Rev (14) Arbetsmiljö verkets reviderade PM om mikrobiologiska säkerhetsbänkar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rev. 2014-10-10 1(14) Arbetsmiljö verkets reviderade PM om mikrobiologiska säkerhetsbänkar"

Transkript

1 Rev (14) Arbetsmiljö verkets reviderade PM om mikrobiologiska säkerhetsbänkar

2 Rev (14) Dokumentet är framtaget av Arbetsmiljöverket som stöd/vägledning för alla som behöver känna till mer om mikrobiologiska säkerhetsbänkar, framför allt klass II.

3 Rev (14) Innehållsförteckning PM OM MIKROBIOLOGISKA SÄKERHETSBÄNKAR... 4 Inledning... 4 Avgränsning... 4 Begrepp... 4 Andra typer av ventilerade bänkar... 5 Vilken klass på MSC krävs för arbete med olika mikroorganismer?... 6 Klassificeringen av mikroorganismer i olika riskklasser... 6 Val av MSC utifrån skyddsnivå... 6 Vilka krav ställs på funktionskontroll och underhåll av MSC, kompetens hos brukare m.m Funktionskontroll av MSC... 7 Funktionskontroll vid installation (installationstest)... 7 Återkommande test... 8 Kontroll av teoretisk medelhastighet i arbetsöppning 8 Användning av MSC för att skydda mot stänk... 8 Betydelsen av klass (I eller II) och ålder på MSC... 8 Kunskapskrav hos de personer som skall arbeta i MSC... 9 Filter i MSC... 9 Byte av filter i MSC... 9 Olika ventilationslösningar i anslutning till MSC Ventilationssystem Olika frånluftsanslutningar till MSC klass II Fast anslutning Dragavbrott Recirkulering Regler, vägledning och standarder som gäller för mikrobiologiska säkerhetsbänkar, ventilation m.m Regler Vägledning Standarder Övrigt Kunskapssammanställning Presentation Nordiska R3-föreningens möte HSE-guidelines The management, design and operation of microbiological containment laboratories NIH/CDC Primary Containment for biohazards, selection, installation and use of Biological Safety Cabinets... 14

4 Rev (14) PM OM MIKROBIOLOGISKA SÄKERHETSBÄNKAR INLEDNING För arbete med biologiska agens på laboratorier behöver man vidta olika typer av skyddsåtgärder, t.ex. behöver man ibland använda mikrobiologiska säkerhetsbänkar (microbiological safety cabinets, MSC) för att skydda den som arbetar med farliga mikroorganismer. Biologiska agens är definierat i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2005:1) om mikrobiologiska arbetsmiljörisker smitta, toxinpåverkan, överkänslighet. Enligt definitionen i AFS 2005:1 är mikroorganismer en delmängd av biologiska agens. I denna PM används dock i fortsättningen begreppet mikroorganismer som synonym för biologiska agens. Målgrupperna för denna PM är främst: Arbetsgivare inom berörda områden Laboratoriepersonal (Biomedicinska analytiker, BMA m.fl.) som arbetar på mikrobiologiska laboratorier. Även personal som installerar MSC och/eller utför årlig kontroll av MSC samt service- och underhållspersonal som bl.a. byter filter i MSC berörs av denna PM. Syftet med PM är att: Tydliggöra vilka minimikrav som Arbetsmiljöverket ställer på mikrobiologiska säkerhetsbänkar när man använder dem för arbete med mikroorganismer. Belysa vilka faktorer som är av betydelse för personskyddet vid arbete i MSC. Få en striktare användning av olika begrepp inom området. Vidare innehåller PM hänvisningar till vilka regler, vägledningar och standarder som gäller för MSC. AVGRÄNSNING Denna PM behandlar huvudsakligen de mikrobiologiska säkerhetsaspekterna från personskyddssynpunkt vid användning av MSC. När det gäller buller, belysning m.fl. frågor för MSC hänvisas till skriften Vägledning : Riktlinjer och mätförfarande gällande mikrobiologiska säkerhetsbänkar, klass II, utgiven av Installationsteknik, KTH och Nordiska R 3 -föreningen. Vägledningen är framtagen för MSC klass II men när det gäller buller och belysning m.fl. frågor kan principerna användas i tillämpliga delar även för övriga MSC, klass I och III. BEGREPP MSC står för microbiological safety cabinets och begreppet definieras i SS-EN MSC finns i tre olika klasser, MSC klass I, II och III. Principen för de olika klasserna är:

5 Rev (14) MSC klass I MSC klass II MSC klass III Källa: Lars Persson, Energo AB MSC klass I: Det är en ventilerad bänk med arbetsöppning. Luft sugs in genom arbetsöppningen för att förhindra utläckage. Säkerhetsbänken ger personskydd och filtrerar frånluften innan den släpps ut. MSC klass II: Det är en ventilerad bänk med arbetsöppning. Luft sugs in genom arbetsöppningen för att förhindra utläckage. En inre vertikal luftström bildas när luft passerar genom ett filter och ner över arbetsytan. Säkerhetsbänken ger personskydd och produktskydd och frånluften filtreras innan den släpps ut. MSC klass III: Det är en ventilerad bänk där arbetsytan är totalt avskild från operatören med hjälp av en fysisk barriär t.ex. handskar som är anslutna till bänken. Filtrerad luft tillförs bänken och frånluften filtreras för att förhindra utsläpp av mikroorganismer. HEPA-filter: High Efficiency Particulate Air-filter, används som till- respektive frånluftsfilter i ovan nämnda MSC. Andra typer av ventilerade bänkar För arbete med mikroorganismer finns förutom MSC flera andra typer av ventilerade bänkar som t.ex. sterilbänkar, dragbänkar, skyddsboxar osv. Dessa bänkar fungerar på olika sätt och vissa ger endast produktskydd. Det är därför viktigt att det klart framgår när det är en MSC som används och också vilken klass/typ, t.ex. MSC klass II. Begrepp som LAF-bänkar (Laminar Air Flow), sterilbänkar, skyddsboxar m.m. ska inte användas när det är en MSC som används. En anledning till detta är exempelvis att det finns både öppna (endast produktskydd) och slutna (både person- och produktskydd) LAF-bänkar. Man bör också skilja på när man behöver använda MSC och när man behöver använda dragskåp. En bra grundprincip är: MSC används inte vid kemiskt arbete och dragskåp används inte vid mikrobiologiskt arbete. Om man ändå använder kemiska ämnen vid mikrobiologiskt arbete i MSC, måste man försäkra sig om att arbetet kan utföras utan risk. Detta gäller särskilt om luften recirkuleras till rummet. HEPA-filter filtrerar t.ex. inte bort gasformiga ämnen.

6 Rev (14) Exempel på arbete med kemiska ämnen som sker i säkerhetsbänkar är arbete med cytostatika. För arbete med cytostatika finns särskilda föreskrifter från Arbetsmiljöverket, AFS 2005:5. VILKEN KLASS PÅ MSC KRÄVS FÖR ARBETE MED OLIKA MIKROORGANISMER? Om och vilken MSC som bör användas styrs framför allt av vilka riskerna är och vilka förebyggande skyddsåtgärder som behövs i arbetet med mikroorganismer. En riskbedömning skall ligga till grund för vilken klass/typ av MSC som skall användas, se bilaga 1 i AFS 2005:1. Klassificeringen av mikroorganismer i olika riskklasser Mikroorganismerna indelas/klassificeras bl.a. utifrån deras förmåga att orsaka infektion och hur allvarliga följderna kan bli i fyra olika riskklasser. Se bilaga 2A och 2B med tillhörande kommentarer i AFS 2005:1. Riskbedömningen och den uppsättning skyddsåtgärder som behövs för personskyddet leder fram till placering i en av fyra skyddsnivåer. Val av MSC utifrån skyddsnivå Vid användning av mikroorganismer på skyddsnivå 2 behöver inte alltid MSC användas. Vid påtaglig risk för luftburen smitta, särskilt vid användning av metoder där det finns risk för aerosolbildning, behöver dock MSC normalt användas. En riskbedömning tas fram till grund för ställningstagandet. För de mikroorganismer på skyddsnivå 3, som normalt inte innebär luftburen smitta, t.ex. tarmbakterier och vissa parasiter, räcker det vanligen med skydd mot stänk. En MSC kan fungera som sådant skydd (se vidare under Vilka krav ställs på funktionskontroll och underhåll av MSC, kompetens hos brukare och de som utför tester av bänkarna ). För övriga mikroorganismer på skyddsnivå 3 samt agens på skyddsnivå 4 behöver alltid arbetet utföras i MSC. Se även sammanfattning i tabellen nedan. Skyddsnivå 1 Skyddsnivå 2 Skyddsnivå 3 Skyddsnivå 4 Klass I bänk Ej krav på Ja * Ja ** Nej *** Klass II bänk Ej krav på Ja * Ja ** Nej *** Klass III bänk Ej krav på Ej krav på Ej krav på Ja, krav *** * Påtaglig risk för luftsmitta/risk för aerosolbildning. ** Behövs vanligen inte för de mikroorganismer som normalt inte innebär luftburen smitta, t.ex. tarmbakterier och vissa parasiter. Då räcker det normalt med någon typ av skydd mot stänk. En MSC kan fungera som sådant skydd. *** Om man inte använder en MSC klass III måste man vidta andra åtgärder för att åstadkomma total inneslutning. Det finns för närvarande bara ett laboratorium i Sverige, säkerhetslaboratoriet på Smittskyddsinstitutet, som har tillstånd att arbeta med riskklass 4 organismer. Där gjordes bedömningen att man förutom att använda en MSC klass I eller II skulle arbeta i särskilda skyddsdräkter och i ett inneslutet utrymme med höga krav på isolering.

7 Rev (14) VILKA KRAV STÄLLS PÅ FUNKTIONSKONTROLL OCH UNDERHÅLL AV MSC, KOMPETENS HOS BRUKARE M.M. I 9 i AFS 2005:1 finns krav att kontroll och underhåll av lokaler, inredning och utrustning skall utföras i den omfattning som behövs för att förebygga att mikroorganismer föranleder ohälsa eller olycksfall. Vidare finns i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2009:2) om arbetsplatsens utformning, krav på skriftliga drifts- och underhållsinstruktioner för ventilationssystem och att drifts- och underhållspersonal skall ha tillräckliga kunskaper om systemet. Där finns också krav på att nyinstallerade ventilationssystem ska kontrolleras så att de fungerar på avsett sätt innan de tas i bruk. Funktionskontroll av MSC Det finns tre olika typer av test av MSC, nämligen typtest, installationstest och återkommande tester. Standarden SS-EN beskriver de minimikrav som ska uppfyllas för MSC, framförallt när det gäller typtest av MSC. När det gäller installationstest och återkommande test för MSC klass II bör man i stället följa senare framtagna (april 2005) Vägledning: Riktlinjer och mätförfarande gällande mikrobiologiska säkerhetsbänkar, klass II, utgiven av Installationsteknik, KTH och Nordiska R 3 -föreningen, se referens i slutet av dokumentet. Vid ett typtest ingår skyddsfaktortest som ger upplysning om spärrverkan i arbetsöppningen. Vid typtestet testas endast bänken i sig utan att hänsyn tas till ventilationssystemet och de förhållanden som i övrigt råder på det laboratorium där MSC installeras, t.ex. placering i förhållande till dörrar eller annan utrustning. Dessa faktorer har visat sig kunna ha en stor inverkan på om MSC ger tillräckligt skydd mot luftburen smitta eller inte. Visserligen är inte skyddsfaktortest vid installation av MSC obligatorisk enligt standarden utan valfri. Men Arbetsmiljöverkets föreskrifter om mikrobiologiska arbetsmiljörisker smitta, toxinpåverkan, överkänslighet och föreskrifterna om arbetsplatsens utformning samt ovan nämnda vägledning (för MSC klass II) innebär att skyddsfaktortest vid installation av MSC behövs. Detta är för att man ska vara säker på att den fungerar på avsett sätt innan den tas i bruk. Skyddsfaktortest kan också behöva upprepas vid förändringar av bänken, ventilationen eller andra förändringar som bedöms ha inverkan på funktionen av MSC. Följande tester för personskydd bör ingå: Funktionskontroll vid installation (installationstest) Kontroll av tillverkarens specifikation Visualisering av luftrörelser med rök Kontroll av teoretisk medelhastighet i arbetsöppning Skyddsfaktortest med kaliumjodid-metod Kontroll av larmfunktioner och larmgränser Kontroll av ev. dragavbrottsfunktion Kontroll av samtliga filters funktion och täthet Kontroll av konstruktionens (bänkens) täthet

8 Rev (14) Återkommande test (minst en gång per år) Kontroll av tillverkarens specifikation Visualisering av luftrörelser med rök Kontroll av teoretisk medelhastighet i arbetsöppning Kontroll av larmfunktioner och larmgränser Kontroll av ev. dragavbrottsfunktion Kontroll av samtliga filters funktion och täthet Kontroll av konstruktionens (bänkens) täthet Det är praktiskt med rätt ordningsföljd vid test av MSC. Det är t.ex. inte meningsfullt att göra skyddsfaktortest om inte lufthastigheten genom arbetsöppningen är tillräcklig. Följande ordning föreslås: 1. Rätt flödesriktning i öppningen (kontroll med rök) 2. Rätt lufthastighet i öppningen 3. Skyddsfaktortest enligt KI-metoden. Kontroll av teoretisk medelhastighet i arbetsöppning Den teoretiska medelhastigheten i arbetsöppningen kan bestämmas på tre olika sätt. 1. Genom mätning av luftflödet i arbetsöppningen med stosförsedd anemometer. Luftflödet divideras med arbetsöppningens area, 2. Genom bestämning av luftflödet i frånluftskanalen (mätning av lufthastighet och tvärsnittsarea). Luftflödet divideras med arbetsöppningens area. 3. Genom mätning av lufthastigheten direkt i lucköppningen. Frontluckans höjd placeras så att arbetsöppningens höjd blir ca 5-10 cm. Lufthastigheten mäts i punkter belägna cm från varandra. Ingen mätpunkt ska ligga närmare än 10 cm från en vertikal sidokant. Luftflödet beräknas genom att multiplicera lufthastighetens medelvärde med den vid mättillfället befintliga öppningsarean. Den teoretiska medelhastigheten i lucköppningen beräknas genom att dividera detta luftflöde med öppningsarean vid använd lucköppning. Användning av MSC för att skydda mot stänk Om man använder MSC endast som skydd mot stänk, t.ex. vid arbete med mikroorganismer på skyddsnivå 3, där det normalt inte förekommer luftburen smitta, exempelvis tarmbakterier, behöver bänken vara: 1. Testad enligt ovan inklusive skyddsfaktortest vid installation 2. Alternativt vara testad enligt ovan förutom skyddsfaktortest och i så fall vara tydligt uppmärkt, t.ex. med följande text: Denna MSC är inte testad för personskydd mot luftburen smitta. Betydelsen av klass (I eller II) och ålder på MSC Det finns ett antal äldre MSC i bruk som inte har typtestats enligt standarden SS-EN 12469, vilken fastställdes först Före standarden fanns Nordiska R 3 -föreningens norm för

9 Rev (14) säkerhetsbänkar, som antogs I den fanns flera viktiga anvisningar som numera delvis återfinns i standarden. Det finns även ett antal MSC som togs i bruk före 1990 och som troligen inte uppfyller kraven enligt någon av dessa standarder/normer. Många av dessa MSC används enbart för produktskydd. MSC som inte är testade för personskydd behöver vara märkta med texten: Denna MSC är inte testad för personskydd mot luftburen smitta. Det har länge förts en diskussion huruvida en MSC klass I ger en högre personsäkerhet än en MSC klass II vid arbete med mikroorganismer. Det finns för närvarande inte ett entydigt svar på detta. Det som dock är viktigt för att få ett bra personskydd vid arbete med mikroorganismer, oberoende av vilken MSC som används, är att de är funktionstestade (inklusive skyddsfaktortest) vid installationen och att de därefter används på rätt sätt. För att få besked om hur en säkerhetsbänk fungerar vid realistiska arbetsförhållanden behöver skyddsfaktortest göras vid förhållanden som så långt som möjligt liknar dessa. Röktest kan också ge värdefull information om funktionen hos MSC. Kunskapskrav hos de personer som skall arbeta i MSC I 14 och 15 i AFS 2005:1 finns krav att den som leder arbetet och alla arbetstagare som kan komma att utsättas för mikrobiologiska arbetsmiljörisker skall ha lämplig utbildning och tillräckliga kunskaper om arbetet. Exempelvis är det viktigt att laboratoriepersonalen har kännedom om vilka faktorer som är av betydelse för att MSC ska fungera som avsett som t.ex. att man bör arbeta med lugna rörelser, om lämplig respektive olämplig placering av MSC i laboratoriet, ventilationens betydelse och andra faktorer som personers rörelsemönster i laboratoriet, öppnande av dörrar, utrustning i bänken, m.m. Filter i MSC Enligt SS-EN ska frånluftsfiltret vara HEPA-filter av minst klass H14 och sitta så nära föroreningskällan som möjligt. Om frånluftsfilter inte placeras i direkt anslutning till säkerhetsbänken ökar risken för att mikroorganismer sprids inom ett större område. I de fall filter inte finns i MSC behöver kanalen fram till HEPA-filtret inklusive filterbox ses som en del av MSC. Det innebär bl.a. speciella krav på installationerna. Frånluftskanalen från MSC fram till HEPA-filtret behöver då vara en tät, svetsad kanal som är märkt med symbol för biologisk risk och övriga uppgifter som behövs för att förebygga ohälsa. Filter i MSC skall vara åtkomligt för test enligt standarden. Om filtret inte går att testa kan Arbetsmiljöverket ställa krav på att filterinstallationen ska utformas så att det går att testa. Filtren bör testas årligen. Byte av filter i MSC En riskbedömning skall ligga till grund för hur byte av filter i MSC skall utföras, vilken personlig skyddsutrustning som behöver användas och hur använda filter m.m. skall hanteras i fortsättningen. Exempel på faktorer som man behöver ta hänsyn till är t.ex. hur farliga organismer (inklusive överlevnaden hos dessa) som kan finnas i och eventuellt lossna från filtret i samband med bytet samt vilken teknik som används vid filterbytet. Normalt skall filtren i MSC dekontamineras innan byte sker t.ex. genom att de upphettas eller behandlas med formaldehyd. Andra filter bör vara installerade så att de går att byta säkert t.ex. bag-in bag-out och då hanteras filtren som smittförande avfall.

10 Rev (14) Formaldehyd är en giftig gas och det måste därför finnas särskilda instruktioner för hanteringen. OLIKA VENTILATIONSLÖSNINGAR I ANSLUTNING TILL MSC Förutom att välja rätt klass på en MSC finns det flera faktorer som påverkar skyddsverkan vid arbete i MSC. Det är viktigt att se till att inte funktionen störs av omgivande verksamhet eller drag från t.ex. dörrar. Arbetssättet inverkar också på skyddsnivån. Ventilationssystemet måste vara rätt utformat och vara stabilt för att skyddsnivån vid arbete i MSC ska kunna säkerställas och för att inte mikroorganismer ska kunna spridas till andra lokaler. Vid driftstörningar, t.ex. när fläktar stannar, finns det risk för att tryckförhållanden mellan lokaler förändras och att luftföroreningar därigenom kan spridas mellan lokaler via kanalsystemet. Detta bör beaktas när ventilationssystemet konstrueras. Redan vid val och utformning av ventilationssystem bör man beakta och minimera risker för drift- och underhållspersonalen. Det bör även klargöras hur personalen ska agera vid funktionsstörningar i ventilationssystemet. Ventilationssystem Funktionskravet är att föroreningar inte får spridas till andra lokaler via ventilationssystemet. För att förhindra spridning av mikroorganismer till andra typer av lokaler rekommenderas separata ventilationssystem. Det innebär att till- och frånluftskanaler som försörjer laboratorielokaler där man hanterar mikroorganismer inte är anslutna till ett ventilationssystem som försörjer andra typer av lokaler, t.ex. lokaler där man hanterar mikroorganismer klassade i en annan riskklass eller kontorslokaler. I laboratorier med skyddsnivå 3 och 4 ställs krav på separat ventilationssystem. Med ett gemensamt ventilationssystem menas ett ventilationssystem som är kanalanslutet till olika typer av lokaler och där kanalsystemet är ihopkopplat och anslutet till en gemensam fläkt. Gemensamma ventilationssystem finns i olika utförande och risken för spridning av luftföroreningar finns oftast vid driftstörningar, t.ex. när fläktar stannar. Arbetsmiljöverket kan i vissa fall acceptera gemensamma ventilationssystem för skyddsnivå 2 och 3 eller för skyddsnivå 2 och kontorslokaler. Åtgärder krävs då för att minimera risken för spridning och/eller öka driftsäkerheten på fläktar. Ett sätt att minimera risken för spridning via kanalsystemet är att förse ventilationssystemet med dubbla fläktar och att kanalerna ihopkopplas på vindsplan. En acceptabel lösning för t.ex. luftburna organismer i riskklass 2 med gemensamt ventilationssystem för kontor och laboratorielokal, kan vara att kanal till kontorslokal är försedd med spjäll som stänger vid elavbrott eller andra driftstörningar där det finns risk för okontrollerade luftrörelser via kanalerna. Det gäller både till- och frånluftssystemet och oavsett om kanalerna är ihopkopplade i samma plan eller i vindsplan. Olika frånluftsanslutningar till MSC klass II Hur en säkerhetsbänk skall vara frånluftsansluten eller om luften kan recirkuleras avgörs utifrån en riskbedömning.

11 Rev (14) Fast anslutning Fast anslutning innebär att frånluftskanalen är ansluten till MSC utan någon luftspalt emellan. Fast anslutning ställer krav på stabilt frånluftssystem eftersom variationer i frånluftssystemet kan påverka lufthastigheten i arbetsöppningen. Om den interna fläkten i MSC klass II stängs av i en bänk med fast anslutning kan eventuellt rumsluft sugas in och gå bakvägen genom tilluftsfiltret i bänken och därefter ut via frånluftsfilter. Filtret på tilluftssidan blir därmed kontaminerat och måste bytas ut. Filtret på tilluftssidan är till för produktskyddet.

12 Rev (14) Dragavbrott Dragavbrott innebär att det finns en luftspalt mellan MSC och frånluftskanalen. Det finns olika varianter på utformning av dragavbrott. Vid anslutning till frånluftssystem via dragavbrott finns det en risk att luft från MSC kan smita ut i lokalen om anslutande frånluftssystems fläktkapacitet skulle minska så att den interna fläkten i MSC trycker ut mer luft än frånluftssystemet kan ta hand om. Dragavbrott vid MSC klass II får förekomma om riskbedömningen har visat att det är den bästa lösningen med tanke på bl.a. hur stabilt det befintliga ventilationssystemet är och vilka mikroorganismer som hanteras i MSC. Arbetsmiljöverket gör bedömningen att risken för utläckage genom arbetsöppningen normalt är större än risken för läckage via dragavbrottet. Till dragavbrottet behöver det finnas en styr- och övervakningsutrustning som styr fläkt/spjäll så att luft från bänken inte kan spridas ut i rummet och som larmar vid bristande funktion. Dragavbrottets funktion behöver kontrolleras i samband med den årliga funktionskontrollen av MSC. Principer på olika typer av dragavbrott. Källa: Lars Persson, Energo AB Recirkulering Recirkulering innebär att frånluften släpps ut i den lokal där MSC är placerad efter att luften renats via HEPA-filter. Recirkulering kan i undantagsfall accepteras vid hantering av luftburna organismer riskklass 2 om MSC är försedd med dubbla frånluftsfilter och filtren kontrolleras minst 2 ggr/år. För skyddsnivå 3 och 4 accepteras inte recirkulering. Om man använder MSC endast som skydd mot stänk, t.ex. vid arbete med organismer i riskklass 3 där det inte förekommer luftburen smitta kan recirkulering godtas. Sådana MSC ska då märkas upp så att det tydligt framgår att de enbart får användas som skydd mot stänk. Se avsnitt Användning av MSC för att skydda mot stänk.

13 Rev (14) REGLER, VÄGLEDNING OCH STANDARDER SOM GÄLLER FÖR MIKROBIOLOGISKA SÄKERHETSBÄNKAR, VENTILATION M.M. Regler Arbetsmiljöverkets föreskrifter om mikrobiologiska arbetsmiljörisker smitta, toxinpåverkan, överkänslighet, AFS 2005:1 Arbetarskyddsstyrelsens föreskrifter om arbetsplatsens utformning, AFS 2009:2 Arbetsmiljöverkets föreskrifter om buller, AFS 2005:16 Vägledning Riktlinjer och mätförfarande gällande mikrobiologiska säkerhetsbänkar, klass II utgiven av Installationsteknik, KTH och Nordiska R 3 -föreningen, april 2005 (ISSN X ISRN KTH/IT/M--66-SE). Standarder SS-EN SS-EN SS-EN SS-EN SS-EN SS-EN Bioteknik Prestandakriterier för mikrobiologiska säkerhetsbänkar. Standarden är fastställd och är baserad på två EG-direktiv 90/219/EEC och 90/679/EEC vilka är minimidirektiv. Det innebär att det kan finnas strängare nationella föreskrifter än de specifikationer som anges i standarden. Standarden innehåller krav på mikrobiologiska säkerhetsbänkar med avseende på personsäkerhet och hygien vid mikrobiologiskt arbete. High efficiency air filters (HEPA and ULPA) Part 1: Classification, performance testing, marking Biotechnology Equipment - Guidance on testing procedures for cleanability Biotechnology Equipment - Guidance on testing procedures for sterilizability Biotechnology Equipment - Guidance on testing procedures for leaktightness Biotechnology - Performance criteria for filter elements and filtration assemblies Dessutom finns det standarder som behandlar mekaniska, kemiska, elektriska och radioaktiva frågeställningar, se förteckning i SS-EN SS = Svensk standard ges ut av SIS (Standardiseringen i Sverige) EN = Europeisk standard ges ut av CEN (European Committee for Standardization)

14 Rev (14) Övrigt Kunskapssammanställning Litteraturstudie gällande mikrobiologiska säkerhetsbänkar, klass II med avseende på skyddsventilation. KTH Skyddsventilation, Bengt Ljungqvist Berit Reinmüller, mars Presentation Nordiska R3-föreningens möte Arbetsmiljöverkets erfarenheter av mikrobiologiska säkerhetsbänkar klass II och personskydd. HSE-guidelines The management, design and operation of microbiological containment laboratories. I HSE-guidelines (2001) finns förutom krav på skyddsfaktortest vid installationen även kravet att skyddsfaktortest ska utföras vid fortlöpande underhållstest, med som längst 14- månaders intervall. Vidare finns det något som kallas in use skyddsfaktortest. Sådana test kan t.ex. komma ifråga för arbete med riskklass 3 organismer och där de yttre förhållandena som t.ex. ventilationen och personers rörelseschema i lokalen kan förväntas ha stort inflytande på funktionen hos MSC. Sådana in use skyddsfaktortestet skall utföras under så realistiska förhållanden som möjligt. HSE, Health and Safety Executive är en myndighet i England som bl.a. hanterar dessa frågor. Biosafety in Microbiological and Biomedical Laboratories (BMBL) 5th Edition NIH/CDC Primary Containment for biohazards, selection, installation and use of Biological Safety Cabinets I den amerikanska Guidelines finns MSC klass I, II och III, men MSC klass II är ytterligare indelad i Types A, B1, B2 och B3. De olika typerna av MSC klass II är utformade för olika användningsändamål och ställer bl.a. olika krav på anslutning till frånluftsventilationen.

Arbetsplatsens utformning

Arbetsplatsens utformning Arbetsplatsens utformning Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (AFS 2009:2) om arbetsplatsens utformning 2 Arbetsmiljöverkets författningssamling

Läs mer

Arbetsplatsens utformning

Arbetsplatsens utformning Arbetsplatsens utformning Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2009:2) om arbetsplatsens utformning Arbetsmiljöverkets författningssamling Arbetsmiljöverkets

Läs mer

Nya föreskrifter AFS 2005:1 Mikrobiologiska arbetsmiljörisker Smitta, toxinpåverkan, överkänslighet

Nya föreskrifter AFS 2005:1 Mikrobiologiska arbetsmiljörisker Smitta, toxinpåverkan, överkänslighet Nya föreskrifter AFS 2005:1 Mikrobiologiska arbetsmiljörisker Smitta, toxinpåverkan, överkänslighet Ersätter Biologiska ämnen, Smittfarligt arbete Upphäver Riskavfall Tillämpningsområde, definitioner Användning

Läs mer

Hur ska vi arbeta med mikroorganismer? AFS 2005:01 http://www.av.se/lagochratt/afs/ Ingrid Bölin Avd f mikrobiologi och immunologi Innehåll

Hur ska vi arbeta med mikroorganismer? AFS 2005:01 http://www.av.se/lagochratt/afs/ Ingrid Bölin Avd f mikrobiologi och immunologi Innehåll Hur ska vi arbeta med mikroorganismer? AFS 2005:01 http://www.av.se/lagochratt/afs/ Ingrid Bölin Avd f mikrobiologi och immunologi Innehåll 1. Riskklasser och riskbedömning 2. Skyddsåtgärder 3. Anmälan/tillstånd

Läs mer

Arbetsmiljöverkets nya ändringsföreskrifter AFS 2012:7 Jenny Persson Blom

Arbetsmiljöverkets nya ändringsföreskrifter AFS 2012:7 Jenny Persson Blom Arbetsmiljöverkets nya ändringsföreskrifter AFS 2012:7 Jenny Persson Blom 2013-03-20 1 En myndighet för arbetsmiljön Arbetsmiljöverket arbetar på uppdrag av regeringen och ska arbeta för att arbetsgivarna

Läs mer

TILLSTÅND FÖR R-VERKSAMHET ENLIGT SFS 2000:271

TILLSTÅND FÖR R-VERKSAMHET ENLIGT SFS 2000:271 Datum Vår beteckning 2006-03-10 CTK 2005/56053 Ert datum 2005-11-29 Enheten för kemi och mikrobiologi Katarina Eskils, 08-730 92 60 katarina.eskils@av.se Umeå universitet 901 87 Umeå Delgivningskvitto

Läs mer

Checklista för egenkontroll av brandskydd laboratorier (Egenkontrollen bör utföras minst 1 gång/år av prefekt/brandskyddsansvarig och skyddsombud)

Checklista för egenkontroll av brandskydd laboratorier (Egenkontrollen bör utföras minst 1 gång/år av prefekt/brandskyddsansvarig och skyddsombud) Checklista för egenkontroll av brandskydd laboratorier (Egenkontrollen bör utföras minst 1 gång/år av prefekt/brandskyddsansvarig och skyddsombud) Datum:8/1 2013 Institution/avdelning:Partikelfysik Underskrift

Läs mer

Arbetsmiljöverkets ändringsföreskrifter AFS 2012:7

Arbetsmiljöverkets ändringsföreskrifter AFS 2012:7 Arbetsmiljöverkets nya j y ändringsföreskrifter AFS 2012:7 17 maj 2013 - Jenny Persson Blom 2013-05-17 1 En myndighet för arbetsmiljön Arbetsmiljöverket arbetar på uppdrag av regeringen och ska arbeta

Läs mer

DISKUSSIONSUNDERLAG SKYDDSVENTILATION 2001-06-30

DISKUSSIONSUNDERLAG SKYDDSVENTILATION 2001-06-30 2001-06-30 Sid. 1(16) Skyddsventilation Skyddsventilation ibland även kallat processventilation - handlar om att med ventilationens hjälp ta hand om icke önskvärda luftburna föroreningar. Det kan handla

Läs mer

Vem bär ansvaret? Ansvaret för arbetsmiljön vilar alltid på arbetsgivaren.

Vem bär ansvaret? Ansvaret för arbetsmiljön vilar alltid på arbetsgivaren. Denna information bygger på Arbetsmiljöverkets regler, Arbetsplatsens utformning AFS 2000:42. I Arbetsmiljöverkets regler, Arbetsplatsens utformning AFS 2000:42 finns regler om bl.a. städning, ventilation

Läs mer

Checklista. Skolans kemiundervisning

Checklista. Skolans kemiundervisning Checklista Skolans kemiundervisning Ni kan använda checklistan i sin helhet eller bara för det område ni är osäkra över. Både föreskrifterna om systematiskt arbetsmiljöarbete och de om laboratoriearbete

Läs mer

Vägledning för tolkning av definitionen av GMM i Exempel på metoder som anses kunna resultera i GMM

Vägledning för tolkning av definitionen av GMM i Exempel på metoder som anses kunna resultera i GMM Bilaga A AFS 2000:5 Vägledning för tolkning av definitionen av GMM i 2 1. Exempel på metoder som anses kunna resultera i GMM De metoder för genetisk modifiering som avses i definitionen av GMM är bland

Läs mer

Ledningssystem för vävnadsinrättningar

Ledningssystem för vävnadsinrättningar 2 9 Bilaga 2 1 Ledningssystem för vävnadsinrättningar A. ORGANISATION OCH LEDNING 1. Vävnadsinrättningen ska ha ett dokumenterat ledningssystem för kvalitet och säkerhet som är anpassat till verksamheten

Läs mer

Tabell 1. Isoleringsåtgärder och andra skyddsåtgärder för annan verksamhet

Tabell 1. Isoleringsåtgärder och andra skyddsåtgärder för annan verksamhet 4748 Nr 1053 Bilaga Tabell 1 Isoleringsåtgärder och andra skyddsåtgärder för annan verksamhet 1 Separat laboratorieutrymme ( 1 ) 2 Laboratorium skall kunna tillslutas hermetiskt för att möjliggöra rökbehandling

Läs mer

Vem bär ansvaret? Ansvaret för arbetsmiljön

Vem bär ansvaret? Ansvaret för arbetsmiljön Denna information bygger på Arbetsmiljöverkets regler, Arbetsplatsens utformning AFS 2009:2. I Arbetsmiljöverkets regler, Arbetsplatsens utformning AFS 2009:2 finns regler om bland annat städning, ventilation

Läs mer

Byggnadsstyrelsen 63. Utredningen redovisar gjorda ut- och inläckageprov vid 4 st LAF-bänkar Laminar Air Flow (en typ av avancerade dragskåp).

Byggnadsstyrelsen 63. Utredningen redovisar gjorda ut- och inläckageprov vid 4 st LAF-bänkar Laminar Air Flow (en typ av avancerade dragskåp). Byggnadsstyrelsen 63 Tekniska byråns information 1984-03 Dra skåp Typ L F SAMMANFATTNING Utredningen redovisar gjorda ut- och inläckageprov vid 4 st LAF-bänkar Laminar Air Flow (en typ av avancerade dragskåp).

Läs mer

HITÅT* 2011-2015 *Hygien i Tandvården: Åtgärder och Tankar Arbetsgruppen: Inger Spencer Mikael Zimmerman Ann-Christine Larsson Bolle Daniel Rulli

HITÅT* 2011-2015 *Hygien i Tandvården: Åtgärder och Tankar Arbetsgruppen: Inger Spencer Mikael Zimmerman Ann-Christine Larsson Bolle Daniel Rulli HITÅT* 2011-2015 *Hygien i Tandvården: Åtgärder och Tankar Arbetsgruppen: Inger Spencer Mikael Zimmerman Ann-Christine Larsson Bolle Daniel Rulli Hans Sjöberg Peter Lundholm Kanylfrågan 2005-2015 Kanylhylshållare:

Läs mer

Hur du åtgärdar fukt, lukt och radon i golvet.

Hur du åtgärdar fukt, lukt och radon i golvet. Hur du åtgärdar fukt, lukt och radon i golvet. 41 77 01 JAPE VENTGOLV 2013 När bekymren är som värst, eller när bara misstankarna finns där. Har du fukt i betongplattan? Känner du av lukt och emissioner?

Läs mer

RISKBEDÖMNING ENL. AFS 1997:10

RISKBEDÖMNING ENL. AFS 1997:10 RISKBEDÖMNING ENL. AFS 1997:10 Datum: Forskargrupp: Procedur/försök: 1: Farlighetskategori (enl. tabell 1) A: Mycket Hög Risk B: Hög Risk C: Måttlig Risk D: Låg Risk 2: Exponeringsnivå (enl. tabell 2)

Läs mer

Yttrande över Arbetsmiljöverkets förslag till föreskrifter om smittrisker

Yttrande över Arbetsmiljöverkets förslag till föreskrifter om smittrisker Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Riskhantering vid laboratoriearbete

Riskhantering vid laboratoriearbete Anna Maria Näslund, arbetsmiljöingenjör Annie Engström, kemikaliesamordnare Enheten för miljö och fysisk arbetsmiljö Riskhantering vid laboratoriearbete Vad är risk? Några definitioner: En risk är sannolikheten

Läs mer

Arbetsmiljöverkets synpunkter på arbetsplatsens utformning. Carola af Klinteberg

Arbetsmiljöverkets synpunkter på arbetsplatsens utformning. Carola af Klinteberg Arbetsmiljöverkets synpunkter på arbetsplatsens utformning Carola af Klinteberg Regler om brandfarlig vara - AFS 2011:19 om kemiska arbetsmiljörisker 1. Undersök och identifiera kemiska riskkällor 2. Förteckna

Läs mer

Andningsskydd vid luftburen smitta

Andningsskydd vid luftburen smitta 2016-10-23 11771 1 (5) Sammanfattning Med utgångspunkt från Arbetsmiljöverkets och Socialstyrelsens författningar om personlig skyddsutrustning, arbetsmiljö och basala hygienrutiner beskriver riktlinjen

Läs mer

Hur säker är CNC-maskinen och hur säkert är det att arbeta vid den?

Hur säker är CNC-maskinen och hur säkert är det att arbeta vid den? CNC-maskiner Maskinchecklista Hur säker är CNC-maskinen och hur säkert är det att arbeta vid den? Olyckor vid CNC-maskinen ger oftast svåra skador med stort personligt lidande och höga kostnader för både

Läs mer

1(5) En GMM-verksamhet: - bedrivs i en anläggning som är fysiskt avgränsad på en viss adress,

1(5) En GMM-verksamhet: - bedrivs i en anläggning som är fysiskt avgränsad på en viss adress, 1(5) Exempel på organisationen av en hypotetisk universitetsinstitutions inneslutna användningar av genetiskt modifierade mikroorganismer (GMM) i olika verksamheter För att ge vägledning om vad som är

Läs mer

Säkra biorisker Ett verktyg för hantering av biorisker vid laboratorier

Säkra biorisker Ett verktyg för hantering av biorisker vid laboratorier Säkra biorisker Ett verktyg för hantering av biorisker vid laboratorier Hantering av biorisker Verksamheter som på olika sätt hanterar biologiska material och smittämnen ansvarar för säkerhet och skydd

Läs mer

Anvisning för riskbedömning vid förändring i verksamheten

Anvisning för riskbedömning vid förändring i verksamheten Diarienummer: 1-510/2013 Utfärdat av: Personalavdelningen Datum: 2013-09-01 Sida1 av 8 Anvisning för riskbedömning vid förändring i verksamheten Riskbedömning ska enligt Arbetsmiljöverkets föreskrift Systematiskt

Läs mer

Arbetsmiljöverkets föreskrifter om smittrisker (AFS 2018:4)

Arbetsmiljöverkets föreskrifter om smittrisker (AFS 2018:4) Arbetsmiljöverkets föreskrifter om smittrisker (AFS 2018:4) Helen Karlberg Ph.D. Mikrobiolog Enheten för kemiska och mikrobiologiska faktorer Avdelningen för Regler 2018-09-14 Syfte? Förtydliga reglerna

Läs mer

SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE

SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE ARBETSMILJÖVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING AFS 2003:4 SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2001:1) om systematiskt arbetsmiljöarbete

Läs mer

Fukt och luktfria ventilerade golv.

Fukt och luktfria ventilerade golv. Fukt och luktfria ventilerade golv. Optivent stoppar effektivt farliga ångor och giftiga gaser från att komma ut i rumsluften och gör att Du kommer att må mycket bättre på din arbetsplats eller i ditt

Läs mer

Anvisning för uppskyltning av laborativa lokaler och förvaringsskåp

Anvisning för uppskyltning av laborativa lokaler och förvaringsskåp Anvisning för uppskyltning av Lunds universitet 1 (15) Anvisning för uppskyltning av och förvaringsskåp Gällande föreskrifter... 2 Arbetsmiljöverkets föreskrifter... 3 Föreskrift om kemiska arbetsmiljörisker

Läs mer

Skånes universitetssjukvård

Skånes universitetssjukvård SS 8760015 Grundläggande krav för transport, lagerhållning och hantering av sterila medicintekniska produkter avsedda för användning inom vård och omsorg SIS i Sverige 2017 Ideell förening, ägs av medlemmar

Läs mer

FÖR FRAMTIDENS LABORATORIER OCH FORSKNING

FÖR FRAMTIDENS LABORATORIER OCH FORSKNING FÖR FRAMTIDENS LABORATORIER OCH FORSKNING LABORATORIEINREDNING FÖR ALLA BEHOV På LabRum har vi tre laboratorieinredningslinjer, vi har lösningen för alla typer av verksamheter. KEBO BASIC I dagens krävande

Läs mer

Varför ventilerar vi?

Varför ventilerar vi? Varför ventilerar vi? Tillsätta syre och ren luft Tillsätta eller bortföra fukt Värma eller kyla Föra bort föroreningar (emissioner) gaser,rök, partiklar mm Föra bort överskottsvärme produktion, solinstrålning

Läs mer

Remisskommentarer avseende förslag till: Arbetsmiljöverkets föreskrift Arbetsplatsens utformning

Remisskommentarer avseende förslag till: Arbetsmiljöverkets föreskrift Arbetsplatsens utformning Remisskommentarer avseende förslag till: Arbetsmiljöverkets föreskrift Arbetsplatsens utformning Arbetsmiljöverkets beteckning: 2014/116773 Vi godkänner det lämnade förslaget Ja Ja, med kommentarer Nej,

Läs mer

Vårdrum vid luftburen smitta

Vårdrum vid luftburen smitta Vårdrum vid luftburen smitta Vårdrum vid luftburen smitta Introduktion Översikt av situationen i Sverige Översikt av litteratur och internationella rekommendationer Vad står i BOVen Erfarenheter från konstruktion

Läs mer

Operationssalsventilation, SÄS

Operationssalsventilation, SÄS 2017-12-27 10044 1 (5) Sammanfattning Rutin baserad på SIS TS 39:2015 och SFVH 2016, Byggenskap och vårdhygien 3, som tydliggör ansvarsfördelning och grundläggande krav på ventilation i operationssalar,

Läs mer

Hanteringsanvisningar för riskavfall och farligt avfall förknippat med undervisning och forskning vid Umeå Universitet

Hanteringsanvisningar för riskavfall och farligt avfall förknippat med undervisning och forskning vid Umeå Universitet UMEÅ UNIVERSITET Arbetsmiljökommittén INTERN FÖRESKRIFT Ver 2013-04-10/ON Dnr: 360-2120-00 Hanteringsanvisningar för riskavfall och farligt avfall förknippat med undervisning och forskning vid Umeå Universitet

Läs mer

Maskiner AFS 2011:1. Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2008:3) om maskiner

Maskiner AFS 2011:1. Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2008:3) om maskiner Maskiner Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2008:3) om maskiner Arbetsmiljöverkets författningssamling Arbetsmiljöverkets författningssamling Arbetsmiljöverkets

Läs mer

I allt laboratoriearbete ska riskerna bedömas

I allt laboratoriearbete ska riskerna bedömas 2000 1800 2000 ml 1600 1400 1200 1000 800 I allt laboratoriearbete ska riskerna bedömas Broschyren bygger på reglerna AFS 1997:10, Laboratoriearbete med kemikalier. Frätande/Starkt frätande Explosivt Giftigt/Mycket

Läs mer

Arbetsmiljön är viktiga frågor vid avfallshantering

Arbetsmiljön är viktiga frågor vid avfallshantering Arbetsmiljön är viktiga frågor vid avfallshantering Viveca Wiberg Handläggare ergonomi 2014-02-26 Arbetsmiljöverkets uppdrag Tillsyn över arbetsmiljölagen (AML), arbetstidslagen (ATL) och våra föreskrifter

Läs mer

Personlig skyddsutrustning är en nödlösning. Marianne Andersson mätingenjör Arbets- och miljömedicin

Personlig skyddsutrustning är en nödlösning. Marianne Andersson mätingenjör Arbets- och miljömedicin Personlig skyddsutrustning är en nödlösning Marianne Andersson mätingenjör Arbets- och miljömedicin EXPONERINGSVÄGAR Via huden Via matstrupen/förtäring Via andning Via andningsorganen utsätts vi för flest

Läs mer

Projekteringsanvisning Backströmningsskydd EKO-BSV

Projekteringsanvisning Backströmningsskydd EKO-BSV Projekteringsanvisning 2018-03 Backströmningsskydd EKO-BSV Projekteringsanvisning Backströmningsskydd EKO-BSV 1. Inledning Enligt BBR 5:533 ska luftbehandlingsinstallationerna utformas så att ett tillfredställande

Läs mer

Sammanfattning. Bilaga 1 c Datum Vår beteckning Sid REP 2013/ (5)

Sammanfattning. Bilaga 1 c Datum Vår beteckning Sid REP 2013/ (5) 2014-03-18 REP 2013/100373 1 (5) Enheten för processäkerhet och rörligt arbete Tommy Eriksson Wikén, 010-730 9931 arbetsmiljoverket@av.se Omprövning av föreskrifter - Parallelluppställning avseende Arbetarskyddsstyrelsens

Läs mer

Oljeavskiljare. Alvesta kommuns riktlinjer för utsläpp av avloppsvatten från verksamheter som hanterar oljor

Oljeavskiljare. Alvesta kommuns riktlinjer för utsläpp av avloppsvatten från verksamheter som hanterar oljor Antagna av Nämnden för Myndighetsutövning 2009-01-19, 3 Oljeavskiljare Alvesta kommuns riktlinjer för utsläpp av avloppsvatten från verksamheter som hanterar oljor Bakgrund Verksamhetsutövare med processer

Läs mer

Förslag till nya föreskrifter

Förslag till nya föreskrifter Förslag till nya föreskrifter Användning och kontroll av trycksatta anordningar Skadegruppens Temadag 2016 Stockholm Waterfront Congress Centre, Stockholm Innehåll Övergripandande förändringar Genomgång

Läs mer

Säkerhetsbänkar Klass II. ESCO Säkerhetsbänkar. Klass II.

Säkerhetsbänkar Klass II. ESCO Säkerhetsbänkar. Klass II. Säkerhetsbänkar Klass II ESCO Säkerhetsbänkar Klass II www.labrum.se Nordicsafe Nordicsafe NC2-4L8 och NC2-6L8 Anpassad till Svenska laboratorier Labrum har tillsammans med ESCO skapat en serie säkerhetsbänkar

Läs mer

Checklista. Riskbedömning för hantering av kemiskt ämne

Checklista. Riskbedömning för hantering av kemiskt ämne Checklista Riskbedömning för hantering av kemiskt ämne Detta är ett förslag till ett arbetssätt som kan passa för vissa hanteringar. Ibland kan man bedöma hela grupper av ämnen samtidigt. Om arbetet innebär

Läs mer

Uppgiftsfördelning och kunskaper

Uppgiftsfördelning och kunskaper 5 Det skall finnas en arbetsmiljöpolicy som beskriver hur arbetsförhållandena i arbetsgivarens verksamhet skall vara för att ohälsa och olycksfall i arbetet skall förebyggas och en tillfredsställande arbetsmiljö

Läs mer

Henåns skola. Ventilationen och inomhusklimatet. Energy Management AB A Chalmers Industriteknik Company. Historik - framtid

Henåns skola. Ventilationen och inomhusklimatet. Energy Management AB A Chalmers Industriteknik Company. Historik - framtid Henåns skola Ventilationen och inomhusklimatet Energy Management AB A Chalmers Industriteknik Company Historik - framtid Inneklimatproblem 2011-12 Utredning av ventilation 2013 Åtgärder 2014-2015 Kontroller

Läs mer

Fysisk arbetsmiljö. skyddsrond: Gör så här

Fysisk arbetsmiljö. skyddsrond: Gör så här skyddsrond: Fysisk arbetsmiljö förvaltning eller motsvarande: övriga deltagare: datum: arbetsplats: chef: skyddsombud: Checklistan är ett hjälpmedel för att systematiskt undersöka och förebygga risker

Läs mer

Xxxxx Skyltar och signaler

Xxxxx Skyltar och signaler AFS 2014:XX 2014:40 Xxxxx Skyltar och signaler Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS xxxx:xx) 2008:13) om om skyltar och signaler Arbetsmiljöverkets författningssamling

Läs mer

Krav och rekommendationer för bra inomhusluft. Svensk Ventilation Britta Permats

Krav och rekommendationer för bra inomhusluft. Svensk Ventilation Britta Permats Krav och rekommendationer för bra inomhusluft Svensk Ventilation Britta Permats Innehåll Inledning Vanliga föroreningar i inomhusluft Luftkvalitet kan bedömas utifrån. Luftkvalitet tillämpa dagens kunskap

Läs mer

Riktlinjer för förvaring av kemiska produkter

Riktlinjer för förvaring av kemiska produkter UFV 2008/758 Riktlinjer för förvaring av kemiska produkter Uppsala universitet Fastställd av universitetsdirektören 2008-05-29, reviderad 2015-12-21 Innehållsförteckning Förvaring av kemiska produkter

Läs mer

Kemiska arbetsmiljörisker Karin Staaf Arbetsmiljöverket

Kemiska arbetsmiljörisker Karin Staaf Arbetsmiljöverket Kemiska arbetsmiljörisker Karin Staaf Arbetsmiljöverket Regler som styr kemiområdet Systematiskt arbetsmiljöarbete Systematiskt arbetsmiljöarbete ger de grundläggande kraven på arbetsmiljöarbetet. Kemiska

Läs mer

Svar på remiss från Arbetsmiljöverket med förslag till föreskrift om Smittrisker, 2014/

Svar på remiss från Arbetsmiljöverket med förslag till föreskrift om Smittrisker, 2014/ Svar på remiss från Arbetsmiljöverket med förslag till föreskrift om Smittrisker, 2014/100863. Svensk Förening för Vårdhygien (SFVH) tackar för möjligheten att lämna synpunkter på denna remiss. Förslaget

Läs mer

Upprättad av 2012-08-20. Om du planerar en övernattning i en lokal som inte är avsedd för det ska du informera räddningstjänsten.

Upprättad av 2012-08-20. Om du planerar en övernattning i en lokal som inte är avsedd för det ska du informera räddningstjänsten. 1 (5) Brandskydd vid tillfälliga övernattningar Om du planerar en övernattning i en lokal som inte är avsedd för det ska du informera räddningstjänsten. Inledning Det är vanligt att personer övernattar

Läs mer

Ansvar för vissa andra skyddsansvariga under planeringen och projekteringen

Ansvar för vissa andra skyddsansvariga under planeringen och projekteringen Ansvar för vissa andra skyddsansvariga under planeringen och projekteringen 10 Även de som medverkar vid planeringen och projekteringen ska, inom ramen för sina uppdrag, i tillämpliga delar följa det som

Läs mer

FYSISK SKYDDSROND OCH EGENKONTROLL CHECKLISTA

FYSISK SKYDDSROND OCH EGENKONTROLL CHECKLISTA FYSISK SKYDDSROND OCH EGENKONTROLL CHECKLISTA 1 (11) Verksamhetsutövaren ska fortlöpande och systematiskt identifiera, förutse och förebygga risker i verksamheten utifrån hälso- och miljösynpunkt. Ett

Läs mer

Riskbedömning inför ändringar i verksamheten

Riskbedömning inför ändringar i verksamheten Riskbedömning inför ändringar i verksamheten A B C för riskbedömning inför ändring i verksamheten A Precisera den planerade ändringen Vad består ändringarna av? Var ska ändringarna genomföras? Vilka arbetstagare

Läs mer

Comfort SV Bruksanvisning Säkerhetsföreskrifter... 3 Installation... 4 Injustering av luftflöden... 6 Användning... 7 Service och garanti...

Comfort SV Bruksanvisning Säkerhetsföreskrifter... 3 Installation... 4 Injustering av luftflöden... 6 Användning... 7 Service och garanti... Comfort 243 10 SV Bruksanvisning Säkerhetsföreskrifter... 3 Installation... 4 Injustering av luftflöden... 6 Användning... 7 Service och garanti... 8 991.0358.178/126066/2015-02-13 (18558) SÄKERHETSFÖRESKRIFTER

Läs mer

Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2005:1) om mikrobiologiska arbetsmiljörisker smitta, toxinpåverkan,

Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2005:1) om mikrobiologiska arbetsmiljörisker smitta, toxinpåverkan, Mikrobiologiska arbetsmiljörisker smitta, toxinpåverkan, överkänslighet Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2005:1) om mikrobiologiska arbetsmiljörisker smitta,

Läs mer

Rutin för anskaffning av arbetsglasögon

Rutin för anskaffning av arbetsglasögon GÖTEBORGS UNIVERSITET Fastighetsavdelningen Skyddsingenjör Christina Svensson RUTIN uppdaterad 2009-12-11 Dnr F8 1/09 (ersätter anvisningar F8 60/07, 2007-02-26) Rutin för anskaffning av arbetsglasögon

Läs mer

Kravnivåer i samband med laboratorietestning av filter Kravnivåer i samband med långtidsprov av filter Redovisning av data för P-märkt luftfilter

Kravnivåer i samband med laboratorietestning av filter Kravnivåer i samband med långtidsprov av filter Redovisning av data för P-märkt luftfilter 00-05-11 1 (3) Utgåva 4 SP-metod 1937 1 Inledning Avsikten med denna metod är att ange ett underlag för utvärdering av P-märkta luftfilter. Dokumentet utgör ett komplement till SS EN 779 och omfattar en

Läs mer

Kemiska arbetsmiljörisker är fler och närmare än du tror

Kemiska arbetsmiljörisker är fler och närmare än du tror Kemiska arbetsmiljörisker är fler och närmare än du tror Kemiska arbetsmiljörisker Kemiska arbetsmiljörisker orsakas av farliga kemiska ämnen på din arbetsplats. Ämnena är ofta inköpta kemiska produkter,

Läs mer

PALLSTÄLL FÖR MODERN LAGERHANTERING

PALLSTÄLL FÖR MODERN LAGERHANTERING PALLSTÄLL PALLSTÄLL FÖR MODERN LAGERHANTERING Weland Pallställ är designade med fokus på framtidens krav när det gäller rationell materialhantering. Pallställens konstruktion bidrar till en genomtänkt

Läs mer

AFS 2015:4 Organisatorisk och social arbetsmiljö

AFS 2015:4 Organisatorisk och social arbetsmiljö Organisatorisk och social arbetsmiljö Arbetsmiljöverkets författningssamling Organisatorisk och social arbetsmiljö Arbetsmiljöverkets föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö samt allmänna

Läs mer

Xxxxx. Gravida och ammande arbetstagare. föreskrifter Arbetsmiljöverkets (AFS xxxx:xx) föreskrifter om om ändring i Arbetsmiljöverkets

Xxxxx. Gravida och ammande arbetstagare. föreskrifter Arbetsmiljöverkets (AFS xxxx:xx) föreskrifter om om ändring i Arbetsmiljöverkets AFS 2014:XX 2014:41 Xxxxx Gravida och ammande arbetstagare Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter Arbetsmiljöverkets (AFS xxxx:xx) föreskrifter om om ändring i Arbetsmiljöverkets

Läs mer

Teknik & Råd Industriventilation med lågimpulsdon

Teknik & Råd Industriventilation med lågimpulsdon Teknik & Råd Industriventilation med lågimpulsdon version 2005-1 sida 2 - Deplacerande ventilation i korthet sida 3 - Grundläggande kriterier för donval sida 4 - Golvplacerade (stående) lågimpulsdon sida

Läs mer

Friskluftsventilers ljudreduktion

Friskluftsventilers ljudreduktion Bilaga 6 Friskluftsventilers ljudreduktion Bilaga till slutrapport Fasadåtgärder som bullerskydd Projektnummer: 144711100 Upprättad av: Henrik Naglitsch Sweco Innehållsförteckning 1 Inledning... 2 2 Väggventiler...

Läs mer

Asterisk (*) betyder att frågan är kopplad till ett lagkrav. Sist i checklistan finns en förteckning över var frågan regleras i lagen.

Asterisk (*) betyder att frågan är kopplad till ett lagkrav. Sist i checklistan finns en förteckning över var frågan regleras i lagen. SKYDDSROND: Fysisk arbetsmiljö datum: förvaltning eller motsvarande: arbetsplats: Checklistan är ett hjälpmedel för att systematiskt undersöka och förebygga risker i den fysiska arbetsmiljön. Frågorna

Läs mer

Riskmanagement vibrationer

Riskmanagement vibrationer Riskmanagement vibrationer Kontaktdag med Metalund 2011-03-22 Istvan Balogh Arbets- och miljömedicin DAGSLÄGET Trots många års krav lever företag inte upp till de stränga regler som finns! Fastän många

Läs mer

Åtgärder för att förbättra tilluftens kvalitet på kontor

Åtgärder för att förbättra tilluftens kvalitet på kontor POPULÄRVETENSKAPLIG RAPPORT Åtgärder för att förbättra tilluftens kvalitet på kontor Vad kan man göra när besvär i kontor misstänks bero på dålig ventilation? Pär Fjällström, Erica Bloom, Bengt Christensson,

Läs mer

Granab Ventilationssystem för effektiv undergolvventilation. Tillförlitligt system till låg totalkostnad för skolor, allmänna lokaler och bostäder.

Granab Ventilationssystem för effektiv undergolvventilation. Tillförlitligt system till låg totalkostnad för skolor, allmänna lokaler och bostäder. Granab Ventilationssystem för effektiv undergolvventilation. Tillförlitligt system till låg totalkostnad för skolor, allmänna lokaler och bostäder. GRANAB Undergolvventilationssystem i kombination med

Läs mer

SUPRA SUPRA. Nyckeltal. Funktion 2015-11-04. Luftspridare för integrering i undertak

SUPRA SUPRA. Nyckeltal. Funktion 2015-11-04. Luftspridare för integrering i undertak Luftspridare för integrering i undertak Nyckeltal Anslutning: 25 mm Mått låda: 380 x 300 x 82 mm (l x b x h) Tilluftflöde: 4-45 l/s Tryckområde: 30-20 Pa Ljudnivå: Alltid under 28 db(a) Ytbehandling: RAL

Läs mer

Föreskrifter om användning och kontroll av trycksatta anordningar (AFS 2017:3)

Föreskrifter om användning och kontroll av trycksatta anordningar (AFS 2017:3) Föreskrifter om användning och kontroll av trycksatta anordningar (AFS 2017:3) Skadegruppens Temadag 8 november 2017 Björn Lindberg, Arbetsmiljöverket 1 Innehåll Övergripandande förändringar Genomgång

Läs mer

Instruktioner för Dragskåpslarm AFA2T/L

Instruktioner för Dragskåpslarm AFA2T/L Instruktioner för Dragskåpslarm AFA2T/L Dragskåpslarm AFA2T/L Mäter kontinuerligt lufthastighet i dragskåpsöppningen. Larmar med ljud- och ljussignal vid lågt luftflöde. Har inställbar tidsfördröjning

Läs mer

FunkiS. Funktionskontrollanterna i Sverige WWW.funkis.se

FunkiS. Funktionskontrollanterna i Sverige WWW.funkis.se FunkiS Funktionskontrollanterna i Sverige WWW.funkis.se Certifierade funktionskontrollanter Kommunala handläggare 1 250 medlemmar av 1 400 Vägledning OVK FARO FARO-S AV OVK Remissinstans 1 Kurser 2015

Läs mer

Arbeta säkert med isocyanater

Arbeta säkert med isocyanater Arbeta säkert med isocyanater sprutmålning Polyuretanfärg (PUR-färg) används framför allt på metallytor utomhus. Bilar och metallkonstruktioner som broar är några exempel där PURfärg används. PUR-färg

Läs mer

Smittande arbetsmiljö! 20 april 2009

Smittande arbetsmiljö! 20 april 2009 Smittande arbetsmiljö! 20 april 2009 Gudrun Skoglund Arbetsmiljöverket 112 79 Stockholm Tel. 08/730 95 40 E-post: gudrun.skoglund@av.se Arbetsmiljöverkets olika distrikt Luleå Umeå Härnösand Falun Stockholm

Läs mer

Småhus - ventilation och funktionskontroll

Småhus - ventilation och funktionskontroll Småhus ventilation och Funktionskontroll Denna information finns endast som nätversion och ersätter broschyren Småhus - ventilation och funktionskontroll från 1995. Det är viktigt för vår hälsa att inomhusluften

Läs mer

Checklista för skyddsrond

Checklista för skyddsrond Checklista för skyddsrond Skyddsrondmall IEG Datum: Avdelning: Deltagare: ORDNING & OLYCKSFALL Behövs hjälp? för att det blir gjort? vara klart? 1. Är ordningen på arbetsplatsen tillfredsställande?(spill,

Läs mer

VÄLKOMNA! Tomas Fagergren

VÄLKOMNA! Tomas Fagergren VÄLKOMNA! Tomas Fagergren 1 Historik 2 Installationsbrandskydd - 2008 3 Ventilation och brandgaskontroll - 2012 4 Temadag - ventilationsbrandskydd 5 5 BBR 19 5:5332 Imkanaler Imkanaler med tillhörande

Läs mer

Användarhandbok AirQlean High ett takmonterat luftfiltreringssystem

Användarhandbok AirQlean High ett takmonterat luftfiltreringssystem Användarhandbok AirQlean High ett takmonterat luftfiltreringssystem Copyright 2014 QleanAir Scandinavia 2 KAPITEL 1 Säkerhetsinformation 1.1. Inledning Detta kapitel innehåller säkerhetsinformation. AirQlean

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete

Systematiskt arbetsmiljöarbete Systematiskt arbetsmiljöarbete AFS 2001:1 Reglerna innehåller grundläggande krav på arbetsmiljöarbetet Reglerna utvecklar och preciserar hur arbetsgivaren ska gå tillväga för att uppfylla sitt arbetsmiljöansvar

Läs mer

Projekteringsanvisning

Projekteringsanvisning Projekteringsanvisning Luftbehandling Sammanställd av: Driftavdelningen Datum: 2017-03-01 Innehåll 1 Luftbehandlingssystem 5 1.1 Ventilationsbehov 5 1.2 Energihushållning 5 1.3 Märkning 5 1.4 Drift- och

Läs mer

Att få kontroll över arbetsmiljön på arbetsplatsen och behålla den. Avfall Sveriges höstmöte 2011

Att få kontroll över arbetsmiljön på arbetsplatsen och behålla den. Avfall Sveriges höstmöte 2011 Att få kontroll över arbetsmiljön på arbetsplatsen och behålla den Avfall Sveriges höstmöte 2011 Något om arbetsgivarens skyldigheter Ur arbetsmiljölagen: Arbetsgivaren skall vidta alla åtgärder som behövs

Läs mer

Tack för att du har köpt vår produkt. Vi hoppas att du får glädje av den under en lång tid. Thermex

Tack för att du har köpt vår produkt. Vi hoppas att du får glädje av den under en lång tid. Thermex Innhold DANSK... 3 SVENSKA... 12 1. Beskrivning av hällen... 13 2. Beståndsdelar... 13 3. Specifikation... 14 4. Förutsättningar för användningen... 14 5. Installation... 15 5.1 Installera spiskåpan...

Läs mer

AFS 2015:4 Organisatorisk och social arbetsmiljö

AFS 2015:4 Organisatorisk och social arbetsmiljö Organisatorisk och social arbetsmiljö Arbetsmiljöverkets författningssamling Organisatorisk och social arbetsmiljö Arbetsmiljöverkets föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö samt allmänna

Läs mer

GOLD/SILVER C Hygienutförande

GOLD/SILVER C Hygienutförande GUIDE, VDI 6022 GOLD/SILVER C Hygienutförande SE.VDI6022.180426 Introduktion I denna guide presenteras Swegons utförande av nuvarande regelverk i den tyska standarden VDI 6022. VDI 6022 är en standard

Läs mer

Remissvar. Förslag till föreskrifter och allmänna råd - Kemiska arbetsmiljörisker

Remissvar. Förslag till föreskrifter och allmänna råd - Kemiska arbetsmiljörisker Er beteckning RK 2014/101263 2014-09-09 Arbetsmiljöverket 112 79 Stockholm Remissvar Teknikföretagen har getts möjlighet att lämna synpunkter på Arbetsmiljöverkets förslag till föreskrifter och allmänna

Läs mer

Förslag till nya föreskrifter

Förslag till nya föreskrifter Förslag till nya föreskrifter Användning och kontroll av trycksatta anordningar Cisterndagarna 2017 - Göteborg Innehåll Information om föreskriftsarbetet Förändringar i regelstrukturen Genomgång av förändringar

Läs mer

IMKANAL 2014. Johan Schön. Sveriges Skorstensfejaremästares Riksförbund

IMKANAL 2014. Johan Schön. Sveriges Skorstensfejaremästares Riksförbund IMKANAL 14 Johan Schön Sveriges Skorstensfejaremästares Riksförbund 1 Branschstandard 2 Branschstandard Rättsregler som SKALL följas LAG FÖRORDNING FÖRESKRIFT Myndighetsråd som BÖR följas Branschens rekommendation

Läs mer

Grunden för säker utrymning

Grunden för säker utrymning Utrymning Grunden för säker utrymning Utformning och storlek på utrymningsvägar Tidig upptäckt av fara t.ex. genom larm som varnar Kunskaper om risker och hur man beter sig Brand och gas kan orsaka svåra

Läs mer

NUTEK TEKNIKUPPHANDLING NYA VENTILATIONSTEKNISKA LÖSNINGAR FÖR UPPRUSTNING AV FLERBOSTADSHUS. Kravspecifikation. 1. Allmänt

NUTEK TEKNIKUPPHANDLING NYA VENTILATIONSTEKNISKA LÖSNINGAR FÖR UPPRUSTNING AV FLERBOSTADSHUS. Kravspecifikation. 1. Allmänt BESTÄLLARGRUPPEN Bilaga 1 1997-04-02 1 (9) NUTEK TEKNIKUPPHANDLING NYA VENTILATIONSTEKNISKA LÖSNINGAR FÖR UPPRUSTNING AV FLERBOSTADSHUS Kravspecifikation 1. Allmänt De krav och önskemål som här ställts

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete

Systematiskt arbetsmiljöarbete Systematiskt arbetsmiljöarbete AFS 2001:1 med ändringar i AFS 2003:4 Reglerna innehåller grundläggande krav på arbetsmiljöarbetet Reglerna utvecklar och preciserar hur arbetsgivaren ska gå tillväga för

Läs mer

Användarmanual. Modell: SLIM M602W / M602SS

Användarmanual. Modell: SLIM M602W / M602SS Användarmanual Modell: SLIM M602W / M602SS Användarmanual till HN 8395 och HN 8397 spisfläkt slim M602W / M602SS VIKTIGT Läs denna användarmanual noggrant innan installation och användning av spisfläkten.

Läs mer

Resultatet av inspektionen

Resultatet av inspektionen 2014-06-03 IRS 2014/8518 1 (1) Enheten för region syd Hans Barkenfelt, 010-730 9676 Trelleborgs kommun 231 83 TRELLEBORG Resultatet av inspektionen Ert org. nr 212000-1199 Arbetsställe Bildningsförvaltningen

Läs mer

USER S MANUAL LUFTKONDITIONERING. Modell: AC-110 ANVÄNDARHANDBOK

USER S MANUAL LUFTKONDITIONERING. Modell: AC-110 ANVÄNDARHANDBOK USER S MANUAL LUFTKONDITIONERING Modell: AC-110 ANVÄNDARHANDBOK Tack för att du har valt denna luftkonditionering av högsta kvalitet. Läs denna användarhandbok noga innan du använder apparaten. Vid eventuella

Läs mer