Genomförande av processägarskap för målen om mänskliga rättigheter och jämställdhet våren 2018

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Genomförande av processägarskap för målen om mänskliga rättigheter och jämställdhet våren 2018"

Transkript

1 Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1038/18 Handläggare Eva-Marie Kjellström Telefon: E-post: Genomförande av processägarskap för målen om mänskliga rättigheter och jämställdhet våren 2018 Förslag till beslut I kommunstyrelsen Stadsledningskontorets redovisning avseende genomförande av kommunstyrelsens processägarskap för målen de mänskliga rättigheterna ska genomsyra alla Göteborgs Stads verksamheter och den strukturella könsdiskrimineringen ska upphöra, i enlighet med bilagt PM, antecknas. Sammanfattning Kommunstyrelsen har, i kommunfullmäktiges budget 2017 och 2018, utpekats som processägare till målen de mänskliga rättigheterna ska genomsyra alla Göteborgs Stads verksamheter och den strukturella könsdiskrimineringen ska upphöra. Enligt bifogade PM beskrivs en lägesbild hur långt vi kommit i att föra dialog med stadens förvaltningar och bolag. Bilden av stadens mänskliga rättighets- och jämställdhet visar på stor variation vad som görs, vilket försvårar analysen av måluppfyllelsen på en övergripande nivå. Områden som lyfts fram i PM:et är: En svag koppling av frågeställningarna till verksamheternas kärnuppdrag Antalet styrande dokument inom området skapar otydlighet Uppföljningen av jämställdhet och mänskliga rättigheter behöver utvecklas Ett strategiskt och operativt stöd behövs, samt utbildning och metodstöd Organisatoriska förutsättningar och utmaningar där oro finna att omorganisationen i staden kan bidra till försämrade förutsättningar för god måluppfyllelse Nya samverkansformer där gemensamma strategiska områden tas fram för ökad måluppfyllelse? Då dialog med samtliga fackförvaltningar och bolag inte är slutfört är områdena ovan preliminära. Hur stadsledningskontoret kommer att lägga upp sitt arbete inom ramen för processägarskapet för att leda och samordna för ökad måluppfyllelse kommer att redovisas under hösten. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 1 (9)

2 Ekonomiska konsekvenser I den fas som dialogerna inom ramen för processägarskapet befinner sig i kan dessa genomföras inom befintlig ekonomisk ram. Processen tillsammans med nämnder och styrelser kan i ett senare skede dock innebära ekonomiska konsekvenser. Barnperspektivet Barnets rättigheter utgår från FN:s barnkonvention och handlar om att ta tillvara på barn och ungas rättigheter och intressen i samhället. Området omfattar alla verksamheter där barn är berörda, till exempel utbildningssektorn, kultursektorn och socialtjänsten. Samverkan och dialog med berörda nämnder och styrelser är ett viktigt verktyg för att följa upp att barn och ungas rättigheter tillvaratas och att få till ett systematiskt arbete inom området för ökad måluppfyllelse. Mångfaldsperspektivet Genom förbättrad samverkan och dialog med nämnder och styrelser om deras mänskliga rättighetsarbete är ambitionen att ett mer systematiskt och samordnat arbete genomförs. Detta förväntas att bidra till ökad måluppfyllelse och att de människor som stadens verksamheter riktar sig till får sina mänskliga rättigheter tillgodosedda. Jämställdhetsperspektivet I likhet med mångfaldsperspektivet förväntas samverkan och dialog kring jämställdhet och ett bättre systematiskt arbete bidra till en ökad måluppfyllelse av stadens jämställdhetsmål och de nationella jämställdhetspolitiska målen. Miljö- och omvärldsperspektiven Stadsledningskontoret har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån dessa perspektiv. Bilaga PM kommunstyrelsens processägarskap för målen och mänskliga rättigheter och jämställdhet Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 2 (9)

3 Ärendet Kommunstyrelsen har, i kommunfullmäktiges budget för 2017 och 2018, utpekats som processägare till målen de mänskliga rättigheterna ska genomsyra alla stadens verksamheter och den strukturella könsdiskrimineringen ska upphöra. Stadsledningskontoret har i egenskap av kommunstyrelsens förvaltning och inom ramen för kommunstyrelsens processägarskap, uppdraget att genomföra dialoger om ovannämnda mål med stadens nämnder och styrelser. Enligt beslut från kommunstyrelsen den 20/ (protokoll nr 27, 668), ska stadsledningskontoret redovisa hur arbetet fortskrider vid fyra tillfällen under Det första tillfället redovisades muntligen den 14/ (utdrag ur protokoll, 211). Det andra tillfället sker skriftligen, i enlighet med detta tjänsteutlåtande och PM enligt bilaga. Beskrivning av ärendet Stadsledningskontoret har fått i uppdrag att genomföra dialoger utifrån kommunstyrelsens processägarskap för målen om mänskliga rättigheter och jämställdhet. Stadsledningskontoret redovisade en genomförandeplan och modell för processägarskapet gällande målen omfattande innevarande mandatperiod. Kommunstyrelsen biföll förslaget den 8/2 2017, enligt protokoll nr 5, 93. För en del insatser innebär rollen som processägare att, utifrån dialog med nämnder och styrelser, bidra med ledning och samordning. I andra delar ska processägaren ha en mer aktiv roll i ledning och samordning utifrån ett hela staden perspektiv. Nämnder och styrelser har dock det fulla ansvaret att arbeta för att nå mål och inriktningar och att värdera hur de ska styra den egna nämnden/styrelsen för att nå måluppfyllelse. Modellen hur processägarskapet tas om hand indelas i fyra faser, där fas 1 redan är genomförd: 1. Fokus på kontinuitet 2. Etablera struktur och organisation för samverkan och dialogprocesser 3. Arena för lärande 4. Kunskap; insatser, stöd, samordning och uppföljning Enligt bilaga finns det PM som beskriver hur arbetet fortskrider. Detta PM innehåller en nulägesrapport om hur långt stadsledningskontoret kommit med dialogerna. Här beskrivs också hur bilden ser ut av stadens samlade mänskliga rättighets- och jämställdhetsarbete så långt, olika utmaningar som finns och möjliga utvecklingsområden för att bidra till ökad måluppfyllelse. Sammanfattning av PM:et Sammanfattningsvis ger dialogerna en brokig bild av vad de olika förvaltningarna arbetar med och det är svårt att få en samlad bild av stadens mänskliga rättighets- och jämställdhetsarbete och dess måluppfyllelse på en övergripande nivå. De områden som lyfts fram i dialogerna är att: Kopplingen mellan jämställdhet och mänskliga rättigheter och verksamheternas kärnuppdrag behöver förtydligas Antalet styrande dokument inom området skapar otydlighet Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 3 (9)

4 Uppföljningen av jämställdhets- och mänskliga rättighetsarbetet behöver utvecklas Strategiskt och operativt stöd, samt utbildning och metodstöd efterfrågas Organisatoriska förutsättningar och utmaningar för ökad måluppfyllelse, där det finns en oro att stadens omorganisation bidrar till sämre måluppfyllelse Nya samverkansformer där gemensamma strategiska områden tas fram för ökad måluppfyllelse? Den bild som PM:et ger visar på att det krävs en bättre samsyn, styrning och ledning i staden vart vi vill nå med vårt jämställdhets- och mänskliga rättighetsarbete. Framförallt blir det viktigt att identifiera gemensamma strategiska områden att arbeta utifrån, där stadens verksamheter utifrån sina olika uppdrag samverkar och gemensamt bidrar till ökad måluppfyllelse. Då det kvarstår dialoger med några fackförvaltningar och majoriteten bolag kan är ovan punkter preliminära och där eventuella justeringar behövas göras. Detta innebär också att hur Stadsledningskontoret, inom ramen för processägarskapet, kommer att lägga upp det fortsatta arbetet att leda och samordna för ökad måluppfyllelse, redovisas under hösten när vi fått en klar bild på hur vi ska vidare. Eva-Marie Kjellström Klas Forsberg Planeringsledare Avdelningschef Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 4 (9)

5 Bilaga PM kommunstyrelsens processägarskap för målen om mänskliga rättigheter och jämställdhet Bakgrund Stadsledningskontoret har fått i uppdrag att genomföra dialoger utifrån kommunstyrelsens processägarskap för målen om mänskliga rättigheter och jämställdhet. Enligt beslut från kommunstyrelsen den 20/ (protokoll nr 27, 668), ska stadsledningskontoret redovisa hur arbetet fortskrider vid fyra tillfällen under Det första tillfället redovisades muntligen den 14/ (utdrag ur protokoll, 211). Med detta PM och tjänsteutlåtande daterat görs en skriftlig återrapportering till kommunstyrelsen (beslutsdatum ). Modell för dialogerna En modell för processägarskapet har tagits fram som ligger till grund för stadsledningskontorets dialoger. Modellen ser ut enligt följande: Kompetensplattform I inbjudan till dialog finns fyra frågor att ta ställning till som sedan tagits upp i dialogerna: 1. Hur arbetar vi med målen och vad gör vi bra redan idag som vi vill dela med oss av? 2. Vilka är våra viktigaste utvecklingsområden och vad behöver vi för stöd för att stärka arbetet? 3. Vilka stadengemensamma utvecklingsområden ser vi som mest angelägna? 4. Vilka befintliga nätverk har vi där vi arbetar med frågor som är relaterade till MR, jämlikhet, jämställdhet och/eller hållbar utveckling? Lägesrapport om dialogernas genomförande Som tidigare rapporterats har dialoger med samtliga stadsdelsförvaltningar genomförts under hösten och våren. Vidare har dialog med 12 fackförvaltningar gjorts under våren och där tre kvarstår. Dialogen med kommunala bolagen har påbörjats och förväntas bli klara under tidiga hösten. Då antalet kommunala bolag är många, konsulterade Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 5 (9)

6 stadsledningskontoret Stadshus AB i hur dialogerna kunde organiseras. Resultatet blev sammanlagt 14 dialoger, dels dialoger med individuella bolag och dels kluster med bolag. Utifrån planen ovan befinner vi oss i fas 2 genom de dialoger som pågår med bolagen. Genom de lärdomar som dialogerna med stadsdels- och fackförvaltningarna fört med sig, börja vi också närma oss fas 3 och 4. Den redogörelse som görs här är således inte komplett eftersom dialogen bolagen inte är slutförda än, utan ger en nulägesbild på de utmaningar som hittills framkommit och möjliga utvecklingsområden som staden behöver fokusera på för ökad måluppfyllelse. Det innebär att ytterligare lärdomar kommer att dras, som ligger till grund för förslag för vilka utvecklingsområden och insatser som kommer att föreslås. En brokig bild av stadens mänskliga rättighets- och jämställdhetsarbete I dialogen med de olika stadsdelarna och fackförvaltningarna framkommer det att aktiviteter pågår kopplat till mänskliga rättigheter och jämställdhet. Det är dock svårt att få en överblick på vilket sätt dessa bidrar till ökad måluppfyllelse på en övergripande nivå. Både stadsdelsförvaltningar och fackförvaltningar arbetar med frågeställningarna på väldigt olika sätt, inom olika områden och olika intensitet. Uppdragen ser väldigt olika ut. En del har direkt kontakt med brukare och medborgare, andra indirekt kontakt. Sammantaget försvårar detta en övergripande analys av måluppfyllelsen av stadens samlade mänskliga rättighets- och jämställdhetsarbete. Kopplingen mellan jämställdhet och mänskliga rättigheter och verksamheternas kärnuppdrag behöver förtydligas Både stadsdelsförvaltningar och fackförvaltningar poängterar att det krävs en större tydlighet på vilket sätt jämställdhet och mänskliga rättigheter bidrar till kärnverksamhetsprocesserna och därmed också vilka åtgärder som krävs för ökad måluppfyllelse. Den svaga kopplingen riskerar att områdena uppfattas som något utöver det ordinarie arbetet och det uppdrag som en verksamhet har. Även en större tydlighet efterfrågas hur mänskliga rättigheter och jämställdhet kopplas till den lagstiftning som styr verksamheterna och hur stadens egna program och planer förhåller sig till den lagstiftning som styr kärnverksamhetsområdena. Ett stärkt och ökat systematiskt arbete behövs därmed där mänskliga rättigheter och jämställdhet integreras till det ordinarie arbetet i stadens kärnverksamhets- och beslutsprocesser. Antalet styrande dokument inom området skapar otydlighet Det finns en rad olika styrande dokument och lagstiftning som sätter ramar för stadens jämställdhets- och mänskliga rättighetsarbete. Allt ifrån de olika FN-konventionerna som Sverige ratificerat till nationella mål och strategier, liksom stadens egna program och planer. Antalet styrdokument som stadens förvaltningar har att utgå ifrån skapar svårigheter i att se hur det hela hänger ihop. Planerna skapar också stuprör och där olika perspektiv konkurrerar med varandra. Antalet planer gör det också svårt att specifikt arbeta för en problemlösning. Risken finns att mer arbete läggs ner för att försöka redogöra vad som gjorts än att arbeta med frågorna. Samtliga understryker att en begränsning i antalet planer och mål är nödvändig för att skapa en bättre tydlighet och ett system efterfrågas för att lättare ta till sig de planer och dess åtgärder som är beslutade. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 6 (9)

7 Uppföljningen av jämställdhets- och mänskliga rättighetsarbetet behöver utvecklas Genom dialogen blir det tydligt att stadens uppföljningssystem inte fångar det arbete som görs inom jämställdhets- och mänskliga rättighetsområdet. Rapporteringen av de politiska målen i kommunfullmäktiges budget och rapporteringen av kärnverksamheterna sker separat från varandra i nuvarande uppföljningssystem. Detta kan skapa en uppfattning att frågeställningarna inte har med kärnverksamhetprocesserna att göra. I likhet med som tidigare angetts behöver frågeställningarna knytas an till kärnverksamhets- och beslutsprocesserna på ett tydligare sätt och därmed behöver också uppföljningen av frågorna integreras i uppföljningen av kärnverksamhetsområdena. Olika metoder behöver dessutom utvecklas för att följa upp och fånga de resultat som ett integrerat jämställdhets- och mänskliga rättighetsarbete bidrar till. Idag är kvantitativa mätetal och metoder det dominerande. Statistiken som ligger till grund för analyserna idag begränsas till kön och ålder på grund av det regelverk som finns. En del av frågorna som rör mänskliga rättigheter och jämställdhet går inte att kvantifiera. Därför behöver de kvalitativa metoderna att samla in data för uppföljning få ett större utrymme och legitimitet än vad som görs gällande idag. Strategiskt och operativt stöd, samt utbildning och metodstöd efterfrågas Både stadsdelsförvaltningar och fackförvaltningar efterfrågar ett ökat strategiskt och operativt stöd att leda, samordna och utveckla olika typer av metodstöd och kompetenshöjande insatser som stadens verksamheter kan använda sig av. Framför allt behövs ett ökat strategiskt och operativt stöd i hur målen ska realiseras för att säkerställa likvärdighet över staden. Ett centralt arrangerat och finansierat utbildningsstöd efterfrågas, där förväntningar finns på Stadsledningskontoret att ha ett ansvar för att utbildningar inom området tillhandahålls inom staden. Då det är flera förvaltningar i staden med liknande uppdrag såsom Intraservice och Sociala Resursförvaltningen, är det viktigt att klargöra ansvarsområdena förvaltningarna emellan. En förbättrad samordning mellan förvaltningarna behövs, för att utgå ifrån en gemensam begreppsapparat och skapa en gemensam bild och riktning till vad utbildningarna ska leda till. En långsiktig strategi behövs för att upprätthålla god kunskap i organisationen, där de kompetenshöjande insatserna kommer in i ett sammanhang och kopplas tydligare till det uppdrag som medarbetare och chefer har. Insatserna skulle också bli en del av den kompetensplattform som planeras att byggas upp och som skulle säkerställa att utbildningarna håller god kvalité och drar åt samma håll. Det som framkommit i dialogerna är att utbildningsinsatser kopplade till ny lagstiftning och stadens styrande dokument inom området mänskliga rättigheter och jämställdhet behövs, samt kompetenshöjande åtgärder kopplade till planer som rör mänskliga rättigheter och jämställdhet. Även ökade kunskaper behövs kring frågor om könsidentitet och könsöverskridande identitet och olika dilemman som kan uppstå när det gäller religionsfrihet på jobbet. Det finns också stor efterfrågan på utbildningar i normkritik och arbeta normmedvetet. Andra viktiga utvecklingsområden är arbetet mot kränkningar på nätet och sociala medier som särskilt berör utbildningssektorn. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 7 (9)

8 Organisatoriska förutsättningar och utmaningar för ökad måluppfyllelse För att stadens mänskliga rättighets- och jämställdhetsarbete ska få genomslag och bidra till ökad måluppfyllelse krävs det att genomförandet är ett ansvar för hela stadens organisationer på alla nivåer. Det är ett bräckligt system som bygger på att alla, både beslutsfattare, chefer och medarbetare, ansvarar för att frågorna integreras och blir en naturlig del av det ordinarie arbetet, i kärnprocesserna och de beslut som tas. Erfarenheterna hur ett sådant tankesätt och strategi fungerar finns från jämställdhetsområdet och genom den strategi och metod som jämställdhetsintegrering är. Strategin har tillämpats i ett antal år och visar på de stora utmaningarna tillvägagångsättet har, då alla i organisationskedjan måste ha med sig perspektiven i allt som görs och beslutas om. Det krävs också kunskap för att kunna analysera vad t ex den könsuppdelade statistiken visar och att analyserna blir en rutin och del av det ordinarie planerings- och uppföljningsarbetet. Därtill måste beslutsfattare ta de beslut som krävs för att omfördela resurser om dessa analyser visar på att resurser inte fördelats jämställt mellan könen. Det krävs således kunskap i frågorna och det tar tid innan genomförandet av jämställdhetsoch mänskliga rättighetsfrågorna blir ett ansvar för hela stadens organisationer på alla nivåer. För att få in ökade kunskaper kring frågeställningarna i organisationen, finns det resurspersoner i några stadsdelsförvaltningar och facknämnder som driver och stödjer arbetet. I dialogerna framkommer det också att det bör finnas resurspersoner med kunskaper om jämställdhet och mänskliga rättigheter som har i uppdrag att utveckla och stödja arbetet i verksamheterna. När resurspersoner med specialkunskaper inom området finns i organisationen, finns det alltid en risk att övriga i organisationen uppfattar att de inte behöver ta ansvar eller kunna något om frågorna. Uppföljningen visar att där resurspersoner finns, utvecklas också arbetet, vilket stärker de synpunkter som framkommit i dialogerna. Ledningen behöver dock säkerställa så att resurspersonerna inte blir ett alibi för att de själva och övriga i organisationer inte behöver arbeta med frågorna. Det finns en stor oro hos stadsdels- och fackförvaltningarna hur arbetet kan bibehållas och leva kvar i och med den omorganisering som nu pågår av stadsdelsnämnderna. Eftersom de avdelningar och resurspersoner som arbetar med frågorna omorganiseras och får nya arbetsuppgifter, kan omorganiseringen till och med skapa försämrade förutsättningar till god måluppfyllelse inom jämställdhets- och mänskliga rättighetsområdet. Staden får samtidigt nya nämnder där frågorna är extra viktiga och här betonas vikten av att frågeställningarna kommer in i strukturerna och resurssätts från början. Frågan behöver således lyftas på ledningsnivå hur staden ska organisera sitt arbete inom området för att säkerställa att de framsteg som gjorts inom områdena inte går förlorade. Nya samverkansformer där gemensamma strategiska områden tas fram för ökad måluppfyllelse? Göteborgs stads organisation är stor med många aktörer med olika uppdrag. Den bild som PM:et ger visar på att det krävs en bättre samsyn, styrning och ledning i staden vart vi vill nå med vårt jämställdhets- och mänskliga rättighetsarbete. Framförallt blir det viktigt att identifiera gemensamma strategiska områden att arbeta utifrån, där stadens verksamheter utifrån sina olika uppdrag samverkar och gemensamt bidrar till ökad måluppfyllelse. Det Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 8 (9)

9 krävs också god samverkan med externa parter såsom civila samhället och myndigheter för att på en samhällsnivå gemensamt bidra till att människor får sina mänskliga rättigheter tillgodosedda. I dialogen med de olika stadsdelarna och fackförvaltningarna efterfrågas stadengemensamma forum för att lyfta mänskliga rättigheter och jämställdhet på ledningsnivå och för medarbetare. Ett sådant initiativ skulle kunna bli ett steg i rätt riktning för en bättre samsyn och samordning kring vilka gemensamma strategiska områden staden ska arbeta med i den egna organisationen och med de externa aktörerna. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 9 (9)

Program för ett jämställt Stockholm

Program för ett jämställt Stockholm Administrativa avdelningen Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-09-04 Handläggare Susanna Nytell Telefon: 08-508 150 29 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2017-09-21 Svar på remiss

Läs mer

Program för ett jämställt Stockholm

Program för ett jämställt Stockholm Norrmalms stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Sida 1 (5) 2017-08-18 Handläggare Maria Stigle Telefon: 08 508 09 062 Till Norrmalms stadsdelsnämnd 2017-09-21 Program för ett jämställt Stockholm

Läs mer

Handlingsplan för arbetet med de mänskliga rättigheterna i Göteborgs Stad

Handlingsplan för arbetet med de mänskliga rättigheterna i Göteborgs Stad Handlingsplan för arbetet med de mänskliga rättigheterna i Göteborgs Stad Göteborgs Stad har länge haft en tydlig inriktning om att stadens verksamheter ska integrera ett flertal horisontella perspektiv

Läs mer

Yttrande över remiss av Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholm stad

Yttrande över remiss av Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholm stad Arbetsmarknadsförvaltningen Utvecklings- och utredningsstaben Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-09-07 Handläggare Lisa Svensson Telefon: 08-50847980 Till Arbetsmarknadsnämnden den 19 september 2017 Ärende

Läs mer

Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholms stad

Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholms stad Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-08-31 Handläggare Annelie Sjöberg Tfn: 08-508 25 008 Till Socialnämnden 2017-09-19 Program för barnets

Läs mer

Göteborgs Stads riktlinjer mot våld i nära relation

Göteborgs Stads riktlinjer mot våld i nära relation Handling 2016 nr 153 Göteborgs Stads riktlinjer mot våld i nära relation Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande

Läs mer

Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholms stad

Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholms stad Stadsledningskontoret Kansliet för mänskliga rättigheter Tjänsteutlåtande Dnr 171-1526/2016 Sida 1 (7) 2017-06-16 Handläggare Agneta Widerståhl Telefon: 08-508 29 445 Till Kommunstyrelsen inflytande i

Läs mer

Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 82 Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag

Läs mer

Program för ett jämställt Stockholm

Program för ett jämställt Stockholm Stadsledningskontoret Kansliet för mänskliga rättigheter Tjänsteutlåtande Dnr 434-21/2017 Sida 1 (6) 2017-06-16 Handläggare Jennifer Bolin Telefon: 08-508 29 451 Till Kommunstyrelsen Stadsledningskontorets

Läs mer

Program för ett jämställt Stockholm

Program för ett jämställt Stockholm Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-08-16 Handläggare Anna Rinder von Beckerath Telefon: 08-508 43 114 Till Socialnämnden 2017-09-19 Program

Läs mer

Tidplan för uppföljningsprocessen 2019

Tidplan för uppföljningsprocessen 2019 Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-08-23 Diarienummer 0106/18 Handläggare Anders Roswall Telefon: 031-3680052 E-post: anders.roswall@stadshuset.goteborg.se Tidplan för uppföljningsprocessen

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering. Älvsbyns Kommun

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering. Älvsbyns Kommun STYRDOKUMENT DATUM 2016-07-07 1 (5) Handlingsplan för jämställdhetsintegrering Älvsbyns Kommun 2016-2020 Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/upprättad Beslutsinstans Giltighetstid Plan Handlingsplan för

Läs mer

Avtal om samverkan avseende folkhälsoinsatser i Göteborg

Avtal om samverkan avseende folkhälsoinsatser i Göteborg Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-10-20 Diarienummer 1234/16 Utbildning, barn och unga, folkhälsa Välfärd och utbildning Anna Lagerquist Telefon 031-368 04 46 E-post: anna.lagerquist@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Instruktion för Stockholms stads barnombudsman

Instruktion för Stockholms stads barnombudsman Utlåtande 2015:49 RI+VI (Dnr 105-499/2015) Instruktion för Stockholms stads barnombudsman Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Instruktionen för Stockholms stads barnombudsman

Läs mer

Revidering av Göteborgs stads program för e-samhälle

Revidering av Göteborgs stads program för e-samhälle Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-06-29 Diarienummer 1047/18 Handläggare Stefan Granlund Telefon:031-368 04 85 E-post: stefan.granlund@stadshuset.goteborg.se Revidering av Göteborgs

Läs mer

Jämställdhetspolicy för Västerås stad

Jämställdhetspolicy för Västerås stad för Västerås stad Antagen av kommunfullmäktige den 5 december 2013 program policy handlingsplan riktlinje program policy uttrycker värdegrunder och förhållningssätt för arbetet med utvecklingen av Västerås

Läs mer

Program för ett jämställt Stockholm

Program för ett jämställt Stockholm Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning Kansliavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-09-04 Handläggare Ewa Jungstedt Pilestål Telefon: 08-508 01 522 Till Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd 2017-09-21 Svar på

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-01 Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Kommunikation/Demokrati Klas Forsberg Telefon 031-3680618 E-post: klas.forsberg@stadshuset.goteborg.se Riktlinjer e-förslag

Läs mer

Yttrande om HR-program för Göteborgs Stad, begäran om godkännande

Yttrande om HR-program för Göteborgs Stad, begäran om godkännande Yttrande S, MP, V Kommunstyrelsen Ärende 0955/17 Yttrande om HR-program för Göteborgs Stad, begäran om godkännande Göteborgs stads starkaste tillgång är dess medarbetare. Staden har ett stort ansvar att

Läs mer

Anmälan av Plan för genomförande av jämställdhetsintegrering inom arbetsmarknadsförvaltningen

Anmälan av Plan för genomförande av jämställdhetsintegrering inom arbetsmarknadsförvaltningen Arbetsmarknadsförvaltningen HR-staben Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2016-08-18 Handläggare Åsa Enrot Telefon: 08-508 35 687 Till Arbetsmarknadsnämnden den 30 augusti 2016 Ärende 15 Anmälan av Plan för genomförande

Läs mer

Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholms stad Svar på remiss från kommunstyrelsen

Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholms stad Svar på remiss från kommunstyrelsen Kulturförvaltningen Kulturstrategiska staben Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-09-08 Handläggare Eva Stenstam Telefon: 08 508 31 989 Till Kulturnämnden 2017-09-19 Program för barnets rättigheter och inflytande

Läs mer

Ett Stockholm för alla Program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning

Ett Stockholm för alla Program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Sida 1 (5) 2017-12-19 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 12196 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2018-02-01 Ett Stockholm för alla Program

Läs mer

Strategi för ett jämställt Botkyrka

Strategi för ett jämställt Botkyrka 1[1] Strategi för ett jämställt Botkyrka Post Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA Besök Munkhättevägen 45 Telefon vxl 08-530 610 00 Org.nr 212000-2882 Bankgiro 624-1061 Fax 08-530 616 66 Webb www.botkyrka.se

Läs mer

Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag

Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag Handling 2017 nr 110 Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande

Läs mer

Lokal barnombudsman och handlingsprogram för att stärka barns rättigheter

Lokal barnombudsman och handlingsprogram för att stärka barns rättigheter HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SOCI AL OMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2013-03-11 Handläggare: Inger Nilsson Telefon: 08-508 23 305 Susanne Forss-Gustafsson Telefon: 08-508

Läs mer

Anneli Hulthén Jonas Andrén

Anneli Hulthén Jonas Andrén Ersätter tidigare utsänd handling Handling 2015 nr 221 Kommunikationsprogram för Göteborgs Stad Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Handlingsplan ägardialog Förvaltnings AB Framtiden

Handlingsplan ägardialog Förvaltnings AB Framtiden Bilaga N 1 Diarienummer: 0034/17 Handläggare: Andreja Sarcevic Tel: 031-368 54 61 E-post: andreja.sarcevic@gshab.goteborg.se Handlingsplan ägardialog Förslag till beslut i styrelsen för Göteborgs Stadshus

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering. i Hägersten- Liljeholmens stadsdelsförvaltning stockholm.se

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering. i Hägersten- Liljeholmens stadsdelsförvaltning stockholm.se Handlingsplan för jämställdhetsintegrering i Hägersten- Liljeholmens 2016-2018 stockholm.se Handlingsplan för jämställdhetsarbete 2016-2018 3 (9) Innehåll Kommunfullmäktiges mål... 4 Nämndmål... 4 Syftet

Läs mer

Program för lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck

Program för lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck Stadsledningskontoret Kansliet för mänskliga rättigheter Tjänsteutlåtande DNR 171-116/2017 Sida 1 (6) 2017-06-16 Handläggare Kristina Börjeson Telefon: 08-508 29 452 Till Kommunstyrelsen möjligheter oavsett

Läs mer

Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholms stad

Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholms stad Östermalms stadsdelsförvaltning Kvalitetsavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-08-24 Handläggare Carolina Bjurling Telefon: 08-50810052 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2017-09-21 Program för barnets

Läs mer

Svar på remiss angående förslag till Program för utveckling av Göteborgs Stads medborgarservice

Svar på remiss angående förslag till Program för utveckling av Göteborgs Stads medborgarservice Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2011-02-23 Diarienummer: N137-0095/11 Utvecklingsavdelning Astrid Tunås Telefon: 366 20 08 E-post:astrid.tunas @vastra.goteborg.se Svar på remiss angående förslag till Program

Läs mer

Ett Stockholm för alla, Program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning

Ett Stockholm för alla, Program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning Rinkeby - Kista stadsdelsförvaltning Avdelning äldre, funktionsnedsättning och socialpsykiatri Sida 1 (6) 2018-02-07 Handläggare Linda Lantz Telefon: 08-508 01 449 Till Rinkeby-Kista Stadsdelsnämnd 2018-02-22

Läs mer

Jämställdhetsintegrering av styrdokument

Jämställdhetsintegrering av styrdokument Jämställdhetsintegrering av styrdokument Jämställdhetsintegrering förbättrar verksamheters resultat Jämställdhetsintegrering är en strategi för jämställdhetsarbete som syftar till att förbättra verksamheters

Läs mer

Yttrande till kommunstyrelsen över remiss angående innovationsprogram för Göteborgs Stad

Yttrande till kommunstyrelsen över remiss angående innovationsprogram för Göteborgs Stad Tjänsteutlåtande Förvaltningscontroller Utfärdat: 2017-04-05 Simon Flodén Diarienummer: N136-0214/17 Telefon: 366 00 24 (eller Göteborgs Stad växel 365 00 00) E-post: simon.floden@afh.goteborg.se Yttrande

Läs mer

Plan för jämställdhet. för Eskilstuna kommun

Plan för jämställdhet. för Eskilstuna kommun Plan för jämställdhet för Eskilstuna kommun 2018-2024 Beslutad av kommunfullmäktige 27 september 2018 Plan för jämställdhet, kortversion Det här är en kortversion av Eskilstuna kommuns plan för jämställdhet.

Läs mer

Förslag till ägardirektiv för Business Region Göteborg AB

Förslag till ägardirektiv för Business Region Göteborg AB Bilaga E Styrelsen 1 Diarienummer: 0065/17 Handläggare: Peter Berggren Tel: 031-368 54 56 E-post: peter.berggren@gshab.goteborg.se Förslag till ägardirektiv för Business Region Göteborg AB Förslag till

Läs mer

Jämställdhetsintegrering vid SLU

Jämställdhetsintegrering vid SLU #slu40 Jämställdhetsintegrering vid SLU SLU ska verka för att nå de jämställdhetspolitiska målen med jämställdhetsintegrering som metod Jämställdhetspolitikens inriktning Regeringens jämställdhetspolitik

Läs mer

Remissvar på program för lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck

Remissvar på program för lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck Äldreförvaltningen Planeringsavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-08-15 Handläggare Git Skog Telefon: +46 76 12 36 253 Till Äldrenämnden den 19 september 2017 Remissvar på program för lika rättigheter

Läs mer

Fördelning av medel för demokrati- och utvecklingsarbete 2015

Fördelning av medel för demokrati- och utvecklingsarbete 2015 Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2015-05-27 Handläggare Monica Slama Telefon: 08-508 23 092 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Reviderad genomförandestrategi av Barnkonventionen i Kristianstads kommun. Antagen av Kommunstyrelsen

Reviderad genomförandestrategi av Barnkonventionen i Kristianstads kommun. Antagen av Kommunstyrelsen Reviderad genomförandestrategi av Barnkonventionen i Kristianstads kommun Antagen av Kommunstyrelsen 2018-08-29 Inledning FN:s konvention om barns rättigheter antogs 1989 och gäller för alla under 18 år

Läs mer

Remiss om Modernisering av sociala system

Remiss om Modernisering av sociala system Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Individ- och familjeomsorgen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-02-05 Handläggare Karin Johansson Telefon: 08-50805097 Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd 2018-03-08

Läs mer

Jämställdhet Uppdragsbeskrivning för tillfällig beredning om: Camilla Westdahl, kommunfullmäktiges ordförande

Jämställdhet Uppdragsbeskrivning för tillfällig beredning om: Camilla Westdahl, kommunfullmäktiges ordförande 2017-01-26 Uppdragsbeskrivning för tillfällig beredning om: Jämställdhet Camilla Westdahl, kommunfullmäktiges ordförande Charlotta Lundberg, kvalitetsstrateg, Strategisk planering och utveckling Innehållsförteckning

Läs mer

Så jämställdhetsintegreras genomförandet av Norrbottens folkhälsostrategi - för att förbättra jämställdheten i Norrbotten!

Så jämställdhetsintegreras genomförandet av Norrbottens folkhälsostrategi - för att förbättra jämställdheten i Norrbotten! Linda Moestam Folkhälsocentrum, Region Norrbotten 13 juni 2018 Så jämställdhetsintegreras genomförandet av Norrbottens folkhälsostrategi - för att förbättra jämställdheten i Norrbotten! Vad handlar det

Läs mer

Vägen till en jämställd budget- Jämställdhetsintegrering i praktiken

Vägen till en jämställd budget- Jämställdhetsintegrering i praktiken Vägen till en jämställd budget- Jämställdhetsintegrering i praktiken Jämställdhetsintegrering Västra Götalandsregionens mål är ett samhälle där kvinnor och män har samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter

Läs mer

Begäran om revidering av riktlinjer för Göteborgsförslag

Begäran om revidering av riktlinjer för Göteborgsförslag Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-10-08 Diarienummer 1473/18 Handläggare Helena Österlind Telefon:031-368 0228 E-post: helena.osterlind@stadsledningskonoret.goteborg.se Begäran om revidering

Läs mer

Yttrande över remiss av Personalpolicy för Stockholms stad Remiss från kommunstyrelsen

Yttrande över remiss av Personalpolicy för Stockholms stad Remiss från kommunstyrelsen Sida 1 (6) 2016-05-04 Handläggare Jónína Gísladóttir Telefon: 08-508 355 12 Till Arbetsmarknadsnämnden den 17 maj 2016 Ärende 6 Yttrande över remiss av Personalpolicy för Stockholms stad Remiss från kommunstyrelsen

Läs mer

Yrkande (S) (M) (MP) (V) (L) (KD) Kommunstyrelsen Ärende Yrkande angående ägardirektiv för HIGAB AB

Yrkande (S) (M) (MP) (V) (L) (KD) Kommunstyrelsen Ärende Yrkande angående ägardirektiv för HIGAB AB Yrkande (S) (M) (MP) (V) (L) (KD) Kommunstyrelsen 2017-01-25 Ärende 2.1.6 Yrkande angående ägardirektiv för HIGAB AB FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsen och kommunfullmäktige föreslås besluta Att följande

Läs mer

Remiss av färdplan för ett Stockholm för alla - en rapport från kommissionen för ett socialt hållbart Stockholm, Dnr KS 2018/911

Remiss av färdplan för ett Stockholm för alla - en rapport från kommissionen för ett socialt hållbart Stockholm, Dnr KS 2018/911 Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Strategi och internservice Dnr 1.5.1-738-2018 Sida 1 (6) 2018-10-22 Handläggare Sofia Kántor Telefon: 08-508 042 45 Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd 2018-11-15

Läs mer

Beslutad i Landstingsstyrelsen

Beslutad i Landstingsstyrelsen - Beslutad i Landstingsstyrelsen 2013-03-12 LS-LED12-419 Till denna riktlinje finns handlingsplanen FRÄMJA SÄKERSTÄLLA BEVAKA BARNETS RÄTTIGHETER. Handlingsplanen är beslutad av landstingsdirektören i

Läs mer

Stockholms stads program för kvinnofrid - mot våld i nära relationer remiss från kommunstyrelsen

Stockholms stads program för kvinnofrid - mot våld i nära relationer remiss från kommunstyrelsen ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIALTJÄNSTAVDELNIN GEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2011-11-28 Handläggare: Eva Svedman Telefon: 08-508 10 320 Till Östermalms stadsdelsnämnd, sammanträde 2011-12-15 Stockholms

Läs mer

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun DANDERYDS KOMMUN 1(11) Kommunstyrelsen Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun Intentionen med föreliggande förslag är att utveckla och tydliggöra kommunens mål- och styrmodell.

Läs mer

Jämlika Landskrona - Fyra områden

Jämlika Landskrona - Fyra områden Stadsledningskontoret Personalavdelningen 1(5) Datum Handläggare 2011-10-10 Hannes Frizén Jämlika Landskrona Under 2010 ansökte och beviljades Landskrona stad medel från svenska ESFrådet för att driva

Läs mer

Central momsfunktion - överföring av momsredovisning från kommunstyrelsen till nämnden för intraservice

Central momsfunktion - överföring av momsredovisning från kommunstyrelsen till nämnden för intraservice Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-02-15 Diarienummer 1380/16 Handläggare Magnus Borelius, Ywonne Bergkvist Telefon: 031-3680023, 031-3680362 E-post: fornamn.efternamn@forvaltning.goteborg.se

Läs mer

Granskning av chefers förutsättningar i Göteborgs Stad

Granskning av chefers förutsättningar i Göteborgs Stad Rapportsammandrag Stadsrevisionen 12 juni 2018 Granskning av chefers förutsättningar i Göteborgs Stad Bakgrund De kommande tio åren kommer både antalet barn och äldre i befolkningen att öka kraftigt. Antalet

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-08-31 Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Välfärd och Utbildning Sven Höper Telefon 031-3680113 E-post: sven.hoper@stadshuset.goteborg.se Utredning av skolverksamheten

Läs mer

Ägardirektiv för Göteborg & Co Träffpunkt AB

Ägardirektiv för Göteborg & Co Träffpunkt AB Bilaga F Styrelsen 1 Diarienummer: 0094/16 Handläggare: Peter Berggren Tel: 031-368 54 56 E-post: peter.berggren@gshab.goteborg.se Ägardirektiv för Göteborg & Co Träffpunkt AB Förslag till beslut i styrelsen

Läs mer

Framställan om kommuncentralt avsatta medel för hållbarhetsbidrag 2018

Framställan om kommuncentralt avsatta medel för hållbarhetsbidrag 2018 Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-02-20 Diarienummer 0008/18 Handläggare Lena Thylén Telefon: 368 10 13 E-post: lena.thylen@fastighet.goteborg.se Framställan om kommuncentralt avsatta medel

Läs mer

Främja, Skydda, Övervaka - FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsät t- ning Svar på remiss av SOU2009:36

Främja, Skydda, Övervaka - FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsät t- ning Svar på remiss av SOU2009:36 SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADSFÖR- VALTNINGEN KANSLIAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SAN 2009-10-22 SID 1 (5) 2009-10-01 Handläggare: Lisbeth Westerlund Telefon: 08-508 25 016 Till Socialtjänst- och arbetsmarknadsnämnden

Läs mer

1. Kontaktperson för arbetet med jämställdhetsintegrering Namn Telefon E-postadress Mobilnummer

1. Kontaktperson för arbetet med jämställdhetsintegrering Namn Telefon E-postadress Mobilnummer Mall inklusive anvisningar 1. Kontaktperson för arbetet med jämställdhetsintegrering Namn Telefon E-postadress Mobilnummer 2. Godkännande Undertecknad av GD, datum Namnförtydligande 3. Bakgrund och nulägesbeskrivning

Läs mer

Stockholms stads riktlinjer för nationella minoriteters rättigheter samt Stockholms stads strategi för romsk inkludering

Stockholms stads riktlinjer för nationella minoriteters rättigheter samt Stockholms stads strategi för romsk inkludering Kungsholmens stadsdelsförvaltning Äldreomsorgen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2018-03-15 Handläggare Christina Egerbrandt Telefon: 08-508 08 032 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd 2018-04-19 Stockholms stads

Läs mer

Jämställdhetsintegrering på SLU Varför, vad och hur då?

Jämställdhetsintegrering på SLU Varför, vad och hur då? Jämställdhetsintegrering på SLU Varför, vad och hur då? Ylva Eklind, Utbildningsavdelningen NJ:s lika villkorskommitté, seminarium 2018-06-04 Varför? SLU och övriga lärosäten har ett uppdrag: Att verka

Läs mer

Förslag till program mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck

Förslag till program mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck Serviceförvaltningen Staben Tjänsteutlåtande Dnr 1.1.5-729/2016 Sida 1 (5) 2016-11-04 Handläggare Lars Ericsson Telefon: 08 508 11 818 Till Servicenämnden 2016-11-22 Förslag till program mot våld i nära

Läs mer

Svar på remiss avseende Förslag till Göteborgs Stads plan för arbetet mot etablerat missbruk och beroende

Svar på remiss avseende Förslag till Göteborgs Stads plan för arbetet mot etablerat missbruk och beroende Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-03-06 Diarienummer N140-0858/16 Sektor Individ- och familjeomsorg samt funktionshinder Stina W Björstedt Telefon: 031-366 88 12 E-post: stina.w.bjorstedt@norrahisingen.goteborg.se

Läs mer

Mål och myndighet En effektiv styrning av jämställdhetspolitiken (SOU 2015:86)

Mål och myndighet En effektiv styrning av jämställdhetspolitiken (SOU 2015:86) 2016-02-02 Rnr 99.15 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Mål och myndighet En effektiv styrning av jämställdhetspolitiken (SOU 2015:86) Utredningens uppdrag Utredningens uppdrag har bestått av fyra delar.

Läs mer

Riktlinjer för Stockholms stads sociala investeringsfond

Riktlinjer för Stockholms stads sociala investeringsfond Östermalms stadsdelsförvaltning Socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-01-08 Handläggare Anne Menes Telefon: 08 508 10 320 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2016-02-04 Riktlinjer för Stockholms

Läs mer

UTVECKLINGSPLAN FÖR ARBETET MED BARNETS RÄTTIGHETER I MALMÖ STAD

UTVECKLINGSPLAN FÖR ARBETET MED BARNETS RÄTTIGHETER I MALMÖ STAD UTVECKLINGSPLAN FÖR ARBETET MED BARNETS RÄTTIGHETER I MALMÖ STAD 3 2 Inledning 5 Utgångspunkter för arbetet med barnets rättigheter i Malmö stad 7 FN:s konvention om barnets rättigheter 7 Strategi för

Läs mer

Förstärkt gemensam upphandlings- och inköpsorganisation

Förstärkt gemensam upphandlings- och inköpsorganisation Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-09-26 Handläggare Agneta Steinbeck Telefon: 08-50833580 Till Utbildningsnämnden 2017-10-19 Förstärkt gemensam

Läs mer

Strategi för god, hälsosam och klimatsmart mat

Strategi för god, hälsosam och klimatsmart mat Avdelningen för förskola Avdelningen egen regi Sida 1 (6) 2018-09-27 Handläggare: Katarina Höök 08 508 18 138 Till Farsta stadsdelsnämnd 2018-11-15 Strategi för god, hälsosam och klimatsmart mat Svar på

Läs mer

Ang. Förhandling med Västra Götalandsregionen för att ingå avtal om spårvagnstrafik

Ang. Förhandling med Västra Götalandsregionen för att ingå avtal om spårvagnstrafik Göteborg den 14 mars 2017 Yttrande (M, KD, L) Kommunstyrelsen 2017-03-14 Ärende 2.2.3 Ang. Förhandling med Västra Götalandsregionen för att ingå avtal om spårvagnstrafik Kommunfullmäktige beslutade i februari

Läs mer

Rapport om arbetet åren

Rapport om arbetet åren Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Sida 1 (7) 2019-04-04 Handläggare Lii Drobus Telefon: 08 508 25252 Till Socialnämnden 2019-04-16 Handlingsplan för förbättrad arbetssituation

Läs mer

Likabehandlingsplan för Försäkrings AB Göta Lejon 2019

Likabehandlingsplan för Försäkrings AB Göta Lejon 2019 Försäkrings AB Göta Lejon Tjänsteutlåtande 2019-07-02 Diarienummer xxx Handläggare Magnus Svedmark Telefon: 070-364 2110 E-post: magnus.svedmark@gotalejon.goteborg.se Likabehandlingsplan för Försäkrings

Läs mer

Kommunikationsprogram. för Stockholms stad

Kommunikationsprogram. för Stockholms stad Stadsledningskontoret Kommunikationsenheten Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-03-06 Handläggare Ia Johansson Telefon: 08-508 29 365 Till Kommunstyrelsen Kommunikationsprogram Stadsledningskontorets förslag

Läs mer

Yttrande V, S, MP Kommunstyrelsen Ärende 1.1

Yttrande V, S, MP Kommunstyrelsen Ärende 1.1 Yttrande V, S, MP Kommunstyrelsen 2018-04-11 Ärende 1.1 Yttrande om Plan för uppföljning av utförare i konkurrensutsatt verksamhet enligt LOV år 2018 2019 I och med införande av valfrihetssystem enligt

Läs mer

Samling för demokrati, MR-dagarna, och kampen mot antisemitismen.

Samling för demokrati, MR-dagarna, och kampen mot antisemitismen. Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2018-01-31 Ärende 2.2.7 Ansökan om att Göteborgs Stad ska stå värd för MR-dagarna 2021 SD ställer sig positivt till att Göteborg blir värd för MR-dagarna 2021. Vi har dock

Läs mer

Jämställdhetsstrategi för Länsstyrelsen Gävleborg

Jämställdhetsstrategi för Länsstyrelsen Gävleborg Jämställdhetsstrategi för Länsstyrelsen Gävleborg 2014-2016 Svensk jämställdhetspolitik Flickor, pojkar, kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv Jämn fördelning av makt

Läs mer

Sammanfattning av delrapporten: Inventering av Göteborgs Stads resurser och utbildningsbehov inom området medborgardialog

Sammanfattning av delrapporten: Inventering av Göteborgs Stads resurser och utbildningsbehov inom området medborgardialog Sammanfattning av delrapporten: Inventering av Göteborgs Stads resurser och utbildningsbehov inom området medborgardialog Göteborgs Stad Social resursförvaltning S2020 Inventeringen: Bernard Le Roux, Anna

Läs mer

Handlingsplan för Järfällas jämställdhetsarbete

Handlingsplan för Järfällas jämställdhetsarbete Handlingsplan för Järfällas jämställdhetsarbete Ett av Järfälla kommuns mål är att alla Järfällabor ska ges samma möjlighet att påverka sin livssituation, och känna att de bidrar till och är en del av

Läs mer

Förslag till program mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck

Förslag till program mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck Östermalms stadsdelsförvaltning Socialtjänstavdelningen Dnr 2016-512-1.5.1. Sida 1 (5) 2016-10-01 Handläggare Anne Menes Telefon: 08 508 10 320 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2016-11-24 Förslag till program

Läs mer

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad - remissvar till kommunstyrelsen

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad - remissvar till kommunstyrelsen stadsdelsförvaltning Ekonomiavdelningen Sida 1 (5) 2016-07-21 Handläggare Kalle Sönnergren Telefon: 08-50814670 Till stadsdelsnämnd Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad - remissvar till

Läs mer

Mini-seminarium 8 mars 2018

Mini-seminarium 8 mars 2018 Mini-seminarium 8 mars 2018 1978 blev 8 mars den Internationella kvinnodagen på FNs lista över högtidsdagar. Syftet är att uppmärksamma ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen och visa på

Läs mer

Återrapportering Handlingsplan 2017 från ägardialogen med Förvaltnings AB Framtiden

Återrapportering Handlingsplan 2017 från ägardialogen med Förvaltnings AB Framtiden 1 Bilaga E Styrelsen 2017-10-30 Diarienummer: 0034/17 Handläggare: Andreja Sarcevic Tel: 031 368 54 61 E-post: andreja.sarcevic@gshab.goteborg.se Återrapportering Handlingsplan 2017 från ägardialogen med

Läs mer

Riktlinjer för styrande och stödjande dokument i Strängnäs kommun

Riktlinjer för styrande och stödjande dokument i Strängnäs kommun KS 14:1 TJÄNSTEUTLÅTANDE Stabsavdelningen Dnr KS/2015:395-003 2015-10-05 1/2 Handläggare Maria Eriksson Tel. 0152-291 78 Kommunstyrelsen r för styrande och stödjande dokument i Strängnäs kommun Förslag

Läs mer

Färdplan för ett Stockholm för alla en rapport från kommissionen för ett socialt hållbart Stockholm

Färdplan för ett Stockholm för alla en rapport från kommissionen för ett socialt hållbart Stockholm Kungsholmens stadsdelsförvaltning Äldreomsorgsavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2018-10-29 Handläggare Thérèse Salomon Telefon: 076-120 80 79 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd 2018-11-22 Färdplan

Läs mer

Svar på remiss angående begäran om yttrande över förslag till handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer i säkra boendeförhållanden

Svar på remiss angående begäran om yttrande över förslag till handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer i säkra boendeförhållanden Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning Analys och kvalitet Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-03-19 Handläggare Susanna Juvas Hagbjörk Telefon: 08-508 03 000 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Svar på remiss

Läs mer

Program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning Svar på remiss från kommunstyrelsen.

Program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning Svar på remiss från kommunstyrelsen. Dnr Sida 1 (6) 2017-12-05 Handläggare Catarina Nilsson 08-508 262 42 Till Trafiknämnden 2018-02-01 Program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning 2018-2023. Svar på remiss

Läs mer

Förvaltningen föreslår att den årliga redovisningen till kulturnämnden införlivas i handlingsplanerna utifrån Kulturprogrammet framöver,

Förvaltningen föreslår att den årliga redovisningen till kulturnämnden införlivas i handlingsplanerna utifrån Kulturprogrammet framöver, Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-06-01 Diarienummer 1039/13 Göteborgs stadsmuseum Cornelia Lönnroth Telefon: 031-368 36 09 E-post: cornelia.lonnroth@kultur.goteborg.se Återremiss: Kompletterande uppdrag

Läs mer

Göteborg Energi AB:s hemställan om avyttring av ägarandel i Lidköping Biogas AB. Anneli Hulthén Jonas Andrén

Göteborg Energi AB:s hemställan om avyttring av ägarandel i Lidköping Biogas AB. Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 49 Göteborg Energi AB:s hemställan om avyttring av ägarandel i Lidköping Biogas AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Trygg i Göteborg överenskommelser om samverkan mellan Göteborgs Stad och polisen

Trygg i Göteborg överenskommelser om samverkan mellan Göteborgs Stad och polisen Trygg i Göteborg överenskommelser om samverkan mellan Göteborgs Stad och polisen Gunilla Henningsson Social resursförvaltning, enheten för trygghetsfrämjande och brottsförebyggande Jag kommer berätta om

Läs mer

Styrning och ledning HÅLLBAR STAD ÖPPEN FÖR VÄRLDEN

Styrning och ledning HÅLLBAR STAD ÖPPEN FÖR VÄRLDEN Styrning och ledning HÅLLBAR STAD ÖPPEN FÖR VÄRLDEN 1 Göteborgs Stads styrsystem VÅRA UTGÅNGSPUNKTER Lagar och författningar Den politiska viljan Invånare brukare kunder Delarna och helhet i det som sammanfattas

Läs mer

Riktlinje för medborgardialog

Riktlinje för medborgardialog KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Palmquist Teresa Fällman Therese Datum 2017-05-12 Diarienummer KSN-2017-0239 Kommunstyrelsen Riktlinje för medborgardialog Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås

Läs mer

Förslag till en nationell institution för mänskliga rättigheter i Sverige (Ds 2019:4)

Förslag till en nationell institution för mänskliga rättigheter i Sverige (Ds 2019:4) PM Rotel IX (Dnr KS 2019/334) Förslag till en nationell institution för mänskliga rättigheter i Sverige (Ds 2019:4) Remiss från Kulturdepartementet Remisstid 22 maj 2019 Borgarrådsberedningen föreslår

Läs mer

Remissvar på Kultur i ögonhöjd - för, med och av barn och unga, program för barnoch ungdomskultur

Remissvar på Kultur i ögonhöjd - för, med och av barn och unga, program för barnoch ungdomskultur 18 ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING BARN OCH UNGDOM TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2013-03-25 Handläggare: Jacky Cohen Barbro Lindberg Till Östermalms stadsdelsnämnd sammanträde 130418 Remissvar på Kultur i

Läs mer

Likabehandlingsplan

Likabehandlingsplan Likabehandlingsplan 2017-2019 2016-10-13 1 Ansvar och arbetssätt HR-funktionen ansvarar för att ta fram likabehandlingsplanen och hålla den uppdaterad. Ledningsgruppen fattar beslut om planen i samband

Läs mer

Strategisk utvecklingsplan för arbetet mot diskriminering i Malmö stad

Strategisk utvecklingsplan för arbetet mot diskriminering i Malmö stad Malmö stad Stadsområdesförvaltning Norr 1 (2) Datum 2013-11-22 Vår referens Anders Henriksson Avdelningschef anders.henriksson@malmo.se Tjänsteskrivelse Strategisk utvecklingsplan för arbetet mot diskriminering

Läs mer

Revision och barnkonventionens krav på styrning och uppföljning inom kommunal och regional förvaltning

Revision och barnkonventionens krav på styrning och uppföljning inom kommunal och regional förvaltning Revision och barnkonventionens krav på styrning och uppföljning inom kommunal och regional förvaltning Kenneth Ljung, Barnombudsmannen Tobias Bjöörn, PwC Välkomna! Presentation Barnkonventionen Revision,

Läs mer

Riktlinje för jämställdhetspris

Riktlinje för jämställdhetspris KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Norberg Maria Datum 2017-08-24 Diarienummer KSN-2017-1864 Kommunstyrelsen Riktlinje för jämställdhetspris Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås besluta att godkänna

Läs mer

Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann

Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann Handling 2017 nr 37 Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Utvecklingsplan för jämställdhetsintegrering

Utvecklingsplan för jämställdhetsintegrering Utvecklingsplan för jämställdhetsintegrering Kalmar kommun 2009-2010 Jämställdhet i Kalmar kommun Utvecklingsenheten Kommunledningskontoret Adress Box 611, 391 26 Kalmar Besök Södra Långgatan 39 Tel 0480-45

Läs mer

CEMR Jämställdhetsdeklaration Handlingsplan för implementering 2014-2016

CEMR Jämställdhetsdeklaration Handlingsplan för implementering 2014-2016 CEMR Jämställdhetsdeklaration Handlingsplan för implementering 2014-2016 Beslut Kommunfullmäktige beslutade vid sammanträdet 2014-06-16 att anta följande handlingsplan för implementering av CEMR Jämställdhetsdeklaration

Läs mer

Yttrande över remiss av Överföring av samordningsansvaret för nationella minoriteter till kommunstyrelsen Remiss från kommunstyrelsen

Yttrande över remiss av Överföring av samordningsansvaret för nationella minoriteter till kommunstyrelsen Remiss från kommunstyrelsen Sida 1 (7) 2015-08-13 Till Arbetsmarknadsnämnden den 25 augusti 2015 Ärende 6 Yttrande över remiss av Överföring av samordningsansvaret för nationella minoriteter till kommunstyrelsen Remiss från kommunstyrelsen

Läs mer