Framtidskontrakt för Värmland

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Framtidskontrakt för Värmland"

Transkript

1 Karlstad Framtidskontrakt för Värmland Socialdemokraterna Värmland S:a Kyrkogatan 6, 4tr Karlstad Telefon:

2 2 (12) För Socialdemokraterna är Värmland ett län som ska präglas av nytänkande och framtidstro. Värmland är storslaget, dynamiskt och långt ifrån färdigbyggt. Värmland har stor potential att utvecklas och vara ledande i att ta sig an framtidens utmaningar. För att kunna klara de utmaningar som står inför dörren sätter Socialdemokraterna i Värmland jobben först. En aktiv arbetsmarknadspolitik är avgörande för vår framtid. Fler jobb i både befintliga och i nya branscher lägger grunden för ett bättre samhälle. Genom ökade antal arbetstimmar skapas ökade gemensamma resurser för en hållbar skola och bättre kvalitet i äldreomsorg och sjukvård. Utbildning och forskning är de viktigaste delarna i att stärka värmländsk konkurrenskraft. Tillsammans med en aktiv närings- och arbetsmarknadspolitik kan Värmland rustas inför framtiden. Men den borgerliga regeringen har under åtta år prioriterat annorlunda. Istället för att ge människor möjlighet att lära om och lära nytt för att kunna ta dagens och framtidens jobb, har en borgerlig regering försvårat människors rätt till arbete och utbildning. För Socialdemokraterna är det självklart att samhälle och företag samverkar för att skapa gemensam nytta. Vi har tillsammans ett ansvar att utveckla våra skolor. Vi har ett gemensamt intresse av att fortsätta utveckla samverkan mellan kommuner, Karlstads universitet, Region Värmland och näringslivet i syfte att göra forskning och kunskap användbar för företag och medborgare i hela länet. Vi står upp för den generella välfärden. För ett flexibelt arbetsliv med fria individer krävs en fungerande välfärd som backar upp i olika skeenden av livet. Samhället måste underlätta för medborgare att återigen komma in på arbetsmarknaden, inte hota med fattigdom och utanförskap. Därför ska välfärden erbjuda mer än bara grundtrygghet och omfatta alla oavsett inkomst och finansieras solidariskt. Välfärden ska hålla en hög kvalitet, styras av behov, ges på lika villkor, oavsett bakgrund och på så sätt minska risker, öka möjligheter och skapa trygghet under hela livet. Kampen mot klimatförändringarna fortsätter. Med en kombination av en stark utbildningslinje samt medvetna politiska beslut kan vi, och kommer vi, hitta lösningar på de utmaningar som klimatförändringarna bär med sig. Valet står inte mellan klimatomställning eller ekonomisk tillväxt. De är inte varandras motsatser. Den ena är den andras förutsättning. Så antar vi den gröna utmaningen. I vårt Framtidskontrakt för Värmland drar vi upp riktlinjerna för en socialdemokratisk politik i Värmland under Vi vill visa vår syn på jobben, skolan, välfärden och miljön. Ett Värmland där olikheter skapar en spännande dynamik och där trygga medborgare ger vårt län utveckling och framtidstro.

3 3 (12) Fler jobb är grunden för allt Fler jobb är en nödvändighet och grunden för allt. Vårt uppdrag är mångskiftande. Vi ska ha en nationell, regional och lokal politik som uppmuntrar människor att starta företag. Entreprenörskap ska vara en självklar del i ungdomars utbildning. Innovationer och nya goda idéer måste ges kraft att växa. Vi ska se a-kassan som en omställningsförsäkring på väg från ett jobb till ett annat. Arbetsförmedlingen i Värmland ska finnas nära och kunna agera snabbt utifrån regionala och lokala behov. En utbildning är den i särklass viktigaste förutsättningen för ungdomar att ta sig ut på arbetsmarknaden. En högre utbildning är det bästa skyddet mot arbetslöshet. I ett socialdemokratiskt samhälle ska vi ge också en andra och tredje chans till den som inte skaffat sig en god utbildning i unga år. Med ett lärlingssystem har vi socialdemokrater i Värmland visat på företagens behov och att vi med regionalt genomförda åtgärder kan nå goda resultat. Det måste finnas utbildningsmöjligheter för var och en som under livet tvingas byta inriktning i arbetslivet. Regional och lokal utveckling och tillväxt i företagen måste också följas av motsvarande utveckling inom fortbildning och vidareutbildning. Ska Värmland utvecklas måste de ca Solo-Micro företagen i länet, med upp till nio anställda, ges förutsättningar att växa. De större företagen har andra behov av stöd, exempelvis exportstöd, infrastruktur och planfrågor. Kortare betalningstider och borttagandet av ansvar för andra sjuklöneveckan är S-förslag som ger förutsättningar för att växa. Vi måste ha en välfungerande infrastruktur som gör det möjligt att snabbt färdas inom länet till ett arbete. Ska våra företag utvecklas och växa måste man enkelt kunna ta sig till och från Värmland. Ska vi utveckla hela Värmland måste också hela Värmland få tillgång till bredband. Vi måste dessutom ha en väl fungerande regionalpolitik i Sverige. EU:s struktur- och investeringsfonder får inte bli en förstärkning av statskassan. De resurserna gör bäst nytta regionalt. Vi socialdemokrater har ett bestämt mål. Sverige skall ha EU:s lägsta arbetslöshet år Utmaningen för Socialdemokraterna i Värmland är att medverka till att nå det målet. För det krävs först och främst en socialdemokratisk regering. En regering som satsar på utbildning, aktiv näringspolitik, entreprenörskap och stöd till innovationer. En regering som ger regioner en möjlighet att utvecklas utifrån egna förutsättningar.

4 4 (12) En socialdemokratisk regering ska tillsammans med de fackliga organisationerna skapa stabiltet och skäliga arbetsvillkor på den svenska arbetsmarknaden. I Värmland vill vi socialdemokrater vara med och se till att Sverige 2020 når Europas lägsta arbetslöshet Vi vill vara med på resan och bidra till att nå målet. Detta vill Socialdemokraterna göra i Värmland: I samverkan mellan region, kommun och arbetsförmedling skapa förutsättningar för en arbetsförmedling som organisatoriskt jobbar kommunvis eller i kommunkluster, och därmed effektivt matcha näringslivets och samhällets behov av arbetskraft. Via projektstöd till Ung företagsamhet, Drivhuset, Communicare och Inova stärka arbetet med entreprenörskap och innovation. Fortsätta arbetet med att stödja de värmländska klustren och samarbetet med Karlstads Universitet (trippel helix) och via projektstöd få solo- och mikroföretag att växa. Genom aktivt arbete i Almi ge små och medelstora företag möjlighet att utvecklas via såväl lån som kapital. Stödja en snabbt växande turism- och besöksnäring i länet. Fortsätta ge stöd åt nya och kraftigt växande företag som sysslar med mat. Även hälsa är ett växande område. Göra en storsatsning för att hela Värmland ska ha tillgång till höghastighetsnät för datatrafik. Skapa förutsättningar för värmlandsföretagen att utvecklas genom bra flyg- och järnvägsförbindelser samt bra vägar. Göra det möjligt att med kollektivtrafik arbets- och studiependla mellan Värmlands huvudorter. Öka satsningen på samarbetet med Norge, främst Oslo-regionen. Arbeta för att EU:s sammanhållningspolitiska åtgärder sker i form av regionala satsningar.

5 5 (12) Framtidens Värmland växer med kunskap Det största utbildningspolitiska misslyckandet med det borgerliga styret är det faktum att över barn lämnar grundskolan utan tillräckliga kunskaper. Näst största misslyckandet är att en fjärdedel av ungdomarna hoppar av sina gymnasiestudier innan de är klara. Det tredje är att det spelar allt större roll vilken bakgrund du har om du ska lyckas i skolan. Den viktigaste skillnaden mellan oss socialdemokrater och den borgerliga regeringen är att vi tycker att det viktigaste är att alla barn får möjlighet till kunskaper medan borgarna tycker att det viktigaste är att mäta barnen. Värmland är av tradition ett län med låg utbildningsnivå. Vi är också ett län med en negativ attityd mot dem som avviker från normen. Det måste vi ändra på genom att ständigt arbeta med värdegrundsfrågorna. Det är viktigt, eftersom ett öppet och välkomnande samhälle är en grundpelare för ekonomisk tillväxt och tillväxt är avgörande för att vi ska ha en välfärd som räcker till i Värmland. Vi vet att resurserna är begränsade och vi måste använda länets resurser på bästa möjliga sätt genom att samverka istället för att konkurrera inom utbildningssektorn. Det är vårt ansvar som socialdemokrater att se till alla invånares bästa och arbeta över kommungränser för att ge alla möjlighet till den bästa utbildningen. Det medför att en ökad samverkan måste till, och att länets kommuner slutar konkurrera om elever till gymnasieskolan. Vi vill att diskussionen i Region Värmlands regi intensifieras, med målet att öka samverkan. Värmland är ett län som utmärker sig för det goda samarbetet mellan näringsliv, akademi och offentlig verksamhet. Näringslivets behov av innovationer och arbetskraft kombineras med forskning och utbildning på ett sätt som ger eko långt ute i Europa. Vårt län är ett av Sveriges främsta industrilän och vi måste säkra kompetensförsörjningen framöver. För att klara kraven måste vi öka ungdomarnas intresse för matematik och naturvetenskapliga ämnen i skolan och se till att vi har en välfungerande organisation för lärlingsjobb och upphandlad utbildning. Karlstads universitet har också avgörande betydelse för länets utveckling. Ett starkt regionalt universitet och dess forskning är en av länets viktigaste faktorer för att klara framtidsutmaningarna. Närheten till ett universitet är också avgörande om vi ska klara av att höja utbildningsnivån i länet. Vår utbildning i Värmland ska vara mötesplats för barn, unga och vuxna med olika bakgrund och förutsättningar, där höga förväntningar är en viktig utgångspunkt. Vägarna till kunskapen måste få se olika ut, för vi är inte stöpta i samma form. I andra länder har man förstått kulturens betydelse för möjligheten att lyckas i skolan,

6 6 (12) det måste vi också ta till oss. Vår målsättning måste vara att alla ska lyckas. Kultur och skapande aktivitet ska vara en självklarhet i skolan. Förskolans och fritidshemmens verksamhet ska vara trygg och utvecklande, grupperna så små, att alla barn blir sedda och får det stöd de behöver i sin utveckling. Förskolan har en viktig uppgift i ett barns pedagogiska utveckling. Förskolan ska vara en plats där barn från olika miljöer möts och segregation motverkas. Inga barn ska utestängas för att det är för dyrt eller för att de har föräldrar som är arbetslösa eller föräldralediga. Alla barn och unga ska kunna delta i en kulturskola eller liknande verksamhet. Utbud och tillgång kan variera men med ny teknik och större samverkan i Värmland, kan alla barn och unga öka sin kreativitet och entreprenörsanda genom att få tillgång till kultur i olika former. För oss är det en självklarhet att man har möjlighet att studera hela livet. Vi vill se ett livslångt lärande med goda möjligheter till kompetensutveckling och omskolning genom hela yrkeslivet. Detta är nyckeln till människors frigörelse och en förutsättning för Värmlands framtida utmaningar. För att klara det krävs samverkan mellan utbildare, företag och fackliga organisationer i syfte att anpassa utbildningen efter framtidens behov. Kunskap och utbildning ökar värmlänningarnas möjligheter till ett långt och hälsosamt liv. Det är mycket vi inte vet om framtiden, men klart är att det mesta kommer att förändras och utvecklas. Ett exempel är jobben, ingen vet vilka förändringar och vilka nya branscher som kommer. Därför är det viktigt att omvärldsbevakningen inom utbildningssektorn är hög Vi vet att människors vägar till kunskap och bildning ser olika ut och tar olika lång tid, därför måste också systemet klara av att låta människor ta den väg de måste för att nå målet. I det sammanhanget är bildningsförbund och folkhögskolor avgörande och måste värnas och få resurser för att kunna verka så fritt och oavhängigt som möjligt. Vi vill utnyttja den otroliga potential folkhögskolorna har till att ge äldre arbetslösa som tvingats in i Fas 3 en möjlighet till utbildning för att komma tillbaka till arbete. Skolans förmåga att behålla den personal som finns och dessutom locka nya människor att vilja bli lärare och skolledare är avgörande för att vi ska lyckas med våra ambitioner. Att vara lärare måste åter bli det mest spännande, viktigaste och utmanande yrket som finns. Vi i Värmland har alla möjligheter att lyckas eftersom vårt universitet är ett av Sveriges främsta när det handlar om lärarutbildning.

7 7 (12) Detta vill Socialdemokraterna göra i Värmland: alla gymnasieprogram i Värmland ska vara högskoleförberedande. vi ska arbeta för gemensam studievägledning och gymnasiesamverkan och samarbete med folkbildningen med målet att fler ska slutföra sina gymnasiestudier. antalet avhoppare från gymnasieskolan ska minska och vi ska förbättra uppföljningen av dem som ändå slutar i förtid. antalet studerande som söker och slutför eftergymnasial utbildning ska öka. alla barn och unga ska ha möjlighet att utveckla sitt lärande, sin entreprenörsanda samt öka sin inlevelseförmåga med hjälp av ett rikt och varierat utbud av kultur. utnyttja den otroliga potential folkhögskolorna har till att ge äldre arbetslösa som tvingats in i Fas 3 en möjlighet till utbildning för att komma tillbaka till arbete. En bra välfärd gör att människor växer och jobben blir fler Det samhälle vi lever i ska vara ett samhälle som bygger på sammanhållning. Alla ska bidra och alla ska få del. Det ger bäst förutsättningar för alla människor att växa och förverkliga sina livsdrömmar. Vi sätter jobben främst för att klara ekonomi och kvalitet i vården, skolan och omsorgen. Därför är full sysselsättning det övergripande målet för oss även inom välfärdspolitiken. Jobb är också avgörande för hur människan själv kan styra över sitt liv. Samtidigt är en bra välfärd viktig för en fungerande arbetsmarknad. När välfärden fungerar och omfattar alla, vågar människor också mer; byta jobb, starta företag, flytta eller börja studera. När välfärden fungerar och omfattar alla är inte en funktionsnedsättning ett hinder för att komma in i arbetslivet. Därför behövs det nu satsningar på välfärden som underlättar för fler människor att komma i arbete och för att öka attraktiviteten i välfärdsyrkena. Det är vårt löfte till er, att dessa satsningar kommer före skattesänkningar. Alltför länge har välfärden fått stå tillbaka till förmån för stora skattesänkningar. Ska vi ha en god äldreomsorg i framtiden, en skola som inte lämnar elever efter, måste vi satsa nya resurser, men också använda befintliga resurser effektivt. Vi ska arbeta för att tillgängligheten till vår gemensamma välfärd ska bli bättre. Oavsett om

8 8 (12) det handlar om att få en tid på vårdcentralen eller en plats på vårdboendet, måste det gemensamma bli bättre på att leva upp till de behov som finns. Att som idag tvingas vänta innan vi ens får en kontakt är inte acceptabelt elever per år i Sverige lämnar skolan utan godkända betyg. Det är oroväckande och en signal att något är fel. Den enskilt viktigaste investeringen ett samhälle gör, gäller våra barn och unga under deras uppväxt. Att skolan inte då ges verktygen/resurserna för att klara uppgiften, det är politikens ansvar. Det är inte den enskilde eleven som misslyckats. Vi vill ge ökade resurser till skolan, så att den klarar sitt uppdrag. Lärarnas administrativa uppgifter ska minskas genom att vi tar bort delar av de dokumentationskrav som införts. Då ger vi lärarna större möjlighet att utforma undervisningen på bästa sätt utifrån elevernas behov. Alla barn och unga har rätt till en bra uppväxt. Vi vill ge dem en uppväxt där de ges förutsättningar till att känna framtidstro. Idag ökar klyftorna i vårt land: färre ges möjligheter att ha visioner och att skapa sig en bättre framtid. Den höga arbetslösheten har bitit sig fast och våra gemensamma trygghetssystem har urholkats så att människors ekonomiska och sociala trygghet försämrats. Det påverkar givetvis också barn. Barns villkor är en spegel av hur vuxna har det. Barn som växer upp i familjer med ekonomiska problem, missbruk och våld, behöver stöd. Ju tidigare stödet ges, desto bättre. Den områdesbaserade samverkan mellan skola och socialtjänst måste utvecklas. Det finns goda exempel i Värmland som vi vill sprida till alla värmlandskommuner. Vi kan alla vara i behov av särskilt stöd; tillfälligt eller under hela livet. Det är viktigt att samhället möter behoven hos människor som befinner sig i en utsatt situation. Vi måste också inse att människor ska ha likvärdiga möjligheter att aktivt vara en del av samhället och dess utveckling. Alla kan prestera 100 % av sin egen förmåga. Vi vill satsa mer på brukarstyrda kooperativ och öka anslagen till Arbetsförmedlingen, för att underlätta tillträdet på arbetsmarknaden för dessa grupper. Äldre är inte en enhetlig grupp. Alla är unika med olika behov och drömmar. Vår politik tar sin utgångspunkt i att äldre ska få bestämma själva över sitt liv och sin vardag, oavsett om det handlar om deltagande i arbetslivet eller vad de vill få hjälp med från hemtjänsten Vi lever allt längre och håller oss friskare som äldre. Men i takt med den ökade åldern, kommer också behoven av stöd i vardagen. Vi vill att man ska känna att det finns en trygg ålderdom, när den dagen kommer. Man ska inte oroa sig över om

9 9 (12) hjälpen finns där, eller om man har råd med den. Det ska finnas varierande boendeformer för äldre som erbjuder olika former av aktiviteter även för dem som inte är i behov av vård, som exempelvis Trygghetsboenden. Den dagen då man på grund av sjukdom och/eller hög ålder inte känner tryggheten i sitt tidigare boenden, skall en lägenhet på ett vårdboende erbjudas. Vardagen som äldre ska upplevas som meningsfull och olika former av aktiviteter ska erbjudas. Grunden för ett jämlikt, jämställt och solidariskt samhälle är rätten till arbete, som ger egen försörjning. Arbetslivet är inte jämställt. Vi ska se till att hela arbetsmarknaden har jämställda arbetsvillkor. Kvinnors och mäns arbetsvillkor är olika och orättvisorna stora. Att heltid inte är en rättighet i kvinnodominerande yrken beror i grunden på ojämställdheten mellan könen och är inte acceptabelt. En väl utbyggd skol- och barnomsorg med hög tillgänglighet ger oss ökad tillväxt när fler ges möjlighet att jobba. Det ska självklart finnas barnomsorg på obekväm arbetstid. Vi vill ha ett varierat och rikt utbud av kultur- och fritidsaktiviteter. Kultur ger oss människor möjlighet att formulera drömmar, uttrycka känslor och skapa oss en identitet. Genom kulturen kan vi upptäcka nya tankar, idéer och perspektiv. När både kropp och själ trivs har det positiv betydelse för hälsan, inte minst för barn och unga. Dessutom ger mångfald och ett kreativt klimat bättre förutsättningar för människors vilja och lust till att bo och leva här och starta företag. Internationell forskning har påvisat sambandet mellan innovationer och bred folkligt deltagande inom kulturen. Vi vill erbjuda ett stort utbud av aktiviteter för alla invånare i de värmländska kommunerna. Detta kan ske genom t ex ökad samverkan mellan kulturinstitutioner och det ideella kulturlivet. Socialdemokraterna i Värmland gav landstingsfullmäktigegruppen ett uppdrag att formulera ett hälso- och sjukvårdspolitiskt program för kommande mandatperiod. Programmet skall vara brett och genomgående för hälso- och sjukvården. Detta är ett koncentrat av dess innehåll: Hälso- och sjukvården ska betalas solidariskt via skattsedeln. Välfärden ska hålla en hög kvalitet, styras av behov inte efter storleken på plånboken, ges på lika villkor, oavsett bakgrund och på så sätt minska risker, öka möjligheter och skapa trygghet under hela livet. Många värmlänningar som lider av psykisk ohälsa får idag en otillräcklig vård. Det ska inte spela någon roll om man lider av kroppslig eller psykisk ohälsa. Det behöver tas riktiga krafttag för att ordna upp de stora problem som den psykiatriska vården

10 10 (12) har idag. Vi vill inrätta en Värmlandskommission som tar krafttag för att förbättra situationen för barn och unga. Kompetent telefonrådgivning, välfungerande vårdcentraler, läkarstöd till den kommunala hemsjukvården och läkemedelsgenomgångar för äldre och multisjuka, är några exempel på viktiga delar som Landstinget i Värmland måste bli bättre på. Detta vill Socialdemokraterna göra i Värmland: Att välfärden ska vara trygg och av god kvalitet. Att ge ökade resurser till välfärden. Heltid ska vara en rättighet, deltid en möjlighet för den som önskar. I Värmland ska äldre ha samma rättigheter som alla andra när det gäller att aktivt ta del i samhället och tryggheten i vardagen vara självklar. Värmland ska ha ett rikt utbud av kultur- och fritidsaktiviteter. Ansvar för morgondagen med en bättre miljö Klimatfrågan är vår tids ödesfråga. Förutom temperaturökningen pågår en global kris för den biologiska mångfalden, där många arter hotas av utrotning. Nätet av arter som bygger våra ekosystem är förutsättningen för människan eftersom de producerar mat, vatten och syre. Nu krävs ett sammanhållet regionalt, nationellt och globalt politiskt arbete för att säkra en god miljö även i framtiden. Vi glömmer ibland bort allt det fantastiska omkring oss. Den värmländska naturen som människor från hela världen gärna vill och genom allemansrätten kan ta del av. Värmland är något värdefullt som vi ska sköta om och göra allt för att bevara. Naturresurserna i skogen, vattnet, liksom stålet och verkstadsindustrin är en viktig bas för att utveckla näringslivet och öka sysselsättningen. En aktiv klimatpolitik är en politik för framtidens jobb och därmed framtidens välfärd. Investeringar i ny effektiv miljö- och klimatvänlig teknik stärker företagens konkurrenskraft, skapar nya företag och innebär ökad potential för handel och exportintäkter. Genom att Sverige går före i omställningen kan våra företagare bli världsledande i att utveckla den teknik och miljöprofil som världen efterfrågar i kampen mot klimatförändringarna

11 11 (12) Många framgångsrika värmländska företag har ställt om till klimatsmart produktion. De visar vägen för andra. Det går dessutom att åstadkomma stora förändringar genom att människor tar ett klimatansvar i sin egen vardag. Vi kan ändra hur vi lever och vad vi köper. Politiken har en viktig roll att ge ett tillräckligt stöd så att alla fullt ut kan göra aktiva val. Konsumenter ska få bättre information om matens innehåll, näringsvärde och ursprung. En viktig del av klimatarbetet bör ske på lokal nivå. Vi tänker gå före i omställningen av Värmland. Detta genom att använda offentlig upphandling, investeringar i miljövänlig fjärrvärme, återvinning av matavfall för biogasproduktion, ökad produktion och distribution av biodrivmedel, övergång till fossilfri kollektivtrafik, prioritering av gång-, cykel- och kollektivtrafik i samhällsplaneringen samt andra åtgärder på kommunal nivå. Kollektivtrafiken ska utvecklas och vi ser vi ett behov av förbättrad samordning av kollektivtrafikens olika delar.vi vill förena perspektiv på miljö, säkerhet och tillväxt. Därför tar vi ansvar för utbyggnad av järnvägsnätet och underhåll av befintligt vägnät. Vi vill förbättra den exportberoende industrins möjligheter till godstransporter genom att skapa bra förutsättningar för Vänersjöfarten med miljövänligare och snabbare transporter av tunga varor. Miljöpolitiken handlar inte bara om oss idag. De beslut och den livsföring vi väljer nu kommer i högsta grad att påverka livsvillkoren även för våra barn och barnbarn, liksom framtiden för de värmländska skogarna och sjöarna, luften vi andas och vattnet vi dricker. Ytterst är miljön en fråga om liv och död. För inte så länge sedan betraktades god miljö som motsats till tillväxt. Idag kräver både ekonomi och utveckling att samhället främjar en hållbar tillväxt. Flera värmländska kommuner har varit framgångsrika i sitt arbete med klimat- och energifrågorna. Det här är ett arbete som måste fortsätta i offentliga sektorn, i näringslivet och i vår privata konsumtion. Gröna jobb är framtidens jobb, det visar inte minst de företag som redan arbetar klimatsmart. Globala miljöförändringar, ökad miljömedvetenhet och ny kunskap driver fram ny teknik och nya produkter som skapar jobb, tillväxt och välfärd. Ett exempel är de energisnåla pappersmaskiner som idag tillverkas i Värmland för en marknad i exempelvis Kina. Det är genom forskning, utveckling, exportfrämjande åtgärder och kompetent arbetskraft som denna utveckling kunnat ske. Samtidigt ser vi att den värmländska industrin effektiviseras och maskiner ersätter industriarbetare. Ny teknik, grön kunskap och klimatsmarta lösningar öppnar för nya idéer, nya produkter och därmed nya arbetstillfällen. Vi vill att Värmland ska gå i spetsen för utveckling av hållbara lösningar och ny teknik. Hög kompetens och målmedvetna satsningar ska ge oss egna framsteg och förutsättningar att exportera kunskap till andra länder.

12 12 (12) Vi vill ha en långsiktig plan för länets fortsatta energiförsörjning. Hela Värmland, såväl näringslivet som hushållen, tjänar på en planerad övergång till morgondagens energi. Vi behöver en långsiktig energipolitik som säkrar god tillgång till el med konkurrenskraftiga priser. Detta vill Socialdemokraterna göra i Värmland: Skapa förutsättningar för framtidens nya jobb genom klimatsmarta politiska lösningar. Öka användningen av lokalproducerade livsmedel och förnybar energi från de värmländska skogarna, åkrarna, vinden vattnet och solen. Verka för ökad energieffektivisering för minskad energiförbrukning. Utveckla klustermiljöer för miljöarbetet inom olika branscher i Värmland. Samordna den värmländska transportsektorn för att minska utsläppen. Arbeta för att också Värmland ska klara de svenska miljömålen.

TILLVÄXTPROGRAMMET 2016 - TEMA JOBB

TILLVÄXTPROGRAMMET 2016 - TEMA JOBB TILLVÄXTPROGRAMMET 2016 - TEMA JOBB 5 10 15 20 25 30 35 40 SSU är Östergötlands starkaste röst för progressiva idéer och för en politik som vågar sätta människan före marknadens intressen. Vår idé om det

Läs mer

REMISS FÖR ETT BRA NÄRINGSLIVSKLIMAT OCH NYA JOBB

REMISS FÖR ETT BRA NÄRINGSLIVSKLIMAT OCH NYA JOBB REMISS FÖR ETT BRA NÄRINGSLIVSKLIMAT OCH NYA JOBB Skicka svaren till remissvar@ framtidsjobb.nu eller Remissvar Socialdemokraterna, Slottsgatan 154, 602 20 Norrköping senast den 15 november Förord till

Läs mer

med att göra Sverige till världens bästa land att leva i

med att göra Sverige till världens bästa land att leva i med att göra Sverige till världens bästa land att leva i MÖJLIGHETERNAS LAND BYGGER VI TILLSAMMANS Vi vill att Sverige ska vara möjligheternas land där var och en oavsett bakgrund kan växa och ta sin del

Läs mer

ETT VÄXANDE LULEÅ HANDLINGSPROGRAM 2014 2018 FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I LULEÅ

ETT VÄXANDE LULEÅ HANDLINGSPROGRAM 2014 2018 FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I LULEÅ ETT VÄXANDE LULEÅ HANDLINGSPROGRAM 2014 2018 FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I LULEÅ Våra kandidater till kommunfullmäktige. ETT VÄXANDE LULEÅ Vårt Luleå är ett samhälle där alla människor känner sig välkomna.

Läs mer

tillgång till offentlig och kommersiell service och investeringar i kommunikationer och infrastruktur.

tillgång till offentlig och kommersiell service och investeringar i kommunikationer och infrastruktur. Antagen av distriktskongressen 30 november 2013 2 (10) 3 (10) Om vi ska klara framtidens välfärd måste fler jobba. Därför har vi socialdemokrater satt upp ett mål om att Sverige senast år 2020 ska ha EU:s

Läs mer

Våra vägval för Dalarnas väg in i framtiden

Våra vägval för Dalarnas väg in i framtiden Våra vägval för Dalarnas väg in i framtiden Det är dags att välja för de närmaste åren. Våra prioriteringar är tydliga: Jobben är viktigast. Sedan skolan och välfärden. Mindre klasser och fungerande vård

Läs mer

5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen. om behovet av en aktiv regionalpolitik för tillväxt i hela landet.

5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen. om behovet av en aktiv regionalpolitik för tillväxt i hela landet. Enskild motion Motion till riksdagen: 2014/15:1753 av Berit Högman m.fl. (S) Regional tillväxt för fler jobb Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som

Läs mer

ETT BÄTTRE DEGERFORS. FÖR ALLA. SOCIALDEMOKRATERNA I DEGERFORS VALPROGRAM 2015-2018.

ETT BÄTTRE DEGERFORS. FÖR ALLA. SOCIALDEMOKRATERNA I DEGERFORS VALPROGRAM 2015-2018. ETT BÄTTRE DEGERFORS. FÖR ALLA. SOCIALDEMOKRATERNA I DEGERFORS VALPROGRAM 2015-2018. Annika Engelbrektsson, kandidat till kommunstyrelsens ordförande och förstanamn på Socialdemokraterna i Degerfors lista

Läs mer

Utbildningens betydelse för framtidens jobb i Västsverige

Utbildningens betydelse för framtidens jobb i Västsverige Enskild motion Motion till riksdagen 2015/16:2190 av Lars Mejern Larsson m.fl. (S) Utbildningens betydelse för framtidens jobb i Västsverige Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det

Läs mer

DRÖMMEN OM SKÅNE Valplattform för Centerpartiet i Skåne 2010

DRÖMMEN OM SKÅNE Valplattform för Centerpartiet i Skåne 2010 DRÖMMEN OM SKÅNE Valplattform för Centerpartiet i Skåne 2010 Centerpartiet i Skånes valplattform 2010 Drömmen om Skåne ännu har aldrig något gjorts utan att någon har varit den första att göra det ( )

Läs mer

Femton punkter för fler växande företag i Örebro

Femton punkter för fler växande företag i Örebro Örebro Örebro 2010-09-10 Femton punkter för fler växande företag i Örebro Örebro behöver fler nya företag och att mindre företag växer och nyanställer. Därför måste Örebro kommun förbättra servicen och

Läs mer

Bygg Ulricehamn starkare

Bygg Ulricehamn starkare Vi är stolta över Ulricehamn. Kommunen växer. Dessutom finns flera framgångsrika företag. De senaste åren har en rad gynnsamma beslut tagits för och i kommunen. Samtidigt kan vi inte blunda för att det

Läs mer

Utbildning för framtidens jobb i Västsverige

Utbildning för framtidens jobb i Västsverige Enskild motion Motion till riksdagen: 2014/15:2065 av Adnan Dibrani m.fl. (S) Utbildning för framtidens jobb i Västsverige Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening

Läs mer

VAL 2014 SOCIALDEMOKRATERNAS POLITIK FÖR FLER JOBB PÅ LANDSBYGDEN

VAL 2014 SOCIALDEMOKRATERNAS POLITIK FÖR FLER JOBB PÅ LANDSBYGDEN VAL 2014 SOCIALDEMOKRATERNAS POLITIK FÖR FLER JOBB PÅ LANDSBYGDEN INNEHÅLLSFÖRTECKNING SOCIALDEMOKRATERNAS LANDSBYGDSPOLITIK...5 Jobben ska komma i hela Sverige...6 Utbildning och boende...9 Vägar, järnvägar,

Läs mer

Ett rödare och varmare Kristinehamn

Ett rödare och varmare Kristinehamn 1 Plattform för en valseger 2010 Ett rödare och varmare Kristinehamn Det finns en viktig skiljelinje mellan socialdemokratisk politik och den politik som borgarna för och det är synen på hur välfärds skol-,

Läs mer

Att vilja. Det här är Väster norrlands regionala utvecklingsstrategi för 2020.

Att vilja. Det här är Väster norrlands regionala utvecklingsstrategi för 2020. Att vilja. Det här är Väster norrlands regionala utvecklingsstrategi för 2020. Tillsammans. Ju fler som drar åt samma håll, desto större är chansen att lyckas. Så enkel är den grundläggande idén bakom

Läs mer

Motion. Landskrona i arbete

Motion. Landskrona i arbete Motion Socialdemokraterna LANDSKRONA 2008-04-28 Socialdemokratisk politik det är att vilja förändring därför förändring ger löften om förbättring, näring åt fantasi och handlingskraft, stimulans åt drömmar

Läs mer

S-kvinnor i Östergötland vill därför under de kommande fyra åren prioritera följande områden:

S-kvinnor i Östergötland vill därför under de kommande fyra åren prioritera följande områden: 1 Vision för S-kvinnor i Östergötland S-kvinnor i Östergötland är socialdemokratiska feminister som ser ett jämställt och jämlikt samhälle som en förutsättning för att ge alla samma möjligheter i livet.

Läs mer

Möjligheternas Karlstad. jobb istället för ökade klyftor

Möjligheternas Karlstad. jobb istället för ökade klyftor Möjligheternas Karlstad jobb istället för ökade klyftor Karlstad ska vara möjligheternas kommun Det ska vara lockande att flytta hit och attraktivt att bo här. Fler som bor, arbetar och driver företag

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:2537 av Gunilla Carlsson m.fl. (S) Näringspolitiken i Västsverige

Motion till riksdagen 2015/16:2537 av Gunilla Carlsson m.fl. (S) Näringspolitiken i Västsverige Enskild motion Motion till riksdagen 2015/16:2537 av Gunilla Carlsson m.fl. (S) Näringspolitiken i Västsverige Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om näringspolitik

Läs mer

Mer Svedala för pengarna

Mer Svedala för pengarna Mer Svedala för pengarna Valet 2014 Vi bryr oss Söker du ytterligare information eller vill ha kontakt med oss? Besök www.moderat.se/svedala sök oss på Facebook eller kontakta Linda Allansson Wester, kommunstyrelsens

Läs mer

Regionalt kunskapslyft För jobb och utveckling i Västra Götaland

Regionalt kunskapslyft För jobb och utveckling i Västra Götaland Regionalt kunskapslyft För jobb och utveckling i Västra Götaland Socialdemokraterna i Västra Götalandsregionen 2 (8) Innehållsförteckning Regionalt kunskapslyft... 3 Bakgrund... 4 Vår politik för ett regionalt

Läs mer

Kommunalt handlingsprogram för Eslöv 2011 2014

Kommunalt handlingsprogram för Eslöv 2011 2014 Kommunalt handlingsprogram för Eslöv 2011 2014 ESLÖVS KOMMUN Vi tar ansvar En ekonomi i balans är förutsättningen för att driva en politik för Eslöv. Vi tar ansvar för att den kommunala organisationen

Läs mer

2009-12-07 Skriftlig reservation från socialdemokraterna och vänsterpartiet angående budgetskrivelse för gymnasienämnden 2010.

2009-12-07 Skriftlig reservation från socialdemokraterna och vänsterpartiet angående budgetskrivelse för gymnasienämnden 2010. 2009-12-07 Skriftlig reservation från socialdemokraterna och vänsterpartiet angående budgetskrivelse för gymnasienämnden 2010. Socialdemokraterna och vänsterpartiet vill visa på vikten av ett ansvarstagande

Läs mer

Plattform för den politiska majoriteten på Orust 2014-2018 Samverkan för ett mer hållbart och jämlikt Orust

Plattform för den politiska majoriteten på Orust 2014-2018 Samverkan för ett mer hållbart och jämlikt Orust Plattform för den politiska majoriteten på Orust 2014-2018 Samverkan för ett mer hållbart och jämlikt Orust Den politiska majoriteten i Orust kommun, Socialdemokraterna, Centernpartiet, Miljöpartiet de

Läs mer

Rösta. september! Möjligheternas. Välfärd före skattesänkningar

Rösta. september! Möjligheternas. Välfärd före skattesänkningar Rösta 19 september! Möjligheternas Kommun Välfärd före skattesänkningar HAMMARÖ ska vara möjligheternas kommun framtida välfärd Det är många som vill bo på Hammarö, vilket är positivt. Fler invånare ger

Läs mer

Näringslivsprogram 2014-2015

Näringslivsprogram 2014-2015 Näringslivsprogram 2014-2015 Programmet har sin utgångspunkt i Måldokument med handlingsplaner 2014, fastställt av fullmäktige. I dokumentet anges bland annat inriktningsmål för att förbättra förutsättningarna

Läs mer

LUP för Motala kommun 2015 till 2018

LUP för Motala kommun 2015 till 2018 LUP för Motala kommun 2015 till 2018 Sammanfattning Det lokala utvecklingsprogrammet (LUP) beskriver den politik som styr verksamheten i Motala kommun under mandatperioden. Programmet bygger på majoritetens

Läs mer

Centerpartiet Vi anser att dessa kurser varit framgångsrika. Vi arbetar för att dessa ska kunna fortsätta även i framtiden.

Centerpartiet Vi anser att dessa kurser varit framgångsrika. Vi arbetar för att dessa ska kunna fortsätta även i framtiden. Fem frågor till riksdagspartierna inför valet 2014 1. Anser ni att de studiemotiverande folkhögskolekurserna ska få fortsätta efter 2014 och därmed också satsningen på extra folkhögskoleplatser på allmän

Läs mer

Jobben är vår viktigaste fråga

Jobben är vår viktigaste fråga Jobben är vår viktigaste fråga Vår politik gör skillnad Jobb och framtidstro! Socialdemokraterna i Olofström har genom en framsynt politik lagt grunden till den positiva utveckling vi idag har i kommunen.

Läs mer

Rapport om läget i Stockholms skolor

Rapport om läget i Stockholms skolor Rapport om läget i Stockholms skolor Enkätstudie om skolans utveckling och lärarnas situation Socialdemokraterna i Stockholms stad 2013:1 Ge lärare förutsättning att vara lärare De senaste åren har svensk

Läs mer

Gamla mönster och nya utmaningar. Arbetsmarknad och livsvillkor för kvinnor och män i Jämtlands och Västernorrlands län

Gamla mönster och nya utmaningar. Arbetsmarknad och livsvillkor för kvinnor och män i Jämtlands och Västernorrlands län Gamla mönster och nya utmaningar Arbetsmarknad och livsvillkor för kvinnor och män i Jämtlands och Västernorrlands län Trots ett pågående arbete med jämställdhet under många decennier präglas arbetsmarknaden

Läs mer

Ett jämlikt samhälle ger ett bättre Östergötland. För alla.

Ett jämlikt samhälle ger ett bättre Östergötland. För alla. Inledning Ett jämlikt samhälle ger ett bättre Östergötland. För alla. Vi socialdemokrater vill ha ett samhälle som ger välfärd och möjligheter åt alla. Vår utgångspunkt är alla människors frihet att kunna

Läs mer

Hur näringslivsvänliga är riksdagspartierna? Appendix 1.

Hur näringslivsvänliga är riksdagspartierna? Appendix 1. Hur näringslivsvänliga är riksdagspartierna? Appendix 1. Här är de samlade svaren från riksdagspartierna med motiveringarna till svaren på frågorna. Moderaterna Ja, Alliansen vill inom ramarna för vår

Läs mer

Budgetförslag 2014. Kristianstad kan utvecklas mot fler jobb och högre kvalité i skola och omsorg. Socialdemokratiska Fullmäktigegruppen

Budgetförslag 2014. Kristianstad kan utvecklas mot fler jobb och högre kvalité i skola och omsorg. Socialdemokratiska Fullmäktigegruppen Budgetförslag 2014 Kristianstad kan utvecklas mot fler jobb och högre kvalité i skola och omsorg Socialdemokratiska Fullmäktigegruppen Budget 2014 För fler jobb och högre kvalitét i skola och omsorg! Det

Läs mer

Sätta dagordningen Fokus

Sätta dagordningen Fokus Sätta dagordningen Fokus DAGS FÖR FLER JOBB I DALARNA INVESTERA FÖR FRAMTIDSTRO OCH ARBETE RÖSTA DEN 14 SEPTEMBER ETT BÄTTRE DALARNA. FÖR ALLA. socialdemokraterna.se/dalarna 2 (6) Arbetslösheten biter

Läs mer

Socialdemokraterna BOLLNÄS

Socialdemokraterna BOLLNÄS Socialdemokraterna BOLLNÄS Kommunalt handlingsprogram 2006 2010 Socialdemokraternas ledstjärnor är frihet, jämlikhet och solidaritet. Vårt program beskriver hur vi vill skapa ett tryggare och mer rättvist

Läs mer

Valprogram för socialdemokraterna i Stockholm

Valprogram för socialdemokraterna i Stockholm Valprogram för socialdemokraterna i Stockholm Ge Stockholm nya möjligheter Vi socialdemokrater vill arbeta för ett Stockholm för alla. De växande klyftorna i samhället mellan människor är vår tids största

Läs mer

Ge oss den ljusnande framtiden åter!

Ge oss den ljusnande framtiden åter! Ge oss den ljusnande framtiden åter! 2 (10) 3 (10) I den här rapporten vill jag berätta vad Socialdemokraterna i Västerås vill göra för stadens ungdomar, men också vad det innebär för dem om vi tillsammans

Läs mer

PITEÅ - MÖJLIGHETERNAS KOMMUN Va l p r o g r a m f ö r S o c i a l d e m o k r a t e r n a i P i t e å

PITEÅ - MÖJLIGHETERNAS KOMMUN Va l p r o g r a m f ö r S o c i a l d e m o k r a t e r n a i P i t e å PITEÅ - MÖJLIGHETERNAS KOMMUN Va l p r o g r a m f ö r S o c i a l d e m o k r a t e r n a i P i t e å TRYGGT, ATTRAKTIVT OCH UTHÅLLIGT Tryggt, attraktivt och uthålligt Piteå ska vara en möjligheternas

Läs mer

REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020

REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020 REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020 Integration handlar om att olika delar går samman till en helhet. Integration är en förutsättning för utveckling och tillväxt

Läs mer

En rättvis hälso- och sjukvård - i hela länet!

En rättvis hälso- och sjukvård - i hela länet! Reservation i landstingsstyrelsen 26 maj 2008, ärende 85 Socialdemokraternas alternativ till preliminär plan och budget 2009-2011 för Landstinget i Uppsala län En rättvis hälso- och sjukvård - i hela länet!

Läs mer

Sigtuna kommun. (S)atsa på seniorerna i Sigtuna kommun!

Sigtuna kommun. (S)atsa på seniorerna i Sigtuna kommun! Sigtuna kommun (S)atsa på seniorerna i Sigtuna kommun! 2010-2014 2 (10) 3 (10) Innehållsförteckning Inledning... 4 Ett aktivt liv med bra hälsa för alla seniorer... 5 Att flytta eller bo kvar? Det ska

Läs mer

FRAMTIDSKONTRAKTET KUNGÄLV 2020 15 skäl att rösta på Socialdemokraterna

FRAMTIDSKONTRAKTET KUNGÄLV 2020 15 skäl att rösta på Socialdemokraterna FRAMTIDSKONTRAKTET KUNGÄLV 2020 15 skäl att rösta på Socialdemokraterna Kontakta oss: - Maria Steen 0725-303683 Miguel Odhner 0703-520101 Besök vår hemsida: http://www.socialdemokraterna.se/kungalv Kungälv

Läs mer

Förslag på vision och strategiska utvecklingsområden inför beslut i KF 15 sep 2015

Förslag på vision och strategiska utvecklingsområden inför beslut i KF 15 sep 2015 Förslag på vision och strategiska utvecklingsområden inför beslut i KF 15 sep 2015 Vision för Tierps kommun 1 Ta riktning Visionen ska visa vägen och ge vår kommun bästa tänkbara förutsättningar att utvecklas.

Läs mer

Så här vill vi göra Enköping till en ännu bättre kommun.

Så här vill vi göra Enköping till en ännu bättre kommun. Handlingsprogram för Enköpingsmoderaterna 2011--2014 1 Innehåll Innehåll... 2 Inledning... 3 Barn och utbildning... 4 Omsorg genom livet och ett värdigt åldrande... 6 Kultur och fritid... 8 Miljö och infrastruktur...

Läs mer

Lidköping Framtidskommunen

Lidköping Framtidskommunen 1 Lidköping Framtidskommunen Lidköping är den välkomnande och hållbara kommunen med framtidstro och är ett tillväxtcentrum för Västra Skaraborg med ständigt inflöde av nya medborgare. Lidköpings miljöarbete

Läs mer

NÄRODLAD POLITIK FÖR ORUST FRAMTID! HANDLINGSPROGRAM 2014-2018

NÄRODLAD POLITIK FÖR ORUST FRAMTID! HANDLINGSPROGRAM 2014-2018 NÄRODLAD POLITIK FÖR ORUST FRAMTID! HANDLINGSPROGRAM 2014-2018 Grunden för Centerpartiets politik är alla människors lika rätt och värde oavsett ursprung. Alla människor ska ha goda möjligheter att förverkliga

Läs mer

socialdemokraterna.se WORKSHOP

socialdemokraterna.se WORKSHOP socialdemokraterna.se WORKSHOP Innehållsförteckning: Vårt fokus ligger på framtiden!...3 Del 1: Vårt utgångsläge...4 Del 2: Vår nya inriktning, Socialdemokraterna framtidspartiet...8 Del 3: Hur blir vi

Läs mer

Arjeplogs framtid. - en uppmaning till gemensamma krafttag. Populärversion

Arjeplogs framtid. - en uppmaning till gemensamma krafttag. Populärversion Arjeplogs framtid - en uppmaning till gemensamma krafttag Populärversion Förord Utvecklingen i Arjeplog präglas av två, relativt motstående, tendenser. Dels utvecklas delar av näringslivet, främst biltestverksamheten

Läs mer

Möjligheternas Sotenäs bygger vi tillsammans

Möjligheternas Sotenäs bygger vi tillsammans Möjligheternas Sotenäs bygger vi tillsammans Vår ideologi Arbete och välfärd genom Demokrati Solidaritet och Rättvisa Vi gör förbättringar och satsar framåt under de kommande fyra åren Britt Wall kommunalrådskandidat

Läs mer

6 timmars arbetsdag. Fördela jobben/arbetsbördan. Galet att en del jobbar halvt ihjäl sig medan andra inte har sysselsättning.

6 timmars arbetsdag. Fördela jobben/arbetsbördan. Galet att en del jobbar halvt ihjäl sig medan andra inte har sysselsättning. Bättre frisktal och flera i arbete > mindre sjukskrivningar och mindre arbetslöshet. Minskad arbetstid och arbetslöshet. Utbildningsnivå. 6 timmars arbetsdag. Fördela jobben/arbetsbördan. Galet att en

Läs mer

Moderaterna i Örnsköldsviks handlingsprogram 2014-2018

Moderaterna i Örnsköldsviks handlingsprogram 2014-2018 Moderaterna i Örnsköldsviks handlingsprogram 2014-2018 5 frågor som vi tänker fokusera på 2014-2018 Norrlands bästa företagsklimat Ordning och reda i ekonomin Bra inomhusoch utomhus miljöer för barn, unga

Läs mer

VÅRT FRAMTIDSKONTRAKT FÖR HUDDINGE

VÅRT FRAMTIDSKONTRAKT FÖR HUDDINGE VÅRT FRAMTIDSKONTRAKT FÖR HUDDINGE I valet den 14 september väljer vi väg för Huddinge. Våra prioriteringar är tydliga: Jobben först ingen ung utan jobb Mindre klasser och fler lärare Ordning, reda och

Läs mer

Gemensam sjukvårdspolitisk valplattform 2010 för Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i Kalmar län

Gemensam sjukvårdspolitisk valplattform 2010 för Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i Kalmar län Gemensam sjukvårdspolitisk valplattform 2010 för Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i Kalmar län Jessica Rydell (MP), Anders Henriksson (S), Linda Fleetwood (V), Lena Segerberg (S) Trygg

Läs mer

Landsorganisationen i Sverige

Landsorganisationen i Sverige Facklig feminism Facklig feminism Landsorganisationen i Sverige Grafisk form: LO Original: LOs informationsenhet Tryck: LO-tryckeriet, Stockholm 2008 isbn 978-91-566-2455-1 lo 08.02 1 000 En facklig feminism

Läs mer

Kronoberg inför 2010. Socialdemokraterna i Kronobergs valprogram 2006 2010

Kronoberg inför 2010. Socialdemokraterna i Kronobergs valprogram 2006 2010 Kronoberg inför 2010 s valprogram 2006 2010 Vision: I Kronobergs län skapar vi det goda livet! Vi tar tillvara det vi är bra och unika på. Känslan av det goda livet lever och sprids långt utanför våra

Läs mer

Ett bä Ett ttr O SA. SA. För A För ll A A ll. Valpr ogr alpr am 2015-2018 för Socialdemokr ogr am 2015-2018 för Socialdemokr terna i Orsa

Ett bä Ett ttr O SA. SA. För A För ll A A ll. Valpr ogr alpr am 2015-2018 för Socialdemokr ogr am 2015-2018 för Socialdemokr terna i Orsa Ett bättre ORSA. För alla. Valprogram 2015-2018 för Socialdemokraterna i Orsa Marie Olsson, Anders Rosell och Mara Maric Nya jobb och välfärd i Orsa Orsa är en bra kommun att bo och leva i. Vi är en kommun

Läs mer

Skola i världsklass. Förslag till skolplan UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN. 1. Inledning

Skola i världsklass. Förslag till skolplan UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN. 1. Inledning UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN BILAGA DNR 08-401/179 SID 1 (7) 2008-01-30 Förslag till skolplan Skola i världsklass 1. Inledning Skolans huvuduppgift är att förmedla kunskap och vårt gemensamma bildningsarv

Läs mer

2 Åtgärder mot könsdiskriminering i arbetslivet

2 Åtgärder mot könsdiskriminering i arbetslivet Kommittémotion Motion till riksdagen: 2014/15:258 av Ali Esbati m.fl. (V) Åtgärder mot könsdiskriminering i arbetslivet 1 Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening

Läs mer

Barn -, skol - och ungdomspolitik

Barn -, skol - och ungdomspolitik I EKSJÖ KOMMUN 2015-2018 VILL MODERATERNA... Barn -, skol - och ungdomspolitik INLEDNING Skolan är en utmaning för vårt samhälle och utgör grunden för både individens och samhällets utveckling. Utbildning

Läs mer

Alla behövs i bygget av ett bättre Östhammar

Alla behövs i bygget av ett bättre Östhammar Alla behövs i bygget av ett bättre Östhammar Östhammar är en bra kommun att bo, leva och arbeta i. Vi i Nya Moderaterna söker väljarnas förtroende för att ta ansvar för och utveckla välfärden, göra det

Läs mer

Socialdemokraterna i Mora

Socialdemokraterna i Mora Socialdemokraterna i Mora FÖRSLAG STRATEGISK PLAN 2015-2018 Vision/målbild Mora, regionstaden för ett aktivt liv Mora är år 2022 en levande stad med en tydlig profil och positiv utvecklingstrend. Staden

Läs mer

Folkhälsoprogram 2014-2017

Folkhälsoprogram 2014-2017 Styrdokument, program Stöd & Process 2014-03-10 Helene Hagberg 08-590 971 73 Dnr Fax 08-590 91088 KS/2013:349 Helene.Hagberg@upplandsvasby.se Folkhälsoprogram 2014-2017 Nivå: Kommungemensamt Antagen: Nämndens

Läs mer

15 Svar på interpellation 2013/14:452 om arbetsvillkoren för vikarier Anf. 122 Arbetsmarknadsminister ELISABETH SVANTESSON (M):

15 Svar på interpellation 2013/14:452 om arbetsvillkoren för vikarier Anf. 122 Arbetsmarknadsminister ELISABETH SVANTESSON (M): 15 Svar på interpellation 2013/14:452 om arbetsvillkoren för vikarier Anf. 122 Arbetsmarknadsminister ELISABETH Herr talman! Kerstin Nilsson har frågat mig om jag kommer att vidta några åtgärder för att

Läs mer

Behovsanalys för verksamhetsområde 6 Gymnasieskola. Styrprocessen 2017

Behovsanalys för verksamhetsområde 6 Gymnasieskola. Styrprocessen 2017 Behovsanalys för verksamhetsområde 6 Gymnasieskola Styrprocessen 2017 Tyresö kommun / 2016-03-10 2 (15) Innehållsförteckning 1 Behovsanalys för verksamhetsområde Gymnasieskola... 3 1.1 Slutsatser - Samlad

Läs mer

Landstingsplan 2015 2018. Antagen av landstingsfullmäktige 2014-06-16-17, 59 Dnr LD14/01427

Landstingsplan 2015 2018. Antagen av landstingsfullmäktige 2014-06-16-17, 59 Dnr LD14/01427 Landstingsplan 2015 2018 Antagen av landstingsfullmäktige 2014-06-16-17, 59 Dnr LD14/01427 Innehåll Vår vision...3 Ekonomi...4 Personal...5 Hälso- och sjukvård...6 Hjälpmedel...8 Tandvård...9 Miljö...10

Läs mer

Socialdemokraternas äldrepolitiska plattform 2011-2014. Vardag med möjlighet till gemenskap och innehåll!

Socialdemokraternas äldrepolitiska plattform 2011-2014. Vardag med möjlighet till gemenskap och innehåll! Ett gott liv i Malmö Socialdemokraternas äldrepolitiska plattform 2011-2014 Allas rätt till välfärd, delaktighet och engagemang i samhällsbygget är grunden för den socialdemokratiska politiken. Det handlar

Läs mer

Handslag för ett framtidsparti

Handslag för ett framtidsparti Handslag för ett framtidsparti Socialdemokratins vision är ett samhälle där alla kan leva ett bättre liv, känna frihet och framtidstro. Det är en vision som grundar sig i övertygelsen att jämlika människor

Läs mer

Socialdemokraterna. förbättrar och utvecklar Ulricehamns kommun 2007 2010

Socialdemokraterna. förbättrar och utvecklar Ulricehamns kommun 2007 2010 Socialdemokraterna 123 förslag som förbättrar och utvecklar Ulricehamns kommun 2007 2010 Vår kommun behöver nya tag, ett nytt ledarskap och en handlingskraftig ledning, som sätter kommunens intressen före

Läs mer

Liberal feminism. - att bestämma själv. stämmoprogram

Liberal feminism. - att bestämma själv. stämmoprogram Liberal feminism - att bestämma själv stämmoprogram Partistämman 2015 Liberal feminism - att bestämma själv Centerpartiet vill att makten ska ligga så nära dem den berör som möjligt. Det är närodlad politik.

Läs mer

Tillväxtverkets arbete med regional tillväxt

Tillväxtverkets arbete med regional tillväxt Tillväxtverkets arbete med regional tillväxt Lars Wikström 2016-01-22 Nationell myndighet med regional närvaro - 390 medarbetare - nio orter 1 Värt att fundera på Kommer företag att våga investera på platser

Läs mer

ÖSTGÖTAREGIONEN 2020. Regionalt Utvecklingsprogram för Östergötland. Kort information om

ÖSTGÖTAREGIONEN 2020. Regionalt Utvecklingsprogram för Östergötland. Kort information om ÖSTGÖTAREGIONEN 2020 Regionalt Utvecklingsprogram för Östergötland Kort information om 1 Regionförbundet Östsams uppgift är att arbeta för Östgötaregionens utveckling. Regionförbundet har bildats av Östergötlands

Läs mer

RIKSDAGEN. Över 400 000 människor är arbetslösa i Sverige. Att bryta trenden med ökande arbetslöshet är S främsta politiska mål.

RIKSDAGEN. Över 400 000 människor är arbetslösa i Sverige. Att bryta trenden med ökande arbetslöshet är S främsta politiska mål. SOCIALDEMOKRATERNA SOCIALDEMOKRATERNA SOCIALDEMOKRATERNA SOCIALDEMOKRATERNA SOCIALDEMOKRATERNA SOCIALDEMOKRATERNA SOCIALDEMOKRATERNA En tidning från framtidspartiet i svensk politik RIKSDAGEN KOMMUNEN

Läs mer

Omtanke Genom delaktighet, öppenhet och gemenskap visar vi att vi tar hand om varandra och vår omvärld.

Omtanke Genom delaktighet, öppenhet och gemenskap visar vi att vi tar hand om varandra och vår omvärld. Vellinge kommun POST 235 81 Vellinge BESÖK Norrevångsgatan 3 TELEFON 040-42 50 00 Våra värderingar Våra värderingar vägleder oss när vi möter våra kunder, det vill säga medborgare, besökare och företagare.

Läs mer

Socialdemokraterna i riksdagen. Jobben först Sverige och Kungsbacka ska tillbaka till toppen!

Socialdemokraterna i riksdagen. Jobben först Sverige och Kungsbacka ska tillbaka till toppen! Socialdemokraterna i riksdagen Jobben först Sverige och Kungsbacka ska tillbaka till toppen! 2 (8) Inledning Med denna rapport vill vi visa väljarna i Kungsbacka hur vår politik ser ut utifrån budgetmotionen

Läs mer

Politisk plattform för Allians för Kinda 2011-2014

Politisk plattform för Allians för Kinda 2011-2014 Politisk plattform för Allians för Kinda 2011-2014 Ett Kinda fyllt av framtidstro, harmoni och närhet som bygger på god livsmiljö, möten och upplevelser Centerpartiet Moderaterna Miljöpartiet Kristdemokraterna

Läs mer

De äldre ska med. - på den goda vägen mot framtiden.

De äldre ska med. - på den goda vägen mot framtiden. De äldre ska med - på den goda vägen mot framtiden. Svenska folket lever allt längre och är allt friskare. Detta påverkar samhällsutvecklingen och ökar kraven på samhället att stärka friheten och tryggheten

Läs mer

2014 / 2016. Utvecklingsplan för Stage4you Academy

2014 / 2016. Utvecklingsplan för Stage4you Academy 2014 / 2016 Utvecklingsplan för Stage4you Academy 2014 / 2016 Utvecklingsplan för Stage4you Academy Syftet med Stage4you Academy s lokala utvecklingsplan är att fortsätta vårt arbete med att utveckla skolan

Läs mer

Socialdemokraterna i Klippans kommun. Tillsammans är vi starka

Socialdemokraterna i Klippans kommun. Tillsammans är vi starka Socialdemokraterna i Klippans kommun Tillsammans är vi starka Handlingsprogram 2015-2018 Innehållsförteckning Vår vision för kommunen 3 Barnomsorg och utbildning 4 Trygghet och omsorg 5 Personalpolitik

Läs mer

Ge Sörmland chansen med investeringar i utbildning och kompetens!

Ge Sörmland chansen med investeringar i utbildning och kompetens! Ge Sörmland chansen med investeringar i utbildning och kompetens! Jobbkommissionen Socialdemokraterna i Sörmland Jobbkrisen förvärras Den borgerliga regeringen gick till val på att ordna jobben. Idag kan

Läs mer

Ökade klyftor och ett otryggare arbetsliv

Ökade klyftor och ett otryggare arbetsliv Ökade klyftor och ett otryggare arbetsliv Ett PM om konsekvenserna av en borgerlig regerings politik Dyrare och lägre a-kassa, fler otrygga jobb, skrotad rätt till heltid och uteblivna satsningar på arbetsmiljö

Läs mer

Utveckling av studie- och yrkesvägledningen på grundskolans

Utveckling av studie- och yrkesvägledningen på grundskolans Utveckling av studie- och yrkesvägledningen på grundskolans senare år Kristofer Fagerström Dnr BUN 2015/182 Oktober 2015 2015-09-28 1 (12) Innehåll SAMMANFATTNING... 2 1. INLEDNING... 2 2. SYFTE... 3 3.

Läs mer

Äldreomsorgslyft med traineejobb

Äldreomsorgslyft med traineejobb 2014-08-04 PM Äldreomsorgslyft med traineejobb Personalen och deras kompetens är avgörande för kvaliteten i välfärden. I dag upplever många som arbetar i äldreomsorgen att det är ett hårt pressat arbete

Läs mer

DET HÄR VILL VÄNSTERPARTIET I LYCKSELE:

DET HÄR VILL VÄNSTERPARTIET I LYCKSELE: DET HÄR VILL VÄNSTERPARTIET I LYCKSELE: Vi vill arbeta för minskade klyftor i arbetsvillkor och löner, i boendet, i utbildningen, i vården, i trafiken. Vi vill minska klyftorna mellan rika och fattiga,

Läs mer

KVINNORNAS EUROPA S-kvinnors kandidater Europaparlamentsvalet 7 juni 2009

KVINNORNAS EUROPA S-kvinnors kandidater Europaparlamentsvalet 7 juni 2009 KVINNORNAS EUROPA S-kvinnors kandidater Europaparlamentsvalet 7 juni 2009 Kvinnornas Europa S-kvinnors kandidater Den 7 juni 2009 är det val till Europaparlamentet. Det är ett viktigt val och vår chans

Läs mer

TSL 2014:2 Minskat inflöde och snabbare ut i jobb

TSL 2014:2 Minskat inflöde och snabbare ut i jobb TSL 2014:2 Minskat inflöde och snabbare ut i jobb TSL-rapport januari 2014 Trygghetsfonden TSL är en kollektivavtalsstiftelse med Svenskt Näringsliv och LO som ägare och vår uppgift är att hjälpa uppsagda

Läs mer

Första jobbet. Ett starkt Sverige bygger vi tillsammans. Vi pluggar, vi jobbar och vi anstränger oss. Men någonting är på väg att gå riktigt fel.

Första jobbet. Ett starkt Sverige bygger vi tillsammans. Vi pluggar, vi jobbar och vi anstränger oss. Men någonting är på väg att gå riktigt fel. Första jobbet Ett starkt Sverige bygger vi tillsammans. Vi pluggar, vi jobbar och vi anstränger oss. Men någonting är på väg att gå riktigt fel. En av sju befinner sig i utanförskap i Sverige. För utrikes

Läs mer

I detta korta PM sammanfattas huvuddragen i de krav som ställs och som SKA uppfyllas för att ett projekt ska kunna få pengar.

I detta korta PM sammanfattas huvuddragen i de krav som ställs och som SKA uppfyllas för att ett projekt ska kunna få pengar. Vad krävs för att få pengar från ESF (EU:s socialfond) för projekt i Stockholmsregionen? - En genomgång av förutsättningar och krav som gäller på EU-, nationell- och regional nivå För alla som ska söka

Läs mer

Vässa EU:s klimatpoli tik. En rapport om Centerpartiets förslag för EU:s system för handel med utsläppsrätter

Vässa EU:s klimatpoli tik. En rapport om Centerpartiets förslag för EU:s system för handel med utsläppsrätter Vässa EU:s klimatpoli tik En rapport om Centerpartiets förslag för EU:s system för handel med utsläppsrätter Sammanfattning EU:s system för handel med utsläppsrätter (EU-ETS) är tillsammans med unionens

Läs mer

Kommunalt handlingsprogram för Moderaterna i Enköping 2015-2018

Kommunalt handlingsprogram för Moderaterna i Enköping 2015-2018 Kommunalt handlingsprogram för Moderaterna i Enköping 2015-2018 Allmän del i handlingsprogrammet Full sysselsättning är en av moderaternas viktigaste frågor. Vi är inte nöjda förrän alla som kan och vill

Läs mer

FRAMTIDENS FOLKRÖRELSE

FRAMTIDENS FOLKRÖRELSE FRAMTIDENS FOLKRÖRELSE Sofia Arkelsten, partisekreterare 20110704 INLEDNING Politiken påverkar människors liv. Därför är det viktigt vilka människor som utformar politiken. Och därför är det viktigt att

Läs mer

Vi växer för en hållbar framtid!

Vi växer för en hållbar framtid! Datum 2015-04-20 Vision Vi växer för en hållbar framtid! Politisk viljeinriktning Hållbarhet och tillväxt Vi i vill verka för en hållbar tillväxt. Vi vill skapa goda förutsättningar för ett hållbart samhälle,

Läs mer

Regionpolitik för barn och ungdomar

Regionpolitik för barn och ungdomar 2006-09-11 Regionpolitik för barn och ungdomar Rapport från Socialdemokraterna i Västra Götalandsregionen www.socialdemokraterna.se/vastsverige Sverige ska vara världens bästa land att växa upp i Sverige

Läs mer

Sverigedemokraternas förslag till mål och ramar 2016-2018 för Sandviken

Sverigedemokraternas förslag till mål och ramar 2016-2018 för Sandviken Sverigedemokraternas förslag till mål och ramar 2016-2018 för Sandviken Trygghet och tillit Vår vision Sverigedemokraternas vision är ett samhälle där vi medborgare förväntas och tar ansvar för varandra.

Läs mer

STRATEGI. Antagandehandling. Miljöstrategi för ekologiskt hållbar utveckling i Håbo kommun

STRATEGI. Antagandehandling. Miljöstrategi för ekologiskt hållbar utveckling i Håbo kommun STRATEGI Antagandehandling Miljöstrategi för ekologiskt hållbar utveckling i Håbo kommun Antaget av kommunfullmäktige 2015-02-23, 6 STRATEGI 2 Miljöstrategi för Håbo 2030 Håbo kommun är en expansiv kommun

Läs mer

Utbildning och kunskap

Utbildning och kunskap Sid 1(9) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Karlstad 215-1-14 Lina Helgerud, 54-54 1 4 lina.helgerud@karlstad.se Marie Landegård 54-54 8 15 marie.landegard@karlstad.se Utbildning och kunskap Tematisk månadsrapport

Läs mer

VAL 2014 EN BÄTTRE FRAMTID. FÖR ALLA.

VAL 2014 EN BÄTTRE FRAMTID. FÖR ALLA. VAL 2014 EN BÄTTRE FRAMTID. FÖR ALLA. EN BÄTTRE FRAMTID. FÖR ALLA. Människan är målet Vi socialdemokrater tror på människan. Vi tror på kvinnors och mäns vilja att utvecklas, att söka sig framåt och att

Läs mer

Tal vid seminarium "Den svenska modellen och ett social Europa kompletterande eller oförenliga?"

Tal vid seminarium Den svenska modellen och ett social Europa kompletterande eller oförenliga? SPEECH/07/501 Margot Wallström Vice-President of the European Commission Tal vid seminarium "Den svenska modellen och ett social Europa kompletterande eller oförenliga?" Arrangerat av Ekonomiska och sociala

Läs mer

Överenskommelse om bostadspolitiken mellan Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet

Överenskommelse om bostadspolitiken mellan Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet Överenskommelse om bostadspolitiken mellan Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet En rödgrön bostadspolitik är en social bostadspolitik. För oss är bostaden en social rättighet. Alla människor,

Läs mer