Miljöbokslut 2014 kortversion

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Miljöbokslut 2014 kortversion"

Transkript

1 Miljöbokslut 2014 kortversion Fördelningen av måluppfyllelse för delmålen i Miljöstrategiska programmet Energi Transporter Konsumtion och avfall Mark och bebyggd miljö Natur Vatten Information och utbildning Röd Gul Grön Saknar underlag Bedömningsgrunder: Röd - trenden går åt fel håll och/eller det räcker inte med de insatser som hittills har genomförts för att vi ska uppnå målet i tid Gul - arbete har påbörjats, ett fortsatt arbete krävs för att nå målet men vi har kommit en bit på väg Grön - målet är nära att uppnås

2 Vad är miljöbokslut 2014 kortversion? Miljöstrategiska programmet beslutades i juni År 2014 är första helåret med programmet och det är 2014 års arbete som följs upp i denna uppföljning. Uppföljningen av programmet är uppdelad efter målområdena i miljöstrategiska programmet. Den fullständiga uppföljningen är ett omfattande dokument på över 40 sidor. Därför görs en kortversion av uppföljningen. Hur går arbetet? Det är ett stort engagemang för miljöstrategiska programmet i Gävle kommunkoncern och ett stort antal aktiviteter har genomförts under Sammantaget är arbetet på god väg. Vi har skapat en bra grund i form av organisation och struktur för genomförandet av programmet. På övergripande nivå har det bildats en styrgrupp med VD:ar och förvaltningschefer. Det har utsetts en programsponsor och en programledare som leder genomförandet. Det har också utsetts tjänstemän som är samordnare för arbetet med programmet inom respektive förvaltning, bolag och förbund. I miljönätverket och i programmets styrgrupp finns goda möjligheter för utvärdering, samverkan och ständig förbättring av struktur och arbetssätt. Vi behöver bygga vidare på det stora engagemang för frågorna som finns i förvaltningarna och bolagen och ha uthållighet i det fortsatta arbetet.

3 Energi Röd Gul Grön RÖD Trenden för energianvändning i Gävle kommun som geografiskt område går åt fel håll, användningen ökar istället för minskar. GUL Internt i koncernen är det en utmaning att nå målen för minskad energianvändning med 20 % under perioden , men bolagen och förbunden har hittills mellan minskat med 8 % (avser faktiska energianvändningen och inte normalårskorrigerad). Ökningstakten är långsam inom förnybar energiproduktion. Produktionen av solenergi har ökat från 60 MWh år 2009 till 175 MWh år Glädjande är att koldioxidutsläppen minskat med 70 % mellan åren En förklaring till minskningen är bildandet av Bomhus Energi AB som bland annat inneburit att den fossila oljeförbrukningen har minskat från m3 år 2009 till m3 år GRÖN Inom fossilfri energianvändning är kommunkoncernen i framkant tack vare Gävle Energis arbete som bland annat uppnått 99,7 % förnybar energi i fjärrvärmemixen 2014 och att bolagen tagit bort oljeuppvärmning av sina fastigheter.

4 Transporter Röd Gul Grön RÖD Andelen förnybara drivmedel i koncernens fordonsflotta ökar inte alls i den takt som behövs. GUL Körsträckan med bil har minskat för Gävle kommun som geografiskt område, men det behöver ske i snabbare takt. Cyklingen ökar i Gävle och kommunkoncernen behöver fortsätta underhålla det arbetet. Kollektivtrafikresorna med buss har minskat. Koldioxidutsläppen i Gävle kommuns geografiska område har minskat, men det behöver ske i snabbare takt. För indikatorn koldioxidutsläpp för transport och energisystemet saknas data för 2014 och 2013, men från 2009 till 2012 har en minskning av koldioxidutsläppen skett, från ton CO2 ekv 2009 till ton CO2 ekv 2012, vilket är positivt. Internt i kommunkoncernen är den totala körsträckan med lätta lastbilar och personbilar oförändrad men har ökat under perioden Körda kilometer med privat bil har minskat, vilket indikerar att resepolicyn har börjat ge effekt.

5 Konsumtion och avfall Röd Gul Grön Saknar underlag RÖD Arbetstakten behöver ökas för att målet om källsortering i kommunens verksamheter ska uppnås i tid. GUL Kommunledningskontoret har påbörjat systematiskt arbete med miljökrav och etiska/sociala krav vid upphandling och inköp. Andelen ekologiska livsmedelsinköp har ökat under perioden och kommunen har uppnått andelen 27 % ekologiskt. Arbetsinsatserna behöver ökas för att förebygga nedskräpning. Arbete pågår och en slamutredning är till 50 % genomförd. GRÖN Mätningen av totalt matsvinn per portion visar att matsvinnet har minskat i snabb takt och en minskning med 20 % har redan uppnåtts i samtliga kommunala grundskolor och gymnasieskolor i Gävle. Om allt löper på enligt den grova tidplan som finns framtagen så finns en påbörjad biogasproduktion i december SAKNAR UNDERLAG Ett övergripande mål är att konsumtionen i Gävle kommun är resurseffektiv och hållbar. Målet följs bland annat upp genom att mäta avfallsmängder. Det saknas data för avfallsmängder under 2014 men flera aktiviteter har genomförts, bl.a. Bytagrejer-dagar och Gästrike återvinnares avfallsminimeringsvecka.

6 Mark och bebyggd miljö Röd Gul Grön Saknar underlag RÖD Inom området kompensationsåtgärder behöver arbetet intensifieras. Vi behöver under 2015 tydliggöra det fortsatta arbetet för att vi ska nå målet till GUL Målen under Mark och bebyggd miljö omfattar att mark ska användas resurseffektiv och för rätt ändamål och att marken ska brukas hållbart. Vi ska också lokalisera, utforma och underhålla hållbart. Livsmiljön i Gävle ska också främja en god hälsa, vilket innebär att buller ska minska och att luften ska vara ren. I många fall krävs att riktlinjer, policys och andra underlag för planeringen tas fram. Det handlar t.ex. om grönstrategi, kompensationsåtgärder, skogspolicy, VA-plan och klimatanpassning. Ett flertal frågor kommer också att hanteras i Översiktsplan Gävle kommun. Arbetet har inom de flesta områdena precis startat och kommer att genomföras under kommande år. Det bedöms krävas mer arbete bl.a. kring kommunägd jordbruksmark som brukas ekologiskt, skogspolicy och prioriteringsgrunder för ianspråktagande av mark. SAKNAR UNDERLAG För att uppnå målen kring buller och luftföroreningar inom avsedd tid behöver buller och luftföroreningar fortsätta att övervakas och arbetet med åtgärder behöver intensifieras.

7 Natur Röd Gul Grön Saknar underlag RÖD Det behöver tydliggöras hur och när implementeringen av åtgärdsprogrammen för hotade arter ska ske för att målet ska uppnås i tid. GUL Arbete med ställningstaganden kring tysta områden pågår i arbetet med översiktsplanen i Gävle kommun. Strandpromenaden är påbörjad och den bedöms kunna färdigställas till Arbetet med ett arboretum har påbörjats. GRÖN Arbete pågår med att bevara och förstärka den biologiska mångfalden och hittills har bland annat en sammanlagd areal på 617 ha areal kommunalt naturreservat bildats, vilket är 117 ha högre än målvärdet år 2014, som är 500 ha. Arealen ängs- och betesmark med miljöersättning år 2014 har ökat fram under perioden Byggnationen av stadsbadet har påbörjats och första etappen kommer att vara klar under SAKNAR UNDERLAG Under 2014 har kommunen påbörjat arbetet med att öka användningen av parkområden och tagit fram en mätplan för att mäta antal besökare. Eftersom underlag saknas för antal besökare i parkområden går det inte att bedöma måluppfyllelsen.

8 Vatten Röd Gul Grön RÖD Det saknas ett arbetssätt som säkerställer att vi når målet om god ekologisk status i alla vattenförekomster. Gävle kommun behöver öka insatserna på området och arbeta mer samordnat för att det övergripande målet ska kunna uppnås. Arbetet med att ta fram en fiskevårdsplan har inte påbörjats. GUL Skydd och säkring av dricks- och råvatten är bristfälligt i dagsläget men arbete med åtgärder pågår, bl.a. revidering av skyddsföreskrifterna för Gävle/Valboåsen. Gästrike Vatten har under 2014 arbetat med att ta fram en vattenförsörjningsplan för att skydda råvattenförekomster som kan vara väsentliga för framtida dricksvattenförsörjning. GRÖN Det bedöms finnas goda möjligheter att uppnå målet om att miljöbelastningen till spillvatten ska minska till 2020.

9 Information och utbildning Röd Gul Grön GUL En projektledare har anställts för att ta fram en strategi för lärande om hållbar utveckling under Den utgör en viktig del i att arbeta med hållbar utveckling i för barn och unga, samt för att nå ut med information om hållbar utveckling till familjer i Gävle kommun. Under året har Gävle Miljögala och en ny kampanjwebb startats, där möjlighet finns att interagera med Gävlebor. Dialog och kommunikation med gävlebor och företag behöver öka. Arbete har påbörjats med att skapa förutsättningar för att alla medarbetare och politiker i förhållande till sin roll ska ha tillräcklig kunskap i miljöfrågor för att kunna agera hållbart. Information av resepolicyn har skett i bl.a. ledningsgrupper och för fordonsansvariga.

Miljöbokslut 2015 kortversion

Miljöbokslut 2015 kortversion Miljöbokslut 2015 kortversion Fördelningen av måluppfyllelse för delmålen i Miljöstrategiska programmet 2015 Energi Transporter Konsumtion och avfall Mark och bebyggd miljö Natur Vatten Information och

Läs mer

Miljöbokslut Uppföljning av miljöstrategiska programmet 2015-03-26

Miljöbokslut Uppföljning av miljöstrategiska programmet 2015-03-26 Miljöbokslut Uppföljning av miljöstrategiska programmet 2015-03-26 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1 Inledning... 5 2... 5 2.1 Energi... 5 2.2 Transporter... 11 2.3 Konsumtion och avfall... 19

Läs mer

Miljöstrategiskt program. För invånare, företag och Gävle kommunkoncern

Miljöstrategiskt program. För invånare, företag och Gävle kommunkoncern Miljöstrategiskt program För invånare, företag och Gävle kommunkoncern Miljöstrategiskt program För invånare, företag och Gävle kommunkoncern Foto: Albin Bogren/BARINGO och Maria Lind Illustration: Johan

Läs mer

Miljöbokslut 2017 kortversion

Miljöbokslut 2017 kortversion Miljöbokslut 2017 kortversion Fördelningen av måluppfyllelse för delmålen i Miljöstrategiska programmet 2017 Energi Transporter Konsumtion och avfall Mark och bebyggd miljö Natur Vatten Information och

Läs mer

Miljöbokslut 2016 kortversion

Miljöbokslut 2016 kortversion Miljöbokslut 2016 kortversion Fördelningen av måluppfyllelse för delmålen i Miljöstrategiska programmet 2016 Energi Transporter Konsumtion och avfall Mark och bebyggd miljö Natur Vatten Information och

Läs mer

Trollhättan & miljön

Trollhättan & miljön Trollhättan & miljön Prognosen för att nå miljömålen i Västra Götalands län till år 2020 Begränsad klimatpåverkan Frisk luft Bara naturlig försurning Giftfri miljö Skyddande ozonskikt Säker strålmiljö

Läs mer

Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning

Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning Överenskommelse om åtgärder inom miljömål, klimat och energi samt klimatanpassning Länsstyrelsen har i samverkan med bland annat

Läs mer

Förslag till energiplan

Förslag till energiplan Förslag till energiplan Bilaga 2: Miljöbedömning 2014-05-20 Remissversion BI L A G A 2 : M I L J Ö BE D Ö M N I N G Förslag till energiplan Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850

Läs mer

Klimat- och miljöpolitiskt program. Bilaga 1: Etappmål och ansvar

Klimat- och miljöpolitiskt program. Bilaga 1: Etappmål och ansvar Klimat- och miljöpolitiskt program Bilaga 1: Etappmål och ansvar 1 Etappmål och ansvar Det klimat- och miljöpolitiska programmet är ett övergripande styrdokument som ger den samlade bilden av kommunens

Läs mer

Uppföljning Resepolicy Beslutades i Kommunfullmäktige 30 September 2013

Uppföljning Resepolicy Beslutades i Kommunfullmäktige 30 September 2013 Uppföljning Resepolicy 217 Beslutades i Kommunfullmäktige 3 September 213 1 Innehåll 1. Resepolicyn uppföljning... 3 2. Mål i resepolicyn... 3 3. Metod för uppföljning av resepolicy... 3 4. Uppföljning

Läs mer

Årsrapport Kommunkoncernens energi- och klimatredovisning. Rapport Linköpings kommun linkoping.se

Årsrapport Kommunkoncernens energi- och klimatredovisning. Rapport Linköpings kommun linkoping.se Årsrapport 215 Kommunkoncernens energi- och klimatredovisning Rapport 216-11-14 Linköpings kommun linkoping.se Inledning Linköpings kommun har som mål att kommunen ska vara koldioxidneutral 225. Koldioxidneutralitet

Läs mer

Miljöbokslut 2015 - Uppföljning av miljöstrategiska programmet 2015-03-14

Miljöbokslut 2015 - Uppföljning av miljöstrategiska programmet 2015-03-14 Miljöbokslut 2015 - Uppföljning av miljöstrategiska programmet 2015-03-14 Innehåll Sammanfattning... 3 1 Inledning... 6 1 Syfte... 6 2... 6 2.1 Energi... 6 2.2 Transporter... 12 2.3 Konsumtion och avfall...

Läs mer

Handlingsplan Miljöstrategiska programmet

Handlingsplan Miljöstrategiska programmet OMVÅRDNAD GÄVLE DNR 18ON163 Handlingsplan Miljöstrategiska programmet Åtgärder för 2018 HANDLINGSPLAN FÖR 2018, MILJÖSTRATEGISKA PROGRAMMET 2 Förord Omvårdnad Gävle har under 2017 arbetat mycket med att

Läs mer

Välkomna till Örebro, Klimatkommunernas nätverksträff 25 nov. Foto: Fredrik Kellén

Välkomna till Örebro, Klimatkommunernas nätverksträff 25 nov. Foto: Fredrik Kellén Välkomna till Örebro, Klimatkommunernas nätverksträff 25 nov Foto: Fredrik Kellén Dagens program 09.00 09.30 Välkomna och presentation av Örebro kommuns nya klimatstrategi 09.30 09.55 Kumbro 09.55 10.15

Läs mer

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG. Energiplanen - information 182 KS/2018:101

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG. Energiplanen - information 182 KS/2018:101 Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2018-11-19 1 (1) Sida 182 KS/2018:101 Energiplanen - information Bakgrund Vid kommunstyrelsen sammanträde 93/2018-05-02 beslutades att godkänna

Läs mer

Handlingsplan Miljöstrategiska programmet

Handlingsplan Miljöstrategiska programmet OMVÅRDNAD GÄVLE Dnr 16ON93 2016-04-06 Handläggare Maria Olsson Handlingsplan Miljöstrategiska programmet Åtgärder för 2016 med utblick mot 2020 Förord/Sammanfattning Omvårdnad Gävles handlingsplan för

Läs mer

Årsrapport Kommunkoncernens energi- och klimatredovisning Linköpings kommun linkoping.se

Årsrapport Kommunkoncernens energi- och klimatredovisning Linköpings kommun linkoping.se Årsrapport 216 Kommunkoncernens energi- och klimatredovisning 217-12-1 Linköpings kommun linkoping.se Trend i korthet: Foto: Stångåstaden Energianvändningen i byggnader minskar Koldioxidutsläppen från

Läs mer

Uppföljning Miljöstrategiska programmet Kommunfullmäktige

Uppföljning Miljöstrategiska programmet Kommunfullmäktige Uppföljning Miljöstrategiska programmet 2017 Kommunfullmäktige Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Syfte... 4 3... 5 3.1 Energi... 5 3.2 Transporter... 11 3.3 Konsumtion och avfall... 20 3.4 Mark och

Läs mer

Uppföljning Miljöstrategiska programmet Kommunfullmäktige

Uppföljning Miljöstrategiska programmet Kommunfullmäktige Uppföljning Miljöstrategiska programmet 2018 Kommunfullmäktige Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Syfte... 3 3... 4 3.1 Energi... 4 3.2 Transporter... 10 3.3 Konsumtion och avfall... 19 3.4 Mark och

Läs mer

Koppling mellan de nationella miljökvalitetsmålen och Skellefteå Krafts miljömål

Koppling mellan de nationella miljökvalitetsmålen och Skellefteå Krafts miljömål Koppling mellan de nationella en och miljömål Nationella Begränsadklimatpåverkan Halten av växthusgaser i atmosfären ska stabiliseras på en nivå som innebär att människans påverkan på klimat-systemet inte

Läs mer

Fossilfria transporter handlingsplan Kristianstads kommun Klicka eller tryck här för att ange text.

Fossilfria transporter handlingsplan Kristianstads kommun Klicka eller tryck här för att ange text. www.kristianstad.se Fossilfria transporter handlingsplan 2018-04-25 1 Innehållsförteckning Bakgrund och uppdrag... 3 Drivmedel... 3... 4 Övriga resor: Privatbil i tjänsten, tåg och flyg... 4 Privat bil

Läs mer

Klimat- och miljöpolitiskt program. Bilaga 1: Etappmål och ansvar Uppdaterad:

Klimat- och miljöpolitiskt program. Bilaga 1: Etappmål och ansvar Uppdaterad: Klimat- och miljöpolitiskt program Bilaga 1: Etappmål och ansvar Uppdaterad: 20171213 1 Etappmål och ansvar Det klimat- och miljöpolitiska programmet är ett övergripande styrdokument som ger den samlade

Läs mer

Mål och handlingsplan för miljöarbete

Mål och handlingsplan för miljöarbete UFV 2018/1649 Mål och handlingsplan för miljöarbete 2019-2021 Fastställd av rektor 2019-02-26 Innehållsförteckning Utgångspunkt och syfte 3 Lokalt klimatarbete med långsiktiga utmaningar 3 Utmaningar inom

Läs mer

Konkretisering av Miljö- och klimatmål för nämnder och förvaltningar

Konkretisering av Miljö- och klimatmål för nämnder och förvaltningar 1(5) Datum Diarienummer 2018-10-31 KS/2018/0076/041-16 Upprättad av Julia Nordström Version 1.0 Konkretisering av Miljö- och klimatmål för nämnder och förvaltningar Den här bilagan syftar till att konkretisera

Läs mer

Gapanalys delmål i miljöprogrammet 2020

Gapanalys delmål i miljöprogrammet 2020 Gapanalys delmål i miljöprogrammet 2020 2017-09-11 2017-09-14 Fossilfritt och energieffektivt Falun - Delmål minska energianvändandet med 20% mot snitt 2001-2005 Källa: SCB - Slutanvändning (MWh) efter

Läs mer

Genomförandeplan - beslutade åtgärder 2014

Genomförandeplan - beslutade åtgärder 2014 Bilaga 1 Ekohandlingsprogram 2014-2018 Genomförandeplan - beslutade åtgärder 2014 Illustrationer av miljökvalitetsmålen:tobias Flygar HALMSTADS KOMMUN KS 2014 169 Samhällsbyggnadskontoret 2014-05-13 Samhällsbyggnadskontoret

Läs mer

KOMMUNNÄTVERKET FÖR HÅLLBAR UTVECKLING: Uppföljning av kommunalt miljöarbete 2015. Miljömålsillustrationer illustratör Tobias Flygar

KOMMUNNÄTVERKET FÖR HÅLLBAR UTVECKLING: Uppföljning av kommunalt miljöarbete 2015. Miljömålsillustrationer illustratör Tobias Flygar KOMMUNNÄTVERKET FÖR HÅLLBAR UTVECKLING: Uppföljning av kommunalt miljöarbete 2015 Miljömålsillustrationer illustratör Tobias Flygar Inledning I den här rapporten redovisas inrapporterade indikatorer från

Läs mer

Energistrategi 2035. -en kortversion

Energistrategi 2035. -en kortversion Energistrategi 2035 -en kortversion Augusti 2011 Producerad av Emma Sjödahl utifrån Helsingborgs energistrategi 2035 som producerades av Infab. ISBN: 978-91-8586720-2 2 Innehåll Helsingborg ska ligga i

Läs mer

Earth Week mars

Earth Week mars Earth Week 25-30 mars Se programmet på www.vaxjo.se/earthweek Växjös miljövecka med fokus på framtiden Röster från förvaltningar och bolag, det här är vi stolta över i miljöarbetet Förvaltningar och bolag

Läs mer

6: Miljöbokslut för Gävle kommun 2017 Delges:

6: Miljöbokslut för Gävle kommun 2017 Delges: Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2018-05-28 6: Miljöbokslut för Gävle kommun 2017 Delges: Samtliga nämnder och bolag. Dnr 18KS116 Beslut Kommunfullmäktige beslutar i enlighet med kommunstyrelsens förslag

Läs mer

Faktorer som styr VA-planeringen

Faktorer som styr VA-planeringen VA- PLANERING 1 Faktorer som styr VA-planeringen Lagkrav i form av Vattentjänstlagen, Anläggningslagen, Plan- och bygglagen, Miljöbalken etc Nationella, regionala och kommunala miljömål Åtgärdsprogram

Läs mer

Långsiktigt klimatarbete i Göteborg. Michael Törnqvist, miljö- och klimatnämnden

Långsiktigt klimatarbete i Göteborg. Michael Törnqvist, miljö- och klimatnämnden Långsiktigt klimatarbete i Göteborg Michael Törnqvist, miljö- och klimatnämnden Göteborgs Stads arbete för att nå de lokala miljömålen Michael Törnqvist, miljö- och klimatnämnden Göteborgs miljömålsarbete

Läs mer

Miljöredovisning 2018

Miljöredovisning 2018 Miljöredovisning 2018 LundaEko - processen Kommer att klara 11 Osäkert 18 Går ej att bedöma 2 Riskerar att ej klara 8 Bedömningar delmål Framgångar från 2018 som gör Lund till ett grönt föredöme Forskare

Läs mer

Miljöledning i staten 2016

Miljöledning i staten 2016 Miljöledning i staten 2016 Miljöledning i staten 2016 En sammanfattning av rapport 6761, april 2017 3 Sammanfattning För verksamhetsåret 2016 har samtliga 185 myndigheter som omfattas av förordning (2009:907)

Läs mer

Uppföljning av miljöstrategiska programmet Kommunfullmäktige

Uppföljning av miljöstrategiska programmet Kommunfullmäktige Uppföljning av miljöstrategiska programmet 2016 Kommunfullmäktige Sammanfattning Under 2016 har genomförandet av det miljöstrategiska programmet tagit fart och mer aktiviteter har genomförts än under startåret

Läs mer

VA-planering i Ljungby kommun. Antagen av kommunstyrelsen den 21 juni 2011 159

VA-planering i Ljungby kommun. Antagen av kommunstyrelsen den 21 juni 2011 159 VA-planering i Ljungby kommun Antagen av kommunstyrelsen den 21 juni 2011 159 LJUNGBY KOMMUN Tekniska kontoret 31 maj 2011 Detta projekt har medfinansierats genom statsstöd till lokala vattenvårdsprojekt

Läs mer

Uppföljning av Energiplan 2008 Nulägesbeskrivning

Uppföljning av Energiplan 2008 Nulägesbeskrivning Nulägesbeskrivning Lerum 2013-04-10 Innehåll Energiplan 2008 uppföljning 4 Sammanfattning 6 Uppföljning Mål 7 Minskade fossila koldioxidutsläpp... 7 Mål: År 2020 har de fossila koldioxidutsläppen minskat

Läs mer

Avfallsplan för Eskilstuna kommun kortversion

Avfallsplan för Eskilstuna kommun kortversion Avfallsplan 2018-2022 för Eskilstuna kommun kortversion Beslutad av kommunfullmäktige 14 december 2017 Vår vision Året är 2022. I Eskilstuna arbetar vi aktivt med att minska mängden avfall. Begagnade produkter

Läs mer

VA-policy. Beslutad av Kommunfullmäktige , 114

VA-policy. Beslutad av Kommunfullmäktige , 114 VA-policy Beslutad av Kommunfullmäktige 2015-06-22, 114 1 Inledning VA-policy ingår som en del i Hörby kommuns VA-plan och har upprättats utifrån kunskaperna från VA- översikten. Vikten av att jobba aktivt

Läs mer

Miljöredovisning. Flens kommun populärversion

Miljöredovisning. Flens kommun populärversion Miljöredovisning Flens kommun 2016 - populärversion Om miljöredovisning 2016 Miljöredovisningen lyfter utvecklingen av Flens kommuns miljöarbete kring några prioriterade målområden. Fokus ligger på det

Läs mer

Resepolicy för Gävle kommunkoncern

Resepolicy för Gävle kommunkoncern Dnr 12KS470 Resepolicy för Gävle kommunkoncern Beslutat i Kommunfullmäktige 30 september 2013 Resepolicy för Gävle kommunkoncern Beslutat i Kommunfullmäktige 30 september 2013 Citera gärna ur skriften

Läs mer

VA-PLAN FÖR LJUSDALS KOMMUN PROJEKTDIREKTIV

VA-PLAN FÖR LJUSDALS KOMMUN PROJEKTDIREKTIV Utfärdare Fastställd av KsSu Upprättad Identifikation Sida 1 av 9 VA-PLAN FÖR LJUSDALS KOMMUN PROJEKTDIREKTIV Utfärdare Fastställd av KsSu Upprättad Identifikation Sida 2 av 9 INNEHÅLLSFÖRTECKNING sida

Läs mer

Miljöstrategiskt program

Miljöstrategiskt program kommunledningskontoret Miljöstrategiskt program För invånare, företag och Gävle kommunkoncern Miljöstrategiskt program För invånare, företag och Gävle kommunkoncern Citera gärna ur skriften men ange källa

Läs mer

90: Projektbeställning för Avfallsplan och lokala föreskrifter om avfallshantering för Gävle kommun Delges:

90: Projektbeställning för Avfallsplan och lokala föreskrifter om avfallshantering för Gävle kommun Delges: KS - Samhällsbyggnadsutskott Sammanträdesdatum 2018-12-18 90: Projektbeställning för Avfallsplan och lokala föreskrifter om avfallshantering för Gävle kommun 2021-2024 Delges: Samtliga förvaltningar, bolag

Läs mer

STRATEGI. Antagandehandling. Miljöstrategi för ekologiskt hållbar utveckling i Håbo kommun

STRATEGI. Antagandehandling. Miljöstrategi för ekologiskt hållbar utveckling i Håbo kommun STRATEGI Antagandehandling Miljöstrategi för ekologiskt hållbar utveckling i Håbo kommun Antaget av kommunfullmäktige 2015-02-23, 6 STRATEGI 2 Miljöstrategi för Håbo 2030 Håbo kommun är en expansiv kommun

Läs mer

Miljöstrategiskt program

Miljöstrategiskt program KOMMUNLEDNINGSKONTORET Miljöstrategiskt program Slutversion Miljöstrategiskt program Slutversion 2013-05-31 Citera gärna ur skriften men ange källa Gävle kommun [2013] Grafisk form Pangea design Förord

Läs mer

Diagram för exempelkommun Växjö

Diagram för exempelkommun Växjö Diagram för exempelkommun Växjö Indikatorer för kommunen som helhet (som geografiskt område) Huvudet - Index för måluppfyllelse Fossil energianvändning i nya personbilar (H2_KH) % Måluppfyllelse (H2_KH)

Läs mer

Axfoods Hållbarhetsprogram Sida 1 (6) Axfoods hållbarhetsprogram 2010

Axfoods Hållbarhetsprogram Sida 1 (6) Axfoods hållbarhetsprogram 2010 Axfoods Hållbarhetsprogram Sida 1 (6) Axfoods hållbarhetsprogram 2010 Axfoods Hållbarhetsprogram Sida 2 (6) Innehållsförteckning 0. Hållbarhetspolicy...3 1. Varor...3 2. Avfall och kretslopp...4 3. Transporter...4

Läs mer

» Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås Stads. Energi- och klimatstrategi. Energi- och klimatstrategi 1

» Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås Stads. Energi- och klimatstrategi. Energi- och klimatstrategi 1 » Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Energi- och klimatstrategi Energi- och klimatstrategi 1 Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 15 oktober 2015 För revidering ansvarar: Miljö-

Läs mer

Handlingsplan Miljöstrategiska programmet

Handlingsplan Miljöstrategiska programmet OMVÅRDNAD GÄVLE DNR 17ON88 Handlingsplan Miljöstrategiska programmet Summering och kommentarer av åtgärder för 2017 SUMMERING OCH KOMMENTARER AV HANDLINGSPLAN FÖR 2017, MILJÖSTRATEGISKA PROGRAMMET 2 Förord

Läs mer

Långsiktigt arbete med miljö och klimat. Lena Wennberg Miljöchef, Swedavia AB och Stockholm Arlanda Airport

Långsiktigt arbete med miljö och klimat. Lena Wennberg Miljöchef, Swedavia AB och Stockholm Arlanda Airport Långsiktigt arbete med miljö och klimat Lena Wennberg Miljöchef, Swedavia AB och Stockholm Arlanda Airport 2015-11-11 I korthet Våra tjänster Hållbarhet Tillgänglighet Mer om Swedavia Swedavia Real Estate

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNIG/ AVGRÄNSNING

BEHOVSBEDÖMNIG/ AVGRÄNSNING Detaljplan för Piperskärr 3:1 m.fl. intill Enbacken, Lofta, i Västerviks kommun, Kalmar län. BEHOVSBEDÖMNIG/ AVGRÄNSNING av miljökonsekvensbeskrivning (MKB) Kommunstyrelsens förvaltning 2014-04-29 Behovsbedömning/

Läs mer

Plan för. miljöarbetet. Rehabiliteringspolicy. med riktlinjer och handlingsplan BESLUTAT AV KOMMUNFULLMÄKTIGE

Plan för. miljöarbetet. Rehabiliteringspolicy. med riktlinjer och handlingsplan BESLUTAT AV KOMMUNFULLMÄKTIGE Plan för Rehabiliteringspolicy miljöarbetet med riktlinjer och handlingsplan BESLUTAT AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2010-09-13 1 2 OMSLAGSFOTO: PAUL SUNDELIN. INFORMATIONSAVDELNINGEN NOVEMBER 2010. Plan för miljöarbetet

Läs mer

POLICY. Miljöpolicy för Solna stad

POLICY. Miljöpolicy för Solna stad POLICY Miljöpolicy för Solna stad POLICY antas av kommunfullmäktige En policy uttrycker politikens värdegrund och förhållningssätt. Denna typ av dokument fastställs av kommunfullmäktige då de är av principiell

Läs mer

Miljöstrategiskt program

Miljöstrategiskt program KOMMUNLEDNINGSKONTORET Miljöstrategiskt program Slutversion Miljöstrategiskt program Slutversion 2013-09-17 Citera gärna ur skriften men ange källa Gävle kommun 2013 Grafisk form Pangea design Förord Hur

Läs mer

Fossilbränslefritt och. och energieffektivt Borås.

Fossilbränslefritt och. och energieffektivt Borås. Fossilbränslefritt och energieffektivt Borås Borås Stad minimerar utsläpp av växthusgaser. Förnybara energislag används till kollektivtrafik, person- och godstransporter, uppvärmning och el. Genom resurssnålhet,

Läs mer

Detaljplan för Orrhaga 1:2 i Eksjö stad, Eksjö kommun

Detaljplan för Orrhaga 1:2 i Eksjö stad, Eksjö kommun SAMRÅDSHANDLING 2016-09-14 Dnr: 2016-000468 BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Orrhaga 1:2 i Eksjö stad, Eksjö kommun Samrådshandling 1(6) BEHOVSBEDÖMNING HANDLINGAR Till detaljplanen hör följande handlingar:

Läs mer

Koppling mellan de nationella miljökvalitetsmålen och Skellefteå Krafts miljömål

Koppling mellan de nationella miljökvalitetsmålen och Skellefteå Krafts miljömål Koppling mellan de nationella en och miljömål Nationella Begränsadklimatpåverkan Halten av växthusgaser i atmosfären ska stabiliseras på en nivå som innebär att människans påverkan på klimat-systemet inte

Läs mer

Strategiska vägval för ett fossiloberoende Västra Götaland 2030. Faktaunderlag med statistik och klimatutmaningar

Strategiska vägval för ett fossiloberoende Västra Götaland 2030. Faktaunderlag med statistik och klimatutmaningar Strategiska vägval för ett fossiloberoende Västra Götaland 2030 Faktaunderlag med statistik och klimatutmaningar Faktamaterialet presenterar 1. Statistik gällande klimatutsläpp i Västra Götaland 2. Det

Läs mer

Ett urval indikatorer som följer arbetet för en fossiloberoende vägtrafik år 2030

Ett urval indikatorer som följer arbetet för en fossiloberoende vägtrafik år 2030 Ett urval indikatorer som följer arbetet för en fossiloberoende vägtrafik år 23 Struktur hos nyckeltal och index Index som visar grad av måluppfyllelse Övergripande nyckeltal Detaljerade nyckeltal som

Läs mer

Fossilfritt Göteborg vad krävs? Slutkonferens, Nettan

Fossilfritt Göteborg vad krävs? Slutkonferens, Nettan Fossilfritt Göteborg vad krävs? Slutkonferens, Nettan Bakgrund - Göteborg Befolkning 2017 564 000 7 400 ökning 344 000 arbetsplatser Göteborgs Stad Antalet anställda är cirka 55 000 personer. Omsättning

Läs mer

Grön IT policy. Karlstads kommun 2013-09-13

Grön IT policy. Karlstads kommun 2013-09-13 Grön IT policy Karlstads kommun 2013-09-13 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Bakgrund... 3 1.1 Strategisk plan... 3 1.2 Miljö- och Klimatstrategin... 3 2 Grön IT... 3 2.1 Syfte... 3 2.2 Tillämpning... 4 3 Förutsättningar

Läs mer

Energiöversikt Arjeplogs kommun

Energiöversikt Arjeplogs kommun Energiöversikt Arjeplogs kommun Framtagen 2018 Om rapporten Denna rapport är framtagen av Energikontor Norr och bygger på uppgifter i statistikverktyget Energiluppen, energiluppen.se. Uppgifterna i Energiluppen

Läs mer

Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning

Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning Överenskommelse om åtgärder inom miljömål, klimat och energi samt klimatanpassning Länsstyrelsen har i samverkan med bland annat

Läs mer

Miljömålsenkät Delmål Planeringsunderlag - Strukturer för transportsystem, handel och bebyggelse

Miljömålsenkät Delmål Planeringsunderlag - Strukturer för transportsystem, handel och bebyggelse Page 1 of 16 Miljömålsenkät 2010 1. Delmål Planeringsunderlag - Strukturer för transportsystem, handel och bebyggelse Definitioner Aktuellt underlag = underlag som enligt kommunens bedömning inte är i

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING. SAMRÅDSHANDLING Dnr: DETALJPLAN HÖGLANDSSJUKHUSET. FASTIGHETEN Västanå 4 m.fl. Illustration: White arkitekter

BEHOVSBEDÖMNING. SAMRÅDSHANDLING Dnr: DETALJPLAN HÖGLANDSSJUKHUSET. FASTIGHETEN Västanå 4 m.fl. Illustration: White arkitekter SAMRÅDSHANDLING 2015-09-08 Dnr: 2014-0331 Illustration: White arkitekter BEHOVSBEDÖMNING DETALJPLAN HÖGLANDSSJUKHUSET FASTIGHETEN Västanå 4 m.fl. SAMRÅDSHANDLING 1(7) BEHOVSBEDÖMNING HANDLINGAR Till detaljplanen

Läs mer

Oskarshamns Kommun. Roger Gunnarsson Box 706 572 28 OSKARSHAMN. Strategi 1(9) 2010-002757 33657-1. Olov Åslund. Kommun/Landsting. Oskarshamns Kommun

Oskarshamns Kommun. Roger Gunnarsson Box 706 572 28 OSKARSHAMN. Strategi 1(9) 2010-002757 33657-1. Olov Åslund. Kommun/Landsting. Oskarshamns Kommun 1(9) Handläggare Olov Åslund Oskarshamns Kommun 21-2757 Roger Gunnarsson Box 76 572 28 OSKARSHAMN Strategi Kommun/Landsting Oskarshamns Kommun Antal årsarbetskrafter: 2496 Antal invånare: 26131 Målsättning

Läs mer

Miljöplan 2014-2020. Inledning

Miljöplan 2014-2020. Inledning Miljöplan 2014-2020 Inledning Timrå kommunkoncern profilerade sig tidigt som ekokommun och har som övergripande mål att skapa en god livsmiljö för nuvarande och framtida invånare i kommunen. För att fortsätta

Läs mer

Miljömål och handlingsplan

Miljömål och handlingsplan 1 Miljömål och handlingsplan Verksamhet: Bygg och miljöförvaltningen Diplomnivå: Svensk miljöbas Ska vara färdigt: 2016-11-21 Förvaltningens betydande miljöaspekter: Energi, transporter, resor Uppdaterad

Läs mer

Det goda livet i Gävle inom ramen för ett jordklot

Det goda livet i Gävle inom ramen för ett jordklot Det goda livet i Gävle 2030 - inom ramen för ett jordklot Nationell LHU-konferens i Linköping 15 november 2017 Det här kommer vi ta upp: Bakgrund till LHU och Det goda livet i Gävle Genomförandet 16/17

Läs mer

ENERGI- OCH KLIMATPLAN GAGNEFS KOMMUN 2013 2020 mål och åtgärder

ENERGI- OCH KLIMATPLAN GAGNEFS KOMMUN 2013 2020 mål och åtgärder ENERGI- OCH KLIMATPLAN GAGNEFS KOMMUN 2013 2020 mål och åtgärder Innehåll 1. SAMMANFATTNING AV PLANENS MÅL OCH ÅTGÄRDER...3 2. LÅNGSIKTIGA OCH ÖVERGRIPANDE MÅL...3 3. DELMÅL OCH ÅTGÄRDER FÖR ENERGI TILL

Läs mer

Antaget av Regionfullmäktige RS 2016/1414

Antaget av Regionfullmäktige RS 2016/1414 2017 2019 Antaget av Regionfullmäktige 2016-12-07 RS 2016/1414 Innehåll Ett hållbart Gävleborg 3 Miljöpolicy 4 Våra miljömål 6 Energi & byggnader 7 Kemikalier & läkemedel 8 Möten & transporter 9 Produktval

Läs mer

Policy för ekologisk hållbarhet

Policy för ekologisk hållbarhet 2018-11-21 Policy för ekologisk hållbarhet Samlande ramverk för styrdokument Antagen av: Kommunfullmäktige 248, 2018-12-17 Dokumentägare: Kommundirektör Ersätter dokument: Del av Miljö- och energistrategi

Läs mer

VA-policy för Örnsköldsviks kommun (utgör del av Örnsköldsviks kommuns VA-plan)

VA-policy för Örnsköldsviks kommun (utgör del av Örnsköldsviks kommuns VA-plan) 6 juli 2017 VA-policy för Örnsköldsviks kommun (utgör del av Örnsköldsviks kommuns VA-plan) Antagen av Kommunfullmäktige Antagen av: Kommunfullmäktige 2017-10-30, 187 Dokumentägare: Kommundirektör Dokumentnamn:

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Elsäkerhetsverket

Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Elsäkerhetsverket Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Elsäkerhetsverket Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering Myndigheten är inte miljöcertifierad.

Läs mer

ÄNGELHOLMS MILJÖPLAN 2014 2021

ÄNGELHOLMS MILJÖPLAN 2014 2021 ÄNGELHOLMS MILJÖPLAN 2014 2021 Innehåll DEL 1 - Inledning 1 Miljöplan för Ängelholms kommun 1 De nationella miljökvalitetsmålen 1 De regionala målen i Skåne 2 De lokala miljömålen för Ängelholms kommun

Läs mer

Tyresö kommuns energiplan Beslutsdel

Tyresö kommuns energiplan Beslutsdel Tyresö kommuns energiplan Beslutsdel WSP Environmental 30 september 2008 1 1 Bakgrund Enligt lagen om kommunal energiplanering (1977:439) ska det finnas en aktuell plan för tillförsel, distribution och

Läs mer

YTTRANDE. Datum 2015-11-27 Dnr 1503169. Remiss. Uppdatering av Region Skånes miljöprogram

YTTRANDE. Datum 2015-11-27 Dnr 1503169. Remiss. Uppdatering av Region Skånes miljöprogram Kulturnämnden Margareta Olsson Verksamhetscontroller/miljösamordnare margareta.g.olsson@skane.se YTTRANDE Datum 2015-11-27 Dnr 1503169 1 (5) Regionstyrelsens arbetsutskott Remiss. Uppdatering av s miljöprogram

Läs mer

Resepolicy för Gävle kommunkoncern

Resepolicy för Gävle kommunkoncern Dnr 17KS289 Resepolicy för Gävle kommunkoncern Remissversion Resepolicy för Gävle kommunkoncern Remissversion Citera gärna ur skriften men ange källa Gävle kommun [2013] Grafisk form Pangea design 1 Innehållsförteckning

Läs mer

Vårt Sollentuna Nu har ni möjlighet att påverka för en hållbar kommun

Vårt Sollentuna Nu har ni möjlighet att påverka för en hållbar kommun Vårt Sollentuna 2040 Nu har ni möjlighet att påverka för en hållbar kommun NU 2040 Bygga, bo Arbete, fritid Utbildning Människor,.och nöjen Kommunikation Kläder och mat Kristina Eriksson Miljöarbetet

Läs mer

Energi- & klimatplan

Energi- & klimatplan Dnr:2018/254 Säffle kommuns Energi- & klimatplan Med målsättningar till år 2030 Version 2018-04-10 Beslutad i kommunfullmäktige 2018-XX-XX Innehåll 1. Varför Energi- och klimatplan... 3 1.1. Omfattning

Läs mer

MILJÖPLAN för Järfälla kommun med bolag

MILJÖPLAN för Järfälla kommun med bolag MILJÖPLAN för Järfälla kommun med bolag 2016 2024 MILJÖPLANEN FÖR ALLA FRAMÅT Miljö- och hållbarhets frågorna berör oss alla. I Sverige har vi goda förutsättningar att ställa om till ett hållbart samhälle.

Läs mer

Hur mår Jönköpings kommun? Gröna kommunala nyckeltal 2018

Hur mår Jönköpings kommun? Gröna kommunala nyckeltal 2018 Hur mår Jönköpings kommun? Gröna kommunala nyckeltal 2018 jonkoping.se INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 BAKGRUND 1 2 VÅR LIVSMILJÖ 3 3 BOENDE OCH STADSUTVECKLING 6 4 ENERGI OCH TRANSPORTER 8 5 PRODUKTION OCH KONSUMTION

Läs mer

BILAGA 7 - MILJÖBEDÖMNING

BILAGA 7 - MILJÖBEDÖMNING Miljöbedömning av gemensam avfallsplan för Karlshamns, Sölvesborgs och Olofströms kommuner En ny avfallsplan för kommunerna Karlshamn, Olofström och Sölvesborg för perioden 2018 2025 är under framtagning.

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige 2015-11-23, 117. Åtgärdsplan för hållbar energi, tillika Energiplan för Kiruna kommunkoncern

Antagen av kommunfullmäktige 2015-11-23, 117. Åtgärdsplan för hållbar energi, tillika Energiplan för Kiruna kommunkoncern 1 Antagen av kommunfullmäktige 2015-11-23, 117 Åtgärdsplan för hållbar energi, tillika Energiplan för Kiruna kommunkoncern 2 Innehållsförteckning Inledning... 3 Klimatet, en drivkraft att minska koldioxidutsläppen...

Läs mer

Delmål för att nå ett hållbart samhälle

Delmål för att nå ett hållbart samhälle : 2016:239 Bilaga till Miljöprogram antaget av kommunfullmäktige 180906, 70 Delmål för att nå ett hållbart samhälle 1. Ett tryggt och hållbart samhälle 2. Hållbart byggande 3. Hållbara transporter, resor

Läs mer

Hållbara livsmedelsinköp

Hållbara livsmedelsinköp Policy Hållbara livsmedelsinköp Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd Giltighetstid Policy Hållbara livsmedelsinköp 2016-10-24 2016-2019 Dokumentansvarig Senast reviderad Beslutsinstans Dokument gäller för

Läs mer

Inriktningsdokument för miljöpolitiken i Norrköpings kommun

Inriktningsdokument för miljöpolitiken i Norrköpings kommun KS 2017/0149 Inriktningsdokument för miljöpolitiken i Norrköpings kommun norrkoping.se facebook.com/norrkopingskommun instagram.com/norrkopings_kommun Inledning Norrköping är en kommun i förvandling och

Läs mer

Så gör vi Gävle Gävle kommunkoncerns medarbetarpolicy

Så gör vi Gävle Gävle kommunkoncerns medarbetarpolicy Sid 1 (6) 2018-03-20 Så gör vi Gävle Gävle kommunkoncerns medarbetarpolicy Gävle kommun Kommunledningskontoret 801 84 Gävle Besök Drottninggatan 22 Kundtjänst 026-17 80 00 Fax 026-12 54 56 gavle.kommun@gavle.se

Läs mer

Hållbarhetsprogram 2011

Hållbarhetsprogram 2011 Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2 HÅLLBARHETSPOLICY 3 VAROR 4 MÅL 4 KRETSLOPP 4 MÅL 4 TRANSPORTER 4 MÅL 4 ENERGI- OCH LOKALANVÄNDNING 5 MÅL 5 LEVERANTÖR 5 MÅL 5 MEDARBETARE 5 MÅL 5 KUNDEN I HÅLLBARHETSARBETET

Läs mer

Miljö och klimat i det regionala tillväxtarbetet

Miljö och klimat i det regionala tillväxtarbetet Miljö och klimat i det regionala tillväxtarbetet Politikerforum 26 februari 2016 Miljö och klimat är en av regeringens övergripande prioriteringar som ska genomsyra all politik! Regeringsförklaringen 2015

Läs mer

Energi- och klimatstrategi för Västerviks kommun 2009 2014

Energi- och klimatstrategi för Västerviks kommun 2009 2014 Energi- och klimatstrategi för Västerviks kommun 2009 2014 Antagen av kommunfullmäktige 2009-09-07 Detta är en populärversion av den första kombinerade energi- och klimatstrategin för Västerviks kommun.

Läs mer

miljöprogram den gröna tråden i vårt miljöarbete

miljöprogram den gröna tråden i vårt miljöarbete Utskriftsversion Göteborgs Stads miljöprogram den gröna tråden i vårt miljöarbete Läs miljöprogrammet i sin helhet på: www.goteborg.se/miljoprogram Foto: Peter Svenson Miljömålen visar vägen Göteborg ska

Läs mer

Sammanfattning av måluppfyllelse för Miljöstrategiskt program för Regio

Sammanfattning av måluppfyllelse för Miljöstrategiskt program för Regio Sammanfattning av måluppfyllelse för Miljöstrategiskt program för Regio version 2012-05-02 Dnr 1300432 Läsanvisning Detta dokument är en sammanfattning av dokumentet "Uppföljning av mål för miljöstrategiskt

Läs mer

Strategisk energiplanering i Borås Stad

Strategisk energiplanering i Borås Stad Strategisk energiplanering i Borås Stad Susanne Arneborg Energisamordnare E-post: susanne.arneborg@boras.se My-Linda Lorentsson Strategisk planerare E-post: my-linda.lorentsson@boras.se CO 2 -utsläpp från

Läs mer

ETT HÅLLBART VÄRMDÖ TIO DELMÅL INOM MILJÖOMRÅDET

ETT HÅLLBART VÄRMDÖ TIO DELMÅL INOM MILJÖOMRÅDET ETT HÅLLBART VÄRMDÖ TIO DELMÅL INOM MILJÖOMRÅDET värmdö kommun har sex övergripande mål samt delmål för olika verksamhetsområden. Ett av de övergripande målen är Ett hållbart Värmdö. Målet utgår från internationella

Läs mer

1.1 Har kommunen aktuella dokument för att främja miljöanpassade transporter och minskat transportbehov?

1.1 Har kommunen aktuella dokument för att främja miljöanpassade transporter och minskat transportbehov? Miljömålsenkät 2011 1. Planeringsunderlag - Strukturer för transportsystem, handel och bebyggelse Definitioner Aktuellt underlag = underlag som enligt kommunens bedömning inte är i behov av uppdatering.

Läs mer

LIDINGÖS MILJÖMÅL 2011-2020

LIDINGÖS MILJÖMÅL 2011-2020 LIDINGÖS MILJÖMÅL 2011-2020 KLOKA VAL ENERGI STAD HÅLLBAR GRÖN KORTVERSION LIDINGÖS MILJÖPROGRAM 2011 2020 1 Lidingö tar ställning för miljön På Lidingö tar vi ställning för miljön och för en hållbar utveckling.

Läs mer

Vilka är klimatkommunerna? Erfarenhet av kommunalt klimatarbete

Vilka är klimatkommunerna? Erfarenhet av kommunalt klimatarbete Vilka är klimatkommunerna? Nätverk med 22 kommuner Erfarenhet av kommunalt klimatarbete Lär sig av varandra Klimatkommunerna driver projekt klimatcoachning Naturvårdsverket finansierar Vilka är med i klimatcoachningen??

Läs mer

Strategi för energieffektivisering. Anna-Karin Olsson, Kommunekolog Höör 2013-01-30 Johan Nyqvist, Energikontoret Skåne

Strategi för energieffektivisering. Anna-Karin Olsson, Kommunekolog Höör 2013-01-30 Johan Nyqvist, Energikontoret Skåne Strategi för energieffektivisering Anna-Karin Olsson, Kommunekolog Höör 2013-01-30 Johan Nyqvist, Energikontoret Skåne Interna miljöregler, 1996 kontorspapper ska vara Svanenmärkt glödlampor byts till

Läs mer