Kartläggning av våldsförebyggande arbete i Västra Götaland-Norra HSN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kartläggning av våldsförebyggande arbete i Västra Götaland-Norra HSN"

Transkript

1 Kartläggning av våldsförebyggande arbete i Västra Götaland-Norra HSN Driver kommunen/stadsdelen något våldsförebyggande arbete? Namn Antal % Nej 0 0 Total Svarsfrekvens 100% (14/14) Vilken inriktning har arbetet? (utbildningsverksamhet, hedersvåld, genus-arbete, kvinnojoursverksamhet etc.) Utbildningsinsatser Det mesta. Vi håller på med en handlingsplan som skall innefatta kommunal, primärvård, tandvård och polisverksamhet. Kvinnojoursverksamhet bedrivs i kommunen på ideell basis med stöd från kommunen. Sedan många år tillbaka finns nätverk våld i nära relation som består av representanter från kommunala verksamheter, ideella föreningar, kyrka, polis, primärvård. Under året har flera utbildningsinsatser gjorts på temat våld i nära relation. Under våren har en arbetsgrupp tillsatts som ska arbeta tvärsektoriellt med våldsförebyggande arbete mot barn och unga. Handlingsplan inom äldreomsorgen för våld i nära relationer. Handlingsplan våldsbekande extremism. Förebyggande arbete med ungdomar via ungdomsgården. Social insatsgrupp SSPF Arbete med utbildningsinsatser våld i nära relationer för all personal i omsorgsförvaltningen.4 årigt utvecklingsarbetet riktat till all personal som arbetar med barn och ungdomar, kring våld, droger och jämställdhet. Samverkan med polisen Vi arbetar inte strukturerat/inriktat i dag men har haft en del utbildningsinsatser bland annat kring genus och heder. Också fokus på att förebygga våldsbekande extremism Mer aktivt tidigare kring våld i nära relationer - upptäcka samt rutiner. På gång igen. Utbildningsverksamhet för all personal i kommunen. Kommunen har samverkansavtal med Enheten mot våld i nära relation i Trollhättan gällande våld i nära relation. Samverkan med Brottsofferjouren gällande våld mot kvinnor. lokal handlingsplan a)utbildningsverksamhet våld i nära relationb)förskolan jobbar med materialet "Liten och trygg" från Brottsofferjouren utbildningsinsatserhedersrelaterat våldmaskulinitetsnorm och genus-arbetekvinnojouren kommer antagligen avvecklas, vilket är mycket negativt. Människan bakom uniformen Samverkansgrupper inom våldsförebyggande arbete digital utbildning om våld i nära relation utbildningsverksamhet, hedersvåld, våld i nära relationer Våldsbekande extremismmobbing/trakasserier Kunskapshönde inom hela organisationen Genusförändrande Pilotprojekt: Systematiskt våldspreventivt arbete inom skola, fritid, föreningsliv. Våld i nära relation Våldsbekande extremism Utbildningsinsatser för tidigt upptäckt Samverkan internt och extern för tidig upptäckt Våld i nära relation, ej riktat mot ngn grupp. Brottsförebyggande Rådet i kommunen (Socialtjänsten, politiker, folkhälsosamordnaren) samverkar med polismyndigheten.

2 Vilken målgrupp riktar sig arbetet till? Fritidsledare och personal på boende för ensamkommande Många, från barn och ungdomar till äldre. Våld i nära relation samt våldsförebyggande arbete mot barn och unga - främst skola, men här ska även fritid och föreningsliv kopplas in i arbetet. ÄldreBarn och unga Övriga invånare personalungdomar Primärt unga (genom skola) samt personal som arbetar med unga. Även våld i nära relationer med målgrupp vuxna. Personal i kommunal verksamhet. Befolkningsinriktat arbete mot - kvinnor, barn och män. våld i nära relationer a)enhetschefer och arbetsledare i alla verksamheter) förskolepersonal som i sin tur jobbar med barnen Ungaprofessionella som möter unga i sitt yrke tjänstemänutsatta riskgrupperpolitiker Politiker och tjänstepersoner I pilotprojektet främst skolpersonal, elever och föräldrar. Även fritidsgårdspersonal och påbört med föreningslivet. Utbildningsinsatser för olika personalgrupper som elevhälsa, förskola, socialtjänst. Övergripande arbete ej riktat till ngn grupp. Vilka samverkansparter ingår i arbetet? Socialförvaltningen, Hälsokällan Fyrbodal Info, äldre- funktionshinderverksamhet, barn och utbildning, fritid, familjecentral, folktandvården, närhälsan, polisen Polis, kyrka, skola, elevhälsa, socialtjänst, primärvård, brottsofferjour, röda korset, kvinnojour, Polisen regionenhälsokällanpolisenlänsstyrelsen skola, socialtjänst, polis, fritid (SSPF)även vårdaktörer när det gäller våld i nära relationer Brottsofferjouren, Enheten mot våld i nära relationtjejjouren VästZonta vet inte a)folkhälsorådet och äldreomsorgen) Förskolan gör det på egen hand med material från Brottsofferjouren SocialtjänstBarn och utbildningkommunledningskontoretarbetsmarknadsav delningen Externa så som polis, brandkår, kollektivtrafik, ambulans ochvaktbolagvissa föreningar och organisationer kommunens verksamheterkyrkanpolisprimärvårdföreningarkö pmannaförening Pilotprojekt: Skola, fritidsgård, föreningsliv, fältenhet. Våld i nära relationer: polis, kriminalvård, vårdcentral, kvinnojour, tjejjour, brottsofferjour, stadens egna verksamheter. Länsstyrelsen Samverkan mellan, skola, socialtjänst, polis, kvinnojour, tjejjour, vårdcentral. Olika delar inom kommunal verksamhet likt socialtjänsten, folkhälsosamordnaren, politiker, polismyndigheten, kvinnojour,

3 Är det våldsförebyggande arbetet i kommunen/stadsdelen kopplat till det kommunala folkhälsoarbetet? Namn Antal % 13 92,9 Nej 1 7,1 Total Svarsfrekvens 100% (14/14) Hur finansieras arbetet? (kommunala medel alt. extern finansiering) Både ock Alla verksamheter finansierar sin del, men FHR är medfinansiär i en förstudie för utbildning av personal på förskolor. De utbildningsinsatser som gjorts har finansierats med folkhälsomedel samt priopengar. Kommunala medel (inga folkhälsopengar i dagsläget) kommunala medelmedel från länsstyrelsenfolkhälsomedelsocialstyrelsen både kommunala medel och folkhälsomedel Kommunala medel FolkhälsomedelIdeellt kommunala medel a)med statsbidrag för utveckling av arbetet med våld nära relationer) inom ramen för ordinarie arbete, inga extra kostnader Både kommunala medel och externa medel (länsstyrelsen) projektmedelkommunala medelfolkhälsomedel Arbetet finansieras på olika sätt: Kommunala medel inom ram Kommunens sociala investeringsfond Folkhälsomedel Länsstyrelse medel För närvarande rekvirerade medel från Socialstyrelsen. För det förebyggande arbetet finns kronor avsatt. Utöver det ligger det på respektive enhet inom kommunen att lägga till de medel som bedöms vara skäliga för förebyggande arbete.

4 Ser ni behov av att utveckla det våldsförebyggande arbetet i kommunen/stadsdelen? absolut, det behöver struktureras upp. Göras en handlingsplan och gemensam policy. Vi vill koppla på föreningsliv och fritid., vår ungdomsverksamhet signalerar t ex att detta är en mycket viktig fråga just nu., det arbetet pågår för fullt Det finns alltid behov av att utveckla och förbättra främnde och förebyggande arbete. det finns alltid behov av att utveckla arbetet vet inte, det är IFO som driver arbetet och som folkhälsostrateg är g inte delaktig i arbetet mer än att g får information på samverkansträffar., det finns alltid behov av att utveckla det, men det blir inte alltid första prio i konkurrens med allt annat man behöver utveckla : behovet är stort inom skolan, kollektivtrafiken, inom samhällsbyggnad på offentlig plats (kommande översiktsplanering) insatser och åtgärder måste genomföras kontinuerligt i samverkan JA! Det finns ett stort behov av att initiera vården i större utsträckning. Det gäller främst att arbeta förebyggande kring psykisk ohälsa inom barn och vuxna. Ser ni att Västra Götalandsregionen kan vara en samarbetspart i det arbetet? självklart Flera av verksamheterna tillhör VGR. Beror på i vilken roll. Det g främst ser att vi skulle behöva är resurser att arbeta med frågan, snarare än t ex nätverksträffar och liknande. Det handlar som alltid om resurser och prioriteringar i kommunen. Vi kan omöjligt jobba på alla viktiga områden samtidigt för det har vi inte resurser till. Just nu har vi t ex ingen uttalad prioritering kring våldsförebyggande frågor eftersom vi har andra frågor som är mer framträdande., redan i dag är det så när det gäller våld i nära relationer. Här har t.ex. vårdaktörerna efterfrågat bättre samarbete i och med att man kört utbildningsinsatser från regionens sida. Det är positivt. En självklar samarbetspart bland flera andra. vet inte, det är IFO som driver arbetet och som folkhälsostrateg är g inte delaktig i arbetet mer än att g får information på samverkansträffar., ju fler aktörer desto bättre. Viktigt dock att inte driva parallella spår utan hitta samverkan. en viktig part avseende olika sjukvårdsinsatser. Övriga kommentarer Det offentliga våldet har minskat under senare år efter förebyggande insatser. Inriktningen nu är våld i nära relationer. Samverkan över kommungränser där goda exempel generöst delas. Viktigt att ni samverkar med länsstyrelsen och det brottsförebyggande arbetet och arbetet med jämställdhet. I Trollhättans Stad pågår ett arbete med at samla det våldsförebyggande arbetet som pågår inom stadens olika verksamheter i en sammanhållen struktur. Syftet är att arbeta mot våld utifrån ett helhetsperspektiv och främ ett systematiskt våldsförebyggande arbete. Vi behöver stöd i ett mer våldsförebyggande arbete, vi arbetar nu med tidig upptäckt. Socialtjänsten försöker även arbeta med våldsbekande extremism men detta arbete är svårarbetat p.g.a. samverkansfaktorer i dagsläget.

5

Kartläggning av våldsförebyggande arbete i Västra Götaland Svarsfrekvens 66,7 % 44/66

Kartläggning av våldsförebyggande arbete i Västra Götaland Svarsfrekvens 66,7 % 44/66 Kartläggning av våldsförebyggande arbete i Västra Götaland Svarsfrekvens 66,7 % 44/66 Driver kommunen/stadsdelen något våldsförebyggande arbete? Namn Antal % 42 95,5 Nej 2 4,5 Total 44 100 Svarsfrekvens

Läs mer

Avtal om folkhälsosamordning i. Borås Stad fr.o.m. 2013-01-01. Mellan

Avtal om folkhälsosamordning i. Borås Stad fr.o.m. 2013-01-01. Mellan Dnr: 110-2012 Avtal om folkhälsosamordning i Borås Stad fr.o.m. 2013-01-01 Mellan HSN 8 och Borås Stad 1 (7) 1. Parter Detta avtal är slutet mellan kommunstyrelsen i Borås nedan kallad kommunen och Västra

Läs mer

HÄLSA - FOLKHÄLSA. HÄLSA - en resurs i vardagen för individen FOLKHÄLSA -

HÄLSA - FOLKHÄLSA. HÄLSA - en resurs i vardagen för individen FOLKHÄLSA - VERKSAMHETSPL AN 2015 1 HÄLSA - FOLKHÄLSA HÄLSA - en resurs i vardagen för individen FOLKHÄLSA - hälsotillståndet i befolkningen som helhet eller i grupper i befolkningen God folkhälsa, ett mål för samhället

Läs mer

Avtal om folkhälsoinsatser i. XXXX Kommun Mellan

Avtal om folkhälsoinsatser i. XXXX Kommun Mellan Dnr: Avtal om folkhälsoinsatser i XXXX Kommun 2013-2016 Mellan HSN 6 och xx kommun 1 (6) 1. Parter Detta avtal är slutet mellan kommunstyrelsen i XX, nedan kallad Kommunen och Västra Götalands läns landsting

Läs mer

Handlingsplan. mot våldsbejakande extremism. Diarienummer: Ks2016/ Gäller från:

Handlingsplan. mot våldsbejakande extremism. Diarienummer: Ks2016/ Gäller från: Diarienummer: Ks2016/0142.074 Handlingsplan mot våldsbejakande extremism Gäller från: 2017-07-01 Gäller för: Ljungby kommun Fastställd av: Kommunledningsgrupp Utarbetad av: Förvaltningsövergripande grupp

Läs mer

Folkhälsorådet Verksamhetsplan 2018 Mariestads kommun

Folkhälsorådet Verksamhetsplan 2018 Mariestads kommun Folkhälsorådet Verksamhetsplan 2018 Mariestads kommun Antagen av Mariestads folkhälsoråd 2017-09-25 1 Inledning Folkhälsorådet i Mariestad är ett politiskt övergripande rådgivande organ för Mariestads

Läs mer

Våld i nära relationer

Våld i nära relationer Våld i nära relationer Övergripande plan mot våld i nära relationer 2015-2018 Våld i nära relationer har många uttryck: psykiskt våld fysiskt våld sexuellt våld materiellt våld latent våld försummelse

Läs mer

Verksamhetsplan för det gemensamma folkhälsoarbetet 2020 mellan södra hälso- och sjukvårdsnämnden och Bollebygds kommun

Verksamhetsplan för det gemensamma folkhälsoarbetet 2020 mellan södra hälso- och sjukvårdsnämnden och Bollebygds kommun Verksamhetsplan för det gemensamma folkhälsoarbetet 2020 mellan södra hälso- och sjukvårdsnämnden och Bollebygds kommun Verksamhetsplan för gemensamt folkhälsoarbete Kommunen tar årligen fram en verksamhetsplan

Läs mer

Handlingsplan mot Våldsbejakande extremism. Antagen av Kommunstyrelsen 22 augusti Styrdokumentstyp: Riktlinjer

Handlingsplan mot Våldsbejakande extremism. Antagen av Kommunstyrelsen 22 augusti Styrdokumentstyp: Riktlinjer Handlingsplan mot Våldsbejakande extremism Antagen av Kommunstyrelsen 22 augusti 2016 Styrdokumentstyp: Riktlinjer Dnr 2/6 Innehållsförteckning Bakgrund och inriktning på arbetet... 3 Generella förebyggande

Läs mer

Riktlinjer för arbetet mot våldsbejakande extremism

Riktlinjer för arbetet mot våldsbejakande extremism Riktlinjer för arbetet mot våldsbejakande extremism Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS 2016/392 Dokumentet är beslutat av: Kommunstyrelsen Dokumentet beslutades den: xx september

Läs mer

Kan vi minska våldet med 90% på 34 år?

Kan vi minska våldet med 90% på 34 år? 1 Kan vi minska våldet med 90% på 34 år? 2 En kommun fri från våld Ett treårigt Arvsfondsprojekt som drivs 2015-2017. Syfte Att tillsammans med pilot- och referenskommuner utveckla och pilottesta en modell

Läs mer

Handlingsplan våldsbejakande extremism

Handlingsplan våldsbejakande extremism Styrdokument 1 (6)2016-11-22 Fastställd: Instans år-månad-dag x Gäller för: Bollebygds kommun Dokumentansvarig: Handlingsplan våldsbejakande extremism Postadress Besöksadress Telefon Telefax Webbplats

Läs mer

Folkhälsoplan

Folkhälsoplan Folkhälsoplan 2007 2010 Bakgrund Folkhälsa Folkhälsa Begreppet folkhälsa används för att beskriva hela befolkningens eller olika befolkningsgruppers hälsotillstånd till skillnad från enskilda individers

Läs mer

Remiss Regional folkhälsomodell

Remiss Regional folkhälsomodell sida 1 2014-02-19 Dnr: 2014-83 KOMMUNSTYRELSEN TJÄNSTESKRIVELSE Remiss Regional folkhälsomodell Bakgrund Västra Götalandsregionen (VGR) har ett väl förankrat folkhälsoarbete sedan många år. Synen på folkhälsoarbete

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument Verksamhetsplan för det gemensamma folkhälsoarbetet 2019 mellan Södra hälso- och sjukvårdsnämnden och Ulricehamns kommun ANTAGET AV: Kommunstyrelsen

Läs mer

HANDLINGSPLAN 2014. Bilaga: Samverkansavtal mellan Heby kommun och polismyndigheten i Uppsala län.

HANDLINGSPLAN 2014. Bilaga: Samverkansavtal mellan Heby kommun och polismyndigheten i Uppsala län. Bilaga: Samverkansavtal mellan Heby kommun och polismyndigheten i Uppsala län. HANDLINGSPLAN 2014 1 Förkortningar: VOF Vård och omsorgsförvaltningen, Individ och familjeomsorgen, (enhet inom VOF), HSLHälso

Läs mer

Folkhälsorådet verksamhetsplan 2016

Folkhälsorådet verksamhetsplan 2016 Folkhälsorådet verksamhetsplan 2016 1 Inledning Folkhälsorådet i Mariestad är ett politiskt övergripande rådgivande organ för Mariestads kommun där politiker från kommunen och hälso- och sjukvården samverkar

Läs mer

Handlingsplan för suicidprevention och minskad psykisk ohälsa

Handlingsplan för suicidprevention och minskad psykisk ohälsa POLICY Antagen av Reviderad datum Paragraf 1(6) Lotta Österlund Jansson Socialchef 0555-422 77 lotta.osterlund-jansson@grums.se Handlingsplan för suicidprevention och minskad psykisk ohälsa 2(6) Handlingsplan

Läs mer

Vad styr våra prioriteringar?

Vad styr våra prioriteringar? Vad styr våra prioriteringar? Nationellt: Folkhälsomålet med prioriterade målområden Regionalt: Vision och Folkhälsopolitisk policy med sex utmaningar samt avtal med HS Vision 2025 Uppdrag och mål i Borås

Läs mer

Verksamhetsplan Folkhälsa och social hållbarhet i Stenungsund 2018

Verksamhetsplan Folkhälsa och social hållbarhet i Stenungsund 2018 Verksamhetsplan Folkhälsa och social hållbarhet i Stenungsund 2018 Stenungsunds kommuns och Västra hälso- och sjukvårdsnämndens gemensamma folkhälsoarbete Typ av dokument Beslutat av Beslutsdatum Dnr Plan

Läs mer

Handlingsplan utifrån samverkansöverenskommelse mellan Polismyndigheten Gävleborgs län och Ljusdals kommun 2014

Handlingsplan utifrån samverkansöverenskommelse mellan Polismyndigheten Gävleborgs län och Ljusdals kommun 2014 Handlingsplan utifrån samverkansöverenskommelse mellan Polismyndigheten Gävleborgs län och Ljusdals kommun 2014 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Överenskommelsen bygger på fem steg... 3 Inledning...

Läs mer

Folkhälsopolitiska rådet

Folkhälsopolitiska rådet Folkhälsopolitiska rådet Plats och tid: Tempen, Ung Fritid kl. 09.00-12.00 ande: Hans-Carl Carlson (KD), Hälso- och sjukvårdsnämnden, ordf. Ulla Gustafsson (M), kommunstyrelsen Maria Forsberg (S), Hälso-

Läs mer

Verksamhetsplan 2016

Verksamhetsplan 2016 LYSEKILS KOMMUN Verksamhetsplan 2016 För folkhälsoarbetet i Lysekils kommun Folkhälsopolitiska rådet Verksamhetsplanen utgår från folkhälsoavtal mellan Lysekils kommun och hälso- och sjukvårdsnämnd norra

Läs mer

Tibro Folkhälsa 2020 Tibro kommuns folkhälsoplan

Tibro Folkhälsa 2020 Tibro kommuns folkhälsoplan Datum 2018-05-23 Ärendenr 2017-000278.77 Tibro Folkhälsa 2020 Tibro kommuns folkhälsoplan Tibro kommun 543 80 TIBRO www.tibro.se kommun@tibro.se Växel: 0504-180 00 Sida 2 (11) Innehållsförteckning Sammanfattning...

Läs mer

Strategi och handlingsplan mot våldsbejakande extremism

Strategi och handlingsplan mot våldsbejakande extremism POLICY Datum 2019-07-01 Beslutande Dnr Beteckning Sida 1(6) Giltighetstid Aktualitetsprövning/revidering senast Dokumentkategori Författningssamling Övergripande styrdokument Verksamhetseget dokument Strategi

Läs mer

Handlingsplan för arbetet mot våldsbejakande extremism

Handlingsplan för arbetet mot våldsbejakande extremism PROGRAM POLICY STRATEGI HANDLINGSPLAN RIKTLINJER Handlingsplan för arbetet mot våldsbejakande extremism Örebro kommun 2015-11-20 orebro.se 2 HANDLINGSPLAN FÖR ARBETET MOT VÅLDSBEJAKANDE EXTREMISM Bakgrund

Läs mer

Folkhälsoplan Essunga kommun

Folkhälsoplan Essunga kommun Folkhälsoplan Essunga kommun 2016 2017 Dokumenttyp Plan Fastställd 2015-05-11, 31 av kommunfullmäktige Detta dokument gäller för Samtliga nämnder Giltighetstid 2016 2017 Dokumentansvarig Folkhälsoplanerare

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 2 (9) Brottsförebyggande rådet Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 2 (9) Brottsförebyggande rådet Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 2 (9) Plats och sammanträdestid Deltagare Räddningstjänsten 2015-02-09 kl. 14.00 16.00 Medlemmar: Margareta Fredriksson (fp) Kommunstyrelsen, folkhälsorådet Jan-Vidar Seljegren

Läs mer

Prioriterade insatsområden för Folkhälsoarbetet

Prioriterade insatsområden för Folkhälsoarbetet Prioriterade insatsområden för Folkhälsoarbetet 2017 Vad är folkhälsa? Folkhälsa handlar om människors hälsa i en vid bemärkelse. Folkhälsa innefattar individens egna val, livsstil och sociala förhållanden

Läs mer

Plan för arbete mot våldsbejakande extremism

Plan för arbete mot våldsbejakande extremism Plan för arbete mot våldsbejakande extremism 2016 2018 Dokumenttyp Plan För revidering ansvarar Kommunchef Dokumentet gäller till och med Tills vidare Diarienummer 2016-467-163 Uppföljning och tidplan

Läs mer

1 Val av justerare 2 Info från Närhälsan Jonny Melander Uppföljning bilaga Maria Hassing K

1 Val av justerare 2 Info från Närhälsan Jonny Melander Uppföljning bilaga Maria Hassing K Kallelse 2018-01-29 Kallelse Hälsorådet Tid Tisdagen den 13 feb 2018 kl. 09.00-12.00 Plats Ordförande Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn Eva Abrahamsson, ordf Ärende öppet sammanträde Dnr Föredragande 1 Val

Läs mer

Ansökan om utvecklingsmedel 2014 avseende våld i nära relationer

Ansökan om utvecklingsmedel 2014 avseende våld i nära relationer Tjänsteskrivelse 1 (5) 2014-01-27 SN 2013.0223 Handläggare: Unni Johansson Socialnämnden Ansökan om utvecklingsmedel 2014 avseende våld i nära relationer Sammanfattning Socialstyrelsen avsätter utvecklingsmedel

Läs mer

Ansökan om bidrag till Kriscentrum för män i Västmanland för verksamhetsår 2015

Ansökan om bidrag till Kriscentrum för män i Västmanland för verksamhetsår 2015 tiilaga ~s 2015/36/1 Kriscentrum för Män SALA KOMMUN Vård- och omsorgsförvaltningen Ink. 2015-01- O 2 Till Socialnämnden i Sala kommun Ansökan om bidrag till Kriscentrum för män för verksamhetsår 2015

Läs mer

Familjecentrerat arbetssätt Centrum

Familjecentrerat arbetssätt Centrum Familjecentrerat arbetssätt Centrum Handlingsplan 2019 Ett samarbete som finansieras till lika delar av Göteborgs Stad och Västra Götalandsregionen Övergripande mål Det övergripande målet för familjecentrerat

Läs mer

Miljö och Byggnadsnämnden Miljö och Byggnadsförvaltningen

Miljö och Byggnadsnämnden Miljö och Byggnadsförvaltningen PROTOKOLL 2017-11-28 Närvarande:Louise Thunström ordf. Lennart Larson Agneta Andersson Roger Wallentin Birgitta Nilsson Sirene Johansson Lars Olrog Sara Eitrem Lisbeth Hansson Peo Johansson Gerd Johansson

Läs mer

Brottsförebyggande rådets åtgärdsplan

Brottsförebyggande rådets åtgärdsplan Brottsförebyggande rådets åtgärdsplan FÖR STRÖMSTADS KOMMUN 2017 ANTAGEN AV KOMMUNSTYRELSEN INLEDNING En ny överenskommelse om samverkan mellan polis och kommun görs varje år sedan 2010. Samverkansöverenskommelsen

Läs mer

Folkhälsorådet Töreboda

Folkhälsorådet Töreboda Folkhälsorådet Töreboda Verksamhetsberättelse 2016 Inledning Folkhälsorådet i Töreboda bedrivs i samverkan mellan Töreboda kommun och Västra Götalandsregionen, Hälso- och sjukvårdsnämnden Östra Skaraborg.

Läs mer

Socialtjänstens stöd till våldsutsatta kvinnor

Socialtjänstens stöd till våldsutsatta kvinnor Socialtjänstens stöd till våldsutsatta kvinnor Publiceringsdatum 20080901 Dnr 7001-2008-008652 Granskningsperiod År 2008 Kartläggning i Stockholms län av socialtjänstens stöd till våldsutsatta flickor,

Läs mer

Dokumentnamn: Handlingsplan mot våldsbejakande extremism Gäller: Hela kommunförvaltningen Upprättad av: Lars-Åke Wallin Beslutad av: Kommunstyrelsen

Dokumentnamn: Handlingsplan mot våldsbejakande extremism Gäller: Hela kommunförvaltningen Upprättad av: Lars-Åke Wallin Beslutad av: Kommunstyrelsen Sida: 1 (7) Handlingsplan mot våldsbejakande extremism 2017- Sida: 2 (7) INNEHÅLL 1. SAMMANFATTNING...3 2. UPPDRAG...3 3. SYFTE...3 4. MÅL...3 5. EKONOMI...3 6. PLANERADE ÅTGÄRDER...4 7. RAPPORTERING AV

Läs mer

Folkhälsoplan 2013. Folkhälsorådet Vara. Antagen av Folkhälsorådet 2012-10-04

Folkhälsoplan 2013. Folkhälsorådet Vara. Antagen av Folkhälsorådet 2012-10-04 Folkhälsoplan 2013 Folkhälsorådet Vara Antagen av Folkhälsorådet 2012-10-04 Inledning En god folkhälsa är en angelägenhet för såväl den enskilda individen som för samhället. Invånarnas hälsa är en förutsättning

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Datum 2015-09-15 Ärende nr.2015-261.77 Verksamhetsplan 2016-2017 Lokalt folkhälsoarbete Tibro kommun 543 80 TIBRO www.tibro.se kommun@tibro.se Växel: 0504-180 00 Innehållsförteckning Tibro kommuns folkhälsoarbete...

Läs mer

Västerås. Årets förebyggande kommun år 2011. Drogfocus 2012-10-24

Västerås. Årets förebyggande kommun år 2011. Drogfocus 2012-10-24 Västerås Årets förebyggande kommun år 2011 Drogfocus 2012-10-24 Kriterier Policy för alkohol & drogförebyggande arbete som är aktuell och innehåller mätbara mål som följs upp Persona avdelad för det drogförebyggande

Läs mer

Folkhälsoplan Folkhälsorådet Vara. Fastställd av Folkhälsorådet Hälso- och sjukvårdsnämnden västra Skaraborg 20XX-XX-XX

Folkhälsoplan Folkhälsorådet Vara. Fastställd av Folkhälsorådet Hälso- och sjukvårdsnämnden västra Skaraborg 20XX-XX-XX Folkhälsoplan 2015 Folkhälsorådet Vara Fastställd av Folkhälsorådet 2014-10-09 Hälso- och sjukvårdsnämnden västra Skaraborg 20XX-XX-XX Inledning En god folkhälsa är en angelägenhet för såväl den enskilda

Läs mer

Ökning av ärenden kopplat till hedersvåld

Ökning av ärenden kopplat till hedersvåld Rinkeby - Kista stadsdelsförvaltning Socialtjänst - Vuxna Sida 1 (6) 2017-10-04 Handläggare Linda Lantz Telefon: 08-508 01 449 Till Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd 2017-10-26 Skrivelse av Benjamin Dousa m.fl.

Läs mer

VÅLDSPREVENTION VÄNTA INTE TILLS SKADAN REDAN ÄR SKEDD! EN START FÖR KOMMUNENS VÅLDSPREVENTIVA ARBETE

VÅLDSPREVENTION VÄNTA INTE TILLS SKADAN REDAN ÄR SKEDD! EN START FÖR KOMMUNENS VÅLDSPREVENTIVA ARBETE VÅLDSPREVENTION VÄNTA INTE TILLS SKADAN REDAN ÄR SKEDD! EN START FÖR KOMMUNENS VÅLDSPREVENTIVA ARBETE Våld är ett av Sveriges största samhällsproblem Våld är fortfarande ett av de största samhällsproblemen

Läs mer

Sammanträdesdatum 2015-03-02. Ansökan från Kriscentrum för män i Västmanland om bidrag till verksamhetsåret 2015

Sammanträdesdatum 2015-03-02. Ansökan från Kriscentrum för män i Västmanland om bidrag till verksamhetsåret 2015 SALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL ledningsutskoltet Sammanträdesdatum 2015-03-02 7 (11) 37 Dnr 2015/7 Ansökan från Kriscentrum för män i Västmanland om bidrag till verksamhetsåret 2015 INLEDNING Kriscentrum

Läs mer

~... (rnj... Soraya Zarza Lundberg

~... (rnj... Soraya Zarza Lundberg Sammanträde Plats och tid Ledamöter Övriga stadshuset, Kompassen, kl.13:00-15:50, med ajournering kl. 14:35-14:50 Soraya Zarza Lundberg (S), ordförande Norra Hälso-och sjukvårdsnämnden Niklas Moe (M),

Läs mer

Kalmar kommun. Kjell Lindberg, drogförebyggare ANDT

Kalmar kommun. Kjell Lindberg, drogförebyggare ANDT Kalmar kommun Kjell Lindberg, drogförebyggare ANDT Sex Försökskommuner en forsknings- och utvecklingsverksamhet i sex kommuner 2003-2007 Vilka krav ställdes på kommunerna? Sektorsövergripande ledningsgrupp

Läs mer

Bilaga 1 till Handlingsplan mot våldsbejakande extremism. Aktiviteter 2018

Bilaga 1 till Handlingsplan mot våldsbejakande extremism. Aktiviteter 2018 MVP (Mentors in violence prevention) Handledning och fortsatt implementering i de öppna barnoch ungdomsverksamheterna av den våldsförebyggande metoden MVP (Mentors in violence prevention.) Aktiviteter

Läs mer

Styrdokument VERKSAMHETSPLAN FÖR DET GEMENSAMMA FOLKHÄLSOARBETET 2018 MELLAN SÖDRA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN OCH ULRICEHAMNS KOMMUN

Styrdokument VERKSAMHETSPLAN FÖR DET GEMENSAMMA FOLKHÄLSOARBETET 2018 MELLAN SÖDRA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN OCH ULRICEHAMNS KOMMUN Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument VERKSAMHETSPLAN FÖR DET GEMENSAMMA FOLKHÄLSOARBETET 2018 MELLAN SÖDRA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN OCH ULRICEHAMNS KOMMUN ANTAGET AV: Kommunstyrelsen

Läs mer

Uppföljning och inventering av behov - psykisk hälsa. Hösten Charlotta Wilhelmsson, processledare

Uppföljning och inventering av behov - psykisk hälsa. Hösten Charlotta Wilhelmsson, processledare Uppföljning och inventering av behov - psykisk hälsa Hösten 2016 Enkäten skickades till kontaktpersonerna för kommunerna Västra Götaland den 10 oktober. Den 25 oktober, då underlaget sammanställdes, hade

Läs mer

Ungdomsmottagningarna i Västra Götaland. Redovisning av FoU-arbete

Ungdomsmottagningarna i Västra Götaland. Redovisning av FoU-arbete Ungdomsmottagningarna i Västra Götaland Redovisning av FoU-arbete 2017-2018 Göteborgsregionen (GR) består av 13 kommuner som har valt att jobba tillsammans. Vi driver utvecklingsprojekt, har myndighetsuppdrag,

Läs mer

Våldsförebyggande arbete i Västra Götalands kommuner

Våldsförebyggande arbete i Västra Götalands kommuner Avdelning folkhälsa Västra Götalandsregionen 2018-01-23 Våldsförebyggande arbete i Västra Götalands kommuner Enkätundersökning 2017 2 Innehåll Sammanfattning... 3 1. Det våldsförebyggande arbetet ska prioriteras...

Läs mer

Brottsförebyggande program. för Ronneby kommun

Brottsförebyggande program. för Ronneby kommun Brottsförebyggande program för Ronneby kommun Utgivare: Kommunledningsförvaltningen Gäller från: 2012-04-26 Antagen: KF 121/2012 Innehållsförteckning Lokala brottsförebyggande rådets uppgift... 2 Ronneby

Läs mer

Svar på Interpellation Socialdemokraterna (S) - Gävle kommuns arbete för kvinnofrid och mot hedersförtryck

Svar på Interpellation Socialdemokraterna (S) - Gävle kommuns arbete för kvinnofrid och mot hedersförtryck Sid 1 (5) Interpellationssvar Dnr 18KS77-2 2018-03-21 Kommunfullmäktige Svar på Interpellation Socialdemokraterna (S) - Gävle kommuns arbete för kvinnofrid och mot hedersförtryck Vid kommunfullmäktiges

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Folkhälsorådet Sammanträdesdatum 5 oktober 2018

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Folkhälsorådet Sammanträdesdatum 5 oktober 2018 Plats och tid Stadshuset, fredag 5 oktober kl 9.00-12.00 Beslutande ledamöter Pernilla Övermark (S), Mölndals stad, ordförande Marianne Ahlborg (L), Hälso- och sjukvårdsnämnden, 1 v ordförande Merjem Maslo

Läs mer

Trygghetsfrämjande och brottsförebyggande metoder/modeller

Trygghetsfrämjande och brottsförebyggande metoder/modeller Trygghetsfrämjande och brottsförebyggande metoder/modeller Gunilla Henningsson Social resursförvaltning, enheten för trygghetsfrämjande och brottsförebyggande Innehåll Politisk förankring. Trygg i Göteborg

Läs mer

Handlingsplan Våld i nära relationer (VINR)

Handlingsplan Våld i nära relationer (VINR) Handlingsplan Våld i nära relationer (VINR) GILTIG UNDER PERIODEN 2017-2019 Social- och arbetsmarknadsnämnden 2016-12-13 Innehåll...3 Inledning...3 Bakgrund...4 Handlingsplanens syfte och målsättning...4

Läs mer

Öppna jämförelser Missbruks- och beroendevård 2012 resultat för Tjörns kommun

Öppna jämförelser Missbruks- och beroendevård 2012 resultat för Tjörns kommun Öppna jämförelser Missbruks- och beroendevård 2012 resultat för Tjörns kommun Om öppna jämförelser Öppna jämförelser för missbruks- och beroendevården har gjorts av Socialstyrelsen sedan 2009. Öppna jämförelser

Läs mer

Kartläggning av förebyggande och hälsofrämjande insatser finansierade av social- och äldrenämnden 2012

Kartläggning av förebyggande och hälsofrämjande insatser finansierade av social- och äldrenämnden 2012 Kartläggning av förebyggande och hälsofrämjande insatser finansierade av social- och äldrenämnden 2012 Nina M Granath Marie Haesert 2013-05-31 Generellt förebyggande/ hälsofrämjande Barn och unga Riktade

Läs mer

Töreboda kommun. Folkhälsoplan Töreboda kommun

Töreboda kommun. Folkhälsoplan Töreboda kommun Töreboda kommun Folkhälsoplan 2015 Töreboda kommun 2015-08-05 Inledning En god folkhälsa är en angelägenhet för såväl den enskilda individen som för hela samhället då invånarnas hälsa är en förutsättning

Läs mer

Åtgärder för att främja unga flickors psykiska hälsa i Upplands Väsby

Åtgärder för att främja unga flickors psykiska hälsa i Upplands Väsby Tjänsteutlåtande Projektledare 2015-10-07 Sofia Gullberg 08-590 974 79 Dnr: Sofia.gullberg@upplandsvasby.se SÄN/2015:186 34592 Social- och äldrenämnden Åtgärder för att främja unga flickors psykiska hälsa

Läs mer

BROTTSFÖREBYGGARNA I GÄVLE UTBILDNINGS- KATALOG VT 2015

BROTTSFÖREBYGGARNA I GÄVLE UTBILDNINGS- KATALOG VT 2015 BROTTSFÖREBYGGARNA I GÄVLE UTBILDNINGS- KATALOG VT 2015 1 Utbildningar och aktiviteter riktade till Gävles förskolor och skolor våren 2015 Coachning Vi erbjuder personligt stöd till skolledare i trygghetsarbetet

Läs mer

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Program för föräldrastöd Program för föräldrastöd 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås

Läs mer

Situationen för nyanlända barn i familj

Situationen för nyanlända barn i familj Situationen för nyanlända barn i familj - med fokus på sociala frågor och socialtjänstens roll En kartläggning i de 13 kommunerna i Göteborgsregionen Jeanette Olsson 26 april, 2018 Antal asylsökande till

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 2 (9) Brottsförebyggande rådet Sammanträdesdatum 2015-10-20

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 2 (9) Brottsförebyggande rådet Sammanträdesdatum 2015-10-20 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 2 (9) Plats och sammanträdestid Deltagare Sandska rummet, stadshuset kl. 09.00-11.00 Medlemmar: Margareta Fredriksson (fp) Kommunstyrelsen, folkhälsorådet Jan-Vidar Seljegren

Läs mer

PRIO-nätverket Resurscentra och Programområde Psykisk Hälsa. Stockholm

PRIO-nätverket Resurscentra och Programområde Psykisk Hälsa. Stockholm PRIO-nätverket Resurscentra och Programområde Psykisk Hälsa Stockholm 17-12-06 Regionalt och lokalt Analys och handlingsplaner ÖK Psykisk hälsa 2016-2018 Regionalt programområde psykisk hälsa Struktur

Läs mer

Partnerskapssatsning i Fyrbodal inom ramen för sociala investeringsmedel 1 mars 2017 i Vänersborg

Partnerskapssatsning i Fyrbodal inom ramen för sociala investeringsmedel 1 mars 2017 i Vänersborg Partnerskapssatsning i Fyrbodal inom ramen för sociala investeringsmedel 1 mars 2017 i Vänersborg Syftet med dagen var att förankra vad partnerskapet kan komma att innebära för Fyrbodal. Var det tydligt?

Läs mer

Samordnade insatser för barn och unga

Samordnade insatser för barn och unga Samordnade insatser för barn och unga Nationell nivå Synkronisering av samhällets alla insatser för barn och unga som har eller riskerar att drabbas av psykisk ohälsa Insatserna behöver utvecklas för att

Läs mer

Handlingsplan - våld i nära relation 2015-2017. Fastställd av socialnämnden 2015-09-23

Handlingsplan - våld i nära relation 2015-2017. Fastställd av socialnämnden 2015-09-23 Handlingsplan - våld i nära relation 2015-2017 Fastställd av socialnämnden 2015-09-23 Tyresö kommun 2 (9) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Inriktning... 3 2.1 Syfte... 3 2.2 Mål... 3 2.3 Målgrupp...

Läs mer

Brottsförebyggande rådets åtagandeplan

Brottsförebyggande rådets åtagandeplan Brottsförebyggande rådets åtagandeplan FÖR STRÖMSTADS KOMMUN 2016 ANTAGEN AV KOMMUNSTYRELSEN 2015-xx-xx 1 BAKGRUND År 2009 fick kommunen en inbjudan från polismyndigheten om att inrätta ett samverkansavtal

Läs mer

Strategi Program» Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi Program» Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi Program» Plan Policy Riktlinjer Regler Motverka i Borås Stad Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program verksamheter och metoder i riktning

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (11)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (11) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (11) Diarienummer KS/2019-0208 Tid och plats kl 13.00 17.00 Kommunfullmäktigesalen Beslutande Ledamöter Mattias Gustafsson (SD) Marie Edvinsson Kristiansen (M) Leif Andersson (S),

Läs mer

Folkhälsoplan.

Folkhälsoplan. Folkhälsoplan www.monsteras.se Foto: Claus Kempe God hälsa - mer än en livsstil Mönsterås kommuns långsiktiga folkhälsomål ska vara en kompass för hur folkhälsoarbetet ska utvecklas under åren 2016-2018.

Läs mer

Verksamhetsplan år 2018 för folkhälsorådet i Gullspångs kommun

Verksamhetsplan år 2018 för folkhälsorådet i Gullspångs kommun Verksamhetsplan år 2018 för folkhälsorådet i Gullspångs kommun 1 Introduktion Gullspångs kommun och östra hälso- och sjukvårdsnämnden har ingått ett avtal om folkhälsoarbetet i kommunen. Syftet med avtalet

Läs mer

Kommunala Folkhälsorådet

Kommunala Folkhälsorådet 1 (9) KOMMUNALA FOLKHÄLSORÅDET MÖTESANTECKNING 2016-02-10 Kommunala Folkhälsorådet Tid och plats Orbadenrummet, 2016-02-10, kl. 09.00-12.00 Paragrafer 1-7 Närvarande Erika Engberg (S) KS Johan Toll (MP)

Läs mer

Töreboda kommun. Folkhälsoplan Töreboda kommun

Töreboda kommun. Folkhälsoplan Töreboda kommun Töreboda kommun Folkhälsoplan 2011-2014 Töreboda kommun 2014-01-20 Inledning En god folkhälsa är en angelägenhet för såväl den enskilda individen som för hela samhället då invånarnas hälsa är en förutsättning

Läs mer

Introduktion till dig som är ny i Vårdsamverkan Fyrbodal. Sammandrag om Vårdsamverkans organisering och vårt uppdrag

Introduktion till dig som är ny i Vårdsamverkan Fyrbodal. Sammandrag om Vårdsamverkans organisering och vårt uppdrag Introduktion till dig som är ny i Vårdsamverkan Sammandrag om Vårdsamverkans organisering och vårt uppdrag Vårdsamverkan i Västra Götaland Kommunerna i Västra Götaland: - Boråsregionen - Göteborgsregionen

Läs mer

KARTLÄGGNING. Kartläggningen av våld i nära relationer och hedersrelaterat våld i Bollnäs.

KARTLÄGGNING. Kartläggningen av våld i nära relationer och hedersrelaterat våld i Bollnäs. KARTLÄGGNING Kartläggningen av våld i nära relationer och hedersrelaterat våld i Bollnäs. Inledning Våld i nära relationer är ett stort samhällsproblem och ett brott. I genomsnitt mördas 17 kvinnor varje

Läs mer

Handlingsplan 2018 Familjecentrerat arbetssa tt

Handlingsplan 2018 Familjecentrerat arbetssa tt Handlingsplan 2018 Familjecentrerat arbetssa tt SDF Östra Göteborg 2018-03-19 Barn och unga ska lyckas i skolan! Övergripande mål familjecentrerat arbetssätt att alla barn ska lyckas i skolan Inledning

Läs mer

Uppföljning samverkansavtal folkhälsa

Uppföljning samverkansavtal folkhälsa Uppföljning samverkansavtal folkhälsa Avser Tanums kommun 2017 1. Utvecklingsområden utifrån Hälso- och sjukvårdsnämndens Mål och inriktningsdokument samt avtalet om gemensamma folkhälsoinsatser. Beskriv

Läs mer

Strategi för arbetet mot våldsbejakande extremism. Kommunerna i norra Örebro län

Strategi för arbetet mot våldsbejakande extremism. Kommunerna i norra Örebro län Strategi för arbetet mot våldsbejakande extremism Kommunerna i norra Örebro län Bakgrund Våldsbejakande extremism är ett samlingsbegrepp för rörelser, ideologier eller miljöer som inte accepterar en demokratisk

Läs mer

JÄMLIKA OCH JÄMSTÄLLDA LIVSVILLKOR

JÄMLIKA OCH JÄMSTÄLLDA LIVSVILLKOR HANDLINGSPLAN FÖR FOLKHÄLSA 2015 1 JÄMLIKA OCH JÄMSTÄLLDA LIVSVILLKOR Inriktningsområden Jämlik hälsa i hela kommunen Delaktighet och Inflytande Datamaterial - statistik Tillgång till sociala nätverk,

Läs mer

Folkhälsorådets verksamhetsplan för lokalt folkhälsoarbete i Gullspångs kommun år 2013

Folkhälsorådets verksamhetsplan för lokalt folkhälsoarbete i Gullspångs kommun år 2013 Folkhälsorådets verksamhetsplan för lokalt folkhälsoarbete i Gullspångs kommun år 2013 Introduktion Gullspångs kommun och hälso- och sjukvårdsnämnden östra Skaraborg har ingått ett avtal om folkhälsoarbetet

Läs mer

Temagrupp Barn och Unga

Temagrupp Barn och Unga Temagrupp Barn och Unga Västbus Barn och unga ska lyckas i skolan Anita Nilsson processledare www.samverkanstorget.se Samverkansorganiseringen i Göteborgsområdet Västbus Regional styrgrupp Ledningsgruppen

Läs mer

Kunskapsöversikt gällande insatser för livsstilskriminella och avhoppare.

Kunskapsöversikt gällande insatser för livsstilskriminella och avhoppare. SOCIALFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STAD SÖVERGRIPANDE SOCIALA FRÅGOR DNR 3.2-144/2013 SID 1 (5) 2013-04-16 Handläggare: Åsa Levander Telefon: 08-508 25 415 Till Socialnämnden Kunskapsöversikt gällande

Läs mer

Handlingsplan mot våldsbejakande

Handlingsplan mot våldsbejakande Handlingsplan mot våldsbejakande extremism November 2015 2 (6) Inledning Våldsbejakande extremism har blivit allt mer synligt i samhället de senaste åren och uppfattas ibland som ett hot mot vår demokrati.

Läs mer

Bilaga 1 Nulägesbeskrivning för samverkande kommun

Bilaga 1 Nulägesbeskrivning för samverkande kommun Bilaga 1 Nulägesbeskrivning för samverkande kommun 1. Grunduppgifter - samverkande kommun Samverkande kommun/sdf: Kungsholmens sdf Adress: Box 49039 Kontaktperson: Lisbeth Rieser E-postadress till kontaktperson:

Läs mer

Handlingsplan för romsk inkludering

Handlingsplan för romsk inkludering Handlingsplan för romsk inkludering 2018-2021 Dokumenttyp: Handlingsplan Antaget av: Kommunstyrelsen Status: 2017-01-13 Giltighetstid: 2018-2021 Linköpings kommun linkoping.se Diarienummer: 2016-153 Dokumentansvarig:

Läs mer

Uppföljningsrapport av handlingsplanen- våld i nära relationer

Uppföljningsrapport av handlingsplanen- våld i nära relationer Uppföljningsrapport av handlingsplanen- våld i nära relationer 2014 1. Inledning Arbetet med våld i nära relationer är ett högt prioriterat område utifrån regeringens skrivelse 2007/08:39. Familjefridssamordnarens

Läs mer

Förslag till program mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck

Förslag till program mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck Östermalms stadsdelsförvaltning Socialtjänstavdelningen Dnr 2016-512-1.5.1. Sida 1 (5) 2016-10-01 Handläggare Anne Menes Telefon: 08 508 10 320 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2016-11-24 Förslag till program

Läs mer

Aktivitetsplan för det folkhälsopolitiska arbetet

Aktivitetsplan för det folkhälsopolitiska arbetet Aktivitetsplan för det folkhälsopolitiska arbetet 2016-2019 Foto: Elin Hedström Det goda samhället för människan genom hela livet Inledning Vännäs kommun har ett viktigt uppdrag i att skapa samhälleliga

Läs mer

Utgiften ses som investering på sikt. Sesammodellen och barnahus i alla Blekingekommuner för VINR Utbildning/kunskap från stuprör övergripande

Utgiften ses som investering på sikt. Sesammodellen och barnahus i alla Blekingekommuner för VINR Utbildning/kunskap från stuprör övergripande Pass 1 Grupp 6 Social investeringsfond Ingvar Nilsson träffar beslutande politiker/chefer. Utbildning/samhällsinformation för ensamkommande ungdomar/nyanlända riktat till olika grupper samma koncept till

Läs mer

Prevention mot DROGER och ALKOHOL i Kramfors kommun

Prevention mot DROGER och ALKOHOL i Kramfors kommun Prevention mot DROGER och ALKOHOL i Kramfors kommun Regeringen Nationell handlingsplan för att förebygga ALKOHOLSKADOR Nationell handlingsplan mot NARKOTIKA Minska sociala, fysiska och psykiska skador

Läs mer

Verksamhetsplan för det gemensamma folkhälsoarbetet Mellan. Södra Hälso- och sjukvårdsnämnden och Tranemo kommun

Verksamhetsplan för det gemensamma folkhälsoarbetet Mellan. Södra Hälso- och sjukvårdsnämnden och Tranemo kommun Verksamhetsplan för det gemensamma folkhälsoarbetet 2019 Mellan Södra Hälso- och sjukvårdsnämnden och Tranemo kommun 0 Verksamhetsplan för gemensamt folkhälsoarbete HSN och Tranemo kommun Kommunen tar

Läs mer

Överenskommelse för att stärka jämställdhet och kvinnofrid

Överenskommelse för att stärka jämställdhet och kvinnofrid Överenskommelse 2018-2020 för att stärka jämställdhet och kvinnofrid Skälen för en överenskommelse Satsningar och förändringar på nationell nivå av det jämställdhetspolitiska området: Ny jämställdhetsmyndighet,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) - TRYGGHETSRÅDET- ANSLAG/BEVIS

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) - TRYGGHETSRÅDET- ANSLAG/BEVIS - TRYGGHETSRÅDET- SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Plats och tid Stora sammanträdesrummet, Blå huset, kl 13.00-15.30 Beslutande Marie Wilén (C) ordförande Margareta Gadde-Jenniche (M) Carola Eriksson (S) Rose-Marie

Läs mer

Överenskommelse psykisk hälsa 2018

Överenskommelse psykisk hälsa 2018 Överenskommelse psykisk hälsa 2018 2018-04-06 Yvonne Witzöe, GR Identifierade utvecklingsområden: Primärvård och första linjen Specialistpsykiatrin och beroendevård Kommunal hälso-och sjukvård och socialtjänst

Läs mer

Länsrapport 2012 Göteborgs stadsdelar. Det ANDT-förebyggande arbetet

Länsrapport 2012 Göteborgs stadsdelar. Det ANDT-förebyggande arbetet Länsrapport 2012 Göteborgs stadsdelar Det ANDT-förebyggande arbetet 1. 1. Stadsdelens namn Stadsdelens namn: Angered SDF Askim-Frölunda-Högsbo Lundby SDF Majorna-Linné SDF Norra Hisingen Västra Göteborg

Läs mer

Yttrande över remiss Förebyggande insatser mot våldsbejakande extremism - Handlingsplan

Yttrande över remiss Förebyggande insatser mot våldsbejakande extremism - Handlingsplan TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Annelie Olsson 2017-08-30 BUN 2017/0562 Tfn 0480-45 30 27 Barn- och ungdomsnämnden Yttrande över remiss Förebyggande insatser mot våldsbejakande extremism

Läs mer