Plats: Sammanträdsrum Linden, Eklundavägen 1, Örebro

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Plats: Sammanträdsrum Linden, Eklundavägen 1, Örebro"

Transkript

1 Kallelse Sammanträde med: REGIONSTYRELSEN Sammanträdesdatum: Tid: kl. 09:30-16:30 Plats: Sammanträdsrum Linden, Eklundavägen 1, Örebro Vänligen meddela nämndsekreteraren om du kommer att närvara vid sammanträdet eller inte. Detta gäller både ledamöter och ersättare. Tänk på våra allergiker och undvik starka dofter. Sekreterare Kristina Berglund, tfn , e-post Ledamöter kallas Marie-Louise Forsberg-Fransson (S), ordförande Jihad Menhem (V), vice ordförande Ola Karlsson (M), 2:e vice ordförande Anders Ceder (S) Jenny Steen (S) Irén Lejegren (S) Roger Rådström (S) Kerstin Bergström Persson (S) Robert Mörk (S) Catrin Steen (MP) Katarina Tolgfors (M) Anna Ågerfalk (L) Ewa Sundkvist (KD) Torbjörn Ahlin (C) Per Söderlund (SD) Ersättare underrättas Azra Prepic (S) Andreas Brorsson (S) Sophia Bescher (S) Ingemar Javinder (S) Joakim Carlsson (S) Maria Nyberg (V) Kenneth Lantz (V) Mats Gunnarsson (MP) Camilla Hansén (MP) Pär-Ove Lindqvist (M) Oskar Svärd (M) Sara Dicksen (M) Urban Svensson (KD) Jonas Kleber (C) Mikael Hedström 1 (412) Postadress Region Örebro län Box 1613, Örebro E-post: regionen@regionorebrolan.se

2 1. Protokollsjustering att jämte ordförande justera dagens protokoll utses Catrin Steen (MP) och Ewa Sundkvist (KD) med Roger Rådström (S) och Katarina Tolgfors (M) som ersättare 2. Anmälan av motion från Torbjörn Ahlin (C) om att Region Örebro län utarbetar en regional biogasstrategi Diarienummer: 16RS1851 att ta anmälan till protokollet. Det har inkommit en motion till Region Örebro län den 30 mars 2016 från Torbjörn Ahlin (C) om att Region Örebro län utarbetar en regional biogasstrategi. Motionen har överlämnats till förvaltningen Regional utveckling för beredning. RS FPM Anmälan av motion (C) Motion till Regionfullmäktige i Örebro län från Torbjörn Ahlin (C) - Regional biogasstrategi 3. Anmälan av medborgarförslag om att äldres träning på vårdcentral ska vara gratis eller ingå i högkostnadsskyddet Diarienummer: 16RS2118 att ta anmälan till protokollet. Ett medborgarförslag har kommit in till Region Örebro län den 8 april 2016 om att äldres träning på vårdcentral ska vara gratis eller ingå i högkostnadsskyddet. Medborgarförslaget har överlämnats till hälso- och sjukvårdsstaben för beredning. FPM RS Anmälan av medborgarförslag om gratis träning för äldre Medborgarförslag - Förslag att äldre ska få träna gratis eller ingå i högkostnadsskyddet 4. Bildande av ny fond Henry och Hilly 2 (412)

3 Erikssons stiftelse för drabbade av Parkinsons sjukdom Diarienummer: 16RS648 att tacksamt mottaga det testamentariska förordnandet om att bilda "Henry och Hilly Erikssons stiftelse för drabbade av Parkinsons sjukdom", att utdelning ska ske i enlighet med testamentet, att i övrigt förvalta stiftelsen i enlighet med de bestämmelser som gäller för övriga av regionstyrelsens samförvaltade stiftelser, samt att anmäla stiftelsen till Länsstyrelsen i Dalarna för registrering. Makarna Henry och Hilly Eriksson har i testamente daterat den 24 januari 1978 förordat att deras kvarlåtenskap ska bilda en stiftelse, "Henry och Hilly Erikssons stiftelse för drabbade av Parkinsons sjukdom". Stiftelsen ska förvaltas av Region Örebro län och av avkastningen på stiftelsens kapital ska varje år 10 procent läggas till kapitalet. Återstående avkastning ska med hälften tilldelas drabbade av Parkinsons sjukdom och med hälften tilldelas personer eller organisationer som ägnar sig åt forskning om Parkinsons sjukdom. FöredragningsPM Ny fond Henry och Hilly Eriksson Kallelse till bouppteckning efter Hilly Eriksson 5. Reviderad forskningsstrategi Diarienummer: 15RS6319 att anta föreliggande förslag till revidering av forskningsstrategi, samt att uppdra till fokusberedningen för klinisk forskning och utbildning att påbörja arbetet med förslag till kommande strategi. Regionorganisationen har en forskningsstrategi som gäller för perioden Enligt denna ska en översyn göras under perioden och innehållet vid behov revideras. En sådan översyn och revision har nu utförts dels för att anpassa forskningsstrategin till den nya regionorganisationen, dels för att anpassa strategin till de nu gällande förhållandena, t.ex. ALF-avtalet. FPM Reviderad forskningsstrategi Regionstyrelsen Bilaga till protokollsutdrag 6 Reviderad forskningsstrategi Fokusberedningen för klinisk forskning och utbildning 3 (412)

4 6. Ekonomisk redovisning av tandvårdsverksamhet Diarienummer: 16RS1241 Ekonomi, service- och ägarutskottet föreslår regionstyrelsen föreslå regionfullmäktige besluta att för Region Örebro läns tandvårdsverksamhet anta landstingens modell för redovisning av tandvårdsverksamhet, samt att fastställa modellbeskrivningen för ekonomisk redovisning av tandvårdsverksamhet inom Region Örebro län för Folktandvården, Hälso- och sjukvårdsförvaltningens käkkirurgiska klinik samt tandvårdsenheten vid Hälso- och sjukvårdsstaben. Landstingen har gemensamt tagit fram en modell för enhetlig särredovisning av tandvårdsverksamhet och som är införd i samtliga landsting från och med Modellen infördes efter Statskontorets kartläggning av landstingens ekonomiska särredovisning av tandvården och ska möjliggöra en bedömning om det förekommer subventioner eller inte. Av uppföljningen som Statskontoret gjorde 2014 av den enhetliga modellen framgår det att redovisningen inte är tillräckligt formaliserad eftersom inget formellt beslut har fattats om att tillämpa modellen. I flertalet andra landsting har heller inget formellt beslut fattats om att tillämpa den gemensamma modellen. RS FöredragningsPM Ekonomisk redovisning tandvårdsverksamhet Beskrivning av modell Region Örebro län Landstingens gemensamma modell för redovisning tandvård 7. Bedömning av verksamheterna i Region Örebro läns hel- och delägda aktiebolag under 2015 Diarienummer: 16RS1175 att verksamheterna under år 2015 för Region Örebro läns hel- och delägda aktiebolag har varit förenlig med det fastställda kommunala ändamålet och utförts inom ramen för de kommunala befogenheterna. Regionstyrelsen ska pröva om verksamhet som under år 2015 bedrivits i hel- eller delägda bolag har varit förenlig med det fastställda kommunala ändamålet och utförts inom ramen för de kommunala befogenheterna. Den information som hämtats in visar att så har skett. RS FöredragningsPM Bedömning av verksamheterna i aktiebolag 4 (412)

5 Frågor uppfyllelse kommunal kompetens Balansering av resultat 2015 Diarienummer: 16RS1600 att fastställa framlagt förslag till eget kapital år 2015 för hälsoval -102,2 miljoner kronor, folktandvården -73,4 miljoner kronor och gemensamma nämnden för företagshälsovården samt tolkförmedling 13,6 miljoner kronor. I fastställda regler för ansvar och befogenheter framgår att under- och överskott ska balanseras mellan åren för hälsoval, folktandvården och gemensamma nämnden för företagshälsovård samt tolkförmedling. RS FöredragningsPM Balansering av resultat 2015 Verksamheternas resultat Årsredovisning 2015 för Region Örebro län Diarienummer: 16RS1601 att godkänna årsredovisningen för 2015, samt att överföra investeringsmedel om sammanlagt 568,1 miljoner kronor till 2016 års budget. Regiondirektören överlämnar årsredovisning 2015 för Region Örebro län för regionfullmäktiges behandling av regionorganisationens samlade årsredovisning. Tidigare beslutade investeringar om 568,1 miljoner kronor, vilka inte har verkställts vid utgången av 2015 föreslås föras över till 2016 års investeringsbudget. RS FPM Årsredovisning 2016 Årsredovisning 2015 med bilagor 10. Nybyggnad av vårdcentrum i Lindesberg Diarienummer: 13OLL546 att starta teknisk projektering i enlighet med BP2, att teckna avsiktsförklaring med Fastigheter i Linde, FALAB, för tillskapande 5 (412)

6 av nytt vårdcentrum i Lindesberg, att genomföra köp av del av fastigheten Kyrkberget 18:2 (marken som vårdcentrat ska byggas på) för en summa om cirka kronor i enlighet med vad som framgår av bilagda förslag till handlingar, samt att genomföra försäljning av Bägaren 13 (Lindesbergs vårdcentral) för en summa om kronor i enlighet med vad som framgår av bilagda förslag till handlingar. Uppförande av ett nytt vårdcentra i Lindesberg innehållande vårdcentral, familje-central och folktandvård. I anslutning till vårdcentrat kommer FALAB att uppföra trygghetsboende, äldrecentral och butiksytor. Region Örebro län kommer att äga byggnaden som innehåller vård och familjecentral medan FALAB kommer att äga byggnaden med boende, äldrecentral och butiker. En galleria är tänkt att binda ihop byggnaderna, visuella upplevelsen blir att allt är sammanflätat till en enhet. RS FöredragningsPM Nybyggnad av vårdcentrum i Lindesberg BP2 Nybyggnad av vårdcentra Lindesberg Köpebrev Kyrkberget 18_2 Köpekontrakt Kyrkberget 18:2 Köpebrev Bägaren 13 Köpekontrakt Bägaren 13 Avsiktsförklaring mellan Region Örebro län och FALAB 11. Ombyggnad och utökning av lokalytor, Tybble vårdcentral Diarienummer: 11OLL2726 att ombyggnation och utökning av lokalytor för Tybble vårdcentral kan påbörjas. Tybble vårdcentral har under flera år haft en positiv utveckling gällande antalet listade patienter på vårdcentralen. För att möta efterfrågan behöver lokalytorna förstoras och effektiviseras samt omstruktureras. Avsikten är att växa in i tomma lokaler inom fastigheten och en planering är genomförd för att detta ska fungera. Planering och projektering av vårdcentralen har skett och man har nu kommit i ett skede då själva byggnationen ska påbörjas. Enligt den nya bygg- och investeringsprocessen krävs ett politiskt beslut innan byggnationen kan påbörjas. RS FöredragningsPM Ombyggnad av Tybble vårdcentral Genomförande BP3 Tybble VC 6 (412)

7 12. Tillbyggnad Campus, Universitetssjukhuset Örebro Diarienummer: 16RS1058 att godkänna tillbyggnaden, med en uppförandetid , av Campus Universitetssjukhuset Örebro om totalt 90 miljoner kronor, att beakta investeringsutgifter och finansieringsbehov om 85 miljoner kronor för tillbyggnaden av Campus Universitetssjukhuset Örebro i års investerings- och finansieringsbudgetar samt planer. Ett behov av utbyggnad finns för att kunna uppfylla Örebro universitets behov och krav på lokaler för att kunna bedriva läkarutbildningen effektivt och med en hög kvalité. Högskoleverket beviljade våren 2010 Örebro universitets ansökan om att få utfärda läkarexamen. Universitetet startade en läkarutbildning våren Under de sex första terminerna inhyste universitetet eleverna inom sina egna lokaler, men från och med första terminen 2014 fanns ett behov av lokaler för utbildning och forskning. Dessa lokaler skapades genom en nybyggnation vid Universitetssjukhuset Campus USÖ. Byggnaden placerades framför K-och L-husen och inrymmer lokaler som lärosalar, laboratorier, bibliotek, expeditioner med mera. Byggnaden är den första som byggs på marken österut, vilken köpts in för just detta ändamål. När Örebro universitet tog fram lokalbehovet 2011 genererade den en byggnad med en lokalyta om m2 (LOA). På grund av för hög investeringsvolym, som i sin tur genererade för hög hyra för universitetet, bantades lokalytan ned till m2 (LOA). Beslut togs då att när behovet finns i framtiden skapa dessa ytterligare lokalytor, varför både byggnaden och detaljplanen förbereddes för detta. Bland annat bortvaldes lokaler som aula för ca 250 personer, seminarierum, basgrupprum, datorsalar, grupprum, sammanträdestid och kontorsrum. Örebro universitet har nu ett utökat lokalbehov varför de har tagit fram ett lokalprogram som i stort sett innehåller behovet av de lokaler som bortvaldes vid skapandet av Camups USÖ. Universitetet har tagit fram tre alternativ (A, B och C) som på like olika sätt uppfyller det utökade lokalbehovet. Skillnaden är den arkitektoniska utformningen på utbyggnaden. Universitetet förordar alternativ B som det önskade förslaget. RS FPM Tillbyggnad Campus Bilagor (412)

8 13. Handlingsplan för utvecklingsinriktad och hållbar hälso- och sjukvård i ekonomisk balans Diarienummer: 16RS1965 att antalet fastställda vårdplatser i Region Örebro län ska minska med upp till 50 stycken, att förändringar och borttagande av jour och beredskap ska ske i enlighet med de principer som framgår av handlingsplanen, att lägga handlingsplanen till handlingarna, att regiondirektören får i uppdrag att se till att handlingsplanen genomförs samt att vid varje ordinarie styrelsemöte rapportera i frågan, att förklara uppdraget till hälso- och sjukvårdförvaltningen att upprätta en handlingsplan slutfört samt att överlämna beslutet i detta ärende samt handlingsplanen till regionfullmäktige för kännedom. Regionfullmäktige har i Verksamhetsplan med budget 2016 beslutat att ge regionstyrelsen i uppdrag att redovisa en handlingsplan för att senast i december 2016 ha en ekonomi i balans inom hälso- och sjukvårdsförvaltningen. Regionstyrelsen ska besluta om handlingsplanen vid sitt sammanträde den 12 april Chefen för hälso- och sjukvårdsförvaltningen har utarbetat ett förslag till sådan handlingsplan. Den beräknas kunna minska kostnaderna för Region Örebro län med cirka 192 mkr per år när den uppnår helårseffekt och därmed ge en ekonomi i balans från och med RS FPM handlingsplan hälso- och sjukvården Handlingsplan för utvecklingsinriktad och hållbar hälso- och sjukvård i ekonomisk balans 14. Handlingsplan för en ekonomi i balans, Folktandvården Diarienummer: 16RS1964 att lägga informationen om handlingsplanen till handlingarna, att regiondirektören får i uppdrag att se till att handlingsplanen genomförs, samt att vid varje ordinarie styrelsemöte rapportera i frågan, 8 (412)

9 att förklara uppdraget till Folktandvården att upprätta en handlingsplan slutfört samt att överlämna beslutet i detta ärende samt handlingsplanen till regionfullmäktige för kännedom. Regionfullmäktige har i Verksamhetsplan med budget 2016 beslutat att ge regionstyrelsen i uppdrag att redovisa en handlingsplan för att senast i december 2016 ha en ekonomi i balans inom folktandvården. Regionstyrelsen ska besluta om handlingsplanen vid sitt sammanträde den 12 april Chefen för folktandvården har utarbetat ett förslag till sådan handlingsplan. RS FPM handlingsplan folktandvården Ekonomisk handlingsplan , Folktandvården 15. Ändrade regler för glasögonbidrag Diarienummer: 16RS1199 att alla barn och ungdomar i länet, även asylsökande och tillståndslösa, från den 1 maj 2016 ska omfattas av rätten till glasögonbidrag fram till 20-årsdagen. Vidare föreslår ekonomi-, service- och ägarutskottet regionstyrelsen besluta att för kostnadstäckning av glasögonbidraget tillföra Hälso- och sjukvårdsförvaltningens område för habilitering och hjälpmedel 1 miljon kronor från 2016 varvid medlen ska täckas genom att ianspråkta budgetmedel i planeringsreserven. Ekonomi-, service- och ägarutskottet föreslår att regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige besluta att reglerna för Region Örebro läns glasögonbidrag ändras från 1 maj Ändringen innebär att alla barn och ungdomar i länet, även asylsökande och tillståndslösa ska omfattas av bidraget fram till 20-årsdagen. Sedan den 1 mars får även asylsökande och tillståndslösa rätt till bidraget fram till det år de fyller 19. Vidare föreslås att Hälso- och sjukvårdsförvaltningen ges ett budgettillskott från 2016 med 1 miljon kronor för att täcka kostnaderna för glasögonbidraget för alla grupper och åldrar. RS FöredragningsPM Ändrade regler glasögonbidrag Regionens regler om glasögonbidrag 16. Nationella riktlinjer för hjärtsjukvård 9 (412)

10 Diarienummer: 16RS1293 att anta samverkansnämndens rekommendation, att ge hälso- och sjukvårdsförvaltningen i uppdrag att öka förskrivningen av antikoagulantia till patienter med riskfaktorer för stroke, samt att ge hälso- och sjukvårdsförvaltningen i uppdrag att följa upp Nationella riktlinjer för hjärtsjukvården med de rekommenderade målnivåerna som utgångspunkt i arbetet. Nationella riktlinjer för hjärtsjukvård innehåller rekommendationer om diagnostik, behandling och rehabilitering inom områdena kranskärlssjukdom, klaffsjukdom, arytmi, hjärtsvikt samt genetisk hjärt-kärlsjukdom och medfödda hjärtfel. Hjärt-kärlsjukdom är trots förbättrade förebyggande insatser och effektivare interventioner fortfarande den största folksjukdomen i Sverige. Det är en allvarlig sjukdom som i stor utsträckning är påverkbar genom effektiv prevention och behandling. Det är därför viktigt att hjärtsjukvården fortsätter att utvecklas med hjälp av nya effektiva behandlingsmetoder. Ytterligare förbättringar i diagnostik och behandling av hjärtkärlsjukdomar kan få stor betydelse för folkhälsan om de införs brett och för rätt patientgrupper. Nationella riktlinjer för hjärtsjukvård PVI hjärtsjukvård 17. Yttrande över betänkandet Fråga patienten Nya perspektiv i klagomål och tillsyn Diarienummer: 16RS272 att till Socialdeparmentet överlämna framlagt yttrande. Föreligger ett förslag till yttrande över Klagomålsutredningens slutbetänkande om ett nytt klagomålssystem i hälso- och sjukvården. Föreliggande yttrande har utarbetats i samarbete mellan regionkansliet, Patientnämndens kansli och den förvaltnings-övergripande chefläkaren. Regionstyrelsen lämnade i juni 2015 yttrande över delbetänkandet "Sedd, hörd och respekterad". RS FöredragningsPM Yttrande Fråga patienten Yttrande Fråga patienten Remissunderlag - 10 (412)

11 18. Yttrande över betänkandet Träning ger färdighet Koncentrera vården för patients bästa Diarienummer: 16RS309 att till Socialdepartementet avge framlagt gemensamt yttrande från landstingen och regionerna i Uppsala-Örebroregionen. Föreligger ett inom Uppsala-Örebroregionen gemensamt utarbetat förslag till yttrande över betänkandet "Träning ger färdighet - koncentrera vården för patientens bästa" från utredningen om högspecialiserad vård. Samverkansnämnden för Uppsala-Örebro-regionen har vid dess arbetsutskotts möte den 4 mars behandlat ärendet. RS FöredragningsPM Yttrande Träning ger färdighet Yttrande högspec utredningen beslutat Yttrande över motion från Elin Enes (KD) att Fairtradediplomera Region Örebro län Diarienummer: 15RS2030 att Region Örebro län ansöker om att bli en Fairtradediplomerad region, samt att bifalla motionen. Elin Enes (KD) har lämnat en motion om att Region Örebro län ska bli Fairtradediplomerad. Fairtrade är den dominerande sociala märkningen och den enda organisation inom etisk handel som erbjuder diplomering. Örebro läns landsting har sedan tidigare vid flera tillfällen fört en dialog med Fairtrade Sverige om möjligheten att bli diplomerade. Men möjligheten har fram tills våren 2015 inte funnits. Nu finns kriterier framtagna för att även ett landsting eller en region ska kunna ansöka om att bli Fairtradediplomerad. RS FöredragningsPM Yttrande motion (KD) fairtradediplomera Region Örebro län Yttrande motion (KD) Fairtrade region Motion (KD) Fairtradediplomera Region Örebro län 20. Slutrapport om nationellt kompetensutvecklingsprojekt för dopningsverksamhet 11 (412)

12 Diarienummer: 16RS1822 att ta föreliggande rapport till handlingarna. Föreligger en slutrapport från ett nationellt kompetensutvecklingsprojekt för dopningsproblematik som bedrivits under åren vid Beroendecentrum inom Region Örebro läns psykiatriska verksamhet. RS FöredragningsPM Redovisning av projekt dopningsmissbruk Slutrapportering av NKD kortversionen 21. Upphandling av lympterapeutiska tjänster Diarienummer: 16RS1416 att ge regiondirektören i uppdrag att upphandla lymfterapeutiska tjänster motsvarande nuvarande avtal och ekonomiska utrymme. Region Örebro län har idag ett vårdavtal sedan med två stycken lymfterapeuter avseende lymfterapeutiska tjänster för cirka 2,2 mnkr (2015). Slutdatum för vårdavtalet är och det finns ingen möjlighet till förlängning av avtalet. RS FPM Upphandling av lymferapeutiska tjänster 22. Upphandling av Labautomation Diarienummer: 16RS1807 att Medicinsk teknik inom Regionservice får i uppdrag att genomföra en helhetsupphandling där såväl utrustning som reagenser, kontroller, tillbehör, service och mellanmjukvaror ingår. Laboratorieverksamheten inom Region Örebro län står inför ett relativt stort reinvesteringsbehov. Samtidigt sker en utveckling av laboratorieverksamheten avseende både analysmängder och sortiment som innebär ett behov av nya effektivare arbetssätt. En viktig resurs i verksamheten är medicinsk teknisk utrustning. Berörda verksamheter inom Hälso-och sjukvårdsförvaltningen har utrett alternativa lösningar till att reinvestera i befintlig utrustning och föreslår att laboratorieverksamheten 12 (412)

13 kan effektiviseras med en så kallad automatiserad bana. Utredningen visar även på att en helhetsupphandling där såväl utrustning som reagenser, kontroller, tillbehör, service och mellanmjukvaror ingår ger bäst kostnadsutfall. Leverantören av automationsbana och reagenser betalas med ett pris/utrapporterat svar. Mot bakgrund av ovanstående föreslås regionstyrelsen ge medicinsk teknik inom Regionservice i uppdrag att genomföra en helhetsupphandling där såväl utrustning som reagenser, kontroller, tillbehör, service och mellanmjukvaror ingår. Det totala värdet av upphandlingen kan beräknas till cirka 126 miljoner kronor, baserat på en avtalstid på sju år. Huvuddelen (cirka 97 mnkr) av avtalsvärdet utgörs av reagens. RS FPM Upphandling av labautomation 23. Region Örebro läns miljöpris 2016 Diarienummer: 16RS1210 att delegera till ordföranden att mot bakgrund av diskussionen vid styrelsemötet besluta om vem som ska få Region Örebro läns miljöpris Varje år delas ett eller flera miljöpris ut på sammanlagt kronor. I år har det inkommit fyra nomineringar till 2016 års miljöpris. 1. Anestesi- och intensivvårdskliniken, hälso- och sjukvårdsförvaltningen. 2. Hjärtavdelning 63, Universitetssjukhuset Örebro, hälso- och sjukvårdsförvaltningen. 3. Klinisk patologi vid Laboratoriemedicinska länskliniken, hälso- och sjukvårdsförvaltningen. 4. Systemförvaltningsobjekt ekonomistöd, Regionservice IT. På sammanträdet kommer förslag om vem som ska få priset att redovisas. För att ett beslut inte ska riskera att avslöjas i förtid, genom att komma i protokollet, föreslås att styrelsen vid sitt sammanträde diskuterar och informellt beslutar om vem priset ska gå till och att man sedan delegerar till ordföranden att fatta det formella beslutet. RS FPM Region Örebro läns miljöpris Återkallande av uppdrag för Mikael Hedström, tidigare (SD) Diarienummer: 16RS (412)

14 att återkalla de uppdrag som fullmäktige har valt Mikael Hedström till, dessa är följande: Ledamot i demokratiberedningen Ledamot vid Mälardalsrådets rådsmöte Ersättare i Regionstyrelsen Oppositionsråd Ersättare i Örebro läns förvaltnings AB I ärendet föreslås att regionfullmäktige återkallar de uppdrag som fullmäktige har valt Mikael Hedström till. Skälen för detta är dels att han har gjort sig skyldig till sådana brott som gör det möjligt att återkalla uppdragen, dels att han har lämnat det parti som han har valts in i fullmäktige som representant för. Återkallande av uppdrag för Mikael Hedström, tidigare (SD) 25. Anmälnings- och meddelandeärenden Diarienummer: 16RS194 att lägga anmälnings- och meddelandeärendena till protokollet. RS FöredragningsPM Anmälnings- och meddelandeärenden Information Regiondirektörens information Periodrapport januari - mars (412)

3. Val av ny ledamot i stiftelsen för Medicinsk forskning, Nyckelfonden Diarienummer: 15RS4870

3. Val av ny ledamot i stiftelsen för Medicinsk forskning, Nyckelfonden Diarienummer: 15RS4870 KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 1 (6) TJÄNSTESTÄLLE, HANDLÄGGARE DATUM Regionkansliet, Kristina Berglund 2015-09-30 Till Regionstyrelsen, ledamöter För kännedom: Regionstyrelsen, ersättare Organ: Regionstyrelsen

Läs mer

Meddela eventuellt förhinder snarast möjligt till Kristina Berglund, tfn eller e-post

Meddela eventuellt förhinder snarast möjligt till Kristina Berglund, tfn eller e-post KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 1 (8) TJÄNSTESTÄLLE, HANDLÄGGARE DATUM Regionkansliet, Kristina Berglund 2015-12-02 Till Regionstyrelsen, ledamöter För kännedom: Regionstyrelsen, ersättare Organ: Regionstyrelsen

Läs mer

3. Medborgarförslag om att låta buss 303 svänga av R 50 vid Lilla mon för av- och påstigning för anslutning till buss 302 Diarienummer: 15RS5372

3. Medborgarförslag om att låta buss 303 svänga av R 50 vid Lilla mon för av- och påstigning för anslutning till buss 302 Diarienummer: 15RS5372 KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 1 (7) TJÄNSTESTÄLLE, HANDLÄGGARE DATUM Regionkansliet, Kristina Berglund 2015-10-20 Till Regionstyrelsen, ledamöter För kännedom: Regionstyrelsen, ersättare Organ: Regionstyrelsen

Läs mer

1. Protokollsjustering

1. Protokollsjustering KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 1 (5) TJÄNSTESTÄLLE, HANDLÄGGARE Staben Administration juridik och säkerhet, Kristina Berglund DATUM 2016-02-16 Till Regionstyrelsen, ledamöter För kännedom: Regionstyrelsen,

Läs mer

FOKUSNÄMND FÖR KULTUR, BILDNING OCH IDEELLA SEKTORN

FOKUSNÄMND FÖR KULTUR, BILDNING OCH IDEELLA SEKTORN Kallelse Nämndsekreterare: June Fors, telefon 019-602 71 73 e-post: june.fors@regionorebrolan.se Sammanträde med: FOKUSNÄMND FÖR KULTUR, BILDNING OCH IDEELLA SEKTORN Sammanträdesdatum: 2017-02-02 Tid:

Läs mer

Nämnden för regional tillväxt

Nämnden för regional tillväxt Kallelse Sammanträde med: Nämnden för regional tillväxt Sammanträdesdatum: 2018-08-29 Tid: kl. 10:00-11:30 Plats: Konferensrum Linden, Eklundavägen 1 Meddela förhinder snarast möjligt till nämndsekreteraren.

Läs mer

Protokoll Regionalt samverkansråd Tid: Fredag den 11 december, kl 14:30-16:30 Plats: Eken, Eklundavägen 1

Protokoll Regionalt samverkansråd Tid: Fredag den 11 december, kl 14:30-16:30 Plats: Eken, Eklundavägen 1 1 (5) och länets kommuner Regionkansliet Marjetta Protokoll Regionalt samverkansråd Tid: Fredag den 11 december, kl 14:30-16:30 Plats: Eken, Eklundavägen 1 Vid protokollet Marjetta Sekreterare Justerat

Läs mer

Carina Riberg (MP) (vice ordförande) 3-5 Alf Rosberg (M) (2:e vice ordförande) Sölve Persson (S) Margareta Carlsson (V) Birgitta Borg

Carina Riberg (MP) (vice ordförande) 3-5 Alf Rosberg (M) (2:e vice ordförande) Sölve Persson (S) Margareta Carlsson (V) Birgitta Borg Plats och tid Linden kl. 09:00-12:00 Tjänstgörande ledamöter Ulla Berg (S) (ordförande) Carina Riberg (MP) (vice ordförande) 3-5 Alf Rosberg (M) (2:e vice ordförande) Sölve Persson (S) Margareta Carlsson

Läs mer

FOKUSNÄMND FÖR KULTUR, BILDNING OCH IDEELLA SEKTORN

FOKUSNÄMND FÖR KULTUR, BILDNING OCH IDEELLA SEKTORN Kallelse Sammanträde med: FOKUSNÄMND FÖR KULTUR, BILDNING OCH IDEELLA SEKTORN Sammanträdesdatum: 2016-10-13 Tid: kl. 10:00-16:00, Gruppmöten kl. 9.00-10-00 Plats: OBS! Kävesta folkhögskola, Sköllersta,

Läs mer

Plats: Sammanträdesrum Linden, Eklundavägen 1, Örebro

Plats: Sammanträdesrum Linden, Eklundavägen 1, Örebro Kallelse Sammanträde med: REGIONSTYRELSEN Sammanträdesdatum: 2016-10-19 Tid: kl. 09:30-13:00 Plats: Sammanträdesrum Linden, Eklundavägen 1, Örebro Meddela förhinder snarast möjligt till nämndsekreteraren.

Läs mer

Fokusnämnd för miljö- och klimatfrågor

Fokusnämnd för miljö- och klimatfrågor Kallelse Sammanträde med: Fokusnämnd för miljö- och klimatfrågor Sammanträdesdatum: 2017-05-31 Tid: kl. 09:00-15:30 Plats: Konferensrum Linden, Eklundavägen 1 Gruppmöte Majoriteten: Linden Gruppmöte Alliansen:

Läs mer

Protokoll Regionalt samverkansråd Tid: Fredag den 27 mars, kl Plats: Lokal Eken, Eklundavägen 1

Protokoll Regionalt samverkansråd Tid: Fredag den 27 mars, kl Plats: Lokal Eken, Eklundavägen 1 1 (6) och länets kommuner Regionkansliet Marjetta Protokoll Regionalt samverkansråd Tid: Fredag den 27 mars, kl 10.00-12.00 Plats: Lokal Eken, Eklundavägen 1 Vid protokollet Marjetta Sekreterare Justerat

Läs mer

Plats: Sammanträdesrum Linden, Eklundavägen 1, Örebro

Plats: Sammanträdesrum Linden, Eklundavägen 1, Örebro Kallelse Sammanträde med: Regionstyrelsen Sammanträdesdatum: 2018-04-24 Tid: kl. 09:30-17:00 Plats: Sammanträdesrum Linden, Eklundavägen 1, Örebro Meddela förhinder snarast möjligt till nämndsekreteraren.

Läs mer

Konferensrum 1, Kliniskt forskningscentrum, M-Huset, USÖ.

Konferensrum 1, Kliniskt forskningscentrum, M-Huset, USÖ. Sidan 1 av 5 Sammanträdesdatum kl 09.30 11.15. Plats Närvarande ledamöter Närvarande ersättare Övriga närvarande Konferensrum 1, Kliniskt forskningscentrum, M-Huset, USÖ. Mårten Blomquist (s), ordförande

Läs mer

Plats och tid Konferensrum Linden, Eklundavägen 1 kl. 10:00-15:50

Plats och tid Konferensrum Linden, Eklundavägen 1 kl. 10:00-15:50 Plats och tid Konferensrum Linden, Eklundavägen 1 kl. 10:00-15:50 Tjänstgörande ledamöter Bengt Storbacka (S) (ordförande) Catrin Steen (MP) (vice ordförande) Torbjörn Ahlin (C) (2:e vice ordförande) 25-27

Läs mer

Möte med Samverkansnämndens arbetsutskott

Möte med Samverkansnämndens arbetsutskott Möte med Samverkansnämndens arbetsutskott : 2016-01-20 Plats: Närvarande: SKL, Stockholm Marie-Louise Forsberg-Fransson, Region Örebro län Börje Wennberg, Landstinget i Uppsala län, 1-5e Fredrik Larsson,

Läs mer

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden PROTOKOLL 7 13 Datum 2016-03-15 1 (6) Protokoll från habiliterings- och hjälpmedelsnämndens sammanträde Tid: 2016-03-15, kl 09.00-11.30 Plats: Rådhus Skåne Kristianstad

Läs mer

FOKUSBEREDNINGEN FÖR HÖGSPECIALISERAD VÅRD, KLINISK FORSKNING OCH UTBILDNING PROTOKOLL

FOKUSBEREDNINGEN FÖR HÖGSPECIALISERAD VÅRD, KLINISK FORSKNING OCH UTBILDNING PROTOKOLL FOKUSBEREDNINGEN FÖR HÖGSPECIALISERAD VÅRD, KLINISK FORSKNING OCH UTBILDNING PROTOKOLL Nr: 4 Datum: 1 (11) Vid protokollet June Fors Sekreterare Justerat den (S) Ordförande (KD) Justerare Bevis Justeringen

Läs mer

3. Motion till Region Örebro län från Kristdemokraterna om att skapa ett heltäckande regionpaket för turist- och besöksnäringen Diarienummer: 15RS3502

3. Motion till Region Örebro län från Kristdemokraterna om att skapa ett heltäckande regionpaket för turist- och besöksnäringen Diarienummer: 15RS3502 KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 1 (6) TJÄNSTESTÄLLE, HANDLÄGGARE DATUM Regionkansliet, Kristina Berglund 2015-08-25 Till Regionstyrelsen, ledamöter För kännedom: Regionstyrelsen, ersättare Organ: Regionstyrelsen

Läs mer

3. Val av ledamot till Region Örebro läns läkemedelskommitté Diarienummer: 16RS151

3. Val av ledamot till Region Örebro läns läkemedelskommitté Diarienummer: 16RS151 KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 1 (6) TJÄNSTESTÄLLE, HANDLÄGGARE DATUM Regionkansliet, Kristina Berglund 2016-01-27 Till Regionstyrelsen, ledamöter För kännedom: Regionstyrelsen, ersättare Organ: Regionstyrelsen

Läs mer

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden DAGORDNING Datum 2016-03-03 1 (5) Sammanträde i habiliterings- och hjälpmedelsnämnden Ledamöter och ersättare i habiliterings- och hjälpmedelsnämnden kallas till sammanträde.

Läs mer

Nämnden för regional tillväxt

Nämnden för regional tillväxt Kallelse Sammanträde med: Nämnden för regional tillväxt Sammanträdesdatum: 2017-10-18 Tid: kl. 10:00-15:00 Plats: Konferensrum Linden, Eklundavägen 1 Gruppmöten: kl 9.00-10.00 Majoriteten i Linden, Alliansen

Läs mer

Strategi tas fram för Region Skånes arbete med kultur och hälsa

Strategi tas fram för Region Skånes arbete med kultur och hälsa Denna information redogör kortfattat för hälso- och sjukvårdsnämndens beslut i de ärenden som behandlades vid sammanträdet den 20 juni 2013. Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag är att ansvara för bedömningen

Läs mer

Plats: Sammanträdesrum Linden, Eklundavägen 1, Örebro

Plats: Sammanträdesrum Linden, Eklundavägen 1, Örebro Kallelse Sammanträde med: REGIONSTYRELSEN Sammanträdesdatum: 2016-09-29 Tid: kl. 09:30-14:30 Plats: Sammanträdesrum Linden, Eklundavägen 1, Örebro Vänligen meddela nämndsekreteraren om du kommer att närvara

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden. Kultur- och fritidsnämndens kansli. Ordförandes signatur Justerandes signatur Utdragsbestyrkande

Kultur- och fritidsnämnden. Kultur- och fritidsnämndens kansli. Ordförandes signatur Justerandes signatur Utdragsbestyrkande 1(12) Plats och tid Svedala kommunhus, Naverlönnsalen, onsdagen den 8 februari 2017 kl 18:30 ande Ledamöter Se närvarolista på sida 2 Tjänstgörande ersättare Se närvarolista på sida 2 Övriga närvarande

Läs mer

Regionstyrelsen. Kallelse. Sammanträde med: Sammanträdesdatum: Tid: kl. 09:00-12:00. Plats: Adolf Fredrik, Charitéen, Loka Brunn

Regionstyrelsen. Kallelse. Sammanträde med: Sammanträdesdatum: Tid: kl. 09:00-12:00. Plats: Adolf Fredrik, Charitéen, Loka Brunn Kallelse Sammanträde med: Regionstyrelsen Sammanträdesdatum: 2017-08-31 Tid: kl. 09:00-12:00 Plats: Adolf Fredrik, Charitéen, Loka Brunn Meddela förhinder snarast möjligt till nämndsekreteraren. Du som

Läs mer

Konferensrum 1, Kliniskt forskningscentrum, M-Huset, USÖ.

Konferensrum 1, Kliniskt forskningscentrum, M-Huset, USÖ. Sidan 1 av 5 Sammanträdesdatum kl 09.30 11.00 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Konferensrum 1, Kliniskt forskningscentrum, M-Huset, USÖ. Mårten Blomquist (s), ordförande Kerstin Bergström Persson

Läs mer

Parlamentariska nämnden 8-15

Parlamentariska nämnden 8-15 PROTOKOLL 1(7) Diarienummer Plats: Regionens hus sal A Närvarande: Beslutande: Tommy Bernevång-Forsberg (KD) ordförande Hans Toll (S), vice ordförande Urban Persson (M) ers. Håkan Jansson (M) Lennart Bogren

Läs mer

samt Inger Heimersson, Socialstyrelsen och tjänstemän från Hälsokansliet samt representanter för allmänheten.

samt Inger Heimersson, Socialstyrelsen och tjänstemän från Hälsokansliet samt representanter för allmänheten. PROTOKOLL 1 Närvarande Ledamöterna Håkan Bergman (s) ordf, Inga-Britt Ritzman (s) vice ordf, Sven-Olof Reinholdsson (s), Lisa Dahlpil (s), Martin Lind (s), Gunnel Hedström (s), Svante Gyrulf (m) 2:e vice

Läs mer

Yttrande över motion Grön Rehabilitering

Yttrande över motion Grön Rehabilitering 1(2) Hälso- och sjukvård Datum Diarienummer 2014-12-17 RS140276 Regionfullmäktige Yttrande över motion Grön Rehabilitering Förslag till beslut Regionfullmäktige avslår motionen. Motionen I en motion om

Läs mer

Plats: Sammanträdesrum Linden, Eklundavägen 1, Örebro

Plats: Sammanträdesrum Linden, Eklundavägen 1, Örebro Kallelse Sammanträde med: REGIONSTYRELSEN Sammanträdesdatum: 2016-06-07 Tid: kl. 09:30-16:30 Plats: Sammanträdesrum Linden, Eklundavägen 1, Örebro Vänligen meddela nämndsekreteraren om du kommer att närvara

Läs mer

Protokoll från Styrelsen för Habilitering & Hälsa den 18 mars 2015

Protokoll från Styrelsen för Habilitering & Hälsa den 18 mars 2015 Protokoll från Västra Götalandsregionen, Habilitering & Hälsa 1 (11) Protokoll från Styrelsen för Habilitering & Hälsa den 18 mars 2015 Tid: 10.00 15.05 Plats: Habilitering & Hälsa, Ekelundsgatan 8, Göteborg

Läs mer

FOKUSNÄMND FÖR KULTUR, BILDNING OCH IDEELLA SEKTORN

FOKUSNÄMND FÖR KULTUR, BILDNING OCH IDEELLA SEKTORN Kallelse Sammanträde med: FOKUSNÄMND FÖR KULTUR, BILDNING OCH IDEELLA SEKTORN Sammanträdesdatum: 2016-05-20 Tid: kl. 10:00-16:00 Plats: Konferensrum Linden, Eklundavägen 1 i Örebro Vänligen meddela nämndsekreteraren

Läs mer

Fokusnämnd för kultur, bildning och ideella sektorn

Fokusnämnd för kultur, bildning och ideella sektorn Sammanträde med: Kallelse Fokusnämnd för kultur, bildning och ideella sektorn Revidering av handling i ärende nr 9 och 10, Verksamhetsberättelse med bokslut 2016 samt Verksamhetsplan med budget 2017 -

Läs mer

Sammanträde i Landstingsstyrelsens arbetsutskott

Sammanträde i Landstingsstyrelsens arbetsutskott Central förvaltning Sammanträde 2016-03-29 Sida 1 (11) Sammanträde i Ordförande kallar till sammanträde. Tid: 2016-03-29, kl 09:30 Plats: Falun, Landstingshuset, Futurum Dessa handlingar finns att tillgå

Läs mer

82 Fördelning av medel ur Stiftelsen Varbergs sjukhus samfond RS160331

82 Fördelning av medel ur Stiftelsen Varbergs sjukhus samfond RS160331 Hälso- och sjukvårdsutskottet Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2016-06-07 RS160331, Driftnämnden Hallands sjukhus, Åke Bengtsson (ekonomi ledning) 82 Fördelning av medel ur Stiftelsen Varbergs sjukhus

Läs mer

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden KALLELSE 2006-08-15 Tid: Torsdag 2006-08-24 kl 14.30 Plats: Konferensrum, plan 5, Skånehuset, Kristianstad Kallade: Ewa Pihl Krabbe ledamot (s) ordförande Anna-Kerstin

Läs mer

Torgny Larsson Gunnel Lindblom Håkan Söderman. Ordförande 1:e vice ordf. 2:e vice ordf.

Torgny Larsson Gunnel Lindblom Håkan Söderman. Ordförande 1:e vice ordf. 2:e vice ordf. 1 (11) Ordförande 1:e vice ordf. 2:e vice ordf. Vid protokollet Marcus Olofsson Sekreterare 2 (11) Plats: Sammanträdeslokalen Linden, Eklundavägen, Örebro Tid: 09.00-14.00 Med avbrott för lunch 11.30-12.30

Läs mer

30 ordinarie ledamöter jämte 3 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

30 ordinarie ledamöter jämte 3 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunfullmäktige 2009-02-25 1 Plats och tid Församlingshemmet, 2009-02-25 kl 19.00-19.15 Beslutande 30 ordinarie ledamöter jämte 3 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad

Läs mer

Preliminärt bokslut Region Örebro län December 2017

Preliminärt bokslut Region Örebro län December 2017 Preliminärt bokslut Region Örebro län December 2017 Sammanfattning Årets resultat 150 mnkr (budget 20 mnkr) Nettokostnadsökning 5,7 % (3,9 %) Verksamhetsresultat -139 mnkr (31 mnkr) Lönekostnadsökning

Läs mer

Sammanträde i Programberedningen för äldre och multisjuka. Plats Roslagssalen, Landstingshuset, Hantverkargatan 45

Sammanträde i Programberedningen för äldre och multisjuka. Plats Roslagssalen, Landstingshuset, Hantverkargatan 45 1 (6) Sammanträde i Programberedningen för äldre och multisjuka Datum Tid 14.00 15.45 Plats Roslagssalen, Landstingshuset, Hantverkargatan 45 Ledamöter (KD) (M) (M) (C) (MP) (V) Thorbjörn Larsson Ola Hägg

Läs mer

Nämnd för samhällsbyggnad

Nämnd för samhällsbyggnad Kallelse Sammanträde med: Nämnd för samhällsbyggnad Sammanträdesdatum: 2017-09-20 Tid: kl. 09:00-16:00 Plats: Husaren Kumla Folkets hus Meddela förhinder snarast möjligt till nämndsekreteraren. Du som

Läs mer

Landstingsstyrelsen Tid: :00-15:45 Plats: Landstingets kansli, sal A

Landstingsstyrelsen Tid: :00-15:45 Plats: Landstingets kansli, sal A PROTOKOLL 1(6) Plats: Landstingets kansli, sal A Närvarande: ande: Håkan Jansson (M), ordförande Anders Pansell (KD) ersätter Mia Frisk Anna-Carin Magnusson (S) Rune Backlund (C) Lena Skaring Thorsén (FP)

Läs mer

KALLELSE TILL BEREDANDE KOMMUNSTYRELSEN

KALLELSE TILL BEREDANDE KOMMUNSTYRELSEN KALLELSE TILL BEREDANDE KOMMUNSTYRELSEN Ordinarie ledamöter kallas till sammanträde med beredande kommunstyrelsen, onsdagen den 14 december 2016 efter beslutande kommunstyrelsen i Näset, kommunhuset Ledamot

Läs mer

Regionstyrelsens personalutskott

Regionstyrelsens personalutskott Regionstyrelsens personalutskott Tid 2017-05-16 13:00-15:25 Plats Lokal Rottnen/Flåren, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö ande ledamöter Robert Olesen (S), ordförande Anna Fransson (S), 1:e vice ordförande

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott

Regionstyrelsens arbetsutskott Regionstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL 49 54 Datum 2018-11-06 1 (4) Protokoll från regionstyrelsens arbetsutskotts sammanträde Tid: 2018-11-06 kl. 13.00 14.20 Plats: Rum 114, Rådhus Skåne, Kristianstad

Läs mer

Regionfullmäktige

Regionfullmäktige PROTOKOLL 1(8) Diarienummer Plats: Närvarande: Se 129 Rosensalen, Rosenlunds vårdcentrum 127 Utdelning av Folkhälsopriset Regionens folkhälsopris delas 2015 ut till Aneby kommun för deras arbete med ungas

Läs mer

Projekt Region 2015. Vår Region. Fredagsakademin 130531

Projekt Region 2015. Vår Region. Fredagsakademin 130531 Projekt Region 2015 Vår Region Fredagsakademin 130531 1 Vilket beslutsunderlag skall tas fram? Roll och uppdrag Styrmodell Politiska organisation Lednings- och kansliorganisation Samarbete och gränsdragning

Läs mer

175 Redovisning av pågående motioner november 2017

175 Redovisning av pågående motioner november 2017 Regionstyrelsen - Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2017-11-08 175 Redovisning av pågående motioner november 2017 RS160315 Beslut Regionstyrelsen beslutar att föreslå regionfullmäktige besluta att

Läs mer

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden DAGORDNING Datum 2015-11-24 1 (8) Sammanträde i habiliterings- och hjälpmedelsnämnden Ledamöter och ersättare i habiliterings- och hjälpmedelsnämnden kallas till sammanträde.

Läs mer

BUDGET 2013, FORSKNINGSNÄMNDEN FOU-gemensamt VFU - Örebro universitet VFU - Övriga utbildningsanordnare 16 340 000 kr -6 000 000 kr 184 000 kr Forskningsbidrag inom ÖLL 71 801 000 kr * Landstingsbidrag

Läs mer

Konferensrummet, Vårdcentralen Västra Vall, Varberg

Konferensrummet, Vårdcentralen Västra Vall, Varberg PROTOKOLL PRIMÄRVÅRDSNÄMNDEN VARBERG 1-16 Tid: Måndag 20 januari 2003 kl 15:00-17:00 Plats: Konferensrummet, Vårdcentralen Västra Vall, Varberg Närvarande: ledamöterna ersättarna tjänstemännen Karl-Gunnar

Läs mer

Preliminärt bokslut Region Örebro län December 2016

Preliminärt bokslut Region Örebro län December 2016 Preliminärt bokslut Region Örebro län December 2016 Sammanfattning Årets resultat 261 mnkr (budget 20 mnkr) Nettokostnadsökning 3,9 % (7,3 %) Verksamhetsresultat -92 mnkr (-208 mnkr) Lönekostnadsökning

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Ärendeförteckning

Sammanträdesprotokoll. Ärendeförteckning 2013-01-30 Ärendeförteckning 1 Sammanträdets öppnande...2 2 Val av protokollsjusterare...2 3 Godkännande av dagordning...2 4 Godkännande av föregående protokoll...2 5 Ombyggnad av K1, återkallande av ärende...3

Läs mer

Regionstyrelsen 43-58

Regionstyrelsen 43-58 PROTOKOLL 1(8) Diarienummer Plats: Regionens hus, sal A Närvarande: ande: Håkan Jansson (M), ordförande Maria Frisk (KD) Carina Ödebrink (S) Rune Backlund (C) Malin Wengholm (M) Jimmy Henriksson (L) Malin

Läs mer

Kansliavdelningen/Kristina Brundin LSAU 1/2005. Protokoll från sammanträde med landstingsstyrelsen arbetsutskott 2005-01-18

Kansliavdelningen/Kristina Brundin LSAU 1/2005. Protokoll från sammanträde med landstingsstyrelsen arbetsutskott 2005-01-18 1 (5) Kansliavdelningen/Kristina Brundin Protokoll från sammanträde med landstingsstyrelsen arbetsutskott 2005-01-18 Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sven-Åke Gustavsson, ordf Paul Johansson (c)

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Plats och tid Stadshuset, Storrummet, onsdagen den 11 september 1996 klockan 17.00-17.40 Beslutande Annica Eriksson, ordf Björn Eriksson, tjg ers Marianne Arvidsson Sofia Jonsson, tjg ers Sven-Ove Cederstrand

Läs mer

Landstingsstyrelsens arbetsutskott

Landstingsstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL 1 (5) Landstingets kansli 2014-08-26 LSAU 7/2014 Kansliavd, Landstingsstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 26 augusti, kl. 09.00 11.15 Plats Närvarande Övriga närvarande Sekreterare Sessionssalen,

Läs mer

kl Borgmästaren, Stadshuset Lysekil

kl Borgmästaren, Stadshuset Lysekil KALLELSE FÖREDRAGNINGSLISTA EXTRA KOMMUNSTYRELSEN Tid och plats: Ordförande: Sekreterare 2018-12-13 kl. 16.30 Borgmästaren, Stadshuset Lysekil Jan-Olof Johansson Mari-Louise Dunert Ärende Öppet sammanträde,

Läs mer

Plats och tid Stadshus A, sammanträdeslokal A1, klockan

Plats och tid Stadshus A, sammanträdeslokal A1, klockan Kommunstyrelsens arbetsutskott 2019-06-04 1-11 Plats och tid Stadshus A, sammanträdeslokal A1, klockan 10.40-12.35. ande Ann-Charlotte Stenkil (M), ordförande Christofer Bergenblock (C), första vice ordförande

Läs mer

Primärvården i Varberg

Primärvården i Varberg Föredragningslista Sammanträdesdatum 2004-09-30 Primärvården i Varberg Tid: Tid: Torsdag 30 september 2004 kl 15:00 Plats: Konferensrummet, Vårdcentralen Västra Vall Borgerliga gruppen träffas 29/9 kl

Läs mer

Sjukhusutskottet 2011-10-28 LK/110220

Sjukhusutskottet 2011-10-28 LK/110220 LK/ccc PROTOKOLL 1 (5) Plats Beslutande I tjänsten Justering Barn- och ungdomspsykiatrin, Lagergrensgatan 3 i Karlstad, konferensrummet Glaskupan kl.09.00-12.30 Elisabeth Kihlström, (KD), ordförande Christina

Läs mer

MED BESLUTSFÖRSLAG LANDSTINGSSTYRELSEN. Tid: , kl Plats: Landstingshuset, Halmstad. 1 Justering

MED BESLUTSFÖRSLAG LANDSTINGSSTYRELSEN. Tid: , kl Plats: Landstingshuset, Halmstad. 1 Justering LANDSTINGET HALLAND FÖREDRAGNINGSLISTA MED BESLUTSFÖRSLAG LANDSTINGSSTYRELSEN Tid: 2002-03-11, kl 10.00 Plats: Landstingshuset, Halmstad 1 Justering att utse Björn Ahlkvist att jämte ordföranden justera

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (13) Plats och tid Samlingssalen, Kyrkbacksskolan, Kopparberg Tid 18.30-20.05 Beslutande Enligt bilaga. Övriga deltagande Anders Andersson, sekreterare Bo Wallströmer, tillförordnad

Läs mer

Modell för samverkan mellan Region Stockholm och länets pensionärsorganisationer

Modell för samverkan mellan Region Stockholm och länets pensionärsorganisationer 1 (2) Regionrådsberedningen SKRIVELSE 2019-08-14 RS 2019-0382 Regionstyrelsen Modell för samverkan mellan Region Stockholm och länets pensionärsorganisationer Föredragande regionråd: Ella Bohlin Ärendebeskrivning

Läs mer

Angående medborgarförslag om att införa kameraövervakning på Lagersbergsskolan

Angående medborgarförslag om att införa kameraövervakning på Lagersbergsskolan Kommunstyrelsen 2017-10-03 Kommunledningskontoret Ledningsstaben KSKF/2016:623 Lena Lundberg 1 (2) Kommunstyrelsen Angående medborgarförslag om att införa kameraövervakning på Lagersbergsskolan Förslag

Läs mer

REGIONSTYRELSEN. Kallelse. Sammanträde med: Sammanträdesdatum: Tid: kl. 08:00-12:00. Plats: Loka Brunn

REGIONSTYRELSEN. Kallelse. Sammanträde med: Sammanträdesdatum: Tid: kl. 08:00-12:00. Plats: Loka Brunn Kallelse Sammanträde med: REGIONSTYRELSEN Sammanträdesdatum: 2017-03-29 Tid: kl. 08:00-12:00 Plats: Loka Brunn Meddela förhinder snarast möjligt till nämndsekreteraren. Du som är ersättare meddelar om

Läs mer

Sammanträdesdatum 2004-09-08

Sammanträdesdatum 2004-09-08 Sammanträdesdatum 2004-09-08 Länssjukvårdsnämnden Tid: Onsdagen den 8 september, kl 09.00-17.00 Plats: Sammanträdesrum Borgsalen, Landstingets kansli, Halmstad Information Arbetsmiljöinspektionen i Göteborg

Läs mer

Dagordning på hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde 31 augusti 2015

Dagordning på hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde 31 augusti 2015 Här redogörs kortfattat för hälso- och sjukvårdsnämndens beslut i de ärenden som behandlades vid sammanträdet den 31 augusti 2015. Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag är att ansvara för bedömningen av

Läs mer

Regionalt samverkansråd för Tjänsteställe Sekreterare Region Örebro län och länets kommuner Regionkansliet Tommy Larserö

Regionalt samverkansråd för Tjänsteställe Sekreterare Region Örebro län och länets kommuner Regionkansliet Tommy Larserö 1 (5) och länets kommuner Regionkansliet Tommy Larserö Protokoll Regionalt samverkansråd Tid: fredag den 27 oktober 2017, kl 13:15-15:15 Plats: Eken, Eklundavägen 1, Örebro Vid protokollet: Andreas Svahn

Läs mer

Grästorps kommun Kommunfullmäktige

Grästorps kommun Kommunfullmäktige Grästorps kommun Kommunfullmäktige SAMMATRÄDESPROTOKOLL Sidan 1 av 13 Plats och tid Kommunens hus, Samlingssalen, Grästorp, kl 18.00 18:30 Beslutande ärvaro/frånvaro Ordinarie /F Tjänstgörande ersättare

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott

Regionstyrelsens arbetsutskott Regionstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL 68 75 Datum 2014-12-04 1 (5) Protokoll från regionstyrelsens arbetsutskotts sammanträde Tid: 2014-12-04 kl. 13.00 14.20 Plats: Rum 114, Rådhus Skåne, Kristianstad

Läs mer

Landstingsfullmäktige

Landstingsfullmäktige PROTOKOLL 1(6) Diarienummer Plats: Rosensalen, Rosenlunds Vårdcentrum Närvarande: Se upprop 89. 88 Öppnande Landstingsfullmäktiges ordförande Hans Rocén förklarar med ett hälsningstal landstingsfullmäktiges

Läs mer

Beslut Förslag till kommunfullmäktige 1. Medborgarförslaget förklaras besvarat.

Beslut Förslag till kommunfullmäktige 1. Medborgarförslaget förklaras besvarat. Kommunstyrelsen 2017-11-07 1(3) 271 Svar på medborgarförslag - Inför kameraövervakning på Lagersbergsskolan samt beslut om uppdrag att ta fram en modell för kameraövervakning på skolor (KSKF/2016:623)

Läs mer

Att jämte ordföranden justera dagens protokoll utses Martin Lind (s) med Ulla Jonson (m) som ersättare.

Att jämte ordföranden justera dagens protokoll utses Martin Lind (s) med Ulla Jonson (m) som ersättare. Hälso- och sjukvårdsnämnden 2009-10-14 PROTOKOLL 1 Närvarande Ledamöterna Håkan Bergman (s) ordf, Sven-Olof Reinholdsson (s), Martin Lind (s), Gunnel Hedström (s) 89-92, Ingemar Javinder (s), Svante Gyrulf

Läs mer

Beslut Förslag till kommunfullmäktige 1. Medborgarförslaget förklaras besvarat.

Beslut Förslag till kommunfullmäktige 1. Medborgarförslaget förklaras besvarat. Kommunstyrelsen 2017-11-07 1(3) 271 Svar på medborgarförslag - Inför kameraövervakning på Lagersbergsskolan samt beslut om uppdrag att ta fram en modell för kameraövervakning på skolor (KSKF/2016:623)

Läs mer

178 Förslag till ny bolagsordning samt nytt aktieägaravtal för Öresundståg AB RS170662

178 Förslag till ny bolagsordning samt nytt aktieägaravtal för Öresundståg AB RS170662 Regionstyrelsen - Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2017-11-08 178 Förslag till ny bolagsordning samt nytt aktieägaravtal för Öresundståg AB RS170662 Beslut Regionstyrelsen beslutar att föreslå regionfullmäktige

Läs mer

Driftnämnden Psykiatrin Halland 54-63

Driftnämnden Psykiatrin Halland 54-63 Protokoll Sammanträdesdatum 2011-08-31 Driftnämnden Psykiatrin Halland 54-63 Tid: Onsdagen den 31 augusti 2011, kl 09:00-16:00 Plats: Konferensrum hjälpmedelscentralen, Kistingevägen 2, Halmstad Ledamöter

Läs mer

Datum Protokoll från regionstyrelsens sammanträde. Tid: , Rum 114, Rådhus Skåne, Kristianstad

Datum Protokoll från regionstyrelsens sammanträde. Tid: , Rum 114, Rådhus Skåne, Kristianstad PROTOKOLL 226-229 Datum 2018-10-22 1 (6) Protokoll från regionstyrelsens sammanträde Tid: 2018-10-22, 12.55 13.10 Plats: Rum 114, Rådhus Skåne, Kristianstad Beslutande Carl Johan Sonesson, ordförande Annette

Läs mer

11 Anmälan av fattade delegationsbeslut RS160030

11 Anmälan av fattade delegationsbeslut RS160030 11 Anmälan av fattade delegationsbeslut RS160030 Ärendet Anmälan till regionstyrelsen av fattade delegationsbeslut. Förslag till beslut Regionstyrelsens arbetsutskott föreslår regionstyrelsen besluta att

Läs mer

Datum Protokoll från kulturnämndens sammanträde. Tid: kl Hässleholm kulturhus, Järnvägsgatan 23, Hässleholm

Datum Protokoll från kulturnämndens sammanträde. Tid: kl Hässleholm kulturhus, Järnvägsgatan 23, Hässleholm PROTOKOLL 28 36 Datum 2018-06-13 1 (5) Protokoll från kulturnämndens sammanträde Tid: 2018-06-13 kl. 09.50-12.45 Plats: Hässleholm kulturhus, Järnvägsgatan 23, Hässleholm Beslutande Maria Ward (S), ordförande

Läs mer

Från Regionkansliet 2009 10 27 15:00

Från Regionkansliet 2009 10 27 15:00 Pressmeddelande Från Regionkansliet 2009 10 27 15:00 Beslut i regionstyrelsen 27 oktober Fullmäktigeärenden Västra Götalandsregionen vill sälja 31 fastigheter Västra Götalandsregionen ska enligt ett förslag

Läs mer

Sammanträde i Programberedningen för folkhälsa och psykiatri. Plats Södertörnssalen, landstingshuset, Hantverkarg. 45. Jessica Ericsson (L)

Sammanträde i Programberedningen för folkhälsa och psykiatri. Plats Södertörnssalen, landstingshuset, Hantverkarg. 45. Jessica Ericsson (L) 1 (6) Programberedning 3-9/2017 Sammanträde i Programberedningen för folkhälsa och psykiatri Datum Tid 14.00-16.40 Plats Södertörnssalen, landstingshuset, Hantverkarg. 45 Ledamöter (L) (MP) (V) Jessica

Läs mer

Vårdproduktionsberedningen

Vårdproduktionsberedningen Vårdproduktionsberedningen DAGORDNING Datum 2013-03-26 1 (9) Sammanträde i vårdproduktionsutskottet/-beredningen Ledamöter och ersättare i vårdproduktionsutskottet/-beredningen kallas till sammanträde.

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård DAGORDNING Datum 2016-10-19 1 (7) Sammanträde i beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Ledamöter och ersättare i beredningen för primärvård,

Läs mer

Styrelsen leder, styr och samordnar förvaltningen av landstingets angelägenheter och har uppsikt över övriga nämnders verksamhet.

Styrelsen leder, styr och samordnar förvaltningen av landstingets angelägenheter och har uppsikt över övriga nämnders verksamhet. Fastställt av fullmäktige 2014-11-25, 117/14 Reglemente för Landstingsstyrelsen Landstingsstyrelsens uppgifter 1 Styrelsen är landstingets ledande politiska förvaltningsorgan och har det övergripande ansvaret

Läs mer

Sammanträde i programberedningen för vårdval

Sammanträde i programberedningen för vårdval 1 (5) Programberedning 7 Vårdval Sammanträde i programberedningen för vårdval Datum Torsdagen den 16 juni Tid 14:00 16.15 Plats Mälarsalen, Landstingshuset Ledamöter Olle Reichenberg Ordförande (C) (S)

Läs mer

Driftnämnden Halmstad

Driftnämnden Halmstad Föredragningslista Sammanträdesdatum 2012-10-24 Driftnämnden Halmstad Tid: Onsdagen den 24 oktober 2012 klockan 13:00-16.00 Plats: Konferensrum Berget, Hallands sjukhus Halmstad 1 Justering Driftnämnden

Läs mer

Plats: Sammanträdesrum Linden, Eklundavägen 1, Örebro.

Plats: Sammanträdesrum Linden, Eklundavägen 1, Örebro. Kallelse Sammanträde med: REGIONSTYRELSEN Sammanträdesdatum: 2016-11-15 Tid: kl. 09:30-17:00 Plats: Sammanträdesrum Linden, Eklundavägen 1, Örebro. Meddela förhinder snarast möjligt till nämndsekreteraren.

Läs mer

Plats och tid Studiebesök på Arkivcentrum, Nikolaigatan 3, Örebro kl. 09:00-12:00

Plats och tid Studiebesök på Arkivcentrum, Nikolaigatan 3, Örebro kl. 09:00-12:00 Plats och tid Studiebesök på Arkivcentrum, Nikolaigatan 3, Örebro kl. 09:00-12:00 Tjänstgörande ledamöter Närvarande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Torgny Larsson (S) (ordförande) Gunnel

Läs mer

ALLMÄNHETENS FRÅGESTUND (max 15 minuter)

ALLMÄNHETENS FRÅGESTUND (max 15 minuter) 1 (6) Individ- och familjenämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Ann-Louise Molin Östling Sammanträdesdatum 29 januari 2015 Plats och tid Stadshuset, A 287, kl 14:00 Ledamöter

Läs mer

Sammanträdesdatum Regionfullmäktiges demokratiberedning

Sammanträdesdatum Regionfullmäktiges demokratiberedning 1 (7) Ordförande 1:e vice ordf. 2:e vice ordf. Vid protokollet Marcus Olofsson Sekreterare 2 (7) Plats: Sammanträdeslokalen Eken, Eklundavägen 1, Örebro Tid: 09.00-11.30 Närvarande ledamöter Torgny Larsson

Läs mer

Riktlinje för regionstyrelsens uppsiktsplikt i nämnder, bolag, stiftelser och föreningar

Riktlinje för regionstyrelsens uppsiktsplikt i nämnder, bolag, stiftelser och föreningar , Riktlinje för regionstyrelsens uppsiktsplikt i bolag, stiftelser och föreningar Diarienr: 14LTK1257 Datum: 2015-05-18. Riktlinje för regionstyrelsens uppsiktsplikt i nämnder, bolag, stiftelser och föreningar

Läs mer

Datum Protokoll från servicenämndens sammanträde. Tid: Malmö/Dockplatsen 26/Skånevåningen

Datum Protokoll från servicenämndens sammanträde. Tid: Malmö/Dockplatsen 26/Skånevåningen PROTOKOLL 30 38 Datum 2017-05-18 1 (6) Protokoll från servicenämndens sammanträde Tid: 2017-05-18 09.00 15.30 Plats: Malmö/Dockplatsen 26/Skånevåningen Beslutande Katarina Toremalm (MP), mötesordförande

Läs mer

Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 56-66

Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 56-66 PROTOKOLL 1(9) Diarienummer Plats: Närvarande: Sal C, Regionens hus ande: Maria Frisk (KD), ordförande Helena Stålhammar (C) Marcus Eskdahl (S) Övriga: Mats Bojestig, hälso- och sjukvårdsdirektör Kristina

Läs mer

Ideella föreningen Blåshuset

Ideella föreningen Blåshuset Ideella föreningen Blåshuset Stadgar Föreningens ändamål 1 Föreningen har till ändamål att verka för att ett hus, och tillhörande mark, byggs eller köps där föreningen Linköpings Tekniska Högskolas Blåscorps

Läs mer

Samverkansnämnd för Landstinget Blekinge och Region Kronoberg

Samverkansnämnd för Landstinget Blekinge och Region Kronoberg Samverkansnämnd för Landstinget Blekinge och Region Kronoberg Tid 2017-02-28 09:30-11:00 Plats ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Tingsryd Resort Anna Fransson

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista Omsorgsnämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Anna-Lena Carlsson Sammanträdesdatum ONSDAG 20 april 2016 Plats och tid Församlingshemmet, 09:00 17:00 09:00 12:00 Mål & budget

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-08-18 1 (9) Plats och tid Sammanträdesrum Häverö, kl 09.00-09.55 ande Övriga deltagande Kjell Jansson (M), ordförande Berit Jansson (C) Hans Andersson (FP) Olle Jansson

Läs mer

Nämnd för folkhälsa och sjukvård 15-32

Nämnd för folkhälsa och sjukvård 15-32 PROTOKOLL 1(9) Diarienummer Plats: Hooks Herrgård, Hok Närvarande: Beslutande: Rachel De Basso (S) ordf. Martin Nedergaard-Hansen (BA) 1:e v ordf. Thomas Bäuml (M) 2:e v ordf. Erik Wågman (S) Eva Eliasson

Läs mer