Gipsmaterial Exempelhandbok

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Gipsmaterial Exempelhandbok"

Transkript

1 Gipsmaterial Exempelhandbok

2 C-LITE Materialet C-LITE är ett plastgips, bestående av en 100 % bomullsväv, som impregnerats med termoplast vilken under tillverkningsprocessen blir helt uthärdad. Detta ger ett stark, stabilt och mycket hållbart material som samtidigt är luftigt och lätt. Termoplaster blir mjuka och formbara då de värms upp och stelnar när de svalnar. Detta kan göras obegränsat antal gånger och ger därmed inget spillmaterial. Bomullsvävens maskor utgör en naturlig passage för värme och fukt. C-LITE har till skillnad från X-Lite ingen plastseparator mellan lagren i rullen. Gipset cirkuleras därför mycket enkelt på patienten. En annan skillnad är att C-LITE har en textilyta som ger materialet dess färg. C-LITE finns i fem attraktiva färger, åtta olika bredder och för närvarande endast på rulle. C-LITE fungerar både till cirkulärgips samt till mindre handskenor och liknande. C-LITE har störst stretch på bredden och mindre stretch på längden. När C-LITE används till cirkulärgips skall cirkuleringen ske med ett lätt drag för bästa resultat. Vid modulering av en C-LITE skena är det vanligt att skenan dras lite på bredden. Skenan blir då lite kortare på längden. Räkna därför in detta vid måttagningen av skenan. Användningsområden C-LITE kan användas till de flesta ortopediska gipsapplikationer. C-LITE passar bäst till cirkulära gips eftersom materialet är på rulle men det går naturligtvis också utmärkt att använda till skenor. Några exempel anges här: Cirkulärt hand och armgips Cirkulärt underbensgips Armbågsskenor Radial-ulnar skenor Fingerskenor Underbensskenor Helbensgips & knäkappa Miljö och hälsoaspekter C-LITE-rullar avger inga farliga ämnen vid uppvärmning, applicering på patient eller vid torkningen då materialet stelnar. Det uppstår ingen härdningsprocess vid gipsningstillfället, där värme, Isocyanater eller andra biprodukter utvecklas. Materialet appliceras på patient utan användning av handskar. Vid avlägsning av gips bildas inget damm. Det finns inga restriktioner för gravida, allergiska eller astmatiska patienter och användare. C-LITE uppfyller internationell standard för biologisk nedbrytning och sorteras som ofarligt avfall. Vid förbränning bildas koldioxid och vatten

3 Praktiskt handhavande Uppvärmning i vattenbad C-LITE värms i vattenbad med 65 o - 68 o vatten. Lägg ner det önskade antalet rullar i vattnet i 1 ½ - 2 minuter. Se till att vattnet tränger in i rullarna genom att trycka ner dem lite. Var alltid noga med att materialet är genomvarmt innan du börjar jobba med det men lämna inte rullarna för länge i vattenbadet. C-LITE får inte ligga längre än rekommenderad tid eftersom det då finns risk att textillagret släpper. Använd en tång eller liknande när du tar upp C-LITErullar eller skenor från vattenbadet. Undvik direktkontakt med huden på grund av temperaturen på vattnet. Pressa inte ut vattnet ur rullarna utan låt överflödigt vatten rinna ut när du tar upp rullen ur vattenbadet. Skakar man så är risken att du klämmer ihop rullen. Materialet kan även i mindre skala värmas med hårfön eller varmluftspistol. Rullar som varit uppvärmda kan återanvändas. Ställ rullarna på högkant och låt dem torka. Räkna med en något längre uppvärmningstid vid nästa användning. Se till att du har rikligt med vatten i vattenbadet och fyll på efterhand som nivån sjunker. Vattenbadet skall tömmas och rengöras dagligen för en längre livslängd. Torka torrt efter rengöringen. Camp Scandinavia har inte vattenbad i sitt sortiment men samarbetar med en leverantör som vi hänvisar till. Gipsningen Gipsningen kan göras med eller utan handskar. Använd tubgasstrumpa och Foam-binda (skumgummipolstring från Camp Scandinavia). Foam-bindan släpper inte igenom det varma vattnet, vilket svalnar av direkt, när gipset läggs på patienten. Lägg bandaget med den textilbeklädda ytan utåt. Stryk med handen över den applicerade ytan allteftersom materialet rullas på patienten. Det är viktigt att materialet arbetas/formas kontinuerligt under gipsningen. Cirkulera på materialet med 50 % överlappning. Om du önskar stabilare bandage på utsatta ställen adderar du bara fler lager. Arbetstiden är ca 2-3 min innan materialet börjar stelna. Cirkulera med ett lätt drag för bästa resultat.

4 När du sammanfogar flera lager C-LITE måste alla lager vara varma. Rulla tillbaka strumpa och polster men lämna en halv cm vid kanterna. Forma materialet noga vid kanterna medan det är varmt. C-LITE kan omformas obegränsat antal gånger. Om du behöver minska trycket på speciella områden eller om du behöver omforma bandaget kan du värma C-LITE med en hårtork och forma om det. Ett normalgips är röntgengenomsläppligt. Efter 15 minuter är gipset hårt och efter 20 minuter fullt belastningsbart. Att ta av gipset C-LITE tas bort med vanliga gipsinstrument, exempelvis gipssåg, profiler och sågblad eller med en kraftig gipssax. C-LITE dammar inte och lämnar inga rester vid avlägsning av gipset. Inget behov eller krav på utsug i gipsrummet.

5 X-LITE Materialet X-LITE är ett plastgips, bestående av en 100 % bomullsväv, som impregnerats med termoplast, vilken under tillverkningsprocessen blir helt uthärdad. Detta ger ett stark, stabilt och mycket hållbart material som samtidigt är luftigt och lätt. Termoplaster blir mjuka och formbara då de värms upp och stelnar när de svalnar. Detta kan göras obegränsat antal gånger och ger därmed inget spillmaterial. Bomullsvävens maskor utgör en naturlig passage för värme och fukt. I X-LITE familjen finns två olika material, Classic och Premium. Classic består av bomullsväv med större maskor/hål vilket gör gipset mer stabilt eftersom mer gipsmaterial kan tränga in i materialet vid tillverkningen. Denna egenskap bidrar också till att Classic blir något luftigare. X-LITE Classic passar till större applikationer men fungerar naturligtvis också utmärkt till skenor och mindre applikationer. Premium är uppbyggt av samma bomullsväv men med lite mindre maskor/hål. Det färdiga Premiumgipset är därför något lättare och är idealiskt för mindre applikationer såsom arm, hand, fingrar och till barngips. X-LITE har störst stretch på bredden och mindre stretch på längden. När X-LITE används till cirkulärgips skall cirkuleringen ske med ett lätt drag för bästa resultat. Vid modulering av en X-LITE-skena är det vanligt att skenan dras lite på bredden. Skenan blir då lite kortare på längden. Räkna därför in detta vid måttagningen av skenan. X-LITE avger ingen värme och är röntgengenomsläppligt. Användningsområden X-LITE kan användas till de flesta ortopediska gipsapplikationer. Några exempel anges här: Cirkulärt armgips Armbågsskenor Radial-ulnar skenor Fingerskenor Cirkulärt underbensgips Underbensskenor Helbensgips & knäkappa Miljö och hälsoaspekter X-LITE avger inga farliga ämnen vid uppvärmning, applicering på patient eller vid torkningen då materialet stelnar. Det uppstår ingen härdningsprocess vid gipsningstillfället, där värme, Isocyanater eller andra biprodukter utvecklas. Materialet kan appliceras på patient utan användning av handskar. Vid avlägsning av gips bildas inget damm. Det finns inga restriktioner för gravida, allergiska eller astmatiska patienter och användare.

6 X-LITE uppfyller internationell standard för biologisk nedbrytning och sorteras som ofarligt avfall. Vid förbränning bildas koldioxid och vatten Praktiskt handhavande Uppvärmning i vattenbad X-LITE värms i vattenbad med 67 o - 70 o vatten. Lägg ner det önskade antalet rullar i vattnet. Se till att vattnet tränger in i rullarna genom att trycka ner dem lite. Detta tar upp till 5 minuter för rullar och 2-3 minuter för ark/skenor men materialet kan ligga i vattnet under hela dagen och är således alltid klart för användning. Var alltid noga med att materialet är genomvarmt innan du börjar jobba med det. Om du lagt i för många rullar i vattenbadet låt dem då ligga kvar till nästa patient eller ta upp dem, krama ur vattnet och använd dem igen vid ett senare tillfälle. Ett praktiskt tips gällande rullarna är att ta bort det första lagret av separatorn och pappersetiketten när rullarna blivit mjuka. Då slipper du skräp från papperet i vattnet och du ser lätt vilka rullar som är mjuka och ska användas först. Använd en tång eller liknande när du tar upp X-LITE rullar eller skenor från vattenbadet. Låt vattnet rinna av. Om du använder rullar kan du krama ur vattnet mot en handduk. Undvik direktkontakt med huden på grund av temperaturen på vattnet. Materialet kan omformas obegränsat med hjälp av varmvatten eller varmluft från en hårtork eller liknande. När du värmer upp rullar som tidigare legat i vatten och kramats ur tar det längre tid, ca 10 minuter, för rullarna att bli genomvarma igen. Materialet kan även i mindre skala värmas med hårfön eller varmluftspistol. Se till att du har rikligt med vatten i vattenbadet och fyll på efterhand som nivån sjunker. Vattenbadet skall tömmas och rengöras dagligen för en längre livslängd. Torka torrt efter rengöringen. Camp Scandinavia har inte vattenbad i sitt sortiment men samarbetar med en leverantör som vi hänvisar till.

7 Gipsningen Applicering på patient sker med eller utan handskar. Använd tubgasstrumpa och Foam-binda (skumgummipolstring från Camp Scandinavia). Foam-bindan släpper inte igenom det varma vattnet, vilket svalnar av direkt, när gipset läggs på patienten. Att cirkulärgipsa med X-LITE kräver lite annan handhavandeteknik. I X-LITE rullarna finns en genomskinlig plastfilm som underlättar när man matar fram rullen och den ser till att X-LITE inte klibbar ihop med sig själv då materialet blir mjukt. Denna avlägsnas/rivs av kontinuerligt under arbetets gång. Med en hand drar du i denna plastfilm för att på så sätt mata fram X-LITE istället för att hålla i själva rullen. Det är därför viktigt att du vänt rullen åt rätt håll innan du påbörjar cirkulärgipsningen. Cirkulera med ett lätt drag för bästa resultat. Applicera materialet med 50 % överlappning. Om du önskar stabilare bandage t.ex. på utsatta ställen adderar du bara fler lager. Arbetstiden är ca 2 min innan materialet börjar stelna. För att kunna jobba ihop gipset och modellera det kan det vara bra att ibland stanna upp i cirkulärgipsandet och sätta fast rullen på gipset en stund. På så sätt håller man materialet varmt och mjukt under längre tid. När du sammanfogar flera lager X-LITE måste alla lager vara varma. Rulla tillbaka strumpa och polster men lämna en halv cm vid kanterna. Forma materialet noga vid kanterna medan det är varmt. X-LITE kan omformas obegränsat antal gånger. Om du behöver minska trycket på speciella områden eller om du behöver omforma bandaget kan du värma X-LITE med en hårtork och forma om det. Styvhet och hållbarhet kan lätt anpassas med val mellan X-LITE Classic och X-LITE Premium samt antal lager. Normalgipset består av två lager X-LITE. Ett normalgips är röntgengenomsläppligt. Efter 15 minuter är gipset hårt och efter 20 minuter fullt belastningsbart. Att ta av gipset X-LITE tas bort med vanliga gips-instrument, exempelvis gipssåg, profiler och sågblad eller en kraftig gipssax. X-LITE dammar inte och lämnar inga rester vid avtagning. Inget behov eller krav på utsug i gipsrummet.

8 C-LITE Exempel på gipsapplikationer Scaphoideumgips Materialåtgång Strumpa 2,1 cm 3 cm och 5 cm-7 cm Foambinda 7,5 cm el. delad 10 cm 1-2 st rullar C-LITE 5 cm alt. 7,5 cm 1 st tumskena av C-LITE 10 cm 12,5 cm Tag på strumpan och polstra med Foam-bindan och vik de mjuka kanterna. Klipp till tumskenan i dubbla lager C-LITE 10 cm och lägg ner den i vattenbadet. Gör så här för en smidigare skena: klipp 2 skenor varav en är lite längre. Vik den längre över den kortare. Lägg ner en C-LITE 7,5 cm rulle i vattenbadet.

9 Ta upp rullen redan efter 20 sekunder. Dra ut tillräckligt av rullen för att nå ett varv runt handen. Lägg den färgade sidan mot arbetsytan och vik ner 2/3 delar och klipp mitt på den utdragna delen. Lägg ner rullen i vattenbadet i ytterligare 1-1,5 min. Lägg även i den andra rullen i vattenbadet. Anlägg tumskenan. Börja cirkulera i handen med den färdigställda rullen, cirkulera mot armbågsleden. Tänk på att gipskanten skall vara en bit under strumpkanten. OBS! Tänk på att noggrant forma gipset så att lagren sammanfogas. Stryk med handen över den applicerade ytan allt eftersom gipset rullas på patienten. Det är viktigt att materialet arbetas/formas kontinuerligt under gipsningen så att lagren lamineras ihop ordentligt.

10 Cirkulärt underbensgips med dorsal förstärkningsskena Materialåtgång Strumpa 7 cm-10 cm Foambinda 7,5 cm 10 cm 2-3 st rullar C-LITE cm beroende på patientens storlek 1 st dorsalkena i X-LITE Classic i 2 lager vid behov av förstärkning, t.ex. till tyngre patienter Tag på strumpan och polstra med Foam-bindan och vik de mjuka kanterna. Klipp till en skena av X-LITE Classic i 2 lager. Mät ut skenan från tårnas bas till halva vaden. Värm upp skenans kanter i vattenbadet och laminera ihop lagren. Tänk på att skenan krymper något när den värms upp. Lägg ner skenan i vattenbadet

11 Anlägg den dorsala gipsskenan. Cirkulera därefter rullarna med 66 % överlappning över fot och fotled och med 50 % överlappning över vaden. Tänk på att gipskanten skall vara 1-2 cm under strumpkanten. OBS! Tänk på att noggrant forma gipset så att lagren sammanfogas. Stryk med handen över den applicerade ytan allt eftersom gipset rullas på patienten. Det är viktigt att materialet arbetas/ formas kontinuerligt under gipsningen så att lagren lamineras ihop ordentligt.

12 X-LITE Exempel på gipsapplikationer Radiusskena Materialåtgång Strumpa 5 cm- 7 cm Foambinda 5 cm el. 7,5 cm X-LITE Classic skena i önskad bredd Elastisk linda Mät upp skenan i två lager till önskad längd och klipp av så att du har 3 lager X-LITE över frakturen (2 ½ st skenor). Tänk på att skenan krymper något när den värms upp och om du behöver bredda skenan under applicering. Värm upp skenans kanter i vattenbadet och laminera ihop lagren så de inte faller isär.

13 Klipp skenan till önskad form medan den är våt. Lägg sedan ner skenan i vattenbadet igen. Ta på strumpan och polstra med Foam-bindan. Tänk på att för att kunna vika strumpan och polstret över gipskanten, skall de mätas till ca 2 cm längre än skenan. Anlägg skenan på patienten. Vik strumpan och polstret över gipskanten för att skapa mjuka kanter. Linda på den elastiska lindan. Tänk på att noggrant forma skenan.

14 Metarcapalskena Materialåtgång Strumpa 5 cm-7 cm Foambinda 5 cm el. 7,5 cm X-LITE Classic skenor i önskad bredd Elastisk linda Mät upp skenan i två lager till önskad längd och klipp av så att du har 3 lager X-LITE över frakturen (2 ½ st skenor). Tänk på att skenan krymper något när den värms upp. Värm upp skenans kanter i vattenbadet och laminera ihop lagren så de inte faller isär. Klipp skenan till önskad form medan den är våt. Klipp ut för lillfingret. Lägg sedan ner skenan i vattenbadet igen.

15 Tag på strumpan och polstra med Foam-bindan. Tänk på att för att kunna vika strumpan och polstret över gipskanten skall de mätas till ca 2 cm längre än skenan. Anlägg skenan på patienten. Vik strumpan och polstret över gipskanten för att skapa mjuka kanter. Tänk på att noggrant forma skenan. Linda på den elastiska lindan.

16 Armbågsskena Materialåtgång Strumpa 7 cm Foambinda 7,5 cm och 10 cm 2 st X-LITE Classic skenor i önskad bredd. Elastisk linda Mät upp en skena för underarmen och en för överarmen. Skenorna skall ha två lager X-LITE Classic i önskad bredd. Drag utan hela skenans längd från dispensern. Vik till två lager. Den vikta kanten som blir rundare läggs mot leden (handled, axelled). Tänk på att skenorna krymper något när de värms upp. Värm upp skenans kanter i vattenbadet och laminera ihop lagren så de inte faller isär. Lägg sedan ner skenorna i vattenbadet igen. Lägg den skena du skall använda först överst i badet. Tag på strumpan och polstra med Foam-bindan. Tänk på att för att kunna vika strumpan och polstret över gipskanten skall de mätas till minst 2 cm längre än skenan. Anlägg skenorna.

17 Nyp till överskott av gips vid armbågen och klipp bort omgående. Vik strumpan och polstret över gipskanten för att skapa mjuka kanter. Tänk på att noggrant forma skenorna. Linda på den elastiska lindan.

18 Scaphoideumgips Materialåtgång Strumpa 2,1 cm el. 3 cm och 5 cm el. 7 cm Foambinda 7,5 cm el. delad 10 cm 1-2 st rullar X-LITE Premium alt. Classic 5 cm el. 7,5 cm 1 st tumskena X-LITE Premium eller Classic 10 cm 12 cm Lägg ner gippsrullarna i vattenbadet. Rullarna skall ligga i vattenbadet i minst 4-5 min. men de kan även ligga i vattenbadet under hela dagen. Klipp till tumskenan i dubbla lager gips och lägg ner den i vattenbadet. Ta upp en av rullarna. Drag ut tillräckligt av rullen får att nå ett varv runt handen och vik ner 2/3 delar och klipp ett jack mitt på den utdragna delen. Lägg sedan ner rullen i vattenbadet igen i ca 2-3 min. Ta på strumpan och polstra med Foam-bindan. Tänk på att för att kunna vika strumpan och polstret över gipskanten skall de mätas till ca 2 cm längre än skenan.

19 Lägg på tumskenan och vik över polster och strumpan. Börja cirkulera i handen med den färdigställda rullen, cirkulera mot armbågsleden. Tänk på att gipskanten skall vara en cm under strumpkanten. OBS! Tänk på att noggrant forma gipset så att lagren sammanfogas. Stryk med handen över den applicerade ytan allt eftersom gipset rullas på patienten. Det är viktigt att materialet arbetas/formas kontinuerligt under gipsningen så att lagren lamineras ihop ordentligt.

20 Cirkulärt underbensgips med dorsal förstärkningsskena Materialåtgång Strumpa 7 cm - 10 cm Foambinda 7,5 cm 15 cm 2-4 st X-LITE Classic rullar, bred den på rullarna anpassas efter patientens benstorlek 1 st dorsalskena i 2 lager av X-LITE Classic 10 cm 15 cm, vid behov av förstärkning t.ex. till tyngre patienter Lägg rullarna i vattenbadet. Tryck ned dem med tången så att vatten täcker hela rullen. Klipp till en skena av X-LITE Classic i 2 lager. Mät ut skenan från tårnas bas till halva vaden. Värm upp skenans kanter i vattenbadet och laminera ihop lagren. Tänk på att skenan krymper något när den värms upp. Lägg ner skenan i vattenbadet. Tag på strumpan och polstra med Foam-bindan. Tänk på att för att kunna vika strumpan och polstret över gipskanten skall de mätas till ca 2 cm längre än gipset.

21 Anlägg den dorsala gipsskenan. Cirkulera därefter rullarna med 66 % överlappning över fot och fotled och med 50 % överlappning över vaden. Vik ner strumpan och polstret över gipset. Tänk på att noggrant forma gipset så att lagren sammanfogar.

22 Fördelar för patienten Gipsbindans naturliga mönster gör materialet luftigt och tillåter sår att andas Mycket låg vikt Belastningsbart efter 20 minuter Röntgengenomsläppligt Finns i fem olika färger Materialet tål väta och förstörs inte vid kontakt med vatten. För bandage som skall användas vid bad rekommenderar vi ett material som tål väta under C-LITE Om bandaget bli smutsigt torkas det lättast av med en fuktig trasa och ev. tvål. Om bandaget blir blött torkas det med kalluft från en hårtork Inget damm vid avlägsning Fördelar för personalen som gipsar Det sker ingen kemisk reaktion då C-LITE och X-LITE används (materialet är färdigreagerat) Materialet innehåller inga isocyaneter eller andra hälsovådliga ämnen Ingen restriktion för användning för astmatiker eller gravida Inget behov av skyddshandskar Inget behov av utsug i gipsrummet Inget spill, kladd eller damm Stort sortiment. Finns i fem olika färger och varje färg finns i åtta olika bredder på rullar Kan justeras i efterhand Inget damm vid avgipsning. Sorteras som vanligt avfall Hälsoekonomi Allt spill är återanvändbart. Detta används till nästa gips alt förstärkningar. Ett trasigt gips går lätt att laga på patienten. Rullar som varit uppvärmda i vattenbad kan återanvändas

23 Egna anteckningar

24 Support for Better Life! Tel Fax SVERIGE DANMARK FINLAND NORGE

Gipsmaterial Exempelhandbok

Gipsmaterial Exempelhandbok Gipsmaterial Exempelhandbok X-LITE Materialet X-LITE är ett luftigt lättviktsmaterial som är designat för att uppfylla alla behov vid framställning av gipsskenor, cirkulärgips och ortoser. Materialet är

Läs mer

av din patient på bästa sätt.

av din patient på bästa sätt. Thermoplaster DeRoyal kan genom ett brett och komplett sortiment, tillgodose varje patients unika behov av ortoser oavsett om denne är gammal eller ung. Med denna broschyr vill vi ge dig en inblick i DeRoyals

Läs mer

Sida 1 av 10 Serietillverkning av näsor Vi ville göra näsor och mjuka skulle dom vara, i Mjukt Polyskum. I den form som vi skapar här kan du egentligen gjuta precis vad du vill i. Vill du gjuta med varma

Läs mer

Fogning med nora fogmassa

Fogning med nora fogmassa Fogning med nora fogmassa I. Förberedelsearbete 1. Fogar Ta bort smuts från skarvarna (borsta bort, skrapa bort) Applicera nora flytande vax med hjälp av en trasa över området som skall fogas. Se till

Läs mer

ANVÄNDARINSTRUKTION. Tel. +46 (0)8-618 74 50 Fax. +46 (0)8-640 83 17 www.thuasne.se. Garanti

ANVÄNDARINSTRUKTION. Tel. +46 (0)8-618 74 50 Fax. +46 (0)8-640 83 17 www.thuasne.se. Garanti ANVÄNDARINSTRUKTION Garanti Vid användning av COOL LINER för protesbruk lämnas 6 månaders garanti. Om anvisningarna i denna handbok inte följs gäller inte garantin. COOL LINER rekommenderas INTE för aktiva

Läs mer

Installationsanvisning Uponor tätskiktspaket för markbädd

Installationsanvisning Uponor tätskiktspaket för markbädd Installationsanvisning U p o n o r tät s k i k t s pa k e t för markbädd Installationsanvisning Uponor tätskiktspaket för markbädd 01 2009 76001 Allmänt En tät markbädd anläggs med ett geo-membran (gummiduk)

Läs mer

Gips och tillbehör.

Gips och tillbehör. Gips och tillbehör 2019 www.camp.se Material Innehållsförteckning X-LITE Teknologi 4-5 X-LITE PLUS 6 X-LITE CLASSIC COLOR 7 X-LITE CLASSIC 8 X-LITE PREMIUM 9 3D-LITE TM 10 Tillverkningsset Cut-4-Custom

Läs mer

gipsavgjutning av magen

gipsavgjutning av magen BELLYCASTING gipsavgjutning av magen Mot slutet av graviditeten, någon gång i vecka 37-38 - om du inte vet att du ska föda tidigare förstås, kan det vara roligt att göra en avgjutning av magen. Det blir

Läs mer

Behandlingsskor. Information till brukare

Behandlingsskor. Information till brukare Behandlingsskor Information till brukare Vad är en behandlingssko? Du har fått en sko som ingår i en behandling. Under själva behandlingstiden är det viktigt att du bara använder dessa skor, både inom-

Läs mer

Arm- och axelortoser. www.camp.se

Arm- och axelortoser. www.camp.se www.camp.se Armbågs/hälskydd Heelbo Elastisk strumpa med tryckavlastande uttagbar gelplatta som skyddar huden på armbågen och förebygger trycksår. Art. nr. Färg Storlek Mått Förp. 53600 Gul Small 15-20

Läs mer

vid tvättning av sådana. Handskas icke hårdhänt med tyget. Använd icke kraftig lut. Gnugga icke mot knogarna eller mot bräde.

vid tvättning av sådana. Handskas icke hårdhänt med tyget. Använd icke kraftig lut. Gnugga icke mot knogarna eller mot bräde. Våta konstfibcrtyger rivas lätt, var därför aktgam vid tvättning av sådana. Använd icke borste. Gnugga icke mot knogarna eller mot bräde. Handskas icke hårdhänt med tyget. Använd icke kraftig lut. Ett

Läs mer

Skötselråd för mattor

Skötselråd för mattor Tänkvärt Fler mattor blir förstörda genom felaktig behandling än av normal förslitning. Läs därför igenom skötselråden noggrant! Innan du köper matta - Några allmänna råd Mät upp rummets/möbelns storlek

Läs mer

Stödstrumpor och Segelduk Brehms Spilerdug Tlf.: 57648351 E-mail: info@spilerdug.dk www.spilerdug.dk

Stödstrumpor och Segelduk Brehms Spilerdug Tlf.: 57648351 E-mail: info@spilerdug.dk www.spilerdug.dk Stödstrumpor och Segelduk Brehms Spilerdug Tlf.: 57648351 E-mail: info@spilerdug.dk www.spilerdug.dk Støttestrømper (Rev. 001) 1 I denne vägledning används ordet Stödstrumpa oavsett strumptyp. Val av segelduk

Läs mer

MARMORINO FINE. Marmorino är en naturlig mineralisk kalkbaserad puts för att skapa dekorativa ytbehandlingar på väggar både inomhus och utomhus.

MARMORINO FINE. Marmorino är en naturlig mineralisk kalkbaserad puts för att skapa dekorativa ytbehandlingar på väggar både inomhus och utomhus. BESKRIVNING Sid 1 av 5 Marmorino är en naturlig mineralisk kalkbaserad puts för att skapa dekorativa ytbehandlingar på väggar både inomhus och utomhus. Ytan på Marmorino Fine (Classic) är högblank och

Läs mer

Monteringsinstruktioner för utomhus miljöer

Monteringsinstruktioner för utomhus miljöer Monteringsinstruktioner för utomhus miljöer ! Att tänka på Följ alltid gällande byggnormer, se till att monteringen är säker och var försiktig under installationen. Det är viktigt att installationsytan

Läs mer

Smygmaskvirkade vantar

Smygmaskvirkade vantar Smygmaskvirkade vantar Virka luftmaskor, och gör luftmaskkedjan så lång, att den når 1 ½ varv runt handen, där den är bredast, vid tumleden. Jag har ett 3-trådigt garn och virknål nummer 5 ½. Det blev

Läs mer

U nderhå llstips för utomhustyger. Vill du skydda och återfå lystern i dina utomhustyger?

U nderhå llstips för utomhustyger. Vill du skydda och återfå lystern i dina utomhustyger? U nderhå llstips för utomhustyger Vill du skydda och återfå lystern i dina utomhustyger? Varför ska tyget underhållas? Ett av de bästa sätten att hålla Sunbrella -tygerna i bästa skick och minimera behovet

Läs mer

FORMICA MAGNETIC LAMINATE

FORMICA MAGNETIC LAMINATE FORMICA MAGNETIC LAMINATE Formica Magnetic är ett dekorativt laminat med alla fördelar och samma garanterade kvalitet som traditionella Formica laminat men med ytterligare fördelar perfekta för kommunikation

Läs mer

EXPERIMENTBOKEN NATURVETARNA I ALMEDALEN

EXPERIMENTBOKEN NATURVETARNA I ALMEDALEN EXPERIMENTBOKEN NATURVETARNA I ALMEDALEN 1 Innehåll INTRODUKTION... 3 FILMBURKSRAKETEN... 4 RUSSINHISSEN... 5 MENTOS I COCA-COLA... 6 EXPLODERANDE PÅSE... 8 JÄST BLÅSER UPP BALONG... 9 UNDERVATTENSVULKAN...10

Läs mer

en handledning i hur du tillverkar

en handledning i hur du tillverkar Modellteknik en handledning i hur du tillverkar modeller och prototyper Vad är modellteknik? Modellteknik är en arbetsprocess som du utför för att tillverka modeller och prototyper. Du bör veta skillnaden

Läs mer

50 mm UV beständig polykarbonat med plastprofilsystem X 2

50 mm UV beständig polykarbonat med plastprofilsystem X 2 7985 Isolertak 50 mm UV beständig polykarbonat med plastprofilsystem Willab Garden 2017-05 VIKTIGT! Läs hela monteringsanvisningen innan du påbörjar monteringen! Följs inte anvisningarna kommer kanske

Läs mer

Läggningsanvisningar

Läggningsanvisningar Läggningsanvisningar CELLGLASISOLERING Ekologi och Ekonomi i Ett! www.foamglas.se Foamglas hjälper er vid uppstart av nya projekt, kontakta oss 00-78 56. FOAMGLAS på betongbjälklag och profilerad plåt

Läs mer

Plaster och material. www.camp.se

Plaster och material. www.camp.se www.camp.se X-LITE C-LITE 3D-LITE Vid vår fabrik i Belgien tillverkar vi tre olika typer av plastgipsmaterial idealiska för alla typer av gips och ortoser. De tre produkterna skiljer sig en del åt när

Läs mer

Tänk nytt. Tänk Brava

Tänk nytt. Tänk Brava Tänk nytt. Tänk Brava Jag hade vant mig vid läckage då och då jag trodde det var normalt. Steve, stomiopererad 2003 Brava tillbehörssortiment är utvecklat för att begränsa risken för läckage och att vårda

Läs mer

Din gravida mage som minne! Gör en kroppsavgjutning i silikon

Din gravida mage som minne! Gör en kroppsavgjutning i silikon Din gravida mage som minne! Gör en kroppsavgjutning i silikon Saker att ha hemma: Liten våg (brevvåg) Fodervadd (polyestervadd Thinner Rejäl sax Träpinne (regel) Till den slutgiltiga formen har vi använt

Läs mer

UNDERHÅLLSHANDBOK BOSTÄDER OCH KOMMERSIELLA LOKALER. AB Gustaf Kähr Box 805 382 28 Nybro Tel 0481-460 00 Fax 0481-178 31 info@kahrs.se www.kahrs.

UNDERHÅLLSHANDBOK BOSTÄDER OCH KOMMERSIELLA LOKALER. AB Gustaf Kähr Box 805 382 28 Nybro Tel 0481-460 00 Fax 0481-178 31 info@kahrs.se www.kahrs. 2014-10 SE UNDERHÅLLSHANDBOK BOSTÄDER OCH KOMMERSIELLA LOKALER AB Gustaf Kähr Box 805 382 28 Nybro Tel 0481-460 00 Fax 0481-178 31 info@kahrs.se www.kahrs.se UNDERHÅLL AV KÄHRS TRÄGOLV 2 INNEHÅLL UNDERHÅLL

Läs mer

HP8180

HP8180 Register your product and get support at www.philips.com/welcome HP8180 SV Användarhandbok Svenska Gratulerar till din nya produkt och välkommen till Philips! Genom att registrera din produkt på www.philips.com/welcome

Läs mer

Med Tupperware är bakning en lek... Tips inför brödbaket

Med Tupperware är bakning en lek... Tips inför brödbaket Bröd Med Tupperware är bakning en lek... Tips inför brödbaket 1 2 3 4 Efter bakning... Före bakning... Förvärm alltid ugnen eftersom degen trivs bäst vid höga temperaturer - då bakas också degen på bästa

Läs mer

Hjälp för Nacke & Axel. Cervical et Clavicle

Hjälp för Nacke & Axel. Cervical et Clavicle Hjälp för Nacke & Axel Cervical et Clavicle DeRoyal kan, genom ett brett och komplett sortiment, tillgodose varje patients unika behov av ortoser oavsett om denne är gammal eller ung. ed denna broschyr

Läs mer

Att tapetsera själv. 1 Där du känner dig hemma

Att tapetsera själv. 1 Där du känner dig hemma Att tapetsera själv Här har vi samlat råd, tips och enkla uppsättningsanvisningar. Läs igenom och kom fram till det du behöver veta så är du snart igång med ditt nya rum! OBS! Kom ihåg att arbetet måste

Läs mer

Vårdhygien i hemmiljö

Vårdhygien i hemmiljö Vård i hemmiljö Säkerställ hela processen Material Lokaler Ytor Inredning Socialstyrelsens föreskrift 2015:10 Föreskriften är en bindande regel och ska tillämpas i verksamhet som omfattas av: HSL (2017:30)

Läs mer

Att behandlas för Radiusfraktur

Att behandlas för Radiusfraktur Att behandlas för Radiusfraktur Patientinformation Sydöstra sjukvårdsregionen Radiusfraktur Handledsbrott kallas även radiusfraktur eller brott på strålbenet. Detta är det vanligaste benbrottet, som uppkommer

Läs mer

Spackling. Arbetsråd för spackling inomhus.

Spackling. Arbetsråd för spackling inomhus. Spackling Arbetsråd för spackling inomhus. En lyckad renovering börjar med ett noggrant spacklingsarbete. Du vet det säkert. Att det är viktigt att vara noggrann. Men när det gäller förarbetet innan målning

Läs mer

WUB5511 Elektrisk Värmefilt

WUB5511 Elektrisk Värmefilt WUB5511 Elektrisk Värmefilt Svensk Bruksanvisning Läs alltid först igenom bruksanvisningen och spara den för framtida hänvisningar Sid 2 VIKTIGA anvisningar! Spara för framtida bruk! VARNING: EJ avsedd

Läs mer

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Karlskoga lasarett. Handledsbrott. - Patientinformation

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Karlskoga lasarett. Handledsbrott. - Patientinformation ÖREBRO LÄNS LANDSTING Karlskoga lasarett Handledsbrott - Patientinformation Information till dig som fått ett handledsbrott Allmän information Handledsbrott uppkommer när man ramlar och tar emot sig med

Läs mer

Yellow Line Monteringsanvisning

Yellow Line Monteringsanvisning Fuktskyddssystem för Tak, Bygg och VA Yellow Line Monteringsanvisning Det finns en lösning på gårdagens och morgondagens fuktproblem... Nu kan du inte längre säga att luftspaltbildande material bygger

Läs mer

Skötselråd. Frånluftsvärmepump Nibe Fighter 310P

Skötselråd. Frånluftsvärmepump Nibe Fighter 310P BRF Taklöken Skötselråd Frånluftsvärmepump Nibe Fighter 310P Du som bostadsrättsägare i Brf Taklöken förutsätts sköta din frånluftsvärmepump själv. Om du inte utför regelbunden service på värmepumpen kan

Läs mer

LG KOMBINETTE BRUKSANVISNING / HANDHAVANDEINFORMATION

LG KOMBINETTE BRUKSANVISNING / HANDHAVANDEINFORMATION Bruksanvisning art. nr. 71-103 EAN 735001204 3094 Sida 1:10 BRUKSANVISNING / HANDHAVANDEINFORMATION Vid brukande av skall denna bruksanvisning efterföljas. Annat handhavande kan medföra fara! I de fall

Läs mer

Huden är ett ömtåligt organ, ett faktum som gör det viktigt att välja rätt kirurgisk tejp vid varje tillfälle.

Huden är ett ömtåligt organ, ett faktum som gör det viktigt att välja rätt kirurgisk tejp vid varje tillfälle. Välj rätt kirurgisk tejp till rätt tillfälle. Val av rätt tejp ger en säker fixering, minskar risken för hudskador, förlänger användningstiden och ökar därmed kostnadseffektiviteten. 3M är en av världens

Läs mer

Vatten fryser Fyll en liten frysburk med vatten. Tryck fast locket och sätt den i frysen ett par timmar. Vad händer? Varför?

Vatten fryser Fyll en liten frysburk med vatten. Tryck fast locket och sätt den i frysen ett par timmar. Vad händer? Varför? Vatten 1 1 Vatten...2 Vatten fryser...2 Is smälter...2 Vatten avdunstar - Vattenånga kondenseras...2 Saltvatten...3 Vattentryck...3 Varmt och kallt vatten...4 Hävert...5 Vattnets kretslopp...6 Vatten Vatten

Läs mer

CITRUS JUICER CJ 7280

CITRUS JUICER CJ 7280 SV CITRUS JUICER CJ 7280 H A G B F E C D 3 SÄKERHET OCH INSTÄLLNINGAR Läs den här bruksanvisningen noggrant innan du använder enheten! Följ alla säkerhetsanvisningar för att undvika skador på grund av

Läs mer

nora tillbehör - Installations rekommendationer

nora tillbehör - Installations rekommendationer nora tillbehör - Installations rekommendationer Trappnosar, trappvinklar nora profiler är gjorda av gummi. Kontakt eller dispersionslim kan användas för limning av nora profilerna (efter samråd med berörda

Läs mer

made in China C1000E IB-leaflet.indd 1 6/27/13 2:18 PM

made in China C1000E IB-leaflet.indd 1 6/27/13 2:18 PM made in China 7 1 4 3 5 8 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. BaByliss S.A.R.L. - 99, Avenue Aristide Briand - 92120 Montrouge - FRANCE www.babyliss.com SVENSKA Med Curl Secret från BaByliss kan du enkelt skapa vackra

Läs mer

OBJEKT: MATERIAL: Förnyad soffklädsel. Soffan tapetserad med förstorade stråveck i polyamid.6,6 väv.

OBJEKT: MATERIAL: Förnyad soffklädsel. Soffan tapetserad med förstorade stråveck i polyamid.6,6 väv. INREDNING OBJEKT: Förnyad soffklädsel MATERIAL: Soffan tapetserad med förstorade stråveck i polyamid.6,6 väv. Foto Jan Töve Styling Gudrun Bonér & Anna Lidström REDESIGN:» Förstorad klassisk sömnadsteknik

Läs mer

Hairdryer. Register your product and get support at. HP4935/00. Användarhandbok

Hairdryer. Register your product and get support at.   HP4935/00. Användarhandbok Register your product and get support at www.philips.com/welcome Hairdryer HP4935/00 Användarhandbok Svenska Gratulerar till din nya produkt och välkommen till Philips! Genom att registrera din produkt

Läs mer

Art BAIN MARIES VATTENBAD ANVÄNDARHANDBOK

Art BAIN MARIES VATTENBAD ANVÄNDARHANDBOK Art 90011 BAIN MARIES VATTENBAD ANVÄNDARHANDBOK Vi är glada att du har valt vår produkt 90011 BAIN MARIES. Produkten har en modern och smart design och är producerad av stål med hög kvalitet. För att du

Läs mer

LINNE MED SNEDREMSA I HALS- OCH ÄRMHÅL

LINNE MED SNEDREMSA I HALS- OCH ÄRMHÅL Du behöver: urklippta delar till ett linne + extra tyg till snedremsor (ca 50 x 50 cm), symaskin och matchande tråd, sax, knappnålar, synål, måttband, strykjärn och strykbräda. Köpta snedremsor använder

Läs mer

Boazuls rullmanschetter är ett komplett system för att åstadkomma och bibehålla blodtomhet i armar och ben vid operationer i blodtomt fält.

Boazuls rullmanschetter är ett komplett system för att åstadkomma och bibehålla blodtomhet i armar och ben vid operationer i blodtomt fält. 1 2 Innehållsförteckning sid 1. Introduktion 2 2. Innehåll 2 3. Säkerhetsanvisningar 2 4. Komma igång 3 5. Rengöring 5 6. Desinfektering 5 7. Sterilisering 5 8. Förpackning och lagring 7 9. Garanti 7 1.

Läs mer

Säkerhetsinformation för Nylon PA 6

Säkerhetsinformation för Nylon PA 6 Säkerhetsinformation för Nylon PA 6 1. Namnet på produkten och leverantören Produktnamn: Företag: ERTALON 6 SA Telefonnummer för nödsituation AB Carlsson & Möller Box 22 161 S-250 23 Helsingborg Tel.:

Läs mer

Hairdryer HP8180. Register your product and get support at SV Användarhandbok

Hairdryer HP8180. Register your product and get support at   SV Användarhandbok Register your product and get support at www.philips.com/welcome Hairdryer HP8180 SV Användarhandbok Svenska Gratulerar till din nya produkt och välkommen till Philips! Genom att registrera din produkt

Läs mer

Jobst Custom Seamed. Kompressionsbandage. Standarden inom kompression. Egenskaper och fördelar:

Jobst Custom Seamed. Kompressionsbandage. Standarden inom kompression. Egenskaper och fördelar: Kompressionsbandage Standarden inom kompression Jobst måttsydda kompressionsbandage utvecklas, designas och produceras med den senast utrustning inom data och stickningsteknik. Bandaget görs så att det

Läs mer

Gyptone BIG system Monteringsanvisning

Gyptone BIG system Monteringsanvisning Monteringsanvisning Design och teknik Produktbeskrivning/användning Gyptone BIG är ett akustikundertak av gips som har stora designmässiga fördelar eftersom det inte förekommer några synliga skarvar. Gyptone

Läs mer

Gjuta egna mjukbeten Så jag skulle inte rekommendera att använda spisen Innan gjutning

Gjuta egna mjukbeten Så jag skulle inte rekommendera att använda spisen Innan gjutning Gjuta egna mjukbeten Detta med plastgjutning har konstigt nog aldrig riktigt blivit något hit i Sverige. Trots att det är väldigt enkelt att göra när man väl har fått prova. Kanske är det avsaknaden av

Läs mer

Industry. Sika Marine Teakvårdsprodukter för ditt båtdäck

Industry. Sika Marine Teakvårdsprodukter för ditt båtdäck Industry Sika Marine Teakvårdsprodukter för ditt båtdäck Sika Marine Teakvårdsprodukter för ditt båtdäck Sika Marine teakvårdsprodukter skyddar och underhåller såväl nya som väderbitna trädäck av teak

Läs mer

Skyddsutrustning vid händelser med farliga ämnen. Sammanställning av utvärdering av utrustningen

Skyddsutrustning vid händelser med farliga ämnen. Sammanställning av utvärdering av utrustningen Skyddsutrustning vid händelser med farliga ämnen Sammanställning av utvärdering av utrustningen Artikelnr 2010-4-36 Foto Åsa-Britt Edoff, Socialstyrelsen Publicerad: www.socialstyrelsen.se, april 2010

Läs mer

2.2 Stuckatur. Gjutning i limform

2.2 Stuckatur. Gjutning i limform Dokumentation av hantverket på Byggnadshyttan Mälsåker 2.2 Stuckatur. Gjutning i limform VID FRÅGOR KONTAKTA: Riksantikvarieämbetet Byggnadshyttan Mälsåker Box 5405, 114 84 Stockholm 08-5191 8154 1 Byggnadshyttan

Läs mer

Uppvärmning och rörlighetsövningar SKF Anna Åberg, Anette Johansson och Anna Bjerkefors

Uppvärmning och rörlighetsövningar SKF Anna Åberg, Anette Johansson och Anna Bjerkefors Uppvärmning och rörlighetsövningar SKF 2017 Anna Åberg, Anette Johansson och Anna Bjerkefors Starta med 5 7 min allmän uppvärmning Specifik uppvärmning för bröst- och ländrygg samt baksida lår Sitt på

Läs mer

Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom

Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom Gör övningarna i den takt som känns bäst för dig. Skippa övningar som inte känns bra eller som du får mer ont av. Du ska känna dig pigg efter programmet! 1. Övningar

Läs mer

Mataki Underlagspapp. YAM 2000, YAP 2200 och YEP 2500

Mataki Underlagspapp. YAM 2000, YAP 2200 och YEP 2500 Mataki Underlagspapp YAM 00, YAP 20 och YEP 2500 Underlagspappen ger ett skydd mot nederbörd under byggtiden och du behöver inte omedelbart lägga på ytbeläggningen. Underlagspappen kan ligga exponerad

Läs mer

Marschskador. Utrustning som kan förenkla och utnyttjas vid egenvård och förmodligen bärs med i alla fall är:

Marschskador. Utrustning som kan förenkla och utnyttjas vid egenvård och förmodligen bärs med i alla fall är: 1 Förr eller senare drabbas man av marschrelaterade skador. Vanligtvis är det blåsor, tryckskador på fötter, men även skador som stukningar, knän som svullnar, nerver som kommer i kläm etc. I denna guide

Läs mer

Kompressionsstrumpor

Kompressionsstrumpor Kompressionsstrumpor I den här vägledning kan du se varianter på hur vi sätter på och tar av en kompressionsstrumpa med hjälp av Spilerdug. Metoden minimerar belastningen på dina fingrar, armbågar och

Läs mer

Gifflar med äppelmos Sverige

Gifflar med äppelmos Sverige Gifflar med äppelmos Ugnstemperatur/tid/antal: 225 ca 12 min. 32 st 5 dl mjölk 1 dl socker 1/2 tsk salt 1 st ägg ca 15 dl vetemjöl Fyllning äppelmos strösocker Smält smöret i en kastrull och häll på mjölken.

Läs mer

Ytbehandling. Du ska här få kännedom om tre typer av ytbehandlingar.

Ytbehandling. Du ska här få kännedom om tre typer av ytbehandlingar. Ytbehandling. Du ska här få kännedom om tre typer av ytbehandlingar. Med ytbehandling menas att man behandlar en trä eller metallyta med något ämne så att den blir vacker, hållbar och lättskött. De tre

Läs mer

MANUAL För MA, TE och ZON

MANUAL För MA, TE och ZON MANUAL För MA, TE och ZON Obs! Läs igenom denna manual noggrant innan du börjar att använda bänken, så att du kan använda bänken på rätt sätt. Denna manual innehåller bland annat följande information:

Läs mer

Monteringsanvisning 3M All Weather Flashing Tape 8067. Täta anslutningar. Energiförbrukning

Monteringsanvisning 3M All Weather Flashing Tape 8067. Täta anslutningar. Energiförbrukning Monteringsanvisning 3M All Weather Flashing Tape 8067 Täta anslutningar förminskad Energiförbrukning 3M All Weather Flashing Tape 8067 Innehållsförteckning Allmänna anvisningar...3 Täta överlappningar

Läs mer

Cellacast Xtra gipsbindor och skenor

Cellacast Xtra gipsbindor och skenor Säkerhetsdatablad Cellacast Xtra gipsbindor och skenor 1 Namnet på ämnet/preparatet och bolaget/företaget Företag: Lohmann & Rauscher GmbH & Co. KG Westerwaldstr. 4 D-565 79 Rengsdorf, Tyskland Tel.: ++49

Läs mer

Mini-One Den lilla mjuka knappen

Mini-One Den lilla mjuka knappen Mini-One Den lilla mjuka knappen 1 1 Rätt näring är avgörande för att våra kroppar ska fungera och utvecklas. Olika sjukdomstillstånd kan göra det svårt eller till och med omöjligt för en person att äta.

Läs mer

Ekologiskt sortiment 2014

Ekologiskt sortiment 2014 Ekologiskt sortiment 2014 t-shirts av bambu 1 bambu-strumpor 1 bambu-frotté Bra för dig. Bra för miljön. Bra för klassen (eller laget). Tack! Ditt köp förstärker vår klass-/lagkassa. Hälsningar Förening

Läs mer

Hantverk i skogsbrynet

Hantverk i skogsbrynet Växtfärg Papper, växter. Stormkök, konservburk att koka i ( så slipper ni färgad kastrull ). Gör så här: Plocka växter och växtdelar, blommor, blad eller bär. Samla dom färgvis. Ta ca 2 dl växter till

Läs mer

LÄGGNINGSANVISNING. LÄGGNINGSTEMPERATUR Den idealiska läggningstemperaturen är 20 men den kan variera mellan 15 och 28 C.

LÄGGNINGSANVISNING. LÄGGNINGSTEMPERATUR Den idealiska läggningstemperaturen är 20 men den kan variera mellan 15 och 28 C. Vi rekommenderar att du läser igenom nedanstående läggningsanvisning noggrant så att du inte glömmer något och kan njuta i fulla drag av ditt golv under många år framöver. LÄGGNINGSANVISNING ANVÄNDNING

Läs mer

TILLÄGGSKATALOG 2018

TILLÄGGSKATALOG 2018 TILLÄGGSKATALOG 2018 Denna tilläggskatalog är ett komplement till vår senaste Catell Produktkatalog 2017 i vilket priserna är oförändrade. www.catell.se HANDORTOSER Ella - Soft Tumortos utan skena Förstärkt

Läs mer

Register your product and get support at www.philips.com/welcome HP8655 HP8656. Användarhandbok

Register your product and get support at www.philips.com/welcome HP8655 HP8656. Användarhandbok Register your product and get support at www.philips.com/welcome HP8655 HP8656 SV Användarhandbok a b c d e f g h c d i j k C 3 3CM 7~10 sec. 7~10 sec. 7~10 sec. 7 7~10 sec. Svenska Gratulerar till

Läs mer

Pastasnäckor med kryddig färsfyllning

Pastasnäckor med kryddig färsfyllning Pastasnäckor med kryddig färsfyllning 12 stora pastasnäckor 2 dl krossade tomater ½ gul lök 1/4 dl parmesan 1 bit kryddstark korv Salt och peppar 2 msk olivolja 2 msk finhackad basilika 100 g nötfärs 1.

Läs mer

ALLMÄNT. Betongytan behandlas med K-80 asfaltprimer som ska vara torr före underlagspappen monteras.

ALLMÄNT. Betongytan behandlas med K-80 asfaltprimer som ska vara torr före underlagspappen monteras. LLMÄNT Som underlag kan användas bland annat råspontbräda, spontad granplywood eller betong. Underlaget ska vara torrt och jämnt. Ytans lutning ska vara minst 1:80 och vattnet leds bort över balkongens

Läs mer

Montering luftspaltsbildande golv.

Montering luftspaltsbildande golv. Montering luftspaltsbildande golv. Det finns en lösning på gårdagens och morgondagens fuktproblem... Fuktskador kan bl.a. ge upphov till mögelbildning, rötsvampsangrepp, frostsprängningar. Fukt är en av

Läs mer

VÄGLEDNING VID OLIKA TYPER AV GOLVUNDERLAG FÖR MÅLNING AV GOLVLINJER I UTRYMNINGSVÄGAR MED EFTERLYSANDE FÄRG.

VÄGLEDNING VID OLIKA TYPER AV GOLVUNDERLAG FÖR MÅLNING AV GOLVLINJER I UTRYMNINGSVÄGAR MED EFTERLYSANDE FÄRG. VÄGLEDNING VID OLIKA TYPER AV GOLVUNDERLAG FÖR MÅLNING AV GOLVLINJER I UTRYMNINGSVÄGAR MED EFTERLYSANDE FÄRG. Följande anvisningar och rekommendationer baseras på 25-års erfarenhet av golvlinjemålning

Läs mer

Produkt Tjocklek (mm) Bredd (mm) Längd (m) Förpackning Artikelnummer

Produkt Tjocklek (mm) Bredd (mm) Längd (m) Förpackning Artikelnummer RubberShell SA Rubbershell är ett EPDM-gummimembran producerad i två lager och scrim-armerad med glasfiber. Produktens undersida är laminerad med ett självhäftande polymerskikt vilket täcks av en icke

Läs mer

Monteringsanvisning codex VG 4X på vägg 17

Monteringsanvisning codex VG 4X på vägg 17 codex VG 4X Egenskaper codex VG 4X codex VG 4X uppfyller gällande krav enligt BBV 10:1 och har ett ånggenomgångsmotstånd som överstiger 4.000.000 s/m. Monteringsanvisning codex VG 4X på vägg 17 Applicering

Läs mer

SOBLUR - ett färgfilter! Perfekt för korrigering, sudda utväxt och mycket mycket mer!

SOBLUR - ett färgfilter! Perfekt för korrigering, sudda utväxt och mycket mycket mer! SOBLUR - ett färgfilter! Perfekt för korrigering, sudda utväxt och mycket mycket mer! COOL BLUR färgfilter har violetta pigment som mjukar oönskad värme. MUTE BLUR färgfilter innehåller ask som neutraliserar

Läs mer

Styler. Register your product and get support at HP4681/00. Användarhandbok

Styler.   Register your product and get support at HP4681/00. Användarhandbok Register your product and get support at www.philips.com/welcome Styler HP4681/00 SV Användarhandbok a h g b c f e d Svenska Gratulerar till din nya produkt och välkommen till Philips! Genom att registrera

Läs mer

till dig som har en Armbågsfraktur

till dig som har en Armbågsfraktur till dig som har en Armbågsfraktur Armbågsfraktur Fraktur (benbrott) vid armbågen. Behandlingsmetod bestäms utifrån frakturens läge och utseende. Gipsförbandet Gips är ett hårt men sprött material som

Läs mer

Register your product and get support at www.philips.com/welcome HP8696. Användarhandbok

Register your product and get support at www.philips.com/welcome HP8696. Användarhandbok Register your product and get support at www.philips.com/welcome HP8696 Användarhandbok o n a m b l k c j d e i f g h p q r 3 4 16mm 22mm 7~10 sec. 5 7~10 sec. 6 7~10 sec. 7 Svenska Gratulerar till din

Läs mer

Så här används SpeediCath Compact Set

Så här används SpeediCath Compact Set Så här används SpeediCath Compact Set Innan du kateteriserar dig, tvätta händerna med tvål och vatten och försök att kissa. Underlivet behöver bara tvättas en gång per dag. Öppna förpackningen genom att

Läs mer

INSTRUKTIONSMANUAL OCH SÄKERHETSFÖRESKRIFTER

INSTRUKTIONSMANUAL OCH SÄKERHETSFÖRESKRIFTER INSTRUKTIONSMANUAL OCH SÄKERHETSFÖRESKRIFTER Snabb start guide VIKTIGT: Läs hela instruktionsmanualen noga innan du använder utrustningen och spar sen manualen för framtida behov SE 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Läs mer

Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen

Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen PDF-version Kapitel Förebyggande träning Ergonomi / Förebyggande träning Viktigt att veta innan du startar Förebyggande träning För att du ska få maximal effekt

Läs mer

Sida 1 av 8 Avgjutning av gravid mage Att kombinera med: Att ha hemma Liten våg (brevvåg) Fodervadd (polyestervadd Thinner Rejäl sax Träpinne (regel) Till den slutgiltiga formen har vi använt ett smältlim,

Läs mer

MONTERINGSANVISNING Industri- & Tvättstugebrunn

MONTERINGSANVISNING Industri- & Tvättstugebrunn MONTERINGSANVISNING Industri- & Tvättstugebrunn! Läs noga igenom monteringsanvisningen innan montering. Bör installeras av auktoriserad VVS-installatör. Vår ständiga produktutveckling kan medföra ändringar

Läs mer

30. Undersökning av aminosyror i surkål

30. Undersökning av aminosyror i surkål 30. Undersökning av aminosyror i surkål VAD GÅR LABORATIONEN UT PÅ? Du ska l ära dig tekniken vid tunnskiktskromatografi, TLC undersöka vad som händer med proteinerna och polysackariderna vid mjölksyrajäsning

Läs mer

Toppkvalitet av Kolinsky-mårdhår. 7543480 Swedish. Published by Winsor & Newton, London, HA3 5RH England. www.winsornewton.com. Winsor & Newton 2007

Toppkvalitet av Kolinsky-mårdhår. 7543480 Swedish. Published by Winsor & Newton, London, HA3 5RH England. www.winsornewton.com. Winsor & Newton 2007 Published by Winsor & Newton, London, HA3 5RH England www.winsornewton.com Winsor & Newton 2007 WINSOR & NEWTON and the GRIFFIN device are trademarks. 7543480 Swedish Toppkvalitet av Kolinsky-mårdhår INTRODUCTION

Läs mer

Manual FUJI Cyber Relax

Manual FUJI Cyber Relax 0 Manual FUJI Cyber Relax Helkroppsmassage Hela kroppen masseras i etapper under totalt 15 minuter. Ryggen masseras med en mekanisk 3D teknik plus luftkuddar som pressar på sidorna vilket ger en behaglig

Läs mer

Produkthandbok. Betning Betpasta, Spraybetmedel, Badbetvätska, Polermedel, Rengöringsmedel, Teknisk information.

Produkthandbok. Betning Betpasta, Spraybetmedel, Badbetvätska, Polermedel, Rengöringsmedel, Teknisk information. Produkthandbok. Betning Betpasta, Spraybetmedel, Badbetvätska, Polermedel, Rengöringsmedel, Teknisk information. TeroSystem TeroSystem AB Flöjelbergsgatan 16A, 43137 Mölndal www.terosystem.se Tel: 031-3381700

Läs mer

Recept för bakning till Björnö 2015 2015 / JUNI

Recept för bakning till Björnö 2015 2015 / JUNI Recept för bakning till Björnö 2015 KARINS MJUKA KOLAKAKA 4 st ägg 6 dl socker 4 msk kakao 6 dl mjöl 2 msk bakpulver 100 g smör 3 dl kokande vatten Ugn: 175⁰C 2 st runda kakor Smält smöret. Vispa ägg och

Läs mer

Benefit Sports 300 996101

Benefit Sports 300 996101 Benefit Sports 300 996101 1 Säkerhetsinstruktioner Konsultera med läkare innan användning Om du känner smärta i bröst, yrsel eller andfåddhet avbryt träningen och kontakta läkare. Använd inte kläder som

Läs mer

Låt komposten vara din vän!

Låt komposten vara din vän! Låt komposten vara din vän! Det finns många fördelar med att kompostera! Mängden avfall från ditt hushåll minskar med 30-50%! Näringsämnen och mullbildande ämnen återvinns och du får ett utmärkt jordförbättringsmedel

Läs mer

Installation av Värmefilm, värmefolie.

Installation av Värmefilm, värmefolie. Installation av Värmefilm, värmefolie. Till en början ska du se till att beställa rätt mängd material inför installationen. Detta får du hjälm med i dokumentet (Beräkning.pdf). Se till att vara noggrann

Läs mer

RETUR- LÅDOR INOM RESTAURANG & STORKÖK

RETUR- LÅDOR INOM RESTAURANG & STORKÖK RETUR- LÅDOR INOM RESTAURANG & STORKÖK Välkommen till retursystemet SOM EFFEKTIVISERAR OCH MILJÖANPASSAR SVERIGES LIVSMEDELS- FLÖDEN Bakgrund Livsmedelsgrossisterna och Svenska Retursystem har slutit ett

Läs mer

CURLS & VOLUME HAIR STYLER HS 3120 SVENSKA

CURLS & VOLUME HAIR STYLER HS 3120 SVENSKA CURLS & VOLUME HAIR STYLER HS 3120 SVENSKA A B C D E F 1 2 3 SÄKERHET Läs den här bruksanvisningen noggrant innan du använder enheten! Följ alla säkerhetsanvisningar för att undvika skador på grund av

Läs mer

TORKMATERIAL IKATEX BOX. ikatex TEXTILA TORKDUKAR AV HÖG KVALITET I PRAKTISK FÖRPACKNING

TORKMATERIAL IKATEX BOX. ikatex TEXTILA TORKDUKAR AV HÖG KVALITET I PRAKTISK FÖRPACKNING TORKMATERIAL ikatex IKATEX BOX TEXTILA TORKDUKAR AV HÖG KVALITET I PRAKTISK FÖRPACKNING Ikatex är en serie av textila, högklassiga torkdukar för den mest krävande användaren. Torkdukarna klarar hårda krav

Läs mer

Bruksanvisning OPTIMAX

Bruksanvisning OPTIMAX B R U K S A N V I S N I N G F r a m k a l l n i n g s m a s k i n O P T I M A X 2003-03-10 SVK Röntgenteknik AB Båtvägen 7, 191 33 Sollentuna Innehållsförteckning sid 1.0 Säkerhetsföreskrifter 3 2.0 Testkörning

Läs mer

BRUKSANVISNING OCH MONTAGEINSTRUKTION FÖR. UNITEC PVC lim BRUKSANVISNING OCH MONTERINGSANVISNINGAR FÖR PVC RÖR

BRUKSANVISNING OCH MONTAGEINSTRUKTION FÖR. UNITEC PVC lim BRUKSANVISNING OCH MONTERINGSANVISNINGAR FÖR PVC RÖR BRUKSANVISNING OCH MONTAGEINSTRUKTION FÖR UNITEC PVC lim BRUKSANVISNING OCH MONTERINGSANVISNINGAR FÖR PVC RÖR LIMET Unitec PVC lim är framställd på en bas av lösningsmedlet NMP (N-Methyl-Pyrrolidon) som

Läs mer