1 Sammanfattning av framtida boendebehov Det finns behov av fler boenden och bostäder för olika grupper som socialnämnden har ett ansvar för.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "1 Sammanfattning av framtida boendebehov Det finns behov av fler boenden och bostäder för olika grupper som socialnämnden har ett ansvar för."

Transkript

1 . Boendeplan för socialnämnden år Sammanfattning av framtida boendebehov Det finns behov av fler boenden och bostäder för olika grupper som socialnämnden har ett ansvar för. Inom äldreomsorgen planeras för att bygga ett nytt vård- och omsorgsboende. Då det är färdigställt så kommer det att ersätta boenden med gamla och omoderna lokaler. Det har länge saknats ett korttidsboende för äldre i kommunen. Beslut finns att det ska byggas i anslutning till den nya vård- och omsorgsboendet. Byggstarten är uppskjuten bland annat på grund av överklagande. Det planeras för ytterligare ett vård- och omsorgsboende för att tillgodose behovet av fler platser från år 2021 och framåt. För personer med funktionsnedsättning behövs nya lokaler som bättre uppfyller kraven på ett serviceboende. Ett gruppboende planerar byggas för personer med flerfunktionshinder. Lyckovägens gruppboende, som idag har lokaler som inte uppfyller myndighetskraven, planeras få nya lokaler genom att en före detta förskola byggs om till nytt gruppboende. Ytterligare en lägenhet kommer att byggas på Santararavägens gruppbostad, från fem till totalt sex lägenheter. Behovet av bostäder med korttidskontrakt för personer med psykisk funktionsnedsättning eller missbruksproblematik är stort. Mottagandet av nyanlända innebär att behovet av genomgångslägenheter för denna grupp behöver följas. Behovet för det kommande två åren beräknas vara ett begränsat antal lägenheter. Det kan finnas behov av att se över boendeformerna för ensamkommande barn. 2 Syfte Syftet med boendeplanen är att ha en långsiktig och hållbar planering för behovet av olika typer av bostäder inom nämndens verksamhetsområde. Boendeplanen är ett levande dokument som årligen revideras för att anpassa planeringen till rådande förutsättningar. Lokalförsörjningsprocessen är kommungemensam. Kommunens lokalstrateg utarbetar i samråd med samtliga förvaltningar och nyttjande verksamheter en strategisk lokalförsörjningsplan som omfattar kommunens samtliga verksamheter. Denna bygger på behov som beskrivs i bland annat socialnämndens boendeplan. 3 Beskrivning/definition av respektive boendetyp Äldreomsorg Den grundläggande inriktningen inom äldreomsorgen är att alla ska kunna bo kvar i ordinärt boende så länge som möjligt. Den dag då behovet av omsorg och vård blir allt för omfattande och den enskilde själv eller dennes företrädare ansöker om boende hos kommunen, ska möjlighet ges att flytta till den boendeform som är lämpligast utifrån 1(11)

2 det individuella behovet. Vård- och omsorgsboende Enligt 5 kap. 5 SoL (Socialtjänstlagen) ska kommunen inrätta särskilda boendeformer för service och omvårdnad för äldre människor som behöver särskilt stöd. Den enskildes behov av vård- och omsorgsboende utreds av socialkontorets biståndshandläggare i enlighet med lagbestämmelserna. De boendeformer som erbjuds är vård- och omsorgsboenden med heldygnsomsorg för personer med stora fysiska omvårdnadsbehov samt för personer med demenssjukdom. De vård-och omsorgsboenden som ingår i kommunens kundvalssystem upphandlas enligt LOV (Lagen om valfrihetssystem) från och med Korttidsplatser Korttidsvistelse innebär en tillfällig vistelse på ett boende där det finns tillgång till omsorg och service dygnet runt. Syfte med korttidsvistelse kan vara: Avlastning till anhöriga som vårdar den enskilde När tid behövs för att utreda om den enskilde kan återgå till det egna hemmet efter en sjukhusvistelse eller behöver vård- och omsorgsboende I avvaktan på första lediga plats i vård- och omsorgsboende, om behovet av omsorg är så omfattande att det inte kan tillgodoses med stöd av hemtjänstinsatser under väntetider. Seniorbostad Seniorbostad är ingen biståndsbedömd insats men ändå en viktig resurs för många äldre i kommunen. Personer som fyllt 70 år och är folkbokförda i Danderyds kommun kan ställa sig i kö till seniorbostad. Tilldelningen av seniorbostad kan ske tidigast då den sökande fyllt 75 år. En lämplig bostad möjliggör för äldre att bo kvar i hemmet med stöd av hemtjänst och eventuellt hemsjukvård så länge man önskar. Omsorg om personer med funktionsnedsättning LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) är en så kallad rättighetslag som ger personer med omfattande och varaktiga funktionsnedsättningar möjlighet till stöd och service. Alla personer med en funktionsnedsättning omfattas inte av LSS. För att få del av de insatser som anges i LSS-lagen enligt 9 måste man tillhöra personkretsen som i 1 definieras i tre punkter: Personkrets 1: Personer med utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd Personkrets 2: Personer med betydande och bestående begåvningsmässigt funktionshinder efter hjärnskada i vuxen ålder föranledd av yttre våld eller kroppslig sjukdom Personkrets 3: Personer med andra varaktiga, fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar som uppenbart inte beror på normalt åldrande, om de är stora och 2(11)

3 förorsakar betydande svårigheter i den dagliga livsföringen och därmed ett omfattande behov av stöd eller service Bostad med särskild service för vuxna eller annan särskild anpassad bostad Bostad med särskild service kan bli aktuellt då personer med funktionsnedsättning trots stöd inte klarar ett vanligt boende. Boendet kan utformas på olika sätt, men de vanligaste formerna är gruppbostad, servicebostad och annan särskilt anpassad bostad där enskilda bor i egna lägenheter. Boende till personer med funktionsnedsättning kan beviljas enligt 9 punkt 9 LSS bostad med särskild service för vuxna. Socialnämnden kan också bevilja ansökningar om boende för barn och unga enligt 9 punkt 8 LSS. Gruppbostad Gruppbostad är för enskilda som har ett omfattande tillsyns- och omvårdnadsbehov med behov av personal mer eller mindre kontinuerligt dygnet runt. Servicebostad En servicebostad utgörs av fullvärdiga lägenheter som är geografiskt samlade. Personligt stöd ges i den omfattning som den enskilde behöver av en fast personalgrupp. De som bor i en servicebostad ska ha tillgång till gemensamhetslokal eller träffpunkt. Annan särskilt anpassad bostad enligt LSS En särskilt anpassad bostad är ofta en fullvärdig lägenhet i det normala bostadsbeståndet som är anpassad efter den enskildes behov. Det gäller enbart en viss grundanpassning för fysiska funktionsnedsättningar och behovet av stöd i bostaden ska inte vara alltför omfattande (RÅ 2010 ref. 91). Bostad med särskild service för barn eller ungdom Insatsen ska ses som ett komplement till föräldrahemmet och kan ges antingen i ett familjehem eller i en bostad med särskild service. Omvårdnad ingår i insatsen och behoven är ofta omfattande och medicinskt komplicerade. Socialpsykiatri Bostad med särskild service kan bli aktuellt för den som inte klarar att bo själv och behöver stöd av personal under större delen av dygnet. I ett gruppboende bor man i egen lägenhet och det finns också gemensamma lokaler som ger möjlighet till samvaro. Kommunen kan också erbjuda en boendekedja, dvs. att en boende kan gå vidare till en egen lägenhet med bibehållet stöd från gruppboendet. Bostäder med korttidskontrakt Danderyds kommun har ett fåtal bostäder som i särskilda fall kan hyras ut i form av korttidskontrakt till personer som inte kan bli godkända som hyresgäster på den ordinarie bostadsmarknaden. Korttidskontrakt kan endast beviljas till personer som är särskilt utsatta på den öppna bostadsmarknaden och som behöver stöd från olika myndigheter för att få, klara av och/eller behålla ett eget boende. Enbart bostadslöshet är inte en grund för att beviljas ett korttidskontrakt. Korttidskontrakten kan inte överlåtas till ett förstahandskontrakt för den enskilde. 3(11)

4 Korttidskontrakten är uppdelade i två kategorier: Genomgångs- och träningslägenheter. Träningslägenheter är avsedda för personer som är folkbokförda i Danderyds kommun. Genomgångslägenheterna är avsedda för de nyanlända som kommunen tar emot via Migrationsverket. Träningslägenhet Träningslägenhet är en resurs för vuxna personer som är i behov av särskilt stöd från socialtjänsten för att klara ett eget boende. Boende i träningslägenhet kan endast beviljas personer som inte på egen hand blir godkända som förstahandshyresgäster. Enbart bostadslöshet är inte ett skäl för att bevilja insatsen träningslägenhet. Lägenheten kontrakteras av socialkontoret och hyrs ut i andra hand till den enskilde. Genomgångslägenheter/bosättning för nyanlända Mottagandet av nyanlända regleras i ett kommunfördelningstal som fastställs årligen och omfattar rikets alla kommuner. Kommunerna ska enligt lag (2016:38) om mottagande av vissa nyanlända invandrare för bosättning, kunna erbjuda bostäder till nyanlända personer i den egna kommunen. Målgruppen är begränsad till personer med beviljat uppehållstillstånd, som väntar på vidarebosättning från anläggningsboende. En genomgångsbostad innebär att de nyanlända får en bostad under en begränsad tid, 1 2 år, samtidigt som de får stöd med att etablera sig på den svenska bostadsmarknaden. Kontraktet kan härefter förlängas under ytterligare maximalt 2 år efter behovsbedömning. Ensamkommande barn Hem för vård eller boende (HVB) Placeringsformen HVB har som målgrupp i första hand ungdomar i åldern år som av olika skäl behöver placeras i ett boende med personal dygnet runt. Stödboende Placeringsformen stödboende har som målgrupp ungdomar i åldern år som av olika skäl behöver placeras men bedöms klara ett självständigt boende i kombination med socialt och/eller praktiskt stöd. Vid särskilda skäl ska även åringar kunna bli aktuella för en sådan placering. 4(11)

5 4 Nuläge boenden Äldreomsorg Vård- och omsorgsboenden för äldre Fastighetsägare Antal platser varav demensvård somatisk vård Annebergsgården Danderyds kommun Klingsta Danderyds kommun Stocksundsgården Danderyds kommun Storkalmar Danderyds kommun Tallgården Danderyds kommun Lärkträdet Danderyds kommun Odinslund Stena Fastigheter Svalnäs Blomsterfonden (varav 6 möjliga platser i parboende) Platser utanför kommunen Totalt antal platser Korttidsplatser Platser utanför kommunen Abonnerade platser Övriga enstaka platser 6 Totalt antal platser Funktionsnedsättning Fastighetsägare Antal platser Gruppboende Slåttervägen Danderyds kommun 5 Västerängsvägen Danderyds kommun 4 Lyckovägen Danderyds kommun 5 Eddavägen Danderyds kommun 5 Anneberg Danderyds kommun 6 Santararavägen Danderyds kommun 5 Totalt 30 Serviceboende Torget Stena Fastigheter 11 Nora torg Wåhlins 8 Totalt 19 Platser utanför kommunen Totalt antal boendeplatser 71 5(11)

6 Socialpsykiatri Fastighetsägare Gruppboende Vasavägen Danderyds kommun 6 Herrgårdsvägen Danderyds kommun 6 Platser utanför kommunen Satellitlägenheter Danderyds kommun 3 Totalt antal platser 21 Befolkningsutveckling Kommunen har antagit en befolkningsprognos för åren som en del i budgetplaneringsförutsättningarna för åren Prognosen utgår från befolkningen i kommunen per 31 december Befolkningsutvecklingen är ett viktigt underlag vid bedömningen av framtida behov av plats i boenden, främst gäller det åldersgruppen 85 år och äldre. Antal invånare år år år år år år år- w Totalt Befolkningsförändring Totalt 0-19 år år år år år år år- w Totalt (11)

7 5 Strategier För att möta behov av särskilda boendeformer i Danderyds kommun och uppfylla de kvalitetskrav som lagstiftaren och kommunen ställer på verksamheterna har socialkontoret tagit fram vissa strategiska utvecklingsområden. Tillvägagångssättet för att uppnå intentionerna i den boendeplan som socialnämnden ansvarar för anges nedan. Förutom uppdatering av befolkningsstatistik och prognoser för behovet av antal platser är nedanstående viktigt. Äldreomsorg Det finns behov av att: Bygga nya vård- och omsorgsboenden för att ersätta Odinslunds vård- och omsorgsboende där lokalerna är i äldre skick samt att tillgodose behovet av fler platser från 2021 och framåt. Det finns behov av att bygga ett korttidsboende med ca 20 platser i kommunen. Idag köps korttidsplatser utanför kommunen, vilket medför långa resor för anhöriga. Kommunen har beslutat att bygga ett korttidsboende på tomten Gingungagap. Överklaganden har medfört förseningar. Kommentar: Antagandet är baserat på hur behovet har sett ut de senaste åren. Seniorbostäder Seniorbostäder är ingen biståndsbedömd insats men kan ändå ha betydelse för hur kommunerna i framtiden klarar av att hantera äldreomsorgen. Forskare inom äldreområdet spår att fler och fler äldre önskar bo i eget boende med stöd av hemtjänst och hemsjukvård. En god tillgång på lämpliga lägenheter för seniorboende möjliggör detta. Lämpliga seniorbostäder kännetecknas av god tillgänglighet, närhet till allmänna kommunikationer, affärer och service. Det är ca 500 personer som anmält intresse för seniorbostad, vilket man kan göra från 70 års ålder. Personer med funktionsnedsättning Antal personer som är berättigade till LSS-insatser ökar sakta men kontinuerligt. Planeringen för denna målgrupp är mycket långsiktig och omsättningen relativt låg. När det 7(11)

8 saknas en plats i bostad med särskild service beläget i kommunen, har boende utanför kommunen erbjudits, sedan enligt Nordostkommunernas ramavtal. Flera av de som bor utanför kommunen vill hellre bo i kommunen. Kommande år är behovet av serviceboenden störst. Det finns även ett behov av ytterligare nybyggnationer för att tillgodose behoven av gruppbostäder. Serviceboendet Nora torg behöver ersättningslokaler inom tre år. Det är ett "serviceboende" som startade i februari Boendet består idag av sju lägenheter och en lägenhet med gemensamhetslokal och personalrum. Boendet kommer att under en övergångsperiod få ersättningslokaler eftersom fastigheten kommer att byggas om. Gruppboendet Lyckovägen har lokaler som inte uppfyller myndighetskraven. Planering pågår för att bygga om en f.d. förskola till ny gruppbostad. Det finns behov av en gruppbostad med sex lägenheter för personer med omfattande funktionsnedsättning. Planering pågår. Ytterligare en ny servicebostad kommer att behöva byggas under senare delen av planperioden. Socialpsykiatri och missbruk Kommunens boendestöd för personer med psykisk funktionsnedsättning är integrerade i de två särskilda boendena. Vasavägen och Herrgårdsvägen. Boendestödet och korttidskontrakt/ordinärt boende utgör tillsammans en boendekedja. Detta möjliggör en flytt från särskilt boende till träningslägenheter (satellitlägenheter) med bibehållet stöd från särskilt boende. Den enskilde får då stöd från samma personalgrupp vid en eventuell flytt till eget boende/ordinärt boende. Kommunen behöver verka för att inrätta försökslägenheter där hyresgästen efter en prövotid medges överta kontraktet samt att skapa förutsättningar avseende förtur till lägenheter för personer med psykisk funktionsnedsättning eller missbruksproblematik samt för nyanlända. Nyanlända Socialkontoret har gjort en prognos gällande behov av bostäder för nyanlända och andra bostadsbehövande. Behovet av nya bostäder är i stort sätt tillgodosett vilket framgår av boendeplanstabellen på sidan tolv. Den 1 mars i 2016 trädde en lagändring i kraft som innebär att en kommun är skyldig att efter anvisning ta emot nyanlända för bosättning i kommunen. Fördelningstalen för Danderyds kommun nyanlända nyanlända nyanlända 8(11)

9 Dessa personer bor för närvarande i någon av Migrationsverkets anläggningar, alternativt vistas i ett av de många flyktingläger som finns i världen. Ökningen har lett till ett ökat behov av korttidskontrakt/ genomgångslägenheter. Behovet har tillgodosetts genom modulbyggen. Socialkontoret arbetar aktivt med att skapa en genomströmning i befintligt bostadsbestånd. Under kommande år det en stor utmaning att utbilda och ge stöd åt de nyanlända så att de kan ta över ansvaret för sitt boende efter två alternativt fyra år. Socialkontoret är i behov av försökslägenheter samt lägenheter för att anvisa förturer. Insatser som idag inte är tillgängliga. Socialkontoret, tekniska kontoret och plan- och exploateringsavdelningen har återkommande möten för att inventera och beskriva behovet av bostäder till nyanlända men också det behov som finns av bostäder till övriga målgrupper. Plan- och exploateringsavdelningen har med hänsyn till den behovsprognos som utarbetats av socialkontoret vägt in behovet av bostäder för socialt ändamål i planeringen av kommande byggnationer. Tekniska kontoret har lagt ut information på kommunens hemsida för att engagera civilsamhället i bostadsförsörjningsfrågorna. Företag som hyr ut bostäder i kommunen har identifierats och ska bjudas in till dialog med målet att nå nya överenskommelser om lägenheter med bland annat korttidskontrakt till kommunens målgrupper. Fördelningstalet för mottagning av nyanlända för 2019 är 80 personer och prognosen för 2020 är 100 personer. En prognos för bostadsbehovet dessa år resulterar i ett behov av att tillskapa ytterligare lägenheter för 8 14 personer. För 2020 bedöms behovet täckas av befintligt lägenhetsbestånd. Ensamkommande barn Socialkontoret har avtal med AB Vårljus om att driva stödboende för ensamkommande barn. Verksamheten bedrivs i inhyrda lokaler och startade i juni Avtalet gäller till och med Boendet har 10 platser. Ungdomarna är mellan 16 och 20 år och har fått uppehållstillstånd. From har en ny lag trätt i kraft som innebär att alla nya placeringar av ensamkommande barn måste ske inom den egna kommunen om inte en särskild överenskommelse finns med den kommunen där barnet ska placeras. Detta kan innebära att de boendeformer som finns inom kommunen måste ses över inom kort då det blivit klarlagt vilka anpassningar med nya boendeformer såsom HVB-hem som behöver göras utifrån den nya lagen. 9(11)

10 6 Behov av boendeplatser framåt Förändring av antal platser per år Nuläge Budget Långtidsplanering Äldreomsorg Vård- och omsorgsboende Platser i kommunen 292 Nya platser i kommunen Avveckling av platser i kommunen -63 Nettoförändring Totala platser per år i kommunen Platser utanför kommunen 41 Nya platser utanför kommunen Minskning av platser utanför kommunen -55 Nettoförändring Totala platser per år utanför kommunen Totalt antal platser i vårdoch omsorgsboende Korttidsplatser Platser i kommunen 0 20 Nya platser i kommunen Nettoförändring Totala platser per år i kommunen Platser utanför kommunen 24 Nya platser utanför kommunen Minskning av platser utanför kommunen -20 Nettoförändring Totala platser per år utanför kommunen Totalt antal korttidsplatser Nuläge Budget Långtidsplanering Funktionsnedsättning Gruppboende Platser i kommunen 30 Nya platser i kommunen 7 6 Avveckling av platser i kommunen -5 Nettoförändring Totala platser i kommunen per år Platser utanför kommunen 22 Nya platser utanför kommunen Minskning av platser utanför kommunen Nettoförändring Totala platser utanför kommunen per år Totalt antal platser i gruppboende Serviceboende Platser i kommunen 19 Nya platser i befintliga boenden Platser i nya boenden Avveckling av platser i kommunen -8 Nettoförändring Totala platser per år i serviceboende Totalt antal platser - funktionsnedsättning (11)

11 Nuläge Budget Långtidsplanering Socialpsykiatri Gruppboende Platser i kommunen 12 Nya platser utanför kommunen Avveckling av platser i kommunen Nettoförändring Totala platser per år HVB-boenden i annan kommun 6 Platser utanför kommunen Nya platser utanför kommunen Avveckling av platser utanför kommunen Nettoförändring Totala platser per år Satellitlägenheter 3 Platser utanför kommunen Nya platser utanför kommunen Avveckling av platser utanför kommunen Nettoförändring Totala platser per år Totalt antal platser - socialpsykiatri Övrigt bostadsbehov Korttidskonrakt: tränings- och genomgångslägenheter 251 Nya bostäder 10???????? Avvecklade bostäder Nettoförändring Totalt antal korttidskontrakt Försökslägenheter (behov) 0 Nya bostäder 5 Nettoförändring Totalt antal försökslägenheter Förturer (behov) 0 Nya bostäder Nettoförändring Totalt antal förturer (11)

Bilaga 1. Bakgrund, definitioner, målgrupper och års boendeplan

Bilaga 1. Bakgrund, definitioner, målgrupper och års boendeplan Socialförvaltningen Dnr Sida 1 (5) 2018-09-19 Bilaga 1 Bakgrund, definitioner, målgrupper och 2018-2022 års boendeplan Stadsövergripande boendeplan I kommunfullmäktiges budget för 2018 beslöts: Stadsdelsnämnderna/regionerna

Läs mer

Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Socialförvaltningen OF-Omsorg till personer med funktionsnedsättning Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Denna broschyr vänder sig till dig som söker information om stöd, service och rättigheter

Läs mer

Stöd och service enligt LSS

Stöd och service enligt LSS Stöd och service enligt LSS LSS betyder lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. LSS är en lag som ger särskilda rättigheter till en del personer med funktionsnedsättningar. Socialtjänstlagen,

Läs mer

Stöd och service till dig som har funktionsnedsättning

Stöd och service till dig som har funktionsnedsättning Stöd och service till dig som har funktionsnedsättning Jörgen Wiklund & Co/Bildarkivet.se Stöd och service till dig som har funktionsnedsättning Om du har en funktionsnedsättning som är omfattande, betydande

Läs mer

Bistånd och insatser enligt SoL och LSS

Bistånd och insatser enligt SoL och LSS Bistånd och insatser enligt SoL och LSS Vad innehåller broschyren? I denna broschyr finner du information om det stöd och de insatser Strängnäs kommun har att erbjuda enligt socialtjänstlagen (SoL) för

Läs mer

Omsorg om funktionshindrade. Information och stödformer

Omsorg om funktionshindrade. Information och stödformer Omsorg om funktionshindrade Information och stödformer Vård och omsorg om de som lever med funktionshinder Det handlar egentligen inte om människor med särskilda behov utan om människor med alldeles vanliga

Läs mer

Stöd till personer med funktionsnedsättning. i Lessebo kommun

Stöd till personer med funktionsnedsättning. i Lessebo kommun Stöd till personer med funktionsnedsättning i Lessebo kommun Omsorgen om personer med funktionsnedsättning Omsorgen om personer med funktionsnedsättning (OF) erbjuder en rad olika stöd till personer med

Läs mer

LSS Information för personer med funktionsnedsättning

LSS Information för personer med funktionsnedsättning LSS Information för personer med funktionsnedsättning Information från Socialkontoret i Danderyd om insatser enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS LSS Lagen om stöd och service

Läs mer

Äldreomsorg. Ålder 2015 2016 2017 65-w år 7265 7453 7593 Behov 3,2% 232 238 243 Kapacitet 190 190 190 Differens - 42-48 -53

Äldreomsorg. Ålder 2015 2016 2017 65-w år 7265 7453 7593 Behov 3,2% 232 238 243 Kapacitet 190 190 190 Differens - 42-48 -53 Bilaga: Uppföljning av strategisk lokalförsörjningsplan 2015-2017 för äldreomsorg, omsorg om personer med funktionsnedsättning och individ och familjeomsorg Äldreomsorg Upplands Väsby kommun har olika

Läs mer

Stöd till personer med funktionsnedsättning

Stöd till personer med funktionsnedsättning Stöd till personer med funktionsnedsättning i Lessebo kommun Stöd till personer med funktionsnedsättning Omsorgen om personer med funktionsnedsättning (OF) erbjuder en rad olika stöd till personer med

Läs mer

Socialnämndens lokalförsörjningsplan - prognos för Dnr SN18/109

Socialnämndens lokalförsörjningsplan - prognos för Dnr SN18/109 2017-07-10 Rev. 2018-09-06 Daniel Liljekvist Kanslichef 08-124 57 236. Daniel.Liljekvist@ekero.se Socialnämndens lokalförsörjningsplan - prognos för 2018-2030 Dnr SN18/109 Inledning Socialnämnden är beroende

Läs mer

Prognos för socialnämndens behov av bostäder

Prognos för socialnämndens behov av bostäder 2017-03-15 1 (8) Rapport Socialnämnden Prognos för socialnämndens behov av bostäder 2017-2030 Sammanfattning och slutsatser Det är svårt att bedöma hur Nacka kommuns ökade befolkningsmängd kommer att påverka

Läs mer

Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS.

Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. Nordmalings kommun 914 81 NORDMALING Tfn 0930-140 00 www.nordmaling.se Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. Lagen börjar med personkretsen. Det är de personer som har rätt till hjälp.

Läs mer

Handläggning inom Omvårdnad Gävle

Handläggning inom Omvårdnad Gävle Handläggning inom Omvårdnad Gävle En förenklad information om lagstiftning och handläggning inom Omvårdnad Gävle. Emelie Hager och Malin Blomqvist OMVÅRDNADSNÄMNDEN Ansvarar för att ge omvårdnad, stöd

Läs mer

Välkommen till STÖD & SERVICE. - insatser enligt LSS i Landskrona stad

Välkommen till STÖD & SERVICE. - insatser enligt LSS i Landskrona stad Välkommen till STÖD & SERVICE - insatser enligt LSS i Landskrona stad STÖD & SERVICE - ger dig med funktionsnedsättning en möjlighet att leva som andra Här hittar du information om vilket stöd och vilken

Läs mer

VÄRNAMO KOMMUN. informerar om LSS

VÄRNAMO KOMMUN. informerar om LSS VÄRNAMO KOMMUN informerar om LSS Vad är LSS? LSS betyder Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade. Syftet med LSS är att ge människor med funktionshinder möjlighet att leva som andra. Insatser

Läs mer

RIKTLINJER. särskilda insatser enligt socialtjänstlagen till psykiskt funktionshindrade. Beslutade av socialnämnden

RIKTLINJER. särskilda insatser enligt socialtjänstlagen till psykiskt funktionshindrade. Beslutade av socialnämnden SOCIALFÖRVALTNINGEN 2010-06-22 RIKTLINJER särskilda insatser enligt socialtjänstlagen till psykiskt funktionshindrade Beslutade av socialnämnden 2010-08-31 2(7) Riktlinjer för särskilda insatser enligt

Läs mer

Information om Handikappomsorgen/LSS Mottagningssekreterare kontaktuppgiter. Åstorps Kommun

Information om Handikappomsorgen/LSS Mottagningssekreterare kontaktuppgiter. Åstorps Kommun Information om Handikappomsorgen/LSS Mottagningssekreterare kontaktuppgiter i Åstorps kommun Varje individ ska mötas med värdighet och respekt med utgångspunkt i att stärka den egna förmågan. Åstorps Kommun

Läs mer

INFORMATION. Socia(qänsten Övertorned fj(ommun

INFORMATION. Socia(qänsten Övertorned fj(ommun INFORMATION Socia(qänsten Övertorned fj(ommun Telefonnummer och kontaktuppgifter Biståndshandläggare (telefontid 08.00-09.30) Birgitta Emanuelsson (personer födda dag 1-15) 0927-72156 Annica Lahti (personer

Läs mer

Socialnämndens behov av lokalresurser - prognos för Dnr SN17/84-509

Socialnämndens behov av lokalresurser - prognos för Dnr SN17/84-509 2017-04-21 Daniel Liljekvist Utvecklingsledare 08-124 57 236. Daniel.Liljekvist@ekero.se Socialnämndens behov av lokalresurser - prognos för 2018-2030 Dnr SN17/84-509 Inledning Socialnämnden är beroende

Läs mer

LSS-Lagen om särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS-Lagen om särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade Socialförvaltningen LSS-Lagen om särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade En lag om rätten att leva som andra Genom LSS kan personer med omfattande funktionshinder få möjlighet till stöd

Läs mer

Information om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Information om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) LSS handläggare Information om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) är en rättighetslag med tio insatser som ska garantera att

Läs mer

Plan för hållbart boende

Plan för hållbart boende OMSORGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Camilla Viberg 218-3-8 OSN-218-174 Anders Stjernlöf Petra Sundström Maarit Rajamäki Omsorgsnämnden Plan för hållbart boende 218-222 Förslag till beslut

Läs mer

Vård- och omsorgsförvaltningen LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

Vård- och omsorgsförvaltningen LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Vård- och omsorgsförvaltningen LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Denna broschyr vänder sig till dig som söker information om stöd, service och rättigheter för personer med funktionshinder

Läs mer

Information om LSS. Version 5.1 20150804 Vård- och omsorg

Information om LSS. Version 5.1 20150804 Vård- och omsorg Information om LSS Version 5.1 20150804 Vård- och omsorg Om LSS Lagen om Stöd och Service till vissa funktionshindrade (LSS) är en rättighetslag som garanterar personer med omfattande varaktiga funktionshinder

Läs mer

Information om LSS. (Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade)

Information om LSS. (Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade) Information om LSS (Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade) Vad är LSS? LSS är en rättighetslag som genom tio olika insatser ska garantera personer, som har omfattande och varaktig funktionsnedsättning,

Läs mer

LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade www.filipstad.se LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) ger rätt till särskilt stöd och service som människor kan behöva

Läs mer

Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Information om LSS

Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Information om LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Information om LSS Vård- och omsorgsförvaltningen Enköpings kommun, november 2017 Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Lagen

Läs mer

STÖD OCH SERVICE FRÅN HANDIKAPPFÖRVALTNINGEN

STÖD OCH SERVICE FRÅN HANDIKAPPFÖRVALTNINGEN Stöd & Service STÖD OCH SERVICE FRÅN HANDIKAPPFÖRVALTNINGEN STÖD OCH SERVICE till dig som har en psykisk funktionsnedsättning -Team Psykiatri- STÖD OCH SERVICE till dig som har en intellektuell funktionsnedsättning

Läs mer

Omsorg om funktionshindrade och Bistånds- och avgiftsenheten

Omsorg om funktionshindrade och Bistånds- och avgiftsenheten Omsorg om funktionshindrade och Bistånds- och avgiftsenheten Verksamhetschef Bistånd och avgifter Områdeschef SoL Socialpsykiatri Områdeschef LSS Boende/ Sysselsättning Områdeschef LSS Boende/ Pers ass

Läs mer

LSS. Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade 2011-10-20

LSS. Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade 2011-10-20 LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade 2011-10-20 Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Du som har stora och omfattade behov av stöd och service kan tillhöra lagens

Läs mer

Information om Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Information om Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Information om Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Vem har rätt till LSS För att ha rätt till LSS-insatser måste din funktionsnedsättning omfattas av någon av följande punkter, vilket

Läs mer

LAG OM STÖD OCH SERVICE TILL VISSA FUNKTIONSHINDRADE - LSS

LAG OM STÖD OCH SERVICE TILL VISSA FUNKTIONSHINDRADE - LSS LAG OM STÖD OCH SERVICE TILL VISSA FUNKTIONSHINDRADE - LSS HAGFORS KOMMUN MÅLET MED LAGEN OM STÖD OCH SERVICE TILL VISSA FUNKTIONSHINDRADE, LSS, ÄR ATT DEN ENSKILDE FÅR MÖJLIGHET ATT LEVA SOM ANDRA LSS

Läs mer

Har du förbättringsidéer eller synpunkter kring din insats från oss? Om du inte är nöjd är det viktigt att vi får veta det. Vi vill bli bättre!

Har du förbättringsidéer eller synpunkter kring din insats från oss? Om du inte är nöjd är det viktigt att vi får veta det. Vi vill bli bättre! Socialförvaltningen Insatsen bostad med särskild service eller annan särskilt anpassad bostad för vuxna enligt lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Tjänstedeklaration Beslutad av

Läs mer

LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, är en rättighetslag. De som tillhör någon av lagens tre personkretsar kan få rätt till

Läs mer

LSS - Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade VÅR OMSORG -DIN TRYGGHET

LSS - Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade VÅR OMSORG -DIN TRYGGHET LSS - Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade VÅR OMSORG -DIN TRYGGHET LAG OM STÖD OCH SERVICE TILL VISSA FUNKTIONSHINDRADE (LSS) LSS är en rättighetslag som ska garantera personer med stora

Läs mer

Stöd och service till personer med funktionsnedsättning enligt LSS

Stöd och service till personer med funktionsnedsättning enligt LSS Stöd och service till personer med funktionsnedsättning enligt LSS Stöd och service till personer med funktionsnedsättning 2 Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) har kommit till

Läs mer

Foto: Janne Hasselqvist, Vimmerby kommun

Foto: Janne Hasselqvist, Vimmerby kommun Foto: Janne Hasselqvist, Vimmerby kommun Du som har en funktionsnedsättning kan få stöd och hjälp för att så långt som det är möjligt kunna leva som andra. När dina behov av tillsyn, trygghet och omsorg

Läs mer

LSS. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Vad är LSS? Lagen om stöd och service till vissa människor med funktionsnedsättning, är

Läs mer

LSS. Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS. Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Innehåll Sida Vad är LSS?... 3 Insatser enligt LSS... 4 De tio insatserna... 6 Övrigt... 8 Vad är LSS? Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade,

Läs mer

LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Sollefteå kommun Individ- och omsorgsförvaltningen Information om vad lagen innebär och hur det går till vid ansökan om insats Vart vänder man

Läs mer

Stöd & Service. Funktionsstödsförvaltningen

Stöd & Service. Funktionsstödsförvaltningen Stöd & Service Funktionsstödsförvaltningen STÖD OCH SERVICE FRÅN FUNKTIONSSTÖDSFÖRVALTNINGEN Vi vill att denna broschyr ska ge dig en bild av de insatser som Funktionsstödsförvaltnigen kan erbjuda dig

Läs mer

Informationsbroschyr till dig som har ett funktionshinder.

Informationsbroschyr till dig som har ett funktionshinder. Informationsbroschyr till dig som har ett funktionshinder. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS Lagen om stöd och service åt vissa funktionshindrade (LSS) är en rättighetslag som

Läs mer

Lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS

Lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS 1. Utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd, 2. Betydande och bestående begåvningsmässigt funktionshinder efter hjärnskada

Läs mer

Övertorneå kommun. Socialtjänsten Övertorneå Kommun informerar om: LSS. Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade

Övertorneå kommun. Socialtjänsten Övertorneå Kommun informerar om: LSS. Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Övertorneå kommun Socialtjänsten Övertorneå Kommun informerar om: LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Alla personer med funktionsvariation har, vid behov, möjlighet till stöd och

Läs mer

LSS. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Innehållsförteckning LSS - Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Vem gäller lagen för?... 1 Tio rättigheter/insatser... 2 1. Rådgivning

Läs mer

LSS. Lag om Stöd och Service till vissa funktionshindrade för dig som bor i Huddinge kommun.

LSS. Lag om Stöd och Service till vissa funktionshindrade för dig som bor i Huddinge kommun. LSS Lag om Stöd och Service till vissa funktionshindrade för dig som bor i Huddinge kommun. Vart vänder jag mig? Du som bor i Huddinge kommun och har stora funktionsnedsättningar kan vända dig till biståndskansliet

Läs mer

SoL och LSS vid funktionsnedsättning

SoL och LSS vid funktionsnedsättning SoL och LSS vid funktionsnedsättning Du som behöver stöd från samhället och inte kan få det någon annanstans kan vända dig till socialtjänsten. Här får du information om två viktiga lagar som gäller när

Läs mer

Lokalförsörjningsplan

Lokalförsörjningsplan Lokalförsörjningsplan 2017-2026 Socialnämnden Inledning Det finns många osäkerhetsfaktorer i lokalförsörjningsplanen. Den ekonomiska situationen i samhället påverkar inflyttningen och nybyggnationen i

Läs mer

LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. - Kan sökas av funktionsnedsatta i alla åldrar

LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. - Kan sökas av funktionsnedsatta i alla åldrar LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade - Kan sökas av funktionsnedsatta i alla åldrar Rev nov 2014 Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Den första januari 1994

Läs mer

Vård och omsorgsförvaltningens organisation

Vård och omsorgsförvaltningens organisation Vård och omsorgsförvaltningens organisation Organisationen vof Förvaltningschef Marita Edlund Stab, IT Per Thulin, Förvaltningssekreterare/utredare Sangrid vvon Zedtwitz-Liebenstein Områdeschefer Område

Läs mer

VÅRD OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS

VÅRD OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS VÅRD OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS 1 Innehåll LSS - Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade... 4 Vem gäller lagen för?... 4 Rätten till

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR OMSORG OM FUNKTIONSHINDRADE 2013-2015

VERKSAMHETSPLAN FÖR OMSORG OM FUNKTIONSHINDRADE 2013-2015 VERKSAMHETSPLAN FÖR OMSORG OM FUNKTIONSHINDRADE 2013-2015 Upprättad 2013-01-23 2(7) INLEDNING Omsorgen om funktionshindrade riktar sig till personer med fysiska och psykiska funktionshinder och deras familjer.

Läs mer

LSS. Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Vår omsorg, din trygghet

LSS. Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Vår omsorg, din trygghet LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Vår omsorg, din trygghet Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) LSS är en rättighetslag som ska garantera personer med

Läs mer

Bostad med särskild service vanliga lägenheter för personer med behov av stöd

Bostad med särskild service vanliga lägenheter för personer med behov av stöd Bostad med särskild service vanliga lägenheter för personer med behov av stöd Efterfrågan på bostad med särskild service är stor och många medborgare med funktions nedsättningar har behov av att få en

Läs mer

Prognos för socialnämndens behov av bostäder

Prognos för socialnämndens behov av bostäder 2017-11-21 1 (10) Rapport Socialnämnden Prognos för socialnämndens behov av bostäder 2018 2030 Sammanfattning Rapporten, Prognos för socialnämndens behov av bostäder 2018 2030, syftar till att ge en ram

Läs mer

OCKELBO KOMMUN Socialförvaltningen LSS. - lagen om stöd & service till vissa funktionshindrade. En lag om rätten att leva som andra

OCKELBO KOMMUN Socialförvaltningen LSS. - lagen om stöd & service till vissa funktionshindrade. En lag om rätten att leva som andra OCKELBO KOMMUN Socialförvaltningen LSS - lagen om stöd & service till vissa funktionshindrade En lag om rätten att leva som andra Vad är LSS? LSS-lagen är en rättighetslag om stöd och service till vissa

Läs mer

Vård och omsorg om äldre. Michaela Prochazka, PhD Samordnare för äldrefrågor

Vård och omsorg om äldre. Michaela Prochazka, PhD Samordnare för äldrefrågor Vård och omsorg om äldre Michaela Prochazka, PhD Samordnare för äldrefrågor Innehåll Detta gör Socialstyrelsen Aktuell utveckling Öppna jämförelser Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom

Läs mer

Ett gott och självständigt liv. Stöd och service enligt LSS-lagen. Linköpings kommun linkoping.se

Ett gott och självständigt liv. Stöd och service enligt LSS-lagen. Linköpings kommun linkoping.se Ett gott och självständigt liv Stöd och service enligt LSS-lagen Linköpings kommun linkoping.se Stöd och service enligt LSS-lagen Du som har stora och varaktiga funktionsnedsättningar har enligt lag rätt

Läs mer

PROGNOS FÖR SOCIALTJÄNSTENS BEHOV AV BOSTÄDER 2015-2030

PROGNOS FÖR SOCIALTJÄNSTENS BEHOV AV BOSTÄDER 2015-2030 RAPPORT PROGNOS FÖR SOCIALTJÄNSTENS BEHOV AV BOSTÄDER 2015-2030 2014-12-01 Lotta Nordkvist SÄN 2014/503-709 POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST SMS WEBB ORG.NUMMER Nacka kommun, 131 81 Nacka Stadshuset,

Läs mer

1. Framtida behov av bostad med särskild service

1. Framtida behov av bostad med särskild service VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE SOCIALFÖRVALTNING 2013-02-12 DNR SN 2012.207 TONY HULTHÉN SID 1/1 UTREDARE SOCIALNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Framtida behov av bostad med särskild service Förslag till beslut

Läs mer

LSS/Socialpsykiatri. Jill Ekberg Johansson, Karin Hjelte, Sabina Levin, Jonny Isacsson, Elisabeth Karlsson, Lina Ekdahl-Holmström

LSS/Socialpsykiatri. Jill Ekberg Johansson, Karin Hjelte, Sabina Levin, Jonny Isacsson, Elisabeth Karlsson, Lina Ekdahl-Holmström LSS/Socialpsykiatri Jill Ekberg Johansson, Karin Hjelte, Sabina Levin, Jonny Isacsson, Elisabeth Karlsson, Lina Ekdahl-Holmström Vård och omsorg, LSS/Socialpsykiatri Sida 2 Områdeschef Lina Ekdahl Holmström

Läs mer

* Ledsagarservice * Korttidstillsyn för skolungdomar * Kontaktperson * Boende i familjehem eller i bostad med särskild service för

* Ledsagarservice * Korttidstillsyn för skolungdomar * Kontaktperson * Boende i familjehem eller i bostad med särskild service för * Ledsagarservice Ledsagare är en person som är anställd av kommunen och som kan följa med ex till badhus, affär, läkare, bio och promenader. Servicen skall anpassas efter den enskildes behov. Den som

Läs mer

Stöd och service till dig som har en funktionsnedsättning

Stöd och service till dig som har en funktionsnedsättning Stöd och service till dig som har en funktionsnedsättning Foto: Anna Hahn von Dorsche, Sollentuna kommun www.sollentuna.se Innehållsförteckning Vård- och omsorgsnämnden och kontor Stöd i vardagen Lagen

Läs mer

LSS. Här kan du läsa om... Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS. Här kan du läsa om... Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Här kan du läsa om... LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade "Det rör sig inte om människor med särskilda behov, utan om människor med alldeles vanliga, normala behov som måste tillgodoses

Läs mer

Historiska tillbakablickar kom första lagen gällande personer med utvecklingsstörning 1968 Omsorgslagen 1986 Nya omsorgslagen 1994 LSS och LASS

Historiska tillbakablickar kom första lagen gällande personer med utvecklingsstörning 1968 Omsorgslagen 1986 Nya omsorgslagen 1994 LSS och LASS Historiska tillbakablickar 1944 kom första lagen gällande personer med utvecklingsstörning 1968 Omsorgslagen 1986 Nya omsorgslagen 1994 LSS och LASS LSS 5 Verksamhetens mål och allmänna inriktning Främja

Läs mer

LSS. Lagen om Stöd och Service till vissa funktionshindrade för dig som bor i Huddinge kommun

LSS. Lagen om Stöd och Service till vissa funktionshindrade för dig som bor i Huddinge kommun S O C I A L F Ö RVA LT N I N G E N I H U D D I N G E LSS Lagen om Stöd och Service till vissa funktionshindrade för dig som bor i Huddinge kommun Vart vänder jag mig? Du som bor i Huddinge kommun och

Läs mer

Här kan du läsa om LSS

Här kan du läsa om LSS Här kan du läsa om LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Det handlar om människor som behöver allt det som alla andra behöver, fast på sitt eget särskilda sätt Vad är LSS? LSS är en

Läs mer

Stöd för personer med funktionsnedsättning

Stöd för personer med funktionsnedsättning Stöd för personer med funktionsnedsättning Stöd för personer med funktionsnedsättning Du som har en funktionsnedsättning har möjlighet att ansöka om insatser för att kunna få leva ett så självständigt

Läs mer

Behov av bostäder i Danderyds kommun för bostadssociala ändamål och för flyktingar

Behov av bostäder i Danderyds kommun för bostadssociala ändamål och för flyktingar 1(5) Behov av bostäder i Danderyds kommun för bostadssociala ändamål och för flyktingar Ärendet Danderyds kommun har ett övergripande ansvar för de invånare i kommunen som av olika skäl inte klarar sin

Läs mer

Information om. LSS- Lagen. stöd och service till vissa. funktionshindrade. Telefonnummer: LSS-handläggare Tina Persson 0240-66 0178

Information om. LSS- Lagen. stöd och service till vissa. funktionshindrade. Telefonnummer: LSS-handläggare Tina Persson 0240-66 0178 Telefonnummer: LSS-handläggare Tina Persson 0240-66 0178 Avdelningschef LSS Agneta Stabforsmo 0240-66 03 25 SMEDJEBACKENS KOMMUN Socialförvaltningen LSS-avdelningen Information om LSS- Lagen om När Du

Läs mer

Detta styrdokument beslutades av vård- och omsorgsnämnden

Detta styrdokument beslutades av vård- och omsorgsnämnden Riktlinjer som stöd för Handläggning enligt lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS och enligt SOL för personer under 65 år. 1 Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Målgrupp... 3

Läs mer

Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. Hälso- och sjukvårdslagen, HSL

Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. Hälso- och sjukvårdslagen, HSL Juridik för handläggare inom barn- och ungdomsvården Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS Hälso- och sjukvårdslagen, HSL 2010-04-22 BasUt SoL Hjälpbehövande medborgare Soc tjänsten

Läs mer

Yttrande över motion om rätt till boende

Yttrande över motion om rätt till boende Tjänsteutlåtande Handläggare 2016-11-10 Sandra Odenberg 08-590 972 77 Dnr: Sandra.Odenberg@upplandsvasby.se SÄN/2016:263 20354 Yttrande över motion om rätt till boende Förslag till beslut 1. Social- och

Läs mer

Kommunala Handikapprådet i Falun lämnar synpunkter på

Kommunala Handikapprådet i Falun lämnar synpunkter på 1 FALU KOMMUN KOMMUNALA HANDIKAPPRÅDET 2009-01-29 Kommunala Handikapprådet i Falun lämnar synpunkter på Slutbetänkande av LSS-kommittén SOU 2008:77 Möjlighet att leva som andra, Ny lag om stöd och service

Läs mer

Behovsanalys för verksamhetsområde 5 Omsorg för personer med funktionsnedsättning

Behovsanalys för verksamhetsområde 5 Omsorg för personer med funktionsnedsättning Behovsanalys för verksamhetsområde 5 Omsorg för personer med funktionsnedsättning 2017-2021 2 (16) Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Beskrivning av verksamhetsområdet... 3 3 Omvärldsanalys...

Läs mer

Stöd i vardagen från Omvårdnad Gävle

Stöd i vardagen från Omvårdnad Gävle OMVÅRDNAD GÄVLE Stöd i vardagen från Omvårdnad Gävle enligt lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Mer information och ansökan Om du har frågor eller vill ansöka om stöd, ring 026-17

Läs mer

STÖD FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING

STÖD FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING STÖD FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING STÖD FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Du som har en funktionsnedsättning har möjlighet att ansöka om insatser för att kunna få leva ett så självständigt

Läs mer

Handlingsplan för socialtjänstens behov av bostäder

Handlingsplan för socialtjänstens behov av bostäder 2012-08-02 1 (7) Bilaga 1 Rapport Handlingsplan för socialtjänstens behov av bostäder 2013-2018 Särskilt boende för äldre Socialtjänstens omsorg om äldre ska inriktas på att äldre personer får leva ett

Läs mer

Revidering av Riktlinjer för bostäder inom individoch familjenämndens ansvarsområde

Revidering av Riktlinjer för bostäder inom individoch familjenämndens ansvarsområde TJÄNSTESKRIVELSE 1 2016-05-25 2016/358-IFN-004 Sociala nämndernas förvaltning Maria Boman Individ- och familjenämnden Revidering av Riktlinjer för bostäder inom individoch familjenämndens ansvarsområde

Läs mer

LSS. Till Dig som nu läser denna broschyr! Lag om stöd och service. till vissa funktionshindrade

LSS. Till Dig som nu läser denna broschyr! Lag om stöd och service. till vissa funktionshindrade Till Dig som nu läser denna broschyr! Lagen vänder sig till personer i alla åldersgrupper och med olika funktionshinder och livssituationer. Lag om stöd och service LSS till vissa funktionshindrade Lagen

Läs mer

INFORMATION FRÅN HÖGANÄS KOMMUN OM I HÖGANÄS

INFORMATION FRÅN HÖGANÄS KOMMUN OM I HÖGANÄS INFORMATION FRÅN HÖGANÄS KOMMUN OM LSS-verksamheten I HÖGANÄS LSS - LAGEN OM STÖD & SERVICE TILL VISSA FUNKTIONSHINDRADE Personer med funktionsnedsättning har möjlighet att ansöka om tio olika insatser

Läs mer

Socialnämndens bostads- och lokalförsörjningsplan

Socialnämndens bostads- och lokalförsörjningsplan 1(7) SOCIALFÖRVALTNINGEN 2019-04-17 Diarienummer: Handläggare: Therese Håkansson Direktnummer: 0733 41 12 35 E-post: Therese.hakansson@lomma.se Socialnämndens bostads- och lokalförsörjningsplan 2019 2030

Läs mer

Boendeplan enligt LSS,

Boendeplan enligt LSS, 1 (2) TJÄNSTESKRIVELSE 2016-11-24 Social- och omsorgskontoret Omsorgsnämnden Boendeplan enligt LSS, 2017 2019 Dnr: 16/013 Sammanfattning av ärendet Omsorgsnämnden tar årligen fram en plan för utbyggnad

Läs mer

Stöd i Sundbyberg. För dig som är vuxen och har en funktionsnedsättning SOCIAL- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN

Stöd i Sundbyberg. För dig som är vuxen och har en funktionsnedsättning SOCIAL- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Stöd i Sundbyberg För dig som är vuxen och har en funktionsnedsättning SOCIAL- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Vem kan få stöd? Det finns en lag som kallas LSS. Det står för Lagen om stöd och service till

Läs mer

Utredning om boende för yngre personer med demenssjukdom eller demensliknande symtom

Utredning om boende för yngre personer med demenssjukdom eller demensliknande symtom TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Pierre Börjesson 2017-05-11 ON 2017/0020 52545 Omsorgsnämnden Utredning om boende för yngre personer med demenssjukdom eller demensliknande symtom Förslag

Läs mer

LSS. Lättläst version

LSS. Lättläst version LSS Lättläst version Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Lagen är en rättighetslag. Lagen förkortas med LSS. LSS gäller för människor som har en stor funktionsnedsättning hela livet eller

Läs mer

LSS Lagen om särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS Lagen om särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade Information från socialtjänsten Sundsvalls kommun Omsorg om funktionshindrade LSS Lagen om särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade Genom LSS kan personer med omfattande funktionshinder få

Läs mer

Insatsen ledsagarservice enligt lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Insatsen ledsagarservice enligt lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Socialförvaltningen Insatsen ledsagarservice enligt lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Tjänstedeklaration Beslutad av omsorgsnämnden 2011-12-15, 148 Övertagen av socialnämnden 2012-09-01

Läs mer

Disponering av medel från resultatutjämningsfond (RUF)

Disponering av medel från resultatutjämningsfond (RUF) Ekonomichef Christina Bäckström 0490-25 40 78 Christina.backstrom@vastervik.se 2017-12-04 Kommunstyrelsen Disponering av medel från resultatutjämningsfond (RUF) Bakgrund Från och med 2012 införde Västerviks

Läs mer

I N F O R M A T I O N F R Å N H Ö G A N Ä S K O M M U N O M I HÖGANÄS

I N F O R M A T I O N F R Å N H Ö G A N Ä S K O M M U N O M I HÖGANÄS I N F O R M A T I O N F R Å N H Ö G A N Ä S K O M M U N O M LSS-verksamheten I HÖGANÄS LSS - LAGEN OM STÖD & SERVICE TILL VISSA FUNKTIONSHINDRADE Personer med funktionsnedsättning har möjlighet att ansöka

Läs mer

LSS i Lomma kommun. Stöd enligt LSS. - till dig som lever med en. funktionsnedsättning

LSS i Lomma kommun. Stöd enligt LSS. - till dig som lever med en. funktionsnedsättning LSS i Lomma kommun Stöd enligt LSS - till dig som lever med en funktionsnedsättning Stöd för dig med funktionsnedsättning Du som bor i Lomma kommun och har en funktionsnedsättning kan ansöka om stöd och

Läs mer

VÄRNAMO KOMMUN informerar om LSS Lagen om Stöd och Service till vissa funktionshindrade Lättläst

VÄRNAMO KOMMUN informerar om LSS Lagen om Stöd och Service till vissa funktionshindrade Lättläst VÄRNAMO KOMMUN informerar om LSS Lagen om Stöd och Service till vissa funktionshindrade Lättläst Introduktion LSS betyder Lag om Stöd och Service till vissa funktionshindrade. LSS är en lag som ger särskilda

Läs mer

Expansionsplan Bostad med Särskild Service

Expansionsplan Bostad med Särskild Service Datum: 2016-02-22 Handläggare: Tanja Mattsson Direktnr: Beteckning: Expansionsplan Bostad med Särskild Service Ärendet För att säkerställa att vi kan möta nuvarande och kommande behov när det gäller bostad

Läs mer

Redovisning av ej verkställda beslut inom avdelning Socialtjänst och fritid kvartal 3, 2017

Redovisning av ej verkställda beslut inom avdelning Socialtjänst och fritid kvartal 3, 2017 Bromma stadsdelsförvaltning Socialtjänst och fritid Sida 1 (7) 2017-11-01 Handläggare Suzanne Hartenberger Telefon: 08 508 06 125 Till Bromma stadsdelsnämnd inom avdelning Socialtjänst och fritid Förvaltningens

Läs mer

Riktlinje. modell plan policy program. regel. rutin strategi taxa. för biståndsbedömt stöd till äldre/funktionsnedsatta utöver hemtjänst ...

Riktlinje. modell plan policy program. regel. rutin strategi taxa. för biståndsbedömt stöd till äldre/funktionsnedsatta utöver hemtjänst ... modell plan policy program Riktlinje för biståndsbedömt stöd till äldre/funktionsnedsatta utöver regel rutin strategi taxa............................ Beslutat av: Socialnämnd Beslutandedatum: 2018-02-28

Läs mer

Socialförvaltningen Information om omsorg till äldre och personer med funktionsnedsättning 2014

Socialförvaltningen Information om omsorg till äldre och personer med funktionsnedsättning 2014 Socialförvaltningen Information om omsorg till äldre och personer med funktionsnedsättning 2014 Innehållsförteckning Omsorg är vår uppgift 2 Grunden bistånd (hjälp) enligt socialtjänstlagen 3 Särskilt

Läs mer

Omsorg till äldre och personer med funktionsnedsättning

Omsorg till äldre och personer med funktionsnedsättning Omsorg till äldre och personer med funktionsnedsättning 2015 Reviderad 2015-04-14 Omsorg är vår uppgift! Åldrande och funktionsnedsättningar kan orsaka svårigheter på många olika sätt. Ibland behövs det

Läs mer

Stöd i Sollentuna. Information till dig som är vuxen och har en funktionsnedsättning. Senast uppdaterad:

Stöd i Sollentuna. Information till dig som är vuxen och har en funktionsnedsättning. Senast uppdaterad: Stöd i Sollentuna Information till dig som är vuxen och har en funktionsnedsättning Senast uppdaterad: 2016-09-08 Innehåll Vem kan få hjälp och stöd enligt LSS Så här gör du för att ansöka Ledsagarservice

Läs mer

Fastställd av kommunstyrelsen

Fastställd av kommunstyrelsen VANSBRO KOMMUN RIKTLINJER för Boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Fastställd av kommunstyrelsen 2014-01-14 Inledning Riktlinjernas syfte är att vara en vägledning för handläggare i

Läs mer