mor (Joh 19:25) Också genom din egen själ skall det gå ett svärd (Luk 2:35)

Kap III. Vårt lidande blir Jesu lidande. Vid Jesu kors stod hans mor (Joh 19:25) Också genom din egen själ skall det gå ett svärd (Luk 2:35) Kap III Lidandet blir frälsande Jesus gick in i vår smärta för att genom sin närvaro minska dess plåga. Men han vill göra något mer. Han vill göra det som tycks vara meningslöst och nedbrytande till något

Läs mer

Tag emot en sval hand på din heta och trötta panna

Tag emot en sval hand på din heta och trötta panna Kära surfare och nyfikenhetsupptäcktsvandrare! Tänk att Du orkat med att vandra ända hit! Förra vandringen var lite jobbig, eller hur? Vi talade om att Gud är ALLSMÄKTIG eller som det heter i den nya översättningen

Läs mer

Ett budskap till icke muslimer

Ett budskap till icke muslimer www.konvertitguiden.com 1 Källa: www.kalamullah.com Översättning: www.konvertitguiden.com Ett budskap till icke muslimer I Allahs den Nåderikes, den Barmhärtiges namn Bästa läsare: Avsikten med detta budskap

Läs mer

OCH VI BER ALLAH SWT ATT VÄCKA ISLAM I VÅRA HJÄRTAN OCH ÖKA OSS I KUNSKAP OCH BELÖNA OSS MED PARADISET.

OCH VI BER ALLAH SWT ATT VÄCKA ISLAM I VÅRA HJÄRTAN OCH ÖKA OSS I KUNSKAP OCH BELÖNA OSS MED PARADISET. FREDAGS KHOTBA 28 FEBRUARI, 2014 BISMILAH AL RAHMAN AL RAHIM ALL LOV PRIS OCH TACKSAMHET TILLKOMMER ALLAH SWT VI TACKAR ALLAH OCH BER ALLAH SWT OM SKYDD OCH VÄGLEDNING PÅ DEN RÄTTA VÄGEN. OCH VI BER ALLAH

Läs mer

(Introd. 0:35) Och detta skedde på själva "höjden" av hans korta verksamhet.

(Introd. 0:35) Och detta skedde på själva höjden av hans korta verksamhet. Program 131. Markus 4: 1-41. (Introd. 0:35) På vår vandring "Vägen genom bibeln" har vi nu kommit til Markus kapitel 4. - där vi återfinner flera av Jesu liknelser och undret då Jesus stillar stormen.

Läs mer

Att fortsätta formas

Att fortsätta formas Att fortsätta formas Av: Johannes Djerf Tre äldre damer brukade träffas varje torsdag för att läsa Bibeln tillsammans. En torsdags eftermiddag hade det blivit dags att läsa ur Malaki i gamla testamentet.

Läs mer

Jesus är HERREN Av: Johannes Djerf

Jesus är HERREN Av: Johannes Djerf Jesus är HERREN Av: Johannes Djerf Mark.11:1-10. Det är efter en tung och lång klättring som vi här i texten möter Jesus ridande nedför oljeberget och in i Jerusalem till människors lovprisning. Ifrån

Läs mer

Från Per and Abbi Åkvist E-nyhetsbrev-Vinter-10 januari, 2010 www.peroabbi.org

Från Per and Abbi Åkvist E-nyhetsbrev-Vinter-10 januari, 2010 www.peroabbi.org Från Per and Abbi Åkvist E-nyhetsbrev-Vinter-10 januari, 2010 www.peroabbi.org Käre vän, Vi hoppas och tror att det nya året har börjat bra för dig!!! Paulus uppmanar oss i 1kor13:5 Pröva er själva om

Läs mer

371 Herren är min herde, mig skall intet fattas, han låter mig vila på gröna ängar, han för mig till vatten där jag finner ro. (Psalt.

371 Herren är min herde, mig skall intet fattas, han låter mig vila på gröna ängar, han för mig till vatten där jag finner ro. (Psalt. 370 Jag vet att min förlossare lever. (Job 19:25) 372 1 Inte ens i den mörkaste dal fruktar jag något ont, ty du är med mig. Psalt. 23:4 373 Jag överlämnar mig i dina händer. Du befriar mig, Herre, du

Läs mer

SPECIELL ANDLIG FÖDA FÖR SJÄLEN

SPECIELL ANDLIG FÖDA FÖR SJÄLEN 15:e läxan - Sabbaten den 11 april 2009 Vi ser det stora behovet av missionsverksamhet att förkunna sanningen inte endast i fjärran länder, utan till dem som är nära oss. I vår nära omgivning finns städer

Läs mer

Bibelintro: Året var 1553 då den engelska Kungen, Edward den 6 låg dödligt sjuk.

Bibelintro: Året var 1553 då den engelska Kungen, Edward den 6 låg dödligt sjuk. Bibelintro: Året var 1553 då den engelska Kungen, Edward den 6 låg dödligt sjuk. - För att förhindra att hans halvsyster den katolska Maria skulle ta över tronen och där med göra England katolskt så skrevs

Läs mer

- En tid då brottsligheten eskalerar och människor inte känner sig trygga.

- En tid då brottsligheten eskalerar och människor inte känner sig trygga. Kära vänner, Vi lever i en tid av stress och oro. - En tid då brottsligheten eskalerar och människor inte känner sig trygga. Detta är en tid då Rasism och fiendskap människor emellan bara ökar. Krig och

Läs mer

Kärleken till nytta. Predikan av pastor Göran Appelgren. (Läsningar: Luk 14:1-32; AC 6388, 6393. Se sista sidan!)

Kärleken till nytta. Predikan av pastor Göran Appelgren. (Läsningar: Luk 14:1-32; AC 6388, 6393. Se sista sidan!) Kärleken till nytta Predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Luk 14:1-32; AC 6388, 6393. Se sista sidan!) När någon bjuder dig på bröllop, ta då inte den främsta platsen vid bordet. Kanske någon

Läs mer

Tunadalskyrkan 13 09 01. Jag har en dröm. Amos 9:11-15

Tunadalskyrkan 13 09 01. Jag har en dröm. Amos 9:11-15 1 Tunadalskyrkan 13 09 01 Jag har en dröm Amos 9:11-15 I dagarna är det femtio år sedan Martin Luther King jr höll sitt berömda tal i Washington, där han sade I have a dream, Jag har en dröm, och som blev

Läs mer

När väckelsen kom till Efesos En predikoserie, hållen i Korskyrkan, Borås, av Micael Nilsson Del 4: Att ge bort det bästa man har

När väckelsen kom till Efesos En predikoserie, hållen i Korskyrkan, Borås, av Micael Nilsson Del 4: Att ge bort det bästa man har När väckelsen kom till Efesos En predikoserie, hållen i Korskyrkan, Borås, av Micael Nilsson Del 4: Att ge bort det bästa man har Illustration: En ung munk fick för första gången i ansvar att hålla i morgonandakten.

Läs mer

Striden i himlen och försoningen

Striden i himlen och försoningen Striden i himlen och försoningen GUDS KARAKTÄR IFRÅGASÄTTS Job 38:4-7 Hur var universums tillstånd vid jordens skapelse? (1 Mos 1:31) Vad är stjärnor en symbol för i Bibeln? (Upp 1:20) Jes 14:12-14 Vad

Läs mer

Fastlagssöndagen. Esto mihi. Kärlekens väg

Fastlagssöndagen. Esto mihi. Kärlekens väg Fastlagssöndagen Esto mihi Kärlekens väg Fastlagssöndagen anger tiden före fastan. De tre dagarna i fastlagen är Fastlagssöndag, fläskmåndag och fettisdag. Sedan kommer Askonsdag, då fastan börjar. Ordet

Läs mer

SAMUEL HÖR GUD ROPA 2:A SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG B) 18 JANUARI 2015. Tidsram: 20-25 minuter.

SAMUEL HÖR GUD ROPA 2:A SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG B) 18 JANUARI 2015. Tidsram: 20-25 minuter. SAMUEL HÖR GUD ROPA 2:A SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG B) 18 JANUARI 2015 Tidsram: 20-25 minuter. Dagens evangelieläsning är Joh 1:35-42, men i detta kapitel fokuserar vi på den första läsningen som handlar

Läs mer

Herren visade sin makt med mäktiga tecken och under, när han

Herren visade sin makt med mäktiga tecken och under, när han 15 En himmelsk modell Herren visade sin makt med mäktiga tecken och under, när han befriade Israels barn från slaveriet i Egypten. Den ena plågan efter den andra föll över Faraos land ända tills han blev

Läs mer

Lyft din stav! Av: Johannes Djerf

Lyft din stav! Av: Johannes Djerf Lyft din stav! Av: Johannes Djerf Förra söndagen så pratade vi om hur Gud många gånger kastar om de korta och snabba vägarna i livet och istället leder oss in på den långa och många gånger osynliga vägen

Läs mer

Renovera med Guds ord

Renovera med Guds ord Renovera med Guds ord Nehemja kap.7-8 Av: Johannes Djerf Efter några söndagars paus så har vi åter igen kommit tillbaka till Nehemja bok. Där nu alla stenar sitter på sin plats runt muren, den sista dörren

Läs mer

Och alla dessa frågor bottnar i den här, grundläggande frågan: Vad är en församling? Hur ofta försöker vi att formulera ett svar på den frågan?

Och alla dessa frågor bottnar i den här, grundläggande frågan: Vad är en församling? Hur ofta försöker vi att formulera ett svar på den frågan? Predikan Rönnekyrkan 26 januari 2014: Årshögtid Tema: Vad är en församling? Introduktion: Vad är en församling? Många här har levt med en församling i många år, i stort sett hela livet. Några har varit

Läs mer

Tro en vardagsförmiddag- 10:27

Tro en vardagsförmiddag- 10:27 Tro en vardagsförmiddag- 10:27 Jonas Lundkvist equmenia 2012 Grafisk form: Rebecca Miana Olsson Första utgåvan equmenia Box 14038, 167 14 Bromma 2 INNEHÅLL Ett litet förtydligande... 4 Att använda materialet...

Läs mer

! Vi vill ha Jesus i centrum,

! Vi vill ha Jesus i centrum, Vi vill ha Jesus i centrum, stå på Bibelns grund och vara ett andligt hem med hjärta för Stockholm. VARDag : Andens frukt Ett litet kompendium om helgelse Innehåll Inledning 1. Rättfärdiggörelse och heliggörelse

Läs mer

S:t Eskils Katolska församling

S:t Eskils Katolska församling S:t Eskils Katolska församling Månadsbladet Maj 2010 Välkommen till S:t Eskils Katolska Församling Den heliga mässan firas i regel varje dag kl. 18.30, utom torsdagar, och fredagar firas mässan kl.12.00.

Läs mer

Gudstjänst den 25 mars 2012 i Luleå #115 S:t Petri evangelisk-lutherska församling Jungfru Marie bebådelsedag

Gudstjänst den 25 mars 2012 i Luleå #115 S:t Petri evangelisk-lutherska församling Jungfru Marie bebådelsedag Gudstjänst den 25 mars 2012 i Luleå #115 S:t Petri evangelisk-lutherska församling Jungfru Marie bebådelsedag FÖDD AV JUNGFRU MARIA Predikotext: Luk. 1:26-38 26 I sjätte månaden blev ängeln Gabriel sänd

Läs mer

(Introd 0:35) Vi har nu kommit till 3 Mosebok kapitel 13. - Och därmed till ännu en ovanlig, eller speciell del av Skriften.

(Introd 0:35) Vi har nu kommit till 3 Mosebok kapitel 13. - Och därmed till ännu en ovanlig, eller speciell del av Skriften. PROGRAM 161. 3 MOS. 13: 1-8. (A) OBS! sluttid 29:50. Ta in tid... (Introd 0:35) Vi har nu kommit till 3 Mosebok kapitel 13. - Och därmed till ännu en ovanlig, eller speciell del av Skriften. Det gäller

Läs mer

Utjämningskatekesen Finska Missionssällskapet 2014

Utjämningskatekesen Finska Missionssällskapet 2014 Utjämningskatekesen Finska Missionssällskapet 2014 Innehåll: Utjämningens betydelse De tio utjämningsbuden Tro Utjämningens betydelse Det liv som Jesus utmanar till innehåller mycket mera än materiella

Läs mer

Sångpostillan - Andra söndagen i Fastan

Sångpostillan - Andra söndagen i Fastan Sångpostillan - Andra söndagen i Fastan Bidrag från Bengt Pleijel 2010-01-22 Senast uppdaterad 2016-02-14 Bibelskolan.com Andra söndagen i FastanReminiscere -Latinsk benämning på denna söndag efter begynnelseorden

Läs mer

Öga för öga, Tand för tand

Öga för öga, Tand för tand Följande text är en ordagrann översättning av videoundervisningen av den Engelska titeln Eye for an Eye. Avsikten är att göra det lättare för dig att förstå sammanhanget mellan tal, text, bilder, media

Läs mer

Så Länge Det Är Dag Att arbeta innan mörket faller Predikan i Pingstkyrkan Lindesberg

Så Länge Det Är Dag Att arbeta innan mörket faller Predikan i Pingstkyrkan Lindesberg 19 april 2015 Så Länge Det Är Dag Att arbeta innan mörket faller Predikan i Pingstkyrkan Lindesberg Så länge det är dag måste vi göra hans gärningar som har sänt mig (Johannes evangelium 9:4a) Bibeltext

Läs mer

Surat Al-Baqarah (Kon)

Surat Al-Baqarah (Kon) www.islamguiden.com 1 Surat Al-Baqarah (Kon) Källa: Amro Khaled http://www.amrkhaled.net/ Översättning till svenska: Syster Soona Surat Al-Baqarah (kon) Uppenbarades under Madina-perioden. Består av 286

Läs mer

- Under några år så bodde jag och reste runt i Mellan Östern och Nordafrika.

- Under några år så bodde jag och reste runt i Mellan Östern och Nordafrika. Psalm 1 Två sätt att leva - Under några år så bodde jag och reste runt i Mellan Östern och Nordafrika. Vi denna tid så reste jag ibland runt i öknen. Solen var stekhet och man kände sig som om man kokade

Läs mer

(Introd: 0:35) Och kapitlet börjar med en bemärkning som är så typisk för Markus: Han bröt upp därifrån (Se: T.ex, Markus 9:30)

(Introd: 0:35) Och kapitlet börjar med en bemärkning som är så typisk för Markus: Han bröt upp därifrån (Se: T.ex, Markus 9:30) Program 138. MARKUS 10: 1-52. (Introd: 0:35) Vi har nu kommit till Markus evangeliums tionde kapitel, och skådeplatsen är än en gång Judeen och landet på andra sidan Jordan. Och inför detta textavsnitt

Läs mer

Herren behöver dem. Av: Johannes Djerf

Herren behöver dem. Av: Johannes Djerf Herren behöver dem Av: Johannes Djerf Jag tänkte börja med att fråga om någon vet vilken produkt som denna logga tillhör? (bild). Karlsson Klister, det som är känt för att kunna laga allt. Det lagade mina

Läs mer

Sångpostillan - Första söndagen i Fastan

Sångpostillan - Första söndagen i Fastan Sångpostillan - Första söndagen i Fastan Bidrag från Bengt Pleijel 2009-02-17 Senast uppdaterad 2015-02-15 Bibelskolan.com Första söndagen i Fastan Invocavit Prövningens stund Låt oss be om nåden att med

Läs mer

EVA och ormen Då sade Herren Gud till kvinnan: Vad är det du har gjort? Hon svarade: Ormen lurade mig, och jag åt. 1 Mos 3:13

EVA och ormen Då sade Herren Gud till kvinnan: Vad är det du har gjort? Hon svarade: Ormen lurade mig, och jag åt. 1 Mos 3:13 År 2012 Jag vill lära känna Kristus och kraften från hans uppståndelse., fil 3:9 EVA och ormen Då sade Herren Gud till kvinnan: Vad är det du har gjort? Hon svarade: Ormen lurade mig, och jag åt. 1 Mos

Läs mer

Söndagen före domsöndagen Vaksamhet och väntan Luk 12:35-40, 2 Kor 13:5-9

Söndagen före domsöndagen Vaksamhet och väntan Luk 12:35-40, 2 Kor 13:5-9 Söndagen före domsöndagen Vaksamhet och väntan Luk 12:35-40, 2 Kor 13:5-9 Titta upp, tala långsamt Inledning Du har fått en rejäl utmaning, ett kraft prov ska utföras. Det kommer behövas starka muskler

Läs mer

Tankar & Ord. Av: Johannes Djerf

Tankar & Ord. Av: Johannes Djerf Tankar & Ord Av: Johannes Djerf Min dator har under de senaste veckorna börjat gå lite saktare. Det märks helt enkelt att jag har haft den i 1,5 år nu. Därför så har jag de senaste dagarna ägnat tid till

Läs mer

Skatter i Torahn. Bibelstudium nr 11, A. Sabbaten den 31 december 2011. Vayigash Steg fram vgæyiw"

Skatter i Torahn. Bibelstudium nr 11, A. Sabbaten den 31 december 2011. Vayigash Steg fram vgæyiw Skatter i Torahn Bibelstudium nr 11, A Sabbaten den 31 december 2011 Vayigash Steg fram vgæyiw" Torahtext: 1 Mos 44:18 47:27 Haftarah: Hes 37:15-28 Apostoliska skrifterna: Matt 23:1 25:46 Jag tänker om

Läs mer

BrÖLLoPEt I KANA. Tidsram: 20-25 minuter.

BrÖLLoPEt I KANA. Tidsram: 20-25 minuter. ANDRA SÖNDAGEN UNDER 2. SÖNDAGEN ÅRET (ÅRGÅNG UNDEr året C) 17 JANUARI (år C) (20 2016 JANUArI 2013) Tidsram: 20-25 minuter. På tredje dagen hölls ett bröllop i Kana i Galileen, och Jesu mor var där. Jesus

Läs mer

Om någon gärna vill få en församlingsledares tjänst, så önskar han sig en god uppgift. 1Tim 3:1

Om någon gärna vill få en församlingsledares tjänst, så önskar han sig en god uppgift. 1Tim 3:1 1Timoteusbrevet Del 6) 3:1-15 Undervisning: Chuck Smith Vid flera tillfällen då Paulus skriver till Timoteus använder han fraser som jag tycker är intressanta. I 1:15 skriver han: Det är ett ord att lita

Läs mer

FJÄRDE VECKAN I FASTAN. MÅNDAG 7 mars. Läsning Jes 65:17 21

FJÄRDE VECKAN I FASTAN. MÅNDAG 7 mars. Läsning Jes 65:17 21 FJÄRDE VECKAN I FASTAN MÅNDAG 7 mars Läsning Jes 65:17 21 Så säger Herren: Se, jag vill skapa nya himlar och en ny jord, och man skall ej mer komma ihåg det förgångna eller tänka på det. Nej, ni skall

Läs mer

Skatter i Torahn. Bibelstudium nr 45, A. Sabbaten den 13 augusti 2011. Va etchanan Bad jag @N"j't]a,w:

Skatter i Torahn. Bibelstudium nr 45, A. Sabbaten den 13 augusti 2011. Va etchanan Bad jag @Nj't]a,w: Skatter i Torahn Bibelstudium nr 45, A Sabbaten den 13 augusti 2011 Va etchanan Bad jag @N"j't]a,w: Torahtext: 5 Mos 3:23 7:11 Haftarah: Jes 40:1-26 Apostoliska skrifterna: Apg 3:1 5:42 O, HERRE, himmelens

Läs mer

Skapad för att glädja Gud

Skapad för att glädja Gud Predikan Smyrnakyrkan 2015-02- 01 Skapad för att glädja Gud Predikan Smyrnakyrkan 2015-02- 01 Skapad för att glädja Gud För två veckor sen så inledde vi vår temaserie Ett meningsfullt liv med att Peter

Läs mer

Evangeliet enligt Johannes

Evangeliet enligt Johannes Evangeliet enligt Johannes 1 Ordet blev människa 1 I begynnelsen fanns Ordet, och Ordet fanns hos Gud, och Ordet var Gud. 2 Det fanns i begynnelsen hos Gud. 3 Allt blev till genom det, och utan det blev

Läs mer

Vigselgudstjänst GRYTNÄS FÖRSAMLING. Vigselgudstjänst. i Grytnäs församling

Vigselgudstjänst GRYTNÄS FÖRSAMLING. Vigselgudstjänst. i Grytnäs församling Vigselgudstjänst GRYTNÄS FÖRSAMLING Vigselgudstjänst i Grytnäs församling Några ord på vägen Vi gläds mer er i era vigselplaner och vi tycker det är särskilt roligt att ni planerar att gifta er i Grytnäs

Läs mer

Din första kärlek. Värnamo 2006-01-08. Kort inledning och bakgrund

Din första kärlek. Värnamo 2006-01-08. Kort inledning och bakgrund Din första kärlek Kort inledning och bakgrund Värnamo 2006-01-08 I början av Uppenbarelseboken, kap 2-3, hittar vi sju brev från Jesus Kristus, förmedlade genom Johannes till sju församlingar i Mindre

Läs mer

Instuderingsfrågor Kristendom och islam NV10B

Instuderingsfrågor Kristendom och islam NV10B Instuderingsfrågor Kristendom och islam NV10B - - - Läs sidorna 76 81 och 120 122 i läroboken (Religion1) Läs stencilerna Jesu sista vecka, Jesus skärper lagens bud och Islam Instuderingsfrågorna hittar

Läs mer