INTERNATIONELLA ADOPTIONSTJÄNSTENS INFORMATIONSBREV OKTOBER 2018

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "INTERNATIONELLA ADOPTIONSTJÄNSTENS INFORMATIONSBREV OKTOBER 2018"

Transkript

1 INTERNATIONELLA ADOPTIONSTJÄNSTENS INFORMATIONSBREV OKTOBER 2018 Sommaren är slut och fastän sommarledigheterna inom det internationella samarbetet inte inverkar särskilt mycket på verksamheten, har höstsäsongen kommit i full gång. 13 barn har kommit till Finland via internationella adoptionstjänsten. Barnförslagen är aktuella hos 3 familjer, de väntar ivrigt på sin resa för att avhämta sitt barn. I juli har man från vår sida deltagit i Filippinernas adoptivfamiljers sommarevenemang för dem som går i väntans tider samt i ett kvällsevenemang gällande efterservice. De andra landgrupperna har också anordnat sina egna sommarevenemang. I augusti kom höstens infoevenemang i gång och intresset för våra adoptionsländer har varit livligt. Vi träffar gärna både nya och våra nuvarande kunder personligen. Vi tar också gärna emot nya kunder till våra kontakter. I slutet av sommaren fick vi ta emot högt uppsatta, sällsynta gäster från Thailand. Inbjudna av tre servicegivare (Rädda Barnen rf, Interpedia, Helsingfors stad) kom till Finland sista veckan i augusti Department of Children and Youth:s (DCY) högt uppsatta delegation ledd av generaldirektören Mr Vitat Tachaboon. I delegationen ingick DCY:s högsta ledning, adoptionsbefattningshavare och representanter för barnhemmen, allt som allt 10 personer. Under resans lopp bekantade sig gästerna bland annat med Finlands adoptionssystem, servicegivarnas verksamhet, adoptionsrådgivningen, stödservicen erbjuden åt adoptivfamiljerna och barnen. Dessutom anordnades åt delegationen möjligheten att diskutera med en finsk barnläkare som konsulterar frågor gällande adoptivbarnens hälsotillstånd. Som servicegivarens representanter hade vi möjligheten att diskutera personligen med DCY:s direktör Prapimdao Satake och vår socialarbetare Wacharee Sanghirun om aktuella frågor och adoptionssituationen. DCY:s representanter berättade om sitt lands barnskydds nuvarande situation. Mycket få inhemska adoptioner av främmande barn förverkligas fortfarande årligen, för att inhemska adoptionssökande adopterar huvudsakligen släktingars barn.

2 Man har utvecklat och ökat stödet riktat åt barnfamiljer under de senaste åren, så att barnen skall kunna bli kvar i sina biologiska familjer. Åt fattiga barnfamiljer betalas ett statligt understöd på 600 baht i månaden under en 3 års tid. Barnens skolgång och hälsovård i statliga sjukhus är gratis. Man har som mål, att barnets placering på barnhem skulle vara så kortvarig som möjligt och detta strävar man till bl.a. genom att utveckla familjevårdsverksamheten. Barnens och ungdomarnas möjligheter att delta och medverka har ökats, i varje distrikt finns nu en egen ungdomsförening. Gästerna ansåg emellertid, att behovet av internationella adoptioner kommer att finnas även i fortsättningen. Förutom sammanträffandena i Rädda Barnens och Interpedias byråer ingick i programmet besök i adoptionsnämnden, parlamentet och Våra Gemensamma barn rf. Gästerna intresserade sig för adoptivbarnens identitetsfrågor och hur barnen anpassat sig till livet i sina familjer. Gästerna hade speciellt önskat att besök hos adoptivfamiljer skulle ingå i programmet. I programmet ingick därför många besök hos adoptivfamiljer, gästerna besökte också familjeklubben, som Helsingfors stad uppehåller varje fredag i Sörnäs lekpark och som veckans kulmen anordnades ett familjesammanträffande i vårt Tiukula-hus lördagen För familjesammanträffandet hade vårt Tiukula-husets allaktivitetslokal dekorerats våra gäster till ära i guld och lila nyanser. Inbjudna var förutom delegationen Thaiadoptivfamiljer med sina barn samt representanter för servicegivare så att sammanlagt bestod sällskapet av omkring 60 personer. Child Adoption Centerns generaldirektör kartlade i sitt tal vårt mångåriga samarbete, framförde sitt tack åt servicegivarna och adoptivföräldrarna och efter sitt tal delade generaldirektören ut små presenter åt barnen och ungdomarna som minne. Två adoptivfamiljer hade också möjligheten att i korthet berätta sin adoptionshistoria och framföra sitt tack. Familjesammanträffandet var allt som allt ett evenemang med mycket varm stämning och alla trivdes mycket bra vid detta speciella evenemang. Vi är tacksamma för det utmärkta arbetet, som Child Adoption Centern redan under många år idkat till barnens bästa, tack vare vilket redan över 700 thailändska barn fått ett hem i Finland. Vi var ömsesidigt övertygade om att vårt samarbete kan fortsätta under på alla sätt gynnsamma tecken också i fortsättningen. Efterservicearbetet fortsätter att vara mycket aktivt. Inom efterservicearbetet förbereder vi oss för Sankt Petersburgs och Karelens grupprotresa i mitten av oktober, 45 personer kommer att delta. Förutom familjerna deltar från personalens sida adoptionstjänstens medarbetare, adoptionsrådgivningens socialarbetare samt ungdomshandledare. Under grupprotresan besöker vi barnhemmen,

3 bekantar oss med den lokala kulturen, sevärdheterna, vanorna och delikatesserna. Under grupprotresan har barnen och ungdomarna delvis också ett eget program och aktiviteter. Till efterservicen har nya kunder sökt sig från alla våra kontakter, också mer och mer frän Thailand och Filippinerna. Internationella samarbetet Vi fortsätter fortfarande att aktivt verka inom våra internationella samarbetsrelationer. Adoptionstjänstens chef Irene Pärssinen-Hentula har verkat aktivt inom EurAdopt-organisationen samt i Skandinaviska adoptionsrådet, vars ordförande hon i detta nu är. Vi har deltagit i utvecklandet av det Skandinaviska adoptionsarbetet i form av en arbetsgrupp NAC (Nordic Adoption Council) vid arbetsmötet i Danmark Skandinaviska samarbetet gällande adoptionsfrågor är betydelsefullt. Likriktade politiska och samhälleliga riktningar och utmaningar berör oss alla. Adoptionsorganisationerna strävar att i sina länder lokalt påverka med hjälp av det skandinaviska samarbetet. Det gemensamma behovet är att påverka både på det politiska beslutsfattandet och inställningarna till adoption. Vid arbetsmötet utkristalliserades budskapet We belive in adoption. Behovet har uppstått att utveckla hemutredningarnas innehåll, så att de ännu bättre kommer att motsvara internationella adoptionernas behov och NAC kommer att utarbeta en handledning åt skandinaviska adoptionsrådgivare. Även inom efterservice-arbetet har de Skandinaviska länderna gemensamma mål och samarbetsmöjligheter. Till NAC:s arbetsmöte hade varje skandinaviskt land förberett sig genom att utarbeta förhandsuppgifter och således var det möjligt att under arbetsmötet direkt i mindre arbetsgrupper behandla konkreta åtgärder, som NAC:s styrelse senare bekräftar och om dessa kommer ni att höra vid ett senare skede. Diskussionerna var livliga och intressanta. Vi träffade också andra länders adoptionsansvariga och socialarbetare, med vilka vi kunde utbyta erfarenheter och olika länders nyheter, vilket hjälper oss att skapa en situationsbild. NAC:s hemsidor finns under adressen:

4 Förfrågan gällande kundbelåtenhet Vi vill tacka alla, som svarat på vår förfrågan om kundbelåtenhet. Med tacksamhet kommer vi att beakta responsen, som vi fått av er angående utvecklandet av vårt arbete. Kundbelåtenhetsförfrågans resultat kommer att publiceras på våra kundinternetsidor under oktober månad. Tiukula-husets reparation Rädda Barnens centralbyrå, Tiukula huset, där också vår arbetsgrupp har sina arbetsutrymmen, har blivit för litet i förhållande till hela organisationens antal personer. Lokaliteterna måste undergå ändringsarbeten. Vi har vetskap om, att vi under veckan 43 skall flytta till tillfälliga utrymmen. Reparationen och de tillfälliga lokaliteterna inverkar på vår normala verksamhet främst gällande anordnandet av kundevenemang. Reparationen kommer att räcka ungefär 2-3 månader. Ni kan fortfarande nå oss per telefon och e-post, också per brevpost. Vi kommer att informera er närmare om reparationen på våra kundinternetsidor. Var vänliga beakta, att det på våra kundinternetsidor alltid finns de fem sista publikationerna, detta gäller även de olika ländernas sektioner. Genom att klicka näytä lisää/visa mera kan ni få fram tidigare publikationer till påseende. Kundtabellen Till Finland anlända barn år 2017 Till Finland anlända barn år 2018 Antalet aktuella /mottagna barnförslag Ansökan befinner sig i adoptions-landet Bulgarien Filippinerna Kina Kina SN Kirgisien Thailand - DSDW Thailand - TRCCH Sammanlagt Antalet registrerade sökande är 82 familjer. Summan innehåller familjer, vilkas ansökan är hos kontakten, hopsamlandet av ansökans dokument eller adoptionstillståndsansökan är aktuell vid adoptionsnämnden. 103 barn uppföljs av adoptionstjänsten.

5 ANVISNINGAR ÅT KUNDERNA *VIKTIGT Medgivande gällande överföring av dokument och information innehållande personuppgifter EU:s allmänna dataskyddsförordning (General Data Protection Regulation=GDPR) tillämpas från och med den i alla EU:s medlemsländer och den gäller i princip all behandling av personuppgifter. GDPR behandlar även överföring av personuppgifter till länder utanför EU, d.v.s. så kallade tredje länder, som största delen av vår internationella adoptionstjänsts kontaktländer är. Den internationella adoptions-processen samt behandlingen av förfrågningar gällande adoptionens efterservice och rotresorna med våra utländska samarbetsparter förutsätter i detta nu elektronisk överföring av personuppgifter och dokument, t.ex. per e-post eller via kontaktlandets elektroniska datasystem. Elektroniska överföringen av data är nuförtiden inom internationella adoptionssamarbetet en allt allmännare förutsättning i samarbetet med de olika ländernas adoptionsmyndigheter. Detta gör även den viktiga och nödvändiga inom adoptionsprocesserna och efterservicearbetet dataöverföringen betydligt smidigare. Vi ber er bekanta er med medgivandeblanketten, som sänts er per e-post och som finns till påseende på kundinternetsidorna, där vi ber om ert medgivande gällande överföringen av dokument och data innehållande era personuppgifter. Medgivandet bör undertecknas och returneras till vår internationella adoptionstjänst per post under adressen: Pelastakaa Lasten kansainvälinen adoptiopalvelu, Koskelantie 38, Helsinki. Vi ber er notera, att vi behöver ert medgivande i form av en undertecknad originalversion, skannade versioner av ert medgivande tar vi emot endast i brådskande fall, som vi kommer överens om skilt med kunden. Då denna dataskyddsförordning trädde i kraft den , ber vi er returnera denna blankett innehållande er underteckning åt oss omgående så fort ni undertecknat den.

6 Anmälningsplikt om ändringar i era förhållanden Som innehavare av adoptionstillstånd är adoptionssökandena under hela adoptionsprocessen förpliktade att meddela Finlands adoptionsnämnd om betydliga förändringar i sina förhållanden. Sådana förändringar är bl.a. flyttning till en annan boningsort eller ett annat land, graviditet, en allvarig sjukdom, det att man blir arbetslös, det att man blir dömd för ett brott, ett dödsfall i familjen, skilsmässa, det att en ny familjemedlem flyttar in och bo i samma hushåll samt andra motsvarande betydande ändringar i er livssituation. Då det förutom dessa kan finnas många andra faktorer, som orsakar en meddelandeplikt, lönar det sig i osäkra situationer att kontakta adoptionsnämnden och diskutera med servicegivaren. Adoptionsnämndens anvisningar gällande meddelandeplikten om ändringar i era förhållanden samt blanketten för att meddela om ändringarna finner ni här: Adoptionsservicegivaren är enligt adoptionslagen förpliktad att göra motsvarande meddelande det oaktat, att familjen själv meddelar om ändringen åt adoptionsnämnden. Anmälningsplikt åt servicegivaren om ändringar i sökandenas förhållanden Rädda Barnens adoptionstjänsts kunder har dessutom en på kundförbindelsen baserad anmälningsplikt åt servicegivaren om ändringar som sker i deras förhållanden (kundförbindelsens punkt 17). Vi ber våra kunder beakta, att det är viktigt och nödvändigt att meddela i realtid om aktuella förändringar som sker inom familjen samt om ändringar, som sker med hänsyn till boningsorten och arbetsplatsen. Vi ber er observera, att betydelsen av att uppehålla kontakt är viktig, också i situationer, då det i ert liv sker väsentliga förändringar med hänsyn till adoptionsprocessen. Sådana är t.ex. flyttning inom hemlandet eller utomlands, förändringar i familje- eller arbetssituationen samt hälsotillståndet. Enligt villkoren i ert kundförbindelseavtal förutsätter vi, att ni håller oss à jour om alla dessa ändringar, så att vi i tid kan reagera på den möjliga inverkan, som dessa ändringar har på er adoptionsprocess. Vårt gemensamma mål är, att adoptionsprocessen skall kunna fortsätta alltid, då sökandenas förutsättningar och livssituation tillåter det. Kunderna, som genomgått Rädda Barnens adoptionsrådgivning, vill vi dessutom påminna om, att uppdateringen av era adress- och kontaktuppgifter till adoptionsrådgivningen ännu inte garanterar, att vi i adoptionstjänstens arbetsenhet får dessa ändrade uppgifter därför ber vi er sända ändringarna direkt åt våra adoptionsansvariga eller byråsekreteraren Elena Beliaeva (elena.beliaeva@pelastakaalapset.fi).

7 Adoptionstillståndets giltighet och kundens ansvar gällande anhållan om fortsättningstillstånd Finlands adoptionsnämnd, som beviljar adoptionstillståndet, sänder en kopia av adoptions-tillståndet åt adoptionstillståndssökandena. Ur adoptionstillståndet framgår det ända till vilket datum adoptionstillståndet är i kraft. Ni bör förnya adoptionstillståndet i tid innan tillståndets giltighetstid går ut, om ni vill fortsätta adoptionsprocessen efter det att tillståndets giltighetstid gått ut. Adoptionssökandena bör själva personligen anhålla om fortsättning på adoptionstillståndet om de vill att deras adoptionsansökan skall fortsätta att vara i kraft efter det att tillståndets giltighetstid har gått ut. Om ni inte vet, om ni kan anhålla om fortsättning på ert adoptionstillstånd, bör ni i god tid ta kontakt med adoptionstjänsten för att reda ut saken. Enligt den av Rädda Barnens kunder undertecknade kundförbindelse bör ni ta kontakt med adoptions- servicegivaren senast 6 månader före utgången av adoptionstillståndsbeslutet för att er process skall kunna fortsätta. Ni kommer dessutom att av servicegivaren få skriftliga anvisningar om anhållande av fortsättningstillståndet. Anvisningarna sänds hem till er per post 5 månader före utgången av tillståndet och dokumenten sammanhängande med tillståndsanhållan bör vara hos adoptionstjänsten 2 månader före utgången av tillståndet. ADOPTIONS- OCH SERVICEAVGIFTERNA ÅR 2018 Vi rekommenderar att ni under adoptionsprocessen då och då kollar utvecklingen av kostnaderna. För nya kunder, som registrerar sig år 2018 som kunder, utgör serviceavgiftens grunddel 4950 euro. Serviceavgiftens grunddel debiteras i tre delar, (första raten efter det att tillståndsansökan sänts åt adoptionsnämnden, andra raten efter det att ansökan sänts till adoptionslandet och tredje raten efter det att barnförslaget har godkänts). Årsserviceavgiften, som gäller alla kunder, är för år euro. Årsserviceavgiften debiteras vad gamla kunder ankommer i februari och gällande nya kunder i samband med serviceavgiftens grunddels första rat. Tilläggsuppgifter om serviceavgifterna och ändringarna i adoptionskostnaderna får ni av adoptionsansvariga och/eller adoptionstjänstens chef Irene Pärssinen-Hentula, tel NYTTJANDERÄTTEN AV KUNDINTERNETSIDORNA SAMT RÄDDA BARNENS TIDSKRIFT MÖJLIGHETEN ATT FORTSÄTTA ABONEMANGET EFTER DET ATT BARNET KOMMIT TILL FINLAND

8 Familjerna, som fått sitt barn år 2017, har möjligheten att fortsätta nyttjanderätten av våra kundinternet-sidor samt Rädda Barnens tidskrifts prenumeration genom att betala årsserviceavgiften. År 2018 är denna årsserviceavgift efter det att barnet anlänt till Finland 130 euro. Vi ber er meddela oss ifall ni även i fortsättningen vill hålla er à jour med våra nyheter och få vår tidskrift efter det att ert barn anlänt till Finland. NYHETER OM DE OLIKA LÄNDERNA Bulgarien Nu i början av denna höst har vi fått uppdaterad information av ANIDO om hur det i början av detta år igångsatta effektiveringsprojektet gällande registreringen av barn, som blivit utan sina föräldrars förmynderskap framskrider. Huvudmålet är att registrera barn, som befinner sig i familjevård, i ett allt tidigare skede i Justitieministeriets register gällande barn, som är fria för internationell adoption och på så sätt placera barn, som haft många förluster i en så tidig ålder som möjligt i trygga och stadigvarande förhållanden. I landet finns i detta nu omkring barn, som blivit utan sina föräldrars omsorg, familjevårdsplatserna minskar och små barnhem av familjehemstyp har ännu inte grundats i tillräcklig mån. Många andra barnskyddsproblem är också tillsvidare utan hållbara och beständiga lösningar. Man har nu börjat att på allvar rikta uppmärksamheten på problemen (även på initiativ av EU) och åtgärder har redan vidtagits för att finna motsvarande lösningar. Socialministeriet inrättade senaste vår tre arbetsgrupper, vilkas en uppgift var att betrakta effektiveringssätt gällande barnens registrering och att utarbeta motsvarande anvisningar. Arbetsgrupperna har slutfört sitt arbete och de nya anvisningarna har trätt i kraft i början av september. Justitieministeriet har aktivt deltagit i barnskyddets utvecklingsarbete och ministeriets sakkunniga har med sin juridiska vetskap varit med i arbetsgrupperna och utarbetandet av anvisningarna. Internationella

9 adoptionen anses nu vara en bestående lösning vad barnhemsbarnen gäller. Vi hoppas, att reformens verkan kommer att snart synas också i Justitieministeriets barnförslagsarbete och att väntetiderna blir kortare. Tillsammans med ANIDO följer vi intensivt med förverkligandet av reformen och dess inverkan på adoptionsarbetet. Ansökan (15), som via vår adoptionstjänst sänts åt Justitieministeriet hör alla till Regular-programmet, första ansökan registrerades i oktober Också i Regular-programmet tycks väntetiderna variera mycket. På ANIDO:s egna internetsidor finns barnförslagen, som gjorts före slutet av juni till påseende. Barnförslag görs ny huvudsakligen gällande ansökan, som registrerats år 2012 och före slutet av detta år borde barnförslag ha gjorts åt alla årets 2012 sökande. En mångårig väntan kan ibland kännas tung och ni kan ta kontakt med oss här i adoptionstjänsten gällande ert orkande. Vi vet, att syskonförslag har gjorts åt en annan service-givares familjer senaste sommar. Familjernas ansökan hade registrerats några år före våra första registreringar. Som bäst undergår ansökan, som registrerats i slutet av året den årliga uppdateringen och adoptionssökandena har fått anvisningar angående detta. Under de åren då förnyandet av adoptionstillståndet är aktuellt sänds åt Justitieministeriet samtidigt fortsättningstillståndet, av socialarbetaren skrivna tilläggsutredningen och sökandenas eget årliga uppdateringsbrev. Vi far i slutet av oktober på en arbetsresa till Sofia för att sammanträffa med både Justitieministeriets och Socialministeriets representanter för att få aktuell information om reformens framskridande och dess inverkan på de internationella adoptionerna. Dessutom förhandlar vi med ANIDO:s representanter, bekantar oss med barnskyddets situation och besöker barnhem. Reserapporten kommer ni att kunna läsa på våra kundinternetsidor snart efter resan.

10 Kina Kinas Special Needs-program har igen väckt ett visst intresse bland våra kunder. Det verkar som om det från programmet skulle adopteras litet mer barn än tidigare och åt enskilda familjer är Kinas Special Needs-program ett rätt så beaktansvärt alternativ som adoptionskontakt. Bakgrunden gällande Kinas Special Needsprogrammets ändringar är de vid årsskiftet nedlagda adoptionsprogrammen, som grundade sig på bidrag. Dessa barn är nu fria för adoption via Kinas Special Needsprogram. Ännu om bakgrunden: Ministry of Civil Affairs, under vilken CCCWA verkar, lade i slutet av år 2017 i samband med den nya Administration Law-lagen ner tre stora barnplaceringsprogram baserade på bidrag. Övergångstiden sammanhängande med nedläggningen av dessa program har under vårens 2018 lopp gått ut och nu blir alla barn, som tidigare varit med i programmet, som baserat sig på bidrag, fria att övergå direkt till Kinas Special Needs programs CPIS-datasystem. Vi följer noga med ny information om barn, som uppdateras till programmet, för att kunna utforma en situationsbild. Inom Kinas internationella adoptionsarbete, som utförs av CCCWA, strävar man att finna familjer, som har krafter och resurser att ta emot barn med specialbehov. Kinas samhällsutveckling, hälsovårdens tillgänglighet, förbättringen av den ekonomiska situationen och nativitetsminskningen inverkar tillsammans på det, att inhemska adoptionernas relativa andel hela tiden ökar. Till Finland har via oss i år från Kina adopterats fem (5) barn. Enskilda familjer är igen på kommande med i programmet. Väntetiderna från avsändandet av ansökan till barnets hemkomst har i år varierat från ett halvt år till nästan fyra år. Under årens lopp har man vad SN-dataprogrammet gäller kunnat observera många olika skeden och just nu ser det ut som om det till programmet också skulle komma in barn, som inte har så allvarliga specialbehov, utan något i sitt hälsotillstånd, som inom familjen går väl att ta hand om. Barnens specialbehov varierar från lindriga till mycket fordrande. Av familjerna som söker sig till programmet fordras flexibilitet, men arbetet som görs för barnförslaget är mycket individuellt gällande både familjen och barnet.

11 Just nu visar sig Kinas Special Needs program vara ett rätt så beaktansvärt alternativ åt enskilda familjer, som är flexibla i förhållande till barnets specialbehov. I detta nu är den beräknade vänte- tiden för nya kunder, som kommer med i programmet, från avsändandet av ansökan till erhållandet av barnförslaget mindre än ett år, hos några kan processen vara ännu snabbare. Filippinerna Samarbetet med Filippinernas adoptionsmyndighet ICAB fortsätter att förlöpa bra. I augusti 2018 tog vi emot ICAB:s bekräftelse gällande fortsättningen av vårt samarbete, som föregicks av ICAB:s Boards medlemmars kontrollbesök hos oss i maj. ICAB:s kontrollbesök sker varje tredje år och föregås alltid hos oss av ett vidsträckt dokumentarbete, på grund av vilket ICAB avväger förutsättningarna för fortsatt samarbete med oss. På kundinternetsidorna har vi uppdaterat ICAB:s helårsstatistik för år Årets 2018 statistik får vi i slutet av år Om man betraktar årets 2017 situation i förhållande till år 2016, var det inga stora ändringar som skett i antalet barn, som hade matchats för adoption. ICAB berättade emellertid under sitt besök i maj, att det i början av år 2018 kunde konstateras, att färre barn har blivit fria för adoption fastän behovet av internationella adoptioner fortfarande är stort. Adoptionsarbetet är fortfarande på Filippinerna en erkänd och godkänd sista form av barnskydd. Det att barnen blivit långsammare fria för adoption beror på landets inrikespolitiska situation. ICAB har skolat och fortsätter att skola lokala myndigheter samt delar ut en snabbhandbok för att det att barnen blir fria för adoption skulle fungera igen. ICAB är en internationellt erkänd effektiv adoptionsorganisation och vi hoppas, att de positiva verkningarna angående den delen, som ICAB kan inverka på skulle snart förverkligas. Det bör uppmärksammas, att det redan nu bland våra kunders väntetider jämfört med årets 2017 situation kommer fram dröjsmål. I detta nu bör man i sin egen väntan bereda sig på en längre väntetid. Vår ICAB socialarbetare berättade, att uppmjukningen av våra väntande familjers checklist var mycket bra. Enligt henne är också alla våra familjer, som år 2016 godkänts till rostern aktivt med i matching-arbetet hos ICAB. Hon sade emellertid också, att det i rostern finns ett stort antal några andra länders familjer, som intagits i rostern år 2015 och att det i slutet av matchandet kan uppstå en situation, att man då samma barn föreslås åt familjer, som intagits till rostern under olika år, vid valet av familj beaktar den andra familjens längre väntetid. ICAB söker emellertid fortfarande utgående från innehållet efter den lämpligaste familjen åt barnet och alltid finns det familjer, vilkas väntan förblir kortare. Vi samarbetar med ICAB och följer noga efter situationen för att kunna forma en situationsbild. I år har fyra (4) barn kommit hem till Finland och i juli-augusti fick vi två (2) barns barnförslag och så vitt vi vet kommer familjerna att kunna resa för att avhämta sina barn under höstens 2018 lopp. Den för oktober planerade arbetsresan till Filippinerna förflyttades av orsaker, som inte berodde på oss och ingen tidtabell har ännu uppgjorts för någon ny resa. Reparationen av vårt Tiukula-hus börjar i oktober.

12 (Se början av informationsbrevet gällande reparationens inverkan). Beroende på dessa fakta förflyttade vi vår oktober 2018 Filippiner-info till en senare tidpunkt. Vi vill också uppdatera infon på basen av den aktuella information, som vi får under vår resa. När tidpunkten för resan bekräftas, kommer vi att informera om det via kundinternetsidorna. Vi kommer också att alltid berätta alla nyheter gällande resan och färsk information på kundinternetsidan. Typhoon Mangkhut tyfonen, som i mitten av september härjade på Filippinerna slog ned på norra delarna av ön Luzon. Vi har kommunicerat om detta med ICAB och uttryckt oro och vår empati i samband med denna katastrof. Filippinerna är till sina naturförhållanden ett katastrofmottagligt område, men också på grund av sin fattighet mycket sårbar. Manila, där ICAB:s byrå är belägen, befinner sig i sydliga delen av ön Luzon och tyfonen har inte haft någon direkt inverkan på ICAB:s verksamhet. Katastrofområdets barnhemsbarn har placerats i andra barnhem och de har fått krishjälp och stöd. Också ICAB:s medarbetare som är hemma i katastrofområdet har erbjudits stöd. ICAB har meddelat, att de sätter värde på den empati, som Rädda Barnen har visat dem i denna kris. Rädda Barnens internationella Save the Children Philippines har arbetat på Filippinerna i tre årtionden och vi har också varit i kontakt med dem efter tyfonen. De berättade, att de hade riktat sin hjälp i katastrofområdet åt barnen och barnfamiljerna genom att leverera dem första hjälp, olika förnödenheter som familjerna behöver samt skolmaterial. Den främsta oron har gällt förstörelsen av människornas hem och levnadsförhållanden, men i området finns också ett stort behov gällande anordnande av psykiskt stöd åt barnen. Detta är det behov, som Filippinernas Save the Children strävar att härnäst svara på. Myndigheternas arbete i området har varit välfungerande och i samarbetet deltar flera organisationer var och en i sitt ansvarsområde. Många slags variation av känslorna hör till väntan, men vi samtalar gärna med er om er adoptionsväntan. Tveka inte att ta kontakt med oss här i adoptionstjänsten.

13 Thailand Thailands popularitet som adoptionskontakt ökar och samarbetet med båda våra kontakter DCY (Department of Children and Youth) och TRCCH (Thai Red Cross Children s Home) har fortsatt vara livligt och förlöper mycket bra. I år har via DCY 4 barn adopterats till Finland. Vi kan i år sända åt DCY allt som allt 14 kvotplatsansökan och i kvoten finns ännu många lediga platser. Dessutom kan vi hela tiden sända in ansökan utanför kvoten, om sökandena är beredda att adoptera ett barn med specialbehov eller ett över fyra år gammalt barn eller syskon. Vi hoppas kunna sända in under slutet av året nya ansökan så att kvoten blir helt och hållet använd och att vi således skulle kunna bevisa att mängden sökande har ökat. I början av informationsbrevet kan ni läsa mer om DCY:s Thailands nyheter. På fotot ser ni vår DCY socialarbetare Watcharee Sanghiru tillsammans med Rädda Barnens Sirpa Mäenpää. TRCCH:s kvot är i år 6 ansökan, den kvoten blev full i början av hösten. Om det finns mer kunder, som är intresserade av denna kvot, kan vi höra oss efter om möjligheten att sända in fler ansökan. Det finns alltså spelrum inom kvoten beroende på behovet, så att alla ni som är intresserade av denna kontakt var vänliga kontakta adoptionstjänsten. Till denna kontakt kan vi mycket väl sända in äktapars ansökan. Informationen gällande nästa års kvot får vi i allmänhet i början av året. Vår första TRCCH familj har fått sitt barnförslag senaste vår ungefär ett halvt år efter registreringen av ansökan. Före avresan för att avhämta barnet måste statliga DCY ännu godkänna barnförslaget och detta upptar antagligen ungefär 6-8 månader, tillsvidare har vi inte fått vetskap om när familjen kan resa iväg för att avhämta sitt barn. Under denna resa deltar hela familjen i DCY:s Child Adoption Boards intervju liksom alla som adopterar direkt via DCY. I april då vi diskuterade väntetiderna sade TRCCH:s adoptionstjänsteperson, att man i samband med det nuvarande antalet barn och sökande kan vara beredd på att få barnförslaget redan ungefär ett halvt år efter det att ansökan registrerats. Man bör emellertid komma ihåg, att DCY:s godkännande dessutom behövs, så att avresan för att avhämta barnet kan i bästa fall tidigast ske drygt ett halvt år efter det att man fått barnförslaget och godkänt det.

14 ADOPTIONSTJÄNSTENS EVENEMANG ÅR 2018 VÄLKOMNA! Vi anordnar åt adoptionssökande, som befinner sig i olika skeden av adoptionsprocessen och åt adoptivfamiljer riktade evenemang i Tiukula-huset samt vad några evenemang gäller också i Rädda Barnens regionalbyråer (Uleåborg, Jyväskylä, Joensuu, Tammerfors, Åbo). Anmälan till evenemangen sker via våra internetsidor: Eller så kan ni också sända er anmälan per e-post till adressen: elena.beliaeva@pelastakaalapset.fi INFORMATION OM DEN INTERNATIONELLA ADOPTIONSPROCESSEN OCH AD- OPTIONSLÄNDERNA Informationsinslaget om adoptionsprocessen och adoptionsländerna (2,5 timmar) presenterar Rädda Barnens adoptionsländer samt angelägenheterna, som adoptionssökandena bör ta i beaktande, om de överväger att adoptera från dessa länder samt nödvändig information åt adoptionssökandena om adoptionsprocessen, ansökan om adoptionstillstånd, kundavtalet samt adoptionskostnaderna. Evenemanget passar åt dem, som befinner sig i slutskedet av adoptionsrådgivningen samt åt alla, som är intresserade av internationell adoption. I samband med evenemangen anordnade i Joensuu, Jyväskylä, Tammerfors, Åbo och Uleåborg är det möjligt att reservera tid för personligt samtal med adoptionstjänstens medarbetare. Tiden för samtalet bör man komma överens om på förhand med adoptionstjänstens medarbetare.

15 kl Internationella adoptionsprocessen och adoptionsländerna infon Rädda Barnen, Tiukula-huset Forsbyvägen 38, Helsingfors anmälan senast kl Internationella adoptionsprocessen och adoptionsländerna infon På grund av reparationen anordnas denna info i Adoptivfamiljerna rf:s lokal, Lintulahdenkatu 10, 7de våningen - anmälan senast BLI BEKANT MED ADOPTIONSLANDET - EVENEMANGEN Evenemangen - Bli bekant med adoptionslandet - Kohdemaa tutuksi (s.k. landinfo) är avsett för dem, som är intresserade av adoptionsländerna samt åt sökande, som redan blivit beviljade adoptionstillstånd eller vilkas adoptionsansökan har sänts till adoptionslandet. Vi anordnar under årets 2018 lopp ett evenemang gällande varje adoptionsland via våra videokonferensenheter åt Rädda Barnens regionalbyråer (om detta informerar vi mera under vårens lopp). Vid detta evenemang görs bl.a. en översikt över läget i varje land. Under dagens lopp behandlas frågor och praxis sammanhängande med resan för att avhämta adoptivbarnet. Landinfon innehåller även en kulturdel samt en familjeträff. Under väntetiden är det mycket viktigt att man deltar i detta Bli bekant med adoptionslandet - evenemang, men det räcker om man deltar i infon endast en gång under processens lopp. Filippinerna som adoptionsland Oktober månadens info har annullerats på grund av rese- och lokalomständigheter, vi meddelar om den nya infotidpunkten efter det att den bekräftats. Tilläggsuppgifter får ni av adoptionsansvariga laura.holmi@pelastakaalapset.fi

16 Thailand som adoptionsland Rädda Barnen, Tiukula-huset, Forsbyvägen 38, Helsingfors kl anmälan senast tilläggsuppgifter får ni av adoptionsansvariga sirpa.maenpaa@pelastakaalapset.fi SAMMANTRÄFFANDE MED BARNET UNDER RESAN FÖR ATT AVHÄMTA DETSAMMA Vid evenemanget behandlas sammanträffandet med barnet under resan för att avhämta barnet både ur barnets och förälderns synpunkt. Evenemanget anordnas två gånger år 2018 i Helsingfors. Målgrupp: Rädda Barnens adoptionstjänsts kunder som väntar på sitt barnförslag. Meddelandet gällande höstens 2018 evenemangs tidpunkt och ställe får ni senare på grund av Tiukula-husets reparation. KVÄLLEN FÖR DEM SOM GÅR I VÄNTANS TIDER - ODOTTAJIEN ILTA Mötesplats för adoptionstjänstens kunder och personal. Ni får höra adoptionstjänstens aktuella nyheter, har möjligheten att diskutera i landsgrupper med adoptionsansvariga samt får ni höra som inledning till diskussionen ett aktuellt inlägg om adoption av någon gästföreläsare. Kvällen för dem som väntar på sitt barn anordnas i år i Tammerfors den 16de november kl i Arthouse Cinema Niagara. Vi börjar kvällen med Månflickan adoptionsdokumentfilmens föreställning för inbjudna gäster kl. 17 och fortsätter sedan med vår gemensamma kväll för dem som går i väntans tider. Vi kommer att sända åt alla våra väntande kunder en personlig inbjudan per e-post! FÖRELÄSNING OM ADOPTIVBARNETS HÄLSOTILLSTÅND Information om hurudana hälsoproblem adoptivföräldrarna borde vara beredda på och hurudan vård vissa hos adoptivbarn möjligtvis förekommande sjukdomar kan fordra. Föreläsningen stöder ifyllandet av adoptivbarnets bakgrunds- och hälsoinformationsblankett. Seminariedagen är främst avsedd för sökande, som befinner sig i adoptionsrådgivningsskedet och för sökande som väntar på sitt adoptivbarn, men även adoptivfamiljer och yrkespersoner är välkomna till seminariet. Evenemanget anordnas två gånger om året. Evenemanget är avgiftsbelagt och kostar 25 euro per person. Höstens 2018 föreläsningsdag är lördagen kl

17 Rädda Barnens Tiukula-hus, Forsbyvägen 38, Helsingfors. Videokonferensförbindelse med regionalbyråerna i Jyväskylä, Joensuu, Åbo och Uleåborg. Anmälan till seminariet senast via internet > Tapahtumat > Adoptiolapsen terveydentilaluento eller anmälan per e-post : elena.beliaeva@pelastakaalapset.fi AKTUEL INFORMATION, SKOLNING OCH EVENEMANG FÖR ADOPTIONSSÖKANDE OCH ADOPTIV- FAMILJER Adoptionsförberedelsen ger er en bättre färdighet vad adoptivföräldraskapet gäller Adoptionsförberedelsen i gruppform kompletterar på ett viktigt sätt den individuella adoptionsrådgivningen och erbjuder en utomordentlig möjlighet att bilda nätverk med andra blivande adoptivföräldrar. Många av våra kontaktländer har under den senaste tiden till fordringarna gällande adoptionssökandena tillfogat adoptionsförberedelsekurserna (Kina, Thailand, Filippinerna), men vi rekommenderar dessa kurser åt alla adoptionssökande. Adoptionsförberedelsekurser erbjuds av Våra Gemensamma Barn rf Yhteiset Lapsemme ry samt av Rädda Barnens regionalbyråer (Pride-förberedelsekurserna som en del av adoptionsrådgivningen samt Internationella adoptionsförberedelsegrupper). Vi rekommenderar att ni anmäler er till förberedelsekurserna i ett så tidigt skede av adoptions-processen som möjligt för att försäkra er om att kursen har genomgåtts i det skedet då ansökan sänds till adoptionslandet. Vi informerar om aktuella förberedelsekurser på våra kundinternetsidor, men det lönar sig även att ta reda på kurserna också under andra tider genom att direkt kontakta parterna, som erbjuder sådana kurser. Rädda Barnen rf:s södra Finlands regionalbyrå Anordnar lördgen kl. 9-15:30 seminariet Miten ymmärtäisin ja tukisin traumatisoitunutta lastani Hur förstå och stöda mitt traumatiserade barn. Deltagningsavgiften är 45 euro innehållande skolningen, morgonmål, lunch och kaffe. Anmälan senast Förberedelsekurser anordnade av Våra gemensamma barn rf -Yhteiset Lapsemme ry Kurserna lämpar sig bra åt alla, som överväger en adoption, åt dem som befinner sig i rådgivningsskedet samt åt sökande, som redan framskridit längre i sin process och väntar på att dokumenten skall sändas till adoptionslandet, åt dem som väntar på sitt barnförslag eller på sin resa för att avhämta sitt barn. Kursen TOISEN LAPSEN ADOPTIO ADOPTIONEN AV ANDRA BARNET Denna förberedelsekurs är ämnad åt sökande, i vilkas familj det redan finns ett eller flera adoptivbarn. Kursen anordnas i Våra gemensamma barn rf:s byrå i Tölö i Helsingfors, adressen är Norra Hesperiagatan 15 A 11, sjätte våningen. Kursen anordnas på lördagen kl. 9: och på söndagen kl :00. Kursens pris är 180 euro per person. Som handledare verkar Jaana Ovaska och Anja Wikstedt. Förfrågningar och anmälan: anja.wikstedt@yhteisetlapsemme.fi, tel

18 Ni kan höra efter annullerade platser till alla våra kurser genom att ta kontakt med eller via Våra Gemensamma Barn rf:s adoptionsförberedelse svenskspråkig kurs i Vasa Adoptionsförberedelsekurserna passar bra åt alla som funderar på adoption eller är i olika skeden av adoptionsprocessen. Den svenskspråkiga kursen anordnas alltså i Vasa Vidare upplysningar får ni av anja.wikstedt@yhteisetlapsemme.fi eller via Adoptionskuratorns stödtelefon Stöd och råd får ni via telefonservicen tel vardagar kl Adoptionskuratorn Anja Wikstedt svarar alltid då det är möjligt, i annat fall finns i telefonsvararen informa-tion, när kuratorn kan nås följande gång. Ni kan även lämna besked åt kuratorn per telefon eller e-post anja.wikstedt@yhteisetlapsemme.fi och be henne ta kontakt med er. Att ringa åt adoptionskuratorn är konfidentiellt och ni kan också ringa upp henne anonymt. Adoptionskuratorn talar med er både på finska och på svenska. Adoptioperheet ry Adoptivfamiljerna rf. Adoptivfamiljerna rf har många intressanta och viktiga kamrataktiviteter, om vilka tilläggsuppgifter finns på deras internetsidor och kan även fås från deras byrå: samt toimisto@adoptioperheet.fi eller per telefon Hösten 2018 anordnas bl.a. en söndagsbrunch åt dem som går i väntans tider kl :00 och då är temat deras som väntar känslor, rädsla och varifrån finns hjälp att få. Barnet och den vuxna-lägret i november , tilläggsuppgifter: kamratchaten åt adoptivföräldrar och dem, som väntar på sitt barn. INTERNATIONELLA ADOPTIONSTJÄNSTENS ÖPPETHÅLLNINGSTIDER, JOURTJÄNSTGÖRING SAMT INFORMATION OM NÄR ADOPTIONSTJÄNSTENS PERSONAL KAN NÅS OCH MEDARBE- TARNAS KONTAKTUPPGIFTER Våra medarbetare har inga fasta telefontider, utan våra adoptionsansvariga försöker vara anträffbara så smidigt som möjligt. På grund av arbetets natur har våra medarbetare fortfarande arbetssituationer, då de inte kan besvara inkommande samtal. Ni är välkomna att uträtta ärenden via e- post och för att undvika att telefontrafiken stockar sig kan ni via e-post lämna bud åt den person, som ni vill skall ringa upp er. Vi strävar att träffa våra kunder åtminstone en gång, men gärna några gånger under adoptionsprocessen och alltid vid behov och på er begäran. Sammanträffandena med vår medarbetare kan

19 tidvis vara viktiga! Vi ber er beakta, att om ni vill träffa internationella adoptionstjänstens medarbetare personligt, ber vi er reservera tid med medarbetaren i fråga per telefon eller e-post. På så sätt har vi just då tid för er. Tyvärr har vi inte möjlighet att ta emot kunder utan tidsbeställning. Därför ber vi er reservera tid personligen med i frågavarande medarbetare per telefon eller e-post. På så sätt har vi just då tid för er. Skype samtal kan verkställas på tider överenskomna med oss på förhand. Då ni kommer överens om ett skype samtal godkänner ni den utgångspunkten, att Rädda Barnen inte ansvarar för samtalens datasäkerhet, som förverkligas via Skype-programmet. Våra e-postadresser har formen: förnamn.efternamn@pelastakaalapset.fi Våra medarbetares telefonnummer och när de kan nås i oktober-december/2018: Irene Pärssinen-Hentula Internationella adoptionstjänstens chef Tel Laura Holmi Adoptionsansvarig socialarbetare (Filippinerna, Kina) Tel Sirpa Mäenpää Adoptionsansvarig (Bulgarien, Thailand) Tel Heli Ihatsu Efterserviceansvarig Tel Bästa tiden att få tag i per telefon tisdag-onsdag eller via e-post Elena Beliaeva byråsekreterare tel , Internationella adoptionstjänsten är stängd fredagen Nästa kundingormationsbrev kommer ut i december veckan 50.

20 Vi önskar er ljus och krafter denna höst! Internationella adoptionstjänstens arbetsgrupp

INTERNATIONELLA ADOPTIONSATJÄNSTENS KUNDINDORMATIONSBREV DECEMBER 2018

INTERNATIONELLA ADOPTIONSATJÄNSTENS KUNDINDORMATIONSBREV DECEMBER 2018 INTERNATIONELLA ADOPTIONSATJÄNSTENS KUNDINDORMATIONSBREV DECEMBER 2018 Det gångna året har varit livligt i synnerhet vad nya kunder gäller. Vi har kunnat sända iväg betydligt fler nya ansökan till de olika

Läs mer

INTERNATIONELLA ADOPTIONSTJÄNSTENS KUNDINFORMATIONSBREV DECEMBER 2016

INTERNATIONELLA ADOPTIONSTJÄNSTENS KUNDINFORMATIONSBREV DECEMBER 2016 INTERNATIONELLA ADOPTIONSTJÄNSTENS KUNDINFORMATIONSBREV DECEMBER 2016 Vi vid internationella adoptionstjänsten önskar er alla en riktigt God Jul! Vi förbereder oss för årsskiftet, men har ännu många arbetsfyllda

Läs mer

INTERNATIONELLA ADOPTIONSTJÄNSTENS INFORMATIONSBREV JUNI 2016

INTERNATIONELLA ADOPTIONSTJÄNSTENS INFORMATIONSBREV JUNI 2016 INTERNATIONELLA ADOPTIONSTJÄNSTENS INFORMATIONSBREV JUNI 2016 Adoptionsorganisationernas takorganisation EurAdopt anordnade 12te gången en internationell adoptionskonferens i Utrecht. Konferensens detta

Läs mer

RÄDDA BARNENS INTERNATIONELLA ADOPTIONSTJÄNSTS INFORMATIONSBREV Juni 2012 /

RÄDDA BARNENS INTERNATIONELLA ADOPTIONSTJÄNSTS INFORMATIONSBREV Juni 2012 / 1 RÄDDA BARNENS INTERNATIONELLA ADOPTIONSTJÄNSTS INFORMATIONSBREV Juni 2012 / 15.6.2012 Detta år har varit speciellt livligt vad gäller till Finland anlända barn. Då detta informationsbrev skrivs har 41

Läs mer

INTERNATIONELLA ADOPTIONSTJÄNSTENS INFORMATIONSBREV Mars Vi vid internationella adoptionstjänsten önskar er en riktigt trevlig vår!

INTERNATIONELLA ADOPTIONSTJÄNSTENS INFORMATIONSBREV Mars Vi vid internationella adoptionstjänsten önskar er en riktigt trevlig vår! INTERNATIONELLA ADOPTIONSTJÄNSTENS INFORMATIONSBREV Mars 2015 Vi vid internationella adoptionstjänsten önskar er en riktigt trevlig vår! Våren är i år vid vår adoptionstjänst samtidigt en ny början och

Läs mer

INTERNATIONELLA ADOPTIONSTJÄNSTENS INFORMATIONSBREV December 2013

INTERNATIONELLA ADOPTIONSTJÄNSTENS INFORMATIONSBREV December 2013 Upplevt under rötträsan! INTERNATIONELLA ADOPTIONSTJÄNSTENS INFORMATIONSBREV December 2013 Innehållet: Upplevt under resan för att bekanta sig med sina rötter s.1 Översikt över det gångna året samt nästa

Läs mer

INTERNATIONELLA ADOPTIONSTJÄNSTENS INFORMATIONSBREV Oktober 2015

INTERNATIONELLA ADOPTIONSTJÄNSTENS INFORMATIONSBREV Oktober 2015 INTERNATIONELLA ADOPTIONSTJÄNSTENS INFORMATIONSBREV Oktober 2015 Under början av detta år har via vår adoptionstjänst många enastående barn ankommit till Finland och vi önskar alla 21 barn välkomna till

Läs mer

RÄDDA BARNENS INTERNATIONELLA ADOPTIONSTJÄNSTS INFORMATIONSBREV Mars 2011

RÄDDA BARNENS INTERNATIONELLA ADOPTIONSTJÄNSTS INFORMATIONSBREV Mars 2011 1 RÄDDA BARNENS INTERNATIONELLA ADOPTIONSTJÄNSTS INFORMATIONSBREV Mars 2011 Sammanträffande med en liten vän vår Kina kontaktperson vid familjeträffen i Paloheinä 3/2011 Rädda Barnens adoptionstjänsts

Läs mer

RÄDDA BARNENS INTERNATIONELLA ADOPTIONSTJÄNSTS INFORMATIONSBREV. Juni 2011 / Bästa adoptionstjänstens kunder!

RÄDDA BARNENS INTERNATIONELLA ADOPTIONSTJÄNSTS INFORMATIONSBREV. Juni 2011 / Bästa adoptionstjänstens kunder! 1 RÄDDA BARNENS INTERNATIONELLA ADOPTIONSTJÄNSTS INFORMATIONSBREV Juni 2011 / 14.6.2011 Bästa adoptionstjänstens kunder! En sommarhälsning till er från Rädda Barnens internationella adoptionstjänst, där

Läs mer

INTERNATIONELLA ADOPTIONSTJÄNSTENS INFORMATIONSBREV September 2013

INTERNATIONELLA ADOPTIONSTJÄNSTENS INFORMATIONSBREV September 2013 INTERNATIONELLA ADOPTIONSTJÄNSTENS INFORMATIONSBREV September 2013 InnehålletSisältö: Rädda barnens adoptionstjänst önskar er en varm höst aktuella hälsningar från NAC mötet s.1-2 En översikt över höstens

Läs mer

INTERNATIONELLA ADOPTIONSTJÄNSTENS INFORMATIONSBREV

INTERNATIONELLA ADOPTIONSTJÄNSTENS INFORMATIONSBREV INTERNATIONELLA ADOPTIONSTJÄNSTENS INFORMATIONSBREV December 2014 En av de vuxna adopterade tog kontakt med Rädda Barnen i form av en julhälsning, där personen ifråga delade med sig sin glädje på grund

Läs mer

RÄDDA BARNENS INTERNATIONELLA ADOPTIONSTJÄNSTS INFORMATIONSBREV. December 2012 /

RÄDDA BARNENS INTERNATIONELLA ADOPTIONSTJÄNSTS INFORMATIONSBREV. December 2012 / 1 RÄDDA BARNENS INTERNATIONELLA ADOPTIONSTJÄNSTS INFORMATIONSBREV December 2012 / 14.12.2012 Vad nya kunder gäller har det gångna året varit något lugnare än föregående år. Vad antalet barn ankommer avslutas

Läs mer

RÄDDA BARNENS INTERNATIONELLA ADOPTIONSTJÄNSTS INFORMATIONSBREV. December 2011 / Bästa adoptionstjänstens kunder!

RÄDDA BARNENS INTERNATIONELLA ADOPTIONSTJÄNSTS INFORMATIONSBREV. December 2011 / Bästa adoptionstjänstens kunder! 1 RÄDDA BARNENS INTERNATIONELLA ADOPTIONSTJÄNSTS INFORMATIONSBREV December 2011 / 14.12.2011 Låt Julens ljus i våra hjärtan lik en stjärna bringa den saga, som i våra minnen blir en evig Jul. Bästa adoptionstjänstens

Läs mer

RÄDDA BARNENS INTERNATIONELLA ADOPTIONSTJÄNSTS INFORMATIONSBREV Mars 2013 /

RÄDDA BARNENS INTERNATIONELLA ADOPTIONSTJÄNSTS INFORMATIONSBREV Mars 2013 / 1 RÄDDA BARNENS INTERNATIONELLA ADOPTIONSTJÄNSTS INFORMATIONSBREV Mars 2013 / 19.3.2013 På Filippinerna. Pampangas mottagningscentrets spädbarnsavdelning Bästa adoptionstjänstens kunder! Adoptionstjänstens

Läs mer

INTERNATIONELLA ADOPTIONSTJÄNSTENS INFORMATIONSBREV

INTERNATIONELLA ADOPTIONSTJÄNSTENS INFORMATIONSBREV INTERNATIONELLA ADOPTIONSTJÄNSTENS INFORMATIONSBREV Oktober 2014 Den gångna hösten har vid vår adoptionstjänst varit speciellt händelserik både vad åt familjerna riktade evenemangen ankommer så även speciellt

Läs mer

1 BULGARIEN INTRODUKTION

1 BULGARIEN INTRODUKTION 1 BULGARIEN INTRODUKTION ANSÖKAN Ni är intresserade av att adoptera från Bulgarien och vi vill därför berätta mer om vad detta innebär. Alla internationella adoptioner förmedlas via den statliga centralmyndigheten

Läs mer

Handbok för biologiska föräldrar som överväger adoption

Handbok för biologiska föräldrar som överväger adoption Handbok för biologiska föräldrar som överväger adoption 2 Den här handboken är avsedd för dig som överväger att lämna ditt barn för adoption. En adoption är ett stort beslut som påverkar alla berörda parter.

Läs mer

Adoptionsnämndens verksamhetsberättelse 2016

Adoptionsnämndens verksamhetsberättelse 2016 Adoptionsnämndens verksamhetsberättelse 2016 www.valvira.fi Dnr 369/02.02.03.00/2017 14.3.2017 2 Innehåll Förord... 4 1 Adoptionsnämndens sammansättning och uppgifter... 6 2 Adoptionsnämndens verksamhet

Läs mer

BARNENS VÄNNER INTERNATIONELL ADOPTIONSFÖRENING

BARNENS VÄNNER INTERNATIONELL ADOPTIONSFÖRENING BARNENS VÄNNER INTERNATIONELL ADOPTIONSFÖRENING Välkommen till Barnens Vänner Vi arbetar med att finna föräldrar till barn genom internationell adoption. Vi är en mindre förening med stort hjärta som har

Läs mer

+ + Ansökan ska fyllas i noggrant och undertecknas. Avsaknad av uppgifter kan förlänga behandlingstiden och leda till avslag.

+ + Ansökan ska fyllas i noggrant och undertecknas. Avsaknad av uppgifter kan förlänga behandlingstiden och leda till avslag. OLE_ADO 1 *1019901* ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND PÅ GRUND AV ADOPTION Denna blankett för ansökan om uppehållstillstånd är avsedd för dig som är bosatt i Finland och ansöker om uppehållstillstånd för ett

Läs mer

RP 214/1995 rd. Lag. om ändring av adoptionslagen

RP 214/1995 rd. Lag. om ändring av adoptionslagen RSv 6996 rd - RP 24/995 rd Riksdagens svar på regeringens proposition med förslag till lag om ändring av adoptionslagen Till 995 års riksdag har överlämnats regeringens proposition nr 24/995 rd med förlag

Läs mer

+ + Ansökan ska fyllas i noggrant och undertecknas. Avsaknad av uppgifter kan förlänga behandlingstiden och leda till avslag.

+ + Ansökan ska fyllas i noggrant och undertecknas. Avsaknad av uppgifter kan förlänga behandlingstiden och leda till avslag. OLE_ADO 1 *1019901* ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND PÅ GRUND AV ADOPTION Denna blankett för ansökan om uppehållstillstånd är avsedd för dig som är bosatt i Finland och ansöker om uppehållstillstånd för ett

Läs mer

Adoptionsnämndens verksamhetsberättelse 2017

Adoptionsnämndens verksamhetsberättelse 2017 Adoptionsnämndens verksamhetsberättelse 2017 www.valvira.fi Dnr AD/62/2018 3.7.2018 2 Innehåll Förord... 4 1 Adoptionsnämndens sammansättning och uppgifter... 6 2 Adoptionsnämndens verksamhet år 2017...

Läs mer

+ + Ansökan ska fyllas i noggrant och undertecknas. Avsaknad av uppgifter kan förlänga behandlingstiden och leda till avslag.

+ + Ansökan ska fyllas i noggrant och undertecknas. Avsaknad av uppgifter kan förlänga behandlingstiden och leda till avslag. OLE_ADO 1 *1019901* ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND PÅ GRUND AV ADOPTION Denna blankett för ansökan om uppehållstillstånd är avsedd för dig som är bosatt i Finland och ansöker om uppehållstillstånd för ett

Läs mer

Adoptionslag. I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: 1 kap. Adoption av personer som uppnått myndighetsåldern. Allmänna bestämmelser

Adoptionslag. I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: 1 kap. Adoption av personer som uppnått myndighetsåldern. Allmänna bestämmelser I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: Adoptionslag Utfärdad i Helsingfors den 20 januari 2012 1 kap. Allmänna bestämmelser 1 Syftet med adoption Syftet med adoption är att främja barnets bästa genom

Läs mer

Ansö kan öm möderskapsunderstö d

Ansö kan öm möderskapsunderstö d Ansö kan öm möderskapsunderstö d Anvisningar för dig som använder e-tjänsten Du kan lämna in din ansökan elektroniskt i stället för att använda pappersblanketten. Om du sänder en elektronisk ansökan behövs

Läs mer

Frågor och svar gällande ehälsoservice

Frågor och svar gällande ehälsoservice Frågor och svar gällande ehälsoservice Allmänna frågor Varför lönar det sig att använda ehälsoservice? Med hjälp av ehälsoservice kan du var som helst sköta icke brådskande ärenden som gäller hälsan. Sådana

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL MOTIVERING

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL MOTIVERING Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om stöd för hemvård och privat vård av barn PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen föreslås att lagen om stöd

Läs mer

Antagningar inom gemensam ansökan till yrkes- och gymnasieutbildning samt ansökan till yrkesinriktad specialundervisning i gång

Antagningar inom gemensam ansökan till yrkes- och gymnasieutbildning samt ansökan till yrkesinriktad specialundervisning i gång I detta nyhetsbrev tar vi upp aktuellt om förberedelserna inför antagning till utbildningar, läroavtalsutbildningens mötesplats, Viro Nordic Digital Day dagarna under ICT-veckan samt egrunderna. Här ingår

Läs mer

KINA. Det började Organisation och förändringar i Kina

KINA. Det började Organisation och förändringar i Kina KINA Det började 1990 Under 1980-talet hörde man inte talas om adoptioner från Kina. Den som ville adoptera ett barn därifrån fick försöka på privata vägar och inte ens då var det möjligt att adoptera

Läs mer

OCH HÄLSOVÅRDSMINISTERIETS HANDBÖCKER

OCH HÄLSOVÅRDSMINISTERIETS HANDBÖCKER Kirjanmerkkiä ei ole määritetty. ISSN 1236:116XVirhe. SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSMINISTERIETS HANDBÖCKER 1999:4 Adoptionsrådgivning handbok för adoptionsrådgivare Helsingfors 1999 Si- Innehåll davirhe. Kirjanmerkkiä

Läs mer

Anvisningar för synskadade Helsingforsbor, som har lämnat Resetjänsten i Helsingfors

Anvisningar för synskadade Helsingforsbor, som har lämnat Resetjänsten i Helsingfors 17,6,2014 Anvisningar för synskadade Helsingforsbor, som har lämnat Resetjänsten i Helsingfors Ändringar i Helsingforsbornas färdtjänst Helsingfors social- och hälsovårdsverk kommer under de närmaste månaderna

Läs mer

Anvisning om att fylla i ansökan om säkerhetsutredning av person

Anvisning om att fylla i ansökan om säkerhetsutredning av person 1 Anvisning om att fylla i ansökan om säkerhetsutredning av person Syftet med denna anvisning är att göra det lättare att fylla i en ansökan om säkerhetsutredning av person. Se till att ansökan om säkerhetsutredning

Läs mer

Frågor och svar gällande ehälsoservice

Frågor och svar gällande ehälsoservice Frågor och svar gällande ehälsoservice Allmänna frågor Varför lönar det sig att använda ehälsoservice? Med hjälp av ehälsoservice kan du var som helst sköta icke brådskande ärenden som gäller hälsan. Sådana

Läs mer

Söknyckel för adopterade

Söknyckel för adopterade Söknyckel för adopterade 1 Söknyckel för dig! Att söka sina rötter är som att lägga ett livspussel. Det är inte alltid lätt och därför är det viktigt att du tar den tid du behöver. Känn efter om du är

Läs mer

Sista bladet i avtalet ska undertecknas och returneras till Adoptionscentrum.

Sista bladet i avtalet ska undertecknas och returneras till Adoptionscentrum. Avtal AVTAL om förmedling av adoption mellan er och Adoptionscentrum Sista bladet i avtalet ska undertecknas och returneras till Adoptionscentrum. Box 11139, 161 11 Bromma, Sverige. Ekbacksvägen 22, 4

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till revidering av lagstiftningen om adoption samt till godkännande av den europeiska konventionen om adoption av barn och till lag om sättande i kraft

Läs mer

Synlighet åt regionala aktörer!

Synlighet åt regionala aktörer! Synlighet åt regionala aktörer! Nylandsveckan är en evenemangsvecka som Nylands förbund koordinerar och där syftet är att ge synlighet åt nyländska aktörer och arbete som gjorts till fördel för landskapet.

Läs mer

Rädda Barnen rf Prislista för barnskyddstjänster 2014

Rädda Barnen rf Prislista för barnskyddstjänster 2014 Rädda Barnen rf Prislista för barnskyddstjänster 2014 Rädda Barnens mål är att främja realiseringen av barnets rättigheter och förbättra barnets ställning både i hemlandet och ute i världen. I Finland

Läs mer

Föräldrautbildning inför adoption

Föräldrautbildning inför adoption Föräldrautbildning inför adoption Start januari - 2017 Göteborgs Psykoterapi Institut 1 Innehållsförteckning Sid Föräldrautbildning inför adoption Bakgrund, målgrupp, syfte, omfattning och lärare 3 Kursinnehåll

Läs mer

BILAGA OM BEHANDLINGEN AV PERSONUPPGIFTER

BILAGA OM BEHANDLINGEN AV PERSONUPPGIFTER 1 (5) BILAGA OM BEHANDLINGEN AV PERSONUPPGIFTER 1 Inledning 2 Personuppgifter som behandlas Den här bilagan om behandlingen av personuppgifter ( Bilaga ) är en icke avskiljbar del av användningsvillkoren

Läs mer

Revidering av adoptionslagstiftningen. Betänkanden och utlåtanden Serienummer 84/2010

Revidering av adoptionslagstiftningen. Betänkanden och utlåtanden Serienummer 84/2010 17.12.2010 Publikationens titel Revidering av adoptionslagstiftningen Författare Justitieministeriets publikation Arbetsgruppen för ny adoptionslag Ordförande: Tuomo Antila Sekreterare: Laura Määttänen

Läs mer

+ + ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND FÖR VÅRDNADSHAVARE BARNET I FINLAND

+ + ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND FÖR VÅRDNADSHAVARE BARNET I FINLAND OLE_PH3 1 *1449901* ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND FÖR VÅRDNADSHAVARE BARNET I FINLAND Denna blankett är avsedd för dig om du ansöker om första uppehållstillstånd i Finland på grund av familjeband. Du har

Läs mer

Fakta om ungdomsgarantin

Fakta om ungdomsgarantin 9.4.2014 Fakta om ungdomsgarantin Slutrapporten över det forskningsinriktade stödet för ungdomsgarantin publicerades den 1 april 2014. Nedan presenterade fakta bygger till stora delar på nämnda rapport.

Läs mer

FFIA & KINA 20 ÅR. Då 1992 anlände 6 barn från Kina av totalt 87 barn. FFIA var en av världens första organisationer i Kina

FFIA & KINA 20 ÅR. Då 1992 anlände 6 barn från Kina av totalt 87 barn. FFIA var en av världens första organisationer i Kina Då 1992 anlände 6 barn från Kina av totalt 87 barn FFIA var en av världens första organisationer i Kina Samarbetet skedde med Justitieministeriet i Kina Handläggningstiden var kort(!) Då 1993 anlände 35

Läs mer

+ + MEDBORGARSKAPSANMÄLAN; ADOPTIVBARN SOM FYLLT TOLV ÅR

+ + MEDBORGARSKAPSANMÄLAN; ADOPTIVBARN SOM FYLLT TOLV ÅR KAN_5 1 *1209901* MEDBORGARSKAPSANMÄLAN; ADOPTIVBARN SOM FYLLT TOLV ÅR Denna anmälningsblankett är avsedd för att förvärva finskt medborgarskap för ett adoptivbarn som har fyllt 12 år och av vars adoptivföräldrar

Läs mer

DÅ BARN I KRIS BLIR FAMILJEHEM I KRIS - behov av krishjälp under familjehemsplaceringen

DÅ BARN I KRIS BLIR FAMILJEHEM I KRIS - behov av krishjälp under familjehemsplaceringen DÅ BARN I KRIS BLIR FAMILJEHEM I KRIS - behov av krishjälp under familjehemsplaceringen Bodil Grön Pol.mag, yrkeslärare, arbetshandledare Jakobstad 7.4.2014 Teori och praktik inte alltid lätt att kombinera

Läs mer

Vi inhämtar uppgifter automatiskt Vi inhämtar inte uppgifter automatiskt.

Vi inhämtar uppgifter automatiskt Vi inhämtar inte uppgifter automatiskt. OFFENTLIG DATASKYDDSBESKRIVNING Uppdaterad 25.5.2018 I den här dataskyddsbeskrivningen beskrivs de principer enligt vilka Concordia samlar in, använder, skyddar och överlämnar kunders eller arbetstagares

Läs mer

FORTBILDNING HÖSTEN 2015. Svenska skolan för synskadade. www.speres.fi www.blindskolan.fi

FORTBILDNING HÖSTEN 2015. Svenska skolan för synskadade. www.speres.fi www.blindskolan.fi www.speres.fi www.blindskolan.fi FORTBILDNING HÖSTEN 2015 SPERES I 040 809 17 53 Svenska skolan för synskadade I 040 809 17 54 Parisgränden 2 A 2, 00560 Helsingfors Svenska skolan för synskadade PRAKTISK

Läs mer

Humanistklustrets användningsregler

Humanistklustrets användningsregler Humanistklustrets användningsregler Allmänt 1. Dessa regler rör Humanistklustrets utrymmen samt föreningar som fungerar i dem och dessa föreningars medlemmar samt alla övriga gäster som deltar i evenemang

Läs mer

Bilder: Tuula Palaste-Eerola

Bilder: Tuula Palaste-Eerola Bilder: Tuula Palaste-Eerola Synlighet åt regionala aktörer! Nylandsveckan är en evenemangsvecka som Nylands förbund koordinerar och där syftet är att ge synlighet åt nyländska aktörer och arbete som gjorts

Läs mer

ANSÖKNINGSANVISNINGAR / CIRKOS RESIDENSANSÖKNING

ANSÖKNINGSANVISNINGAR / CIRKOS RESIDENSANSÖKNING 1(5) ANSÖKNINGSANVISNINGAR / CIRKOS RESIDENSANSÖKNING 2016-2017 Vad ansöker man om och för vilken tid? I Cirkos residensansökning kan man ansöka om en 2-4 veckors residensperiod i Cirko, i Södervik i Helsingfors.

Läs mer

ANSÖKNINGSANVISNINGAR / CIRKOS RESIDENSANSÖKNING 2015-2016

ANSÖKNINGSANVISNINGAR / CIRKOS RESIDENSANSÖKNING 2015-2016 1(5) ANSÖKNINGSANVISNINGAR / CIRKOS RESIDENSANSÖKNING 2015-2016 Vad ansöker man om och för vilken tid? I Cirkos residensansökning kan man ansöka om en 2-4 veckors residensperiod i Cirko, i Södervik i Helsingfors.

Läs mer

Bilder: Tuula Palaste-Eerola

Bilder: Tuula Palaste-Eerola Bilder: Tuula Palaste-Eerola Synlighet åt regionala aktörer! Nylandsveckan är en evenemangsvecka som Nylands förbund koordinerar och där syftet är att ge synlighet åt nyländska aktörer och arbete som gjorts

Läs mer

MFoF:s tillsynsrapport 2017

MFoF:s tillsynsrapport 2017 den 2 maj 2018 dnr 3.3.6:124/17 dnr 3.3.6:125/17 dnr 3.3.6:126/17 MFoF:s tillsynsrapport 2017 Organisationer som omfattas av tillsynen Adoptionscentrum Barnen Framför Allt - Adoptioner (BFA-A) Barnens

Läs mer

Stöd för mobilitet utan hinder. för ERASMUS+ högre utbildning

Stöd för mobilitet utan hinder. för ERASMUS+ högre utbildning Stöd för mobilitet utan hinder för ERASMUS+ högre utbildning ANSÖKAN OM TILLÄGGSSTÖD FÖR Erasmus+ mobilitetsperiod ÅT UTRESANDE STUDERANDE ELLER HÖGSKOLEPERSONAL MED SPECIALBEHOV I Erasmus+ program kan

Läs mer

Allmän information om UNR och UNR:s session 2015

Allmän information om UNR och UNR:s session 2015 Allmän information om UNR och UNR:s session 2015 Vad är UNR? Under Ungdomens Nordiska Råds (UNR) session möts nordiskt och politiskt engagerade unga för att diskutera aktuella ämnen i det nordiska samarbetet.

Läs mer

ANSÖKNINGSANVISNINGAR / CIRKOS RESIDENSANSÖKNING

ANSÖKNINGSANVISNINGAR / CIRKOS RESIDENSANSÖKNING 1(5) ANSÖKNINGSANVISNINGAR / CIRKOS RESIDENSANSÖKNING 2017-2018 Vad ansöker man om och för vilken tid? I Cirkos residensansökning kan man ansöka om en 2-4 veckors residensperiod i Cirko, i Södervik i Helsingfors.

Läs mer

Socialarbete och familjeservice/handikappservice. GRUNDER FÖR BEVILJANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD fr.o.m. 1.11.2009

Socialarbete och familjeservice/handikappservice. GRUNDER FÖR BEVILJANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD fr.o.m. 1.11.2009 Socialarbete och familjeservice/handikappservice GRUNDER FÖR BEVILJANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD fr.o.m. 1.11.2009 Långtidssjuka eller handikappade barn och unga under 18 år, samt utvecklingsstörda personer

Läs mer

vid Geritrim vård- och rehabiliteringsenhet

vid Geritrim vård- och rehabiliteringsenhet 2018-05-25 GDPR dataskydd vid Geritrim vård- och rehabiliteringsenhet (för personal, kunder och samarbetspartners) Tony Westerlund DATASKYDDSOMBUD Geritrim beredskap för GDPR Från och med 25.5.2018 börjar

Läs mer

INTRESSEPOLITISKT PROGRAM

INTRESSEPOLITISKT PROGRAM INTRESSEPOLITISKT PROGRAM Antaget av Adoptionscentrums Förbundsmöte 2011-05-15 Innehåll INTRESSEPOLITISKT PROGRAM... 2 Inledning... 2 Våra viktigaste krav:... 2 Detta är Adoptionscentrum... 3 Barnhem är

Läs mer

GDPR dataskydd. vid Alandica Kultur & Kongress. (för personal, kunder och samarbetspartners)

GDPR dataskydd. vid Alandica Kultur & Kongress. (för personal, kunder och samarbetspartners) dataskydd vid Alandica Kultur & Kongress (för personal, kunder och samarbetspartners) 25.05.2018 Alandicas beredskap för GDPR Från och med 25.5.2018 börjar EU:s nya dataskyddsförordning GDPR (General Data

Läs mer

Sista bladet i avtalet ska undertecknas och returneras till Adoptionscentrum.

Sista bladet i avtalet ska undertecknas och returneras till Adoptionscentrum. Avtal AVTAL om förmedling av adoption mellan er och Adoptionscentrum Sista bladet i avtalet ska undertecknas och returneras till Adoptionscentrum. Box 11139, 161 11 Bromma, Sverige. Ekbacksvägen 22, 4

Läs mer

Anvisningar för praktikanter inom CIMOs landsprogram

Anvisningar för praktikanter inom CIMOs landsprogram Anvisningar för praktikanter inom CIMOs landsprogram När CIMO-praktikplatsen har bekräftats, kan praktikanten i regel avtala om praktiska saker kring praktikperioden direkt med arbetsgivaren. Inom praktikprogrammen

Läs mer

Kerstin Bergmark, barnsjuksköterska Helsingborg. Lisa Ernstsson, barnsjuksköterska Halmstad lisa.ernstsson@amadeushk.se

Kerstin Bergmark, barnsjuksköterska Helsingborg. Lisa Ernstsson, barnsjuksköterska Halmstad lisa.ernstsson@amadeushk.se Kerstin Bergmark, barnsjuksköterska Helsingborg kerstin.bergmark@skane.se se Lisa Ernstsson, barnsjuksköterska Halmstad lisa.ernstsson@amadeushk.se BVC Främja barns hälsa, trygghet och utveckling Alla

Läs mer

+ + A. UPPGIFTER SOM PÅVERKAR IDENTITETEN OCH MEDBORGARSKAPSSTATUSEN. Födelseort. KAN_5_sv_311216PP +

+ + A. UPPGIFTER SOM PÅVERKAR IDENTITETEN OCH MEDBORGARSKAPSSTATUSEN. Födelseort. KAN_5_sv_311216PP + KAN_5 1 *1209901* MEDBORGARSKAPSANMÄLAN; ADOPTIVBARN SOM FYLLT TOLV ÅR Denna anmälningsblankett är avsedd för att förvärva finskt medborgarskap för ett adoptivbarn som har fyllt 12 år och av vars adoptivföräldrar

Läs mer

ANSÖKNINGMEDDELANDE / FÖRSÖK SOM GÄLLER DET ANDRA INHEMSKA SPRÅKET I DEN GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGEN /FÖRLÄNGNING AV ANSÖKNINGSTIDEN

ANSÖKNINGMEDDELANDE / FÖRSÖK SOM GÄLLER DET ANDRA INHEMSKA SPRÅKET I DEN GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGEN /FÖRLÄNGNING AV ANSÖKNINGSTIDEN MEDDELANDE 48/2017 1 (6) 20.12.2017 Till anordnarna av grundläggande utbildning ANSÖKNINGMEDDELANDE / FÖRSÖK SOM GÄLLER DET ANDRA INHEMSKA SPRÅKET I DEN GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGEN /FÖRLÄNGNING AV ANSÖKNINGSTIDEN

Läs mer

Orolig för ett barn. vad kan jag göra?

Orolig för ett barn. vad kan jag göra? Orolig för ett barn vad kan jag göra? Barn i utsatta situationer behöver trygga sammanhang, med vuxna som uppmärksammar och agerar när något inte står rätt till. Men vad kan du som vuxen göra om du är

Läs mer

26.11.2002 JM 15/51/2002. Kommunala centralvalnämnder (med undantag av Åland) RIKSDAGSVALET 2003: Valanvisningar, utbildning osv.

26.11.2002 JM 15/51/2002. Kommunala centralvalnämnder (med undantag av Åland) RIKSDAGSVALET 2003: Valanvisningar, utbildning osv. 26.11.2002 JM 15/51/2002 Kommunala centralvalnämnder (med undantag av Åland) RIKSDAGSVALET 2003: Valanvisningar, utbildning osv. 1. Valanvisningar Justitieministeriet önskar att centralvalnämnderna fäster

Läs mer

+ + ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND PÅ GRUND AV AU PAIR-STÄLLNING

+ + ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND PÅ GRUND AV AU PAIR-STÄLLNING OLE_AUP 1 *1029901* ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND PÅ GRUND AV AU PAIR-STÄLLNING Denna blankett är avsedd för dig om du har för avsikt att vistas i Finland som au pair i en familj. Syftet med au pair-placeringen

Läs mer

Ansökan om namnändring

Ansökan om namnändring Ansökan om namnändring Ändring av förnamn Ändring av efternamn Ändring av för- och efternamn Anvisningar om ansökan finns på sidan 4 MAGISTRATEN FYLLER I ANKOMSTTID OCH DIARIENUMMER Ankomsttid Diarienummer

Läs mer

1.2 Förening: (nedan Förening )

1.2 Förening: (nedan Förening ) AVTAL OM UTLÄMNANDE AV UPPGIFTER 1 PARTER 1.1 Finlands Bollförbund rf (nedan FBF ) Föreningsregisternummer 16190 PB 191 0251 Helsingfors Kontaktperson: Timo Huttunen tfn 09 742 151, tietosuoja@palloliitto.fi

Läs mer

Det europeiska sjukvårdskortet

Det europeiska sjukvårdskortet Det europeiska sjukvårdskortet 26.07.2019 Innehåll 1 Det europeiska sjukvårdskortet... 1 1.1 Uppgifter som rör kortet... 1 1.2 Kortets giltighetstid... 2 1.3 Kortansökan... 2 1.4 Beställning av kortet...

Läs mer

Bakgrund till och konsekvenser av en uppsägning av avtalet med Vietnam om adoptioner

Bakgrund till och konsekvenser av en uppsägning av avtalet med Vietnam om adoptioner PM 2008-10-21 S2008/5018/SF Socialdepartementet Socialförsäkringsenheten Bakgrund till och konsekvenser av en uppsägning av avtalet med Vietnam om adoptioner Avtalet Avtalet mellan Sverige och Vietnam

Läs mer

Bilaga 2. Förskolans elevvårdsplan i Åbo

Bilaga 2. Förskolans elevvårdsplan i Åbo Bilaga 2 Förskolans elevvårdsplan i Åbo Svenska området för småbarnspedagogik 22.2.2016 1 (4) Innehåll Inledning... 1 1 Det totala behovet av elevvård och vilka elevvårdstjänster som är tillgängliga...

Läs mer

+ + Ansökan ska fyllas i noggrant och undertecknas. Avsaknad av uppgifter kan förlänga behandlingstiden och leda till avslag.

+ + Ansökan ska fyllas i noggrant och undertecknas. Avsaknad av uppgifter kan förlänga behandlingstiden och leda till avslag. OLE_MUU 1 *1069901* ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND I FINLAND; ÖVRIG GRUND Denna blankett för ansökan om uppehållstillstånd är avsedd för dig som ansöker om uppehållstillstånd på basis av en grund för vilken

Läs mer

Antalet barn som adopterades från utlandet till Finland ökade något år 2009

Antalet barn som adopterades från utlandet till Finland ökade något år 2009 Befolkning Adoptioner 9 Antalet barn som adopterades från utlandet till Finland ökade något år 9 Enligt Statistikcentralen adopterades 4 utrikesfödda barn till Finland under år 9. Detta var 9 fler än år

Läs mer

10.12 Allmänt om handläggningen av ärenden som rör barn i besöks- och bosättningsprocessen

10.12 Allmänt om handläggningen av ärenden som rör barn i besöks- och bosättningsprocessen Migrationsverket Utlänningshandboken Kap 10.12 Barn Allmänt Skapat 2003-12-18 Uppdaterat 2006-03-31 10.12 Allmänt om handläggningen av ärenden som rör barn i besöks- och bosättningsprocessen OBSERVERA

Läs mer

BREV TILL KOMMUNARBETSGRUPPERNA VIII / 2009 13.3.2009

BREV TILL KOMMUNARBETSGRUPPERNA VIII / 2009 13.3.2009 BREV TILL KOMMUNARBETSGRUPPERNA VIII / 2009 13.3.2009 Innehållsförteckning Aktuellt inom projektet våren 2009 1. ARVO-utbildning 2. Kartläggning gällande verksamhetsmodeller med låg tröskel i anslutning

Läs mer

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR VÅRDNADSHAVARE SÖKANDEN ÄR ETT BARN

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR VÅRDNADSHAVARE SÖKANDEN ÄR ETT BARN PK4_plus 1 *1459901* FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR VÅRDNADSHAVARE SÖKANDEN ÄR ETT BARN Detta är en familjeutredningsblankett för dig vars under 18-åriga, ogifta barn ansöker om sitt första uppehållstillstånd

Läs mer

Kennelklubbens Omakoira-medlemstjänst Instruktion angående ansökning av prov

Kennelklubbens Omakoira-medlemstjänst Instruktion angående ansökning av prov Kennelklubbens Omakoira-medlemstjänst Instruktion angående ansökning av prov 14.10.2016 2(16) Att ansöka om prov Rätt att ansöka om prov elektroniskt... 3 Val av sammanslutning... 3 Registrering av ny

Läs mer

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR VÅRDNADSHAVARE SÖKANDEN ÄR ETT BARN

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR VÅRDNADSHAVARE SÖKANDEN ÄR ETT BARN PH4_plus 1 *1409901* FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR VÅRDNADSHAVARE SÖKANDEN ÄR ETT BARN Denna familjeutredningsblankett är avsedd för dig som är vårdnadshavare i barnets hemland för ett ogift, under 18-årigt

Läs mer

Socialsektorn behöver lagen om yrkesutövande

Socialsektorn behöver lagen om yrkesutövande Socialsektorn behöver lagen om yrkesutövande Man bör stadga lagen om yrkesutövande för socialsektorn och de som utbildats inom den sociala branschen bör registrera sig. Valviras verskamhetssektor bör utvidgas

Läs mer

ANVÄNDNING AV E-POST INOM SOCIALVÅRDEN

ANVÄNDNING AV E-POST INOM SOCIALVÅRDEN DATAOMBUDSMANNENS BYRÅ ANVÄNDNING AV E-POST INOM SOCIALVÅRDEN Uppdaterad 15.09.2010 www.tietosuoja.fi 2 ANVÄNDNING AV E-POST INOM SOCIALVÅRDEN Avsikten med denna instruktion är att ge rekommendationer

Läs mer

SOCIALSERVICE OCH HEMVÅRD

SOCIALSERVICE OCH HEMVÅRD GRANKULLA STAD SOCIALSERVICE OCH HEMVÅRD Social- och hälsovård 22.1.2010 Social- och hälsovård 1 SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRD Målet för social- och hälsovården är att upprätthålla och främja kommuninvånarnas

Läs mer

FarmiDiili samupphandlingsapplikationens bruksanvisning för odlarkunder

FarmiDiili samupphandlingsapplikationens bruksanvisning för odlarkunder FarmiDiili samupphandlingsapplikationens bruksanvisning för odlarkunder Innehåll 1. Allmän beskrivning av tjänsten... 3 2. Sändning av offertbegäran med FarmiDiili -applikationen... 5 3. Mottagning av

Läs mer

Orolig för ett barn. vad kan jag göra?

Orolig för ett barn. vad kan jag göra? Orolig för ett barn vad kan jag göra? Rädda Barnen 2016 Formgivning: Rädda Barnen Foto: Oskar Kullander I den här foldern hittar du information och kontaktuppgifter som gäller för Åland. Texten i foldern

Läs mer

V I L L KOR. Sida 1 av 5

V I L L KOR. Sida 1 av 5 V I L L KOR S E P A C O R E D I R E C T D E B E T, f ö r B e t a l a r e ( n e d a n k a l l a t S D D C o r e ) f ö r K o n s u m e n t / I c k e - k o n s u m e n t Sida 1 av 5 Villkor för SDD Core utgörs

Läs mer

Beviljande av användningstillstånd för framförande av verk på evenemang med levande musik

Beviljande av användningstillstånd för framförande av verk på evenemang med levande musik Beviljande av användningstillstånd för framförande av verk på evenemang med levande musik Rättsinnehavare till ett verk (kompositörer, textförfattare, förläggare) kan själva bevilja användningstillstånd

Läs mer

Föräldrautbildning inför adoption

Föräldrautbildning inför adoption Föräldrautbildning inför adoption Göteborgs Psykoterapi Institut 1 Innehållsförteckning Sid Föräldrautbildning inför adoption Bakgrund, målgrupp, syfte, omfattning och lärare 3 Kursinnehåll 4 Kostnad,

Läs mer

MINIMIFORDRINGAR FÖR ERHÅLLANDE AV SPECIALKLUBBSRÄTTIGHETER. 1. Föreningen har verkat som rasförening åtminstone under de senaste fem åren.

MINIMIFORDRINGAR FÖR ERHÅLLANDE AV SPECIALKLUBBSRÄTTIGHETER. 1. Föreningen har verkat som rasförening åtminstone under de senaste fem åren. SUOMEN KENNELLIITTO FINSKA KENNELKLUBBEN RY. Godkända av Finska Kennelklubbens fullmäktige 8.5.1997. Gäller från 1.7.1997. MINIMIFORDRINGAR FÖR ERHÅLLANDE AV SPECIALKLUBBSRÄTTIGHETER OCH REGLEMENTE FÖR

Läs mer

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR FINSK MEDBORGARE: ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND FÖR MAKE/MAKA

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR FINSK MEDBORGARE: ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND FÖR MAKE/MAKA PK2_plus 1 *1439901* FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR FINSK MEDBORGARE: ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND FÖR MAKE/MAKA Denna blankett är avsedd för dig, finsk medborgare, vars utländska make/maka ansöker om

Läs mer

Rekommendationer om tryggandet av adoptionskompetens och stödet till adoptivfamiljer

Rekommendationer om tryggandet av adoptionskompetens och stödet till adoptivfamiljer Riksomfattande utveckling och spridning av god praktik inom området för adoption (Vahke) Rekommendationer om tryggandet av adoptionskompetens och stödet till adoptivfamiljer Rekommendationer om tryggandet

Läs mer

Socialtjänstlag (2001:453)

Socialtjänstlag (2001:453) Socialtjänstlag (2001:453) 5 kap. Särskilda bestämmelser för olika grupper Barn och unga 1 Socialnämnden ska - verka för att barn och ungdom växer upp under trygga och goda förhållanden, - i nära samarbete

Läs mer

Börja dock först med att ta del om diagnoserna i vårt länkbibliotek: www.ffia.se/laenkar/barn-och-haelsa.aspx

Börja dock först med att ta del om diagnoserna i vårt länkbibliotek: www.ffia.se/laenkar/barn-och-haelsa.aspx 1INDIEN CARA REGISTRERING ANSÖKAN INTRODUKTION Ni är intresserade av att adoptera från Indien och vi vill därför berätta mer om vad detta innebär. Den indiska centralmyndigheten CARA introducerade nya

Läs mer

Elevvård inom Lahtis stadsgrundläggan de utbildning

Elevvård inom Lahtis stadsgrundläggan de utbildning Elevvård inom Lahtis stadsgrundläggan de utbildning Teckningen gjord av IitaUlmanen Elevvården Under elevvård förstås omsorg om elevernas inlärningsförmåga samt deras psykiska, fysiska och sociala välmående.

Läs mer

Misstanke om en olaglig uppsägning av ekonomiska orsaker och produktionsorsaker: Vilken myndighet är behörig?

Misstanke om en olaglig uppsägning av ekonomiska orsaker och produktionsorsaker: Vilken myndighet är behörig? VANLIGA FRÅGOR OM SAMARBETSLAGEN Misstanke om en olaglig uppsägning av ekonomiska orsaker och produktionsorsaker: Vilken myndighet är behörig? Frågan gäller tillämpning av arbetsavtalslagen och hör till

Läs mer

Kina-programmet, utlysning 2014

Kina-programmet, utlysning 2014 Asien-programhelhet utbildningssamarbete Kina-programmet, utlysning 2014 1. Allmänt CIMOs Asien-program finansierar projekt inom högskolornas utbildningssamarbete med målområden i Asien som anses speciellt

Läs mer

+ + BLANKETT FÖR UTREDNING AV FAMILJEBAND GÄLLANDE ANNAN ANHÖRIG FÖR ANKNYTNINGSPERSONEN

+ + BLANKETT FÖR UTREDNING AV FAMILJEBAND GÄLLANDE ANNAN ANHÖRIG FÖR ANKNYTNINGSPERSONEN PK5_plus 1 *1469901* BLANKETT FÖR UTREDNING AV FAMILJEBAND GÄLLANDE ANNAN ANHÖRIG FÖR ANKNYTNINGSPERSONEN Denna blankett är avsedd för dig som har en annan anhörig än din maka/make eller ett barn under

Läs mer

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT: ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND FÖR MAKE/MAKA

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT: ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND FÖR MAKE/MAKA PK1_plus 1 *1429901* FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT: ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND FÖR MAKE/MAKA Denna blankett är avsedd för dig vars maka/make ansöker om sitt första uppehållstillstånd i Finland på grund

Läs mer