Kommunstyrelsen (30)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kommunstyrelsen (30)"

Transkript

1 Kommunstyrelsen (30) Plats och tid Kommunhuset i Mölnlycke, onsdagen den 2 maj 2007 kl Paragrafer Beslutande m Annette Eiserman-Wikström, ordf s Ing-Marie Samuelsson m Pehter Hill, tj ers m Per Vorberg fp Leif Persson fp Solveig Einarsson Lundqvist kd Håkan Eriksson c Holger Karlsson s Britt-Marie Nordin s Ulf-Göran Willén, tj ers s Anna Palmér s Thomas Gustavsson mp Carin Nilsson Övriga deltagande Ersättare och tjänstemän enligt särskild förteckning Utses att justera Håkan Eriksson Justeringens plats och tid Kommunhuset, Mölnlycke, måndagen den 7 maj 2007 kl Sekreterare... Ilona Martinson Ordförande... Annette Eiserman-Wikström Justerande... Håkan Eriksson Organ BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsen Datum för anslags uppsättande Förvaringsplats för protokollet Datum för anslags nedtagande Kommunförvaltningen, kommunkansliet, Mölnlycke Underskrift... Ilona Martinson

2 Kommunstyrelsen Ks 142 Dnr 2007/ NYA REGLER FÖR BIDRAG TILL STUDIEFÖRBUNDEN Gällande regler för bidrag till studieförbunden fastställdes av kommunfullmäktige i 164/2001 och gäller sedan den 1 januari Från och med den 1 januari 2007 ändrades kriterierna för den statliga bidragsgivningen till studieförbunden. Den nya bidragsmodellen kombinerar stabilitet och kvalitet med möjligheten att möta omvärldsförändringar och göra anpassningar utifrån nya förutsättningar och nya behov av folkbildning. Med anledning av denna förändring har styrelsen och studieförbundsberedningen i Västra Götalands bildningsförbund beslutat utfärda en ny rekommendation till regionens kommuner när det gäller fördelningen av de kommunala anslagen till studieförbunden. Sektorn för utbildning och kultur har utarbetat förslag till regler för beräkning av det kommunala anslaget till studieförbunden att gälla från den 1 januari Förslaget redovisas och kommenteras i skrivelse av den 22 mars Under 2007 behöver övergångsbestämmelser tillämpas för SISU Idrottsutbildarna som från och med den 1 januari 2007 inte ingår i Folkbildningsförbundet. Kommunstyrelsens förslag till beslut i kommunfullmäktige Fullmäktige antar nya regler för bidrag till studieförbunden enligt föreliggande förslag att gälla från och med den 1 januari Fullmäktige beslutar att tillämpa övergångsbestämmelser för SISU som innebär att SISU tilldelas samma bidragsbelopp som föregående år ur 2007 års kommunbidrag till studieförbunden. Frågan om bidrag till SISU från och med 2008 behandlas i samband med budget.

3 Kommunstyrelsen Ks 143 Dnr 2005/ MOTION ANGÅENDE MARK FÖR FOLKRACEBANA Kommunfullmäktige beslutade i 157/2005 till kommunstyrelsen remittera motion från Peter Brych (spi) om mark för folkracebana. Motionären önskar att kommunstyrelsen får i uppdrag att utreda frågan om mark för en folkracebana i kommunen, helst belägen i nära anslutning till befintlig verkstadslokal. Sektorn för utbildning och kultur yttrade sig över motionen den 10 augusti Vid kommunstyrelsens behandling i 276/2006 återremitterades ärendet till förvaltningen. Sektorn för utbildning och kultur anför i skrivelse av den 29 mars 2007 följande: I Göteborgsregionen är det ur flera aspekter svårt att etablera nya motorverksamheter. Det främsta hindret är bullerproblem och svårigheten är att finna mark belägen så att buller inte stör boende eller annan verksamhet. Kommunen har idag ingen mark som kan anses lämplig för folkrace eller annan motorverksamhet. Kommunstyrelsens förslag till beslut i kommunfullmäktige Fullmäktige beslutar med hänvisning till ovanstående anse motionen besvarad.

4 Kommunstyrelsen Ks 144 Dnr 2007/ UPPROP FÖR EN TOBAKSFRI GENERATION A Non Smoking Generation har skickat ett upprop för en tobaksfri generation till samtliga kommuner i Sverige. Bakgrunden till uppropet är att organisationen har gjort en nationell undersökning om kommunernas tobaksförebyggande arbete och kommit fram till att många kommuner saknar policy, strategier och tobaksförebyggande handlingsprogram trots att tobak är en av de största riskfaktorerna för människors hälsa. Med anledning av resultatet av undersökningen uppmanas alla Sveriges kommunstyrelser och kommunala nämnder med ansvar för tobaksförebyggande arbete att ställa sig bakom uppropet för en tobaksfri generation. Folkhälsorådet beslutade i 22/2006 föreslå kommunstyrelsen att skriva under uppropet. Från sektorn för socialtjänst föreligger skrivelse av den 31 mars Kommunstyrelsens beslut Kommunstyrelsen beslutar att skriva under uppropet för en tobaksfri generation.

5 Kommunstyrelsen Ks 145 Dnr 2005/ ÄLDRE INVANDRARES SOCIALA SITUATION Kommunfullmäktige behandlade i 57/2005 en motion från Ing-Marie Samuelsson (s) och Siw Hallbert (s) angående äldre invandrares sociala situation. Motionärerna föreslog att äldre invandrares sociala situation kartläggs genom uppsökande verksamhet och att förslag till åtgärdsprogram upprättas med ledning av kartläggningen. Utgångspunkten var ett antagande att äldre invandrare inte framgångsrikt integrerats i det svenska samhället utan är hänvisade till yngre familjemedlemmar, släktingar och bekanta med samma etniska och språkliga bakgrund. Kommunfullmäktige beslutade i 57/2005 uppdra åt kommunstyrelsen att avvakta resultatet av nystartat samverkansprojekt och planerat EU-projekt innan eventuella åtgärder föreslås. Sektorn för socialtjänst anför i skrivelse av den 9 mars 2007 bland annat följande: I det uppsökande arbete som bedrivs inom äldreomsorgen erbjuds alla som fyller 80 år ett hembesök med syfte att informera om de insatser och stöd som kommunen har att ge. Dessa hembesök innefattar även personer med utländsk härkomst. Sedan 1994 bedriver Härryda Finska Pensionärsförening verksamhet för sina medlemmar, bland annat i form av dagverksamhet och väntjänst. Inom ramen för äldreomsorgens förebyggande arbete planerade sektorn att i ett EU-projekt arbeta med äldre invandrares sociala situation. I stället skapades projektet Sill och Kebab som riktar sig till personer 50 år och äldre med syfte att utifrån deltagarnas egna intressen möjliggöra deras introduktion i det svenska samhället. Sektorn bedömer att ovannämnda aktiviteter för närvarande får anses tillgodose de behov som motionen uppmärksammar. Kommunstyrelsens förslag till beslut i kommunfullmäktige Fullmäktige noterar informationen och anser att uppdraget är genomfört.

6 Kommunstyrelsen Ks 146 Dnr 2006/ MOTION OM DEN NATIONELLA MINORITETSPOLITIKENS GENOMFÖRANDE I KOMMUNEN Kommunfullmäktige beslutade i 179/2006 till kommunstyrelsen remittera motion från Eija Tolonen (kp) angående den nationella minoritetspolitikens genomförande i kommunen. Motionären föreslår att fullmäktige tar fram förslag till konkreta åtgärder för att förbättra för den stora minoritetsgruppen sverigefinnar när det gäller följande områden: 1. Information om samhällsservice på finska 2. Modersmålsstöd i förskolan och modersmålsundervisning i grundskola och gymnasieskola 3. Bättre äldreomsorg och service genom finsktalande personal. Sektorn för socialtjänst anför i skrivelse av den 5 april 2007 bland annat följande: I Härryda kommun finns i åldersgruppen 65 år och äldre cirka 163 personer som är födda i Finland eller har föräldrar som är födda i Finland. Enligt socialtjänstlagens kapitel 4, 1, är utgångspunkten för rätt till bistånd den enskildes behov. I detta begrepp ingår även hänsynstagande till språk och kultur hos den enskilde. I möjligaste mån organiserar äldreomsorgen sig så att finsktalande personal ger vård och omsorg till äldre som endast talar finska. Sektorn för socialtjänst har gjort en genomgång av nuvarande behov av vård och omsorg för finskspråkiga äldre som visar att det hittills inte är något stort problem för finsktalande äldre att få vård och omsorg på sitt modersmål. I den mån äldreomsorgen inte kan lösa behovet av finsktalande personal med egna resurser finns möjlighet för kommunen att köpa tjänsterna genom andra utförare. Kommunstyrelsens beslut Kommunstyrelsen återremitterar ärendet till förvaltningen för komplettering av yttrandet beträffande punkt 1 och 2 i motionen enligt ovan.

7 Kommunstyrelsen Ks 147 Dnr 2006/ MOTION OM SÄLLSKAPSDJUR INOM ÄLDREOMSORGEN Kommunfullmäktige beslutade i 21/2007 till kommunstyrelsen remittera motion från Nils Bengtsson (kp) angående sällskapsdjur inom äldreomsorgen. Motionären föreslår att kommunstyrelsen uppdrar åt förvaltningen att studera tillgängliga erfarenheter och forskningsstudier kring sällskapsdjur inom äldreomsorgen. Motionären vill också att man undersöker möjligheten att tillåta sällskapsdjur, till exempel hundar och katter, på kommunens äldreboenden samt föreslår lämpligt boende för en försöksverksamhet samt formerna för detta. Sektorn för socialtjänst anför i skrivelse av den 5 april 2007 att det finns möjlighet för den enskilde att ta med sitt husdjur vid flytt till särskilt boende. Sektorn bedömer därför att motionärens intentioner är tillgodosedda. Kommunstyrelsens förslag till beslut i kommunfullmäktige Fullmäktige anser motionen besvarad med hänvisning till skrivelse av den 5 april 2007 från sektorn för socialtjänst.

8 Kommunstyrelsen Ks 148 Dnr 2007/ SAMVERKAN KRING IT MELLAN HÄRRYDA OCH BOLLEBYGDS KOMMUNER Härryda kommun har sedan början av 2005 avtal med Bollebygds kommun om åtagande av IT-support och IT-drift som Härryda kommun levererat till Bollebygds kommun. Samarbetet har successivt fördjupats med anpassningar av IT-miljöerna till varandra. Avsikten är nu att gå vidare med ett långsiktigt samarbete där Härryda kommun i praktiken utgör gemensam IT-funktion för båda kommunerna. Målsättningen är att finna en lämplig form för ett sådant samarbete som kan träda i kraft från den 1 januari Sektorn för teknik och försörjningsstöd anför i skrivelse av den 2 mars bland annat följande: Det är i detta skede angeläget att iaktta de juridiska förutsättningarna för samverkan. Samverkan bör ske i en form som inte kan ifrågasättas utifrån ramarna för den kommunala kompetensen eller bestämmelserna i lagen om offentlig upphandling. Under de former som samarbetet bedrivs idag bedömer sektorn att det finns två möjliga vägar att åstadkomma en på längre sikt tillfredsställande lösning med hänsyn till regelverket; kommunalförbund eller gemensam nämnd. Strukturen på samarbetet som det bedrivs idag gör, enligt sektorn, att fördelarna överväger för en gemensam nämnd. Det är dock många frågor att ta ställning till och en hel del som behöver utredas på djupet innan beslut kan fattas om att inrätta en gemensam nämnd. Sektorn anser det därför angeläget att kommunstyrelsen fattar ett formellt uppdragsbeslut som kan ligga till grund för det fortsatta arbetet. Kommunstyrelsens beslut Kommunstyrelsen uppdrar åt förvaltningen att i samarbete med Bollebygds kommun ta fram förslag till nämndreglemente och avtalsöverenskommelse samt ett beslutsdokument inför bildandet av en gemensam nämnd för IT med Bollebygds kommun.

9 Kommunstyrelsen Ks 149 Dnr 2006/ MOTION ANGÅENDE BEHOVET AV EN KOMMUNDIETIST Kommunfullmäktige beslutade i 140/2006 till kommunstyrelsen remittera motion från Nils Bengtsson (spi) angående behovet av en kommundietist. Motionären föreslår - att näringsexpertis får i uppgift att göra en undersökning på alla kommunens äldreboenden av den enskildes näringsstatus och verkliga kostintag - att en utredning görs om erfarenheterna från de kommuner som anställt en kommundietist vad detta betytt för deras kostverksamhet samt näringsstatus i skola och äldreomsorg samt - att fullmäktige med stöd av detta underlag tar ställning till att anställa en kommundietist. Sektorn för teknik och försörjningsstöd anför i skrivelse av den 29 mars 2007 bland annat följande: I Härryda kommun är ansvaret för måltidsverksamheten delat mellan måltidsservice (skolor, äldreboenden och hemtjänst) och sektorerna för utbildning och kultur och socialtjänst (förskolor och särskilda boenden). För närvarande pågår överläggning om att måltidsservice skall överta måltidsverksamheten även inom förskolan. Inom måltidsfunktionen finns idag goda kunskaper om vad som krävs för ett fullgott näringsintag. Flertalet matsedlar näringsberäknas och anpassas till ungdomars och äldres generella behov. Avslutande utbildning i dietik pågår. Kommunens handlingsplaner för att förbättra skolelevernas matvanor är också väl kända av funktionens medarbetare. Att påverka människors matvanor är i hög grad en pedagogisk och/eller omvårdnadsfråga. Behovet av kunskaper om mat och näringslära begränsas inte enbart till dem som direkt tillagar och serverar maten. Det är angeläget att kunskap om näringsfrågor finns hos de medarbetare som dagligen möter elever och vårdtagare för att de skall kunna motivera dem att äta tillräckligt av måltidens samtliga komponenter så att det beräknade näringsintaget uppnås.

10 Kommunstyrelsen forts Ks 149 De anställda inom skolmåltidsverksamheten har genom intensiva utbildningsinsatser under de senaste åren förvärvat och fördjupat sina kunskaper på området. Även inom barn- och äldreomsorgen behöver vårdpersonalen dessa kunskaper för att kunna hjälpa och råda. Ett utvecklat samarbete mellan kök och vård skulle underlätta att enskilda personers problem vid till exempel näringsbrist eller tugg- och sväljsvårigheter kunde lösas direkt. Spetskompetens inom näringslära behövs framför allt för att bevaka nyheter inom området och föra sådan information vidare till övriga inom verksamheten. Sektorn anser att en person med denna kompetens skulle kunna anlitas på konsultbasis. Eftersom mycket av den i motionen efterfrågade kompetensen finns inom kommunen föreslår sektorn att kommunen i stället för att anställa en dietist satsar på att ge vård- och omsorgspersonal möjlighet att öka sina kunskaper inom näringslära. Kommunstyrelsens förslag till beslut i kommunfullmäktige Fullmäktige avslår motionen med hänvisning till skrivelse av den 29 mars 2007 från sektorn för teknik och försörjningsstöd.

11 Kommunstyrelsen Ks 150 Dnr 2003/ YTTRANDE ÖVER SVENSKA KRAFTNÄTS ANSÖKAN OM NÄTKONCESSION FÖR LINJE AVSEENDE JUSTERING AV NY 400 KV-LEDNING MED FÖRÄNDRAD STRÄCKNING INOM Energimarknadsinspektionen vid Statens energimyndighet anhåller om kommunens yttrande över ansökan från Svenska Kraftnät om nätkoncession för linje avseende justering av ny 400 kv-ledning med förändrad sträckning inom Härryda kommun. Justeringen berör sträckan öster om Landvetter vid Björröd/Skalmered och omfattar tre olika alternativ. Det ursprungliga förslaget (alternativ 3), som var en nord/sydlig dragning genom Björröds industriområde, har kompletterats med två krokformade sträckningar runt Skalmered för att undvika planändring (alternativ 1 och 2). En förutsättning för att det ursprungliga förslaget skall kunna få linjekoncession är att detaljplanen ändras och vinner laga kraft. Kommunen har i tidigare yttrande sagt sig vara villig att ändra detaljplanen men hävdat att miljön i Härskogen är så värdefull att luftledning i nuvarande kraftledningsgata och med en kabelförläggning genom Skårtorps samhälle är den bästa lösningen. Kommunen har därför avvaktat med planarbetet tills regeringen avgjort koncessionsfrågan. Svenska Kraftnät anför i sin justerade ansökan att alternativet med luftledning genom Skårtorp är det enda möjliga. Kabel är inget alternativ med hänsyn till kostnader, underhåll och säkerhet. Om regeringen inte godkänner en ledning genom Härskogen återstår endast luftledning förbi och genom Skårtorp. Svenska Kraftnät vidhåller dock sin bedömning att den tidigare sökta sträckningen, alternativ 3, är den mest lämpliga. I andra hand förordas alternativ 2 och i sista hand alternativ 1. För att vinna tid avser den justerade ansökan alternativ 2. Från sektorn för samhällsbyggnad föreligger skrivelse av den 13 april Sektorn bedömer att Svenska Kraftnät inte kommer att ändra koncessionsansökan till alternativet med kabel genom Skårtorp som kommunstyrelsen förordade i 194/2005. Således återstår för kommunen att rangordna de tre ovannämnda alternativen. Sektorn anför att alternativ 3 synes vara det mest logiska. Övriga alternativ rangordnas så att alternativ 1 bedöms ge mindre intrång än alternativ 2.

12 Kommunstyrelsen forts Ks 150 Kommunstyrelsens förslag till beslut i kommunfullmäktige Fullmäktige beslutar att förorda det ursprungliga utbyggnadsförslaget genom Björröds industriområde (alternativ 3) samt att, under förutsättning att Svenska Kraftnät justerar sin ansökan till att avse detta alternativ, uppdra åt kommunstyrelsen att fullfölja ändringen av detaljplanen i Björröds industriområde för att möjliggöra utbyggnadsförslaget.

13 Kommunstyrelsen Ks 151 Dnr 2007/8 102 BORGERLIG VIGSELFÖRRÄTTARE OCH REGISTRERINGS- FÖRRÄTTARE AV PARTNERSKAP Kommunen har tre borgerliga vigselförrättare. Eftersom behovet av vigselförrättare har ökat behöver ytterligare en utses. Kommunstyrelsens beslut Kommunstyrelsen föreslår länsstyrelsen att förordna Håkan Eriksson som borgerlig vigselförrättare och registreringsförrättare av partnerskap.

14 Kommunstyrelsen Ks 152 Dnr 2003/ ANSÖKAN OM ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR KULLBÄCKSTORP 2:253, DEL AV VÄLLSJÖ CENTRUM I MÖLNLYCKE Ägaren till butiken i Vällsjö centrum har tidigare ansökt om att detaljplanen ändras så att butiken kan ersättas med en byggnad i tre våningar med butiker i markplan och 22 lägenheter i plan 2 och 3. Det ökade parkeringsbehovet skulle lösas med parkeringsdäck. Sektorn för samhällsbyggnad genomförde ett programsamråd med sökandens förslag som utgångspunkt. Förslaget mötte stort motstånd från grannar och andra intressenter, främst vad avsåg trafik- och parkeringsfrågor. Kommunstyrelsen beslutade i 18/2006 att inte ändra detaljplanen för fastigheten. Sökanden har nu presenterat ett nytt förslag som innebär att befintlig byggnad rivs och ersätts av ett bostadshus i 3-4 våningar innehållande ett 15-tal lägenheter. Förslaget innehåller inga butiker vilket innebär att parkeringsbehovet minskas betydligt jämfört med tidigare förslag. Från sektorn för samhällsbyggnad föreligger skrivelse av den 23 mars Sektorn bedömer att det finns förutsättningar för att det nya förslaget skall kunna genomföras. Kommunstyrelsens beslut Kommunstyrelsen uppdrar åt förvaltningen att upprätta program till detaljplan för Kullbäckstorp 2:253 m fl enligt föreliggande förslagsskiss samt att genomföra programsamråd.

15 Kommunstyrelsen Ks 153 Dnr 2007/ PROGRAM FÖR SÖDRA KULLBÄCKSTORP I MÖLNLYCKE Redan i 1968 års generalplan för Råda kommun fanns planer om utveckling av Kullbäckstorp. I översiktsplanen 2002 är området redovisat som utredningsområde. Enligt översiktsplanen skall utredas vilka delar som skall bebyggas och vilka som inte skall bebyggas eftersom vissa delar av området har höga naturvärden och andra är tekniskt svåra att bebygga. Enligt översiktsplanen skall området planeras för förtätning och kommunalt vatten och avlopp. Området gränsar mot Mölndals kommun vilket kräver samordning av bland annat vägar. Vid maximal exploatering av Södra Kullbäckstorp skulle området kunna inrymma omkring nya bostäder, vilket skulle betyda ökad trafikbelastning i närområdet. Trafiksituationen och kollektivtrafiken skall utredas i programmet. Samråd har inletts med Mölndals kommun om gemensamma planeringsfrågor som trafikmatning, kollektivtrafik, va-försörjning och eventuell flyttning av kommungräns. Södra Kullbäckstorp finns med i kommunens bostadsförsörjningsprogram med utbyggnad av 250 lägenheter. Från sektorn för samhällsbyggnad föreligger skrivelse av den 30 mars Yrkanden Annette Eiserman-Wikström (m) yrkar med instämmande av Per Vorberg (m) och Ing-Marie Samuelsson (s) att kommunstyrelsen beslutar uppdra åt förvaltningen att upprätta programhandlingar för Södra Kullbäckstorp i Mölnlycke. Carin Nilsson (mp) yrkar att kommunstyrelsen beslutar att inte upprätta programhandlingar. Efter ställd proposition finner ordföranden att kommunstyrelsen beslutat bifalla Annette Eiserman-Wikströms yrkande.

16 Kommunstyrelsen forts Ks 153 Kommunstyrelsens beslut Kommunstyrelsen uppdrar åt förvaltningen att upprätta programhandlingar för Södra Kullbäckstorp i Mölnlycke. Mot beslutet reserverar sig Carin Nilsson, bilaga 1 reservation.

17 Kommunstyrelsen Ks 154 Dnr 2007/ AVTAL OM PLANAVGIFT SAMT GATUKOSTNAD, LANDVETTER 3:188 Sektorn för samhällsbyggnad har upprättat förslag till avtal med Patrik Sjöholm, ägare till fastigheten Landvetter 3:188, om avtal om planavgift samt gatukostnad. Avtalet har upprättats med anledning av fastighetsägarens önskemål om ny detaljplan där befintlig fastighet blir möjlig att dela. Avtalet innefattar en planavgift på kronor och en gatukostnadsavgift på kronor. Från sektorn för samhällsbyggnad föreligger skrivelse av den 30 mars Kommunstyrelsens beslut Kommunstyrelsen godkänner avtal om planavgift samt gatukostnad mellan kommunen och Patrik Sjöholm enligt föreliggande förslag. Kommunstyrelsen uppdrar åt samhällsbyggnadschef Bengt Anders Nordwall och mark- och bostadschef Bertil Widén att underteckna avtalet.

18 Kommunstyrelsen Ks 155 Dnr 2007/ AVTAL OM PLANAVGIFT SAMT GATUKOSTNAD, LANDVETTER 5:29 Sektorn för samhällsbyggnad har upprättat förslag till avtal med PKM Entreprenad i Mölnlycke AB, ägare till fastigheten Landvetter 5:29, om avtal om planavgift samt gatukostnad. Avtalet har upprättats med anledning av fastighetsägarens önskemål om ny detaljplan där befintlig fastighet blir möjlig att dela. Avtalet innefattar en planavgift på kronor och en gatukostnadsavgift på kronor. Från sektorn för samhällsbyggnad föreligger skrivelse av den 30 mars Kommunstyrelsens beslut Kommunstyrelsen godkänner avtal om planavgift samt gatukostnad mellan kommunen och PKM Entreprenad i Mölnlycke AB enligt föreliggande förslag. Kommunstyrelsen uppdrar åt samhällsbyggnadschef Bengt Anders Nordwall och mark- och bostadschef Bertil Widén att underteckna avtalet.

19 Kommunstyrelsen Ks 156 Dnr 2007/ ANTAGANDE AV ENTREPRENÖR FÖR UTBYGGNAD AV GATA OCH LEDNINGAR, BJÖRKÅSEN I LANDVETTER Sektorn för samhällsbyggnad har låtit detaljprojektera utbyggnad av gata och ledningar för Björkåsen i Landvetter. Arbetena omfattar upprustning av gamla landsvägen med gång- och cykelbana, utbyggnad av cirka 120 meter ny gata samt vatten- och avloppsledningar och schakter för el och tele. Entreprenadupphandling och utvärdering av anbud beräknas vara klar under vecka 19. Eftersom det är angeläget att byggandet av Smedjebackens förskola kan påbörjas så snart som möjligt föreslår sektorn att kommunstyrelsen utser en delegat att fatta beslut om entreprenör. Kostnaderna för genomförandet finansieras inom ramen för exploateringsprojekt. Från sektorn för samhällsbyggnad föreligger skrivelse av den 2 april Kommunstyrelsens beslut Kommunstyrelsen utser kommunstyrelsens ordförande Annette Eiserman- Wikström som delegat att fatta beslut om entreprenör för utbyggnad av gata och ledningar inom Björkåsen i Landvetter.

20 Kommunstyrelsen Ks 157 Dnr 2007/ YTTRANDE ÖVER KOMMUNREVISIONENS RAPPORT UPPFÖLJNING AV REKOMMENDATIONER FRAMFÖRDA I GRANSKNINGSRAPPORTER Från revisionsnämnden föreligger revisionsrapporten Uppföljning av rekommendationer framförda i granskningsrapporter I rapporten analyseras i vilken utsträckning revisorernas rekommendationer och förslag till förbättringar följts upp och åtgärdats. Nämnden konstaterar att revisorernas synpunkter i de flesta fall beaktats och att det i många fall gjorts förändringar i enlighet med revisorernas förslag. Revisorerna är dock tveksamma till om några förändringar gjorts rörande utvärdering av Hulebäcksgymnasiets verksamhet. Sektorn för administrativt stöd kommenterar rapporten i skrivelse av den 13 mars 2007 och redovisar vilka åtgärder som kommer att vidtas med anledning av rapporten. Kommunstyrelsens beslut Kommunstyrelsen noterar rapporten och godkänner föreslagna åtgärder. Kommunstyrelsen delger kommunfullmäktige beslutet.

21 Kommunstyrelsen Ks 158 Dnr 2006/ ÄNDRING AV REGLEMENTE FÖR MEDBORGARMÖTEN Kommunfullmäktige behandlade i 192/2006 revidering av reglemente för medborgarmöten och beslutade återremittera ärendet till kommunstyrelsen med uppdrag att se över reglementet utifrån bland annat närvarorätt, extra möten och vad mötena skall kallas. Från sektorn för administrativt stöd föreligger skrivelse av den 28 mars 2007 samt förslag till nytt reglemente. Reglementet utgår i allt väsentligt från gällande reglemente för medborgarmöten med följande förslag till ändringar: - Benämningen medborgarmöte ändras till kommundelsstämma. - 3 utformas så att rätten att närvara m m knyts till kommunallagens definiering av medlemskap i en kommun med den skillnaden att anknytningen bedöms i förhållande till kommundelen. - Rösträtten begränsas till närvarande myndiga. - Rutinerna för inbjudan anpassas till praxis. Yrkanden Annette Eiserman-Wikström (m) yrkar med instämmande av Per Vorberg (m) att kommunstyrelsen beslutar föreslå fullmäktige att anta reglemente för kommundelsstämmor enligt föreliggande förslag. Anna Palmér (s) yrkar med instämmande av Ing-Marie Samuelsson (s) och Carin Nilsson (mp) att benämningen kommundelsstämma ändras till kommundelsmöte. Solveig Einarsson Lundqvist (fp) yrkar med instämmande av Per Vorberg och Leif Persson följande tillägg: Reglementet skall vidarebehandlas av den demokratiberedning som fullmäktige planerar att tillsätta Proposition 1 Annette Eiserman-Wikströms yrkande Efter ställd proposition på Annette Eiserman-Wikströms yrkande finner ordföranden att kommunstyrelsen beslutat bifalla yrkandet.

22 Kommunstyrelsen forts Ks 158 Proposition 2 Anna Palmérs ändringsyrkande Efter ställd proposition på Anna Palmérs ändringsyrkande finner ordföranden att kommunstyrelsen beslutat avslå yrkandet. Votering begäres. Följande voteringsproposition godkännes. Den som avslår yrkandet röstar Ja. Den som bifaller yrkandet röstar Nej. Voteringen utfaller så att 7 ledamöter röstar Ja och 6 röstar Nej, bilaga 2 voteringslista. Kommunstyrelsen har således beslutat avslå Anna Palmérs yrkande om att ändra benämningen kommundelsstämma till kommundelsmöte. Proposition 3 Solveig Einarsson Lundqvists tilläggsyrkande Efter ställd proposition på Solveig Einarsson Lundqvists tilläggsyrkande finner ordföranden att kommunstyrelsen beslutat bifalla yrkandet. Kommunstyrelsens förslag till beslut i kommunfullmäktige Fullmäktige antar reglemente för kommundelsstämmor enligt föreliggande förslag. Reglementet träder i kraft den 1 juni I samband med detta upphör reglemente för medborgarmöten att gälla. Reglementet skall vidarebehandlas av den demokratiberedning som fullmäktige planerar att tillsätta 2008.

23 Kommunstyrelsen Ks 159 Dnr 2007/ MOTION ANGÅENDE DEN POLITISKA ORGANISATIONEN OCH UPPFÖLJNINGEN AV POLITISKA INRIKTNINGSMÅL Kommunfullmäktige beslutade i 21/2007 till kommunstyrelsen remittera motion från Gunnar Carlson (kp) angående den politiska organisationen och uppföljningen av politiska inriktningsmål. Motionären föreslår att fullmäktige remitterar motionen till de fasta fullmäktigeberedningarna med begäran om en utvärdering av hur framtagna politiska inriktningsmål har uppnåtts. Vidare begär motionären att kommunstyrelsen och beredningarna till fullmäktige snarast lämnar sina synpunkter på hur uppföljningen av politiska inriktningsmål och arbetet i beredningsorganet kan förbättras samt att fullmäktige därefter har en debatt om de synpunkter som framkommit och vilka åtgärder detta kan föranleda. Sektorn för administrativt stöd anför i skrivelse av den 29 mars 2007 bland annat följande: I beredningarnas uppgifter ingår att utvärdera de fastställda politiska inriktningsmålen. Beredningarna kommer under året att påbörja detta arbete. Arbetssättet kommer då att diskuteras i beredningarna. Revidering av modellen och arbetssättet för målstyrningen pågår och innebär att modellen och arbetssättet anpassas till kommunallagens krav på god ekonomisk hushållning. Förslaget till revidering kommer att behandlas av kommunstyrelsen och fullmäktige under hösten 2007 och fullmäktige kommer att diskutera förslaget i samband med att beslut fattas. Sektorn bedömer att motionärens krav därmed är tillgodosedda. Kommunstyrelsens förslag till beslut i kommunfullmäktige Fullmäktige avslår motionen med hänvisning till skrivelse av den 29 mars 2007 från sektorn för administrativt stöd.

24 Kommunstyrelsen Ks 160 Dnr 2006/ MOTIONER FRÅN PETER WÅGSJÖ (KD) Kommunfullmäktige beslutade i 140/2006 till kommunstyrelsen remittera nedanstående 57 motioner från Peter Wågsjö och uppdrog åt kommunstyrelsens presidium att besluta om vidare handläggning. Motionären föreslår att motionerna överlämnas till och behandlas av kommunstyrelsen. 1. Regnskydd i friluftsområden 2. Anordnande av årlig kommunal el-spar-tävlings-vecka 3. Gymnasial tolklinje med riksintag 4. Anlagda naturbränder med årsvisa mellanrum 5. Rådgivande nätbundna folkomröstningar 6. Kontinuerliga restaureringar av fiskelokaliteter 7. Skateboard-ramp 8. Kommunalt namnbyte: Härryda>Landvetter 9. Utprövande test med ljussensorer i gatubelysning 10. Planering, öppning och iordningställande av en enkelriktad trafikgata anlöpande Säterivägen 11. Öronskola 12. Inrättande av ett motions-bevaknings-uppdrag 13. Allmänna toaletter i tätorter 14. Utkiks- utsiktstorn 15. Försök med grusbelagda vägavsnitt som fartbegränsande åtgärder 16. Översyn av bestämmelser för bygglovsrestriktioner 17. Profan orgelsal i kulturhuset 18. Okonfessionellt andaktsrum på flygplatsen 19. Badplats vid Yxsjön 20. Slopande av protokoll och minnesanteckningar för vissa politiker-tjänstemänträffar 21. Införande av en ny regel för beredningsarbetet 22. Inrättande av deltidskommunalråd 23. Restriktiv lampupplysning i naturreservat 24. Framtidsresursberedning 25. Successivt utbyte till lågenergilampor 26. Skyltning av öppettider på lekplatser som dagtid är stängda för avgränsat nyttjande 27. Rådgivande kulturplaneringsutskott 28. Underhållsplan för Vildmarksleden 29. Rektorshänvisningar (praxis av) 30. Ö-kärn 31. Översyn av offentlig-konst-kategoriseringar

25 Kommunstyrelsen forts Ks Mosse-kärn 33. Byten av naturreservatområdesgränsdragningar 34. Kontinualiserad demokratiberedning eller annan grupp som handhar frågor om demokratiska spelregler i praxis och spridning 35. Mopedförbud i Mölnlyckes centrum nattetid 36. Gång- och cykelbana sträckan Mölnlycke-Göteborg 37. Cykel-trail-bana 38. Namnsgrupp som utskott, råd eller nämnd 39. Vänortskommitté och verksamhet som hör till en sådan 40. Kanotuthyrningen vid RÅSS 41. Storåns dalgång 42. Socialt nätverk mot datorberoende 43. Campingplats 44. Skidtunnelbygge 45. Put-and-take-damm i anslutning till flygfältet 46. Analys av den politiska organisationen 47. Viss delokalisering av gymnasieskolan 48. Magnettåg på sträckan Mölnlycke-Göteborg 49. Tyst asfalt 50. Fortsatt förekomst av förberedningen 51. Arbetsrum i kommunhuset för beredningsledare 52. Öppna upp för nämnder utan personella bindningar till KS 53. Kontinuitetsskogsbruk 54. Idealbo 55. Politiskt idé-arkiv 56. Parkeringsdäck bakom kommunhuset 57. Sälj Förbo. Sektorn för administrativt stöd anför i skrivelse av den 29 mars 2007 bland annat följande: Flera av motionärens förslag är redan genomförda eller bereds i snarlika ärenden där beslut kommer att fattas. En del förslag är idag inte aktuella att ta ställning till.

26 Kommunstyrelsen forts Ks 160 Nedanstående motioner kommer att utredas och behandlas var för sig enligt ordinarie rutin. De återkommer alltså till kommunstyrelsen och fullmäktige för beslut. 3. Gymnasial tolklinje med riksintag 7. Skateboard-ramp 10. Planering, öppning och iordningställande för en enkelriktad trafikgata anlöpande Säterivägen 11. Öronskola 13. Allmänna toaletter i tätorter 15. Försök med grusbelagda vägavsnitt som fartbegränsande åtgärder 19. Badplats vid Yxsjön 42. Socialt nätverk mot datorberoende 56. Parkeringsdäck bakom kommunhuset. Yrkanden Annette Eiserman-Wikström (m) yrkar med instämmande av Solveig Einarsson Lundqvist (fp), Holger Karlsson (c) och Per Vorberg (m) att kommunstyrelsen föreslår fullmäktige att avslå ovan redovisade motioner med undantag för nr 3, 7, 10, 11, 13, 15, 19, 42 och 56 med hänvisning till skrivelse av den 29 mars 2007 från sektorn för administrativt stöd. Carin Nilsson (mp) yrkar att även motionerna nr 36 och 53 undantas från avslag. Propositionsordning Ordföranden redovisar att hon först ställer proposition på Annette Eiserman- Wikströms yrkande med undantag för motionerna 36 och 53. Därefter ställer hon proposition på Annette Eiserman-Wikströms yrkande och Carin Nilssons yrkande avseende motionerna 36 och 53. Proposition 1 Annette Eiserman-Wikströms yrkande med undantag för motionerna 36 och 53 Efter ställd proposition på Annette Eiserman-Wikströms yrkande med undantag för motionerna 36 och 53 finner ordföranden att kommunstyrelsen beslutat bifalla yrkandet.

27 Kommunstyrelsen forts Ks 160 Proposition 2 Yrkande beträffande motion nr 36 och 53 Efter ställd proposition på Annette Eiserman-Wikströms och Carin Nilssons yrkanden finner ordföranden att kommunstyrelsen beslutat bifalla Annette Eiserman-Wikströms yrkande. Kommunstyrelsens förslag till beslut i kommunfullmäktige Fullmäktige avslår ovan redovisade motioner med undantag för nr 3, 7, 10, 11, 13, 15, 19, 42 och 56 med hänvisning till skrivelse av den 29 mars 2007 från sektorn för administrativt stöd. Fullmäktige noterar att motionerna 3, 7, 10, 11, 13, 15, 19, 42 och 56 kommer att behandlas av fullmäktige var för sig allteftersom de är klara. Mot beslutet reserverar sig Carin Nilsson.

28 Kommunstyrelsen Ks 161 Dnr 2007/ STATISTISKA UPPGIFTER PER DEN 28 FEBRUARI 2007 Från sektorn för samhällsbyggnad föreligger statistiska uppgifter per den 28 februari Kommunstyrelsens beslut Kommunstyrelsen delger kommunfullmäktige de statistiska uppgifterna.

29 Kommunstyrelsen Ks 162 DELGIVNING AV PROTOKOLL FRÅN UTSKOTT OCH RÅD Kommunstyrelsen delges följande protokoll: Handikapprådets protokoll av den 29 mars 2007 Pensionärsrådets protokoll av den 27 mars 2007.

30 Kommunstyrelsen Ks 163 ANMÄLAN AV DELEGATIONSBESLUT Kommunstyrelsen delges delegationsbeslut från sektorn för samhällsbyggnad (Dnr 2007/5 002), bilaga 3 från sektorn för socialtjänst (Dnr 2007/45 002), bilaga 4 från sektorn för utbildning och kultur (Dnr 2007/28 002), bilaga 5 från sektorn för teknik och försörjningsstöd (Dnr 2007/13 002), bilaga 6 från sektorn för administrativt stöd (Dnr 2007/ ), bilaga 7 från kommundirektör Sture Wernersson (Dnr 2007/15 002), bilaga 8

Kommunfullmäktige (16) Se särskild förteckning

Kommunfullmäktige (16) Se särskild förteckning Kommunfullmäktige 2006-10-16 1 (16) Plats och tid Kulturhuset, Mölnlycke, måndagen den 16 oktober 2006 kl 19.00 21.00 Paragrafer 133-143 Beslutande Se särskild förteckning Övriga deltagande Ersättare enligt

Läs mer

Kommunstyrelsen - information (8)

Kommunstyrelsen - information (8) Kommunstyrelsen - information 2007-11-12 1 (8) Plats och tid Kommunhuset i Mölnlycke, måndagen den 12 november 2007 kl 16.00 19.20 Paragrafer 319-325 Beslutande m Annette Eiserman-Wikström, ordf s Bo Axelsson,

Läs mer

Kommunstyrelsen - information (6)

Kommunstyrelsen - information (6) Kommunstyrelsen - information 2007-01-22 1 (6) Plats och tid Kommunhuset i Mölnlycke, måndagen den 22 januari 2007 kl 16.00 19.20 Paragrafer 28-32 Beslutande m Annette Eiserman-Wikström, ordf s Ing-Marie

Läs mer

Kommunfullmäktige (23) Se särskild förteckning

Kommunfullmäktige (23) Se särskild förteckning Kommunfullmäktige 2007-10-22 1 (23) Plats och tid Kulturhuset, Mölnlycke, måndagen den 22 oktober 2007 kl 18.00 20.20 Paragrafer 157-175 Beslutande Se särskild förteckning Övriga deltagande Ersättare enligt

Läs mer

Kommunstyrelsen 2007-10-01 1 (20)

Kommunstyrelsen 2007-10-01 1 (20) Kommunstyrelsen 2007-10-01 1 (20) Plats och tid Kommunhuset i Mölnlycke, måndagen den 1 oktober 2007 kl 17.00 17.40 Paragrafer 261-277 Beslutande m Annette Eiserman-Wikström, ordf s Ing-Marie Samuelsson

Läs mer

Kommunstyrelsen - information (6)

Kommunstyrelsen - information (6) Kommunstyrelsen - information 2006-11-06 1 (6) Plats och tid Kommunhuset i Mölnlycke, måndagen den 6 november 2006 kl 16.00 20.30 Paragrafer 325-329 Beslutande s Ing-Marie Samuelsson, ordf fp Göran Hildén

Läs mer

Kommunstyrelsen - information (8)

Kommunstyrelsen - information (8) Kommunstyrelsen - information 2007-05-14 1 (8) Plats och tid Kommunhuset i Mölnlycke, måndagen den 14 maj 2007 kl 17.00 21.55 Paragrafer 164-170 Beslutande m Annette Eiserman-Wikström, ordf s Ing-Marie

Läs mer

Kommunstyrelsen - information (11)

Kommunstyrelsen - information (11) Kommunstyrelsen - information 2007-09-17 1 (11) Plats och tid Kommunhuset i Mölnlycke, måndagen den 17 september 2007 kl 16.00 21.20 Paragrafer 251-260 Beslutande m Annette Eiserman-Wikström, ordf s Ing-Marie

Läs mer

Kommunstyrelsen (27)

Kommunstyrelsen (27) Kommunstyrelsen 2008-02-04 1 (27) Plats och tid Kommunhuset i Mölnlycke, måndagen den 4 februari 2008 kl 16.00 20.55 Paragrafer 32-53 Beslutande m Annette Eiserman-Wikström, ordf s Ing-Marie Samuelsson

Läs mer

Kommunstyrelsen - information 2008-01-21 1 (7)

Kommunstyrelsen - information 2008-01-21 1 (7) Kommunstyrelsen - information 2008-01-21 1 (7) Plats och tid Kommunhuset i Mölnlycke, måndagen den 21 januari 2008 kl 16.00 21.00 Paragrafer 26-31 Beslutande m Annette Eiserman-Wikström, ordf s Ing-Marie

Läs mer

Kommunstyrelsen - information 2006-04-18 1 (9)

Kommunstyrelsen - information 2006-04-18 1 (9) Kommunstyrelsen - information 2006-04-18 1 (9) Plats och tid Kommunhuset i Mölnlycke, måndagen den 18 april 2006 kl 16.00 20.00 Paragrafer 138-145 Beslutande s Ing-Marie Samuelsson, ordf fp Göran Hildén

Läs mer

Kommunfullmäktige (32) Se särskild förteckning

Kommunfullmäktige (32) Se särskild förteckning Kommunfullmäktige 2007-03-26 1 (32) Plats och tid Kulturhuset, Mölnlycke, måndagen den 26 mars 2007 kl 1900 23.20 Paragrafer 47-70 Beslutande Se särskild förteckning Övriga deltagande Ersättare enligt

Läs mer

Kommunfullmäktige 2006-05-22 1 (20) Se särskild förteckning

Kommunfullmäktige 2006-05-22 1 (20) Se särskild förteckning Kommunfullmäktige 2006-05-22 1 (20) Plats och tid Föreningsgården, Rävlanda, måndagen den 22 maj 2006 kl 19.00 21.30 Paragrafer 74-87 Beslutande Se särskild förteckning Övriga deltagande Ersättare enligt

Läs mer

Olof Johansson (kd) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Finspångs kommun: Kommunstyrelsen

Olof Johansson (kd) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Finspångs kommun: Kommunstyrelsen Plats och tid Hotell de Geer, kl. 11.00 11.05 2008-08-27 1 (7) Beslutande Stig Andersson (s), ordförande Elisabet Rehn (v) Denny Lawrot (c) Rune Haagel (s) Jan-Erik Svenblad (s) Stefan Pettersson (s) Inge

Läs mer

Kommunstyrelsen - information 2007-10-15 1 (8)

Kommunstyrelsen - information 2007-10-15 1 (8) Kommunstyrelsen - information 2007-10-15 1 (8) Plats och tid Kommunhuset i Mölnlycke, måndagen den 15 oktober 2007 kl 16.00 19.45 Paragrafer 278-284 Beslutande m Annette Eiserman-Wikström, ordf s Ing-Marie

Läs mer

Mats Rydby, kommunchef Cecilia Håkansson, sekreterare Lena Thore, stadsarkitekt. Bengt Jarring Helene Norrback

Mats Rydby, kommunchef Cecilia Håkansson, sekreterare Lena Thore, stadsarkitekt. Bengt Jarring Helene Norrback Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdeslokalen Karpen, kl. 18.00 19.00 1 (15) Beslutande Se bilaga 1 Övriga deltagande Mats Rydby, kommunchef Cecilia Håkansson, sekreterare Lena Thore, stadsarkitekt

Läs mer

27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Jan Norlund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare

27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Jan Norlund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare Kommunfullmäktige 2009-05-27 65 Plats och tid Församlingshemmet, 2009-05-27 kl 19.00-19.30 Beslutande 27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande

Läs mer

û/t KOMMUN SD Calle Johansson .../.[A,Ð. Mats Werner Datum för anslass nedtagande HÄRRYDA I (4) MP Birgitta Olsson

û/t KOMMUN SD Calle Johansson .../.[A,Ð. Mats Werner Datum för anslass nedtagande HÄRRYDA I (4) MP Birgitta Olsson HÄRRYDA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2016-06-21 I (4) Plats och tid Paragrafer Beslutande Övriga deltagande Kommunhuset i Mölnlycke, tisdagen den 2l juni 2016, kl 16.00-17.40 2rl-212 M Per Vorberg, ordf

Läs mer

Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041

Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041 Kommunfullmäktige 16 (60) Kf 140 Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041 Kommunfullmäktige beslutade 2012-06-25 122 bland annat om förändringar i kommunens nämndorganisation. Förändringarna avsåg antalet

Läs mer

Ks 118 Dnr 01/KS Verksamhetsuppföljning per 30 september Förslag till kommunfullmäktige

Ks 118 Dnr 01/KS Verksamhetsuppföljning per 30 september Förslag till kommunfullmäktige 2 Ks 118 Dnr 01/KS1 042 Verksamhetsuppföljning per 30 september 2001 Nämnder och kontor har överlämnat verksamhetsuppföljning per 30 september 2001. Kommunledningsstaben har upprättat tjänsteutlåtande

Läs mer

Ersättare och tjänstemän enligt särskild förteckning. Annette Eiserman-Wikström. ... Ilona Martinson. ... Ing-Marie Samuelsson

Ersättare och tjänstemän enligt särskild förteckning. Annette Eiserman-Wikström. ... Ilona Martinson. ... Ing-Marie Samuelsson Kommunstyrelsen 2006-09-25 1(23) Plats och tid Kommunhuset i Mölnlycke, måndagen den 25 september 2006 Kl 16.00 18.30 Paragrafer 263-280 Beslutande s Ing-Marie Samuelsson, ordf fp Göran Hildén m Annette

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (9)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (9) Plats Lomma kommunhus, Önnerup Tid 2018-04-04, kl. 08:00-11:33 Sammanträdesdatum s. 1 (9) Beslutande Övriga deltagare Robert Wenglén (M) Christian Idström (M) Remco Andersson (L) Lisa Bäck (S) Lennart

Läs mer

Kommunstyrelsen ()

Kommunstyrelsen () Kommunstyrelsen 2008-01-07 1 31() Plats och tid Kommunhuset i Mölnlycke, måndagen den 7 januari 2008 kl 16.00 19.20 Paragrafer 1-25 Beslutande m Annette Eiserman-Wikström, ordf s Ing-Marie Samuelsson m

Läs mer

Chatarina Gustafsson (m), ersättare Kerstin Hörnqvist, sekreterare. Justeringens tid och plats: Kommunkontoret, , kl 10.

Chatarina Gustafsson (m), ersättare Kerstin Hörnqvist, sekreterare. Justeringens tid och plats: Kommunkontoret, , kl 10. 1 (5) Plats och tid: Kommunkontoret, kl 8.30-9.15 Beslutande: Övriga närvarande: Utses att justera: Ulla-Maj Andersson (s), ordförande Bengt Åberg (s) Thomas Johansson (s), tj ers. Assar Nilsson (s) Mona

Läs mer

Göran Strömqvist och Lilian Stenqvist. Kommunsekreterarens rum torsdag

Göran Strömqvist och Lilian Stenqvist. Kommunsekreterarens rum torsdag Kommunstyrelsen 2009-02-24 1 (6) Plats och tid Folkets Hus, Hällefors, kl. 12.30 12.45 Beslutande Se bilagd förteckning Övriga deltagande Se bilagd förteckning Utses att justera Justeringens plats och

Läs mer

Kommunstyrelsen (8)

Kommunstyrelsen (8) Kommunstyrelsen 2012-06-25 1 (8) Plats och tid Beslutande Kommunhuset i Älmhult måndagen den 25 juni 2012 kl 15.00-16.15 med ajournering kl 15.50-16.00 Sonja Emilsson (M), 1:e vice ordförande Tord Åkesson

Läs mer

2014-02-25. Lesley Holmberg (FP) ersättare. Eva Hallberg kommundirektör 13-16

2014-02-25. Lesley Holmberg (FP) ersättare. Eva Hallberg kommundirektör 13-16 Sammanträdesprotokoll Sida 1 (8) Plats och tid Stadshuset, klockan 14.00-16.10 ande Cecilia Lind (S) ordförande Tony Hansson (S) ledamot Henrik Wöhlecke (M) vice ordförande Lena Emilsson (S) tjg ers för

Läs mer

ANSLAG/BEVIS. Kommunstyrelsen 2012-01-11. Kommunkansliet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(8) 2012-01-10. Plats och tid Kommunhuset Hallsberg, kl 08.30-10.

ANSLAG/BEVIS. Kommunstyrelsen 2012-01-11. Kommunkansliet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(8) 2012-01-10. Plats och tid Kommunhuset Hallsberg, kl 08.30-10. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(8) 2012-01-10 Plats och tid Kommunhuset Hallsberg, kl 08.30-10.00 Beslutande Övriga deltagande Siw Lunander Gunnel Hedström Magnus Andersson Inga-Britt Ritzman Andreas Svahn Anne

Läs mer

Kommunfullmäktige () Beslutande Björn Hörgren (M), ordförande Per Helsing (KD) Marie Johansson, sekreterare Caroline Depui, kommunchef

Kommunfullmäktige () Beslutande Björn Hörgren (M), ordförande Per Helsing (KD) Marie Johansson, sekreterare Caroline Depui, kommunchef Kommunfullmäktige 2014-09-01 1() Plats och tid Sockenstugan, Lövnäs, Hammarö, kl 18:30-19:15 Beslutande Björn Hörgren (M), ordförande Per Helsing (KD) Siw Gidlöf (S) Bengt-Gustav Persson (S) Leif Sandberg

Läs mer

Fredrik Bergh barn- och utbildningschef, Lars-Erik Lindvall bitr. förvaltningschef, Ann- Katrin Öijwall nämndsekreterare. ...

Fredrik Bergh barn- och utbildningschef, Lars-Erik Lindvall bitr. förvaltningschef, Ann- Katrin Öijwall nämndsekreterare. ... Barn- och utbildningsnämnden 1 (9) Plats och tid Hellqvistsalen, kommunhuset, onsdagen den 15juni 2017, klockan 16.00 17.45. Ajournering 16.50-17.00. ande Monica Lindgren (S), Margareta Johansson (S),

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 (11) Protokollet är justerat Justeringen har tillkännagivits genom anslag

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 (11) Protokollet är justerat Justeringen har tillkännagivits genom anslag SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 (11) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ Hässleholms kommun, Kommunfullmäktige Sammanträdesdag Datum då anslaget 2010-10-08 sätts

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-08-18 1 (9) Plats och tid Sammanträdesrum Häverö, kl 09.00-09.55 ande Övriga deltagande Kjell Jansson (M), ordförande Berit Jansson (C) Hans Andersson (FP) Olle Jansson

Läs mer

ANSLAGSBEVIS. GIFs friluftsgård Prästängen Västra Skedvi kl. 15.03 16.05 Beslutande

ANSLAGSBEVIS. GIFs friluftsgård Prästängen Västra Skedvi kl. 15.03 16.05 Beslutande SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (8) GIFs friluftsgård Prästängen Västra Skedvi kl. 15.03 16.05 ande Yttrande gällande Kungörelse om granskning (Ny förskola vid Ringvägen) Övriga deltagande Detaljplan för del av

Läs mer

Helgumsrummet kommunhuset i Sollefteå. Enligt närvaro- och tjänstgöringslista. Sekreterare:... Pirjo Öster. Justerare:...

Helgumsrummet kommunhuset i Sollefteå. Enligt närvaro- och tjänstgöringslista. Sekreterare:... Pirjo Öster. Justerare:... 1 (5) Datum: fredag 16 mars 2018 Tid: 1000-1200 Plats: Beslutande: Helgumsrummet kommunhuset i Sollefteå Enligt närvaro- och tjänstgöringslista Övriga Närvarande: Pirjo Öster Socialt ansvarig samordnare

Läs mer

Socialnämnden (11)

Socialnämnden (11) 2015-12-22 1 (11) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2015-12-22 kl. 9:00-10:10 Ajournering kl. 9:05-9:20, 9:45-9:50 Beslutande Tjänstgörande ersättare Ej tjänstgörande ersättare

Läs mer

Socialnämnden 2014-11-28

Socialnämnden 2014-11-28 Socialnämnden 2014-11-28 Plats och tid Socialkontoret, Norrtälje, kl. 09.00-10.00, 10.30-11.00 ande Enligt förteckning Övriga deltagande Sören Fredriksson, förvaltningschef Christer Eklund, sekreterare

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (9)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (9) Sammanträdesdatum s. 1 (9) Plats Sammanträdesrum Önnerup, Kommunhuset i Lomma Tid Onsdagen den 18 november 2015 kl. 08.00-12.00 Beslutande Anders Berngarn (M) Robert Wenglén (M) Mozhgan Zachrison (M) Remco

Läs mer

Folkets Park kl

Folkets Park kl 1 (11) Plats och tid Folkets Park kl 09.00 11.45 Beslutande Kent Holmer, (s) ordförande Lina Löfberg, (m) 2:e vice ordförande Marie Gärdby, (c) ledamot Kerstin Andersson, (c) ledamot Lars-Göran Thulin,

Läs mer

DEGERFORS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Blad. Sammanträdesdatum 2005-06-07 Kultur- och utbildningsnämnden 1 (8)

DEGERFORS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Blad. Sammanträdesdatum 2005-06-07 Kultur- och utbildningsnämnden 1 (8) Sammanträdesdatum 1 (8) Plats och tid: Beslutande: Övriga deltagande: Utses att justera: Folkets Hus D-salen kl 9.00-11.00 Annika Engelbrektsson ordf. (s) Yvonne Karlsson (s) Fred Kiberu Mpiso (s) Ove

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (7)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (7) Plats Lomma kommunhus, Önnerup Tid 2018-05-30, kl. 08:00-10:48 Sammanträdesdatum s. 1 (7) Beslutande Övriga deltagare Anders Berngarn (M) Robert Wenglén (M) Christian Idström (M) Remco Andersson (L) Lisa

Läs mer

ÖVERKALLX KOMMUN. Sammanträdesprotokoll Plats och tid Måndagen den 26 juni 2017, kl , sammanträdesrum 2, kommunförvaltningen

ÖVERKALLX KOMMUN. Sammanträdesprotokoll Plats och tid Måndagen den 26 juni 2017, kl , sammanträdesrum 2, kommunförvaltningen ÖVERKALLX Plats och tid Måndagen den 26 juni 2017, kl.9.00-10.00, sammanträdesrum 2, kommunförvaltningen Beslutande Övriga deltagande Mikael Larsson (v) Birgitta Persson (s) ers. för Anne Jakobsson Sarah

Läs mer

KOMMUNSTYRELSEN Sammanträdesprotokoll

KOMMUNSTYRELSEN Sammanträdesprotokoll KOMMUNSTYRELSEN Tid och plats Beslutande Ledamöter Tisdagen den 21 juni 2011, kl. 15.00-15.10 i Debatten, kommunhuset Peter Carpelan (M) ordf. Lennart Nilsson (M) Jan Runesten (M) Lena Gerby (M) Jan-Eric

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2018-01-29 1 (7) Plats och tid Stadshuset, Vetlanda kl. 13.15-15.10 Beslutande Tjänstgörande ersättare Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Henrik Tvarnö (S) ordf. Nils-Erik

Läs mer

Magnus Lander (mp) Håkan Andersson Inger Karlsson Ulla Johansson, 40 Yvonne Högrud, 41. Solveig Eriksson Socialförvaltningen 2011-04-29

Magnus Lander (mp) Håkan Andersson Inger Karlsson Ulla Johansson, 40 Yvonne Högrud, 41. Solveig Eriksson Socialförvaltningen 2011-04-29 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (12) 2011-04-26 Plats och tid Kullängen, Hallsberg, kl 08.30-09.50 Beslutande Magnus Andersson (s) Gunnel Hedström (s) Roland Johansson (s) Inger Larsson (s) Inga-Lill Thim

Läs mer

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(9) Kommunstyrelsen 2007-12-03. Ordförande... Gunnar Hörnlund BEVIS OM ANSLAG

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(9) Kommunstyrelsen 2007-12-03. Ordförande... Gunnar Hörnlund BEVIS OM ANSLAG VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(9) Plats och tid Fjällgården Saxnäs, Måndagen den 3 december 2007, kl. 09.45-10.00 Beslutande Övriga deltagande Gunnar Hörnlund, ordf. Joakim Risberg Rickard Norberg Conny

Läs mer

HJO KOMMUN Kommunstyrelsens tekniska utskott

HJO KOMMUN Kommunstyrelsens tekniska utskott SAMMANTRÄDES PROTOKOLL l Plats och tid Deltagande Stadshuset, kl 13.15-15. 10 Beslutande Tore Nolberger (m), ordförande Catrin Hulmarker ( m) Pierre R yden ( s) Ersättare Övriga deltagande Calle Eliasson,

Läs mer

Se bilagd förteckning

Se bilagd förteckning Nämnd/Styrelse Sammanträdesdatum Sid Kommunfullmäktige 2007-03-22 1 Plats och tid Torsdag 22 mars 2007 kl 19.00-19.50 Beslutande Se bilagd förteckning Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats

Läs mer

Kommunfullmäktige (20) Se särskild förteckning

Kommunfullmäktige (20) Se särskild förteckning Kommunfullmäktige 2006-02-27 1 (20) Plats och tid Kulturhuset, Mölnlycke, måndagen den 27 februari 2006 kl 19.00 22.30 Paragrafer 22-36 Beslutande Se särskild förteckning Övriga deltagande Ersättare enligt

Läs mer

Socialnämnden

Socialnämnden Socialnämnden 2011-12-13 96 Plats och tid Hjernet, 2011-12-13 kl. 13.00 13.20 Beslutande Helena Vilhelmsson (C), ordförande Johan Lundkvist (NP) Therese Hoikkala (V), tj ersättare för vakant (M) Nils Holmberg

Läs mer

PROTOKOLL 1(19) Sammanträdesdatum

PROTOKOLL 1(19) Sammanträdesdatum 1(19) Plats och tid: Mötesrum Hövdingasalen, kl 08:30-09:20 Beslutande och tjänstgörande ersättare: Närvarande ersättare och övriga deltagande: Mikael Berglund (S), ordf Dan Björk (M) Isabell Korn (M)

Läs mer

Sammanträdesdatum. Harry Rantakyrö, S Jan Larsson, S Maria Törmä Lindmark, S, 1-2 Laila Mäki, S Britta Tervaniemi, V

Sammanträdesdatum. Harry Rantakyrö, S Jan Larsson, S Maria Törmä Lindmark, S, 1-2 Laila Mäki, S Britta Tervaniemi, V PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(10) Plats och tid Kommunförvaltningen, 2016-02-03, kl 0900-1200 ande Harry Rantakyrö, S Jan Larsson, S Maria Törmä Lindmark, S, 1-2 Laila Mäki, S Britta Tervaniemi,

Läs mer

Cecil De Rosario (s) ej tj ers Britta Malmberg, förvaltningschef Kristina Axelsson, fritidskons. Underskrifter Sekreterare Paragraf Britt Öhman

Cecil De Rosario (s) ej tj ers Britta Malmberg, förvaltningschef Kristina Axelsson, fritidskons. Underskrifter Sekreterare Paragraf Britt Öhman TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 Blad Plats och tid Valsängs Ryttarförening kl 18.00-19.30 Beslutande Gjert Magnusson (s) ordf Lena Yngve (m) Solveig Börjesson (m) tj ers Inger Johansen (fpl) tj ers

Läs mer

Ronny Nilsson (S), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 2:e vice ordförande Bengt Marntell (C ), ersättare

Ronny Nilsson (S), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 2:e vice ordförande Bengt Marntell (C ), ersättare 1 (8) Kommunkontoret, sammanträdesrummet Eken kl. 09.00-10.00 Beslutande Ronny Nilsson (S), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 2:e vice ordförande Bengt Marntell (C ), ersättare Övriga deltagande Ulf Bengtsson,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag. MULLSJÖ KOMMUN Kommunstyrelsens tekniska utskott 2014-08-15. Innehåll. 101 Antagande av städentreprenad...

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag. MULLSJÖ KOMMUN Kommunstyrelsens tekniska utskott 2014-08-15. Innehåll. 101 Antagande av städentreprenad... Kommunstyrelsens tekniska utskott Sammanträdesdag 2014-08-15 Innehåll 101 Antagande av städentreprenad... 136 2014-08-15 135 Plats och tid Bjurbäcksrummet kl. 09.00-09.25 ande Thore Thorstensson, ordf.

Läs mer

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 14 januari 2016 kl

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 14 januari 2016 kl Kommunstyrelsen 1 (9) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 14 januari 2016 kl. 15.15 16.50 Tomas Kronståhl (S), ordf. Gunnar Jansson (S) Angelica Katsanidou (S) Mats Hugosson

Läs mer

Vård- och Omsorgsnämnden (13) Sören Carlsson (s) Ingrid Karlsson Hans Nilsson Klas-Gunnar Appel Lars-Åke Lindman

Vård- och Omsorgsnämnden (13) Sören Carlsson (s) Ingrid Karlsson Hans Nilsson Klas-Gunnar Appel Lars-Åke Lindman Vård- och Omsorgsnämnden 2004-06-24 1 (13) Plats och tid Kommunhuset rum 293, kl 08.15 10.15 Beslutande Sören Carlsson (s) Ingrid Karlsson (s) Hans Nilsson (fp) Klas-Gunnar Appel (s) Lars-Åke Lindman (s)

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Kommunstyrelsens samordningsutskott Sid nr

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Kommunstyrelsens samordningsutskott Sid nr Kommunstyrelsens samordningsutskott 2010-04-20 Ärendelista Sid nr Justering...2 597 Information om arbetet med E4 Sundsvall...3 598 Information om utställning av förslag till kustplan för Sundsvalls kommun...4

Läs mer

HAMMARÖ KOMMUN. Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum ANSLAG/BEVIS. Sida (10 ) Kommunstyrelsen

HAMMARÖ KOMMUN. Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum ANSLAG/BEVIS. Sida (10 ) Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen 2017-01-16 1(10 ) Plats och tid Beslutande Nämndrummet, Kommunhuset, Skoghall, kl 13:30 16.10 med ajournering kl 15.10-15.20 Per Aspengren (S), ordförande Sara Asp (S), v ordförande Alexander

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (9)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (9) Plats Lomma kommunhus, Önnerup Tid 2018-10-17, kl. 08:00-12:00 Sammanträdesdatum s. 1 (9) Beslutande Övriga deltagare Robert Wenglén (M) Jerry Ahlström (M) Christian Idström (M) Remco Andersson (L) Lisa

Läs mer

Beslutande Ledamöter 30 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista. Sara Svensson, Rädda Barnen, 40

Beslutande Ledamöter 30 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista. Sara Svensson, Rädda Barnen, 40 1(14) Plats och tid Aulan Varagårdsskolan i Bjuv, kl 19.00-22.05 Beslutande Ledamöter 30 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista Övriga närvarande Tjänstemän Christer Pålsson,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2016-01-13 0 Innehållsförteckning Ärende 1 Information från barn- och ungdomssamordnaren... 2 2 Yttrande angående laglighetsprövning enligt kommunallagen angående socialnämndens beslut Överenskommelse

Läs mer

Kommunstyrelsen 2006-05-02 1 (25)

Kommunstyrelsen 2006-05-02 1 (25) Kommunstyrelsen 2006-05-02 1 (25) Plats och tid Kommunhuset i Mölnlycke, tisdagen den 2 maj 2006 kl 16.00 20.30 Paragrafer 147-165 Beslutande s Ing-Marie Samuelsson, ordf fp Göran Hildén m Annette Eiserman-Wikström

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 17 juni 2013 kl. 13:30-15:40. Eva Engström Sekreterare Tommy Staaf Kommunchef Christina Englund Stadsarkitekt

Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 17 juni 2013 kl. 13:30-15:40. Eva Engström Sekreterare Tommy Staaf Kommunchef Christina Englund Stadsarkitekt NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (8) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 17 juni 2013 kl. 13:30-15:40. Beslutande Stig Eng (C) Ordförande Monica Olsson (S) Håkan

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2004-12-02 1 Plats och tid Norra Station, sal 1, kl 15.00-15.35, information -16.30 Beslutande Ersättare Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats/tid Bengt Andersson (s) ordf Lars Olsson

Läs mer

Kommunstyrelsen 2007-12-19 1 (6)

Kommunstyrelsen 2007-12-19 1 (6) Kommunstyrelsen 2007-12-19 1 (6) Plats och tid: Kommunkontoret, Astrakanen, klockan 17.30-17.35 Beslutande: Anette Åkesson (m) ordförande Bertil Mattsson (bp) Rune Andersson (c), tjg.ers. för Kurt Nilsson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdestid

Sammanträdesprotokoll Sammanträdestid 2004-09-29 98 Organ Socialnämnden Plats och tid Vårdcentralens konferensrum, kl 17.00 18.00 Beslutande Arne Ottosson (m), ordförande Inger Isaksson (kd) tj ers Gunnie Davidsson (c) Annelie Nyberg (fp)

Läs mer

Janet Andersson (S) ledamot Henrik Wöhlecke (M) vice ordförande Håkan Larsson (MP) tjg ers för A Linander (C) Håkan Svensson-Sixbo (V) ledamot

Janet Andersson (S) ledamot Henrik Wöhlecke (M) vice ordförande Håkan Larsson (MP) tjg ers för A Linander (C) Håkan Svensson-Sixbo (V) ledamot Sammanträdesprotokoll Sida 1 (6) Plats och tid Stadshuset, 9.00-10.15, 10.30-11.00 ande Johan Andersson (S) ordförande Janet Andersson (S) ledamot Henrik Wöhlecke (M) vice ordförande Håkan Larsson (MP)

Läs mer

Krister Olsson (S), ordförande Agnetha Persson (C), vice ordförande Thomas Löfgren (M) J Håkan Andersson (C)

Krister Olsson (S), ordförande Agnetha Persson (C), vice ordförande Thomas Löfgren (M) J Håkan Andersson (C) Sida 1/9 Plats och tid Lokal Strået, kl. 14.15 15.25 (ajournering kl. 14.15 14.30) Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Krister Olsson (S), ordförande Agnetha Persson (C), vice ordförande

Läs mer

Vårgårda kommunfullmäktige Namn Parti Närvar. Ja Nej Ja Nej Ja Nej

Vårgårda kommunfullmäktige Namn Parti Närvar. Ja Nej Ja Nej Ja Nej KOMMUNFULLMÄKTIGE Nya hyrestaxor för kommunens idrottsanläggningar 2 Åtgärder för att få budget i balans 200 3 Kommunbidrag 2002, kommunfullmäktige och revisionen 4 Exploateringsavtal, Västra Degrabo 5

Läs mer

Vård- och Omsorgsnämnden 2005-01-27 1 (12) Ann Svensson Hans Nilsson

Vård- och Omsorgsnämnden 2005-01-27 1 (12) Ann Svensson Hans Nilsson Vård- och Omsorgsnämnden 2005-01-27 1 (12) Plats och tid Kommunhuset rum 293, kl 13.15 16.30 Beslutande Sören Carlsson (s) Ann Svensson (s) Hans Nilsson (fp) Klas-Gunnar Appel (s) Lennart Samuelsson (s)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(15) Kommunstyrelsens arbetsutskott

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(15) Kommunstyrelsens arbetsutskott SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(15) Plats och tid Örestensrummet, kommunhuset, Kinna, klockan 13.30-17.00. Paus klockan 14.50-14.55. Beslutande M Tomas Johansson C Leif Sternfeldt MBP Henry Sandahl S Lisa

Läs mer

PROTOKOLL 1 (7)

PROTOKOLL 1 (7) PROTOKOLL 1 (7) 2018-10-04 Nämnden för support och lokaler Plats och tid Stadshuset, sammanträdesrum Guldrummet. Klockan 10.00 12.00 Beslutande Tomas Teglund (S), ordförande Hans Brettschneider (MP), vice

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2002-12-27 1 Plats och tid Matsalen, Gamla T4-området, kl 09.00-09.10 Beslutande Ersättare Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats/tid Bengt Andersson (s) ordf Lars Olsson (c) 1:e v ordf

Läs mer

Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (-) Stig Gerdin (Alt) Peter Svensson (S) Gudrun Bengtsson (SD)

Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (-) Stig Gerdin (Alt) Peter Svensson (S) Gudrun Bengtsson (SD) Kommunstyrelsens allmänna utskott Plats och tid A-salen kl. 09:00-11:50 Beslutande Ledamöter Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (-) Stig Gerdin (Alt) Peter Svensson (S) Gudrun Bengtsson (SD)

Läs mer

Plats och tid Stora Tjörnsalen, Kommunhuset kl. 15:00 16:45. Underskrifter Sekreterare. Martin Johansen (L) Benny Andersson (S)

Plats och tid Stora Tjörnsalen, Kommunhuset kl. 15:00 16:45. Underskrifter Sekreterare. Martin Johansen (L) Benny Andersson (S) TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2017-02-09 Kommunstyrelsen Plats och tid Stora Tjörnsalen, Kommunhuset kl. 15:00 16:45 Utses att justera Benny Andersson (S) Justeringens plats och datum Kommunhuset

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid Stadshuset, rum 1, kl 13.30-14.00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2007-09-19 1 Beslutande Ersättare Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats/tid Bo-Anders Thornberg (m) ordf Jan Nilsson

Läs mer

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Sida 1 av 14 Plats och tid Vetab, Vetlanda måndagen den 21 oktober kl 13.15-16.30 ande Anders Palmengren (s) ordf Ingvar Johansson (c) v ordf Monica Johansson (s) Tommy Truedsson (s) Eva Kabanda Gustavsson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Kommunstyrelsens plan- och utvecklingsutskott Sid nr

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Kommunstyrelsens plan- och utvecklingsutskott Sid nr Kommunstyrelsens plan- och utvecklingsutskott 2011-04-05 Ärendelista Sid nr Justering...2 29 Antagande av förslag till fördjupad översiktsplan för Birstaområdet...3 30 Överenskommelse om samarbete mellan

Läs mer

Sammanträdesrum UKF, kommunhuset i Lomma Tid Onsdagen den 18 juni 2014, 15.00-17.30

Sammanträdesrum UKF, kommunhuset i Lomma Tid Onsdagen den 18 juni 2014, 15.00-17.30 Sammanträdesdatum s. 1 (12) Plats Sammanträdesrum UKF, kommunhuset i Lomma Tid Onsdagen den 18 juni 2014, 15.00-17.30 Beslutande Robert Wenglén (M) Yvonne Andreasson (FP) Richard Jerneborg (M) Mozghan

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT Datum Sid Bengt Andersson (s) ordf Lars Olsson (c) v ordf Pär Palmgren (m)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT Datum Sid Bengt Andersson (s) ordf Lars Olsson (c) v ordf Pär Palmgren (m) 2005-01-19 1 Plats och tid Stadshuset, rum 2, kl 08.30-10.35 Beslutande Övriga deltagande Bengt Andersson (s) ordf Lars Olsson (c) v ordf Pär Palmgren (m) Kommunchef Per Hildingson Utvecklingschef/bitr

Läs mer

Socialnämnden

Socialnämnden Socialnämnden 2011-04-12 28 Plats och tid Hjernet, 2011-04-12 kl 13:00-14:00 Beslutande Helena Vilhelmsson (C), ordförande Johan Lundkvist (NP) Mats Björck (M) Nils Holmberg (KD) Bengt Nilsson (FP), tj

Läs mer

Enligt bilagda förteckning. Torbjörn Brännlund, kommunchef. Gert Stark och Astrid Dahl. Kommunkontoret Torbjörn Brännlund

Enligt bilagda förteckning. Torbjörn Brännlund, kommunchef. Gert Stark och Astrid Dahl. Kommunkontoret Torbjörn Brännlund LJUSNARSBERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (10) Plats och tid Tingshuset, Kopparberg Tid: 19.00 20.45 Beslutande Enligt bilagda förteckning Övriga deltagande Torbjörn Brännlund, kommunchef Utses att

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1(9)

Sammanträdesprotokoll 1(9) Sammanträdesprotokoll 1(9) Plats och tid ande Övriga närvarande Kommunhuset, konferensrummet hos barn- och utbildningsförvaltningen, klockan 16.00 17.30 Ulf Olofsson (C), ordförande Thommy Ukkonen (S)

Läs mer

PROTOKOLL Kommunstyrelsen

PROTOKOLL Kommunstyrelsen PROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2014-02-24 Sida 1 (6) Paragrafer 23-25 Plats och tid Kommunhuset i Klippan, Sessionssalen, kl. 17.00-17.30 Beslutande Bengt Svensson (M), ordförande Carl-Axel

Läs mer

Kommunstyrelsen 2007-03-05 1 (29)

Kommunstyrelsen 2007-03-05 1 (29) Kommunstyrelsen 2007-03-05 1 (29) Plats och tid Kommunhuset i Mölnlycke, måndagen den 5 mars 2007 kl 16.00 20.45 Paragrafer 71-93 Beslutande m Annette Eiserman-Wikström, ordf s Ing-Marie Samuelsson m Kersti

Läs mer

Sammanträdesdatum. Kommunstyrelsen 1995-09-07. Plats och tid Stadshuset, Storrummet torsdagen den 7 september 1995, kl 17.00-17.45

Sammanträdesdatum. Kommunstyrelsen 1995-09-07. Plats och tid Stadshuset, Storrummet torsdagen den 7 september 1995, kl 17.00-17.45 1 KUMLA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 1995-09-07 Plats och tid Stadshuset, Storrummet torsdagen den 7 september 1995, kl 17.00-17.45 Beslutande Sven-Ove Cederstrand, ordf

Läs mer

Utbildningsnämnden (10)

Utbildningsnämnden (10) Utbildningsnämnden 2013-06-12 1 (10) Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Kommunhuset i Älmhult onsdagen den 12 juni kl. 9.00 13.30 med ajournering kl 11.22 11.53. Bodil Hansen

Läs mer

Kommuhuset, rum Dalen Onsdagen den 7 januari 2015 kl 18:00

Kommuhuset, rum Dalen Onsdagen den 7 januari 2015 kl 18:00 2015-01-07 1 (12) Plats och tid ande Kommuhuset, rum Dalen Onsdagen den 7 januari 2015 kl 18:00 Anders Magnhagen (S), ordförande Jessica Ashworth (M), 1:e vice ordf Maria Truedsson (MP), 2:e vice ordf

Läs mer

Kommunstyrelsens protokoll 2012-11-07

Kommunstyrelsens protokoll 2012-11-07 Datum: Onsdagen den 7 november Tid: 08.00 11.00 Plats: Östra Roten, kommunhuset i Lilla Edet Paragrafer: 108-116 Utses att justera: Peder Engdahl (M) Underskrifter: Sekreterare Maria Olegård Ordförande

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad Plats och tid Sammanträdesrum Kongsvinger, stadshuset, kl. 8.30-12.00 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Claes Pettersson (S), ordförande (S) Aina Wåhlund (S) Sten Fransson (S) Gerd Karlsson (S), ersättare

Läs mer

Fullmäktigesalen Harmånger. Måndag 3 oktober 2005 kl. 19:00-21:40. Eva Engström Sekreterare. Monica Olsson (s) Hans-Åke Bergman (c)

Fullmäktigesalen Harmånger. Måndag 3 oktober 2005 kl. 19:00-21:40. Eva Engström Sekreterare. Monica Olsson (s) Hans-Åke Bergman (c) NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (20) Sida Plats och tid Beslutande Fullmäktigesalen Harmånger. Måndag 3 oktober 2005 kl. 19:00-21:40. Se närvarolista. Övriga deltagande Eva

Läs mer

Tid Onsdagen den 7 oktober 2015, kl I Ann-Christine Furustrand (S) Kommunstyrelsens arbetsutskott

Tid Onsdagen den 7 oktober 2015, kl I Ann-Christine Furustrand (S) Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsens arbetsutskott o Österåker Tid Onsdagen den 7 oktober 2015, kl 10.50- I 1.30 Plats Närvarande Utses att justera, 10:2 Largen, Alceahuset, Åkersberga Enligt bifogad

Läs mer

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2004-02-23 1. (7) KS040223

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2004-02-23 1. (7) KS040223 Kommunstyrelsen 2004-02-23 1. (7) Plats och tid: Folkets Hus, D-salen, kl. 15.00 16.30 Beslutande: Robert Mörk (s), ordförande Bjarne Rasmussen (s) Frans Maretta (s) ers Annica Blomgren (s) Ove Torpman

Läs mer

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 21 november 2011 kl ajournering kl

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 21 november 2011 kl ajournering kl Kommunstyrelsen 1 (8) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 21 november 2011 kl. 13.00 14.00 ajournering kl. 13.30-13.40 Harald Hjalmarsson (M), ordf. Christin Rampeltin Molin

Läs mer

Utbildningsnämnden (12)

Utbildningsnämnden (12) Utbildningsnämnden 2011-12-14 1 (12) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult onsdagen den 14 december kl. 9.00 12.00 Beslutande Bodil Hansen (M), ordförande Jan Nordström (M) Inga Karlsson (M) Claes Lindahl

Läs mer

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 14 juni 2012 kl. 8.00 9.15 ajournering kl. 8.15-9.05

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 14 juni 2012 kl. 8.00 9.15 ajournering kl. 8.15-9.05 Kommunstyrelsen 1 (7) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 14 juni 2012 kl. 8.00 9.15 ajournering kl. 8.15-9.05 Harald Hjalmarsson (M), ordf. Christin Rampeltin Molin (M) Katarina

Läs mer

ANSLAG/BEVIS. Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7)

ANSLAG/BEVIS. Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7) Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl 08.30-09.00 Beslutande Leif Sandberg (M), ordförande, jäv 41 Per Helsing (KD) ersättare för Charlie Weimers (KD) Thomas Otto (M)

Läs mer

Ersättare Nouh Baravi (S) ej tjänstgörande ersättare

Ersättare Nouh Baravi (S) ej tjänstgörande ersättare 1(14) Plats och tid Sunnanåsrummet, Kommunhuset Ljusdal, måndagen den 29 april 2019 kl 08:00 Beslutande Ledamöter Kristina Bolin (S), ordförande Lena Svahn (MP), 1:e vice ordförande Kristoffer Kavallin

Läs mer

Kommunfullmäktige Enligt sammanträdeslista, bilaga A

Kommunfullmäktige Enligt sammanträdeslista, bilaga A Sammanträdesdatum 18 Plats och tid Björnekullaskolan, Åstorp kl 19.00-20.30 Beslutande Enligt sammanträdeslista, bilaga A Övriga deltagare Yngve Olsson, ersättare Kjell Malmgren, ersättare Bertil Göransson,

Läs mer