2 tsk diskmedel 2 tsk såpa Citronsaft Städspann Mopp

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "2 tsk diskmedel 2 tsk såpa Citronsaft Städspann Mopp"

Transkript

1

2 2 tsk diskmedel 2 tsk såpa Citronsaft Städspann Mopp Undvik att kasta moppen ryckigt fram och tillbaka. Börja mot listen att dra försiktigt längs väggen. Slå ut hörnorna för att undvika att svabba hela golvet med gruset som ofta samlas där. Svabba sen utifrån och in med långa fina rörelser och ett bestämt grepp så att smutsen tas med. Blöt svabben ofta och snurra den så att smutsen slås ut. 1 dl ättiksprit 24 % & 1 dl ättiksprit 12 % 1 msk såpa Citronsaft En hel citron Städspann Skurborste Mopp Väggarna ska skuras med ättika 12 %, såpvatten och citronsaft med en borste. Ättiksprit 12 %, såpvatten och citronsaft tar bort kalk på väggarna Rengör badrum & köksgolv som är gjort av klinkers. För fogtvätt använder du ättiksprit 24 %, vilken tar bort det svarta. Låt verka 5-10 min, gnid in gång på gång och skölj med vatten. Använd Skurborste och tandborste för att komma åt i de mindre springorna. Universallösningen med ättiksprit och såpvatten är bra att tvätta kakel, klinkers och sten med. Lyft av gallret på golvbrunnen och rensa bort gammalt hår och smuts och tar bort. Vattenlåset bör tas upp och görasrent och lägga i spåvatten. Och sen sätt vattenlåset på plats i golvbrunnen och dela en citron att lägga i brunnen. Citronen sprider en härlig doft. Du tar upp citronen efter 30 minuter från brunnen.

3 En hel citron Salt Sprayflaska 1 dl ättiksprit 12 % Problem med ingrodd smuts i badkaret? Skär upp en citron, häll på salt och gnid på badkaret. Citronen innehåller en syra som tar sig igenom smutsen och kombinationen salt och syra gör att halvan fungerar som en skurborste. När man har badat blir det ofta en smutsrand kvar i badkaret. Fyll en sprayflaska med lika mycket ättika som vatten. Spraya på och torka efter varje gång du badat, så håller du ständigt ditt badkar fräscht. Sockerbit 1 tsk bakpulver 1 dl vetemjöl För att få bort ingrodd mat i kastrull gnugga med sockerbit eller blötlägg med lite bakpulver. Kastrullen blir skinande blank om du sen putsar den med en svamp doppad i vetemjöl (funkar på alla rostfria ytor). Suddgummi Om ditt parkettgolv är repat av din stol och det syns svart plast i reporna från stolsbenen så är detta ett bra tips. Plasten försvinner snabbt genom att sudda med suddgummi.

4 5 ml såpa & 5 dl vatten i en blomspruta & spraya och torka av 2 dl Ättiksprit 24 % 6 l vatten i en städspann Torka toaletten uppifrån och ner, glöm inte baksidan av stolen. Ta av toalettringen från stolen och rengör den med vatten och såpa, spola av under kranen eller duschen. Göra rent i toaletten med såpa om inte för mycket kalkavlagringar i stolen. Blanda ättika och vattnet i en spann och tömma spannen i toalettstolen och låt vara över natten. Bearbeta med toaborsten och problemet är löst. Ättiksprit 24 % Tallrik Blomspruta 2 tsk såpa ELLER Blanda tvättsåpa med vatten i en blomspruta och spraya sen ugnen invändigt. Vrid upp den till 100 grader och låt stå i 20 min. Stäng av och låt svalna. Sen är det bara att enkelt torka av all gammal ingrodd smuts med en fuktad svamp. Har du ingen såpa hemma - ställ in en djup tallrik med ättika inne i ugnen i 50 grader. Låt stå i en halv till en timme och tvätta sedan rent. 1 tsk diskmedel Förläng enkelt livslängden på din disktrasa och diskborste. Koka upp vatten med lite diskmedel i. Detta bör göras en gång i veckan, så dör alla bakterier.

5 En hel citron Tallrik För att göra mikron ren fungerar det utmärkt med det billiga och miljövänliga alternativet citron. Placera en skål med kranvatten och några skivor citron i mikron. Kör mikron på 600 watt i 30 sekunder, torka sedan ur. Gamla matrester lossnar lättare och citronen sprider en härlig doft. Såpa Rengör borsten regelbundet med såpa och spola rent när du spolar i toaletten. Vaniljstång Vodka Luktar det illa under din diskho? Städa och rengör först, därefter: ställ en vaniljstång i ett glas vodka, doftar ljuvligt!

6 Kaffe Skurborste Hur man får svarta urtvättade byxor att se bra ut igen? Borsta på med kaffe. Avfrostningspåsar Vattenkokare Kastrull Börja med att stänga av frysen och lägg in avfrostningspåsar i frysen som på bilden. Koka vatten i kastrull i omgångar och ställ in i frysen det blir klart på en halvtimma. Koka helst i vattenkokare, det är mer energisnålt! Såpa Sprayflaska Blanda såpa och vatten i en sprayflaska. Spraya draperiet med efter varje dusch så undviker du beläggningar. Diskmedel Såpa Gör rent med diskmedel och såpa, använd tandborste.

7 Sockerbit Du ska gnugga med en fuktad sockerbit på glaset då sot eller aska kommer bort. Aromalampa Ättiksprit 12 % Häll i din favoritolja i en aromalampa och tänd ett värmeljus under. Det kommer dofta ljuvligt inom kort. För att få bort röklukt ur ditt hus eller bil kan man hälla lite ättika i en skål och ha framme ett par dagar det suger upp odören och hemmet blir fritt från röklukten. Bikarbonat Vattenkokare Till igengrodda avloppsbrunn strö bikarbonat i avloppsbrunnen och fyll på med varmt vatten. Låt bubbla klart och skölj därefter med ytterligare varmt vatten. För att komma åt vid trånga utrymmen kan du dra ut smuts och hår med din gamla tandborste! Ett tips för att förebygga stopp i avloppsbrunnen är att borsta håret innan du tvättar det så att det lösa håret fastnar i borsten istället för i avloppsbrunnen!

8 Ett enkelt tips för att ta bort katt eller hundhår från möbler är att använda vanliga diskhandskar i gummi. Ta bara på dig handskarna och dra eller svep med händerna över tyget så följer de envisa hårstråna med, fortsätt en stund och till slut har du samlat håret i en liten boll som du enkelt kan kasta i soporna. Enkelt och smidigt! Lök ska inte förvaras i kylen, det gör att det luktar illa! Däremot kan du sätta in en delad lök i skafferiet i ett dygn, det gör nämligen att luften där neutraliseras. Mögelsporer bildas lätt på kylskåpsdörren av förståeliga anledningar. Ett enkelt tips för att hålla mögelsporerna borta från kylen är att gnida av kylskåpsdörren med ättika. Något som kan upprepas lite då och då. Sätt en delad citron i ett glas ättika i kylen och låt stå under natten, för att få bort dålig lukt. Ett par lagerblad i skafferiet håller småkryp och flygfän borta! När du rengör din kyl eller ugn, använd en droppe av någon av dessa oljor i det sista sköljvattnet till trasan - Citron, Lime, Grapefrukt, Bergamott, Tangerine eller Apelsin - så får du genast en frisk doft i köket. Förhindra mjölbaggar och mal att få fäste i ditt skafferi genom att torka matvarorna i en varm ugn i en timme eller frysa in dem i två dagar. Förvara alltid matvarorna i lufttäta behållare. Skalbaggars favoritmat är bönor och korn. För att mota bort skalbaggar kan du hänga små tygpåsar med svart peppar i ditt skafferi.

9 1,5 dl ättiksprit 24 % 1 dl citronsaft 2 tsk diskmedel Ta ut alla matvarorna och ställ dem på diskbänken. Titta igenom allt och gör dig av med det som hunnit bli gammalt, eller som du helt enkelt inser att du aldrig kommer äta av andra skäl. Ta bort allt som inte sitter fast i kylskåpet, det handlar oftast om lådor och hyllor. Rengör alla delar noggrant med en svamp eller mjuk trasa. Tvätta i varmt vatten, diskmedel och ättiksprit 24 %. Detta görs kanske lättast med diskvatten i din diskho. Lådorna kan vara svåra att få ner i diskhon, har du ett badkar går det lättast att rengöra dem där. Du ska ta i varmt vatten i en spann med diskmedel, ättiksprit och citronsaft. Se till att torka väggar, hyllor, skarvar och gummilister noggrant. Till skarvar och kanter kan det vara praktiskt att använda sig av en tandborste. Torka av allt innan du sätter tillbaka hyllor och lådor i kylskåpet kan det vara bra att även rengöra burkarna som du placerar i kylskåpet. Torka av alla burkar och flaskor med hjälp av en fuktig trasa. Det är nästan lika viktigt att rengöra utsidan av kylskåpet som det är att det är rent på insidan. Det är ju trots allt i köket du befinner dig. Torka av hela kylskåpet med hjälp av en trasa som du fuktat med vatten, diskmedel och ättika.

10 2 tsk diskmedel Ljummet vatten Blanda 5 liter ljummet vatten och diskmedel. Använd en fönsterskrapa så blir fönstren skinande blanka. Baguette Använd baguette och gnid i kakelugnen, så försvinner soten. Vinsyra Potatismjöl 1 dl ättiksprit 24 % Rostfläckar tas bort med vinsyra på en svamp. Svåra avlagringar i tvättställ och badkar, strö på lite potatismjöl på fläckarna och häll sedan outspädd ättika och skrubba rent. OBS! Använd aldrig ättika på marmor.

11 1 msk såpa Ljummet vatten Du kan tvättar strömbrytaren med såpa och vatten. På svåråtkomliga ytor släng inte din gamla tandborste. Den kan du använda till att komma åt och skrubba rent på ställen där det är omöjligt att komma åt med trasan. På strömbrytaren kan du också använda dig av tops eller tandpetare, eftersom trä och plast inte är strömledande. Undvik att förvara ditt smink i ett badrumsskåp som har varm lampa bredvid. Bakterier gillar värme och feta produkter härsknar lätt. Förvara därför produkter som innehåller fett i kylen. Håll sminket rent genom att rensa ur och tvätta sminkväska, svampar och penslar ofta. Använd penslar istället för fingrarna då håller produkterna betydligt längre! Foundation Blir den gammal kan den lätt ge upphov till svullna ögon och eller utslag. Max 1 år kan du spara den om den förvaras svalt och mörkt. Concealer Hållbarhet för en fast concealer är 6-8 månader och för pensel concealer upp till ett år. Tvätta penseln regelbundet med tvål eller schampo. Mascara Håller max 6 månader! När du är förkyld och irriterad i ögonen är det mascaran som lättast drar åt sig bakterier. Så byt ut den efter en förkylning, gammal mascara kan ge ögon infektioner. Läppstift - håll rent genom att torka av med luddfritt papper. Hudkrämer, schampo och balsam Hållbarhet ca 1 år om man sluter locket ordentligt. Nagellack förvaras i kylskåp!

12 Tandkräm Ta vanlig tandkräm på en trasa, stryk på alla tangenter. Låt tandkrämen verka en stund. Polera upp ytan med en ny trasa. 8 msk bakpulve 3 droppar olja ljuvligt doft-tips mot katt-odör. Blanda 8 msk bakpulver med 3 droppar av någon olja du tycker doftar gott, såsom förslagsvis ros eller eucalyptus. Ättiksprit 24 % Har du problem med att katten använder väggarna som klösbräda? Häll några droppar ättika 24 % på en ren trasa och stryk ut på de platser katten brukar klösa (fungerar även om hunden skvätter inne). Upprepa proceduren ett par gånger! Katter tar avstånd från ättikan. Men införskaffa också ett substitut för väggen, såsom en klösbräda eller klätterställning.

13 Byt alla lakan efter sjukdom. Tvätta i minst 60 C och stryk på hög temperatur för att få bort baciller. Marlénes 5 goda skäl till att mangla: 1. Textilerna ser snyggare ut 2. Lakanen blir skönare att sova i och håller sig fräscha längre 3. Det tar mindre plats i garderoben 4. Manglingen gör tyget mer motståndskraftigt mot smuts. 5. Hettan dödar bakterier i handdukar och lakan. 2 dl ättikssprit 12 % 8 dl vatten Kaffekokaren får som bekant för de flesta beläggningar i sinom tid. En enkel metod för att få den som ny igen är att avkalka den med 2 dl ättikssprit till 8 dl vatten. Låt hälften rinna igenom och vänta 15 min. Slå på apparaten igen och låt resten rinna igenom. Avsluta genom att låta några liter vatten passera bryggaren. 2 tsk såpa 1 dl ättikssprit 12 % Använd såpa och vatten att tvätta alla köksluckor. Använd ättikssprit och vatten när du tvätta i köksskåpen

14 Tjärsnöre Melittafilter Rödceder Marie-Louise visar Kruse hur han ska hålla oinbjudna gäster borta från listerna bakom soffan. Knyt ihop en bit tjärsnöre runt element eller dylikt som håller det på plats. Det hindrar pälsängrarna från att lägga ägg under listerna eftersom de inte gillar lukten. För att hålla pälsängrarna borta från lådor och garderober kan du hälla sandelträ/cederträ olja på läskpapper eller en bit melittafilter och lägga in i skåpen! Du kan även lägga en bit rödceder i byrålådorna för att naturligt och miljövänligt skrämma bort mal, pälsängrar, myror och annat. Rödcederbollarna kan med fördel placeras i fickor eller byrån. Rödcederbollarna håller i många år, men det är bra om man någon gång per år slipar rödcederbollen för att luckra upp doften. Silverfiskar Du håller även silverfiskarna borta genom att stryka eteriska oljor kring lister och trösklar. Möbelpolish Polera köksluckor med möbelpolish då och då, det stöter bort fett och damm och håller dessutom matoset borta.

15 ¼ kopp bakpulver 50 ml vinäger Vatten Behöver du rensa rören under diskhon eller i badrummet? Spola med kokande vatten + 1 msk bakpulver och 50 ml vinäger. Rakblad Har du fått stearin på glas m.m.? Använd rakblad 2 tsk diskmedel Sprayflaska Citronsyra Marlene visar hur man tar bort det gula kladdet på badrumsgolvet. Använd en del citronsyra och en del vatten och blanda i en sprayflaska. Om det är hårt ingrott använd istället diskmedel

16 Handdesinfektion Mikrofiberduk Spruta handdesinfektion på en mikrofiberduk Dammsugare Vatten 2 tsk diskmedel 2 tsk såpa Citronsaft Det är viktigt att dammsuga ordentligt i hela sovrummet, speciellt under sängen där damm samlas. Dammsuga i alla rum och under alla möbler och m.m. Moppa gärna golvet fuktigt och titta noga så att du har dina lister rena från damm. Att vädra sina sängkläder är ett annat sätt att få en renare och fräschare säng. Man ska inte heller bädda sängen eftersom kvalster trivs i värmen. Det ska helst vara luftigt i sängen. Hinner man inte byta sängkläder varje vecka som man bör då räcker det att man gör det varannan vecka. Jag har sett exempel hemma hos folk där de byter påslakan, örngott och lakan men lägger tillbaka dem i skåpet utan att tvätta. Det är inte bra.

17 Marlenes rekommendation är att tvätta kuddar och täcken var tredje månad och vända på bäddmadrassen då och då. Jag tror inte ens att folk vet om att man faktiskt kan tvätta sina täcken och kuddar. Det borde alla göra eftersom där samlas så mycket bakterier. Tvätta i minst 60 C Bikarbonat Trots att du spenderar en tredjedel av ditt liv sovandes hur ofta tänker du på att rengöra madrassen du sover på? En madrass suger upp flera deciliter svett varje natt och ett tips innan du dammsuger madrassen är därför att strö bikarbonat över den. Eftersom bikarbonatet innehåller kristaller som är torrare än allt annat i sin omgivning, gör det att kristallerna absorberar fukten ur madrassen. Vänta 20 minuter och dammsug sedan. Vänd och gör likadant på motsatt sida så har du gjort en hemma-kemtvätt! Diskmedel Salt ELLER Ta lite salt eller diskmedel och gnugga på de utsatta områdena så försvinner de lätt och diskar dom efter.

18 Diskmedel Regelbunden rengöring av köksfläkten är viktigt, framförallt för att du inte ska få nedfallande bakterier i din mat. Rengör filtret i fläkten minst en gång i månaden, helst var fjortonde dag. Diska det i varmt vatten med ett milt diskmedel eller använd diskmaskinen. För ventiler kan du enkelt doppa din disktrasa i ljummet vatten och såpa. Linda den sedan kring en kniv, då kommer du lätt åt trånga utrymmen och smutsen lossnar enkelt. 2 dl ättikssprit 12 % Ta bort gröna algavlagringar på utemöbler genom att göra rent dem med 1 liter ljummet vatten + 2 dl ättika. Skölj noga efteråt med vanligt vatten. 2 dl ättikssprit 12 % Diskmedel Matolja Häll matolja på en bomullstuss och gnid på märkena tills de är borta. Om det är mycket klister kanske du behöver hjälpa till att skrapa försiktigt med någon typ av träkniv. Tvätta efter med vatten blandat med några droppar diskmedel och ättika.

19 Tändsticka Tänd en tändsticka och stoppa ner den med svavelsidan nedåt i blomjorden i din blomkruka. Detta fungerar utmärkt för att hålla blomflugorna borta. Ugnsfolie 1 dl såpa Coca-cola ELLER Tag en bit ugnsfolie och gör en boll, istället för stålborste. Doppa bollen i coca-cola (eller såpa) och gnugga gallret, så försvinner smutsen. Citronsaft Ättikssprit 12 % Blanda citronsaft och ättika, doppa en trasa/svamp i och stryk på de ställen katterna brukar kissa. Då kommer inte katterna vilja kissa där längre.

20 Potatismjöl, kokad mjölk, ättika och alkohol så tar du bort fläckar på kläder, utan att köpa dyra kemikalier. Stekflott, olja Om fläcken är blöt: Bred ut ett lager potatismjöl över fläcken. Potatismjölet hjälper till att dra ut oljan ur tyget. Låt mjölet verka en stund innan du borstar bort det. Sedan går du på med varmt vatten och handdiskmedel. Om fläcken hunnit torka: Gnugga med varmvatten och handdiskmedel. Ketchup Gnugga med varmt vatten och handdiskmedel. Om fläcken inte går bort, testa t-sprit. Choklad, blod Gnugga med KALLT vatten. Använder du varmt vatten så koagulerar ämnen i fläcken och resultatet blir att du hjälper fläcken att fästa i stället för att ta bort den. Om kallt vatten inte räcker, blötlägg fläcken med sprit. Blåbär Gnugga med ljummet vatten och diskmedel. Om det inte räcker, täck fläcken med glycerin (finns att köpa på apotek) och låt verka en stund. Rödvin Låt fet mjölk sjuda i en kastrull. När mjölken svalnat en aning sänker du ner fläcken i mjölken. Fettet i mjölken kommer att suga åt sig den röda färgen. Kaffe Blötlägg/gnugga i hett vatten. Om det inte hjälper så blanda hälften ättika, hälften alkohol, och dränk fläcken i detta. Låt ligga en stund. Gällande samtliga fläckar Husmorstips tar tid. Om fläcken inte går bort direkt, låt den ligga i blöt ett tag. Efter fläckbehandlingen, avsluta med maskintvätt. Följ plaggets tvättråd.

21 Brödpensel Ta på dig mjuka vantar så att du inte skadar ramen. Man får absolut inte ha blöta eller fuktiga fingrar, det kan skada guldet. Ta sedan en mjuk borste, tex en brödpensel, och borsta bort damm försiktigt. Om det finns riktigt trånga ställen kan man använda en liten tandborste. Ättikssprit 12 % Citronsaft Sprayflaska Paraply Blanda citron, ättika och vatten i lika delar i en sprayflaska. Häng ett paraply under kristallkronan om kristallerna ramlar av. Spraya på kristallerna, låt vätskan rinna ner längs kristallen så damm, smuts och fett följer med. Sedan torka lätt. Citronskivor Gnugga diskbänken med urpressade citronskivor så blir den skinande ren och doftar gott.

22 Skokräm Yllestrumpa Vante ELLER Dra på dig en yllestrumpa eller vante. Ta ofärgad skokräm och gnid in ordentligt på fönsterbrädan, det är viktigt att fönsterbrädan är ren och torr innan man börjar. Vänd sedan på vanten/strumpan och polera det glänsande. Det är friktionen av yllestrumpan/yllevanten som ger värme och i sin tur att skokrämen tränger in ordentligt. Dammsugare Börja med att dammsuga rottingfåtöljen, använd möbelmunstycket om du har ett. Ta sen såpavatten och tvätta av fåtöljen, använd tandborste för att komma åt trånga partier. Torka sedan rent med torr trasa. Skärbrädan Salt Diska av skärbrädan av trä ordentligt. Strö på salt, skrubba in saltet i skärbrädan med en rotborste och låt sen stå i ca 20 min. Skölj den sedan och du har en ren och bakteriefri skärbräda!

23 Ättika är en blandning av ättiksyra och vatten som används i matlagning. Ättiksyran är konserverande och håller bakterier och mögel borta. I Sverige är användning av ättika känd sedan 1600-talet. I Sverige produceras ättika av Stensmölla Kemiska Tekniska Industri, numera Perstorp AB, sedan 1870-talet. Ättika tillverkas idag genom att alkohol får jäsa så ättiksyra bildas. Grumme Såpa är ett naturligt och mycket effektivt allrengöringsmedel och har varit städhjälpen i svenska hem i över 125 år. Vår såpa tillverkas av tallolja och rengör det mesta i hemmet samtidigt som den är skonsam mot underlaget. Du känner igen den redan på doften. 1 dl ättikssprit 12 % Sprayflaska Blanda 1 dl ättika med vatten i en spray och tar bort kalkavlagringar på diskbänkar, tvättställ och runt kranar. Och torka efter. Svåra ingrodda avlagringar kan tas bort genom att en del vatten och en del ättika blandas. Doppa ned en trasa eller hushållspapper i lösningen och lägg på avlagringarna. Låt ligga över natten. OBS, marmor och sten tål inte ättika. Använd ättikslösning till rengöring av burar till husdjur och till kattlådan. Detta tar även bort lukten. Ättikssprit 12 % Ett skål eller ett glas med ättika och lite vatten tar bort röklukt. Lukt av kattkiss bekämpas effektivt med lika delar vatten och ättika. Odören på toan kan också bekämpas med en skål med lika delar vatten och ättika.

24 2 tsk diskmedel 2 tsk såpa Städspann Mopp Såpa är ett skonsamt rengöringsmedel som kan användas på nästan alla golvytor. Nya trägolv mår bäst av att behandlas med såpa. Titta i butiken efter vilken sorts såpa som passar bäst. Oljade golv skyddas från uttorkning med såpa. Oljebehandla golvet på nytt när det börjar bli torrt. Parkett, linoleumgolv och laminatgolv. Fukttorka parkett och lackade trägolv med såpvatten och ordentligt urvriden trasa. 5 ml såpa 2 tsk diskmedel Full spann med vatten Ta upp en spann med såpvatten och lägg en disktrasa i spannen. Såpa är ett skonsamt rengöringsmedel att torka av

25 1 dl bikarbonat Aluminiumfolie Balja Varför missfärgas silver? När silver under lång tid exponeras för svavel från den omgivande luften kan silvret få en grå/svart beläggning kallad silversulfid. Sulversulfiden lägger sig som en tunn film på silverytan och i försänkningar som porer eller inskriptioner. Silver rostar alltså inte utan sulfiderar då svavel förenar sig och bildar en kemisk förening med silver. Om du beslutar dig för att rengöra ditt silver bör du undvika rengöringsmetoder som sliter på dina mynt och ditt silver. Många rengöringsprodukter tar bort silversulfaten men sliter även på silvret. Det bästa sättet att rengöra silver utan att silvret slits är att använda bikarbonat tillsammans med aluminiumfolie. Gör enligt följande: 1. Lägg en ordentlig bit aluminiumfolie i botten på en hink eller balja. Lägg i silvret som skall rengöras. Det är viktigt att silvret har kontakt med aluminiumfolien. 2. Koka upp tillräckligt med vatten för att kunna täcka ytan på silverföremålen i baljan. Addera lite vanligt salt (som om du koker pasta). Häll det varma vattnet baljan. 3. Häll i ca:1 dl bikarbonat för en liten balja. (Det finns ingen risk med att hälla i för lite eller för mycket) 4. Luta dig tillbaks och vänta några minuter medan silversulfiden försvinner och silvret blir glänsande rent. 5. Skölj av med vanligt vatten. Andra fungerande sätt att rengöra silver på ett enkelt sätt är genom att applicera ketchup eller tandkräm och försiktigt polera silverytan med en putsduk eller mjuk tandborste. Det är dock lättare att silvret repas och slits med dessa metoder varför undertecknad rekommenderar metoden med bikarbonat.

26 Ättikssprit 12 % Kalt vatten Använd aldrig varmt vatten vid rengöring av akvarier, då uppstår spänningar i glaset kan leda till att det spricker. Använd gärna en svamp, inte en skrapa, för att undvika repor i glaset. Ett bra tips är att använda ättika för att få bort gamla kalk avlagringar, skölj noga efter. Diskmedel Använd lite varmt vatten och diskmedel att torka rent dina glasögon med. KÄLLOR

Uppdrag 11 GREEN WASHING. Jasminka Anderssons bästa städtips

Uppdrag 11 GREEN WASHING. Jasminka Anderssons bästa städtips GREEN WASHING Håll rent utan att smutsa ner miljön! Skippa konstiga rengöringsmedel när du städar. Använd mormors miljövänliga medel istället! Mormor var nämligen miljövän utan att veta om det! Det här

Läs mer

Städa kemikaliefritt!

Städa kemikaliefritt! Städa kemikaliefritt! För att städa ditt hem behöver du egentligen bara; 1 Sopset 1 Microfibermopp med mopplatta för sopning av golv 1 Microfibermopp för våttorkning av golv 1 Hink med urvridare Eventuellt

Läs mer

Miljövänliga städtips

Miljövänliga städtips Miljövänliga städtips har sammanställt en lista med tips på hur man kan städa miljövänligt med till exempel såpa och bikarbonat. Städtips med miljömärkta rengöringsmedel Anlitar du städhjälp? Hör med företaget/städhjälpen

Läs mer

Naturliga städtips lika rent men snällare mot miljön

Naturliga städtips lika rent men snällare mot miljön April 2015 Naturliga städtips lika rent men snällare mot miljön har sammanställt en lista med tips på hur man kan städa naturligt med till exempel ättika, citron och såpa. Det blir lika rent, men är snällare

Läs mer

Miljövänliga husmorstips om rengöring

Miljövänliga husmorstips om rengöring Miljövänliga husmorstips om rengöring Tvätta vit frotté När frottéhanddukarna blivit lite solkiga: Häll 1,5 dl ättika i tvättmedlet. Vit frotté blir som ny! Göra rent grillgallret Häll ättika i en sprayflaska.

Läs mer

Miljövänliga husmorstips om rengöring

Miljövänliga husmorstips om rengöring Miljövänliga husmorstips om rengöring Tvätta vit frotté När frottéhanddukarna blivit lite solkiga: Häll 1,5 dl ättika i tvättmedlet. Vit frotté blir som ny! Göra rent grillgallret Häll ättika i en sprayflaska.

Läs mer

SKÖTSEL OCH STÄDNING GOLV LINOLEUMMATTA OLJADE ELLER SÅPADE TRÄGOLV STEN- OCH KLINKER

SKÖTSEL OCH STÄDNING GOLV LINOLEUMMATTA OLJADE ELLER SÅPADE TRÄGOLV STEN- OCH KLINKER SKÖTSEL OCH STÄDNING Bostadens material och ytskikt är i regel tåliga och lätta att hålla rena. De flesta materialleverantörer har omfattande dokumentation om materialens egenskaper i olika avseenden,

Läs mer

Lilla städboken från MP52

Lilla städboken från MP52 Lilla städboken från MP52 små & smarta städtips Vem torkar rent mikron varje dag? Ingen. För att mjuka upp gamla matstänk kan du koka upp en skål vatten inne i ugnen. Då blir det genast lättare att torka

Läs mer

Tips. Diska bakredskap. Badkar och tvättställ. Diskmaskin. Bestick och porslin. Duschkabin. Bryggare/vattenkokare. Dålig lukt.

Tips. Diska bakredskap. Badkar och tvättställ. Diskmaskin. Bestick och porslin. Duschkabin. Bryggare/vattenkokare. Dålig lukt. Tips Perstorp Ättika 24 % är ett mycket praktiskt hjälpmedel i vardagen, och är också en produkt med mycket goda miljöegenskaper, effektiv och ekonomisk. Badkar och tvättställ Har ni svåra avlagringar

Läs mer

Augusti. Minska på kemikalierna. 1.Välj ekologisk mat. 2. Dra ned på snabbmat och halvfabrikat

Augusti. Minska på kemikalierna. 1.Välj ekologisk mat. 2. Dra ned på snabbmat och halvfabrikat Augusti Minska på kemikalierna Tänk igenom vad som är nödvändigt i kemikalieskåpet och undvik onödig närkontakt med skadliga ämnen och kemikalier. Vi möter många kemikalier varje dag, och tyvärr är det

Läs mer

MILJÖVÄNLIG STÄDNING I BARNFAMILJEN. Elisabeth Eriksson, hushållsrådgivare, 2015

MILJÖVÄNLIG STÄDNING I BARNFAMILJEN. Elisabeth Eriksson, hushållsrådgivare, 2015 MILJÖVÄNLIG STÄDNING I BARNFAMILJEN Elisabeth Eriksson, hushållsrådgivare, 2015 STÄDA MED BARNEN Små barn: egna kläder, skor och leksaker. Förskolsåldern: bädda sängen, föra sopor. Lågstadieåldern: ordning

Läs mer

Spara energi i köket En stor del av hushållselen används för kyl och frys. Hur mycket el som kyl och frys drar beror på deras ålder och storlek.

Spara energi i köket En stor del av hushållselen används för kyl och frys. Hur mycket el som kyl och frys drar beror på deras ålder och storlek. Energispartips Spara energi i köket En stor del av hushållselen används för kyl och frys. Hur mycket el som kyl och frys drar beror på deras ålder och storlek. Kyl och frys: Frosta av kyl och frys regelbundet,

Läs mer

Så här får du en bra inomhusmiljö

Så här får du en bra inomhusmiljö Så här får du en bra inomhusmiljö Fräsch luft och koll på avloppen Enkla, smarta tips kommer här! VENTILATION OCH AVLOPP Ventilation Rena ventiler Håll alla ventiler rena från damm och smuts. Torka av

Läs mer

Material till flyttstädning. Planering av flyttstädning

Material till flyttstädning. Planering av flyttstädning Material till flyttstädning Här är en lista på städmaterial du behöver för att uppnå bästa resultat vid flyttstädning. Glöm inte heller att du behöver ha tillgång till (varmt) vatten och el under städningen.

Läs mer

Bästa städtipsen FÖRSTA STÄDHJÄLPEN! Gör städningen roligare! Städa till musik. Kök, badrum, golvvård, fönster

Bästa städtipsen FÖRSTA STÄDHJÄLPEN! Gör städningen roligare! Städa till musik. Kök, badrum, golvvård, fönster FÖRSTA STÄDHJÄLPEN! Allt du behöver veta om städning och lite till Städa med miljön i åtanke! Gör städningen roligare! Städa till musik Bästa städtipsen Kök, badrum, golvvård, fönster Förkorta städningen

Läs mer

Stenskivor Sverige AB. www.stenskivor.se

Stenskivor Sverige AB. www.stenskivor.se Stenskivor Sverige AB www.stenskivor.se Stenskivor Sverige AB - www.stenskivor.se Showroom Stockholm Fågelviksvägen 9 6TR - 145 53 - Norsborg Stockholm Showroom Malmö Stenyxegatan 29-213 76 Malmö Telefon

Läs mer

FÖR EN BÄTTRE MILJÖ TILLSAMMANS

FÖR EN BÄTTRE MILJÖ TILLSAMMANS FÖR EN BÄTTRE MILJÖ TILLSAMMANS SÅ HÄR ARBETAR VI På Botkyrkabyggen jobbar vi aktivt med att minska vår miljöpåverkan. Sedan 2010 är vi ett miljöcertifierat företag. Det är ett bevis på att vi uppfyller

Läs mer

Badrummet. Badkar Toalettstol Golvbrunn Golv Vägg Ventilation Tvättstuga

Badrummet. Badkar Toalettstol Golvbrunn Golv Vägg Ventilation Tvättstuga Badrummet Badkar Toalettstol Golvbrunn Golv Vägg Ventilation Tvättstuga I HANDDUK KAKEL TANDBORSTE BADANKA VATTEN BOMULLSTOPS SCHAMPO DUSCHDRAPERI NYRAKAD Toalettstol Om du har en toalett som står och

Läs mer

ÅNGTVÄTTAR Upptäck hur ångtvätten kan göra skillnad i hemmet

ÅNGTVÄTTAR Upptäck hur ångtvätten kan göra skillnad i hemmet ÅNGTVÄTTAR Upptäck hur ångtvätten kan göra skillnad i hemmet *) Vid grundlig rengöring av hårda golvytor med Kärchers ångtvätt dödas 99.99% av de vanliga hushållsbakterierna Stafylokocker och Enterococcus

Läs mer

Köket. Väggar Dammas eller torkas med fuktig trasa. Golv Dammsug och våttorka. Kom ihåg att torka av golvlisterna.

Köket. Väggar Dammas eller torkas med fuktig trasa. Golv Dammsug och våttorka. Kom ihåg att torka av golvlisterna. Flyttstäda Köket I köket är det många saker att tänka på inför flyttstädningen. Du behöver till exempel rengöra filtret i fläkten, galler, dörrkarmar och plåtar. Om du följer vår checklista får du med

Läs mer

ÅNGTVÄTTAR. Upptäck hur ångtvätten kan göra skillnad i hemmet HOME & GARDEN ÅNGTVÄTTSGUIDE

ÅNGTVÄTTAR. Upptäck hur ångtvätten kan göra skillnad i hemmet HOME & GARDEN ÅNGTVÄTTSGUIDE *) Vid grundlig rengöring av hårda golvytor med Kärchers ångtvätt dödas 99.99% av de vanliga hushållsbakterierna Stafylokocker och Enterococcus hirae. ÅNGTVÄTTAR Upptäck hur ångtvätten kan göra skillnad

Läs mer

Råd för en smidigare flytt

Råd för en smidigare flytt Flyttstäda Råd för en smidigare flytt När du ska flytta måste du göra en grundlig städning av din lägenhet så att den är ren när nästa hyresgäst kommer. I samband med flytten kommer en besiktningsman från

Läs mer

Rengöringsanvisningar

Rengöringsanvisningar och skötsel av lackade och oljade Pergo-parkettgolv HÅLLBART ANVÄNDARVÄNLIGT EFFEKTIVT Varför? Genom att rengöra ditt golv på rätt sätt kan du garantera att ditt köp underhålls på bästa sätt. Produkterna

Läs mer

Skötsel och rengöringsanvisning

Skötsel och rengöringsanvisning Skötsel och rengöringsanvisning Innehållsförteckning Allmänt om skötsel av textila golv i offentlig miljö... 2 Förebyggande åtgärder... 2 Rekommenderade rengöringsmetoder... 3 Rengöringsmetoder... 3 Daglig

Läs mer

UnderbaraClara SKÖTSELRÅD av Nyblom Kolléns textilier

UnderbaraClara SKÖTSELRÅD av Nyblom Kolléns textilier UnderbaraClara SKÖTSELRÅD av Nyblom Kolléns textilier SKÖTSELRÅD Nyblom Kollen gör tidlös textil tänkt att älskas och användas! Men för att få ut det allra mesta av dina dukar, mattor och kuddfodral gäller

Läs mer

Hem- och konsumentkunskap år 7

Hem- och konsumentkunskap år 7 Hem- och konsumentkunskap år 7 följa ett recept planera och organisera arbetet vid matlagning (bli färdig med måltidens delar i ungefär samma tid) baka med jäst och bakpulver tillaga en måltid (koka och

Läs mer

SKÖTSELANVISNINGAR. Brf. Härden Pilvägen 24-46

SKÖTSELANVISNINGAR. Brf. Härden Pilvägen 24-46 SKÖTSELANVISNINGAR Brf. Härden Pilvägen 24-46 Välkommen tillbaka till Din lägenhet i Brf Härden Nu är vi färdiga med arbetet i Er lägenhet och vår förhoppning är att Ni är nöjda med slutresultatet. Vi

Läs mer

GL B. Fastigheter. Uthyrning och förvaltning sedan Flyttstädning & lite andra råd vid flyttning

GL B. Fastigheter. Uthyrning och förvaltning sedan Flyttstädning & lite andra råd vid flyttning Fastigheter GL B Uthyrning och förvaltning sedan 1994 Flyttstädning & lite andra råd vid flyttning Här följer en praktisk checklista för att flytt städa. En flyttstädning är betydligt mer omfattande än

Läs mer

Hyresgästintroduktion

Hyresgästintroduktion Hyresgästintroduktion VäLKOMMeN! Var rädd om din lägenhet och tänk på att om du flyttar är det någon annan som hyr den efter dig. Vårda och lämna lägenheten som du själv ville att den skulle se ut när

Läs mer

Använd vattenkokare när du ska koka vatten. Det går snabbt och du sparar energi.

Använd vattenkokare när du ska koka vatten. Det går snabbt och du sparar energi. När kylan har slagit till ordentligt är det normalt att elförbrukningen ökar men med några små enkla spartips kan man undvika att kostnaderna för hushållselen gör hål i plånboken. Köp en varm filt och

Läs mer

När något går sönder. Så här vårdar du lägenhetens utrustning

När något går sönder. Så här vårdar du lägenhetens utrustning När något går sönder Så här vårdar du lägenhetens utrustning När något går sönder Med regelbunden skötsel av inredning och maskiner, slipper du onödiga kostnader. Vårda din lägenhet och gemensamma utrymmen

Läs mer

Skötsel och handhavandeinstruktioner för badrumsmodul Racks.

Skötsel och handhavandeinstruktioner för badrumsmodul Racks. Skötsel och handhavandeinstruktioner för badrumsmodul Racks. Sida ~ 1 2. Innehållsförteckning Benämning Sida / sidor 1. Försättsblad 1 2. Innehållsförteckning 2 3. Underhåll och skötselinstruktioner 3-4

Läs mer

UNDERHÅLLSHANDBOK BOSTÄDER OCH KOMMERSIELLA LOKALER. AB Gustaf Kähr Box 805 382 28 Nybro Tel 0481-460 00 Fax 0481-178 31 info@kahrs.se www.kahrs.

UNDERHÅLLSHANDBOK BOSTÄDER OCH KOMMERSIELLA LOKALER. AB Gustaf Kähr Box 805 382 28 Nybro Tel 0481-460 00 Fax 0481-178 31 info@kahrs.se www.kahrs. 2014-10 SE UNDERHÅLLSHANDBOK BOSTÄDER OCH KOMMERSIELLA LOKALER AB Gustaf Kähr Box 805 382 28 Nybro Tel 0481-460 00 Fax 0481-178 31 info@kahrs.se www.kahrs.se UNDERHÅLL AV KÄHRS TRÄGOLV 2 INNEHÅLL UNDERHÅLL

Läs mer

Ett tips är att ta en bild på etiketten och skicka in den tillsammans med din felanmälan så får du med alla uppgifter som behövs.

Ett tips är att ta en bild på etiketten och skicka in den tillsammans med din felanmälan så får du med alla uppgifter som behövs. Servicenummer Viktigt! Varför behöver vi ett service- och serienummer? För att serviceverkstaden ska kunna veta vilken sändning av artikeln har, kan de förbereda sitt besök med rätt reservdelar om de får

Läs mer

Hushållskemikalier. Information 2010. Miljö & Teknik

Hushållskemikalier. Information 2010. Miljö & Teknik Hushållskemikalier Information 2010 Miljö & Teknik De flesta av oss använder dagligen kemikalier av olika slag. Det kan vara tvättmedel, rengöringsmedel, diskmedel, bil- eller båtvårdsprodukter, färger

Läs mer

P765 Swisch Blank. P762 Swisch Kalk Away. P767 Swisch Sanitet. P766 Swisch Universal. Krom, glas, plast, metall, lack. Badrum, toalett, klinker.

P765 Swisch Blank. P762 Swisch Kalk Away. P767 Swisch Sanitet. P766 Swisch Universal. Krom, glas, plast, metall, lack. Badrum, toalett, klinker. P765 Swisch Blank P762 Swisch Kalk Away P767 Swisch Sanitet P766 Swisch Universal Krom, glas, plast, metall, lack. Badrum, toalett, klinker. Badrum, toalett, handfat. Bord, bänkar, ytor. Swisch Blankt!

Läs mer

Kontaktuppgifter hittar du under fliken 14 Felanmälan. Ange serienummer och servicenummer som finns påklistrat på vitvaran.

Kontaktuppgifter hittar du under fliken 14 Felanmälan. Ange serienummer och servicenummer som finns påklistrat på vitvaran. Microvågsugn Din microvågsugn kommer från IKEA. Garantitiden för den är fem år. Utförliga skötselanvisningar finns i IKEA:s bruksanvisning som ligger i ett skåp i köket vid inflyttning. Sätt gärna in bruksanvisningen

Läs mer

Är det något du undrar över när det gäller din flytt? TILL DIG SOM FLYTTAR

Är det något du undrar över när det gäller din flytt? TILL DIG SOM FLYTTAR TILL DIG SOM FLYTTAR När du ska flytta är det mycket att hålla reda på. Här hittar du viktig information och smarta tips som gör det hela lite lättare. Förberedelser När du väl har sagt upp din lägenhet

Läs mer

När något går sönder

När något går sönder När något går sönder När något går sönder Med regelbunden skötsel av inredning och maskiner, slipper du och din verksamhet onödiga kostnader. Denna broschyr handlar om vad du som arbetar i verksamheten

Läs mer

Städtips. Till dig som flyttar

Städtips. Till dig som flyttar Städtips Till dig som flyttar Städa noggrant och lämna nycklarna i tid! När du flyttar är det många saker du måste tänka på - till exempel att någon annan kommer att flytta in efter dig. Därför är det

Läs mer

Stenskivor Sverige AB. www.stenskivor.se

Stenskivor Sverige AB. www.stenskivor.se Stenskivor Sverige AB www.stenskivor.se Stenskivor Sverige AB - www.stenskivor.se Showroom Stockholm Fågelviksvägen 9 6TR - 145 53 - Norsborg Stockholm Showroom Malmö Stenyxegatan 29-213 76 Malmö Telefon

Läs mer

Rengöring utav diskho i SILGRANIT. Dagligen. Använd aldrig. Kalkriktvatten. Borttagning av linolja. Att tänka på

Rengöring utav diskho i SILGRANIT. Dagligen. Använd aldrig. Kalkriktvatten. Borttagning av linolja. Att tänka på SILGRANIT med en svamp (ex. wileda eller scootch brite), lite diskmedel och ljummet vatten. Efter du rengjort så sköljer du ur diskhon med rent vatten och därefter torkar ur med en torr trasa. Använd aldrig

Läs mer

Att tänka på när du flyttar ut

Att tänka på när du flyttar ut Att tänka på när du flyttar ut Kreation.se 15-0191 Vi hoppas att du trivts med att vara hyresgäst hos oss på Växjöbostäder. Inför din avflyttning är det några saker du bör tänka på. För att göra det hela

Läs mer

Vattenpass, vattenlås, vattenhjul

Vattenpass, vattenlås, vattenhjul Vattenundersökningar åk 5-6; station a) Eller: Jordens dragningskraft åk 5-6 Vattenpass, vattenlås, vattenhjul 1. Dra en vågrät och en lodrät linje på tavlan med hjälp av vattenpasset. Vätskan är tyngre

Läs mer

Provsidor. Kök. 3.1 Kylskåp och frys TIPS. I de flesta kylskåp finns det automatisk avfrostning, så kylskåpet

Provsidor. Kök. 3.1 Kylskåp och frys TIPS. I de flesta kylskåp finns det automatisk avfrostning, så kylskåpet 3 Kök 3.1 Kylskåp och frys Den som bor i lägenheten ansvarar för att kylskåpet samt frysen fungerar sakenligt och inte förorsakar risk för vattenskada eller eldsvåda. I de flesta kylskåp finns det automatisk

Läs mer

Tvätta miljövänligt. Du tänker väl på miljön? Välj ett miljömärkt tvättmedel. Anpassa tvättemperaturen.

Tvätta miljövänligt. Du tänker väl på miljön? Välj ett miljömärkt tvättmedel. Anpassa tvättemperaturen. Tvätta miljövänligt Du tänker väl på miljön? Vi behöver alla ta ansvar för framtidens miljö. Följ våra tvättråd så håller både dina plagg och vår miljö längre. Välj ett miljömärkt tvättmedel. Produkter

Läs mer

Storstädning av klubblokalen Instruktion

Storstädning av klubblokalen Instruktion Storstädning av klubblokalen Instruktion Storstädning av klubblokalen görs en gång på våren och en gång på hösten. Tre av SOL:s arbetsgrupper utses per gång. Det betyder att en och samma arbetsgrupp får

Läs mer

Energismarta tips. Tänkvärt! Bra för både miljön och plånboken. Tillsammans kan vi spara energi och sänka kostnaderna i bostadsrättsföreningen!

Energismarta tips. Tänkvärt! Bra för både miljön och plånboken. Tillsammans kan vi spara energi och sänka kostnaderna i bostadsrättsföreningen! Tänkvärt! Tillsammans kan vi spara energi och sänka kostnaderna i bostadsrättsföreningen! Energismarta tips Bra för både miljön och plånboken Smarta energitips som både sparar pengar och är bra för miljön.

Läs mer

Fläckborttagning FÖRSTA HJÄLPEN

Fläckborttagning FÖRSTA HJÄLPEN Fläckborttagning Fläckar uppstår vanligen vid spill eller när något smetar av sig från skor. Fläckarna bör avlägsnas omedelbart. Oavsett vilken typ av matta ni har valt, hjälper dessa första hjälpen-åtgärder

Läs mer

Energismarta tips. Bra för både miljön och plånboken

Energismarta tips. Bra för både miljön och plånboken Energismarta tips Bra för både miljön och plånboken Smarta energitips som både sparar pengar och är bra för miljön. Vet du att du gör en insats för miljön, bara genom att leva ditt vanliga vardagsliv?

Läs mer

Specialstäd i Stockholm AB

Specialstäd i Stockholm AB Renovering av linoleum och behandling med polish. Effektiv metod att renovera ytan på linoleumgolv och på så sätt förlänga dess livslängd. Ger också en bättre och polerbar städyta. Golvet maskinskuras

Läs mer

Flyttstädsprotokoll KÖK BADRUM/WC. Datum: 20 / / Adress:

Flyttstädsprotokoll KÖK BADRUM/WC. Datum: 20 / / Adress: Flyttstädsprotokoll Datum: 20 / / Adress: KÖK 1 Spis: Rengöring ovan-, sidor och vägg Dra ut ugnen och rengör vägg golv, sidor 2 Plattor: Rengöring kokplattor, även kokplattornas kanter 3 Vred: Vred tas

Läs mer

MUDIN Express BESKRIVNING:

MUDIN Express BESKRIVNING: ! MUDIN Express MUDIN Express Avloppsöppnare är supereffektiv mot fett (även hårt fett), slam & hår! Produkten är i fling-form, därmed sker den exotermiska reaktionen ovan bottenventilen istället för nere

Läs mer

Skötsel av Kährs lackerade trägolv i bostadsmiljö

Skötsel av Kährs lackerade trägolv i bostadsmiljö Skötsel av Kährs lackerade trägolv i bostadsmiljö Följande text är ett utdrag är Kährs tekniska handbok. Den finns i sin helhet på www.kahrs.se 9.1 Skötsel och reparation av Kährs trägolv i bostadsmiljö

Läs mer

Golvvård och golvunderhåll

Golvvård och golvunderhåll Arbetsbeskrivningar Av Björn Ljungquist. www.abljungquist.se Golvvård och golvunderhåll Följande beskrivningar är framtagna och utprovade av företrädare för branschens Specialavdelningar och bearbetade

Läs mer

P R O D U K T K A T A L O G - 2016

P R O D U K T K A T A L O G - 2016 P R O D U K T K A T A L O G - 2016 Njut av mjukheten i dina kläder och den långvariga och uppfriskande doften av Lawinex. VANILLE & ORCHID LAVENDER SKÖLJMEDEL OUTDOOR FRESH LIME WATERLILY ORCHID Sköljmedel

Läs mer

Till dig som flyttar FLYTT-TIPS. Här hittar du viktig information och smarta tips som gör det enklare för dig att flytta

Till dig som flyttar FLYTT-TIPS. Här hittar du viktig information och smarta tips som gör det enklare för dig att flytta Till dig som flyttar Här hittar du viktig information och smarta tips som gör det enklare för dig att flytta Läs om hur du gör flytten lättare Är det något du undrar över när det gäller din flytt? Välkommen

Läs mer

Tips och råd för. En smartare flytt

Tips och råd för. En smartare flytt Tips och råd för En smartare flytt Några sista tips från Studentbostäder check på den! Det är mycket att hålla reda på när man ska flytta och lätt att missa något. Därför har vi samlat några smarta tips

Läs mer

Allmänna Skötselråd. Rengöring av Envisa Fläckar. Regelbunden rengöring och Underhåll. Fettfläckar. Kalkavlagring. Silikon- eller Spackelfläckar

Allmänna Skötselråd. Rengöring av Envisa Fläckar. Regelbunden rengöring och Underhåll. Fettfläckar. Kalkavlagring. Silikon- eller Spackelfläckar 6 Användning och Underhåll Silestone och Eco Line Serien Allmänna Skötselråd Regelbunden rengöring och Underhåll Rengöring av Envisa Fläckar Tack vare låg porositet är Silestone - och ECO Line -ytorna

Läs mer

insidan det är som räknas RepoRtage VåRda inredningen

insidan det är som räknas RepoRtage VåRda inredningen RepoRtage VåRda inredningen det är insidan som räknas Med några få, enkla tips kan du själv sköta om din läderklädsel och kanske till och med färga om skinnet. Steg för steg visar vi hur du får tillbaka

Läs mer

MÅNDAG INSATSRUTINER ( )

MÅNDAG INSATSRUTINER ( ) MÅNDAG INSATSRUTINER (15.00-17.00) program 2, Universal. Disk får inte lämnas kvar i diskmaskinen! 4. Matkantiner och salladsbyttor ska sköljas ur (behöver ej diskas). Fastbränd/fastkletad mat rengöringsmedel

Läs mer

Skötselråd för mattor

Skötselråd för mattor Tänkvärt Fler mattor blir förstörda genom felaktig behandling än av normal förslitning. Läs därför igenom skötselråden noggrant! Innan du köper matta - Några allmänna råd Mät upp rummets/möbelns storlek

Läs mer

U nderhå llstips för utomhustyger. Vill du skydda och återfå lystern i dina utomhustyger?

U nderhå llstips för utomhustyger. Vill du skydda och återfå lystern i dina utomhustyger? U nderhå llstips för utomhustyger Vill du skydda och återfå lystern i dina utomhustyger? Varför ska tyget underhållas? Ett av de bästa sätten att hålla Sunbrella -tygerna i bästa skick och minimera behovet

Läs mer

ARBETSBESKRIVNING. Alla underlag som är stabila och utan sprickor. Här är några exempel på lämpliga ytor.

ARBETSBESKRIVNING. Alla underlag som är stabila och utan sprickor. Här är några exempel på lämpliga ytor. ARBETSBESKRIVNING Förbehandling av underlaget Underlaget ska vara väl rengjort, stabilt, torrt och fritt från spår av olja, fett, gammal färg eller andra ämnen som kan påverka vidhäftningen. Underlaget

Läs mer

Att tänka på när du skall. flytta

Att tänka på när du skall. flytta Att tänka på när du skall flytta Bra att veta när du ska flytta ut Tips på vägen för att underlätta flytten Börja flyttstäda redan veckan innan, avfrosta kyl/frys, städa golvbrunnar, putsa fönster, damma

Läs mer

Kakel och klinker är produkter av naturens eget material. miras produkter för professionellt underhåll

Kakel och klinker är produkter av naturens eget material. miras produkter för professionellt underhåll Kakel och klinker är produkter av naturens eget material x miras produkter för professionellt underhåll x Kakel och klinker av keramik har liksom natursten använts på golv och väggar under årtusenden.

Läs mer

LEVAIN BRÖD. Surdegs grund av vete. 1 stort levain bröd

LEVAIN BRÖD. Surdegs grund av vete. 1 stort levain bröd LEVAIN BRÖD 1 stort levain bröd 10 g färsk jäst 6 dl ljummet vatten 14 15 dl vetemjöl special 4 dl surdeg av vete (se nedan) 1 1/2 msk salt 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Smula jästen i en bunke och lös upp den

Läs mer

KONE MonoSpace Ägarhandbok

KONE MonoSpace Ägarhandbok 7.6.1 Rengöring Rengöring är en viktig del av hissunderhållet. Det är mycket viktigt att hisskorgen och de synliga hissdelarna på våningsplanen, särskilt tröskelspåren, rengörs regelbundet. Det är också

Läs mer

Skötselanvisning LINOLEUM

Skötselanvisning LINOLEUM Skötselanvisning Allmän information Denna information gäller Linoleum i offentlig miljö Praktiska skötselråd för professionell städpersonal. För golv i bostäder finns separata detaljerade skötselråd. STOPPA

Läs mer

STÄDCHECKLISTA VID FLYTTSTÄDNING

STÄDCHECKLISTA VID FLYTTSTÄDNING STÄDCHECKLISTA VID FLYTTSTÄDNING Förberedelser Töm hela bstaden på möbler, flyttkartnger ch eventuella saker sm frtfarande finns i skåp ch lådr. Eftersm biutrymmen sm garage, balkng ch förråd ckså ska

Läs mer

Vi behöver din hjälp för ett renare vatten

Vi behöver din hjälp för ett renare vatten Vi behöver din hjälp för ett renare vatten Vi behöver din hjälp för ett renare vatten Du kan göra mycket för att vårt vatten ska vara rent och för att vi ska få en bättre natur. Det är enkla saker som

Läs mer

Stöd oss och få ett rent hem på köpet!

Stöd oss och få ett rent hem på köpet! Rena pengar! Stöd oss och få ett rent hem på köpet! Beställ produkter som proffsen använder! Visst vill alla ha ett rent och fräscht hem? Nu kan du få det och samtidigt stödja oss. Titta igenom den här

Läs mer

Kvalitetssäkring/ arbetsbeskrivning för lokalvårdare

Kvalitetssäkring/ arbetsbeskrivning för lokalvårdare Kvalitetssäkring/ arbetsbeskrivning för lokalvårdare Innehåll Golvrengöring... 4... 4 Dammtorkning och rengöring av inredning... 5... 5 Viktigt att tänka på... 5 Dammtorkning och rengöring av inredning...

Läs mer

Så kan vi minska spridning av

Så kan vi minska spridning av Så kan vi minska spridning av smittsamma sjukdomar i förskolan Rekommendationer utarbetade av Smittskydd Stockholm t kh Nedskrivna riktlinjer bör finnas för Handtvätt hos personalen. Handtvätt hos barnen.

Läs mer

Häst med kål & lök Filip Fastén

Häst med kål & lök Filip Fastén Häst med kål & lök Filip Fastén Hällstekt hästbiff med kålbrässerad hästbog. Serveras med lättrökt, krispig, kålfylld burritanalök, smör och kumminbakat spetskålshjärta, olja parfymerad med libbsticka,

Läs mer

DU KAN GÖRA VÄRLDEN RENARE. en informationsbroschyr om vatten och avfall

DU KAN GÖRA VÄRLDEN RENARE. en informationsbroschyr om vatten och avfall DU KAN GÖRA VÄRLDEN RENARE en informationsbroschyr om vatten och avfall I vattenverket gör vi vattnet rent. VATTENVERKET Svampen är vårt vatten torn som gör att vattnet kan tryckas ut i kranarna. I avloppsreningsverket

Läs mer

VÄGGAR OCH TAK. Skötselråd för väggar och tak målade med Scotte 3,5, 7 och 20 Beckerplast 3, 7 och 20 Scotte GT 20 Elegant Väggfärg Matt och Halvblank

VÄGGAR OCH TAK. Skötselråd för väggar och tak målade med Scotte 3,5, 7 och 20 Beckerplast 3, 7 och 20 Scotte GT 20 Elegant Väggfärg Matt och Halvblank VÄGGAR OCH TAK för väggar och tak målade med Scotte 3,5, 7 och 20 Beckerplast 3, 7 och 20 Scotte GT 20 Elegant Väggfärg Matt och Halvblank Vattenburna färgers goda egenskaper uppnås först efter ett par

Läs mer

CHECKLISTA FÖR ATT FLYTTSTÄDA av www.moveria.fi. Se även www.moveria.se/blogg.

CHECKLISTA FÖR ATT FLYTTSTÄDA av www.moveria.fi. Se även www.moveria.se/blogg. CHECKLISTA FÖR ATT FLYTTSTÄDA av www.mveria.fi. Se även www.mveria.se/blgg. Förberedelser Töm hela bstaden på möbler, flyttlådr ch eventuella saker sm frtfarande finns i skåp ch lådr. Eftersm biutrymmen

Läs mer

INFORMATION TILL NYA HYRESGÄSTER. Välkommen HEM

INFORMATION TILL NYA HYRESGÄSTER. Välkommen HEM INFORMATION TILL NYA HYRESGÄSTER Välkommen HEM Bra att veta om ditt boende Var rädd om lägenheten Ta hand om din lägenhet genom att städa och hålla den fin. Går något sönder i din lägenhet kontakta oss

Läs mer

Viktigt inför din flytt

Viktigt inför din flytt u d r Nä! t u r a t t fly Viktigt inför din flytt När du ska flytta är det mycket att hålla reda på både när det gäller ditt nya boende och den lägenhet du lämnar. Här följer en checklista över sådant

Läs mer

Så kan vi minska spridning av smittsamma sjukdomar i förskolan. Rekommendationer utarbetade av Smittskydd Stockholm

Så kan vi minska spridning av smittsamma sjukdomar i förskolan. Rekommendationer utarbetade av Smittskydd Stockholm Så kan vi minska spridning av smittsamma sjukdomar i förskolan Rekommendationer utarbetade av Smittskydd Stockholm Nedskrivna riktlinjer bör finnas för Handtvätt hos personalen Handtvätt hos barnen Hygienrutiner

Läs mer

Måla med Patina. Patina Style STILRUMMET STOCKHOLM. Sammanfattning i hur du målar med matta kalkfärger.

Måla med Patina. Patina Style STILRUMMET STOCKHOLM. Sammanfattning i hur du målar med matta kalkfärger. Patina Style STOCKHOLM Måla med Patina Sammanfattning i hur du målar med matta kalkfärger. Tack för att du handlar av oss. Du är välkommen åter om du har frågor och funderingar kring färgerna. Vi utökar

Läs mer

GÖR ETT EGET SLUTET KRETSLOPP

GÖR ETT EGET SLUTET KRETSLOPP VATTNETS KRETSLOPP 1. GÖR ETT EGET SLUTET KRETSLOPP SYFTE & BAKGRUND: Att visa på hur vattnet i naturen ständigt rör sig i ett kretslopp. DU HÄR BEHÖVER DU: Glasburk med lock Små stenar eller lecakulor

Läs mer

Flyttstäda. och en del andra råd kring flytten

Flyttstäda. och en del andra råd kring flytten Flyttstäda och en del andra råd kring flytten Det tar tid att flyttstäda När du flyttar ut ur din lägenhet ska den vara ren. Flyttstädningen handlar om att lugnt och metodiskt ta sig igenom varenda yta

Läs mer

GÖR ETT EGET SLUTET KRETSLOPP

GÖR ETT EGET SLUTET KRETSLOPP VATTNETS KRETSLOPP 1. GÖR ETT EGET SLUTET KRETSLOPP SYFTE & BAKGRUND: Att visa på hur vattnet i naturen ständigt rör sig i ett kretslopp. DU HÄR BEHÖVER DU: Glasburk med lock Små stenar eller lecakulor

Läs mer

HEJ! HÄR ÄR DET VIKTIGASTE DU BEHÖVER VETA OM ATT BO HOS STÅNGÅSTADEN

HEJ! HÄR ÄR DET VIKTIGASTE DU BEHÖVER VETA OM ATT BO HOS STÅNGÅSTADEN HEJ! HÄR ÄR DET VIKTIGASTE DU BEHÖVER VETA OM ATT BO HOS STÅNGÅSTADEN för att det ska vara lätt och trevligt att bo hos oss. För att allt ska funka, helt enkelt. FLYTTA IN När du flyttar in i din nya lägenhet

Läs mer

Utvärdering_HKK HT 18

Utvärdering_HKK HT 18 Utvärdering_HKK HT 18 Arbetssätt Varför gör du som du gör i arbetet och varför blir det som det blir? Rengöring Mål: rent och torrt- använd den lämpligaste vägen dit med hjälp av att använda lämpligaste

Läs mer

DEN HÅLLBARA FÄRGEN LACKA/OLJA TRÄGOLV ARBETSRÅD INOMHUS

DEN HÅLLBARA FÄRGEN LACKA/OLJA TRÄGOLV ARBETSRÅD INOMHUS DEN HÅLLBARA FÄRGEN LACKA/OLJA TRÄGOLV ARBETSRÅD INOMHUS LACKA/OLJA GOLV INOMHUS Finns det något vackrare än ett nyslipat och nylackat trägolv? Träets ådring bildar ett naturligt och oregelbundet mönster.

Läs mer

MÅNDAG INSATSRUTINER ( )

MÅNDAG INSATSRUTINER ( ) MÅNDAG INSATSRUTINER (15.00-17.00) 3. Fyll på och starta diskmaskinen, diska diskborsten i diskmaskinen. 4. Matkantiner och salladsbyttor ska sköljas ur (behöver ej diskas). Glöm inte disken från lunchen,

Läs mer

Så kan vi minska spridning av smittsamma sjukdomar i förskolan. Rekommendationer utarbetade av Smittskydd Stockholm.

Så kan vi minska spridning av smittsamma sjukdomar i förskolan. Rekommendationer utarbetade av Smittskydd Stockholm. Så kan vi minska spridning av smittsamma sjukdomar i förskolan Rekommendationer utarbetade av Smittskydd Stockholm Nedskrivna riktlinjer bör finnas för Handtvätt hos personalen. Handtvätt hos barnen. Hygienrutiner

Läs mer

Instruktion för drift och skötsel av Minimaster

Instruktion för drift och skötsel av Minimaster V entilationssystemet vi har i våra lägenheter är Minimaster som är avsett för bostadsventilation med värmeåtervinning. För att bibehålla god funktionen och energispareffekt behövs en viss skötsel av värmeåtervinningsaggregatet.

Läs mer

Matlag ETT. 24 februari 2011 hos Monica Berglund

Matlag ETT. 24 februari 2011 hos Monica Berglund Matlag ETT 24 februari 2011 hos Monica Berglund Jordgubbsbruchetta Toppad Laxcarpaccio med Sparris & Hollandaise Flamerad Oxfile med Calvadossås & Svamp och Ostsallad Chokladmousse med Chilikokta Aprikoser

Läs mer

SKÖTSELANVISNINGAR. Bostadsmiljö Oljade golv sid 2-3 Lackerade golv sid 4. Offentlig miljö Lackerade golv sid 5 Oljade golv sid 6-7

SKÖTSELANVISNINGAR. Bostadsmiljö Oljade golv sid 2-3 Lackerade golv sid 4. Offentlig miljö Lackerade golv sid 5 Oljade golv sid 6-7 SKÖTSELANVISNINGAR Bostadsmiljö Oljade golv sid 2-3 Lackerade golv sid 4 Offentlig miljö Lackerade golv sid 5 Oljade golv sid 6-7 BOSTADSMILJÖ Skötsel och underhåll av Kährs färdigoljade trägolv Kährs

Läs mer

Innehåller snabb kylskåpsguide! 7 enkla tips på hur du kan hjälpa miljön

Innehåller snabb kylskåpsguide! 7 enkla tips på hur du kan hjälpa miljön Innehåller snabb kylskåpsguide! 7 enkla tips på hur du kan hjälpa miljön Stora resultat börjar med små steg i ditt hem Följ med på en kort tur genom ett helt vanligt hem. Efter besöket kommer du att kunna

Läs mer

Håll ditt hus rent och fräscht. med rengöringsprodukter ur Alcros Delfinserie.

Håll ditt hus rent och fräscht. med rengöringsprodukter ur Alcros Delfinserie. Håll ditt hus rent och fräscht med rengöringsprodukter ur Alcros Delfinserie. Hur ofta tvättar du huset? Ditt hus kostar säkert många gånger mer än din bil. Men hur ofta tvättar du det? Och hur ofta tvättar

Läs mer

ZAR Oljebaserad Träbets

ZAR Oljebaserad Träbets Produktbeskrivning ZAR Oljebaserad Träbets är en oljebaserad bets som tillför trä en skyddande och enhetligt betston. ZAR Oljebaserad Träbets appliceras enkelt med en ren tygtrasa och kan användas på all

Läs mer

BRUKSANVISNING BONECO W200

BRUKSANVISNING BONECO W200 99 BRUKSANVISNING BONECO W200 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Leveransomfattning och teknisk specifikation 102 Bästa kund! 102 Leveransomfattning 102 Teknisk specifikation 102 Översikt över och benämningar på delar

Läs mer

GRON-FRI ENKEL LÖSNING PÅ VÄXANDE PROBLEM GARANTERAD EFFEKT

GRON-FRI ENKEL LÖSNING PÅ VÄXANDE PROBLEM GARANTERAD EFFEKT ENKEL LÖSNING PÅ VÄXANDE PROBLEM GRON-FRI Effektivt mot alger och lav. För alla ytor utomhus. Fasader, tak, staket, marksten, trätrall, murar, markiser m.m. GARANTERAD EFFEKT Upptäck fördelarna med Grön-Fri.

Läs mer

Till dig som flyttar

Till dig som flyttar Till dig som flyttar Inför flytten Lite goda råd till dig som flyttar. Det är mycket att tänka på när man skall flytta från sin lägenhet. För att underlätta för dig har vi sammanställt en kom-ihåg-lista

Läs mer

TIPS TILL DIG SOM FLYTTAR UT THE FULL SERVICE PROPERTY HOUSE

TIPS TILL DIG SOM FLYTTAR UT THE FULL SERVICE PROPERTY HOUSE TIPS TILL DIG SOM FLYTTAR UT THE FULL SERVICE PROPERTY HOUSE TIPS INFÖR FLYTT AVFLYTTNINGSINFORMATION GODA RÅD TILL DIG SOM FLYTTAR Det är mycket att tänka på när man flyttar från sin lägenhet. För att

Läs mer