Till förtroendevalda inom Teknikavtalets område

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Till förtroendevalda inom Teknikavtalets område"

Transkript

1 Avtalsinformation Teknikavtalet 1 april mars 2016 Till förtroendevalda inom Teknikavtalets område Sveriges Ingenjörers avtal med Teknikarbetsgivarna ger ett totalt avtalsvärde på 6,8 procent varav 6,3 procent för löneökningar under de närmaste tre åren. Vår samlade bedömningen är att avtalet genom den lokala löneprocessen kommer att ge mer. Därutöver har parterna kommit överens om en modell för inbetalning av individuella pensionspremier som bland annat kan användas för att underlätta deltidspension från 60 års ålder. Nytt löneavtal Sveriges Ingenjörer har förhandlat fram ett nytt löneavtal för våra medlemmar (akademikergruppen) som skiljer sig från det tidigare vad gäller avtalskonstruktionen. Det nya avtalet är ett så kallat processavtal som bygger på att de lokala parterna (fackliga företrädare och representanter från företaget) enas om hur avtalet ska tillämpas, hur löneprocessen ska gå till samt hur stora löneökningarna ska bli på företaget. Vår uppmaning är att ni noga går igenom det nya avtalet, och även gör en gemensam genomgång tillsammans med er motpart på företaget! Utgångspunkter för lönesättningen Avtalets inriktning är att skapa en process där företagets verksamhet och medlemmarnas uppnådda resultat, kompetens och skicklighet knyts samman med den individuella löneutvecklingen. Rent praktiskt sker detta genom lönesamtal mellan medlem och lönesättande chef där målet är att nå en överenskommelse om den nya lönen. Lönerevisionen gäller från den 1 april varje år om ni inte enas om annat datum. Avtalet beskriver vilka frågor ni som lokala parter ska diskutera och enas om innan de individuella lönesamtalen kan genomföras. Det handlar i första steget om att komma överens om den lokala tillämpningen och tidplanen (till exempel göra en mall för lönesamtalen och bestämma när de ska ske) samt att diskutera och försöka enas om företagets ekonomiska förutsättningar. Notera att ni som lokala parter också ska enas om hur löneprinciperna enligt 2 Teknikavtalet ska tillämpas på företaget. I nästa steg ska ni göra en gemensam genomgång av medlemsgruppens lönestruktur och hur den förändrats över tid samt uppmärksamma vilka lönejusteringar som behöver göras för att uppnå den differentiering och lönespännvidd som understödjer goda arbetsinsatser. Ni ska också gemensamt klargöra vilka bedömningsgrunder och lönekriterier som tillämpas vid företaget. Lönekriterierna ska vara förenliga med löneprinciperna i 2 samt med avtalet om kompetensutveckling. Det är viktigt att komma ihåg att underlag som någon av parterna åberopar (kan till exempel vara statistik eller ekonomiskt underlag) ska hållas tillgängligt för motparten.

2 Information 2 (6) I samband med de inledande överläggningarna bör ni också komma överens med motparten om innehållet och formerna för den information som ska gå ut till lönesättande chefer och medlemmar. Det är en fördel om ni kan enas om informationen så att budskapet blir gemensamt. Lönesättning genom lönesamtal Den individuella lönesättningen sker genom lönesamtal där målet är att chef och medlem ska komma överens. Både chefen och medlemmen ska vara förberedda inför lönesamtalet och båda parter har ett ansvar för att det blir en konstruktiv diskussion. Inför lönesamtalet ska chefen och medlemmen ha gått igenom vilka frågor som ska behandlas vid samtalet. Det är viktigt att medlemmen inför lönesamtalet får veta vilka lönekriterier som gäller. Om samtalet leder till överenskommelse om den nya lönen ska detta dokumenteras mellan chefen och medlemmen. Om lönesamtalet trots konstruktiva ansträngningar från båda parter inte leder till att chef och medlem kommer överens om den nya lönen finns möjlighet för medlemmen att begära ett förstärkt lönesamtal. Det innebär att en representant från akademikerföreningen samt någon representant från företaget (exempelvis HR) deltar tillsammans med den lönesättande chefen och medlemmen. Låg löneökning Särskilda insatser ska vidtas för den medlem som pga. låg prestation eller bristande kompetens får låg eller ingen löneökning. Ni har som lokal part möjlighet att begära en särskild överläggning för en sådan medlem. Lokal uppföljning Efter att lönesamtalen är klara och de nya lönerna fastställda (vilket senast sker i och med det förstärkta lönesamtalet) ska de lokala parterna göra en uppföljning. Utfallet av lönesamtalen ska då dokumenteras och redovisas. Målet är att kunna konstatera att lönerevisionen har slutförts i enighet och att den lönestruktur som ni enats om i de inledande överläggningarna har uppfyllts. Det är alltså först när ni lokala parter har gjort denna uppföljning som lönerevisionen är avslutad. Om det visar sig att lönestrukturen inte stämmer överens med era inledande överläggningar eller att det finns diskriminerande lönesättning ska ni ta upp detta och kräva att det åtgärdas i samband med uppföljningen.

3 Om ni inte blir överens 3 (6) Avtalets intention är att ni lokalt på företaget ska enas om löneökningarna. Om ni anser att det totala utfallet efter lönesamtalen är för lågt finns en stupstock i avtalet. Stupstocken är konstruerad så att om parterna inte kan enas ska lönerevisionen medföra att lönesumman för de medlemmar som omfattas av revisionen ökas med en tredjedel av det samlade avtalsvärdet för löneökningarna under avtalsperioden. I klartext innebär det att avtalsvärdet för de tre åren (6,3 procent) delas med tre. Stupstocken blir därmed 2,1 procent per år. Det finns dock en möjlighet för arbetsgivaren att vikta om stupstocken mellan de tre avtalsåren med upp till en tredjedel av avtalsvärdet varje år. Det innebär alltså att stupstocken maximalt kan viktas med 0,7 procent upp eller ner ett enskilt år. Om stupstocken viktas ner ett år, måste den viktas upp lika mycket ett annat år. Det går inte att vikta endast ett år och det går inte att vikta om stupstocken inför det tredje året om ni som lokala parter har varit eniga om utfallet de övriga åren och alltså inte utlöst stupstocken. Central konsultation En nyhet i löneavtalet är möjligheten att begära central konsultation. Detta kan göras om ni tidigt i processen märker att det, trots gemensamma ansträngningar, inte går att nå en samsyn i hur avtalet ska tillämpas. Central konsultation innebär att de centrala parterna kopplas in för att tydliggöra avtalets principer och syfte. Ofta sker det genom ett gemensamt möte på företaget. Central förhandling Om lönerevisionen slutar i oenighet finns möjlighet att begära central förhandling. Ta kontakt med förbundet omgående för rådgivning om ni överväger detta.

4 Ändringar i allmänna anställningsvillkor 4 (6) Anställning Vi har i det nya avtalet kommit överens om att arbetsgivaren ska underrätta lokal facklig part när en tjänsteman anställs vid företaget. Anställning för viss tid Avtalets regler för visstidsanställning har fått en ny konstruktion och de nya reglerna ersätter helt reglerna om visstidsanställning i LAS. Parterna har även upprättat gemensamma kommentarer till de nya reglerna. Enligt avtalet kan visstidsanställning ske efter överenskommelse mellan arbetsgivare och tjänsteman om anställningen är minst en månad och högst 18 månader under en treårsperiod. Det är tillåtet att komma överens om kortare anställningstid än en månad för skolungdom, studerande, och tjänsteman som uppnått ordinarie pensionsålder enligt ITP, dvs. 65 år. Visstidsanställningen gäller den avtalade perioden om inte parterna kommit överens om att anställningen kan avslutas i förtid. Med stöd av lokal överenskommelse mellan arbetsgivaren och akademikerföreningen kan överenskommelse om visstidsanställning under längre tid än 18 månader inom en treårsperiod träffas. Om det saknas akademikerförening på arbetsplatsen kan motsvarande överenskommelse träffas direkt med tjänstemannen. Det krävs alltså ingen särskild grund för att visstidsanställa (jfr. arbetets särskilda beskaffenhet i det tidigare avtalet) men från och med nu tidsbegränsas alla visstidsanställningar till 18 eller efter överenskommelse max 36 månader. Arbetsgivaren bör kunna motivera orsaken till att en visstidsanställning förlängs efter 18 månader. De nya reglerna innebär också att möjligheten att inleda en tillsvidareanställning med en provanställning försvinner. Nu står valet mellan att tillsvidareanställa eller att komma överens om en anställning för viss tid. Deltidspension Parterna har avtalat om en möjlighet att ansöka om rätt till deltidspension från och med 60 års ålder. Om deltidspensionen beviljas blir anställningen en deltidstjänst med den sysselsättningsgrad som följer av deltidspensioneringen. Arbetsgivaren är dock skyldig att anmäla pensionsgrundande inkomst enligt tidigare sysselsättningsgrad för den som omfattas av ITP 2. Ansökan om deltidspension ska göras sex kalendermånader innan deltidspensionen ska börja gälla och arbetsgivaren har två månader på sig att svara på ansökan. Arbetsgivaren kan avslå ansökan om deltidspensionen vid en objektiv bedömning medför en beaktansvärd störning i verksamheten. Det måste alltså finnas ett reellt hinder för att ansökan inte ska beviljas. Parterna har gjort gemensamma kommentarer kring detta regelverk för att underlätta bedömningen.

5 Extra inbetalning till pension 5 (6) Partena har kommit överens om att förstärka pensionsinbetalningarna genom extra inbetalningar till ITPK alternativt ITP 1 för att underlätta för de som önskar att gå i deltidspension. Under avtalsperioden kommer inbetalningarna att öka successivt till totalt 0,6 procent av den pensionsmedförande lönen. (0,3 % fr.o.m. den 1 april 2014 och 0,3 % fr.o.m. 1 april 2015.) Av inbetalningarna är 0,1 procent kompensation för förändrade övertidsregler (se nedan). Föräldralön Rätten till föräldralön från arbetsgivaren förlängs till sex månader för den som varit anställd vid företaget i minst två år. Den som har mellan ett och två års anställning har rätt till föräldralön i två månader, precis som tidigare. Föräldralönen utbetalas för en sammanhängande period. Inget hindrar dock att ni kommer överens lokalt om att föräldralönen kan delas upp i två eller flera perioder. Det går att begära föräldralön för de tio dagarna med tillfällig föräldrapenning i samband med barns födelse eller adoption, utan att perioden med föräldralön förbrukas. De tio dagarna avräknas då från den totala ramen på två respektive sex månader. Notera dock att ersättningen från försäkringskassan är lägre vid tillfällig föräldrapenning (max 7,5 pbb jämfört med 10 pbb vid föräldrapenning) och att föräldralönen från arbetsgivaren inte kompenserar för detta. Uppsägningstid efter fyllda 65 Den ömsesidiga uppsägningstiden för tjänsteman som kvarstår i tjänst efter fyllda 65 år (ordinarie pensionsålder enligt ITP) förlängs från en månad till tre månader. Ändringar i arbetstidsavtalet Övertid Beräkningen av allmän övertid har ändrats så att övertid får tas ut med max 50 timmar per kalendermånad beräknat som ett genomsnitt under rullande tremånadersperiod. Det finns dock en begränsning som säger att högst 100 timmar får tas ut under en och samma kalendermånad. Dessutom har taket för den allmänna övertiden höjts med 25 timmar till maximalt 175 timmar per år. Även möjligheten att återföra tid till övertidsutrymmet har utökats från 75 till 100 timmar per år. Återföring innebär att övertidsarbete som ersatts med tid till kompbank kan återföras när tiden tagits ut som kompensationsledighet. Arbetsgrupper Utöver de förändringar i avtalet som beskrivits ovan har parterna också kommit överens om att tillsätta gemensamma arbetsgrupper för att dels se över och modernisera texterna i avtalet, dels göra en genomgång av de gällande centrala kollektivavtalen på avtalsområdet och slutligen se över semesterreglerna i kollektivavtalet.

6 Frågor och rådgivning 6 (6) Material som kan vara bra att använda i samband med lönerevisionen, till exempel tips och råd inför lönesamtalet och information till förtroendevalda om löneprocessen, hittar ni på hemsidan. Länk till avtalsdokumenten: Har ni frågor, funderingar eller synpunkter som rör branschen eller avtalet får ni gärna höra av er till någon av oss som är ansvariga för avtalet, se våra kontaktuppgifter nedan. För allmänna frågor eller om vi inte finns tillgängliga, kan ni också vända er till förbundet via mail konsultera@sverigesingenjorer.se eller via telefon Rådgivningen Lycka till med förhandlingarna! Med vänlig hälsning Pia Bäckström och Anders Boström, avtalsansvariga Teknikavtalet Pia.Backstrom@sverigesingenjorer.se Anders.Bostrom@sverigesingenjorer.se

Avtalsinformation. Avtalsinformation. Livsmedelsföretagen 1 april 2013 31 mars 2016

Avtalsinformation. Avtalsinformation. Livsmedelsföretagen 1 april 2013 31 mars 2016 Avtalsinformation Livsmedelsföretagen 1 april 2013 31 mars 2016 Avtalsinformation Resultatet av avtalsrörelsen 2013 är en 3 årig avtalsperiod där det sista avtalsåret kan sägas upp senast den 30 september

Läs mer

Löneprocessen 2016 Teknikavtalet. Löneavtalet med råd och kommentarer till förtroendevalda

Löneprocessen 2016 Teknikavtalet. Löneavtalet med råd och kommentarer till förtroendevalda Löneprocessen 2016 Teknikavtalet Löneavtalet med råd och kommentarer till förtroendevalda 2 Löneprocessen Teknikavtalet sverigesingenjorer.se Löneavtalet i korthet I det här dokumentet har vi samlat information

Läs mer

Till lokala förtroendevalda inom Livsmedelsföretagens avtalsområde Avtalsperiod: 1 april mars 2020

Till lokala förtroendevalda inom Livsmedelsföretagens avtalsområde Avtalsperiod: 1 april mars 2020 Till lokala förtroendevalda inom Livsmedelsföretagens avtalsområde Avtalsperiod: 1 april 2017 31 mars 2020 Avtalsinformation Resultatet av avtalsrörelsen 2017 är en 3 årig avtalsperiod där det sista avtalsåret

Läs mer

Avtal mellan Innovations- och kemiarbetsgivarnas (IKEM) och Sveriges Ingenjörer/Naturvetarna

Avtal mellan Innovations- och kemiarbetsgivarnas (IKEM) och Sveriges Ingenjörer/Naturvetarna Avtal 2017 2020 avtalskommentarer till förtroendevalda inom Innovations- och kemiarbetsgivarnas Avtal mellan Innovations- och kemiarbetsgivarnas (IKEM) och Sveriges Ingenjörer/Naturvetarna Avtalsperiod:

Läs mer

Avtalet Stål- och Metallarbetsgivareförbundet Sveriges Ingenjörer 1 april mars 2016

Avtalet Stål- och Metallarbetsgivareförbundet Sveriges Ingenjörer 1 april mars 2016 Avtalet Stål- och Metallarbetsgivareförbundet Sveriges Ingenjörer 1 april 2013-31 mars 2016 KOMMENTARER INFÖR LOKALA LÖNEFÖRHANDLINGEN 2013 Som branschansvarig för avtalsområdena ger jag här nedan några

Läs mer

Till förtroendevalda för Sveriges Ingenjörer inom sågverken. Avtalet Skogsindustrierna Sveriges Ingenjörer sågverken 1 juni januari 2012

Till förtroendevalda för Sveriges Ingenjörer inom sågverken. Avtalet Skogsindustrierna Sveriges Ingenjörer sågverken 1 juni januari 2012 Till förtroendevalda för Sveriges Ingenjörer inom sågverken Avtalet Skogsindustrierna Sveriges Ingenjörer sågverken 1 juni 2010-31 januari 2012 KOMMENTARER INFÖR LOKALA LÖNEFÖRHANDLINGEN 2010 Som branschansvarig

Läs mer

AVTAL GAF. Avtalet Gruvornas Arbetsgivarförbund Sveriges Ingenjörer 1 februari mars 2013

AVTAL GAF. Avtalet Gruvornas Arbetsgivarförbund Sveriges Ingenjörer 1 februari mars 2013 Till förtroendevalda för Sveriges Ingenjörer inom Gruvornas Arbetsgivarförbunds avtalsområde Avtalet Gruvornas Arbetsgivarförbund Sveriges Ingenjörer 1 februari 2012-31 mars 2013 KOMMENTARER INFÖR LOKALA

Läs mer

Kollektivavtal om lönebildning i fristående skolor och förskolor samt för uppdragsutbildning mellan Almega Tjänsteföretagen, IDEA och Vision

Kollektivavtal om lönebildning i fristående skolor och förskolor samt för uppdragsutbildning mellan Almega Tjänsteföretagen, IDEA och Vision Bilaga 1 Löner Kollektivavtal om lönebildning i fristående skolor och förskolor samt för uppdragsutbildning mellan Almega Tjänsteföretagen, IDEA och Vision Detta avtal gäller för medlemmar i Vision som

Läs mer

Frågor och svar kring Saco-S löneavtal

Frågor och svar kring Saco-S löneavtal Frågor och svar kring Saco-S löneavtal Frågor och svar kring Saco-S löneavtal Varför finns inga nivåer eller ramar angivna i löneavtalet? Saco-S utgångspunkt är att lönebildningen ska vara ett verktyg

Läs mer

Avtal om lokal lönebildning i företagen mellan Föreningen Vårdföretagarna och SKTF

Avtal om lokal lönebildning i företagen mellan Föreningen Vårdföretagarna och SKTF Bilaga 1 Avtal om lokal lönebildning i företagen mellan Föreningen Vårdföretagarna och SKTF 1. Avtalets omfattning Avtalet gäller för medlemmar i ovanstående förbund som är anställda i företag anslutna

Läs mer

Vägledning till Lönebildningsavtal 2013 Fastigo Vision, Unionen och AiF

Vägledning till Lönebildningsavtal 2013 Fastigo Vision, Unionen och AiF Vägledning till Lönebildningsavtal 2013 Fastigo Vision, Unionen och AiF Fastigo och Vision, Unionen samt AiF Akademikerförbunden inom Fastigos avtalsområde (Sv. Ingenjörer, Akademikerförbundet SSR, Civilekonomerna,

Läs mer

Partsgemensamma tillämpningsanvisningar för lönebildning i IT-företag.

Partsgemensamma tillämpningsanvisningar för lönebildning i IT-företag. Partsgemensamma tillämpningsanvisningar för lönebildning i IT-företag. Dessa partsgemensamma anvisningarna utgår från löneavtalet mellan IT&Telekomföretagen och Unionen respektive Sveriges Ingenjörer,

Läs mer

Löneprocess inom staten

Löneprocess inom staten Löneprocess inom staten RALS-avtalet betonar vikten av att lokala parter tillsammans planerar och förbereder för lönebildningen och dess gemensamma mål så att det fungerar långsiktigt. Man ska vara överens

Läs mer

LÖNEAVTAL Arkitekt-, Teknikkonsult- och Industrikonsultföretag STD Svenska Teknik&Designföretagen

LÖNEAVTAL Arkitekt-, Teknikkonsult- och Industrikonsultföretag STD Svenska Teknik&Designföretagen LÖNEAVTAL Arkitekt-, Teknikkonsult- och Industrikonsultföretag STD Svenska Teknik&Designföretagen Giltighet: 2011-04-01 2012-03-31 Innehållsförteckning 1 Avtalets omfattning 3 2 Övergripande mål för lönebildningen

Läs mer

Avtal om lokal lönebildning i IT-företagen

Avtal om lokal lönebildning i IT-företagen Avtal om lokal lönebildning i IT-företagen Bilaga 1 2003 Avtalsområde IT ALMEGA IT-företagens Arbetsgivarorganisation CF Avtal om lokal lönebildning i företagen för avtalsområde IT mellan ALMEGA IT-företagens

Läs mer

BILAGA 1 Löner 1 juli juni 2020

BILAGA 1 Löner 1 juli juni 2020 BILAGA 1 Löner 1 juli 2017 30 juni 2020 Löneavtal 1 Övergripande mål för lönebildningen Lönebildningen är en viktig drivkraft för goda arbetsinsatser, bra resultat och individuell utveckling. Därigenom

Läs mer

Avtal om lokal lönebildning i företagen för avtalsområde IT mellan IT&Telekomföretagen inom Almega, arbetsgivarsektionen och Unionen

Avtal om lokal lönebildning i företagen för avtalsområde IT mellan IT&Telekomföretagen inom Almega, arbetsgivarsektionen och Unionen Avtal om lokal lönebildning i företagen för avtalsområde IT mellan IT&Telekomföretagen inom Almega, arbetsgivarsektionen och Unionen 1 Avtalets omfattning Avtalet gäller för medlemmar i Unionen som är

Läs mer

LÖ NEBILDNINGSAVTAL SLA och Naturvetarna

LÖ NEBILDNINGSAVTAL SLA och Naturvetarna LÖ NEBILDNINGSAVTAL SLA och Naturvetarna 1 Gemensamma utgångspunkter Avtalets inriktning är att uppnå en lönebildning som både arbetsgivaren och den enskilde tjänstemannen kan förstå och acceptera. Lönebildningen

Läs mer

Löneprocessen - pågår hela året

Löneprocessen - pågår hela året Löneprocessen - pågår hela året Arbetet med lön är mer än några veckor av traditionellt förhandlingsarbete. Det är en process som pågår hela året. Kretsloppet har många delar: klubbens egen strategi, förhandling,

Läs mer

TEKOindustrierna (TEKO) och Sveriges Civilingenjörsförbund (CF) enas om att prolongera nu gällande avtal med nedan angivna ändringar och tillägg.

TEKOindustrierna (TEKO) och Sveriges Civilingenjörsförbund (CF) enas om att prolongera nu gällande avtal med nedan angivna ändringar och tillägg. 1 Tjänstemannaavtalet TEKOindustrierna (TEKO) och Sveriges Civilingenjörsförbund (CF) enas om att prolongera nu gällande avtal med nedan angivna ändringar och tillägg. 1 Avtalsperiod Denna överenskommelse

Läs mer

Journalistförbundets kommentarer till förändring i avtalet

Journalistförbundets kommentarer till förändring i avtalet Journalistavtalet, Etermedier 2017-2020 Journalistförbundets kommentarer till förändring i avtalet Journalistförbundet har 2017 träffat ett treårigt kollektivavtal för journalister verksamma inom kommersiella

Läs mer

Avtal om lönebildning

Avtal om lönebildning Avtal om lönebildning för fristående skolor och förskolor samt uppdragsutbildning mellan Almega Tjänsteföretagen och Lärarförbundet & Lärarnas Riksförbund, 1 maj 2007 31 dec 2009 SKTF, 1 maj 2007 31 dec

Läs mer

LÖNEAVTAL Friskolor. Giltighetstid: LR/Lärarförbundet 2013-09-01 2017-08-31 Kommunal 2013-09-01 2016-10-31 Vision 2013-09-01 tillsvidare

LÖNEAVTAL Friskolor. Giltighetstid: LR/Lärarförbundet 2013-09-01 2017-08-31 Kommunal 2013-09-01 2016-10-31 Vision 2013-09-01 tillsvidare LÖNEAVTAL Friskolor Giltighetstid: LR/Lärarförbundet 2013-09-01 2017-08-31 Kommunal 2013-09-01 2016-10-31 Vision 2013-09-01 tillsvidare Innehållsförteckning Kollektivavtal om lönebildning i fristående

Läs mer

Journalistförbundets kommentarer till förändring i avtalet

Journalistförbundets kommentarer till förändring i avtalet Journalistavtalet, Dagspress 2017-2020 Journalistförbundets kommentarer till förändring i avtalet Journalistförbundet har 2017 träffat ett treårigt kollektivavtal för journalister verksamma inom dagspressföretag.

Läs mer

Nyheter i Energiavtalet med Ledarna, Sveriges Ingenjörer, Civilekonomernas Riksförbund och Förtecknade Saco

Nyheter i Energiavtalet med Ledarna, Sveriges Ingenjörer, Civilekonomernas Riksförbund och Förtecknade Saco Nyheter i Energiavtalet med Ledarna, Sveriges Ingenjörer, Civilekonomernas Riksförbund och Förtecknade Saco Den 4 juli 2013 tecknade KFS och Ledarna, Sveriges Ingenjörer, Civilekonomernas Riksförbund och

Läs mer

Löneavtal 2012-2014. Löneavtal mellan Arbetsgivaralliansen Branschkommitté Idrott, Unionen och Akademikerförbunden avseende tjänstemän.

Löneavtal 2012-2014. Löneavtal mellan Arbetsgivaralliansen Branschkommitté Idrott, Unionen och Akademikerförbunden avseende tjänstemän. Löneavtal 2012-2014 Löneavtal mellan Arbetsgivaralliansen Branschkommitté Idrott, Unionen och Akademikerförbunden avseende tjänstemän. 1. UTGÅNGSPUNKTER Arbetsgivare och arbetstagare har ett gemensamt

Läs mer

LÖNEAVTAL Telekom. Giltighetstid:

LÖNEAVTAL Telekom. Giltighetstid: LÖNEAVTAL Telekom 2013 2016 Giltighetstid: 2013-04-01 2016-03-31 Bilaga 1 Innehållsförteckning 1 Avtalets omfattning... 4 2 Övergripande mål för lönebildningen... 4 3 Löneprocessen... 5 3.1 Parternas

Läs mer

Information om nytt avtal inom Svensk Handel

Information om nytt avtal inom Svensk Handel 2013-05-30 Information om nytt avtal inom Svensk Handel Akademikerförbunden och Svensk Handel tecknade nytt kollektivavtal den 21 maj 2013 med giltighet från den 1 maj 2013 till och med den 30 april 2016.

Läs mer

Innehållsförteckning. Bestnr Tnr 601, 602, 603, 604

Innehållsförteckning. Bestnr Tnr 601, 602, 603, 604 Innehållsförteckning Kollektivavtal om lönebildning i fristående skolor och förskolor samt för uppdragsutbildning mellan Almega Tjänsteföretagen, IDEA och Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund 5 1. Lönebildningens

Läs mer

2. Lönehöjning 2013-05-01, 2014-05-01 och 2015-05-01 Allmän pott för lokala förhandlingar

2. Lönehöjning 2013-05-01, 2014-05-01 och 2015-05-01 Allmän pott för lokala förhandlingar Löner m m 1. Löneprinciper Lönesättningen skall vara individuell och differentierad. BILAGA A LÖNER M M Bilaga A Lönerna skall bestämmas med hänsyn till ansvaret och svårighetsgraden i arbetsuppgi erna

Läs mer

LÖNEAVTAL Telekom. Giltighetstid:

LÖNEAVTAL Telekom. Giltighetstid: LÖNEAVTAL Telekom 2016 2017 Giltighetstid: 2016-04-01 2017-03-31 Innehållsförteckning 1 Avtalets omfattning... 3 2 Övergripande mål för lönebildningen... 3 3 Löneprocessen... 4 3.1 Parternas inledande

Läs mer

Partsgemensamma riktlinjer för lönebildning i STD-företag

Partsgemensamma riktlinjer för lönebildning i STD-företag Partsgemensamma riktlinjer för lönebildning i STD-företag Almega Tjänsteförbunden, Sveriges Arkitekter och Sveriges Ingenjörer har gemensamt tagit fram dessa riktlinjer för lokal lönebildning. Riktlinjerna

Läs mer

Bilaga 1 till förhandlingsprotokoll TEO 34-2013-1. Löneavtal 2013. Version 2013-06-19 TEO

Bilaga 1 till förhandlingsprotokoll TEO 34-2013-1. Löneavtal 2013. Version 2013-06-19 TEO Bilaga 1 till förhandlingsprotokoll TEO 34-2013-1 Löneavtal 2013 Version 2013-06-19 TEO 2 Verksamhetsutveckling Verksamhetsutveckling kräver en aktiv medverkan från arbetsgivaren, arbetstagarna och de

Läs mer

Arbetsgrupp sjöbefäl Rapport

Arbetsgrupp sjöbefäl Rapport Arbetsgrupp sjöbefäl Rapport Bakgrund Parterna tillsatte denna arbetsgrupp i samband med avtalsförhandlingarna 2013 för att ta fram ett underlag förhandlingar med anledning av krav från Almega om övergång

Läs mer

AVTAL OM LOKAL LÖNEBILDNING IT-företag. Giltighetstid:

AVTAL OM LOKAL LÖNEBILDNING IT-företag. Giltighetstid: AVTAL OM LOKAL LÖNEBILDNING IT-företag Giltighetstid: 2017-04-01 2020-03-31 Innehållsförteckning 1 Avtalets omfattning... 5 2 Övergripande mål för lönebildningen... 5 3 Löneprocessen... 6 4 Förhandlingsordning...

Läs mer

Nyheter i Energiavtalet med Vision

Nyheter i Energiavtalet med Vision Nyheter i Energiavtalet med Vision Den 25 juni 2013 tecknade KFS och Vision ett tillsvidareavtal utan centralt fastställt löneökningsutrymme. Nedan följer en detaljerad redogörelse för förändringarna i

Läs mer

Stödmaterial inför lönerevision

Stödmaterial inför lönerevision Stödmaterial inför lönerevision Revision&Konsult Almega Tjänsteföretagen - Unionen Löneprocessen gemensamt ansvar Enligt löneavtalet för tjänstemän mellan Almega Tjänsteföretagen och Unionen ska lönen

Läs mer

FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Utskriftsdatum Protokoll nr Sida 2012-04-23 31-2012-3 9. Sign Sign Sign Sign. Löneavtal 2012. Version 2012-04-24

FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Utskriftsdatum Protokoll nr Sida 2012-04-23 31-2012-3 9. Sign Sign Sign Sign. Löneavtal 2012. Version 2012-04-24 2012-04-23 31-2012-3 9 Löneavtal 2012 Version 2012-04-24 2012-04-23 31-2012-3 10 Verksamhetsutvecklin g Avstämning Medarbetarsamtal skäl. Överläggning Individuella lönesättande samtal Förhandling 2012-04-23

Läs mer

LÖNEAVTAL Utveckling &Tjänster. Giltighetstid:

LÖNEAVTAL Utveckling &Tjänster. Giltighetstid: LÖNEAVTAL Utveckling &Tjänster 2017 2020 Giltighetstid: 2017-04-01 2020-03-31 Innehållsförteckning Löneavtal Utveckling och Tjänster, Almega Tjänsteförbunden - Unionen A. Konstruktion... 2 Löneavtal B...

Läs mer

Nytt löne- och allmänna villkorsavtal för Arbetsgivaralliansens Branschkommitté för Trossamfund och Ekumeniska Organisationer

Nytt löne- och allmänna villkorsavtal för Arbetsgivaralliansens Branschkommitté för Trossamfund och Ekumeniska Organisationer 2011-05-06 Nytt löne- och allmänna villkorsavtal för Arbetsgivaralliansens Branschkommitté för Trossamfund och Ekumeniska Organisationer Akademikerförbunden och Arbetsgivaralliansen kom 2011-04-29 överens

Läs mer

Avtalsextra 7 juni 2017

Avtalsextra 7 juni 2017 Avtalsextra 7 juni 2017 Nytt kollektivavtal med Unionen Allmänt Visita och Unionen har träffat ett nytt kollektivavtal för perioden 1 juni 2017 31 maj 2020. Avtalets värde är 6,5 % under avtalsperioden

Läs mer

FÖRHANDLINGSPROTOKOLL

FÖRHANDLINGSPROTOKOLL 2810-2012 1(2) FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Ärende: Parter: Tid och plats: Närvarande för KFO: : SRAT: Tjänstetandläkarföreningen: Överenskommelse om allmänna anställningsvillkor och löner för tiden 2012-06-01

Läs mer

Information till Akademikerföreningar på IDEA området

Information till Akademikerföreningar på IDEA området Akademikerförbunden Akademikerförbundet SSR Box 12800 112 96 Stockholm www.akademikerforbunden.se Information till Akademikerföreningar på IDEA området Här kommer kompletterande information till tidigare

Läs mer

Löner och förhandlingsordning Sveriges Ingenjörer

Löner och förhandlingsordning Sveriges Ingenjörer Löner och förhandlingsordning Sveriges Ingenjörer Bilaga 1 B 1. Löner 1.1 Lokal lönebildning Lokal lönebildning är beroende av de lokala förhållanden som skapar företagets ekonomiska förutsättningar och

Läs mer

Avtalsuppgörelser med tjänstemännen inom sågverksindustrin

Avtalsuppgörelser med tjänstemännen inom sågverksindustrin Arbetsgivarinformation (Cirkulär) Avtalsfrågor Sågverk Nr. 2 4 april 2013 Avtalsuppgörelser med tjänstemännen inom sågverksindustrin Den 2 april 2013 träffade Skogsindustrierna 36-månadersavtal för perioden

Läs mer

Almega Tjänsteföretagen, bransch Turism och Sjöfart. Sjöbefälsföreningen. Patrik Eidfelt och Tomas Bengtson jämte delegation

Almega Tjänsteföretagen, bransch Turism och Sjöfart. Sjöbefälsföreningen. Patrik Eidfelt och Tomas Bengtson jämte delegation Förhandlingsprotokoll Parter Almega Tjänsteföretagen, bransch Turism och Sjöfart Sjöbefälsföreningen Närvarande för Arbetsgivarparten Patrik Eidfelt och Tomas Bengtson jämte delegation Arbetstagarparten

Läs mer

LÖNEAVTAL Telekom. Giltighetstid:

LÖNEAVTAL Telekom. Giltighetstid: LÖNEAVTAL Telekom 2017 2020 Giltighetstid: 2017-04-01 2020-03-31 Innehåll 1 Avtalets omfattning... 5 2 Principer för lönebildning och lönesättning... 5 2.1 Övergripande mål... 5 2.2 Lönerevisionens omfattning...

Läs mer

LÖNEAVTAL Sveriges Byggindustrier Unionen Sveriges Byggindustrier Sveriges Ingenjörer

LÖNEAVTAL Sveriges Byggindustrier Unionen Sveriges Byggindustrier Sveriges Ingenjörer LÖNEAVTAL 2012 Sveriges Byggindustrier Unionen Sveriges Byggindustrier Sveriges Ingenjörer LÖNEAVTAL Sveriges Byggindustrier och Unionen... Sid 3-4 Sveriges Byggindustrier och Sveriges Ingenjörer... Sid

Läs mer

Supplement/Löneavtal SLA Naturvetarna / Sveriges Ingenjörer Skogsbruk tjänstemän

Supplement/Löneavtal SLA Naturvetarna / Sveriges Ingenjörer Skogsbruk tjänstemän Supplement/Löneavtal SLA Naturvetarna / Sveriges Ingenjörer Skogsbruk tjänstemän 1 april 2012 31 maj 2013 Lo neavtal Skog SLA Naturvetarna/Sveriges Ingenjo rer LÖNEBILDNINGEN I FÖRETAGET SLA och Naturvetarna/Sveriges

Läs mer

Löneavtal 2013-2016. 1. Utgångspunkter. 2. Lönepolitik LÖNEAVTAL 2013-2016

Löneavtal 2013-2016. 1. Utgångspunkter. 2. Lönepolitik LÖNEAVTAL 2013-2016 Löneavtal 2013-2016 Löneavtalet gäller mellan Arbetsgivaralliansen Branschkommitté Ideella och Idéburna Organisationer och Unionen, Akademikerförbunden och Vision avseende tjänstemän. 1. Utgångspunkter

Läs mer

Företag som är lönsamma och utvecklas skapar ekonomiska förutsättningar för en real löneutveckling.

Företag som är lönsamma och utvecklas skapar ekonomiska förutsättningar för en real löneutveckling. Avtal om löner m m 1 Löner 1.1 Regler för lönesättning Gemensamma utgångspunkter Företag som är lönsamma och utvecklas skapar ekonomiska förutsättningar för en real löneutveckling. Det är av stor vikt

Läs mer

Välkomna till partsgemensam avtalsinformation EFA - Sveriges Ingenjörer och Unionen

Välkomna till partsgemensam avtalsinformation EFA - Sveriges Ingenjörer och Unionen Välkomna till partsgemensam avtalsinformation 2013 EFA - Sveriges Ingenjörer och Unionen EFA - Sveriges Ingenjörer - Unionen 3 juni 2013 Program Inledning Löneavtal EFA-Sv. Ingenjörer och Unionen Deltidspension

Läs mer

Stödmaterial inför lönerevision. Medieföretagen - Svenska Journalistförbundet

Stödmaterial inför lönerevision. Medieföretagen - Svenska Journalistförbundet Stödmaterial inför lönerevision Medieföretagen - Svenska Journalistförbundet Löneprocessen gemensamt ansvar Mål-/utvecklingssamtal, bör 1. Inledande möte 1 Centrala avtalet Lönekriterier Lönestruktur Förutsättningar

Läs mer

Avtal om löner och lönebildning

Avtal om löner och lönebildning AVTAL OM LÖNER OCH LÖNEBILDNING Avtal om löner och lönebildning 1 Avtalets omfattning Avtalet gäller för medlemmar i Unionen som är anställda i företag anslutna till Almega Tjänsteförbundens avtalsområde

Läs mer

Sveriges Ingenjörers och Naturvetarnas avtalskrav till IKEM

Sveriges Ingenjörers och Naturvetarnas avtalskrav till IKEM Sveriges Ingenjörers och Naturvetarnas avtalskrav till IKEM Sveriges Ingenjörer och Naturvetarna yrkar följande avtalsförändringar fr.o.m. 1 april 2016 Avtalsperiod Utgångspunkten för avtalskraven är en

Läs mer

Överenskommelse. mellan. Petroleumbranschens Arbetsgivareförbund. och. Sveriges Civilingenjörsförbund

Överenskommelse. mellan. Petroleumbranschens Arbetsgivareförbund. och. Sveriges Civilingenjörsförbund Överenskommelse mellan Petroleumbranschens Arbetsgivareförbund (PAF) och Sveriges Civilingenjörsförbund (CF) 1. Parterna enas om att för tiden från den 1 maj 2004 till och med den 30 april 2007 prolongera

Läs mer

Lönerevision för Unionen

Lönerevision för Unionen Lönerevision för Unionen 2017-2019 1 Lönehöjningar 1.1 Beräkning av löneutrymme för individuell höjning den 1 juli 2017, 1 maj 2018 och 1 maj 2019 30 juni 2017. 30 april 2018. 30 april 2019. 1.2 Förstärkt

Läs mer

Arbetsgivarfrågor Nr 2, Februari 2015

Arbetsgivarfrågor Nr 2, Februari 2015 Arbetsgivarfrågor Nr 2, Februari 2015 Lönerevision 2015 Enligt det avtal som Livsmedelsföretagen träffat med Livsmedelsarbetareförbundet (Livs) ska företagen genomföra lönerevision per den 1 april 2015.

Läs mer

Avtalskommentarer till 2007 års nya kollektivavtal

Avtalskommentarer till 2007 års nya kollektivavtal 1 (6) Till förtroendevalda och medlemmar inom s område Avtalskommentarer till 2007 års nya kollektivavtal Här kommenterar jag löneavtalet, förändringarna i allmänna villkorsavtalet samt övriga nyheter

Läs mer

Avtalet med Unionen är på 36 månader med ett avtalsvärde på 6,8 %.

Avtalet med Unionen är på 36 månader med ett avtalsvärde på 6,8 %. Nyheter i Flygplatsavtalet med Unionen, Ledarna, Sveriges Ingenjörer, Civilekonomernas Riksförbund och förtecknade Saco-förbund samt nyheter i bilagan till Flygplatsavtalet med SEKO. KFS har tecknat ett

Läs mer

Förhandla om din skolledarlön framgångsrikt

Förhandla om din skolledarlön framgångsrikt SVERIGES SKOLLEDARFÖRBUND INFORMERAR Förhandla om din skolledarlön framgångsrikt Sveriges skolledare har ett stort och komplext ansvar. Det ska synas i den lön som skolledarna får. Lönen är individuell

Läs mer

Lönebildning i företagen. Utbildningsföretag. Giltighet: 2007-04-01-2010-03-31

Lönebildning i företagen. Utbildningsföretag. Giltighet: 2007-04-01-2010-03-31 Lönebildning i företagen Utbildningsföretag Giltighet: 2007-04-01-2010-03-31 Innehållsförteckning 1 Gemensamma utgångspunkter... 3 2 Företagets utveckling och medarbetarens kompetensutveckling... 4 3 Grundläggande

Läs mer

Lönerna ska bestämmas med hänsyn till arbetstagarens bidrag till verksamhetens utveckling och måluppfyllelse.

Lönerna ska bestämmas med hänsyn till arbetstagarens bidrag till verksamhetens utveckling och måluppfyllelse. 080306 Information till dig som är anställd där arbetsgivaren omfattas av Arbetsgivaralliansens bransch- och löneavtal för Branschkommittén för Vård och Omsorg Akademikerförbunden och Arbetsgivaralliansen

Läs mer

Lokalt kollektivavtal om löneförhandlingar enligt Ramavtal om löner m.m T. Parter

Lokalt kollektivavtal om löneförhandlingar enligt Ramavtal om löner m.m T. Parter Lokalt kollektivavtal om löneförhandlingar enligt Ramavtal om löner m.m. 2010-T Parter Arbetsgivarsidan: Arbetstagarsidan: Uppsala universitet Saco-S-rådet 1 Avtalstidens längd Parterna sluter ett tillsvidareavtal

Läs mer

Bilaga 1 B Akademikerförbunden

Bilaga 1 B Akademikerförbunden Bilaga 1 B Akademikerförbunden Inledning Traditionella centrala löneavtal anger hur löneökningarna ska räknas fram, t ex i kronor, procent och fördelning av potter. Detta avtal anger inte sådana regler.

Läs mer

Löneavtal Fastigo - Unionen, AiF

Löneavtal Fastigo - Unionen, AiF Löneavtal Fastigo - Unionen, AiF Bilaga A Fastigo, Fastighetsbranschens Arbetsgivarorganisation och Unionen samt AiF är ense om följande löneavtal från den 1 april 2016 till den 31 mars 2019. 1 Lönebildning

Läs mer

NYTT AVTAL FÖR TJÄNSTEMÄNNEN

NYTT AVTAL FÖR TJÄNSTEMÄNNEN NYTT AVTAL FÖR TJÄNSTEMÄNNEN IKEM Innovations- och kemiarbetsgivarna har träffat ett nytt treårigt avtal med Unionen, Sveriges Ingenjörer/Naturvetarna och Ledarna. Inom ramen för industriavtalet har IKEM

Läs mer

Avtalskonferens Webbsänd avtalskonferens 5 april 2017

Avtalskonferens Webbsänd avtalskonferens 5 april 2017 Avtalskonferens 2017 Webbsänd avtalskonferens 5 april 2017 Agenda Utgångspunkter inför avtalsförhandlingarna 2017 Ingångsvärden, ekonomi, parternas avtalskrav Nyheter i de avtal som träffats Avtalslängd,

Läs mer

Ny avtalstext. TEKO och Unionen/Sveriges Ingenjörer

Ny avtalstext. TEKO och Unionen/Sveriges Ingenjörer Ny avtalstext TEKO och Unionen/Sveriges Ingenjörer 1(6) Ny avtalstext Tjänstemannaavtalet TEKO Unionen/Sveriges Ingenjörer 1. Ändringar avseende Allmänna anställningsvillkor 3 Anställning ---------------------------

Läs mer

KFOs LÖNEBILDNING I PRAKTIKEN. LÖNER LÖNESÄTTNING Förskolor, fritidshem och fristående skolor

KFOs LÖNEBILDNING I PRAKTIKEN. LÖNER LÖNESÄTTNING Förskolor, fritidshem och fristående skolor KFOs LÖNEBILDNING I PRAKTIKEN LÖNER LÖNESÄTTNING Förskolor, fritidshem och fristående skolor Individuella och differentierade löner Arbetsgivare och medarbetare på varje arbetsplats har i avtalet stor

Läs mer

Lönesättning riktlinjer

Lönesättning riktlinjer Datum Reviderad 2018-01-17 Godkänd av Moa Hjertson Lönesättning riktlinjer Lönebildningen och lönesättningen på Tillväxtverket ska medverka till att målen för verksamheten uppnås och att verksamheten bedrivs

Läs mer

Lönesättning riktlinjer

Lönesättning riktlinjer Datum Reviderad 2016 01 12 Version Texten har lagts in nya mall 161001. Ej andra ändringar. Godkänd av Tony Schmidt Lönesättning riktlinjer Lönebildningen och lönesättningen på Tillväxtverket ska medverka

Läs mer

Förhandlingsprotokoll

Förhandlingsprotokoll Förhandlingsprotokoll Datum 2013-06-20 Ärende Förhandling angående allmänna anställningsvillkor med mera för branschområde Anläggning Plats KFS kontor, World Trade Center, Stockholm Tid 2013-06-20 Parter

Läs mer

AVTAL OM LOKAL LÖNEBILDNING Kommunikation. Giltighetstid:

AVTAL OM LOKAL LÖNEBILDNING Kommunikation. Giltighetstid: AVTAL OM LOKAL LÖNEBILDNING Kommunikation 2013 2016 Giltighetstid: 2013-06-01 2016-07-31 Avtal om lokal lönebildning mellan å ena sidan Almega Tjänsteförbunden, Branschstyrelse Kommunikation och å andra

Läs mer

Frågor och svar med anledning av lönerevision per den 1 april 2018 enligt löneavtal mellan Domstolsverket och ST inom Sveriges Domstolar (ST)

Frågor och svar med anledning av lönerevision per den 1 april 2018 enligt löneavtal mellan Domstolsverket och ST inom Sveriges Domstolar (ST) R2A DATUM 1 (8) HR-avdelningen Förhandlingsenheten Mikael Sandh mikael.sandh@dom.se Frågor och svar med anledning av lönerevision per den 1 april 2018 enligt löneavtal mellan Domstolsverket och ST inom

Läs mer

Lönesättning riktlinjer

Lönesättning riktlinjer Datum Reviderad 2016-11-28 Godkänd av Moa Hjertson Lönesättning riktlinjer Lönebildningen och lönesättningen på Tillväxtverket ska medverka till att målen för verksamheten uppnås och att verksamheten bedrivs

Läs mer

Förhandlingsprotokoll

Förhandlingsprotokoll Förhandlingsprotokoll Datum 2017-06-15 Ärende Förhandling angående lön och allmänna anställningsvillkor med mera för branschområde Återvinning Plats KFS kontor, World Trade Center, Stockholm Tid 2017-06-15

Läs mer

Frågor om löneavtal och beräkning av löneutrymme

Frågor om löneavtal och beräkning av löneutrymme Frågor om löneavtal och beräkning av löneutrymme Är uppräkningen till 24 000 kr kopplad till individen som genererar det extra utrymmet eller går det in i hela "potten" och kan läggas på andra som ligger

Läs mer

Förhandlingsprotokoll

Förhandlingsprotokoll ,ra...~. ~~~.# ~;~ ~I~~ Förhandlingsprotokoll UFV-PA 2018/2473 Förhandlingsprotokoll Parter Arbetsgivare: Personalorganisation: Ärende: Uppsala universitet Seko, Service- och kommunikationsfacket Förhandling

Läs mer

Om inte huvudreglerna i e-f-avtalet kan tillämpas kan anställning för ambulerandeanställning användas.

Om inte huvudreglerna i e-f-avtalet kan tillämpas kan anställning för ambulerandeanställning användas. Avtal med Läkarförbundet Detta kollektivavtal tillämpas på medlemmar i Sveriges läkarförbund anställda i företag som är medlemmar i Bemanningsföretagen. Avtalet reglerar anställningsvillkor för läkare

Läs mer

+ FÖRHANDLINGSPROTOKOLL. KFS kontor, Hornsgatan 1, Stockholm. Kommunala Företagens Samorganisation (KFS) och

+ FÖRHANDLINGSPROTOKOLL. KFS kontor, Hornsgatan 1, Stockholm. Kommunala Företagens Samorganisation (KFS) och + FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Datum 2010-06-23 1 (10) Ärende Förhandlingar angående lön och allmänna anställningsvillkor med mera för branschområde Konsult och service Plats Parter KFS kontor, Hornsgatan 1,

Läs mer

Avtalsinformation den 5 december 2017 LR:s ombud inom Almega Tjänsteföretagen /Friskoleavtalet

Avtalsinformation den 5 december 2017 LR:s ombud inom Almega Tjänsteföretagen /Friskoleavtalet Avtalsinformation den 5 december 2017 LR:s ombud inom Almega Tjänsteföretagen /Friskoleavtalet Partsgemensam statistik Almega tjänsteföretagen - Löneutveckling 2013 till 2016 vs märket År 2013 2014 2015

Läs mer

LÖNEBILDNING I FÖRETAGEN Utbildningsföretag Unionen. Giltighetstid:

LÖNEBILDNING I FÖRETAGEN Utbildningsföretag Unionen. Giltighetstid: LÖNEBILDNING I FÖRETAGEN Utbildningsföretag Unionen 2017 2020 Giltighetstid: 2017-04-01 2020-03-31 Avtal om löner avseende lönerevisioner 2017-2019 Innehåll A. Konstruktion... 2 Löneavtal B... 4 Förutsättningar...

Läs mer

Avtal med Unionen, Sveriges Ingenjörer och Ledarna 2017

Avtal med Unionen, Sveriges Ingenjörer och Ledarna 2017 Arbetsgivarcirkulär Avtalsfrågor Massa/Papper Nr. 3 7 april 2017 Avtal med Unionen, Sveriges Ingenjörer och Ledarna 2017 Den 31 mars 2017 träffade Industriarbetsgivarna ett 36-månadersavtal för perioden

Läs mer

Bilaga 1 B Akademikerförbunden

Bilaga 1 B Akademikerförbunden Bilaga 1 B Akademikerförbunden Inledning Traditionella centrala löneavtal anger hur löneökningarna ska räknas fram, t ex i kronor, procent och fördelning av potter. Detta avtal anger inte sådana regler.

Läs mer

1 Lönehöjningar from den 1 januari 2005

1 Lönehöjningar from den 1 januari 2005 Bilaga 2 till överenskommelse Arbetsgivaralliansen branschkommitté Vård och Omsorg - CFmfl, Sveriges Läkarförbund, SKTF, Vårdförbundet Löneavtal 2005 Löneavtalet gäller mellan Arbetsgivaralliansen Branschkommitté

Läs mer

Överenskommelse om löner

Överenskommelse om löner Överenskommelse om löner BILAGA 1 ÖVERENSKOMMELSE OM LÖNER Bilaga 1 för perioden den 1 april 2013 31 mars 2016 mellan Grafiska Företagens Förbund och Unionen 1a. Löneprinciper Lönesättningen skall vara

Läs mer

Ramavtal om löner m.m. för arbetstagare inom det statliga avtalsområdet (RALS 2010-T)

Ramavtal om löner m.m. för arbetstagare inom det statliga avtalsområdet (RALS 2010-T) Bilaga 1 2010-10-25 Parter Arbetsgivarsidan: Arbetsgivarverket Arbetstagarsidan: Saco-S Ramavtal om löner m.m. för arbetstagare inom det statliga avtalsområdet (RALS 2010-T) 1 Parterna sluter ramavtal

Läs mer

1 Parterna tecknar avtal med tillhörande bilaga om lokal hantering av revision för arbetstagare tillhörande OFR/S. Avtalet biläggs protokollet.

1 Parterna tecknar avtal med tillhörande bilaga om lokal hantering av revision för arbetstagare tillhörande OFR/S. Avtalet biläggs protokollet. Dnr: 2 STO-2018/88 Protokoll Parter: Specialpedagogiska skolmyndigheten, SPSM OFR/S Ärende: Lokalt kollektivavtal med stöd av RALS 2017-2020 mellan Arbetsgivarverket och OFR/S om lönerevision för perioden

Läs mer

Lönesättande- samtal

Lönesättande- samtal Lönesättandesamtal RALS 2010-T Ramavtal om löner m.m. inom det statliga avtalsområdet 2010. (Förkortningen T betyder att det är ett tillsvidareavtal) Avtalet är tecknat av centrala parter: Saco-S och AgV

Läs mer

3. Parterna enas om att prolongera avtalet om arbetstidsbestämmelser för tjänstemän.

3. Parterna enas om att prolongera avtalet om arbetstidsbestämmelser för tjänstemän. ÖVERENSKOMMELSE mellan Petroleumbranschens Arbetsgivareförbund (PAF) och Sveriges Ingenjörer 1. Parterna enas om att för tiden från den 1 maj 2010 till och med den 29 februari 2012 prolongera senast gällande

Läs mer

Förstärkt löneprocess

Förstärkt löneprocess Förstärkt löneprocess Förstärkt löneprocess avtalstext Vid det årliga målsamtalet sätts det upp individuella mål för medarbetaren. Chef och medarbetare diskuterar individuell kompetensutveckling utifrån

Läs mer

KFS kontor, World Trade Center, Stockholm. För KFS; Erik Ackebo Mats Andersson Annelie Elmertoft Inger Eriksson Göran Holm Giggi Langlet

KFS kontor, World Trade Center, Stockholm. För KFS; Erik Ackebo Mats Andersson Annelie Elmertoft Inger Eriksson Göran Holm Giggi Langlet FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Datum 2012-09-14 1 (12) Ärende Förhandling angående lön och allmänna anställningsvillkor med mera för branschområde Turism och fritid Plats Parter Närvarande KFS kontor, World Trade

Läs mer

Journalistförbundets kommentarer till förändring i avtalet

Journalistförbundets kommentarer till förändring i avtalet Journalistavtalet, Public service 2017-2020 Journalistförbundets kommentarer till förändring i avtalet Journalistförbundet har 2017 träffat ett treårigt kollektivavtal för journalister verksamma inom public

Läs mer

Datum Vår referens Cirkulär nr 2013-07-05 Madeleine Lindermann, Avtalsenheten

Datum Vår referens Cirkulär nr 2013-07-05 Madeleine Lindermann, Avtalsenheten A-CIRKULÄR Till Regioner Avtalsenheten Unionen Direkt Datum Vår referens Cirkulär nr 2013-07-05 Madeleine Lindermann, Avtalsenheten 13.60 Avtal 2013 inom Almega IT-Hantverkarna Nu är det nya avtalet för

Läs mer

LÖNEBILDNING I FÖRETAGEN Lernia Lärarförbundet Sveriges Ingenjörer 2012 2013. Giltighetstid: 2012-04-01 2013-03-31

LÖNEBILDNING I FÖRETAGEN Lernia Lärarförbundet Sveriges Ingenjörer 2012 2013. Giltighetstid: 2012-04-01 2013-03-31 LÖNEBILDNING I FÖRETAGEN Lernia Lärarförbundet Sveriges Ingenjörer 2012 2013 Giltighetstid: 2012-04-01 2013-03-31 Innehållsförteckning 1 Lönebildningens betydelse inom Lernia... 4 2 Kompetensutveckling...

Läs mer

Avtal mellan Arbetsförmedlingen och OFR/S avseende löneförhandlingar enligt Ramavtal om löner m.m. (RALS 2013-2016) vid Arbetsförmedlingen

Avtal mellan Arbetsförmedlingen och OFR/S avseende löneförhandlingar enligt Ramavtal om löner m.m. (RALS 2013-2016) vid Arbetsförmedlingen 1(6) Avtal mellan Arbetsförmedlingen och OFR/S avseende löneförhandlingar enligt Ramavtal om löner m.m. (RALS 2013-2016) vid Arbetsförmedlingen 1 Avtalstidens längd Parterna träffar avtal om ram för löner

Läs mer

Löneavtal. Tjänstemän

Löneavtal. Tjänstemän Löneavtal Tjänstemän Giltighetstid: 2010-05-01 2012-04-30 avseende Almega Tjänsteföretagen och Medieföretagen 2010-01-01 2011-12-31 avseende Revisions- och konsultföretagen Innehåll 1. Avtalets omfattning...

Läs mer

Bemanningsavtal, Medieföretagen 2013-2016

Bemanningsavtal, Medieföretagen 2013-2016 Bemanningsavtal, Medieföretagen 2013-2016 Journalistförbundets kommentarer till förändringar i allmänna villkor, Löneavtal, Rekommendation till löneprocess 2013-2016 och Utvecklingsavtal Bilaga 2, Allmänna

Läs mer

Akademikerförbundens löneprocess

Akademikerförbundens löneprocess Akademikerförbundens löneprocess Akademikerförbunden består av Akademikerförbundet SSR, Civilekonomerna, DIK, Fysioterapeuterna, Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter, Jusek, Naturvetarna, Sveriges Farmaceuter,

Läs mer