BRUKSANVISNING SPRIDER S-20

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "BRUKSANVISNING SPRIDER S-20"

Transkript

1 BRUKSANVISNING SPRIDER S-20

2 INLEDNING SPRIDER S-20 är en maskin för utläggning av porösa massor såsom asfalt och grus. Den som ska manövrera eller utföra arbeten på SPRIDER skall vara väl införstådd med vad han gör och skall ha läst denna bruksanvisning. Tillverkaren tar inte ansvar för skador uppkomna genom bristande kunskaper vid handhavande eller annan operation. INNEHÅLL Montering av SPRIDER på lastbil Flik 1 Att komma igång Flik 2 Funktioner och manövrering Flik 3 Transportläge Flik 4 Säkerhet Flik 5 Underhåll och Service Flik 6 Scheman Flik 7 Reservdelslistor Flik 8 Reservdelsritningar Flik 9 Tekniska data Flik 10 Fler exemplar av denna bruksanvisning kan hämtas på SpriderMaskiner AB Tfn +46 (0) Krukmakaregatan 1 Tfx +46 (0) SE Vårgårda E-post: info@sprider.se Sverige

3 MONTERING AV SPRIDER TILL LASTBIL 1. Adaptern skall vara monterad i sina fästpunkter på lastbilsflaket. 2. Höj flaket till cirka 20 graders tippvinkel och backa lastbilen varsamt mot SPRIDER så att krokarna på adaptern hamnar under motsvarigheten på SPRIDER. 3. Ingen människa får befinna sig bakom SPRIDER när lastbilen backas mot SPRIDER. 4. Lastbilsflaket sänks så att den på adaptern gjorda U- kroken krokar fast i SPRIDERs motsvarighet. 5. På maskiner utrustade med hydrauliskt utskjut av SPRIDER skall krokfästet säkras med ett järn som skruvas fast ovanpå krokfästet. 6. Fäst SPRIDER på adaptern genom att använda de två sprintarna, en på varje sida om maskinen. 7. Höj upp stödbenen till transportläge och fixera dessa med sprintarna. 8. Montering av hydraulslangar och elkontakt: 8.1. Koppla först SPRIDERs returslang till uttaget på lastbilen Koppla därefter SPRIDERs tryckslang till uttaget på lastbilen Anslut till sist SPRIDERs elkontakt till uttaget på lastbilen. Om låsringar finns på hydraulkopplingarna bör dessa anbringas vid montering. Observera att oljeläckage och andra skador kan uppstå om montering och demontering av elkontakt och hydraulslangar görs i annan ordning än vad som beskrivs ovan. Demontering av SPRIDER från lastbil: 1. Demontera hydraulslang och elkontakt genom att utföra ovanstående punkter i omvänd ordning. 2. Fäll ned de tre stödbenen och fixera dessa med sprintarna så att SPRIDER kommer att stå upprätt och stabilt när den kopplats loss från lastbilen. 3. Skruva loss de järn som säkrar att krokfästet ligger kvar i kroken på SPRIDER med hydrauliskt utskjut. 4. Lossa de två sprintarna som låser SPRIDER vid adaptern. 5. Tippa upp flaket. Vid ca 15 graders tippning ska kroksystemet gå fritt och lastbilen kan köras fram.

4 ATT KOMMA IGÅNG När SPRIDER kopplats till lastbilen, utför följande för att komma igång: 1. Slå till strömbrytaren för elström till SPRIDER i lastbilshytten. 2. Koppla in kraftuttaget för hydraulpumpen. 3. Säkerställ att strömställare och nödstopp inte är oavsiktligt påverkade. 4. Sätt på styrlådan med nyckelströmställaren ON-OFF. 5. Slå på oljetryck till SPRIDER genom att använda strömbrytaren för Spriderolja (OIL). 6. Genom att styra SPRIDER på styrlådans spakar skall nu SPRIDERs rörelser kunna manövreras. 7. Lyft SPRIDER ur transportläget genom att styra Sidcylinder ut, följt av Sväng 1 vänster och därefter Sidcylinder in. Anbringa Asfaltrent eller liknande i transportskruvar och utmatningshål för att förhindra att massa klibbar fast innan maskindelarna blivit varma. 8. Påbörja utläggning av massan med de funktioner som beskrivs i avsnittet Funktioner och manövrering.

5 FUNKTIONER OCH MANÖVRERING SPRIDER S-20 är utrustad med radiostyrning av fabrikat HBC Spectrum. Radiostyrningen är avsedd för styrning av hydrauliska funktioner i mobila applikationer. För en fullständig beskrivning av radiostyrningens funktioner hänvisas till radiostyrningens separata användarmanual. Allmänt Manövrera alltid SPRIDER med lugna rörelser. Hastiga ryck i manövrering ger påfrestningar i material som kan leda till sprickbildningar och utmattning på sikt. Eftersträva att hålla kulledens yttre del, och därmed transportarmen, parallell med marken. Lämna aldrig asfalt att kallna och stelna i skruvarna. Töm skruvarna när maskinen ska stå stilla en stund. Funktioner styrda från radiostyrningen Bilden visar en standardbestyckad styrlåda av typen HBC Spectrum 1M Styrlådan startas med nyckelströmställaren på lådans högra sida. Styrlådan kan inte startas med stoppknappen intryckt. De två spakarna verkar enligt följande: Sväng 1 manövreras genom att föra den vänstra spaken fram och tillbaka. Sväng 2 manövreras genom att föra den högra spaken fram och tillbaka. Sidcylindern manövreras genom att föra den vänstra spaken i sidled. Tiltcylindern manövreras genom att föra den högra spaken i sidled.

6 Strömbrytarna verkar enligt följande: Med strömbrytaren OIL+RPM slås oljetryck till SPRIDER på och av. Med strömbrytaren märkt med en lastbilssymbol tippas flaket upp och ned. På lastbilar med elektrisk start och stopp av motor kan samma strömbrytare anslutas för fjärrstyrd start och stopp av motor. Motorn startas och stoppas genom att Shift-knappen hålls inne samtidigt som strömbrytarens manövreras ( / ). Med strömbrytaren längst till höger på manöverpanelen slås tvärskruven på och av. Genom att slå av tvärskruven medan transportskruvarna roterar kan transportarmarna tömmas på massa. Strömbrytaren märkt styr transportskruvarna. Med strömbrytaren ställd framåt roterar skruvarna i framåtriktningen. Skruvarnas hastighet kan då steglöst regleras med vridpotentiometern placerad mellan spakarna. För att momentant backa skruvarna hålls strömbrytaren bakåt. Backa skruvarna med varsamhet eftersom Sprider inte är konstruerad för backning av skruvarna, varför maskinen kan ta skada av för mycket backande av skruvarna. ReCoDrive På lastbilar utrustade med ReCoDrive utomhyttskörning kan lastbilen köras från samma styrlåda som SPRIDER. Genom att trycka in Shift-knappen, på styrlådans vänstra sida, och hålla den intryckt, lösgörs parkeringsbromsen. Den högra spaken fungerar sedan enligt följande: Genom att föra spaken fram och tillbaks körs lastbilen framåt och bakåt. Genom att föra spaken i sidled styrs lastbilen. Funktioner styrda från SPRIDER På SPRIDERs vänstra sida, under fästet till tiltcylindern finns ett vridreglage som styr tvärskruvens hastighet i förhållande till transportskruvarna. Genom att vrida reglaget medurs fås tvärskruven att rotera snabbare, och genom att vrida reglaget moturs fås tvärskruven att rotera saktare. Med ett nytt lass asfalt kan det vara lämpligt att låta tvärskruven rotera lite saktare till en början för att sedan öka hastigheten när maskinen hunnit bli varm. På kopplingsboxens lock finns tre vippströmbrytare. En brytare används till att välja mellan sidcylinder och utskjut. Med en annan brytare slås varningsljuset på och av. Den tredje vippströmbrytaren är ledig att användas till eftermonterad utrustning som till exempel arbetsljus. Den lediga strömbrytaren är förberedd genom att på ena polen vara ansluten till +24VDC. Vilken brytare som används till vilken funktion är märkt på kopplingsboxens lock.

7 Nödkörning Om SPRIDER av någon anledning inte går att manövrera från radiostyrningen (haveri, spänningsbortfall eller liknande) finns möjlighet att manövrera SPRIDERs hydrauliska funktioner från spakar på ventilpaketet. Detta förutsätter att oljetryck fortfarande finns till SPRIDER. Observera att vid sådan manövrering kringgås alla säkerhetsfunktioner. Använd därför detta sätt att manövrera SPRIDER enbart i nödfall och med yttersta försiktighet, exempelvis för att tömma transportarmen på massa och lägga den i transportläge. Sväng1 Sväng2 Tiltcyl Sidcyl Skruvar Figuren visar vilka spakar på ventilpaketet som påverkar respektive funktion.

8 Hydrauliskt utskjut SPRIDER är utrustad med hydrauliska utskjutscylindrar, som med adapterns krokfäste som gångjärn skjuter ut bakstammens nedre del från lastbilsflaket och möjliggör exempelvis avstjälpning av överbliven asfalt. För att skjuta ut SPRIDER: 1. Lägg transportarmen i transportläge enligt nedanstående avsnitt. 2. Kontrollera att säkringen för krokfästet är ordentligt fastsatt så att krokfästet inte kan komma ur klykan. 3. Lossa låssprintarna längst ned på bakstammens sidor. 4. Ställ om vippströmbrytaren för att manövrera utskjutet på kopplingsboxens lock. 5. Manövrera utskjutet med styrlådans spak för sidcylinder. 6. För att tömma tvärskruven: Backa den ett kort moment. Låt aldrig någon person komma emellan SPRIDER och lastbilsflaket när utskjutet används. För att fälla tillbaks SPRIDER: 1. Manövrera cylindrarna så att SPRIDERs bakstam ligger an mot lastbilsflaket. 2. Lås fast SPRIDER med de två sprintarna. 3. Ställ om vippströmbrytaren för att växla mellan att manövrera sidcylindern och att manövrera utskjutet.

9 TRANSPORTLÄGE Vid all transport skall SPRIDERs transportarm läggas i transportläge. Ställ SPRIDER i transportläge genom följande: 1. Töm transportarmen på massa genom att stänga av tvärskruven, och låt transportskruvarna fortsätta att rotera till dess ingen mer massa matas ut. 2. Stäng luckan vid utmatningshålet längst ut på transportarmen. 3. Ställ flaket i en tippvinkel på cirka 20 grader. 4. Vik den yttre delen av yttre transportarmen mot gummidämparen på den inre transportarmen. 5. Vik hela transportarmen nära bakstammen genom att styra Sväng Sänk tiltcylindern maximalt. 7. Kör ut sidcylindern maximalt. 8. Kör Sväng 1 så att transportsäkringskroken hamnar under det passande hålet på transportarmen. 9. Sänk transportarmen med sidcylinder in, så att transportsäkringskroken hakar fast i transportarmen. 10. Sänk lastbilsflaket. Anbringa aldrig diesel eller Asfaltrent i transportskruvarna strax före eller vid transport. Bakomliggande fordon kan i sådana fall få asfaltstänk. Undvik att låta transportarmen vara fylld med asfalt under uppehåll i arbetet och transporter mer än korta stunder. Asfalten kallnar annars, och kan vara svår att få loss. SPRIDERs bredd är 2,60 meter. SPRIDER sticker ut 1,1 meter bakom flakkant. Säkerställ att transportarmen är i transportläge vid all typ av förflyttning. Detta gäller även vid korta sträckor.

10 SÄKERHET SPRIDER är utformad för att innebära en god arbetsmiljö för dem som arbetar kring SPRIDER. Olika metoder har använts för att bygga in säkerhet i maskinen. Som med alla rörliga maskiner kan dock rörelserna leda till skada för dem som kommer i vägen. Arbetet kring SPRIDER är därför inte helt riskfritt. Genom att följa dessa säkerhetsinstruktioner kan riskerna reduceras till ett minimum. Se till att SPRIDER är ordentligt fastsatt på adaptern och att säkerhetssprintarna är fastlåsta. Håll alltid ett ordentligt avstånd mellan transportarmen och den personal som rakar ut massan. Det är viktigt för att ingen ska kunna få en knuff av transportarmen. En viss klämrisk finns vid transportarmens led och kring hydraulcylindrarna mellan bakstam och Sväng 1. Maskinen skall därför inte vidröras under drift. Håll all personal borta från utmatningshålet och inspektionsluckan där det finns möjlighet att komma i kontakt med den roterande skruven. Skruvens kraft är mycket stor och att vidröra den roterande skruven, även med verktyg, innebär en stor risk att skadas. För att snabbt stoppa alla SPRIDERs rörelser: tryck in den röda stoppknappen på styrlådan eller någon av nödstoppsknapparna på SPRIDERs bakstam. Stoppknappen på styrlådan stänger av styrlådan och radiosändningen bryts. För att återställa stoppknappen: vrid knappen medurs tills dess den fjädrar ut. För att åter kunna manövrera SPRIDER behöver styrlådan startas om på nyckelströmställaren på styrlådans sida. När någon av nödstoppsknapparna trycks in bryts manöverspänningen till radiostyrningen och maskinen stannar. För att återställa nödstoppen: vrid den röda knappen medurs tills den fjädrar ut. För att köra SPRIDER igen behöver styrlådan återstartas på nyckelströmställaren. Vid upptippning av flaket, se till att transportarmen är så inställd att den ej vidrör marken, då tippkolv på lastbilen är starkare än transportarmens rörstativ, och därför riskerar att böja transportarmen. Eftersom SPRIDER är konstruerad för utläggning av asfalt kan SPRIDERs rännor och rörstativ bli heta. Även om större delen av armar och bakstam är isolerade kan vissa ytor som till exempel nedlopp bli heta. Det finns därför en viss risk att bränna sig på värmeledande delar. Också hydrauloljan blir het, speciellt vid hård körning. Vidrör därför hydrauliska komponenter med försiktighet i samband med körning eller strax efteråt. Beträd aldrig lastbilsflaket när SPRIDER är i drift. Att fastna i den roterande skruven i bakstammen är förenat med livsfara.

11 Luckorna på transportarmen är försedda med brytkontakter som skall stoppa skruvarna och all annan rörelse när luckorna öppnas. Försök aldrig koppla förbi säkerhetsbrytarna vid luckorna. När någon av luckorna öppnats behöver SPRIDER återstartas på styrlådan genom att vrida om nyckelströmställaren på styrlådans sida. Bakstam, rännor och luckor är isolerade med skum som klarar en värme på 180 grader. Vid högre temperaturer, exempelvis vid svetsning i isolerade delar, kan skummet fatta eld eller utveckla hälsovådliga gaser. Vid heta arbeten på SPRIDER är därför god ventilation och uppsikt över brandrisken viktigt. Kontrollera krokfästets säkring före användning av utskjutsfunktionen. Gå aldrig mellan en utfälld SPRIDER och lastbilsflaket. Att göra så är förenat med livsfara.

12 UNDERHÅLL För att ge SPRIDER bästa prestanda och minimera slitaget rekommenderas att följande riktlinjer kring manövrering och underhåll följs. Allmänt: Manövrera SPRIDER med lugna rörelser. Hastiga ryck anstränger på materialen och kan innebära risk för materialutmattning och sprickbildning på sikt. Låt aldrig asfaltmassa kallna och stelna i skruvarna. Töm skruvarna på massa när maskinen inte ska användas på en stund. För att rensa ut massa som inte följer med skruvarna kan utslitna handskar, trasor eller dylikt kastas i flaket och låtas följa med skruven och på så sätt bidra till rengöringen. Smörj skruvtransportörens lager (båda ändar av tvärskruv och varje transportskruv) ungefär var tjugonde driftstimma. Använd ett värmetåligt fett ( grader), till exempel Mobilith SHC 460. Använd cirka två pumpslag per smörjställe. Förvara styrlådan på en torr och skyddad plats när den inte används. Veckovisa kontroller och åtgärder: Okulärbesiktiga hydraulslangar och elkablar. Om stålcorden på någon slang syns och blivit sliten ska slangen omedelbart bytas. Om den yttre isoleringen på någon elkabel spruckit eller slitits hål på bör kabeln bytas. Kontrollera hydraulrör och anslutningar. Om något rör är skadat eller om oljeläckage förekommer måste den skadade delen omedelbart bytas. Kontrollera nödstoppets funktion genom att trycka ned det när maskinen är i drift. Alla funktioner ska då stanna omedelbart. Kontrollera hydraulfiltrets visuella indikator. Om indikatorn visar rött då oljetryck är tillslaget är filtret igensatt av smuts, och måste omedelbart bytas. Kontrollera skruvarnas kondition genom att titta på skruvarnas kanter. Där ska synas sprickor i hårdmetallen över hela skruvspiralens kant. Om det någonstans inte syns några sprickor är hårdmetallen nedsliten och det är lämpligt att svetsa på ett nytt lager hårdmetall eller att byta skruvar. Skruv med hårdmetall kvar Skruv med hårdmetall bortsliten Kontrollmät gärna också skruvarnas diameter. En ny transportskruv har en ytterdiameter på ca 165mm. En ytterdiameter på mindre än 160 mm innebär att all hårdmetall är utsliten, och att ny hårdmetall snabbt bör läggas på om skruven ska kunna fortsätta att användas. För tvärskruven gäller att ytterdiametern på en ny skruv ska vara ca 125mm. Om ytterdiametern är mindre än 120mm är all hårdmetall bortsliten.

13 Kontrollera säkerhetsbrytarna vid luckorna i samband med att skruvarnas kondition kontrolleras. Skruvarnas rotation ska stoppas när någon av luckorna öppnas. Kontrollera rännornas kondition genom att stå till exempel en mejsel mot botten av rännan i tvärsvep och transportarmar. Rännan ska inte det minsta ge vika för slaget utan kännas stum. Under de ca första tonnen kan denna punkt uteslutas. Smörj svänglagren och kulleden med ett värmetåligt smörjfett. Månadsvisa kontroller och åtgärder: Lossa på kedjeskydden vid skruvar och svängar. Kontrollera kedjornas spänning genom att rycka i dem. Kedjan ska kunna ruckas som mest ett par centimeter. Om kedjan kan ruckas mer: lossa hydraulmotorns skruvar något varv och spänn kedjan med de två spännskruvarna på sidan av konsolen. Dra sedan åt hydraulmotorns skruvar igen. Efter att kedjan är spänd ska den kunna ruckas ca en centimeter. Undvik att spänna kedjan så mycket att den inte kan ruckas alls, eftersom hydraulmotorns lagring då kan skadas. Smörj in kedjor och kugghjul med fett så de löper lätt och inte blir rostangripna. Känn genom att rycka i skruvarna om det finns något glapp i lagren i ändarna av skruvarna. Om det finns ett glapp är det lämpligt att demontera lagret och byta utslitna delar. Hur demontering av lager går till beskrivs under avsnittet Service nedan. Öppna kopplingsboxens lock och låt eventuell fukt avdunsta. Smörj vid samtliga punkter som inte finns med under veckovisa kontroller. Årsvisa kontroller och åtgärder: Byt hydraulfilter. Skruva av locken på säkerhetsbrytarna vid luckorna och nödstoppen för att låta eventuell fukt avdunsta. Vinterförvaring: Inför vinterförvaring är det lämpligt att tvätta SPRIDER med högtryckstvätt. Var noga med att skydda så att fukt inte tränger in i elsystem och kopplingsdosor. Låt SPRIDER torka i ett varmt utrymme. Inför vinterförvaring bör de månadsvisa och årsvisa kontrollerna och åtgärderna som är beskrivna ovan genomföras. Om skruvarna är halvslitna kan det under vinteruppehållet vara lämpligt att svetsa på ett nytt lager hårdmetall Smörj in kolvstängerna med fett så de inte blir rostangripna. Förvara styrlådan i ett torrt utrymme.

14 Följande checklista ger en snabb överblick över underhållsarbetet: Arbete Veckovis Månadsvis Årsvis Okulärbesiktiga hydraulslangar och elkablar X X X Kontrollera hydraulrör och anslutningar X X X Kontrollera nödstoppets funktion X X X Kontrollera skruvarnas kondition X X X Kontrollera hydraulfiltrets visuella indikator X X X Kontrollera säkerhetsbrytarna vid luckorna X X X Kontrollera rännornas kondition X X X Smörj transportskruvar och kulled X X X Kontrollera kedjornas spänning. Spänn kedjorna vid behov X X Smörj svänglager, kedjor och kugghjul X X Kontrollera glapp i transportskruvarnas lagring X X Öppna kopplingsboxens lock och låt eventuell fukt avdunsta X X Smörj vid de punkter som inte nämns vid moment 7 och 9. X X Byt hydraulfilter X Skruva av locken på säkerhetsbrytare och nödstopp för att låta eventuell fukt avdunsta X

15 SERVICE Byte av skruvar 1. Lossa skruvarna som håller transportarmens eller bakstammens gavelplåt. 2. Dra loss gavelplåten och lagret från transportarmen eller bakstammen genom att dra den rakt ut. 3. Ta ut skruvtransportören genom att dra den rakt ut. 4. Om det ligger massa kvar i transportarmen/tvärsvepet är det lämpligt att avlägsna massan innan en skruv monteras igen. Detta eftersom en ny eller påsvetsad skruv har en större ytterdiameter och därför kan vara svår att få plats med. Detta innebär att även motorkonsolen kan behöva demonteras om inte rännan är tillräckligt ren för att en ny skruv ska kunna monteras. 5. Montera ändlagertapp på den nya skruven.

16 6. Smörj i splineshylsan i den nya skruven. 7. Lägg den nya skruven i rännan. Om motorkonsolen demonterats, passa in splinesaxeln i splineshylsan på skruven och montera åter motorkonsolen. Om motorkonsolen inte demonterats, för in skruven i rännan. Passa in splinesaxeln i drivlagret i splineshylsan på skruven och pressa på skruven. 8. Passa in ändlagertappen i ändlagerenheten och montera transportarmen/bakstammens gavel. 9. Spänn skruven genom att skruva de båda muttrarna i skruvens ända åt vart sitt håll så att inget glapp finns i skruvens längdled, men dra inte muttrarna för hårt eftersom lagringen då riskerar att ta skada. Fixera muttrarna med insexskruvarna. Byte av drivlager 1. Lossa kedjeskyddet. 2. Demontera kedjan. 3. Lossa skruvarna som håller drivlagret.

17 4. Lossa skruvarna som håller motorkonsolen. 5. Dra loss motorkonsolen och låt den hänga i hydraulmotorns slangar. 6. Dra drivlagret rakt ut. Möjligtvis behöver kallnad massa knackas loss först. 7. Spänn fast lagret i ett skruvstäd.

18 8. Demontera smörjnippel, vikbricka, M14-skruv och lock. 9. Skruva i M14-skruven igen och dra av kedjehjulet med en avdragare. 10. Ta hand om kilnålen och knacka ur splinesaxeln ur lagret. 11. Demontera Seegersäkringen

19 12. Ta ur radialtätning och det koniska rullagret. 13. Demontera på samma sätt radialtätning och rullager på andra sidan. 14. Rengör lagerhuset, så går de nya lagren enklare att montera. 15. Pressa i (eller slå i) ett nytt rullager och en ny radialtätning från varje sida av lagerhuset. 16. Sätt i splinesaxeln. 17. Montera seegersäkring.

20 18. Sätt i kilnålen och pressa på (eller knacka på) kedjehjulet 19. Det går med fördel att använda en stor bricka för att med M14-skruvens hjälp dra kedjehjulet på plats. 20. Lägg tillbaka brickor och kontrollera att övre brickan ligger jämnt med kedjehjulet. 21. Montera åter lock, vikbricka, M14-skruv och smörjnippel.

21 22. Ge lagren en första smörjning med ca 17 pumpslag. 23. Montera det kompletta drivlagret i motorkonsolen igen. Om skruvtransportör byts, samtidigt som lager kan drivlagerenheten monteras på skruvtransportören, varefter skruvtransportör och drivlagerenhet läggs på plats i transportarm eller bakstam och skruvas fast. 24. Montera kedja och kedjeskydd. Byte av ändlager 1. Lossa de skruvar som håller lagerhuset. 2. Lossa skruvarna som håller transportarmens eller bakstammens gavelplåt. 3. Demontera gavelplåten och lagret från transportarmen eller bakstammen genom att dra dem rakt ut. Lägg gavelplåten åt sidan.

22 4. Demontera Seegersäkringen i lagerhuset 5. Lägg distansringen åt sidan. 6. Dra ur lagret. 7. Dra ur radialtätningen. 8. Montera ny radialtätning. 9. Pressa i ett nytt lager

23 10. Lägg i en distansring 11. Montera Seegersäkring SGH Montera lagerhuset på gavelplåten. 13. Trä lagret på skruvens ända och skruva fast gavelplåten. 14. Spänn skruven genom att skruva de båda muttrarna i skruvens ända åt vart sitt håll så att inget glapp finns i skruvens längdled, men dra inte muttrarna för hårt eftersom lagringen då riskerar att ta skada. Fixera muttrarna med insexskruvarna.

24 TEKNISKA DATA Maskintyp: Sprider S-20 Tjänstevikt: Kapacitet: Räckvidd: 1100 kg 20 ton per timma 3,5 meter Arbetsområde: 32m 2 Bredd: Längd bakom flakkant: Största rekommenderade stenstorlek i grus: Största rekommenderade stenstorlek i asfalt: Bullernivå: Vibrationer: 2,6 meter 1,1 meter 18 mm 16 mm Mindre än 70 dba vid normal arbetsplats orsakad av SPRIDER vid utläggning av asfalt. Inga vibrationer i manöverdon

25 Ritning för kopplingsbox

26 Ritning för sändare

27 Ritning för mottagare 717

28

29 Reservdelslista Sprider S-20 Artikelnummer Benämning Bakstam Motorkonsol Tvärskruv Stödben höger/vänster Stödben mitt inre Stödben mitt yttre Lucka tvärskruv vänster Lucka tvärskruv höger Täckplåt Sprint till Stödben Kedjeskydd Tvärskruv Krok för transportarm Säkringssprint med kedja Gavellagerplåt Utskjutsfäste Säkringskrok utskjut Wingsätersprint Sid/Tilt-platta Växelkonsol Sv Växelkonsol Sv Sprintar till kolvar Vantskruv Kulled Svängkranslager Sprintar till Vantskruv Hålring mellanlägg 330x Hålring mellanlägg 330x Kedjehjul 3/4" Stort Spännring växel Kedjeskydd Växelkonsol Fasad ring gängrade hål Kedjehjul på växelmotor 15 kugg 12kil Distansring 15mm Fasad ring med sarg gängrad Gängrad ring Transportarm Transportarm Lucka Transportarm Lucka Transportarm Gummidämpare Motorkonsol transportskruvar Kedjeskydd Transportskruvar Gavel transportarm Lucklås Skjutlucka nedlopp Tvärskruv Transportskruv 1(3)

30 Spännring Drivlager komplett sats Lagerhus drivlager Gavellagerhus Kedja 3/4" metervara Kedjehjul 3/4" 12 kuggar 8kil Kedjehjul 3/4" 15 kuggar Kedjehjul 3/4" 12 kuggar 10kil Splinesaxel Radialtätning BC 35x62x12 metall Radialtätning CB 38x62x07 gummi Spännring SB Spännring SB Stödring SS Shimsbricka Plattkil 10x8x Plattkil 10x8x Plattkil 8x7x Skruvände svarvad M M30 Mutter Seegersäkring SGH Koniskt rullager Hylsa Di 30 höjd Hylsa Di 30 höjd Kopplingslänk 3/4" Halvlänk 3/4" Splineshylsa Borrad M Bricka drivlager Låsbricka Rullager Lock med hål 40mm Ändlager komplett sats Hårdmetall Rörtråd DO Hårdmetall Elektrodpinne Hårdmetall Rörtråd DO Sidcylinder/Tiltcylinder 80/ Lasthållningsventil (dubbel overcenterventil) Hammarventil Magnetspole Prioritetsventil Hydraulslang 1/4" metervara Hydraulslang 3/8" metervara Hydraulslang 1/2" metervara Hydraulslang 3/4" metervara TEMA hydr koppling 3/4" handel TEMA hydr koppling 3/4" hondel TEMA hydr koppling 1" handel TEMA hydr koppling 1" hondel TEMA packningssats O-ring för 3/4" TEMA packningssats O-ring för 1" Filterhus inkl filter och indikator Hydrauloljefilter Slangskydd (spiral) 2(3)

31 Väljarventil utskjut (6/2-ventil) Flödesdelare Hydraulmotor 100cc med Brevini växel Hydraulolja SMS-32 per liter Packningssats till Sidcyl 80/ Ledlager till Sidcyl 80/ Ventilpaket HAWE fem sektioner varav en större Fjäderhus "Koppar på ventilpaket i gjuten aluminium" Tryckbegränsningsventil Transmittal växel med motor och broms Overcenterventil på svängmotor Backventil Cylinder för utskjut 50/ Gaffelfäste för utskjutscylinder Hydraulmotor EPMS Packningssats till hydraulmotor EPMS Varningsljus Fäste till Varningsljus Baklampa fyrkantig Glas till Baklampa fyrkantig Glas till Varningsljus Gränslägesbrytare M Förskruvning 5,5-8, Förskruvning 7,5-10, Förskruvning 9, Nödstoppstryckdon gult till Radio Hirschmannkontakt HAWE Relä Sockel till relä inkl bygel Vippströmbrytare återfjädrande Vippströmbrytare på-av Gummihätta till vippströmbrytare Kabel Elproflex orange 2x0, Kabel ÖPVC (oilflex) 2x1, Kabel ÖPVC (oilflex) 7x1, Radiostyrningssystem HBC FST Styrlåda HBC Spectrum Batteriladdare HBC Batteri HBC 6V 500mA Midjebälte HBC Bärkrok för styrlåda HBC Antennspröt HBC Manöverkabel HBC Split-box (Kopplingsbox med plintskena) IRC Bakljus platt diod Mångpoligt kontaktdon 24-pol hane Mångpoligt kontaktdon 24-pol hona Isolerskum per liter färdig blandning 3(3)

32

33

34

35

36

37

38

39

BRUKSANVISNING SPRIDER M-25

BRUKSANVISNING SPRIDER M-25 BRUKSANVISNING SPRIDER M-25 Inledning SPRIDER M-25 är en maskin för utläggning av porösa massor såsom asfalt och grus. Den som ska manövrera eller utföra arbeten på SPRIDER skall vara väl införstådd med

Läs mer

BRUKSANVISNING SPRIDER M-25

BRUKSANVISNING SPRIDER M-25 BRUKSANVISNING SPRIDER M-25 Inledning SPRIDER M-25 är en maskin för utläggning av porösa massor såsom asfalt och grus. Den som ska manövrera eller utföra arbeten på SPRIDER skall vara väl införstådd med

Läs mer

BRUKSANVISNING SPRIDER M-25

BRUKSANVISNING SPRIDER M-25 BRUKSANVISNING SPRIDER M-25 Inledning SPRIDER M-25 är en maskin för utläggning av porösa massor såsom asfalt och grus. Den som ska manövrera eller utföra arbeten på SPRIDER skall vara väl införstådd med

Läs mer

QUIKPOINT FOGSPRUTA BRUKSANSVISNING

QUIKPOINT FOGSPRUTA BRUKSANSVISNING QUIKPOINT FOGSPRUTA BRUKSANSVISNING Fogsprutan med påmonterad borrmaskin 1 INNEHÅLLFÖRTECKNING * Säkerhetsföreskrifter Sida 3 * Tillbehör 4 * Montering av munstycke 4 * Montering av matarskruv 5 * Montering

Läs mer

Hydraulstyrning för Utombordsmotorer GF300AT Installationsmanual

Hydraulstyrning för Utombordsmotorer GF300AT Installationsmanual Hydraulstyrning för Utombordsmotorer GF300AT Installationsmanual 1 Innehållsförteckning 1. Inledning...3 2. Montering av Hydraulcylinder...3 3. Montering av rattpump...5 4. Montering av slangar...6 5.

Läs mer

TT1300H. TerraTrailer 1300 Hydraulic. Pro-Terra Scandinavia AB, Rörläggarvägen 7, VÄRNAMO

TT1300H. TerraTrailer 1300 Hydraulic. Pro-Terra Scandinavia AB, Rörläggarvägen 7, VÄRNAMO TT1300H TerraTrailer 1300 Hydraulic Allmänt TT1300H är en kraftig ATV-vagn avsedd för många olika uppgifter. Det är en flakvagn som kan tippas framåt eller åt sidorna. Den har ett eget batteri som driver

Läs mer

Serviceinstruktion för Disperator Glaskross. 500 EXCELLENT Serien. Modell GKF550

Serviceinstruktion för Disperator Glaskross. 500 EXCELLENT Serien. Modell GKF550 Serviceinstruktion för Disperator Glaskross 500 EXCELLENT Serien Modell GKF550 Disperator AB Mälarvägen 9 SE-141 71 Segeltorp SWEDEN Tel : +46 8 724 01 60 Fax: +46 8 724 60 70 E-mail: info@disperator.se

Läs mer

NOSTOP Förråd och matningssystem

NOSTOP Förråd och matningssystem NOSTOP Förråd och matningssystem I Sverige följer de flesta pelletleverantörerna den pelletstandard som anger maximal tillåten andel av finmaterial i pelleten. Trots detta förekommer problem med driftstörningar

Läs mer

BRUKSANVISNING SPRIDER S-20

BRUKSANVISNING SPRIDER S-20 BRUKSANVISNING SPRIDER S-20 1 INLEDNING SPRIDER S-20 är en maskin för utläggning av porösa massor såsom asfalt och grus. Den som ska manövrera eller utföra arbeten på SPRIDER skall vara väl införstådd

Läs mer

STIGA COLLECTOR 30" BRUKSANVISNING

STIGA COLLECTOR 30 BRUKSANVISNING STIGA COLLECTOR 30" BRUKSANVISNING 8211-1227-02 S SVENSKA 1. 2. 3. 4. SVENSKA S 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. S SVENSKA 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. SVENSKA SE SÄKERHETSFÖRESKRIFTER 1. Låt aldrig någon använda

Läs mer

BRUKSANVISNING MR-30

BRUKSANVISNING MR-30 BRUKSANVISNING MR-30 Saxlyften är framtagen för att lyfta personbilar och mindre transportbilar. Denna manual innehåller viktig information om saxlyftens installation, dess användning och dess säkerhetsrisker.

Läs mer

Widetech WA Portabel split

Widetech WA Portabel split Widetech WA-12000 Portabel split DRIFT OCH SKÖTSELINSTRUKTION Innehållsförteckning Sid Beskrivning av komponenter 3 Driftsfunktioner 4 Manöverpanelen 5 Installation och underhåll 6 Energibesparingstips

Läs mer

Monteringsanvisningar. Fönster och dörrar. 046-122 440 www.fonsterdirekt.se

Monteringsanvisningar. Fönster och dörrar. 046-122 440 www.fonsterdirekt.se Monteringsanvisningar Fönster och dörrar 046-122 440 www.fonsterdirekt.se FönsterDirekt 2012 Installationsanvisningar Anvisningarna gäller fönster och dörr som monteras i vägg. Placering av distansbrickorna/kilarna

Läs mer

Bruksanvisning för mobila filterkretsar FKM20CX04, FKM20CX, FKMF80C

Bruksanvisning för mobila filterkretsar FKM20CX04, FKM20CX, FKMF80C Bruksanvisning för mobila filterkretsar FKM20CX04, FKM20CX, FKMF80C Var vänlig och läs bruksanvisningen noggrant innan filterkretsen används. Säkerhetsföreskrifter Följ alltid nedanstående föreskrifter

Läs mer

Installationsmanual ML40 Plus

Installationsmanual ML40 Plus Installationsmanual ML40 Plus 1. Beskrivning ML40Plus är en speciellt konstruerad drivenhet för autopiloter på båtar. Den passar de flesta typer av segelbåtar, även sådana med ror-kult. ML40Plus kräver

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL PEDALASSISTERAD ELCYKEL

ANVÄNDARMANUAL PEDALASSISTERAD ELCYKEL ANVÄNDARMANUAL PEDALASSISTERAD ELCYKEL Grattis till köpet av en pedalassisterad elcykel, som kommer att ge många behagliga kilometer av cykling. Observera att felaktig installation eller skötsel av systemet

Läs mer

Bruksanvisning Reservdelslista

Bruksanvisning Reservdelslista Bruksanvisning Reservdelslista Obs: Användaren måste läsa och förstå bruksanvisningen innan användning av denna gaffelvagn LÄS NOGGRANT Varningar och säkerhetsåtgärder Observera noggrant de anvisningar

Läs mer

Svensk Manual Låg lyftande Sax lyft QJY-L3000

Svensk Manual Låg lyftande Sax lyft QJY-L3000 Svensk Manual Låg lyftande Sax lyft QJY-L3000 INSTALLATION, DRIFT OCH UNDERHÅLL MANUAL Tillverkare Xinghui Auto Maintenance Machinery TEL: 8621-3910 8885, FAX: 8621-3910 8580 www.xinghuijx.com Distributör/

Läs mer

Hydraulstyrning för Roder

Hydraulstyrning för Roder Hydraulstyrning för Roder Marsili 70/100/120/200 Installationsmanual 1 Även om alla åtgärder har vidtagits för att informationen i denna manual skall vara korrekt och fullständig tar Flotec Marin AB inget

Läs mer

Kompostkvarn 15 Hk Bensin

Kompostkvarn 15 Hk Bensin Bruksanvisning Art. 9043623 Kompostkvarn 15 Hk Bensin Kompostkvarn Art. 9043623 Beskrivning: Kompostkvarn som drivs med en 15hk bensinmotor med elstart. Säkerhet: Innan användning ska bruksanvisningen

Läs mer

INSTALLATION - MONTERING - RENGÖRING. Fönstermarkis. Nordic Light DA22 - DA32 - DA42 - DA46 - VS24 - VS34 - VS44 - BC26

INSTALLATION - MONTERING - RENGÖRING. Fönstermarkis. Nordic Light DA22 - DA32 - DA42 - DA46 - VS24 - VS34 - VS44 - BC26 INSTALLATION - MONTERING - RENGÖRING Fönstermarkis Se till att markisen fästes i ett tillräckligt säkert underlag. Varning för murket trä, söndervittrad puts eller tegel och tunna panelmaterial. Kontrollera

Läs mer

Spisfläkt Trinda ECe

Spisfläkt Trinda ECe Spisfläkt Trinda ECe SÄKERHETSFÖRESKRIFTER Läs noga igenom denna bruksoch monteringsanvisning, i synnerhet säkerhetsföreskrifterna, innan du installerar och börjar använda produkten. Spara bruksanvisningen

Läs mer

BRUKSANVISNING EE6254E

BRUKSANVISNING EE6254E BRUKSANVISNING EE6254E Pelarlyften är avsedd för fast installation och framtagen för att lyfta personbilar och mindre transportbilar. Säkerhetsföreskrifter Läs manualen noga och förvara den i närheten

Läs mer

Instruktionsbok för Slangman

Instruktionsbok för Slangman Instruktionsbok för Slangman Bruksanvisning i original Innehållsförteckning Instruktionsbok för Slangman... 1 Säkerhetsförskrifter... 3 Allmänna... 3 Elektrisk motor... 3 Hydraulmotor... 3 Maskinen...

Läs mer

Instruktionsbok med reservdelslista. Lunningsvinsch V6500

Instruktionsbok med reservdelslista. Lunningsvinsch V6500 Instruktionsbok med reservdelslista Lunningsvinsch V6500 Tillverkare: Generalagent: Fransgård Maskinfabrik A/S Närlant Import AB Fredbjergvej 132 Filarevägen 8 DK-9640 Farsø 703 75 Örebro Tele: +45 98

Läs mer

B R U K S A N V I S N I N G. Asksug/grovsug 800W Artikelnummer 3195-1128

B R U K S A N V I S N I N G. Asksug/grovsug 800W Artikelnummer 3195-1128 B R U K S A N V I S N I N G Asksug/grovsug 800W Artikelnummer 3195-1128 1 Asksug/grovsug 800W Artikelnummer 3195-1128 SÄKERHETSFÖRESKRIFTER Asksugen/grovsugen ska inte användas nära lättantändliga eller

Läs mer

AUTOMATISK BESTICKSORTERARE ACS 800 & ACS 400HC. Användarmanual

AUTOMATISK BESTICKSORTERARE ACS 800 & ACS 400HC. Användarmanual AUTOMATISK BESTICKSORTERARE ACS 800 & ACS 400HC (originaldokumentation) Användarmanual S/N: (Sv) Gäller från: 201408 Rev.: 5.0 1. Användningsföreskrifter... 1 1.1 Före start... 1 1.1.1 Val av bestickmodell...

Läs mer

STIGA PARK PRO 20 PRO 16 ROYAL PRESIDENT COMFORT EXCELLENT 8211-0278-08

STIGA PARK PRO 20 PRO 16 ROYAL PRESIDENT COMFORT EXCELLENT 8211-0278-08 STIGA PARK PRO 20 PRO 16 ROYAL PRESIDENT COMFORT EXCELLENT 8211-0278-08 1 2 3 4 5 2 6 K 7 J G H J I 8 9 S R T Q 10 11 C D E, F A F J B K 3 SV SVENSKA 1 ALLMÄNT Denna symbol betyder VARNING. Personskada

Läs mer

ATV Betesputs/gräsklippare

ATV Betesputs/gräsklippare Bruksanvisning Art: 9036773 ATV Betesputs/gräsklippare Betesputs/gräsklippare Art: 9036773 Beskrivning: 116 cm betesputsare/ gräsklippare med 3 knivar, bakåtkast och 16 Hk bensinmotor. Säkerhet: Läs och

Läs mer

Bruksanvisning. Vedklyv 7T, lodrät 400 V Art.:

Bruksanvisning. Vedklyv 7T, lodrät 400 V Art.: Bruksanvisning Vedklyv 7T, lodrät 400 V Art.: 90 15 921 Annelundsgatan 7A I 749 40 Enköping I Tel 010-209 70 50 I Fax 0171-44 14 10 I www.p-lindberg.se Lycka till med din produkt från P. Lindberg! Innan

Läs mer

Engelskt hjul ITEM. Monterings och bruksanvisning

Engelskt hjul ITEM. Monterings och bruksanvisning Engelskt hjul ITEM 74104 Monterings och bruksanvisning Spara denna manual Du kommer att behöva manualen för de säkerhetsvarningar, monteringsinstruktioner handhavande, skötselråd, lista över delarna och

Läs mer

Bruksanvisning. Vedklyv 20 T, 6,5 HK bensindriven Art.:

Bruksanvisning. Vedklyv 20 T, 6,5 HK bensindriven Art.: Bruksanvisning Vedklyv 20 T, 6,5 HK bensindriven Art.: 90 36 774 Annelundsgatan 7A I 749 40 Enköping I Tel 010-209 70 50 I Fax 0171-44 14 10 I www.p-lindberg.se Lycka till med din produkt från P. Lindberg!

Läs mer

BRUKSANVISNING EE6253/6254

BRUKSANVISNING EE6253/6254 BRUKSANVISNING EE6253/6254 Pelarlyften är avsedd för fast installation och framtagen för att lyfta personbilar och mindre transportbilar. Säkerhetsföreskrifter Läs manualen noga och förvara den i närheten

Läs mer

Stötdämparbyte på Rolls Royce Corniche DRX14667 av Rune Sahlberg. Rune Sahlberg 2015

Stötdämparbyte på Rolls Royce Corniche DRX14667 av Rune Sahlberg. Rune Sahlberg 2015 Stötdämparbyte på Rolls Royce Corniche DRX14667 av 2015 BYTE AV FRÄMRE STÖTDÄMPARE (Long Stroke Shock Absorber) 1. Bilen på pallbockar fram, använd en domkraft passande för bilens vikt och den höjd den

Läs mer

SÄKERHETSINSTRUKTIONER FÖR BALDER 210 REVOLVER TEAL

SÄKERHETSINSTRUKTIONER FÖR BALDER 210 REVOLVER TEAL Balder 210 Revolver Teal (SP210) Manual Rel.1.2-sv-2004 SÄKERHETSINSTRUKTIONER FÖR BALDER 210 REVOLVER TEAL Före anslutning av maskinen till batteriet läs instruktionerna noga. Lerduvekastare kan vara

Läs mer

Vertikal Screen-Zip. Nordic Light ZS82 INSTALLATION - MONTERING - RENGÖRING

Vertikal Screen-Zip. Nordic Light ZS82 INSTALLATION - MONTERING - RENGÖRING -Zip INSTALLATION - MONTERING - RENGÖRING Se till att markisen fästes i ett tillräckligt säkert underlag. Varning för murket trä, söndervittrad puts eller tegel och tunna panelmaterial. Kontrollera att

Läs mer

Casall XTR

Casall XTR Casall TR 200 91106 Säkerhetsinstruktioner Om du känner smärta i bröst, yrsel eller andfåddhet avbryt träningen och kontakta läkare. Dra inte runt pedal armarna med händerna. Använd inte kläder som kan

Läs mer

Bruksanvisning. Mjölktransportör. Art &

Bruksanvisning. Mjölktransportör. Art & Bruksanvisning Art. 9054668 & 9054671 Mjölktransportör Mjölktransportör med mixer Art. 9054668 Mjölktransportör med mixer och pump Art. 9054671 Beskrivning: Mjölktransport för att transportera mjölk till

Läs mer

Rev.nr 1300726. Monteringsanvisning Spa tillbehör

Rev.nr 1300726. Monteringsanvisning Spa tillbehör Rev.nr 1300726 Monteringsanvisning Spa tillbehör Locklyft för fyrkantiga spa Innehållsförteckning A Stödarm 2 B Skumgummigrepp 2 C Mittdel 1 D Svängarm 2 E Lock till svängarm 2 F Bussning 4 H Monteringsbeslag

Läs mer

Bruksanvisning. Vedklyv, 7 tons Art.: Annelundsgatan 7A I Enköping I Tel I Fax I

Bruksanvisning. Vedklyv, 7 tons Art.: Annelundsgatan 7A I Enköping I Tel I Fax I Bruksanvisning Vedklyv, 7 tons Art.: 90 16 341 Annelundsgatan 7A I 749 40 Enköping I Tel 010-209 70 50 I Fax 0171-44 14 10 I www.p-lindberg.se Lycka till med din produkt från P. Lindberg! Innan installation

Läs mer

Bruksanvisning. Tvångsblandare PTO. Art

Bruksanvisning. Tvångsblandare PTO. Art Bruksanvisning Art. 9048919 Tvångsblandare PTO Art. 9048919 - Tvångsblandare PTO Beskrivning: Tvångsblandare till traktor med trepunktslyft Kat 2. Kapacitet 800 liter. Blandaren ska anslutas till en traktor

Läs mer

Saromica Perkolator, kaffemaskin

Saromica Perkolator, kaffemaskin Saromica Perkolator, kaffemaskin Modell Saromica 6005 / Saromica 6010 / Saromica 6015 Bruksanvisning 1 1. Allmän information Läs noga igenom bruksanvisningen med viktig information för säker och korrekt

Läs mer

DEUTSCH. Silent 40 Batt 8211-3453-02

DEUTSCH. Silent 40 Batt 8211-3453-02 DEUTSCH D Silent 40 Batt 8211-3453-02 S SVENSKA R 1 1 R O P 2 2 3 L M M L 3 5 I J K 4 4 K J I N 1. 2 230 V 2 2. 3. 4 SVENSKA S A BC 4. 5. 6. 7. 8. 9. 36 mm 19 mm 10. 11. 5 S SVENSKA SYMBOLER Följande symboler

Läs mer

Bruksanvisning. Centrifugalspridare Modell 350 LB. Art

Bruksanvisning. Centrifugalspridare Modell 350 LB. Art Bruksanvisning Art. 9032389 Centrifugalspridare Modell 350 LB Inledning Denna manual innehåller viktig information om spridarens användning och säkerhetsrisker. Före användning Centrifugalspridaren är

Läs mer

Löpvagnen har en fjäderbelastad låstapp för att man ska kunna öppna porten utan motor. Ett dragsnöre kommer att fästas i löpvagnens låstapp senare.

Löpvagnen har en fjäderbelastad låstapp för att man ska kunna öppna porten utan motor. Ett dragsnöre kommer att fästas i löpvagnens låstapp senare. 1 Montering av motor Ta fram Löpvagnen (Svart eller blå) och studera dess funktion. Skjut in löpvagnen med den rundade sidan först in I spåret på kedjeprofilen. Skjut fram löpvagnen så att den klickar

Läs mer

Instruktions manual FWT Akterspegel Monterad Motor

Instruktions manual FWT Akterspegel Monterad Motor Instruktions manual FWT Akterspegel Monterad Motor Watersnake elektriska motorer Gratulerar och välkommen till en värld av tysta motorer. Du kommer inte att ångra ditt köp av en lättviktsmotor från Jarvis

Läs mer

Zip Screen ZS82 INSTALLATION - MONTERING - RENGÖRING

Zip Screen ZS82 INSTALLATION - MONTERING - RENGÖRING INSTALLATION - MONTERING - RENGÖRING Se till att markisen fästes i ett tillräckligt säkert underlag. Varning för murket trä, söndervittrad puts eller tegel och tunna panelmaterial. Kontrollera att fönster

Läs mer

PRODUKTINFORMATION HJULHÄSTEN. Utgåva

PRODUKTINFORMATION HJULHÄSTEN. Utgåva PRODUKTINFORMATION HJULHÄSTEN Utgåva 2018-01-01 1 PRODUKTINFORMATION Hjulhästen - den smidiga skogsmaskinen Har du saknat en maskin för skogsbruket som verkligen är utvecklad för framkomlighet, kapacitet

Läs mer

Manual NitroClean automatisk poolrobot

Manual NitroClean automatisk poolrobot Manual NitroClean automatisk poolrobot Grattis till ditt köp av den automatiska poolroboten NitroClean. NitroClean är enkel att använda och underhåller din pool utan någon ansträngning. Genom att följa

Läs mer

Cyklar Viktor, Viktoria Vik och Viki

Cyklar Viktor, Viktoria Vik och Viki Cyklar Viktor, Viktoria Vik och Viki Bruksanvisning Cykeln är vid leverans monterad och klar att användas. Sadel och styre kan justeras. Använd cykeln med omtanke, det är inte en tvåhjulig cykel. Låna

Läs mer

Bruksanvisning. Centrifugalspridare, 23 liter. Art

Bruksanvisning. Centrifugalspridare, 23 liter. Art Bruksanvisning Art. 9053255 Centrifugalspridare, 23 liter Centrifugalspridare- Art. 9053255 Beskrivning: Centrifugalspridare med 23 liters behållare. Användning: För spridning av exempelvis gödning, salt

Läs mer

Helrenovering LUFT MAN

Helrenovering LUFT MAN Helrenovering LUFT MN 2009 01 26 För att på bästa sätt utföra en renovering av LuftMan spännaren, som innebär byte av lagringar och ev. axel, kan denna beskrivning vara till stor hjälp. Läs igenom beskrivningen

Läs mer

Sumake Instruktion för EW-1941L

Sumake Instruktion för EW-1941L Sumake Instruktion för EW-1941L A. Hammarhus i aluminium B. Slagtåligt komposithus C. Utbytbara kol D. LED lyse E. Omkastare för fram/back F. Avtryckare med elektronisk broms G. Softgrip handtag H. Ergonomiskt

Läs mer

Handbok. Sladdlös skruvdragare SFAA0360S

Handbok. Sladdlös skruvdragare SFAA0360S Handbok Sladdlös skruvdragare SFAA0360S SÄKERHET Säkerhet VARNING! 1. Tänk på arbetsmiljön. Exponera inte verktyget för regn. Använd inte verktyget på fuktig eller våt plats. Se till att arbetsbelysningen

Läs mer

Handbok. Textil- & våtdammsugare Apollo

Handbok. Textil- & våtdammsugare Apollo Handbok Textil- & våtdammsugare Apollo TORRDAMMSUGNING - Sätt i filtret (E) i behållaren (I). - Haka fast motorn (A) på behållaren (I) och lås den med de båda krokarna (G). - Sätt fast den rörliga slangen

Läs mer

Svensk bruksanvisning

Svensk bruksanvisning Contura 3 Svensk bruksanvisning 1 Stopplatta 2 Påmatare/Resthållare 3 Vagnlås 4 Vred för skivtjocklek 5 Vippströmbrytare (temp/kont drift) 6 Uppsamlarbricka 7 Typskyllt 8 Kabelvinda 9 Nätsladd 10 Matarvagn

Läs mer

Manual Fotogenkaminer Corona RX2485, RX3085 Art nr &

Manual Fotogenkaminer Corona RX2485, RX3085 Art nr & Manual Fotogenkaminer Corona RX2485, RX3085 Art nr 860050 & 860051 RX2485 2400W, RX3085 3000W Made in Japan Uppackning och förberedelse: Förbered värmaren för användning genom att utföra följande. Packa

Läs mer

Terrassmarkis. Nordic Light FA40 INSTALLATION - MANÖVRERING - RENGÖRING

Terrassmarkis. Nordic Light FA40 INSTALLATION - MANÖVRERING - RENGÖRING INSTALLATION - MANÖVRERING - RENGÖRING Se till att markisen fästes i ett tillräckligt säkert underlag. Varning för murket trä, söndervittrad puts eller tegel och tunna panelmaterial. Kontrollera att fönster

Läs mer

Vedklyv, turbo. Användarmanual SÄKERHETS- OCH ANVÄNDARINSTRUKTIONER

Vedklyv, turbo. Användarmanual SÄKERHETS- OCH ANVÄNDARINSTRUKTIONER Vedklyv, turbo Användarmanual SÄKERHETS- OCH ANVÄNDARINSTRUKTIONER VIKTIGT: Läs igenom säkerhetsanvisningar och instruktioner ordentligt innan användning. Säkerhetsföreskrifter: Du måste använda maskinen

Läs mer

Thunderbird Storm. Thunderbird Storm. Innehållsförteckning

Thunderbird Storm. Thunderbird Storm. Innehållsförteckning Thunderbird Storm Thunderbird Storm Innehållsförteckning Inledning.................................................................... Introduktion Säkerheten främst................................................

Läs mer

Manual för Elektrisk scooter

Manual för Elektrisk scooter Manual för Elektrisk scooter Page1 Var alltid försiktig när du kör Använd hjälm och rätta dig efter regler som finns. VIKTIGT Batteriunderhåll och laddningsinstruktioner Scootern måste vara laddad första

Läs mer

ELVISP BRUKSANVISNING

ELVISP BRUKSANVISNING ELVISP BRUKSANVISNING Modell: BBR1000 Läs bruksanvisningen noggrant innan du börjar använda vispen och spara den för framtida behov. SÄKERHET! Tänk på att alltid sätta säkerheten främst när du använder

Läs mer

Handbok. Batteridriven borrmaskin/ skruvdragare DE3-1920V

Handbok. Batteridriven borrmaskin/ skruvdragare DE3-1920V Handbok Batteridriven borrmaskin/ skruvdragare DE3-1920V SÄKERHET Säkerhet VARNING! 1. Tänk på arbetsmiljön. Exponera inte verktyget för regn. Använd inte verktyget på fuktig eller våt plats. Se till att

Läs mer

Bruksanvisning för mobila filterkretsar

Bruksanvisning för mobila filterkretsar Bruksanvisning för mobila filterkretsar FKM20CX04, FKM20CX, FKMF80C Var vänlig och läs bruksanvisningen noggrant innan filterkretsen används. Säkerhetsföreskrifter Följ alltid nedanstående föreskrifter

Läs mer

HANDBOK viktiga handlingar för installation och underhåll

HANDBOK viktiga handlingar för installation och underhåll 10-110 Driven vändskiva 180º HANDBOK viktiga handlingar för installation och underhåll Doc. nr. 521 14 35 Edition1 2010/02 Om handboken I den här handboken hittar du all information som behövs för att

Läs mer

B R U K S A N V I S N I N G. Asksug/Grovsug 1000W rostfri Artikelnummer 3195-1129

B R U K S A N V I S N I N G. Asksug/Grovsug 1000W rostfri Artikelnummer 3195-1129 B R U K S A N V I S N I N G Asksug/Grovsug 1000W rostfri Artikelnummer 3195-1129 1 Asksug/Grovsug 1000W rostfri Artikelnummer 3195-1129 SÄKERHETSFÖRESKRIFTER Asksugen/grovsugen ska inte användas nära lättantändliga

Läs mer

PRODUKTINFORMATION HJULHESTEN. Utgåva

PRODUKTINFORMATION HJULHESTEN. Utgåva PRODUKTINFORMATION HJULHESTEN Utgåva 2018-01-01 1 PRODUKTINFORMATION Hjulhesten - den smidiga skogsmaskinen Har du saknat en maskin för skogsbruket som verkligen är utvecklad för framkomlighet, kapacitet

Läs mer

AVFUKTARE DH10M. Läs vänligen denna bruksanvisning och spara den för senare användning

AVFUKTARE DH10M. Läs vänligen denna bruksanvisning och spara den för senare användning AVFUKTARE DH10M Läs vänligen denna bruksanvisning och spara den för senare användning Innehåll Lägg vänligen tid på läsa denna manual noggrant och spara den för senare användning. Sida Specifikationer

Läs mer

Handbok. Hydraulisk gaffellyftvagn Modell NF

Handbok. Hydraulisk gaffellyftvagn Modell NF Handbok Hydraulisk gaffellyftvagn Modell NF Hydraulisk gaffellyftvagn NF Handbok Den här gaffellyftvagnen används för att lyfta och transportera pallad last på ett smidigt och säkert sätt. Den är enkel

Läs mer

PW TRANSPORTÖR. Bruks- och monteringsanvisning

PW TRANSPORTÖR. Bruks- och monteringsanvisning PW TRANSPORTÖR Bruks- och monteringsanvisning 2006-10-02 Läs anvisningen noga innan maskinen tas i bruk. PW Transportör levereras omonterad och monteras enligt anvisningar på sidan 4-7. Teknisk data: Snäckväxelmotor:

Läs mer

HOPSÄTTNINGS OCH INSTALLATIONSANVISNING SPILLTRANSPORTÖR

HOPSÄTTNINGS OCH INSTALLATIONSANVISNING SPILLTRANSPORTÖR Anvisningar Följande anvisningar är uppdelade i två avsnitt. Spilltransportören kan levereras antingen helt omonterad i lösa delar eller i förmonterade sektioner färdiga för installation på plats. Första

Läs mer

1.0 INLEDNING 2.0 SÄKERHET

1.0 INLEDNING 2.0 SÄKERHET 1.0 INLEDNING Tack för att du har valt oss! Du har valt en maskin som har tillverkats av högkvalitativa material och med den allra senaste tekniken. Din egen, dina kunders och dina användares säkerhet

Läs mer

Bruksanvisning Anton

Bruksanvisning Anton Bruksanvisning Anton 1 Active Care Sverup AB Uggledalsvägen 47, 427 40 BILLDAL Tel: 031-91 75 25, Fax: 031-91 75 05 E-mail: info.activecare.se Internet: www.activecare.se Innehållsförteckning Bruksanvisning...

Läs mer

RB-16 ELEKTRISK BOCKMASKIN MANUAL

RB-16 ELEKTRISK BOCKMASKIN MANUAL RB-16 ELEKTRISK BOCKMASKIN MANUAL LÄS NOGGRANNT DENNA MANUAL INNAN MASKINEN TAS I BRUK. Felaktig användning kan orsaka skada på människa och material. Innehåll Sida Generell instruction 2 Delar och specifikationer...

Läs mer

Gjuterigatan 10, 34131, Ljungby, Sverige Tel +46 372 694 30, Fax +46 372 136 71 www.silverstone.se, info@silverstone.se 3312-1150.

Gjuterigatan 10, 34131, Ljungby, Sverige Tel +46 372 694 30, Fax +46 372 136 71 www.silverstone.se, info@silverstone.se 3312-1150. Gjuterigatan 10, 34131, Ljungby, Sverige Tel +46 372 694 30, Fax +46 372 136 71 www.silverstone.se, info@silverstone.se 3312-1150 Användarmanual Observera: Användaren måste läsa och till fullo förstå användarmanualen

Läs mer

Hydraulisk Press för noshjul och kedjor.

Hydraulisk Press för noshjul och kedjor. Hydraulisk Press för noshjul och kedjor. Renovering av noshjul, svärdtoppar samt kedjebrytning. Instruktions Manual Skall läsas igenom innan hantering av pressen sker! Försäljning och marknadsföring: Skogsmateriel

Läs mer

Bruksanvisning. Snöslunga Art.: Annelundsgatan 7A I Enköping I Tel I Fax I

Bruksanvisning. Snöslunga Art.: Annelundsgatan 7A I Enköping I Tel I Fax I Bruksanvisning Snöslunga Art.: 90 40 362 Annelundsgatan 7A I 749 40 Enköping I Tel 010-209 70 50 I Fax 0171-44 14 10 I www.p-lindberg.se Lycka till med din produkt från P. Lindberg! Innan du installerar

Läs mer

EMECO Vedklipp Typ V300 BRUKSANVISNING

EMECO Vedklipp Typ V300 BRUKSANVISNING EMECO Vedklipp Typ V300 BRUKSANVISNING Rev. 2013-11-15 INNEHÅLL SID Skyltar som sitter på EMECO Vedklipp 3 När du köpt en EMECO Vedklipp 4 Före användning 4 Säkerhetsinformation 4 Uppstart 4 Användning

Läs mer

STIGA PARK COMPACT SV...4 FI...6 DA... 8 NO.. 10 DE.. 12 EN.. 15 FR.. 17 NL.. 19 IT ES.. 24 PT PL RU.. 32 CZ.. 35 HU.. 37 SL...

STIGA PARK COMPACT SV...4 FI...6 DA... 8 NO.. 10 DE.. 12 EN.. 15 FR.. 17 NL.. 19 IT ES.. 24 PT PL RU.. 32 CZ.. 35 HU.. 37 SL... STIGA PARK COMPACT MONTERINGSANVISNING ASENNUSOHJE MONTERINGSANVISNING MONTERINGSVEILEDNING MONTAGEANLEITUNG INSTALLATION GUIDE GUIDE D'INSTALLATION MONTAGEHANDLEIDING GUIDA DI MONTAGGIO GUÍA DE INSTALACIÓN

Läs mer

Bruksanvisning. Slaghack 155 Art Annelundsgatan 7A I Enköping I Tel I Fax I

Bruksanvisning. Slaghack 155 Art Annelundsgatan 7A I Enköping I Tel I Fax I Bruksanvisning Slaghack 155 Art. 90 44 853 Annelundsgatan 7A I 749 40 Enköping I Tel 010-209 70 50 I Fax 0171-44 14 10 I www.p-lindberg.se Slaghack 155 Artikelnummer: 9044853 Beskrivning: Slaghack med

Läs mer

Eftermonteringssats för flak Arbetsfordon i Workman MD-serien, 2010 och tidigare Modellnr Monteringsanvisningar

Eftermonteringssats för flak Arbetsfordon i Workman MD-serien, 2010 och tidigare Modellnr Monteringsanvisningar Form No. 3370-810 Rev A Eftermonteringssats för flak Arbetsfordon i Workman MD-serien, 2010 och tidigare Modellnr 119-9606 Monteringsanvisningar Den här satsen innehåller de komponenter och anvisningar

Läs mer

E-twin. Kompletterande monteringsanvisning. i denna bruksanvisning

E-twin. Kompletterande monteringsanvisning. i denna bruksanvisning Kompletterande monteringsanvisning E-twin Läs denna bruksanvisning och den ordinarie bruksanvisningen innan utrustningen tas i bruk. Bruksanvisningen innehåller varningsföreskrifter. Varning. Risk för

Läs mer

Box 265 771 26 Ludvika Telefon 0240-150 09 Fax 0240-61 11 08. 1 Allmänna data. 2 Arbetsprincip. 2.1 Dubbelverkande. 2.2 Enkelverkande (Fjäderretur)

Box 265 771 26 Ludvika Telefon 0240-150 09 Fax 0240-61 11 08. 1 Allmänna data. 2 Arbetsprincip. 2.1 Dubbelverkande. 2.2 Enkelverkande (Fjäderretur) 1 Allmänna data Max styrtryck: 8 bar Luftkvalitet: Torr instrumentluft (STANDARD). Specialutförande: olika gaser och vätskor som styrmedia. Temperaturområde: från -20 C till +85 C för standardutförande

Läs mer

Bruksanvisning. Art.: Art.: Annelundsgatan 7A I Enköping I Tel I Fax I

Bruksanvisning. Art.: Art.: Annelundsgatan 7A I Enköping I Tel I Fax I Bruksanvisning Billyft Billyft Art.: 90 39 763 Art.: 90 39 763 Annelundsgatan 7A I 749 40 Enköping I Tel 010-209 70 50 I Fax 0171-44 14 10 I www.p-lindberg.se Lycka till med din produkt från P. Lindberg!

Läs mer

ANVÄNDARINSTRUKTION och SÄKERHETSFÖRESKRIFTER FÖR. TL 49 serienummer 1000 och framåt LM 960612

ANVÄNDARINSTRUKTION och SÄKERHETSFÖRESKRIFTER FÖR. TL 49 serienummer 1000 och framåt LM 960612 ANVÄNDARINSTRUKTION och SÄKERHETSFÖRESKRIFTER FÖR TL 49 serienummer 1000 och framåt LM 960612 OBSERVERA All personal, som skall använda och reparera denna släpvagnslift måste läsa och förstå denna instruktionsmanual.

Läs mer

Honeywell Rondostat Elektronisk radiatorreglerare

Honeywell Rondostat Elektronisk radiatorreglerare Honeywell Rondostat Elektronisk radiatorreglerare Klar att använda efter tre steg: 1. Sätt i batterierna 2. Ställ in datum och tid 3. Montera enheten Klar! Kontrollera vid uppackningen att: Förpackningen

Läs mer

Hydraulstyrning GF90BT Installationsmanual

Hydraulstyrning GF90BT Installationsmanual Hydraulstyrning GF90BT Installationsmanual 1 Innehållsförteckning 1. Inledning...3 2. Montering av Cylinder...3 3 Montering av Rattpump GM3-MRA...6 4. Montering av Slangar...6 5. Påfyllning av Hydraulolja

Läs mer

Zip Screen ZS82 Installation - Manövrering - Rengöring

Zip Screen ZS82 Installation - Manövrering - Rengöring Se till att markisen fästes i ett tillräckligt säkert underlag. Varning för murket trä, söndervittrad puts eller tegel och tunna panelmaterial. Kontrollera att fönster kan öppnas efter markismonteringen.

Läs mer

Lampsats Klippare i Groundsmaster 7200-serien Modellnr Serienr och högre

Lampsats Klippare i Groundsmaster 7200-serien Modellnr Serienr och högre Lampsats Klippare i Groundsmaster 7200-serien Modellnr 02841 Serienr 311000001 och högre Form No. 3368-223 Rev A Monteringsanvisningar Lösa delar Använd diagrammet nedan för att kontrollera att alla delar

Läs mer

Multiskopan. 1,8 m 3 Art. Nr: 20xxxx12. Burträskvägen 18 Telefon Telefax Bankgiro Postgiro 937 33 BYGDSILJUM 0914-20220 0914-20364 647-4795 38 68 20-5

Multiskopan. 1,8 m 3 Art. Nr: 20xxxx12. Burträskvägen 18 Telefon Telefax Bankgiro Postgiro 937 33 BYGDSILJUM 0914-20220 0914-20364 647-4795 38 68 20-5 Multiskopan 1,8 m 3 Art. Nr: 20xxxx12 1 MULTISKOPA 1,5-12,0m 3 Allmän information side 3 Teknisk data side 4 Handhavande / Säkerhet side 5 El-schema side 6 Hydraulschema side 7 Säkerhetsföreskrifter side

Läs mer

BT BLASTER LUFTKANON Funktionsbeskrivning

BT BLASTER LUFTKANON Funktionsbeskrivning Funktionsbeskrivning BT BLASTER Luftkanon fylls med tryckluft upp till 10 bars tryck via en 3/2-vägs ventil och en snabbtömningsventil. Membranet i snabbtömningsventilen stänger 3/4" avluftningen. Luften

Läs mer

Bruksanvisning till markis (manuell)

Bruksanvisning till markis (manuell) Bruksanvisning till markis (manuell) Grattis till din nya markis, vi hoppas att du kommer att få stor glädje av markisen i många år. Följ instruktionerna för en säker och korrekt montering. Vi råder Er

Läs mer

VARNING. Bruksanvisning. Slow Juicer Modell nr: ZZI-802 DRA ALLTID UR KONTAKTEN EFTER ANVÄNDANDET LÅT INTE BARN LEKA MED MASKINEN ADESSO AB

VARNING. Bruksanvisning. Slow Juicer Modell nr: ZZI-802 DRA ALLTID UR KONTAKTEN EFTER ANVÄNDANDET LÅT INTE BARN LEKA MED MASKINEN ADESSO AB VARNING Slow Juicer Modell nr: ZZI-802 DRA ALLTID UR KONTAKTEN EFTER ANVÄNDANDET LÅT INTE BARN LEKA MED MASKINEN Bruksanvisning Endast för hushållsbruk ADESSO AB Denna slowjuicer är endast avsedd för hushållsbruk.

Läs mer

Mars07 Version 1.7 sid. 1 av 5. Användning av sängryggstödet på ett lämpligt sätt. EIRA - max personvikt 135 kg MAGNE - max personvikt 210 kg.

Mars07 Version 1.7 sid. 1 av 5. Användning av sängryggstödet på ett lämpligt sätt. EIRA - max personvikt 135 kg MAGNE - max personvikt 210 kg. Mars07 Version 1.7 sid. 1 av 5 FÖR ELEKTRISKT REGLERBARA SÄNGRYGGSTÖD EIRA OCH MAGNE Användning av sängryggstödet på ett lämpligt sätt. EIRA - max personvikt 135 kg MAGNE - max personvikt 210 kg. Närkes

Läs mer

GENERELLA MONTAGE- OCH UNDERHÅLLSINSTRUKTIONER

GENERELLA MONTAGE- OCH UNDERHÅLLSINSTRUKTIONER GENERELLA MONTAGE- OCH UNDERHÅLLSINSTRUKTIONER FÖR RÖKLUCKOR OCH TAKLJUSKUPOLER 1. LAGRING AV KUPOLER PÅ ARBETSPLATSEN Till takljuskupolerna och rökluckor med ljuskupoler levereras kupolerna i separat

Läs mer

Hydraulstyrning för Extra Styrplats GE30DS-GE75DS-GE100DS

Hydraulstyrning för Extra Styrplats GE30DS-GE75DS-GE100DS Hydraulstyrning för Extra Styrplats GE30DS-GE75DS-GE100DS Installationsmanual Blank sida 1. Inledning Gratulerar till ditt val av Mavimare rattpump för extra styrplats till din båt. Rätt monterad kommer

Läs mer

Operationsmanual för HYTORC STEALTH

Operationsmanual för HYTORC STEALTH Operationsmanual för HYTORC STEALTH VIKTIGA SÄKERHETSFAKTORER HYTORC momentverktyg får inte användas av personal som inte genomgått en grundlig utbildning i användande och underhåll av verktyget. Endast

Läs mer

Plattvibrator Typ PL20

Plattvibrator Typ PL20 Bruksanvisning Art. 9049036 Plattvibrator Typ PL20 Bruksanvisning Plattvibrator PL20 Art. 9049036 Beskrivning: Bensindriven plattvibrator som används till att vibrera jord, grus eller sand vid olika anläggningsarbeten,

Läs mer

P8 Multikoppling 1 / 9

P8 Multikoppling 1 / 9 P8 Multikoppling 1 / 9 INBYGGNAD / MONTERINGS ANVISNINGAR SKÖTSELRÅD / UNDERHÅLLS INSTRUKTIONER FRÅGOR & SVAR / FELSÖKNING P8 Multikoppling 2 / 9 INNEHÅLL 1. Säkerhet 2. Installation a Slangplatta, 16

Läs mer

Bruksanvisning. Vattenpump 2 benzin Art.: Annelundsgatan 7A I Enköping I Tel I Fax I

Bruksanvisning. Vattenpump 2 benzin Art.: Annelundsgatan 7A I Enköping I Tel I Fax I Bruksanvisning Vattenpump 2 benzin Art.: 90 42 637 Annelundsgatan 7A I 749 40 Enköping I Tel 010-209 70 50 I Fax 0171-44 14 10 I www.p-lindberg.se Lycka till med din produkt från P. Lindberg! Innan du

Läs mer