Förskolans plats- och lokalplanering

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förskolans plats- och lokalplanering"

Transkript

1 Södermalms stadsdelsförvaltning Förskoleavdelningen Tjänsteutlåtande Dnr Sida 1 (12) Handläggare Yvonne Ekman, Ingegerd Appelgren Tel: , Till Södermalms stadsdelsnämnd Förskolans plats- och lokalplanering Förvaltningens förslag till beslut 1. Stadsdelsnämnden godkänner förvaltningens lokalplanering för förskolan för åren Christina Rapp Lundahl stadsdelsdirektör Lena Kullberg-Boman avdelningschef Sammanfattning I Stockholms stad ska barnen erbjudas förskola med hög kvalitet och platsgarantin ska uppfyllas. För att även fortsättningsvis klara platsgarantin och samtidigt utveckla kvalitéten i verksamheten krävs en god framförhållning. Målet är att kunna erbjuda varierande och attraktiv förskoleverksamhet till barn i hela stadsdelsområdet utifrån efterfrågan. Förvaltningen analyserar fortlöpande efterfrågan på förskoleplatser och beståndet av förskolor samt ser över lokaler som bedöms mindre lämpliga och som är avtalsmässigt möjliga att säga upp. Södermalms stadsdelsförvaltning Förskoleavdelningen Medborgarplatsen 25 Box 4270, Stockholm Telefon Växel ingegerd.appelgren@stockholm.se Enligt prognosen förväntas antalet barn öka något fram till år 2019 och därefter minska något fram till Det är en ökning jämfört med förra årets prognos.

2 Sida 2 (12) I detta ärende redovisar förvaltningen en plan för förskoleplatser och lokaler för perioden samt förslag till nya förskolor. Nya förskolor föreslås i kvarteret Sänket, Hammarby Gård 7, samt kvarteret Persikan. På sikt planeras även förskolor i kvarteren Lugnet 3 och Godsvagnen/ Påsen. Utbildningsförvaltningen kommer succesivt att ta över Lugnets förskolas lokaler med start i januari Ärendet innehåller även svar på skrivelsen om En giftfri förskola. Ärendets beredning Ärendet har beretts inom förskoleavdelningen i samråd med ekonomiavdelningen, utbildningsförvaltningen och i samverkansgruppen den 18 november. Uppgifter om fristående verksamhet har inhämtats från utbildningsförvaltningen liksom underlag för skolplanering. Statistik och prognoser har utarbetats av Sweco. Svar på skrivelse om En giftfri förskola Förvaltningen har i svar på skrivelse från Erik Malm m.fl. (MP) till stadsdelsnämnden i juni 2014 lovat återkomma till nämnden med en plan för att nå målet om en giftfri förskola, med bland annat en checklista för personalen på förskolan. Det är förvaltningens ambition att ta fram ett verktyg/checklista för att på sikt nå målet om en giftfri förskola. Planen är att förskolorna i det dagliga arbetar med en checklista för inköp, städning, översyn/ inventering av material på förskolan. Vidare planerar förvaltningen att genomföra olika utbildningar och utse miljöombud för varje förskoleenhet. Arbetet påbörjas under vårterminen 2015 med inspiration bland annat från Skarpnäcks stadsdelsförvaltning och Sundbybergs kommun. Förvaltningen tar även hjälp av det nybildade Kemikaliecentrum en enhet inom Miljöförvaltningen. Övriga stadsdelsförvaltningar i innerstan har visat intresse att samarbeta kring frågan. Arbetet bedöms kunna ske inom befintlig organisation och med nuvarande resurser.

3 Sida 3 (12) Planeringsförutsättningar Södermalms stadsdelsområde är med sina cirka invånare stadens till befolkningsantalet största stadsdelsområde. De allra flesta bor i flerfamiljshus där knappt två tredjedelar av bostäderna utgörs av 1:or och 2:or. Antalet medborgare förväntas öka från dagens till fram till år Flest barn föds i Katarina och i Södra Hammarbyhamnen. Knappt 200 barn som bor i Södra Hammarbyhamnen har idag plats i kommunal förskola på Södermalmssidan. Dessutom finns idag cirka 300 förskoleplatser i Södra Hammarbyhamnen i lokaler med tillfälliga bygglov. En översyn pågår tillsammans med utbildningsförvaltningen för samutnyttjande av lokaler i Hammarby sjöstad. För att tillgodose efterfrågan på förskola följer förvaltningen kontinuerligt: tillgänglighet närhet lokalens lämplighet för förskoleverksamhet befolkningsutvecklingen hur många barn som står i förskolekön antalet inskrivna barn i fristående och kommunal verksamhet om platsgarantin uppfylls fristående förskolors etablering i området. När förskolor flyttar eller byggs om ska föräldrar/vårdnadshavare och fackliga organisationer involveras så tidigt som möjligt i processen. Lokalmöten där ny- och ombyggnadsprojekt planeras och följs upp genomförs kontinuerligt. Förvaltningen samarbetar med stadens exploateringskontor för genomgång av pågående planärenden och projekt, i syfte att anmäla behov av lokaler till förskola i områden där behovet av förskoleplatser inte är tillgodosett och antalet barn ökar. I samarbete med Skolfastigheter i Stockholm AB (SISAB) görs en kontinuerlig uppföljning av nuvarande förskolor som avser att säkerställa lokalutnyttjandet och behovet av upprusning.

4 Sida 4 (12) Med tanke på ökade hyreskostnader och stora upprustningsbehov av äldre förskolor ser förvaltningen över möjligheten att effektivisera genom samordning av resurser. I stadsdelsområdet är den genomsnittliga årshyran år 2014 för en förskoleplats kronor. Enligt stadsledningskontoret är den genomsnittliga kostnaden i hela staden kronor. Kommunfullmäktige har beslutat om ett förskoletal vid nybyggnation av bostäder som innebär att det ska planeras 25 förskoleplatser per nya 100 lägenheter. Detta har tillämpats från år Andel barn i kommunal och fristående förskoleverksamhet 2014 tenderar andelen barn i fristående förskola att överväga något. ÅR ANDEL I KOMMUNAL FÖRSKOLA ANDEL I FRISTÅENDE FÖRSKOLA År % 49% År % 50% År % 51% Befolkningsprognoser barn 1-5 år Diagrammet på nästa sida visar årets befolkningsprognos för antal barn 1-5 år på Södermalm under tiden

5 Sida 5 (12) Under prognosperioden ökar antalet barn i åldern 1-5 år fram till 2019, därefter minskar det något fram till år Planarbete pågår för nya bostäder i stadsdelområdet som kan komma att påverka prognosen. Årets prognos skiljer sig betydligt från förra årets prognos. Skillnaden mellan prognoserna framgår av diagrammet nedan Befolkningsprognos barn 1-5 år jämförelse Prognos 2013 Prognos Det är en ökning av antalet barn jämfört med förra årets prognos. Den beror enligt Sweco på att tidigare antagande om minskad

6 Sida 6 (12) nivå på barnafödandet i stället övergår till en svag ökning. Totalt sett innebär det en ökning av barn 1-5 år. Här kommer jämförelsen mellan prognoserna i siffror: ÅR Prognos 2013 Prognos Prognos 2013 jämfört med prognos 2014 Inskrivna barn i kommunal förskola Ett trendbrott startade i augusti 2013 som visar att antalet inskrivna barn minskar i augusti/september. Minskningen fortsätter även under samma tid 2014 (den turkosa linjen).

7 Sida 7 (12) Inskrivna barn i kommunal och fristående förskola Inskrivna barn i kommunal och fristående förskola 2014 Fristående Kommunala Fristående förskolor följer ungefär samma utveckling. De har fler inskrivna barn på våren och färre på hösten. Antal födda i stadsdelsområdet Flest barn föds liksom förra året - i Katarina och i Södra Hammarbyhamnen. Därefter följer Högalid och Sofia. ANTAL FÖDDA ÅR 2011 ANDEL ÅR 2012 ANDEL År 2013 ANDEL Katarina % % % Södra % % Hbyhamnen % Högalid % % % Sofia % % % Mariatorget % 163 9% % Södra station 50 2% 46 3% 49 3% Reimersholme/ 43 2% 25 1% Långholmen 0 0% Storkyrkan 31 2% 43 2% 44 2% SÖDERMALM % % % Nulägesorientering Av erfarenhet vet vi att cirka 95 % av alla barn 1-5 år söker förskola i kommunal eller fristående verksamhet. Ungefär hälften av alla familjer väljer kommunal förskola. Enligt prognosen kommer antalet barn att öka något. Förändringen beräknas kunna inrymmas inom det befintliga och planerade förskolebeståndet.

8 Sida 8 (12) Efterfrågan på förskola skiljer sig under året och är något lägre på hösten och ökar igen på våren vilket innebär att förskolan måste ha en flexibel organisation för att möta denna skillnad. Södra Hammarbyhamnen I kvarteret Mårtensdal har förskolan Fredriksdal startat 2011 med kapacitet för cirka 100 barn. Vidare planeras förskolor i Hammarby Gård 7, med cirka 100 platser, i Lugnet 3, med cirka 90 platser och Godsvagnen och Påsen med sammanlagt 200 platser i samband med byggandet av nya bostäder. Då efterfrågan på skola är stor i området kan de förskoleplatser som är inrymda i Sjöstadsskolan och den nya Lugnets skola användas till skola. Förvaltningen arbetar tillsammans med utbildningsförvaltningen kring flexibla lösningar gällande lokalutnyttjandet. Södermalmssidan Totalt ökar antalet barn på Södermalmssidan med cirka 100 barn under det kommande året, enligt prognosen. Nya förskolor planeras i kvarteren Tygeln (90 platser), Sänket (54 platser) och på längre sikt i kvarteret Persikan (200 platser). Tre nya fristående förskolor har tillkommit under 2014 på Södermalm med sammanlagt 64 platser: Miniforskarna, De fyra elementen och Strandbackens förskola. Miniforskarna och De fyra elementen ligger på Tegelviksgatan i Östra Södermalm och har 22 platser. Strandbackens förskola ligger vid Hornstulls strand på Västra Södermalm och har 20 platser. Förvaltningen har en god planering och en plan för avveckling av lokaler. Mindre lämpliga lokaler kommer att avvecklas i samband med att hyresavtalen går ut. Lokalbehov 2015 I mars 2014 var cirka barn inskrivna och i september 2014 var cirka barn inskrivna i kommunal och fristående förskola. Skillnaden utgör cirka 500 barn mellan höst och vår. Prognosen för 2015 visar att det finns barn 1-5 år i stadsdelsområdet. Om man antar att 95 % av alla barn 1-5 år söker plats i förskola så behövs cirka platser år 2015 i genomsnitt. Erfarenheten är att det behövs fler platser på våren och färre på hösten.

9 Sida 9 (12) Förskolan Fredriksdal startade 2014 vid Textilgatan, med kapacitet för cirka 100 förskolebarn. Förskolan har under 2014 haft cirka 40 lediga platser. I kvarteret Hammarby gård 7 i Södra Hammarbyhamnen planeras förskola med cirka 100 platser år Planen är att förskolelokalerna i Lugnets förskola successivt ska övergå till skola. I augusti 2015 slutar 17 barn på Lugnetskolans förskola och går till förskoleklass. Hösten 2016 går 43 barn till förskoleklass. Platserna ersätts då av förskoleklassbarn. Succesivt avvecklas förskolan från 2015 till Förskolan Samariten är kvar i befintliga lokaler vid Ringvägen tom Därefter flyttar de in i nya lokaler i kvarteret Tygeln på Wollmar Yxkullsgatan 21. Stadsdelsförvaltningen blev uppsagd från lokalen på Ringvägen för villkorsändring. Fastighetsägaren krävde en hyresökning som förvaltningen inte kunde acceptera. Uppsägningen gällde från , men förvaltningen har avtalat om uppskov med flytt i väntan på att nya lokaler kan tas i bruk, d v s från Berörda föräldrar/vårdnadshavare och personal har fått information om detta. I kvaretet Sänket på Metargatan planeras en ny förskola med plats för 50 barn. Genomförandebeslut finns. Förskolan Månkatten på Skånegatan 87 planeras flytta sin verksamhet till befintliga förskolor i enheten under hösten Nya bostäder planeras enligt uppgift från Sweco att byggas i kvarteret Tygeln (61 lägenheter), kvarteret Långreven/ Metargatan (16 lägenheter) och i kvarteren Båtturen och Fredriksal/Hammarby Sjöstad, (163 lägenheter sammanlagt). Eventuellt ytterligare behov förutsätter förvaltningen att fristående förskolor kan erbjuda. Av erfarenhet tillgodoses omkring hälften av platserna med fristående förskola. Sammantaget innebär detta att behovet av förskoleplatser väl bör tillgodoses under år 2015.

10 Sida 10 (12) Lokalbehov 2016 Enligt prognosen för 2016 finns barn mellan 1-5 år något färre än som bor i stadsdelsområdet. Med tanke på att cirka 95 % efterfrågar förskola - d v s barn - ser antalet platser ut att räcka väl till även för år Förvaltningen har ändå planerat för nya förskolor i områden där barnen bor. Det kan innebära att tillfälliga och eller sämre förskolelokaler kan komma att avvecklas. Förvaltningen säkerställer kvalitén genom att planera för förskolor i samband med nyproduktion av bostäder. I Södra Hammarbyhamnen planerar förvaltningen i samband med uppförande av nya bostäder förskola i kvarteren Godsvagnen och Påsen med sammanlagt 200 platser. Byggstart tidigast 2016, planering pågår. Detaljplan för bostadsbebyggelse i kvarteret Lugnet 3. Förvaltningen har anmält behov av förskola med cirka 90 platser. Byggstart tidigast 2016, planering pågår. Nya bostäder planeras enligt uppgift från Sweco att byggas i kvarteret Tobaksmonopolet vid Maria Skolgata och Maria Bangata (91 lägenheter) och kvarteret Fredriksdal (100 lägenheter) under Lokalbehov 2017 och framåt Enligt prognosen för 2017 finns det barn i stadsdelsområdet mellan 1-5 år. Om 95 % av dessa söker förskoleplats innebär det platser och således inte något behov av flera förskoleplatser. Det kan innebära att tillfälliga och eller sämre förskolelokaler kan komma att avvecklas och att nya byggs. Behovet tillgodoses genom följande planering: Stadsbyggnadskontoret har påbörjat arbetet med ny detaljplan för bostadsbebyggelse i kvarteret Persikan, cirka lägenheter. Förvaltningen har anmält behov av förskola med cirka 200 platser i enlighet med kommunfullmäktiges förskoletal. Nya bostäder planeras enligt Sweco i kvarteret Plankan/ Hornstull (119 lägenheter), Lugnet (200 lägenheter) och kvarteret Fredriksdal (100 lägenheter).

11 Sida 11 (12) Från 2018 och framåt planeras lägenheter ibland annat följande kvarter: Göta Ark, Mariagårdstäppan, Schönborg, Tobaksmonopolet, Tjurberget, Ersta/ Rabatten, Södra Skanstull, Persikan, Påsen och Godsvagnen. Förvaltningens synpunkter och förslag i övrigt I Stockholm ska platsgarantin förenas med avsikten att erbjuda stadens barn en förskola med hög kvalitét och tydliga mål enligt Finansborgarrådets förslag till budget för Förvaltningens ansvar är att se till att alla barn som bor i stadsdelsområdet har tillgång till förskoleverksamhet. Vidare att samverka med fastighetsägare, näringslivet, utbildningsförvaltningen och andra aktörer vid utbyggnad av förskolan. Samverkan vid start av nya förskolor gäller också med fristående, icke vinstdrivande förskolor. Förvaltningen ska också öka inskrivningsgraden till förskolan, öka antalet förskolor med möjlighet att laga mat och tillgodose behov av barnomsorg på obekväm tid. Förvaltningen måste hela tiden ha beredskap och kunskap om lokalbeståndet för att kunna anpassa tillgången på platser till efterfrågan. Vidare måste behov av förskoleplatser följas upp ofta och på olika sätt. Under perioden ökar antalet barn i åldern 1-5 år enligt prognosen och väntas fortsätta öka något fram till Förvaltningen har beredskap inför det ökade barnunderlaget. Ökningen fördelar sig ganska jämnt i hela stadsdelsområdet men fortfarande föds flest barn i Katarina och i Södra Hammarbyhamnen. Tätt efter följer Högalid och Sofia. Inskrivningen av barn varierar under året vilket ställer stora krav på en flexibel organisation. Inom Södermalms stadsdelsområde är andelen kommunal och fristående förskola ungefär 50/50. Förvaltningen bedömer att det finns en god beredskap för att klara platsgarantin under planeringsperioden och tillgodose förväntat behov. Målet är att erbjuda en attraktiv förskola i hela stadsdelsområdet och att uppfylla platsgarantin. Vid all ny- och tillbyggnad samt avveckling av lokaler ska barnens bästa beaktas, likaså

12 Sida 12 (12) miljöaspekter och tillgänglighet. Barnens bästa beaktas också när det gäller utformning av de pedagogiska miljöerna i förskolan. Förvaltningen avser att återkomma till stadsdelsnämnden med en uppföljning av lokalärendet i slutet av våren 2015.

Förskolans plats- och lokalplanering

Förskolans plats- och lokalplanering Södermalms stadsdelsförvaltning Förskoleavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (15) 2013-11-22 Handläggare Agneta Sjögren, Ingegerd Appelgren Telefon: 08-508 13 106, 08-508 13 144 Till Södermalms stadsdelsnämnd

Läs mer

Riktlinjer för övergången mellan förskola och skola i Stockholms stad från 2013

Riktlinjer för övergången mellan förskola och skola i Stockholms stad från 2013 Södermalms stadsdelsförvaltning Förskoleavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2013-06-27 Handläggare Ingegerd Appelgren Telefon: 08-508 13 144 Till Till Södermalms stadsdelsnämnd 22 augusti 2013 förskola

Läs mer

Gemensam förskolekö och fördelningen av de 30 timmar som barn till föräldralediga har rätt till

Gemensam förskolekö och fördelningen av de 30 timmar som barn till föräldralediga har rätt till SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING FÖRSKOLEAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2012-09-21 Handläggare: Ingegerd Appelgren Telefon: 08-508 14 144 Till stadsdelsnämnden 25 oktober 2012 Gemensam förskolekö

Läs mer

Barngruppernas storlek inom förskolan

Barngruppernas storlek inom förskolan Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen förskola och äldreomsorg i egen regi Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2015-04-29 Handläggare Susanne Forss Gustafsson Telefon: 08-508 22 064 Till Hägersten-Liljeholmens

Läs mer

Genomförandeärende för inrättande av förskola i kvarteret Stimmet i Långbro

Genomförandeärende för inrättande av förskola i kvarteret Stimmet i Långbro Älvsjö stadsdelsförvaltning Verksamhetsområde barn, ungdom och vuxna Sida 1 (7) 2016-09-05 Handläggare Madeleine Hagerth Telefon: 08-508 21 051 Till Älvsjö stadsdelsnämnd 2016-09-22 Genomförandeärende

Läs mer

Barnomsorgsplan för år

Barnomsorgsplan för år ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING FÖRSKOLA OCH FRITID SID 1 (9) 2010-04-29 Handläggare: Sophie Dahlberg telefon 08-508 14 037 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd Barnomsorgsplan för år 2010-2013

Läs mer

Planering för utbyggnad av förskolor i Farsta Svar på skrivelse från (s), (mp) och (v)

Planering för utbyggnad av förskolor i Farsta Svar på skrivelse från (s), (mp) och (v) FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR BARN OCH UNG DOM SID 1 (5) 2012-02-10 Handläggare: Katarina Höök Telefon: 08-508 18 138 Till Farsta stadsdelsnämnd 2012-03-15 Planering för utbyggnad av förskolor

Läs mer

Avveckling av förskolelokaler på Duvholmsgränd 16 i Vårberg

Avveckling av förskolelokaler på Duvholmsgränd 16 i Vårberg Skärholmens stadsdelsförvaltning Avdelning förskola och fritid Tjänsteutlåtande Dnr 2.6 /477-2017 Sida 1 (6) 2017-05-29 Handläggare Katarina Waller Telefon: 08-50824457 Till Skärholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Förskolan Grågåsen Genomförandebeslut

Förskolan Grågåsen Genomförandebeslut HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SAMH ÄLLSPLANERING TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 12-2013-2.6 SID 1 (6) 2013-01-20 Handläggare: Helén Örtegren Telefon: 08-508 23 051 Till Hägersten-Liljeholmens

Läs mer

Utökning av förskolan Årstaberg

Utökning av förskolan Årstaberg HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SAMH ÄLLSPLANERING TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 264-2011-2.6 SID 1 (8) 2011-12-15 Handläggare: Helén Örtegren Telefon: 08-508 23 051 Till Hägersten-Liljeholmens

Läs mer

Ny förskola på Förmansvägen i kv. Golvläggaren, Årstadal

Ny förskola på Förmansvägen i kv. Golvläggaren, Årstadal Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Samhällsplanering Sida 1 (7) 2013-11-11 Handläggare Helén Örtegren Telefon: 08-508 23 051 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2013-11-28 Ny förskola på

Läs mer

Gemensam förskolekö och fördelningen av de 30 timmar som barn till föräldralediga har rätt till remiss från stadsledningskontoret

Gemensam förskolekö och fördelningen av de 30 timmar som barn till föräldralediga har rätt till remiss från stadsledningskontoret NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING FÖRSKOLE- OCH FRITIDSAVDELNING EN SID 1 (8) 2012-09-10 Handläggare: Cecilia Oscarsson Telefon: 08-508 09 270 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Gemensam förskolekö och fördelningen

Läs mer

Ny förskola i kvarteret Spinnakern, Gröndal

Ny förskola i kvarteret Spinnakern, Gröndal stadsdelsförvaltning Avdelningen för samhällsplanering Dnr 374-2015-2.6 Sida 1 (5) 2015-09-08 Handläggare Gunnar Ohlsén Telefon: 08-508 22 024 Till stadsdelsnämnd 2015-09-24 Ny förskola i kvarteret Spinnakern,

Läs mer

Ny förskola i kvarteret Kilaberg 1 i Midsommarkransen

Ny förskola i kvarteret Kilaberg 1 i Midsommarkransen Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för samhällsplanering Sida 1 (5) 2017-01-26 Handläggare Anders Gredenborg Telefon: 08-508 230 51 Till Hägersten Liljeholmens stadsdelsnämnd 2017-02-02

Läs mer

Behov av förskola och skola på nordvästra Kungsholmen

Behov av förskola och skola på nordvästra Kungsholmen Kungsholmens stadsdelsförvaltning déãéåë~ãëéêîáåé Handläggare: Christina Lundin Tfn: 508 08 066 qà åëíéìíä í~åçé páçnerfommsjmvjnq aåêpmojrrmjms Kungsholmens stadsdelsnämnd sammanträde 2006-09-13 Behov

Läs mer

Nybyggnad av förskola kv. Temmelburken 2 i Mariehäll

Nybyggnad av förskola kv. Temmelburken 2 i Mariehäll BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING VERKSAMHETSOMRÅDE FÖ RSKOLA DNR 84-11-2.6 SDN 2011-05-19 Handläggare: Åsa Algott Telefon: 08 50806168 Till Bromma stadsdelsnämnd Nybyggnad av förskola kv. Temmelburken 2 i Mariehäll

Läs mer

Förskola kvarteret Masugnen 7, Mariehäll

Förskola kvarteret Masugnen 7, Mariehäll Administration Lokal och parkenheten Dnr 120-18-1.1. Sida 1 (7) 2018-09-11 Handläggare Ann-Chatrine Olsson Telefon: 08-50806431 Till Bromma stadsdelsnämnd Genomförandebeslut Förvaltningens förslag till

Läs mer

Månadsrapport per februari 2017

Månadsrapport per februari 2017 Södermalms stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Dnr 143-2017-1.2.1. Sida 1 (5) 2017-02-23 Handläggare Annegret Wallin Telefon: 08-508 12 023 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2017-03-09

Läs mer

Lokalförsörjningsprognos för förskola och grundskola i Danderyds kommun Utbildningsnämnden

Lokalförsörjningsprognos för förskola och grundskola i Danderyds kommun Utbildningsnämnden Lokalförsörjningsprognos för förskola och grundskola i Danderyds kommun 2016 Utbildningsnämnden Innehållsförteckning 1 Sammanfattning av lokalförsörjningsprognosen... 3 2 Uppdraget... 3 3 Befolkningsprognos...

Läs mer

Omstrukturering inom Hornstulls servicehus

Omstrukturering inom Hornstulls servicehus SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDREOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE. SID 1 (5) 2012-10-02 Handläggare: Gunilla Jalmarsson Telefon: 08-508 12 311 Till Stadsdelsnämnden 2012-10-25 Omstrukturering

Läs mer

Förskola kvarteret Masugnen 7, Mariehäll

Förskola kvarteret Masugnen 7, Mariehäll Administration Lokal och parkenheten Dnr 120-18-1.1. Sida 1 (5) 2018-02-27 Handläggare Ann-Chatrine Olsson Telefon: 08-50806431 Till Bromma stadsdelsnämnd Inriktningsbeslut Förvaltningens förslag till

Läs mer

Ny förskola på Enskedevägen i Svedmyra

Ny förskola på Enskedevägen i Svedmyra Avdelningen för förskola och fritid Avdelningen för ekonomi, stadsmiljö och strategi Sida 1 (5) 2013-11-25 Handläggare: Iris Birath Telefon: 08 508 18 153 Till Farsta stadsdelsnämnd 2013-12-17 Ny förskola

Läs mer

Ny förskola i kv. Rosteriet, Liljeholmen

Ny förskola i kv. Rosteriet, Liljeholmen Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Samhällsplanering Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2014-01-13 Handläggare Helén Örtegren Telefon: 08-508 23 051 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2014-01-30

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Södermalms stadsdelsområde. i Stockholms kommun. Stockholms kommun.

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Södermalms stadsdelsområde. i Stockholms kommun. Stockholms kommun. ri Beslut Stockholms kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Södermalms stadsdelsområde i Stockholms kommun Box 23069, 104 36 Stockholm 2 (5) Tillsyn i Stockholms kommun har genomfört tillsyn av Stockholms

Läs mer

Svar på skrivelse om förskolorna

Svar på skrivelse om förskolorna SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR FÖRS KOLA OCH KULTUR SID 1 (10) 2011-02-03 Handläggare: Per-Erik Ende Telefon: 08-508 15 097 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2011-03-31 Förvaltningens förslag

Läs mer

Förlag till inriktningsbeslut om byggnation av ny skola på Årstafältet

Förlag till inriktningsbeslut om byggnation av ny skola på Årstafältet Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Sida 1 (5) 2017-11-09 Handläggare Maria Holdo Telefon: 08-508 33 888 Till Utbildningsnämnd Förlag till inriktningsbeslut om byggnation av ny

Läs mer

Tony Mufic Utbildningsdirektör

Tony Mufic Utbildningsdirektör Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-10-27 Handläggare Åsa Härkegård Telefon: 08-508 33 333 Till Utbildningsnämnden 2016-11-24 Inriktningsförslag

Läs mer

Prognos för barnomsorg

Prognos för barnomsorg Tyresö kommun Datum Barn- och utbildningsförvaltningen 1 (7) Ulrica Andersson, verksamhetsstrateg 08 5782 90 59 Prognos för barnomsorg Förslag till beslut Barn- och utbildningsförvaltningen föreslår: -

Läs mer

Utredningsuppdrag: Kapacitet i förskola och skola

Utredningsuppdrag: Kapacitet i förskola och skola DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (8) Utbildningsnämnden 2018-12-12 Utredningsuppdrag: Kapacitet i förskola och skola Ärende Utbildningsnämnden gav bildnings- och omsorgsförvaltningen i mars 2018 i uppdrag

Läs mer

Barnomsorgspeng och allmän förskola även för treåringar. Remiss från kommunstyrelsen KS /2008

Barnomsorgspeng och allmän förskola även för treåringar. Remiss från kommunstyrelsen KS /2008 SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING FÖRSKOLEAVDELNINGEN SID 1 (6) 2008-08-11 Handläggare: Ingegerd Appelgren Telefon: 08-508 13 144 Till SDN 2008-08-28 Barnomsorgspeng och allmän förskola även för treåringar.

Läs mer

Förslag till inriktningsbeslut om ny skola i Årstadal

Förslag till inriktningsbeslut om ny skola i Årstadal Utbildningsförvaltningen Lokalenheten Sida 1 (7) 2013-05-27 Handläggare Lotti Hammar Telefon: 08 5083341 skola i Årstadal Förvaltningens förslag till beslut Förvaltningen föreslår att utbildningsnämnden

Läs mer

Ny förskola i Berghus 3, Liljeholmskajen

Ny förskola i Berghus 3, Liljeholmskajen Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för samhällsplanering Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2015-11-30 Handläggare Gunnar Ohlsén Telefon: 08-508 22 024 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Demokratiutveckling på Södermalm

Demokratiutveckling på Södermalm Södermalms stadsdelsförvaltning Staben Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2015-05-25 Handläggare Lotte Lindgren Telefon: 08 508 12 030 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2015-06-11 Demokratiutveckling på Södermalm

Läs mer

Ny förskola på Sturehillsvägen i Årstadal

Ny förskola på Sturehillsvägen i Årstadal Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för samhällsplanering Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2014-12-01 Handläggare Helén Örtegren Telefon: 08-508 23 051 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Rivning av en förskola med fyra avdelningar och nybyggnation av en sex avdelningars förskola på Vingåkersvägen i Örby

Rivning av en förskola med fyra avdelningar och nybyggnation av en sex avdelningars förskola på Vingåkersvägen i Örby Enskede-Årsta-Vantör Avdelningen för utveckling lokaler och stadsmiljö Sida 1 (5) 2018-06-07 Handläggare Kerstin Hellmark Telefon: 08-508 20 026 Till Enskede-Årsta-Vantörs Stadsdelsnämnd 2018-06-14 Rivning

Läs mer

Alkoholförbud inom Maria-Gamla stans stadsdelsområde

Alkoholförbud inom Maria-Gamla stans stadsdelsområde Maria-Gamla stans stadsdelsförvaltning Avdelningen Bidrag & Vuxenstöd Handläggare: Kerstin Larsson Tfn: 08-508 12 305 Tjänsteutlåtande sid 1 (6) 2004-05-04 Dnr 500-300 /2004 Till stadsdelsnämnden 2004-05-27

Läs mer

Svar på skrivelse från Lotta Edholm (FP), Johanna Sjö (M) och Helen Törnqvist (C)

Svar på skrivelse från Lotta Edholm (FP), Johanna Sjö (M) och Helen Törnqvist (C) UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN TILLHANDAHÅLLARAVDEL NINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2011-12-06 Handläggare: Kicki (Kristina) Berg Telefon: 508 33599 Till Utbildningsnämnden 2012-01-19 Svar på skrivelse från

Läs mer

Genomförandebeslut om ny förskola Sjövikshöjden etapp 3 i Årstadal

Genomförandebeslut om ny förskola Sjövikshöjden etapp 3 i Årstadal HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING SAMHÄLLSPLANERING Handläggare: Helén Örtegren Telefon: 08-508 23 051 SDN: 2010-01-28 Dnr 16-2010-2.6 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd SID 1 (6) Genomförandebeslut

Läs mer

Utbyggnad av förskola på Ormängsgatan 71 i Hässelby gård

Utbyggnad av förskola på Ormängsgatan 71 i Hässelby gård HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR STADSDELSMILJÖ OCH TEKNIK 30 MARS 2007 SID 1 (5) Handläggare: Björn Larsson Telefon: 08-50804052 Dnr 312-169-2007 Sammanträde 17 april 2007 Till

Läs mer

Förskoleplanering i Farsta stadsdelsområde

Förskoleplanering i Farsta stadsdelsområde Avdelningen för stadsmiljö Avdelningen för förskola och fritid Sida 1 (10) 2013-09-02 Handläggare: Iris Birath Telefon: 08 508 18 153 Till Farsta stadsdelsnämnd 2013-09-26 Förskoleplanering i Farsta stadsdelsområde

Läs mer

Riktlinjer för barnomsorg på obekväm arbetstid

Riktlinjer för barnomsorg på obekväm arbetstid Utbildningsförvaltningen Avdelningen för utveckling och samordning Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2015-03-31 Handläggare Jens Westlund Telefon: 08-508 33 754 Till Utbildningsnämnden 2015-04-09 Riktlinjer

Läs mer

Organisation och arbetsformer för genomförandegruppen för bostäder med särskild service för funktionshindrade - svar på remiss från kommunstyrelsen

Organisation och arbetsformer för genomförandegruppen för bostäder med särskild service för funktionshindrade - svar på remiss från kommunstyrelsen NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING PLANERINGSAVDELNINGE N TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2008-11-03 Handläggare: Gunilla Schedin Telefon: 508 09 015 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Organisation och arbetsformer

Läs mer

Handläggare: Ingegerd Appelgren, Yvonne Alenius Tfn: , respektive

Handläggare: Ingegerd Appelgren, Yvonne Alenius Tfn: , respektive M ARIA-GAMLA STANS STADSDELSNÄMND Barn och Ungdom Handläggare: Ingegerd Appelgren, Yvonne Alenius Tfn: 08-508 13 144, respektive 08-508 12 107 T JÄNSTEUTLÅTANDE 2006-05-02 SID 1 (5) DNR 403-301/2006 SDN

Läs mer

Behovsprognos för förskole- och skolplatser

Behovsprognos för förskole- och skolplatser 2018-05-24 1 (28) Rapport Utbildningsnämnden Behovsprognos för förskole- och skolplatser 2018 2035 Sammanfattning och slutsatser Förskola Behovet av förskoleplatser fortsätter att öka men behoven varierar

Läs mer

Regler för intagning och plats i förskola och pedagogisk omsorg i Stockholms stad

Regler för intagning och plats i förskola och pedagogisk omsorg i Stockholms stad Utbildningsförvaltningen Förskoleavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-11-01 Handläggare Sara Laineste Telefon: 08-508 33 716 Till Utbildningsnämnden 2018-11-22 Svar på remiss från kommunstyrelsen

Läs mer

Behovsprognos för förskole- och skolplatser

Behovsprognos för förskole- och skolplatser 2019-05-29 1 (31) Rapport Utbildningsnämnden Behovsprognos för förskole- och skolplatser 2019 2040 Sammanfattning och slutsatser Förskola Behovet av förskoleplatser fortsätter att öka men varierar mellan

Läs mer

Nybyggnad av förskola kv. Temmelburken 2 i Mariehäll

Nybyggnad av förskola kv. Temmelburken 2 i Mariehäll BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING VERKSAMHETSOMRÅDE FÖ RSKOLA OCH TEKNIK DNR 84-11-2.6. SDN 2011-12-15 Handläggare: Åsa Algott Telefon: 08 50806168 Till Bromma stadsdelsnämnd Nybyggnad av förskola kv. Temmelburken

Läs mer

Planering av skolverksamheten

Planering av skolverksamheten Revisionsrapport Planering av skolverksamheten Hallsbergs kommun Marie Lindblad Planering av skolverksamheten Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2. Inledning...3 2.1.

Läs mer

Behovsprognos för förskole- och skolplatser

Behovsprognos för förskole- och skolplatser 2014-04-23 1 (30) Rapport Utbildningsnämnden Behovsprognos för förskole- och skolplatser 2014-2030 Sammanfattning och slutsatser Förskola Behovet av förskoleplatser fortsätter att öka men varierar mellan

Läs mer

Verksamhetsanpassning av förskolan Hamngården

Verksamhetsanpassning av förskolan Hamngården stadsdelsförvaltning Avdelningen för samhällsplanering Sida 1 (5) 2015-04-02 Handläggare Helén Örtegren Telefon: 08-508 23 051 Till stadsdelsnämnd 2015-04-23 Verksamhetsanpassning av förskolan Hamngården

Läs mer

Planering för boenden för äldre i Stockholms stad - svar på remiss

Planering för boenden för äldre i Stockholms stad - svar på remiss ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2008-12-23 Handläggare: Hanna Markkula Telefon: 08-508 10 133 Till Östermalms stadsdelsnämnd sammanträde 090122 Planering för boenden

Läs mer

Nyckeltal i förskolan och satsningar på förskollärare- svar på skrivelse

Nyckeltal i förskolan och satsningar på förskollärare- svar på skrivelse stadsdelsförvaltning Avdelning förskola Sida 1 (5) 2016-05-03 Handläggare Tobias Kindblom Telefon: 08-50814969 Till stadsdelsnämnd Nyckeltal i förskolan och satsningar på förskollärare- svar på skrivelse

Läs mer

Genomförandeärende: Rivning och uppbyggnad av förskolan Torpgläntan 8 i Vårberg.

Genomförandeärende: Rivning och uppbyggnad av förskolan Torpgläntan 8 i Vårberg. SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING SAMHÄLLSSERVICE TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2012-10-02 Handläggare: Rune Ney Telefon: 08-508 24 060 Till Skärholmen stadsdelsnämnd Sophie Dahlberg Telefon: 08-508 24 016

Läs mer

Förvärv av bostadsrättslokal för förskola i stadsdelen Liljeholmen, kv Rosteriet 7. Inriktningsbeslut.

Förvärv av bostadsrättslokal för förskola i stadsdelen Liljeholmen, kv Rosteriet 7. Inriktningsbeslut. Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) Dnr 5.3.1 043/2014 2014-01-14 Handläggare Jennifer von Hofsten 0761226734 Jennifer.vonhofsten@stockholm.se Till Fastighetsnämnden 2014-02-04 Förvärv av bostadsrättslokal

Läs mer

Beställning av lokaler utifrån ett utökat behov i förskola och skola

Beställning av lokaler utifrån ett utökat behov i förskola och skola Tjänsteutlåtande Välfärdscontroller 2016-02-08 Henrik Malmström 08-590 975 19 Dnr: henrik.malmstrom@upplandsvasby.se UBN/2016:41 20922 Utbildningsnämnden Beställning av lokaler utifrån ett utökat behov

Läs mer

Omstrukturering av 14 lägenheter vid Kulltorps vård- och omsorgsboende

Omstrukturering av 14 lägenheter vid Kulltorps vård- och omsorgsboende SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIALA AVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2012-05-03 Handläggare: Gunilla Jalmarsson och Kerstin Larsson Telefon: 08-508 12 000 Till stadsdelsnämnden 2012-06-14 Förvaltningens

Läs mer

Markanvisning för förskola inom fastigheterna Risselö 2 samt del av Farsta 2:1 i Farsta strand till Skolfastigheter i Stockholm AB (SISAB)

Markanvisning för förskola inom fastigheterna Risselö 2 samt del av Farsta 2:1 i Farsta strand till Skolfastigheter i Stockholm AB (SISAB) Dnr Sida 1 (6) 2019-03-20 Handläggare Therese Ericsson 08-508 266 12 Till Exploateringsnämnden 2019-04-25 Markanvisning för förskola inom fastigheterna Risselö 2 samt del av Farsta 2:1 i Farsta strand

Läs mer

Inrättande av skollokaler i Mariehäll i Bromma Motion av Hans Peters (c) (1997:84)

Inrättande av skollokaler i Mariehäll i Bromma Motion av Hans Peters (c) (1997:84) Utlåtande 2003:132 RIV (Dnr 322-1528/1997) Inrättande av skollokaler i Mariehäll i Bromma Motion av Hans Peters (c) (1997:84) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande Motion 1997:84

Läs mer

Redovisning av klotteromfattningen kring de offentliga väggarna för gatukonst

Redovisning av klotteromfattningen kring de offentliga väggarna för gatukonst Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Sida 1 (6) 2018-01-10 Handläggare Karin Mehlis Telefon: 508 12 281 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2018-02-01 Redovisning av klotteromfattningen

Läs mer

Ekonomisk månadsrapport för oktober 2010

Ekonomisk månadsrapport för oktober 2010 FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR PLAN ERING, STRATEGI OCH SERVICE TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2010-10-15 Handläggare: Pär Dahlqvist Telefon: 08-508 181 18 Till Farsta stadsdelsnämnd 2010-11-23

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Skarpnäcks gård 1:1 i stadsdelen Bagarmossen vid Stångåvägen (förskola)

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Skarpnäcks gård 1:1 i stadsdelen Bagarmossen vid Stångåvägen (förskola) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (8) 2016-04-18 Handläggare Torbjörn Johansson Telefon 08-50827352 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av fastigheten

Läs mer

Uppföljning volymprognos 2011

Uppföljning volymprognos 2011 TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2011-03-14 Barn- och utbildningsförvaltningen 14 bilaga 1 Dnr 2011/BUN 0040-010 Barn- och utbildningsförvaltningen Uppföljning volymprognos 2011 Förslag till beslut Barn-

Läs mer

Barngruppernas storlek i förskolorna

Barngruppernas storlek i förskolorna Administrativa avdelningen Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Sida 1 (5) 2018-05-31 Handläggare Susanna Nytell Telefon: 08-508 150 29 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2018-06-14 Svar på skrivelse från Jessica

Läs mer

Plansamråd för Telefonfabriken 1 (Designens hus)

Plansamråd för Telefonfabriken 1 (Designens hus) Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för Samhällsplanering Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-11-03 Handläggare David Eriksson Telefon: 08-508 22 053 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

MED FOKUS PÅ VÄRDE FÖR MEDBORGAREN MEDBORGARMÖTE OM SJÖSTADEN Södermalms stadsdelsnämnd 17 november 2011

MED FOKUS PÅ VÄRDE FÖR MEDBORGAREN MEDBORGARMÖTE OM SJÖSTADEN Södermalms stadsdelsnämnd 17 november 2011 MED FOKUS PÅ VÄRDE FÖR MEDBORGAREN MEDBORGARMÖTE OM SJÖSTADEN Södermalms stadsdelsnämnd 17 november 2011 SIDAN 1 TIDSPLAN DEMOGRAFINS SPRÄNGKRAFT I STÄDERNAS ÅRHUNDRADE Befolkningen är samhällsförändring

Läs mer

Trygg på Södermalm? Medborgarnas svar i Trygghetsmätningen 2017 Januari 2018

Trygg på Södermalm? Medborgarnas svar i Trygghetsmätningen 2017 Januari 2018 Bilaga 10 Verksamhetsberättelse 2017 Trygg på Södermalm? Medborgarnas svar i Trygghetsmätningen 2017 Januari 2018 stockholm.se Trygg på Södermalm? Medborgarnas svar i Trygghetsmätningen 2017 Januari 2018

Läs mer

Påbyggnad av Högåsskolan med ytterligare en våning UN-2013/341

Påbyggnad av Högåsskolan med ytterligare en våning UN-2013/341 Utbildningsnämnden Ordförandeförslag Diarienummer Göran Nilsson (M) 2014-02-08 UN-2013/341 Utbildningsnämnden Påbyggnad av Högåsskolan med ytterligare en våning UN-2013/341 Förslag till beslut Utbildningsnämnden

Läs mer

Återuppbyggnad av nedbrunnen skolfastighet på Rinkebyskolan

Återuppbyggnad av nedbrunnen skolfastighet på Rinkebyskolan UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN EKONOMI- OCH LOKALAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2010-07-12 Handläggare: Svante Lilja Telefon: 08-508 33 026 Till Utbildningsnämnden 2010-08-19 Återuppbyggnad av nedbrunnen

Läs mer

Nyproduktion av bostäder i Kv. Lugnet 3 Hammarby sjöstad

Nyproduktion av bostäder i Kv. Lugnet 3 Hammarby sjöstad Tjänsteutlåtande Stockholmshems styrelse 2016-04-21 Ärende nr 4 Sida 1 av 5 2016-04-12 Handläggare: Bertil Ekvall E-post: bertil.ekvall@stockholmshem.se Telefon: 08-50839298 Till Styrelsen för AB Stockholmshem

Läs mer

Samordnad grundskoleplanering i Stockholm - Sams. Innehåll. Stadsledningskontoret Förnyelseavdelningen. Rapport Sida 1 (18)

Samordnad grundskoleplanering i Stockholm - Sams. Innehåll. Stadsledningskontoret Förnyelseavdelningen. Rapport Sida 1 (18) Stadsledningskontoret Förnyelseavdelningen Rapport Sida 1 (18) 2014-08-11 Stockholm - Sams Innehåll Innehåll 1 1. Sammanfattning 2 2. Uppdraget 3 2.1 Mål och uppdrag 4 2.2 Tidigare projekt/arbeten 4 2.3

Läs mer

SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING. Genomförandeärende: Rivning och uppbyggnad av nya förskolor i Bredäng, Skärholmen och Vårberg

SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING. Genomförandeärende: Rivning och uppbyggnad av nya förskolor i Bredäng, Skärholmen och Vårberg SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING SAMHÄLLSSERVICE TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (8) 2011-02-24 Handläggare: Rune Ney, 08-508 24 060 Sophie Dahlberg, 08-508 24 016 Till Skärholmens stadsdelsnämnd Genomförandeärende:

Läs mer

Nya förskolor i Blackeberg, Trädgårdsstaden och Annedal/Mariehäll

Nya förskolor i Blackeberg, Trädgårdsstaden och Annedal/Mariehäll Bromma stadsdelsförvaltning Administration, teknikenheten Tjänsteutlåtande Sida 1 (9) 2016-09-27 Handläggare Iris Birath Telefon: 08-50806401 Till Bromma stadsdelsnämnd Trädgårdsstaden och Annedal/Mariehäll

Läs mer

Föredragande borgarrådet Mirja Särkiniemi anför följande.

Föredragande borgarrådet Mirja Särkiniemi anför följande. PM 2005 RIV (Dnr 322-474/2005) Förändrade upptagningsområden för Hägerstenshamnens skola, Aspuddens skola och Mälarhöjdens skola Hemställan från stadsdelsnämnderna i Hägersten och Liljeholmen Borgarrådsberedningen

Läs mer

Riktlinjer för barnomsorg på obekväm arbetstid - remissyttrande ( /2014)

Riktlinjer för barnomsorg på obekväm arbetstid - remissyttrande ( /2014) Dnr 165-15-1.5.1. Sida 1 (5) 2015-04-30 Handläggare Elisabet Ödman Telefon: 08-508 06 169 Till Bromma stadsdelsnämnd arbetstid - remissyttrande (321- Förvaltningens förslag till beslut Nämnden godkänner

Läs mer

Behovsprognos för förskole- och skolplatser

Behovsprognos för förskole- och skolplatser 2015-05-02 1 (31) Rapport Utbildningsnämnden Behovsprognos för förskole- och skolplatser 2016-2030 Sammanfattning och slutsatser Förskola Behovet av förskoleplatser fortsätter att öka men varierar mellan

Läs mer

Nyproduktion av bostäder i Kv. Persikan, Södermalm.

Nyproduktion av bostäder i Kv. Persikan, Södermalm. Tjänsteutlåtande Stockholmshems styrelse 2016-11-03 Ärende nr 4 Sida 1 av 6 2016-10-25 Handläggare: Bertil Ekvall E-post: bertil.ekvall@stockholmshem.se Telefon: 08-50839298 Till Styrelsen för AB Stockholmshem

Läs mer

Gemensam förskolekö och fördelningen av de 30 timmar som barn till föräldralediga har rätt till

Gemensam förskolekö och fördelningen av de 30 timmar som barn till föräldralediga har rätt till UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN TILLHANDAHÅLLARAVDEL NINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (14) 2012-09-17 Handläggare: Kicki (Kristina) Berg Telefon: 508 33599 Till Utbildningsnämnden 2012-10-25 Gemensam förskolekö

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut. Remissen besvaras med förvaltningens tjänsteutlåtande.

Förvaltningens förslag till beslut. Remissen besvaras med förvaltningens tjänsteutlåtande. Norrmalms stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande Dnr 1.5.1.-389/2014 Sida 1 (6) 2014-07-10 Handläggare Arja Lindholm 08-508 09 024 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Remissvar gällande Motion (2014:9) om stadens

Läs mer

STADSLEDNINGSKONTORET. Förskolepeng för kommunala förskolor och familj e- daghem

STADSLEDNINGSKONTORET. Förskolepeng för kommunala förskolor och familj e- daghem STADSLEDNINGSKONTORET BILAGA 1 FINANSAVDELNINGEN SID 1 (5) 2008-02-22 Handläggare: Anders Nilfjord Telefon: 508 29 288 Till Kommunfullmäktige Förskolepeng för kommunala förskolor och familj e- daghem Stadsledningskontorets

Läs mer

Förslag till detaljplan för fastigheten Tobaksmonopolet 3 i stadsdelen Södermalm, S-Dp

Förslag till detaljplan för fastigheten Tobaksmonopolet 3 i stadsdelen Södermalm, S-Dp Södermalms stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2014-08-06 Handläggare Mats Christenson Kenneth Kempendahl Agneta Pernu Olofsson Telefon: 08-508 12 000 Till Södermalms

Läs mer

Remiss av färdplan för ett Stockholm för alla - en rapport från kommissionen för ett socialt hållbart Stockholm, Dnr KS 2018/911

Remiss av färdplan för ett Stockholm för alla - en rapport från kommissionen för ett socialt hållbart Stockholm, Dnr KS 2018/911 Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Strategi och internservice Dnr 1.5.1-738-2018 Sida 1 (6) 2018-10-22 Handläggare Sofia Kántor Telefon: 08-508 042 45 Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd 2018-11-15

Läs mer

Ekonomisk månadsrapport för november 2010

Ekonomisk månadsrapport för november 2010 FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR PLAN ERING, STRATEGI OCH SERVICE TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2010-12-14 Handläggare: Pär Dahlqvist Telefon: 08-508 181 18 Till Farsta stadsdelsnämnd 2010-12-16

Läs mer

1. Stadsdelsnämnden godkänner stadsdelsförvaltningarnas rapport och lägger den till handlingarna.

1. Stadsdelsnämnden godkänner stadsdelsförvaltningarnas rapport och lägger den till handlingarna. KATARINA-SOFIA OCH MARIA - GAMLA STANS STADSDELSFÖRVALTNINGAR OMSORG OM FUNKTIONSHINDRADE OCH ÄLDRE SID 1 (6) 2007-03-05 Handläggare: Gunilla Jalmarsson Tfn 508 11310 Till SDN 2007-03-22 Rapport om vilka

Läs mer

Nybyggnation av gruppbostad för personer med funktionsnedsättning i Hagastaden, kvarter 7, Algoritmen

Nybyggnation av gruppbostad för personer med funktionsnedsättning i Hagastaden, kvarter 7, Algoritmen Norrmalms stadsdelsförvaltning Äldre- och socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-05-24 Handläggare Mikael Josephson Telefon: 08-508 09 035 Till Norrmalms stadsdelsnämnd 2017-06-15 Nybyggnation

Läs mer

Västertorpsskolan Informationsmöte

Västertorpsskolan Informationsmöte Västertorpsskolan Informationsmöte 2017-04-03 Välkommen Program för kvällen: Bakgrund, planering/behov av skolplatser i staden och i Västertorp (Utbildningsförvaltningen) SISAB:s uppdrag och processer

Läs mer

Beslut- Etablering av Rådhusets förskola

Beslut- Etablering av Rådhusets förskola Lars kobsson - PLLJ01 E-post: lars.jakobsson@vasteras.se Kopia till TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) 2014-08-15 Dnr: 2014/1641-BaUN- 030 Beslut- Etablering av Rådhusets förskola Förslag till beslut 1. godkänner

Läs mer

Handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer som lever under osäkra boendeförhållanden

Handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer som lever under osäkra boendeförhållanden Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab och kansli Sida 1 (5) 2018-03-19 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 12196 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2018-04-19 Handlingsplan

Läs mer

BOENDEPLANERING FÖR ÄLDRE 2014, MED UTBLICK MOT Östra Söderort

BOENDEPLANERING FÖR ÄLDRE 2014, MED UTBLICK MOT Östra Söderort SID 1 (8) REV 2013-01-24 ERING FÖR ÄLDRE 2014, 2015-2016 MED UTBLICK MOT 2030 Östra Söderort SID 2 (8) BAKGRUND Boendeplanen för äldre uppdateras årligen av äldrenämnden i samband med flerårsbudgeten (treåringen).

Läs mer

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Helena Lombrink Förslag till beslut

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Helena Lombrink Förslag till beslut Exploateringskontoret Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) Dnr E2018-03826 2019-02-22 Handläggare Helena Lombrink 08-508 266 11 Till Exploateringsnämnden 2019-03-07 Markanvisning för bostäder till Wästbygg Projektutveckling

Läs mer

servicebostäder och Teckentullens dagliga verksamhet

servicebostäder och Teckentullens dagliga verksamhet Södermalms stadsdelsförvaltning Sociala avdelningen Tjänsteutlåtande Dnr 1055-2015-.2.2.2. Sida 1 (5) 2016-01-11 Handläggare Kjell Carlsson Telefon: 08-508 12 413 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2016-02-04

Läs mer

Behovsprognos för förskole- och skolplatser

Behovsprognos för förskole- och skolplatser 2016-05-29 1 (33) Rapport Utbildningsnämnden Behovsprognos för förskole- och skolplatser 2017-2030 Sammanfattning och slutsatser Förskola Behovet av förskoleplatser fortsätter att öka men varierar mellan

Läs mer

Skolfastigheter i Stockholm AB:s (SISAB) om-, tilloch. nybyggnad av grund- och förskola på fastigheten Resedan 2, Vasa Real, Genomförandebeslut

Skolfastigheter i Stockholm AB:s (SISAB) om-, tilloch. nybyggnad av grund- och förskola på fastigheten Resedan 2, Vasa Real, Genomförandebeslut Utlåtande 2017:56 RI+RIV (Dnr 112-14/2017) Skolfastigheter i Stockholm AB:s (SISAB) om-, tilloch nybyggnad av grund- och förskola på fastigheten Resedan 2, Vasa Real Genomförandebeslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Planerad förskoleutbyggnad

Planerad förskoleutbyggnad Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Samhällsplaneringsavdelningen Tjänsteutlåtande Dnr 317-2016-2.6 Sida 1 (16) 2016-08-03 Planerad förskoleutbyggnad 2016-2021 Förvaltningens förslag till beslut

Läs mer

Inriktningsbeslut avseende om- och nybyggnation i kv. Portklappen 1, Ripsavägen 33, Enskede-Årsta-Vantör

Inriktningsbeslut avseende om- och nybyggnation i kv. Portklappen 1, Ripsavägen 33, Enskede-Årsta-Vantör Handläggare: Anders Eklund Telefon 08-508 460 67 Tjänsteutlåtande SISAB:s styrelse 2018-10-23 Ärende 4.3 DNR: 2018-00572 2018-09-27 Till styrelsen för Skolfastigheter i Stockholm AB, SISAB Inriktningsbeslut

Läs mer

Resultat från Socialstyrelsens brukarundersökning - så tycker de äldre om äldreomsorgen 2018.

Resultat från Socialstyrelsens brukarundersökning - så tycker de äldre om äldreomsorgen 2018. Kungsholmens stadsdelsförvaltning Äldreomsorgen Tjänsteutlåtande Dnr. 1.1 528-2018 Sida 1 (5) 2018-10-08 Handläggare Pia Lindman Telefon: 08-508 08 418 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd 2018-11-22 Resultat

Läs mer

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Karl Gylje Förslag till beslut. Krister Schultz Förvaltningschef

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Karl Gylje Förslag till beslut. Krister Schultz Förvaltningschef Dnr Sida 1 (7) 2014-06-11 Handläggare Karl Gylje 08-508 264 82 Till Exploateringsnämnden 2014-08-28 Markanvisning för skol- och idrottsändamål inom fastigheten Medaljongen 3, Långbro 13:1 och Solberga

Läs mer

Förslag till detaljplan för Tobaksmonopolet 2,6 och 7 i stadsdelen Södermalm, SDp

Förslag till detaljplan för Tobaksmonopolet 2,6 och 7 i stadsdelen Södermalm, SDp Södermalms stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-01-13 Handläggare Mats Christenson Telefon: 08-508 12 201 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2014-02-06 Förslag till

Läs mer

Trafikförändringar i SL-trafiken 2018/2019

Trafikförändringar i SL-trafiken 2018/2019 Hägersten-Liljeholmen stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande Sida 1 (4) 2018-03-20 Handläggare Linda Palo Telefon: 0850822033 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2018-04-19 Trafikförändringar i SL-trafiken

Läs mer

Utredning om införande av bemanningsenhet i pilotform inom förskola Norrmalm och Östermalm

Utredning om införande av bemanningsenhet i pilotform inom förskola Norrmalm och Östermalm Norrmalms stadsdelsförvaltning Förskole- och fritidsavdelningen Dnr 2018/349-1.2.1. Sida 1 (5) 2018-08-30 Handläggare Malin Wadeborn-Loohufvud Telefon: 08-508 09 270 Till Norrmalms stadsdelsnämnd 2018-09-27

Läs mer