Uppdrag från Övervakningskommittén i december 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Uppdrag från Övervakningskommittén i december 2014"

Transkript

1 Datum: 1 (7) Kontaktperson: Aurora Lewén, Programenheten Uppdrag från Övervakningskommittén i december 2014 Vid mötet med Socialfondens Övervakningskommitté den 12 december 2014 behandlades bland annat modellen för fördelning av medel till ESF-rådets regioner. Följande beslut fattades: Beslut: Kommittén godkände fördelningsmodellen och gav samtidigt ESF-rådet i uppdrag att inför nästa års revidering se över hur följande skulle påverka fördelningsmodellen: - Hur man viktar de ingående faktorerna inom respektive urvalskriterium - PO 2,mål 2.1, investeringsprioritering 8.1, om unga (<25 år) med aktivitetsersättning ändras till om unga (<29 år) med aktivitetsersättning - PO 2, mål 2.2, investeringsprioritering 8.2, den inbördes viktningen mellan NEETs och unga, ej behöriga till högre studier - PO 2, mål 2.1, investeringsprioritering 8.1, om arbetslösa, tidigare sjukskrivna ändras till sjukskrivna ESF-rådet fick i uppdrag att göra en känslighetsanalys av förändringar i olika faktorer i fördelningsmodellen. ********************************** 1. Hur man viktar de ingående faktorerna inom respektive urvalskriterium Ingående faktorer har valts och viktats med grund i en analys av innehållet i aktuellt programdokument och efter dialog med medarbetare inom ESF-rådet. Vidare har ett par särskilda överläggningar förts med representanter för Försäkringskassan, eftersom flera av de frågor som ingår i Övervakningskommitténs beslut rör Försäkringskassans ansvarsområden. Såvitt vi funnit finns inget i dokumenten som verifierar en annan tolkning än att berörda målgrupper är de som beskrivs i programdokumentets olika delar. Däremot har vi inte sett något i texterna som anger med vilken vikt olika faktorer ska tillämpas i fördelningsmodellen. Det har därför bedömts att den mest relevanta vikten är den som speglar målgruppens relativa storlek av det totala antalet personer i samtliga adekvata målgrupper för respektive investeringsprioritering. Graden av svårighet mellan individer i olika målgrupper är inte möjlig att ta hänsyn till i Svenska ESF-rådet Huvudkontoret Telefon: Besöksadress: Rosterigränd 12, 3 tr Fax: Postadress: Box 47141, Stockholm Webbplats:

2 2 (7) fördelningsmodellen utifrån tillgänglig data. Olika personers skilda behov av stöd torde istället vara en omständighet som beaktas vid valet av projekt och deltagare i varje region. I sammanhanget är det värt upplysa om att fördelningsmodellen för föregående programperiod togs fram i en arbetsgrupp med representanter för Övervakningskommittén och ESF-rådet. Resultatet kommunicerades vid flera seminarier med företrädare för parterna i socialfondens regionala partnerskap. Seminarierna syftade till att beskriva, förankra och påbörja implementeringen av den nya fördelningsmodellen. Bland de frågor som diskuterades var vilka faktorer som motsvarar programmets målgrupper och vilken vikt de skulle ha i modellen. Där framhölls betydelsen av att minimera antalet faktorer och koncentrera till sådana som har en reell påverkan på medelsfördelningen. Faktorer med ingen eller liten betydelse sorterades bort. Det vill säga de faktorer som inte utgjorde någon egentlig inverkan på de andelar av medel som kom att fördelas till varje ESF-region. Eftersom flera personer, i aktuella målgrupper, har en sammansatt problematik kan de samtidigt ingå i mer än en målgrupp och därmed mer än en faktor. Ett visst mått av samvariation mellan faktorerna förekommer därför. Det fanns också anledning att reducera antalet faktorer för att inte vattna ur betydelsen av de mest angelägna. Vidare var det då som nu angeläget att finna data som representerar målgruppen explicit eller data som så väl som möjligt speglar målgruppen. Modellen för förra perioden har fungerat bra. Den har fångat upp omvärldsförändringar som medfört omfördelningar till exempel när sjukskrivna testades mot arbetsmarknaden, ungdomskullarna minskade och regionernas tillväxt varierade. Den nu aktuella modellen bygger på samma principer. 2. PO 2, mål 2.1, investeringsprioritering 8.1, om unga (<25 år) med aktivitetsersättning ändras till om unga (<29 år) med aktivitetsersättning I programdokumentet anges dessa målgrupper för investeringsprioritering 8.1 (mål 2.1): Insatserna ska riktas till kvinnor och män som är arbetslösa eller står långt från arbetsmarknaden och: - är unga (15 24 år) - är nyanlända invandrare - är långtidsarbetslösa (mer än tolv månader) - har en funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga, eller

3 3 (7) - är eller har varit sjukskrivna och har behov av stöd för återgång i arbete. Som framgår av programdokumentets citat ovan, för investeringsprioritering 8.1, sägs att insatserna ska riktas till kvinnor och män som är arbetslösa eller står långt från arbetsmarknaden. Det kan således vara personer som antingen är arbetslösa och är registrerade på Arbetsförmedlingen eller står långt från arbetsmarknaden utan att vara registrerade som arbetslösa på Arbetsförmedlingen. Vi benämner dessa för huvudmålgrupper. Det kan också vara fråga om personer som samtidigt är arbetslösa och står långt från arbetsmarknaden. Huvudmålgrupperna bryts ner i undergrupper som är delmängder av huvudmålgrupperna och som är grunden för valet av fördelningsfaktorer. I uppdraget från Övervakningskommittén ingår att särskilt diskutera kring gruppen unga med aktivitetsersättning och gruppen sjukskrivna samt de som har varit sjukskrivna. I nuvarande fördelningsmodell har målgruppen Unga representerats av Försäkringskassans data över unga med aktivitetsersättning. Efter konstruktiv dialog med Försäkringskassans representanter i Övervakningskommittén har vi fått klarhet i att gruppen unga med aktivitetsersättning i åldern till 29 år är att jämställa med personer som har en funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga. Dessa ska inte förväxlas med gruppen arbetslösa unga i åldern år som lyfts fram som egen undergrupp. Gruppen unga med aktivitetsersättning har inte tidigare beaktats särskilt, inom ramen för gruppen personer som har en funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga. Vi föreslår att det görs från år Som en konsekvens av detta avser vi att ersätta den nuvarande faktorn unga med aktivitetsersättning i åldern år med unga arbetslösa i åldern i åldern år (i praktiken år, som är Arbetsförmedlingens indelning). Samtidigt adderar vi antalet unga med aktivitetsersättning i åldern till 29 år till faktor 8 som avser arbetslösa med en funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga. Vi avser att även pröva konsekvenserna av att exkludera unga som får aktivitetsersättning på grund av förlängd skolgång, ur denna grupp. När det gäller sjukskrivna och tidigare sjukskrivna behandlas den frågan under punkt 4 nedan. 3. PO 2, mål 2.2, investeringsprioritering 8.2, den inbördes viktningen mellan NEETs och unga, ej behöriga till högre studier Skolverkets statistik över unga ej behöriga till högre studier publiceras inte längre genom verkets databas för jämförelsetal. Efter kontakt med Skolverket har vi fått tillgång till länsindelade uppgifter om Andel invånare (%), 20 år, med grundläggande behörighet till universitet och högskola.

4 4 (7) Genom att invertera dessa uppgifter och relatera till antalet 20-åringar i befolkningen i varje län har vi beräknat faktorn unga ej behöriga till högre studier. En fråga som berördes om den aktuella faktorn, vid Övervakningskommitténs möte i december 2014, var ifall hela målgruppen skulle ingå. Att inte ta med hela målgruppen motiverades med att vissa personer i målgruppen inte över huvud taget är aktuella/intresserade av högre studier. Förvisso är det så. Samtidigt kan det vara en adekvat synpunkt även för andra målgrupper, att inte alla är aktuella. Däremot har vi inte funnit någon rimlig objektiv väg att avgöra hur stor del det rör sig om. En möjlig väg är att tilldela den aktuella faktorn en lägre vikt än 100 procent. Relationen mellan faktorn för unga ej behöriga till högre studier och faktorn för NEETs är ungefär ett till två eller 54 procent. Sett mellan regionerna varierar värdet från 40 till 63 procent. Oavsett om faktorerna vägs in med 100 procent eller någon annan vikt behövs båda faktorerna för att spegla skillnaden mellan olika delar av landet. I följande diagram redovisas den relativa fördelningen av medel till regionerna för insatser inom Investeringsprioritering 8.2 när de två ingående fördelningsfaktorerna ges 100 procents vikt vardera. Vid Övervakningskommitténs möte kommer vi att visa utfallet om faktorvikterna korrigeras.

5 5 (7) 4. PO 2, mål 2.1, investeringsprioritering 8.1, om arbetslösa, tidigare sjukskrivna ändras till sjukskrivna arbetslösa, tidigare sjukskrivna definieras i den aktuella fördelningsmodellen som de som haft sjukpenning i maximal tid och som därför erbjuds Arbetslivsintroduktion. Programmet Arbetslivsintroduktion upphör vid årsskifte 2015/2016. Därför är denna faktor i fördelningsmodellen inte längre aktuell. Oaktat detta, som inte var förutsett, är denna faktor en av dem som diskuterades vid Övervakningskommitténs sista möte förra året och som är föremål för vidare belysning. Som framgår av punkt 2 ovan är de som är eller har varit sjukskrivna och har behov av stöd för återgång i arbete en undergrupp till kvinnor och män som är arbetslösa eller står långt från arbetsmarknaden. Frågan är vilken som är den egentliga målgruppen för insatser inom denna Investeringsprioritering. Och var finns data som representerar målgruppen. Vi har inte funnit relevant data i Arbetsförmedlingens register över personer som är arbetslösa, har varit sjukskrivna, står långt från arbetsmarknaden och har behov av stöd för återgång till arbete. Likaledes har vi inte funnit data hos Försäkringskassan som fullt ut verifierar målgruppens villkor. Efter fruktbara samtal med Försäkringskassans representanter i Övervakningskommittén och efter dialog med Försäkringskassans statistikenhet föreslår vi att målgruppen definieras som pågående sjukfall som bedöms vara i behov av samordnad rehabilitering (K3 enligt Försäkringskassans klassificering). Antalet varierar mellan olika månader från cirka till cirka personer. Aktuell historisk data går att få för senaste 10 månader. Genomsnittlig volym för den perioden är personer. Data finns länsfördelad och kan således sammanställas till aktuella ESF-regioner. Målgruppens storlek är tio gånger så stor som den grupp som deltar i Arbetsförmedlingens Arbetslivsintroduktion. Faktorns vikt i fördelningsmodellen får således en betydligt större tyngd än den som mönstras ut. 5. Känslighetsanalys av förändringar i olika faktorer i fördelningsmodellen Medel till insatser inom PO1 fördelas till 97,4 procent genom två faktorer. Relationen mellan dessa faktorer är ungefär två till fem eller 43 procent. Variationen av denna aspekt mellan regionerna spänner från 37 till 50 procent. Eftersom det rör sig om två faktorer är det relativt lätt att visa utfallet av annan faktorvikt än 100 procent. Följande tabell visar antalet personer i aktuella målgrupper/faktorer vid 100 respektive 50 procents vikt. Och diagrammet visar utfallet om båda faktorerna ges 100 procents vikt respektive om den ena eller den andra faktorn korrigeras till 50 procent. Största skillnaden mellan 100 procents vikt för

6 6 (7) båda faktorerna mot att faktor 1 (antal sysselsatta) sätts till 50 procent visar sig i de två regionerna Stockholm och Östra Mellansverige. Antal i respektive fördelning Fördelningsalternativ 100 % 100 % 50 % 50 % faktor 1 faktor 3 faktor 1 faktor 3 100/100% /50% /100% Faktor 1: Antal sysselsatta kvinnor och män i åldern år Faktor 3: Antal förvärvsarbetande i små och medelstora företag (<250) i åldern år. Dagbefolkning Medel för insatser inom PO 2 och dess olika Investeringsprioriteringar fördelas med två eller flera faktorer. Som framgår av diskussionen om PO 1 ovan är det betydligt enklare att visa utfallet av olika faktorvikter när högst två faktorer är aktuella. Däremot blir det betydligt mer komplicerat när fördelningen grundas på flera fördelningsfaktorer. Frågan är till exempel vilka som ska konstanthållas och vilka som ska fluktuera. För att belysa effekten av olika viktkombinationer kommer vi att redovisa fördelningsmodellens dynamik och utfall vid presentationen för Övervakningskommitténs ledamöter den 10 december 2015.

7 7 (7) 6. Sammanfattning Föregående fördelningsmodell utvecklades i en arbetsgrupp med representanter från Övervakningskommittén och ESF-rådet. Modellen förankrades hos företrädare för partnerskapen i regionerna. Den präglades av så få relevanta fördelningsfaktorer som möjligt i enlighet med målgrupper i programmet och med hänsyn till möjligheterna att fånga adekvat underlagsdata. Modellen har fungerat bra. Nu aktuell fördelningsmodell följer samma principer. Vi föreslår att fördelningsfaktorer inom Investeringsprioritering 8.1 (mål 2.1) från och med 2016 förändras: - unga med aktivitetsersättning adderas till gruppen arbetslösa med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga och ingår därmed i den fördelningsfaktorn - unga arbetslösa blir en egen fördelningsfaktor Viktningen av de två faktorerna inom Investeringsprioritering 8.2 (mål 2.2) bör kvarstå med vikten 100 procent vardera. Vi har inte funnit något i programdokumentet som motiverar annat. Vidare noteras att de svagheter som kan finnas för dessa faktorer även kan förekomma i andra faktorer och hänger samman med svårigheten att få tag i data som gör underlaget mer träffsäkert. Bland målgrupperna för Investeringsprioritering 8.1 (mål 2.1) finns sjukskrivna. Efter samråd med Försäkringskassan har vi valt att från och med 2016 omdefiniera målgruppen som pågående sjukfall som bedöms vara i behov av samordnad rehabilitering. Den tidigare målgruppen, deltagare i Arbetsförmedlingens Arbetslivsintroduktion, tas bort eftersom det programmet upphör från Fördelningsmodellens utfall vid olika faktorvikter kommer att redovisas vid Övervakningskommitténs möte 10 december. Därigenom blir det lättare att redovisa resultatet av olika viktkombinationer enligt önskemål från ledamöterna istället för att låsa ett antaget antal kombinationer. Det är värt nämna att de flesta rimliga viktkombinationer ger likartat utfall genom modellen.

Fördelningsmodell

Fördelningsmodell Datum: 2014-11-25 Kontaktperson: Aurora Lewén aurora.lewen@esf.se Telefon: -7146 Fördelningsmodell 2014-2020 Presentation Fördelningsmodellen används för att fördela socialfondsprogrammets medel mellan

Läs mer

Europeiska socialfonden 2014-2020

Europeiska socialfonden 2014-2020 Europeiska socialfonden 2014-2020 -avstamp i Europa 2020-strategin Maria Johansson-Berg, Svenska ESF-rådet Utgångspunkter för det nya Socialfondsprogrammet Bygga vidare på struktur, erfarenhet och resultat

Läs mer

Socialfondsprogrammet

Socialfondsprogrammet Socialfondsbroschyr 2015.indd 1 Europeiska socialfonden 2014 2020 2015-03-26 11:21 Europeiska socialfonden har finansierat projekt i Sverige sedan 1995 och myndigheten Svenska ESFrådet har ansvarat för

Läs mer

Översikt Socialfondsprogrammet 2014-2020 samt indikativ fördelning av ESF-stöd exklusive resultatreserven

Översikt Socialfondsprogrammet 2014-2020 samt indikativ fördelning av ESF-stöd exklusive resultatreserven Översikt Socialfondsprogrammet 2014-2020 samt indikativ fördelning av ESF-stöd exklusive resultatreserven ESF10feb/ E Ramel Tematiska mål Mål 10 Investera i yrkesutbildning och livslångt lärande 1626 Mål

Läs mer

Europeiska socialfonden samt. inkludering av utrikes födda kvinnor och män på arbetsmarknaden

Europeiska socialfonden samt. inkludering av utrikes födda kvinnor och män på arbetsmarknaden Kort om Europeiska socialfonden 2014-2020 samt inkludering av utrikes födda kvinnor och män på arbetsmarknaden Utgångspunkter för det nya Socialfondsprogrammet Bygga vidare på struktur och erfarenhet från

Läs mer

Försäkringskassans och samordningsförbundens medverkan i ESF-projekt Programperiod

Försäkringskassans och samordningsförbundens medverkan i ESF-projekt Programperiod Försäkringskassans och samordningsförbundens medverkan i ESF-projekt Programperiod 2014-2020 Försäkringskassans medverkan i ESF-projekt programperiod 2014-2020 Försäkringskassan har till och med 12 juli

Läs mer

Svar på regeringsuppdrag i regleringsbrev 2016 rörande det nationella programmet för Europeiska socialfonden (ESF)

Svar på regeringsuppdrag i regleringsbrev 2016 rörande det nationella programmet för Europeiska socialfonden (ESF) 1 (9) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Svar på regeringsuppdrag i regleringsbrev 2016 rörande det nationella programmet för Europeiska socialfonden (ESF) 2014-2020 Postadress Besöksadress Telefon 103

Läs mer

Försäkringskassans och samordningsförbundens medverkan i ESF-projekt Programperiod

Försäkringskassans och samordningsförbundens medverkan i ESF-projekt Programperiod Försäkringskassans och samordningsförbundens medverkan i ESF-projekt Programperiod 2014-2020 Försäkringskassans medverkan i ESF-projekt 2018-02-28, programperiod 2014-2020 Försäkringskassan har den här

Läs mer

Hur kan vi använda socialfonden som ett strategiskt instrument för regional tillväxt och sysselsättning?

Hur kan vi använda socialfonden som ett strategiskt instrument för regional tillväxt och sysselsättning? Hur kan vi använda socialfonden som ett strategiskt instrument för regional tillväxt och sysselsättning? Erfarenheter Socialfonden 2007-2013 - Goda resultat på deltagarnivå - Mindre goda resultat på organisations-

Läs mer

Årsplanering 2016. Promemoria 019-16 54 82. Lars-Olof Lindberg Samordnare lars-olof.lindberg@esf.se. Datum: 2015-05-18

Årsplanering 2016. Promemoria 019-16 54 82. Lars-Olof Lindberg Samordnare lars-olof.lindberg@esf.se. Datum: 2015-05-18 Promemoria Datum: 2015-05-18 Kontaktperson: Lars-Olof Lindberg Samordnare lars-olof.lindberg@esf.se Telefon: 019-16 54 82 Årsplanering 2016 Bakgrund Årsplanen 2016 ska bidra till att stärka samverkan och

Läs mer

Arbetsordning för Övervakningskommittén

Arbetsordning för Övervakningskommittén Beslutad av ök: Diarienr: 12-11 2014/00387 Arbetsordning för Övervakningskommittén 2020 Upprättande och sammansättning 1.1 Upprättande Socialfondens övervakningskommitté (framöver kommittén) är upprättad

Läs mer

Försäkringskassans och samordningsförbundens medverkan i ESF-projekt Programperiod

Försäkringskassans och samordningsförbundens medverkan i ESF-projekt Programperiod Försäkringskassans och samordningsförbundens medverkan i ESF-projekt Programperiod 2014-2020 Försäkringskassans medverkan i ESF-projekt 201-10-01, programperiod 2014-2020 Försäkringskassan har den här

Läs mer

Workshop om det nya Socialfondsprogrammet. Svenska ESF-rådet

Workshop om det nya Socialfondsprogrammet. Svenska ESF-rådet Workshop om det nya Socialfondsprogrammet Svenska ESF-rådet Utgångspunkter för det nya Socialfondsprogrammet Bygga vidare på struktur, erfarenhet och resultat från 2007-2013 Stärkt fokus på resultat och

Läs mer

Sjuhärads samordningsförbund

Sjuhärads samordningsförbund Sjuhärads samordningsförbund Att utveckla hållbar samverkan genom ESF-projekt: Presentation Bakgrund: Programområden, programperiod Generell projektprocess Strukturfondspartnerskap Medfinansiering Status

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Europeiska socialfonden 2014-2020 Men först vad kan vi lära av socialfonden 2007-2013! Resultat Erfarenheter Bokslut i siffror 2007-2013 25 % av deltagarna i arbete 65 000 arbets platser Hälften av kommunerna

Läs mer

Europeiska socialfonden 2014 2020

Europeiska socialfonden 2014 2020 Europeiska socialfonden 2014 2020 Europeiska socialfonden har finansierat projekt i Sverige sedan 1995 och myndigheten Svenska ESFrådet har ansvarat för Socialfondens svenska program sedan år 2000. Hittills

Läs mer

TVÄRSEKTORIELL HEARING OM STRUKTURFONDERNA 2014-2020

TVÄRSEKTORIELL HEARING OM STRUKTURFONDERNA 2014-2020 VÄLKOMMEN TILL TVÄRSEKTORIELL HEARING OM STRUKTURFONDERNA 2014-2020 16 maj 2014 PROGRAM 8.00 8.30 Registrering och kaffe med smörgås 8.30 Välkommen och inledning Mats Hedenström - Länsstyrelsen 9.20 Paneldialog

Läs mer

Europeiska socialfonden 2014-2020 - avstamp i Europa 2020-strategin

Europeiska socialfonden 2014-2020 - avstamp i Europa 2020-strategin Förslag till Europeiska socialfonden 2014-2020 - avstamp i Europa 2020-strategin Utvärdering av förra programperioden Goda resultat på deltagarnivå - Långt fler deltagare än programmålen Mindre goda resultat

Läs mer

Socialfondens temaplattform för hållbart arbetsliv

Socialfondens temaplattform för hållbart arbetsliv Socialfondens temaplattform för hållbart arbetsliv Ett samarbete för att skapa ett hållbart arbetsliv och matchning, kompetens och rörlighet för ett livslångt lärande Visionen om ett hållbart arbetsliv

Läs mer

Svar på regeringsuppdrag i regleringsbrev 2018 rörande det nationella programmet för Europeiska socialfonden (ESF)

Svar på regeringsuppdrag i regleringsbrev 2018 rörande det nationella programmet för Europeiska socialfonden (ESF) 1 (8) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Svar på regeringsuppdrag i regleringsbrev 2018 rörande det nationella programmet för Europeiska socialfonden (ESF) 2014-2020 Postadress Besöksadress Telefon 103

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län november 2010

Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län november 2010 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Karlstad, 13 december 2010 Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län november 2010 Antalet lediga platser fler än för ett år sedan Efterfrågan på arbetskraft

Läs mer

Kommungemensam plattform för att främja nyanländas etablering på arbetsmarknaden

Kommungemensam plattform för att främja nyanländas etablering på arbetsmarknaden Till GR:s Sociala styrgrupp Kommungemensam plattform för att främja nyanländas etablering på arbetsmarknaden förslag till kommungemensamt arbete med rehabilitering av nyanlända i Göteborgsregionen Förslag

Läs mer

Åtgärdsprogram 3.0 Regeringens initiativ för en trygg sjukförsäkring med människan i centrum

Åtgärdsprogram 3.0 Regeringens initiativ för en trygg sjukförsäkring med människan i centrum Promemoria 2018-01-23 Socialdepartementet Åtgärdsprogram 3.0 Regeringens initiativ för en trygg sjukförsäkring med människan i centrum Inledning Våra socialförsäkringar är en central del i den svenska

Läs mer

Europeiska socialfonden 60 år

Europeiska socialfonden 60 år EUROPEISKA UNIONEN Europeiska socialfonden Europeiska socialfonden 60 år Lena Ivö Kommunikationschef ÖVERVAKNINGS- KOMMITTÉN 2017 Förutsättningar 2017 EU och ESF 60 år Halvtid i programgenomförandet Momentum!

Läs mer

Ansökan om bidrag för 2016

Ansökan om bidrag för 2016 2015-06-18 Till Göteborgs Stad SDN Askim-Frölunda-Högsbo samt SDN Västra Göteborg Ansökan om bidrag för 2016 Bakgrund Samordningsförbundet Göteborg Väster ansvarar för samordnad rehabilitering enligt lag

Läs mer

Partnerskapsöverenskommelse för regionalfond, socialfond, fonden för landsbygdsutveckling och havs och fiskerifonden

Partnerskapsöverenskommelse för regionalfond, socialfond, fonden för landsbygdsutveckling och havs och fiskerifonden 2014 2020 EU nivå Europa 2020 Gemensamt strategiskt ramverk för regionalfond, socialfond, fonden för landsbygdsutveckling och havs och fiskerifonden Nationell nivå Partnerskapsöverenskommelse för regionalfond,

Läs mer

Arbetsförmedlingens arbete med EU-fonder perioden 2014-2020

Arbetsförmedlingens arbete med EU-fonder perioden 2014-2020 Arbetsförmedlingens arbete med EU-fonder perioden 2014-2020 Robert Nyholm Internationella Staben Enheten EU fondsamordning 1 EU-fonderna Verktyg för att uppnå Europa 2020-strategin Europeiska socialfonden

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2008-02-26 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Stockholm Namn på utlysning: Genomförande

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Örebro län i slutet av augusti 2010 faktaunderlag

Arbetsmarknadsläget i Örebro län i slutet av augusti 2010 faktaunderlag Sida: 1 av 5 Dnr: Datum: 2010-09-13 Arbetsmarknadsläget i Örebro län i slutet av augusti 2010 faktaunderlag 1 863 fick jobb Under augusti påbörjade 1 863 av alla som var inskrivna vid Arbetsförmedlingen

Läs mer

STATISTIKBILAGA. Diarienummer: 2016/00403

STATISTIKBILAGA. Diarienummer: 2016/00403 STATISTIKBILAGA Diarienummer: 2016/00403 Innehåll Förtydligande kring statistikbilagan och dess uppbyggnad... 3 Befolkningsstatistik från MIAS kommuner... 4 Statistik från SUS... 4 Könsuppdelad statistik

Läs mer

Försäkringskassan i Värmland

Försäkringskassan i Värmland Försäkringskassan Försäkringskassan i Värmland Birgitta Olsson/ Sjukpenning Caroline Elfman/sjukpenning Linnéa Eriksson/ Sjukpenning Jessica Johansson/ Sjukpenning Peter Stenebjer /Aktivitetsersättning

Läs mer

Vivi Jacobson-Libietis. Enheten för tillväxt och regional utveckling

Vivi Jacobson-Libietis. Enheten för tillväxt och regional utveckling Cirkulärnr: 2000:89 Diarienr: 2000/1973 P-cirknr: 2000:20 Nyckelord: Växtkraft mål 3 Handläggare: Sektion/Enhet: Hans Granqvist Vivi Jacobson-Libietis Datum: 2000-08-18 Mottagare: Rubrik: Arbetsgivarpolitiska

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2008-07-29 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Norra Mellansverige Namn på utlysning: Beskrivning:

Läs mer

Remissyttrande: RUFS Underlag för att bedöma aktualitet och användbarhet

Remissyttrande: RUFS Underlag för att bedöma aktualitet och användbarhet Sida: 1 av 5 V Arbetsförmedlinj Dnr Af-2013-379002 Datum: 2013-11-27 Avsändarens referens: LS 1304-0578 Stockholms läns landsting Tillväxt, miljö och regionplanering Box 22550 10422 Stockholm Remissyttrande:

Läs mer

Hej! I uppdrag av Ara Zarei skickar jag synpunkter från Försäkringskassan. Med vänlig hälsning Sarita TRN

Hej! I uppdrag av Ara Zarei skickar jag synpunkter från Försäkringskassan. Med vänlig hälsning Sarita TRN TRN 2017-0052-67 Från: Dhakal Sarita (2997) Till: TRF Funk Registrator Kopia: Zarei Ara (2997) Ärende: Diarienummer TRN 2017-0052 : den 26 oktober 2017 15:21:14 Bilagor: Utställningssyttrande - RUFS 2050-17

Läs mer

Ansökan om medel från Samordningsförbundet Lycksele

Ansökan om medel från Samordningsförbundet Lycksele Ansökan om medel från Samordningsförbundet Lycksele Ankomstdatum (fylls i av förbundet) Uppgifter om sökande organisation Försäkringskassan Firmatecknare/Chef Roger Johansson Utdelningsadress Box 510 Kontaktperson

Läs mer

ÖVERENSKOMMELSE OM SAMARBETE mellan Region Västernorrland och Arbetsförmedlingen

ÖVERENSKOMMELSE OM SAMARBETE mellan Region Västernorrland och Arbetsförmedlingen DATUM Sida 1 (5) Dnr Region Västernorrland 18RS726 Dnr Arbetsförmedlingen Af-2018/0006 9811 ÖVERENSKOMMELSE OM SAMARBETE mellan Region Västernorrland och Arbetsförmedlingen Bakgrund Under juni 2017 träffade

Läs mer

Kommittédirektiv. Nationell samordnare för en välfungerande sjukskrivningsprocess. Dir. 2018:27. Beslut vid regeringssammanträde den 12 april 2018

Kommittédirektiv. Nationell samordnare för en välfungerande sjukskrivningsprocess. Dir. 2018:27. Beslut vid regeringssammanträde den 12 april 2018 Kommittédirektiv Nationell samordnare för en välfungerande sjukskrivningsprocess Dir. 2018:27 Beslut vid regeringssammanträde den 12 april 2018 Sammanfattning En särskild utredare en nationell samordnare

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (7) Beslutsdatum 2009-02-02 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Stockholm Namn på utlysning: Utlysning 2/2009

Läs mer

Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling.

Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. 1 Europeiska socialfonden Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. Utlysning för ESF i Östra Mellansverige av projekt med inriktning "Insatser för nyanlända med sammansatt

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (7) Beslutsdatum 2008-10-07 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Stockholm Namn på utlysning: PO2 Förprojektering

Läs mer

Case Management. En arbetslivsinriktad insats. Information till handläggare Intresseanmälan. Arbetsmarknadsförvaltningen Jobbtorg Stockholm

Case Management. En arbetslivsinriktad insats. Information till handläggare Intresseanmälan. Arbetsmarknadsförvaltningen Jobbtorg Stockholm Case Management En arbetslivsinriktad insats Information till handläggare Intresseanmälan Arbetsmarknadsförvaltningen Jobbtorg Stockholm Case Management metod En case manager arbetar på uppdrag från individen

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (6) Beslutsdatum 2008-08-15 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Östra Mellansverige Namn på utlysning: Ökat

Läs mer

BUDGET 2015 MED INRIKTNING TILL Samordningsförbundet Göteborg Nordost. Tjänsteutlåtande. Dnr 2012/01 Ärende nr: 3 Sammanträde

BUDGET 2015 MED INRIKTNING TILL Samordningsförbundet Göteborg Nordost. Tjänsteutlåtande. Dnr 2012/01 Ärende nr: 3 Sammanträde BUDGET 2015 MED INRIKTNING TILL 2017 ÄRENDET... 1 VERKSAMHETSINRIKTNING 2015-2017... 2 INRIKTNING... 4 FÖRÄNDRINGAR/AVSLUT I FÖRHÅLLANDE TILL FÖREGÅENDE ÅR... 4 SAMMANFATTNING AV STRATEGIER... 5 EKONOMISKA

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Gunweig Svensson. Karina Nilsson. Irma Görtz

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Gunweig Svensson. Karina Nilsson. Irma Görtz Plats och tid: Förvaltningshuset Rosen, Lokal Rosen 2 kl 13.15 15-30 Närvarande: Ledamöter Tjänstgörande ersättare Viktoria Strömberg( Landstinget )Ordf ej närvaro Irma Görtz (Norrköping Kommun)Vice ordf

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2008-03-18 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Östra Mellansverige Namn på utlysning: Kompetensförsörjning

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (6) Beslutsdatum 2009-06-01 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Norra Mellansverige Namn på utlysning: PO

Läs mer

Försäkringsmedicin Om socialförsäkringen

Försäkringsmedicin Om socialförsäkringen Om socialförsäkringen Ansvar i Rehabiliteringsarbetet Försäkringskassan har samordningsansvar Individen har ansvar att medverka i rekommenderad Rehabilitering Arbetsgivaren för Anpassning och Rehabilitering

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2008-02-22 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Sydsverige Namn på utlysning: Genomförande

Läs mer

Basutbildning november Försäkringskassan och TRISAM

Basutbildning november Försäkringskassan och TRISAM Försäkringskassan och TRISAM Vår etiska kod Den statliga värdegrunden är utgångspunkt för vår etiska kod: Vi är sakliga och opartiska Vi skyddar förtroendet för Försäkringskassan Vi är medvetna om att

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Hallands län i slutet av oktober månad 2011

Mer information om arbetsmarknadsläget i Hallands län i slutet av oktober månad 2011 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Halmstad, 11 november 2011 Sara Andersson, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Hallands län oktober 2011 9 369 (6,4%) 4 837 kvinnor

Läs mer

Rehabkoordinatorer. Socialförsäkringen. Filippa Hillman Specialist sjukförsäkring

Rehabkoordinatorer. Socialförsäkringen. Filippa Hillman Specialist sjukförsäkring Rehabkoordinatorer Socialförsäkringen Filippa Hillman Specialist sjukförsäkring Innehåll Fakta Ansvar i rehabiliteringsarbetet Försäkringskassans uppdrag Rehabilitering Utredningstid och negativa beslut

Läs mer

Förstärkt samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan Jan Karlsson Specialist Försäkringskassan Fyrbodal

Förstärkt samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan Jan Karlsson Specialist Försäkringskassan Fyrbodal Förstärkt samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan Jan Karlsson Specialist Försäkringskassan Fyrbodal Presentationstitel Månad 200X Sida 1 Gemensam kartläggning Gemensam kartläggning är

Läs mer

Strukturfondspartnerskapet Västsverige

Strukturfondspartnerskapet Västsverige Strukturfondspartnerskapet Västsverige 23 mars 2018 Åza Rydén Uppföljning av programgenomförandet 29 utlysningar ( PO1 16, PO2 13) + 2 förlängningsutlysningar där beredning pågår 57 projekt har fått bifall

Läs mer

Hur arbetar Arbetsförmedlingen Samverkan? Marie Brederfält

Hur arbetar Arbetsförmedlingen Samverkan? Marie Brederfält Hur arbetar Arbetsförmedlingen Samverkan? Marie Brederfält 010-487 12 42 Arbetsförmedlingen i Göteborg 5 stadsdelskontor som ger service till arbetssökande och arbetsgivare inom sitt geografiska område.

Läs mer

Program. Strukturfondspartnerskapet Stockholm 2

Program. Strukturfondspartnerskapet Stockholm 2 Välkommen! Program 13.10 Resultat av förstudierna, en axplock Urban Innovation/Länsstyrelsen FIA Funktionsnedsatta i anställning genom CSR/Social Venture Network Sweden Yrkesinriktning av vuxna invandrares

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (6) Beslutsdatum 2009-01-29 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Sydsverige Namn på utlysning: Förprojektering

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2008-03-01 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Östra Mellansverige Namn på utlysning: Ökat

Läs mer

Kommittédirektiv. Större genomslag för arbetsmarknadspolitiska insatser mot ungdomsarbetslöshet på lokal nivå. Dir. 2014:157

Kommittédirektiv. Större genomslag för arbetsmarknadspolitiska insatser mot ungdomsarbetslöshet på lokal nivå. Dir. 2014:157 Kommittédirektiv Större genomslag för arbetsmarknadspolitiska insatser mot ungdomsarbetslöshet på lokal nivå Dir. 2014:157 Beslut vid regeringssammanträde den 18 december 2014 Sammanfattning En kommitté

Läs mer

Kartläggning av målgruppens storlek och sammansättning (bilaga 1)

Kartläggning av målgruppens storlek och sammansättning (bilaga 1) Kartläggning av målgruppens storlek och sammansättning (bilaga 1) Nedan följer en kartläggning av gruppen unga i Tyresö kommun som varken arbetar eller studerar, eller är undersysselsatta. Först redovisas

Läs mer

Budget 2013 med inriktning till 2015

Budget 2013 med inriktning till 2015 Budget 2013 med inriktning till 2015 Ärendet Enligt förbundsordning för Samordningsförbundet Göteborg Nordost skall styrelsen fatta beslut om budget för kommande år senast 30:e november. I detta tjänsteutlåtande

Läs mer

Nationell utlysning: Fead-insatser

Nationell utlysning: Fead-insatser 1(5) Datum 2018-06-08 Dnr 2018/00329 Fead - fonden för europeiskt bistånd för dem som har det sämst ställt Syftet med fonden är att inom EU stödja de grupper som på grund av fattigdom har det sämst ställt.

Läs mer

Arbetsförmedlingens Återrapportering2011

Arbetsförmedlingens Återrapportering2011 Arbetsförmedlingens Återrapportering2011 Sida: 2 av 14 Sida: 3 av 14 Dnr: AF-2011/036396 Datum: 2011-08-10 Återrapportering enligt regeringsbeslut 2011-04-28 om förlängning av uppdraget Uppdrag att upphandla

Läs mer

Hur kan man förebygga sjukfrånvaro?

Hur kan man förebygga sjukfrånvaro? Hur kan man förebygga sjukfrånvaro? Innehåll Fakta Försäkringskassans uppdrag Arbetsgivarens ansvar Sjukpenning Rehabiliteringspenning Aktivitetsersättning Sjukersättning Snabbfakta Statlig myndighet Finansieras

Läs mer

Uppföljning av de personer som uppnådde maximal tid i sjukförsäkringen vid årsskiftet 2009/2010

Uppföljning av de personer som uppnådde maximal tid i sjukförsäkringen vid årsskiftet 2009/2010 Dnr: 1.1 2009/294720 Dnr: 052245-2010 Uppföljning av de personer som uppnådde maximal tid i sjukförsäkringen vid årsskiftet 2009/2010 Återrapportering enligt regleringsbrevet för 2010 Uppdaterade siffror

Läs mer

Implementering av verksamhet 3.4.4

Implementering av verksamhet 3.4.4 KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Egnell Eva Datum 2013-05-27 Rev 2013-06-04 Diarienummer UAN-2013-0313 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Implementering av verksamhet 3.4.4 Förslag

Läs mer

Riktlinjer vid rehabilitering. Universitetsförvaltningen, 2008-10-08

Riktlinjer vid rehabilitering. Universitetsförvaltningen, 2008-10-08 Riktlinjer vid rehabilitering Universitetsförvaltningen, Riktlinjer vid rehabilitering Dnr 4480/08-201 INNEHÅLL 1 Inledning...1 2 Rehabiliteringsmodell...1 2.1 Förebyggande arbete...2 2.2 Rehabiliteringsplanering...2

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden 1(5) Beslut 2010-01-14 Europeiska socialfonden stöder projekt som främjar kompetensutveckling och motverkar utanförskap Utlysning av projektmedel i Västsverige Ansökningsomgång 2-2010 Programområde 2 Storstadsintegration

Läs mer

Aktivitetsindikatorer/utfallsindikatorer för deltagare inom PO 1, PO 2 & PO 3 (antal*, uppdelade på kvinnor och män)

Aktivitetsindikatorer/utfallsindikatorer för deltagare inom PO 1, PO 2 & PO 3 (antal*, uppdelade på kvinnor och män) 2015-12-16 1(30) Obs! Listan är preliminär. Förändringar kan komma att göras och ytterligare indikatorer kan tillkomma. Indikatorer för Socialfondsprogrammet som ESF-rådet följer upp Listan är en totallista,

Läs mer

Om du blir sjuk och inte kan arbeta. Försäkringskassan Småland Nordväst Mona Ericsson

Om du blir sjuk och inte kan arbeta. Försäkringskassan Småland Nordväst Mona Ericsson Om du blir sjuk och inte kan arbeta Försäkringskassan Småland Nordväst Mona Ericsson mona.ericsson@forsakringskassan.se Sjuklön Sjukpenning Rehabiliteringskedjan Tidsgränser sjukpenning Försäkringskassans

Läs mer

Remissvar på Översyn av sjukförsäkringen Ds 2011:18

Remissvar på Översyn av sjukförsäkringen Ds 2011:18 2011-06-30 Dnr Af-2011/145023 Sida: 1 av 8 Socialdepartementet cc Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Remissvar på Översyn av sjukförsäkringen Ds 2011:18 Arbetsförmedlingens yttrande begränsas

Läs mer

Ökad hälsa och minskad sjukfrånvaro

Ökad hälsa och minskad sjukfrånvaro Få ihop text och bild Regeringens åtgärdsprogram Ökad hälsa och minskad sjukfrånvaro Försäkringskassans uppdrag och roll Information arbetsgivarverket 1 hösten 2016 Att förebygga sjukfrånvaro Sjukpenningtalet

Läs mer

Förstärkt stöd för personer som är sjukskrivna och för unga med aktivitetsersättning

Förstärkt stöd för personer som är sjukskrivna och för unga med aktivitetsersättning Återrapportering Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan Förstärkt stöd för personer som är sjukskrivna och för unga med aktivitetsersättning 2016-06-17 Återrapportering enligt regleringsbreven för 2016

Läs mer

Statistik januari-december 2013 Samordningsförbundet Göteborg Centrum

Statistik januari-december 2013 Samordningsförbundet Göteborg Centrum Statistik januari-december 203 Samordningsförbundet Göteborg Centrum I bilagan presenteras statistik för aktiviteter finansierade av Samordningsförbundet Göteborg Centrum. Aktiviteterna som vänder sig

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Hallands län i slutet av september månad 2011

Mer information om arbetsmarknadsläget i Hallands län i slutet av september månad 2011 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Halmstad, 13 oktober 2011 Sara Andersson, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Mer information om arbetsmarknadsläget i Hallands län i slutet av september månad 2011

Läs mer

Hur kan man förebygga sjukfrånvaro?

Hur kan man förebygga sjukfrånvaro? Hur kan man förebygga sjukfrånvaro? Innehåll Fakta Försäkringskassans uppdrag Arbetsgivarens ansvar Sjukpenning Rehabiliteringspenning Aktivitetsersättning Sjukersättning Snabbfakta Statlig myndighet Finansieras

Läs mer

Remissyttrande: Avskaffande av den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen, Ds 2015:17

Remissyttrande: Avskaffande av den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen, Ds 2015:17 Sida: 1 av 7 Dnr. Af-2015/171334 Datum: 2015-06-26 Avsändarens referens: Ds 2015:17 Socialdepartementet Regeringskansliet 103 33 Stockholm Remissyttrande: Avskaffande av den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen,

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län i slutet av februari månad 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län i slutet av februari månad 2012 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Jönköping, 14 mars 2012 Sara Andersson, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Jönköping län februari 2012 12 148 (7,2%) 5 730 kvinnor

Läs mer

Kompetensberedningens handlingsplan underlag för inriktningsbeslut

Kompetensberedningens handlingsplan underlag för inriktningsbeslut TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2014-10-20 Dnr Kompetensberedningens handlingsplan underlag för inriktningsbeslut Bakgrund Regionstyrelsen beslöt vid sammanträdet 2013-02-14 att tillsätta en beredning för kompetensfrågor

Läs mer

Projektidé för delprojekt en förstudie om FINSAM

Projektidé för delprojekt en förstudie om FINSAM 2015-08-24 1 (7) Avd för utbildning och arbetsmarknad Projektidé för delprojekt en förstudie om FINSAM Bakgrund Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) planerar genomföra en förstudie för att motverka utanförskap

Läs mer

Nationell samling för unga utanför

Nationell samling för unga utanför 2015-05-01 Nationell samling för unga utanför Ungdomsarbetslösheten i Sverige Ungdomsarbetslösheten har stigit och Sverige har idag en högre ungdomsarbetslöshet än jämförbara länder. År 2014 uppgick arbetslösheten

Läs mer

FÖRTYDLIGANDEN. Stockholm, Ola Odebäck Vd, Ramböll Management

FÖRTYDLIGANDEN. Stockholm, Ola Odebäck Vd, Ramböll Management FÖRTYDLIGANDEN Ramböll Management har skrivit ett avropssvar till ESF-rådet gällande resultat- och effektutvärderingen av Socialfonden (Dnr 2011-100). Vi har blivit ombedda av uppdragsgivaren att tydliggöra

Läs mer

Aktivitetsindikatorer/utfallsindikatorer för deltagare inom PO 1, PO 2 & PO 3 (antal*, uppdelade på kvinnor och män)

Aktivitetsindikatorer/utfallsindikatorer för deltagare inom PO 1, PO 2 & PO 3 (antal*, uppdelade på kvinnor och män) 2016-04-21 1(30) Obs! Listan är preliminär. Förändringar kan komma att göras och ytterligare indikatorer kan tillkomma. Indikatorer för Socialfondsprogrammet som ESF-rådet följer upp Listan är en totallista,

Läs mer

Utvärdering av samordningsförbundens verksamhet

Utvärdering av samordningsförbundens verksamhet Utvärdering av samordningsförbundens verksamhet Utvärderingen/uppdraget består av tre fristående delar 1. Samordningsförbundens organisering och verksamhet (Slutredovisning 12 oktober 2018) 2. Utvärdering

Läs mer

Riktlinjer för Malmö högskolas anpassnings- och rehabiliteringsverksamhet

Riktlinjer för Malmö högskolas anpassnings- och rehabiliteringsverksamhet MAH / Förvaltning Personalavdelningen 1(6) 2009-03-19 Dnr Mahr 49-09/180 Riktlinjer för Malmö högskolas anpassnings- och rehabiliteringsverksamhet Mål Medarbetare med nedsatt arbetsförmåga ska få stöd

Läs mer

Aktivitetsindikatorer/utfallsindikatorer för deltagare inom PO 1, PO 2 & PO 3 (antal*, uppdelade på kvinnor och män)

Aktivitetsindikatorer/utfallsindikatorer för deltagare inom PO 1, PO 2 & PO 3 (antal*, uppdelade på kvinnor och män) 2015-09-10 1(29) Obs! Listan är preliminär. Förändringar kan komma att göras och ytterligare indikatorer kan tillkomma. Indikatorer för Socialfondsprogrammet som ESF-rådet följer upp Listan är en totallista,

Läs mer

Rehabkoordinatorer. Socialförsäkringen. Gunnel Amonsson Specialist sjukförsäkring

Rehabkoordinatorer. Socialförsäkringen. Gunnel Amonsson Specialist sjukförsäkring Rehabkoordinatorer Socialförsäkringen Gunnel Amonsson Specialist sjukförsäkring Innehåll Fakta Ansvar i rehabiliteringsarbetet Försäkringskassans uppdrag Underlag för beslut Rehabilitering Fall Hur kan

Läs mer

Gör arbetsintegrerade företag en skillnad? En studie av den långsiktiga effekten av att vara anställd i ett arbetsintegrerande socialt företag.

Gör arbetsintegrerade företag en skillnad? En studie av den långsiktiga effekten av att vara anställd i ett arbetsintegrerande socialt företag. Gör arbetsintegrerade företag en skillnad? En studie av den långsiktiga effekten av att vara anställd i ett arbetsintegrerande socialt företag. Förord En av de vanligaste frågorna när någon lär känna företeelsen

Läs mer

Kompetensberedningens handlingsplan beslut om insatser

Kompetensberedningens handlingsplan beslut om insatser TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2014-11-06 Dnr Kompetensberedningens handlingsplan beslut om insatser Bakgrund Regionstyrelsen beslöt vid sammanträdet 2013-02-14 att tillsätta en beredning för kompetensfrågor bestående

Läs mer

Utvecklingsavdelningen God ekonomisk tillväxt i Umeåregionen

Utvecklingsavdelningen God ekonomisk tillväxt i Umeåregionen Utvecklingsavdelningen God ekonomisk tillväxt i Umeåregionen 1 (12) Utredningar och rapporter från Utvecklingsavdelningen, nr 4, maj 212 INNEHÅLL sida Inledning 3 Högre ekonomisk tillväxt än rikssnittet

Läs mer

Aktivitetsindikatorer/utfallsindikatorer för deltagare inom PO 1, PO 2 & PO 3 (antal*, uppdelade på kvinnor och män)

Aktivitetsindikatorer/utfallsindikatorer för deltagare inom PO 1, PO 2 & PO 3 (antal*, uppdelade på kvinnor och män) 2017-06-05 1(30) Obs! Listan är preliminär. Förändringar kan komma att göras och ytterligare indikatorer kan tillkomma. Indikatorer för Socialfondsprogrammet som ESF-rådet följer upp Listan är en totallista,

Läs mer

2012 ISSN 1651-2855 ISBN

2012 ISSN 1651-2855 ISBN Temagruppen Unga i arbetslivet Temagruppen Unga i arbetslivet ska verka för att erfarenheter och kunskaper från projekt med finansiering från Europeiska socialfonden tas till vara. I temagruppen samarbetar

Läs mer

Regional handlingsplan för Europeiska socialfonden i Stockholm. - Inriktning för Reviderat avsnitt i kapitel 3

Regional handlingsplan för Europeiska socialfonden i Stockholm. - Inriktning för Reviderat avsnitt i kapitel 3 Regional handlingsplan för Europeiska socialfonden 2014 2020 i Stockholm - Inriktning för 2018 Reviderat avsnitt i kapitel 3 BESLUTAD AV STRUKTURFONDSPARTNERSKAPET I STOCKHOLMS LÄN 16 JUNI 2017 Det övergripande

Läs mer

Mottganingsteamets uppdrag

Mottganingsteamets uppdrag Överenskommelse mellan kommunerna i Sydnärke, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Örebro läns landsting om inrättandet av mottagningsteam en modell för flerpartssamverkan Inledning Denna överenskommelse

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (6) Beslutsdatum 2008-08-15 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Östra Mellansverige Namn på utlysning: Ökat

Läs mer

Förankring av kommande utlysningar Småland och Öarna Karl Selleby

Förankring av kommande utlysningar Småland och Öarna Karl Selleby Förankring av kommande utlysningar Småland och Öarna 2017-09-19 Karl Selleby Program för dagen Kort information från myndigheten Beslut att omlokalisera hela huvudkontoret från Stockholm till Gävle Berör

Läs mer

Månadsrapport sjukförsäkringen

Månadsrapport sjukförsäkringen Information: carolin.holm@forsakringskassan.se Tfn: 010-116 90 72 2011-01-14 1 (8) Månadsrapport sjukförsäkringen Sammanfattning Minskningen av ohälsotalet fortsätter. Minskningen omfattar alla län och

Läs mer

Övervakningskommittén för havs- och fiskeriprogrammet ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR HAVS- OCH FISKERIPROGRAMMET

Övervakningskommittén för havs- och fiskeriprogrammet ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR HAVS- OCH FISKERIPROGRAMMET ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR HAVS- OCH FISKERIPROGRAMMET 2014 2020 1. UPPRÄTTANDE, SAMMANSÄTTNING OCH SEKRETARIAT 1.1 Upprättande Övervakningskommittén 2014 2020 är inrättad av regeringen

Läs mer

Återrapportering Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Förstärkt stöd till unga med aktivitetsersättning

Återrapportering Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Förstärkt stöd till unga med aktivitetsersättning Återrapportering Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan Förstärkt stöd till unga med aktivitetsersättning Plan att redovisas senast 28 februari 2012 enligt regleringsbreven för 2012 aktivitetsersättning

Läs mer

Kartläggning av sjukskrivna personer utan sjukpenning, aktuella på ekonomiskt bistånd i kommunerna Sollentuna, Upplands Väsby och Sigtuna

Kartläggning av sjukskrivna personer utan sjukpenning, aktuella på ekonomiskt bistånd i kommunerna Sollentuna, Upplands Väsby och Sigtuna Kartläggning av sjukskrivna personer utan sjukpenning, aktuella på ekonomiskt bistånd i na Sollentuna, Upplands Väsby och Sigtuna Bakgrund Projektet SAMRE-samordnad rehabilitering för sjukskrivna utan

Läs mer