Plats: Sammanträdesrum Linden, Eklundavägen 1, Örebro

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Plats: Sammanträdesrum Linden, Eklundavägen 1, Örebro"

Transkript

1 Kallelse Sammanträde med: REGIONSTYRELSEN Sammanträdesdatum: Tid: kl. 09:30-16:30 Plats: Sammanträdesrum Linden, Eklundavägen 1, Örebro Vänligen meddela nämndsekreteraren om du kommer att närvara vid sammanträdet eller inte. Detta gäller både ledamöter och ersättare. Tänk på våra allergiker och undvik starka dofter. Ledamöter kallas Marie-Louise Forsberg-Fransson (S), ordförande Jihad Menhem (V), vice ordförande Ola Karlsson (M), 2:e vice ordförande Anders Ceder (S) Jenny Steen (S) Irén Lejegren (S) Roger Rådström (S) Kerstin Bergström Persson (S) Robert Mörk (S) Catrin Steen (MP) Katarina Tolgfors (M) Anna Ågerfalk (L) Ewa Sundkvist (KD) Torbjörn Ahlin (C) Per Söderlund (SD) Ersättare underrättas Azra Prepic (S) Andreas Brorson (S) Dennis Begic (S) Ingemar Javinder (S) Joakim Carlsson (S) Maria Nyberg (V) Kenneth Lantz (V) Mats Gunnarsson (MP) Camilla Hansén (MP) Pär-Ove Lindkvist (M) Oskar Svärd (M) Sara Dicksen (M) Elin Enes (KD) Jonas Kleber (C) Elin Jensen (SD) 1 (752) Postadress Box 1613, Örebro E-post: regionen@regionorebrolan.se

2 1. Protokollsjustering att jämte ordförande justera dagens protokoll utses Roger Rådström (S) och Per Söderlund (SD) med Jenny Steen (S) och Ewa Sundkvist (KD) som ersättare. 2. Anmälan av motion från Oskar Svärd (M) om att införa politisk lärling i Region Örebro län Diarienummer: 16RS3057 Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige besluta att ta anmälan till protokollet. Oskar Svärd (M) har lämnat in en motion till den 25 maj 2016 om att införa politisk lärling i. Motionen har för beredning överlämnats till staben för Administration, juridik och säkerhet. FöredragningsPM regionstyrelsen , anmälan av motion från Oskar Svärd (M) om att införa politisk lärling i Motion till Regionfullmäktige, från Oskar Svärd (M) - Dags att införa politisk lärling i 3. Anmälan av motion från Torbjörn Ahlin (C), Mini-Maria Diarienummer: 16RS2998 Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige besluta att ta anmälan till protokollet. Torbjörn Ahlin (C) har den 23 maj 2016 lämnat in en motion till, Mini- Maria. Han vill att ger regionstyrelsen i uppdrag att utreda Beroendecentrums möjligheter att tillsammans med Örebro kommun etablera en mottagning för unga med drogproblem och deras anhöriga. Motionen har överlämnats till hälso- och sjukvårdsstaben för beredning. FöredragningsPM regionstyrelsen , anmälan av motion från Torbjörn Ahlin (C) om Mini-Maria 2 (752)

3 Motion till Regionfullmäktige från Centerpartiet om Mini-Maria 4. Redovisning av motioner och medborgarförslag Diarienummer: 16RS2999 Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige besluta att lägga anmälan till handlingarna. Enligt kommunallagen bör en motion eller ett medborgarförslag beredas så att fullmäktige kan fatta beslut inom ett år från det att motionen eller medborgarförslaget väcktes. Om beredningen inte hunnit avslutas inom ett år ska detta enligt kommunallagen 5 kap. 33 anmälas till fullmäktige, som då får avskriva motionen eller medborgarförslaget från vidare handläggning. Enligt regionfullmäktiges arbetsordning ska rapportering ske två gånger per år. Med anledning av detta meddelas att det för närvarande finns två motioner och ett medborgarförslag som ej är besvarade. FöredragningsPM regionstyrelsen , redovisning av obesvarade motioner och medborgarförslag Bilaga obesvarade motioner Bilaga obesvarade medborgarförslag 5. Reglemente och riktlinje för intern styrning och kontroll (ISK) Diarienummer: 16RS1587 Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige besluta att fastställa "Reglemente för intern styrning och kontroll" daterat den 30 mars att fastställa "Riktlinje för intern styrning och kontroll". Beslutet gäller under förutsättning av att regionfullmäktige har fastställt "Reglemente för intern styrning och kontroll". Reglementet, tillsammans med riktlinjen för intern styrning och kontroll, ska bidra till en effektiv ledning och styrning av verksamheten, där en "röd tråd" ska finnas mellan regionstyrelsens, nämndernas och verksamhetsledningarnas planering, samordning, uppföljning och kontroll. En god intern styrning och kontroll ska bidra till en ändamålsenlig och lagenlig verksamhet, att verksamheten med intressenternas bästa för ögonen bedrivs effektivt och säkert. 3 (752)

4 Reglementet anger utgångspunkter för ISK, syftet med och definitionen av ISK samt regionstyrelsens, nämndernas, regiondirektörens samt förvaltningschefernas roller och ansvar i ISK-processen. Riktlinjen beskriver hur reglementet ska tillämpas i form av övergripande arbetssätt och beskriver momenten i ISK-processen. Det åligger regionstyrelsen, nämnderna och förvaltningarna att svara för att reglementet och riktlinjen för intern styrning och kontroll efterlevs. Regionstyrelsen har ett uppsiktsansvar över övriga nämnders verksamhet. Nämnderna ansvarar för att verksamheten inom sina ansvarsområden bedrivs i enlighet med de krav som ställs på verksamheten samt att den intern styrning och kontrollen är tillräcklig. Förvaltningscheferna ansvarar för att det skapas en organisation och ett arbetssätt samt att verksamhetsspecifika rutiner utformas och tillämpas så att en tillräcklig intern styrning och kontroll kan upprätthållas inom förvaltningen. FPM RS Reglemente för intern styrning och kontroll Reglemente för intern styrning och kontroll Riktlinje för intern styrning och kontroll 6. Nytt vårdinformationssystem - upphandling Diarienummer: 15RS6577 att bifalla förslaget att genomföra en gemensam upphandling av nytt vårdinformationssystem inom SUSSA-samverkan, att ekonomi-, service- och ägarutskottet ska utgöra politisk styrgrupp för projektet Framtidens vårdinformationssystem, att under processens olika steg ska projektet fortlöpande rapportera till regionstyrelsen, samt att finansieringen av den beräknade kostnaden ska beredas i samband med ställningstagandet till verksamhetsplan och budget för respektive år. I enlighet med regionstyrelsens beslut 31 den 16 februari i år har processen inletts för att upphandla ett bättre och moderna IT-stöd som kan ersätta dagens vårdjournalsystem. Den nuvarande projektorganisationen ska ses över och förstärkas med en politisk styrgrupp inför upphandlingen som startar till hösten. Målet är att det nya vårdinformationssystemet kan tas i drift FöredragningsPM regionstyrelsen , framtidens vårdinformationssystem Delrapport 4 (752)

5 7. Regionstyrelsens delårsrapport januari april 2016 Diarienummer: 16RS3070 att lägga delårsrapporten till handlingarna. Regionstyrelsens delårsrapport är uppföljning av regionstyrelsens verksamhetsplan för 2016, vilken i sin tur utgår från förutsättningar, mål, inriktningar och ambitioner som uttrycks i regionfullmäktiges verksamhetsplan. Uppföljning av regionstyrelsens verksamhetsplan med budget 2016 sker vid delårsrapportering per 30 april, 31 augusti och på helår med verksamhetsberättelse. Delårsrapporten innefattar redovisning från regionstyrelsens förvaltningar, Regionkansliet, Regionservice, Hälso- och sjukvårdsförvaltningen och Folktandvården. Redovisning och uppföljning sker också av regionstyrelsens och nämndernas uppdrag, budgetdirektiv för andra juridiska personer inom och regionstyrelsens internkontrollplan. FöredragningsPM regionstyrelsen , regionstyrelsens delårsrapport januari - april 2016 Bilaga delårsrapport 8. Delårsrapport april 2016 Diarienummer: 16RS2937 Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige besluta att lägga delårsrapporten till handlingarna, samt att fastställa i delårsrapporten föreslagna budgetjusteringar. Uppföljning av regionfullmäktiges verksamhetsplan med budget 2016 sker vid delårsrapportering per 30 april, 31 augusti och för helår med årsredovisning och utgår från förutsättningar, mål, inriktningar och ambitioner som uttrycks i verksamhetsplanen. Rapportering av aktuella händelser och framtida utmaningar, av mål och prognos för måluppfyllelse samt uppdrag kopplas till de strategiska processer och målområden som återfinns i verksamhetsplanen med budget för huvudprocesserna hälso- och sjukvård, tandvård och regional utveckling och områdena hållbar utveckling, digital agenda, esamhälle och ehälsa, attraktiv arbetsgivare och ekonomi. redovisar per april ett överskott om 19 miljoner kronor. Verksamheterna gemensamt redovisar ett underskott om -126 miljoner kronor. Regiongemensamt ger ett överskott om 145 miljoner kronor. Helårsprognosen per april uppgår till 200 miljoner kronor. Verksamheternas helårsprognoser räknas samman till -117 miljoner kronor. 5 (752)

6 Prognosen för att uppfylla fullmäktiges mål och uppdrag indikerar en positiv utveckling inom de flesta processer och målområden. Sammantaget prognostiserar 38 av 40 mål (95 procent) en god måluppfyllelse eller en mindre, acceptabel avvikelse. Två inriktningsmål prognostiserar en större negativ avvikelse från målnivån och uppfylls inte. FPM RS Delårsrapport april 2016 Delårsrapport_1_2016_Region_Örebro_län 9. Kompensation för löneöversyn 2016 Diarienummer: 16RS3093 att kompensera Hälso- och sjukvårdsförvaltningen för utökade kostnader till följd av löneöversyn 2016 med 5,1 miljoner kronor, samt att kostnaden finansieras genom ianspråktagande av med från regionstyrelsens planeringsreserv. Årets löneavtal beräknas överstiga den kompensation som lämnats förvaltningarna i regionfullmäktiges beslutade budget. Totalt beräknas löneöversynen uppgå till 2,9 procent jämfört med de 2,8 procent som lämnades i kompensation till förvaltningarna. Effekten av löneökningen har beräknats till tusen kronor för lönerörelsen samt tusen kronor för förändrat OB-tillägg avseende Kommunals avtal. Kostnadsökningen hänförs till Hälsooch sjukvårdsförvaltningen som föreslås få kompensation med totalt tusen kronor. FöredragningsPM regionstyrelsen , kompensation för löneökning Ersättning för tandvård till asylsökande Diarienummer: 16RS2926 att införa en kompletterande ersättningsmodell för tandvård till asylsökande, nyanlända utan kommunplacering och tillståndslösa vilken innebär att Folktandvården erhåller ersättning för 30 min mertid per patientbesök med ikraftträdande från och med 1 januari 2016, att ny bedömning av ersättningsmodellen till Folktandvården och finansieringen ska göras senast ett år efter ikraftträdande, samt att finansiering sker genom det ordinarie statsbidraget för asylsökande som erhålls från Migrationsverket. 6 (752)

7 Folktandvården har avrapporterat två uppdrag som gavs av Regionstyrelsen 15 mars inom Planen för hur ska hantera flyktingsituationen. Rapporten redovisar att uppdragsvolymen avseende patientgrupperna asylsökande, tillståndslösa och nyanlända utan kommunplacering leder till behov av resursförstärkning respektive omfördelningar av resurser inom länet. Rapporten har också sett över ekonomistyrningsmodellen för tandvård till dessa patientgrupper och föreslår en förändring samt belyser konsekvenser och åtgärder beträffande väntetider och arbetsmiljö.utredningen föreslår en kompletterande ersättningsmodell som ger kompensation för mertid med 30 minuter per patientbesök vilken ger förutsättningar för Folktandvården att kunna genomföra de resursförstärkningar som krävs på de kliniker som har en större andel asyltandvård, den centrala jourkliniken och i den förebyggande verksamheten som bedrivs vid asylboenden. Ersättningen ska administreras av Tandvårdsenheten och utvecklingen ska följas månadsvis. FöredragningsPM regionstyrelsen , ersättning för tandvård till asylsökande Bilaga utredning 11. Redovisning av Miljö- och hållbarhetsprogrammet för år 2015 Diarienummer: 16RS2273 att godkänna redovisningen av Miljö- och hållbarhetsprogrammet för Resultat av måluppfyllelsen i Miljö- och hållbarhetsprogram följs upp årligen i en miljöredovisning. I föreliggande ärende presenteras resultatet för år FöredragningsPM regionstyrelsen , redovisning av miljö- och hållbarhetsprogrammet år 2015 Bilaga miljöredovisning 12. Remissversion program för hållbar utveckling Diarienummer: 15RS2729 att regiondirektören får i uppdrag att fördjupa resonemanget kring samhälls- och hälsoekonomiska målsättningar i s program för hållbar utveckling, att föreliggande remissversion av program för hållbar utveckling skickas till länets kommuner samt till Länsstyrelsen för synpunkter och kommentarer, samt att remissvar ska ha inkommit senast den 15 september. 7 (752)

8 Regionstyrelsen har fått uppdraget att utarbeta ett långsiktigt program för hållbar utveckling som omfattar regionens egna interna verksamhet. Föreliggande program syftar till att integrera sociala, ekonomiska och ekologiska perspektiv och talar om vad regionens verksamheter ska prioritera och uppnå inom området hållbar utveckling under programperioden Programmet fokuserar på vad som skapar mervärde för verksamheten och våra intressenter. Programmet innehåller övergripande mål, inriktningsmål, strategier och förslag till indikatorer. Genom denna remissversion ges länets kommuner möjlighet att bidra med värdefulla synpunkter och kommentarer till s hållbarhetsarbete. FöredragningsPM regionstyrelsen , remissversion program för hållbar utveckling Bilaga remissutgåva program 13. Vision och värdegrund för Region Örebro län Diarienummer: 16RS2055 att en gemensam vision och värdegrund ska tas fram för som organisation i enlighet med den process som beskrivs i underlaget. Enligt 2016 års verksamhetsplan ska s vision och värdegrund omarbetas. Syftet med att ta fram en gemensam vision och värdegrund för är bland annat att förbättra styrning och ledning av verksamheten genom att våra gemensamma värderingar och vår identitet får ett tydligare genomslag mot våra länsbor och övriga målgrupper. En vision ska beskriva färdriktningen och ge kraft åt verksamhetens utveckling. Den ska ge en tydlig målbild som ska vara både uppmuntrande och lagom utmanande för att skapa kraft i organisationen. En gemensam vision och gemensamma värderingar kan bidra till att vi blir tydligare avsändare mot våra målgrupper och även internt för att bygga den interna stoltheten. Det i sig bidrar till ett förstärkt varumärke för. Förslaget innehåller beskrivning av arbetsprocess och handlingsplan för hur vi ska ta fram, förankra och hålla liv i en vision och värdegrund så att dessa får genomslag i praktiken. Arbetet gäller vision och värdegrund för som organisation. Vissa beröringspunkter och samverkan behöver dock finnas med det pågående arbetet med vision för den regionala utvecklingsstrategin. FöredragningsPM regionstyrelsen , vision och värdegrund för Region Örebro län 8 (752)

9 14. Länstrafikens grafiska profil och varumärke Diarienummer: 16RS2643 att Länstrafiken integreras i s varumärkessystem, grafiska profil och kommunikationsplattform i enlighet med förslag i genomförd förstudie blev dåvarande Örebro läns landsting regional trafikmyndighet och ensam ägare av Länstrafiken när den nya kollektivtrafiklagen trädde i kraft. Ansvaret för kollektivtrafikens utveckling och finansiering för all regional kollektivtrafik gick då över till dåvarande landstinget. När bildades den 1 januari 2015 blev Länstrafiken en del av området trafik och samhällsplanering inom Förvaltningen regional utveckling. Länstrafiken upphörde som aktiebolag i april En ny grafisk profil arbetades fram för under Den nya grafiska profilen med tillhörande varumärkeshierarki beslutades i dåvarande landstingsfullmäktige den 16 september På grund av rådande tidsramar fortsatte Länstrafiken i enlighet med sin nuvarande grafiska profil när s nya grafiska profil implementerades i den övriga verksamheten från och med 1 januari FöredragningsPM regionstyrelsen , grafisk profil och varumärke för Länstrafiken Bilaga förstudie 15. Förlängning av Folkhälsoplan med folkhälsopolitiska mål En god och jämlik hälsa i Örebro län Diarienummer: 16RS2280 Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige besluta att anta en förlängning av Folkhälsoplan med folkhälsopolitiska mål - En god och jämlik hälsa i Örebro län , till att gälla till och med Folkhälsoplan med folkhälsopolitiska mål - En god och jämlik hälsa i Örebro län , föreslås att gälla till och med Regionstyrelsen har enligt Verksamhetsplan med budget 2016 fått i uppdrag att förlänga länets folkhälsoplan. Folkhälsoplanen ligger till grund för de folkhälsoavtal som gäller under Parter i dessa avtal är, länets kommuner, Örebro läns Idrottsförbund och Örebro läns 9 (752)

10 Bildningsförbund. Folkhälsoavtalen kommer att utvärderas under Folkhälsoplanen är en viktig grund för att utveckla och förstärka samverkan inom området folkhälsa, ett av inriktningsmålen för Område Välfärd och folkhälsa på förvaltningen regional utveckling. Beslut om förlängning av folkhälsoplanen skapar möjlighet för kommande plan att ta sin utgångspunkt i den nya regionala utvecklingsstrategin RUS. Arbetet med Kommission för jämlik hälsa bör också kopplas till processen för en ny folkhälsoplan. Även Regionalt program för social välfärd föreslås förlängas till att gälla under motsvarande tidsperiod. Processerna för nytt socialt välfärdsprogram och ny folkhälsoplan bör samordnas och möjligheten att skapa ett gemensamt program ska övervägas. FöredragningsPM regionstyrelsen , förlängning av folkhälsoplan med folkhälsopolitiska mål 16. Förlängning av Regionalt program för social välfärd Diarienummer: 16RS2281 Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige besluta att anta en förlängning av Regionalt program för social välfärd , till att gälla till och med Regionalt program för social välfärd , föreslås att gälla till och med Det regionala programmet för social välfärd ligger till grund för den verksamhet som bedrivs inom Område välfärd och folkhälsa som syftar till att förstärka samverkan inom ramen för det specifika samverkansrådet folkhälsa, social välfärd och vård. Programmet är också en viktig grund för arbetet med att utveckla kunskaps- och metodstöd till kommunernas socialtjänst och närliggande hälso- och sjukvård. FöredragningsPM regionstyrelsen , förlängning av regionalt program för social välfärd 17. Alla barns rätt till kultur i Örebro län - fokus asylsökande/ nyanlända (integrationsprojekt) Diarienummer: 16RS2230 att tillföra nämnden för regional tillväxt kronor i syfte att kunna genomföra 10 (752)

11 projektet. Anslaget finansieras genom ianspråktagande av medel från regionstyrelsen planeringsreserv. Utifrån FN:s konvention om barnets rättigheter och mål i den regionala kulturplanen söks medel för att kunna genomföra ett kulturprogram med fokus på integration genom kulturupplevelser och eget skapande. Projektet ger asylsökande/nyanlända barn och unga tillgång till existerande kulturarenor samt bildar nya arenor för kultur där barn/unga möts oavsett bakgrund. Projektet avslutas med "Världens helg" på Kulturhuset, som ger öppningar för fortsatta kulturupplevelser i bland annat folkbildningens regi. Satsningen är ett pilotprojekt och kommer att utvärderas i syfte att genomföra fler framtida satsningar. FöredragningsPM regionstyrelsen , integrationsprojekt - Alla barns rätt till kultur i Örebro län Bilaga beskrivning Bilaga kalkyl 18. Regional biblioteksplan Diarienummer: 15RS6129 Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige besluta att anta den regional biblioteksplanen för region Örebro län, samt att ge förvaltningen Regional utveckling i uppdrag att årligen följa upp regional biblioteksplan och utvecklingsmål. Enligt 17 Biblioteksplagen ska landsting anta planer för sin verksamhet på biblioteksomårdet. För s del handlar det om medicinsk biblioteksverksamhet, patientbibliotek, folkhögskolebibliotek och den regionala biblioteksverksamhet som beskrivs särskilt 11 Bibliotekslagen. Den regionala biblioteksplanen gäller Att formulera gemensamma mål för samtliga biblioteksverksamheter med regional huvudman är, utifrån de stora skillnaderna i uppdrag, verksamhetsinriktning och målgrupper, inte självklart. Det är svårt att finna gemensamma nämnare för mål som utgår från behov av bibliotekstjänster hos såväl elever på folkhögskolorna, forskare och kliniker på sjukhusen, sjukvårdens patienter och de kommunala folkbiblioteken. Förmedling av kunskaper är det som förenar de olika bibliotekstyperna i det allmänna biblioteksväsendet. Trots de olikheter som finns har samtliga biblioteksverksamheter med som huvudman i uppgift att tillgängliggöra kunskap i olika former. Gemensamma mål för de olika biblioteksverksamheterna kan därför kopplas till begreppen kvalitet, tillgänglighet och samarbete. FöredragningsPM regionstyrelsen , regional biblioteksplan (752)

12 Regional biblioteksplan Protokollsutdrag Regional biblioteksplan FNK Yttrande över Ds 2016:7 Tolktjänst för vardagstolkning Diarienummer: 16RS1757 att till Socialdepartementet överlämna redovisat förslag till yttrande. har inbjudits att lämna synpunkter på ovanstående departementspromemoria. Utredningens utgångspunkt har varit att tillvarata och utveckla dagens förhållandevis välfungerande tolktjänst. Förslag läggs om att lyfta ut vardagstolkning som idag finns i Hälso- och sjukvårdslagen till en lag om tolktjänst. Den nya lagen medger att undantag kan göras från lokaliseringsprincipen samt anger att landsting och kommuner vid behov ska ingå en överenskommelse om samarbete kring personer m dövblindhet. FöredragningsPM regionstyrelsen , yttrande över remissen Tolktjänst för vardagstolkning Yttrande över remissen Tolktjänst för vardagstolkning Remiss Yttrande över slutbetänkandet Olika vägar till föräldraskap (SOU 2016:11) Diarienummer: 16RS1614 att till Socialdepartementet lämna föreliggande förslag till yttrande. Utredningen om utökade möjligheter till behandling av ofrivillig barnlöshet har lämnat sitt slutbetänkande. Utredningen har arbetat med olika förslag till utökad assisterad befruktning och nu redovisas de uppdrag som återstått att utreda. Regionstyrelsen har tidigare yttrat sig över delbetänkandet om assisterad befruktning för ensamstående kvinnor. I slutbetänkandet föreslås nu att kravet på genetisk koppling mellan barnet och de tilltänkta föräldrarna tas bort. Utredningen vill inte att surrogatmoderskap ska tillåtas i svensk sjukvård. FöredragningsPM regionstyrelsen , yttrande över remissen Olika vägar till föräldraskap Bilaga yttrande över remissen Olika vägar till föräldraskap 21. Revisionsrapport om hälso- och sjukvård 12 (752)

13 till asylsökande Diarienummer: 16RS1718 att anta redovisat förslag till yttrande. Revisorerna i har överlämnat revisionsrapporten Hälso- och sjukvård till asylsökande. Revisorernas sammanfattande bedömning är att regionstyrelsen delvis har organiserat verksamheten på ett sådant sätt att asylsökande, nyanlända med uppehållstillstånd och tillståndslösa säkerställs den hälso- och sjukvård som de har rätt till. Revisorerna lämnar därför två rekommendationer. När det gäller rutiner för ansökan om statsbidrag bedöms de i allt väsentligt som ändamålsenliga. I regionstyrelsens yttrande hänvisas till den plan för hur ska hantera flyktingsituationen på både kort och lång sikt som godkändes av regionstyrelsen i mars Regionstyrelsens sammanfattande bedömning att arbetet för att säkerställa att asylsökande, nyanlända med uppehållstillstånd och tillståndslösa får den vård de har rätt till behöver fortsätta att utvecklas och att det arbetet pågår. FöredragningsPM regionstyrelsen , yttrande över revisionsrapporten Hälsooch sjukvård till asylsökande Bilaga yttrande över revisionsrapporten Hälso- och sjukvård till asylsökande Revisionsrapport - Hälso- och sjukvård till asylsökande 22. Yttrande över revisionsrapporten Hantering av avvikelser Diarienummer: 16RS2277 att anta redovisat förslag till yttrande. Revisorerna i har överlämnat revisionsrapporten "Hantering av avvikelser" i mars Revisionens sammanfattande bedömning är att hanteringen till delar är tillfredsställande. Utifrån ett antal kontrollfrågor lämnar revisorerna avslutningsvis fyra rekommendationer. I regionstyrelsen yttrande hänvisas till den nya organisationen av hälso- och sjukvårdsförvaltningen som bland annat innebär att en förvaltningsövergripande chefläkartjänst har inrättats i syfte att förstärka patientsäkerhetsarbetet. svis delar regionstyrelsen revisorernas bedömning både när det gäller att hanteringen av avvikelser till delar är tillfredsställande och att hanteringen behöver utvecklas. I det fortsatta arbetet kommer de rekommendationer som revisorerna föreslår att 13 (752)

14 beaktas och de bedöms i stor utsträckning ligga nära det pågående arbete som beskrivs i yttrandet. FöredragningsPM regionstyrelsen , yttrande över revisionsrapporten Hantering av avvikelser Bilaga yttrande över revisionsrapport Hantering av avvikelser Revisionsrapport - Hantering av avvikelser 23. Yttrande över revisionsrapport Internkontroll i administrativa rutiner Diarienummer: 16RS2274 att till regionens revisorer överlämna framlagt förslag till yttrande samt att uppmana Nämnden för företagshälsovård och tolkservice och Hälso- och sjukvårdsförvaltningen att vidta åtgärder i linje med revisorernas förslag att förbättra den interna kontrollen. Regionens revisorer har vid sitt sammanträde behandlat och godkänt revisionsrapport "Intern kontroll i administrativa rutiner". Revisorerna konstaterar i revisionsrapporten att det skett förbättringar inom en del områden sedan tidigare granskning. Samtidigt görs bedömningen att den interna kontrollen kan förbättras, främst avseende rutiner för rättelser av löpande bokföring, reseräkningar och ersättning till inhyrd personal. Regionstyrelsen ser positivt på de förbättringar som skett och uppmanar Nämnden för företagshälsovård och tolkservice och Hälso- och sjukvårdsförvaltningen att vidta åtgärder i linje med revisorernas förslag i syfte att ytterligare förbättra den interna kontrollen. Regionstyrelsen kommer i samband med delårsrapport per augusti och årsredovisningen att göra en uppföljning av att förbättringsåtgärderna har fått önskad effekt. FöredragningsPM regionstyrelsen , yttrande över revisionsrapporten Internkontroll i administrativa rutiner Bilaga yttrande över revisionsrapporten Internkontroll i administrativa rutiner Revisionsrapport - Intern kontroll i administrativa rutiner 24. Svar på revisionsrapporten Regionbildningen ansvar och befogenheter Diarienummer: 16RS (752)

15 att yttra sig över rapporten på det sätt som framgår av förslaget till yttrande. Revisorerna har granskat hur regionstyrelsen har arbetat med konsekvenser av regionbildningen i vissa avseenden. I revisorernas granskning anges att regionstyrelsen har säkerställt ett tydligt ansvar och tydliga befogenheter. Revisorerna anser dock att vissa förtydliganden bör göra avseende styrprinciper och ledningskultur. FöredragningsPM regionstyrelsen , yttrande över revisionsrapporten Regionbildningen, ansvar och befogenheter Bilaga yttrande över revisionsrapporten Regionbildningen, ansvar och befogenheter Revisionsrapport - Regionbildningen, ansvar och befogenheter 25. Remiss om betänkandet låt fler forma framtiden Diarienummer: 16RS1544 att till Kulturdepartementet överlämna redovisat förslag till yttrande. har getts möjligheten att yttra sig över betänkandet Låt fler forma framtiden! (SOU 2016:5) från 2014 års demokratiutredning. Utredningen har utifrån sina direktiv arbetat med att analysera behovet av och utarbeta förslag till åtgärder för att öka och bredda engagemanget inom den representativa demokratin, samt att stärka individens möjligheter till delaktighet i och inflytande över det politiska beslutsfattandet mellan de allmänna valen. Nedan följer en sammanfattning av de ställningstaganden som framförs i yttrandet. Kapitel 3 Om delaktighet och jämlikt inflytande tillstyrker utredningens förslag om ett nytt mål för demokratipolitiken med lydelsen: En hållbar demokrati som kännetecknas av delaktighet och jämlikt inflytande, samt att målsättningen om en hållbar demokrati ska uppnås genom specifika delmål Kapitel 5 Valdeltagande och politiskt engagemang mellan valen Vill framföra att det civila samhället och föreningslivet spelar en viktig roll när det gäller att stärka kunskapen om demokratin och att stimulera den demokratiska delaktigheten, särskilt i områden där deltagandet traditionellt sett är lägre. Då utredningen föreslår att organisationer inom det civila samhället som arbetar med att öka den demokratiska deltaktigheten i utsatta områden bör få bättre förutsättningar genom ökat statligt stöd, vill framhålla att det är positivt att staten utökar sitt ansvar inom detta område. 15 (752)

16 Kapitel 7 De förtroendevalda och den sociala representativiteten Tillstyrker förslaget om att den sociala representativiteten i de politiska församlingarna på nationell och lokal nivå följs upp av SCB en gång per mandatperiod. Kapitel 8 De förtroendevaldas villkor tillstyrker att fullmäktige kan få möjlighet att besluta om att en ledamot ska kunna ha kvar sitt uppdrag i fullmäktige under återstoden av mandatperioden om denne upphör att vara valbar genom flytt, tillstyrker att KL ska innehålla bestämmelser om att kommuner och landsting ska verka för att förtroendevalda ska kunna fullgöra sina uppdrag under trygga och säkra former. tillstyrker att det ska framgå av KL att fullmäktige får besluta om att förtroendevalda som fullgör sitt uppdrag på heltid eller betydande del av heltid får möjlighet att vara föräldralediga eller sjukskrivna. Kapitel 9 Den lokala politikens organisering tillstyrker att text förs in i KL om att fullmäktige ska kunna hålla debatter utan samband med annan handläggning och att fullmäktigepresidiet kan fatta beslut om att kalla till en sådan debatt. Kapitel 11 Medborgardialog och samråd inom kommuner och landsting vill framföra att det är positivt att förslaget till lagtext uttrycks som en målsättning och inte är tvingande för kommuner och landsting, utan att engagemanget och innehållet för dialoger kan anpassas efter de lokala förhållandena. Det bör dock påpekas att det inte borde anses nödvändigt med en sådan paragraf, då KL redan idag tillåter flera möjligheter för medborgare att kunna påverka mellan valen, vilket utredningen också beskriver. En möjlighet som ofta glöms bort i detta sammanhang är den så kallade villkorade delegationen (6 kap 38 KL) där nämnder kan uppställa villkor som innebär att de som utnyttjar nämndens tjänster ska ges tillfälle att lägga fram förslag eller att yttra sig innan beslut fattas. Kapitel 12 Det förstärkta folkinitiativet tillstyrker förslaget om att det ska vara möjligt att samla in underskrifter via internet tillstyrker förslaget om att en nationell webbplats inrättas som ska kunna användas för namninsamling av folkinitiativ tillstyrker förslaget om att fastställandet av antalet erforderliga namnunderskrifter för att väcka ett folkinitiativ ska utgå från antalet röstberättigade som fanns i kommunen eller landstinget på valdagen vid det senaste ordinarie valet Kapitel 13 Medborgarförslag och folkmotion 16 (752)

17 avstyrker förslaget om att inrätta folkmotion inom kommuner och landsting Kapitel 14 Ungas delaktighet och inflytande vill, när det gäller frågan om rösträttsålder, framföra att det är logiskt om den är den samma som myndighetsåldern, det vill säga 18 år. Om rösträttsåldern ska sänkas på sikt tillföljd av den försöksverksamhet som föreslås i utredningen, är ett alternativ att rätten att rösta utsträcks till dem som fyller 18 år samma år som val förättas. Kapitel 15 Delaktighet och inflytande för personer med funktionsnedsättning tillstyrker förslaget om att demokratisk delaktighet ska utgöra ett mål i den kommande funktionshinderstrategin. FöredragningsPM regionstyrelsen , yttrande över remissen Låt fler forma framtiden Bilaga yttrande över remissen Låt fler forma framtiden Remissunderlag-del-a sammanfattning 26. Förlängning av s Jämställdhetsplan Diarienummer: 16RS2922 att nuvarande Jämställdshetsplan förlängs och gäller till och med 2016, samt att utse Anders Ceder (S), Maria Nyberg (V) och Katarina Tolgfors (M) tillsammans med tjänstemän att ingå i arbetsgruppen för framtagande av ny Jämställdhetsplan. En ny Jämställdhetsplan för ska arbetas fram och ska gälla från och med FöredragningsPM regionstyrelsen , förlängning av jämställdhetsplan 27. Anmälnings- och meddelandeärenden Diarienummer: 16RS194 att lägga anmälnings- och meddelandeärendena till protokollet. 17 (752)

18 Anmälan av delegationsbeslut: 1. Regionstyrelsens ordförande har fattat beslut om upphandling av datorer samt tillhörande kringutrustning, 16RS Områdeschefen för habilitering har fattat beslut om tillsvidareanställningar, 16RS1806, 16RS1417, 16RS2592, 16RS1331, 16RS1332, 16RS1330, 16RS Verksamhetschefen för kvinnokliniken har fattat beslut om tillsvidareanställningar, 16RS2261, 16RS Avdelningschefen för dialysmottagningen har fattat beslut om tillsvidareanställningar 16RS2059, 16RS Regionjuristen har lämnat överklagande till Försäkringskassan i ärende 15RS Regionjuristen har lämnat överklagande till Förvaltningsrätten i ärendena 15RS3682, 15RS4158, 15RS3769, 15RS1640, 15RS5052, 15RS Arkivchefen har fattat beslut om att delvis avslå begära om utlämnande av sekretessbelagda uppgifter, 16RS2824. Meddelanden: 1. Sveriges Kommuner och Landsting har överlämnat - cirkulär 16:15 Huvudöverenskommelse om lön och allmänna anställningsvillkor m.m.- HÖK 16 - med Svenska Kommunalarbetareförbundet, - cirkulär 16:21 Överenskommelse om ändringar i Bestämmelser för arbetstagare i utbildnings- och introduktionsanställning - BUI 16, - cirkulär 16:22 Överenskommelse om ändringar i Bestämmelser för arbetstagare i arbetsmarknadspolitiska insatser - BEA, cirkulär 16:23 Överenskommelse om ändringar i Allmänna Bestämmelser samt bilagor till AB, - cirkulär 16:24 Lön och anställningsvillkor för personlig assistent och anhörigvårdare - PAN 16 - med Svenska Kommunalarbetareförbundet, cirkulär 16:25 Nyheter och sammanfattning av reglerna om registerkontroll i arbetslivet, - cirkulär 16:28 Försöksverksamhet med tidsbegränsad anställning enligt skollagen. 2. Inera har överlämnat - årsrapport Länsstyrelsen Örebro län har överlämnat - 18FS 2016:2 Beslut om biotopskyddsområde på fastigheten Utterbäck 1:114 i Karlskoga kommun och Länsstyrelsen i Örebro läns ordningsföreskrifter för biotopskyddsområdet Utterbäck, - 18FS 2016:4 Länsstyrelsens i Örebro län sjötrafikföreskrifter om förbud mot sjötrafik på 18 (752)

19 del av sjön Möckeln i Karlskoga kommun juni Protokoll - etikrådet , - personalutskottet , - etikrådet , - fokusberedning för folkhälsa , - nämnden för regional tillväxt , - ekonomi-, service- och ägarutskott , - nämnden för samhällsbyggnad Caroline Balkstedt är tillförordnad förvaltningschef för Regionhälsan under Bennet Sandbergs semester Lars Olav Litens är tillförordnad förvaltningschef för Regionhälsan under Bennet Sandbergs semester Ekonomistaben har överlämnat - månadsrapport för kapitalförvaltningen april 2016, 16RS Information Regiondirektörens information Regional utvecklingsstrategi, RUS Verksamhetsplanering inför (752)

Yttrande över betänkandet Låt fler forma framtiden SOU 2016_5(362761)_TMP 2016:5) från 2014 års Demokratiutredning

Yttrande över betänkandet Låt fler forma framtiden SOU 2016_5(362761)_TMP 2016:5) från 2014 års Demokratiutredning 1 (8) Regeringskansliet Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet Låt fler forma framtiden SOU 2016_5(362761)_TMP 2016:5) från 2014 års Demokratiutredning har getts möjlighet att yttra

Läs mer

Låt fler forma framtiden, SOU 2016:5, Dnr Ku2016/00088/Dremissvar

Låt fler forma framtiden, SOU 2016:5, Dnr Ku2016/00088/Dremissvar Kommunkansliet Sofia Reimbert Datum 2016-06-07 Vår referens KS 2016/0187-940 Kulturdepartementet Låt fler forma framtiden, SOU 2016:5, Dnr Ku2016/00088/Dremissvar Tanums kommun har getts tillfälle att

Läs mer

Svar på remiss över betänkandet Låt fler forma framtiden! (SOU 2016:5)

Svar på remiss över betänkandet Låt fler forma framtiden! (SOU 2016:5) 2016-08-19 Ks 376/2016 Ert dnr: KU2016/00088/D Svar på remiss över betänkandet Låt fler forma framtiden! (SOU 2016:5) Kulturdepartementet har inkommit med en remiss till Örebro kommun gällande betänkandet

Läs mer

Låt fler forma framtiden (SOU 2016:5), svar på remiss

Låt fler forma framtiden (SOU 2016:5), svar på remiss Kyrkogårdsförvaltningen staben Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-04-27 Handläggare Karin Söderling Telefon: 08 508 30121 Till KN 2016-05-17 Låt fler forma framtiden (SOU 2016:5), svar på remiss Förvaltningens

Läs mer

Plats och tid Konferensrum Linden, Eklundavägen 1 kl. 10:00-15:50

Plats och tid Konferensrum Linden, Eklundavägen 1 kl. 10:00-15:50 Plats och tid Konferensrum Linden, Eklundavägen 1 kl. 10:00-15:50 Tjänstgörande ledamöter Bengt Storbacka (S) (ordförande) Catrin Steen (MP) (vice ordförande) Torbjörn Ahlin (C) (2:e vice ordförande) 25-27

Läs mer

3. Val av ny ledamot i stiftelsen för Medicinsk forskning, Nyckelfonden Diarienummer: 15RS4870

3. Val av ny ledamot i stiftelsen för Medicinsk forskning, Nyckelfonden Diarienummer: 15RS4870 KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 1 (6) TJÄNSTESTÄLLE, HANDLÄGGARE DATUM Regionkansliet, Kristina Berglund 2015-09-30 Till Regionstyrelsen, ledamöter För kännedom: Regionstyrelsen, ersättare Organ: Regionstyrelsen

Läs mer

Nämnden för regional tillväxt

Nämnden för regional tillväxt Kallelse Sammanträde med: Nämnden för regional tillväxt Sammanträdesdatum: 2018-08-29 Tid: kl. 10:00-11:30 Plats: Konferensrum Linden, Eklundavägen 1 Meddela förhinder snarast möjligt till nämndsekreteraren.

Läs mer

Yttrande - Betänkandet Låt fler forma framtiden! SOU 2016:5, Ku2016/00088/D

Yttrande - Betänkandet Låt fler forma framtiden! SOU 2016:5, Ku2016/00088/D Yttrande - Betänkandet Låt fler forma framtiden! SOU 2016:5, Ku2016/00088/D Landstinget Sörmland har beretts tillfälle att yttra sig över rubricerade remiss och vill lämna följande synpunkter. Sammanfattning

Läs mer

FOKUSNÄMND FÖR KULTUR, BILDNING OCH IDEELLA SEKTORN

FOKUSNÄMND FÖR KULTUR, BILDNING OCH IDEELLA SEKTORN Kallelse Nämndsekreterare: June Fors, telefon 019-602 71 73 e-post: june.fors@regionorebrolan.se Sammanträde med: FOKUSNÄMND FÖR KULTUR, BILDNING OCH IDEELLA SEKTORN Sammanträdesdatum: 2017-02-02 Tid:

Läs mer

Låt fler forma framtiden! (SOU 2016:5)

Låt fler forma framtiden! (SOU 2016:5) Stadsdelsdirektörens stab Sida 1 (6) 2016-05-03 Handläggare: Beatriçe Hasani 08 508 18 095 Till Farsta stadsdelsnämnd 2016-05-19 Låt fler forma framtiden! (SOU 2016:5) Svar på remiss från kommunstyrelsen

Läs mer

Förtroendevaldas möjlighet att vara föräldralediga eller sjukskrivna (8.5.2)

Förtroendevaldas möjlighet att vara föräldralediga eller sjukskrivna (8.5.2) Sid 1 (5) Yttrande Ert dnr KU2016/0088/D Vårt dnr 16KS128-8 2016-05-16 Kulturdepartementet Enheten för demokrati och det civila samhället 103 33 Stockholm Remissyttrande Låt fler forma framtiden (SOU 2016:5)

Läs mer

SOU 2016:5; Låt fler forma framtiden Yttrande till regeringen

SOU 2016:5; Låt fler forma framtiden Yttrande till regeringen 2016-05-18 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2016/178 Kommunstyrelsen SOU 2016:5; Låt fler forma framtiden Yttrande till regeringen Förslag till beslut Kommunstyrelsen antar föreslaget yttrande över SOU 2016:5;

Läs mer

Yttrande över betänkande Låt fler forma framtiden (SOU 2016:5)

Yttrande över betänkande Låt fler forma framtiden (SOU 2016:5) Tjänsteskrivelse Handläggare: Cornelia Englén Telefonnummer: 0411-57 71 15 E-postadress: cornelia.englen@ystad.se Datum Diarienummer 2016-05-24 2016/103 Kulturdepartementet Yttrande över betänkande Låt

Läs mer

FOKUSNÄMND FÖR KULTUR, BILDNING OCH IDEELLA SEKTORN

FOKUSNÄMND FÖR KULTUR, BILDNING OCH IDEELLA SEKTORN Kallelse Sammanträde med: FOKUSNÄMND FÖR KULTUR, BILDNING OCH IDEELLA SEKTORN Sammanträdesdatum: 2016-05-20 Tid: kl. 10:00-16:00 Plats: Konferensrum Linden, Eklundavägen 1 i Örebro Vänligen meddela nämndsekreteraren

Läs mer

Protokoll Regionalt samverkansråd Tid: Fredag den 27 mars, kl Plats: Lokal Eken, Eklundavägen 1

Protokoll Regionalt samverkansråd Tid: Fredag den 27 mars, kl Plats: Lokal Eken, Eklundavägen 1 1 (6) och länets kommuner Regionkansliet Marjetta Protokoll Regionalt samverkansråd Tid: Fredag den 27 mars, kl 10.00-12.00 Plats: Lokal Eken, Eklundavägen 1 Vid protokollet Marjetta Sekreterare Justerat

Läs mer

Meddela eventuellt förhinder snarast möjligt till Kristina Berglund, tfn eller e-post

Meddela eventuellt förhinder snarast möjligt till Kristina Berglund, tfn eller e-post KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 1 (8) TJÄNSTESTÄLLE, HANDLÄGGARE DATUM Regionkansliet, Kristina Berglund 2015-12-02 Till Regionstyrelsen, ledamöter För kännedom: Regionstyrelsen, ersättare Organ: Regionstyrelsen

Läs mer

Yttrande över betänkandet, Låt fler forma framtiden (SOU 2016:5)

Yttrande över betänkandet, Låt fler forma framtiden (SOU 2016:5) Protokollsutdrag från landstingsfullmäktige den 20-21 juni 2016 Ert diarienummer: KU 2016/00088/D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Läs mer

Låt fler forma framtiden (SOU 2016:5)

Låt fler forma framtiden (SOU 2016:5) YTTRANDE Vårt ärendenr: 2016-06-10 Ert dnr:ku2016/00088/d Ekonomi och styrning Lotta Liedberg Kulturdepartementet 10333 STOCKHOLM Ku.remissvar@regeringskansliet.se Låt fler forma framtiden (SOU 2016:5)

Läs mer

Plats: Sammanträdesrum Linden, Eklundavägen 1, Örebro

Plats: Sammanträdesrum Linden, Eklundavägen 1, Örebro Kallelse Sammanträde med: REGIONSTYRELSEN Sammanträdesdatum: 2016-09-29 Tid: kl. 09:30-14:30 Plats: Sammanträdesrum Linden, Eklundavägen 1, Örebro Vänligen meddela nämndsekreteraren om du kommer att närvara

Läs mer

48 Föregående protokoll Anmäls att arbetsutskottets protokoll från sammanträdet justerats i föreskriven ordning.

48 Föregående protokoll Anmäls att arbetsutskottets protokoll från sammanträdet justerats i föreskriven ordning. PROTOKOLL 21 Organ Plats Landstingsstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesrum Mälaren, Landstingshuset, Västerås Tidpunkt Onsdagen den 8 juni 2016 Ledamöter Övriga Denise Norström (S), Ordförande Lena Johansson

Läs mer

Sammanträdesrum Bolmen, Olofsgatan 9 i Ljungby, den 7 juni 2015 kl

Sammanträdesrum Bolmen, Olofsgatan 9 i Ljungby, den 7 juni 2015 kl 1(5) Tid och plats Beslutande Övriga deltagande Sammanträdesrum Bolmen, Olofsgatan 9 i Ljungby, den 7 juni 2015 kl. 08.00 15.00 Magnus Gunnarsson (M), ordförande Carina Bengtsson (C) Anne Karlsson (S)

Läs mer

Yttrande, Betänkandet Låt fler forma framtiden! (SOU 2016:5)

Yttrande, Betänkandet Låt fler forma framtiden! (SOU 2016:5) Ert dnr Ku2016/00088/D Kulturdepartementet Enheten för demokrati och det civila samhället 103 33 Stockholm Yttrande, Betänkandet Låt fler forma framtiden! (SOU 2016:5) Piteå kommun har tagit del av departementets

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott

Regionstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL UTDRAG Regionstyrelsens arbetsutskott 193-217 Tid: 2016-12-12, kl: 10:00-16:40 Plats: Regionens Hus, sal A 198 Regionfullmäktiges program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av

Läs mer

Granskning år 2015 av patientnämnden

Granskning år 2015 av patientnämnden Granskning år 2015 av patientnämnden Rapport nr 20/2015 Mars 2016 Jonas Hansson, revisionskontoret Diarienummer: REV 21:2 2015 Innehåll 1. SAMMANFATTANDE ANALYS... 3 1.1. REKOMMENDATIONER... 3 2. BAKGRUND...

Läs mer

UPPFÖLJNING AV BIFALLNA MOTIONER

UPPFÖLJNING AV BIFALLNA MOTIONER För kännedom Landstingsstyrelsen Landstingsdirektörens staber Landstingsdirektör Jan Grönlund Verksamhets- och ledningsservice Förvaltningschef Helena Söderquist UPPFÖLJNING AV BIFALLNA MOTIONER SAMMANFATTNING

Läs mer

Betänkandet Låt fler forma framtiden! (SOU 2016:5), (Ku2016/00088/D)

Betänkandet Låt fler forma framtiden! (SOU 2016:5), (Ku2016/00088/D) REMISSVAR 2016-05-17 DNR: 2016-136 Regeringskansliet Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet Låt fler forma framtiden! (SOU 2016:5), (Ku2016/00088/D) Laholms kommun lämnar följande remissvar.

Läs mer

1. Protokollsjustering

1. Protokollsjustering KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 1 (5) TJÄNSTESTÄLLE, HANDLÄGGARE Staben Administration juridik och säkerhet, Kristina Berglund DATUM 2016-02-16 Till Regionstyrelsen, ledamöter För kännedom: Regionstyrelsen,

Läs mer

Yttrande över betänkandet Tolkstjänst för vardagstolkning (Ds 2016:7)

Yttrande över betänkandet Tolkstjänst för vardagstolkning (Ds 2016:7) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Kjerstin Greve-Löberg TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-05-11 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-06-21, P 21 1 (3) HSN 2016-1047 Yttrande över betänkandet Tolkstjänst för

Läs mer

FOKUSNÄMND FÖR KULTUR, BILDNING OCH IDEELLA SEKTORN

FOKUSNÄMND FÖR KULTUR, BILDNING OCH IDEELLA SEKTORN Kallelse Sammanträde med: FOKUSNÄMND FÖR KULTUR, BILDNING OCH IDEELLA SEKTORN Sammanträdesdatum: 2016-10-13 Tid: kl. 10:00-16:00, Gruppmöten kl. 9.00-10-00 Plats: OBS! Kävesta folkhögskola, Sköllersta,

Läs mer

Plats: Sammanträdesrum Linden, Eklundavägen 1, Örebro

Plats: Sammanträdesrum Linden, Eklundavägen 1, Örebro Kallelse Sammanträde med: REGIONSTYRELSEN Sammanträdesdatum: 2016-10-19 Tid: kl. 09:30-13:00 Plats: Sammanträdesrum Linden, Eklundavägen 1, Örebro Meddela förhinder snarast möjligt till nämndsekreteraren.

Läs mer

styrning i Västra Götalandsregionen

styrning i Västra Götalandsregionen Antagen av regionfullmäktige 2017 09 19, 115 Diarienummer: RS 2017 00110 Policy för styrning i Västra Götalandsregionen Policyn gäller för: Västra Götalandsregionen Innehållsansvar: Koncernavdelning ärendesamordning

Läs mer

Ärende 4 - bilaga. Verksamhetsplan Lokal nämnd i Kungsbacka

Ärende 4 - bilaga. Verksamhetsplan Lokal nämnd i Kungsbacka Ärende 4 - bilaga Verksamhetsplan 2017 Lokal nämnd i Kungsbacka Innehållsförteckning Verksamhetsplan 2017 1 Inledning 3 Social hållbarhet 4 Invånarnarnas hälsa och behov 5 Kunskap om invånarna 5 Dialog

Läs mer

Nämndsplan för valnämnden Antagen

Nämndsplan för valnämnden Antagen Nämndsplan för valnämnden Antagen 2011-08-22 1. Inledning Kommunfullmäktige har beslutat om kommunens övergripande styrdokument, verksamhetsplan 2011-2014. I planen finns, förutom den långsiktiga visionen,

Läs mer

Remissyttrande över betänkandet Låt fler forma framtiden! (SOU 2016:5)

Remissyttrande över betänkandet Låt fler forma framtiden! (SOU 2016:5) Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Skrivelse 2016-06-14 Sida 1 (6) Kommunledningsförvaltningen Administration Kommunjurist Helena Göransson Telefon 0141-22 50 15 Mobiltelefon Telefax 0141-577 14 e-postadress

Läs mer

Regionens uppföljning av externa utförare inom primärvården

Regionens uppföljning av externa utförare inom primärvården Regionens uppföljning av externa utförare inom primärvården Dnr: Rev 34-2011 Genomförd av: Revisionsenheten Vilhelm Rundquist Behandlad av Revisorskollegiet den 14 december 2011 Regionens uppföljning av

Läs mer

Dnr 14OLL28 Verksamhetsberättelse 2013 Nämnden för folkhälsa ÖREBRO LÄNS LANDSTING Inledning Nämnden för folkhälsa ska känna till dagens livsvillkor, levnadsvanor och hälsoläget i befolkningen för att

Läs mer

Reglemente för nämnden för primärvård och tandvård

Reglemente för nämnden för primärvård och tandvård 2014-10-29 rev.2014-11-06 Håkan Blomgren Reglemente för nämnden för primärvård och tandvård 1. Nämnden för primärvård och tandvård består av 9 ledamöter och 9 ersättare, som väljs av landstingsfullmäktige

Läs mer

Torgny Larsson Gunnel Lindblom Håkan Söderman. Ordförande 1:e vice ordf. 2:e vice ordf.

Torgny Larsson Gunnel Lindblom Håkan Söderman. Ordförande 1:e vice ordf. 2:e vice ordf. 1 (11) Ordförande 1:e vice ordf. 2:e vice ordf. Vid protokollet Marcus Olofsson Sekreterare 2 (11) Plats: Sammanträdeslokalen Linden, Eklundavägen, Örebro Tid: 09.00-14.00 Med avbrott för lunch 11.30-12.30

Läs mer

PROTOKOLL 1 (6) Sammanträdesdatum Samverkansnämnden

PROTOKOLL 1 (6) Sammanträdesdatum Samverkansnämnden PROTOKOLL 1 (6) 19 28, 2 bilagor Plats Beslutande Övriga Videokonferens: Allmän service Skellefteå, Dorotearummet Umeå Videokonferensrum 2 Lycksele Janeth Lundberg (S) ordförande Andreas Löwenhöök (M)

Läs mer

Tjänstemannastöd Specifika samverkansrådet för folkhälsa, social välfärd och vård

Tjänstemannastöd Specifika samverkansrådet för folkhälsa, social välfärd och vård Tjänstemannastöd Specifika samverkansrådet för folkhälsa, social välfärd och vård Projekt Region 2015 Beslut i Regionala chefsamverkansgruppen (KC/RD) 150305 Rev 160128 Tjänstemannastöd för Specifika samverkansrådet

Läs mer

Säffle kommuns yttrande över betänkandet Låt fler forma framtiden! (SOU 2016:5)

Säffle kommuns yttrande över betänkandet Låt fler forma framtiden! (SOU 2016:5) Kommunledningskontoret Mathias Sköld, 0533-68 15 06 mathias.skold@saffle.se YTTRANDE Kulturdepartementet 103 33 Stockholm 1(5) Er referens Ku2016/00088/D Säffle kommuns yttrande över betänkandet Låt fler

Läs mer

Projekt Region 2015. Vår Region. Fredagsakademin 130531

Projekt Region 2015. Vår Region. Fredagsakademin 130531 Projekt Region 2015 Vår Region Fredagsakademin 130531 1 Vilket beslutsunderlag skall tas fram? Roll och uppdrag Styrmodell Politiska organisation Lednings- och kansliorganisation Samarbete och gränsdragning

Läs mer

Datum Ronny Johannessen (M) utses att jämte ordföranden justera protokollet. 2. Kulturnämndens verksamhetsberättelse januari-augusti 2017

Datum Ronny Johannessen (M) utses att jämte ordföranden justera protokollet. 2. Kulturnämndens verksamhetsberättelse januari-augusti 2017 DAGORDNING Datum 2017-09-08 1 (7) Sammanträde i kulturnämnden Ledamöter och ersättare i kulturnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2017-09-13 kl. 09.00 Plats: Studio, Nordenskiöldsgatan 24, Malmö 1. Val

Läs mer

Demokratiberedningen (extra sammanträde)

Demokratiberedningen (extra sammanträde) SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER 3 juni 2016 KS-2016/1349 1 (9) Nämnd Offentligt sammanträde Demokratiberedningen (extra sammanträde) Nej Sammanträdesdag 3 juni 2016 Tid och plats Klockan 15:00-16:20, ajournering

Läs mer

Granskning av redovisad måluppfyllelse i delårsrapport per april 2014

Granskning av redovisad måluppfyllelse i delårsrapport per april 2014 Granskning av redovisad måluppfyllelse i delårsrapport per april 2014 Rapport nr 03/2014 Juni 2014 Richard Norberg, revisionskontoret Innehåll 1 Sammanfattande analys... 3 2 Bakgrund... 4 2.1 Granskning

Läs mer

11. MEDBORGARDIALOG OCH SAMRÅD I KOMMUNER OCH LANDSTING

11. MEDBORGARDIALOG OCH SAMRÅD I KOMMUNER OCH LANDSTING Yttrande 2016-06-09 Dnr: Ku2016/00088/D Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Kontaktperson: Gabriel Johansson, 070-874 93 30, gabriel@sverigesungdomsrad.se Svar på remiss angående "Låt fler forma framtiden"

Läs mer

Regionstyrelsens uppdrag till Driftsnämnden för Regionservice

Regionstyrelsens uppdrag till Driftsnämnden för Regionservice 1(6) Datum Datum Diarienummer 2012-09-12 2012-09-12 Ls100344 Regionstyrelsens uppdrag till Driftsnämnden för Regionservice Inledning Regionstyrelsen leder och samordnar förvaltningen av regionens angelägenheter

Läs mer

Nämnd för samhällsbyggnad

Nämnd för samhällsbyggnad Kallelse Sammanträde med: Nämnd för samhällsbyggnad Sammanträdesdatum: 2017-09-20 Tid: kl. 09:00-16:00 Plats: Husaren Kumla Folkets hus Meddela förhinder snarast möjligt till nämndsekreteraren. Du som

Läs mer

Protokoll Regionalt samverkansråd Tid: Fredag den 11 december, kl 14:30-16:30 Plats: Eken, Eklundavägen 1

Protokoll Regionalt samverkansråd Tid: Fredag den 11 december, kl 14:30-16:30 Plats: Eken, Eklundavägen 1 1 (5) och länets kommuner Regionkansliet Marjetta Protokoll Regionalt samverkansråd Tid: Fredag den 11 december, kl 14:30-16:30 Plats: Eken, Eklundavägen 1 Vid protokollet Marjetta Sekreterare Justerat

Läs mer

Granskning av hur landstingsstyrelsen redovisar måluppfyllelse i årsredovisningen 2013

Granskning av hur landstingsstyrelsen redovisar måluppfyllelse i årsredovisningen 2013 Granskning av hur landstingsstyrelsen redovisar måluppfyllelse i årsredovisningen 2013 Rapport nr 37/2013 April 2014 Richard Norberg, revisionskontoret Innehåll 1. Sammanfattande analys... 3 2. Inledning...

Läs mer

Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 10 februari 2017

Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 10 februari 2017 Landstingsdirektörens stab Kanslienheten Datum 2017-02-10 Sida 1 (1) Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 10 februari 2017 15 Diarienummer KN160098 Regional biblioteksplan Beslut 1. Kulturnämnden

Läs mer

Vä gl ed n i n g för n ä m n d er s och styr e l se r s a r b e te

Vä gl ed n i n g för n ä m n d er s och styr e l se r s a r b e te Beslutad av: Regionstyrelsen, 2017-12 - 12 Diarienummer: RS 2017-04735 Giltighet: från 2018-01 - 02 till 2022-12 - 31 Vä gl ed n i n g för n ä m n d er s och styr e l se r s a r b e te G äller för: Vä

Läs mer

Revisionsrapport Marie Lindblad Certifierad kommunal revisor ErikJansen Revisionskonsult mars 2017 pwc

Revisionsrapport Marie Lindblad Certifierad kommunal revisor ErikJansen Revisionskonsult mars 2017 pwc www.pwc.se Revisionsrapport Marie Lindblad Certifierad kommunal revisor ErikJansen Revisionskonsult mars 2017 pwc Innehåll 1. Inlediting... 2 1.1. Inledande information om organisationsförändring... 2

Läs mer

Betänkandet Låt fler forma framtiden! (SOU 2016:5)

Betänkandet Låt fler forma framtiden! (SOU 2016:5) YTTRANDE 1 (6) 2016-08-24 KS 2016/00346 101 Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet Låt fler forma framtiden! (SOU 2016:5) Sammanfattning av ställningstaganden Falköpings kommun väljer att yttra

Läs mer

Nu bildar vi region i Dalarna. Vi samarbetar för regionbildning

Nu bildar vi region i Dalarna. Vi samarbetar för regionbildning P Nu bildar vi region i Dalarna Vi samarbetar för regionbildning Dalarna är redo för en ny regionorganisation Genom att samla kraft och kompetens i en gemensam organisation blir vi starkare och tillsammans

Läs mer

Parlamentariska nämnden 8-15

Parlamentariska nämnden 8-15 PROTOKOLL 1(7) Diarienummer Plats: Regionens hus sal A Närvarande: Beslutande: Tommy Bernevång-Forsberg (KD) ordförande Hans Toll (S), vice ordförande Urban Persson (M) ers. Håkan Jansson (M) Lennart Bogren

Läs mer

2014-08-28. Vi blir Region Jönköpings län

2014-08-28. Vi blir Region Jönköpings län 2014-08-28 Region Jönköpings län Vi bildar region i Jönköpings län. Det är en resa mot en ny kraftfull och demokratiskt vald organisation med ansvar för hälso- och sjukvård och för regional utveckling

Läs mer

Västra Götal an dsregi on en s regi on gem en sam m a styran de doku m en t

Västra Götal an dsregi on en s regi on gem en sam m a styran de doku m en t Beslutad av: Regiondirektören, 2018-01 - 25 Diarienummer: RS 2017-06134 Giltighet: från 2018-01 - 29 till 2022-12 - 31 Riktlinje Västra Götal an dsregi on en s regi on gem en sam m a styran de doku m en

Läs mer

Tolktjänst för vardagstolkning Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 20 juni 2016

Tolktjänst för vardagstolkning Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 20 juni 2016 PM 2016:120 RVI (Dnr 110-565/2016) Tolktjänst för vardagstolkning Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 20 juni 2016 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. 1. Som

Läs mer

Fokusnämnd för miljö- och klimatfrågor

Fokusnämnd för miljö- och klimatfrågor Kallelse Sammanträde med: Fokusnämnd för miljö- och klimatfrågor Sammanträdesdatum: 2017-05-31 Tid: kl. 09:00-15:30 Plats: Konferensrum Linden, Eklundavägen 1 Gruppmöte Majoriteten: Linden Gruppmöte Alliansen:

Läs mer

För en god och jämlik hälsa En utveckling av det folkhälsopolitiska ramverket (SOU 2017:4) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 23 maj 2017

För en god och jämlik hälsa En utveckling av det folkhälsopolitiska ramverket (SOU 2017:4) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 23 maj 2017 PM 2017:93 RVI (Dnr 110-408/2017) För en god och jämlik hälsa En utveckling av det folkhälsopolitiska ramverket (SOU 2017:4) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 23 maj 2017 Borgarrådsberedningen

Läs mer

Yttrande över 2014 års demokratiutredning Låt fler forma framtiden! (SOU 2016:5)

Yttrande över 2014 års demokratiutredning Låt fler forma framtiden! (SOU 2016:5) 2016-05-12 Handläggare Anna Spetz Tove Liljas Kansli- och utredningsavdelningen Ku2016/00088/D 2016KS/0153 Kulturdepartementet Ku.remissvar@regeringskansliet.se Yttrande över 2014 års demokratiutredning

Läs mer

Yttrande Demokratiutredningen - Låt fler forma framtiden!

Yttrande Demokratiutredningen - Låt fler forma framtiden! Kommunledningsförvaltningen Linn Carlsson, 0550-88 009 linn.carlsson@kristinehamn.se Tjänsteskrivelse Datum 2016-06-09 Ks/2016:66 Sida 1(4) Yttrande Demokratiutredningen - Låt fler forma framtiden! Förslag

Läs mer

Verksamhetsplan Lokal nämnd i Falkenberg

Verksamhetsplan Lokal nämnd i Falkenberg Verksamhetsplan 2017 Lokal nämnd i Falkenberg Innehållsförteckning Verksamhetsplan 2017 1 Inledning 3 Social hållbarhet 4 Invånarnas hälsa och behov 5 Kunskap om invånarna 5 Dialog med invånare 5 Lokal

Läs mer

Fokusnämnd för kultur, bildning och ideella sektorn

Fokusnämnd för kultur, bildning och ideella sektorn Sammanträde med: Kallelse Fokusnämnd för kultur, bildning och ideella sektorn Revidering av handling i ärende nr 9 och 10, Verksamhetsberättelse med bokslut 2016 samt Verksamhetsplan med budget 2017 -

Läs mer

Granskning år 2015 av folkhögskolestyrelsen för Vindelns och Storumans folkhögskolor

Granskning år 2015 av folkhögskolestyrelsen för Vindelns och Storumans folkhögskolor Granskning år 2015 av folkhögskolestyrelsen för Vindelns och Storumans folkhögskolor Rapport nr 22/2015 Mars 2016 Eva Röste Moe, revisionskontoret Diarienummer: REV 16:2-2015 Innehåll 1. SAMMANFATTANDE

Läs mer

Nämndplan Hjälpmedelsnämnden

Nämndplan Hjälpmedelsnämnden Nämndplan Hjälpmedelsnämnden INNEHÅLL SYFTE...2 VISION, VÄRDEGRUND OCH MÅL...2 NÄMNDENS MÅL...2 FÖRUTSÄTTNINGAR SOM ÄR STYRANDE FÖR NÄMNDENS ANSVARSOMRÅDE...2 NÄMNDENS UPPDRAG OCH FOKUS FÖR VERKSAMHETSÅRET

Läs mer

Louise Branting (C), ordförande Roland Brodin (M) Sören Forslund (M) Catharina Erdtman (S) Ulla Bratt (S)

Louise Branting (C), ordförande Roland Brodin (M) Sören Forslund (M) Catharina Erdtman (S) Ulla Bratt (S) 1(12) Plats och tid Sammanträdesrum Ununge, kommunhuset Ankaret, Estunavägen 14, Norrtälje kl. 14.00-15.00 ande Ledamöter Louise Branting (C), ordförande Roland Brodin (M) Sören Forslund (M) Catharina

Läs mer

Balanserat styrkort Regionstyrelsen. Fastställt i Regionstyrelsen Dnr 18RS2137

Balanserat styrkort Regionstyrelsen. Fastställt i Regionstyrelsen Dnr 18RS2137 Balanserat styrkort Regionstyrelsen Fastställt i Regionstyrelsen 2019-08-29 Dnr 18RS2137 Balanserat styrkort Regionstyrelsen Regionstyrelsen är Region Västernorrlands ledande politiska förvaltningsorgan.

Läs mer

Tjänstemannastöd Specifika samverkansrådet för folkhälsa Beslut i Regionala chefsamverkansgruppen (KC/RD)

Tjänstemannastöd Specifika samverkansrådet för folkhälsa Beslut i Regionala chefsamverkansgruppen (KC/RD) Tjänstemannastöd Specifika samverkansrådet för folkhälsa Beslut i Regionala chefsamverkansgruppen (KC/RD) 181004 Tjänstemannastöd för Specifika samverkansrådet för folkhälsa. Bakgrund Ett väl fungerande

Läs mer

Socialnämndens beslut

Socialnämndens beslut Sida 12 (36) 6 Låt fler forma framtiden (SOU 2016:5) Svar på remiss från kommunstyrelsen Dnr 1.7.1-182/2016 s beslut 1. hänvisar till tjänsteutlåtandet som svar på remissen. 2. överlämnar tjänsteutlåtandet

Läs mer

Regional biblioteksplan

Regional biblioteksplan TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1 (1) Bildnings- och kulturförvaltningen Datum 2017-01-30 Diarienummer KN160098 Kulturnämnden Regional biblioteksplan 2017-2021 Förslag till beslut 1. Kulturnämnden beslutar att godkänna

Läs mer

Barnperspektiv, förstudie

Barnperspektiv, förstudie LANDSTINGET I VÄRMLAND Revisionskontoret 2015-09-07 Karin Selander Rev/15022 Barnperspektiv, förstudie Rapport 3-15 Barnperspektiv, förstudie Bakgrund Landstingets revisorer ansvarar för att genomföra

Läs mer

Protokoll Specifikt samverkansråd för folkhälsa, social välfärd och vård Tid: 23 september 2016 Plats: Linden, Eklundavägen 1, Region Örebro län

Protokoll Specifikt samverkansråd för folkhälsa, social välfärd och vård Tid: 23 september 2016 Plats: Linden, Eklundavägen 1, Region Örebro län 1 (5) Protokoll Tid: 23 september 2016 Plats: Linden, Eklundavägen 1, Vid protokollet Justerat den: 2016-09-28 Siv Ahlstrand Vice Ordförande Magnus Andersson Justerare Närvarande ledamöter: Siv Ahlstrand

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott

Regionstyrelsens arbetsutskott Regionstyrelsens arbetsutskott Tid 2017-05-23 08:45-08:50 Plats Beslutande ledamöter Övriga närvarande Bolmen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Anna Fransson (S), ordförande Robert Olesen (S), 1:e vice

Läs mer

REGLEMENTE FÖR VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN. Antaget av kommunfullmäktige den 25 september 2014, att gälla från och med den 1 januari 2015.

REGLEMENTE FÖR VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN. Antaget av kommunfullmäktige den 25 september 2014, att gälla från och med den 1 januari 2015. Dokumentnamn: Reglemente för vård- och omsorgsnämnden Sida: 1 (6) REGLEMENTE FÖR VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN Antaget av kommunfullmäktige den 25 september 2014, att gälla från och med den 1 januari 2015.

Läs mer

Fullmäktigeuppdraget enligt kommunallagen Lina Kolsmyr, chefsjurist Koncernkontoret

Fullmäktigeuppdraget enligt kommunallagen Lina Kolsmyr, chefsjurist Koncernkontoret Fullmäktigeuppdraget enligt kommunallagen Lina Kolsmyr, chefsjurist Koncernkontoret Juridiskt ramverk Västra Götalandsregionens ansvarsområden Hälso- och sjukvård och tandvård Kollektivtrafik Tillväxt-

Läs mer

Inriktning för verksamhetsorganisation Region Kalmar län inför övertagande av det regionala utvecklingsansvaret

Inriktning för verksamhetsorganisation Region Kalmar län inför övertagande av det regionala utvecklingsansvaret Ärende 15 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Datum 2018-01-31 Diarienummer 170648 Landstingsfullmäktige Inriktning för verksamhetsorganisation Region Kalmar län inför övertagande av det regionala utvecklingsansvaret

Läs mer

Kansliavdelningen/Kristina Brundin LSAU 1/2005. Protokoll från sammanträde med landstingsstyrelsen arbetsutskott 2005-01-18

Kansliavdelningen/Kristina Brundin LSAU 1/2005. Protokoll från sammanträde med landstingsstyrelsen arbetsutskott 2005-01-18 1 (5) Kansliavdelningen/Kristina Brundin Protokoll från sammanträde med landstingsstyrelsen arbetsutskott 2005-01-18 Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sven-Åke Gustavsson, ordf Paul Johansson (c)

Läs mer

Ändringar i revisorernas reglemente

Ändringar i revisorernas reglemente TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Jonas Sverkén 2017-09-21 KS 2017/0824 50044 Rev 2017-10-25 Kommunfullmäktige Ändringar i revisorernas reglemente Förslag till beslut Kommunfullmäktige

Läs mer

Riktlinje för intern styrning och kontroll

Riktlinje för intern styrning och kontroll Riktlinje för intern styrning och kontroll Beslutad 2018-08-28, av: Regionstyrelsen Riktlinje för intern styrning och kontroll 1(7) Sammanfattning/bakgrund Denna riktlinje beskriver hur reglemente för

Läs mer

Regional överenskommelse

Regional överenskommelse Regional överenskommelse om samverkan mellan Region Östergötland och idéburen sektor i Östergötland Avsiktsförklaring Det offentliga och civilsamhället/sociala ekonomin/idéburen sektor* har olika roller

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2016 samt landstingsstyrelsens styrning, uppföljning och interna kontroll

Granskning av årsredovisning 2016 samt landstingsstyrelsens styrning, uppföljning och interna kontroll Landstingets revisorer 2017-03-28 Rev/17010 Revisionskontoret Karin Selander Anders Marmon Johan Magnusson Granskning av årsredovisning 2016 samt landstingsstyrelsens styrning, uppföljning och interna

Läs mer

Delegationsordning för regionstyrelsen

Delegationsordning för regionstyrelsen Diarienummer LS 2018-1166 Delegationsordning för regionstyrelsen Fastställd av regionstyrelsen den 18 december 2018 257 Dokumenttyp Fastställd Giltig till och med 2019-01-15 Dokumentnummer Fastställd av

Läs mer

REGLEMENTE FÖR HÄRRYDA KOMMUNS REVISORER

REGLEMENTE FÖR HÄRRYDA KOMMUNS REVISORER REGLEMENTE FÖR HÄRRYDA KOMMUNS REVISORER Gällande från den 26 februari 2018 Fastställt av kommunfullmäktige den 26 februari 2018, 34 REGLEMENTE FÖR HÄRRYDA KOMMUNS REVISORER Revisionens formella reglering

Läs mer

Styrelsen leder, styr och samordnar förvaltningen av landstingets angelägenheter och har uppsikt över övriga nämnders verksamhet.

Styrelsen leder, styr och samordnar förvaltningen av landstingets angelägenheter och har uppsikt över övriga nämnders verksamhet. Fastställt av fullmäktige 2014-11-25, 117/14 Reglemente för Landstingsstyrelsen Landstingsstyrelsens uppgifter 1 Styrelsen är landstingets ledande politiska förvaltningsorgan och har det övergripande ansvaret

Läs mer

Yttrande över remiss av Agenda 2030-delegationens slutbetänkande Världens utmaning, världens möjlighet (SOU 2019:13) KSN

Yttrande över remiss av Agenda 2030-delegationens slutbetänkande Världens utmaning, världens möjlighet (SOU 2019:13) KSN Sida 1 (1) Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum: Protokollsutdrag 2019-08-20 222 Yttrande över remiss av Agenda 2030-delegationens slutbetänkande Världens utmaning, världens möjlighet (SOU

Läs mer

REGLEMENTE FÖR SUNDSVALLS KOMMUNS REVISORER

REGLEMENTE FÖR SUNDSVALLS KOMMUNS REVISORER 1 REGLEMENTE FÖR SUNDSVALLS KOMMUNS REVISORER Fastställt av kommunfullmäktige 2013-03-25 93 Revisionens formella reglering 1 För revisionsverksamheten gäller bestämmelser i lag, god revisionssed, detta

Läs mer

Regionstyrelsens personalutskott

Regionstyrelsens personalutskott Regionstyrelsens personalutskott Tid 2017-05-16 13:00-15:25 Plats Lokal Rottnen/Flåren, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö ande ledamöter Robert Olesen (S), ordförande Anna Fransson (S), 1:e vice ordförande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Socialnämndens arbetsutskott

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Socialnämndens arbetsutskott Innehåll 1 Godkännande av ärendelista... 3 2 Delgivningar... 4 3 Statusrapport över pågående ärenden i socialnämnden... 5 4 Ledningssystem 2018... 6 5 Verksamhetsplan socialnämnden 2018... 7 6 Revisionsrapport

Läs mer

Revisionsrapport Marie Lindblad Certifierad kommunal revisor ErikJansen Revisionskonsult mars 2017 pwc

Revisionsrapport Marie Lindblad Certifierad kommunal revisor ErikJansen Revisionskonsult mars 2017 pwc www.pwc.se Revisionsrapport Marie Lindblad Certifierad kommunal revisor ErikJansen Revisionskonsult mars 2017 pwc Landstingsfullmäktiges hälso- och sjukvårdsberedning nord, mitt, syd och öst- granskning

Läs mer

Kostnadsberäknad plan för arbetet med medborgardialog under mandatperioden

Kostnadsberäknad plan för arbetet med medborgardialog under mandatperioden Centrala verksamheter Kanslienheten TJÄNSTESKRIVELSE 2016-03-18 1(2) Diarienummer 130661 Landstingsfullmäktige Kostnadsberäknad plan för arbetet med medborgardialog under mandatperioden Förslag till beslut

Läs mer

Region Kalmar län bildas genom att Landstingets och Regionförbundets nuvarande uppdrag och verksamheter förenas i en ny gemensam organisation.

Region Kalmar län bildas genom att Landstingets och Regionförbundets nuvarande uppdrag och verksamheter förenas i en ny gemensam organisation. Region Kalmar län Landstingsfullmäktige och Regionförbundets styrelse har beslutat att man har för avsikt att bilda regionkommun i Kalmar län från och med 2019. Region Kalmar län bildas genom att Landstingets

Läs mer

Dagordning på hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde 31 augusti 2015

Dagordning på hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde 31 augusti 2015 Här redogörs kortfattat för hälso- och sjukvårdsnämndens beslut i de ärenden som behandlades vid sammanträdet den 31 augusti 2015. Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag är att ansvara för bedömningen av

Läs mer

Plats och tid Asken, Eklundavägen 2, Örebro kl. 09:00-12:00. Carolina Israelsson (Handläggare) 42 Peter Alsbjer (Chef regionbibliotek) 45

Plats och tid Asken, Eklundavägen 2, Örebro kl. 09:00-12:00. Carolina Israelsson (Handläggare) 42 Peter Alsbjer (Chef regionbibliotek) 45 Plats och tid Asken, Eklundavägen 2, Örebro kl. 09:00-12:00 Tjänstgörande ledamöter Torgny Larsson (S) (ordförande) Gunnel Lindblom (V) (vice ordförande) Håkan Söderman (M) (2:e vice ordförande) Fredrik

Läs mer

Granskning år 2014 av patientnämnden

Granskning år 2014 av patientnämnden Granskning år 2014 av patientnämnden Rapport nr 26/2014 Mars 2015 Jonas Hansson, Revisor, revisionskontoret Diarienummer: Rev 24:2-2014 Innehåll 1. SAMMANFATTNING... 3 2. INLEDNING... 4 3. NÄMNDENS UPPDRAG...

Läs mer

Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 56-66

Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 56-66 PROTOKOLL UTDRAG Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 56-66 Tid: 2016-06-15, kl 08:00-10:00 Plats: Sal C, Regionens hus 60 Granskning av årsredovisning 2015 Diarienummer: RJL2016/1149 (Samordnat

Läs mer

Program för uppföljning av privata utförare inom Region Östergötland

Program för uppföljning av privata utförare inom Region Östergötland BESLUTSUNDERLAG 1/1 Controllerenheten Johanna Woltjer 2016-01-19 Dnr: RS 2016-72 Program för uppföljning av privata utförare inom Region Östergötland 2016-2018 I enlighet med kommunallagens 3 kap 16 har

Läs mer

Reglemente för revisorerna i Regionförbundet Västerbottens län

Reglemente för revisorerna i Regionförbundet Västerbottens län Reglemente för revisorerna i Regionförbundet Västerbottens län Antagen av Förbundsfullmäktige 2012-11-28, 52 Dnr: 12RV0269 Inledning Revisorerna är förbundsfullmäktiges och ytterst medborgarnas demokratiska

Läs mer

Reglemente för gemensam kostnämnd

Reglemente för gemensam kostnämnd REGLEMENTE 1 (5) 1 PARTER Region Uppsala, Landstinget Sörmland och Region Västmanland, nedan kallat parterna, har inrättat en gemensam nämnd som benämns Gemensam Kostnämnd. Region Västmanland är värdlandsting

Läs mer