KALLELSE Tingsrätten kallar till muntlig förberedelse i målet.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KALLELSE Tingsrätten kallar till muntlig förberedelse i målet."

Transkript

1 NORRKÖPINGS TINGSRÄTT KALLELSE Mål FT TR 7 Aktbilaga 13 Anges vid kontakt med tingsrätten Klas Adsell Holms Väg 15 A Lgh Åby Klas Adsell./. Norrköpings kommun angående fordran Tingsrätten kallar till muntlig förberedelse i målet. Tid: Tisdag den 30 augusti 2016 kl Plats: Norrköpings tingsrätt, Olai Kyrkogata 58, Norrköping, Sal 7 Även om det står en viss sal angiven ovan, kan detta komma att ändras. Aktuell sal framgår alltid av informationstavla i domstolens lokaler. Du ska närvara personligen eller genom ombud med fullmakt. Är du frånvarande utan giltigt skäl, och inte heller ett ombud för dig kommer, kan tredskodom meddelas mot dig. Tredskodom innebär att du förlorar målet och kan få betala eventuella rättegångskostnader som motparten haft. För ytterligare upplysningar, se följande sida/sidor. Vid frågor, kontakta gärna tingsrätten på Åsa Andersson Bifogade informationsblad: Information om förenklad delgivning och Till dig som kallats till muntlig förberedelse Dok.Id Sida 1 (2) Besöksadress Postadress Telefon Fax Öppettider Olai Kyrkogata 58 Box måndag-fredag Webbplats Norrköping E-post 08:00-16:00 norrkopings.tingsratt@dom.se

2 NORRKÖPINGS TINGSRÄTT Mål FT Upplysningar till den som är part i ett tvistemål Det krävs giltiga skäl för att inte närvara Eftersom det är svårt att hitta tider som passar alla berörda, är det angeläget att förhandlingen kan genomföras som planerat. Om du/ni får förhinder att delta måste du/ni genast kontakta domstolen. Giltiga skäl för frånvaro kan vara avbrott i allmänna kommunikationer, plötslig sjukdom (läkarintyg krävs alltid) eller någon annan hindrande omständighet som man inte kunnat förutse. Arbete eller semester räknas normalt inte som giltigt skäl. Observera att kallelsen alltid gäller om inte tingsrätten meddelat något annat. Förklaring av några vanliga begrepp Tredskodom En tredskodom innebär att man förlorar målet för att man på något visst sätt inte medverkar i rättegången. Tredskodom kan meddelas vid den muntliga förberedelsen, om någon part uteblir utan giltiga skäl. Om detta gäller ditt/ert fall så står det angivet på första sidan av kallelsen. Kärande och svarande Den som i tingsrätt framför krav av något slag, till exempel att få skadestånd eller att få betalt för en vara, kallas för kärande. Den som det framförda kravet riktas mot, kallas svarande. Förlikning Parterna i ett tvistemål kan när som helst under rättegången komma fram till en förlikning. Det innebär att parterna kommer överens om en lösning, i stället för att tingsrätten prövar tvisten. Om ni kommer överens ska käranden snarast meddela tingsrätten detta. Läs gärna mer på Se rubrikerna Tvist respektive Rådgivning och rättshjälp. Sida 2 (2)

3 Information om förenklad delgivning Så här kan domstolen skicka brev med förenklad delgivning Här beskrivs hur domstolen använder s.k. förenklad delgivning för att skicka handlingar som du ska delges. Att delges något betyder att det räknas som att man har tagit emot det. Det har betydelse bl.a. när det gäller tider för att svara eller överklaga. Handlingar kan skickas till dig med förenklad delgivning så länge som målet pågår. Om målet överklagas kan förenklad delgivning användas även i högre instanser. Vid förenklad delgivning skickas två brev För att vara säker på att du får handlingen som du ska ta del av skickar domstolen två brev. 1. Det första brevet innehåller det som du ska delges, t.ex.en kallelse till förhandling. 2. Det andra brevet, som skickas nästa arbetsdag, är ett kontrollmeddelande som berättar att det första brevet har skickats. Obs! Om du bara får kontrollmeddelandet, men inte brevet med själva handlingen, måste du kontakta domstolen snarast. Breven skickas till din senast kända adress. Det kan vara din e-postadress om du har lämnat den till domstolen. Om breven kommer i retur till domstolen skickas de till din folkbokföringsadress, om den inte redan har använts. När är du delgiven? Du är delgiven två veckor efter att det första brevet skickades. Vilket datum som brevet skickades framgår av kontrollmeddelandets text. Information om förenklad delgivning Producerat av Domstolsverket Exempel: 1 Brevet med det som du ska delges skickas den 1 mars. Tänk på detta så länge målet pågår Du måste meddela domstolen om du byter adress (post- eller e-postadress). Kontrollera din post åtminstone en gång varannan vecka, för att vara säker på att inte missa något viktigt (som t.ex. en tid för att svara eller överklaga). Meddela domstolen i förväg om du inte kan göra det, t.ex. på grund av en semesterresa. Den här gången får du bara detta brev Kontrollmeddelandet skickas nästa arbetsdag, den 2 mars. Detta är endast ett informationsbrev. Det är bara när domstolen skickar någonting som du ska delges genom förenklad delgivning som du kommer att få två brev Du är delgiven den 15 mars. Tider, t.ex. för att svara på något, räknas från denna dag.

4 Information Till dig som kallats till muntlig förberedelse Varför muntlig förberedelse? När tingsrätten ska avgöra ett tvistemål sker detta normalt efter en huvudförhandling. Under en sådan får parterna presentera sin sak, och tingsrätten tar del av den bevisning som parterna har begärt att rätten ska ta del av. Tänk på: Parterna kan normalt inte lämna nya uppgifter vid huvudförhandlingen. Det är därför viktigt att parterna, i god tid före den muntliga förberedelsen, tänker igenom vad de vill presentera. Information om muntlig förberedelse Producerat av Domstolsverket För att kunna genomföra huvudförhandlingen på ett bra sätt måste det i förväg vara klart vad parterna påstår, vilka frågor de vill att tingsrätten ska pröva och vilken bevisning de vill presentera. Den muntliga förberedelsen är ett möte som syftar till att reda ut detta. Vad händer under mötet? Vid den muntliga förberedelsen kommer en domare, en protokollförare, du själv och din motpart samt eventuella ombud att delta. Mötet hålls normalt i en rättssal som ser ut som ett vanligt mötesrum. Parterna kallas till salen via högtalare. Domaren, som är ordförande vid mötet, stämmer först av att alla har kommit. Sedan ställer domaren frågor till bägge parter. Om någon part inte kommer kan tingsrätten meddela en så kallad tredskodom. Det innebär att den part som inte kom förlorar målet. 1. Tvisten reds ut Under mötet ska parterna berätta i detalj om det som tvisten gäller. Meningen är att alla frågor som har betydelse för tvisten ska redovisas vid den muntliga förberedelsen. Tingsrätten gör inga egna undersökningar, utan parterna måste själva presentera alla uppgifter som de vill att tingsrätten ska ta hänsyn till. 2. Parterna lämnar uppgift om bevisning Under mötet ska parterna också berätta vilka bevis de vill presentera för rätten vid huvudförhandlingen, alltså för den eller de domare som ska avgöra målet. Bevisningen kan vara skriftlig eller muntlig. Det är också möjligt att t.ex. visa upp föremål som kan vara av betydelse. De vanligaste typerna av bevisning är följande. Skriftlig bevisning Olika typer av dokument som bevisar det som parten påstår. Det kan vara fråga om avtal, kontrakt, fakturor, offerter, brev m.m. Berättelser som någon skrivit ner för att de ska användas som bevisning får normalt inte användas. I sådana fall kan man i stället hålla vittnesförhör med den personen. Förhör med part under sanningsförsäkran Parten själv avlägger en sanningsförsäkran (det vill säga att parten försäkrar att säga sanningen), och berättar vad han eller hon vet om det som tvisten gäller. Vittnesförhör Någon som inte är part i målet avlägger vittnesed, och berättar vad han eller hon vet om det som tvisten gäller. Den part som vill höra någon som vittne ska kunna ange en korrekt adress till personen, så Sid 1 (av 2)

5 att tingsrätten kan kalla denne till huvudförhandlingen. Syn Rätten kan titta på föremål som tas med till huvudförhandlingen. Om det finns skäl kan rätten och parterna också åka till en plats för att titta på något som inte går att flytta, t.ex. en fastighet. Tänk på: Det är parterna själva som måste ta fram den bevisning som de anser behövs. Tingsrätten tar inte fram någon bevisning. De bevis som ska presenteras måste ha betydelse för det som tvisten gäller. Därför ska parterna vid sammanträdet kunna beskriva vad som ska bevisas med varje bevis. 3. Förlikningsdiskussioner När som helst under en tvist i tingsrätten kan parterna träffa en frivillig överenskommelse, en förlikning, i stället för att låta tingsrätten pröva tvisten genom en dom. Det kan finnas olika skäl till att man vill förlikas, t.ex. rättegångskostnader eller den tid som en tingsrättsprocess tar. Tingsrätten har en skyldighet att försöka hjälpa parterna att lösa tvisten genom en förlikning. Därför kommer domaren att ta upp denna fråga vid den muntliga förberedelsen. Vad händer efteråt? Kommer parterna inte överens genom en förlikning ska en huvudförhandling hållas. Om all bevisning finns tillgänglig vid den muntliga förberedelsen, kan man direkt övergå till en huvudförhandling. Annars, t.ex. om vittnen behöver kallas, kommer en tid för huvudförhandlingen att bokas in. Inför huvudförhandlingen kan parterna ges möjlighet att komplettera vissa uppgifter som inte finns tillgängliga vid den muntliga förberedelsen, exempelvis adresser till vittnen. Juridisk hjälp Behöver du juridisk hjälp kan du kontakta en advokat eller annan jurist för rådgivning. Advokater och andra jurister på advokatbyrå finns listade på Advokatsamfundets hemsida, Övriga praktiserande jurister kan sökas via sökdatabas för företag. Du kan läsa mer om domstolsprocessen på: /tvist/ Vid en förlikningsdiskussion försöker man hitta en lösning som är bra för båda parterna. Det brukar betyda att båda parterna får göra vissa eftergifter, för att kunna komma fram till en överenskommelse som båda kan acceptera. Parterna bör i god tid före den muntliga förberedelsen tänka igenom vilka möjligheter de ser när det gäller att hitta en frivillig lösning. Sid 2 (av 2)

6 NORRKÖPINGS TINGSRÄTT KALLELSE Mål FT TR 7 Aktbilaga 14 Anges vid kontakt med tingsrätten Norrköpings kommun Rådhuset Norrköping Klas Adsell./. Norrköpings kommun angående fordran Tingsrätten kallar till muntlig förberedelse i målet. Tid: Tisdag den 30 augusti 2016 kl Plats: Norrköpings tingsrätt, Olai Kyrkogata 58, Norrköping, Sal 7 Även om det står en viss sal angiven ovan, kan detta komma att ändras. Aktuell sal framgår alltid av informationstavla i domstolens lokaler. Ni ska närvara genom behörig ställföreträdare eller genom ombud med fullmakt. Är ni frånvarande utan giltigt skäl kan tredskodom meddelas mot er. Tredskodom innebär att ni förlorar målet och kan få betala eventuella rättegångskostnader som motparten haft. För ytterligare upplysningar, se följande sida/sidor. Vid frågor, kontakta gärna tingsrätten på Åsa Andersson Bifogade informationsblad: Information om förenklad delgivning och Till dig som kallats till muntlig förberedelse Dok.Id Sida 1 (2) Besöksadress Postadress Telefon Fax Öppettider Olai Kyrkogata 58 Box måndag-fredag Webbplats Norrköping E-post 08:00-16:00 norrkopings.tingsratt@dom.se

7 NORRKÖPINGS TINGSRÄTT Mål FT Upplysningar till den som är part i ett tvistemål Det krävs giltiga skäl för att inte närvara Eftersom det är svårt att hitta tider som passar alla berörda, är det angeläget att förhandlingen kan genomföras som planerat. Om du/ni får förhinder att delta måste du/ni genast kontakta domstolen. Giltiga skäl för frånvaro kan vara avbrott i allmänna kommunikationer, plötslig sjukdom (läkarintyg krävs alltid) eller någon annan hindrande omständighet som man inte kunnat förutse. Arbete eller semester räknas normalt inte som giltigt skäl. Observera att kallelsen alltid gäller om inte tingsrätten meddelat något annat. Förklaring av några vanliga begrepp Tredskodom En tredskodom innebär att man förlorar målet för att man på något visst sätt inte medverkar i rättegången. Tredskodom kan meddelas vid den muntliga förberedelsen, om någon part uteblir utan giltiga skäl. Om detta gäller ditt/ert fall så står det angivet på första sidan av kallelsen. Kärande och svarande Den som i tingsrätt framför krav av något slag, till exempel att få skadestånd eller att få betalt för en vara, kallas för kärande. Den som det framförda kravet riktas mot, kallas svarande. Förlikning Parterna i ett tvistemål kan när som helst under rättegången komma fram till en förlikning. Det innebär att parterna kommer överens om en lösning, i stället för att tingsrätten prövar tvisten. Om ni kommer överens ska käranden snarast meddela tingsrätten detta. Läs gärna mer på Se rubrikerna Tvist respektive Rådgivning och rättshjälp. Sida 2 (2)

8 Information om förenklad delgivning Så här kan domstolen skicka brev med förenklad delgivning Här beskrivs hur domstolen använder s.k. förenklad delgivning för att skicka handlingar som du ska delges. Att delges något betyder att det räknas som att man har tagit emot det. Det har betydelse bl.a. när det gäller tider för att svara eller överklaga. Handlingar kan skickas till dig med förenklad delgivning så länge som målet pågår. Om målet överklagas kan förenklad delgivning användas även i högre instanser. Vid förenklad delgivning skickas två brev För att vara säker på att du får handlingen som du ska ta del av skickar domstolen två brev. 1. Det första brevet innehåller det som du ska delges, t.ex.en kallelse till förhandling. 2. Det andra brevet, som skickas nästa arbetsdag, är ett kontrollmeddelande som berättar att det första brevet har skickats. Obs! Om du bara får kontrollmeddelandet, men inte brevet med själva handlingen, måste du kontakta domstolen snarast. Breven skickas till din senast kända adress. Det kan vara din e-postadress om du har lämnat den till domstolen. Om breven kommer i retur till domstolen skickas de till din folkbokföringsadress, om den inte redan har använts. När är du delgiven? Du är delgiven två veckor efter att det första brevet skickades. Vilket datum som brevet skickades framgår av kontrollmeddelandets text. Information om förenklad delgivning Producerat av Domstolsverket Exempel: 1 Brevet med det som du ska delges skickas den 1 mars. Tänk på detta så länge målet pågår Du måste meddela domstolen om du byter adress (post- eller e-postadress). Kontrollera din post åtminstone en gång varannan vecka, för att vara säker på att inte missa något viktigt (som t.ex. en tid för att svara eller överklaga). Meddela domstolen i förväg om du inte kan göra det, t.ex. på grund av en semesterresa. Den här gången får du bara detta brev Kontrollmeddelandet skickas nästa arbetsdag, den 2 mars. Detta är endast ett informationsbrev. Det är bara när domstolen skickar någonting som du ska delges genom förenklad delgivning som du kommer att få två brev Du är delgiven den 15 mars. Tider, t.ex. för att svara på något, räknas från denna dag.

9 Information Till dig som kallats till muntlig förberedelse Varför muntlig förberedelse? När tingsrätten ska avgöra ett tvistemål sker detta normalt efter en huvudförhandling. Under en sådan får parterna presentera sin sak, och tingsrätten tar del av den bevisning som parterna har begärt att rätten ska ta del av. Tänk på: Parterna kan normalt inte lämna nya uppgifter vid huvudförhandlingen. Det är därför viktigt att parterna, i god tid före den muntliga förberedelsen, tänker igenom vad de vill presentera. Information om muntlig förberedelse Producerat av Domstolsverket För att kunna genomföra huvudförhandlingen på ett bra sätt måste det i förväg vara klart vad parterna påstår, vilka frågor de vill att tingsrätten ska pröva och vilken bevisning de vill presentera. Den muntliga förberedelsen är ett möte som syftar till att reda ut detta. Vad händer under mötet? Vid den muntliga förberedelsen kommer en domare, en protokollförare, du själv och din motpart samt eventuella ombud att delta. Mötet hålls normalt i en rättssal som ser ut som ett vanligt mötesrum. Parterna kallas till salen via högtalare. Domaren, som är ordförande vid mötet, stämmer först av att alla har kommit. Sedan ställer domaren frågor till bägge parter. Om någon part inte kommer kan tingsrätten meddela en så kallad tredskodom. Det innebär att den part som inte kom förlorar målet. 1. Tvisten reds ut Under mötet ska parterna berätta i detalj om det som tvisten gäller. Meningen är att alla frågor som har betydelse för tvisten ska redovisas vid den muntliga förberedelsen. Tingsrätten gör inga egna undersökningar, utan parterna måste själva presentera alla uppgifter som de vill att tingsrätten ska ta hänsyn till. 2. Parterna lämnar uppgift om bevisning Under mötet ska parterna också berätta vilka bevis de vill presentera för rätten vid huvudförhandlingen, alltså för den eller de domare som ska avgöra målet. Bevisningen kan vara skriftlig eller muntlig. Det är också möjligt att t.ex. visa upp föremål som kan vara av betydelse. De vanligaste typerna av bevisning är följande. Skriftlig bevisning Olika typer av dokument som bevisar det som parten påstår. Det kan vara fråga om avtal, kontrakt, fakturor, offerter, brev m.m. Berättelser som någon skrivit ner för att de ska användas som bevisning får normalt inte användas. I sådana fall kan man i stället hålla vittnesförhör med den personen. Förhör med part under sanningsförsäkran Parten själv avlägger en sanningsförsäkran (det vill säga att parten försäkrar att säga sanningen), och berättar vad han eller hon vet om det som tvisten gäller. Vittnesförhör Någon som inte är part i målet avlägger vittnesed, och berättar vad han eller hon vet om det som tvisten gäller. Den part som vill höra någon som vittne ska kunna ange en korrekt adress till personen, så Sid 1 (av 2)

10 att tingsrätten kan kalla denne till huvudförhandlingen. Syn Rätten kan titta på föremål som tas med till huvudförhandlingen. Om det finns skäl kan rätten och parterna också åka till en plats för att titta på något som inte går att flytta, t.ex. en fastighet. Tänk på: Det är parterna själva som måste ta fram den bevisning som de anser behövs. Tingsrätten tar inte fram någon bevisning. De bevis som ska presenteras måste ha betydelse för det som tvisten gäller. Därför ska parterna vid sammanträdet kunna beskriva vad som ska bevisas med varje bevis. 3. Förlikningsdiskussioner När som helst under en tvist i tingsrätten kan parterna träffa en frivillig överenskommelse, en förlikning, i stället för att låta tingsrätten pröva tvisten genom en dom. Det kan finnas olika skäl till att man vill förlikas, t.ex. rättegångskostnader eller den tid som en tingsrättsprocess tar. Tingsrätten har en skyldighet att försöka hjälpa parterna att lösa tvisten genom en förlikning. Därför kommer domaren att ta upp denna fråga vid den muntliga förberedelsen. Vad händer efteråt? Kommer parterna inte överens genom en förlikning ska en huvudförhandling hållas. Om all bevisning finns tillgänglig vid den muntliga förberedelsen, kan man direkt övergå till en huvudförhandling. Annars, t.ex. om vittnen behöver kallas, kommer en tid för huvudförhandlingen att bokas in. Inför huvudförhandlingen kan parterna ges möjlighet att komplettera vissa uppgifter som inte finns tillgängliga vid den muntliga förberedelsen, exempelvis adresser till vittnen. Juridisk hjälp Behöver du juridisk hjälp kan du kontakta en advokat eller annan jurist för rådgivning. Advokater och andra jurister på advokatbyrå finns listade på Advokatsamfundets hemsida, Övriga praktiserande jurister kan sökas via sökdatabas för företag. Du kan läsa mer om domstolsprocessen på: /tvist/ Vid en förlikningsdiskussion försöker man hitta en lösning som är bra för båda parterna. Det brukar betyda att båda parterna får göra vissa eftergifter, för att kunna komma fram till en överenskommelse som båda kan acceptera. Parterna bör i god tid före den muntliga förberedelsen tänka igenom vilka möjligheter de ser när det gäller att hitta en frivillig lösning. Sid 2 (av 2)

Hur går det till i tingsrätten? Tvistemål

Hur går det till i tingsrätten? Tvistemål Hur går det till i tingsrätten? Tvistemål Vid huvudförhandlingen deltar normalt: Rätten (en alternativt tre juristdomare eller en juristdomare och tre nämndemän i vissa familjemål) En protokollförare Parterna

Läs mer

DOM 2014-01-09 Meddelad i Ystad

DOM 2014-01-09 Meddelad i Ystad 1 YSTADS TINGSRÄTT DOM 2014-01-09 Meddelad i Ystad Mål nr T 1402-13 PARTER KÄRANDE AB Grönsta:s konkursbo, 556624-5600 c/o Mario Komac Advokatfirman Komac AB Kalendergatan 18 211 35 Malmö Ställföreträdare:

Läs mer

DOM Meddelad i Göteborg

DOM Meddelad i Göteborg 1 GÖTEBORGS TINGSRÄTT DOM 2017-03-27 Meddelad i Göteborg Mål nr T 1195-16 KÄRANDE OCH GENSVARANDE Västsvensk Tidningsdistribution Kommanditbolag, 969678-5378 c/o Västsvensk Tidningsdistribution AB Box

Läs mer

DOM Meddelad i Kristianstad

DOM Meddelad i Kristianstad Meddelad i Kristianstad Mål nr Sid 1 (3) PARTER Kärande Samres Aktiebolag, 556433-7417 Kyrkogatan 19 222 22 Lund Ombud: Advokat Tomas Eliasson Advokatfirman Delphi i Malmö AB Stora Nygatan 64, 211 37 Malmö

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm 1 Patent- och marknadsdomstolen DOM 2016-12-08 Meddelad i Stockholm Mål nr PMT 11028-16 KÄRANDE Mercedes-Benz Sverige AB, 556487-1548 Box 50530 202 50 Malmö Ombud: Advokaterna Henrik Wistam och Annie Kabala

Läs mer

DOM 2009-10-12 Meddelad i Stockholm

DOM 2009-10-12 Meddelad i Stockholm 1 STOCKHOLMS TINGSRÄTT 2009-10-12 Meddelad i Stockholm Mål nr T 13975-06 T 9595-06 PARTER KÄRANDE Sikander Khan, 490217-3451 c/o Skatteverket, Säkerhetsfunktionen 106 61 Stockholm Ombud: Advokat Anders

Läs mer

PM Stämningsmål. Inledning

PM Stämningsmål. Inledning 1 (5) Mark- och miljödomstolarna PM Stämningsmål I detta PM redovisas huvuddragen av hur handläggningen vid mark- och miljödomstolen går till för stämningsmål. Observera att uppgifterna i detta PM inte

Läs mer

PROTOKOLL Handläggning i Stockholm

PROTOKOLL Handläggning i Stockholm 1 2018-06-29 Handläggning i Stockholm Aktbilaga 17 Mål nr Handläggning i parternas utevaro RÄTTEN Ulrika Persson, även protokollförare PARTER Sökande Crystalis Entertainment UG Friedrichstrasse 171 10117

Läs mer

PROTOKOLL Handläggning i Stockholm. RÄTTEN Rådmannen Maria Bruder, tillika protokollförare

PROTOKOLL Handläggning i Stockholm. RÄTTEN Rådmannen Maria Bruder, tillika protokollförare 1 Handläggning i Stockholm Aktbilaga 30 Mål nr Handläggning i parternas utevaro RÄTTEN Rådmannen Maria Bruder, tillika protokollförare PARTER SÖKANDE Scanbox Entertainment Distribution Rights APS Magstraede

Läs mer

PROTOKOLL Handläggning i Stockholm. RÄTTEN Rådmannen Maria Bruder, tillika protokollförare

PROTOKOLL Handläggning i Stockholm. RÄTTEN Rådmannen Maria Bruder, tillika protokollförare 1 Handläggning i Stockholm Aktbilaga 35 Mål nr Handläggning i parternas utevaro RÄTTEN Rådmannen Maria Bruder, tillika protokollförare PARTER SÖKANDE Scanbox Entertainment Distribution Rights APS Magstraede

Läs mer

Sjätte avdelningen Om rättegången i Högsta domstolen. 54 kap. Om rätten att överklaga en hovrätts domar och beslut och om prövningstillstånd

Sjätte avdelningen Om rättegången i Högsta domstolen. 54 kap. Om rätten att överklaga en hovrätts domar och beslut och om prövningstillstånd Smugglingslagen m.m./rättegångsbalken m.m. 1 Sjätte avdelningen Om rättegången i Högsta domstolen 54 kap. Om rätten att överklaga en hovrätts domar och beslut och om prövningstillstånd Anm. Rubriken har

Läs mer

Kronofogden FÖRELÄGGANDE. BF~ENHETEN UTBILDNINGSDATABAS Kundeenter Tel 0771-73 73 00 /Fax 026-187544 Öppet kl 8-18

Kronofogden FÖRELÄGGANDE. BF~ENHETEN UTBILDNINGSDATABAS Kundeenter Tel 0771-73 73 00 /Fax 026-187544 Öppet kl 8-18 Kronofogden BF~ENHETEN UTBILDNINGSDATABAS Kundeenter Tel 0771-73 73 00 /Fax 026-187544 Öppet kl 8-18 Kronofogdemyndigheten GÄVLEBORGS LÄN 801 2 9 GÄVLE FÖRELÄGGANDE Datum 2010-12-29 840107*9622 Målnummer

Läs mer

Sid 1. PROTOKOLL muntlig förberedelse och ev. huvudförhandling i Vänersborg. RÄTTEN Beredningsjuristen Caroline Zakariasson

Sid 1. PROTOKOLL muntlig förberedelse och ev. huvudförhandling i Vänersborg. RÄTTEN Beredningsjuristen Caroline Zakariasson VÄNERSBORGS TINGSRÄTT Avdelning 1 muntlig förberedelse och ev. huvudförhandling i Vänersborg Aktbilaga 29 Mål nr Sid 1 Tid: 9.30-11.05 RÄTTEN Beredningsjuristen Caroline Zakariasson FÖRARE Tingsnotarien

Läs mer

DOM meddelad i Vänersborg

DOM meddelad i Vänersborg VÄNERSBORGS TINGSRÄTT DOM 2015-10-29 meddelad i Vänersborg 1 Mål nr F 2749-15 KÄRANDE Stein Rukin Svingvägen 32 452 90 Strömstad SVARANDE Kebals vägförening c/o Per Thorsell Knektvägen 12 B 196 30 Kungsängen

Läs mer

STÄMNING Bifogade handlingar: aktbilaga 2-3, 5-6 Bifogade informationsblad: Information om förenklad delgivning

STÄMNING Bifogade handlingar: aktbilaga 2-3, 5-6 Bifogade informationsblad: Information om förenklad delgivning LUNDS TINGSRÄTT STÄMNING 2019-04-17 Aktbilaga 7 Mål nr. FT 1888-19 Tvistemålsenhet II Thomaz Wiberg Midhemsvägen 1 B Lgh 1101 261 41 Landskrona Parter: Tomas Åberg./. Thomaz Wiberg Målet gäller: skadestånd

Läs mer

PROTOKOLL och Föredragning i Stockholm

PROTOKOLL och Föredragning i Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Patent- och marknadsöverdomstolen Rotel 020110 PROTOKOLL 2016-10-05 och 2016-10-07 Föredragning i Stockholm Aktbilaga 47 Mål nr PMT 7499-16 RÄTTEN Hovrättslagmännen Christine Lager och Per

Läs mer

DOM meddelad i Nacka Strand

DOM meddelad i Nacka Strand 1 NACKA TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2015-04-14 meddelad i Nacka Strand Mål nr M 1376-15 KLAGANDE 1. Jan Engholm Hov Säby 107 592 92 Vadstena 2. Lars Engholm Hov Säby 111 592 92 Vadstena MOTPART

Läs mer

TREDSKODOM Meddelad i Solna

TREDSKODOM Meddelad i Solna 1 PARTER Meddelad i Solna Mål nr Kärande Swedbank Hypotek AB (publ), 556003-3283 Juridik K 5 106 11 Stockholm Ombud: Bankjuristen Lars-Gunnar Öberg Swedbank AB (publ) Juridik K 5 106 11 Stockholm Svarande

Läs mer

TP #5. lathund - så funkar en domstolsprocess

TP #5. lathund - så funkar en domstolsprocess TP #5 lathund - så funkar en domstolsprocess Foto: Fredrik Sandberg/TT Om du hamnar i tvist med någon en avtalspartner, någon annan som skadat din egendom, eller kanske staten kan du hamna i en rättegång

Läs mer

DOM meddelad i Nacka strand

DOM meddelad i Nacka strand 1 NACKA TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2018-05-25 meddelad i Nacka strand Mål nr M 6230-17 SÖKANDE Söderhalls Renhållningsverk AB (SÖRAB), 556197-4022 Box 63 186 21 Vallentuna Ombud: Advokat Mikael

Läs mer

KONSTEN ATT FÅ BETALT

KONSTEN ATT FÅ BETALT Det här är Företagarna Vi är Sveriges största intresseorganisation för dig som är företagare. Vi är 48 000 medlemmar och företräder 70 000 företag i Sverige. Det ger oss kraft att påverka makthavare på

Läs mer

Så här går det till i hovrätten vid en brottmålsrättegång

Så här går det till i hovrätten vid en brottmålsrättegång Så här går det till i hovrätten vid en brottmålsrättegång BROTTMÅLS- RÄTTEGÅNGENS FÖRLOPP I HOVRÄTTEN Före rättegången kan man vänta i det gemensamma väntrummet. Den som vill vänta i ett enskilt väntrum

Läs mer

PROTOKOLL Föredragning i Stockholm

PROTOKOLL Föredragning i Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060207 PROTOKOLL 2018-04-24 Föredragning i Stockholm Aktbilaga 4 Mål nr M 1987-18 RÄTTEN Hovrättsrådet Karin Wistrand, tekniska rådet Mikael Schultz och hovrättsrådet

Läs mer

PROTOKOLL Handläggning i Stockholm

PROTOKOLL Handläggning i Stockholm 1 STOCKHOLMS TINGSRÄTT Patent- och marknadsdomstolen PROTOKOLL 2016-12-16 Handläggning i Stockholm Aktbilaga 3 Mål nr PMÄ 10920-16 Handläggning i parternas utevaro RÄTTEN Chefsrådmannen Anders Dereborg,

Läs mer

PROTOKOLL 2015-03-11 Föredragning i Vänersborg

PROTOKOLL 2015-03-11 Föredragning i Vänersborg 1 VÄNERSBORGS TINGSRÄTT Föredragning i Vänersborg Aktbilaga 70 Mål nr Handläggning i parternas utevaro RÄTTEN Chefsrådmannen Niclas Johannisson samt rådmännen Anders Björk och Kristian Andersson FÖREDRAGANDE

Läs mer

1 FALU TINGSRÄTT Enhet 1 1:8. DOM meddelad i Falun

1 FALU TINGSRÄTT Enhet 1 1:8. DOM meddelad i Falun 1 meddelad i Falun Mål nr: B 3756-18 PARTER (Antal tilltalade: 1) Tilltalad Per TOMMY Emanuelsson, 19620421-7134 Malmgatan 28 A Lgh 1102 774 33 Avesta Åklagare Kammaråklagare Johan Knies Åklagarmyndigheten

Läs mer

DOM 2015-10-26 Stockholm

DOM 2015-10-26 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060302 DOM 2015-10-26 Stockholm Mål nr F 7412-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, slutligt beslut 2015-07-23 i mål nr F

Läs mer

PROTOKOLL Handläggning i Stockholm. RÄTTEN Rådmannen Ylva Aversten, även protokollförare

PROTOKOLL Handläggning i Stockholm. RÄTTEN Rådmannen Ylva Aversten, även protokollförare 1 Handläggning i Stockholm Aktbilaga Mål nr Dok.Id 1703838 Handläggning i parternas utevaro RÄTTEN Rådmannen Ylva Aversten, även protokollförare PARTER SÖKANDE 1. Copyright Management Services Ltd, 09276690

Läs mer

En modernare rättegång. Videoinspelning och uppspelning av förhör

En modernare rättegång. Videoinspelning och uppspelning av förhör En modernare rättegång Videoinspelning och uppspelning av förhör Producerad av projekt EMR, Domstolsverket, 2008, Foto: Patrik Svedberg, Form: Kommunikationsbyrån Vinna, Tryck:?, Diarienr: 749-2005 En

Läs mer

Rättelse/komplettering

Rättelse/komplettering VÄNERSBORGS TINGSRÄTT Mål nr Rättelse/komplettering Beslut under rättegång, 2014-01-21 Rättelse, 2014-01-21 Beslutat av: rådmannen Kristian Andersson Protokollets datum ska rätteligen vara 2014-01-21 1

Läs mer

PROTOKOLL Handläggning i Stockholm

PROTOKOLL Handläggning i Stockholm 1 STOCKHOLMS TINGSRÄTT Patent- och marknadsdomstolen PROTOKOLL 2016-11-07 Handläggning i Stockholm Aktbil. 10 PMÄ 10887-16 PMÄ 10892-16 Handläggning i parternas utevaro RÄTTEN Rådmannen Jeanette Bäckvall

Läs mer

PROTOKOLL Handläggning i Stockholm. RÄTTEN Rådmannen Maria Bruder, även protokollförare

PROTOKOLL Handläggning i Stockholm. RÄTTEN Rådmannen Maria Bruder, även protokollförare 1 STOCKHOLMS TINGSRÄTT PROTOKOLL 2017-08-24 Handläggning i Stockholm Aktbilaga 39 Mål nr PMÄ 9350-17 Handläggning i parternas utevaro RÄTTEN Rådmannen Maria Bruder, även protokollförare PARTER Sökande

Läs mer

PROTOKOLL Föredragning i Stockholm. ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Umeå tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom i mål nr F

PROTOKOLL Föredragning i Stockholm. ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Umeå tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom i mål nr F 1 SVEA HOVRÄTT 060301 PROTOKOLL 2017-08-17 Föredragning i Stockholm Aktbilaga 9 Mål nr F 6892-17 RÄTTEN Hovrättsråden Mikael Hagelroth, Malin Wik, referent, Margaretha Gistorp och Li Brismo (deltar endast

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i rättegångsbalken; SFS 2016:37 Utkom från trycket den 16 februari 2016 utfärdad den 4 februari 2016. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om rättegångsbalken

Läs mer

DOM meddelad i Nacka Strand

DOM meddelad i Nacka Strand 1 NACKA TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2014-09-17 meddelad i Nacka Strand Mål nr P 1764-14 KLAGANDE 1. Marianne Arvidsson Rindögatan 7, 5 tr 115 36 Stockholm 2. Helena Bodh Rindögatan 5, 7 tr 115

Läs mer

grundläggande rättighet. De allmänna domstolarna består av tingsrätter, hovrätter och Högsta domstolen.

grundläggande rättighet. De allmänna domstolarna består av tingsrätter, hovrätter och Högsta domstolen. Högsta domstolen Att få sin sak prövad i en opartisk domstol är en grundläggande rättighet. De allmänna domstolarna består av tingsrätter, hovrätter och Högsta domstolen. Högsta domstolens domar är prejudicerande

Läs mer

PROTOKOLL 2015-10-29 muntlig förberedelse i Alingsås

PROTOKOLL 2015-10-29 muntlig förberedelse i Alingsås muntlig förberedelse i Alingsås Aktbilaga 44 Mål nr Sid 1 (5) Tid: 09.00 09.55 RÄTTEN Tingsfiskalen Lisa Waltersson (ordförande) FÖRARE Tingsnotarien Kristin Rydenståhl PARTER Kärande Systemteknik i Lerum

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 23 februari 2018 Ö 3827-17 PARTER Klagande SS Ombud och offentlig försvarare: Advokat MS Motpart Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm

Läs mer

DOM meddelad i Nacka Strand

DOM meddelad i Nacka Strand 1 NACKA TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2013-02-28 meddelad i Nacka Strand Mål nr M 6867-12 KLAGANDE Nordkalk AB, Lärbro Storugns 2741, 624 53 Lärbro Ombud: Advokaten M.L., Fröberg & Lundholm Advokatbyrå

Läs mer

PROTOKOLL 2014-12-11 Handläggning i Vänersborg

PROTOKOLL 2014-12-11 Handläggning i Vänersborg 1 VÄNERSBORGS TINGSRÄTT Handläggning i Vänersborg Aktbilaga 41 Mål nr Handläggning i parternas utevaro RÄTTEN Chefsrådmannen Niclas Johannisson samt rådmännen Anders Björk och Kristian Andersson FÖRARE

Läs mer

PROTOKOLL Handläggning i Stockholm. RÄTTEN Tingsfiskalen Mirjam Gordan, även protokollförare

PROTOKOLL Handläggning i Stockholm. RÄTTEN Tingsfiskalen Mirjam Gordan, även protokollförare 1 STOCKHOLMS TINGSRÄTT PROTOKOLL 2018-05-15 Handläggning i Stockholm Aktbilaga 335 Mål nr PMÄ 6320-18 Handläggning i parternas utevaro RÄTTEN Tingsfiskalen Mirjam Gordan, även protokollförare PARTER Sökande

Läs mer

DELDOM meddelad i Nacka strand

DELDOM meddelad i Nacka strand 1 NACKA TINGSRÄTT DELDOM 2017-09-29 meddelad i Nacka strand Mål nr M 1939-16 SÖKANDE Staten genom Trafikverket Region Stockholm, 202100-6297 172 90 Sundbyberg Ombud: Verksjurist Anders Bengtsson och Marie

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 14 juni 2018 Ö 4798-17 PARTER Klagande Nomus Fastighets AB Ombud: Advokat JG och jur.kand. GS Motparter 1. AKC 2. SEC Ombud för 1 och

Läs mer

rättegången hur blir den?

rättegången hur blir den? Jag vill veta rättegången hur blir den? www.jagvillveta.se 14 17 år 1 2 Brottsoffermyndigheten, 2015 Illustrationer Maria Wall Produktion Plakat Åströms Tryckeri AB, Umeå 2015 Vad är en rättegång? 6 Vägen

Läs mer

2013-03-27 meddelad i Göteborg. Begångna brott Försök till köp av sexuell tjänst

2013-03-27 meddelad i Göteborg. Begångna brott Försök till köp av sexuell tjänst Avdelning 1 DOM Mål nr B 16354-12 2013-03-27 meddelad i Göteborg 1 PARTER (Antal tilltalade: 1) Åklagare Kammaråklagare Lotta Nielsen Åklagarmyndigheten Göteborgs åklagarkammare Göteborg Tilltalad PETER

Läs mer

rättegången hur blir den?

rättegången hur blir den? rättegången hur blir den? www.jagvillveta.se Information från Brottsoffermyndigheten 14 17 år 1 2 Brottsoffermyndigheten, 2018 Illustrationer: Maria Wall. Produktion: Matador kommunikation. Tryck: Taberg

Läs mer

Varför slog du mig, Peter?

Varför slog du mig, Peter? Studiehäfte Varför slog du mig, Peter? En film om ett brottmål i tingsrätt 1 Filmen handlar om Peter och Maria. Åklagaren och ett vittne påstår att Peter slagit Maria och dragit henne i håret då hon fallit

Läs mer

En modernare rättegång

En modernare rättegång En modernare rättegång Videoinspelning och uppspelning av förhör Testverksamhet 1 december 2007 31 oktober 2008 En modernare rättegång Producerad av projekt EMR, Domstolsverket, 2007, Foto: Patrik Svedberg,

Läs mer

MARKNADSDOMSTOLENS DOM 2012:1 2012-01-17 Dnr C 12/11

MARKNADSDOMSTOLENS DOM 2012:1 2012-01-17 Dnr C 12/11 MARKNADSDOMSTOLENS DOM 2012:1 2012-01-17 Dnr C 12/11 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Stockholms tingsrätts dom 2011-03-09 i mål nr T 3930-10, se bilaga (ej bilagd här) KLAGANDE BrilliantSmile Nordic AB, Styrgången

Läs mer

DOM Meddelad i Falun

DOM Meddelad i Falun Föredragande Matilda Ståhl DOM 2018-09-19 Meddelad i Falun Mål nr 40-18 1 KLAGANDE Rolf Selander, 19421109-7631 Rutudden 13 805 96 Gävle MOTPART Gävle kommun 801 84 Gävle ÖVERKLAGAT BESLUT Kommunfullmäktige

Läs mer

Onninen Juridik. Hösten Håkan Hagström

Onninen Juridik. Hösten Håkan Hagström Onninen 1-2-3 Hösten 2008 Juridik Håkan Hagström 1 Om ett juridiskt problem uppstår Hur löser vi det? Från diskussion till verkställighet 2 Olika möjligheter att lösa ett juridisk problem Diskussion förhandling

Läs mer

Vad är rättshjälp? Innehåll

Vad är rättshjälp? Innehåll Rättshjälp 1 Innehåll Vad är rättshjälp? Vad är rättshjälp?... 3 Rättsskydd i din försäkring... 5 Rådgivning... 6 Ung i rättssamhället... 7 Ny i Sverige... 7 Snabbguide till rättshjälp... 8 Vem kan få

Läs mer

DOM meddelad i Nacka Strand

DOM meddelad i Nacka Strand 1 NACKA TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2015-12-15 meddelad i Nacka Strand Mål nr M 3050-15 KLAGANDE L.Y.X by T Cosmetics AB, 556788-6196, Box 10422, 137 22 Västerhaninge Ombud: Advokaten Nicklas

Läs mer

DOM meddelad i Nacka

DOM meddelad i Nacka NACKA TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2019-05-29 meddelad i Nacka Sid 1 (3) Mål nr M 8469-18 PARTER Klagande Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Stockholms kommun Box 8136 104 20 Stockholm Motpart Diensten

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 21 mars 2007 Ö 643-06 KLAGANDE Malmstolen AB, 556194-7846 Strandvägen 19 444 31 Stenungsund Ombud: SS MOTPART MS Ombud: PN SAKEN Preskription

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 4 februari 2014 Ö 1936-12 KLAGANDE Justitiekanslern Box 2308 103 17 Stockholm MOTPART BG SAKEN Disciplinärende ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Sveriges

Läs mer

Att få sin sak prövad av en opartisk

Att få sin sak prövad av en opartisk Högsta domstolen Att få sin sak prövad av en opartisk domstol är en grundläggande rättighet. De allmänna domstolarna består av tingsrätter, hovrätter och Högsta domstolen. Här avgörs brottmål, familjerelaterade

Läs mer

Lag. RIKSDAGENS SVAR 52/2010 rd. Regeringens proposition med förslag till lagar om ändring av rättegångsbalken och lagen om rättegång i brottmål

Lag. RIKSDAGENS SVAR 52/2010 rd. Regeringens proposition med förslag till lagar om ändring av rättegångsbalken och lagen om rättegång i brottmål RIKSDAGENS SVAR 52/2010 rd Regeringens proposition med förslag till lagar om ändring av rättegångsbalken och lagen om rättegång i brottmål Ärende Regeringen har till 2009 års riksmöte överlämnat sin proposition

Läs mer

SAKEN Fordran; nu fråga om anstånd och målets fortsatta handläggning m.m.

SAKEN Fordran; nu fråga om anstånd och målets fortsatta handläggning m.m. 1 Handläggning i Alingsås Aktbilaga 200 Mål nr Handläggning i parternas utevaro RÄTTEN Rådmannen Göran Hansson FÖRARE Tingsnotarien Lisa Englund PARTER Kärande Systemteknik i Lerum AB, 556491-2094 Box

Läs mer

ARBETSDOMSTOLEN Dom nr 5/10 Mål nr Bxxx/08

ARBETSDOMSTOLEN Dom nr 5/10 Mål nr Bxxx/08 ARBETSDOMSTOLEN Dom nr 5/10 Mål nr Bxxx/08 Domen kommer inte att refereras i publikationen Arbetsdomstolens domar. Postadress Telefon Box 2018 08-617 66 00 kansliet@arbetsdomstolen.se 103 11 STOCKHOLM

Läs mer

DOM meddelad i Växjö

DOM meddelad i Växjö 1 VÄXJÖ TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen 4:1 DOM 2015-11-13 meddelad i Växjö Mål nr M 1466-15 KLAGANDE Bolagsstiftarna Förvaltning Sverige i likvidation AB Box 12086 402 41 Göteborg Ombud: Wistrand Advokatbyrå

Läs mer

PROCESSRÄTT Daniel Nordström

PROCESSRÄTT Daniel Nordström PROCESSRÄTT Daniel Nordström AGENDA Juridiska begrepp Svenska domstolarna Rättegångsförfarande vid tvistemål Juridik hjälp Alternativa konfliktlösningsmetoder Skiljeförfarande Förhandlingsteknik vid tvistemål

Läs mer

DOM 2014-12-02 Stockholm

DOM 2014-12-02 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060208 DOM 2014-12-02 Stockholm Mål nr P 9434-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, beslut 2014-10-02 i mål nr P 2513-14,

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 23 november 2018 Ö 5233-18 PARTER Klagande Sekretess CA Adress hos ombudet Ombud: Advokat KS Motpart Justitiekanslern Box 2308 103 17

Läs mer

1 SÖDERTÖRNS TINGSRÄTT Avdelning 3. DOM 2015-03-24 meddelad i Huddinge

1 SÖDERTÖRNS TINGSRÄTT Avdelning 3. DOM 2015-03-24 meddelad i Huddinge 1 meddelad i Huddinge Mål nr: B 535-15 PARTER (Antal tilltalade: 1) Tilltalad Sonny Borg, 19721224-0993 c/o Tan Mercovich Visbyringen 16 Lgh 1002 163 73 SPÅNGA Medborgare i Norge Åklagare Kammaråklagare

Läs mer

DOM 2015-10-21 Meddelad i Nyköping

DOM 2015-10-21 Meddelad i Nyköping 1 NYKÖPINGS TINGSRÄTT DOM Meddelad i Nyköping Mål nr PARTER KÄRANDE Diskrimineringsombudsmannen, 202100-6073 Box 3686 103 59 Stockholm Ombud: Anna Rosenmüller Nordlander och Johanna Nilsson Samma adress

Läs mer

DOM meddelad i Nacka Strand

DOM meddelad i Nacka Strand 1 NACKA TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2014-10-16 meddelad i Nacka Strand Mål nr P 3993-14 KLAGANDE 1. Monica Lööf, Fylkesvägen 15, 174 46 Sundbyberg 2. Sven Malmros, Fylkesvägen 15, 174 46 Sundbyberg

Läs mer

FÖRELÄGGANDE

FÖRELÄGGANDE Dnr B 2017-000610 Ankom 2018-06-04 Ert dnr B 2018-000610 SVEA HOVRÄTT Rotel 0601 Mark- och miljööverdomstolen FÖRELÄGGANDE 2018-06-01 Aktbilaga 8 Mål nr. P 3431-18 060104 Anges vid kontakt med domstolen

Läs mer

En modernare rättegång några utvecklingsområden

En modernare rättegång några utvecklingsområden PM 1 (5) En modernare rättegång några utvecklingsområden Reformen En modernare rättegång, EMR, trädde i kraft den 1 november 2008 (prop. 2004/05:131). Den syftade till att skapa förutsättningar för ett

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 19 december 2018 Ö 5510-17 PARTER Klagande JM Ombud: Advokaterna OH och AW Motpart Marginalen Bank Bankaktiebolag, 516406-0807 Box 26134

Läs mer

DOM Göteborg

DOM Göteborg 1 Göteborg Mål nr KLANDRAT AVGÖRANDE Skiljedom meddelad i Göteborg den 20 oktober 2003, se bilaga KÄRANDE Dentirol AB, 556541-1716 Box 24046 400 22 Göteborg Ombud Advokaten Mats Dahlgren Box 11017 404

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 23 maj 2019 T 3536-18 PARTER Klagande Aktiebolaget Storstockholms Lokaltrafik, 556013-0683 Lindhagensgatan 100 105 73 Stockholm Ombud: Advokat

Läs mer

DOM 2015-02-02 Meddelad i Nacka Strand

DOM 2015-02-02 Meddelad i Nacka Strand 1 NACKA TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen KLAGANDE 1. Florian Reitmann Uddvägen 12, lgh 1115 2. Karin Bengtsson Uddvägen 12, lgh 1112 3. Sanna Storing Uddvägen 12, lgh 1009 4. Katarina Tagesson Uddvägen

Läs mer

Varför slog du mig, Peter?

Varför slog du mig, Peter? Varför slog du mig, Peter? En film om ett brottmål i tingsrätten Inledning Den film du strax ska se har tagits fram av Domstolsverket (DV) för att informera om hur en rättegång i svensk domstol går till.

Läs mer

Begångna brott Dataintrång

Begångna brott Dataintrång BLEKINGE TINGSRÄTT DOM Mål nr B 1316-11 2011-08-31 meddelad i KARLSKRONA 1 PARTER (Antal tilltalade: 1) Åklagare Kammaråklagare Sigrid Stengel Åklagarkammaren i Karlskrona Målsägande Patrik Rydén Långgatan

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm Avdelning 30 DOM 2016-01-25 Meddelad i Stockholm Mål nr 27040-15 1 SÖKANDE Inspecta Sweden AB, 556190-5935 Ombud: Mattias Hansson Box 30100 104 25 Stockholm MOTPART AB Familjebostäder, 556035-0067 Ombud:

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm Enhet 16 DOM 2014-04-11 Meddelad i Stockholm Mål nr 1930-14 1 SÖKANDE Timecut AB, 556627-4394 Kungsbäcksvägen 14 802 66 Gävle Ombud: 1. Advokat Eva-Maj Mühlenbock 2. Jur kand Mikael Engström Advokatfirman

Läs mer

1 GÄVLE TINGSRÄTT Enhet 2. DOM meddelad i Gävle

1 GÄVLE TINGSRÄTT Enhet 2. DOM meddelad i Gävle 1 GÄVLE TINGSRÄTT DOM 2014-06-10 meddelad i Gävle Mål nr: B 811-14 PARTER (Antal tilltalade: 1) Tilltalad Paul Olov SEBASTIAN Hedenberg Hammarsten, 19830905-6938 Södra Slottsgatan 22 D Lgh 1202 802 53

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm Avdelning 32 DOM 2019-03-27 Meddelad i Stockholm Mål nr 15821-18 Sida 1 (4) KLAGANDE Harmony Health Sweden AB, 559040-2565 Bjärka Murberget 1 532 92 Skara MOTPART Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 23 april 2014 T 487-13 KLAGANDE ZP Ombud: Advokat MA MOTPART AS Ombud: Advokat AL SAKEN Fordran ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Svea hovrätts dom 2012-12-20

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 7 april 2017 Ö 1616-16 KLAGANDE MC Ombud och offentlig försvarare: Advokat RN MOTPARTER 1. Allmän åklagare 2. CÅ 3. LÅ Ombud och målsägandebiträde

Läs mer

Domstolsverket, Foto: Patrik Svedberg, Tryck: TMG Tabergs AB, Taberg, Diarienr: Juli 2018

Domstolsverket, Foto: Patrik Svedberg, Tryck: TMG Tabergs AB, Taberg, Diarienr: Juli 2018 Förvaltningsrätten Att få sin sak prövad av en opartisk domstol är en grundläggande rättighet. Förvaltningsrätten avgör tvister mellan enskilda personer, företag och myndigheter. Hit vänder man sig om

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i rättegångsbalken; SFS 1999:84 Utkom från trycket den 16 mars 1999 utfärdad den 4 mars 1999. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om rättegångsbalken

Läs mer

Så här bestrider du bluffakturor

Så här bestrider du bluffakturor https://www.facebook.com/pages/polisen-bedrägeri/546406245370971 Polisen Bedrägeri 14-12-07 Så här bestrider du bluffakturor Denna skrift är en bilaga till Polisens Facebooksida om bedrägerier. Den vänder

Läs mer

1 SOLNA TINGSRÄTT Avdelning 3. DOM meddelad i Solna

1 SOLNA TINGSRÄTT Avdelning 3. DOM meddelad i Solna 1 DOM 2015-10-15 meddelad i Solna Mål nr: B 5246-15 PARTER (Antal tilltalade: 1) Tilltalad Don Christian Tasic Stevic, 19890423-5119 Slåttervallsgatan 4 Lgh 1304 115 44 Stockholm Åklagare Kammaråklagare

Läs mer

2013-01-17 meddelad i Uppsala

2013-01-17 meddelad i Uppsala UPPSALA TINGSRÄTT Avdelning 2 DOM Mål nr B 7305-12 2013-01-17 meddelad i Uppsala 1 PARTER (Antal motparter: 1) Sökande Kammaråklagare Ulrika Modin Åklagarmyndigheten Åklagarkammaren i Uppsala Motpart Studenternas

Läs mer