Remissammanställning 1 (13) Dnr/Beteckning TSF

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Remissammanställning 1 (13) Dnr/Beteckning TSF"

Transkript

1 Remissammanställning 1 (13) Datum Dnr/Beteckning Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2011:70) om godkännande av alkolås och Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:125) om medicinska krav för innehav av körkort m.m. samt förslag till nya föreskrifter om innehav av körkort med villkor om alkolås Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2011:70) om godkännande av alkolås kallas nedan för föreskrifter om godkännande av alkolås, Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:125) om medicinska krav för innehav av körkort m.m. kallas nedan för medicinföreskrifter. De nya föreskrifter som föreslås ersätta Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2011:71) om innehav av körkort med villkor om alkolås kallas nedan för alkolåsföreskrifter. ALCOLOCK Sverige AB Alkohol och drogmottagningen Umeå Förordar regleringsalternativ 3. Anser att det är mycket viktigt att sjukvården informeras i tid om de nya föreskrifterna så att inte den enskilde hamnar i kläm. En kommunikationsplan är upprättad. I planen ingår att publicera ett pressmeddelande riktat till sjukvården med information om kommande förändringar. TS2511, v2.0, Transportstyrelsen Väg och järnväg Box 267, Borlänge Besöksadress Jussi Björlings väg 19, Borlänge 12 kap. 4 medicinföreskrifterna Anser att begrepp som används i lagtexten bör vara samma som i sjukvårdens diagnossystem DSM5 och ICD10 för att minska risken för missförstånd och begreppsförvirring. Telefon Åsa Ericson Telefax transportstyrelsen.se vag@transportstyrelsen.se Transportstyrelsen har i aktuell föreskriftsändring endast infört de ändringar som varit nödvändiga med anledning av det aktuella överträdelseärendet. Transportstyrelsen ser behov av att utreda 12 kap. vidare i kommande föreskriftsarbete. Enhet behörigheter Sektion regler och trafikmedicin asa.ericson@transportstyrelsen.se

2 Datum Dnr/Beteckning 2 (13) Anonyma alkoholister Beroendecentrum Stockholm Dignita AB Dräger Safety Sverige AB Anser att direktivet går i fel riktning, ställer sig tveksamma till samhällsnyttan med att stänga ute personer med missbruksproblematik. Transportstyrelsens föreskrifter måste följa körkortslagen som i sin tur måste följa körkortsdirektivet. 4 kap. 3 föreskrifterna om godkännande av alkolås Det saknas krav på utläsning och avinstallation vid villkorstidens slut. Utan krav på detta är den övervakade tiden i praktiken 8 månader för ett 12 månadersprogram. Det har även tidigare saknats krav på utläsning och avinstallation vid villkorstidens slut. Transportstyrelsen har i aktuell föreskriftsändring endast infört de ändringar som varit nödvändiga med anledning av det aktuella överträdelseärendet. 8 alkolåsföreskrifterna Det är otydligt om bedömning av logfiler är inkluderat i 6 månaders och 18 månaders observationstid eller om detta enbart rör de medicinska kontrollerna. Rubriken ovanför 8 lyder Villkor om läkarintyg och i första meningen i paragrafen sägs att villkor om läkarintyg ska föreskrivas. en syftar således enbart på medicinska kontroller och inte på bedömning av logfiler. 10 alkolåsföreskrifterna Det är otydligt om man med observationstiden menar 2 st á 6 månader respektive 12 månader, Bestämmelsen hänvisar till 8 där det framgår att läkarintyg ska föreskrivas efter 6 månader och sedan efter ytterligare 12 månader. en föranleder ingen åtgärd.

3 Datum Dnr/Beteckning 3 (13) alternativt 1 st observationstid på 18 månader. hänvisningar gör det svåröverskådligt och för att undvika ytterligare revisioner pga. detta föreslås att texten görs mer tydlig. Medicinföreskrifterna utgör grunden för den medicinska prövningen i alla körkortsärenden. Alkolåsföreskrifterna innehåller specialbestämmelser som passar bättre i egna föreskrifter än att läggas in i medicinföreskrifterna. Båda föreskrifterna behöver därmed läsas parallellt i alkolåsärenden. en föranleder ingen åtgärd. Dräger är negativt inställda till en observationstid innan programstart då det bl.a. kan leda till att en person förlorar sitt arbete, att läkaren inte vill sätta en diagnos samt till lågt deltagande i alkolåsprogrammet. Transportstyrelsens föreskrifter måste följa körkortslagen. Enligt föreslagen lydelse i körkortslagen får en ansökan om villkor om alkolås endast bifallas om sökande uppfyller de medicinska krav som är nödvändiga med hänsyn till trafiksäkerheten. Det innebär att personer som har diagnostiserats med ett missbruk eller beroende inte får beviljas alkolås innan de har verifierat varaktig nykterhet under en observationstid. Dräger är negativt inställda till diagnostisering baserat på ett läkarutlåtande och en provtagning. Ett prov vid programstart kan inte enhetligt klassificera missbruksdiagnos. Föreslagen regel innebär ingen förändring i sak vid ansökan om alkolås jämfört med nu gällande föreskrifter. Förvaltningsrätten Göteborg Har inget att invända mot Transportstyrelsens förslag.

4 Datum Dnr/Beteckning 4 (13) Förvaltningsrätten Malmö Anser att de föreslagna alkolåsföreskrifterna utgör en kraftig omarbetning av nu gällande föreskrifter och menar därför att det är svårt att få en klar bild av vilka konsekvenser ändringarna medför. Transportstyrelsen noterar förvaltningsrättens synpunkt. Enligt Transportstyrelsens gällande rutiner åtföljs förslag till föreskrifter endast av ett missiv och en konsekvensutredning som följer av förordning (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning. Författningskommentarer har därför inte särskilt utarbetats. En risk med att använda hänvisningar är att det kan uppstå svårigheter vid tolkning och tillämpning av föreskrifterna. Medicinföreskrifterna utgör grunden för den medicinska prövningen i alla körkortsärenden. Alkolåsföreskrifterna innehåller specialbestämmelser som passar bättre i egna föreskrifter än att läggas in i medicinföreskrifterna. Båda föreskrifterna behöver därmed läsas parallellt i alkolåsärenden. Det föreslagna regelverket som innebär att alkolåsföreskrifterna ska tillämpas parallellt med medicinföreskrifterna är svårtillgängligt bl.a. när det gäller hur många läkarintyg och prover som kommer att krävas. Utifrån de föreslagna ändringarna i körkortslagen anser Transportstyrelsen att tillämpningen av alkolåsföreskrifterna parallellt med medicinföreskrifterna är ett lämpligt sätt att reglera antalet läkarintyg och antalet prover. Ett exempel är en person som har dömts för rattfylleri av normalgraden och som har en missbruksdiagnos. När personen har verifierat varaktig nykterhet i sex månader beviljas personen alkolås i ett år. När ett år har passerat och personen får ett körkort utan villkor om alkolås återstår 12 månaders observationstid enligt 12 kap. 17 medicinföreskrifterna. Det skulle bli ologiskt att hantera en sådan observationstid i alkolåsföreskrifterna när inget alkolås längre är nödvändigt.

5 Datum Dnr/Beteckning 5 (13) 45 alkolåsföreskrifterna Det är oklart om det, utöver det intyg som ska ges in i samband med ansökan krävs ett separat intyg med en bedömning av om det föreligger en verifierad varaktig nykterhet (jfr 45 alkolåsföreskrifterna med 12 kap. 11 medicinföreskrifterna). Framkommer en missbruks eller beroendediagnos vid ansökan om alkolås krävs ett separat läkarintyg efter verifierad varaktig nykterhet enligt 12 kap. medicinföreskrifterna för att alkolås ska kunna beviljas. Det framgår inte tydligt vad som gäller i de fall den enskilde inte kan uppvisa en verifierad varaktig nykterhet inom den tid som ansökan ska lämnas in enligt 5 kap. 18 andra stycket körkortslagen. Skickas en ansökan in inom rätt tid enligt 5 kap. 18 körkortslagen ska sedan en person med missbruks eller beroendediagnos verifiera varaktig nykterhet i minst sex månader innan körkort med villkor om alkolås kan beviljas. Förvaltningsrätten Stockholm 4 alkolåsföreskrifterna Enligt förslaget till nya alkolåsföreskriften ska det intyg som ska lämnas in tillsammans med ansökan innehålla en bedömning av om samtliga medicinska krav är uppfyllda. Det framgår inte om det varit avsikten att utvidga läkarbedömningen, som enligt gällande regler är mer begränsad, till att omfatta samtliga medicinska krav. Har inga synpunkter på förslaget. Utifrån föreslagen ändring i körkortslagen ska samtliga medicinska krav vara uppfyllda för att alkolås ska kunna beviljas. Transportstyrelsen har därför valt att förtydliga 4 alkolåsföreskrifterna på det sättet. Avsikten är inte att utvidga läkarbedömningen då denna också tidigare omfattade en bedömning av alla medicinska krav även om diagnosen missbruk eller beroende inte utgjort hinder.

6 Datum Dnr/Beteckning 6 (13) Granfors Carl, specialist i psykiatri I en situation där missbruk/beroende undanröjer möjligheten för tämligen snabbt alkolåsanvändande riskerar diagnostiken bli undermålig med underdiagnostik av dessa diagnoser. Beaktat likabehandlingsprincipen samt att riksdag och regering tidigare velat öka alkolåsanvändandet borde en gemensam kontrollperiod för samtliga alkolåsanvändare vara vägen in till alkolåsanvändande även om ju detta strider mot EUdirektivet. Merparten av de som kör rattonyktra har ett alkoholmissbruk eller alkoholberoende enligt klinisk erfarenhet. I föreslagen lydelse i 19 körkortslagen framgår att en ansökan om beslut om villkor om alkolås får bifallas endast om sökanden uppfyller de medicinska krav som är nödvändiga med hänsyn till trafiksäkerheten. Det innebär att personer med ett diagnostiserat missbruk eller beroende som ansöker om alkolås måste verifiera varaktig nykterhet innan körkort med villkor om alkolås kan beviljas. Med en gemensam kontrollperiod för samtliga alkolåsanvändare skulle denna period behöva vara minst sex månader oavsett om diagnos föreligger eller inte. Detta för att säkerställa att de med en diagnos uppfyller de medicinska kraven då samma medicinska krav måste gälla oavsett om personen ska ingå i alkolåsprogrammet eller ha körkort utan villkor om alkolås (i enlighet med likabehandlingsprincipen för alla som har diagnos). En sådan lösning skulle ytterligare minska attraktiviteten med alkolåsprogrammet. För att bli beviljad alkolås behöver sökanden skicka in en ansökan där man, förutom att träffa en läkare och svara på frågor om sina alkoholvanor, måste lämna ett alkoholprov och ett narkotikaprov. Vid förhöjt värde av alkoholprovet kan ansökan behöva utredas vidare innan alkolås beviljas. Transportstyrelsen anser att det är rimligt att sökanden som inte bedöms uppfylla kriterierna för missbruk eller beroende, inte brukar narkotika och som inte visar förhöjda värden av alkohol, ska kunna medges ett körkort med villkor om alkolås utan att först stå under observation i sex

7 Datum Dnr/Beteckning 7 (13) månader som krävs för sökanden där diagnos framkommit. IOGT NTO Kammarrätten Göteborg 12 kap. 9 medicinföreskrifterna Kammarrätten anser att paragrafen kan förtydligas och föreslår att den omformuleras enligt följande: Med varaktig nykterhet enligt 6 och 7 avses verifierad nykterhet i minst sex månader och högst två år. Hur lång period som krävs ska avgöras med hänsyn till hur allvarligt missbruket är eller hur svårt beroendet är. Även resultat av tidigare behandlingsinsatser ska beaktas. Transportstyrelsen ser, precis som Carl Granfors, en risk för att underdiagnostisering ökar i och med förslaget, men eftersom föreskrifterna måste följa körkortslagen (och därmed EUdirektivet) anser inte Transportstyrelsen att någon bättre lösning finns. en föranleder ingen åtgärd då Transportstyrelsen anser att föreslagen formulering redan är tillräckligt tydlig.

8 Datum Dnr/Beteckning 8 (13) 12 kap. 14 medicinföreskrifterna Enligt 12 kap. 14 kan fortsatt innehav medges även om kraven på varaktighet och verifiering inte är uppfyllda. Enligt lagrådsremissen ska ett villkor om alkolås undanröjas om det under villkorstiden framkommer att körkortshavaren har en missbruks eller beroendediagnos. Undantagsbestämmelsen är enligt sin lydelse tillämplig även i en sådan situation. Transportstyrelsen borde ha analyserat behovet av justering av bestämmelsen. Transportstyrelsen noterar kammarrättens synpunkt. Då nämnda bestämmelse är tillämplig inte bara i alkolåsfall behöver den utredas i ett bredare perspektiv. Transportstyrelsen ser därför behov av att utreda 12 kap. vidare i kommande föreskriftsarbete. 19 alkolåsföreskrifterna I 19 anges att undantag prövas av Transportstyrelsen. Det framgår dock inte klart att undantag kan medges och inte heller vad som krävs för att medges undantag. Förutsättningarna för att medges undantag bör framgå, t.ex. att det finns särskilda skäl att undantag kan medges utan risk för trafiksäkerheten. Transportstyrelsen noterar kammarrättens synpunkt och har ändrat i föreskriften. Kammarrätten Stockholm

9 Datum Dnr/Beteckning 9 (13) Kommerskollegium Bedömer att förslaget inte omfattas av anmälningsplikt enligt förordningen (1994:2029) om tekniska regler eller enligt förordningen (2009:1078) om tjänster på den inre marknaden. Kriminalvården Har inget att erinra mot förslaget. KRIS Länkarna Malux Sweden AB Motorförarnas helnykterhetsförbund (MHF) Motormännens riksförbund Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande (NTF) NTF anser att Transportstyrelsens förslag bör införas och att det borde påverka trafiksäkerheten positivt. NTF anser att det i konsekvensutredningen bör stå polis istället för trafikpolis eftersom det ofta är andra poliser än trafikpoliser som ger rattfyllerister den första informationen. Transportstyrelsen noterar NTFs synpunkt och har i den slutliga konsekvensutredningen skrivit polis istället för trafikpolis.

10 Datum Dnr/Beteckning 10 (13) NTF anser att det är mycket viktigt att i det informationsmaterial som vänder sig till den misstänkte rattfylleristen informera om den hjälp som finns inom Smadit. Polismyndigheten Har inte några synpunkter på förslaget. Socialstyrelsen Har inget att erinra mot förslaget. Statens väg och transportforsknings institut (VTI) Stigbergskliniken, Göteborg Svensk Trafikmedicinsk förening (STMF) Finner konsekvensanalysen grundlig och att den väl belyser effekterna av de tre olika alternativen. STMF ställer sig bakom Transportstyrelsens förslag. Transportstyrelsen noterar NTFs synpunkt. Det finns informationsmaterial som polisen använder angående Smadit. Detta material är Trafikverkets ansvar, synpunkten föranleder därför ingen åtgärd från Transportstyrelsens sida. Understryker vikten av att informera sjukvården om de nya förutsättningarna för personer med en beroendediagnos. Påtalar behovet av uppföljning avseende eventuella effekter på trafiksäkerheten. En kommunikationsplan är upprättad. I planen ingår att publicera ett pressmeddelande riktat till sjukvården med information om kommande förändringar. Transportstyrelsen noterar STMFs synpunkt och delar denna uppfattning.

11 Datum Dnr/Beteckning 11 (13) Svenska Läkaresällskapet sektion Allmänmedicin Svenska Läkaresällskapet sektion Beroendemedicin Svenska Läkaresällskapet sektion Svenska psykiatriska föreningen Sveriges bussföretag Sveriges kommuner och landsting Sveriges Läkarförbund Har inga synpunkter. Har inga erinringar mot de föreslagna ändringarna. Den konsekvensbeskrivning som myndigheten gjort ger ett genomarbetat intryck. Avstår från att lämna synpunkter. Tillstyrker förslagen om ändringar i föreskrifterna.

12 Datum Dnr/Beteckning 12 (13) Sveriges MotorCyklister (SMC) SMCs remissvar omfattar flera synpunkter som rör föreslagna förändringar i körkortslagen. Transportstyrelsen noterar SMCs synpunkter. Eftersom Transportstyrelsens föreskrifter måste följa föreslagna förändringar i körkortslagen medför SMCs synpunkter i denna del inte några ändringar i konsekvensutredningen eller i föreslagna föreskrifter. Sveriges Åkeriföretag Trafikförsäkringsföreningen Trafikverket Trots att det finns en risk för återfall under det första halvåret efter ett rattfylleribrott, föreslår SMC att perioden för verifierad nykterhet ska minskas till max tre månader. Stödjer remissinnehållet och har inget att erinra. Transportstyrelsen anser att den ökade tillgängligheten som en verifiering av varaktig nykterhet på max tre månader innebär inte väger upp den ökade trafiksäkerhetsrisk som uppstår utifrån att mycket tyder på att risken för återfall är som störst under de första sex månaderna.

13 Datum Dnr/Beteckning 13 (13) Transportarbetareförbundet Avstår från att förorda något av förslagen. Förbundet anser att körkortslagen måste ändras så att alla med diagnoser erbjuds plats i programmet under förutsättning av verifierad varaktig nykterhet. Transportstyrelsen noterar Transportarbetareförbundets synpunkt. Liksom Transportarbetareförbundet påpekar kan Transportstyrelsen inte påverka detta genom dessa föreskrifter. Verdandi 12 kap. 9 medicinföreskrifterna Gråzonen mellan diagnosen missbruk och beroende gör att människor riskerar att få fel diagnos. Det är olyckligt om människor i behov av hjälp ska känna sig tvingande att dölja saker för läkaren för att verifieringstiden för nykterhet skiljer sig mellan diagnoserna. Transportstyrelsen har i och med föreslagen förändring av 12 kap. 9 ändrat så att tiden för verifiering av varaktig nykterhet är densamma oavsett diagnos, bland annat mot bakgrund av svårigheten att ställa rätt diagnos.

Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (33) Dnr/Beteckning TSF

Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (33) Dnr/Beteckning TSF Konsekvensutredning 1 (33) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Åsa Ericson Väg och järnväg Enhet behörigheter Sektion regler och trafikmedicin Konsekvensutredning av föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens

Läs mer

Remissammanställning 1 (7) Dnr/Beteckning TSF

Remissammanställning 1 (7) Dnr/Beteckning TSF Remissammanställning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning 20170427 TSF 2016118 Sammanställning av inkomna remissvar angående förslag till ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:125)

Läs mer

Alkolås i Sverige Om alkolås. Minst tre olika varianter. Lars Englund Chefsläkare Transportstyrelsen

Alkolås i Sverige Om alkolås. Minst tre olika varianter. Lars Englund Chefsläkare Transportstyrelsen Om Lars Englund Chefsläkare Transportstyrelsen Alkolås i Sverige Minst tre olika varianter Som kvalitetssäkring av transporter Försöksverksamhet från 1999 till 2013 Alkolås efter rattfylleri från 2012

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet BE, C1E, CE, D1E och DE

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet BE, C1E, CE, D1E och DE Remissammanställning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet BE, C1E, CE, D1E och DE Remissinstans Försvarsmakten Kapitel Paragraf Synpunkt Försvarsmakten anser

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om utlämnande av körkort vid utlandsmyndighet

Transportstyrelsens föreskrifter om utlämnande av körkort vid utlandsmyndighet Remissammanställning 1 (5) Datum Dnr/Beteckning Transportstyrelsens föreskrifter om utlämnande av körkort vid utlandsmyndighet Remissinstans Sveriges MotorCyklister Kapitel Paragraf Synpunkt Har inget

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om innehav av körkort med villkor om alkolås; (konsoliderad elektronisk utgåva)

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om innehav av körkort med villkor om alkolås; (konsoliderad elektronisk utgåva) Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om innehav av körkort med villkor om alkolås; (konsoliderad elektronisk utgåva) beslutade den 11 augusti 2011. Ändringar införda t.o.m. TSFS 2014:74. TSFS

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:125) om medicinska krav för innehav av körkort m.m

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:125) om medicinska krav för innehav av körkort m.m Remissammanställning 1 (16) Datum Version 2017-11-24 TSF 2017-5 Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:125) om medicinska krav för innehav av körkort m.m Remissinstans Diabetesförbundet

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om innehav av körkort med villkor om alkolås;

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om innehav av körkort med villkor om alkolås; Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om innehav av körkort med villkor om alkolås; beslutade den 8 februari 2018. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 8 kap. 1, 5 a och 6 körkortsförordningen

Läs mer

2 1 I dessa föreskrifter används följande definitioner. sådant alkolås som ska användas av den som har körkort med villkor om alkolås

2 1 I dessa föreskrifter används följande definitioner. sådant alkolås som ska användas av den som har körkort med villkor om alkolås Föreskrifter och allmänna råd om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2011:71) om innehav av körkort med villkor om alkolås; beslutade den TSFS 2012:XXX Utkom från trycket

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om innehav av körkort med villkor om alkolås;

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om innehav av körkort med villkor om alkolås; Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om innehav av körkort med villkor om alkolås; beslutade den 11 augusti 2011. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 8 kap. 1, 5 a och 6 körkortsförordningen

Läs mer

Alkolås efter rattfylleri

Alkolås efter rattfylleri Alkolås efter rattfylleri INNEHÅLL Vem kan få alkolås? 5 Så fungerar det 7 Så går ansökan till 9 Det här gäller under villkorstiden 11 Vad händer sen? 15 Att bli fråntagen körkortet är svårt för de flesta.

Läs mer

Alkolås efter rattfylleri

Alkolås efter rattfylleri TRANSPORTSTYRELSEN. BEST NR TS201628. OKTOBER 2016. PRODUKTION: BLOMQUIST & CO. För mer information om alkolås: transportstyrelsen.se Blanketter finns på: transportstyrelsen.se Har du ytterligare frågor,

Läs mer

Jonas Ragell (Näringsdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Jonas Ragell (Näringsdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Några frågor om alkolås Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 9 november 2017 Tomas Eneroth Jonas Ragell (Näringsdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Läs mer

Konsekvensutredning Ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2011:71) om innehav av körkort med villkor om alkolås

Konsekvensutredning Ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2011:71) om innehav av körkort med villkor om alkolås Konsekvensutredning 1 (19) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Birgitta Heed/Ingar Werkström Väg- och järnvägsavdelningen Konsekvensutredning Ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2012:41) om förarprov, gemensamma bestämmelser;

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2012:41) om förarprov, gemensamma bestämmelser; Remissammanställning 1 (5) Datum Dnr/Beteckning 20160824 TSF 201633 Remissammanställning Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2012:41) om förarprov, gemensamma bestämmelser; Remissinstans

Läs mer

Om alkolås i Sverige och lite till. Lars Englund, chefsläkare Transportstyrelsens Väg- och järnvägsavdelning

Om alkolås i Sverige och lite till. Lars Englund, chefsläkare Transportstyrelsens Väg- och järnvägsavdelning Om alkolås i Sverige och lite till Lars Englund, chefsläkare Transportstyrelsens Väg- och järnvägsavdelning Agenda Om alkolåsverksamheten i Sverige då och nu Bakgrund Regelverket Hur har det fallit ut

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd(tsfs 2009:59) om fordonsuppgifter till vägtrafikregistret

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd(tsfs 2009:59) om fordonsuppgifter till vägtrafikregistret Remissammanställning 1 (8) Datum Dnr/Beteckning Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd(tsfs 2009:59) om fordonsuppgifter till vägtrafikregistret Ändringen berör uppgifter om motoreffekt för

Läs mer

Yttrande över Transportstyrelsens förslag till ändrade föreskrifter om medicinska krav för innehav av körkort m.m.

Yttrande över Transportstyrelsens förslag till ändrade föreskrifter om medicinska krav för innehav av körkort m.m. Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Synpunkter som föranleder ändringar i föreskriften

Synpunkter som föranleder ändringar i föreskriften Remissammanställning Datum Dnr/Beteckning 2018-04-25 TSF 2017-177 1 (9) Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2016:22) om bilar och släpvagnar som dras av bilar och som tas i bruk den

Läs mer

Konsekvensutredning 1 (19) Dnr/Beteckning 2014-04-23 TSF 2014-1

Konsekvensutredning 1 (19) Dnr/Beteckning 2014-04-23 TSF 2014-1 Konsekvensutredning 1 (19) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Birgitta Heed Väg- och järnvägsavdelningen Enhet behörigheter Sektion trafikmedicin Konsekvensutredning Ändring i Transportstyrelsens föreskrifter

Läs mer

Föreskrifter om ändring av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:32) om körprov för taxiförarlegitimation

Föreskrifter om ändring av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:32) om körprov för taxiförarlegitimation Remissammanställning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Föreskrifter om ändring av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:32) om körprov för taxiförarlegitimation Remissinstans Arbetsförmedlingen

Läs mer

Promemoria. Näringsdepartementet. Kontroll av alkolås och tillsyn. 1 Inledning

Promemoria. Näringsdepartementet. Kontroll av alkolås och tillsyn. 1 Inledning Promemoria 2011-01-20 Näringsdepartementet Kontroll av alkolås och tillsyn 1 Inledning I propositionen Alkolås efter rattfylleri, prop. 2010/11:26, har regeringen lämnat förslag som behandlar ett permanent

Läs mer

Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-09-20 Närvarande: F.d. regeringsrådet Rune Lavin, regeringsrådet Carina Stävberg och justitierådet Ella Nyström. Alkolås vid rattfylleri Enligt en lagrådsremiss

Läs mer

Sammanställning av inkomna remissvar ang. medicinska krav för innehav av körkort m.m. (TSFS 2010:125)

Sammanställning av inkomna remissvar ang. medicinska krav för innehav av körkort m.m. (TSFS 2010:125) Remissammanställning 1 (13) Datum Dnr/Beteckning Sammanställning av inkomna remissvar ang. medicinska krav för innehav av körkort m.m. (TSFS 2010:125) Från Synpunkt Åtgärd/kommentar Optikerförbundet Carl

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i körkortslagen (1998:488); SFS 2010:1914 Utkom från trycket den 27 december 2010 utfärdad den 16 december 2010. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om fritidsbåtar och vattenskotrar

Transportstyrelsens föreskrifter om fritidsbåtar och vattenskotrar Remissammanställning 1 (5) Datum Transportstyrelsens föreskrifter om fritidsbåtar och vattenskotrar Remissinstans Kapitel Paragraf Synpunkt Sjöfartsverket 1 kap. Oklart om föreskrifterna omfattar hydrokoptrar

Läs mer

A. Allmänt. Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (9)

A. Allmänt. Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (9) Konsekvensutredning 1 (9) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Sara Magnusson Väg och järnväg Enhet behörigheter Sektion regler och trafikmedicin Konsekvensutredning av ändringar av Järnvägsinspektionens föreskrifter

Läs mer

Yttrande över remiss om utlämnande av körkort

Yttrande över remiss om utlämnande av körkort Remissvar 1 (5) Datum Dnr/Beteckning Er beteckning N2013/3364/TE Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över remiss om utlämnande av körkort Promemorian Utlämnande av körkort

Läs mer

Alkolås efter rattfylleri

Alkolås efter rattfylleri Alkolås efter rattfylleri 2 Att bli fråntagen körkortet är svårt för de flesta. Om man dessutom behöver det i arbetet kan situationen bli extra besvärlig. Det finns dock en möjlighet att få fortsätta köra,

Läs mer

Regeringens proposition 2017/18:63

Regeringens proposition 2017/18:63 Regeringens proposition 2017/18:63 Några frågor om alkolås Prop. 2017/18:63 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 13 december 2017 Stefan Löfven Tomas Eneroth (Näringsdepartementet)

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2016:17) om erkännande av yrkeskvalifikationer

Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2016:17) om erkännande av yrkeskvalifikationer Remissammanställning 1 (8) Datum Dnr/Beteckning Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2016:17) om erkännande av yrkeskvalifikationer Remissinstans Kapitel Paragraf Synpunkt Regelrådet Regelrådet har i

Läs mer

Alkolås efter rattfylleri

Alkolås efter rattfylleri Alkolås efter rattfylleri Att bli fråntagen körkortet är svårt för de flesta. Om man dessutom behöver det i arbetet kan situationen bli extra besvärlig. Det finns dock en möjlighet att få fortsätta köra,

Läs mer

Tillfällig fortsatt giltighet för körkort utfärdade i Förenade kungariket efter ett avtalslöst utträde ur EU

Tillfällig fortsatt giltighet för körkort utfärdade i Förenade kungariket efter ett avtalslöst utträde ur EU Promemoria 2019-02-06 N2019/00519/MRT Näringsdepartementet Tillfällig fortsatt giltighet för körkort utfärdade i Förenade kungariket efter ett avtalslöst utträde ur EU I promemorian föreslås ett tillfälligt

Läs mer

Advokatfirman Wikner Slaggatan 13 791 71 Falun Tel 023-70 54 40 Fax: 023-70 54 49 Hemsida www.advokatwikner.se TSF 2015-23

Advokatfirman Wikner Slaggatan 13 791 71 Falun Tel 023-70 54 40 Fax: 023-70 54 49 Hemsida www.advokatwikner.se TSF 2015-23 Slaggatan 13 791 71 Falun Tel 023-70 54 40 Fax: 023-70 54 49 Hemsida www.advokatwikner.se Transportstyrelsen vag@transportstyrelsen.se TSF 2015-23 Narkolepsiföreningen Sveriges remissvar avseende Förslag

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2016:97) om redovisning av järnvägsverksamhet

Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2016:97) om redovisning av järnvägsverksamhet Remissammanställning 1 (8) Datum Dnr/Beteckning Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2016:97) om redovisning av järnvägsverksamhet Remissinstans Branschföreningen Tågoperatörerna (BTO) Kapitel Paragraf

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2008-02-07. Lag om vård till asylsökande m.fl.

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2008-02-07. Lag om vård till asylsökande m.fl. 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2008-02-07 Närvarande: F.d. regeringsrådet Rune Lavin, f.d. regeringsrådet Karl-Ingvar Rundqvist och justitierådet Lars Dahllöf. Lag om vård till asylsökande

Läs mer

Remissvar av promemoria Godstrafikfrågor - förordningsändringar

Remissvar av promemoria Godstrafikfrågor - förordningsändringar Remissvar 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Ert datum Er beteckning 2017-08-31 N2017/05438/MRT n.registrator@regeringskansliet.se Remissvar av promemoria Godstrafikfrågor - förordningsändringar Sammanfattning

Läs mer

Konsekvensutredning 1 (21)

Konsekvensutredning 1 (21) Konsekvensutredning 1 (21) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Birgitta Heed/Monika Norberg Väg- och järnvägsavdelningen Konsekvensutredning Ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS

Läs mer

Körkortet och lagen. Lars Håkan Nilsson Medicinsk rådgivare Kriminalvården HK

Körkortet och lagen. Lars Håkan Nilsson Medicinsk rådgivare Kriminalvården HK Körkortet och lagen Lars Håkan Nilsson Medicinsk rådgivare Kriminalvården HK Rattfylleribrott Sverige var ett av de första länderna i världen som införde straff för rattfylleri bara Norge var före. Den

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om yrkeskunnande vid tunnelbana och spårväg

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om yrkeskunnande vid tunnelbana och spårväg Remissammanställning 1 (9) Datum Dnr/Beteckning Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om yrkeskunnande vid tunnelbana och spårväg Remissinstans Kapitel Paragraf Synpunkt Sveriges Kommuner och

Läs mer

Konsekvensutredning Ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2012:60) om körkortets utformning och innehåll

Konsekvensutredning Ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2012:60) om körkortets utformning och innehåll Konsekvensutredning 1 (9) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Henrik Julin Väg- och järnvägsavdelningen Enhet behörigheter Sektion regler och trafikmedicin Konsekvensutredning Ändring i Transportstyrelsens

Läs mer

Synpunkter på delbetänkande av SOU 2016:28, Vägen till självkörande fordon - försöksverksamhet

Synpunkter på delbetänkande av SOU 2016:28, Vägen till självkörande fordon - försöksverksamhet Remissvar 1 (5) Datum Dnr/Beteckning Ert datum Er beteckning 2016-04-06 N2016/02472/MRT Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM n.registrator@regeringskansliet.se Synpunkter på delbetänkande

Läs mer

REMISS:Promemorian Några frågor om alkolås - regelradet@regelradet.se - Regelråd... https://mail.google.com/mail/u/0/ Page 1 of 1 2017-09-08 E-post Mer Inkorgen Viktigt Skickat SKRIV Utkast (14) Alla mail

Läs mer

Promemorian Förslag till ändring i trafikförordningen (1998:1276) och vissa andra frågor rörande parkeringstillstånd för personer med funktionshinder

Promemorian Förslag till ändring i trafikförordningen (1998:1276) och vissa andra frågor rörande parkeringstillstånd för personer med funktionshinder Remissvar 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Ert datum Er beteckning 2014-02-18 N2014/850/TE Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Promemorian Förslag till ändring i trafikförordningen (1998:1276) och vissa andra

Läs mer

Förslag till beslut. 1. Trafiknämnden beslutar att som svar på remissen överlämna kontorets tjänsteutlåtande till Transportstyrelsen

Förslag till beslut. 1. Trafiknämnden beslutar att som svar på remissen överlämna kontorets tjänsteutlåtande till Transportstyrelsen Dnr Sida 1 (7) 2015-12-10 Handläggare Måns Magnusson 08-508 260 05 Till Trafiknämnden 2016-02-04 Förslag till föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2009:73)

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om fortbildning och om utbildningsverksamhet för yrkesförarkompens

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om fortbildning och om utbildningsverksamhet för yrkesförarkompens Remissammanställning 1 (19) Datum Dnr/Beteckning Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om fortbildning och om utbildningsverksamhet för yrkesförarkompens Förkortningar: YKL YKF lag (2007:1157)

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om rapportering av sjöolyckor och tillbud till sjöss;

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om rapportering av sjöolyckor och tillbud till sjöss; Remissammanställning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om rapportering av sjöolyckor och tillbud till sjöss; Remissinstans Regelrådet Kapitel Paragraf Synpunkt

Läs mer

Lennart Renbjer (Näringsdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Lennart Renbjer (Näringsdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Några körkortsfrågor Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 23 augusti 2012 Catharina Elmsäter-Svärd Lennart Renbjer (Näringsdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga

Läs mer

Körkortsförordning (1998:980)

Körkortsförordning (1998:980) Körkortsförordning (1998:980) Allm. anm. Följande kapitel har inte tagits in i denna handbok: Kap. 3 (Körkortstillstånd och förlängning av körkortsbehörighets giltighet), kap. 4 (Övningskörning m.m.),

Läs mer

REMISSYTTRANDE 1 (5) 2011-10-15 AdmD-277-2011 2011-05-27 S2011/4504/FST. Socialdepartementet 103 33 Stockholm

REMISSYTTRANDE 1 (5) 2011-10-15 AdmD-277-2011 2011-05-27 S2011/4504/FST. Socialdepartementet 103 33 Stockholm REMISSYTTRANDE 1 (5) Datum Diarienr 2011-10-15 AdmD-277-2011 Ert datum Ert diarienr 2011-05-27 S2011/4504/FST Socialdepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet Bättre insatser vid missbruk och beroende

Läs mer

Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Några körkortsfrågor Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 1 december 2016 Mikael Damberg Jonas Ragell (Näringsdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Läs mer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om fortbildning och om utbildningsverksamhet för yrkesförarkompetens

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om fortbildning och om utbildningsverksamhet för yrkesförarkompetens Konsekvensutredning 1 (10) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Ted Montaigne Väg- och järnvägsavdelningen Enhet behörigheter Sektion regler och trafikmedicin Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter

Läs mer

Remissvar med förslag om ändring av Socialstyrelsens föreskrifter om vävnader och celler dnr 572/2016

Remissvar med förslag om ändring av Socialstyrelsens föreskrifter om vävnader och celler dnr 572/2016 2015-02-18 socialstyrelsen@socialstyrelsen Remissvar med förslag om ändring av Socialstyrelsens föreskrifter om vävnader och celler dnr 572/2016 Svenska Läkaresällskapet (SLS) är en politiskt och fackligt

Läs mer

Regeringens proposition 2010/11:26

Regeringens proposition 2010/11:26 Regeringens proposition 2010/11:26 Alkolås efter rattfylleri Prop. 2010/11:26 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 21 oktober 2010 Fredrik Reinfeldt Catharina Elmsäter-Svärd

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i körkortsförordningen (1998:980); SFS 2003:522 Utkom från trycket den 5 augusti 2003 utfärdad den 24 juli 2003. Regeringen föreskriver i fråga om körkortsförordningen

Läs mer

Remiss av Transportstyrelsens föreskrifter om registrering av fordon m.m. i vägtrafikregistret

Remiss av Transportstyrelsens föreskrifter om registrering av fordon m.m. i vägtrafikregistret Missiv 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Kopia till Enligt sändlista Remiss av Transportstyrelsens föreskrifter om registrering av fordon m.m. i vägtrafikregistret Välkommen att ta del av Transportstyrelsens

Läs mer

Trafikmedicinens juridik Sven Hultman

Trafikmedicinens juridik Sven Hultman Trafikmedicinens juridik Sven Hultman Historisk tillbakablick Vad innebär EU-medlemskapet? Vilken lagstiftning gäller? Hur får man körkort? Hur behåller man sitt körkort? Hur blir man av med sitt körkort?

Läs mer

Konsekvensutredning Ändring av Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2011:70) om godkännande av alkolås

Konsekvensutredning Ändring av Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2011:70) om godkännande av alkolås Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Yvonne Wärnfeldt Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för teknik och trafik Sektion fordonsteknik väg Konsekvensutredning Ändring av Transportstyrelsens

Läs mer

Konsekvensutredning 1 (10) Dnr/Beteckning TSF

Konsekvensutredning 1 (10) Dnr/Beteckning TSF Konsekvensutredning 1 (10) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Lena Martell Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för teknik och trafik Sektion vägtrafik Konsekvensutredning Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens

Läs mer

Svar på remiss - Transportstyrelsens föreskrifter om allmänna råd om vägmärken och andra anordningar

Svar på remiss - Transportstyrelsens föreskrifter om allmänna råd om vägmärken och andra anordningar Kommunstyrelsen 2018-09-17 Kommunledningskontoret Miljö och samhällsbyggnad KSKF 2018:304 Eva Lehto 016-710 54 51 1 (2) Kommunstyrelsen Svar på remiss - Transportstyrelsens föreskrifter om allmänna råd

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om rapportering av sjöolyckor och tillbud till sjöss;

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om rapportering av sjöolyckor och tillbud till sjöss; Remissammanställning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om rapportering av sjöolyckor och tillbud till sjöss; Remissinstans Regelrådet Kapitel Paragraf Synpunkt

Läs mer

Remiss av Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2015:63) om registrering av fordon m.m. i vägtrafikregistret

Remiss av Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2015:63) om registrering av fordon m.m. i vägtrafikregistret Missiv 1 (5) Datum Dnr/Beteckning Kopia till Enligt sändlista Remiss av Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2015:63) om registrering av fordon m.m. i vägtrafikregistret Välkommen att ta del av Transportstyrelsens

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 11 december 2014 KLAGANDE AA, Ombud: Advokat Hans Fritzheimer Esplanaden 11, 2 tr 852 31 Sundsvall MOTPART Transportstyrelsen 701 97 Örebro

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2011-09-19. Genomförandet av det tredje körkortsdirektivet

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2011-09-19. Genomförandet av det tredje körkortsdirektivet 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2011-09-19 Närvarande: Justitieråden Dag Victor, Lennart Hamberg och Per Virdesten. Genomförandet av det tredje körkortsdirektivet Enligt en lagrådsremiss

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2017-02-01 Närvarande: F.d. justitieråden Severin Blomstrand och Annika Brickman samt justitierådet Anita Saldén Enérus. Nya möjligheter till operativt polissamarbete

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2015-11-06. Bidrag för glasögon till barn och unga. Förslaget föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2015-11-06. Bidrag för glasögon till barn och unga. Förslaget föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2015-11-06 Närvarande: F.d. justitierådet Lennart Hamberg samt justitieråden Anita Saldén Enérus och Agneta Bäcklund. Bidrag för glasögon till barn och unga

Läs mer

Alkohol- och droganalyser i körkortsärenden: Transportstyrelsens synpunkter.

Alkohol- och droganalyser i körkortsärenden: Transportstyrelsens synpunkter. Alkohol- och droganalyser i körkortsärenden: Transportstyrelsens synpunkter. Equalis Upplands Väsby 2013-10-18 Lars Englund, chefsläkare Transportstyrelsens Trafikmedicinska Råd Körschema Om myndighetens

Läs mer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om registrering och märkning av järnvägsfordon

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om registrering och märkning av järnvägsfordon Konsekvensutredning 1 (11) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Mikael Hägg Väg och järnväg Spårtrafik Teknik spårtrafik Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om registrering och märkning

Läs mer

om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd TSFS 2011:116 om utbildning och behörigheter för sjöpersonal samt av föreskrifter

om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd TSFS 2011:116 om utbildning och behörigheter för sjöpersonal samt av föreskrifter Missiv 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Omremiss av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd TSFS 2011:116 om utbildning och behörigheter för sjöpersonal samt av föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2019-03-15 Närvarande: F.d. justitieråden Eskil Nord och Lena Moore samt justitierådet Dag Mattsson Omedelbart omhändertagande av barn i vissa internationella

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter JvSFS 2005:1 Tillträde till järnvägsinfrastruktur och relaterade järnvägstjänster

Transportstyrelsens föreskrifter JvSFS 2005:1 Tillträde till järnvägsinfrastruktur och relaterade järnvägstjänster Remissammanställning 1 (9) Datum Dnr/Beteckning Transportstyrelsens föreskrifter JvSFS 2005:1 Tillträde till järnvägsinfrastruktur och relaterade järnvägstjänster Remissinstans EuroMaint 41 Kapitel Paragraf

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:125) om medicinska krav för innehav av körkort m.m.

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:125) om medicinska krav för innehav av körkort m.m. Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:125) om medicinska krav för innehav av körkort m.m.; beslutade den 19 november 2015. TSFS 2015:65 Utkom från trycket

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 17 februari 2017 KLAGANDE Östergötlands läns landsting 581 91 Linköping MOTPART Migrationsverket 601 70 Norrköping ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Påföljder för psykiskt störda lagöverträdare

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Påföljder för psykiskt störda lagöverträdare 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2008-02-26 Närvarande: F.d. justitierådet Nina Pripp, justitierådet Marianne Lundius och regeringsrådet Karin Almgren. Påföljder för psykiskt störda lagöverträdare

Läs mer

Konsekvensutredning - Föreskrifter om ändring av Transportstyrelsens föreskrifter

Konsekvensutredning - Föreskrifter om ändring av Transportstyrelsens föreskrifter Konsekvensutredning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Maria Åkerlund Väg- och järnvägsavdelningen Enhet behörigheter Sektion regler Konsekvensutredning - Föreskrifter om ändring av Transportstyrelsens

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2014-04-08 Närvarande: F.d. justitieråden Susanne Billum och Severin Blomstrand samt justitierådet Kristina Ståhl. Nya mervärdesskatteregler om omsättningsland

Läs mer

Återställande av bestämmelse i lagen om signalspaning i försvarsunderrättelseverksamhet. Maria Hedegård (Försvarsdepartementet)

Återställande av bestämmelse i lagen om signalspaning i försvarsunderrättelseverksamhet. Maria Hedegård (Försvarsdepartementet) Lagrådsremiss Återställande av bestämmelse i lagen om signalspaning i försvarsunderrättelseverksamhet Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 1 oktober 2015 Peter Hultqvist Maria

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Utvecklad utsläppshandel för minskad klimatpåverkan

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Utvecklad utsläppshandel för minskad klimatpåverkan 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2006-02-08 Närvarande: f.d. regeringsrådet Bengt-Åke Nilsson, regeringsrådet Stefan Ersson och justitierådet Lars Dahllöf. Utvecklad utsläppshandel för minskad

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om tillstånd att bedriva försök med självkörande fordon

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om tillstånd att bedriva försök med självkörande fordon Remissammanställning 1 (16) Datum Dnr/Beteckning Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om tillstånd att bedriva försök med självkörande fordon Remissinstans Kapitel Paragraf Synpunkt Länsstyrelsen

Läs mer

De medicinska kraven i trafiken REGLER OCH GODA RÅD

De medicinska kraven i trafiken REGLER OCH GODA RÅD De medicinska kraven i trafiken REGLER OCH GODA RÅD ! Enligt 3 kap. 2 i körkortslagen (SFS 1998:488) får körkortstillstånd meddelas endast för den som med hänsyn till sina personliga och medicinska förhållanden

Läs mer

Daniel Hellström TS Föreskriften bör tillhöra Serie GEN. Korrekt! Tomas Åkerlund, Robert Jangfall

Daniel Hellström TS Föreskriften bör tillhöra Serie GEN. Korrekt! Tomas Åkerlund, Robert Jangfall TSL 2011-2214 Nya föreskrifter om luftledningar för starkström i närheten av flygplats Sammanställning av synpunkter intern och extern remiss Remissinstans Paragraf Synpunkt Beslut/kommentar Daniel Hellström

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-11-03 Närvarande: F.d. regeringsrådet Rune Lavin, regeringsrådet Carina Stävberg och justitierådet Ella Nyström. Erkännande och verkställighet av beslut

Läs mer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om utlämnande av körkort vid utlandsmyndighet

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om utlämnande av körkort vid utlandsmyndighet Konsekvensutredning 1 (13) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Fanny Granskog Väg- och järnvägsavdelningen Enhet behörigheter Sektion regler och trafikmedicin Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter

Läs mer

Transportstyrelsens körkortsbedömningar hos glaukompatienter - hur fungerar det i praktiken?

Transportstyrelsens körkortsbedömningar hos glaukompatienter - hur fungerar det i praktiken? Transportstyrelsens körkortsbedömningar hos glaukompatienter - hur fungerar det i praktiken? Umeå 13-14 sep 2018 Lars Englund, chefsläkare Transportstyrelsen Körschema Några fall med synfältsdefekter som

Läs mer

Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Överklagande av vitesföreläggande i fastighetstaxeringen Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 16 februari 2012 Anders Borg Christina Eng (Finansdepartementet) Lagrådsremissens

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2011-05-26 Närvarande: F.d. justitierådet Bo Svensson, f.d. regeringsrådet Leif Lindstam och justitierådet Ann-Christine Lindeblad. Överlämnande från Sverige

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2002-05-06. Förslaget föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2002-05-06. Förslaget föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2002-05-06 Närvarande: f.d. justitierådet Hans Danelius, regeringsrådet Gustaf Sandström, justitierådet Dag Victor. Enligt en lagrådsremiss den 2 maj 2002

Läs mer

Transportstyrelsens framställan om ändring i förordningen (2001:650) om vägtrafikregister - slopande av kravet på bevis om påställning

Transportstyrelsens framställan om ändring i förordningen (2001:650) om vägtrafikregister - slopande av kravet på bevis om påställning -1- RE G E R I N G S KA N S LI ET Trafikenheten Charlotte Ottosson Telefon 08-4055874 Transportstyrelsens framställan om ändring i förordningen (2001:650) om vägtrafikregister - slopande av kravet på bevis

Läs mer

Innehåll Dnr: (5)

Innehåll Dnr: (5) 2018-04-09 Konsekvensutredning om Post- och telestyrelsens förslag till föreskrifter om ändring i Post- och telestyrelsens föreskrifter (PTSFS 2008:1) om spektrumauktioner PROMEMORIA Datum Vår referens

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Tredje inremarknadspaketet för el och naturgas

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Tredje inremarknadspaketet för el och naturgas 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2011-03-10 Närvarande: F.d. justitierådet Inger Nyström, f.d. regeringsrådet Lars Wennerström och justitierådet Eskil Nord. Tredje inremarknadspaketet för

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2008-01-23 Närvarande: F.d. justitierådet Torkel Gregow, regeringsrådet Nils Dexe och f.d. justitieombudsmannen Nils-Olof Berggren. Ökade möjligheter att

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Legitimation för lärare och förskollärare

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Legitimation för lärare och förskollärare 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-09-23 Närvarande: F.d. justitierådet Bo Svensson, regeringsrådet Eskil Nord och justitierådet Ann-Christine Lindeblad. Legitimation för lärare och förskollärare

Läs mer

Utbildningsdepartementet Stockholm 1 (10) Dnr :5217. Yttrande över promemorian Internationella skolor (U2014/5177/S)

Utbildningsdepartementet Stockholm 1 (10) Dnr :5217. Yttrande över promemorian Internationella skolor (U2014/5177/S) Skolinspektionen Utbildningsdepartementet 2014-12-01 103 33 Stockholm 1 (10) Yttrande över promemorian Internationella skolor (U2014/5177/S) S ammanf attning Skolinspektionen tillstyrker flertalet av förslagen

Läs mer

Konsekvensutredning BBR 27. Boverkets föreskrifter om ändring i verkets byggregler (2011:6) föreskrifter och allmänna råd, BBR, avsnitt 6:7412

Konsekvensutredning BBR 27. Boverkets föreskrifter om ändring i verkets byggregler (2011:6) föreskrifter och allmänna råd, BBR, avsnitt 6:7412 Konsekvensutredning BBR 27 s föreskrifter om ändring i verkets byggregler (2011:6) föreskrifter och allmänna råd, BBR, avsnitt 6:7412 Konsekvensutredning BBR 27 s föreskrifter om ändring i verkets byggregler

Läs mer

Förslag till nya föreskrifter och allmänna råd om bilar och släpvagnar som dras av bilar och som tas i bruk den 1 juli 2010 eller senare

Förslag till nya föreskrifter och allmänna råd om bilar och släpvagnar som dras av bilar och som tas i bruk den 1 juli 2010 eller senare TSF 2012-541 Remissmissiv 1(5) Enligt sändlista Förslag till nya föreskrifter och allmänna råd om bilar och släpvagnar som dras av bilar och som tas i bruk den 1 juli 2010 eller senare Välkommen att ta

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Transporter av frihetsberövade

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Transporter av frihetsberövade 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2016-11-01 Närvarande: F.d. justitieråden Gustaf Sandström och Lena Moore samt justitierådet Ingemar Persson. Transporter av frihetsberövade Enligt en lagrådsremiss

Läs mer

Remissammanställning 1 (15) Dnr/Beteckning TSF

Remissammanställning 1 (15) Dnr/Beteckning TSF Remissammanställning 1 (15) Datum Dnr/Beteckning Järnvägsinspektionens föreskrifter och allmänna råd (BV-FS 2000:4) om hälsoundersökning och hälsotillstånd för personal med arbetsuppgifter av betydelse

Läs mer

Anmälningsskyldighet med tillhörande uppgiftsskyldighet

Anmälningsskyldighet med tillhörande uppgiftsskyldighet 2017-05-12 13076 1 (5) Anmälningsskyldighet med tillhörande uppgiftsskyldighet Sammanfattning Denna riktlinje sammanfattar viktigare regler när det gäller anmälningsskyldighet och uppgiftsskyldighet. För

Läs mer

Remissammanställning 1 (10) Dnr/Beteckning TSF

Remissammanställning 1 (10) Dnr/Beteckning TSF Remissammanställning 1 (10) Datum Dnr/Beteckning Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2013:63) om bilar och släpvagnar som dras av bilar och Vägverkets föreskrifter (VVFS 2003:23) om

Läs mer

A. Allmänt. Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (17) körkort, senast ändrad genom kommissionens direktiv 2015/653/EU

A. Allmänt. Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (17) körkort, senast ändrad genom kommissionens direktiv 2015/653/EU Konsekvensutredning 1 (17) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Sara Magnusson Väg- och järnvägsavdelningen Enhet behörigheter Sektion regler och trafikmedicin Konsekvensutredning av ändring i Transportstyrelsens

Läs mer