Protokoll från Övervakningskommitténs möte onsdagen den 31 maj 2017

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Protokoll från Övervakningskommitténs möte onsdagen den 31 maj 2017"

Transkript

1 1(7) Diarienummer: Fo Protokoll från Övervakningskommitténs möte onsdagen den 31 maj 2017 Tid: onsdagen den 31:e maj, 2017 kl Plats: lokal Berzelii Park / Garnisonen, Karlavägen 100 i Stockholm Närvarande: se lista över närvarande ledamöter och övriga 1. Sammanträdet öppnas Stefan Hult, ordförande öppnar mötet och hälsar alla välkomna. Övervakningskommittén (ÖK) har fått en ny ordinarie ledamot från Socialstyrelsen Andreas Johansson, och ny personal på sekretariatet är Anna Sjögren. Roland Bladh deltar från kommissionen, vilket blir hans sista ÖK-möte, då han går i pension. 2. Godkännande av dagordningen Ordförande går igenom förslag till dagordning. Ingen övrig fråga anmäld förutom datum för ÖK-möten Roger Andersson anmäler 3 övriga frågor: Myndighetens tolkning av statsstöd Ändrade förutsättningar från myndigheten Förändringar i medfinansieringar och vad de grundar sig på ÖK beslutade att godkänna dagordningen med dessa tillägg. 3. Protokoll från föregående sammanträde ÖK beslutade att lägga föregående mötesprotokoll till handlingarna. 4. Val av justerare ÖK beslutade att välja Roger Andersson och Thomas Hansson till justerare. 5. Information från Europeiska kommissionen, Arbetsmarknadsdepartementet och Svenska ESF-rådet Roland Bladh, Europeiska kommissionen tar upp följande: Den europeiska pelaren för sociala rättigheter som handlar om hur man ska uppnå förbättrade arbets- och levnadsvillkor inom EU. Pelaren innehåller 20 viktiga principer och rättigheter som behövs för att arbetsmarknader och välfärdssystem ska vara rättvisa och välfungerande. I första hand är den utformad för euroområdet, men är öppen för alla medlemsländer som vill vara med. Svenska ESF-rådet, Huvudkontoret Besöksadress: Rosterigränd 12 Postadress: Box , Stockholm Telefon: Fax: Webbplats:

2 2(7) På ett EU-toppmöte som Sveriges statsminister Stefan Löfven tillsammans med Europeiska kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker kommer att stå värd för i Göteborg i november 2017, där fokus kommer att ligga på att främja rättvisa jobb och tillväxt, kommer vidareutvecklingen av den pelaren för sociala rättigheter att diskuteras. Parallellt har en annan mer långsiktig diskussion om hur EU bör utvecklas startats upp. En startpunkt för den diskussionen var den Vitbok om EU:s framtid som Denis Genton presenterade vid förra ÖK-mötet och som finns på ÖK-sidan för möteshandlingar. Roland uppmanade ÖK:s ledamöter att inkomma med kommentarer på vitboken. (Se Rolands mail , för mer information och underlag). Finansiellt ramverk: Kommissionen förbereder nästa femåriga finansiella ramverk men Brexit komplicerar diskussionerna och planeringen. Socialfondens utveckling: Ungdomsinitiativet YEI utökas och förlängs men det berör inte Sverige, som nu har lägre ungdomsarbetslöshet och därigenom inte uppfyller kraven som ställs för att få ytterligare medel Det finns inga klara linjer i förberedelsearbetet för nästa programperiod ( ) ännu. Det är beroende av långtidsbudgeten, men en gissning är att knappt 25 % av de totala medlen hamnar på socialfonden. Det pågår en diskussion om hur de olika, närliggande insatserna (program och initiativ) kan koordineras och stödja varandra bättre. Ann-Christine Gullesjö, Arbetsmarknadsdepartementet Ann-Christine berättar att dep. har påbörjat förberedelser inför nästa programperiod, men att man avvaktar Cohesion Forum i juni och sammanhållningsrapporten i höst innan arbetet sätter igång på allvar. Lars Lööw, GD/Svenska ESF-rådet Lars gick igenom läget i programgenomförandet, se PPT-bilder. Bedömningen är att vi kommer att klara kraven både för resultatreserven och N+3. I budgetunderlaget för har vi begärt förutsättningar för att avsluta programperioden 2022 (sista datum för stödberättigande kostnader i projekten ). Ett problem är att andelen ansökningar som lämnas till SFP (strukturfondspartnerskap) för prioritering minskar men Lars betonade att det finns stora resurser och programmedel kvar att arbeta med under programperioden. Flera inlägg kring kommande utlysningar, både till innehåll och hur de arbetas fram och förankras. Flera ledamöter efterlyser en större aktiv insats från myndigheten för att få igång fler målgrupper, t ex sjukskrivna i PO2 och PO2 i PO1, men också möjligheten för SME (små och medelstora företag) att delta även i mindre projekt som öppnar för andra aktörer än de traditionella att delta. 6. Information från arbetsutskottet (AU), Gunnar Anderzon, SKL Kort rapport från Gunnar, AU:s ordförande, som till största delen hänvisade till punkter på dagens dagordning. AU fokuserade på mötet den 4 maj på

3 3(7) utvärderingsrapporten och att AU vill att ÖK diskuterar hur man ser på sin roll, även på en längre sikt (nästa programperiod och bortom). 7. Information från gemensamt arbetsutskott ESF/ERUF Stefan Eklund Åkerberg, Funktionsrätt Sverige, redogjorde för möte med företrädare för utskottet den 17 maj där Arbetsmarknads- och Näringsdepartementen också deltog. Om utskottsarbetet ska ge önskad effekt krävs konkreta uppdrag och mandat. Detta har varit otydligt menar man. Vem skulle vara mottagare av eventuella leveranser är också oklart. Vidare ansåg man att ett sekretariat, motsvarande som för övervakningskommittéerna borde knytas till utskottet. Mötet landade i att det gemensamma utskottet bör avvecklas. Stefan Hult informerar ÖK om att den fortsatta formella gången är att respektive ÖK tar beslut om entledigande av ledamöter som utsetts att ingå i utskottet och programändring (ERUF) i höst. Uppdrag ges till arbetsutskottet att överväga när beslut om entledigande bör fattas. Beslut kan oavsett vilket inte ske förrän programändringen är gjord. 8. Information från EU-kommissionens ESF-kommitté och dess arbetsgrupp Håkan Forsberg, Svenska ESF-rådet rapporterade från arbetsgruppen: Återsökningstakten är generellt sett låg bland medlemsländerna. Sverige (Håkan Forsberg och Ulrika Bergelv) har redovisat ESF-rådets och Revisionsmyndighetens samarbete för fonden som ett bra exempel. I den första utlysningsomgången i Common framework deltog endast fyra medlemsstater, varav Sverige var en av dem. 17 medlemsländer har anmält deltagande i nästa gemensamma utlysningsomgång Beslutspunkt: Revidering/tillägg av punkt i Arbetsordningen Håkan Forsberg samt Anne Ronkainen, Svenska ESF-rådet föredrog förslag om följande tillägg under punkten 3.5 i arbetsordningen: Förvaltningslagens bestämmelser om jäv/intressekonflikt ska tillämpas av Övervakningskommittén. Det åligger ledamot att självmant anmäla jäv/ intressekonflikt. ÖK beslutade att bifalla förslaget och noterar att lagtexten i förvaltningslagen (1986:223) talar specifikt om män. Roger Andersson (LO) m.fl. vill att det noteras särskilt i protokollet att ÖK anser att det i lagen bör stå att den avser både kvinnor och män. 10. Information/beslutspunkt: PO3-medel Håkan Forsberg, Svenska ESF-rådet redogjorde för artikel 16 ESF-förordningens (EU) 1304/2013 möjligheter (flexibility option) att använda 10 % av PO3-medlen i angränsande delregioner till de tre stödberättigande regionerna i Sverige. EC har godkänt begäran men påpekar att det kräver en programändring, vilket kan ske genom en teknisk justering av nuvarande ändringsbegäran (inskickad 18 april 2017). ÖK ansåg sig vara tillräckligt informerade om den tekniska justeringen.

4 4(7) 11. Beslut: Godkännande av årsrapport för 2016 Lennart Thörn, ESF-rådet föredrar: Normalt sett är deadline den 31 maj för årsrapporter, men 2016 och 2018 års rapporter är mer omfattande och har därför deadline 30 juni. Delar av detta berör dock inte Sverige (större projekt, finansiella instrument och gemensamma handlingsplaner). Rapporten är behandlad på AU den 4 maj. I rapporten lyfts några problem fram: andelen av ansökt belopp som lämnas till SFP för prioritering minskar (mål 90 %) andelen utlyst belopp som beviljas som stöd till projekt har minskat (mål 75 %) svårt att nå vissa målgrupper: - arbetslösa deltagare i PO1 - lågutbildade - sjukskrivna med behov av stöd för återgång till arbete - utrikes födda kvinnor låg svarsfrekvens i enkätundersökningar för de långsiktiga indikatorerna långa handläggningstider för ansökan om utbetalning just nu 66 dagar men åtminstone positiv trend (mål 50 dagar) ÖK beslutade att godkänna årsrapport för Information om Framstegsrapporten Sven Jansson, ESF-rådet, och Ann-Christine Gullesjö, Arbetsmarknadsdepartementet, informerade. Framstegsrapporten är en slags lägesrapport, gemensam för de fyra ESI-fonderna och beskriver situationen i Partnerskapsöverenskommelsen (PÖ). Den ska rapportera de strategiska framstegen. ÖK har inget formellt ansvar men är utpekad som en lämplig arena för strategisk diskussion enligt PÖ och ska ges möjlighet att lämna synpunkter. Sven och Ann-Christine lämnade ett förtydligande om möjligheten att lämna synpunkter senast den 5 juni till ESF-rådet. 13. Information om nästa steg i utvärderingen av sysselsättningsinitiativet Jonas Lindén redogjorde för programutvärderingen av ungdomsinitiativet YEI som ska vara klar i slutet av Fokus kommer att vara på resultat och effekter. Återkoppling till AU Workshop Programutvärdering Jonas Lindén och Sven Jansson, Svenska ESF-rådet inledde med en dragning om den fondgemensamma utvärderingen av ESI genomförandeorganisationer. Ingrid Rydell och Mats Kullander från utvärderingsteamet föredrog: Rekommendation till FM är att ta fram genomförandestrategier per program med syfte att vara det viktigaste underlaget för styrning av genomförandet. Genomförandestrategierna bör vara kortfattade och tydliga och innehålla en presentation av styrsystemet inklusive vem som har ansvar för vilken del:

5 5(7) Styrande funktioner och rollfördelning Huvudsakliga styrmedel samt vilken funktion de ska fylla i genomförandet Vilka steg som är en del av den operativa styrkedjan av programmens insatser (t.ex. mobilisering, utlysning/möjlighet att söka stöd, beredning, urval, uppföljning, stöd till projektägare och stödmottagare samt dialog med stödsökande) Hur olika styrformer (t.ex. resultatstyrning, regelstyrning, finansiell styrning och kunskapsstyrning) ska stärka måluppfyllelse Formativ = kunna stärka genomförandet under programmens gång. Ledamöterna diskuterade två frågeställningar gruppvis, vilket återrapporterades i storgrupp. Frågeställningarna var: 1: Vilken roll bör ÖK ha i programgenomförandet? 2: Vilka rekommendationer i utvärderingen bör genomförandeorganisationen fokusera på? Samtliga hann svara på fråga 1. Ledamöterna uppmanas skicka in enskilda svar på fråga 2. Ledamöternas svar kommer att sammanställs och föras vidare till AU. 15. Övriga frågor ÖK-sammanträden 2018 planeras äga rum på onsdagar: 7 mars, 16 maj, 3 oktober, 5 december. Övriga frågor från Roger Andersson, LO, med svar från ESF-rådet: 1. Myndighetens tolkning av statsstöd. ESF region Stockholm räknar in projektadministrationskostnader i stödbeloppet. Har myndigheten ändrat tolkning och tillämpning av reglerna? Svar: myndigheten har inte ändrat tillvägagångssätt. ESF-rådet tittar vidare på förenklingar och vad vi skulle kunna göra annorlunda. 2. Ändrade förutsättningar från ESF-rådet: definition av SME-begreppet (små- och medelstora företag). Tidigare 249 anställda i en nationell utlysning 2017 är det max 50 anställda, varför? Svar: ESF-rådet kan inte svara på om eller varför det har skett. Men utlysningar kan skrivas på ett unikt sätt, för att nå särskilda målgrupper eller resultat, utan att utgöra en allmän definition av ett begrepp. 3. Förändringar i medfinansieringar och vad de grundar sig på. Tre nationella utlysningar, två med krav på 53 % medfinansiering och en på 33 % medfinansiering. Varför skapar myndigheten denna otydlighet? Svar: ESF-rådets anslagsmedfinansiering ger möjligheter att variera kraven för att nå svaga målgrupper, tex i mål 2:3, och är ett viktigt verktyg för att nå programmålen. 16. Nästa möte Ordförande påminner om nästa ÖK-sammanträde den 4 oktober 2017 denna gång på Quality Hotel Globen, Stockholm.

6 6(7) 17. Sammanträdet avslutas Ordförande tackar de ledamöter som slutar sitt uppdrag och förklarar dagens sammanträde avslutat. Protokollet är justerat Stefan Hult, ordförande Anna Sjögren, sekreterare Roger Andersson, justerare Thomas Hansson, justerare

7 7(7) Lista över närvarande ledamöter och övriga Ledamot Förnamn Efternamn Organisation Kommentar EU Roland Bladh European Commission ord Stefan (ordf.) Hult Arbetsmarknadsdepartementet dep Ann-Christine Gullesjö Arbetsmarknadsdepartementet ord Marie Linell-Persson Arbetsförmedlingen bisittare Ted Bergman Arbetsförmedlingen ers Dan Hultgren Arbetsgivarverket ord Marita Öberg Molin Coompanion Västerås ord Lars Wärngård FORTE Kom kl ord Stefan Eklund Åkerberg Funktionsrätt Sverige ord Ove Jansson Företagarna ers Lena Rönnestig Försäkringskassan ord Jan Runfors Hela Sverige ska leva ord Erik Mellander IFAU ord Karin Westling Kulturrådet ord Jonas Månsson Linnéuniversitetet Gick kl ord Roger Andersson LO ers Harrieth Andersson LRF ord Pontus Ekstedt MUCF Kom till lunch* ers Ulrika Hektor MUCF Går till lunch* ers Pär Sellberg Myndigheten för yrkeshögskolan ord Marie Denitton SISU Idrottsutbildarna Gotland Kom ca ord Gunnar Anderzon SKL ord Marcello Marrone Skolverket ord Andreas Johansson Socialstyrelsen ers Thomas Hansson SFP Skåne Blekinge/Region Skåne ord Kristina Lovén Seldén TCO ers Lena Orpana TCO/Teaterförbundet Går efter lunch ers Kate Sevón Universitets-och högskolerådet ESF Lars Lööw GD, Svenska ESF-rådet ESF Håkan Forsberg Ställföretr. GD ESF Micael Nord Stabschef ESF Lennart Thörn Analytiker ESF Elisabeth Ramel Sekretariatet/Nationell samordnarare ESF Jonas Lindén Utvärdering och analys ESF Sven Jansson Utvärdering och analys ESF Susan Sundqvist-Pettersson Sekretariatet/Nationell samordnarare ESF Andreas Larsson Programchef sekr Anna Sjögren Sekretariatet/Nationell samordnarare ESF Marie Hellman GD-sekreterare Konsult Ingrid Rydell Utvärderingsteam (Strategirådet) punkt 14 Konsult Mats Kullander Utvärderingsteam (Oxford Research) punkt 14

Mötesanteckningar 7 feb 2018, för Övervakningskommitténs arbetsutskott

Mötesanteckningar 7 feb 2018, för Övervakningskommitténs arbetsutskott Datum: Diarienr: 1 (5) 2018-02-26 Anteckningar Kontaktperson: Anna Sjögren, ÖK-sekr. Mötesanteckningar 7 feb 2018, för Övervakningskommitténs arbetsutskott Tid: 7 feb 2018, kl. 9.00-12.00, Fika från kl.

Läs mer

Minnesanteckningar 7 sep 2017, för Övervakningskommitténs arbetsutskott

Minnesanteckningar 7 sep 2017, för Övervakningskommitténs arbetsutskott Datum: Diarienr: 1 (6) 2017-09-04?? Kontaktperson: Övervakningskommitténs sekretariat Minnesanteckningar 7 sep 2017, för Övervakningskommitténs arbetsutskott Tid: 7 sep 2017, kl. 9.00-12.00, Kaffe och

Läs mer

Protokoll från Övervakningskommitténs möte onsdagen den 4 okt 2017

Protokoll från Övervakningskommitténs möte onsdagen den 4 okt 2017 1(9) Diarienr 017/00021? Fö Protokoll från Övervakningskommitténs möte onsdagen den 4 okt 2017 Tid: 9.30-16.00 Plats: Garnisonen konferens, Karlavägen 100 (lokal Berzelii Park), Stockholm Närvarande: se

Läs mer

Minnesanteckningar 5 sep 2018, för Övervakningskommitténs arbetsutskott

Minnesanteckningar 5 sep 2018, för Övervakningskommitténs arbetsutskott Datum: Diarienr: 1 (5) 2018-09-13 Kontaktperson: Övervakningskommitténs sekretariat Minnesanteckningar 5 sep 2018, för Övervakningskommitténs arbetsutskott Tid: 5 sep 2018, kl. 9.00-12.00 Plats: Svenska

Läs mer

Arbetsordning för Övervakningskommittén

Arbetsordning för Övervakningskommittén Beslutad av ök: Diarienr: 12-11 2014/00387 Arbetsordning för Övervakningskommittén 2020 Upprättande och sammansättning 1.1 Upprättande Socialfondens övervakningskommitté (framöver kommittén) är upprättad

Läs mer

Utvärdering av ESI-fondernas. genomförandeorganisationer. Presentation för Övervakningskommittén för landsbygdsprogrammet

Utvärdering av ESI-fondernas. genomförandeorganisationer. Presentation för Övervakningskommittén för landsbygdsprogrammet Utvärdering av ESI-fondernas genomförandeorganisationer Presentation för Övervakningskommittén för landsbygdsprogrammet 2017-05-23 Utvärdering av ESI-fondernas genomförandeorganisationer i Sverige I januari

Läs mer

Utvärdering av ESI-fondernas. genomförandeorganisationer

Utvärdering av ESI-fondernas. genomförandeorganisationer Utvärdering av ESI-fondernas genomförandeorganisationer Presentation för Övervakningskommittén för Regional- och socialfondsprogrammet för lokalt ledd utveckling 2017-10-18 Utvärdering av ESI-fondernas

Läs mer

Protokoll för Övervakningskommitténs möte onsdagen den 6 dec 2017

Protokoll för Övervakningskommitténs möte onsdagen den 6 dec 2017 1(7) Diarienummer 2017/00021? Fö Protokoll för Övervakningskommitténs möte onsdagen den 6 dec 2017 Tid: 9.30-16.00, fika från kl. 9.00 Plats: Quality Hotel Globe, Stockholm Närvarande: se lista över närvarande

Läs mer

Protokoll från sammanträde med Europeiska Socialfondens övervakningskommitté den 12 juni 2014

Protokoll från sammanträde med Europeiska Socialfondens övervakningskommitté den 12 juni 2014 Protokoll Datum: Diarienr: 2014-06-30 ÖKS- Kontaktperson: Hanna Hörnlund hanna.hornlund@esf.se Protokoll från sammanträde med Europeiska Socialfondens övervakningskommitté den 12 juni 2014 Mötet hölls

Läs mer

Protokoll för Övervakningskommitténs möte onsdagen den 3 okt 2018

Protokoll för Övervakningskommitténs möte onsdagen den 3 okt 2018 1(8) Fö Protokoll för Övervakningskommitténs möte onsdagen den 3 okt 2018 Tid: 9.30-16.00 Plats: Garnisonen Konferens, Stockholm Närvarande: se lista 1. Sammanträdet öppnades Henrietta Stein, ÖK:s ordförande

Läs mer

Protokoll för Övervakningskommitténs möte onsdagen den 16 maj 2018

Protokoll för Övervakningskommitténs möte onsdagen den 16 maj 2018 1(7) Fö Protokoll för Övervakningskommitténs möte onsdagen den 16 maj 2018 Tid: 9.30-16.00 Plats: Quality Globe Hotel, Stockholm Närvarande: se lista 1. Sammanträdet öppnades Henrietta Stein, ÖK-ordförande

Läs mer

Företrädare för Europeiska kommissionen ska delta som rådgivare i övervakningskommitténs arbete.

Företrädare för Europeiska kommissionen ska delta som rådgivare i övervakningskommitténs arbete. ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR LOKALT LEDD UTVECKLING 2014 2020 1. UPPRÄTTANDE, SAMMANSÄTTNING OCH SEKRETARIAT 1.1 Upprättande Övervakningskommittén är inrättad enligt Europarlamentets och

Läs mer

Protokoll för Övervakningskommitténs möte tisdagen den 4 juni 2019

Protokoll för Övervakningskommitténs möte tisdagen den 4 juni 2019 1(13) Diarienummer 2018/00045 Fö Protokoll för Övervakningskommitténs möte tisdagen den 4 juni 2019 Tid: 9.30-16.00 Plats: Garnisonen Konferens, Stockholm Närvarande: se lista 1. Sammanträdet öppnades

Läs mer

ARBETSORDNING UPPRÄTTANDE OCH SAMMANSÄTTNING

ARBETSORDNING UPPRÄTTANDE OCH SAMMANSÄTTNING 1 ARBETSORDNING för övervakningskommittén för Landsbygdsutvecklingsprogram för landskapet Åland och Ålands strukturfondsprogram, Entreprenörskap och kompetens, programperioden 2014-2020. UPPRÄTTANDE OCH

Läs mer

Småland och Öarna Sammanträdesdatum 2014-12-05 1 (8)

Småland och Öarna Sammanträdesdatum 2014-12-05 1 (8) 2014-12-05 1 (8) Tid Fredag den 5 december 10.00 14.30 Plats Elite Stora Hotellet, Jönköping Beslutande Ledamöter Övriga deltagande Utses att justera Leif Larsson, ordförande Lena Celion Björn Jansson

Läs mer

Arbetsordning för Övervakningskommittén för det nationella regionalfondsprogrammet inom målet Investering för tillväxt och sysselsättning

Arbetsordning för Övervakningskommittén för det nationella regionalfondsprogrammet inom målet Investering för tillväxt och sysselsättning 2015-10-02 Dnr 6.1.14-2015-186 ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN För det Nationella regionalfondsprogrammet Arbetsordning för Övervakningskommittén för det nationella regionalfondsprogrammet inom målet Investering

Läs mer

Strukturfondspartnerskapet för Övre Norrland DAGORDNING 2014-10-28 1 (2) Fredag 7 november 2014 Tid TELEFONMÖTE Anslut dig till mötet genom att ringa 08-99 92 12 Möteskod/inloggning: 504 895, ordfkod:

Läs mer

Utvärdering av genomförande- organisationerna i ESI

Utvärdering av genomförande- organisationerna i ESI Utvärdering av genomförande- organisationerna i ESI Teaser för Reglab Mats Kullander 2017-02-09 Vad påverkar förmåga att åstadkomma förändring?! Placering i samhällssystem! Konstruktion! Effektlogik! Genomförandestrategi

Läs mer

Protokoll för Övervakningskommitténs möte onsdagen den 7 mars 2018

Protokoll för Övervakningskommitténs möte onsdagen den 7 mars 2018 1(13) Diarienummer Fö Protokoll för Övervakningskommitténs möte onsdagen den 7 mars 2018 Tid: 9.30-15.00 Plats: Garnisonen Konferens, Karlavägen 100 (lokal Berzelii Park), Stockholm Närvarande: se lista

Läs mer

Protokoll för Övervakningskommitténs möte onsdagen den 5 dec 2018

Protokoll för Övervakningskommitténs möte onsdagen den 5 dec 2018 1(10) Diarienummer 2018/00050 30 Fö Protokoll för Övervakningskommitténs möte onsdagen den 5 dec 2018 Tid: 9.30-16.00 Plats: Garnisonen Konferens, Stockholm Närvarande: se lista 1. Sammanträdet öppnades

Läs mer

Socialfondsprogrammet

Socialfondsprogrammet Socialfondsbroschyr 2015.indd 1 Europeiska socialfonden 2014 2020 2015-03-26 11:21 Europeiska socialfonden har finansierat projekt i Sverige sedan 1995 och myndigheten Svenska ESFrådet har ansvarat för

Läs mer

Svar på regeringsuppdrag i regleringsbrev 2016 rörande det nationella programmet för Europeiska socialfonden (ESF)

Svar på regeringsuppdrag i regleringsbrev 2016 rörande det nationella programmet för Europeiska socialfonden (ESF) 1 (9) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Svar på regeringsuppdrag i regleringsbrev 2016 rörande det nationella programmet för Europeiska socialfonden (ESF) 2014-2020 Postadress Besöksadress Telefon 103

Läs mer

Minnesanteckningar möte Övervakningskommitté AMIF 21 september 2018

Minnesanteckningar möte Övervakningskommitté AMIF 21 september 2018 1 (6) Välj 2018-09-21 FFF2017/000075 Minnesanteckningar möte Övervakningskommitté AMIF 21 september 2018 Närvarande Mikael Tollerz, Justitiedepartementet, ordförande Mats P. Andersson, Justitiedepartementet

Läs mer

Fördelningsmodell

Fördelningsmodell Datum: 2014-11-25 Kontaktperson: Aurora Lewén aurora.lewen@esf.se Telefon: -7146 Fördelningsmodell 2014-2020 Presentation Fördelningsmodellen används för att fördela socialfondsprogrammets medel mellan

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR DET SVENSKA LANDSBYGDSPROGRAMMET

ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR DET SVENSKA LANDSBYGDSPROGRAMMET ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR DET SVENSKA LANDSBYGDSPROGRAMMET 2014 2020 1. UPPRÄTTANDE, SAMMANSÄTTNING OCH SEKRETARIAT 1.1 Upprättande Övervakningskommittén är inrättad enligt Europarlamentets

Läs mer

Partnerskapsöverenskommelse för regionalfond, socialfond, fonden för landsbygdsutveckling och havs och fiskerifonden

Partnerskapsöverenskommelse för regionalfond, socialfond, fonden för landsbygdsutveckling och havs och fiskerifonden 2014 2020 EU nivå Europa 2020 Gemensamt strategiskt ramverk för regionalfond, socialfond, fonden för landsbygdsutveckling och havs och fiskerifonden Nationell nivå Partnerskapsöverenskommelse för regionalfond,

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR DET SVENSKA LANDSBYGDSPROGRAMMET

ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR DET SVENSKA LANDSBYGDSPROGRAMMET ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR DET SVENSKA LANDSBYGDSPROGRAMMET 2014 2020 1. UPPRÄTTANDE, SAMMANSÄTTNING OCH SEKRETARIAT 1.1 Upprättande är inrättad enligt Europarlamentets och rådets förordning

Läs mer

23.4.2015 ÅLR 2015/896. Enligt sändlista Bilaga 1

23.4.2015 ÅLR 2015/896. Enligt sändlista Bilaga 1 Dokumentnamn Nr Sidnr BESLUT 27 N10 1 (5) Europeiska Gemenskapen Datum Dnr 23.4.2015 ÅLR 2015/896 Enligt sändlista Bilaga 1 Hänvisning Initiativ Kontaktperson Christel Lindholm Ärende TILLSÄTTANDE AV ÖVERVAKNINGSKOM-

Läs mer

Övervakningskommittén för havs- och fiskeriprogrammet ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR HAVS- OCH FISKERIPROGRAMMET

Övervakningskommittén för havs- och fiskeriprogrammet ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR HAVS- OCH FISKERIPROGRAMMET ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR HAVS- OCH FISKERIPROGRAMMET 2014 2020 1. UPPRÄTTANDE, SAMMANSÄTTNING OCH SEKRETARIAT 1.1 Upprättande Övervakningskommittén 2014 2020 är inrättad av regeringen

Läs mer

Uppdrag från Övervakningskommittén i december 2014

Uppdrag från Övervakningskommittén i december 2014 Datum: 1 (7) 2015-11-24 Kontaktperson: Aurora Lewén, Programenheten Uppdrag från Övervakningskommittén i december 2014 Vid mötet med Socialfondens Övervakningskommitté den 12 december 2014 behandlades

Läs mer

Utvärdering av genomförandeorganisationerna. Presentation för och workshop med ESF:s ÖK

Utvärdering av genomförandeorganisationerna. Presentation för och workshop med ESF:s ÖK Utvärdering av genomförandeorganisationerna i ESI Presentation för och workshop med ESF:s ÖK 2016-10-04 Syfte Återföra erfarenheter från utvärderingsarbetet så här långt Bidra till engagemang Få inspel

Läs mer

Arbetsordning för strukturfondspartnerskapet i Västsverige

Arbetsordning för strukturfondspartnerskapet i Västsverige 1(6) Arbetsordning för strukturfondspartnerskapet i Inledning Denna arbetsordning reglerar strukturfondspartnerskapets organisation och verksamhet. Strukturfondspartnerskapet fastställer sin egen arbetsordning.

Läs mer

Protokoll för Övervakningskommitténs möte onsdagen den 6 mars 2019

Protokoll för Övervakningskommitténs möte onsdagen den 6 mars 2019 1(11) Diarienummer 2019/00045 Fö Protokoll för Övervakningskommitténs möte onsdagen den 6 mars 2019 Tid: 9.30-15.00 Plats: Garnisonen Konferens, Stockholm Närvarande: Se lista 1. Sammanträdet öppnas Henrietta

Läs mer

Europeiska socialfonden 2014 2020

Europeiska socialfonden 2014 2020 Europeiska socialfonden 2014 2020 Europeiska socialfonden har finansierat projekt i Sverige sedan 1995 och myndigheten Svenska ESFrådet har ansvarat för Socialfondens svenska program sedan år 2000. Hittills

Läs mer

Strukturfondspartnerskapet Västsverige

Strukturfondspartnerskapet Västsverige Strukturfondspartnerskapet Västsverige 23 mars 2018 Åza Rydén Uppföljning av programgenomförandet 29 utlysningar ( PO1 16, PO2 13) + 2 förlängningsutlysningar där beredning pågår 57 projekt har fått bifall

Läs mer

Tillägg i Övervakningskommitténs arbetsordning

Tillägg i Övervakningskommitténs arbetsordning 1(5) 2017-06-16 Diarienummer:2017/00021 Anne Ronkainen Tillägg i Övervakningskommitténs arbetsordning Allmänt om jävsreglerna i förvaltningslagen För svenska förvaltningsmyndigheter finns jävsbestämmelserna

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2008-02-22 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Sydsverige Namn på utlysning: Genomförande

Läs mer

Arbetsordning för havs- och fiskeriprogrammet

Arbetsordning för havs- och fiskeriprogrammet Arbetsordning för havs- och fiskeriprogrammet 2014-2020 Upprättande Inrättad av regeringen genom regeringsbeslut enligt (EU) 1303/2013 och (EU) 508/2041 Utarbeta och anta sin egen arbetsordning Ansvarig

Läs mer

Malmömodellen Malmö stads strategi och arbetsordning för projekt inom den Europeiska sammanhållningspolitiken 2014-2020

Malmömodellen Malmö stads strategi och arbetsordning för projekt inom den Europeiska sammanhållningspolitiken 2014-2020 Malmömodellen Malmö stads strategi och arbetsordning för projekt inom den Europeiska sammanhållningspolitiken 2014-2020 Preliminärt förslag Strukturfonderna 2014-2020 Socialfonden (ESF) och regionala utvecklingsfonden

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden 1(5) Beslut 2010-01-14 Europeiska socialfonden stöder projekt som främjar kompetensutveckling och motverkar utanförskap Utlysning av projektmedel i Västsverige Ansökningsomgång 2-2010 Programområde 2 Storstadsintegration

Läs mer

Remissyttrande: EU-kommissionens förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om Europeiska Socialfonden+ (ESF+)

Remissyttrande: EU-kommissionens förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om Europeiska Socialfonden+ (ESF+) Sida 1 (5) Avsändarens referens N2018-03829-RTS Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande: EU-kommissionens förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om Europeiska Socialfonden+

Läs mer

1. UPPRÄTTANDE OCH SAMMANSÄTTNING. 1.1 Upprättande. 1.2 Sammansättning

1. UPPRÄTTANDE OCH SAMMANSÄTTNING. 1.1 Upprättande. 1.2 Sammansättning 2011-10-11 Sekretariatet för övervakningskommittén Arbetsordningen godkändes vid övervakningskommitténs möte den 17 mars 2008, med revideringar den 8 oktober 2008, den 22 april 2009 och den 11 oktober

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2008-02-26 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Småland och Öarna Namn på utlysning: Genomförande

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2008-03-17 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Stockholm Namn på utlysning: Förprojektering

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (6) Beslutsdatum 2008-04-30 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Småland och Öarna Namn på utlysning: Genomförande

Läs mer

Regionalfonden Småland och Öarna Aktuellt genomförandeläge för ERUF SMÖ, , Borgholm (SFP) Henrik Blomberg

Regionalfonden Småland och Öarna Aktuellt genomförandeläge för ERUF SMÖ, , Borgholm (SFP) Henrik Blomberg Regionalfonden Småland och Öarna 2014-2020 Aktuellt genomförandeläge för ERUF SMÖ, 2018-12-06 07, Borgholm (SFP) Henrik Blomberg Läget i regionalfonden 31 augusti 2018 Nationell nivå 84 % beviljat 32 %

Läs mer

Hur kan vi använda socialfonden som ett strategiskt instrument för regional tillväxt och sysselsättning?

Hur kan vi använda socialfonden som ett strategiskt instrument för regional tillväxt och sysselsättning? Hur kan vi använda socialfonden som ett strategiskt instrument för regional tillväxt och sysselsättning? Erfarenheter Socialfonden 2007-2013 - Goda resultat på deltagarnivå - Mindre goda resultat på organisations-

Läs mer

Protokoll nr 2/2017 från möte med övervakningskommittén för lokalt ledd utveckling

Protokoll nr 2/2017 från möte med övervakningskommittén för lokalt ledd utveckling Övervakningskommittén för lokalt ledd utveckling ÖK-sekretariatet 2018-01-05 Protokoll nr 2/2017 från möte med övervakningskommittén för lokalt ledd utveckling 2014-2020 Tid: Den 18 oktober 2017 Plats:

Läs mer

Strukturfondspartnerskapet Norra Mellansverige

Strukturfondspartnerskapet Norra Mellansverige 1(14) Plats och tid Citykonferensen, Malmskillnadsgatan 46, Stockholm, kl. 10.00 16.00 Lokal: Mobilen ande Ledamöter Övriga närvarande Sune Ekbåge, ordförande, regioner Åsa Johansson, regioner Catarina

Läs mer

Sammanfattning. Sida 1 (5) Dnr Af-2018/ Näringsdepartementet Stockholm

Sammanfattning. Sida 1 (5) Dnr Af-2018/ Näringsdepartementet Stockholm Sida 1 (5) Avsändarens referens N201803829RTS Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande: EUkommissionens förslag till Europaparlamentets och rådets förordningar om Europeiska regionala utvecklingsfonden

Läs mer

SFP Västsverige

SFP Västsverige SFP Västsverige 2017-12-06 Pågående utlysningar stänger 2018-01-08 2017/00543 PO2.2 Ökade övergångar till arbete och studier för unga Slutdatum 2018-01-08 Utlyst belopp 30 000 000 kr (medfinansiering 33%)

Läs mer

som tidigare varit stängda på grund av medelsbrist kommer vid årsskiftet återigen öppnas för nya ansökningar.

som tidigare varit stängda på grund av medelsbrist kommer vid årsskiftet återigen öppnas för nya ansökningar. 3(5) - EU:s strukturfonder Strukturfondspartnerskapet Västsverige som tidigare varit stängda på grund av medelsbrist kommer vid årsskiftet återigen öppnas för nya ansökningar. 6. Rapport från ESF-rådet

Läs mer

Småland och Öarna Sammanträdesdatum 2013-06-03 1 (11)

Småland och Öarna Sammanträdesdatum 2013-06-03 1 (11) 2013-06-03 1 (11) Tid Måndag den 3 juni 10.00 15.00 Plats Beslutande Ledamöter Övriga deltagande Regionförbundet södra Småland, P G Vejdes väg, Växjö Leif Larsson, ordförande Lena Celion Björn Jansson

Läs mer

Svar på regeringsuppdrag i regleringsbrev 2018 rörande det nationella programmet för Europeiska socialfonden (ESF)

Svar på regeringsuppdrag i regleringsbrev 2018 rörande det nationella programmet för Europeiska socialfonden (ESF) 1 (8) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Svar på regeringsuppdrag i regleringsbrev 2018 rörande det nationella programmet för Europeiska socialfonden (ESF) 2014-2020 Postadress Besöksadress Telefon 103

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden 1(5) Beslut 2008-09-15 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i hela Sverige. Namn: Beskrivning: Kompetensförsörjning

Läs mer

Utvecklingen i det nationella socialfondsprogrammet för investering i tillväxt och sysselsättning. Rapport till regeringen den 16 nov 2015

Utvecklingen i det nationella socialfondsprogrammet för investering i tillväxt och sysselsättning. Rapport till regeringen den 16 nov 2015 Datum: Dnr 1 (11) 2015-11-13 2015 /00548 Lennart Thörn/ Aurora Lewén Utvecklingen i det nationella socialfondsprogrammet för investering i tillväxt och sysselsättning. Rapport till regeringen den 16 nov

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2008-02-26 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Stockholm Namn på utlysning: Genomförande

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (6) Beslutsdatum 2009-01-29 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Sydsverige Namn på utlysning: Förprojektering

Läs mer

Utvärderingsplan

Utvärderingsplan BILAGA 4 Utvärderingsplan 2014-2020 Entreprenörskap och kompetens Ålands strukturfondsprogram ESF/Eruf CCI 2014FI05M2OP001 Version 1.0 Godkänd av övervakningskommittén xx.xx.2015 27 oktober 2015 1. INLEDNING...

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Europeiska socialfonden 2014-2020 Men först vad kan vi lära av socialfonden 2007-2013! Resultat Erfarenheter Bokslut i siffror 2007-2013 25 % av deltagarna i arbete 65 000 arbets platser Hälften av kommunerna

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (6) Beslutsdatum 2009-01-26 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Mellersta Norrland Namn på utlysning: Förprojektering,

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM89. En europeisk pelare för sociala rättigheter. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Statsrådsberedningen

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM89. En europeisk pelare för sociala rättigheter. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Statsrådsberedningen Regeringskansliet Faktapromemoria En europeisk pelare för sociala rättigheter Statsrådsberedningen 2017-05-31 Dokumentbeteckning KOM (2017) 250 Meddelande om etablerandet av en europeisk pelare för sociala

Läs mer

PROTOKOLL SAMVERKANSGRUPPEN. Nationella Kvalitetsregister

PROTOKOLL SAMVERKANSGRUPPEN. Nationella Kvalitetsregister PROTOKOLL SAMVERKANSGRUPPEN Nationella Kvalitetsregister 2018-05-15 PROTOKOLL SAMVERKANSGRUPPENS MÖTE 2018-05-15 NÄRVARANDE Marie Lawrence, (ordf.) SKL (Kansliansvarig för Nationella Kvalitetsregister)

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2008-02-25 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Norra Mellansverige Namn på utlysning: Beskrivning:

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2008-03-18 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Östra Mellansverige Namn på utlysning: Kompetensförsörjning

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2008-07-29 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Norra Mellansverige Namn på utlysning: Beskrivning:

Läs mer

Dokumentnamn Dokumenttyp Datum Arbetsordning med styrelsens delegationer för Tillväxtverket

Dokumentnamn Dokumenttyp Datum Arbetsordning med styrelsens delegationer för Tillväxtverket Dokumentnamn Dokumenttyp Datum Arbetsordning med styrelsens delegationer för Tillväxtverket Arbetsordning 2016-02-15 Diarienr/Projektnr Upprättad av Godkänd av Version D-2016-20 Jenny Forkman Styrelsen

Läs mer

Beslutande Christer Lindvall Umeå kommun, ordförande. Ove Grape Ungdomstorget, 24 Jens Ineland Ungdomstorget, 24 BEVIS

Beslutande Christer Lindvall Umeå kommun, ordförande. Ove Grape Ungdomstorget, 24 Jens Ineland Ungdomstorget, 24 BEVIS PROTOKOLL Sammanträdesdatum Samordningsförbundet Umeå 2012-06-27 Plats och tid Arbetsförmedlingen klockan 13.00-17.00 Beslutande Christer Lindvall Umeå kommun, ordförande Linda Lund Försäkringskassan Ulf

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (6) Beslutsdatum 2009-09-29 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Mellersta Norrland Namn på utlysning: Genomförande

Läs mer

Samordningsförbund Gävleborg - styrelsemöte

Samordningsförbund Gävleborg - styrelsemöte Protokoll 1 (6) Samordningsförbund Gävleborg - styrelsemöte Plats och tid Region Gävleborgs regionkontor, Gävle, kl 09.30 16.00 Ledamöter Hannah-Karin Linck (C), ordförande Region Gävleborg Erika Engberg

Läs mer

Regionalfonden Småland och Öarna Aktuellt genomförandeläge för ERUF SMÖ, Möte med SFP

Regionalfonden Småland och Öarna Aktuellt genomförandeläge för ERUF SMÖ, Möte med SFP Regionalfonden Småland och Öarna 2014-2020 Aktuellt genomförandeläge för ERUF SMÖ, 2018-10-08. Möte med SFP 20181008 Henrik Blomberg Aktuellt genomförandeläge, SMÖ Totalt beslutat: 344,76 Mkr Finansieringsfördelning:

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2010-04-12 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Sydsverige Namn på utlysning: Entreprenörskap.

Läs mer

Arbetsordning för Strukturfondspartnerskapet Småland och Öarna

Arbetsordning för Strukturfondspartnerskapet Småland och Öarna Strukturfondspartnerskapet Småland och Öarna 2014-2020 Arbetsordning för Strukturfondspartnerskapet Småland och Öarna 2014-2020 Antagen 2015 12 07 Strukturfondspartnerskapet Småland och Öarna 2014-2020

Läs mer

Alternativa lösningar och effekter av om ingen reglering kommer till stånd

Alternativa lösningar och effekter av om ingen reglering kommer till stånd Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2008-07-29 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Norra Mellansverige Namn på utlysning: Beskrivning:

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (6) Beslutsdatum 2009-11-03 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Mellersta Norrland Namn på utlysning: Förprojektering,

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (6) Beslutsdatum 2008-04-29 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Stockholm Namn på utlysning: Förprojektering

Läs mer

Strukturfondspartnerskapet Norra Mellansverige Falun

Strukturfondspartnerskapet Norra Mellansverige Falun Strukturfondspartnerskapet Norra Mellansverige 2015-06-15--16 Falun Utlysning och ansökningar i NMS PO1 PO2-2.1 PO2-2.3 Utlyst belopp 33 mkr 42 mkr 22 mkr Ansökt ESF-stöd 50 mkr 128 mkr 65 mkr Antal ansökningar

Läs mer

En ny strukturfondsperiod. Ellinor Ivarsson Avd för tillväxt och samhällsbyggnad

En ny strukturfondsperiod. Ellinor Ivarsson Avd för tillväxt och samhällsbyggnad En ny strukturfondsperiod Ellinor Ivarsson Avd för tillväxt och samhällsbyggnad EU:s långtidsbudget 2014-2020 Skydd och förvaltning av naturresurser 33,90% 38,90% Frihet, säkerhet och rättvisa EU som global

Läs mer

Välkomna till Partnerskapsbörsen februari 2016

Välkomna till Partnerskapsbörsen februari 2016 Partnerskap för integration och arbetsmarknad genom det civila samhället/social ekonomi (Formellt de två projekten Partnerskapet för ett inkluderande arbetsliv samt Civilsamhälle integration och arbete)

Läs mer

Parlamentariska nämnden 8-15

Parlamentariska nämnden 8-15 PROTOKOLL 1(7) Diarienummer Plats: Regionens hus sal A Närvarande: Beslutande: Tommy Bernevång-Forsberg (KD) ordförande Hans Toll (S), vice ordförande Urban Persson (M) ers. Håkan Jansson (M) Lennart Bogren

Läs mer

FÖRTYDLIGANDEN. Stockholm, Ola Odebäck Vd, Ramböll Management

FÖRTYDLIGANDEN. Stockholm, Ola Odebäck Vd, Ramböll Management FÖRTYDLIGANDEN Ramböll Management har skrivit ett avropssvar till ESF-rådet gällande resultat- och effektutvärderingen av Socialfonden (Dnr 2011-100). Vi har blivit ombedda av uppdragsgivaren att tydliggöra

Läs mer

Strukturfondspartnerskap och regionalfonden

Strukturfondspartnerskap och regionalfonden Strukturfondspartnerskap och regionalfonden Växjö 27 april 2015 Satsningar på jobb och tillväxt i regionalfonden 16 miljarder 2020 Forskning och innovation IT Entreprenörskap Koldioxidsnål ekonomi Hållbara

Läs mer

Regeringens proposition 2013/14:175

Regeringens proposition 2013/14:175 Regeringens proposition 2013/14:175 Vissa lagändringar inför en ny programperiod Prop. 2013/14:175 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 13 mars 2014 Fredrik Reinfeldt Annie

Läs mer

10052/17 bis/tf/sk 1 DGG 2B

10052/17 bis/tf/sk 1 DGG 2B Europeiska unionens råd Bryssel den 8 juni 2017 (OR. en) 10052/17 I/A-PUNKTSNOT från: till: Rådets generalsekretariat Föreg. dok. nr: 8200/17, 8203/17 Ärende: FIN 355 FSTR 45 FC 50 REGIO 68 SOC 465 CADREFIN

Läs mer

Europeiska Socialfonden

Europeiska Socialfonden EUROPEISKA UNIONEN Europeiska socialfonden Europeiska Socialfonden Småland & Öarna 12-13 juni 2019 Åza Rydén, Regionchef EUROPEISKA UNIONEN Europeiska socialfonden Dagens information Nytt från Svenska

Läs mer

Samordningsförbund Gävleborg - styrelsemöte. Samordningsförbundet, Slottstorget 1, Gävle Kl

Samordningsförbund Gävleborg - styrelsemöte. Samordningsförbundet, Slottstorget 1, Gävle Kl Protokoll 1 (6) Samordningsförbund Gävleborg - styrelsemöte Plats och tid Samordningsförbundet, Slottstorget 1, Gävle Kl. 09.20 12.15 Ledamöter Hannah-Karin Linck (C), ordf Region Gävleborg Erika Engberg

Läs mer

Yttrande över EU-kommissionens förslag COM(2018) 375 CPR N RTS

Yttrande över EU-kommissionens förslag COM(2018) 375 CPR N RTS Datum: Diarienr: 2018-09-11 GD nr 2018/00003-75 Kontaktperson: Telefon: Håkan Forsberg 08 579 171 31 Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över EU-kommissionens förslag COM(2018) 375 CPR N2018-03829-RTS

Läs mer

Svenska ESF-rådet Presentation Ö-vik

Svenska ESF-rådet Presentation Ö-vik Svenska ESF-rådet Presentation Ö-vik VI FÖRÄNDRAR ARBETSMARKNADEN Myndigheten Svenska ESF-rådet, har funnits som myndighet sedan år 2000. Vi arbetar på uppdrag av Arbetsmarknadsdepartementet och Socialdepartementet.

Läs mer

Svar på uppdrag i regleringsbrev 2015 rörande det nationella programmet för Europeiska socialfonden (ESF)

Svar på uppdrag i regleringsbrev 2015 rörande det nationella programmet för Europeiska socialfonden (ESF) 1 (11) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Svar på uppdrag i regleringsbrev 2015 rörande det nationella programmet för Europeiska socialfonden (ESF) 2014-2020 Postadress Besöksadress Telefon 103 51 Stockholm

Läs mer

AVTAL mellan. Tillväxtverket Sverige. och. Erhvervsstyrelsen Region Sjælland Region Hovedstaden Region Midtjylland Region Nordjylland Danmark

AVTAL mellan. Tillväxtverket Sverige. och. Erhvervsstyrelsen Region Sjælland Region Hovedstaden Region Midtjylland Region Nordjylland Danmark AVTAL mellan Tillväxtverket Sverige och Erhvervsstyrelsen Region Sjælland Region Hovedstaden Region Midtjylland Region Nordjylland Danmark 1 (7) Avtalsparter Sverige Tillväxtverket, förvaltande (FM) och

Läs mer

15505/16 abr/hg/ub 1 DGG 2B

15505/16 abr/hg/ub 1 DGG 2B Europeiska unionens råd Bryssel den 16 december 2016 (OR. en) 15505/16 FSTR 86 FC 84 REGIO 108 FIN 878 I/A-PUNKTSNOT från: till: Ärende: Rådets generalsekretariat Ständiga representanternas kommitté (Coreper

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (7) Beslutsdatum 2008-10-07 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Stockholm Namn på utlysning: PO2 Förprojektering

Läs mer

Nollbasmätning ÖK % 26. Mitt juridiska kön är: Ange i vilken grad du instämmer i följande påståenden:

Nollbasmätning ÖK % 26. Mitt juridiska kön är: Ange i vilken grad du instämmer i följande påståenden: Nollbasmätning ÖK DAGAR KVAR DAGAR AKTIV SVAR ANTAL SVAR % SLUTFÖRDA 0 58 33 61% 26 Mitt juridiska kön är: 10 8 Kvinna Man 1 Kvinna 17 (51.52 %) 2 Man 16 (48.48 %) Svar 33 Ange i vilken grad du instämmer

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Europeiska socialfonden Strukturfondspartnerskapet i Västsverige 2016-09-08 Åza Rydén Regionchef Integration utrikes födda ar helt riktade till målgruppen Insatser för nyanlända PO2 (2015) 40 mnkr Insatser

Läs mer

Samordningsförbund Gävleborg - styrelsemöte

Samordningsförbund Gävleborg - styrelsemöte Protokoll 1 (5) Samordningsförbund Gävleborg - styrelsemöte Plats och tid Samordningsförbundet, Slottstorget 1, Gävle Kl. 09.30 15.30 Ledamöter Hannah-Karin Linck (C), ordf Region Gävleborg Erika Engberg

Läs mer

Välkomna till vår informationsträff. Svenska ESF- rådet Norra Mellansverige

Välkomna till vår informationsträff. Svenska ESF- rådet Norra Mellansverige Välkomna till vår informationsträff Svenska ESF- rådet Norra Mellansverige Agenda Presentation: socialfonden, aktuella utlysningar Ta del av styrande dokument Socialfondsprogrammet 2014-2020 Regional handlingsplan

Läs mer

Utvärdering av ESI- fondernas genomförande- organisationer i Sverige Mars 2017

Utvärdering av ESI- fondernas genomförande- organisationer i Sverige Mars 2017 Utvärdering av ESIfondernas genomförandeorganisationer i Sverige Mars 2017 Rapport nummer 0223 i Tillväxtverkets rapportserie Europeiska struktur- och investeringsfonderna är ett samlingsnamn för: Europeiska

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden 1(6) Beslut 2009-02-05 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i hela Sverige. Namn: Beskrivning: Kompetensutveckling

Läs mer

Programperioden

Programperioden Nästa Nya Kommande Programperioden 2014-2020 1 Regelverk 2007-2013 Allmän förordning, 1083/2006 Regionalfondsförordning, 1080/2006 Tillämpningsförordning, 1828/2006 Svensk förordning, 2007:14 Föreskrifter

Läs mer