Träningshandbok för RÖSS:are

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Träningshandbok för RÖSS:are"

Transkript

1 Träningshandbok för RÖSS:are Vi i RÖSS tränar och tävlar i segling i olika båtklasser och på den nivå vi själva väljer. Genom jollesegling får du en hobby du har glädje av livet ut. Du kan dessutom fortsätta segla på din egen nivå så länge du själv vill utan risk för att inte platsa. Du får frisk luft och trevliga kamrater. Hjärtligt välkommen!

2 TRÄNING Träningen inleds med en samling och genomgång av dagens träningsmoment. Vid genomgången ska seglaren vara ombytt, båten vara riggad och klar att sjösätta direkt efteråt för att vi ska hinna segla så länge som möjligt. Vi brukar därför vara på plats i hamnen en halvtimme innan utsatt tid för att rigga. Träningen avslutas sedan också med en kort genomgång av dagen, vad man kan tänka på etc. Träningstider, kostnader och en mängd annan information om träningarna finns på träningssidan på klubbens hemsida: Träningen är indelad efter Svenska Seglarförbundets färgpyramid Vi har träningsgrupper som spänner från den gröna nivån som sluter upp precis efter avslutad Seglarskola till röd nivå för dem som kappseglar på hög nationell nivå.

3 Team RÖSS Grön Team RÖSS grön är till för dig som genomgått seglarskolan och tycker segling är kul. Gruppen tränar två gånger i veckan. Du kommer att få möjlighet att fortsätta utvecklas som seglare, på det sätt du själv önskar. Målet är att få en första inblick i hur det är att kappsegla. Alla som vill och har möjlighet får därför delta på klubbens interna tävlingar, något som brukar vara mycket spännande, uppskattat och inte minst lärorikt. De flesta tränar i grön grupp ett år, därefter har du möjlighet att byta över till blå grupp efter diskussion med din tränare. Varje år väljer vi dessutom ut ett antal regattor dit vi åker gemensamt med tränare. Exempel på Gröna tävlingar är Lilla Tjörn Runt i Stenungsund, våra egna onsdagsseglingar och deltagande som C-optimist på tävlingar i grannklubbar. På onsdagarna består träningen av klubbens Onsdagsseglingar. Detta är en grön kappsegling ute vid Guleskär. Seglarna brukar vanligtvis segla kappseglingsbanan två race. Barnen kan ha med sig ett mellanmål att äta i båten mellan seglingarna. Föräldrar är välkomna att följa med ut i följebåtar till Guleskär och vi brukar ta med lite fika. Vinnarna i varje klass får ett litet pris. I slutet av säsongen räknas samtliga seglingar ihop och de som kommit bäst under samtliga tävlingar får pris. Huvudtränare Magnus Hansson Telefon: e-post: magnus_lmh (snabel a) hotmail.com Lagledare och föräldrarepresentant Tina Bergström Telefon: e-post: ulf.bergstrom (snabel a) telia.com

4 Team RÖSS Blå Team RÖSS blå är till för dig som vill träna och tävla både inom klubben och på externa kappseglingar. Här tränar du 2-3 gånger i veckan (inklusive onsdagssegling) och träningen är målinriktad på en fortsatt utveckling som kappseglare. I blå grupp kappseglar du även på regional nivå. Exempel på blåa tävlingar är distriktsmästerskap, regionkval, Svenska Sjö Cup och inte minst JSM. Huvudtränare Kim Nordlund Telefon: e-post:kimzan_kjam (snabel a) hotmail.com Lagledare och föräldrarepresentant: Anna-Karin Gahm Telefon e-post: anna-karin.gahm (snabel a) seb.se Team RÖSS Röd I Team RÖSS röd seglar du som redan passerat grön och blå grupp. Du förväntas träna och tävla regelbundet utöver de 3 träningarna (inklusive onsdagssegling) som anordnas varje vecka. I röd grupp börjar du även kappsegla på en nationell nivå. Exempel på detta är rikskval och Lag- SM. För de riktigt duktiga finns det även stora internationella tävlingar. Huvudtränare Björn Herrman Telefon: e-post:bjorn.herrmann (snabel a) gmail.com Lagledare och föräldrarepresentant Lennart Ferm Telefon: e-post: l.ferm (snabel a) telia.com

5 Kom ihåg Vi har ALLTID flytväst på oss nere på hamnplan. Båten skall vara riggad och klar när träningen startar. Du skall var ombytt när samlingen börjar. Du måste meddela tränaren innan du seglar ut ur hamnen. Du måste meddela tränaren innan du seglar in i hamnen själv innan avslutad träning. Det är ofta trångt på rampen vid upptagning och isättning av jollarna är det därför viktigt att både barn och föräldrar hjälper varandra. Om du inte kan komma på en träning skall du meddela Huvudtränaren i god tid. Vid hårt väder avgör tränaren för vilka det är lämpligt att segla och vi har då aktiviteter på land. Träningen är inte inställd!

6 Tävling Med Optimistjolle kan man kappsegla på många olika nivåer och sammanhang. Som färsk optimistseglare (första säsongen oavsett ålder) kallas man C-optimist. Ofta har C-optimisterna en särskild bana och får extra hjälp. När man är mer van seglare är man B-optimist tom det år man fyller 11 år, och därefter fram till det år man fyller 15 är man A-optimist. Efter 15 år måste man välja annan båttyp. Indelningen i A, B o C optimist gör att alla kan kappsegla på sin nivå. Läs mer nedan om på vilka tävlingar detta system tillämpas. Det är roligt att kappsegla men man skall inte stressa med att deltaga i kvalseglingar och mästerskap. För att hjälpa klubbens seglare att välja vilka kappseglingar som lämpar sig finns på respektive träningsgrupps hemsida en rekommendation över vilka tävlingar som just din träningsgrupp kommer att satsa på. Detta för att det är roligare att delta tillsammans, öka gemenskapen för seglare o föräldrar och hjälpa varandra. Västkustens seglarförbund har gjort en sammanställning över samtliga sanktionerade regattor som arrangeras runt om på västkusten. Härlig läsning på tidig vår då man planerar sin seglingssäsong. Den finns både i pappersformat och på Webben: Seglingar som är lämpliga för GRÖNA seglare markeras med GRÖN prick i Västkustkalendern. Tränarmedverkan vid utvalda seglingar I den mån som tid och ekonomi tillåter finns tränare med båt tillgänglig för att hjälpa RÖSSseglarna. Man börjar ofta med en genomgång på land om förutsättningarna för dagens kappsegling. Seglarna får hjälp att kolla riggens trimning på land och på sjön. Mellan seglingarna får tränarna ge råd och hjälpa till med praktiska saker ex fixa småsaker på rigg o båt. I tränarbåten kan man också ha mat och dryck till seglarna vid långa seglingsdagar. Håll utkik på träningssidorna efter tävlingar med medföljande tränare.

7 Onsdagsseglingar Onsdagskappseglingarna Seglas ca 10 onsdagar under sommarmånaderna. Målet är att erbjuda lokala okomplicerade kappseglingar till klubbens medlemmar. Eftersom det endast är medlemmar som seglar betonas sportsmannaanda och trevligt humör framför själva tävlingsmomentet. Det finns ett flertal följebåtar på vattnet som hjälper till om någon stöter på problem, alla som kan hantera sin båt själv kan därför medverka. C-optimisterna startar alltid i en separat start och seglar en kortare och enklare bana. Svenska sjö cup På västkusten kan vi sedan länge stoltsera med att ha många duktiga och aktiva Seglingsföreningar. Dom allra flesta arrangerar årligen någon eller några mycket traditionsfyllda mindre regattor i olika format. Västkustens Seglarförbund har valt ut ett antal av dem och sammanställt dem i cupen Svenska Sjö cup. Dessa tävlingar är väldigt trevliga och lämpar sig väl för er som nyligen börjat kappsegla och vill samla erfarenhet. Läs mer på Västkustens seglarförbunds hemsida:

8 Region- och Rikskval När man kommer till regionkval seglar Alla mot alla dvs. ingen uppdelning i A, B eller C optimist. Regionkvalen, som är 3st (2 på hösten och 1 på våren) syftar till att få en tillräckligt hög nivå på deltagandet i Rikskvalen. Regionkvalen för oss i Region 5 går mellan Marstrand i norr och Halmstad, således nära till seglingarna. Rikskvalen kan gå någonstans i Sverige med lämpliga förhållanden ex Malmö, Lidköping, Kullavik, Oxelösund för att nämna några. Rikskvalen är 2st och seglas på våren och syftar till att ta ut VM, EM och NM lagen. Obs för att få delta i region och rikskval krävs medlemskap i Svenska Optimistjolleförbundet. Anmälan sker via deras hemsida : JSM JSM i optimist seglas tillsammans med flera andra klasser under 1 vecka på sommaren.jsm kan ses som en mängd-tävling där alla nivåer av seglare deltar. Pojkar och Flickor seglar i separata klasser. I optimistklassen seglar man först i 2 dagar, därefter delar man upp seglarna efter uppnådda resultat. Första tredjedelen seglar Guldfinalseglingar, mellersta Silver- och sista tredjedelen seglar Bronsfinal. Stort och kul arrangemang som ger mycket segling och ökar sammanhållningen. LagSegling Lagsegling är en speciell variant på kappsegling, där 3-4 seglare tävlar tillsammans. Laget möter ett annat lag och det lag med bäst placeringar vinner. I lagsegling måste seglarna hjälpa varandra, tillämpa regler och taktik på ett listigt sätt. Lag SM går på hösten och dessförinnan brukar vi ladda upp med lagoptimisten i Rådasjön. Tränaren tar ut och sätter samman lagen.

9 Utrustning Klubben har båtar som det finns möjlighet att hyra. Det är dock mycket roligare att segla med egen båt och man får i regel tillbaka de mesta av pengarna när man säljer båten vidare. Särskilt om man har skött om den ordentligt, t ex spolat av prylarna med sötvatten och låtit det torka m.m. Om du är intresserad av att köpa en egen båt rekommenderar vi att gå in på optimistjolleförbundets hemsida, där finns många prisvärda båtar till salu. Naturligtvis går det också att titta på blocket och i GP m.m. Läs nedan för tips kring vad du skall tänka på. Till båten behövs öskar, paddel, mastsäkring, förtamp som fästes i mastfoten (ej i dräneringsingshålet eller i relingen vid fören). Utrustningen skall fästas för att klara en kappsejsning. Det är bra med kapell som skyddar båten både på land och vid transport. En egen kärra underlättar för att ungdomarna själva skall klara att ta upp och sätta i båten. Glöm inte att märka alla prylar med namn och segelnummer. För att kunna hålla koll på tiden i starterna använder du med fördel en startklocka. Inhandlas enklast hos Båths i Sisjön, men det finns billigare alternativ som att beställa online.

10 Att tänka på vid köp av Optimist Innan man vet hur stort intresset för kappsegling kommer att bli kan man nöja sig med en lite enklare optimist för ca kr. När det bli dags för regelbunden kappsegling på går nedre gränsen vid ungefär kr. Riktigt bra begagnade kappseglingsbåtar finns i dagsläget att köpa för ungefär kr. Vid regelbunden kappsegling bör man köpa en s.k. one-design båt. One Design båtar skall vara likvärdiga oavsett tillverkare ex Winner, Finessa, Osis, OS, Nordest, Blue-Blue, Zim och McLaughlin. Båtens vikt (endast skrov, utan block, skot, segel etc.) minst 35 kg. Det går bra att väga den på en vanlig badrumsvåg. Segelduken skall vara prasslig och kännas lite styv. Mätbrev skall finnas. Efter köpet skall båten registreras om hos Svenska Optimist förbundet. Båten skall även vara försäkrad. Gå igenom båten grundligt och se till att inga yttre skador finns. Roder och centerbord skall också vara i gott skick. I klubben finns många kunniga optimistföräldrar som gärna svarar på frågor för er som är villrådiga även med dessa tips att gå på. Lennart Ferm som är lagledare för röd grupp svarar gärna på frågor. Telefon: Lasta båten Det finns olika metoder för att lasta båten på bilen. Antingen kan den lastas rättvänd på taket, det blir dock tungt om det regnar. Ett annat alternativ är att vända den Uppochner (se bild nedan). Detta innebär dock att man får plocka ur alla grejor om man inte har en plywoodskiva som lock på båten. Överkapell kan inte använda då det smattrar otroligt mycket mot biltaket. Surra fast båten med spännband finns på Jula, Biltema m.m. Byt helst ut metallkrokarna mot tampar för att skydda båt och bil. Riggen får ligga i bilen alternativt transportrör på taket med då behövs ett extra brett takräcke.

11 Klädsel Tänk på att seglaren bör vara klädd efter väder. För att kunna göra sitt bästa gäller det att utrustningen fungerar så bra att man inte behöver tänka på kyla, värme och väta. Det finns en mängd olika klädesplagg som seglare använder sig av. Principen lager på lager är alltid bra. Vattenflaska och något litet att äta skall alltid vara med ut i båten. Torrdräkt Mössa För att kunna fortsätta segla efter kappsejsning vid kallare förhållanden rekommenderas torrdräkt Krav vid kallt vatten (kring 14 grader och nedåt) Under torrdräkten kan man anpassa mängden kläder efter temperatur. När det är kallt kan man t.ex. ha ett superunderställ närmast kroppen och ytterst ett fleeceunderställ. Vid kallt väder och blåst. Fäst även mössan så att den inte tappas bort. Seglarhandskar Vid kallt vatten bör torrdräktshandskar eller diskhandskar med vantar under användas. Jollestövlar Det är mycket viktigt att man håller fötterna varma. Du bör därför bära varma strumpor inuti plastpåsar, ytterst kan ha jollestövlar. Jollebyxor och smock När det inte är kallt i vattnet men skydd mot: regn, skvätt och blåst ändå behövs. Solglasögon Vid solsken är solglasögon ett måste både för att skydda ögonen och för att kunna se vart man seglar

12 Gå ofta in på vår hemsida! Det är viktigt att regelbundet gå in på klubbens hemsida för att titta på nyheter, bilder och ev. ändrade träningstider. Här hittar du också telefonnummer, adress till kontaktpersoner samt massor av rolig och nyttig information. För att hålla dig uppdaterad om väder, vind och vad som är på gång i Seglingssverige finns det ett antal matnyttiga länkar i länkbiblioteket på hemsidan Vi kommer att ha mycket roligt Många hälsningar Rörviks segelsällskap

OBS! seglarskola för Feva kan ha andra tider, se hemsidan och detta gäller även prova-på-kursen.

OBS! seglarskola för Feva kan ha andra tider, se hemsidan och detta gäller även prova-på-kursen. SEGLARSKOLEHANDBOK VÄLKOMMEN TILL RÖSS SEGLARSKOLA/PROVA-PÅ! Målet med RÖSS seglarskola är att alla ska tycka att segling är roligt och känna sig trygga och vilja fortsätta segla! På seglarskolan lära

Läs mer

Trä ningshändbok KSSS Optimistsegling / Zoom 8 Ränä ngen, Djursholm 2012

Trä ningshändbok KSSS Optimistsegling / Zoom 8 Ränä ngen, Djursholm 2012 Trä ningshändbok KSSS Optimistsegling / Zoom 8 Ränä ngen, Djursholm 2012 Version 2012-03-21 Vi i KSSS tränar och tävlar i segling i olika båtklasser och på den nivå vi själva väljer, från nybörjare till

Läs mer

Lommabuktens Seglarskola 2016

Lommabuktens Seglarskola 2016 ! Lommabuktens Seglarskola 2016 Målet med LBS seglarskola är att alla ska tycka att segling är roligt och känna sig trygga och vilja fortsätta segla! På seglarskolan lära du dig grunderna i segling och

Läs mer

Seglarskolehandbok för RÖSS:are

Seglarskolehandbok för RÖSS:are Seglarsklehandbk för RÖSS:are Målet med RÖSS seglarskla är att alla ska tycka att segling är rligt ch känna sig trygga ch vilja frtsätta segla! På seglarsklan lära du dig grunderna i segling ch det har

Läs mer

Här kommer lite grejer som man skall tänka på vid köp av egen båt MÄTBREV;

Här kommer lite grejer som man skall tänka på vid köp av egen båt MÄTBREV; KÖPA EGEN OPTIMIST När man seglat i Grön-grupp ett tag och tycker det är kul med kappsegling så är det dags att investera i en egen optimistjolle. Det finns i olika prisklasser, allt från 5 000 kr till

Läs mer

Välkommen till LJS! Medlemsbrev Mars 2010 1 ( 5)

Välkommen till LJS! Medlemsbrev Mars 2010 1 ( 5) Medlemsbrev Mars 2010 Välkommen till LJS! Vintern har haft sitt fasta grepp om Roxen i flera månader, men nu har isen äntligen rämnat och seglingssäsongen 2010 närmar sig. Vi hälsar alla seglare välkomna

Läs mer

Både VM och SM till Mollösund i sommar!

Både VM och SM till Mollösund i sommar! Både VM och SM till Mollösund i sommar! Det er med stor glädje Mollösunds Båtförening nu kan sätta Mollösund på Sveriges kappseglingskarta. I konkurrens med andra segelklubbar har MBF fått äran att arrangera

Läs mer

träningsguide T R Ä N INGS V ER K SA MHET EN K UNGL SV ENSK A SEGELSÄ LLSK A PET 201 4

träningsguide T R Ä N INGS V ER K SA MHET EN K UNGL SV ENSK A SEGELSÄ LLSK A PET 201 4 T R Ä N INGS V ER K SA MHET EN K UNGL SV ENSK A SEGELSÄ LLSK A PET 201 4 oskar kihlborg för samtliga bilder träningsguide Välkommen till KSSS träningsverksamhet! KSSS Träningsverksamhet satsar på segling

Läs mer

LESS Seglarskolainformation

LESS Seglarskolainformation LESS Seglarskolainformation Följande information om seglarskolan som är bra att känna till för dig som kommer att delta på seglarskolan. Trygghet! Grundregeln för nybörjare är att man skall känna trygghet!

Läs mer

Förra säsongen köpte klubben en 2-Krona som vi hoppas kommer användas flitigt på sommarens kurser. Nu har vi en riktigt fin flotta med jollar!

Förra säsongen köpte klubben en 2-Krona som vi hoppas kommer användas flitigt på sommarens kurser. Nu har vi en riktigt fin flotta med jollar! Hej alla medlemmar och blivande, Vi i styrelsen vill önska alla välkomna till en ny segelsäsong i Hovenäset med extra mycket aktiviteter i sommar. Vi har en ny seglarskoleansvarig, Samuel Bohlin, som tillsammans

Läs mer

En dag i seglarskolan av Thomas Belius

En dag i seglarskolan av Thomas Belius Artikel i GMSS-tidningen 2012 En dag i seglarskolan av Thomas Belius En av GMSS huvudsakliga aktiviteter är den Seglarskola som klubben driver framgångsrikt sedan ett 20-tal år i Grisslehamn. Den utgör

Läs mer

ASMK s Seglarskolehandbok

ASMK s Seglarskolehandbok ASMK s Seglarskolehandbok Målet med ASMK s seglarskola är att alla ska tycka segling är roligt och att alla känner sig trygga på sjön. Vi jobbar för att alla vill fortsätta att segla efter seglarskolan!

Läs mer

Mistluren. Fest i Väggöviken tillsammans med Stegeborgs båtklubb och Väggöseglingen Lördagen den 13 juni

Mistluren. Fest i Väggöviken tillsammans med Stegeborgs båtklubb och Väggöseglingen Lördagen den 13 juni Mistluren Nummer 2-2009 För Väggöseglingen gäller: Skepparmöte kl 11.00 Start ca kl 12.00. Startavgift 50 kr. Fest i Väggöviken tillsammans med Stegeborgs båtklubb och Väggöseglingen Lördagen den 13 juni

Läs mer

VÄLKOMMEN SOM NY ORIENTERARE I LIDKÖPINGS VSK

VÄLKOMMEN SOM NY ORIENTERARE I LIDKÖPINGS VSK VÄLKOMMEN SOM NY ORIENTERARE I LIDKÖPINGS VSK TRÄNING Vi har orienteringsträning för olika åldrar och nivåer onsdagar under hösten och våren. Samlingsplats för träningen växlar. Vi springer i olika områden

Läs mer

TBK-ungdoms jolleguide. Viktig information till dig som är förälder, barn och ungdom

TBK-ungdoms jolleguide. Viktig information till dig som är förälder, barn och ungdom TBK-ungdoms jolleguide Viktig information till dig som är förälder, barn och ungdom Som ny i TBK-ungdoms träningsverksamhet TBK-ungdom bedriver seglarskola och träningsverksamhet på Trosa båtklubbs område

Läs mer

LBS Seglarskola 2018

LBS Seglarskola 2018 LBS Seglarskola 2018 Målet med LBS seglarskola är att alla ska tycka att segling är roligt och känna sig trygga och vilja fortsätta segla! På seglarskolan lär du dig grunderna i segling och det har du

Läs mer

LATHUND Att planera en mässa eller utställning

LATHUND Att planera en mässa eller utställning LATHUND Att planera en mässa eller utställning När man medverkar vid utställningar av olika slag är det viktigt att ha en klar strategi kring sitt deltagande. Att bara åka dit på vinst och förlust med

Läs mer

Lathund för IF...SO Tour 2015 Maxitennis

Lathund för IF...SO Tour 2015 Maxitennis Lathund för IF...SO Tour 2015 Maxitennis Tennis Stockholm, Anders Heimklo Äger rätten till detta material. Får ej kopieras eller lämnas till annan utan medgivande från Tennis Stockholm, Anders Heimklo

Läs mer

Ordförande har ordet januari 2011

Ordförande har ordet januari 2011 Ordförande har ordet januari 2011 Styrelsen önskar alla Finnjolleseglare en god fortsättning på nya året! Utsikt över Laxhöla, ja vattnet där vi seglade söndagens Sverige Cup i september Karlstad 2010.

Läs mer

Verksamhetsplan UEK 2014-2016

Verksamhetsplan UEK 2014-2016 Verksamhetsplan UEK 2014-2016 Detta dokument innefattar Växjö Golfklubbs Ungdoms och Elitkommités verksamhetsplan. Den täcker tre år framöver. Det ska användas som ett arbetsdokument med en tydlig inriktning

Läs mer

Kollektivt: Till Barnens Ö tar Ni er lätt med buss. Buss 676 går från Tekniska Högskolan i Stockholm, byte till 636 i Norrtälje.

Kollektivt: Till Barnens Ö tar Ni er lätt med buss. Buss 676 går från Tekniska Högskolan i Stockholm, byte till 636 i Norrtälje. LÄGER-ABC ASSÖ 2012 FÄRDBESKRIVNING TILL ASSÖGÅRDEN/BARNENS Ö Med bil: Se Eniro.se Kollektivt: Till Barnens Ö tar Ni er lätt med buss. Buss 676 går från Tekniska Högskolan i Stockholm, byte till 636 i

Läs mer

ÖSS. Vi ger vind åt seglardrömmar! Vision, värdegrund och arbetssätt

ÖSS. Vi ger vind åt seglardrömmar! Vision, värdegrund och arbetssätt ÖSS Vi ger vind åt seglardrömmar! Vision, värdegrund och arbetssätt Vision & Syfte Vi ger vind åt seglardrömmar! Värdegrund Lärande och utmannade I ÖSS strävar vi efter att ständigt utvecklas som seglare

Läs mer

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig.

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. Pedagogens manus till BILDSPEL 3 KROPPEN OCH RÖRELSE 1. Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. 2. Manus: Från 12 års

Läs mer

Daniel Johansson ordförande

Daniel Johansson ordförande VÅRGLIMTEN 2016 Tiden går fort. Det är ett slitet uttryck. Men det känns väldigt sant i många sammanhang och även när det gäller båtlivet. Det var ju inte länge sedan båten togs upp på land och nu börjar

Läs mer

Inbjudan till SM För Rival 22, Mälar 30 och Smaragd Broken 2016.

Inbjudan till SM För Rival 22, Mälar 30 och Smaragd Broken 2016. Inbjudan till SM För Rival 22, Mälar 30 och Smaragd Broken 2016. Tävling: Svenskt Mästerskap för Rival 22 Smaragd och Mälar 30. Datum: 2016-07-06 2016-07-09 Arrangör: Nyköpings Segelsällskap 1. Regler

Läs mer

FC Rosengårds fotbollspolicy. Information till föräldrar

FC Rosengårds fotbollspolicy. Information till föräldrar FC Rosengårds fotbollspolicy Information till föräldrar Den bästa fotbollsutbildningen Vi på FC Rosengård är glada att välkomna dig och ditt barn till klubben. Vår målsättning är att ge ditt barn den bästa

Läs mer

Varmt välkomna till SK Ägirs baby- och minisim på Sollidenbadet!

Varmt välkomna till SK Ägirs baby- och minisim på Sollidenbadet! Varmt välkomna till SK Ägirs baby- och minisim på Sollidenbadet! Adress: Sollidenvägen 64A (Skulle entrén och/eller korridoren vara låsta är koden för att komma in 1719). När ni kommer in genom huvudentrén

Läs mer

Sidan 1 Nyhetsbrev Juni 2015

Sidan 1 Nyhetsbrev Juni 2015 Sidan 1 SM Inbjudan 2015 Sidan 2 Kommittéer 2015: Kanotseglingskommittén: Kalle Jonasson Ordförande kalle@kjsailing.com tel:0708-27 77 49 Ola Bartehelson tel: 0705-37 06 88 ola.barthelson@polystar.com

Läs mer

Anandra utan gennakertrassel på Ornö Runt i maj 2012

Anandra utan gennakertrassel på Ornö Runt i maj 2012 Vi har tyvärr inte av olika orsaker hunnit segla så mycket i sommar med vår nyinköpta Omega 42 Anandra som vi hade tänkt oss. Vad gäller kappsegling så blev det bara Ornö Runt i maj och sen sista onsdagsseglingen

Läs mer

SEGLAR MOT OS. Josefin Olsson är redo för sitt livs utmaning. Volvo Magasin åkte till Marstrand för en träff med Sveriges minst kända OS-hopp.

SEGLAR MOT OS. Josefin Olsson är redo för sitt livs utmaning. Volvo Magasin åkte till Marstrand för en träff med Sveriges minst kända OS-hopp. SEGLAR MOT OS Josefin Olsson är redo för sitt livs utmaning. Volvo Magasin åkte till Marstrand för en träff med Sveriges minst kända OS-hopp. Text: Magnus Carlsson Foto: Anders Deros 18 Vinjett 19 Josefin

Läs mer

Info/media/Skapa nyhet

Info/media/Skapa nyhet Info/media/Skapa nyhet Den som jobbar med media är kuggen i det hjul som gör det möjligt för media att få veta ATT evenemanget ska äga rum samt att de kan rapportera från evenemanget när det äger rum.

Läs mer

JUNIOR & ELIT VIKSJÖ GK

JUNIOR & ELIT VIKSJÖ GK VIKSJÖ GK NR 7, 2012 JUNIOR & ELIT VIKSJÖ GK Juniorverksamheten på Viksjö GK Målsättning: Att kunna vara en idrottare i golf! Stödja barn och ungdomars utveckling från Golfkul till Knatte mot Elit! Ledare

Läs mer

VRCSK Månadsbrev. Utgivare: Västerorts RC Sportklubb, Kyrkhamnsvägen 1, 165 72 Hässelby, Grundad 1979-10-10

VRCSK Månadsbrev. Utgivare: Västerorts RC Sportklubb, Kyrkhamnsvägen 1, 165 72 Hässelby, Grundad 1979-10-10 Bygge mitt i semestern, idag Inför Sommarcupen behöver vi fixa till en del grejer. Vi kör därför ett byggrace idag onsdag den 25 juli från kl 17, kom gärna dit och hjälp till. Vi hoppas bland annat på

Läs mer

LÄGER- ABC ASSÖ 2011

LÄGER- ABC ASSÖ 2011 LÄGER- ABC ASSÖ 2011 FÄRDBESKRIVNING TILL ASSÖGÅRDEN/BARNENS Ö Med bil: Se Eniro.se eller färdbeskrivningen på www.assoseglarskola.se Kollektivt: Till Barnens Ö tar Ni er lätt med buss. Buss 676 går från

Läs mer

Välkommen som förälder till barn i Lerums Tennisklubb

Välkommen som förälder till barn i Lerums Tennisklubb Välkommen som förälder till barn i Lerums Tennisklubb Vi tycker det är roligt att ditt barn valt att spela tennis i Lerums Tennisklubb. Något som förhoppningsvis kommer att pågå under många år framöver.

Läs mer

Fysiska aktiviteter FYSISKA AKTIVITETER. Zumba och Linedance

Fysiska aktiviteter FYSISKA AKTIVITETER. Zumba och Linedance Fysiska aktiviteter Zumba och Linedance Vad innebar Vi träffas ett par gånger i veckan och dansar tillsammans med en instruktör. Hittills har vi testat att hålla kurser i både Zumba och Linedance. Vi dansar

Läs mer

Ta steget! Konfirmation 2014/15

Ta steget! Konfirmation 2014/15 Ta steget! Konfirmation 2014/15 Varför konfirmation? Konfirmandtiden är ett fantastiskt tillfälle för dig att tillsammans med jämnåriga och vuxna människor fundera över livets viktigaste frågor om mål

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

LATHUND FÖR LEDARE I TENHULTS IF. Allmänt. Kontaktpersoner. Medlemsavgifter/Träningsavgifter. Hemsida

LATHUND FÖR LEDARE I TENHULTS IF. Allmänt. Kontaktpersoner. Medlemsavgifter/Träningsavgifter. Hemsida LATHUND FÖR LEDARE I TENHULTS IF Allmänt Kontaktpersoner Ungdomsansvarig är Andreas Ahlgren. Andreas nås på: 036-71 58 78 073-776 43 25 andreasahlgren@telia.com Medlemsavgifter/Träningsavgifter Fotbollsskolan

Läs mer

Vi vill veta vad tycker du om skolan

Vi vill veta vad tycker du om skolan Vi vill veta vad tycker du om skolan 1 1 Hur gammal är du? år 2 Är 1 2 du Flicka Pojke 3 Går du i skolår 1 4 2 5 3 6 4 Har du och dina föräldrar valt en annan skola än den som ligger närmast ditt hem?

Läs mer

Guide - Att var optimistförälder

Guide - Att var optimistförälder Guide - Att var optimistförälder Gjord av Optimistjolleförbundet i samarbete med SSF:s Seglarskola, Theres Wolgast Mars 2015 All tid jag har fått spendera tillsammans med mitt barn tack vare seglingen

Läs mer

Segling är en fantastiskt rolig sport som passar hela familjen, man kan segla hela livet!

Segling är en fantastiskt rolig sport som passar hela familjen, man kan segla hela livet! Hur går det till att börja segla i Hjuviks Båtklubb? Information Segling är en fantastiskt rolig sport som passar hela familjen, man kan segla hela livet! Det finns en mängd jollar och båtar att välja

Läs mer

Varvsektionen. Sen ses vi igen till våren både på Herstaberg och vid den nya bryggan. Härligt! För varvsektionen Daniel Johansson, ordf

Varvsektionen. Sen ses vi igen till våren både på Herstaberg och vid den nya bryggan. Härligt! För varvsektionen Daniel Johansson, ordf GLIMTEN hösten 2012 Återigen höst och årets båtsäsong är över. De flesta har nu sina båtar torrsatta. Inte blev årets säsong vädermässigt vad vi hoppades på. Men trots allt så finns det en del glädjeämnen.

Läs mer

Inbjudan till Jäverön Runt 2010

Inbjudan till Jäverön Runt 2010 Inbjudan till Jäverön Runt 2010 Karlstads Segelsällskap inbjuder till Jäverön runt, en regatta som får allt som kan bära segel ut på vattnet och efteråt har vi roligt tillsamman på gemensam fest i klubbhuset.

Läs mer

UPPDRAG SEGLING. Ett underlag för studiecirkel i klubben Version 2/2010.09.22

UPPDRAG SEGLING. Ett underlag för studiecirkel i klubben Version 2/2010.09.22 UPPDRAG SEGLING Ett underlag för studiecirkel i klubben Version 2/2010.09.22 Inledning Uppdrag Segling är en introduktionskurs för de nya ledarna i klubben, Ja, kursen kan med fördel också genomföras tillsammans

Läs mer

RODRET. 3 År 2002 2002-06-05. Medlemsblad för Köpings Motorbåtssällskap. Box 18 731 23 Köping Postgiro 173701-4

RODRET. 3 År 2002 2002-06-05. Medlemsblad för Köpings Motorbåtssällskap. Box 18 731 23 Köping Postgiro 173701-4 RODRET 3 År 2002 2002-06-05 Medlemsblad för Köpings Motorbåtssällskap Box 18 731 23 Köping Postgiro 173701-4 Detta är något som kan hända om man inte håller uppsikt på sin båt! Vi hittade båten hängande

Läs mer

Intervju med Elisabeth Gisselman

Intervju med Elisabeth Gisselman Sida 1 av 5 Intervju med Elisabeth Gisselman 1. Tre av fyra personer hemlighåller psykisk ohälsa för sin omgivning på grund av rädsla för diskriminering och avståndstagande varför är vi så rädda för psykisk

Läs mer

SPELA TENNIS! EN INFORMATIONSBROSCHYR MED BRA SAKER ATT VETA OM ÖVIKS TENNISKLUBB TRÄNING TÄVLING

SPELA TENNIS! EN INFORMATIONSBROSCHYR MED BRA SAKER ATT VETA OM ÖVIKS TENNISKLUBB TRÄNING TÄVLING KONTAKT Mattsborgen Eriksgatan 2, 892 51 Domsjö 0660-823 85 oviktk.se@telia.com HUVUDTRÄNARE Hans Jansson 070-686 19 16 hans.jansson.oviktk@telia.com Bertil Sundman 070-562 82 79 bertil.sundman.oviktk@telia.com

Läs mer

SKANDIA SCRAMBLE TJEJER SKANDIA SCRAMBLE KILLAR TÄVLINGSLEDARMANUAL 2007

SKANDIA SCRAMBLE TJEJER SKANDIA SCRAMBLE KILLAR TÄVLINGSLEDARMANUAL 2007 2007-03-16 Skandia Scramble 1 (6) SKANDIA SCRAMBLE TJEJER och SKANDIA SCRAMBLE KILLAR TÄVLINGSLEDARMANUAL 2007 INNEHÅLLSFÖRTECKNING sid 1. Övergripande tävlingsbestämmelser 2 2. Klubbkval 2 3. Regionkval

Läs mer

Lathund för IF SO Tour 2015 Minitennis

Lathund för IF SO Tour 2015 Minitennis Lathund för IF SO Tour 2015 Minitennis Tennis Stockholm, Anders Heimklo Äger rätten till detta material. Får ej kopieras eller lämnas till annan utan medgivande från Tennis Stockholm, Anders Heimklo INNEHÅLL

Läs mer

Dags att börja tävla?

Dags att börja tävla? Dags att börja tävla? Det är både roligt och nyttigt att tävla i tennis, man lär känna jämnåriga från andra klubbar och får chansen att spela mot andra än de man vanligtvis tränar med. Hur gör man om man

Läs mer

Assö Seglarläger 2016

Assö Seglarläger 2016 Assö Seglarläger 2016 Läger- ABC inför: Knatteläger (A11) Sjösportläger (A21) Fortsättningsläger (AF1) i samarbete med Astma- och Allergiföreningen för lägerverksamhet INNEHÅLL INFORMATION OM ASSÖ... 3

Läs mer

1(5) (2007-12-31 2008-12-31) Hemsida http://www.brattvallsjaktskytteklubb.ac.se

1(5) (2007-12-31 2008-12-31) Hemsida http://www.brattvallsjaktskytteklubb.ac.se 1(5) (2007-12-31 2008-12-31) Hemsida http://www.brattvallsjaktskytteklubb.ac.se 2(5) DAGORDNING 1. Mötets öppnande 2. Val av mötesfunktionärer ordförande, sekreterare, justerare 3. Fastställande av dagordning

Läs mer

GUIF Tomtebo/Innertavle F07

GUIF Tomtebo/Innertavle F07 GUIF Tomtebo/Innertavle F07 Föräldramöte 11/5 2016 Säsong 2016 Organisation Spelare Ca 20 tjejer från 2A-2D och Innertavle Tränare Linda Pommer (mamma till Alva i 2C) Anna Theorin (mamma till Maja i 2A)

Läs mer

Information från. Fräntorps Folkets Hus Förening och Fräntorps Egnahems Förening. Några av vårens alla kulturaktiviteter!

Information från. Fräntorps Folkets Hus Förening och Fräntorps Egnahems Förening. Några av vårens alla kulturaktiviteter! Information från Fräntorps Folkets Hus Förening och Fräntorps Egnahems Förening Några av vårens alla kulturaktiviteter! Vill du veta mer eller undrar över något besök då våra hemsidor! Fräntorps Folkets

Läs mer

1.1 Tävlingen genomförs i överensstämmelse med reglerna så som de är definierade i Kappseglingsreglerna (KSR) och med Appendix S och Appendix P.

1.1 Tävlingen genomförs i överensstämmelse med reglerna så som de är definierade i Kappseglingsreglerna (KSR) och med Appendix S och Appendix P. Inbjudan Tävling: Marstrandsregattan. Svenskt Mästerskap för klassen CB 66. Datum: 22 25 juli 2015. Arrangör: Göteborgs Kungl. Segelsällskap (GKSS) 1. Regler 1.1 Tävlingen genomförs i överensstämmelse

Läs mer

Utvecklingssamtal Spelare

Utvecklingssamtal Spelare Utvecklingssamtal Spelare Hemuppgift Fanna BK P/F Spelarutveckling. Detta är en hemuppgift som vi tränare vill att ni går hem och svarar på. Den tar max 10-15 minuter att göra. Lämna tillbaka uppgiften

Läs mer

Information. tjänst som portvärdar beslutat avsluta sina uppdrag.

Information. tjänst som portvärdar beslutat avsluta sina uppdrag. Nummer 2 sid 1 Innehåll: Information Budget 1 Hemsidan 1 Tack 1 Inte bara tomtar på loftet 1 Samlingslokalen 2 Ljusförnuft i juletid 2 Fastighetsfrågor Innemiljön 2 Utemiljön 2 Toalettfräschör ger (o)väntade

Läs mer

Skoterspecial Körglädje, trygghet och naturupplevelser

Skoterspecial Körglädje, trygghet och naturupplevelser SÄKER PÅ SKOTER Skoterspecial Körglädje, trygghet och naturupplevelser Med skotern på släp kan du reglerna? Håll huvudet kallt trygg körning på isen Viktor Stenman livet efter jättekraschen tahandomdigitrafiken.se

Läs mer

Vimmerby Tennisklubb 2015-2016

Vimmerby Tennisklubb 2015-2016 Vimmerby Tennisklubb 2015-2016 Kansli Vimmerby TK, Lundgatan 50, 598 40 VIMMERBY Telefon 0492-312 90 E-post info@vimmerbytennisklubb.se Internet www.vimmerbytennisklubb.se Vimmerby TK Källängsbanorna Stänger

Läs mer

Tävlings- och aktivitetsinformation HT 2016

Tävlings- och aktivitetsinformation HT 2016 Tävlings- och aktivitetsinformation HT 2016 Observera att ändringar kan komma att göras gällande medföljande tränare på respektive tävling. 28/8 Kick Off! Alla simmare från tävlingsgrupperna (TT,FT,BT,ST)

Läs mer

RIKTLINJER FÖR POJKAR OCH FLICKOR 7 ÅR

RIKTLINJER FÖR POJKAR OCH FLICKOR 7 ÅR 2015 3-manna RIKTLINJER FÖR POJKAR OCH FLICKOR 7 ÅR Målsättning föreningen Älvsborg FF erbjuder barn, ungdomar och vuxna i närområdet en mötesplats där alla är välkomna att ha trevligt med fotboll som

Läs mer

Hej alla föräldrar, Måndag 4 januari

Hej alla föräldrar, Måndag 4 januari Hej alla föräldrar, Här kommer lite information samt bra saker att känna till inför cupen i Storvreta 4-6/1. Är det något mera ni funderar över är det bara att höra av er till någon av oss tränare. Följande

Läs mer

MITT I RYMDEN. Lärarhandledning

MITT I RYMDEN. Lärarhandledning MITT I RYMDEN Lärarhandledning 1 Gör en resa ut i rymden och upptäck hur det är att bo, leva och jobba på en rymdstation. Hur gör astronauterna när de går på toaletten och varför är de fastspända när de

Läs mer

Ordföranden har ordet februari 2012

Ordföranden har ordet februari 2012 Ordföranden har ordet februari 2012 SWE 6, Björn Allansson under EM:et Helsingfors 2011 Foto: Torsten Jarnstam Björn Allansson tvåa i Europacupen i Cannes Årets regatta Semaine Internationale de Cannes

Läs mer

ÖSS jolles Seglarsaga

ÖSS jolles Seglarsaga ÖSS jolles Seglarsaga Det här är ÖSS lilla seglarsaga för dig som skall börja segla! Läs den gärna tillsammans med dina föräldrar under tiden du går i seglarskola. Längst bak finns en lista där du kan

Läs mer

STENUNGSUND OPEN XXVIII AFRICAN DONATION COMPETITION

STENUNGSUND OPEN XXVIII AFRICAN DONATION COMPETITION STENUNGSUND OPEN XXVIII AFRICAN DONATION COMPETITION Lördagen den 14 maj Stenungsunds Open XXVIII är en tävling för färgbälten från Yngre-Minior till Senior. Alla STF-ITF anslutna klubbar i Sverige är

Läs mer

Matchrace. Total tid: 14 18 min

Matchrace. Total tid: 14 18 min Kappsegling Matchrace Fleetrace Respit (handikapp) Banor Startprocedurer Signaler Funktionär, vilka roller, vem bestämmer vad Styrande dokument Resultat Matchrace Båtarna seglar 2 och 2 Mycket avgörs före

Läs mer

Sammanställning över enkätsvar från föräldrar till förskolebarn i Nynäshamns kommun, 2016.

Sammanställning över enkätsvar från föräldrar till förskolebarn i Nynäshamns kommun, 2016. 2016-05-22 Sammanställning över enkätsvar från föräldrar till förskolebarn i Nynäshamns kommun, 2016. Enkäten avser Språksatsningens bokpåsar. 101 föräldrar har svarat på enkäten. 1. Har du och ditt barn

Läs mer

konfirmand 2010/2011 Nu är det din tur

konfirmand 2010/2011 Nu är det din tur konfirmand 2010/2011 Nu är det din tur 1 Nya kompisar, läger och gå på vatten Vi lever i en tid där vi möter många olika tankar värderingar och trosuppfattningar. Det kan vara positivt men också förvirrande.

Läs mer

Juniorbladet 1/2016 2016-04-04. Loftahammars Golfklubb www.loftahammarsgk.se. Hej golfvänner,

Juniorbladet 1/2016 2016-04-04. Loftahammars Golfklubb www.loftahammarsgk.se. Hej golfvänner, Juniorbladet 1/2016 Hej golfvänner, Nu gäller det att Du börjar planera golfsäsongen 2016 för att få ut så mycket så möjligt av denna fantastiska sport! I det här Juniorbladet har vi listat alla aktiviteter

Läs mer

Handledning Octo Anmälan

Handledning Octo Anmälan Handledning Octo Anmälan Senast uppdaterad: 2010-12-17 Introduktion Octo Anmälan har implementerats i Octo Statistik för att underlätta anmälningsförfarandet till en tävling, både för arrangörer och anmälande

Läs mer

BELE BARKARBY BTF BORDTENNISFÖRENINGEN TÄVLINGAR - VÅREN 2008. VÄLKOMMEN TILL VÅRSÄSONGEN 2008 I BELE BARKARBY BORDTENNISFÖRENING Järfällas stolthet

BELE BARKARBY BTF BORDTENNISFÖRENINGEN TÄVLINGAR - VÅREN 2008. VÄLKOMMEN TILL VÅRSÄSONGEN 2008 I BELE BARKARBY BORDTENNISFÖRENING Järfällas stolthet TÄVLINGAR - VÅREN 2008 VÄLKOMMEN TILL VÅRSÄSONGEN 2008 I BELE BARKARBY BORDTENNISFÖRENING Järfällas stolthet INLEDNING Som ny spelare i Bele Barkarby BTF kanske du aldrig har varit med i någon tävlig tidigare.

Läs mer

1.1. Tävling... 2. 1.1.1. Avbrytande av tävlingsomgång... 2. 1.1.2. Antal tävlande Svenskt Mästerskap/Svenskt Riksmästerskap UT...

1.1. Tävling... 2. 1.1.1. Avbrytande av tävlingsomgång... 2. 1.1.2. Antal tävlande Svenskt Mästerskap/Svenskt Riksmästerskap UT... Sida 1 av 6 Version 6 - September 2010 Följande handling beskriver alla avsteg/tillägg som vi inom Sveriges Modellflyg Förbund VO Elit inom klassen F3A (konstflyg) beslutat oss för att göra. Denna handling

Läs mer

Material riktlinjer Örby IS Fotboll

Material riktlinjer Örby IS Fotboll Material riktlinjer Örby IS Fotboll Örby IS Fotbollssektionen har avtal med två samarbetspartner, Stadium och Adidas. Allt enligt vår nya utvalda ÖIS klädes profil. Beställningen görs lagvis via Stadium

Läs mer

Ansökan om projektbidrag - båtkollo

Ansökan om projektbidrag - båtkollo KUL TUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN T JÄNSTEUTLATANDE DATUM DIARIENR 2014-03-13 KFN-2014/94.38? SIDA 1 (2) HUDDINGE KOMMUN HANDLÄGGARE Wessleln, Mats 08-53531737 Mats.Wesslen@huddinge.se Kultur- och fritidsnämnden

Läs mer

Världskrigen. Talmanus

Världskrigen. Talmanus Världskrigen I början av 1900-talet var det två stora krig, första och andra världskriget. Många barn hade det mycket svårt under krigen. Men de som krigade tyckte inte att de hade något ansvar för barnen

Läs mer

NU KÖR VI! TILLSAMMANS.

NU KÖR VI! TILLSAMMANS. NU KÖR VI! TILLSAMMANS. TILL ALLA FOTBOLLSFARSOR, KARATEMAMMOR OCH CURLING- FÖRÄLDRAR. Visst är det viktigt att stötta sitt barns fritidsintresse. Men behöver man verkligen skjutsa barnen med bilen hit

Läs mer

DRAGBLADET. Fjällvandring med drag i. Kick-Off 28/9 2002. MEDLEMSBLADET FÖR JÄMTLANDSFJÄLLENS SLÄDHUNDKLUBB Nr 2 2002

DRAGBLADET. Fjällvandring med drag i. Kick-Off 28/9 2002. MEDLEMSBLADET FÖR JÄMTLANDSFJÄLLENS SLÄDHUNDKLUBB Nr 2 2002 DRAGBLADET MEDLEMSBLADET FÖR JÄMTLANDSFJÄLLENS SLÄDHUNDKLUBB Nr 2 2002 Kick-Off 28/9 2002 Fjällvandring med drag i DRAGBLADET DRAGBLADET är ett medlemsblad för Jämtlandsfjällens slädhundklubb. Medlemsbladet

Läs mer

Tävlingsinformation för KSS simmare

Tävlingsinformation för KSS simmare Tävlingsinformation för KSS simmare Allmänt Tävlingar är liksom träningen en viktig ingrediens om man vill utvecklas till en god tävlingssimmare. Man kan se tävlingen som en typ av träning där simmaren

Läs mer

Betalning av utomhusträning, juniorläger och Skandia Cup

Betalning av utomhusträning, juniorläger och Skandia Cup Juniorblogg 2015 Vinterträning juniorer 2015-12-15 Nu är det hög tid att börja tänka på nästa golfsäsong. För att komma väl förberedda till den är det dags att börja träningen inomhus med oss. I år vill

Läs mer

80 and still going strong

80 and still going strong Seglingsloftet i Newport, USA under utmaningsserien till America s Cup 1977. Sista seglingen i Kiel under OS 1972 där Pelle tog silverpengen. 80 and still going strong Olympier, världsmästare, designer

Läs mer

6 Foto: Anette Andersson

6 Foto: Anette Andersson 6 Foto: Anette Andersson Föräldrapress Nästan inga föräldrar anser att de själva sätter press på sina barn, men nästan hälften tycker att andra gör det. Din inställning och attityd avgör om ditt barn ska

Läs mer

RÖD tennis tävling&lek

RÖD tennis tävling&lek Familjetennis Barn 5 år och yngre: HT (14 veckor) 1 tillfälle/vecka 695kr VT(14 veckor) 1 tillfälle/vecka 695kr Man spelar 1 tillfälle i veckan. Tisdagar 17:15-18:00. Föräldrar ska komma ombytta med tennisskor

Läs mer

Kårläger. 13-17 maj 2015

Kårläger. 13-17 maj 2015 Kårläger 13-17 maj 2015 Årets kårläger arrangerar vi tillsammans med A-dalens scoutkår. Vi kommer att hålla till vid Djursjön i Lindome, se vägbeskrivning på sista sidan. Vi bor som vanligt i tält som

Läs mer

Information och utbildningsmaterial

Information och utbildningsmaterial Information och utbildningsmaterial Älvstädar-SM Ett miljösamarbete mellan Städa Sverige och Fortum Syftet med Älvstädar-SM är att involvera föreningar i miljöaktiviteter kring älvar där Fortum verkar.

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET ÅR 2015

VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET ÅR 2015 VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET ÅR 2015 INLEDNING ÖKF ökar stadigt i medlemsantal. Med sin centrala placering av medlemshus och kanotupplag i Skebäck samt seglingsverksamhet och bryggor i Storängsviken i den

Läs mer

SKEPPISUTBILDNING 2013

SKEPPISUTBILDNING 2013 SKEPPISUTBILDNING 2013 Hej medlem! Du får det här brevet eftersom du har varit deltagare på våra läger, och nu har blivit tillräckligt gammal för att söka till årets skeppisutbildning. Skeppisutbildning

Läs mer

MOTORBLOCKET OKTOBER

MOTORBLOCKET OKTOBER MOTORBLOCKET OKTOBER 2002 RESTAD GÅRD 7 SEPTEMBER 2002 Efter inbjudan från Riksbyggen och Västfastigheter har Vänersborgs Motorklubb åter deltagit vid Restad Gård arrangemanget. Flera av klubbens rallyförare

Läs mer

Sotefjordens Segelsällskap(SFS), Lilla Gåsholmen, Hunnebostrand

Sotefjordens Segelsällskap(SFS), Lilla Gåsholmen, Hunnebostrand Inbjudan Tävling: Rankingsegling 2.4mR Datum: 2015-05-02 2015-05-03 Arrangör: Sotefjordens Segelsällskap(SFS), Lilla Gåsholmen, Hunnebostrand 1. Regler 1.1 Tävlingen genomförs i överensstämmelse med reglerna

Läs mer

Minnesanteckningar från RG Tävlingsforum 26-27 januari 2008

Minnesanteckningar från RG Tävlingsforum 26-27 januari 2008 Minnesanteckningar från RG Tävlingsforum 26-27 januari 2008 Diskussion: Föreningar som ej har RG hur får vi de intresserade av att bli RGföreningar? Lägga ut på RG:s hemsida att vi har våra RG-längor som

Läs mer

Gruppspelsregler. Enskede Lawn Tennisklubb

Gruppspelsregler. Enskede Lawn Tennisklubb 1 Gruppspelsregler Enskede Lawn Tennisklubb Februari 2009 ENSKEDE LAWN TENNIS KLUBB SOCKENVÄGEN 290 120 40 ÅRSTA TEL: 08-81 90 70 E-MAIL: eltk.tennis@tele2.se www.eltk.se bankgiro: 5242-7945 org.nr 802011-8827

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL OSBY SIMSÄLLSKAP!

VÄLKOMMEN TILL OSBY SIMSÄLLSKAP! VÄLKOMMEN TILL OSBY SIMSÄLLSKAP! ELIT TÄVLINGSGRUPPER CRAWL/MEDLEY SIMSKOLA Lycka är att simma Dagens Idrott ställer stora krav på föreningarna. Många föreningar lockas att stressa talanger i träning och

Läs mer

Hälsorådgivarens 36 tips för bättre hälsa

Hälsorådgivarens 36 tips för bättre hälsa Hälsorådgivarens 36 tips för bättre hälsa Hälsorådgivaren - Bättre hälsa genom nya val Disclaimer De råd och tips som finns i denna publikation är till för att användas under eget ansvar. Om du idag har

Läs mer

Välkommen till konfirmation!

Välkommen till konfirmation! Sommar 2013 Välkommen till konfirmation! Varje år bjuder Svenska kyrkan in ungdomar som fyller 14 år till konfirmation, därför får er familj denna inbjudan. Denna gång handlar det om sommarkonfirmation.

Läs mer

En tävling som alla vinner på

En tävling som alla vinner på 2011/2012 En tävling som alla vinner på Att kunna simma är både roligt och livsviktigt. Därför har Svenska Simförbundet och E.ON startat Skolsimmet som är en tävling för alla skolor med elever i årskurs

Läs mer

Sommarträningsprogram Juniortruppen

Sommarträningsprogram Juniortruppen Sommarträningsprogram Juniortruppen Vi kommer ta ett par veckors uppehåll från fotbollsträningen i sommar men det är fortfarande viktigt att hålla igång kroppen, jag har därför satt ihop ett träningsprogram

Läs mer

StjärnfalletOktober 14

StjärnfalletOktober 14 StjärnfalletOktober 14 Medlemsblad för Blå Stjärnan i Älvsborg Djurskötardag Kaninhoppningstävling Informationsdag om husdjur Agilityträningen startar Matresa Westernträning Medlemsträffar i hästsektionen

Läs mer

UF-året elev. januari. februari. mars. april. maj. augusti. september. oktober. november. december. marknaden... Registrering. Kolla.

UF-året elev. januari. februari. mars. april. maj. augusti. september. oktober. november. december. marknaden... Registrering. Kolla. Idéer... Kolla marknaden... augusti. september. oktober. november. december Registrering Affärsplan UF-året elev januari. februari. mars. april. maj Regional Mässa SM i UF-företagande Årsredovisning Välkommen

Läs mer

STAND UP PADDLING & YOGA PÅ RÅGSKÄR I STOCKHOLMS YTTERSKÄRGÅRD MED RUNMARÖ SUP & YOGI PAL 20-21/8 & 27-28/8-2016

STAND UP PADDLING & YOGA PÅ RÅGSKÄR I STOCKHOLMS YTTERSKÄRGÅRD MED RUNMARÖ SUP & YOGI PAL 20-21/8 & 27-28/8-2016 STAND UP PADDLING & YOGA PÅ RÅGSKÄR I STOCKHOLMS YTTERSKÄRGÅRD MED RUNMARÖ SUP & YOGI PAL 20-21/8 & 27-28/8-2016 Långt ut i Stockholms unika ytterskärgård, i Bullerö naturreservat, ligger ett litet torp

Läs mer