Anna Kinberg Batras anförande vid Folk och Försvars rikskonferens den 11 januari 2016

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Anna Kinberg Batras anförande vid Folk och Försvars rikskonferens den 11 januari 2016"

Transkript

1 Anna Kinberg Batras anförande vid Folk och Försvars rikskonferens den 11 januari 2016 Det talade ordet gäller Stärkt säkerhet i en orolig omvärld Det var på natten för snart två år sedan, i februari 2014, som ett femtiotal män tog över regeringshögkvarteret i Simferopol. De hade gröna, omärkta uniformer. Men flaggan de hissade över parlamentet den ryska flaggan gjorde ändå uniformsmärkena överflödiga. För de som tvivlade på president Putins avsikter var Rysslands annektering av Krim ett kvitto på vad redan Georgienkriget 2008 gett oss en föraning om. Vi har ett nytt och mörkare säkerhetsläge i Europa. Militärt våld och hot om våld har återigen blivit ett verktyg som används i vårt närområde. Rysslands agerande är inte enbart ett hot mot dess grannar, utan mot den världsordning och det internationella regelverk som har gällt sedan andra världskriget. Det får naturligtvis säkerhetspolitiska konsekvenser för världen, för Europa, för Östersjöområdet och för Sverige. Vår omvärld är idag är osäkrare och oroligare än på mycket länge. Med snabba och tydliga beslut om sanktioner visade EU inte bara att Rysslands agerande var oacceptabelt utan också hur starka vi står när vi agerar gemensamt. Europa är Sveriges viktigaste säkerhetspolitiska plattform. När Europa står starkt, står Sverige starkt. När Europa försvagas, försvagas Sverige, och de säkerhetspolitiska riskerna för Sverige ökar. Och det är en försvagning av Europa vi har sett under höstens flyktingkris, när samarbetet och solidariteten krackelerat. Svårigheterna att samlas kring en gemensam och hållbar strategi gör att det europeiska samarbetet nu skakas i sina grundvalar. I kölvattnet ser vi ökad Europaskepsis och extremistpartier på framväxt. Att 60 miljoner människor i världen idag är på flykt ifrån sina hem har många orsaker. Att den arabiska våren har övergått till en lång och bister vinter är bara en. Från Bamako till Balochistan ser vi en rad sönderfallande samhällen, förlamande terrorism och regelrätta inbördeskrig. Och trots mer än tio års engagemang, där såväl svenska soldater som biståndsarbetare har gjort stora insatser, visar utvecklingen i Afghanistan att vägen alltjämt är lång till lugn och stabilitet. Det finns ingen enkel, färdig formel för hur man bygger ett säkert, tryggt samhälle och hur man lyfter ett helt land ur fattigdom.

2 Människor kommer att fortsätta fy dessa trasiga länder, och de kommer fortsätta söka sig till Europa. Många flyr för sina liv. Så gott som alla fyr för att de vill bygga sig och sin familj en tryggare framtid. Vi är en del av ett integrerat, globaliserat samhälle. Vi kan inte isolera oss. Det går inte att spola tillbaka samhällsutvecklingen och tro att vi kan leva i en bubbla, isolerad från oron i vår omvärld. På samma sätt som vi ofta oreflekterat åtnjuter frukterna av globaliseringen så måste vi hantera dess utmaningar. Gränsöverskridande terrorism är en sådan. Det avskyvärda terrorattentaten i Paris den 13 november Anna Kinberg Batras anförande vid Folk och Försvars rikskonferens den 11 januari Det talade ordet gäller var tyvärr ingen isolerad händelse. Under det förra året slog terrorister till i Libanon, i Syrien, i Tunisien, i Nigeria, i Egypten, i Irak. I Paris riktade sig terroristerna mot idrottsarenor, konsertlokaler, restauranger dit vi går för att titta på fotboll, lyssna på musik, umgås och ha trevligt. Attackerna i Paris var inte bara riktade dit, mot Frankrike eller mot Europa, utan mot det öppna samhället och mot vårt sätt att leva. Attentaten bar verkligen terrorismens kännetecken. Terroristerna vill sprida rädslans och paranoians virus. När du tvekar att ta bussen till jobbet, eller känner obehag för att någon har glömt kvar sin väska, så vet du att även du har drabbats. Dagens säkerhetspolitiska hotbilder är komplexa. Men såväl attentaten i Paris som Rysslands agerande i Georgien och på Krim gör även denna komplexa verklighet tydlig. För ett land som Sverige är det av avgörande betydelse att stora stater inte tillåts spela enligt sina egna regler. En viktig slutsats från både Ukraina och Syrien är att de västliga underrättelsetjänsterna i allt väsentligt inte lyckades förutse det ryska agerandet. Hur Ryssland gick tillväga spelar också roll. Taktiken i Ukraina inkluderade ett integrerat användande av specialförband, elektronisk krigföring och välutvecklad och utstuderad propaganda där Ryssland länge förnekade all inblandning. Psykologisk krigföring har i alla tider varit ett viktigt vapen i krig, och alla som hört talas om Pravda vet att inte heller desinformation är något nytt under solen. Men ny teknik har gjort dessa vapen alltmer potenta, och effekterna av dem desto mer långtgående. Vår högteknologiska värld skapar också ytterligare en dimension av sårbarhet. Riktade insatser mot vår elektroniska infrastruktur från stater, terrororganisationer eller enskilda kan snabbt slå ut de mest grundläggande samhällsfunktionerna, vilket Estland fick uppleva redan 2007 då regeringens och myndigheters hemsidor attackerades av främmande makt. I Sverige har system inom hälso- och sjukvården attackerats, liksom viktiga myndighetsfunktioner. Denna typ av attacker och är ett allvarligt hot mot vårt samhälle och vårt sätt att leva. Och antalet cyberattacker ökar explosionsartat världen över.

3 Rysk revanschism. Gränsöverskridande terrorism. Globala cyberhot i vårt högteknologiska samhälle. Allt detta har på kort tid dramatiskt förändrat förutsättningarna för svensk försvarsoch säkerhetspolitik. Utmaningen att försvara Sverige ser inte ut som den gjorde ens för bara några år sedan, än mindre som den gjorde på Olof Palmes och Sten Anderssons tid. Att vi har levt länge i fred och trygghet får inte förblinda eller fördumma oss. Vår historia ger oss inget automatiskt skydd mot framtidens hot. Sveriges försvars- och säkerhetspolitik ska syfta till att försvara det svenska territoriet och värna vårt öppna, demokratiska samhälle. Den ska säkra fortsatt fred och trygghet genom trovärdigt agerande snarare än genom fromma förhoppningar. Sverige och Europa är ett. Därför ska vi, förutom att se om oss själva, också vara solidariska med andra, så som det står i Lissabon-fördragets artikel 42.7 och som vi själva formulerade det i Sveriges solidaritetsförklaring från Det svenska löftet formulerades då så här: Sverige kommer inte att förhålla sig passivt om en katastrof eller ett angrepp skulle drabba ett annat medlemsland [i EU] eller nordiskt land. Vi förväntar oss att dessa länder agerar på samma sätt om Sverige drabbas. Sverige bör därför kunna såväl ge som ta emot militärt stöd. Nu, efter Paris-attentaten, har 42.7 prövats för första gången. Jag har inte gjort någon hemlighet av att jag anser att regeringens svar till våra franska vänner är otillräckligt och att merparten av hjälpen dessutom är att vänta först Vidare beklagar jag att regeringen har misslyckats med att nå en bred parlamentarisk förankring, som vi har en tradition av i Sverige att söka i viktiga frågor som dessa. Mot denna bakgrund har Moderaterna tagit initiativ till en särskild riksdagsdebatt. Jag är angelägen om att frågan om hur den fortsatta kampen mot internationell terrorism ska föras från svenskt håll genomlyses och debatteras ordentligt. För att klara detta är vi både beroende av vår egen förmåga och av vår förmåga till varaktiga och trovärdiga samarbeten. Det nya säkerhetsläget i vårt närområde och den förändrade internationella världsordningen kräver anpassning och en omläggning av politiken. Vår egen förmåga behöver vässas. Det handlar inte bara om traditionella försvarsutgifter, där vårens försvarsuppgörelse var ett nödvändigt och viktigt första steg för att öka den operativa förmågan i krigsförbanden och att säkerställa den samlade förmågan i totalförsvaret. Det handlar också om att försäkra sig om att pengarna används på bästa sätt, och att verksamheten kan bedrivas utifrån krigets krav snarare än fredstidens byråkrati. Det handlar om att vässa vår samlade förmåga att försvara vårt samhälle civilt, militärt, polisiärt mot den nya tidens palett av utmaningar.

4 Och det handlar om att också vässa vår internationella förmåga och trovärdighet. Det är viktigare än någonsin med försvars- och säkerhetspolitiska samarbeten, och att dessa samarbeten bygger på ett väl förvaltat förtroende och fasta förpliktelser. Säkerhet bygger vi bäst med andra som liksom vi tror på det öppna demokratiska samhället, och som liksom vi är villiga att försvara det med mer än vackra deklarationer och vassa repliker. Ensam är inte stark. Jag ser i dag tre omedelbara behov av en uppdaterad politik, i takt med dagens realiteter: För det första: Sverige bör gå med i Nato. Det nya säkerhetspolitiska läget gör att det är dags för Sverige att göra som Danmark, Norge och Island. Frågan för mig är inte om vi ska gå med i Nato, utan hur vägen dit ser ut. I augusti kommer ambassadör Bringéus utredning. Nästa steg bör vara en färdplan. Jag vill verka för en bred och saklig Nato-debatt, och för brett folkligt och parlamentariskt stöd för ett Natomedlemskap. Och i denna process vill jag nära koordinera och konsultera med Finland. Ett Sverige i Nato skulle stärka säkerheten i Östersjöområdet, medan ett Sverige utanför alliansen ökar osäkerheten. Ett Sverige i Nato skulle ge oss ett ökat inflytande över de säkerhetspolitiska frågor som berör oss, och en plats vid bordet där beslut som berör oss fattas. Ett Sverige i Nato underlättar för oss att leverera det vi med solidaritetsförklaringen redan åtagit oss. Det är Nato som gör vårt europeiska samarbete operativt. För det andra: Förstärk säkerhetsarbetet här i Sverige. Att resa för att kriga med en terrororganisation som ISIL ska självklart kriminaliseras. Säkerhetspolisen behöver både resurser och bättre verktyg för att skydda oss mot terrorister, extremister och spioner, till exempel hemlig dataavläsning och tillgång till signalspaning. Att ett tillstånd att avlyssna är kopplat till en telefon och inte till den brottsmisstänkte personen som kan byta telefon varje timme om hen så vill, är ett exempel på hur lagstiftningen har inte hängt med den digitala utvecklingen. Det måste skyndsamt åtgärdas. För det tredje: Regeringen bör tillsätta en ny försvarsberedning, och ge den ett brett mandat som omfattar totalförsvaret i dess vidaste bemärkelse från cyberattacker och propagandakrig till ubåtsjakt och samhällets mobilisering men också den utmaning som radikalisering och terrorism innebär både i Sverige och internationellt. Sverige behöver en brett förankrad säkerhetspolitisk bedömning och plan för hur vi ska möta framtidens militära och civila säkerhetsutmaningar. Försvarsberedningen är ett väl fungerande instrument, och det bör vi använda för att vässa Sveriges samlade förmåga att stå starkt - och att hjälpa våra partners att stå starkt - i dagens snabbt föränderliga och oroliga omvärld.

5 Att rusta för att möta det samlade hotet mot Sverige är att värna det som är grunden i vårt öppna samhälle: friheten att röra oss fritt, att säga vad vi tycker, att mötas, umgås och handla över gränser. Detta står inte i motsättning till varandra, utan är varandras förutsättningar. Tack för ordet. Källa:

Säkerhetspolitik för vem?

Säkerhetspolitik för vem? Säkerhetspolitik för vem? Säkerhet vad är det? Under kalla kriget pågick en militär kapprustning utifrån uppfattningen att ju större militär styrka desto mer säkerhet. Efter Sovjetunionens fall har kapprustningen

Läs mer

Anförande av MSB:s generaldirektör Helena Lindberg vid Folk och Försvars rikskonferens i Sälen den 10 januari 2015.

Anförande av MSB:s generaldirektör Helena Lindberg vid Folk och Försvars rikskonferens i Sälen den 10 januari 2015. samhällsskydd och beredskap 1 (9) Opinioner 2015 Anförande av MSB:s generaldirektör Helena Lindberg vid Folk och Försvars rikskonferens i Sälen den 10 januari 2015. Konferensdeltagare! De senaste åren

Läs mer

en hållbar utrikes och försvarspolitik

en hållbar utrikes och försvarspolitik en hållbar utrikes och försvarspolitik stämmoprogram Partistämman 2015 En hållbar utrikes- och försvarspolitik Världen har blivit bättre Den arabiska våren inleddes 2010 i Tunisien och spred sig till flera

Läs mer

med anledning av skr. 2014/15:146 Förebygga, förhindra och försvåra den svenska strategin mot terrorism

med anledning av skr. 2014/15:146 Förebygga, förhindra och försvåra den svenska strategin mot terrorism Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:255 av Andreas Carlson m.fl. (KD) med anledning av skr. 2014/15:146 Förebygga, förhindra och försvåra den svenska strategin mot terrorism Förslag till riksdagsbeslut

Läs mer

Världens viktigaste fråga idag är freden.

Världens viktigaste fråga idag är freden. Thage G. Petersons anförande vid manifestationen mot Värdlandsavtalet med Nato den 21 maj 016 på Sergels torg, Stockholm Världens viktigaste fråga idag är freden. 1 Men vi når inte freden med nya arméer

Läs mer

Jag vill tacka våra värdar för inbjudan hit till Gullranda, och för möjligheten att ge min syn på säkerheten i Östersjön och i Nordeuropa.

Jag vill tacka våra värdar för inbjudan hit till Gullranda, och för möjligheten att ge min syn på säkerheten i Östersjön och i Nordeuropa. Tal 2016-06-19 Statsrådsberedningen Det talade ordet gäller! Tal av statsminister Stefan Löfven i Gullranda om säkerheten i Östersjön och Nordeuropa den 19 juni 2016 Jag vill tacka våra värdar för inbjudan

Läs mer

Utrikespolitiska institutet (UI )

Utrikespolitiska institutet (UI ) Utrikespolitiska institutet (UI ) http://www.ui.se/play Föredrag och seminarier på svenska 23 jan- 17 Trump och omvärlden 14 dec- 16 Sida och de Globala målen Rysk utrikespolitik Internationell rätt i

Läs mer

krig i Kaukasus? Ulf Bjereld

krig i Kaukasus? Ulf Bjereld Ökat stöd för Nato efter Rysslands krig i Kaukasus? Ökat stöd för NATO efter Rysslands krig i Kaukasus? Ulf Bjereld N atten till den 8 augusti 2008 omringade georgiska soldater utbrytarrepubliken Sydossetiens

Läs mer

Resiliens i en förändrad omvärld

Resiliens i en förändrad omvärld WWW.FORSVARSMAKTE N.SE Resiliens i en förändrad omvärld 2015-03- 27 1 AGENDA Kort presentation inklusive Försvarsmaktens uppgifter Förändrad omvärld och förändrat samhälle hur ser hotbilden ut? Förändrat

Läs mer

200 år av fred i Sverige

200 år av fred i Sverige U N I T E D N A T I O N S N A T I O N S U N I E S 200 år av fred i Sverige -- Anförande av FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson vid firandet av Sveriges Nationaldag Skansen, Stockholm, 6 juni 2014

Läs mer

Anförande Folk och Försvars Rikskonferens 2015 Försvarsminister Peter Hultqvist - Prioriteringar inför nytt Försvarsbeslut

Anförande Folk och Försvars Rikskonferens 2015 Försvarsminister Peter Hultqvist - Prioriteringar inför nytt Försvarsbeslut 1 Anförande Folk och Försvars Rikskonferens 2015 Försvarsminister Peter Hultqvist - Prioriteringar inför nytt Försvarsbeslut Ers Kungliga Höghet, ärade konferensdeltagare, mina damer och herrar! Jag vill

Läs mer

Utgiftsområde 5 Internationell samverkan

Utgiftsområde 5 Internationell samverkan Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:3306 av Karin Enström m.fl. (M) Utgiftsområde 5 Internationell samverkan Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen anvisar anslagen för 2017 inom utgiftsområde

Läs mer

Regeringens information till Riksdagen om Ukraina och Ryssland, 14 mars 2014

Regeringens information till Riksdagen om Ukraina och Ryssland, 14 mars 2014 Utrikesdepartementet Tal av utrikesminister Carl Bildt Riksdagen Stockholm, 14 mars, 2014 Regeringens information till Riksdagen om Ukraina och Ryssland, 14 mars 2014 Det talade ordet gäller Herr talman!

Läs mer

Länk till webbsändningen av utrikesministerns anförande på Europahuset

Länk till webbsändningen av utrikesministerns anförande på Europahuset Länk till webbsändningen av utrikesministerns anförande på Europahuset Anförande av utrikesminister Margot Wallström på Europahuset den 7 februari 2017 Det talade ordet gäller. EU:s säkerhetspolitiska

Läs mer

ÖB Micael Bydén Rikskonferensen Folk och Försvar Sälen, 14 januari Svensk försvarsförmåga

ÖB Micael Bydén Rikskonferensen Folk och Försvar Sälen, 14 januari Svensk försvarsförmåga Det talade ordet gäller ÖB Micael Bydén Rikskonferensen Folk och Försvar Sälen, 14 januari 2019 Svensk försvarsförmåga Vi låter Sverige vara i fred. Så att livet kan fortsätta som vanligt. Vi lever i ett

Läs mer

Ett nytt Europa, ett nytt Sverige och nya förutsättningar för oss som arbetar med samhällets säkerhet

Ett nytt Europa, ett nytt Sverige och nya förutsättningar för oss som arbetar med samhällets säkerhet 1 Ett nytt Europa, ett nytt Sverige och nya förutsättningar för oss som arbetar med samhällets säkerhet Inledningsanförande av MSB:s generaldirektör Helena Lindberg vid Mötesplats Samhällssäkerhet den

Läs mer

Kort fakta om Syrien: Här bor nästan 22 miljoner människor 21 615 919 (2010) Huvudstad: Damaskus 2 600 000 Majoriteten i landet är muslimer ca 90%

Kort fakta om Syrien: Här bor nästan 22 miljoner människor 21 615 919 (2010) Huvudstad: Damaskus 2 600 000 Majoriteten i landet är muslimer ca 90% Krisen i Syrien Kort fakta om Syrien: Här bor nästan 22 miljoner människor 21 615 919 (2010) Huvudstad: Damaskus 2 600 000 Majoriteten i landet är muslimer ca 90% Sunni 74%, övrig islam 16%, Kristna 10%

Läs mer

Läget i Syrien. Ja Kan inte säga Nej. Finland bör utöka sitt humanitära bistånd till området.

Läget i Syrien. Ja Kan inte säga Nej. Finland bör utöka sitt humanitära bistånd till området. Läget i Syrien "I Syrien rasar ett inbördeskrig sedan några år. Hur borde det internationella samfundet och Finland enligt er åsikt agera för att en lösning på situationen ska kunna hittas?" Ja Nej Figur

Läs mer

Planeringskommissionen för Försvarsinformation PFI Seminarium 20 mars 2013 Nordiskt försvarssamarbete nu och i framtiden

Planeringskommissionen för Försvarsinformation PFI Seminarium 20 mars 2013 Nordiskt försvarssamarbete nu och i framtiden Planeringskommissionen för Försvarsinformation PFI Seminarium 20 mars 2013 Nordiskt försvarssamarbete nu och i framtiden Anförande av Ulrik Tideström, Sveriges ambassad Inledning God förmiddag! Jag ska

Läs mer

Pertti Joenniemi Mariehamn, den NORDEN HAR FÅTT EN MILITÄR OCH SÄKERHETSPOLITISK SLAGSIDA

Pertti Joenniemi Mariehamn, den NORDEN HAR FÅTT EN MILITÄR OCH SÄKERHETSPOLITISK SLAGSIDA Pertti Joenniemi Mariehamn, den 25.03.2013 NORDEN HAR FÅTT EN MILITÄR OCH SÄKERHETSPOLITISK SLAGSIDA Det är anmärkningsvärt att försvar, militära frågor samt säkerhet har blivit en av de främsta drivkrafterna

Läs mer

Ny struktur för ökad säkerhet - nätverksförsvar och krishantering

Ny struktur för ökad säkerhet - nätverksförsvar och krishantering Ds 2001:44 Ny struktur för ökad säkerhet - nätverksförsvar och krishantering Rapport från Försvarsberedningen inför 2001 års försvarsbeslut REGERINGSKANSLIET Försvarsdepartementet Innehåll Missiv.^ 9 Sammanfattning

Läs mer

DN/IPSOS FÖRSVAR OCH NATO Januari 2018 David Ahlin, Björn Benzler, Ipsos

DN/IPSOS FÖRSVAR OCH NATO Januari 2018 David Ahlin, Björn Benzler, Ipsos DN/IPSOS FÖRSVAR OCH NATO Januari 2018 David Ahlin, Björn Benzler, Ipsos 1 SAMMANFATTNING Nato-opinionen december 2017 31 procent anser att Sverige bör ansöka om medlemskap i Nato medan 44 procent anser

Läs mer

Konferens om landstingens krisberedskap 2015. Utvecklingen av det civila försvaret. Magnus Dyberg-Ek Avdelningen för Utvärdering och lärande

Konferens om landstingens krisberedskap 2015. Utvecklingen av det civila försvaret. Magnus Dyberg-Ek Avdelningen för Utvärdering och lärande Konferens om landstingens krisberedskap 2015 Utvecklingen av det civila försvaret Magnus Dyberg-Ek Avdelningen för Utvärdering och lärande Upplägg av presentation Förändrad omvärld Totalförsvar/samlat

Läs mer

Repliker. Sveriges antikärnvapenpolitik omöjlig med Natomedlemsskap

Repliker. Sveriges antikärnvapenpolitik omöjlig med Natomedlemsskap 1 Repliker. Sveriges antikärnvapenpolitik omöjlig med Natomedlemsskap En väg att minska spänningen i Östersjöområdet och oron hos svenska folket är att tydligt klargöra hur värdlandsavtalet med Nato inte

Läs mer

Hur kan vi stärka solidariteten och bekämpa fattigdomen i världen?

Hur kan vi stärka solidariteten och bekämpa fattigdomen i världen? RÅDSLAG VÅR VÄRLD F Ö R O S S SO C I A L D E M O K R AT E R Ä R M Ä N N I S K A N M Å L E T hennes utveckling och frihet, vilja att växa, ansvarskänsla för kommande generationer, solidaritet med andra.

Läs mer

Den komplexa hotbilden

Den komplexa hotbilden Den komplexa hotbilden Underlaget är främst hämtat från Gemensamma grunder (grundsyn) för en sammanhängande planering för totalförsvaret Grundsynen finns att ladda ned från MSB.se Regeringens Nationella

Läs mer

Vad skall vi då göra för att minska spänningarna?

Vad skall vi då göra för att minska spänningarna? 1 Maj-Britt Theorins anförande vid manifestationen på Sergels torg, 21 maj 2016 NATO vårt som är i himlen helgat varde ditt namn ske NATO- kommandots vilja i himlen så ock på jorden. Vår dagliga NATO-

Läs mer

MSB för ett säkrare samhälle i en föränderlig värld

MSB för ett säkrare samhälle i en föränderlig värld MSB för ett säkrare samhälle i en föränderlig värld MSB:s roll i totalförsvaret Henrik Moberg Verksamhetsansvarig, Civilt försvar Avdelningen för utveckling av samhällsskydd, MSB SME-D, 10 oktober 2018

Läs mer

DN Debatt Låt inte rysskräcken hindra oss från att gå med i Nato PUBLICERAD

DN Debatt Låt inte rysskräcken hindra oss från att gå med i Nato PUBLICERAD 1 DN Debatt Låt inte rysskräcken hindra oss från att gå med i Nato PUBLICERAD 2016-01- 06 Gemensam militär förmåga i Östersjöområdet, inom Natos ram med Sverige och Finland som medlemmar, vore det bästa

Läs mer

Motion nr 17. Angående terrorismen hotar Sverige. Sofia Ridderstad, Nässjö kommun

Motion nr 17. Angående terrorismen hotar Sverige. Sofia Ridderstad, Nässjö kommun Motion nr 17 Angående terrorismen hotar Sverige Sofia Ridderstad, Nässjö kommun Angående: Terrorismen måste tas på allvar och bekämpas Med dagens säkerhetspolitiska läge måste Sverige agera mot den storskaliga

Läs mer

Anförande av MSB:s generaldirektör Helena Lindberg vid Folk och Försvars rikskonferens den 9 januari 2017

Anförande av MSB:s generaldirektör Helena Lindberg vid Folk och Försvars rikskonferens den 9 januari 2017 MSB-51.1 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap PM 1 (10) Opinioner 2016 Anförande av MSB:s generaldirektör Helena Lindberg vid Folk och Försvars rikskonferens den 9 januari 2017 Ers Majestät! Ärade

Läs mer

Betänkande från Natoutredningen. Hans Blix Rolf Ekéus Sven Hirdman Lars Ingelstam (huvudsekreterare) Stina Oscarson Pierre Schori Linda Åkerström

Betänkande från Natoutredningen. Hans Blix Rolf Ekéus Sven Hirdman Lars Ingelstam (huvudsekreterare) Stina Oscarson Pierre Schori Linda Åkerström Sverige, Nato och säkerheten Betänkande från Natoutredningen Hans Blix Rolf Ekéus Sven Hirdman Lars Ingelstam (huvudsekreterare) Stina Oscarson Pierre Schori Linda Åkerström CELANDERS FÖRLAG NIISSlV Innehåll

Läs mer

Sveriges vägval om en säkerhetspolitik i förändring

Sveriges vägval om en säkerhetspolitik i förändring Sveriges vägval om en säkerhetspolitik i förändring Öppen föreläsning vid Försvarshögskolan 2011-01-25 av Jacob Westberg Tre analysnivåer i studiet av internationell politik System Maktfördelningen (uni-,

Läs mer

Ärade krigsveteraner, Herr ambassadör, mina damer och herrar!

Ärade krigsveteraner, Herr ambassadör, mina damer och herrar! Ärade krigsveteraner, Herr ambassadör, mina damer och herrar! Det är en stor ära för mig att få tala till er idag på Veterandagen. Er kamp för ett fritt och självständigt Finland säkrade även ett tryggare

Läs mer

Norrbottens regemente

Norrbottens regemente Norrbottens regemente 2018-2020 Vi utvecklar och tränar krigsförband som är redo att genomföra insatser och säkerställer Försvarsmaktens förmåga till strid på marken i subarktisk miljö regementschefen

Läs mer

Stockholm 2015-06-17. Ju2015/30/SSK. Justitiedepartementet 103 33 Stockholm. ju.registrator@regeringskansliet.se

Stockholm 2015-06-17. Ju2015/30/SSK. Justitiedepartementet 103 33 Stockholm. ju.registrator@regeringskansliet.se 1 Stockholm 2015-06-17 Ju2015/30/SSK Justitiedepartementet 103 33 Stockholm ju.registrator@regeringskansliet.se Svenska Röda Korsets yttrande över både MSB:s redovisning av regeringsuppdrag om det civila

Läs mer

Ett starkare försvar utmaningar och möjligheter

Ett starkare försvar utmaningar och möjligheter Det talade ordet gäller Ett starkare försvar utmaningar och möjligheter ÖB Micael Bydén Rikskonferensen Sälen, den 11 januari 2016 Vi har just lämnat ett år av stora globala förändringar bakom oss. En

Läs mer

Folk och Försvar - Rikskonferensen Det nya totalförsvaret. Anförande av Försvarsberedningens ordförande,

Folk och Försvar - Rikskonferensen Det nya totalförsvaret. Anförande av Försvarsberedningens ordförande, Folk och Försvar - Rikskonferensen 2018 Det nya totalförsvaret Anförande av Försvarsberedningens ordförande, 180115 Eders Majestät, mina damer och herrar, jag vill inleda med att tacka Folk och Försvar

Läs mer

Det här är inte mitt första deltagande på en sammankomst. Därför tänkte jag ta chansen till några saker under de drygt tio

Det här är inte mitt första deltagande på en sammankomst. Därför tänkte jag ta chansen till några saker under de drygt tio Det här är inte mitt första deltagande på en sammankomst förtjänstfullt arrangerad av Folk och Försvar. Men det är första gången jag deltar på årskonferensen i Sälen som moderaternas försvarspolitiska

Läs mer

med anledning av prop. 2017/18:44 Sveriges deltagande i det permanenta strukturerade samarbetet inom Europeiska unionen.

med anledning av prop. 2017/18:44 Sveriges deltagande i det permanenta strukturerade samarbetet inom Europeiska unionen. Kommittémotion V009 Motion till riksdagen 2017/18:3939 av Yasmine Posio Nilsson m.fl. (V) med anledning av prop. 2017/18:44 Sveriges deltagande i det permanenta strukturerade samarbetet inom Europeiska

Läs mer

Ett stärkt militärt försvar. ÖB Micael Bydén Rikskonferensen Folk och Försvar Sälen, 15 januari 2018

Ett stärkt militärt försvar. ÖB Micael Bydén Rikskonferensen Folk och Försvar Sälen, 15 januari 2018 Det talade ordet gäller Ett stärkt militärt försvar ÖB Micael Bydén Rikskonferensen Folk och Försvar Sälen, 15 januari 2018 Vilken sorts militär tycker du att Sverige behöver? Jag fick frågan i höstas

Läs mer

Norrbottens regemente 2016/2017

Norrbottens regemente 2016/2017 Norrbottens regemente 2016/2017 Vi utvecklar och tränar krigsförband som är redo att genomföra insatser och säkerställer Försvarsmaktens förmåga till strid på marken i subarktisk miljö regementschefen

Läs mer

Civilt försvar och Räddningstjänst under höjd beredskap (RUHB) Dennis Skog Räddningstjänsten Syd

Civilt försvar och Räddningstjänst under höjd beredskap (RUHB) Dennis Skog Räddningstjänsten Syd Civilt försvar och Räddningstjänst under höjd beredskap (RUHB) Dennis Skog Räddningstjänsten Syd Civilt försvar -igen! 1. Vad kan vi lära av förra gången? 2. I vilka frågor behöver vi tänka nytt? -Värna

Läs mer

Ökat Nato-motstånd och minskat stöd

Ökat Nato-motstånd och minskat stöd Ökat Nato-motstånd och minskat stöd för den svenska insatsen i Afghanistan Ökat Nato-motstånd och minskat stöd för den svenska insatsen i Afghanistan Ulf Bjereld T orsdagen den 17 mars antog FN:s säkerhetsråd

Läs mer

Idéprogram. för Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen antaget på kongressen 2010

Idéprogram. för Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen antaget på kongressen 2010 Idéprogram för Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen antaget på kongressen 2010 Inledning Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen är en religiöst och partipolitiskt oberoende organisation som arbetar

Läs mer

Omvärldsutvecklingen Politiska styrningar Totalförsvar. Vi behöver ert stöd!

Omvärldsutvecklingen Politiska styrningar Totalförsvar. Vi behöver ert stöd! Bakgrund Omvärldsutvecklingen Politiska styrningar Totalförsvar Vi behöver ert stöd! Bred syn på säkerhetspolitiska hot Terrorism, klimat, migration, pandemier och människosmuggling utgör utrikes- och

Läs mer

Försvarspolitiska ställningstaganden

Försvarspolitiska ställningstaganden Försvarspolitiska ställningstaganden 1 www.kristdemokraterna.se Försvarspolitiska ställningstaganden Partistyrelsen 7 juni 2013 Rikstinget 2011 gav partistyrelsen i uppdrag att revidera Kristdemokraternas

Läs mer

Korta referat av presentationer vid konferensen Krissamverkan Västra Götaland Nytt säkerhetsläge nytt totalförsvar 15 december 2016

Korta referat av presentationer vid konferensen Krissamverkan Västra Götaland Nytt säkerhetsläge nytt totalförsvar 15 december 2016 Korta referat av presentationer vid konferensen Krissamverkan Västra Götaland Nytt säkerhetsläge nytt totalförsvar 15 december 2016 Hur ser dagens säkerhetspolitiska läge ut? Vilka hot kan riktas mot vårt

Läs mer

Östgruppen vill veta vad X-partiet har för inställning till utvecklingen i Ryssland och till det svenska demokratistödet till Ryssland:

Östgruppen vill veta vad X-partiet har för inställning till utvecklingen i Ryssland och till det svenska demokratistödet till Ryssland: Augusti-september 2014 Enkät om Sveriges demokratistöd till Ryssland Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter har under lång tid bevakat och granskat det svenska demokratistödet till Ryssland,

Läs mer

Europeisering av civil protection - civilskydd. Fil.dr Malena Britz Institutionen för Säkerhet, Strategi och Ledarskap Försvarshögskolan

Europeisering av civil protection - civilskydd. Fil.dr Malena Britz Institutionen för Säkerhet, Strategi och Ledarskap Försvarshögskolan Europeisering av civil protection - civilskydd Fil.dr Malena Britz Institutionen för Säkerhet, Strategi och Ledarskap Försvarshögskolan När kan EU spela en roll som krishanterare? Politiska kriser där

Läs mer

Straffrättsliga åtgärder mot terrorismresor (SOU 2015:63)

Straffrättsliga åtgärder mot terrorismresor (SOU 2015:63) US1000, v 1.0, 2010-02-04 REMISSYTTRANDE 1 (5) Dnr 2015-09-21 0826/15 Straffrättsliga åtgärder mot terrorismresor (SOU 2015:63) (Ju2015/05069/L5) Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågors yttrande

Läs mer

Utlysning av forskningsmedel: Civilt försvar med nya förutsättningar

Utlysning av forskningsmedel: Civilt försvar med nya förutsättningar H Myndigheten för samhällsskydd och beredskap PM 1 (6) Enheten för kunskapsutveckling Johan Berglund 072-246 03 89 johan.berglund@msb.se Utlysning av forskningsmedel: Civilt försvar med nya förutsättningar

Läs mer

Nationell risk- och förmågebedömning 2017

Nationell risk- och förmågebedömning 2017 Nationell risk- och förmågebedömning 2017 Publikationsnummer MSB1102 april 2017 ISBN 978-91-7383-748-4 2 3 Sammanfattning I denna nationella risk- och förmågebedömning lyfter MSB fram områden där arbetet

Läs mer

Kommittédirektiv. En rättslig reglering av försvarssamarbetet med Finland. Dir. 2017:30. Beslut vid regeringssammanträde den 23 mars 2017

Kommittédirektiv. En rättslig reglering av försvarssamarbetet med Finland. Dir. 2017:30. Beslut vid regeringssammanträde den 23 mars 2017 Kommittédirektiv En rättslig reglering av försvarssamarbetet med Finland Dir. 2017:30 Beslut vid regeringssammanträde den 23 mars 2017 Sammanfattning En särskild utredare ska se över vissa delar av de

Läs mer

Kalla kriget Sverige, en stormakt utan vapen?

Kalla kriget Sverige, en stormakt utan vapen? AXEL OCH MARGARET AX:SON JOHNSONS STIFTELSE Kalla kriget Sverige, en stormakt utan vapen? Avesta herrgård, Dalarna 15-16 september 2011 Kalla kriget ledde aldrig till något öppet krig i Europa men har

Läs mer

Vem tar ansvar för Sveriges informationssäkerhet?

Vem tar ansvar för Sveriges informationssäkerhet? Vem tar ansvar för Sveriges informationssäkerhet? 6 åtgärder för förbättrad informationssäkerhet Sälen 2008-01-14 Vem har ansvaret vid en storskalig it-attack? Vem skulle vara ansvarig om Sverige utsattes

Läs mer

ALLMÄNNA FÖRSVARSFÖRENINGEN ÖVERGRIPANDE STRATEGI 2013-2015

ALLMÄNNA FÖRSVARSFÖRENINGEN ÖVERGRIPANDE STRATEGI 2013-2015 ALLMÄNNA FÖRSVARSFÖRENINGEN ÖVERGRIPANDE STRATEGI 2013-2015 Antagen av årsstämman 15 maj 2013 ÖVERGRIPANDE STRATEGI 1. INRIKTNING Allmänna försvarsföreningens uppgift är och har alltid varit att lyfta

Läs mer

för Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen avseende perioden

för Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen avseende perioden Handlingsprogram för Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen avseende perioden 2016-2020 Antaget av Svenska Freds- och Skiljedomsföreningens 133-årskongress 18 juni i Stockholm 2016 1. Inledning Svenska

Läs mer

Rapport Inställningen till Nato Frivärld

Rapport Inställningen till Nato Frivärld Rapport Inställningen till Nato Frivärld 2017-11-28 Sammanfattning och slutsatser 2 Om undersökningen Metod Slumpmässigt rekryterad onlinepanel Målgrupp Allmänheten Antal intervjuer 1 010 intervjuer Vägning

Läs mer

Kommittédirektiv. En ny myndighet för psykologiskt försvar. Dir. 2018:80. Beslut vid regeringssammanträde den 16 augusti 2018.

Kommittédirektiv. En ny myndighet för psykologiskt försvar. Dir. 2018:80. Beslut vid regeringssammanträde den 16 augusti 2018. Kommittédirektiv En ny myndighet för psykologiskt försvar Beslut vid regeringssammanträde den 16 augusti 2018. Dir. 2018:80 Sammanfattning Arbetet med ett psykologiskt försvar är av stor vikt och behöver

Läs mer

Hotet mot Sverige

Hotet mot Sverige Hotet mot Sverige 2019-04-10 Säkerhetspolisens årsbok 2018 Hotet mot vårt land är mer omfattande än på flera år, de har breddats och antagit nya former. Statliga aktörer bedriver dagligen inhämtning av

Läs mer

Planeringen för det civila försvaret ska återupptas. OffSÄK:s vårkonferens 5-6 april 2016

Planeringen för det civila försvaret ska återupptas. OffSÄK:s vårkonferens 5-6 april 2016 Planeringen för det civila försvaret ska återupptas OffSÄK:s vårkonferens 5-6 april 2016 Hur är det med beredskapen? Vi avvecklade: Oljebergrum, lager av livsmedel etc., skyddsmasker till alla, skyddade

Läs mer

RYSSLAND OCH CENTRALASIEN

RYSSLAND OCH CENTRALASIEN RYSSLAND OCH CENTRALASIEN Sedan 2014 har krisen i Ukraina och Rysslands olagliga annektering av Krim lett till nya ramar för de bilaterala relationerna mellan EU och Ryssland. Under senare år har den oroande

Läs mer

Tal av Peter Hultqvist på Folk och Försvars Rikskonferens 2016

Tal av Peter Hultqvist på Folk och Försvars Rikskonferens 2016 Tal av Peter Hultqvist på Folk och Försvars Rikskonferens 2016 Anförande av Försvarsminister Peter Hultqvist på Folk och Försvar Rikskonferens den 11 januari 2016. Det talade ordet gäller Ambassadörer,

Läs mer

Påverkanskampanjer - Kan vi lita på informationsflöden?

Påverkanskampanjer - Kan vi lita på informationsflöden? Påverkanskampanjer - Kan vi lita på informationsflöden? Fredrik Konnander Verksamhetsansvarig Möta informationspåverkan Enheten för omvärld och beredskap Diplomati Information Militärt Ekonomi DIME Information

Läs mer

Milobefälhavare Väst: Anfallet kommer från Danmark

Milobefälhavare Väst: Anfallet kommer från Danmark GT 1981-05-07 Milobefälhavare Väst: Anfallet kommer från Danmark Av CURT CARLSSON GÖTEBORG: Anfallet mot Västsverige kommer från Danmark. Inte från danskarna utan från Nato eller Warszawapakten som ockuperat

Läs mer

Mauno Koivistoseminarium. Helsingfors

Mauno Koivistoseminarium. Helsingfors Ingvar Carlsson Mauno Koivistoseminarium Helsingfors 25.11.2017 Det är en stor ära för mig att få medverka vid detta Mauno Kovistoseminrium. Mauno Koivisto är en av de stora ledargestalterna och statsmännen

Läs mer

Opinioner 2015. Allmänhetens syn på samhällsskydd, beredskap, säkerhetspolitik och försvar

Opinioner 2015. Allmänhetens syn på samhällsskydd, beredskap, säkerhetspolitik och försvar Opinioner 0 Allmänhetens syn på samhällsskydd, beredskap, säkerhetspolitik och försvar MSB:s kontaktpersoner: Thomas Gell, 0-0 Ingela Stenbäck, 0-0 Publikationsnummer MSB januari 0 ISBN ---- Förord Säkerhetspolitik,

Läs mer

Medlemskap i Nato. Motion till riksdagen 2017/18:225. Förslag till riksdagsbeslut. Motivering. av Jan Björklund m.fl.

Medlemskap i Nato. Motion till riksdagen 2017/18:225. Förslag till riksdagsbeslut. Motivering. av Jan Björklund m.fl. Partimotion Motion till riksdagen 2017/18:225 av Jan Björklund m.fl. (L) Medlemskap i Nato Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att det ökade säkerhetspolitiska

Läs mer

OPINIONER Allmänhetens syn på samhällsskydd, beredskap, säkerhetspolitik och försvar

OPINIONER Allmänhetens syn på samhällsskydd, beredskap, säkerhetspolitik och försvar OPINIONER Allmänhetens syn på samhällsskydd, beredskap, säkerhetspolitik och försvar Undersökningen är genomförd av Attityd i Karlstad AB på uppdrag av MSB. Slutrapport -- Attityd i Karlstad AB INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Säkerhet och beredskap i rätt riktning Anförande av försvarsminister Karin Enströms Folk och Försvars Rikskonferens tisdag den 15 januari 2013

Säkerhet och beredskap i rätt riktning Anförande av försvarsminister Karin Enströms Folk och Försvars Rikskonferens tisdag den 15 januari 2013 Säkerhet och beredskap i rätt riktning Anförande av försvarsminister Karin Enströms Folk och Försvars Rikskonferens tisdag den 15 januari 2013 Det talade ordet gäller Mina damer och herrar, Sverige ska

Läs mer

I/A-PUNKTSNOT Kommittén för utrikes- och säkerhetspolitik (Kusp) Coreper/rådet EU:s prioriteringar inför Förenta nationernas 61:a generalförsamling

I/A-PUNKTSNOT Kommittén för utrikes- och säkerhetspolitik (Kusp) Coreper/rådet EU:s prioriteringar inför Förenta nationernas 61:a generalförsamling EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 11 juli 2006 (12.7) (OR. en) 11380/06 PESC 665 CONUN 51 ONU 80 I/A-PUNKTSNOT från: Kommittén för utrikes- och säkerhetspolitik (Kusp) till: Coreper/rådet Ärende: EU:s

Läs mer

med anledning av prop. 2017/18:32 Fortsatt svenskt deltagande i Natos utbildnings- och rådgivningsinsats Resolute Support Mission i Afghanistan

med anledning av prop. 2017/18:32 Fortsatt svenskt deltagande i Natos utbildnings- och rådgivningsinsats Resolute Support Mission i Afghanistan Kommittémotion V008 Motion till riksdagen 2017/18:3930 av Yasmine Posio Nilsson m.fl. (V) med anledning av prop. 2017/18:32 Fortsatt svenskt deltagande i Natos utbildnings- och rådgivningsinsats Resolute

Läs mer

Grundsyn - gemensamma grunder för en sammanhängande planering för totalförsvaret (10 juni 2016) Version juni 2018

Grundsyn - gemensamma grunder för en sammanhängande planering för totalförsvaret (10 juni 2016) Version juni 2018 Grundsyn - gemensamma grunder för en sammanhängande planering för totalförsvaret (10 juni 2016) Version juni 2018 Sverige kommer att möta utmaningarna Försvarsmakten och MSB lägger grunden för en sammanhängande

Läs mer

Post- och telestyrelsen arbetar för att alla i Sverige ska ha tillgång till bra telefoni, bredband och post.

Post- och telestyrelsen arbetar för att alla i Sverige ska ha tillgång till bra telefoni, bredband och post. Post- och telestyrelsen arbetar för att alla i Sverige ska ha tillgång till bra telefoni, bredband och post. Robusthet och beredskap i elektroniska kommunikationsnät SUNET-dagarna Ove Landberg Det säkerhetspolitiska

Läs mer

Efterkrigstiden FRÅN ANDRA VÄRLDSKRIGETS SLUT OCH FRAM TILL I DAG

Efterkrigstiden FRÅN ANDRA VÄRLDSKRIGETS SLUT OCH FRAM TILL I DAG Efterkrigstiden FRÅN ANDRA VÄRLDSKRIGETS SLUT OCH FRAM TILL I DAG Västeuropa De första åren efter andra världskriget var nödår i stora delar av Europa, med svält och bostadsbrist. Marshallplanens pengar

Läs mer

MER FLYKTINGAR ÄN NÅGONSIN. Högstadiet / gymnasiet. Världens flyktingar. Mer information om uppgifterna för lärare. Bakgrundsinformation:

MER FLYKTINGAR ÄN NÅGONSIN. Högstadiet / gymnasiet. Världens flyktingar. Mer information om uppgifterna för lärare. Bakgrundsinformation: MER FLYKTINGAR ÄN NÅGONSIN Högstadiet / gymnasiet Världens flyktingar Ta reda på: Vad betyder begreppen flykting och asylsökande? Vilka är kvotflyktingar? Hur många kvotflyktingar tar Finland emot per

Läs mer

Utrikesministerns anförande på Folk och Försvar 11 januari 2015

Utrikesministerns anförande på Folk och Försvar 11 januari 2015 Utrikesministerns anförande på Folk och Försvar 11 januari 2015 Det talade ordet gäller! Ers kungliga höghet, ärade åhörare. Tack för att vi får komma till Sälen. Det svenska etablissemanget tycks uppskatta

Läs mer

Förmågor idag och imorgon

Förmågor idag och imorgon FÖRSVARSMAKTEN ÖVERBEFÄLHAVAREN Det talade ordet gäller! Förmågor idag och imorgon ÖB Micael Bydén Rikskonferensen Sälen, den 9 januari 2017 När jag stod här för ett år sedan hade Försvarsmakten precis

Läs mer

Uppdrag att överväga ett särskilt straffansvar för deltagande i en terroristorganisation

Uppdrag att överväga ett särskilt straffansvar för deltagande i en terroristorganisation Promemoria 2017-05-02 Ju2017/03958/LP Justitiedepartementet Straffrättsenheten Ämnesråd Marie Skåninger 08-405 35 82 076-140 84 59 marie.skaninger@regeringskansliet.se Uppdrag att överväga ett särskilt

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:1457 av Erik Bengtzboe (M) Politik för fler jobb och bättre integration

Motion till riksdagen 2015/16:1457 av Erik Bengtzboe (M) Politik för fler jobb och bättre integration Enskild motion Motion till riksdagen 2015/16:1457 av Erik Bengtzboe (M) Politik för fler jobb och bättre integration Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen

Läs mer

FMV. Marinens utveckling

FMV. Marinens utveckling FMV Marinens utveckling Marina förutsättningar Niklas Gustafsson/Försvarsmakten Marinens utveckling Med anledning av den aktuella försvarsdebatten känns det angeläget att beskriva marinens uppgifter och

Läs mer

Civila aktörers beredskap SKYDD MOT OLYCKOR, KRISBEREDSKAP OCH CIVILT FÖRSVAR

Civila aktörers beredskap SKYDD MOT OLYCKOR, KRISBEREDSKAP OCH CIVILT FÖRSVAR Civila aktörers beredskap SKYDD MOT OLYCKOR, KRISBEREDSKAP OCH CIVILT FÖRSVAR SSK driver tre system som har till uppgift att skydda medborgaren och samhället! Skydd mot olyckor Alarmeringsavtal Samhällets

Läs mer

SVENSK NATO-OPINION EFTER DEN 11 SEPTEMBER

SVENSK NATO-OPINION EFTER DEN 11 SEPTEMBER Svensk NATO-opinion efter den 11 september SVENSK NATO-OPINION EFTER DEN 11 SEPTEMBER ULF BJERELD N eutraliteten fortsätter att väcka starka känslor. I överläggningarna mellan regering och opposition om

Läs mer

Bilaga 5. Mål och krav på förmåga i Försvarsmaktens regleringsbrev

Bilaga 5. Mål och krav på förmåga i Försvarsmaktens regleringsbrev bilaga till granskningsrapport dnr: 31-2012-1522 rir 2014:4 Bilaga 5. Mål och krav på förmåga i Försvarsmaktens regleringsbrev Försvarsmaktens omställning(rir 2014:4) Bilaga 5 Mål och krav på förmåga i

Läs mer

Lokal handlingsplan för att stärka demokratin mot våldsbejakande extremism SÄTERS KOMMUN

Lokal handlingsplan för att stärka demokratin mot våldsbejakande extremism SÄTERS KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 207-01-26 Lokal handlingsplan för att stärka demokratin mot våldsbejakande extremism SÄTERS KOMMUN 1 Innehållsförteckning Utförlig beskrivning av ärendet... 1 Definition av

Läs mer

Omvärldsanalys MRS. Sjukvård i det civila försvaret. 151015 Räddsam MRLäk S

Omvärldsanalys MRS. Sjukvård i det civila försvaret. 151015 Räddsam MRLäk S Omvärldsanalys MRS Sjukvård i det civila försvaret Verksamhet i vårt närområde maj-okt 2015 Maj Arctic Challenge Exercise (ACE15) - Samordnad planering Sverige, Norge, Finland - 3600 soldater, 9 länder,

Läs mer

Världskrigens tid

Världskrigens tid Världskrigens tid 1914-1945 Krig är blott en fortsättning på politiken med andra medel. Carl von Clausewitz Tysk general 1780-1831 1:a världskriget Krig mellan åren 1914 och 1918. Kriget stod mellan två

Läs mer

Tal av Margot Wallström på Utrikespolitiska institutet den 8 juni 2015. Never so prosperous, so secure, nor so free.

Tal av Margot Wallström på Utrikespolitiska institutet den 8 juni 2015. Never so prosperous, so secure, nor so free. Utrikesdepartementet Tal av Margot Wallström på Utrikespolitiska institutet den 8 juni 2015 Never so prosperous, so secure, nor so free. Så inleds den utrikespolitiska strategi som Europeiska unionen antog

Läs mer

Legala aspekter - dispostion

Legala aspekter - dispostion Legala aspekter - dispostion Hot och risker en tillbakablick Styrande regler på regional och nationell nivå Krishanteringssystemet Lagen om skydd mot olyckor Exempel på andra viktiga författningar Civil

Läs mer

FACIT Instuderingsfrågor första världskriget

FACIT Instuderingsfrågor första världskriget FACIT Instuderingsfrågor första världskriget 1. Vad innebar imperialismen? Imperialism = politiskt och militärt ta makten över främmande områden I slutet av 1800-talet tävlade stormakterna i Europa om

Läs mer

DET ÄR ALLDELES FÖR LÅNGT FRÅN MIN VARDAG.

DET ÄR ALLDELES FÖR LÅNGT FRÅN MIN VARDAG. DET ÄR ALLDELES FÖR LÅNGT FRÅN MIN VARDAG. Jag, min kommun och europeiseringen Rutger Lindahl Centrum för Europaforskning (CERGU) Göteborgs universitet INTERNATIONALISERING och GLOBALISERING inte bara

Läs mer

Svenskt medlemskap i Nato

Svenskt medlemskap i Nato Partimotion Motion till riksdagen 2016/17:1072 av Jan Björklund m.fl. (L) Svenskt medlemskap i Nato Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att det ökade

Läs mer

Terrorism. Motion till riksdagen 2016/17:1537. Förslag till riksdagsbeslut. KD149 Kommittémotion

Terrorism. Motion till riksdagen 2016/17:1537. Förslag till riksdagsbeslut. KD149 Kommittémotion Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:1537 av Andreas Carlson m.fl. (KD) Terrorism Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att stärka det lokala förebyggande

Läs mer

FRA:s överdirektör Charlotta Gustafsson: FRA:s roll i Sveriges cybersäkerhetsarbete

FRA:s överdirektör Charlotta Gustafsson: FRA:s roll i Sveriges cybersäkerhetsarbete FRA:s överdirektör Charlotta Gustafsson: FRA:s roll i Sveriges cybersäkerhetsarbete (anförande vid Försvarsutskottets öppna utfrågning rörande cybersäkerhet, den 17 april 2018) Jag heter Charlotta Gustafsson

Läs mer

Civilt försvar Elförsörjningens beredskapsplanering påbörjas. Magnus Lommerdal

Civilt försvar Elförsörjningens beredskapsplanering påbörjas. Magnus Lommerdal Civilt försvar Elförsörjningens beredskapsplanering påbörjas Magnus Lommerdal Elförsörjningens beredskapsplanering påbörjas > Svenska kraftnäts uppdrag > Tillbakablick och förändrade förutsättningar >

Läs mer

Jag vill börja med att hälsa Moderaternas nya partiledare Anna Kinberg Batra välkommen till sin första partiledardebatt.

Jag vill börja med att hälsa Moderaternas nya partiledare Anna Kinberg Batra välkommen till sin första partiledardebatt. Jag vill börja med att hälsa Moderaternas nya partiledare Anna Kinberg Batra välkommen till sin första partiledardebatt. Vi har just lämnat ett intensivt och händelserikt år bakom oss. Både på den internationella

Läs mer

FÖRSVARSMAKTEN ÖVERBEFÄLHAVAREN

FÖRSVARSMAKTEN ÖVERBEFÄLHAVAREN FÖRSVARSMAKTEN ÖVERBEFÄLHAVAREN Det talade ordet gäller. Anförande av överbefälhavare Sverker Göranson, 17 januari, Sälen Folk och Försvars Rikskonferens 2010 Försvarsministern, ärade konferensdeltagare,

Läs mer

Ett rött Europa. för jobb och rättvisa

Ett rött Europa. för jobb och rättvisa Ett rött Europa för jobb och rättvisa 2 Fotografer: Nils Sjöstedt sid 1, Bea Tigerhielm sid 5, 9, 11, Jonas Lundborg sid 7, Lars-Örjan Josefsson sid 13 och Jeanette Larsson sid 15. Ett rött Europa för

Läs mer

GRÖN IDEOLOGI SOLIDARITET I HANDLING. En kort sammanfattning av Miljöpartiet de grönas partiprogram

GRÖN IDEOLOGI SOLIDARITET I HANDLING. En kort sammanfattning av Miljöpartiet de grönas partiprogram En kort sammanfattning av Miljöpartiet de grönas partiprogram BY: George Ruiz www.flickr.com/koadmunkee/6955111365 GRÖN IDEOLOGI SOLIDARITET I HANDLING Partiprogrammet i sin helhet kan du läsa på www.mp.se/

Läs mer