Yttrande över promemoria om mer fastighetsnära insamling av förpackningsavfall och returpapper - utveckling av producentansvaren

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Yttrande över promemoria om mer fastighetsnära insamling av förpackningsavfall och returpapper - utveckling av producentansvaren"

Transkript

1 Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0791/18 Handläggare Sara Pettersson Telefon: E-post: Yttrande över promemoria om mer fastighetsnära insamling av förpackningsavfall och returpapper - utveckling av producentansvaren Förslag till beslut I kommunstyrelsen: Yttrande över promemoria om mer fastighetsnära insamling av förpackningsavfall och returpapper - utveckling av producentansvaren, i enlighet med bilaga 4 till stadsledningskontorets tjänsteutlåtande, översänds till Miljö- och energidepartementet. Sammanfattning Miljö- och energidepartementet har skickat ut promemoria om mer fastighetsnära insamling av förpackningsavfall och returpapper - utveckling av producentansvaren på remiss. Ärendet inkom Staden har fått förlängd remisstid och svar ska lämnas till Miljö- och energidepartementet senast Ärendet medger ingen bordläggning. I promemorian föreslås ändringar för att utveckla producentansvaret för att bättre tillgodose medborgarnas behov av en lättillgänglig insamling och för att andelen förpackningar och returpapper som återvinns ska öka. Förslaget innebär att från och med den 1 april 2025 ska producenterna transportera bort returpapper och hushållens förpackningsavfall från alla bostadsfastigheter. Förslaget innebär förändringar i ett antal lagar så som miljöbalken, avfallsförordningen, förordningen om producentansvar för förpackningar respektive för returpapper. Förslagen som departementet lägger fram anser stadsledningskontoret är bra men kan förbättras och förtydligas. Det är bra att förslaget förtydligar producenternas ekonomiska ansvar men det borde breddas ytterligare och inkludera ansvar för nedskräpning och för det avfall som hushållen inte sorterar ut. Det är positivt att hushållen får en ökad servicenivå men förslaget behöver konkretisera vad det innebär för hushållen och fastighetsägare. Producenternas ansvar gentemot hushållen måste förtydligas. Det behövs övergångsbestämmelser för att säkerställa att satsningar och investeringar gjorda av fastighetsägare och kommuner tas tillvara. Ekonomiska konsekvenser Förslaget innebär att producenternas ansvar för kostnader förtydligas. För hushållen och konsumenterna kommer det troligtvis innebära en viss höjning av priset på förpackningar Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 1 (14)

2 som sedan ska finansiera den höjda servicegraden. Idag finns en risk att hushåll med fastighetsnära insamling betalar dubbelt och för dessa kommer detta innebära minskade kostnader. Fastighetsägare kan få högre kostnader i samband med att iordningsställa utrymme och plats för fastighetsnära hämtning. I flerbostadshusen i Göteborg är det redan nu en ganska hög andel som har fastighetsnära hämtning och därmed redan idag iordningställt yta, men villor har ännu inte fastighetsnära hämtning utöver ett mindre testområde. Miljö- och energidepartementets bedömning är att förslaget inte medför några ökade kostnader för kommunerna. Bedömningen är att det är en fördel för kommuner och kommunala bolag att kraven på servicegrad tydliggörs om dessa aktörer är intresserade av att vara entreprenörer till de tillståndspliktiga insamlingssystemen. Barnperspektivet Fastighetsnära hämtning leder oftast till mer tung trafik nära bostäder. Därför är det viktigt att det ställs höga krav på trafiksäkerhet i samband med all hämtning av avfall. Mångfaldsperspektivet Bedömningen är att mer lättillgängliga insamlingssystem för förpackningsavfall och returpapper och bättre information gör det är positivt ur ett mångfaldsperspektiv till exempel för äldre eller personer med funktionsvariationer. Jämställdhetsperspektivet Stadsledningskontoret har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Miljöperspektivet Förslagen som läggs fram beräknas ge ökad resurshushållning genom ökad materialåtervinning. Förslaget innebär även ökat fokus på avfallsförebyggande gällande förpackningsavfall genom att det förtydligas att onödiga förpackningar inte ska användas och att producenterna har ansvar för att förpackningarnas volym och vikt begränsas. Detta ligger i linje med de mål inom området som staden har satt upp i avfallsplanen, klimatstrategiskt program och miljökvalitetsmålet God bebyggd miljö. Miljö- och energidepartementet anger att den minskade miljöpåverkan består bland annat av minskade växthusgasutsläpp, minskad försurning, minskad övergödning, minskade utsläpp av NOx, samt minskad bildning av fotooxidanter. Potentialen för ökad materialåtervinning av förpackningar och returpapper är beräknad till ton till år 2020 vilket skulle ge en utsläppsminskning på i genomsnitt 91 CO2-ekv/år. Utöver det beräknas problem med nedskräpning och buller minska i samband med att återvinningsstationer tas bort. Omvärldsperspektivet Avfallsdirektivet och förpackningsdirektivet håller på att revideras inom EU. Förslaget är anpassat efter de förväntade revideringarna med högre återvinningsmål inom både ramdirektivet om avfall och förpackningsdirektivet. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 2 (14)

3 Bilagor 1. Sammanfattning 2. Handlingar från miljö- och klimatnämnden 3. Handlingar från Förvaltnings AB Framtiden 4. Yttrande till Miljö- och energidepartementet Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 3 (14)

4 Ärendet Miljö- och energidepartementet har skickat ut promemoria om mer fastighetsnära insamling av förpackningsavfall och returpapper - utveckling av producentansvaren på remiss. Ärendet inkom Staden har fått förlängd remisstid och svar ska lämnas till Miljö- och energidepartementet senast Ärendet medger ingen bordläggning. Beskrivning av ärendet Stadsledningskontoret har underremitterat ärendet till kretslopp och vattennämnden, miljö- och klimatnämnden, Förvaltnings AB Framtiden och Renova AB. Ärendet har också skickats till byggnadsnämnden för kännedom. Miljö- och klimatnämnden och Förvaltnings AB Framtiden har svarat. Förvaltningen kretslopp och vatten och Renova AB har inkommit med tjänsteskrivelser. Utredningen i sin helhet finns att läsa här: Producentansvaret för förpackningar och returpapper innebär idag att producenterna tillhandahåller ett system för hushållen för insamling som utgörs av de återvinningstationer som finns runt om i staden. Systemet finansieras genom en förpackningsavgift som tas ut i samband med att en konsument köper en förpackning. Fastighetsnära insamling som finns i många flerbostadshus finansieras av respektive fastighetsägare och därmed bekostas av hyresgästerna i den aktuella fastigheten. I Göteborg testar kretslopp och vattennämnden just nu fastighetsnära insamling av vissa förpackningar hos villor. Förslag till utveckling av producentansvaret I promemorian föreslår departementet ändringar för att utveckla producentansvaren. Producentansvaret behöver ses över för att bättre tillgodose medborgarnas behov av en lättillgänglig insamling och för att andelen förpackningar och returpapper som återvinns ska öka. Förslaget innebär ändringar i ett antal lagar och förordningar: Miljöbalken, förordningen (1998:940) om avgifter för prövning och tillsyn enligt, avfallsförordningen (2011:927), förordningen (2012:259) om miljösanktionsavgifter, förordningen (2014:1073) om producentansvar för förpackningar samt förordningen (2014:1074) om producentansvar för returpapper. Promemorian identifierar flera problem med dagens tillämpning av bestämmelserna om producentansvar för förpackningar och returpapper: En oklar fördelning av ansvar mellan till exempel kommun och producenter Oklara krav på servicenivå för insamling Bristfällig statistik till följd av oklara rapporteringsskyldigheter Nedskräpningsproblem Otillräcklig utsortering av förpackningsavfall från annat avfall Att vissa hushåll betalar för insamling och behandling av förpackningsavfall två gånger. Det fanns också en förväntan när producentansvaret infördes att det skulle styra mot bättre utformade förpackningar. De beskrivna problemen ovan har inneburit att effekten varit svag. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 4 (14)

5 Enligt förslaget ska insamlingssystemen från och med den 1 april 2025 transportera bort returpapper och hushållens förpackningsavfall från alla bostadsfastigheter. Detta krav gäller inte i de fall en transport från bostadsfastigheten inte är skälig med hänsyn till en fastighets utformning, belägenhet eller andra omständigheter som gör det svårt att ordna transport från fastigheten. Kraven på servicenivå gällande borttransport från bostadsfastigheter från den 1 januari 2021 fram till den 1 april 2025 kommer att gälla minst sextio procent av alla bostadsfastigheter. Remissinstansernas synpunkter Miljö- och klimatnämnden Miljö- och klimatnämnden tillstyrker i huvudsak förslagen i Miljö- och energidepartementets promemoria samt lämnar följande synpunkter. Miljö- och klimatnämnden anser att det finns ett för stort tolkningsutrymme angående när det är oskäligt att hämta förpackningsavfall vid en specifik bostadsfastighet. Det bör förtydligas att servicenivån ska motsvara den kommunala hämtningen av hushållens avfall. Det är också otydligt vilken servicenivå som ska gälla för förpackningsavfall som uppstår vid andra verksamheter än hushåll. Det behöver preciseras. Det är positivt att producenternas ansvar förtydligas, men det kvarstår en osäkerhet angående den kommande tillgängligheten då det bygger på att fastighetsägarna frivilligt tillhandahåller utrymmen för utsortering av förpackningsavfall och returpapper. Naturvårdsverkets föreslagna tillsynsansvar behöver förtydligas och avgränsas till att gälla just utformningen av insamlingssystemen då kommunerna redan idag bedriver tillsyn av hur insamlingssystemen fungerar i praktiken. Helhetsbilden beträffande förpackningars roll i nuvarande avfallsflöden saknas och därmed belyses inte heller producenternas fulla ansvar. I dagsläget står inte producenterna för de kostnader som uppstår när förpackningar hamnar i restavfallet. Förvaltningen kretslopp och vatten Förvaltningen kretslopp och vatten tillstyrker förslagen. Förslagen innehåller flera positiva förbättringar som kan ge ökad resurshushållning, förbättrad service och tydligare regler. Större tydlighet efterfrågas avseende servicenivån, fastighetsägarnas ansvar och möjliga undantag. Kretslopp och vatten ser inte att förslagen löser svårigheten med att få till hämtning från alla bostadsfastigheter. Dessutom borde producenternas ekonomiska ansvar breddas ytterligare och kraven på förebyggande och återanvändning av förpackningar borde vara mer konkreta och utformningskraven borde kompletteras med krav på till exempel nedbrytbarhet. Förslaget bör kompletteras med krav på att servicenivån ska vara tillräcklig utifrån varje bostads normala behov och för att stärka hushållen bör något förfarande som reglerar serviceåtagandet mellan fastighetsägare och utförare inrättas. Det behöver bli tydligare vad som menas med bostadsfastighet och en mätmetod för att avgöra om kraven nåtts. Det är viktigt att det beskrivs bättre när producenterna får göra undantag. Förutom när insamling inte bedöms skälig bör undantag tillåtas för att möjliggöra teknisk utveckling, få till samordning med gods, för vissa tekniska system eller andra liknande undantagsfall. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 5 (14)

6 Kretslopp och vatten ser inte att problemen med att få till insamlingsplatser vid bostäder eller på andra platser adresserats i förslaget och de saknar möjlighet att ställa krav på utrymme för utsortering i flerbostadshus och övergångsbestämmelser för den insamling som sker där idag. Även för de platser som inte ligger vid bostäder behöver kapaciteten vara tillräcklig och servicen definierad. Dessutom saknas helt krav avseende servicenivå för verksamheters producentansvarsavfall vilket är en stor brist. Kretslopp och vatten ser positivt på att samråd ska hållas med kommunen som underlag för tillståndsbedömningen. Förslaget bör utökas med möjligheten att använda samråd och sanktionsavgifter i tillsynen under systemets drift. Det är positivt att kommunen kan vara uppdragstagare och att insamlingen därmed utgör kommunal kompetens, men förvaltningen saknar klargörande om vad det skulle innebära för verksamhetskriteriet om ett kommunalt bolag är uppdragstagare. Renova AB Renova anser att det är kommunerna som borde ha insamlingsansvaret eftersom det bland annat kommer ge en högre servicegrad, färre transporter och bättre samordning då allt avfall hämtas av en entreprenör. Om det inte kan åstadkommas så ska kommunens rätt att vara uppdragstagare också kunna utövas genom att uppdragstagaren uppträder som ett kommunalt aktiebolag. Inriktningen att införa en servicenivå som är jämförbar med den som finns för hushållsavfall är positivt ur ett brukarperspektiv och leder till ökad utsortering av material. Det är också bra att det krävs att samtliga producentvaror ska samlas in i det föreslagna tillståndspliktiga insamlingssystemet. Det är bra att insamlingssystemet ska genomföra förberedande samråd med kommunerna men också regelbundet under pågående drift. Positivt är också att man håller fast vid att producenterna har det finansiella ansvaret för insamling, sortering och materialåtervinning av tidningar och förpackningar. Om systemet med tillståndspliktiga insamlingssystem enligt förslaget ändå genomförs ser Renova flera förbättringsmöjligheter. Ansvarsfördelningen mellan eventuellt flera parallella tillståndspliktiga system behöver förtydligas. De kommuner som har gjort satsningar för en hög utsorteringsgrad bör få ersättning för merkostnader eller minst ersättning som finansierar en fortsatt insamling. Många andra otydligheter i producentansvaret finns kvar trots förslagen till exempel hur långt sträcker sig till exempel ansvaret? Som förslaget ser ut nu verkar bara det som samlats in omfattas av ansvaret och det blir inte tydligt hur systemet förhåller sig till eftersortering av hushållsavfall och avskiljer förpackningar. Renova anser att frågan om hur man samarbetar på den lokala nivån med insamlare och fastighetsägare borde ha beskrivits mer detaljerat. Det är viktigt att uppföljningen sker på en lokal nivå så att servicegraden blir utbredd i hela landet. Renova ser många olika möjligheter vid sidan om traditionell källsortering och tycker att det bör ingå i uppdraget till det tillståndspliktiga systemet att driva den tekniska utvecklingen. Förvaltnings AB Framtiden Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 6 (14)

7 Förvaltnings AB Framtiden anser att det inte framgår i förslaget hur systemet ska se ut. Detta ska bestämmas vid ett samråd, men i förslaget finns inget krav på att fastighetsägare ska vara med och samråda kring vad som är ett lämpligt insamlingssystem. Det är också oklart vad som kan hända med fungerande system och investeringar gjorda i till exempel nedgrävda behållare, sopsugar, sopskåp och kärl. AB Framtiden anser att det är viktigt för fastighetsägare att även fortsättningsvis få avgöra själv om de tycker att det finns bra förutsättningar att bygga ut och bekosta FNI i befintliga områden. Det är viktigt för allmännyttan att hålla nere hyresnivåerna. I förslaget är det otydligt om vad som gäller för det som omnämns som skrymmande förpackningar. Det kommer vara svårt att veta var gränsen går mellan vanliga förpackningar och dessa sällanförpackningar och det blir svårt att kommunicera till hyresgäster och att det riskerar att lämnas i fastighetens insamling för grovavfall. Det ligger också nära tillhands att tänka att dessa insamlingsplatser där sällanförpackningar ska samlas in vid är dagens återvinningsstationer vilket medför en risk för nedskräpning. AB Framtiden försöker idag alltmer särskilja verksamheters och boendes avfall, i och med att verksamheterna ofta medför att skrymmande förpackningar slängs i kärlen varpå de snabbt fulla och det är svårt att hinna med tömning. I förslaget signalerar man att man vill det motsatta. Det finns ett pedagogiskt problem med insamling av olika förpackningar i stället för att bygga utsorteringen på materialslag. Exempelvis att det är rätt att slänga förpackningen till en leksak i förpackningsinsamlingen men inte själva leksaken även om båda är gjorda av plast. Det är också svårt att förklara hur man hanterar förpackningar som är sammansatta av olika material och det minskar tilltron till systemet. Stadsledningskontorets bedömning Stadsledningskontoret anser att det är bra att det kommer konkreta förslag på förbättringar inom producentansvaret. Kontoret ställer sig bakom de förslag som departementet lägger fram men har synpunkter på sådant som kan förbättras och förtydligas. Kontoret anser att det hade varit bättre om kommunerna får insamlingsansvar för förpackningar och tidningar så som tidigare föreslagits i regeringens utredning I en sådan lösning finns stora samordningsvinster och tydlighet gentemot medborgarna. Fortsatt finns även en problematik för hushållen att det är förpackningar och inte material som samlas in, det vill säga att hushållen måste skilja på en metallförpackning och en kastrull eller en plastförpackning och en leksak men detta adresseras inte i denna promemoria. Servicenivån God service till medborgarna är viktigt för Göteborgs Stad och stadsledningskontoret anser att förslaget har ett för stort tolkningsutrymme angående när det är oskäligt att hämta förpackningsavfall vid en specifik bostadsfastighet. Servicenivån för hushållen är viktig och den bör motsvara den kommunala hämtningen. Det är inte definierat i förslaget när servicenivån bedöms vara tillräcklig. Därför bör det kompletteras med krav på att servicen ska vara tillräcklig utifrån varje bostads normala behov sett ur frekvens och volym. Dessutom bör det vara tydligare vilka krav på servicenivå som ska ställas i samband med undantag, det vill säga hur och var en godtagbar plats utformas. För att stärka hushållen bör något förfarande som reglerar serviceåtagandet mellan fastighetsägare och utförare inrättas. Förutom när insamling inte bedöms skälig bör Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 7 (14)

8 undantag tillåtas för att möjliggöra teknisk utveckling, få till samordning med gods, för vissa tekniska system eller andra liknande undantagsfall. Förslaget behöver också stärkas med krav på att fastighetsägare ska vara med och samråda kring vad som är ett lämpligt insamlingssystem. Både för att stärka fastighetsägarens möjlighet att påverka men också för att se till att hyresgäster får en god tillgänglighet till systemet. I förslaget finns det osäkerheter kring tillgänglighet i systemet då det inte finns krav på fastighetsägare att tillhandahålla utrymmen för fastighetsnära insamling. Även för de platser som inte ligger vid bostäder behöver kapaciteten vara tillräcklig och servicen definierad och det finns fler platser som borde inkluderas så som gallerior och resecentrum. Det är viktigt att denna service i så fall samordnas med det kommunala ansvaret för gaturenhållning. För att kunna följa upp om servicenivån är uppnådd behövs en tydligare definition av bostadsfastighet och en mätmetod. Ekonomi och ansvar Det är bra att producenternas ekonomiska ansvar förtydligas men det borde breddas ytterligare och inkludera ansvar för nedskräpning och för det avfall som hushållen inte sorterar ut. Till exempel är förslaget inte tydligt hur systemet förhåller sig till eftersortering av hushållsavfall som avskiljer förpackningar. I förslaget är det oklart vad som kan hända med nuvarande fungerande system samt de redan genomförda investeringarna hos fastighetsägare och i kommunerna. Stadsledningskontoret anser att det behövs övergångsbestämmelser som reglerar detta. Kostnader för till exempel investeringar i fastigheter som kommer av producenternas val av insamlingssystem måste bekostas av producentansvaret och bör inte belasta fastighetsägare eller hyresgäster. Det är positivt att kommunen kan vara uppdragstagare och att insamlingen därmed utgör kommunal kompetens, men det behöver klargöras vad som gäller om ett kommunalt bolag är uppdragstagare till exempel kopplat till verksamhetskriteriet enligt Teckalkriterierna. Ansvarsfördelningen mellan eventuellt flera parallella tillståndspliktiga system behöver förtydligas. Det är viktigt att det blir tydligt att det är kommunerna eller markägaren som har ansvar för markupplåtelse och att det i städerna är stor konkurrens om yta. Även om kommunen ska samverka kring markupplåtelse så är det inte kommunens ansvar att lösa servicegraden. Hela avfallshierarkin Stadsledningskontoret anser att kraven på förebyggande och återanvändning av förpackningar borde vara mer konkreta och utformningskraven borde kompletteras med krav på till exempel nedbrytbarhet. Förtydliganden behövs också om hur systemet och ansvaret förhåller sig till de förpackningar som ligger kvar i restavfallet och går tillförbränning. Här kan det ske teknikutveckling och eftersortering och detta måste också inkluderas i förslaget. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 8 (14)

9 Förslaget saknar en helhetsbild av förpackningar i avfallsflödet där allt från förebyggande till energiåtervinning ingår och det bör kompletteras. Tillsyn Naturvårdsverkets föreslagna tillsynsansvar behöver förtydligas och avgränsas till att gälla just utformningen av insamlingssystemen då kommunerna redan idag bedriver tillsyn av hur insamlingssystemen fungerar i praktiken. Det är positivt att samråd ska hållas med kommunen som underlag för tillståndsbedömningen. Förslaget bör utökas med möjligheten att använda samråd och sanktionsavgifter i tillsynen under systemets drift. Definitioner och begrepp Förslaget är otydligt med vad som menas med begreppet skrymmande förpackningar. Det kommer vara svårt att veta var gränsen går mellan vanliga förpackningar och dessa sällanförpackningar och kontoret ser risker med att det kan leda till nedskräpning eller att det belastar fastighetsägarnas insamling av grovavfall. Förslaget behöver också förtydligas gällande vad som menas med bostadsfastighet. Information Stadsledningskontoret anser att det bör vara tydligt att producenterna bör samordna sin information med kommunerna. Informationsansvaret mellan producenter och kommunen kan förtydligas. Sara Pettersson Planeringsledare Jessica Granath Avdelningschef Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 9 (14)

10 Bilaga 1. Sammanfattning Producentansvaren för förpackningar och returpapper behöver ses över för att bättre tillgodose medborgarnas behov av en lättillgänglig insamling och för att andelen avfall som materialåtervinns ska öka. Ett av syftena med miljökvalitetsmålet God bebyggd miljö är att Sverige ska ha en hållbar avfallshantering. Avfallshanteringen ska vara effektiv för samhället och enkel att använda för konsumenterna. Samtidigt ska avfall förebyggas och resurserna i det avfall som ändå uppstår ska tas till vara i så hög grad som möjligt. Dessutom ska avfallets påverkan på hälsa och miljö minimeras. Det behövs långsiktiga spelregler och ett tydligt regelverk för producentansvaren för förpackningar och returpapper för att underlätta övergången till en cirkulär ekonomi. På så vis blir det möjligt för ansvariga aktörer och näringslivet att göra investeringar som främjar en hållbar avfallshantering och skapar nya jobb. Det finns flera problem med tillämpningen av bestämmelserna om producentansvar för förpackningar och returpapper. Problemen handlar bland annat om en oklar fördelning av ansvar, oklara krav på servicenivå för insamling av förpackningsavfall och returpapper, bristfällig statistik till följd av oklara rapporteringsskyldigheter, nedskräpningsproblem, att vissa hushåll betalar för insamling och behandling av förpackningsavfall två gånger, samt om otillräcklig utsortering av förpackningsavfall från annat avfall. Ett av huvudargumenten när producentansvaret för förpackningar infördes var att det skulle styra mot bättre utformade förpackningar, men de beskrivna problemen har inneburit en svagare styrning mot detta mål. I promemorian föreslås ändringar för att utveckla producentansvaren. Vissa av ändringarna syftar även till att förbättra genomförandet av Europaparlamentets och rådets direktiv 94/62 av den 20 december 1994 om förpackningar och förpackningsavfall (förpackningsdirektivet). Producenterna ska se till att det finns ett lämpligt insamlingssystem, enligt dagens bestämmelser. Det behöver förtydligas vilken servicegrad ett lämpligt insamlingssystem ska ha. Producenternas insamlingssystem för förpackningsavfall och returpapper har idag väsentligt lägre servicegrad än kommunernas system för insamling av restavfall från hushållen. Restavfall är det avfall som är kvar när hushållen sorterat ut det avfall som samlas in separat. Flera studier visar att kvaliteten på det insamlade materialet blir hög när avfallet samlas in fastighetsnära. Promemorians förslag syftar till att ställa tydliga krav på framtidens system för insamling av förpackningsavfall och returpapper. Det bör beslutas genom förordning vad som ska krävas för att ett insamlingssystem ska vara lämpligt, särskilt vad gäller servicegrad på insamlingen av avfall från hushållen. Medborgarna ska ha möjlighet och skyldighet att sortera ut förpackningsavfall och returpapper. Insamlingen av förpackningsavfall och returpapper är en tjänst av allmänt intresse och det är inte rimligt att enskilda hushåll ska behöva betala extra för att få en högre servicegrad som syftar till att öka mängden separat insamlat avfall. Från och med den 1 april 2025 ska insamlingssystemen transportera bort returpapper och hushållens förpackningsavfall av de vanligast förekommande materialen (papp, papper, kartong, wellpapp, plast, glas och metall) från alla bostadsfastigheter. Detta krav gäller, efter den 31 mars 2025, inte i de fall en transport från bostadsfastigheten inte är skälig med hänsyn till en fastighets utformning, belägenhet eller andra omständigheter som gör det svårt att ordna transport från fastigheten. Om borttransport från bostadsfastigheten inte bedöms skälig ska returpapperet och förpackningsavfallet av de vanligast förekommande materialen samlas in på en plats som med hänsyn till omständigheterna ligger så nära bostadsfastigheten som möjligt. För att ge aktörerna tid att bygga ut systemet och höja Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 10 (14)

11 servicegraden så kommer kraven på servicenivå gällande borttransport från bostadsfastigheter från den 1 januari 2021 fram till den 1 april 2025 att gälla minst sextio procent av alla bostadsfastigheter. Ett insamlingssystem ska tillhandahålla insamlingsplatser för den del av hushållens förpackningsavfall som inte ska samlas in från bostadsfastigheterna. Dessa insamlingsplatser ska vara lättillgängliga för dem som vill lämna ifrån sig förpackningsavfallet. De tillståndspliktiga insamlingssystemen ska dessutom ha insamlingsplatser för förpackningsavfall i utemiljöer där många människor vistas, till exempel på välbesökta badplatser och i parker. Ett tillstånd till insamlingssystem för förpackningsavfall får endast ges om insamlingssystemet omfattar förpackningsavfall av alla material. Den som driver ett insamlingssystem som har tillstånd att samla in förpackningsavfall ska lämna information till hushåll och producenter om syftet med materialutnyttjande och om möjligheterna att materialutnyttja olika förpackningsmaterial. Syftesparagrafen utvecklas i både i förpacknings- och returpappersförordningen. Producenternas ansvar för förpackningarnas utformning och kraven på förpackningarnas utformning tydliggörs. Förpackningar ska anses uppfylla förpackningsförordningens krav på utformning om de uppfyller kriterierna i relevanta harmoniserade standarder (standarder som har utarbetats av EU-kommissionen). För att renodla producentansvaret får kommunerna endast samla in förpackningsavfall respektive returpapper om de har avtal med ett tillståndspliktigt insamlingssystem. Förpackningsoch returpappersförordningarna kompletteras med bestämmelser om sanktioner och avgifter för prövning och tillsyn. Producenterna ska enligt förordningarna lämna uppgifter till Naturvårdsverket om bland annat namn och kontaktuppgifter. Skyldigheten att rapportera till Naturvårdsverket om den mängd förpackningar, tidningar och tidningspapper som producenterna släppt ut på den svenska marknaden flyttas från den som driver insamlingssystem till producenterna. En anmälningsplikt införs för de som utan att vara tillståndspliktiga samlar in förpackningsavfall eller returpapper från verksamheter. Dessa förändringar ger Naturvårdsverket bättre möjlighet att bedriva tillsyn och att samla in statistik. Definitionerna av begreppet producent ändras så att det bara ska finnas en producent per tidning eller tidningspapper och en till två producenter per förpackning. Om en förpackning märks med uppgift om vilket förpackningsmaterial som har använts ska det ske i enlighet med kommissionens beslut 97/129/EG av den 28 januari 1997 om fastställandet av ett identifieringssystem för förpackningsmaterial i enlighet med Europaparlamentets och rådets direktiv 94/62/EG om förpackningar och förpackningsavfall. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 11 (14)

12 Miljö- och klimatnämnden Utdrag ur Protokoll Sammanträdesdatum: Remiss miljöfarlig verksamhet - Miljö- och energidepartementet M2018/00852/R, Promemoria om Mer fastighetsnära insamling av förpackningsavfall och returpapper - utveckling av producentansvaren, SLK 0791/18 65, Beslut Miljö- och klimatnämnden skickar över miljöförvaltningens förslag som eget yttrande till kommunstyrelsen. Miljö- och klimatnämnden beslutar om omedelbar justering. Handlingar Miljöförvaltningens tjänsteutlåtande med diarienummer daterat den 15 maj Protokollsutdrag skickas till Kommunstyrelsen Dag för justering Göteborgs Stad Miljö- och klimatnämnden, protokollsutdrag 1 (2)

13 Miljö- och klimatnämnden Vid protokollet Sekreterare Helena Emanuelson Ordförande Helena Norin Justerande Mattias Kindstrand Göteborgs Stad Miljö- och klimatnämnden, protokollsutdrag 2 (2)

14 Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer: Miljötillsynsavdelningen Gunnar Edlund Telefon E-post: Yttrande till kommunstyrelsen över Remiss miljöfarlig verksamhet - Miljö- och energidepartementet M2018/00852/R, Promemoria om Mer fastighetsnära insamling av förpackningsavfall och returpapper - utveckling av producentansvaren, SLK 0791/18 Kommunstyrelsen har skickat över remissen till miljö- och klimatnämnden för yttrande senast den 21 maj Stadsledningskontoret har beviljat förlängd svarstid för behandling i miljö- och klimatnämnden den 22 maj Förslag till beslut Miljö- och klimatnämnden skickar över miljöförvaltningens förslag som eget yttrande till kommunstyrelsen. Miljö- och klimatnämnden beslutar om omedelbar justering. Sammanfattning Miljöförvaltningen tillstyrker i huvudsak förslagen i Miljö- och energidepartementets promemoria samt lämnar följande synpunkter: Miljöförvaltningen anser att det finns ett för stort tolkningsutrymme angående när det är oskäligt att hämta förpackningsavfall vid en specifik bostadsfastighet. Det bör förtydligas att servicenivån ska motsvara den kommunala hämtningen av hushållens avfall. Det är också otydligt vilken servicenivå som ska gälla för förpackningsavfall som uppstår vid andra verksamheter än hushåll. Det behöver preciseras. Det är positivt att producenternas ansvar förtydligas, men det kvarstår en osäkerhet angående den kommande tillgängligheten då det bygger på att fastighetsägarna frivilligt tillhandahåller utrymmen för utsortering av förpackningsavfall och returpapper. Naturvårdsverkets föreslagna tillsynsansvar behöver förtydligas och avgränsas till att gälla just utformningen av insamlingssystemen då kommunerna redan idag bedriver tillsyn av hur insamlingssystemen fungerar i praktiken. Helhetsbilden beträffande förpackningars roll i nuvarande avfallsflöden saknas och därmed belyses inte heller producenternas fulla ansvar. I dagsläget står inte producenterna för de kostnader som uppstår när förpackningar hamnar i restavfallet. 1(5)

15 Ärendet Miljö- och energidepartementet har givit Göteborgs kommun möjlighet att yttra sig över Promemoria om Mer fastighetsnära insamling av förpackningsavfall och returpapper utveckling av producentansvaren. Stadsledningskontoret har underremitterat promemorian till kretslopp och vattennämnden, miljö- och klimatnämnden, Framtiden AB och Renova AB för yttrande. Ärendet har också översänts till byggnadsnämnden för möjlighet till yttrande. I promemorian föreslås ändringar för att utveckla producentansvaren. Ändringarna syftar till att bättre tillgodose medborgarnas behov av en lättillgänglig insamling och för att andelen avfall som återvinns ska öka. Promemorian identifierar flera problem med dagens tillämpning av bestämmelserna om producentansvar för förpackningar och returpapper. De handlar bland annat om: - En oklar fördelning av ansvar - Oklara krav på servicenivå för insamling av förpackningsavfall och returpapper - Bristfällig statistik till följd av oklara rapporteringsskyldigheter - Nedskräpningsproblem - Otillräcklig utsortering av förpackningsavfall från annat avfall - Att vissa hushåll betalar för insamling och behandling av förpackningsavfall två gånger. Det fanns också en förväntan när producentansvaret infördes att det skulle styra mot bättre utformade förpackningar. De beskrivna problemen ovan har inneburit att effekten varit svag. Förvaltningens synpunkter Generella synpunkter Miljöförvaltningen tillstyrker i huvudsak förslagen i Miljö- och energidepartementets promemoria om Mer fastighetsnära insamling av förpackningsavfall och returpapper, då det sannolikt leder till ökad insamling och materialåtervinning av förpackningar. Förslaget fokuserar i huvudsak på materialåtervinning, men även på att förebygga uppkomst av avfall i form av förpackningar. Det hade varit önskvärt att även inkludera övriga delar av avfallshierarkin i helhetsbilden. Återanvändning av förpackningar kan vara aktuellt, liksom energiåtervinning och bortskaffande när en använd förpackning av någon anledning inte längre är lämpad för materialåtervinning. Helhetsbilden beträffande förpackningars roll i nuvarande avfallsflöden saknas och därmed belyses inte heller producenternas fulla ansvar. I dagsläget står inte producenterna för de kostnader som uppstår när förpackningar hamnar i restavfallet. Förvaltningens övriga synpunkter följer promemorians utpekade problemområden gällande dagens tillämpning av bestämmelserna om producentansvaren. En oklar fördelning av ansvar Med dagens bestämmelser om producentansvaren är det oklart vad som menas med att producenterna ska tillhandahålla lämpliga insamlingssystem, till exempel gällande servicegrad samt ansvaret att skapa plats för återvinningsstationer. Göteborgs Stad Miljö, tjänsteutlåtande 2(5)

16 Miljöförvaltningen ser positivt på att producenternas ansvar förtydligas, men anser att det kvarstår en osäkerhet angående den kommande tillgängligheten då det bygger på att fastighetsägarna frivilligt tillhandahåller utrymmen för utsortering av förpackningsavfall och returpapper. Förslaget innebär också att Naturvårdsverket blir utpekad tillsynsmyndighet inte bara över producenterna utan också över utformningen av de tillståndspliktiga insamlingssystemen. Det är positivt, men Naturvårdsverkets tillsynsansvar behöver förtydligas och avgränsas till att gälla just utformningen av insamlingssystemen då kommunerna redan idag bedriver tillsyn av hur insamlingssystemen och insamlingen fungerar i praktiken. Oklara krav på servicenivå för insamling av förpackningsavfall och returpapper I promemorian föreslås att Det bör beslutas genom förordning vad som ska krävas för att ett insamlingssystem ska anses vara lämpligt, särskilt vad gäller servicegrad på insamlingen av avfall från hushållen. Servicegraden preciseras sedan i bland annat följande stycke: Från och med den 1 april 2025 ska insamlingssystemen transportera bort hushållens förpackningsavfall av de vanligast förekommande materialen från alla bostadsfastigheter. Kravet på transport från bostadsfastigheter av de vanligast förekommande materialen gäller efter den 31 mars 2025 inte i de fall när en transport från bostadsfastigheten inte är skälig med hänsyn till en fastighets utformning, belägenhet eller andra omständigheter som gör det svårt att ordna transport från fastigheten. Om borttransport från bostadsfastigheten inte bedöms skälig ska förpackningsavfallet av de vanligast förekommande materialen samlas in på en plats som med hänsyn till omständigheterna ligger så nära bostadsfastigheten som möjligt. Miljöförvaltningen anser att det finns ett för stort tolkningsutrymme angående när det är oskäligt att hämta förpackningsavfall vid en specifik bostadsfastighet. Det bör förtydligas att servicenivån ska motsvara den kommunala hämtningen av hushållens avfall. Det är också otydligt vilken servicenivå som ska gälla för förpackningsavfall som uppstår vid andra verksamheter än hushåll. Det behöver preciseras. Bristfällig statistik till följd av oklara rapporteringsskyldigheter Det har identifierats flera osäkerheter i nuvarande statistik. Miljöförvaltningen ser positivt på föreslagna åtgärder för att skapa förutsättningar för en bättre rapportering. Nedskräpningsproblem I promemorian lyfts att ett problem med nedskräpning vid återvinningsstationerna är att avfallslämnarna upplever dessa platser som sopstationer. De uppfattar inte att det enbart är förpackningsavfall och returpapper som ska lämnas vid återvinningsstationerna. Problemen med grovavfall på återvinningsstationer kan bero på bristande information om insamlingen av grovavfall, eller brister i service för denna insamling, men det kan också bero på att återvinningsstationerna är tillgängliga dygnet runt, obemannade och att de ofta ligger på platser som möjliggör dumpning av avfall utan att bli iakttagen. Göteborgs Stad Miljö, tjänsteutlåtande 3(5)

17 Det beskrivs också en allmän trend med ökande nedskräpning i samhället under senare år. För att motverka detta ställs krav på att det ska finnas insamlingsplatser för förpackningsavfall från hushåll i utemiljöer där normalt många människor vistas. Miljöförvaltningen anser att även andra miljöer där hushållsliknande avfall uppstår bör innefattas, som exempelvis gallerior och tågstationer. Otillräcklig utsortering av förpackningsavfall från annat avfall Producenterna tillhandahåller i nuläget ett insamlingssystem vars servicegrad skiljer sig väsentligt från den servicegrad kommunerna ger vid insamlingen av restavfall från hushållen, där restavfallet vanligtvis transporteras bort från fastigheten. Detta bedöms vara en av anledningarna till att stora delar av förpackningsavfallet inte sorteras ut från restavfallet. Idag hamnar en stor andel av förpackningarna i restavfallet istället för att sorteras ut. En förbättrad servicenivå för hushållen bidrar sannolikt till ökad utsorteringsgrad, men det hade varit önskvärt att identifiera ytterligare incitament till ökad utsortering av förpackningar. När förpackningsavfall och returpapper hamnar i restavfallet innebär det att såväl det fysiska som det ekonomiska ansvaret tas av kommunerna i stället för av producenterna. Detta betyder att hushållen får betala för de förpackningar, som trots kravet på utsortering, läggs i restavfallet för hanteringen via renhållningsavgiften, trots att producenterna har tagit ut en avgift på förpackningarna när dessa säljs. Att vissa hushåll betalar för insamling och behandling av förpackningsavfall två gånger Producenternas insamling av förpackningsavfall finansieras i dag genom ett system med förpackningsavgifter som tas ut på varupriset. Den fastighetsnära insamling som sker inom ramen för dagens insamlingssystem har tillkommit på frivillig basis med syfte att öka servicegraden för de boende. Finansieringen av den utbyggda fastighetsnära insamlingen vid flerbostadshus sker vanligtvis genom avtal mellan insamlingsentreprenören och fastighetsägaren. Fastighetsägaren finansierar detta genom att fördela kostnaden på de som bor i flerbostadshuset. Finansieringen av den utbyggda fastighetsnära insamlingen från villor hanteras genom kommunens renhållningsavgifter. Detta innebär att vissa hushåll får betala för insamlingen av förpackningsavfall och returpapper genom en särskild avgift enligt avtal med en insamlingsaktör, eller genom en högre renhållningsavgift. Andra hushåll bidrar endast genom förpackningsavgiften. Miljöförvaltningen anser att promemorian tydliggör producenternas finansiella ansvar under hela livscykeln och minskar risken för att vissa hushåll får betala extra för insamling och behandling av förpackningsavfallet. Göteborgs Stad Miljö, tjänsteutlåtande 4(5)

18 Ekonomiska perspektivet Förslaget innebär att producenternas kostnadsansvar förtydligas. I dagsläget förekommer det redan fastighetsnära insamling av förpackningar och returpapper i vissa bostadsområden för att erbjuda avfallslämnarna en ökad servicegrad. Denna kostnad för insamling och borttransport av förpackningar som hittills i praktiken burits av fastighetsägare samt skattekollektivet (via kommunala renhållningsavgifter) förskjuts nu tillbaka till producenterna. Barnperspektivet (FN:s barnkonvention) Miljöförvaltningen har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Jämställdhetsperspektivet Miljöförvaltningen har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Mångfaldsperspektivet Miljöförvaltningen har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Miljöperspektivet Se under rubriken Förvaltningens synpunkter. Omvärldsperspektivet För närvarande pågår revideringar av avfallsdirektivet och förpackningsdirektivet på EU-nivå. Förslaget är anpassat för att harmonisera med förväntade revideringar i direktivet. Göteborg den 15 maj 2018 Anna Ledin direktör Jennica Kjällstrand avdelningschef Göteborgs Stad Miljö, tjänsteutlåtande 5(5)

19

20 Styrelsehandling nr 18c Remiss från Miljö- och energidepartementet Yttrande till Stadsledningskontoret, Promemoria om Mer fastighetsnära insamling av förpackningsavfall och returpapper utveckling av producentansvaren (Dnr 0791/18). Förslag till beslut i styrelsen för Förvaltnings AB Framtiden Styrelsen föreslås att att översända yttrandet till Stadsledningskontoret förklara punkten omedelbart justerad. Sammanfattning Vi är generellt positivt inställda till att producentansvaret utvecklas och förtydligas i förslaget. Det är bra att man fastslår producenternas fulla betalningsansvar för FNI av förpackningsavfall och returpapper, då detta tidigare varit en kostnad för de kommuner och fastighetsägare som erbjudit denna service. Vi är också positiva till att servicegraden för insamlingen förtydligats. Vi vill dock belysa några punkter i förslaget där vi ser att det kan leda till ekonomiska konsekvenser för oss och därmed också våra hyresgäster. Ekonomiska konsekvenser Vi bedömer att förslagen kan komma att få ekonomiska konsekvenser: Utbyggnad av FNI blir kostsam för fastighetsägarna eftersom investeringen av dessa utrymmen är mycket svår att räkna hem ekonomiskt med dagens behandlingsavgifter. Tidplanen är snäv för många Fastighetsägare. Det kan vara svårt att nå målet där 60 % av bostadsfastigheterna har FNI till 2021, och 100 % har tillgång till FNI Olika perspektiv Barnperspektivet Det bor många barn i koncernens bostadsområden, och det är viktigt att utforma barnens uppväxtmiljöer så att de bidrar till kretsloppstänk och giftfri miljö. Jämställdhetsperspektivet Det är viktigt att olika lösningar för insamling av avfall, upplevs säkra och trygga, så att de kan nyttjas av alla. Mångfaldsperspektivet Inga särskilda mångfaldsaspekter identifierade. Miljöperspektivet 1

21 Förslaget hänger i förlängningen ihop med de nationella miljökvalitetsmålen samt de av Göteborgs stad framtagna miljömålen. Omvärldsperspektivet God och hyresgästnära avfallshantering är och fortsätter vara en profilfråga för koncernen. Ärendet Förvaltnings AB Framtiden har ombetts lämna synpunkter på ovanstående förslag till mer fastighetsnära insamling av förpackningsavfall och returpapper utveckling av producentansvaren. Förvaltnings AB Framtidens bedömning Synpunkter Det framgår inte i förslaget hur systemet ska se ut. Detta ska bestämmas vid ett samråd, men i förslaget finns inget krav på att fastighetsägare ska vara med och samråda kring vad som är ett lämpligt insamlingssystem. Risken finns att dessa system kan komma att ändras. Oklart vad som kan hända med fungerande system, investeringar gjorda i nedgrävda behållare, sopsugar, sopskåp och kärl. Viktigt för fastighetsägaren att även fortsättningsvis få avgöra själv om man tycker att det finns bra förutsättningar att bygga ut och bekosta FNI i befintliga områden. (s 83) Den som driver ett tillståndspliktigt insamlingssystem har ingen möjlighet att rikta krav mot en fastighetsägare att tillhandahålla avfallsutrymme på fastigheten. När fastighetsägare ska bekosta utbyggnaden av FNI blir innebörden att hyresgästerna får betala för förpackningarna två gånger; dels när de köper den förpackade varan och sedan genom sin hyra som i sin tur finansierar utbyggnaden av FNI. Viktigt för allmännyttan att hålla nere hyresnivåerna Otydligt om vad som gäller för det som omnämns som skrymmande förpackningar (sid 80) Det kommer vara svårt att veta var gränsen går mellan vanliga förpackningar och dessa sällanförpackningar och det blir svårkommunicerat till hyresgäster. Gissningsvis kommer de ändå hamna i kärlen alternativt i grovavfallet. Det ligger också nära tillhands att tänka att dessa insamlingsplatser där sällanförpackningar ska samlas in vid är dagens FTI-stationer Det medför en ännu större risk för nedskräpning. Skrymmande sällanförpackningar och förpackningsavfall av andra material än de som ska hämtas vid bostadsfastigheten ska både före och efter utgången av mars 2025 samlas in av insamlingssystemen vid insamlingsplatser som ska vara lättillgängliga för dem som vill lämna ifrån sig förpackningsavfallet. Vi försöker idag alltmer särskilja verksamheters och boendes avfall, i och med att verksamheterna ofta medför att skrymmande förpackningar slängs i kärlen varpå de snabbt fulla och det är svårt att hinna med tömning. (s 81). Här signalerar man att man vill det motsatta, men ej krav. 2

22 I framför allt städer och tätorter är det vanligt förekommande med mindre verksamheter i bostadsfastigheterna. Vid utbyggnaden av insamlingssystemet kan finnas skäl att även möjliggöra att dessa verksamheter, om de har små volymer och icke skrymmande förpackningsavfall får möjlighet att sortera ut sitt förpackningsavfall och sitt returpapper och lämna det i de insamlingssystem som tillhandahålls vid fastigheten för de boende. Det är dock inte ett krav som ställs på insamlingssystemen för att de ska anses vara lämpliga och få tillstånd. Det finns ett pedagogiskt problem med insamling av olika förpackningar i stället för att bygga utsorteringen på materialslag Det är en svår pedagogisk uppgift att förklara för människor att dom får slänga förpackningen till en inköpt leksak i förpackningsinsamlingen men dock inte själva leksaken även om båda är gjorda av t.ex plast. Det är också svårt att förklara hur man hanterar förpackningar som är sammansatta av olika material. Att man sorterar förpackningen efter det materialslag som den i huvudsak består av är ologiskt för medborgaren och det minskar tilltro till systemet. Förvaltnings AB Framtiden Martin Blixt 3

23 Yttrande till Miljö och energidepartementet Bilaga 4 Till: Miljö- och energidepartementet diarienummer M2018/00852/R m.registrator@regeringskansliet.se charlotta.broman@regeringskansliet.se linn.akesson@regeringskansliet.se. Göteborgs Stads yttrande över remissen av promemoria om mer fastighetsnära insamling av förpackningsavfall och returpapper - utveckling av producentansvaren Göteborgs Stad har givits möjlighet att svara på ovanstående remiss och har följande synpunkter på förslagen i remisshandlingen från Miljö- och energidepartementet. Göteborgs Stad anser att det är bra att det kommer konkreta förslag på förbättringar inom producentansvaret. Göteborgs Stad ställer sig bakom de förslag som departementet lägger fram men har synpunkter på sådant som kan förbättras och förtydligas. Staden anser att det hade varit bättre om kommunerna får insamlingsansvar för förpackningar och tidningar så som tidigare föreslagits i regeringens utredning I en sådan lösning ser staden att det finns stora samordningsvinster och tydlighet gentemot medborgarna. Fortsatt finns även en problematik för hushållen att det är förpackningar och inte material som samlas in, det vill säga att hushållen måste skilja på en metallförpackning och en kastrull eller en plastförpackning och en leksak. Servicenivån God service till medborgarna är viktigt för Göteborgs Stad och staden anser att förslaget har ett för stort tolkningsutrymme angående när det är oskäligt att hämta förpackningsavfall vid en specifik bostadsfastighet. Servicenivån för hushållen är viktig och den bör motsvara den kommunala hämtningen. Det är inte definierat i förslaget när servicenivån bedöms vara tillräcklig. Därför bör det kompletteras med krav på att servicen ska vara tillräcklig utifrån varje bostads normala behov sett ur frekvens och volym. Dessutom bör det vara tydligare vilka krav på servicenivå som ska ställas i samband med undantag, det vill säga hur och var en godtagbar plats utformas. För att stärka hushållen bör något förfarande som reglerar serviceåtagandet mellan fastighetsägare och utförare inrättas. Förutom när insamling inte bedöms skälig bör undantag tillåtas för att möjliggöra teknisk utveckling, få till samordning med gods, för vissa tekniska system eller andra liknande undantagsfall. Förslaget behöver också stärkas med krav på att fastighetsägare ska vara med och samråda kring vad som är ett lämpligt insamlingssystem. Både för att stärka fastighetsägarens möjlighet att påverka men också för att se till att hyresgäster får en god Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 12 (14)

Yttrande Samhällsbyggnad Dnr: SBN 2018/00135

Yttrande Samhällsbyggnad Dnr: SBN 2018/00135 Yttrande Samhällsbyggnad 1(5) 2018-05-07 Dnr: SBN 2018/00135 Handläggare Enhetschef Planering, Paula Nyman Telefon 0522-69 63 75 paula.nyman@uddevalla.se Yttrande gällande remiss från Miljö-och Energidepartementet

Läs mer

Remiss Mer fastighetsnära insamling av förpackningsavfall och returpapper

Remiss Mer fastighetsnära insamling av förpackningsavfall och returpapper Miljö- och hälsoskyddsnämnden Hälsoskyddsavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (13) 2018-03-27 Handläggare Peter Brådenmark Telefon: 08-508 28 169 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden MHN 2018-04-10 p. 28

Läs mer

Remissyttrande: Mer fastighetsnära insamling av förpackningsavfall och returpapper utveckling av producentansvaren-dnr M2018/00852/R

Remissyttrande: Mer fastighetsnära insamling av förpackningsavfall och returpapper utveckling av producentansvaren-dnr M2018/00852/R 1 (5) Helsingborg, 2018-05-18 Dnr: 18/0214 m.registrator@regeringskansliet.se Remissyttrande: Mer fastighetsnära insamling av förpackningsavfall och returpapper utveckling av producentansvaren-dnr M2018/00852/R

Läs mer

GÄLLANDE PRODUCENTANSVAR FÖR FÖRPACKNINGAR OCH RETURPAPPER

GÄLLANDE PRODUCENTANSVAR FÖR FÖRPACKNINGAR OCH RETURPAPPER NYA FÖRORDNINGAR GÄLLANDE PRODUCENTANSVAR FÖR FÖRPACKNINGAR OCH RETURPAPPER EN VÄGLEDNING Februari 2019 1 INNEHÅLL Bakgrund 4 De nya förordningarna En sammanfattning 5 De nya förordningarna Nuläge 7 De

Läs mer

Producentansvar för förpackningar och returpapper

Producentansvar för förpackningar och returpapper Producentansvar för förpackningar och returpapper Förordning (2018:1462) om producentansvar för förpackningar Förordning (2018:1463) om producentansvar för returpapper Naturvårdsverket Swedish Environmental

Läs mer

Yttrande över promemoria om Mer fastighetsnära insamling av förpackningsavfall och returpapper utveckling av producentansvaren

Yttrande över promemoria om Mer fastighetsnära insamling av förpackningsavfall och returpapper utveckling av producentansvaren Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

VÄGLEDNING FÖR DE NYA FÖRORDNINGARNA KRING PRODUCENTANSVAR FÖR FÖRPACKNINGAR OCH TIDNINGAR

VÄGLEDNING FÖR DE NYA FÖRORDNINGARNA KRING PRODUCENTANSVAR FÖR FÖRPACKNINGAR OCH TIDNINGAR VÄGLEDNING FÖR DE NYA FÖRORDNINGARNA KRING PRODUCENTANSVAR FÖR FÖRPACKNINGAR OCH TIDNINGAR 1 2 BAKGRUND OCH SYFTE Juni 2018 fattade regeringen beslut om att utfärda två nya förordningar rörande producentansvar

Läs mer

Miljö- och energidepartementet Mer fastighetsnära insamling av förpackningsavfall och returpapper utveckling av producentansvaren

Miljö- och energidepartementet Mer fastighetsnära insamling av förpackningsavfall och returpapper utveckling av producentansvaren Miljö- och energidepartementet 2018-03-19 Mer fastighetsnära insamling av förpackningsavfall och returpapper utveckling av producentansvaren 1 Innehåll 1 Sammanfattning... 9 2 Författningsförslag... 13

Läs mer

Mer fastighetsnära insamling av förpackningsavfall och returpapper utveckling av producentansvaren

Mer fastighetsnära insamling av förpackningsavfall och returpapper utveckling av producentansvaren YTTRANDE Vårt ärendenr: 2018-05-25 Sektionen för planering, säkerhet och miljö Fredrik Bäck Miljö- och energidepartementet 10333 STOCKHOLM Mer fastighetsnära insamling av förpackningsavfall och returpapper

Läs mer

Yttrande avseende genomförande av system med producentansvar

Yttrande avseende genomförande av system med producentansvar Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-05-04 Diarienummer 0196/16 Strategisk samordning Ann-Louise Eliasson Telefon 031-368 27 75 E-post: ann-louise.eliasson@kretsloppochvatten.goteborg.se Yttrande avseende genomförande

Läs mer

Begäran att upphäva tidigare beslut om nytt insamlingssystem av hushållsavfall i Robertsfors kommun

Begäran att upphäva tidigare beslut om nytt insamlingssystem av hushållsavfall i Robertsfors kommun Ks 122 Dnr 9017/229.109 Begäran att upphäva tidigare beslut om nytt insamlingssystem av hushållsavfall i Robertsfors kommun Ärendebeskrivning Med anledning av de förändrade förutsättningarna i producentansvarsförordningarna

Läs mer

Yttrande Mer fastighetsnära insamling av förpackningsavfall och returpapper

Yttrande Mer fastighetsnära insamling av förpackningsavfall och returpapper VALLENTUNA KOMMUN YTTRANDE DNR KS 2018.149 2018-06-07 SID 1/1 ADAM GJERDRUM RENHÅLLNINGSHANDLÄGGARE ADAM.GJERDRUM@VALLENTUNA.SE REGERINGSKANSLIET MILJÖ- OCH ENERGIDEPARTEMENTET KEMIKALIEENHETEN RÄTTSSEKRETARIATET

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om producentansvar för returpapper Utfärdad den 28 juni 2018 Publicerad den 10 juli 2018 Regeringen föreskriver följande. 1 Syftet med denna förordning är att 1. producenter

Läs mer

Betänkande mot det hållbara samhället Resurseffektiv avfallshantering (SOU 2012:56). Svar på remiss

Betänkande mot det hållbara samhället Resurseffektiv avfallshantering (SOU 2012:56). Svar på remiss Anna Drakenberg Avfall 08-508 465 08 anna.drakenberg@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2012-11-22 Betänkande mot det hållbara samhället Resurseffektiv avfallshantering (SOU 2012:56). Svar

Läs mer

Yttrande över promemoria om Mer fastighetsnära insamling av förpackningsmaterial och returpapper utveckling av producentansvaren. Ärende M2018/00852/R

Yttrande över promemoria om Mer fastighetsnära insamling av förpackningsmaterial och returpapper utveckling av producentansvaren. Ärende M2018/00852/R m.registrator@regeringskansliet.se Yttrande över promemoria om Mer fastighetsnära insamling av förpackningsmaterial och returpapper utveckling av producentansvaren. Ärende M2018/00852/R Söderhalls renhållningsverk

Läs mer

VafabMiljö - Våra anläggningar

VafabMiljö - Våra anläggningar VafabMiljö - Våra anläggningar Omhändertagna avfallsmängder Försäljning, Nm3/år (tusental) Biogas som fordonsbränsle!! 10 000 9 000 8 000 7 000 6 000 5 000 4 000 Publikt Sopbilar Bussar 3 000 2 000 1 000

Läs mer

Synpunkter från Hässleholm Miljö AB (HMAB) inför författandet av remissyttrande för KLK 2018/269-1, Promemoria om Mer fastighetsnära insamling av förp

Synpunkter från Hässleholm Miljö AB (HMAB) inför författandet av remissyttrande för KLK 2018/269-1, Promemoria om Mer fastighetsnära insamling av förp Synpunkter från Hässleholm Miljö AB (HMAB) inför författandet av remissyttrande för KLK 2018/269-1, Promemoria om Mer fastighetsnära insamling av förpackningsavfall och returpapper utveckling av producentansvaren

Läs mer

MABOs förslag till Arbetsgruppen för kretsloppsfrågor

MABOs förslag till Arbetsgruppen för kretsloppsfrågor Till Miljödepartementet. 2014-04-14 MABOs förslag till Arbetsgruppen för kretsloppsfrågor Fastighetsägarna, HSB, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och SABO ingår i samverkansgruppen MABO, Miljöanpassad Avfallshantering

Läs mer

Naturvårdverkets sammanfattning av rapporten

Naturvårdverkets sammanfattning av rapporten Tekniska nämnden 2007 02 22 32 58 Tekniska nämndens arbetsutskott 2007 02 08 9 19 Kommunstyrelsen Naturvårdsverkets rapport om framtida producentansvar för förpackningar och tidningar Luleå kommun har

Läs mer

Yttrande över betänkandet Mot det hållbara samhället resurseffektiv avfallshantering (SOU 2012:56)

Yttrande över betänkandet Mot det hållbara samhället resurseffektiv avfallshantering (SOU 2012:56) YTTRANDE 2012-12-19 Dnr 560/12 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Miljödepartemetet 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet Mot det hållbara samhället resurseffektiv avfallshantering (SOU 2012:56)

Läs mer

Kommunstyrelsens teknik- och fastighetsutskott

Kommunstyrelsens teknik- och fastighetsutskott 1 (1) Plats och tid Nära Hagaskolan kl 13:00-13:30 Beslutande närvarande Övriga närvarande Elwe Nilsson (M) (ordförande), Per-Olof Björkman (L) (vice ordförande), Jerri Bergström (S) (2:e vice ordförande),

Läs mer

Vad är DalaAvfall - Avfallsplanen - Ny lagstiftning - Vad händer med avfallet, varför sortera?

Vad är DalaAvfall - Avfallsplanen - Ny lagstiftning - Vad händer med avfallet, varför sortera? 2019-05-07 - Vad är DalaAvfall - Avfallsplanen - Ny lagstiftning - Vad händer med avfallet, varför sortera? DalaAvfall är ett samverkansorgan mellan kommunernas avfallsverksamheter med ansvar för hushållsavfall

Läs mer

FASTIGHETSNÄRA HÄMTNING AV FÖRPACKNINGSAVFALL OCH RETURPAPPER ETT KOMMUNALT ANSVAR?

FASTIGHETSNÄRA HÄMTNING AV FÖRPACKNINGSAVFALL OCH RETURPAPPER ETT KOMMUNALT ANSVAR? FASTIGHETSNÄRA HÄMTNING AV FÖRPACKNINGSAVFALL OCH RETURPAPPER ETT KOMMUNALT ANSVAR? Björn Nordlund, utredare Villaägarnas Riksförbund 1. SAMMANFATTNING 3 2. KOMMUNER SOM HAR ETT UTBYGGT SYSTEM FÖR FASTIGHETSNÄRA

Läs mer

KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG. Kommunstyrelsen 30 maj Diarienummer KS-2018/

KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG. Kommunstyrelsen 30 maj Diarienummer KS-2018/ KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 30 maj 2018 22 Paragraf Diarienummer KS-2018/729.109 Promemoria om Mer fastighetsnära insamling av förpackningsavfall och returpapper

Läs mer

Vägledning gällande insamling av förpackningar och returpapper från hushåll Innehåll

Vägledning gällande insamling av förpackningar och returpapper från hushåll Innehåll 1(30) SWE D IS H E NV IR O NME N T A L P R OTE C T IO N A GE N C Y Vägledning gällande insamling av förpackningar och returpapper från hushåll Ett första utkast togs fram utifrån de frågor och kommentarer

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 56 Kommunens ansvar för städning enligt Lag (1998:814) med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning 4 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

SKRIVELSE: Kommentarer till hearing-version av Miljöbyggnad Drift och förvaltning (inför kommande remittering)

SKRIVELSE: Kommentarer till hearing-version av Miljöbyggnad Drift och förvaltning (inför kommande remittering) Sweden Green Building Council Landsvägen 50 A 172 63 Sundbyberg Malmö den 31 augusti 2018 SKRIVELSE: Kommentarer till hearing-version av Miljöbyggnad Drift och förvaltning (inför kommande remittering)

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i avfallsförordningen (2011:927); SFS 2014:1076 Utkom från trycket den 16 september 2014 utfärdad den 28 augusti 2014. Regeringen föreskriver 1 i fråga

Läs mer

Yttrande över remiss Promemoria Vattenmiljö och vattenkraft

Yttrande över remiss Promemoria Vattenmiljö och vattenkraft Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-09-19 Diarienummer 1052/17 Stadsutveckling Henrik Levin, Anna Cognell Telefon 031-368 03 90 E-post: anna.cognell@stadshuset.goteborg.se Yttrande över remiss Promemoria Vattenmiljö

Läs mer

PM 2013:30 RII (Dnr /2012)

PM 2013:30 RII (Dnr /2012) PM 2013:30 RII (Dnr 001-1864/2012) Svenskt genomförande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2002/19/EU av den 4 juli 2012 om avfall som utgörs av eller innehåller elektrisk och elektronisk utrustning

Läs mer

Bilaga till cirkulär 19:12

Bilaga till cirkulär 19:12 2019-08-14 Vårt dnr: 19/00443 1 (14) Bilaga till cirkulär 19:12 Detaljerad genomgång av regelverket om ett förändrat producentansvar ur ett kommunalt perspektiv Sammanfattning Regeringen har beslutat om

Läs mer

Återvinning av förpackningar för ett hållbart samhälle

Återvinning av förpackningar för ett hållbart samhälle Återvinning av förpackningar för ett hållbart samhälle Om producentansvar och om FTI:s service för att ditt företags förpackningar samlas in, återvinns och blir till nya produkter. Ett rikstäckande system

Läs mer

FTI:s synpunkter avseende Naturvårdsverkets utkast till vägledning

FTI:s synpunkter avseende Naturvårdsverkets utkast till vägledning 2019-03-29 FTI:s synpunkter avseende Naturvårdsverkets utkast till vägledning Inledning - FTI:s ambition Svenska förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI) har under de senaste åren arbetat målmedvetet

Läs mer

Kommittédirektiv. Förhandlare med uppgift att åstadkomma samarbetslösningar på avfallsområdet. Dir. 2008:97

Kommittédirektiv. Förhandlare med uppgift att åstadkomma samarbetslösningar på avfallsområdet. Dir. 2008:97 Kommittédirektiv Förhandlare med uppgift att åstadkomma samarbetslösningar på avfallsområdet Dir. 2008:97 Beslut vid regeringssammanträde den 14 augusti 2008 Sammanfattning av uppdraget En förhandlare

Läs mer

Hög tid att se över producentansvaret för förpackningar och returpapper

Hög tid att se över producentansvaret för förpackningar och returpapper Miljödepartementet 103 33 Stockholm Malmö den 1 november 2010 Hög tid att se över producentansvaret för förpackningar och returpapper Avfall Sverige föreslår att regeringen ser över reglerna om producentansvar

Läs mer

Advokatfirman Delphis rättsliga analys av förslagen i regeringens Promemoria:

Advokatfirman Delphis rättsliga analys av förslagen i regeringens Promemoria: 16139775.1 Bilaga Advokatfirman Delphis rättsliga analys av förslagen i regeringens Promemoria: Mer fastighetsnära insamling av förpackningsavfall och returpapper - utveckling av producentansvaren Innehållsförteckning

Läs mer

AVFALLSRÅDET. Sven Lundgren,

AVFALLSRÅDET. Sven Lundgren, AVFALLSRÅDET Sven Lundgren, 2018-09-26 Kommunernas branschorganisation inom avfallshantering Avfall Sveriges vision Det finns inget avfall Avfall Sveriges uppdrag Påverka - remisser, skrivelser, personliga

Läs mer

På gång nationellt och inom EU

På gång nationellt och inom EU På gång nationellt och inom EU Större omvärldsfrågor: På gång nationellt inom avfallsomr Utredning om översyn av avfallsområdet (dir. 2011:66): Allmän översyn av avfallsområdet Tre huvuddelar: 1. Avser

Läs mer

ST1 SOLLENTUNA KOMMUN

ST1 SOLLENTUNA KOMMUN ST1 SOLLENTUNA KOMMUN N»\ Kommunledningskontoret Lars Keski-Seppälä Tjänsteutlåtande Sidan 1 av 1 Dnr 2012/0510 KS-1 Diariekod: 473 Kommunstyrelsen Utredning om möjligheterna till fastighetsnära sortering

Läs mer

YTTRANDE Ärendenr: NV Miljö- och energidepartementet

YTTRANDE Ärendenr: NV Miljö- och energidepartementet 1(15) SWE D IS H E NV IR O NME N T A L P R OTE C T IO N A GE N C Y YTTRANDE 2018-05-17 Ärendenr: NV-02596-18 Miljö- och energidepartementet m.registrator@regeringskansliet.se Yttrande över remiss av Promemoria

Läs mer

Bilaga 4 Lagstiftning

Bilaga 4 Lagstiftning Beslutad av: Dokumentansvarig: Renhållningsenheten Dokumenttyp: Välj i listan... Giltighetstid: Välj i listan... Gäller från: Diarienr: KS.2017.203 Ändringsförteckning Datum Ändring Bilaga 4 Lagstiftning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om producentansvar för returpapper; SFS 2014:1074 Utkom från trycket den 16 september 2014 utfärdad den 28 augusti 2014. Regeringen föreskriver följande. 1 Syftet

Läs mer

Vi hjälper dig att ta producentansvaret för förpackningar Det tjänar både du och miljön på

Vi hjälper dig att ta producentansvaret för förpackningar Det tjänar både du och miljön på En del av Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI) Vi hjälper dig att ta producentansvaret för förpackningar Det tjänar både du och miljön på Vi i Sverige återvinner ca 816 000 ton förpackningar varje

Läs mer

1. Tekniska nämnden föreslår kommunfullmäktige att anta AVFALLSTAXA 2015, med ikraftträdande

1. Tekniska nämnden föreslår kommunfullmäktige att anta AVFALLSTAXA 2015, med ikraftträdande 2014-09-08_rev 2014-09-17 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE TN 2014/209-459 KFKS 2014/387-459 Tekniska nämnden Avfallstaxa 2015 Förslag till beslut 1. Tekniska nämnden föreslår kommunfullmäktige att anta AVFALLSTAXA

Läs mer

Naturvårdsverket Stockholm. Malmö 3 juni REMISSVAR: Vägledning förpackningar och returpapper

Naturvårdsverket Stockholm. Malmö 3 juni REMISSVAR: Vägledning förpackningar och returpapper Naturvårdsverket 106 48 Stockholm Malmö 3 juni 2019 REMISSVAR: Vägledning förpackningar och returpapper Avfall Sverige är branschorganisationen inom avfallshantering och återvinning. Det är Avfall Sveriges

Läs mer

Yttrande till Miljö- och energidepartementet över remiss M2015/2406/R - Underlag för genomförande av EU-förordning om invasiva främmande arter

Yttrande till Miljö- och energidepartementet över remiss M2015/2406/R - Underlag för genomförande av EU-förordning om invasiva främmande arter Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-01 Diarienummer 07734/15 Stadsmiljö Karolina Källstrand Telefon 031-368 38 78 E-post: karolina.kallstrand@miljo.goteborg.se Yttrande till Miljö- och energidepartementet

Läs mer

Avfallstaxa Rev TJÄNSTESKRIVELSE TN 2014/ KFKS 2014/ Tekniska nämnden

Avfallstaxa Rev TJÄNSTESKRIVELSE TN 2014/ KFKS 2014/ Tekniska nämnden 2014-08-08 Rev 2014-08-21 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE TN 2014/209-459 KFKS 2014/387-459 Tekniska nämnden Avfallstaxa 2015 Förslag till beslut Tekniska nämnden noterar informationen om arbetet med utformningen

Läs mer

Införande av obligatorisk matavfallsinsamling i Stockholm. Motion (2011:38). Svar på remiss

Införande av obligatorisk matavfallsinsamling i Stockholm. Motion (2011:38). Svar på remiss Lovisa Wassbäck Avfall 08-508 465 61 lovisa.wassback@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2011-10-19 Införande av obligatorisk matavfallsinsamling i Stockholm. Motion (2011:38). Svar på remiss

Läs mer

Avfall Sverige-rapport 2016:28 Vad slänger folk i soppåsen? < Besökt

Avfall Sverige-rapport 2016:28 Vad slänger folk i soppåsen? <  Besökt Miljöbyggnad 3.0 Sweden Green Building Council Landsvägen 50A 172 63 Sundbyberg Malmö den 19 december 2016 SKRIVELSE: Indikator för avfallshantering i byggnaden med koppling till Indikator 4 - Energislag

Läs mer

Besvarande av medborgarförslag om att sätta upp stängsel runt kommunens återvinningsstationer

Besvarande av medborgarförslag om att sätta upp stängsel runt kommunens återvinningsstationer Kommunfullmäktige 2017-10-16 170 Dnr 2016KS790 Besvarande av medborgarförslag om att sätta upp stängsel runt kommunens återvinningsstationer Kommunfullmäktige beslutade i 13/2017 till kommunstyrelsen remittera

Läs mer

Yttrande. Till Miljö- och energidepartementet STK-2016-373. M2016/00248/Ke

Yttrande. Till Miljö- och energidepartementet STK-2016-373. M2016/00248/Ke Malmö stad Kommunstyrelsen 1 (1) Datum 2016-06-01 Adress August Palms Plats 1 Diarienummer STK-2016-373 Till Miljö- och energidepartementet Remiss från Miljö- och energidepartementet - Naturvårdsverkets

Läs mer

Stockholm - ren och hållbar stad Skrivelse från Yvonne Ruwaida och Mats Lindqvist (båda MP)

Stockholm - ren och hållbar stad Skrivelse från Yvonne Ruwaida och Mats Lindqvist (båda MP) PM 2010: RII (Dnr 303-1052/2009) Stockholm - ren och hållbar stad Skrivelse från Yvonne Ruwaida och Mats Lindqvist (båda MP) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Skrivelse

Läs mer

Införlivande av avfallspaketet

Införlivande av avfallspaketet Införlivande av avfallspaketet Avfallsrådet 12 december 2018 Departementssekreterare Linn Åkesson Miljö- och energidepartementet 1 Ändringar av flera direktiv Beslut den 30 maj 2018 om ändring av Avfallsdirektivet

Läs mer

Musik, sport och matsmarta tips

Musik, sport och matsmarta tips Företag Musik, sport och matsmarta tips 64 Företag Avfall, en fråga som berör alla 65 Organisation och ansvar Organisation och ansvar Avfallsfrågor berör alla i samhället. Många aktörer arbetar med avfallsfrågor

Läs mer

Minskad energiåtervinning av fossil plast

Minskad energiåtervinning av fossil plast Miljöförvaltningen Plan- och miljö Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-02-23 Handläggare Charlotta Hedvik Telefon: 08 508 28 941 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2018-03-13 p. 24 Minskad energiåtervinning

Läs mer

GUIDE # 1 MARS Kommunernas roll vid insamling av förpackningar och returpapper. I korthet

GUIDE # 1 MARS Kommunernas roll vid insamling av förpackningar och returpapper. I korthet GUIDE # 1 MARS 2010 Kommunernas roll vid insamling av förpackningar och returpapper Innehåll: 1. Inledning 2. Juridiska förutsättningar 3. Finansiering 4. Godkända insamlingssystem 5. Konfliktlösningsregler

Läs mer

På gång inom avfallsområdet i Sverige och EU. Dialogmöte om avfall i Lycksele den 23 april 2015

På gång inom avfallsområdet i Sverige och EU. Dialogmöte om avfall i Lycksele den 23 april 2015 På gång inom avfallsområdet i Sverige och EU Dialogmöte om avfall i Lycksele den 23 april 2015 Föreskrifter och vägledningar Revidering av föreskrifter om kommunal avfallsplanering Rapportering av bygg-

Läs mer

AVFALLSPAKETET - EN ÖVERSIKT

AVFALLSPAKETET - EN ÖVERSIKT AVFALLSPAKETET - EN ÖVERSIKT Stockholm 26 september 2018 Christina Jonsson Helen Lindqvist Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2018-11-02 1 Avfallspaketet en revidering av EU:s avfallslagstiftning

Läs mer

Bättre återvinning med kommunalt ansvar

Bättre återvinning med kommunalt ansvar Bättre återvinning med kommunalt ansvar Björn Nordlund, utredare Villaägarnas Riksförbund 1. BAKGRUND 3 2. DET FINNS BÄTTRE ALTERNATIV ÄN ÅTERVINNINGSSTATIONER 3 3. KOMMUNERNA TAR SJÄLVA ÖVER INSAMLINGEN

Läs mer

REMISSYTTRANDE FÖRSLAG TILL NYA ETAPPMÅL. 1. Förslag till etappmål för ökad förberedelse för återanvändning och materialåtervinning av avfall

REMISSYTTRANDE FÖRSLAG TILL NYA ETAPPMÅL. 1. Förslag till etappmål för ökad förberedelse för återanvändning och materialåtervinning av avfall 2014-06-25 1 (9) Till: Miljödepartementet 103 33 Stockholm Ansvarig tjänsteman: Magnus Ulaner Miljö- och hållbarhetschef HSB Riksförbund 010-442 03 51 magnus.ulaner@hsb.se REMISSYTTRANDE FÖRSLAG TILL NYA

Läs mer

Öka återvinningen i Stockholm motion (2016:65) av Jonas Naddebo (C)

Öka återvinningen i Stockholm motion (2016:65) av Jonas Naddebo (C) Miljöförvaltningen Hälsoskyddsavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-08-16 Handläggare Peter Brådenmark Telefon: 08-508 28 169 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2016-08-30 p. 8 Öka återvinningen

Läs mer

Bilaga 7. Begreppsförklaringar

Bilaga 7. Begreppsförklaringar Bilaga 7 sförklaringar Avfallsplan 2012-2015 för Lomma kommun 2010-12-01 sförklaring och definitioner Avfall Avfall Web Avfallshantering Avfallshierarki Avfallsminimering Avfallsplan Avslutade deponier

Läs mer

A B. D E Handläggare: Johan Castwall Tfn: Renhållningsförvaltningen. Rapport om tidningsinsamlingen. Renhållningsnämnden

A B. D E Handläggare: Johan Castwall Tfn: Renhållningsförvaltningen. Rapport om tidningsinsamlingen. Renhållningsnämnden A B Rhn 2005-01-26 Tjänsteutlåtande SID 1 (5) 2005-01-17 Dnr 29-0021/05 Ärende nr 16 C Renhållningsförvaltningen D E Handläggare: Johan Castwall Tfn: 08 508 465 53 Renhållningsnämnden Rapport om tidningsinsamlingen

Läs mer

Renhållningsstyrelsen Protokollsutdrag 1 (3)

Renhållningsstyrelsen Protokollsutdrag 1 (3) Renhållningsstyrelsen Protokollsutdrag 1 (3) Sammanträdesdatum 2018-05-08 40 Regeringskansliets remiss Promemoria om Mer fastighetsnära insamling avförpackningsavfall och returpapper - utveckling av producentansvaren

Läs mer

Remiss av utredningen om Styrmedel för att förebygga uppkomst av avfall i syfte att främja en cirkulär ekonomi dir. 2016:3 (SOU 2017:22)

Remiss av utredningen om Styrmedel för att förebygga uppkomst av avfall i syfte att främja en cirkulär ekonomi dir. 2016:3 (SOU 2017:22) SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLLSUTDRAG 4 178 Dnr TN 2017-000373 456 Remiss av utredningen om Styrmedel för att förebygga uppkomst av avfall i syfte att främja en cirkulär ekonomi dir. 2016:3 (SOU 2017:22)

Läs mer

Naturvårdsverkets rapport Kvalitet hos avfall som förs till förbränning

Naturvårdsverkets rapport Kvalitet hos avfall som förs till förbränning Bilaga 17:6 till kommunstyrelsens protokoll den 5 oktober 2005, 10 PM 2005 RVIII (Dnr 303-1967/2005) Formaterat: Centrerad Formaterat: Teckensnitt:Times New Roman, Fet Naturvårdsverkets rapport Kvalitet

Läs mer

Promemoria om Mer fastighetsnära insamling av förpackningsavfall och returpapper utveckling av producentansvaren

Promemoria om Mer fastighetsnära insamling av förpackningsavfall och returpapper utveckling av producentansvaren Remiss 2018-03-19 M2018/00852/R Miljö- och energidepartementet Kemikalieenheten Charlotta Broman 08-405 19 76 070-655 19 76 Rättssekretariatet Linn Åkesson 08-405 84 59 076-127 67 58 Promemoria om Mer

Läs mer

Avfallsutredningen och svenskarnas syn på tidningsåtervinning

Avfallsutredningen och svenskarnas syn på tidningsåtervinning Avfallsutredningen och svenskarnas syn på tidningsåtervinning PappersKretsen FÖRORD Sverige har ett av världens bäst fungerande system för återvinning av tidningar och andra trycksaker. 91 procent av alla

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1997:185) om producentansvar för förpackningar; SFS 2005:221 Utkom från trycket den 26 april 2005 utfärdad den 14 april 2005. Regeringen

Läs mer

Yttrande. Remiss från Miljö- och energidepartementet - Förbättrat genomförande av två direktiv på avfallsområdet

Yttrande. Remiss från Miljö- och energidepartementet - Förbättrat genomförande av två direktiv på avfallsområdet Malmö stad Kommunstyrelsens arbetsutskott 1 (6) Datum 2018-02-09 Adress August Palms Plats 1 Diarienummer STK-2017-1402 Yttrande Till Miljö- och energidepartementet Remiss från Miljö- och energidepartementet

Läs mer

Kategorisering av verksamheter och åtgärder utifrån krav på miljökonsekvensbeskrivning

Kategorisering av verksamheter och åtgärder utifrån krav på miljökonsekvensbeskrivning PM Rotel V (Dnr KS 2018/1027) Kategorisering av verksamheter och åtgärder utifrån krav på miljökonsekvensbeskrivning Remiss från Miljö - och energidepartementet Remisstid den 26 oktober 2018 B orgarrådsberedningen

Läs mer

Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 82 Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag

Läs mer

Svenskarnas syn på återvinning

Svenskarnas syn på återvinning Svenskarnas syn på återvinning med tidningar i fokus PappersKretsen Förord Sverige har ett av världens bäst fungerande system för återvinning av tidningar. Över 90 procent av alla använda tidningar, tidskrifter,

Läs mer

Remiss av Naturvårdsverkets redovisning för åtgärder för minskad nedskräpning

Remiss av Naturvårdsverkets redovisning för åtgärder för minskad nedskräpning Miljöförvaltningen Avdelningen för hälsoskydd Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2016-01-12 Handläggare Anna Isberg Telefon: : 08-508 287 63 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2017-01-31 p. 13 Remiss av Naturvårdsverkets

Läs mer

Remissbehandling Motionen remitterades till Tekniska nämnden och Telge Återvinning for yttrande.

Remissbehandling Motionen remitterades till Tekniska nämnden och Telge Återvinning for yttrande. ~Q s SVAR PÅ MOTION FRÅN TAGE GRIPENSTAM (C), KERSTIN LUNDGREN (Cr O 8 o L] OCH LEIF HOLMBERG (C) MED RUBRIKEN "MOBIL MILJÖSTATION OCH FLER ÅTERVINNINGSSTATIONER" Till Kommunfullmäktige Tage Gripenstam

Läs mer

OMVÄRLDSBEVAKNING OCH LAGSTIFTNING ATT FÖRHÅLLA SIG TILL I ARBETET MED KOMMUNAL AVFALLSPLAN FÖR BENGTSFORD, DALS-ED. FÄRGELANDA OCH MELLERUDS KOMMUNER

OMVÄRLDSBEVAKNING OCH LAGSTIFTNING ATT FÖRHÅLLA SIG TILL I ARBETET MED KOMMUNAL AVFALLSPLAN FÖR BENGTSFORD, DALS-ED. FÄRGELANDA OCH MELLERUDS KOMMUNER 2013-06-14 OMVÄRLDSBEVAKNING OCH LAGSTIFTNING ATT FÖRHÅLLA SIG TILL I ARBETET MED KOMMUNAL AVFALLSPLAN FÖR BENGTSFORD, DALS-ED. FÄRGELANDA OCH MELLERUDS KOMMUNER Bilaga 1 till avfallsplan för fyra Dalslandskommuner

Läs mer

Svenskarnas syn på återvinning

Svenskarnas syn på återvinning Svenskarnas syn på återvinning med tidningar i fokus PappersKretsen Förord Sverige har ett av världens bäst fungerande system för återvinning av tidningar. Över 90 procent av alla använda tidningar, tidskrifter,

Läs mer

Underlag till Länsstyrelsens sammanställning

Underlag till Länsstyrelsens sammanställning Bilaga 7 Underlag till Länsstyrelsens sammanställning 1(5) 1 Administrativa uppgifter Kommuner: Nyköping och Oxelösund År: 2010 Datum när planen antogs: 2012-XX-XX (Nyköping) och 2012-XX-XX (Oxelösund)

Läs mer

Naturvårdsverkets förslag till etappmål för textil och textilavfall Utkast 2013-10-21:

Naturvårdsverkets förslag till etappmål för textil och textilavfall Utkast 2013-10-21: Naturvårdsverket 106 48 Stockholm Malmö den 28 oktober 2013 Naturvårdsverkets förslag till etappmål för textil och textilavfall Utkast 2013-10-21: Synpunkter från Avfall Sverige 1. Generella kommentarer

Läs mer

Yttrande till Miljö- och energidepartementet över remiss M2016/01030/R Förslag till svenska bestämmelser för invasiva främmande arter

Yttrande till Miljö- och energidepartementet över remiss M2016/01030/R Förslag till svenska bestämmelser för invasiva främmande arter Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-06-02 Diarienummer: 06210/2016 Stadsmiljöavdelningen Karolina Källstrand Telefon 031-368 38 78 E-post: karolina.kallstrand@miljo.goteborg.se Yttrande till Miljö- och energidepartementet

Läs mer

Stadsledningskontoret föreslår att förändringen sker från och med den 1 januari 2018.

Stadsledningskontoret föreslår att förändringen sker från och med den 1 januari 2018. Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-04-04 Diarienummer 1418/16 Stadsutveckling Anna Cognell Telefon 031-3680390 E-post: anna.cognell@stadshuset.goteborg.se Begäran hos Länsstyrelsen om överlåtelse av tillsynsansvar

Läs mer

Antagande av avfallsplan

Antagande av avfallsplan 2018-08-24 KS 18-1171 Sid 1 av 5 Handläggare: Mattias Andersson Till Titel: Projektledare Kommunstyrelsen E-post: Mattias.andersson@norrtalje.se Antagande av avfallsplan 2018-2021 Kommunstyrelsens arbetsutskott

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets föreskrifter och allmänna råd om innehållet i en kommunal avfallsplan och länsstyrelsens sammanställning; Utkom från trycket den 30

Läs mer

Miljödepartementet Stockholm. Dnr M2012/3309/Ke. Malmö den 15 februari 2013

Miljödepartementet Stockholm. Dnr M2012/3309/Ke. Malmö den 15 februari 2013 Miljödepartementet 103 33 Stockholm Dnr M2012/3309/Ke Malmö den 15 februari 2013 REMISSVAR: Remiss av svenskt genomförande av Europaparlamentets och rådets direktiv (2012/19/EU) av den 4 juli 2012 om avfall

Läs mer

Kommunal Avfallsplan

Kommunal Avfallsplan Kommunal Avfallsplan Populärversion Hudiksvall kommun Förenklad version som komplement till utställning Kommunstyrelsen har beslutat att ställa ut ett förslag till avfallsplan för granskning under fyra

Läs mer

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-09-26 Diarienummer 0760/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av

Läs mer

Anneli Hulthén Malin Hagenklev

Anneli Hulthén Malin Hagenklev Handling 2015 nr 32 Bemyndigande till fastighetsnämnden om köp av fastigheten Backa 75:20 från Rysåsen Fastighets AB m.m. Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Kommunalisering av insamlingsansvaret för förpackningar och returpapper. Arbetsmaterial överlämnat den 9 april 2016 utan förslag på förordningstext.

Kommunalisering av insamlingsansvaret för förpackningar och returpapper. Arbetsmaterial överlämnat den 9 april 2016 utan förslag på förordningstext. Kommunalisering av insamlingsansvaret för förpackningar och returpapper Arbetsmaterial överlämnat den 9 april 2016 utan förslag på förordningstext. Uppdraget Överföring av insamlingsansvaret till kommunerna

Läs mer

Avfall Sveriges ståndpunkter 2018

Avfall Sveriges ståndpunkter 2018 Avfall Sveriges ståndpunkter 2018 Avfall Sveriges ståndpunkter är det dokument som vägleder ställningstaganden och åtgärder för att utveckla förebyggande, återanvändning och avfallshanteringen samt kommunernas

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om producentansvar för förpackningar; SFS 2006:1273 Utkom från trycket den 5 december 2006 utfärdad den 23 november 2006. Regeringen föreskriver 1 följande. Syfte

Läs mer

Miljö- och energidepartementet Stockholm. Dnr M2016/00248/Ke. Malmö den 30 maj 2016

Miljö- och energidepartementet Stockholm. Dnr M2016/00248/Ke. Malmö den 30 maj 2016 Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Dnr M2016/00248/Ke Malmö den 30 maj 2016 REMISSVAR: Naturvårdsverkets rapport Redovisning av uppdrag om genomförandet av systemen med producentansvar för

Läs mer

KOMMUNAL AVFALLSPLAN FÖR ASKERSUND, HALLSBERG, LAXÅ, LEKEBERG

KOMMUNAL AVFALLSPLAN FÖR ASKERSUND, HALLSBERG, LAXÅ, LEKEBERG KOMMUNAL AVFALLSPLAN FÖR ASKERSUND, HALLSBERG, LAXÅ, LEKEBERG 2017-2020 FÖRORD Denna avfallsplan är framtagen av Sydnärkes kommunalförbund för alla medverkande kommuner i enlighet med 41 15 kap miljöbalken

Läs mer

Yttrande över remiss om förslag till förordning om producentansvar på elektriska och elektroniska produkter

Yttrande över remiss om förslag till förordning om producentansvar på elektriska och elektroniska produkter A B Rhn 2004-06-16 Tjänsteutlåtande SID 1 (16) 2004-06-07 Dnr 22-0286/04 Ärende nr 21 C Renhållningsförvaltning B EHANDLING OCH ÅTERVINNING D E Handläggare: Nils Lundkvist Tfn: 08-508 465 60 Renhållningsnämnden

Läs mer

Avfall Sveriges. ståndpunkter

Avfall Sveriges. ståndpunkter Avfall Sveriges ståndpunkter BAKGRUND OCH UTGÅNGSPUNKTER FÖR STÅNDPUNKTERNA Avfall Sveriges ståndpunkter är det dokument som vägleder ställningstaganden och åtgärder för att utveckla avfallshanteringen

Läs mer

Lätt att göra rätt! så tar vi hand om ditt avfall! En kortversion av Strängnäs kommuns avfallsplan

Lätt att göra rätt! så tar vi hand om ditt avfall! En kortversion av Strängnäs kommuns avfallsplan Lätt att göra rätt! så tar vi hand om ditt avfall! En kortversion av Strängnäs kommuns avfallsplan 2 / Avfallsplan Vem ansvar för vad? Kommunens ansvar Det är kommunen som ansvarar för att samla in och

Läs mer

Motion av Therez Olsson (M) om att möjliggöra en modern sopsortering i Uppsalas kransorter

Motion av Therez Olsson (M) om att möjliggöra en modern sopsortering i Uppsalas kransorter KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Davidsson Per Datum 2015-12-21 Diarienummer KSN-2015-0927 Kommunstyrelsen Motion av Therez Olsson (M) om att möjliggöra en modern sopsortering i Uppsalas kransorter Förslag

Läs mer

Bilaga 1 1. Avsnitt 4 Resurseffektiva kretslopp

Bilaga 1 1. Avsnitt 4 Resurseffektiva kretslopp Bilaga 1 1 Avsnitt 4 Resurseffektiva kretslopp 1. Förebyggande av avfall Förslaget väntas leda till ökad resurshushållning och ökad resursanvändning. Förslaget innebär en större helhet. Undersökningar

Läs mer

Föredragande borgarrådet Katarina Luhr anför följande.

Föredragande borgarrådet Katarina Luhr anför följande. PM 2017:90 RV (Dnr 110-411/2017) Förslag till Europaparlamentets och Rådets direktiv om ändring av direktiv 2011/65/EG om begränsning av användning av vissa farliga ämnen i elektrisk och elektronisk utrustning

Läs mer

I DAG ÄR ÅTERVINNING AV GLASFÖRPACKNINGAR ETT PARADEXEMPEL PÅ CIRKULÄR EKONOMI. VILL VI VARA DET I MORGON OCKSÅ?

I DAG ÄR ÅTERVINNING AV GLASFÖRPACKNINGAR ETT PARADEXEMPEL PÅ CIRKULÄR EKONOMI. VILL VI VARA DET I MORGON OCKSÅ? I DAG ÄR ÅTERVINNING AV GLASFÖRPACKNINGAR ETT PARADEXEMPEL PÅ CIRKULÄR EKONOMI. VILL VI VARA DET I MORGON OCKSÅ? I dag har de flesta av oss insett att jordens resurser är ändliga och att vi därför måste

Läs mer

Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Ulf Kamne Malin Hagenklev

Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Ulf Kamne Malin Hagenklev Handling 2015 nr 87 Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten 2015 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer