Marita Pettersson. ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Välfärdsnämnden. Kommunhusets kansli

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Marita Pettersson. ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Välfärdsnämnden. Kommunhusets kansli"

Transkript

1 1(29) Plats och tid Beslutande Sammanträdesrum Kerimäki, Kommunhuset Storfors, tisdagen den 25 mars 2014 kl Ingrid Resare (S) ordförande Magnus Liljekvist (S) Sigurd Bergquist (S) Birgitta Hagström (C) Andris Widuss (M) Övriga deltagande Ingmarie Thyr, verksamhetschef skola/välfärd Mikael Jareke, tf verksamhetschef vård/omsorg 45, 48-49, 51, 59 Marita Pettersson, sekreterare Ewa Hallberg, tf enhetschef individ- och familjeomsorg 41 Gunnel Lundmark, biståndshandläggare 41 Cea Pakkonen, undersköterska 38 Karolin Hansson, enhetschef integration 42 Lotten Grundel, familjecoach 43 Mariette Karlsson, enhetschef Jobbcentrum 44 Utses att justera Andris Widuss Justeringens tid och plats Måndagen den 31 mars 2014, Kommunhusets kansli Underskrifter Sekreterare _ Marita Pettersson Paragrafer 37 51, Ordförande Justerande _ Ingrid Resare Andris Widuss Organ ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Datum för anslags uppsättande Datum för anslags nedtagande Förvaringsplats för protokollet Kommunhusets kansli Underskrift

2 2(29) INNEHÅLLSFÖRTECKNING VFN 37 Godkännande av föredragningslistan... 3 VFN 38 Information om utbildning till specialistundersköterska inom äldrehälsa... 4 VFN 39 Meddelanden... 5 VFN 40 Anmälan av delegationsbeslut... 6 VFN 41 Redovisning av utvalda delegationsbeslut... 7 VFN 42 Lägesrapport integrationsenheten... 8 VFN 43 Rapport projekt Föräldracoach VFN 44 Rapport Jobbcentrum VFN 45 Anmälningsärenden VFN 46 Uppföljning av IT-strategi för förskolor och skolverksamhet VFN 47 Uppföljning av skolplan VFN 48 Ekonomi, årsredovisning VFN 49 Fördelning av verksamhetschefens ansvar inom vård och omsorg VFN 50 Patientsäkerhetsberättelse VFN 51 Tjänstgöring vid ordinarie befattningshavares korttidsfrånvaro VFN 53 Verksamhetsbidrag 2014, Brottsofferjouren Östra Värmland VFN 54 VFN 55 VFN 56 VFN 57 Remiss: Ansökan om godkännande som huvudman för fristående gymnasieskola i Karlstads kommun, Plusgymnasiet AB Remiss: Ansökan om godkännande som huvudman för fristående gymnasieskola i Karlstads kommun, Klaragymnasium AB Remiss: Ansökan om godkännande som huvudman för fristående gymnasieskola i Karlstads kommun, Fria Läroverken i Sverige AB Remiss: Ansökan om godkännande som huvudman för nationellt godkänd idrottsutbildning vid den fristående gymnasieskolan Fria Läroverken i Karlstad i Karlstads kommun, Fria Läroverken i Sverige AB VFN 58 Inackorderingstillägg läsåret VFN 59 Revisionsrapport beträffande granskning av verksamhetens kostnader VFN 60 Aktuella frågor... 29

3 3(29) VFN 37 Godkännande av föredragningslistan Tillägg till föredragningslistan: Fördelning av verksamhetschefens ansvar inom vård och omsorg. Föredragningslistan godkänns.

4 4(29) VFN 38 Information om utbildning till specialistundersköterska inom äldrehälsa Cea Pakkonen, undersköterska inom äldreomsorgen, informerar om sin vidareutbildning till specialistundersköterska inom äldrehälsa.

5 5(29) VFN 39 Meddelanden Sveriges Kommuner och Landsting Cirkulär 14:7 Ny lag om registerkontroll av personer som ska arbeta med barn. Karlstads kommun Planeringskommittén för gymnasiesärskolan i Värmlands län protokoll Dnr VFN 2012/109 Karlstads universitet, FoU Välfärd Värmland FoU-Nytt mars Dnr VFN 2014/21 Balanslista s beslut Godkänna redovisningen av meddelanden.

6 6(29) VFN 40 Anmälan av delegationsbeslut Delegationsbeslut 13 18/14 anmäls. s beslut Granska delegationsbeslut 58 och 97 från lista 16/14 samt två beslut från lista 17/14. Godkänna redovisningen av delegationsbeslut.

7 7(29) VFN 41 Redovisning av utvalda delegationsbeslut Delegationsbeslut 8 och 42 från lista 11/14 samt valda beslut från lista 12/14 redovisas. s beslut Godkänna redovisningen av utvalda delegationsbeslut.

8 8(29) Dnr VFN 2014/40 VFN 42 Lägesrapport integrationsenheten I slutet på 2013 hade vi totalt 100 personer inskrivna på Integrationsenheten. Alla dessa personer ingår i etableringssystemet där de vuxna erhåller en etableringsersättning. De sista ärendena som hade introduktionsersättning och där kommunen hade ansvar för deras planering avslutades i september Under året togs 37 personer emot genom anvisning från Migrationsverket eller Arbetsförmedlingen. Av dessa var 33 personer kvotflyktingar där anvisningen kommer från Migrationsverket. Sex personer flyttade in till kommunen på anknytning till en person boende i Storfors, och ytterligare nio personer valde att bosätta sig i kommunen på egen hand efter beviljat uppehållstillstånd. Det betyder att det totala mottagandet slutar på 52 personer. Under året har de resterande sju hushållen lämnat introduktionsprogrammet. Två hushåll har flyttat till annan kommun, ett hushåll har skrivits ut på grund av att personen hade uppnått målet om egen försörjning och fyra hushåll har lämnat på grund av att introduktionstiden om tre år löpt ut men de hade inte nått målet om egen försörjning och överlämnades därför till försörjningsstöd. Under 2013 lämnade även tre hushåll etableringssystemet då de uppnått sin etableringstid om två år. Två personer i två av dessa hushåll har dock fortsatt etableringsplan då de har varit föräldralediga i perioder och därför har tid kvar i plan. Under året kom totalt sju personer ut i egen försörjning eller fick jobb på deltid. Två personer fick anställning i anslutning till att de avslutat sin etableringsplan och blev därmed självförsörjande. Tre personer har fått anställning inom sin tvåårsperiod. Två personer har fått vikariat eller anställning på deltid inom sin tvåårsperiod och kombinerar arbete med t.ex. studier på Sfi. Personerna som har fått anställning bor kvar i Storfors trots att inte alla arbetar i kommunen. En person hade vid avslutande av sin etableringsplan inte kommit ut i egen försörjning och överlämnades därmed till försörjningsstöd. Den personen hade en pågående planering med Arbetsförmedlingen och sökte därför kompletterande försörjningsstöd. Samverkan mellan integrationsenheten och försörjningsstöd har fortsatt och har gett mycket goda resultat. En bra samverkan har underlättat överföringen av ärenden till försörjningsstöd som skett under året. Diskussionerna som förs i ekonomigruppen har skapat en mer samstämmig bedömning i handläggningen av försörjningsstöd.

9 9(29) VFN 42 forts. Samarbetet med Arbetsförmedlingen kring våra klienter som har etableringsplan har fungerat bra under året. Det finns bra uppbyggda rutiner som används om samverkan krävs kring olika frågor som rör klienten som kan påverka klientens förmåga att delta i sin planering. Integrationsenheten har även haft ett bra samarbete med Jobbcentrum, speciellt i mottagandet av nyanlända. Jobbcentrum har varit behjälpliga med att ställa iordning lägenheter, vid leverans av möbler, städning osv. och har varit en bra resurs vid praktiskt arbete kring mottagandet. Introduktionen av barn och unga i skola/förskola har fungerat bra under året. Introduktionsplanerna som finns används och följs, och uppdateras även flera gånger per år. Under året har barn/unga fått placering snabbt inom skola/förskola. Endast i slutet på året och början av 2014 har väntetiderna varit längre inom skolan, vilket har berott på en högre inströmning. Vuxna och ungdomar som ska börja studera på SFI eller IM har fått börja mycket snabbt. Gällande samhällsorientering har Storfors kommun under 2013 endast använt sig av Region Värmland och folkhögskolorna för att erbjuda kurser till de nyanlända. Under våren 2013 hölls en kurs på somaliska och arabiska. På hösten hölls en kurs på spanska. Totalt deltog 23 personer i samhällsorientering under året. Storfors kommun har valt att köpa platser hos folkhögskolorna och delta i projektet med Region Värmland eftersom syftet är att erbjuda en likvärdig samhällsorientering för alla nyanlända i Värmland, vilket vi anser vara viktigt. För att säkerställa att kurserna som erbjuds har likvärdig och hög kvalitet för de nyanlända i Storfors är det en förutsättning att detta görs i samverkan med andra. Kraven som förordning (2012:1138) om samhällsorientering för nyanlända invandrare föreskriver är mycket höga och är omöjligt för Storfors kommun, ur ett ekonomiskt perspektiv, att klara av på egen hand. Kurserna som erbjuds genomförs på modersmål med anställda kommunikatörer vilket säkerställer kvaliteten. Ett studiebesök gjordes på kursen som hölls på spanska, och det visade att deltagarna tar till sig information på ett bra sätt och kan delta aktivt i kursen när den hålls på modersmål. Storfors sitter även med i en styrgrupp för projektet där ytterligare fem kommuner finns representerade. Diskussioner förs kring att projektet ska bli permanent och att kommuner får skriva avtal med folkhögskolorna. En ny lag gällande samhällsorientering infördes 1 maj Kommunerna är nu skyldiga att erbjuda samhällsorientering även till vissa nyanlända invandrare som inte omfattas av målgruppen i lagen om etableringsinsatser för vissa nyanlända invandrare. Lagen gäller främst nyanlända anhöriginvandrare som har fyllt 18 år men inte 65 år och är folkbokförda i kommunen. Lagen gäller inte för de som är medborgare i ett EES-land eller Schweiz. Storfors kommun har ännu inte erbjudit samhällsorientering för den utökade målgruppen.

10 10(29) VFN 42 forts. Integrationsenheten har uppfyllt avtalet om mottagande under Det har under året fungerat bra med tillgång på bostäder av varierande storlekar, vilket gjort att vi har lyckats matcha förfrågningar från Migrationsverket och Arbetsförmedlingen. Vi tog emot två stora grupper under februari och juni, och hade under hösten ett ganska jämt fördelat mottagande. Vi fick i slutet av 2013 ett erbjudande av Migrationsverket att kunna anställa en extra resurs till vår enhet, mot att vi tog emot ett extra hushåll utöver avtal. Detta har genomförts och anställningen pågår till april Resursen som anställdes har språkkompetens vilket ger enheten en möjlighet att arbeta mer intensivt med introduktionsinsatser för hushållen i början av sin etableringstid. Vi har under början av 2014 tagit emot ett hushåll om fem personer och har planerat två till hushåll om totalt åtta personer under de närmaste månaderna. Från 1 januari 2014 har ersättningssystemet till kommuner som tar emot nyanlända ändras och är nu prestationsbaserat. Det innebär att kommuner som tar emot ett stort antal nyanlända i förhållande till folkmängd kommer att få en högre ersättning än tidigare. Kommunerna i Sverige delas upp i tre olika och erhåller olika belopp baserat på mottagandet året innan. Storfors kommun ligger i den första gruppen så erhåller det högsta möjliga beloppet. Denna ändring innebär ökade intäkter för enheten vilket medför möjligheter att arbeta mer intensivt med introduktionsinsatser för våra nyanlända för att skapa en så lyckad integration i samhället som möjligt.

11 11(29) VFN 43 Rapport projekt Föräldracoach Föräldracoach Lotten Grundel informerar om det avslutade projektet Föräldracoach. Projektet var riktat till långtidsarbetslösa och långtidssjukskrivna och startade 2010 och avslutades juni Storfors var med från hösten 2010 och Filipstad från hösten Sammanlagt antal deltagare har varit 31. Samtliga deltagare har varit kvinnor. Sammanlagt antal barn 76 och man har jobbat aktivt med 24 barn. 11 deltagare har gått till arbete, 3 är på väg till försörjning och 3 har ökat sin arbetsinsats. Fortsatt samarbetsprojekt mellan IFO, grundskolan och grundsärskolan i Filipstad under 2014, Bryggan.

12 12(29) Dnr VFN 2014/41 VFN 44 Rapport Jobbcentrum Överenskommelser med arbetsförmedlingen under 2013 har varit 2 projekt, fas 3, arbetspraktik, förstärkt arbetspraktik. 26 deltagare har haft praktik i kommunala verksamheter. Det har under året varit svårt att få praktikplats inom kommunals område. Deltagarna behöver prova på flera ställen, för att få en bild av olika yrken, yrkeserfarenhet och träna språket. Lärling 2.0 har kommunerna själva lagt in personalresurser då Region Värmland har upphört med detta. Ett krafttag har gjorts med att informera kommunens olika avdelningar, om vad Jobbcentrum är/gör och vilket behov vi har. Jobbcentrums personal har under året haft erfarenhetsutbyte med andra kommuners liknande verksamhet. För vissa som skrivs in på Jobbcentrum är inte uppdraget arbete i första hand, utan kan t ex vara funktionsbedömningar. Jobbcentrum blir då ett led i en handlingsplan och deltagaren markeras åter eller annat, när de avslutas. Samarbete har skett med flera parter t ex kriminalvård, runt personer som vill försöka välja en bättre väg. 6 av de deltagare som varit inskrivna har också haft timvikariat men har samtidigt varit inskrivna, då de stått som arbetsökande hos arbetsförmedlingen på 100 % och behöver en aktivitet. Dessa personer markerades inte jobb i Jobbcentrums statistik, eftersom de fortfarande är inskrivna. En Second Hand butik fick klartecken i december att starta i syfte att få bredare arbetsuppgifter för deltagare och då handledarna behöver använda fler olika verktyg för bedömningar. 9 åtgärdsanställningar i samarbete med IFO har pågått under året. Personerna har fått lön istället för försörjningsstöd. 2 av dessa har avslutats. 98 deltagare har varit inskrivna, några av dessa har varit inskrivna fler gånger. 22 personer har följt med över till Av de 98 deltagarna har 71 personer även varit aktuella hos IFO/Integration. 77 personer har avslutats, av dessa har 14 gått vidare till arbete, 6 till praktik inför anställning, 20 till utbildning (allt från undersköterskeutbildning till utbildning för språksvaga), 14 återkallat beslut pga. av ex pågående missbruk, uteblivit helt, 2 till aktivitetsersättning. Övriga har gått vidare till t ex annan praktik, pension, föräldraledighet, sjukersättning, flyttat till annan ort.

13 13(29) VFN 44 forts. Under sommaren har 46 ungdomar haft feriearbete i Storfors kommun. Alla som sökte kunde erbjudas arbete. Kort beskrivning av tiden Överenskommelser med arbetsförmedlingen 2014 är FAS 3, APR, förstärkt APR och ett projekt riktat till etableringen. Från årets början har 33 personer varit aktuella. Av dessa har 7 avslutats av följande orsaker, 3 person arbete, 1 person sjukskriven, 1 person praktik inför arbete, 1 person frihetsberövad, 1 person föräldraledig. Fler deltagare är på väg in. En person har fått timvikariat under sin praktik på Jobbcentrum men är fortsatt inskriven. 7 personer hade vid årets början utvecklingsanställning varav 1 person har avslutats. Ett nytt upplägg på vad Jobbcentrum kan erbjuda personer med försörjningsstöd. Ett smörgåsbord med olika aktiviteter. Personer som av olika anledningar inte har behov av heltidspraktik i kommunen, kan erbjudas punktinsatser i form av t ex studiebesök på företag, CV-skrivande, studievägledning, lärlingsutbildning.

14 14(29) VFN 45 Anmälningsärenden Vikariekostnader vård och omsorg, januari 2014 Hemtjänst Boenden Hemtjänsttimmar, februari Totalt timmar. Kö till boenden väntar 4 personer på plats i särskilt boende och 3 personer på korttidsplats. Sjuksköterskor Ett antal sjuksköterskor har sagt upp sig och rekrytering pågår.

15 15(29) Dnr VFN 2013/179 VFN 46 Uppföljning av IT-strategi för förskolor och skolverksamhet Skolverkets PIM-utbildning har genomförts av all lärarpersonal i skolan. Tillgången på lärardatorer har ökat tack vare att varje lärare har en egen. Det medför också att utbildningen för eleverna utvecklats bland annat för att lärandet kan ske i mindre grupper. Utbildningar har genomförts för att öka kunskapen om hur smartboard fungerar och kan användas fullt ut. Alla elever (60 st) med stora behov har fått en egen mini PC för att kunna genomföra sin skolutbildning på tillfredställande sätt. Grundskolan har ett datortek där det finns en särskilt utbildad och mycket kunnig pedagog som hjälper både elever och lärare med material. Licens på inläsningstjänst har köpts vilket lett till att allt material numer finns inläst för de elever som behöver det stödet. På Kroppaskolan är inte nätverket utbyggt men i övriga skolor fungerar det tillfredställande och utveckling sker hela tiden. Vargbroskolans nätverk ska vara klart 31/ Stor förbättring har gjorts i Bjurtjärn. Lärplattformar har inte skaffats. Förslag finns framtaget på hur det skulle kunna vara. Öppet hus för föräldrar för att visa den nya tekniken har inte skett. Fortbildning för elever och personal om netikett, digital källkritik och upphovsrätt har inte skett. Samarbetet och utveckling med IT enheten i Kristinehamn har förbättrats mycket. Verksamhetschef Ingmarie Thyr och ordförande Glenn Aspnes (S) börjar arbetet med att revidera IT-strategin.

16 16(29) Dnr VFT 2013/183 VFN 47 Uppföljning av skolplan Skolplanen är ett politiskt styrdokument för Storfors kommuns förskoleverksamhet, skolbarnsomsorg, förskoleklass, grundskola, grundsärskola, gymnasieskola IV (individuella programmet), SFI (svenska för invandrare), IVIK ( individuellt program introduktionskurs ) samt vuxenutbildning. Skolplanen är nämndens uppdrag till verksamheterna och en grund för den enskilda skolans lokala arbetsplan. Skolplanen visar en viljeinriktning över vilka gemensamma utvecklingsområden som är aktuella. Grunden för all undervisning mm. Nuvarande skolplan gäller t.o.m och arbetet med revidering har påbörjats. Ärendet tas upp i maj 2014.

17 17(29) VFN 48 Ekonomi, årsredovisning 2013 Årsredovisning 2013 presenteras. Skola och välfärd har ett överskott på kronor medan vård och omsorg har ett underskott på kronor. Årsredovisningen följer som bilaga 1 till protokollet.

18 18(29) Dnr VFN 2014/60 VFN 49 Fördelning av verksamhetschefens ansvar inom vård och omsorg Kommunstyrelsen fattade beslut om att förordna Mikael Jareke och Daniel Bekking som verksamhetschefer för vård och omsorg under perioden till och med Beslutsunderlag Tjänsteutlåtande från kommunchef Mikael Jareke, s beslut Verksamhetschefens ansvar fördelas enligt nedan: Mikael Jareke ansvar som verksamhetschef för hemtjänst, planeringsenheten samt LSS och Daniel Bekking ansvar som verksamhetschef för särskilda boenden och HSL/rehab. Kopia: Mikael Jareke Daniel Bekking

19 19(29) Dnr VFN 2014/39 VFN 50 Patientsäkerhetsberättelse 2013 Enligt patientsäkerhetslagen (SFS 2010:659) och Socialstyrelsens föreskrift Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete2 (SOSFS 2011:9) ska en patientsäkerhetsberättelse upprättas årligen. Berättelsen ska beskriva hur patientsäkerhetsarbetet har bedrivits under föregående år, vilka åtgärder som vidtagits för att öka patientsäkerheten, vilka resultat som uppnåtts och mål Beslutsunderlag Patientsäkerhetsberättelse Tjänsteutlåtande från medicinskt ansvarig sjuksköterska Hans-Bertil Hermansson, s arbetsutskott s beslut Godkänna patientsäkerhetsberättelsen 2013, bilaga 2. Kopia: Hans-Bertil Hermansson

20 20(29) Dnr VFN 2014/51 VFN 51 Tjänstgöring vid ordinarie befattningshavares korttidsfrånvaro På grund av förändrad omfördelning av tjänster förslås tjänstgöring vid ordinarie befattningshavares korttidsfrånvaro revideras från och med till och med , enligt nedanstående: Ordinarie befattningshavare Ersättare i 1:a hand Ersättare i 2:a hand Verksamhetsledning Tf verksamhetschef Mikael Jareke (hemtjänst, LSS, planeringsenhet) Daniel Bekking (boende, HSL) MAS Hans-Bertil Hermansson Hemtjänst Enhetschef Katarina Wall Anna Blom Gertrud Glawing Distriktsjuksköterska Anna Blom Hans-Bertil Hermansson Cecilia Övelius Distriktsjuksköterska Petra Eriksson LSS Enhetschef Anna Blom Petra Eriksson Katarina Wall Särskilda boenden Enhetschef Petra Eriksson Katarina Wall Anna Blom Hälso- och sjukvård Enhetschef Karin Zeitelberg Gertrud Glawing Cecilia Övelius Beslutsunderlag Tjänsteutlåtande från tf verksamhetschef Mikael Jareke, s arbetsutskott Tjänsteutlåtande från tf verksamhetschef Mikael Jareke.

21 21(29) VFN 51 forts. s beslut Fastställa ovanstående tjänstgöringsordning att gälla från och med till och med Kopia: Berörda befattningshavare

22 22(29) Dnr VFN 2014/48 VFN 53 Verksamhetsbidrag 2014, Brottsofferjouren Östra Värmland På brottsofferjouren finns en heltidsanställd som betalas med hjälp av bidrag från Kristinehamns kommun, Filipstads kommun, Storfors kommun, Brottsoffermyndigheten samt Landstinget i Värmland. Brottsofferjouren ansöker om ett bidrag till verksamheten. Behovet av stöd är stort och ett antal personer är bosatta i Storfors. Behovet av stöd varierar och vissa behöver stöd ända fram till rättegång och även efter. Även anhöriga kan få stöd. Individuellt stöd och stöd i grupp finns att tillgå. Beslutsunderlag Ansökan om verksamhetsbidrag 2014 från Brottsofferjouren Östra Värmland. Tjänsteutlåtande från verksamhetschef Ingmarie Thyr, s beslut Bevilja verksamhetsbidrag med kronor för år 2014 till Brottsofferjouren Östra Värmland. Kopia: Ingmarie Thyr Gullan Wallerius Brottsofferjouren Östra Värmland

23 23(29) Dnr VFN 2014/45 VFN 54 Remiss: Ansökan om godkännande som huvudman för fristående gymnasieskola i Karlstads kommun, Plusgymnasiet AB Plusgymnasiet AB har hos Skolinspektionen ansökt om godkännande som huvudman för en fristående gymnasieskola i Karlstads kommun från och med läsåret 2015/2016. Dnr :1004. Storfors kommun bereds tillfälle till yttrande över ansökan i enlighet med 2 kap. 5 Skollagen (2010:800). Kommunens yttrande är ett viktigt underlag för Skolinspektionens prövning av ansökan. Syftet är att bedöma om etableringen av den sökta utbildningen vid den fristående verksamheten skulle medföra påtagliga negativa följder för skolväsendet i kommunen. Beslutsunderlag Remiss från Skolinspektionen. Dnr :1004. Tjänsteutlåtande från verksamhetschef Ingmarie Thyr, s arbetsutskott s beslut Lämna yttrande till Skolinspektionen enligt följande: Behovet av gymnasieutbildningar är för eleverna i Storfors väl tillgodosett inom området. Fyra gymnasieskolor ligger inom pendlingsavstånd och för övrigt har Storfors kommun under några år tillämpat ett fritt sök till landets samtliga gymnasieutbildningar och även rätt till inackorderingsbidrag till nationella inriktningar som inte finns inom närområdet. Detta gör att utbudet är stort för eleverna. Elevunderlaget minskar kraftigt och vad vi kan se idag finns det inte behov av ytterligare etablering av gymnasieplatser inom området. Kopia: Skolinspektionen

24 24(29) Dnr VFN 2014/45 VFN 55 Remiss: Ansökan om godkännande som huvudman för fristående gymnasieskola i Karlstads kommun, Klaragymnasium AB Klaragymnasium AB har hos Skolinspektionen ansökt om godkännande som huvudman för en fristående gymnasieskola i Karlstads kommun från och med läsåret 2015/2016. Dnr :751. Storfors kommun bereds tillfälle till yttrande över ansökan i enlighet med 2 kap. 5 Skollagen (2010:800). Kommunens yttrande är ett viktigt underlag för Skolinspektionens prövning av ansökan. Syftet är att bedöma om etableringen av den sökta utbildningen vid den fristående verksamheten skulle medföra påtagliga negativa följder för skolväsendet i kommunen. Beslutsunderlag Remiss från Skolinspektionen. Dnr :751. Tjänsteutlåtande från verksamhetschef Ingmarie Thyr, s arbetsutskott s beslut Lämna yttrande till Skolinspektionen enligt följande: Behovet av gymnasieutbildningar är för eleverna i Storfors väl tillgodosett inom området. Fyra gymnasieskolor ligger inom pendlingsavstånd och för övrigt har Storfors kommun under några år tillämpat ett fritt sök till landets samtliga gymnasieutbildningar och även rätt till inackorderingsbidrag till nationella inriktningar som inte finns inom närområdet. Detta gör att utbudet är stort för eleverna. Elevunderlaget minskar kraftigt och vad vi kan se idag finns det inte behov av ytterligare etablering av gymnasieplatser inom området. Kopia: Skolinspektionen

25 25(29) Dnr VFN 2014/45 VFN 56 Remiss: Ansökan om godkännande som huvudman för fristående gymnasieskola i Karlstads kommun, Fria Läroverken i Sverige AB Fria Läroverken i Sverige AB har hos Skolinspektionen ansökt om godkännande som huvudman för en fristående gymnasieskola i Karlstads kommun från och med läsåret 2015/2016. Dnr :857. Storfors kommun bereds tillfälle till yttrande över ansökan i enlighet med 2 kap. 5 Skollagen (2010:800). Kommunens yttrande är ett viktigt underlag för Skolinspektionens prövning av ansökan. Syftet är att bedöma om etableringen av den sökta utbildningen vid den fristående verksamheten skulle medföra påtagliga negativa följder för skolväsendet i kommunen. Beslutsunderlag Remiss från Skolinspektionen. Dnr :857. Tjänsteutlåtande från verksamhetschef Ingmarie Thyr, s arbetsutskott s beslut Lämna yttrande till Skolinspektionen enligt följande: Behovet av gymnasieutbildningar är för eleverna i Storfors väl tillgodosett inom området. Fyra gymnasieskolor ligger inom pendlingsavstånd och för övrigt har Storfors kommun under några år tillämpat ett fritt sök till landets samtliga gymnasieutbildningar och även rätt till inackorderingsbidrag till nationella inriktningar som inte finns inom närområdet. Detta gör att utbudet är stort för eleverna. Elevunderlaget minskar kraftigt och vad vi kan se idag finns det inte behov av ytterligare etablering av gymnasieplatser inom området. Kopia: Skolinspektionen

26 26(29) Dnr VFN 2014/45 VFN 57 Remiss: Ansökan om godkännande som huvudman för nationellt godkänd idrottsutbildning vid den fristående gymnasieskolan Fria Läroverken i Karlstad i Karlstads kommun, Fria Läroverken i Sverige AB Fria Läroverken i Sverige AB har hos Skolinspektionen ansökt om godkännande som huvudman för nationellt godkänd idrottsutbildning vid den fristående gymnasieskolan Fria Läroverken i Karlstad i Karlstads kommun från och med läsåret 2015/2016. Dnr :284. Storfors kommun bereds tillfälle till yttrande över ansökan i enlighet med 2 kap 2 gymnasieförordningen (2010:2039). Kommunens yttrande är ett viktigt underlag för Skolinspektionens prövning av ansökan. Beslutsunderlag Remiss från Skolinspektionen. Dnr :284. Tjänsteutlåtande från verksamhetschef Ingmarie Thyr, s arbetsutskott s beslut Lämna yttrande till Skolinspektionen enligt följande: Behovet av gymnasieutbildningar är för eleverna i Storfors väl tillgodosett inom området. Fyra gymnasieskolor ligger inom pendlingsavstånd och för övrigt har Storfors kommun under några år tillämpat ett fritt sök till landets samtliga gymnasieutbildningar och även rätt till inackorderingsbidrag till nationella inriktningar som inte finns inom närområdet. Detta gör att utbudet är stort för eleverna. Elevunderlaget minskar kraftigt och vad vi kan se idag finns det inte behov av ytterligare etablering av gymnasieplatser inom området. Kopia: Skolinspektionen

27 27(29) Dnr VFN 2014/46 VFN 58 Inackorderingstillägg läsåret Regelverket för inackorderingstillägget är oförändart från innevarande år. Beslutsunderlag Regler/information om inackorderingstillägg 2014/2015. Ansökningsblankett för inackorderingstillägg. Tjänsteutlåtande från rektor Mårten Axnér, s arbetsutskott s beslut Fastställa regler för inackorderingstillägg läsåret 2014/2015 enligt bilaga 3. Kopia: Mårten Axnér

28 28(29) Dnr VFN 2014/17 VFN 59 Revisionsrapport beträffande granskning av verksamhetens kostnader Kommunrevisionen i Storfors har granskat verksamhetens kostnader inom s ansvarsområde avseende vård och omsorg. I granskningsarbetet har revisorerna biträtts av konsulter från KPMG. Granskningen har främst inriktats på: att bedöma om Storfors kommun har högre kostnader för den sociala verksamheten än jämförbara kommuner undersöka hur kostnadsutvecklingen har sett ut för Storfors kommun de senaste fem åren om det finns orsakssamband mot bakgrund av kommunens befolkningsstruktur, sociala struktur eller geografiska förutsättningar om nämndens kvalitetsmål har inverkan på kostnadsstrukturen om det finns brister i hur verksamheten har organiserats och vilken rapportering som sker till nämnden och fullmäktige Revisionen har vid sin granskning sammanfattningsvis gjort bedömningen att Storfors inte har anmärkningsvärt höga kostander för äldreomsorgen sett i förhållande till liknande kommuner men kan samtidigt konstatera en kraftig och oroväckande höjning av kostnader de senaste åren, både vad gäller kommunens kostnad för verksamheten i faktiska tal såväl som i relation till jämförelsekommuner. Den huvudsakliga orsaken till höjningen är de beslut som fattats om utökning av budget för vård och omsorg och att antalet boendeplatser har ökats med 50%. Vid utökningen av boendeplatser minskade kostnaderna för hemtjänst till en början men har sedan ökat igen.

29 29(29) VFN 60 Aktuella frågor - Inbjudan till informationsdagar gällande småkommuners förebyggande arbete mot narkotika och alkoholskador, ANDT. - Studiebesök vid förskolan Änglagård.

Birgitta Hagström (C)

Birgitta Hagström (C) 1(13) Plats och tid Beslutande Sammanträdesrum Kerimäki, Kommunhuset Storfors, tisdagen den 23 september 2014 kl. 09.30 11.40. Glenn Aspnes (S) ordförande Ingrid Resare (S) Magnus Liljekvist (S) Sigurd

Läs mer

Birgitta Hagström (C)

Birgitta Hagström (C) 1(18) Plats och tid Beslutande Sammanträdesrum Kerimäki, Kommunhuset Storfors, måndagen den 16 december 2013 kl. 09.30 10.50. Glenn Aspnes (S) ordförande Ingrid Resare (S) Magnus Liljekvist (S) Sigurd

Läs mer

Marita Pettersson. ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Välfärdsnämnden. Kommunhusets kansli

Marita Pettersson. ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Välfärdsnämnden. Kommunhusets kansli 1(17) Plats och tid Beslutande Sammanträdesrum Kerimäki, Kommunhuset Storfors, tisdagen den 16 december 2014 kl. 08.30 11.45. Glenn Aspnes (S) ordförande Ingrid Resare (S) Magnus Liljekvist (S) Birgitta

Läs mer

Marita Pettersson. Ann-Christin Ingwall. Andris Widuss. ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Marita Pettersson. Ann-Christin Ingwall. Andris Widuss. ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 1(22) Plats och tid Beslutande Sammanträdesrum Kerimäki, Kommunhuset Storfors, måndagen den 21 oktober 2013 kl. 09.30 11.45. Ann-Christin Ingwall (S) ordförande Sigurd Bergquist (S) Ingrid Andersson (C)

Läs mer

Marita Pettersson. Ann-Christin Ingwall. Ingrid Resare. ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Marita Pettersson. Ann-Christin Ingwall. Ingrid Resare. ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 1(22) Plats och tid Beslutande Sammanträdesrum Kerimäki, Kommunhuset Storfors, måndagen den 17 juni 2013 kl. 09.30 14.20. Ann-Christin Ingwall (S) ordförande Ingrid Resare (S) Sigurd Bergquist (S) Ingrid

Läs mer

Andris Widuss (M) Lennart Aronsson. ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Andris Widuss (M) Lennart Aronsson. ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. 1(14) Plats och tid Sammanträdesrum Kerimäki, Kommunhuset Storfors, onsdagen den 16 december 2015, kl 08.15-10.00. Ajournering kl. 09.05-09.20. Beslutande Hans Jildesten (S) Christina Skogström (S) Glenn

Läs mer

Birgitta Hagström (C) 61-74, 76-80. Tisdagen den 6 maj 2014, Kommunhusets kansli. Marita Pettersson

Birgitta Hagström (C) 61-74, 76-80. Tisdagen den 6 maj 2014, Kommunhusets kansli. Marita Pettersson 1(23) Plats och tid Beslutande Ersättare Sammanträdesrum Kerimäki, Kommunhuset Storfors, tisdagen den 29 april 2014 kl. 08.30 14.45. Glenn Aspnes (S) ordförande Ingrid Resare (S) Magnus Liljekvist (S)

Läs mer

Thomas Backelin (S), ersättare Aurea Karlsson (S), ersättare Mikael Jareke, kommunchef Lennart Aronsson, sekreterare

Thomas Backelin (S), ersättare Aurea Karlsson (S), ersättare Mikael Jareke, kommunchef Lennart Aronsson, sekreterare 1(19) Plats och tid Beslutande Sammanträdesrum Kerimäki, Kommunhuset Storfors, måndagen den 29 juni 2015,kl 08.15-10.40. Hans Jildesten (S) Christina Skogström (S) Glenn Aspnes (S) Eva-Lotta Härdig Eriksson

Läs mer

Birgitta Hagström (C)

Birgitta Hagström (C) 1(28) Plats och tid Beslutande Sammanträdesrum Kerimäki, Kommunhuset Storfors, måndagen den 25 mars 2013 kl. 09.30 15.00. Ann-Christin Ingwall (S), ordförande Glenn Aspnes (S) Ingrid Resare (S) Sigurd

Läs mer

Christina Skogström (S) Birgitta Hagström (C)

Christina Skogström (S) Birgitta Hagström (C) 1(16) Plats och tid Beslutande Ersättare Sammanträdesrum Kerimäki, Kommunhuset Storfors, tisdagen den 28 oktober 2014 kl. 09.30 10.40. Glenn Aspnes (S) ordförande Ingrid Resare (S) Magnus Liljekvist (S)

Läs mer

Marita Pettersson. Ann-Christin Ingwall. Andris Widuss. ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Marita Pettersson. Ann-Christin Ingwall. Andris Widuss. ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 1(17) Plats och tid Beslutande Sammanträdesrum Kerimäki, Kommunhuset Storfors, måndagen den 25 februari 2013 kl. 09.30 16.15. Ajournering kl. 14.40 15.10. Ann-Christin Ingwall (S) ordförande Magnus Liljekvist

Läs mer

Birgitta Hagström (C)

Birgitta Hagström (C) 1(20) Plats och tid Beslutande Sammanträdesrum Kerimäki, Kommunhuset Storfors, måndagen den 23 september 2013 kl. 09.30 14.45. Ann-Christin Ingwall (S) ordförande Glenn Aspnes (S) Ingrid Resare (S) Sigurd

Läs mer

Mikael Jareke, kommunchef Ingela Bergare, ekonomichef Lennart Aronsson, sekreterare. Andris Widuss (M) Lennart Aronsson

Mikael Jareke, kommunchef Ingela Bergare, ekonomichef Lennart Aronsson, sekreterare. Andris Widuss (M) Lennart Aronsson 1(6) Plats och tid Beslutande Sammanträdesrum Kerimäki, Kommunhuset Storfors, tisdagen den 16 juni 2015, kl 08.15-08.50. Hans Jildesten (S) Thomas Backelin (S) tjänstgörande Steve Nilsson (S) tjänstgörande

Läs mer

Plats och tid IFO-sammanträdesrum tisdagen den 12 mars 2019 kl. 08:30

Plats och tid IFO-sammanträdesrum tisdagen den 12 mars 2019 kl. 08:30 1(17) Plats och tid IFO-sammanträdesrum tisdagen den 12 mars 2019 kl. 08:30 Beslutande Se särskild förteckning sid 2 Övriga Se särskild förteckning sid 2 Utses att justera Randi Lindström (c) Justeringens

Läs mer

Andris Widuss (M) Lennart Aronsson. ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Andris Widuss (M) Lennart Aronsson. ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. 1(7) Plats och tid Beslutande Sammanträdesrum Kerimäki, Kommunhuset Storfors, måndagen den 4 april 2016, kl. 08.15-09.15. Hans Jildesten (S) Eva-Lotta Härdig Eriksson (S) Inger Nordström (V) Håkan Larsson

Läs mer

Birgitta Hagström (C) 106-114, 116

Birgitta Hagström (C) 106-114, 116 1(24) Plats och tid Beslutande Ersättare Sammanträdesrum Kerimäki, Kommunhuset Storfors, tisdagen den 26 augusti 2014 kl. 09.30 13.10. Glenn Aspnes (S) ordförande Ingrid Resare (S) Magnus Liljekvist (S)

Läs mer

1 Inslag från verksamheten; presentation av underlaget Mons Backe. 2 Förslag till åtgärder för att hålla budget 2014 BUN 13/59

1 Inslag från verksamheten; presentation av underlaget Mons Backe. 2 Förslag till åtgärder för att hålla budget 2014 BUN 13/59 BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2014-03-26 PLATS OCH TID Kommunkontoret, lokal Nedre Fryken, onsdag 26 mars 2014, kl. 13.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE DNR 1 Inslag från verksamheten;

Läs mer

Hanna Stymne Bratt (S), ordförande Hans Öijerstedt (C) Bo Blideman (MP) Sören Forslund (M) Nils Matsson (M) 40-47

Hanna Stymne Bratt (S), ordförande Hans Öijerstedt (C) Bo Blideman (MP) Sören Forslund (M) Nils Matsson (M) 40-47 1(13) Plats och tid Sammanträdesrum Ununge, kommunhuset Ankaret, Estunavägen 14, Norrtälje kl. 14.00-15.00 ande Ledamöter Hanna Stymne Bratt (S), ordförande Hans Öijerstedt (C) Bo Blideman (MP) Sören Forslund

Läs mer

Olle Jansson (S), ordförande Karin Broström (C) Inger Lundh Jansson (MP), ersättare Bino Drummond (M) Inger Nordqvist (M), ersättare

Olle Jansson (S), ordförande Karin Broström (C) Inger Lundh Jansson (MP), ersättare Bino Drummond (M) Inger Nordqvist (M), ersättare 1(13) Plats och tid Sammanträdesrum Ununge, kommunhuset Ankaret, Estunavägen 14, Norrtälje kl. 13.00-14.10 ande Ledamöter Olle Jansson (S), ordförande Karin Broström (C) Inger Lundh Jansson (MP), ersättare

Läs mer

Lotta Carlberg (C) ordförande Linda Friberg (S) vice ordförande Alfred Mujambere (L) Viktor Hage (S)

Lotta Carlberg (C) ordförande Linda Friberg (S) vice ordförande Alfred Mujambere (L) Viktor Hage (S) Tid och plats 6 mars 2019, kl. 08:30-12:00 i Kommunhuset, Rådrummet, Tierp Paragrafer 45-50 Utses att justera Viktor Hage ande Ledamöter Lotta Carlberg (C) ordförande Linda Friberg (S) vice ordförande

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Utskottet Lärande och stöd 2012-03-21 61 Plats och tid Stadshuset, sammanträdesrum Kongsvinger kl 13.00-16.30 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Aina Wåhlund (S), ordförande Lisbeth Öjstrand (FP) Margaretha

Läs mer

Sammanträdesrum Valsaren, Folkets Hus, Storfors, torsdagen den 18 augusti 2016, kl Beslutande

Sammanträdesrum Valsaren, Folkets Hus, Storfors, torsdagen den 18 augusti 2016, kl Beslutande 1(9) Plats och tid Sammanträdesrum Valsaren, Folkets Hus, Storfors, torsdagen den 18 augusti 2016, kl. 18.00 18.30. Beslutande Maran Väpnargård (M) Peter Farrington (M) 47-50, 52 Brita Jansson (C) Ingrid

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden 1(10) Plats och tid Tjädern sammanträdesrum, kommunkontoret kl 09.00 15.30. Beslutande Anna-Karin Vernberg, M, ordförande Karl Dumky, M Margareta Olsson, S Per-Göran Skoog, S Eva Nilsson, S Eva-Lena Blom,

Läs mer

Barn- och ungdomskontorets sammanträdesrum Kl. 13:00 15:30 Tommy Edenholm (KV) ordförande Magnus Rasmusson (S) vice ordförande Åsa Carlsson (FP)

Barn- och ungdomskontorets sammanträdesrum Kl. 13:00 15:30 Tommy Edenholm (KV) ordförande Magnus Rasmusson (S) vice ordförande Åsa Carlsson (FP) Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott 2013-05-15 1 (28) Plats och tid Beslutande Barn- och ungdomskontorets sammanträdesrum Kl. 13:00 15:30 Tommy Edenholm (KV) ordförande Magnus Rasmusson (S) vice ordförande

Läs mer

Socialnämnden (12) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, kl. 8:30-11:00

Socialnämnden (12) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, kl. 8:30-11:00 Socialnämnden 2014-09-09 1 (12) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2014-09-09 kl. 8:30-11:00 Beslutande Britt-Marie Wall, ordförande Sune Frisk Christina Persson Christer Olsson

Läs mer

Socialnämnden 2012.03.20 1

Socialnämnden 2012.03.20 1 Socialnämnden 2012.03.20 1 Plats och tid Sammanträdesrum Ladan, kommunhuset kl 13.30-17.20 ande Övriga deltagande Stefan Westergren (S) ordf Lina Persson (S) Anders Palm-Lundin (S) tjg ers Håkan Karlsson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Utskottet Vård och omsorg 2012-08-16 74 Plats och tid Beslutande Ledamöter Garvaren röd, kl13.15-17.00 Sten Fransson (S), ordförande Maria Rönnehäll (S) Hans Forssell (S) Sara Andersson (MP) Börje Wahlund

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om införande av skollagen (2010:800); SFS 2010:801 Utkom från trycket den 6 juli 2010 utfärdad den 23 juni 2010. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. Inledande

Läs mer

Barn och utbildningsnämnden

Barn och utbildningsnämnden 1 (14) Plats och tid Kommunkontoret, Silen, 16.00 18.10 Beslutande Övriga närvarande Daniel Markstedt, Ordförande (S), Benny Moberg (KD), ej närvarande 16:50-17:40 Bo Eriksson (L) Jörgen Berglund (M),

Läs mer

Protokoll. Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott

Protokoll. Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott 1 2 Plats och tid Bokö Paragrafer 9-15 kl. 14:00-17:00 Justeringens plats och tid Sekreterare... Karin Berg Ordförande Justerande.... Kent Perciwall.... ANSLAG/BEVIS et är justerat. Justeringen har tillkännagivits

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Socialnämndens arbetsutskott

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Socialnämndens arbetsutskott Innehåll 1 Godkännande av ärendelista... 3 2 Delgivningar... 4 3 Statusrapport över pågående ärenden i socialnämnden... 5 4 Ledningssystem 2018... 6 5 Verksamhetsplan socialnämnden 2018... 7 6 Revisionsrapport

Läs mer

Omsorgsnämnden 2014-06-18 1 (11)

Omsorgsnämnden 2014-06-18 1 (11) Omsorgsnämnden 2014-06-18 1 (11) Plats och tid Beslutande Hörsalen 13:15-15:30 Gunnel Johansson (S) ordförande Dorothea Nilsson (M) Ingemar Steneteg (C) Alexander Engman (FP) Karl-Gustav Lindbäck (KV)

Läs mer

Protokoll. Göran Eriksson (S) Lena Svensson (S) Hans-Olov Stöllman (S) Lars T. Stenson (L) Karl Persson (SD)

Protokoll. Göran Eriksson (S) Lena Svensson (S) Hans-Olov Stöllman (S) Lars T. Stenson (L) Karl Persson (SD) Sammanträdesdatum Sida 1/9 Plats och tid Sammanträdesrummet, övrevåningen, Hagfors stadshus kl 10:30 11:40 Beslutande Övriga Göran Eriksson (S) Lena Svensson (S) Hans-Olov Stöllman (S) Lars T. Stenson

Läs mer

Ove Brodin (Utbildningschef) Anette Martinsson (Nämndsekreterare) Magnus Thilén (Gymnasiechef) Carina Bertilsson (Rektor) 42-44

Ove Brodin (Utbildningschef) Anette Martinsson (Nämndsekreterare) Magnus Thilén (Gymnasiechef) Carina Bertilsson (Rektor) 42-44 1 / 18 Sammanträdesdatum Plats och tid De la Gardie Norra, Fabriksgatan, Entré 7 kl. 08:30-11:00 Ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Tomas Lidberg (S) (ordförande) Sofia Hellberg (S) (vice ordförande)

Läs mer

Plats och tid Årholmen :30-11:30

Plats och tid Årholmen :30-11:30 1 Plats och tid Årholmen 2018-03-13 08:30-11:30 Beslutande Bertil Olsson (S) Maria Sörkvist (C) Anders Tenghede (V) Ulf Sjölinder (L) Eva Skoglund (S), tjänstgörande Ulla Kedbäck (MP), tjänstgörande ersättare

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (15)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (15) Plats Lomma kommunhus, sammanträdesrum Önnerup Tid 2018-02-15, kl. 08:30-12:00 Sammanträdesdatum s. 1 (15) Beslutande Övriga deltagare Sofia Forsgren-Böhmer (M) Anders Widesjö (M) Krister Wiman (M) Pia

Läs mer

Eva-Mona Welther Stjernfeldt, sekreterare. Elisabeth Holmer Viveca Dahlqvist. Socialkontoret kl Eva-Mona Welther Stjernfeldt

Eva-Mona Welther Stjernfeldt, sekreterare. Elisabeth Holmer Viveca Dahlqvist. Socialkontoret kl Eva-Mona Welther Stjernfeldt 1 (13) Plats och tid Kommunförvaltningens sessionssal Karpen, kl 14.00 16.30 Beslutande Pehr Magnusson (M), ordförande Viveca Dahlqvist (PF), 1:e vice ordf Elisabeth Holmer (S), 2:e vice ordf Catharina

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden (7) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl

Barn- och utbildningsnämnden (7) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl Barn- och utbildningsnämnden 2017-08-15 1(7) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl 9.00 11.20 Beslutande: Ersättare: Torbjörn Parling (S), ordförande Patrik Fornander (M) Olle Engström

Läs mer

Magnus Rasmusson (S) ANSLAG/BEVIS

Magnus Rasmusson (S) ANSLAG/BEVIS Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott 2012-02-29 1 (10) Plats och tid Barn och ungdomskontoret kl 13.00 Beslutande Tommy Edenholm (KV) ordförande Magnus Rasmusson (S) Stefan Yngstrand (FP) 18-23 Övriga

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Utskottet Lärande och stöd 2012-04-04 72 Plats och tid Stadshuset, sammanträdesrum Kongsvinger kl 13.00-15.00 Beslutande Ledamöter Aina Wåhlund (S), ordförande Lars-Ove Jansson (S) Lisbeth Öjstrand (FP)

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott

Socialnämndens arbetsutskott PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(10) Plats och tid Kommunförvaltningen 2013-01-16, kl 1000-1110 Beslutande Anne Niska, S Ann-Sofi Larsson, V Övriga deltagande Maj-Lis Ejderlöf, socialchef Anita Sköld,

Läs mer

Eva Wetterstrand, förvaltningsdirektör Agneta Brus, nämndsekreterare Malin Jonsson, controller Danny Stacey, skolstrateg 14-15

Eva Wetterstrand, förvaltningsdirektör Agneta Brus, nämndsekreterare Malin Jonsson, controller Danny Stacey, skolstrateg 14-15 1(11) Plats och tid Norrtäljesalen, kommunhuset Ankaret, Estunavägen 14, Norrtälje kl. 14.00-15.55 Beslutande Ledamöter Hanna Stymne Bratt (S), ordförande Måns Nilsson (S) Sven-Olov Jansson (S) Sara Hansson

Läs mer

Socialnämnden

Socialnämnden Socialnämnden 2018-03-19 1 Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 180319 kl: 9:03 12:13 Ajournering kl: 10:19-10:37 samt 11:32-11:44. Anders Nilsson

Läs mer

Omsorgskontorets sammanträdesrum Kl. 13:15 16:05 Bo Gunnar Åkesson (M) ordförande Gunnel Johansson (S) Ingemar Steneteg (C)

Omsorgskontorets sammanträdesrum Kl. 13:15 16:05 Bo Gunnar Åkesson (M) ordförande Gunnel Johansson (S) Ingemar Steneteg (C) Omsorgsnämndens arbetsutskott 2014-06-05 1 (14) Plats och tid Beslutande Övriga deltagare Omsorgskontorets sammanträdesrum Kl. 13:15 16:05 Bo Gunnar Åkesson (M) ordförande Gunnel Johansson (S) Ingemar

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Utbildningsnämndens arbetsutskott 2014-03-25 1 Plats och tid ande Sammanträdesrum Ununge, Kommunhuset Ankaret Estunavägen 12, Norrtälje kl. 14.00-14.50 Louise Branting (C), ordförande Roland Brodin (M),

Läs mer

Kommunstyrelsens social- och utbildningsutskott. Kommunhuset, tekniskas sammanträdesrum Onsdag kl

Kommunstyrelsens social- och utbildningsutskott. Kommunhuset, tekniskas sammanträdesrum Onsdag kl Kommunstyrelsens 2019-06-26 1 Plats och tid Beslutande Kommunhuset, tekniskas sammanträdesrum Onsdag 2019-06-26 kl 08.00-08.55 Inger Stenlund, ordf, (v) Urban Isaksson (v) Isak Jonsson (s) Carina Selbrand

Läs mer

PROTOKOLL 2014-04-07

PROTOKOLL 2014-04-07 Tid och plats Beslutande Ledamöter Ersättare Övriga närvarande Ersättare Måndag 7 april 2014 kl. 17.00-18.25 i konferensrum Yngern Nykvarns kommunhus. Björn Håkansson (m), ordförande Jan Linderhielm (np)

Läs mer

Kerstin Fors-Mattsson, skolchef Carola Hansson, sekreterare Helen Isaksson, rektor, 27. Wivi-Anne Mulk (Sv) ANSLAG / BEVIS

Kerstin Fors-Mattsson, skolchef Carola Hansson, sekreterare Helen Isaksson, rektor, 27. Wivi-Anne Mulk (Sv) ANSLAG / BEVIS Plats och tid: Sammanträdesrum 3, kommunhuset, Jokkmokk, klockan 09.30 11.40 Beslutande ledamöter: Sven Holmqvist (S), ordförande Tord Larsson (S), v ordf Johan Agetoft (S) Anna-Karin Jonsson Kvist (S)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2012-11-20 Innehållsförteckning Ärende 83 Ekonomisk månadsrapport... 97 84 Schablonfördelning av medel för nyanlända barn och elever... 98 85 Sammanträdestider 2013... 100 86 Ansökan om godkännande av

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden (10) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl

Barn- och utbildningsnämnden (10) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl Barn- och utbildningsnämnden 2016-08-16 1(10) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl 9.00 10.40 Beslutande: Torbjörn Parling (S), ordförande, 51 56 Henric Forsberg (S) ersättare för Patrik

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden (9) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl Ajournering kl

Barn- och utbildningsnämnden (9) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl Ajournering kl Barn- och utbildningsnämnden 2018-11-20 1(9) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl 9.00 11.30 Ajournering kl 10.10 10.20 Beslutande: Ersättare: Torbjörn Parling (S), ordförande Nils-Erik

Läs mer

Kommunkontoret onsdagen den 21 november 2018 kl. 08:30-14:00, ajournering för lunch 12:15-13:00

Kommunkontoret onsdagen den 21 november 2018 kl. 08:30-14:00, ajournering för lunch 12:15-13:00 1(19) Plats och tid Kommunkontoret onsdagen den 21 november 2018 kl. 08:30-14:00, ajournering för lunch 12:15-13:00 Beslutande Se särskild förteckning sid 2 Övriga Se särskild förteckning sid 2 Justeringens

Läs mer

PROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden

PROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden 1 (10) Paragrafer 8-15 Plats och tid Kommunhuset i Klippan, kl. 16.30 Beslutande Övriga närvarande Utses att justera Rune Persson (S), ordförande Cecilia Örnemark (MP) Helena Dådring (M) Neyssa Lundmark

Läs mer

Socialkontoret, Lillågatan 2, Orsa onsdagen den 15 mars 2017, kl

Socialkontoret, Lillågatan 2, Orsa onsdagen den 15 mars 2017, kl ORSA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 Kommunstyrelsens Plats och tid Beslutande Socialkontoret, Lillågatan 2, Orsa onsdagen den 15 mars 2017, kl 13.00 15.35 Susann Lindblad (C), ordförande Gunilla Elings-Friberg

Läs mer

Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Blad Utskottet Lärande och stöd (7)

Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Blad Utskottet Lärande och stöd (7) Utskottet Lärande och stöd 2009-01-07 1 (7) Plats och tid Verkstaden, Fabriksgatan 5, klockan 08 00-10 20 Beslutande Aina Wåhlund, ordförande (s) Lars-Ove Jansson (s) Lisbeth Öjstrand (fp) Ulf Westlund

Läs mer

Bildningsnämnden (13)

Bildningsnämnden (13) Bildningsnämnden 2016-09-19 1(13) Plats och tid Kommunhuset, nämndrummet kl. 13.00 15.45 Beslutande Lillemor Larsson (V) ordförande Per Aspengren (S) Anders Englund (S) Ann Karlén Hellgren (S) ersätter

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2014-10-30 73 (832) Plats och tid Kommunhuset Vingåker, torsdagen den 30 oktober 2014, kl. 08.30-10.25 Beslutande Stefan Granetin Westin (S) ordf 61-67 Rutger Hallin (M) ordf 68 Helena Edrenius (S) tjänstg

Läs mer

Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Blad Utskottet Lärande och stöd 2009-09-02 140

Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Blad Utskottet Lärande och stöd 2009-09-02 140 Utskottet Lärande och stöd 2009-09-02 140 Plats och tid Verkstaden, Fabriksgatan 5, kl. 08:00-15:50 Beslutande Övriga deltagande Aina Wåhlund, ordförande (S) Lars-Ove Jansson (S) Lisbeth Öjstrand (FP)

Läs mer

STORFORS KOMMUN KALLELSE. Datum 2014-03-18. Ersättare, pressen m fl FÖR KÄNNEDOM. Ledamöterna i Välfärdsnämnden kallas till sammanträde.

STORFORS KOMMUN KALLELSE. Datum 2014-03-18. Ersättare, pressen m fl FÖR KÄNNEDOM. Ledamöterna i Välfärdsnämnden kallas till sammanträde. STORFORS KOMMUN Datum 2014-03-18 Ersättare, pressen m fl FÖR KÄNNEDOM KALLELSE Ledamöterna i Välfärdsnämnden kallas till sammanträde. Tid: Tisdagen den 25 mars 2014. Studiebesök vid förskolan Änglagård

Läs mer

Kommunkontoret fredagen den 11 januari 2019 kl. 08: , ajournering för lunch 12:00-12:45 Beslutande Se särskild förteckning sid 2

Kommunkontoret fredagen den 11 januari 2019 kl. 08: , ajournering för lunch 12:00-12:45 Beslutande Se särskild förteckning sid 2 1(14) Plats och tid Kommunkontoret fredagen den 11 januari 2019 kl. 08:30-14.10, ajournering för lunch 12:00-12:45 Beslutande Se särskild förteckning sid 2 Övriga Se särskild förteckning sid 2 Utses att

Läs mer

Plats och tid Kommunkontoret onsdagen den 10 april 2019 kl. 08:30

Plats och tid Kommunkontoret onsdagen den 10 april 2019 kl. 08:30 1(12) Plats och tid Kommunkontoret onsdagen den 10 april 2019 kl. 08:30 Beslutande Se särskild förteckning sid 2 Övriga Se särskild förteckning sid 2 Utses att justera Björn Forsberg (s) Justeringens plats

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden (8) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl

Barn- och utbildningsnämnden (8) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl Barn- och utbildningsnämnden 2017-01-17 1(8) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl 9.00 12.00 Beslutande: Torbjörn Parling (S), ordförande Sune Frisk (S) ersättare för Patrik Fornander

Läs mer

Utses att justera Justeringens plats och tid Kommunkontoret, fredagen den 23 november kl. 08:00

Utses att justera Justeringens plats och tid Kommunkontoret, fredagen den 23 november kl. 08:00 1(18) Plats och tid IFO-sammanträdesrum tisdagen den 20 november 2018 kl. 08:00-14:00, ajournering för lunch kl. 11:30-13:00 Beslutande Se särskild förteckning sid 2 Övriga Se särskild förteckning sid

Läs mer

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Sida 1 av 11 Plats och tid Kommunhuset, Lessebo onsdagen den 28 augusti 2013 kl 14.00 16.00 ande Övriga deltagare Utses att justera Mats Högberg ordf (s) Angelica Karlsson (c) Per-Magnus Pettersson (m)

Läs mer

Britt Larsson Gårdebäck (S) Sandra Berwing, sekreterare. Helena Koch, ordförande. Elin Insulander Hjelm, justerande

Britt Larsson Gårdebäck (S) Sandra Berwing, sekreterare. Helena Koch, ordförande. Elin Insulander Hjelm, justerande Humanistiska nämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2017-06-07 Plats och tid: Trosa kvarn, kl. 17:00 18.40 Beslutande ledamöter: Inte tjänstgörande ersättare: Övriga närvarande: Helena Koch (M),

Läs mer

Kommunkontoret onsdagen den 26 september 2018 kl. 08:30-14:15, ajournering för lunch 12:15-13:00

Kommunkontoret onsdagen den 26 september 2018 kl. 08:30-14:15, ajournering för lunch 12:15-13:00 1(16) Plats och tid Kommunkontoret onsdagen den 26 september 2018 kl. 08:30-14:15, ajournering för lunch 12:15-13:00 Beslutande Se särskild förteckning sid 2 Övriga Se särskild förteckning sid 2 Justeringens

Läs mer

Olle Jansson (S), ordförande Karin Broström (C) Mats Wilzén (MP) Bino Drummond (M) Robert Beronius (L)

Olle Jansson (S), ordförande Karin Broström (C) Mats Wilzén (MP) Bino Drummond (M) Robert Beronius (L) 1(8) Plats och tid ande Sammanträdesrum Ununge, kommunhuset Ankaret, Estunavägen 14, Norrtälje. kl. 14.00-15.20 Ledamöter Olle Jansson (S), ordförande Karin Broström (C) Mats Wilzén (MP) Bino Drummond

Läs mer

5 mars 2019, kl. 13:00-16:45 i Kommunhuset, Lilla A-salen, Tierp. Åsa Sikberg (M) ordförande Viktoria Söderling (S) vice ordförande Erik Kolm (C)

5 mars 2019, kl. 13:00-16:45 i Kommunhuset, Lilla A-salen, Tierp. Åsa Sikberg (M) ordförande Viktoria Söderling (S) vice ordförande Erik Kolm (C) Tid och plats Paragrafer Utses att justera Beslutande Ledamöter 5 mars 2019, kl. 13:00-16:45 i Kommunhuset, Lilla A-salen, Tierp 14-20 Erik Kolm Åsa Sikberg (M) ordförande Viktoria Söderling (S) vice ordförande

Läs mer

Remco Andersson Kommunhuset i Lomma, Paragrafer Maria Franzén Waljenäs. Robert Wenglén. Remco Andersson

Remco Andersson Kommunhuset i Lomma, Paragrafer Maria Franzén Waljenäs. Robert Wenglén. Remco Andersson Sammanträdesdatum s. 1 (12) Plats Sammanträdesrum Önnerup, kommunhuset i Lomma Tid Tisdagen den 10 maj 2016, kl. 15.00 17.40 Beslutande Robert Wenglén (M) Cia Barwén (M) Remco Andersson (L) ordförande

Läs mer

Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare

Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare Tjänsteutlåtande Enhetschef 2015-03-10 Hanna Bäck 08-590 973 39 Dnr: Hanna.Back@upplandsvasby.se KS/2014:417 33721 Kommunstyrelsen Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare Förslag

Läs mer

Sammanträdesrum Valsaren, Folkets Hus Storfors, torsdagen den 4 juni 2015, kl. 18.00 18.45. Beslutande. Peter Farrington (M) Håkan Larsson (C)

Sammanträdesrum Valsaren, Folkets Hus Storfors, torsdagen den 4 juni 2015, kl. 18.00 18.45. Beslutande. Peter Farrington (M) Håkan Larsson (C) 1(11) Plats och tid Sammanträdesrum Valsaren, Folkets Hus Storfors, torsdagen den 4 juni 2015, kl. 18.00 18.45. Beslutande Peter Farrington (M) Håkan Larsson (C) Ingrid Andersson (C) Birgitta Hagström

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2014-12-03 1 Innehållsförteckning Ärende 118 Godkännande av dagordning... 3 119 Individärende... 4 120 Individärende... 5 121 Uppsökande verksamhet... 6 122 Ekonomi... 7 123 Avdelningschefstjänst inom

Läs mer

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum Plats och tid Hörsalen kl. 13:00-14:00 ande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Maria Hedin (S) (ordförande), Malin Svan (C) (2:e vice ordförande), Åsa Engberg (L), Lennart Ohlsson (C), Göran

Läs mer

Jessica Bergman, Socialchef Birgitta Schmidt, Nämndsekreterare Karin Vik, SAS

Jessica Bergman, Socialchef Birgitta Schmidt, Nämndsekreterare Karin Vik, SAS 1 (12) Plats och tid Kommunkontoret, Silen, 6 april kl. 14.00 15.00 Beslutande Övriga närvarande Birger Pettersson Wiik, Ordförande (S) Kerstin Andersson (KD) Maj-Britt Hedefur (KD) Margareta Nilsson (M)

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden (9) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl

Barn- och utbildningsnämnden (9) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl Barn- och utbildningsnämnden 2016-10-11 1(9) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl 9.00 11.00 Beslutande: Torbjörn Parling (S), ordförande Elisabeth Nordin (S) ersättare för Patrik Fornander

Läs mer

Elever med annat modersmål än svenska Kvalitetsrapport November 2014

Elever med annat modersmål än svenska Kvalitetsrapport November 2014 Elever med annat modersmål än svenska Kvalitetsrapport November 2014 Margareta Sundin Utredare 20141120 Sid 1 Innehåll Bakgrund... 1 Elever med annat modersmål än svenska... 1 Vad säger nationella styrdokument?...

Läs mer

Socialnämnden. Sammanträdesdatum Kommunhuset, Karlsborg, onsdag 13 januari 2016, kl

Socialnämnden. Sammanträdesdatum Kommunhuset, Karlsborg, onsdag 13 januari 2016, kl Karlsborgs kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 Sammanträdesdatum Plats och tid Kommunhuset, Karlsborg, onsdag 13 januari 2016, kl. 17.00-18.30 Beslutande Leif Andersson Per-Olof Andersson Britt Blom Sture

Läs mer

Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30 14.00

Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30 14.00 1(18) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30 14.00 Beslutande: Tage Björk (s), ordförande Gerd Lindgren (s) Lena Norgren, (fp), tj g ersättare för Ingalill Jonsson, (m) Övriga deltagande:

Läs mer

Underskrifter Sekreterare Paragrafer Maria Hedström. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Underskrifter Sekreterare Paragrafer Maria Hedström. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. 1(10) Plats och tid Sammanträdesrum A, kl. 09:00-11:30 Beslutande Ledamöter Jan-Åke Lindgren (S), Ordförande Anita Wallin (MP) ersättare för Carina Nordqvist (S) Emma Madueme (S) ersättare för Lars Jingåker

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2011-03-16 1(10) Plats och tid Kung Birger, Furuhällshuset, Kungsängen, kl 16.00 17.10 Beslutande Ledamöter Tina Teljstedt (KD), ordf Anders Åkerlind (M) Per Thorsell (M) Lise Lidbeck (FP) Gunvor Hanson

Läs mer

Olle Jansson (S), ordförande Karin Broström (C) Mats Wilzén (MP) Bino Drummond (M) Robert Beronius (L)

Olle Jansson (S), ordförande Karin Broström (C) Mats Wilzén (MP) Bino Drummond (M) Robert Beronius (L) 1(10) Plats och tid ande Sammanträdesrum Ununge, kommunhuset Ankaret, Estunavägen 14, Norrtälje kl. 14.00-15.00 Ledamöter Olle Jansson (S), ordförande Karin Broström (C) Mats Wilzén (MP) Bino Drummond

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (11)

Sammanträdesprotokoll 1 (11) Sammanträdesprotokoll 1 (11) Plats och tid Stadshuset, Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, 671 81 Arvika, kl. 13.00 17.00 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Aina Wåhlund, ordförande (S) Henrik Axelsson,

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott 2013-03-27 1 Plats och tid Beslutande Skolkansliet, Malung Kl. 08.00-10.00 Sofia Söderström (S), ordförande Ann-Christine Tangen (M) Thomas Fehrm (V) Övriga

Läs mer

Marita Nilsson, M (ej 130) Lars Eriksson, S Liv Pettersson, S

Marita Nilsson, M (ej 130) Lars Eriksson, S Liv Pettersson, S 1(16) Plats och tid Kommunkontoret, Foxen, den 4 december kl 14.00-15.45 Beslutande Ledamöter Agneta Nilsson, KD, ordf Marita Arvidsson, C Margareta Nilsson, M Mikael Olsson, M Jessica Danielsson, Fp Susanne

Läs mer

ÖRKELLJUNGA KOMMUN Socialnämndens arbetsutskott

ÖRKELLJUNGA KOMMUN Socialnämndens arbetsutskott ÖRKELLJUNGA KOMMUN Socialnämndens arbetsutskott SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2013-09-17 Sid 1 Plats och tid Beslutande Kommunhuset, Örkelljunga, Skånes Fagerhultsrummet, tisdagen den 17 september 2013, klockan

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2012-05-30 51 (60) Plats och tid Kommunhuset Vingåker, onsdagen den 30 maj 2012, kl. 15.00-16.35 Beslutande Robert Skoglund (S) ordf Lars-Gunnar Karlsson (FP) Övriga deltagande Lena Furén, förvaltningschef

Läs mer

PROTOKOLL Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott 1 (17) Paragrafer 51-63

PROTOKOLL Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott 1 (17) Paragrafer 51-63 1 (17) Paragrafer 51-63 Plats och tid Sammanträdesrum 1 kl. 14:00-15:35 Beslutande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Rune Persson (S) (ordförande)

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden (7) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl

Barn- och utbildningsnämnden (7) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl Barn- och utbildningsnämnden 2017-05-09 1(7) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl 9.00 11.45 Beslutande: Torbjörn Parling (S), ordförande Patrik Fornander (M) Olle Engström (S) Sune

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (10)

Sammanträdesprotokoll 1 (10) Sammanträdesprotokoll 1 (10) Plats och tid Stadshuset, Skive, Ö:a Esplanaden 5, 671 81 Arvika, kl. 13.15 17.20 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Lena Kandergård, ordförande (S) Börje Wahlund, 2:e

Läs mer

Hanna Stymne Bratt (S), ordförande Patrik Dahl (C) Bo Blideman (MP) Sören Forslund (M) Nils Matsson (M)

Hanna Stymne Bratt (S), ordförande Patrik Dahl (C) Bo Blideman (MP) Sören Forslund (M) Nils Matsson (M) 1(21) Plats och tid Sammanträdesrum Ununge, kommunhuset Ankaret, Estunavägen 14, Norrtälje kl 14:00 15.25 ande Ledamöter Hanna Stymne Bratt (S), ordförande Patrik Dahl (C) Bo Blideman (MP) Sören Forslund

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Bildningsutskottet

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Bildningsutskottet Bildningsutskottet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(7) Plats och tid Kommunstyrelsesalen Kommunkontoret Charlottenberg kl. 13.00 15.00 Beslutande Kari Staatsen (Hela Edas Lista) ordförande Birgitta Olsson (Hela

Läs mer

Socialnämnden Sammanträdesdatum Blad 2010-01-28 1. Plats och tid Sammanträdesrum Dalen, Kommunhuset, kl. 18.30 21.00

Socialnämnden Sammanträdesdatum Blad 2010-01-28 1. Plats och tid Sammanträdesrum Dalen, Kommunhuset, kl. 18.30 21.00 2010-01-28 1 Plats och tid Sammanträdesrum Dalen, Kommunhuset, kl. 18.30 21.00 Beslutande Håkan Anderberg, (m), ordförande Henrik Kvennberg, (m), ledamot Ellinor Dahlgren, (s), 2:e vice ordf Ingrid Håkansson,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Plats och tid Stadshuset, sammanträdesrum Kongsvinger kl 13.00-17.00 Beslutande Ledamöter Aina Whålund Ordförande (S) Lisbeth Öjstrand (FP) Margaretha von Wachenfeldt (S) Peter Joensuu (M) Lars-Ove Jansson

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2012-03-14 1(11) Plats och tid Kung Birger, Furuhällshuset, Kungsängen, kl 16.00 17.05 Beslutande Ledamöter Tina Teljstedt (KD), ordf Anders Åkerlind (M) Björn Liljedahl (M) Göran Malmestedt (M) Gunvor

Läs mer

Sophie Nygren Linda Ekdahl Katja Nikula (S) sekreterare ordförande justerare

Sophie Nygren Linda Ekdahl Katja Nikula (S) sekreterare ordförande justerare KOMMUNSTYRELSENS BILDNINGS- OCH SOCIALUTSKOTT Tid: 13:00 16:45 Plats: Skeppet Beslutande Linda Ekdahl (M), ordförande Katja Nikula (S) ersätter Janette Olsson (S) Linda-Maria Hermansson (C) Roger Andersson

Läs mer

Plats och tid Kommunkontoret onsdagen den 21 februari 2018 kl. 08:30-12:00

Plats och tid Kommunkontoret onsdagen den 21 februari 2018 kl. 08:30-12:00 1(15) Plats och tid Kommunkontoret onsdagen den 21 februari 2018 kl. 08:30-12:00 Beslutande Se särskild förteckning sid 2 Övriga Se särskild förteckning sid 2 Utses att justera Inger Israelsson (-) Justeringens

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (12)

Sammanträdesprotokoll 1 (12) Sammanträdesprotokoll 1 (12) Plats och tid Stadshuset, Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, 671 81 Arvika, kl. 13.00 16.00 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Aina Wåhlund, Ordförande (S) Lars-Ove Jansson,

Läs mer

Maria Helgée kvalificerad utredare, 38. Sture Pettersson. Stadshuset, sektor utbildning. Carina Törnell

Maria Helgée kvalificerad utredare, 38. Sture Pettersson. Stadshuset, sektor utbildning. Carina Törnell Sida 1 Beslutande organ Plats och tid Stadshuset, Österön, kl. 08.00-08.30 Beslutande Anette Karlsson (M) ordförande Sture Pettersson (S) vice ordförande Annika Käll (L) ledamot Tuula Ojala (S) ledamot

Läs mer

NORRTÄLJE SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida.., Sammanträdesdatum KOMMUN

NORRTÄLJE SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida.., Sammanträdesdatum KOMMUN NORRTÄLJE SAMMANTRÄDESPROTOKOLL.., KOMMUN Barn- och skolnämndens arbetsutskott Plats och tid ande Sammanträdesrum Ununge, Kommunhuset Ankaret Estunavägen 12, Norrtälje kl 17:15-18:30 Göran Pettersson (M),

Läs mer

Christer Landin (S), Ordförande Martin Fridehjelm (S), 1:e vice ordförande Ulrika Thulin (S) Urban Berglund (KD) Lisbeth Madsen (M)

Christer Landin (S), Ordförande Martin Fridehjelm (S), 1:e vice ordförande Ulrika Thulin (S) Urban Berglund (KD) Lisbeth Madsen (M) 1 (15) Plats och tid Futurum, onsdagen den 20 september 2017 kl 13:30-15.15 Beslutande Christer Landin (S), Ordförande Martin Fridehjelm (S), 1:e vice ordförande Ulrika Thulin (S) Urban Berglund (KD) Lisbeth

Läs mer