Farliga ämnen och riskbedömning. En europeisk kampanj om riskbedömning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Farliga ämnen och riskbedömning. En europeisk kampanj om riskbedömning"

Transkript

1 Farliga ämnen och riskbedömning En europeisk kampanj om riskbedömning

2 Vad är farliga ämnen? Farliga ämnen är alla vätskor, gaser och fasta ämnen som utgör en risk för arbetstagares hälsa eller säkerhet finns på nästan alla arbetsplatser, även på små och medelstora företag (lantbruk, frisersalonger, motorverkstäder, sjukhus, skolor ) innefattar både kemikalier och biologiska agens (bakterier, virus, jäst- och mögelsvampar, skadedjur ) innefattar såväl ämnen som bildas som biprodukter vid arbetsprocessen som råvaror (svetsångor, dieselavgaser, trädamm, mjöl som används i bagerier ).

3 Farliga ämnen och skada Om riskerna med att använda farliga ämnen inte hanteras rätt kan arbetstagarnas hälsa bli lidande på olika sätt: Genom en enda kort exponering Genom flera exponeringar Genom långsiktig upplagring av ämnen i kroppen

4 Hälsoeffekter Farliga ämnen kan påverka hälsan på många olika sätt, bland annat genom: Akuta effekter: förgiftning, kvävning, explosion och brand. Långsiktiga effekter, till exempel? sjukdomar i andningsorganen (reaktioner i luftvägar och lungor) som astma, snuva, asbestos och silikos,? yrkesrelaterade cancersjukdomar (leukemi, lungcancer, mesoteliom, cancer i näshålan). Hälsoeffekterna kan vara både akuta och långsiktiga:? Hudsjukdomar, reproduktionsproblem och medfödda missbildningar, allergier. Vissa ämnen kan lagras i kroppen. Vissa ämnen kan ha en kumulativ effekt. Vissa ämnen kan tränga genom huden.

5 Farliga ämnen - lagstiftning Lagstiftningen inom området innefattar regler om skydd av arbetstagare mot risker från? kemikalier,? biologiska agens,? carcinogena och mutagena ämnen (bland annat asbest och trädamm). Regler om klassificering och märkning är lika viktiga men gäller inte för alla farliga ämnen (t.ex. hårvårdskemikalier och läkemedel). Begränsningar för användning och försäljning gäller för vissa ämnen och arbetsprocesser. Ta reda på vilken nationell lagstiftning om farliga ämnen på arbetsplatsen som gäller dig.

6 Annan lagstiftning av betydelse REACH EU-förordningen EG 1907/2006 skapar ett nytt system för att registrera, utvärdera och godkänna kemikalier (Registration, Evaluation and Authorisation of Chemicals):? Syftar till ett bättre skydd för miljön och för användarnas hälsa.? Ger företagen ett större ansvar för riskhanteringen när det gäller kemikalier och för att ge säkerhetsinformation om olika ämnen till alla som tillverkar eller använder dem.? Mer om REACH: GHS FN:s globala harmoniserade system för klassificering och märkning av kemikalier kommer också att ha betydelse för arbetstagarnas hälsa.? Mer om GHS:

7 Sammanfattning Enligt lagen måste arbetsgivare inom EU skydda sina anställda från att skadas av farliga ämnen på arbetsplatsen. Enligt lagen måste arbetsgivare göra en riskbedömning för att skydda sina anställda från farliga ämnen. De anställda ska vara delaktiga i riskbedömningen.

8 Vad är riskbedömning? Riskbedömning är en process för att utvärdera arbetsmiljörisker till följd av faror på arbetsplatsen. Det innebär en systematisk granskning av arbetets alla delar där man bedömer? vad som kan orsaka skada,? om farorna kan elimineras och, om inte,? vilka förebyggande åtgärder eller skyddsåtgärder som behöver finnas för kontroll av riskerna. Riskbedömning är grunden för en framgångsrik hantering av arbetsmiljöfrågor och det bästa sättet att minska arbetsrelaterade olyckor och sjukdomar.

9 Riskbedömning av farliga ämnen Riskbedömning av farliga ämnen görs enligt samma grundprinciper och processer som de som används för andra arbetsmiljörisker. Oavsett vem som gör riskbedömningen är det viktigt att de anställda rådfrågas och görs delaktiga i processen. De anställda? känner till sin arbetsplats och? det är de anställda som ska genomföra de förändringar som kan behövas av arbetsförhållanden eller arbetsmetoder. Det finns olika metoder, men för de flesta företag fungerar en femstegsmodell bra vid riskbedömning.

10 Steg 1: Identifiera faror och personer i farozonen (1) Sök efter ämnen som kan orsaka skador och avgör vilka av de anställda som kan utsättas för ämnena. Ägna särskild uppmärksamhet åt grupper bland de anställda som kan löpa större risk, till exempel? unga,? gravida och ammande kvinnor,? migrerande arbetstagare,? otränad och oerfaren personal,? städpersonal, leverantörer och allmänhet. Kom ihåg att en fara kan utgöras av vad som helst som kan orsaka skada arbetsmaterial, utrustning, arbetsmetoder eller praxis.

11 Steg 1: Identifiera faror och personer i farozonen (2) För att lättare identifiera faror: Gör en inventering av ämnen som används och produceras på arbetsplatsen. Samla information om ämnena, t.ex. om vilka skador de kan orsaka och hur skadorna kan uppstå.? Standardiserade säkerhetsetiketter, risksymboler och säkerhetsdatablad, som leverantörerna av kemikalier är skyldiga att lämna, är viktiga informationskällor. Kontrollera vilka yrkeshygieniska gränsvärden som gäller för ämnena.? Gränsvärden gör det lättare att kontrollera exponeringen för farliga ämnen på arbetsplatsen eftersom de fastställer den högsta tillåtna koncentrationen (i luft) för olika ämnen. Kontrollera om ni använder cancerframkallande eller mutagena ämnen striktare bestämmelser gäller. Mer information finns i Facts 33 och Facts 35

12 Steg 2: Utvärdera och prioritera riskerna Bedöm hur de anställda utsätts för farliga ämnen som har identifierats: titta på exponeringens typ, intensitet, tidsperiod och frekvens. Klarlägg vilka arbetsprocesser som används. Överväg om kombinerad exponering för ämnen förekommer. Överväg kombinationseffekten med andra risker, till exempel? brandrisk nära brandfarliga ämnen,? fysiskt krävande arbete som kan öka upptaget av kemikalier,? våtarbete som kan öka effekten av kemikalier på huden. Listan kan användas för att upprätta en åtgärdsplan. Kom ihåg att en risk är sannolikheten hög eller låg för att någon skadas på grund av en fara.

13 Steg 3: Besluta om förebyggande åtgärder (1) Använd åtgärdshierarkin för att förhindra eller minska arbetstagarnas exponering för farliga ämnen: Eliminera bästa sättet att minska riskerna på grund av farliga ämnen.? Se till att det farliga ämnet inte behöver användas genom att ändra på processen eller produkten där det används. Ersätt om ämnet inte går att eliminera.? Ersätt det farliga ämnet med ett ofarligt eller mindre farligt ämne.

14 Steg 3: Besluta om förebyggande åtgärder (2) Kontroll om ett ämne eller en process inte kan elimineras eller ersättas? Förhindra eller minska exponeringen genom inneslutning av den process som gör att det farliga ämnet avges, kontroll av utsläppet vid källan, bättre processtyrning, tekniska lösningar för att hålla exponeringen så liten som möjligt, minskning av antalet anställda som utsätts för det farliga ämnet, förkortad exponering och minskad exponeringsintensitet, om exponering inte kan förhindras på andra sätt, se till att de anställda som utsätts har lämplig skyddsutrustning och får lära sig att använda den rätt.

15 Ersättning arbetsprocesser Börja med ämnen och arbetsprocesser som? redan har skapat problem på företaget (hälsoproblem, olyckor eller andra incidenter),? nödvändiggör regelbundna hälsokontroller (t.ex. läkarundersökning av de anställda),? omfattas av särskilda nationella regler som begränsar yrkesmässig användning,? leder till höga exponeringsnivåer för anställda eller innebär att många anställda exponeras. Processer som ska ses över är bland annat de som? sker öppet, t.ex. målning av stora ytor och blandning i öppna behållare eller kärl,? innebär att damm, ångor eller rök bildas eller att vätskor sprids i luften, t.ex. svetsning och sprutmålning.

16 Ersättning ämnen Se över användningen av ämnen som? ökar risken för brand och explosion,? är flyktiga, t.ex. organiska lösningsmedel, eller sprids i luften (aerosoler, damm),? innebär en akut hälsorisk, t.ex. gifter, frätande ämnen och irriterande ämnen,? innebär kroniska hälsorisker, t.ex. allergener och ämnen som påverkar reproduktionsförmågan,? orsakar yrkessjukdomar,? kan tas upp genom huden,? kräver att personlig skyddsutrustning används (t.ex. andningsskydd). Mer information finns i Facts 34

17 Cancerogena och mutagena ämnen Striktare regler gäller för cancerogena och mutagena ämnen:? Cancerogena och mutagena ämnen måste ersättas så långt det är tekniskt möjligt.? Inneslutning av den process där ämnena avges är obligatorisk om det är tekniskt möjligt.? De anställdas åtkomst till ämnena måste begränsas.? Mer detaljerade register måste hållas för de anställdas exponering, och registren måste sparas längre.? Mer information måste ges till de anställda om exponering och hälsoövervakning. Ta reda på mer om den specifika nationella lagstiftning som gäller för användning av farliga ämnen på arbetsplatsen.

18 Steg 4: Vidta åtgärder Sätt in förebyggande åtgärder och skyddsåtgärder. För att åtgärderna ska kunna införas på ett effektivt sätt behövs en plan som visar? vem som gör vad,? när en uppgift ska vara genomförd,? vilka medel som avsätts för att genomföra åtgärderna,? när bedömningen ska ses över och vem som ska göra översynen. Allt arbete som innebär att riskmoment eller riskämnen elimineras, ersätts eller kontrolleras ska prioriteras.

19 Steg 5: Övervaka och granska Effekten av förebyggande åtgärder ska övervakas. Riskbedömningen ska ses över varje gång en större förändring sker inom organisationen:? När arbetsprocessen ändras.? När nya kemikalier eller nya arbetsmetoder införs.? När olyckor inträffar eller hälsoproblem uppstår.? Regelbundet, för att kontrollera att resultaten av riskbedömningen fortfarande gäller.

20 Dokumentera riskbedömningen Riskbedömningen måste dokumenteras. Dokumentationen kan användas för att? förmedla information till berörda personer,? bedöma om nödvändiga åtgärder har införts,? ge tillsynsmyndigheter material,? anpassa åtgärderna om förhållandena ändras.

21 Råd till anställda För att anställda ska vara säkra för farliga ämnen ska de få information om? resultaten av riskbedömningen,? vilka risker de utsätts för,? hur de kan påverkas av de farliga ämnena,? vad de kan göra för att skydda sig själva och andra,? vad de ska göra om en olycka inträffar eller om något går fel,? hur man vet om något har gått fel,? till vem de ska rapportera problem,? vad som ingår i underhållsarbete,? resultaten av eventuell exponeringsövervakning eller hälsoövervakning.

22 Råd till arbetsgivare: kommunikation God kommunikation mellan arbetsgivare och anställda innefattar att? ha en lista på farliga ämnen som används i eller bildas i samband med arbetsprocessen,? ha säkerhetsdatablad och motsvarande dokument tillgängliga för alla farliga ämnen,? ta fram arbetsinstruktioner som bygger på information om farliga ämnen,? se till att behållare för farliga ämnen är tydligt märkta,? informera om resultaten av riskbedömningen,? regelbundet intervjua de anställda om potentiella hälso- och säkerhetsproblem,? förse de anställda med all relevant information och alla nödvändiga instruktioner samt erbjuda utbildning om farliga ämnen som förekommer på arbetsplatsen.

23 Var kan man få hjälp? På Europeiska arbetsmiljöbyråns webbplats finns omfattande information och många råd som kan vara till hjälp:? En avdelning om farliga ämnen med exempel på god praxis från hela EU samt Facts 33, 34 och 35 finns på En avdelning om riskbedömning, med verktyg och checklistor, finns på Information om farliga ämnen särskilt avsedd för små och medelstora företag finns på Information om riskbedömningskampanjen finns på

24 Bra för alla. En europeisk kampanj om riskbedömning

Arbetsrelaterad stress och riskbedömning. En europeisk kampanj om riskbedömning

Arbetsrelaterad stress och riskbedömning. En europeisk kampanj om riskbedömning Arbetsrelaterad stress och riskbedömning En europeisk kampanj om riskbedömning Arbetsrelaterad stress ett viktigt ämne Stress är näst vanligast bland de arbetsrelaterade hälsoproblem som rapporteras. Stress

Läs mer

Presentation 4: Hur kan jag veta om nanomaterial finns på min arbetsplats? www.nanodiode.eu

Presentation 4: Hur kan jag veta om nanomaterial finns på min arbetsplats? www.nanodiode.eu Presentation 4: Hur kan jag veta om nanomaterial finns på min arbetsplats? www.nanodiode.eu EU-lagstiftning om hälsa och säkerhet (1) Huvudsaklig europeisk lagstiftning som stödjer arbetstagarskydd mot

Läs mer

Kemiska arbetsmiljörisker. En översikt av de grundläggande arbetsmiljöreglerna för att minska de kemiska riskerna

Kemiska arbetsmiljörisker. En översikt av de grundläggande arbetsmiljöreglerna för att minska de kemiska riskerna Kemiska arbetsmiljörisker En översikt av de grundläggande arbetsmiljöreglerna för att minska de kemiska riskerna Kemiska ämnen är farliga på olika sätt Kan orsaka direkta hälsoskador eller död Öka risken

Läs mer

Vanliga fel vid riskbedömning. En europeisk kampanj om riskbedömning

Vanliga fel vid riskbedömning. En europeisk kampanj om riskbedömning Vanliga fel vid riskbedömning En europeisk kampanj om riskbedömning Förebyggande lagstiftningen Enligt lag måste EU:s arbetsgivare skydda sina arbetstagare från skador på arbetsplatsen. EU:s ramdirektiv

Läs mer

Checklista. Riskbedömning för hantering av kemiskt ämne

Checklista. Riskbedömning för hantering av kemiskt ämne Checklista Riskbedömning för hantering av kemiskt ämne Detta är ett förslag till ett arbetssätt som kan passa för vissa hanteringar. Ibland kan man bedöma hela grupper av ämnen samtidigt. Om arbetet innebär

Läs mer

Intervju med Jukka Takala, ordförande för Europeiska arbetsmiljöbyrån. Vad innebär riskbedömning?

Intervju med Jukka Takala, ordförande för Europeiska arbetsmiljöbyrån. Vad innebär riskbedömning? Intervju med Jukka Takala, ordförande för Europeiska arbetsmiljöbyrån Bilbao den 28 april 2008 Vad innebär riskbedömning? Jukka Takala: Riskbedömning är det viktigaste verktyget för att förhindra olyckor

Läs mer

Kemiska arbetsmiljörisker

Kemiska arbetsmiljörisker Kemiska arbetsmiljörisker En översikt av de grundläggande arbetsmiljöreglerna för att minska de kemiska riskerna Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö 2012-06-01 1 Kemiska ämnen är farliga på olika

Läs mer

Kemiska risker i arbetsmiljön

Kemiska risker i arbetsmiljön Kemiska risker i arbetsmiljön Information om kemireglerna På www.av.se finner du En presentation av kemiföreskrifterna. En Vägledning till reglerna om kemiska arbetsmiljörisker. Arbetsmiljöverkets föreskrifter

Läs mer

RISKBEDÖMNING ENL. AFS 1997:10

RISKBEDÖMNING ENL. AFS 1997:10 RISKBEDÖMNING ENL. AFS 1997:10 Datum: Forskargrupp: Procedur/försök: 1: Farlighetskategori (enl. tabell 1) A: Mycket Hög Risk B: Hög Risk C: Måttlig Risk D: Låg Risk 2: Exponeringsnivå (enl. tabell 2)

Läs mer

Införande av dir 2014/27/EU; CLP-anpassning av AFS om Kemiska arbetsmiljörisker, Skyltar och signaler, Minderåriga och Gravida

Införande av dir 2014/27/EU; CLP-anpassning av AFS om Kemiska arbetsmiljörisker, Skyltar och signaler, Minderåriga och Gravida Införa av dir 2014/27/EU; CLP-anpassning av om Kemiska arbetsmiljörisker, Skyltar och signaler, Miråriga och Gravida Ett direktiv som anpassar fem arbetsmiljödirektivtill förordning (EG) 1272/2008 om klassificering,

Läs mer

(Lagstiftningsakter) DIREKTIV

(Lagstiftningsakter) DIREKTIV 5.3.2014 Europeiska unionens officiella tidning L 65/1 I (Lagstiftningsakter) DIREKTIV EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV 2014/27/EU av den 26 februari 2014 om ändring av rådets direktiv 92/58/EEG,

Läs mer

Lite damm är väl inte så farligt? Var och när dammar det?

Lite damm är väl inte så farligt? Var och när dammar det? Arbetsmiljö Det finns många risker på en byggarbetsplats. Det första man tänker på är ofta risken för olyckor som att falla ner från ett tak eller en byggnadsställning eller att tappa kontrollen över en

Läs mer

Kemiska risker i arbetsmiljön

Kemiska risker i arbetsmiljön Kemiska risker i arbetsmiljön I den här broschyren beskriver vi hur du som är ansvarig för arbetsmiljön ska göra för att förebygga kemiska risker. Broschyren bygger på Arbetsmiljöverkets föreskrifter om

Läs mer

P6_TA-PROV(2005)0329 Arbetstagares hälsa och säkerhet: exponering för optisk strålning ***II

P6_TA-PROV(2005)0329 Arbetstagares hälsa och säkerhet: exponering för optisk strålning ***II P6_TA-PROV(2005)0329 Arbetstagares hälsa och säkerhet: exponering för optisk strålning ***II Europaparlamentets lagstiftningsresolution om rådets gemensamma ståndpunkt inför antagandet av Europaparlamentets

Läs mer

Kemisk exponering - Säkerhetshantering

Kemisk exponering - Säkerhetshantering Kemisk exponering - Säkerhetshantering Arbetarsäkerhetsdagens regionalseminarium Fredagen 27.4.2018 Original Sokos Hotel Vaakuna Vaasa Heikki Aho, SK Protect Oy SK Protect Oy SK PROTECT OY är en inhemsk

Läs mer

Kemikaliehantering. Marianne Wallgren

Kemikaliehantering. Marianne Wallgren Kemikaliehantering Marianne Wallgren 2016-10-13 1 Definition & lagstiftning Hälsorisker Beskrivning av GHS-CLP, SDB & MSDS L U N C H Kemikalieregister, substitutionsarbete Riskbedömningsövning K A F F

Läs mer

Kemiska arbetsmiljörisker Karin Staaf Arbetsmiljöverket

Kemiska arbetsmiljörisker Karin Staaf Arbetsmiljöverket Kemiska arbetsmiljörisker Karin Staaf Arbetsmiljöverket Regler som styr kemiområdet Systematiskt arbetsmiljöarbete Systematiskt arbetsmiljöarbete ger de grundläggande kraven på arbetsmiljöarbetet. Kemiska

Läs mer

Härdplast- Cyanoakrylat

Härdplast- Cyanoakrylat Härdplast- Cyanoakrylat Hur påverkas vi av kemikalier? 2 Olika upptagningsvägar 3 Diffus exponering av ämnen du möter i din vardag Olika ämnen tas upp på olika ställen i luftvägarna. 4 Fosterskador Några

Läs mer

2015-12-03. Härdplast- Cyanoakrylat. Hur påverkas vi av kemikalier? Olika upptagningsvägar HÄRDPLASTER CYANOAKRYLAT

2015-12-03. Härdplast- Cyanoakrylat. Hur påverkas vi av kemikalier? Olika upptagningsvägar HÄRDPLASTER CYANOAKRYLAT Härdplast- Cyanoakrylat Hur påverkas vi av kemikalier? 2 Olika upptagningsvägar 3 1 Diffus exponering av ämnen du möter i din vardag Olika ämnen tas upp på olika ställen i luftvägarna. 4 Fosterskador Några

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i avfallsförordningen (2011:927); SFS 2014:236 Utkom från trycket den 29 april 2014 utfärdad den 16 april 2014. Regeringen föreskriver 1 att 54 58 och bilaga

Läs mer

Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö

Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö Nya och nygamla kemiregler Carola af Klinteberg 2015-06-01 1 Mitt uppdrag: Ändringar i föreskrifter från den 1 juni 2015 Förtydliga nya begrepp och lyfta fram

Läs mer

KLARA Riskbedömning. - vid arbete med laboratoriekemikalier. Ulrika Olsson, Kemikalisäkerhetssamordnare ulrika.olsson@ki.se

KLARA Riskbedömning. - vid arbete med laboratoriekemikalier. Ulrika Olsson, Kemikalisäkerhetssamordnare ulrika.olsson@ki.se KLARA Riskbedömning - vid arbete med laboratoriekemikalier Ulrika Olsson, Kemikalisäkerhetssamordnare ulrika.olsson@ki.se Introduktion Arbetsmiljöverket tar fram föreskrifter som vi skall förhålla oss

Läs mer

Bedöm de kemiska arbetsmiljöriskerna så här

Bedöm de kemiska arbetsmiljöriskerna så här Bedöm de kemiska arbetsmiljöriskerna så här Riskbedömning innebär att ta reda på vilka åtgärder som behövs för att ingen ska drabbas av ohälsa eller olycksfall. Med ett exempel från en arbetsplats visar

Läs mer

Xxxxx. Gravida och ammande arbetstagare. föreskrifter Arbetsmiljöverkets (AFS xxxx:xx) föreskrifter om om ändring i Arbetsmiljöverkets

Xxxxx. Gravida och ammande arbetstagare. föreskrifter Arbetsmiljöverkets (AFS xxxx:xx) föreskrifter om om ändring i Arbetsmiljöverkets AFS 2014:XX 2014:41 Xxxxx Gravida och ammande arbetstagare Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter Arbetsmiljöverkets (AFS xxxx:xx) föreskrifter om om ändring i Arbetsmiljöverkets

Läs mer

Kemikalier och miljö. Line Nilsson Miljöskyddsinspektör

Kemikalier och miljö. Line Nilsson Miljöskyddsinspektör Kemikalier och miljö Line Nilsson Miljöskyddsinspektör Vad är en kemisk produkt? Ett kemiskt ämne eller En blandning av flera kemiska ämnen Kan vara märkt med farosymbol och/eller riskfraser, men inte

Läs mer

Checklista. Skolans kemiundervisning

Checklista. Skolans kemiundervisning Checklista Skolans kemiundervisning Ni kan använda checklistan i sin helhet eller bara för det område ni är osäkra över. Både föreskrifterna om systematiskt arbetsmiljöarbete och de om laboratoriearbete

Läs mer

Kemiska arbetsmiljörisker är fler och närmare än du tror

Kemiska arbetsmiljörisker är fler och närmare än du tror Kemiska arbetsmiljörisker är fler och närmare än du tror Kemiska arbetsmiljörisker Kemiska arbetsmiljörisker orsakas av farliga kemiska ämnen på din arbetsplats. Ämnena är ofta inköpta kemiska produkter,

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD Toluidinblå 0,5% ph4

SÄKERHETSDATABLAD Toluidinblå 0,5% ph4 Toluidinblå 0,5% ph4 Sida 1 av 5 SÄKERHETSDATABLAD Toluidinblå 0,5% ph4 SDS i överensstämmelse med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1907/2006 om registrering, utvärdering, godkännande och

Läs mer

Personlig skyddsutrustning är en nödlösning. Marianne Andersson mätingenjör Arbets- och miljömedicin

Personlig skyddsutrustning är en nödlösning. Marianne Andersson mätingenjör Arbets- och miljömedicin Personlig skyddsutrustning är en nödlösning Marianne Andersson mätingenjör Arbets- och miljömedicin EXPONERINGSVÄGAR Via huden Via matstrupen/förtäring Via andning Via andningsorganen utsätts vi för flest

Läs mer

Riskhantering vid laboratoriearbete

Riskhantering vid laboratoriearbete Anna Maria Näslund, arbetsmiljöingenjör Annie Engström, kemikaliesamordnare Enheten för miljö och fysisk arbetsmiljö Riskhantering vid laboratoriearbete Vad är risk? Några definitioner: En risk är sannolikheten

Läs mer

WtT Generation 2. Modul: MDI

WtT Generation 2. Modul: MDI WtT Generation 2 Modul: MDI ISOPA 2011 1 WtT så som den lanserades år 2006 är inte begränsad till regioner och kommer att finnas kvar. WtT Generation 2 innehåller information om REACH och GHS/CLP som gäller

Läs mer

Så här läser du ett. Säkerhetsdatablad

Så här läser du ett. Säkerhetsdatablad Så här läser du ett Säkerhetsdatablad Säkerhetsdatablad Säkerhetsdatablad Har du någon gång tittat på ett säkerhetsdatablad och känt att du inte orkar eller vill läsa det, fastän du vet att du egentligen

Läs mer

Farliga ämnen i våra vatten lagstiftning och initiativ

Farliga ämnen i våra vatten lagstiftning och initiativ Farliga ämnen i våra vatten lagstiftning och initiativ Eva Sandberg Internationella enheten Avdelningen för Utveckling av lagstiftning och andra styrmedel Kemikalieinspektionen Det handlar om. Lagstiftning

Läs mer

Vad ska vi prata om? Klassificering, märkning och förpackning av kemiska produkter. Klassificering

Vad ska vi prata om? Klassificering, märkning och förpackning av kemiska produkter. Klassificering Klassificering, märkning och förpackning av kemiska produkter Linnea Kanning Karlstad 2015 Vad ska vi prata om? Två regelsystem Klassificering Märkning Tillsyn Förpackningar Register Miljöfarlig verksamhet

Läs mer

***I FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE

***I FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för sysselsättning och sociala frågor 30.5.2013 2013/0062(COD) ***I FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE om förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om ändring av rådets

Läs mer

FAKTABLAD Skillnader i klassificering och märkning enligt CLP förordningen och KIFS 2005:7 2013-04-17. WSP Natlikan

FAKTABLAD Skillnader i klassificering och märkning enligt CLP förordningen och KIFS 2005:7 2013-04-17. WSP Natlikan FAKTABLAD Skillnader i klassificering och märkning enligt CLP förordningen och KIFS 2005:7 2013-04-17 WSP Natlikan Om WSP Natlikan Lösningar för ett resultatinriktat hållbarhetsarbete WSP Natlikan har

Läs mer

IB577. Poly(ethylene glycol) Dimethacrylate Dodecyl methacrylate 607-247-00-9 142-90-5 205-570-6 10-20% Xi; 36/37/38 N; R50/53

IB577. Poly(ethylene glycol) Dimethacrylate Dodecyl methacrylate 607-247-00-9 142-90-5 205-570-6 10-20% Xi; 36/37/38 N; R50/53 IB577 AVSNITT 3: Sammansättning/information om beståndsdelar 3.2 Blandningar 67/548/EEC / 1999/45/EC Sida 2/6 Kemiskt namn Index-Nr CAS-no. EG-no. REACH Registration Conc. Klassificering Number (%w/w)

Läs mer

Bedöm de kemiska arbetsmiljöriskerna så här

Bedöm de kemiska arbetsmiljöriskerna så här Bedöm de kemiska arbetsmiljöriskerna så här Riskbedömning innebär att ta reda på vilka åtgärder som behövs för att ingen ska drabbas av ohälsa eller olycksfall. Med ett exempel från en arbetsplats visar

Läs mer

Riskbedömning av laboratoriekemikalier Karolinska Institutet

Riskbedömning av laboratoriekemikalier Karolinska Institutet Riskbedömning av laboratoriekemikalier Karolinska Institutet 1 Vad är en farlig kemisk produkt? Definition: en produkt som klassificeras som farlig enligt KIFS 2005:7 eller CLP. Dvs en produkt som genom

Läs mer

REACH En introduktion till EU:s nya kemikalielagstiftning för Akzo Nobels leverantörer

REACH En introduktion till EU:s nya kemikalielagstiftning för Akzo Nobels leverantörer REACH En introduktion till EU:s nya kemikalielagstiftning för Akzo Nobels leverantörer REACH står för Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals (registrering, utvärdering, godkännande

Läs mer

REACH Kort information för vattenverk om skyldigheter enligt Reach samt råd om vad man bör göra Ordning och reda på kemikalierna!

REACH Kort information för vattenverk om skyldigheter enligt Reach samt råd om vad man bör göra Ordning och reda på kemikalierna! REACH Kort information för vattenverk om skyldigheter enligt Reach samt råd om vad man bör göra Vattenverk som tillverkar desinfektionsmedel kan beröras av registrering enligt Reach. Men om tillverkning

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete

Systematiskt arbetsmiljöarbete Systematiskt arbetsmiljöarbete AFS 2001:1 Reglerna innehåller grundläggande krav på arbetsmiljöarbetet Reglerna utvecklar och preciserar hur arbetsgivaren ska gå tillväga för att uppfylla sitt arbetsmiljöansvar

Läs mer

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 26.2.2013 COM(2013) 102 final 2013/0062 (COD) C7-0047/13 Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om ändring av rådets direktiv 92/58/EEG, 92/85/EEG, 94/33/EG,

Läs mer

CHECKLISTA FÖR LASER

CHECKLISTA FÖR LASER CHECKLISTA FÖR LASER SÅ HÄR ANVÄNDER DU CHECKLISTAN Syftet med denna checklista är att uppmärksamma om det finns risk för skador på arbetstagares ögon och hud av artificiell optisk strålning (i detta fall

Läs mer

Miljöförvaltningen. Informationsmöte om kemikaliehantering för berörda grund- och gymnasieskolor

Miljöförvaltningen. Informationsmöte om kemikaliehantering för berörda grund- och gymnasieskolor Miljöförvaltningen Informationsmöte om kemikaliehantering för berörda grund- och gymnasieskolor Svaneskolan 2011-04-26 Björn Berséus, Miljöchef, 046-35 52 60 Agnieszka Fedorowska, Miljöinspektör, 046-35

Läs mer

Den internationella arbetarskyddsdagen -Identifiera exponeringsriskerna

Den internationella arbetarskyddsdagen -Identifiera exponeringsriskerna Den internationella arbetarskyddsdagen -Identifiera exponeringsriskerna Vasa 27.4. 2018 Regionalförvaltningsverken, Ansvarsområdet för arbetsskydd 24.4.2018 1 Uppgifter för ansvarsområdet för arbetarskydd

Läs mer

ISOPA PRODUCT STEWARDSHIP PROGRAMMES. Walk the Talk ANVÄNDARE AV MDI. 1 Version09/06

ISOPA PRODUCT STEWARDSHIP PROGRAMMES. Walk the Talk ANVÄNDARE AV MDI. 1 Version09/06 ISOPA PRODUCT STEWARDSHIP PROGRAMMES Walk the Talk ANVÄNDARE AV MDI 1 Version09/06 2 Walk the Talk Användare av MDI Innehåll Viktiga data Bra rutiner När något går fel... Dialog 3 Klassificering av MDI

Läs mer

Lösningsmedel är farliga

Lösningsmedel är farliga Lösningsmedel är farliga Organiska lösningsmedel kan leda till Yrsel Trötthet Illamående Nerv- och hjärnskador Skador på inre organ Sprickor och inflammation i huden Brand och explosion Därför ska man

Läs mer

BASF Coatings Safety Week. Andning

BASF Coatings Safety Week. Andning Andning 1 Luft Vad andas vi in? Luften består av 78 % Kväve 21 % Syre 1 % Andra gaser Kroppens begränsningar Försvarsystemets svagheter Smittsamma eller giftiga partiklar Giftiga gaser Stora kvantiteter

Läs mer

Europeiska gemenskapernas officiella tidning C 304 E/179

Europeiska gemenskapernas officiella tidning C 304 E/179 30.10.2001 Europeiska gemenskapernas officiella tidning C 304 E/179 Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om ändring av rådets direktiv 83/477/EEG om skydd för arbetstagare mot risker vid

Läs mer

Vad jag behöver känna till för att använda PRIO. Farliga ämnen i min bransch? Att tänka efter före ofta lönsammare än sanera i efterhand

Vad jag behöver känna till för att använda PRIO. Farliga ämnen i min bransch? Att tänka efter före ofta lönsammare än sanera i efterhand Vad jag behöver känna till för att använda PRIO Erik Gravenfors PRIO-utbildning 2008-04-09 Farliga ämnen i min bransch? Att tänka efter före ofta lönsammare än sanera i efterhand 1 Miljöbalken kapitel

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. Avsnitt 1: NAMNET på ÄMNET/BLANDNINGEN och BOLAGET/FÖRETAGET

SÄKERHETSDATABLAD. Avsnitt 1: NAMNET på ÄMNET/BLANDNINGEN och BOLAGET/FÖRETAGET 1(6) SÄKERHETSDATABLAD Avsnitt 1: NAMNET på ÄMNET/BLANDNINGEN och BOLAGET/FÖRETAGET 1.1 Produktbeteckning 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar som det avråds

Läs mer

Granskning av säkerhetsdatablad och produktmärkning enligt CLP. Elna Nilsson, WSP Environmental

Granskning av säkerhetsdatablad och produktmärkning enligt CLP. Elna Nilsson, WSP Environmental Granskning av säkerhetsdatablad och produktmärkning enligt CLP Elna Nilsson, WSP Environmental Vi är WSP Ett globalt analys- och teknikkonsult-bolag som utvecklar samhället med hållbara lösningar Illustration:

Läs mer

6535/15 CJS/cs 1 DG B 3A. Europeiska unionens råd. Bryssel den 27 februari 2015 (OR. en) 6535/15 SOC 98 EMPL 46

6535/15 CJS/cs 1 DG B 3A. Europeiska unionens råd. Bryssel den 27 februari 2015 (OR. en) 6535/15 SOC 98 EMPL 46 Europeiska unionens råd Bryssel den 27 februari 2015 (OR. en) 6535/15 SOC 98 EMPL 46 NOT från: Ständiga representanternas kommitté (Coreper I) till: Rådet (sysselsättning, socialpolitik, hälso- och sjukvård

Läs mer

ARBETSMILJÖ RÄTTSLIG GRUND MÅL RESULTAT

ARBETSMILJÖ RÄTTSLIG GRUND MÅL RESULTAT ARBETSMILJÖ Allt sedan 1980-talet har en bättre arbetsmiljö varit en viktig fråga för EU. EU-lagstiftningen har infört normer för minimiskydd för arbetstagare, men den lagstiftningen förbjuder inte EU-länder

Läs mer

1. Syfte Att säkerställa att hantering och förvaring av kemikalier sker på ett säkert sätt ur miljö- och arbetsmiljösynpunkt.

1. Syfte Att säkerställa att hantering och förvaring av kemikalier sker på ett säkert sätt ur miljö- och arbetsmiljösynpunkt. Verktygslådan SMART Titel Utgåva Rutin för kemiska ämnen och produkter (förskola) 2012-06-21 1. Syfte Att säkerställa att hantering och förvaring av kemikalier sker på ett säkert sätt ur miljö- och arbetsmiljösynpunkt.

Läs mer

Medicinska kontroller i arbetslivet. Härdplaster, Leif Aringer

Medicinska kontroller i arbetslivet. Härdplaster, Leif Aringer Medicinska kontroller i arbetslivet Härdplaster, Leif Aringer Medicinska kontroller i arbetslivet AFS 2005:6 - Läkarundersökning - Hälsoundersökning - Biologisk exponeringskontroll - Tjänstbarhetsbedömning

Läs mer

Att få kontroll över arbetsmiljön på arbetsplatsen och behålla den. Avfall Sveriges höstmöte 2011

Att få kontroll över arbetsmiljön på arbetsplatsen och behålla den. Avfall Sveriges höstmöte 2011 Att få kontroll över arbetsmiljön på arbetsplatsen och behålla den Avfall Sveriges höstmöte 2011 Något om arbetsgivarens skyldigheter Ur arbetsmiljölagen: Arbetsgivaren skall vidta alla åtgärder som behövs

Läs mer

Dokumentnamn och uppdateringsinfo

Dokumentnamn och uppdateringsinfo Arbetsmiljö allmänt SFS 1977:1160 Arbetsmiljölag (1977:1160) t.o.m. SFS 2010:1225 SFS 1977:1166 Arbetsmiljöförordning (1977:1166) t.o.m. SFS 2009:1164 AFS 2001:1 Arbetsmiljöverkets föreskrifter om systematiskt

Läs mer

Hur ska alla som inte är kemister klara av att bedöma och hantera kemiska risker? Ann-Beth Antonsson

Hur ska alla som inte är kemister klara av att bedöma och hantera kemiska risker? Ann-Beth Antonsson Hur ska alla som inte är kemister klara av att bedöma och hantera kemiska risker? Ann-Beth Antonsson Arbetet med kemiska risker i teorin 1. Hälsorisker med produkten a. Märkning b. Säkerhetsdatablad c.

Läs mer

Ett sätt att arbeta för en Giftfri miljö - vägledning för intern kemikaliekontroll

Ett sätt att arbeta för en Giftfri miljö - vägledning för intern kemikaliekontroll Ett sätt att arbeta för en Giftfri miljö - vägledning för intern kemikaliekontroll Miljöförvaltningen Karl Johansgatan 23-25 414 59 Göteborg 031-61 26 10 www.miljo.goteborg.se Förord Denna vägledning vänder

Läs mer

Får vi ta en kvart av din tid?

Får vi ta en kvart av din tid? Får vi ta en kvart av din tid? Vad är det? REACH är en kemikalielagstiftning (1907/2006/EG) som började gälla från och med 2007 06 01 och omfattar alla 27 länder inom Europa. Förkortningen REACH står Registration,

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET ARBETSDOKUMENT

EUROPAPARLAMENTET ARBETSDOKUMENT EUROPAPARLAMENTET RÅDET Bryssel den 8 oktober 2002 Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om minimikrav för arbetstagares hälsa och säkerhet vid exponering för risker som har samband med fysikaliska

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. Avsnitt 1: NAMNET på ÄMNET/BLANDNINGEN och BOLAGET/FÖRETAGET

SÄKERHETSDATABLAD. Avsnitt 1: NAMNET på ÄMNET/BLANDNINGEN och BOLAGET/FÖRETAGET 1(8) SÄKERHETSDATABLAD Avsnitt 1: NAMNET på ÄMNET/BLANDNINGEN och BOLAGET/FÖRETAGET 1.1 Produktbeteckning 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar som det avråds

Läs mer

Talarmanus Bättre arbetsmiljö / Fall 4

Talarmanus Bättre arbetsmiljö / Fall 4 Sid 1 av 9 De föreskrifter från Arbetsmiljöverket som gäller för verksamheten är viktiga underlag vid undersökning av arbetsmiljön. Föreskrifterna AFS 2012:2 Belastningsergonomi handlar om hur arbete ska

Läs mer

Arbetsmiljö. Skyddsutrustning förr. Statens kriminaltekniska laboratorium - SKL Sign/Enhet 1

Arbetsmiljö. Skyddsutrustning förr. Statens kriminaltekniska laboratorium - SKL Sign/Enhet 1 Arbetsmiljö Skyddsutrustning förr Statens kriminaltekniska laboratorium - SKL Sign/Enhet 1 Arbetsmiljö Skyddsutrusning nu Statens kriminaltekniska laboratorium - SKL Sign/Enhet 2 Fysiska hälsorisker Ryker,

Läs mer

Arbetsmiljöverkets föreskrifter om smittrisker (AFS 2018:4)

Arbetsmiljöverkets föreskrifter om smittrisker (AFS 2018:4) Arbetsmiljöverkets föreskrifter om smittrisker (AFS 2018:4) Helen Karlberg Ph.D. Mikrobiolog Enheten för kemiska och mikrobiologiska faktorer Avdelningen för Regler 2018-09-14 Syfte? Förtydliga reglerna

Läs mer

VARUINFORMATIONSBLAD/SÄKERHETSDATABLAD

VARUINFORMATIONSBLAD/SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMN PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET Produktnamn Produktblad nr 197 Ed: 2005-03-23 Tillverkarens artikelnummer: Denna information skrevs ut 2005-03-23 för 36298 Leverantör LabService AB Lärlingsvägen 7 857

Läs mer

Ett förebyggande, systematiskt arbetsmiljöarbete leder till en bra arbetsmiljö som gynnar alla.

Ett förebyggande, systematiskt arbetsmiljöarbete leder till en bra arbetsmiljö som gynnar alla. Arbetsmiljö och SAM Arbetsmiljölagen I arbetsmiljölagen finns regler om skyldigheter för arbetsgivare om att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet. Det finns också regler om samverkan mellan arbetsgivare

Läs mer

Ramavtal om arbetsrelaterad stress

Ramavtal om arbetsrelaterad stress 2005-01-19 Ramavtal om arbetsrelaterad stress 1. Inledning Arbetsrelaterad stress har identifierats på internationell, europeisk och nationell nivå som en angelägenhet för såväl arbetsgivare som arbetstagare.

Läs mer

SÅKERHETSDATABLAD. Namnet på ämnet/preparatet och bolaget/företaget

SÅKERHETSDATABLAD. Namnet på ämnet/preparatet och bolaget/företaget SÅKERHETSDATABLAD SECTION 1 Namnet på ämnet/preparatet och bolaget/företaget 1.1 Produktbeteckning - Produktnamn: Van Elburg WS/eL - Produktkod: 930P18, 995P36003, 170L36003, 600T91872, 603T80428, 43E860

Läs mer

Lilla guiden till systematiskt arbetsmiljöarbete

Lilla guiden till systematiskt arbetsmiljöarbete Lilla guiden till systematiskt arbetsmiljöarbete Vad är systematiskt arbetsmiljöarbete? Systematiskt arbetsmiljöarbete innebär att man ska undersöka om det finns risker på jobbet. De anställda ska inte

Läs mer

I enlighet med föreskrift (EC) nr 1907/2006 (REACH), Annex II - Sverige. Kemisk produkt för bygg och industriell verksamhet

I enlighet med föreskrift (EC) nr 1907/2006 (REACH), Annex II - Sverige. Kemisk produkt för bygg och industriell verksamhet Säkerhetsdatablad I enlighet med föreskrift (EC) nr 1907/2006 (REACH), Annex II - Sverige 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET Namnet på ämnet eller beredningen Produktnamn eller Handelsnamn

Läs mer

Gyllebo Plantskydd Pulver Säkerhetsdatablad

Gyllebo Plantskydd Pulver Säkerhetsdatablad Säkerhetsdatablad 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1.1 Produktbeskrivning 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar som det avråds från Viltavskräckningsmedel

Läs mer

AFS 2011:19 I kraft 1 juli 2012

AFS 2011:19 I kraft 1 juli 2012 Nya föreskrifter om kemiska arbetsmiljörisker Marie Cardfelt, Arbetsmiljöverket AFS 2011:19 I kraft 1 juli 2012 Föreskrifterna upphäver: Kemiska arbetsmiljörisker Laboratoriearbete med kemikalier Motorbränslen

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/ PREPARATET OCH BOLAGET/ FÖRETAGET 2. SAMMANSÄTTNING/ UPPGIFTER OM BESTÅNDSDELAR

SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/ PREPARATET OCH BOLAGET/ FÖRETAGET 2. SAMMANSÄTTNING/ UPPGIFTER OM BESTÅNDSDELAR SÄKERHETSDATABLAD 0008402 1. NAMNET PÅ ÄMNET/ PREPARATET OCH BOLAGET/ FÖRETAGET Produktnamn: 0008402 Varierande tilläggsbeteckningar förekommer. Produktbeskrivning: Ovulkat gummimaterial. Användningsområde:

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete

Systematiskt arbetsmiljöarbete Systematiskt arbetsmiljöarbete AFS 2001:1 med ändringar i AFS 2003:4 Reglerna innehåller grundläggande krav på arbetsmiljöarbetet Reglerna utvecklar och preciserar hur arbetsgivaren ska gå tillväga för

Läs mer

För delegationerna bifogas dokument D033542/02 - ANNEX.

För delegationerna bifogas dokument D033542/02 - ANNEX. Europeiska unionens råd Bryssel den 14 juli 2014 (OR. en) 11888/14 ADD 1 ENV 672 ENT 161 FÖLJENOT från: inkom den: 11 juli 2014 till: Ärende: Europeiska kommissionen Rådets generalsekretariat KOMMISSIONENS

Läs mer

Asbest. den dolda faran

Asbest. den dolda faran Asbest den dolda faran Prevent är en ideell förening inom arbetsmiljöområdet med Svenskt Näringsliv, LO och PTK som huvudmän. Vår uppgift är att tillsammans med huvudmännen förmedla kunskap kring arbetsmiljöfrågor

Läs mer

Uppgiftsfördelning och kunskaper

Uppgiftsfördelning och kunskaper 5 Det skall finnas en arbetsmiljöpolicy som beskriver hur arbetsförhållandena i arbetsgivarens verksamhet skall vara för att ohälsa och olycksfall i arbetet skall förebyggas och en tillfredsställande arbetsmiljö

Läs mer

Säkerhetsdatablad. enligt Regel (EU) nr 1907/2006 LABOHIT LH1000 / LH1001 / LH1002. LABOHIT Alabastergips / Modellhårdgips

Säkerhetsdatablad. enligt Regel (EU) nr 1907/2006 LABOHIT LH1000 / LH1001 / LH1002. LABOHIT Alabastergips / Modellhårdgips Sida 1 av 5 1. Namnet på ämnet/preparatet och bolaget/företaget Namnet på ämnet eller preparatet LH1000 / LH1001 / LH1002 Namnet på bolag/företag Leverantör : LABOHIT FINO GmbH Gata : Mangelsfeld 18 Ort

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD Barrikade 1500 & 2500 C-del

SÄKERHETSDATABLAD Barrikade 1500 & 2500 C-del Barrikade 1500 & 2500 C-del Sida 1 av 5 SÄKERHETSDATABLAD Barrikade 1500 & 2500 C-del AVSNITT 1: Namnet på ämnet/blandningen och bolaget/företaget Utgivningsdatum 28.02.2012 1.1. Produktbeteckning Produktnamn

Läs mer

Principer för klassificering enligt CLP (samt något om anmälan till ECHA)

Principer för klassificering enligt CLP (samt något om anmälan till ECHA) Principer för klassificering enligt CLP (samt något om anmälan till ECHA) Fysikaliska faror Hälsofaror Miljöfaror Foto: Sebastian Ritter Mikael Gustafsson Klassificering enligt CLP medför flera förändringar

Läs mer

Liten guide för att komma igång med systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM

Liten guide för att komma igång med systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM Liten guide för att komma igång med systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM Ett vägledningsdokument till Arbetsmiljöverkets mallverktyg Startpaket SAM, som bygger på föreskrifterna om systematiskt arbetsmiljöarbete,

Läs mer

2. FARLIGA EGENSKAPER Klassificeras ej som farligt enligt EG-direktivet rörande farliga ämnen och direktivet rörande farliga beredningar.

2. FARLIGA EGENSKAPER Klassificeras ej som farligt enligt EG-direktivet rörande farliga ämnen och direktivet rörande farliga beredningar. 1. NAMNET PÅ ÄMNET / BEREDNINGEN OCH BOLAGET / FÖRETAGET Produktbeteckning Leverantör Akzo Nobel Functional Chemicals bv Stationsstraat 77 PO Box 247 NL-3800 AE Amersfoort Tel.: +31 334676767 E-postadress

Läs mer

Välkomna på seminariet Kvarts finns på alla byggarbetsplatser så skyddar du dig!

Välkomna på seminariet Kvarts finns på alla byggarbetsplatser så skyddar du dig! Välkomna på seminariet Kvarts finns på alla byggarbetsplatser så skyddar du dig! Marie Lewné - cert. yrkeshygieniker Jonathan Lyström - ST-läkare arbets- & miljömedicin Karin Grahn - yrkeshygieniker Varför

Läs mer

Kommentarer till checklistans frågor

Kommentarer till checklistans frågor Kommentarer till checklistans frågor Checklistan är tänkt att användas som ett stöd i tillsynen. I detta dokument ges kortfattade kommentarerer till respektive fråga i checklistan. Vi anger vilken artikel

Läs mer

I enlighet med föreskrift (EC) nr 1907/2006 (REACH), Annex II - Sverige. Kemisk produkt för bygg och industriell verksamhet

I enlighet med föreskrift (EC) nr 1907/2006 (REACH), Annex II - Sverige. Kemisk produkt för bygg och industriell verksamhet Säkerhetsdatablad I enlighet med föreskrift (EC) nr 1907/2006 (REACH), Annex II - Sverige 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET Namnet på ämnet eller beredningen Produktnamn eller Handelsnamn

Läs mer

Sammanfattning Hygienbubblan. Om hur lagstiftningen smörjer in dig i falsk trygghet

Sammanfattning Hygienbubblan. Om hur lagstiftningen smörjer in dig i falsk trygghet Sammanfattning Hygienbubblan Om hur lagstiftningen smörjer in dig i falsk trygghet Inledning Vi omger oss dagligen av en massa olika produkter som kan innehålla farliga kemikalier. Allt ifrån elektronik,

Läs mer

Kommissionen vill förbättra arbetstagarnas skydd mot cancerframkallande kemikalier

Kommissionen vill förbättra arbetstagarnas skydd mot cancerframkallande kemikalier Europeiska kommissionen - Faktablad Kommissionen vill förbättra arbetstagarnas skydd mot cancerframkallande kemikalier Bryssel den 13 maj 2016 Cancer är den främsta orsaken till arbetsrelaterade dödsfall

Läs mer

I enlighet med föreskrift (EC) nr 1907/2006 (REACH), Annex II - Sverige. Kemisk produkt för bygg och industriell verksamhet

I enlighet med föreskrift (EC) nr 1907/2006 (REACH), Annex II - Sverige. Kemisk produkt för bygg och industriell verksamhet Säkerhetsdatablad I enlighet med föreskrift (EC) nr 1907/2006 (REACH), Annex II - Sverige 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET Namnet på ämnet eller beredningen Produktnamn eller Handelsnamn

Läs mer

Arbetsmiljöarbete. Lättläst version

Arbetsmiljöarbete. Lättläst version Arbetsmiljöarbete Lättläst version Vad är systematiskt arbetsmiljöarbete? Arbetsmiljöarbete innebär att arbetsgivaren undersöker och åtgärdar de risker som finns på jobbet. De anställda ska inte skadas,

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar som det avråds från:

SÄKERHETSDATABLAD. 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar som det avråds från: SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1.1 Produktbeteckning: AVJONISERAT VATTEN REACH-reg.nr: 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar

Läs mer

NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET CASCOL TRÄLIM POLYURETAN

NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET CASCOL TRÄLIM POLYURETAN I enlighet med föreskrift (EC) nr 1907/2006 (REACH), Annex II Sverige Sverige SÄKERHETSDATABLAD CASCOL TRÄLIM POLYURETAN 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET Namnet på ämnet eller beredningen

Läs mer

Lagar och regler om kemikalier

Lagar och regler om kemikalier Exempel från: Håll Sverige Rent Lagar och regler om kemikalier Låt eleverna läsa om lagar och regler kopplat till kemikalier, prata om texterna tillsammans, och avsluta med en frågesport. Läs och frågesporta

Läs mer

Märkning av kemikalier

Märkning av kemikalier Märkning av kemikalier KIFS faromärkning Såhär såg faromärkningen ut fram till 2010 Regelverket fanns i Kemikalieinspektionens författningssamling KIFS 2005:7 Varför har vi bytt märkningssystem? Samma

Läs mer

CLP-anpassning av Seveso II samt nya namngivna ämnen i Seveso III

CLP-anpassning av Seveso II samt nya namngivna ämnen i Seveso III CLP-anpassning av Seveso II samt nya namngivna ämnen i Seveso III Presentation på Sevesokonferensen 2014 av och med Dr. Lorens van Dam (MSB) & Dr. Lennart Dock (Kemikalieinspektionen) Förhållandet mellan

Läs mer

Etiska regler för leverantörer. Your ambition. Our passion.

Etiska regler för leverantörer. Your ambition. Our passion. Etiska regler för leverantörer Your ambition. Our passion. Innehållsförteckning Allmänna krav...3 1. Arbetstagares rättigheter...3 1.1. Fritt vald anställning...3 1.2. Undvikande av barnarbete...3 1.3.

Läs mer

Copyright 2010 chemtox-trotters.dk All Righs Reserved B-2010-1-SWE. Läs varningstexten! Ta reda på farorna och undvik olyckor med kemikalier i hemmet.

Copyright 2010 chemtox-trotters.dk All Righs Reserved B-2010-1-SWE. Läs varningstexten! Ta reda på farorna och undvik olyckor med kemikalier i hemmet. Läs varningstexten! Ta reda på farorna och undvik olyckor med kemikalier i hemmet. Läs varningstexten! Kemikalier som används i hemmet orsakar varje år många olyckor som kunde ha undvikits. Etiketten på

Läs mer

: Glade doftblock - Citrus blossom

: Glade doftblock - Citrus blossom 1. NAMNET PÅ ÄMNET/ BLANDNINGEN OCH BOLAGET/ FÖRETAGET Produktinformation Produktbeteckning Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar som det avråds från Luftfräschare

Läs mer