Anvisning för övergångsperioden i lagen om fiske

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Anvisning för övergångsperioden i lagen om fiske"

Transkript

1 Från fiskeområde till fiskeriområde Inledning Enligt lagen om fiske (379/2015) ersätts fiskeområdena med fiskeriområden. Under övergångsperioden som tar slut , fortsätter fiskeområdena sin verksamhet och sköter en del av fiskeriområdenas lagstadgade uppgifter. NTM centralen sammankallar i början av 2019 de nya fiskeriområdena till den första stämman. Det här PM:et innehåller anvisningar om hur fiskeområdesverksamheten läggs ner och hur övergångsperioden sköts. Anvisningarna kompletteras och preciseras vid behov. Den senaste versionen hålls tillgänglig på adressen ahven.net/fiskeriomraden. Fiskeområdets verksamhet Nedläggandet av fiskeområdet Fiskeområdet fortsätter sin verksamhet fram till den Under den här tiden sköter man följande uppgifterna enligt den nya lagen om fiske: Sköta den information som anknyter till nyttjande och vård av fiskresurserna Organisera fiskeövervakningen Samla uppföljningsuppgifter som gäller fiske och åtgärderna för vård av fiskbestånden Dela ut spöfiskeersättningarna åt vattenägarna Sköta andra lagstadgade uppgifter samt resultatstyrningsuppgifter ålagda av NTMcentralen. Därtill sköter fiskeområdena uppgifter som baserar sig på avtal eller förbindelser, tills dessa kan flyttas över på de fiskeriområden som grundas. Fiskeområdets verksamhet fortsätter fram till nedläggandet enligt det egna reglementet. Fiskeområdet ska inte tillämpa bestämmelser om fiskeriområdets verksamhet i nya lagen om fiske. Den officiella nedläggningen av fiskeområdet sker vid fiskeområdets stämma. Den sista stämman kan hållas i slutet av år 2018 eller i början av år 2019, på så sätt att man kan godkänna det sista bokslutet och inga större kostnader är att vänta efter det. Under år 2018 måste fiskeområdet förbereda sig på nedläggningen. Till detta hör: Fiskeområdets disponent och styrelse måste säkerställa sig om att fiskeområdets fordringar (t.ex. fisketillståndsinkomster) har betalats till fiskeområdets konto. Disponenten och styrelsen går igenom fiskeområdets ikraftvarande avtal och gör upp en lista över dessa. I listan noteras för varje avtal om 1) det flyttas över till fiskeriområdet direkt enligt lagen om fiske 131, 2) om det flyttas över till något annat fiskeriområde, än till vilket merparten av det fiskeområdet som läggs ner hör, eller 3) om det finns något oklart i överflyttningen, som måste utredas tillsammans med NTM centralen.

2 Disponenten listar även övriga rättigheter, så som deponeringar av ägarersättningar som gjorts till Regionförvaltningsverket, och förfallodagen för ansökning av dessa. Styrelsen återbetalar enligt anvisningar från NTM centralen de ägarersättningar (fiskevårdsavgifts och spöfiskeersättningar) som baserar sig på den gamla lagen om fiske och som inte kunnat utbetalas till vattenägarna. Disponenten ser till att fiskeområdets arkiv är i ordning (fiskeområdets arkiveringsanvisningar), så att det kan flyttas till fiskeriområdet eller nationalarkivet. Vid fiskeområdets stämma 2018 fattar man förutom stadgeenliga ärenden även beslut om följande saker: Beslut om hur löpande ärenden och nedläggningens praktiska uppgifter sköts år 2019 (val av utredningsman). Beslut om att fiskeområdets avtal flyttas över till fiskeriområdet enligt den lista som styrelsen gjort upp. Man fattar därtill beslut om att man vid behov söker beslut från NTM centralen om överflyttningen, om något avtal är oklart i ljuset av lagen om fiske 131. Redan i detta skede kan man fatta beslut om hur tillgångarna flyttas över på fiskeriområdet. Beslutet kan verkställas först år 2019 efter det att fiskeriområdet har öppnat ett bankkonto. Fiskeområdets verksamhet år 2019 Fiskeområdets befogenheter att sköta lagstadgade uppgifter upphör Under år 2019 begränsas fiskeområdets verksamhet till uppgifter som berör nedläggandet och överföring av uppgifter. Uppgifterna sköts av en utredningsman (t.ex. disponenten kan fungera som utredningsman). Den sista moms återbetalningsansökningen ska skötas i god tid. Man måste göra momsdeklaration för varje skatteperiod fram till att momsskatteskyldigheten upphör, fast man inte längre har egentlig verksamhet. Tilläggsuppgifter finns på skatteförvaltningens hemsida Under början av året måste man hålla en sista stämma, som fastställer bokslutet för 2018, beviljar ansvarsfrihet och fattar beslut om att lösa upp fiskeområdet. Utredningsmannen lämnar därefter in anmälan om upplösning till skatteförvaltningen. Ärenden som behandlas på den sista stämman Fiskeområdet fattar beslut om att lösa upp fiskeområdet enligt sitt reglemente. I de flesta fiskeområdens reglementen står det: "Om fiskeområdets gränser ändras eller området upplöses, fattar fiskeområdets stämma beslut om hur fiskeområdets egendom delas och används. Beslutanderätten om användningen eller delningen av egendomen gäller egna tillgångar (inklusive pengar, inventarier och annan lös egendom samt placeringar) men inte ägar eller spöfiskeersättningar som delats ut till fiskeområdet för vidareutdelning till vattenägarna.

3 Om vattenägarna (med fullmakt eller motsvarande) har överlåtit ägarersättningarna eller spöfiskersättningarna till fiskeområdets för definierade användningsändamål, ska dessa medel flyttas över till fiskeriområdet med samma villkor som de inkommit till fiskeområdet. Det lönar sig att hålla den sista stämman våren 2019, så att man kan godkänna bokslutet för 2018 och bevilja ansvarsfrihet för styrelsen och övriga funktionärer. Alternativt kan sista stämman hållas i slutet av år 2018, i vilket fall man måste förkorta bokslutsperioden I stämmokallelsen nämner man att stämman kommer att fatta beslut om att lösa upp fiskeområdet och hur egendomen ska fördelas (om man inte fattat beslut om detta redan år 2018). På sista stämman fattar man beslut om att lösa upp fiskeområdet, fattar man beslut om användning eller överlåtelse av egna tillgångar (såvida man inte fattat beslut om detta redan år 2018), noterar man de avtal, förbindelser, rättigheter och skyldigheter som överförs på fiskeriområdet, till den del de år 2018 blivit obehandlade (lista som bilaga till protokollet), godkänner man bokslutet och årsberättelsen för verksamhetsåret 2018 och beviljar ansvarsfrihet, godkänner man de uppgifter utredningsmannen som valts på stämman 2018 gjort fram till stämman och fattar beslut om de återstående uppgifterna (t.ex. skattedeklaration, uppsägning av tjänsteavtal, överföring av förmögenhet på fiskeriområdet och att avsluta bankkontot), fattar man beslut om hur utredningsmannens slutrapport ska se ut. Ur slutrapporten måste framgå, hur medlen har använts. Hur ärenden sköts efter beslut om upplösning skett Efter den sista stämman sköter utredningsmannen om följande ärenden: De sista räkningarna ska betalas. Arkivet ska överlämnas till fiskeriområdet (dokument som permanent ska arkiveras kan flyttas till Riksarkivet). Skyldigheter i anslutning till momsbeskattningen sköts. Man måste göra en anmälan om upplösning till skatteförvaltningen. Om fiskeområdet har fastigheter eller bostadsaktier i sin besittning, måste man till anmälningen bifoga en utredning till vem dessa överförs (under Y4 blankttens tilläggsuppgifter). Informationen förmedlas med samma Y4 blankett till momsregistret, förskottsuppbördsregistret samt arbetsgivarregistret. Man betalar det sista egna kapitalet till den instans som fiskeområdet fattat beslut om (fiskeriområdet). Man ger en slututredning till fiskeriområdet, ur vilken framgår till vad pengarna använts under år 2019 (skillnaden mellan bokslutet och överlåtelsedatumet).

4 Fiskeområdets bankkonton avslutas. Slututredning Ur utredningsmannens slutredovisning bör framgå hur medlen använts efter bokslutet Slutredovisningen ska innehålla en redogörelse för betalningen av skulder och användningen av återstående tillgångar samt bokslut, verksamhetsberättelse och revisionsberättelse. Slutredovisningen genomgår revision och ges sedan till fiskeområdets sista styrelsemedlemmar samt fiskeriområdet. Övriga frågor att beakta Om fiskeområdet har haft exempelvis vattenhushållningstillstånd i sitt namn (restaureringsprojekt, upprätthållningsplikter osv.) måste man fatta beslut om att tillstånden flyttas över och man måste meddela om byte av tillståndsinnehavare till den myndighet som beviljat tillståndet. Om fiskeområdet har projekt på hälft, måste man ge tillräckliga anvisningar om hur projektet ska skötas till fiskeriområdet. Om projektet har fått statlig finansiering, ger NTM centralen anvisningar om hur bidraget ska användas. För projektbidrag, se närmare anvisningar under punkten Särfrågor. Om fiskeområdet har förvaltningsrättsliga ärenden på hälft (ansökningar, besvär osv.) flyttas fiskeområdets partsställning enligt 131 i lagen om fiske över till det nya fiskeriområdet. Fiskeområdet måste se till att ge tillräcklig information till fiskeriområdet om behandlingsskedena samt eventuella kommande tidsfrister. Särfrågor Nyttjande och överlåtande av fiskeområdets egendom Fiskeområdets stämma fattar beslut om hur fiskeområdets egen egendom (kontanta tillgångar och övriga former av egendom) ska användas enligt fiskeområdets reglemente. Det är t.ex. möjligt att donera till ett allmännyttigt ändamål som motsvarar fiskeområdets syfte. Fiskeriområdet som grundas är en lämplig mottagare. Ett fiskeriområde eller annan allmännyttig sammanslutning kan ta emot donationer utan gåvoskatt. Till fiskeområdets egendom kan höra olika slag av utrustning, så som båtar och kontorsmaterial. Utrustningens nyttjandevärde är ofta bättre än dess försäljningsvärde. Utrustningen flyttas i mån av möjlighet över på fiskeriområdet som en gåva. Egendomen kan även innehålla placeringar, så som aktier. Den egendom, samt avtal, rättigheter och skyldigheter som överflyttas listas så noggrant som möjligt. I listan antecknas också de deponeringar som gjorts till

5 Regionförvaltningsverket samt tidpunkten då man kan ansöka om att medlen tillfaller fiskeriområdet (lagen om fiske mom.). Om fiskeområdet har outbetalda ägar och spöfiskeersättningar i enlighet med den gamla lagen om fiske på sitt konto, ska dessa medel enligt lagen om fiske 132 överlåtas till NTMcentralen. NTM centralen kommer under våren 2018 att skicka ut instruktioner om hur ersättningarna ska överflyttas. Outbetalda ägarersättningar i enlighet med den nya lagen om fiske flyttas direkt till det nya fiskeriområdet. Om vattenägarna med fullmakt eller på annat motsvarande sätt har överlåtit sina ägar eller spöfiskeersättningar till fiskeområdet, ska dessa tillgångar flyttas över till fiskeriområdet med samma villkor. Avtal och förbindelser Fiskeområdets rättigheter, avtal, förbindelser och skyldigheter flyttas enligt lagen om fiske till det fiskeriområde, till vars område största delen av det fiskeområde som upplöses hör. Oklarhet gällande vilket fiskeriområde som fungerar som mottagare kan uppstå om det gamla fiskeområdet delas upp mellan olika fiskeriområden. Vattenarealen avgör till vilket fiskeriområde förbindelserna och dylikt överförs. Målsättningen enligt lagen är att alla förbindelser flyttas över till ett och samma fiskeriområde. Från den här huvudregeln är man tvungen att avvika då det gäller avtal som är bundna till ett annat område, än det till vilket avtalen i huvudregel överflyttas. Exempelvis uppdragsavtal (utredningsavtal) uppgjorda med vattenägarna måste överföras till det fiskeriområde till vilket vattenområdet i fråga kommer att höra. På samma sätt måste man gå till väga med avtal eller skyldigheter som gäller vård, restaurering eller skötsel av ett visst mål (båtramper, fiskhanteringssanläggningar osv). Överföring av avtal som avviker från huvudregeln kan göras genom avtal. Om det råder oklarheter kring överföringen, eller fiskeriområdena inte sinsemellan kan komma överens om saken, måste NTM centralen fatta beslut om till vilket fiskeriområde avtalet överförs. Avtal i anslutning till fiskeområdets förvaltning (tjänsteavtal, disponentavtal och möjliga hyresavtal för lokaler) måste gås igenom och man måste utvärdera om det är ändamålsenligt att överföra dem och vilket som i så fall är det rätta fiskeriområdet. Om det inte är ändamålsenligt att överföra avtalen, tar man reda på vilka uppsägningsvillkoren för avtalen är. Fiskeområdets projektbidrag Enligt lagen om fiske (131 ) överförs rättigheter, avtal, förbindelser och skyldigheter som gäller fiskeområdet, till det fiskeriområde till vilket merparten av fiskeområdet hör. Det nya fiskeriområdet har därmed samma rättighet som fiskeområdet hade.

6 Om fiskeområdets projekt har genomförts och området har lämnat in sin utbetalningsansökning till UF centret (KEHA keskus) under år 2018, behöver inte fiskeområdet göra något extra. UF centret betalar ut stödet till fiskeområdet. Det är önskvärt att fiskeområdet gör utbetalningsansökningen direkt efter att projektet står klart. Om genomförandet och utbetalningen sker under 2019, överförs rätten till bidraget till fiskeriområdet. Samtidigt överförs skyldigheterna i anslutning till projektet på fiskeriområdet. Då fiskeriområdet år 2019 ansöker om utbetalning, måste fiskeriområdet kunna visa att den ursprungliga ansökarens (det nedlagda fiskeområdet) rättigheter har flyttats över på fiskeriområdet som nu söker om utbetalning. För detta kommer NTMcentralen att göra en utredning över fiske och fiskeriområden ur vilken framgår hur fiskeområdenas vatten har flyttats över på fiskeriområdena. NTM centralen skickar dessa uppgifter till UF centret, så fiskeriområdet behöver inte skilt anmäla om saken i samband med utbetalningsansökningen. Fiskeriområdet kan lämna in en utbetalningsansökan, där man hänvisar till NTM centralens utredning. Om fiskeriområdena inte kan komma överens om till vilket område projektet och därtill hörande åtgärder och bidrag överförs, kan NTM centralen fatta beslut om saken. Sådana fiskeområdens projekt som fått bidrag från NTM centralen ska även de kolla upp var projektet utförs och överföra rättigheter och skyldigheter i anslutning till projektet, till det fiskeriområde, på vars område projektet utförs. Förutom att flytta över rättigheterna är det viktigt att sörja för att projekten fortgår och till detta hör att bokföring och projektets verifikat överförs till det nya fiskeriområdet. Fiskeområdets utredningsman eller disponent måste sörja för att beslut, verifikat, bokföring och annat material som hör till projektet överförs till fiskeriområdet. Fiskeområdet och det nya fiskeriområdet måste också se till att bokföringen för projektet finns tillgängligt för granskning under hela projektperioden. Fiskeriområdets styrelse och verksamhetsledare måste komma ihåg att även skyldigheter och förbindelser överförs, så ett eventuellt återbetalningskrav riktas till efterföljaren, det vill säga det nya fiskeriområdet. Arkivering av dokument Fiskeområdet, liksom även det kommande fiskeriområdet, måste arkivera sina dokument enligt arkiveringsanvisningen. Disponenten har ansvaret för arkivet om fiskeområdets styrelse inte har beslutat något annat. Disponenten ansvarar för skötsel, förvaring och tillhandahållande av dokumenten fram till dess att de arkiveras eller förstörs. De dokument som ska förvaras permanent ska överlåtas till Riksarkivets regionala verksamhetsställen. Dokument som permanent ska förvaras är fiskeområdets reglemente, stämmodokument jämte bilagor, fiskeområdets beslut jämte bilagor samt utredningar gällande fiske och fiskevattnen. De dokument och utredningar som överlåts till Riksarkivets regionala verksamhetsställen läggs i för arkivering avsedda arkivboxar (inte mappar). Dokumenten läggs i boxarna så, att

7 det senaste dokumentet är överst och de äldsta underst. Överst i boxen lägger man en förteckning över alla de dokument som finns i boxen. Dokument ur fiskeområdets arkiv får endast förstöras enligt reglerna för förvaringstid. Då dokument förstörs måste man sörja för att dokumentet inte kommer i obehöriga händer och att eventuellt sekretessbelagt innehåll i dokumenten (t.ex. personuppgifter) inte läcker ut. Dokument kan förstöras genom att bränna dokumenten eller genom att överlåta dem åt ett pappersinsamlingsföretag och avtala med det om förstörandet. Dokumenten förstörs av disponenten eller annan person som skilt anvisats uppdraget. Utredningsmannen skickar eller för dokument som arkiverats enligt anvisningarna till Riksarkivets regionala verksamhetsställe, efter att fiskeområdets verksamhet upphört. De dokument som flyttas till Riksarkivet ska vara ordnade, i skick och listade enligt arkiveringsanvisningarna. Flytten av arkivet ska genomföras så att man på en och samma gång flyttar alla dokument som ska arkiveras. Det kommande fiskeriområdet behöver uppgifter om sina fiskevatten och fisket. Det är skäl för utredningsmannen eller disponenten att ta kopior på utredningarna eller ge filerna till fiskeriområdets förfogande. De ursprungliga utredningarna arkiveras. Riksarkivets arkiveringsanvisning kommer att ändras vid utgången av år Det kommer då att ges en ny anvisning om arkivering av fiskeområdets dokument. Trots att anvisningen kommer att ändras är det skäl för fiskeområdet (disponenten) att under år 2018 gå igenom fiskeområdets alla dokument och förstöra onödiga dokument samt ordna resterande dokument enligt nuvarande anvisningar. Fiskeövervakning Fiskeområdets befogenhet att sköta uppgifter i enlighet med lagen om fiske upphör Efter detta är fiskeområdets fiskeövervakningsfullmakter inte längre i kraft. Fiskeriområdet ger nya fullmakter vid sin stämma, eller senare via styrelsen. Om man har för avsikt att övervaka fisket i början av år 2019, innan fiskeriområdet har konstituerats, kan fiskeområdet eller fiskeövervakaren be att NTM centralen befullmäktigar övervakaren för att under en viss tid övervaka fisket på ett givet område.

8 Fiskeriområdesverksamheten kör igång Kallelsen till fiskeriområdets första stämma NTM centralen sköter om att sammankalla fiskeriområdets första stämma. Sammankallandet sker via tidningsannonser och kallelse i den officiella tidningen. Information om stämman vidarebefordras också via bland annat samarbetsgrupperna och fiskeområdena. Fiskeriområdets första stämma Vid fiskeriområdets stämma måste deltagare bevisa sin rätt att delta. Det här sker till exempel för representanter för delägarlag genom en fullmakten eller protokollutdrag. Därtill behövs därtill information om vattenområdets fastighetsbeteckning så att man kan konstatera antal hektar och därmed antal röster som representanten besitter. En enskild vattenägare kan ta med lagfartsbevis, och ifall fastigheten är i samägo eller ägs av ett dödsbo, en fullmakt av alla andra ägare. Vid den första stämman väljer man en styrelse för fiskeriområdet och man kan om möjligt även godkänna reglemente, befullmäktiga fiskeövervakare, fatta beslut om styrelsens arvoden och så vidare. Fiskeriområdet måste även under 2019 fatta stämmobeslut om budget, verksamhetsplan, val av revisor och hur ägarersättningarna ska fördelas. Fiskeriområdet kommer troligtvis bli tvungen att hålla två stämmor under Fiskeriområdets styrelses verksamhet efter första stämman Val av verksamhetsledare Avtal med verksamhetsledaren, fiskeövervakare + eventuella övriga Ansöka om FO nummer Öppna bankkonto Eventuell momsregistrering, arbetsgivarskyldigheter Anslutningar, tjänsteavtal, försäkringar Förbereda reglemente, om inte reglemente godkänts redan vid stämman Informera vattenägarna om överförda uppdrag / utredningsavtal / fullmakter Börja förbereda nyttjande och vårdplanen

Övergången från fiskeområden till fiskeriområden

Övergången från fiskeområden till fiskeriområden Övergången från fiskeområden till fiskeriområden Marina Nyqvist Närpes 17.10.2018 Fiskeområden ersätts med fiskeriområden år2019 År 2016 grundades 10 fiskerisamarbetsgrupper, vars första uppgift var att

Läs mer

Guide för nya delägarlagsaktiva Uppdaterad 15.4.2011. I den här guiden har vi samlat information som varje delägare borde känna till.

Guide för nya delägarlagsaktiva Uppdaterad 15.4.2011. I den här guiden har vi samlat information som varje delägare borde känna till. 1 Guide för nya delägarlagsaktiva Uppdaterad 15.4.2011 I den här guiden har vi samlat information som varje delägare borde känna till. Delägarlaget definieras i lagen om samfälligheter och i skattelagen

Läs mer

REGLEMENTE FÖR FISKEOMRÅDE

REGLEMENTE FÖR FISKEOMRÅDE REGLEMENTE FÖR FISKEOMRÅDE 1 Namn, hemort och verksamhetsområde Fiskeområdets namn är Korsholms fiskeområde och dess förvaltningshemort är Korsholms kommun. Fiskeområdets gränser har fastställts den 17

Läs mer

Stadgar för det samfällda vattenområdets delägarlag

Stadgar för det samfällda vattenområdets delägarlag Uppdaterad 14.12.2016 Stadgar för det samfällda vattenområdets delägarlag Delägarlagets namn: Hemort: Kommun(er) där vattenområdet är beläget: Fastighetsbeteckning: - - - Delägarlagets vatten är till arealen

Läs mer

Stadgar. Godkänt av föreningens höstmöte Namn och hemort

Stadgar. Godkänt av föreningens höstmöte Namn och hemort 1/6 Stadgar Godkänt av föreningens höstmöte 14.11.2011 1 Namn och hemort Föreningens namn är Säätiöiden ja rahastojen neuvottelukunta ry Delegationen för stiftelser och fonder rf. Föreningens språk är

Läs mer

Varför övervakas fisket?

Varför övervakas fisket? Varför övervakas fisket? En viktig del av vården av fiskevatten Lagen om fiske 1 ställer upp målsättningen: Att ordna nyttjandet och vården av fiskresurserna på ett ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbart

Läs mer

Sökandens adress och andra kontaktuppgifter:

Sökandens adress och andra kontaktuppgifter: ANSÖKAN TILL PATENT- OCH REGISTERSTYRELSEN Vi ber att Patent- och registerstyrelsen beviljar tillstånd att grunda stiftelsen [stiftelsens namn] och fastställer stiftelsens stadgar. Helsingfors, den 6 september

Läs mer

Stiftelsens namn är stiftelsen Cultura och dess hemort är Helsingfors.

Stiftelsens namn är stiftelsen Cultura och dess hemort är Helsingfors. Stiftelsen Culturas stadgar 1 Stiftelsens namn och hemort Stiftelsens namn är stiftelsen Cultura och dess hemort är Helsingfors. 2 Ändamål Stiftelsens ändamål är att utveckla och stärka den ryskspråkiga

Läs mer

PYHTÄÄN KALASTUSALUE PYTTIS FISKEOMRÅDE REGLEMENTE

PYHTÄÄN KALASTUSALUE PYTTIS FISKEOMRÅDE REGLEMENTE PYHTÄÄN KALASTUSALUE PYTTIS FISKEOMRÅDE REGLEMENTE 1 Namn, hemort och verksamhetsområde Fiskeområdets namn är Pyhtään kalastusalue Pyttis fiskeområde och dess förvaltningshemort är Pyttis kommun. Fiskområdets

Läs mer

REGLEMENTE FÖR INGÅ FISKEOMRÅDE

REGLEMENTE FÖR INGÅ FISKEOMRÅDE 1/6 REGLEMENTE FÖR INGÅ FISKEOMRÅDE 1 Namn, hemort och verksamhetsområde Fiskeområdets namn är Ingå fiskeområde och dess förvaltningshemort är Ingå kommun. Fiskeområdets gränser har fastställts den 6 april

Läs mer

Reglemente för NORRA SVENSKA FISKEOMRÅDE

Reglemente för NORRA SVENSKA FISKEOMRÅDE Reglemente för NORRA SVENSKA FISKEOMRÅDE 1 Namn, hemort och verksamhetsområde Fiskeområdets namn är Norra svenska fiskeområde och dess förvaltningshemort är Larsmo kommun. Fiskeområdets gränser har fastställts

Läs mer

Stadgar för samfällt vattenområdes delägarlag

Stadgar för samfällt vattenområdes delägarlag Uppdaterad 12.7.2016 Stadgar för samfällt vattenområdes delägarlag Delägarlagets namn: Hemort: Beläget i orten: By: Fastighetsbeteckning: - - - Delägarlagets vatten är till arealen. hektar och finns utmärkt

Läs mer

Ideella föreningen Blåshuset

Ideella föreningen Blåshuset Ideella föreningen Blåshuset Stadgar Föreningens ändamål 1 Föreningen har till ändamål att verka för att ett hus, och tillhörande mark, byggs eller köps där föreningen Linköpings Tekniska Högskolas Blåscorps

Läs mer

VANHUSTYÖN KESKUSLIITTO - CENTRALFÖRBUNDET FÖR DE GAMLAS VÄL RY

VANHUSTYÖN KESKUSLIITTO - CENTRALFÖRBUNDET FÖR DE GAMLAS VÄL RY STADGAR 1 (5) VANHUSTYÖN KESKUSLIITTO - CENTRALFÖRBUNDET FÖR DE GAMLAS VÄL RY 1 Namn och hemort Föreningens namn är Vanhustyön keskusliitto - Centralförbundet för de gamlas väl ry. Förbundets hemort är

Läs mer

En miljon vattenägare i tusen sjöars land

En miljon vattenägare i tusen sjöars land En miljon vattenägare i tusen sjöars land - om vattenägandet i Finland Malin Lönnroth Centralförbundet för Fiskerihushållning En historisk tillbakablick Finland var länge en del av Sverige, många historiska

Läs mer

Fiskeriområde överlevnadshandbok CENTRALFÖRBUNDET FÖR FISKERIHUSHÅLLNING

Fiskeriområde överlevnadshandbok CENTRALFÖRBUNDET FÖR FISKERIHUSHÅLLNING 2018 Fiskeriområde överlevnadshandbok CENTRALFÖRBUNDET FÖR FISKERIHUSHÅLLNING Fiskeriområde överlevnadshandbok INLEDNING... 3 UPPSTART AV FISKERIOMRÅDETS VERKSAMHET... 3 NYTTJANDE OCH VÅRDPLANEN... 5 KOMMUNIKATION...

Läs mer

STADGAR FÖR FÖRENINGEN HAVÄNGS SOMMARBY sid. 1(5)

STADGAR FÖR FÖRENINGEN HAVÄNGS SOMMARBY sid. 1(5) sid. 1(5) ÄNDAMÅL 1 Föreningens namn och firma är Föreningen Havängs Sommarby. Föreningen är en ideell förening med org nr 802449-8878. Föreningens räkenskapsår är kalenderår. 2 Föreningens ändamål är

Läs mer

Stadgar för Skarholmens båtklubb i Uppsala

Stadgar för Skarholmens båtklubb i Uppsala Stadgar för Skarholmens båtklubb i Uppsala Föreningens firma och ändamål 1 Föreningens firma är Skarholmens båtklubb i Uppsala 2 Föreningen har till ändamål att främja medlemmarnas intresse genom att se

Läs mer

Stadgar för Ollebacken vind Ek. för.

Stadgar för Ollebacken vind Ek. för. STADGAR Stadgar för Ollebacken vind Ek. för. 1 Namn Föreningens firma är Ollebacken vind Ek. för. Org. 769618-1010. 2 Ändamål Föreningen har till ändamål att främja medlemmarnas ekonomiska intressen genom

Läs mer

Exempel på att bilda en förening

Exempel på att bilda en förening Exempel på att bilda en förening Information om hur man går till väga för att bilda en förening och information om vad styrelsen och styrelsens ledamöter har för uppgifter. 1. Att bilda en förening I Sverige

Läs mer

Idrotts- och ungdomsnämndens anvisningar för ansökan om understöd för ungdomsverksamhet

Idrotts- och ungdomsnämndens anvisningar för ansökan om understöd för ungdomsverksamhet 0 INNEHÅLL: 1. ALLMÄNT 1 1A. Understödsformer 1 2. VILLKOR FÖR ALLA UNDERSTÖDSFORMER 1 2A. Förutsättningar 1 2C. Definitioner av sammanslutningar som kan få understöd 2 2D. Meddelande om understöd 3 2E.

Läs mer

Bidragsmottagare är den som söker eller får bidraget. Den budget som har godkänts av bidragsgivaren skall följas.

Bidragsmottagare är den som söker eller får bidraget. Den budget som har godkänts av bidragsgivaren skall följas. Bilaga 2 Allmänna villkor för bidrag till föreningar, stiftelser m.fl. Förvaltningsavdelningen Allmänna villkor för bidrag till föreningar, stiftelser m.fl. 1 Tillämpning Dessa villkor reglerar bidrag

Läs mer

STADGAR FÖR HSB VIND UMEÅ EKONOMISK FÖRENING

STADGAR FÖR HSB VIND UMEÅ EKONOMISK FÖRENING STADGAR FÖR HSB VIND UMEÅ EKONOMISK FÖRENING 1 FÖRENINGENS FIRMA OCH SÄTE Föreningens firma är HSB Vind Umeå ekonomisk förening. Föreningens styrelse har sitt säte i Umeå, Umeå kommun. 2 ÄNDAMÅL Föreningens

Läs mer

Förvaltning av ett minderårigt barns egendom

Förvaltning av ett minderårigt barns egendom Förvaltning av ett minderårigt barns egendom Uppgifter som föräldrarna i egenskap av intressebevakare för sitt barn ska sköta Vad innebär intressebevakning och vem är intressebevakare för ett barn? Vem

Läs mer

Stockholms Spiritualistiska Förening

Stockholms Spiritualistiska Förening 1 Stockholms Spiritualistiska Förening STADGAR Slutligen fastställda på årsmötet den 28 april 1998. (Justerade enligt beslut på årsmötet den 20 april 2009.) (Justerade enligt beslut på årsmötet den 22

Läs mer

Stadgar för släkten Börman r.f.

Stadgar för släkten Börman r.f. Stadgar för släkten Börman r.f. I Släktföreningens namn, hemort och syfte 1 Föreningens namn är Släkten Börman r.f., dess hemort är Västanfjärd och dess verksamhetsområde är hela landet. Föreningen kallas

Läs mer

Förbundsordning för Samordningsförbundet Västra Östergötland

Förbundsordning för Samordningsförbundet Västra Östergötland Förbundsordning för Samordningsförbundet Västra Östergötland Samordningsförbundet Västra Östergötland har inrättats med stöd av lagen (2003: 1210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser. 1

Läs mer

Förbundsordning för Samordningsförbundet Sollentuna-Upplands Väsby-Sigtuna

Förbundsordning för Samordningsförbundet Sollentuna-Upplands Väsby-Sigtuna Förbundsordning för Samordningsförbundet Sollentuna-Upplands Väsby-Sigtuna Samordningsförbundet Sollentuna-Upplands Väsby-Sigtuna har inrättats med stöd av lagen (2003:1210) om finansiell samordning av

Läs mer

Hur du bildar en förening! Kultur & Fritid

Hur du bildar en förening! Kultur & Fritid Hur du bildar en förening! Kultur & Fritid En grupp människor med samma intresse samlas till ett möte för att bilda en förening. En provisorisk styrelse(interimsstyrelse) som kan bestå av tre personer

Läs mer

Stadgar. för Kullaledens vänner förening

Stadgar. för Kullaledens vänner förening Stadgar för Kullaledens vänner förening Föreningen bildad Den 11 november 2014 1 Föreningens syfte och mål Kullaledens Vänner är en ideell, oberoende förening som har till ändamål att värna om Kullaledens

Läs mer

Förbundsordning för Samordningsförbundet Roslagen

Förbundsordning för Samordningsförbundet Roslagen 2018-04-27 Förbundsordning för Samordningsförbundet Roslagen Samordningsförbundet Roslagen (nedan kallat samordningsförbundet) har inrättats med stöd av lagen (2003:1210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser

Läs mer

Nya stiftelselagen medför förnyelser och ändringar

Nya stiftelselagen medför förnyelser och ändringar Nya stiftelselagen medför förnyelser och ändringar Nya stiftelselagen (487/2015) träder i kraft den 1 december 2015. Den nya lagen skapar klarhet i ställningen för stiftelser med fortlöpande finansiering

Läs mer

1 Stiftelsens namn är Helsingfors Svenska Bostadsstiftelse. Stiftelsens hemort är Helsingfors och språk svenska.

1 Stiftelsens namn är Helsingfors Svenska Bostadsstiftelse. Stiftelsens hemort är Helsingfors och språk svenska. STADGAR för stiftelsen HELSINGFORS SVENSKA BOSTADSSTIFTELSE 1 Stiftelsens namn är Helsingfors Svenska Bostadsstiftelse. Stiftelsens hemort är Helsingfors och språk svenska. 2 Stiftelsens ändamål är att

Läs mer

Jsm faststäldt den, den 30.12.2011 jsm dnr 768/424/2011, förändring 7 3 mom den 25.9.2012 jsm dnr 1541/481/2012

Jsm faststäldt den, den 30.12.2011 jsm dnr 768/424/2011, förändring 7 3 mom den 25.9.2012 jsm dnr 1541/481/2012 5.11.2012 ARBETSORDNING FÖR JAKTVÅRDSFÖRENINGARNA Ikraft från den 1.1.2012 tillsvidare Behandlad vid Finlands viltcentrals styrelsemöte den 18.11.2011 Jsm faststäldt den, den 30.12.2011 jsm dnr 768/424/2011,

Läs mer

15. Styrelsens förslag till ändring av bolagsordning

15. Styrelsens förslag till ändring av bolagsordning C 1 (6) 15. Styrelsens förslag till ändring av bolagsordning Val av ordförande och vice ordförande för styrelsen enligt beslut av bolagsstämman. Styrelsen föreslår för stämman att 5 och 13 i bolagets bolagsordning

Läs mer

Västerås Astronomi- och Rymdforskningsförening (VARF) Stadgar

Västerås Astronomi- och Rymdforskningsförening (VARF) Stadgar Västerås Astronomi- och Rymdforskningsförening (VARF) Stadgar 1 Föreningens firma Föreningens firma är Västerås Astronomi- och RymdforskningsFörening. 2 Föreningens ändamål Föreningen har till ändamål

Läs mer

Att bilda en förening

Att bilda en förening Att bilda en förening Här hittar du information om hur man startar en förening och om vilka uppgifter styrelsen och styrelsens ledamöter har. Förberedelser För att kunna bilda en förening måste det finnas

Läs mer

MODELLSTADGAR FÖR MARTHAFÖRENINGAR. Namn, hemort och språk

MODELLSTADGAR FÖR MARTHAFÖRENINGAR. Namn, hemort och språk MODELLSTADGAR FÖR MARTHAFÖRENINGAR Namn, hemort och språk 1 Föreningens namn är Marthaförening rf och kallas i dessa stadgar föreningen. Föreningens hemort är och verksamhetsområde är och dess officiella

Läs mer

ansvarsfullt vattenägande

ansvarsfullt vattenägande ansvarsfullt vattenägande Ansvarsfullt vattenägande Ansvarsfullt vattenägande betyder att ägaren till ett vattenområde är medveten om sin egendoms värde och förstår betydelsen av att förvalta den. Att

Läs mer

Stadgar för Försvarets personaltjänstförening i östra Sverige

Stadgar för Försvarets personaltjänstförening i östra Sverige FÖRSVARETS PERSONALTJÄNSTFÖRENING I ÖSTRA SVERIGE (FPFÖ) Stadgar för Försvarets personaltjänstförening i östra Sverige Uppgift 1 Försvarets personaltjänstförening i östra Sverige (FPFÖ) har till uppgift

Läs mer

En information om hur det går till att bilda en förening.

En information om hur det går till att bilda en förening. Bilda förening En information om hur det går till att bilda en förening. Att bilda en förening I Sverige finns det ingen lag som kräver att ideella föreningar ska registreras eller godkännas. Det innebär

Läs mer

World Trade Center, Klarabergsviadukten 70/Kungsbron 1, Stockholm. Närvarande: Aktieägare Antal aktier och röster

World Trade Center, Klarabergsviadukten 70/Kungsbron 1, Stockholm. Närvarande: Aktieägare Antal aktier och röster Protokoll fört vid årsstämma med aktieägarna i Vasallen AB (publ), org nr 556475-4793, torsdagen den 24 april 2014 Plats: World Trade Center, Klarabergsviadukten 70/Kungsbron 1, Stockholm Närvarande: Aktieägare

Läs mer

Stadgar för Landsbygdsnät i Tranemo ek. förening

Stadgar för Landsbygdsnät i Tranemo ek. förening 1 Stadgar för Landsbygdsnät i Tranemo ek. förening Antagna den 2010-03-16. Reviderade: 2010-04-21; 2010-10-07; 2013-01-21 1 Föreningens namn Föreningens namn är Landsbygdsnät i Tranemo ekonomisk förening.

Läs mer

Antagna den 29/ Reviderade den 20/1 1999, 14/5 2000, 6/ och 16/

Antagna den 29/ Reviderade den 20/1 1999, 14/5 2000, 6/ och 16/ Stadgar Antagna den 29/11 1998 Reviderade den 20/1 1999, 14/5 2000, 6/3 2005 och 16/11 2009 1 Föreningens firma Föreningens firma är Masthuggets Bilkooperativ, Ekonomisk Förening. 2 Styrelsens säte Styrelsen

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning ALLMÄNT.2 I FÖRESKRIFTER FÖR OMBUD (UPPHÄVTS).....2 1 Registrering av ombud (upphävts)... 2 2 Anmälan om utnyttjande av etableringsfriheten eller friheten att tillhandahålla tjänster(upphävts)...

Läs mer

Stadgar för Mälarscouterna

Stadgar för Mälarscouterna Stadgar för Mälarscouterna 1 Allmänt Scoutkåren Mälarscouterna är en partipolitisk och religiöst obunden sammanslutning av enskilda personer och har till uppgift att i bedriva scoutverksamhet. Mälarscouterna

Läs mer

STADGAR HELLO WORLD! IDEELL FÖRENING FIRMA, ÄNDAMÅL OCH SÄTE FÖR. 1 Firma Föreningens firma är Hello World! Ideell Förening.

STADGAR HELLO WORLD! IDEELL FÖRENING FIRMA, ÄNDAMÅL OCH SÄTE FÖR. 1 Firma Föreningens firma är Hello World! Ideell Förening. STADGAR FÖR HELLO WORLD! IDEELL FÖRENING FIRMA, ÄNDAMÅL OCH SÄTE 1 Firma Föreningens firma är Hello World! Ideell Förening. 2 Ändamål och verksamhet Hello World! är en allmännyttig ideell förening. Föreningen

Läs mer

S T A D G A R FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN OBELISKEN 29

S T A D G A R FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN OBELISKEN 29 S T A D G A R FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN OBELISKEN 29 FIRMA, ÄNDAMÅL OCH SÄTE 1 Föreningens firma är Bostadsrättsföreningen Obelisken 29. Föreningen har till ändamål att främja medlemmarnas ekonomiska

Läs mer

Bilda förening. så funkar det

Bilda förening. så funkar det Bilda förening så funkar det Vad är en förening? En förening kan startas av ett antal personer som har samma intresse och vill göra något tillsammans. En förening är demokratisk. Det betyder att du som

Läs mer

STADGAR för Storskärs Intresseförening. 1 Föreningens namn och språk

STADGAR för Storskärs Intresseförening. 1 Föreningens namn och språk STADGAR för Storskärs Intresseförening 1 Föreningens namn och språk Föreningens namn är Storskärs Intresseförening. Dess hemort är Malax Kommun i Västra Finlands län. Föreningens språk är svenska. 2 Föreningens

Läs mer

Styrelse 5 Föreningens angelägenheter handhas av styrelsen. Den ska verka för föreningens framåtskridande samt tillvarata medlemmarnas intressen.

Styrelse 5 Föreningens angelägenheter handhas av styrelsen. Den ska verka för föreningens framåtskridande samt tillvarata medlemmarnas intressen. Stadgar för Gransjöbodarnas snöskoterklubb Ändamål 1 Klubben är en ideell förening, vars uppgift skall vara att tillvarata medlemmarnas intressen i snöskoterfrågor, verka för en sund utveckling av snöskotertrafiken

Läs mer

Lag (2003:1210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser

Lag (2003:1210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser Lag (2003:1210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser Svensk författningssamling 2003:1210 Innehåll: Allmänna bestämmelser 1 Finansiell samordning enligt denna lag får inom ett samordningsområde

Läs mer

Förbundets namn är Samordningsförbundet Falköping/Tidaholm.

Förbundets namn är Samordningsförbundet Falköping/Tidaholm. Förbundsordning för Falköping/Tidaholm Förbundsordning för i kommunerna Falköping/Tidaholm. har inrättats med stöd av lagen (2003:1 210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser. 1 Förbundets

Läs mer

STADGAR för Elevkåren vid Ebersteinska Gymnasiet i Norrköping

STADGAR för Elevkåren vid Ebersteinska Gymnasiet i Norrköping STADGAR för Elevkåren vid Ebersteinska Gymnasiet i Norrköping antagna den 15/2 1931 och den 22/5 1931 den 11/4 1978 och den 30/5 1978 den 26/2 1986 och den 21/5 1986 samt den 24/2 2009 och den 28/5 2009

Läs mer

Stadgar för Leader Linné

Stadgar för Leader Linné Stadgar för Leader Linné 1 Föreningens namn Leader Linné ideell förening 2 Föreningens säte Styrelsen har sitt säte i Alvesta, med Alvesta, Ljungby, Markaryd, Värnamo, Växjö och Älmhults kommuner som verksamhetsområde,

Läs mer

Rotary lnternationals distrikt 1410 rf

Rotary lnternationals distrikt 1410 rf 1(5) Registernummer: 153.337 FO-nummer: 2627258-1 FÖRENINGENS STADGAR Namn: Rotary lnternationals distrikt 1410 rf Hemort: Åbo Adress: Röyttä Reijo Matias Trädgårdsgatan 16 C 51 20100 ÅBO Registernummer:

Läs mer

Stadgar. LiTHe Kod. Antagna 30 september 2013

Stadgar. LiTHe Kod. Antagna 30 september 2013 Stadgar LiTHe Kod Antagna 30 september 2013 Innehåll 1 Föreningen 3 1.1 Namn............................................. 3 1.2 Säte.............................................. 3 1.3 Syfte..............................................

Läs mer

REGLER OCH ANVISNINGAR

REGLER OCH ANVISNINGAR REGLER OCH ANVISNINGAR för Sametingets kulturnämnds bidragsgivning Antagna av Sametingets kulturnämnd den 13-14 juni 2018 Prot. 2018:8, 8.1 Innehållsförteckning 1. Allmänt... 3 2. Regler och villkor för

Läs mer

Allmänna principer för beviljande av understöd och stipendier

Allmänna principer för beviljande av understöd och stipendier beviljande av understöd och stipendier Träder i kraft 1.1.2018 Godkänt av Stadsstyrelsen 11.12.2017 VD/10147/02.03.01.03/2017 2/8 INNEHÅLL ALLMÄNNA PRINCIPER FÖR BEVILJANDE AV STADENS UNDERSTÖD... 3 Tillämpningsområde

Läs mer

Stadgar För Föreningen Luddingsbo Västra villaområde

Stadgar För Föreningen Luddingsbo Västra villaområde Stadgar För Föreningen Luddingsbo Västra villaområde Stadgar antagna 2006-07-08 Förslag till reviderade stadgar 1 Namn Föreningen Luddingsbo Västra Villaområde i Söderköpings kommun, bildad den 18 juni

Läs mer

Stadgar för Herbert Felixinstitutet Ideell förening

Stadgar för Herbert Felixinstitutet Ideell förening Stadgar för Herbert Felixinstitutet Ideell förening Stadgar Vid en konstituerande stämma i Eslöv fredagen den i november 2007 har följande stadgar antagits: 1. Ändamål. 1.1 Föreningen skall verka för att

Läs mer

Rödöns Bygdegårdsförening

Rödöns Bygdegårdsförening Förslag till nya stadgar Rödöns Bygdegårdsförening Stadgar Gällande fr.o.m. 2015 1 Föreningens firma är : Rödöns Bygdegårdsförening. 2 Ändamål Föreningen som är en ideell förening, politiskt och religiöst

Läs mer

Lag (2003:1210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser [Fakta & Historik]

Lag (2003:1210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser [Fakta & Historik] SFS 2003:1210 Källa: Rixlex Utfärdad: 2003-12-18 Uppdaterad: t.o.m. SFS 2007:411 Lag (2003:1210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser [Fakta & Historik] Allmänna bestämmelser 1 /Upphör att

Läs mer

Antagna vid ordinarie årsmöte 26 mars 2018 och fastställda vid extra föreningsmöte 2 juni 2018

Antagna vid ordinarie årsmöte 26 mars 2018 och fastställda vid extra föreningsmöte 2 juni 2018 STADGAR FÖR GRANUDDENS HAMNFÖRENING Antagna vid ordinarie årsmöte 26 mars 2018 och fastställda vid extra föreningsmöte 2 juni 2018 Föreningens 1 ändamål och Föreningen är en allmännyttig ideell förening

Läs mer

Föreningens syfte är att bevaka och främja biblioteksverksamhet på svenska i Finland.

Föreningens syfte är att bevaka och främja biblioteksverksamhet på svenska i Finland. Bilaga 1 till höstmötet Styrelsens förslag till ändringar av föreningens stadgar: Stadgar för Finlands svenska biblioteksförening r.f. 1. Namn, hemort och språk Föreningens namn är Finlands svenska biblioteksförening

Läs mer

2014-11-20 FÖRBUNDSORDNING. Förbund för finansiell samordning (FINSAM) inom rehabiliteringsområdet. Giltig från 2015-01-01

2014-11-20 FÖRBUNDSORDNING. Förbund för finansiell samordning (FINSAM) inom rehabiliteringsområdet. Giltig från 2015-01-01 2014-11-20 FÖRBUNDSORDNING Förbund för finansiell samordning (FINSAM) inom rehabiliteringsområdet Giltig från 2015-01-01 1 Förbundsordning för Samordningsförbund Värend Samordningsförbundet Värend har

Läs mer

Allmänna villkor för investeringssparkonto hos SPP Spar AB

Allmänna villkor för investeringssparkonto hos SPP Spar AB Allmänna villkor för investeringssparkonto hos SPP Spar AB Innehåll Allmänna villkor för investeringssparkonto hos SPP Spar AB... 3 1. Förvaring av tillgångar på investeringssparkontot... 3 2. Överföring

Läs mer

Lag om införande av lagen om bostadsaktiebolag

Lag om införande av lagen om bostadsaktiebolag I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: Lag om införande av lagen om bostadsaktiebolag Given i Helsingfors den 22 december 2009 1 Ikraftträdande av lagen om bostadsaktiebolag Lagen om bostadsaktiebolag

Läs mer

l. FIRMA. Föreningens firma är Bergshamra Bygdegårdsförening. Ingen ändring

l. FIRMA. Föreningens firma är Bergshamra Bygdegårdsförening. Ingen ändring Förslag till ändring av stadgar för Bergshamra Bygdegårdsförening Att behandlas vid årsmötet 2012. Styrelsens förslag till ändring av nuvarande stadgar föranleds främst av det faktum att Bygdegården numera

Läs mer

Allmänna villkor för bidrag till föreningar, stiftelser m.fl. Bidragsgivare är regeringen eller Regeringskansliet.

Allmänna villkor för bidrag till föreningar, stiftelser m.fl. Bidragsgivare är regeringen eller Regeringskansliet. Bilaga till beslut om bidrag Version 2011:2 Allmänna villkor för bidrag till föreningar, stiftelser m.fl. 1. Tillämpning Dessa villkor reglerar bidrag enligt beslut av regeringen eller Regeringskansliet

Läs mer

Patent- och registerstyrelsen Handelsregistret, PB Helsingfors, tfn :24:24

Patent- och registerstyrelsen Handelsregistret, PB Helsingfors, tfn :24:24 Patent- och registerstyrelsen Handelsregistret, PB 1150 00101 Helsingfors, tfn 029 509 5000 28.05.2014 14:24:24 Marika Willstedt Diktargränd 5 B 22100 Mariehamn FO-nummer: 0591350-3 Dokument: Organisationsregler

Läs mer

STADGAR FÖR MONTESSORIFÖRSKOLAN VITA SVANEN I LINKÖPING ANTAGNA

STADGAR FÖR MONTESSORIFÖRSKOLAN VITA SVANEN I LINKÖPING ANTAGNA STADGAR STADGAR FÖR MONTESSORIFÖRSKOLAN VITA SVANEN I LINKÖPING ANTAGNA 2013-03-21 1 Namn Föreningens namna är: Montessoriförskolan Vita Svanen i Linköping ekonomisk förening 2 Organisationens form Föreningen

Läs mer

STADGAR FÖR STIFTELSEN FÖR UTBILDNING OCH KULTUR PÅ SVENSKA I FINLAND SR

STADGAR FÖR STIFTELSEN FÖR UTBILDNING OCH KULTUR PÅ SVENSKA I FINLAND SR STADGAR FÖR STIFTELSEN FÖR UTBILDNING OCH KULTUR PÅ SVENSKA I FINLAND SR 1 Stiftelsens namn och hemort Stiftelsens namn är Stiftelsen för utbildning och kultur på svenska i Finland sr och dess hemort är

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för styrelseledamöter, valberedning och revisorer

Uppdragsbeskrivning för styrelseledamöter, valberedning och revisorer Uppdragsbeskrivning för styrelseledamöter, valberedning och revisorer STYRELSE Styrelsen väljs av medlemmarna på föreningsstämman. 1.8 Valbar till förtroendeuppdrag. Röstberättigad medlem, enligt 5.3,

Läs mer

STADGAR FÖR FÖRETAG AB:S PERSONALFOND

STADGAR FÖR FÖRETAG AB:S PERSONALFOND MODELLSTADGAR FÖR EN PERSONALFOND FÖR SMÅ OCH MEDELSTORA FÖRETAG STADGAR FÖR FÖRETAG AB:S PERSONALFOND 1 Fonden och dess hemort 2 Fondens ändamål 3 Medlemskap Fondens namn är Företag Ab:s personalfond

Läs mer

Föreningens verksamhet skall bedrivas i överensstämmelse med KFUMs mål och grundval som de framgår av KFUM Sveriges stadgar.

Föreningens verksamhet skall bedrivas i överensstämmelse med KFUMs mål och grundval som de framgår av KFUM Sveriges stadgar. 1 STADGAR FÖR idrottsföreningen KFUM KOMETERNA l IDEELL FÖRENING 1 KFUM KOMETERNA är en ideell förening som är ansluten till KFUMs idrottsförbund och därigenom till KFUMs riksförbund och genom detta till

Läs mer

/DQGVNDSVODJ. 1 kap. $OOPlQQDEHVWlPPHOVHU. 6WlOOQLQJLQRPI UYDOWQLQJHQ

/DQGVNDSVODJ. 1 kap. $OOPlQQDEHVWlPPHOVHU. 6WlOOQLQJLQRPI UYDOWQLQJHQ /DQGVNDSVODJ RP3RVWHQSncODQG 1U 1 kap. $OOPlQQDEHVWlPPHOVHU 1 6WlOOQLQJLQRPI UYDOWQLQJHQ Posten på Åland, nedan kallad Posten, är ett affärsverk underställt landskapsstyrelsen. Posten avgör de ärenden

Läs mer

Stadgar. för. Gamla Knebildstorp. org.nr Grundad 6 april 1907

Stadgar. för. Gamla Knebildstorp. org.nr Grundad 6 april 1907 Stadgar för Gamla Knebildstorp org.nr 716407-9332 Grundad 6 april 1907 Stadgar 1 FÖRENINGENS NAMN Föreningens namn är Gamla Knebildtorps ekonomiska förening. 2 FÖRENINGENS ÄNDAMÅL Föreningen har till ändamål

Läs mer

Laholms kommuns författningssamling 5.10

Laholms kommuns författningssamling 5.10 Laholms kommuns författningssamling 5.10 Förbundsordning för Samordningsförbundet i Halland antaget av kommunfullmäktige den 24 april 2012, 65 Samordningsförbundet har inrättats med stöd av lagen (2003:1210)

Läs mer

Stadgar Godkända av årsmötet 5.5.2007 Registrerade 5.11.2007

Stadgar Godkända av årsmötet 5.5.2007 Registrerade 5.11.2007 Stadgar Godkända av årsmötet 5.5.2007 Registrerade 5.11.2007 STADGAR FÖR NATUR OCH MILJÖ R.F. 1 Namn och hemort Föreningens namn är Natur och Miljö r.f. Föreningens hemort är Helsingfors stad och dess

Läs mer

1.9.2015. Avtal och ekonomisk utredning gällande upplösningen av samkommunen

1.9.2015. Avtal och ekonomisk utredning gällande upplösningen av samkommunen 1 (6) 1.9.2015 EVTEK-kuntayhtymä Avtal och ekonomisk utredning gällande upplösningen av samkommunen 1. Allmänt EVTEK-kuntayhtymäs uppgift är att äga och hyra ut lokaler för yrkeshögskoleverksamhet. Samkommunens

Läs mer

STADGAR. för. Sjogerstads Elektriska Distributionsförening ek. för.

STADGAR. för. Sjogerstads Elektriska Distributionsförening ek. för. STADGAR för Sjogerstads Elektriska Distributionsförening ek. för. Förslag till stämma den 21 maj 2015 1. Föreningens ändamål Föreningen, vars firma är Sjogerstads Elektriska Distributionsförening ek. för.

Läs mer

Integration, demokrati, jämställdhet och samförstånd i det svenska samhället genom:

Integration, demokrati, jämställdhet och samförstånd i det svenska samhället genom: STADGAR FÖR SYRISKA RIKSFÖRBUNDET I SVERIGE 1 NAMN & SÄTE Namnet är Syriska Riksförbundet i Sverige förkortas till SYRF. SYRF har sitt säte i Stockholm. 2 MÅLSÄTTNING SYRF s målsättning är följande: Integration,

Läs mer

Förbundsordning för Samordningsförbundet Östra Östergötland

Förbundsordning för Samordningsförbundet Östra Östergötland Förbundsordning för Samordningsförbundet Östra Östergötland Samordningsförbundet Östra Östergötland har inrättats med stöd av lagen (2003:1210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser. 1 Förbundets

Läs mer

Bidragsgivare är regeringen eller Regeringskansliet. Bidragsmottagare är den som söker eller får bidraget.

Bidragsgivare är regeringen eller Regeringskansliet. Bidragsmottagare är den som söker eller får bidraget. Bilaga till beslut om bidrag Version 2014:1 Villkor för bidrag 1. Tillämpning Dessa villkor gäller för bidrag enligt beslut av regeringen eller Regeringskansliet om bidrag till t.ex. föreningar, stiftelser,

Läs mer

FÖRSLAG TILL STADGAR FÖR CLASSIC CAR WEEK ATT FÖRSTA GÅNGEN BEHANDLAS AV FÖRENINGSSTÄMMAN DEN 15 MARS 2015

FÖRSLAG TILL STADGAR FÖR CLASSIC CAR WEEK ATT FÖRSTA GÅNGEN BEHANDLAS AV FÖRENINGSSTÄMMAN DEN 15 MARS 2015 FÖRSLAG TILL STADGAR FÖR CLASSIC CAR WEEK ATT FÖRSTA GÅNGEN BEHANDLAS AV FÖRENINGSSTÄMMAN DEN 15 MARS 2015 Förslaget har upprättats av Anders Klasson, Göran Wendelin och Jan Säbb 1 KAP ALLMÄNNA BESTÄMMELSER

Läs mer

Stadgar för Leader Vättern

Stadgar för Leader Vättern Stadgar för Leader Vättern 1 Föreningens namn Leader Vättern 2 Syfte och ändamål Leader Vättern ska bedriva en allmännyttig och ideell verksamhet genom leadermetoden. Leader Vätterns ändamål är att, främst

Läs mer

STADGAR för. SAMVERKAN VISIT SÖDRA DALARNA ekonomisk förening

STADGAR för. SAMVERKAN VISIT SÖDRA DALARNA ekonomisk förening STADGAR för SAMVERKAN VISIT SÖDRA DALARNA ekonomisk förening 1 FIRMA, ÄNDAMÅL, SÄTE Namn Föreningens namn är SAMVERKAN VISIT SÖDRA DALARNA ekonomisk förening Ändamål Föreningens ändamål är att främja och

Läs mer

1 FIRMA Föreningens firma är Mikrofonden Sverige ekonomisk förening. Föreningen ska verka utifrån social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet.

1 FIRMA Föreningens firma är Mikrofonden Sverige ekonomisk förening. Föreningen ska verka utifrån social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet. STADGAR FÖR Mikrofonden Sverige Antagna vid konstituerande stämma 2009-10-13 med ändringar 20161115 och 20170516 1 FIRMA Föreningens firma är Mikrofonden Sverige ekonomisk förening. 2 ÄNDAMÅL Föreningen

Läs mer

Riktlinjer för hantering av privata medel

Riktlinjer för hantering av privata medel Riktlinjer för hantering av privata medel 791:5 Riktlinjer för hantering av privata medel Antagna av Kommunfullmäktige 2007-12-13 Gäller fr o m 2008-01-01 Riktlinjer för hantering av vårdtagares privata

Läs mer

S T A D G A R för föreningen Fridhems folkhögskola

S T A D G A R för föreningen Fridhems folkhögskola S T A D G A R för föreningen Fridhems folkhögskola 1 Egenskap och ändamål Föreningen Fridhems folkhögskola är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening med säte i Svalöv. Föreningen är huvudman

Läs mer

Namn 1 Föreningens firma är SkottaNet ekonomisk förening. Säte 2 Föreningens styrelse har sitt säte i Kungälvs kommun.

Namn 1 Föreningens firma är SkottaNet ekonomisk förening. Säte 2 Föreningens styrelse har sitt säte i Kungälvs kommun. Stadgar för SkottaNet Ekonomisk förening Namn 1 Föreningens firma är SkottaNet ekonomisk förening. Säte 2 Föreningens styrelse har sitt säte i Kungälvs kommun. Ändamål 3 Föreningen har till ändamål att

Läs mer

ANSÖKAN OM UNDERSTÖD 1 (9) FÖR ATT ARRANGERA EFTERMIDDAGSVERK- SAMHET FÖR SKOLELEVER Myndighet hos vilken ansökningen lämnas in Datum För år

ANSÖKAN OM UNDERSTÖD 1 (9) FÖR ATT ARRANGERA EFTERMIDDAGSVERK- SAMHET FÖR SKOLELEVER Myndighet hos vilken ansökningen lämnas in Datum För år ANSÖKAN OM UNDERSTÖD 1 (9) Myndighet hos vilken ansökningen lämnas in Datum För år Studera anvisningarna för hur blanketten ska fyllas i på sidorna 8-9 och villkoren på sidan 7 i ansökningsblanketten innan

Läs mer

Lathund Bilda en ideell förening

Lathund Bilda en ideell förening Lathund Bilda en ideell förening Denna broschyr handlar i första hand om hur man startar en ideell förening. Vill ni starta en ekonomisk förening så rekommenderar vi att ni söker information på www.skatteverket.se

Läs mer

Förbundsordning för Samordningsförbundet Ale, Kungälv, Stenungsund och Tjörn

Förbundsordning för Samordningsförbundet Ale, Kungälv, Stenungsund och Tjörn Förbundsordning för Samordningsförbundet Ale, Kungälv, Stenungsund och Tjörn Samordningsförbundet har inrättats med stöd av lagen (2003:1 210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser. 1 Förbundets

Läs mer

Förbundsordning för Samordningsförbundet Gävleborg

Förbundsordning för Samordningsförbundet Gävleborg Sid 1 (5) Författningssamling Förbundsordning för Samordningsförbundet Gävleborg Beslutad av Kommunfullmäktige i Gävle kommun 151214 12 Beslutad av övriga förbundsmedlemmar: Arbetsförmedling, 160427, Försäkringskassan,

Läs mer

STADGAR för Ideell förening med årsavgifter

STADGAR för Ideell förening med årsavgifter STADGAR för Ideell förening med årsavgifter 1 NAMN Föreningens namn är Grängsbo Bygdegårdsförening 1 2 ÄNDAMÅL Föreningen, som är en ideell förening, politiskt och religiöst obunden, har till uppgift att

Läs mer

Stadgar för Föreningen Idla. Antagna vid Föreningen Idlas årsmöte den 15 mars 2017

Stadgar för Föreningen Idla. Antagna vid Föreningen Idlas årsmöte den 15 mars 2017 Stadgar för Föreningen Idla Antagna vid Föreningen Idlas årsmöte den 15 mars 2017 Ersätter Föreningen Idlas stadgar senast ändrade vid extra årsmötet 9 april 2008 1 Stadgar Idlastiftelsen blev den 1 januari

Läs mer

Ärlafiber Ekonomiska Förening

Ärlafiber Ekonomiska Förening Ärla Byaråd inbjuder till Medlemskap i Ärlafiber Ekonomiska Förening Hej kära Ärlabo! Exempeldokument Vi är nu klara med insamlingen av intresseanmälningar och upphandling! Intresset har varit mycket stort

Läs mer

STADGAR FÖR MEDLEMSFÖRENING Lokalförening Rädda Barnen på Åland rf

STADGAR FÖR MEDLEMSFÖRENING Lokalförening Rädda Barnen på Åland rf 1 STADGAR FÖR MEDLEMSFÖRENING Lokalförening Rädda Barnen på Åland rf Föreningens namn, hemort och verksamhetsområde 1 Föreningens namn är Rädda Barnen på Åland rf (hädanefter föreningen). Föreningens hemort

Läs mer