Förberedelse 1 LÄGGNINGSINSTRUKTION

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förberedelse 1 LÄGGNINGSINSTRUKTION"

Transkript

1 Förberedelse 1 Pergos parkettgolv levereras med nstruktoner form av blder. Texten nedanför hör tll en bld på flytande som avser flytande läggnng och är uppdelad 3 områden: Förberedelse, läggnngavslut och skötsel. V rekommenderar att du läser genom den här nformatonen noga nnan du påbörjar läggnngen. Vd frågor ber v dg kontakta dn Pergo-återförsäljare eller Pergos kundservce. Användnngen av Pergo-orgnaltllbehör rekommenderas starkt, detta för att dra fördel av full produktgarant. = INNAN DU BÖRJAR Ett parkettgolv är att betrakta som en nrednngsprodukt och ska hanteras varsamt nnan, under och efter läggnngen av golvet. Läggnngen ska göras efter det att eventuellt målnngsarbete gjorts, detta för att undvka skador på golvprodukten. För att skydda golvet bör en skyddstäcknng göras. Använd materal som andas och släpper genom fukt och undvk materal som kan ge mssfärgnng. Observera att så kallat mjölkpapper ofta nnehåller ett vaxskkt som kan fastna på Pergo-parkettens ovansda och medföra glansskllnader. Tejpa INTE skyddsmateral drekt mot parketten ovansda då detta kan medföra att lacken släpper eller att ytan skadas. 2 Pergo-golv kan köpas olka format, dekorer och kvalteter. Kontrollera att du fått det golv du beställt nnan du börjar lägga. Det är alltd en bra dé att spara en produktetkett tllsammans med dtt kvtto. Lägg nte träbrädor med skadade ytor, kanter eller låsskarvar. Kontrollera noggrant alla brädor nnan och under läggnngen, lägg nte en produkt som är felaktg. Var medveten om att träet nte är ett homogent materal. Det kan fnnas skllnader mellan de ensklda brädorna på samma sätt som det fnns skllnader mellan ensklda träd. Förekomsten av ytved, kvstar och sprckor beror på den valda klassfcerngen och den valda kollektonen. Detta är naturlga egenskaper hos trä och kan nte anses som produktfel. Av den anlednngen ska du alltd kontrollera att du har rätt ntryck av golvet nnan läggnng och att du har all nformaton. Om en parkettbräda har lagts är den att betrakta som accepterad och eventuella defekter eller färgvaratoner utgör nte grund för reklamaton. V rekommenderar att brädorna blandas från flera paket under läggnngen.

2 3 4 Förberedelse Efter att golvförpacknngarna mottagts bör de acklmatseras. Det måste göras med förpacknngarna oöppnade och lagrade plant mtt rummet nnan läggnng. Rekommendatonen är att lagra dem vd en normal rumstemperatur (15-20 C / F) och en relatv luftfuktghet mellan % mnst 48 tmmar nnan läggnngen. Ett Pergo-golv består av naturlgt trä och expanderar och drar hop sg naturlgt vd ändrngar den relatva luftfuktgheten. Denna dmensonsförändrng hos ett lagt golv är anngen mer på bredden förhållande tll längden. Tll exempel: vd 20 C och en relatv luftfuktghet mellan % är rörelsen begränsad. Pergo-trägolv tllverkas och levereras med en fukthalt för att kunna tåla en relatv luftfuktghet mellan %. I ett torrt klmat, exempelvs Norden under vntertd, kan den relatva luftfuktgheten falla under 25 % och stga över 70 % på sommaren. Det skapar en dmensonsförändrng hos golvytan. För att säkerställa tllräcklg utrymme för den naturlga rörelsen och för att undvka öppna skarvar, knarr etc., ha alltd en rörelsefog på genomsntt 10 mm vd väggar, trösklar, trappor, rör etc., under läggnng ett rum av normal bostadsstorlek. Använd dstanserna läggnngssatsen för att skapa korrekt utrymme. Görs läggnng under vntertd med mycket låg relatv luftfuktghet ska utrymmet mnskas tll 8 mm (låg relatv luftfuktghet = golvet krymper). Görs läggnngen under sommartd med en hög nvå av relatv luftfuktghet ska utrymmet ökas tll 15 mm (hög luftfuktghet = golvet utvdgas). Utrymmet ska lämnas öppet och får nte fyllas med någon tätnng, slkon eller andra lm. En flytande läggnng är en flytande läggnng så fäst aldrg golvet med spkar, lm, skruvar eller på något annat sätt. Pergo-trägolv måste läggas på ett fast, självbärande undergolv, trägolv eller skarvfr och oskadad vnyl. Förekommer en gammal golvbeläggnng bör dessa tas bort. Det får nte fnnas några tecken på mögel och/eller nsektsangrepp. Se tll att undergolvet är plant och spka/ skruva fast eventuella lösa delar. När ett flytande golv läggs och om golvet är täckt med textl eller andra fuktkänslga golvbelägg är det nödvändgt att ta bort både golvbelägget och dess bas. Befntlga golv som är tllverkade av ångtätt belägg behöver nte tas bort (PVC, lnoleum, etc.) om de uppfyller alla övrga krav. I en flytande läggnng är det alltd nödvändgt att använda ett underlägg. Lägg det nya golvet ntto grader mot det befntlga undergolvet. Krypgrunden under träbjälklag måste vara ventlerad. Ta bort alla hnder och kontrollera att det fnns tllräcklgt med ventlaton (mn. 4 cm² med ventlatonsöppnng/ m² golv). Fukthalten träet får nte vara högre än 10 %. Var medveten om det faktum att allt trä och/eller organskt materal kan/kommer att torka lokalt och skada parketten om någon värmekälla som exempelvs öppna spsar etc. alstrar höga temperaturer. 30% Yearly RH % 50% 500 mm 75% x = 8 mm x = 10 mm x = 12 mm 500 mm >15 C 25-85% RH X X 48h

3 Förberedelse 5 Hela undergolvet måste kontrolleras omsorgsfullt för alla typer av ojämnheter. Använd en rak kant på ungefär 1 m, kontrollera att det nte fnns någon ojämnhet som är större än 2 mm. Även toppar högre än 1,2 mm nom en 250 mm rade är förbjudna. Om det behövs, använd en avjämnngsmassa för att åstadkomma korrekt planhet för grundgolvet mm 250 mm < 2 mm < 1,2 mm 6 För att åstadkomma optmal stegljudssolerng, bästa gåkomfort, undvka knarr och för att jämna ut mndre ojämnheter rekommenderar v att Pergo-underlägg används. För en flytande läggnng som görs på avjämnng, cementbaserat undergolv eller när golvvärme används måste en ångspärr nstalleras. Om det valda Pergo-underlägget nte har en ångspärr måste som mnst en 0,2 mm PE-flm användas som fuktspärr. Kontrollera att PE-flmen överlappar med mnst 200 mm. Om en flytande läggnng görs med annan typ av underlag som nte är ett Pergo-underlägg måste samma teknska specfkatoner uppfyllas. Om det uppstår problem som beror på underlägget gäller ngen garant. <2,5 CM% / Tramex RH 75% Max 28 C Mnmum 0,2 mm PE + PERGO underlayment or comb Mnmum 0,2 mm PE + underlayment or comb 7 Pergo-trägolv får nte läggas typska våtrum eller rum med golvbrunn. Läggnng drekt på golvreglar är förbjudet. 8 Mneralundergolv som exempelvs betong måste vara tllräcklgt torrt nnan läggnng (< 2,5 % CM / 75 % RH). Om fukthalten är högre eller rskerar att bl högre måste andra typer av vattentätnng användas.

4 9 Planera Förberedelse läggnngsrktnngen för brädorna noga nnan du börjar. I normalfallet rekommenderar v att golvet läggs parallellt med nkommande ljus. Om rummet är långt och smalt, som exempelvs en korrdor, föredrar v läggnng parallellt med de långa väggarna. Var medveten om det faktum att naturlg färg påverkas av solljus (mssfärgnng på grund av UV-ljus är oundvklgt). Det kan leda tll naturlg bleknng och färgförändrngar som nte är ett produktfel.

5 Läggnng 1 Pergo-trägolv är enkla att lägga och kräver nte några dyra verktyg. Utöver några få gör-det-självverktyg (tumstock, penna, hammare, handsåg eller stcksåg, vnkelhake och möjlgen borrmaskn och handskar) behöver du bara Pergo-läggnngssats som nnehåller en slagkloss, dragstång och dstanser. Kontrollera att du har alla verktygen tllgänglga nnan du börjar läggnngen. 3mm 5mm 1mm 2mm 5mm 3mm 5mm 2mm 1mm 2mm 5mm 2mm 2 När Pergo-parkettbrädan skärs tll, var noga så att du nte orsakar sprckor eller hack när du skär. Vd användnng av handsåg ska den dekoratva ytan vara uppåt. Vd användnng av stcksåg ska den dekoratva ytan vara nedåt. 3 Alla Pergo-träbrädor genomgår metodsk kontroll efter felaktgheter nnan de förpackas. Dock kan förpacknngar fortfarande skadas under transport eller när paketen öppnas. Lägg nte en bräda som har en skadad yta, kant eller låsskarv. Inspektera omsorgsfullt alla brädor nnan läggnng. Hos Pergo kan en låda nnehålla en bräda som består av flera kortare start-/slutbtar för att förenkla läggnngen. Antalet kortare start-/slutbtar per låda kan varera mellan två och tre. Den sammanlagda längden av de kortare delarna motsvarar alltd längden på en standardbräda. Var medveten om det faktum att trä nte är ett homogent materal. Det förekommer skllnader mellan brädor på samma sätt som det förekommer skllnader mellan träd. Dessa aspekter ger dg den varma och naturlga känsla som ett parkettgolv har att erbjuda. Det fnns även kvstar och sprckor, beroende på klassfcerng och den valda kollektonen. Det är naturlgt och nte att betrakta som ett produktfel. Var därför noga med att du har fått rätt ntryck av golvet och nformaton från återförsäljaren nnan läggnng. En lagd bräda betraktas som accepterad och kan nte reklameras. V rekommenderar att blanda brädorna, att ta ut brädor från olka förpacknngar på samma gång vd läggnngen.

6 Läggnng 4 Parkettbrädor kan läggas flytande eller lmmade. 5 Om du väljer att lägga ett flytande golv måste du lägga den första sektonen av underlägget parallellt med längden för brädorna som ska läggas. Lägg gradvs tll nästa sektoner med underlägg när du lägger parkettbrädorna. Det är väsentlgt att du använder ett avjämnande underlag för att jämna ut alla ojämnheter golvgrunden. En ångtät fole ska användas för att skydda Pergo-parketten mot höjd fuktghet eller kondens vd läggnng på avjämnng, betong-/ cementbaserat undergolv eller då det nbegrper undergolvsvärme. < 12 m < 8 m 6 För rum som är längre än 12 m och bredare än 8 m bör en mellanlggande expansonsskarv monteras. Utvdgnng och krympnng är lnjärt och ju större ytans område är, desto större behöver expansonsskarven vara. En expansonsskarv måste användas normala dörröppnngar och rumsvnklar. Parkettgolv är nte lämplga att använda på fuktga platser såsom badrum och bastur. X X < 12 m < 8 m X 7 Före start, mät noggrant ut längd och bredd på rummet för att få en exakt layout och uppnå ett balanserat utseende på golvet. Det säkerställer även att du nte slutändan har en ssta rad som är för smal. Om den ssta raden är mndre än 40 mm blr läggnngen enklare om du anpassar bredden på brädorna första raden. >40mm 8 Läggnngen görs ofta parallellt med de långa väggarna rummet. Den vanlgaste rktnngen vd läggnng av alla typer av trägolv är från vänster tll höger med tungans sda (A) vänd mot startväggen. Brädorna ska läggas med tungans sda (A) mot väggen. Kom alltd håg dstanserna för att säkerställa dtt expansonsutrymme! Tack vare Perfectfold-patentet är läggnngen mycket enkel. Det här patentet gör det mycket enkelt att ta sär en bräda om det behövs, utan att förstöra anslutnngsmekansmen. Ändskarven kan monteras på olka sätt genom att vnklng av nedåtvknng, skjuta eller knacka n horsontellt. Det snabbaste, enklaste och säkraste sättet är att vka nedåt. En gummhammare kan komma väl tll pass för att dubbelkolla skarvarna och varsamt knacka på dem om det behövs.

7 9 Läggnng Mnska bredden för den första raden eller skär som mnst av tungan för att åstadkomma den första dstansen. Om väggen är böjd/ojämn måste första raden skäras och kuperas tll väggens kontur. Använd dstanser! Kapa av tungan även på kortsdan på den första brädan. Den brädan får sedan plasttungan på den högra sdans ände. 10 Lägg de första 2 raderna enlgt blden. V rekommenderar att överlappnngen/förskjutnngen mellan ändskarvar är ungefär 1/3 av brädans längd men aldrg mndre än 300 mm. Att lägga de första 2 raderna enlgt hur det vsas ger en rak lnje så att resten av läggnngen kan påbörjas. Det som skurts av från första och andra raden bör normalt passa perfekt som startbrädor rad 3 och 4. Kom alltd håg att använda dstanserna för att hålla korrekt avstånd tll väggarna. Lyft upp den anslutande brädan en vnkel på ca grader, tryck n den den långa sdan av spåret och skjut den försktgt åt vänster tlls brädornas ändar möts. Tryck brädan stadgt ner mot golvet så låser perfectfoldsystemet skarven perfekt änden. Kontrollera alltd alla skarvar nnan du fortsätter (knacka försktgt med en gummhammare och slagkloss om det behövs). 1/3-1/2 (> 300 mm) För ett bra avslut där nästa golv möter en tröskel rekommenderar v att anpassa dörrens lster. För att vara säker på att avkapnngen blr korrekt, vänd brädan upp och ned och placera den på golvet fram tll dörrfodret. Placera sedan handsågen plant mot brädan och skär helt enkelt genom ramen/lsten som blden vsar. Ta bort det utskurna och dammsug upp damm. Sedan kan du helt enkelt skjuta golvet under ramen/lsten och få ett perfekt avslut.

8 12 13 Läggnng För att lägga Pergo-trägolv runt rör, mät noggrant och markera på brädorna var den exakta mttpunkten för varje rör fnns. Borra ett hål som har samma dameter som röret, + 16 mm torrt klmat och 24 mm vått klmat, var och en av de markerade punkterna. Om det är på långsdan av brädan, gör ett 45 graders sntt från varje hål tll brädans kant och skär sedan mellan hålen enlgt hur det vsas. Om det fnns på änden av en bräda, skär rakt genom brädan. Lägg brädan. Använd sedan vanlgt trälm längs de skurna kanterna på den del du skurt ut och lmma fast delen på platsen den hör tll. Var noga med att nget lm kommer mellan den utskurna delen och undergolvet. Använd dstanser för att säkra en tät lmpunkt och ta genast bort allt lm på golvytan med en fuktg trasa. Avståndet du har skapat mellan rören är tll för att säkerställa att golven kan röra sg som förväntat samband med växlande säsonger. Det får nte fyllas med tätnngsmedel, slkon eller andra lm. Använd Pergoelementskydd för att dölja luckor runt elementrör. Inspektera den slutlga ytan på det lagda golvet, ta bort alla dstanser och lägg Pergo-socklar enlghet med de nstruktoner som medföljer. Ø D Ø D + 10 mm/ + 20 mm

9 1 2 Rengörngsnstruktoner Vd läggnng av ett flytande golv kan du gå på det under läggnngen och genast efteråt. Efter läggnng rekommenderas förhållanden på C och en relatv luftfuktghet mellan %. Under vntern är luften rummen vanlgtvs extremt torr och av den anlednngen är det starkt rekommenderat att använda luftfuktare för att erhålla en konstant luftfuktghetsnvå. Under sommaren och hösten när det fnns en relatvt hög fuktghet ska rummet vara välventlerat. För att ta bort smuts och damm från golvet, använd en torrmopp, en borste eller en dammsugare. Kontrollera att dammsugaren är utrustad med mjuka hjul och en särskld parkettborste för att undvka att dtt golv repas. Använd aldrg en ångrengörare för att rengöra dtt trägolv. När golvet rengörs första gången, var noga med att först ta bort ALLT damm och smuts nnan du använder en trasa. Vått underhåll av trägolv är absolut förbjudet. 3 Använd bara de produkter som rekommenderas för golvunderhåll. Var medveten om att andra rengörngsprodukter kan skada dtt golv. Torka alltd golvet torrt genast så att det nte syns någon fukt eller vätska på golvet. Avfasad parkett får endast rengöras med en torr trasa. 4 Stolar med hjul måste ha hjul som är så kallade mjuka hjul och en skyddsmatta plast ska placeras på området där stolen fnns/används. Alla möbelben ska skyddas med flttassar för att undvka repor på den lackade/oljade ytan. Undvk att skjuta/dra möbler över trägolvet för att undvka repor. Rekommendatonen är att lyfta möblerna. Lägg alltd en kvaltetsdörrmatta vd alla ngångar för att undvka att sand, smuts eller vatten dras med n och orsakar repor. Softwheel

10 Rengörngsnstruktoner 5 Särsklda rengörngsnstruktoner fnns att tllgå hos dn Pergoåterförsäljare eller på webbplatsen för dessa produkter. Läs dem noga nnan du underhåller dn lackerade/oljade yta. 6 Tllverkaren har nte något ansvar för problem eller skada som uppstår genom oprofessonell förberednng av undergolv, själva golvläggnngen eller på grund av att golvet utsätts för olämplga klmatförhållanden/underhåll. Rätten tll kompensaton för skadade och olkfärgade brädor kan nte utsträckas tll parketter som redan lagts. I fall som avvker från det normala rekommenderar v dg att nförskaffa tllräcklgt med nformaton om de specfka kravet för dtt byggprojekt. Kontakta dn återförsäljare om du har fler frågor.

Förberedelse 1 LÄGGNINGSINSTRUKTION

Förberedelse 1 LÄGGNINGSINSTRUKTION Förberedelse 1 Pergos parkettgolv levereras med nstruktoner form av blder. Texten nedanför hör tll en bld på flytande som avser flytande läggnng och är uppdelad 3 områden: Förberedelse, läggnngavslut och

Läs mer

Förberedelse INSTALLATION INFORMATION

Förberedelse INSTALLATION INFORMATION Förberedelse 1 Materalet tll Pergo lamnatgolv levereras med llustrerade anvsnngar. I texten nedan ger v förklarngar tll llustratonerna, som kan delas upp tre områden: Förberedelser, Läggnng och Rengörng.

Läs mer

Förberedelse INSTALLATION INFORMATION

Förberedelse INSTALLATION INFORMATION Förberedelse 1 Materalet tll Pergo trägolv levereras med llustrerade anvsnngar. I texten nedan ger v förklarngar tll llustratonerna, som kan delas upp tre områden: Förberedelser, Läggnng och Rengörng.

Läs mer

Förberedelse INSTALLATION INFORMATION

Förberedelse INSTALLATION INFORMATION Förberedelse 1 Materalet tll Pergo lamnatgolv levereras med llustrerade anvsnngar. I texten nedan ger v förklarngar tll llustratonerna, som kan delas upp tre områden: Förberedelser, Läggnng och Rengörng.

Läs mer

- läggningssats (kofot (dragstång), distanser (1-8 mm) och Unilink-anpassad slagkloss) - undergolvssystem (Quick Step -folie) - rengöringssats

- läggningssats (kofot (dragstång), distanser (1-8 mm) och Unilink-anpassad slagkloss) - undergolvssystem (Quick Step -folie) - rengöringssats Läggningsanvisningar för Unilink Allmänt Unilink är ett nyskapande system för installation av laminatgolv utan lim. Panelerna kan klickas ihop tack vare den sinnrika formen på noten och sponten. Se bild

Läs mer

domestic Elegance Förberedelse INSTALLATION INFORMATION

domestic Elegance Förberedelse INSTALLATION INFORMATION Förberedelse 1 Materialet till Pergo Domestic Elegance levereras med illustrerade anvisningar. I texten nedan ger vi förklaringar till illustrationerna, som kan delas upp i tre områden: Förberedelser,

Läs mer

FÖRBEREDELSE. INSTALLATION INFORMATION premium click optimum click

FÖRBEREDELSE. INSTALLATION INFORMATION premium click optimum click 1 För att uppnå ett bra resultat rekommenderar vi att man följer alla instruktioner noggrant. FÖRBEREDELSE Vi rekommenderar att man beställer alla paneler för samma golvprojekt samtidigt.. 2 Förvara och

Läs mer

INSTALLERA UNICLIC-PLATTOR

INSTALLERA UNICLIC-PLATTOR INSTALLERA UNICLIC-PLATTOR 1) Allmänt UNICLIC är ett revolutionerande system för att installera laminatgolv utan lim. Den geniala spontoch notdesignen innebär att plattornapanelerna klickar ihop. Med UNICLIC-systemet

Läs mer

premium Förberedelser 1 INSTALLATION INFORMATION

premium Förberedelser 1 INSTALLATION INFORMATION Förberedelser 1 Pergo Premium klickgolv levereras med läggningsinstruktioner i form av illustrationer. Texten nedan förklarar dessa illustrationer och är indelad i tre delar: Förberedelser, Läggning och

Läs mer

LÄGGNINGSANVISNING LAMINAT XLNT LIVING

LÄGGNINGSANVISNING LAMINAT XLNT LIVING LÄGGNINGSANVISNING LAMINAT XLNT LIVING LÄGGNINGSANVISNING Läggningsanvisning för XLNT Living 2014-11-05 FÖLJANDE VERKTYG BEHÖVS FÖR LÄGGNING AV XLNT LIVING Kilar för att hålla distans till vägg Fintandad

Läs mer

Installationsanvisningar

Installationsanvisningar Installationsanvisningar Installationsinstruktioner för Solidfloor trägolv Läs noga genom dessa instruktioner innan du börjar läggningsarbetet. Kontrollera noga att alla golvbrädor är felfria före läggning

Läs mer

VIKTIGT! FÖRVARA GOLVPLANKORNA I OÖPPNAD FÖRPACKNING I RUMSTEMPERATUR I MINST 48 TIMMAR FÖRE LÄGGNING.

VIKTIGT! FÖRVARA GOLVPLANKORNA I OÖPPNAD FÖRPACKNING I RUMSTEMPERATUR I MINST 48 TIMMAR FÖRE LÄGGNING. 1 av 6 LÄGGNINGSANVISNING VIKTIGT! FÖRVARA GOLVPLANKORNA I OÖPPNAD FÖRPACKNING I RUMSTEMPERATUR I MINST 48 TIMMAR FÖRE LÄGGNING. Rumstemperaturen får ej understiga +18 C (före och under läggningen. Relativ

Läs mer

Vi rekommenderar att man beställer alla paneler för samma kommersiella golvprojekt samtidigt.

Vi rekommenderar att man beställer alla paneler för samma kommersiella golvprojekt samtidigt. Förberedelse Vi rekommenderar att man beställer alla paneler för samma kommersiella golvprojekt samtidigt. Förvara och transportera alltid ditt vinylgolv med försiktighet för att förhindra skevhet. Förvara

Läs mer

marmoleum LÄGGNINGSANVISNING

marmoleum LÄGGNINGSANVISNING marmoleum LÄGGNINGSANVISNING creating better environments LÄGGNINGSANVISNING Läggningsanvisning för Marmoleum click Allmän information Marmoleum Click har en ytbeläggning av linoleum som i huvudsak är

Läs mer

LÄGGNINGSINSTRUKTION 14,5 mm parkett & 15 mm plank - 14,5 mm parkett & 15 mm plank klicksystem

LÄGGNINGSINSTRUKTION 14,5 mm parkett & 15 mm plank - 14,5 mm parkett & 15 mm plank klicksystem LÄGGNINGSINSTRUKTION 14,5 mm parkett & 15 mm plank - 14,5 mm parkett & 15 mm plank klicksystem Lamellbrädorna ska kunna röra sig fritt när träet utvidgar sig eller drar ihop sig. Montera golvet som ett

Läs mer

Läggningsanvisning. Information. Generellt. Se även läggningsanvisningen på paket och förpackningsinlagan i paketet.

Läggningsanvisning. Information. Generellt. Se även läggningsanvisningen på paket och förpackningsinlagan i paketet. Information Se även läggningsanvisningen på paket och förpackningsinlagan i paketet. Generellt Pergogolv skall läggas flytande och inte fästas mot undergolv eller ligga an mot fasta föremål. Förvara Pergogolvet

Läs mer

INSTALLATIONS INSTRUKTIONER Quick-Step Impressive / Impressive ULTRA SE

INSTALLATIONS INSTRUKTIONER Quick-Step Impressive / Impressive ULTRA SE INSTALLATIONS INSTRUKTIONER Quick-Step Impressive / Impressive ULTRA SE För bästa resultat är det mycket viktigt att du exakt följer instruktionerna. FÖRBEREDELSE Låt plankorna acklimatiseras, i mitten

Läs mer

INSTALLATIONSANVISNINGAR FÖR UNICLIC

INSTALLATIONSANVISNINGAR FÖR UNICLIC INSTLLTIONSNVISNINGR FÖR UNILI llmänt Uniclic är ett nyskapande system för installation av laminatgolv utan lim. Panelerna kan klickas ihop tack vare den sinnrika formen på noten och sponten. På lång-

Läs mer

Installationsanvisningar för Uniclic Multifit parkett

Installationsanvisningar för Uniclic Multifit parkett Installationsanvisningar för Uniclic Multifit parkett ALLMÄNT Uniclic Multifit är ett epokgörande system för installation av parkett. Bräderna kan enkelt monteras ihop tack vare den sinnrika utformningen

Läs mer

INSTALLATIONSANVISNINGAR

INSTALLATIONSANVISNINGAR INSTALLATIONSANVISNINGAR 1/5 Bästa kund Tack för att Ni valt ett kvalitetsgolv från Par-ky. Innan installationen, är det viktigt att läsa dessa instruktioner noggrant. INSTALLATIONSMATERIAL (bild 1) Par-ky

Läs mer

optimum Förberedelser 1 INSTALLATION INFORMATION

optimum Förberedelser 1 INSTALLATION INFORMATION Förberedelser 1 Pergo Optimum limmade golv levereras med läggningsinstruktioner i form av illustrationer. Texten nedan förklarar dessa illustrationer och är indelad i tre delar: Förberedelser, Läggning

Läs mer

VIKTIGT! FÖRVARA GOLVBRÄDORNA I OÖPPNAD FÖRPACKNING I RUMSTEMPERATUR I MINST 48 TIMMAR FÖRE LÄGGNING.

VIKTIGT! FÖRVARA GOLVBRÄDORNA I OÖPPNAD FÖRPACKNING I RUMSTEMPERATUR I MINST 48 TIMMAR FÖRE LÄGGNING. 1 av 5 LÄGGNINGSANVISNING VIKTIGT! FÖRVARA GOLVBRÄDORNA I OÖPPNAD FÖRPACKNING I RUMSTEMPERATUR I MINST 48 TIMMAR FÖRE LÄGGNING. Rumstemperaturen får ej understiga +18 C (före och under läggningen). Relativ

Läs mer

Parkett & Laminatgolv Tips och råd vid läggning

Parkett & Laminatgolv Tips och råd vid läggning Parkett & Laminatgolv Tips och råd vid läggning Rev.nr: 160412 Förberedelser inför läggning 1. Förvara paket med golv inomhus under två till tre dygn i minst 18 grader. Då anpassas de till temperaturen

Läs mer

INSTRUKTIONER FÖR INSTALLATION AV QS MAJESTIC UNICLIC X-GOLVET

INSTRUKTIONER FÖR INSTALLATION AV QS MAJESTIC UNICLIC X-GOLVET INSTRUKTIONER FÖR INSTALLATION AV QS MAJESTIC UNICLIC X-GOLVET 1) Allmänt Uniclic X-systemet: Klicksystemet som innebär att du kan ersätta en skadad bräda i mitten av rummet snabbt,kvickt och lätt, utan

Läs mer

1. Förberedelser. 01 Viktiga verktyg. 02 Riktig limpålägning

1. Förberedelser. 01 Viktiga verktyg. 02 Riktig limpålägning gotlandsgolvet 2.0 Lägganvisning Österby Brädgård AB 1 januari 2010 Österby Brädgård AB Österbyväg 28 62141 Visby 0498-259990 www.osterbybradgard.com 1. Förberedelser Installation _ gotlandsgolvet 2.0

Läs mer

LÄGGNINGSANVISNING. WoodFiber BJOORN WOODFIBER PLANK VIKTIGT VERKTYG FÖRBEREDELSER EXEMPEL

LÄGGNINGSANVISNING. WoodFiber BJOORN WOODFIBER PLANK VIKTIGT VERKTYG FÖRBEREDELSER EXEMPEL LÄGGNINGSANVISNING BJOORN WOODFIBER PLANK VIKTIGT Vid inköp av golv rekommenderas alltid ca. 5% marginal/spill för bearbetning och materialanpassning. Läs igenom hela läggningsinstruktionen noga innan

Läs mer

5 gyllene regler. INSTALLATIONSINFORMATION premium klick optimum klick. Installera ditt golv mellan 18 och 30 C.

5 gyllene regler. INSTALLATIONSINFORMATION premium klick optimum klick. Installera ditt golv mellan 18 och 30 C. 5 gyllene regler Installera ditt golv mellan 18 och 30. 48h Pergo Vinyl måste acklimatiseras i rummet där det ska installeras i 18-30 i minst 48 timmar före installationen. Den här golv- och rumstemperaturen

Läs mer

Laminatgolv. Läggningsanvisning. 2-lock och T-lock. December 2012

Laminatgolv. Läggningsanvisning. 2-lock och T-lock. December 2012 Läggningsanvisning Laminatgolv 2-lock och T-lock December 2012 Läggning av laminatgolv Det är lätt att lägga Tarketts laminatgolv. Brädorna viks enkelt samman utan lim eller specialverktyg. Du kan lägga

Läs mer

BJOORN PARKETTSTAV PARALLELLA RADER PARKETTGOLV

BJOORN PARKETTSTAV PARALLELLA RADER PARKETTGOLV LÄGGNINGSANVISNING BJOORN PARKETTSTAV PARALLELLA RADER PARKETTGOLV PRODUKTINFORMATION Europeisk ekstav med ca. 3,6 mm slitskikt, färdigslipad till 120 korn. Stavformat L=340 mm, B=68 mm, T=13 mm. 1st fp.

Läs mer

Trägolv. trä från naturen

Trägolv. trä från naturen Trägolv trä från naturen Läs läggningsanvisningen på baksidan innan arbetet påbörjas! Trägolvet ska förvaras liggande i minst 48 timmar i originalemballaget med en temperatur på 18-24 o C och en max luftfuktighet

Läs mer

IN1 Projector. Snabbstart och referenshandbok

IN1 Projector. Snabbstart och referenshandbok IN Projector Snabbstart och referenshandbok Läs häftet med säkerhetsanvsnngar nnan du nstallerar projektorn. Packa upp kartongen Detta fnns med: Ljud- och vdeokablar är nte nkluderade. Du kan köpa dem

Läs mer

LÄGGNINGSANVISNING. Datum: 22.11.2011. Dok.no: LA-1111-5O. Sida: 1 av 5. Ersätter: LA-1005-5O

LÄGGNINGSANVISNING. Datum: 22.11.2011. Dok.no: LA-1111-5O. Sida: 1 av 5. Ersätter: LA-1005-5O 1 av 5 LÄGGNINGSANVISNING VIKTIGT! Förvara golvplankorna i oöppnad förpackning i rumstemperatur i minst 48 timmar före läggning. Ideal rumtemperatur är 18-22 C vid en relativ luftfuktighet på 40-60 % RF.

Läs mer

Upprätthåll miljöförhållandet inomhus över 0 C.

Upprätthåll miljöförhållandet inomhus över 0 C. GYLLENE REGLER 8-0 C Installera ditt golv mellan 8 och 0 C. Quick-Step Livyn måste acklimatiseras i rummet där det ska installeras i 8-0 C under minst 8 timmar före installationen. Den här golv- och rumstemperaturen

Läs mer

5 gyllene regler. INSTALLATIONSINFORMATION premium click optimum click. Installera ditt golv vid en rums- och golvtemperatur på mellan 18 och 30 C.

5 gyllene regler. INSTALLATIONSINFORMATION premium click optimum click. Installera ditt golv vid en rums- och golvtemperatur på mellan 18 och 30 C. C C INSTALLATIONSINFORMATION 5 gyllene regler Installera ditt golv vid en rums- och golvtemperatur på mellan 18 och 30 C. 48h Pergo Vinyl måste acklimatiseras i rummet där det ska installeras i 18 30 C,

Läs mer

Monteringshandledning

Monteringshandledning Monterngshandlednng Energpelare med tre dosor, höjd 491 mm 1345 26/27/28 Energpelare med belysnngsenhet och tre dosor, höjd 769 mm 1349 26/27/28 Energpelare med sex dosor, höjd 769 mm 1351 26/27/28 Innehållsförtecknng

Läs mer

LÄGGNINGSANVISNING. creating better environments

LÄGGNINGSANVISNING. creating better environments LÄGGNINGSANVISNING creating better environments LÄGGNINGSANVISNING Läggningsanvisning för Novilon Click 2015-11-03 FÖLJANDE VERKTYG BEHÖVS FÖR LÄGGNING AV NOVILON CLICK Mattkniv med trapetsblad Tumstock

Läs mer

PLUSVAL PRISLISTA 2016

PLUSVAL PRISLISTA 2016 PLUSVAL PRISLISTA 2016 PÅ 5 ÅR Det här är PLUSVAL Med KBAB:s plusval kan drömmen om ett personlgare boende bl verklghet. Modernt, klassskt, vågat eller stlrent; gör om dtt hem så att det passar just dg.

Läs mer

Radio-universaldimmer Mini Bruksanvisning

Radio-universaldimmer Mini Bruksanvisning Rado-unversaldmmer Mn Bruksanvsnng Rado-unversaldmmer Mn Art. Nr.: 2255 00 Apparatens komponenter Bld 1 (1) Lysdod (2) Programmerngsknapp (3) Antenn Säkerhetsanvsnngar Inbyggnad och monterng av elektrska

Läs mer

5-I-1-LIST. Beställningskod Foto Mått Antal per förpackning

5-I-1-LIST. Beställningskod Foto Mått Antal per förpackning Beställningskod Foto Mått Antal per förpackning PGINCP(-)MD215 2 150 x 13 mm x 48 mm 1 (kniv + skena ingår) Produktbeskrivning Listen med Incizo -teknik är en enkel lösning för att få en perfekt avslutning

Läs mer

Förberedelser. Läggningsinstruktioner

Förberedelser. Läggningsinstruktioner 1 Förberedelser Pergo golv levereras med läggningsinstruktioner i form av illustrationer. Texten nedan skall ses som ytterligare information till illustrationerna och är indelad i tre steg: Förberedelser,

Läs mer

LÄGGNINGSRÅD NORDIC FLOORING CLICK

LÄGGNINGSRÅD NORDIC FLOORING CLICK LÄGGNINGSRÅD NORDIC FLOORING CLICK ALLMÄNT Vid golvläggning skall rumstemperaturen vara minst +18 C och den relativa luftfuktigheten max 75 %. Golvmaterialet ska acklimatiseras i rummet minst 24 timmar

Läs mer

LÄGGNINGSANVISNING. creating better environments

LÄGGNINGSANVISNING. creating better environments LÄGGNINGSANVISNING creating better environments LÄGGNINGSANVISNING Läggningsanvisning för Marmoleum Click 2016-11-21 Allmän information Ytmaterialet till Marmoleum Click är riktig linoleum. Det är ett

Läs mer

Elteknik Svenska AB. FACI - trygghetslarm. Produktlista. Kontaktperson: Palle Wiklund Telefon: 060-16 60 00 Fax: 060-17 42 46

Elteknik Svenska AB. FACI - trygghetslarm. Produktlista. Kontaktperson: Palle Wiklund Telefon: 060-16 60 00 Fax: 060-17 42 46 Elteknk Svenska AB FACI - trygghetslarm Besöksadress: Postadress: Axvägen 10, 853 50 Sundsvall Box 6050, 850 06 Sundsvall Produktlsta Kontaktperson: Palle Wklund Telefon: 060-16 60 00 Fax: 060-17 42 46

Läs mer

Siljan furugolv den nya generationen

Siljan furugolv den nya generationen Siljan furugolv den nya generationen etablerat 1897 Våra furugolv den nya generationen Det finns trägolv och det finns trägolv. Vi törs påstå att ett trägolv från Siljan är något extra. Det är tillverkat

Läs mer

Slitstarka trägolv från Bohuslän

Slitstarka trägolv från Bohuslän Slitstarka trägolv från Bohuslän GOLV SOM DU VILL HA DEM DET NATURLIGA VALET Som en av få leverantörer i Europa distribuerar vi upp till 300 x 2900 mm trägolvsplankor. Varje tilja slipas och inspekteras

Läs mer

Anslutningsslangar. Produktinformation och monteringsanvisning

Anslutningsslangar. Produktinformation och monteringsanvisning Anslutnngsslangar Produktnformaton och monterngsanvsnng ett brett sortmt av typgodkända slangar som anpassade olka sorters nstallatoner. Fgmknng av produkterna och tydlga etketter gör det kelt dg välja

Läs mer

Anslutningsslangar. Produktinformation och monteringsanvisning

Anslutningsslangar. Produktinformation och monteringsanvisning Anslutnngsslangar Produktnformaton och monterngsanvsnng Altech Anslutnngsslangar ett brett sortmt av typgodkända slangar som anpassade olka sorters nstallatoner. Fgmknng av produkterna och tydlga etketter

Läs mer

BPW ECO Disc BPW BERGISCHE ACHSEN. Serviceåtgärd. Skivbroms SH SK S..LL. BPW ECO Disc Skivbroms TSB 3709 / 4309 / 4312.

BPW ECO Disc BPW BERGISCHE ACHSEN. Serviceåtgärd. Skivbroms SH SK S..LL. BPW ECO Disc Skivbroms TSB 3709 / 4309 / 4312. Servceåtgärd BPW ECO Dsc Skvbroms BPW BERGISCHE ACHSEN BPW ECO Dsc Skvbroms TSB 3709 / 4309 / 4312 Servceåtgärd SH SK S..LL BPW ECO Dsc servceåtgärd Innehåll BPW servcekt BPW typskylt BPW BERGISCHE ACHSEN

Läs mer

Snabbguide. Kaba elolegic programmeringsenhet 1364

Snabbguide. Kaba elolegic programmeringsenhet 1364 Snabbgude Kaba elolegc programmerngsenhet 1364 Innehåll Informaton Förpacknngsnnehåll 3 Textförklarng 3 Ansvar 3 Skydd av systemdata 3 Frmware 3 Programmera Starta och Stänga av 4 Mnneskort 4 Exportera

Läs mer

INSTALLATIONS-INSTRUKTIONER FÖR WICANDERS FOLD DOWN-GOLV

INSTALLATIONS-INSTRUKTIONER FÖR WICANDERS FOLD DOWN-GOLV INSTALLATIONS-INSTRUKTIONER FÖR WICANDERS FOLD DOWN-GOLV ALLMÄN INFORMATION Wicanders Fold Down golv är endast avsedda för inomhusbruk. Läs igenom dessa instruktioner innan installationen. Förvara plankorna

Läs mer

Bras-Spisen, ett bra val till din öppna spis!

Bras-Spisen, ett bra val till din öppna spis! Bras-Spsen, ett bra val tll dn öppna sps! Bras-Spsen nsats var före sn td när den kom ut på marknaden mtten av 80-talet. Eldnngsteknken och rökkanalsystemet skyddades under många år av tre olka patent.

Läs mer

Beryll Tävlingsförslag av Johan Johansson & Joakim Carlsson Modernisering av mineralutställningen vid SBN - ett steg mot bättre lärandemiljö

Beryll Tävlingsförslag av Johan Johansson & Joakim Carlsson Modernisering av mineralutställningen vid SBN - ett steg mot bättre lärandemiljö Sda 1 eryll Joakm Carlsson eryll Tävlngsförslag av Johan Johansson & Joakm Carlsson Modernserng av mneralutställnngen vd SN - ett steg mot bättre lärandemljö Luleå teknska unverstet Sda 2 eryll Joakm Carlsson

Läs mer

odeller och storlekarw

odeller och storlekarw odeller och storlekarw Bras-Spsen, ett bra val tll dn öppna sps! Bras-Spsen nsats var före sn td när den kom ut på marknaden mtten av 80-talet Eldnngsteknken och rökkanalsystemet skyddades under många

Läs mer

Lägga vinylgolv arbetsbeskrivning från HORNBACH

Lägga vinylgolv arbetsbeskrivning från HORNBACH Sida 1 av 5 Lägga vinylgolv arbetsbeskrivning från HORNBACH Steg för steg - så gör du! Plats för anteckningar Ta bort gammal beläggning Först måste den gamla sockellisten tas bort. Om den gamla sockellisten

Läs mer

02 SE. Läggningsvägledning. Douglas fallande längder

02 SE. Läggningsvägledning. Douglas fallande längder 02 SE Läggningsvägledning Douglas fallande längder Dinesen läggningsvägledning för Douglas-golv i fallande längder Februari 2011 Golv med fast fjäder och ändnot Dimension i mm: 28 x 150 I 28 x 200 I 28

Läs mer

Vi rekommenderar att alla paneler till ett kommersiellt golvprojekt beställs samtidigt för att undvika mindre färg- och glansvariationer.

Vi rekommenderar att alla paneler till ett kommersiellt golvprojekt beställs samtidigt för att undvika mindre färg- och glansvariationer. För att uppnå ett bra resultat rekommenderar vi att man följer alla instruktioner noggrant. www.pergo.com Förberedelse Vi rekommenderar att alla paneler till ett kommersiellt golvprojekt beställs samtidigt

Läs mer

[310] INSTALLATIONSANVISNINGAR: RIGID 55 LOCK ACOUSTIC

[310] INSTALLATIONSANVISNINGAR: RIGID 55 LOCK ACOUSTIC Alla golv- och väggbeklädnader ska undersökas innan installation för eventuella synliga defekter. Om det finns några synliga defekter, vänligen meddela GERFLOR och påbörja inte installationen utan föregående

Läs mer

Golvspackling Råd och tips

Golvspackling Råd och tips Combimix Gör-det-själv GOLVAVJÄMNING Golvspackling Råd och tips Ett ojämt och buktigt golv måste avjämnas innan den slutgiltiga golvbeläggningen installeras (t ex plastmatta, klinker eller parkett). En

Läs mer

STILTJE TRÄGOLV EGENSKAPER HOS STILTJE TRÄGOLV

STILTJE TRÄGOLV EGENSKAPER HOS STILTJE TRÄGOLV STILTJE TRÄGOLV Trä är ett hygroskopiskt material, eller ett levande material. Beroende på rådande luftfuktighet och temperatur antingen avger eller absorberar materialet fukt. Till detta hör en volymförändring,

Läs mer

LÄGGNINGSANVISNING. creating better environments

LÄGGNINGSANVISNING. creating better environments LÄGGNINGSANVISNING creating better environments LÄGGNINGSANVISNING Läggningsanvisning för Novilon Click 2015-02-03 FÖLJANDE VERKTYG BEHÖVS FÖR LÄGGNING AV NOVILON CLICK Mattkniv med trapetsblad Tumstock

Läs mer

HR92. 2. Kort beskrivning. 1. Leveransomfattning

HR92. 2. Kort beskrivning. 1. Leveransomfattning 2. Kort beskrvnng HR92 Trådlös termostat. Leveransomfattnng I termostatens förpacknng httar du följande: 2 3 4 2443 Termostaten HR92 är eu.bac-certferad. Honeywell HR92 är en trådlös radatortermostat med

Läs mer

nora tillbehör - Installations rekommendationer

nora tillbehör - Installations rekommendationer nora tillbehör - Installations rekommendationer Trappnosar, trappvinklar nora profiler är gjorda av gummi. Kontakt eller dispersionslim kan användas för limning av nora profilerna (efter samråd med berörda

Läs mer

MONTERINGSANVISNINGAR TRÄGOLV OCH HEAVY DUTY ALLMÄNT

MONTERINGSANVISNINGAR TRÄGOLV OCH HEAVY DUTY ALLMÄNT MONTERINGSANVISNINGAR TRÄGOLV OCH HEAVY DUTY ALLMÄNT Läs noggrant igenom monteringsanvisningarna innan du monterar golvet. Trä är ett levande naturmaterial och varje golvbräda är unik. De massiva trägolven

Läs mer

OBS! Dina högtalare (medföljer ej) kan skilja sig från de som visas på bild i denna bruksanvisning. modell RNV70 HIFI-SYSTEM

OBS! Dina högtalare (medföljer ej) kan skilja sig från de som visas på bild i denna bruksanvisning. modell RNV70 HIFI-SYSTEM OBS! Dna högtalare (medföljer ej) kan sklja sg från de som vsas på bld denna bruksanvsnng. modell RNV70 HIFI-SYSTEM Underhåll och specfkatoner Läs bruksanvsnngen nnan du börjar använda utrustnngen. Se

Läs mer

Beräkna standardavvikelser för efterfrågevariationer

Beräkna standardavvikelser för efterfrågevariationer Handbok materalstyrnng - Del B Parametrar och varabler B 41 Beräkna standardavvkelser för efterfrågevaratoner och prognosfel En standardavvkelse är ett sprdnngsmått som anger hur mycket en storhet varerar.

Läs mer

Utanpåliggande takmontering planpanel FKT-1

Utanpåliggande takmontering planpanel FKT-1 Monterngshandlednng Utanpålggande takmonterng planpanel FKT- för IVT solvärmesystem 60966.0-.SD 6 70 6 99 SE (006/0) SD Innehållsförtecknng Allmänt.................................................... Teknska

Läs mer

WICANDERS KORKGOLV. Series 100 Xtreme WRT Cork-O-Floor 1000 HPS. WIC-WOOD Series 300 Xtreme WRT Wood-O-Floor 3000 HPS

WICANDERS KORKGOLV. Series 100 Xtreme WRT Cork-O-Floor 1000 HPS. WIC-WOOD Series 300 Xtreme WRT Wood-O-Floor 3000 HPS LÄGGNINGSANVISNING F L Y T A N D E G O L V WICANDERS KORKGOLV WIC-CORK Series 100 Xtreme WRT Cork-O-Floor 1000 HPS WIC-WOOD Series 300 Xtreme WRT Wood-O-Floor 3000 HPS Wicanders flytande golv - läggningsanvisning

Läs mer

LÄGGNINGSANVISNING. LÄGGNINGSTEMPERATUR Den idealiska läggningstemperaturen är 20 men den kan variera mellan 15 och 28 C.

LÄGGNINGSANVISNING. LÄGGNINGSTEMPERATUR Den idealiska läggningstemperaturen är 20 men den kan variera mellan 15 och 28 C. Vi rekommenderar att du läser igenom nedanstående läggningsanvisning noggrant så att du inte glömmer något och kan njuta i fulla drag av ditt golv under många år framöver. LÄGGNINGSANVISNING ANVÄNDNING

Läs mer

LÄGGNINGSANVISNING. creating better environments

LÄGGNINGSANVISNING. creating better environments LÄGGNINGSANVISNING creating better environments LÄGGNINGSANVISNING Läggningsanvisning för Novilon Click Följande verktyg behövs för läggning av NOVILON CLICK Mattkniv med trapetsblad Tumstock / måttband

Läs mer

LÄGGNINGSANVISNING. Läggningsanvisning Allura Click creating better environments

LÄGGNINGSANVISNING. Läggningsanvisning Allura Click creating better environments LÄGGNINGSANVISNING LÄGGNINGSANVISNING FÖLJANDE VERKTYG BEHÖVS FÖR LÄGGNING AV ALLURA CLICK Mattkniv med tillhörande blad. Tumstock / måttband Gummihammare med vitt huvud Distanser Blyertspenna / T-linjal

Läs mer

Installation av Värmefilm, värmefolie.

Installation av Värmefilm, värmefolie. Installation av Värmefilm, värmefolie. Till en början ska du se till att beställa rätt mängd material inför installationen. Detta får du hjälm med i dokumentet (Beräkning.pdf). Se till att vara noggrann

Läs mer

BLÖTA BOKEN MONTERINGSANVISNING. Swing Design linje VIKTIG INFORMATION. LÄS DETTA INNAN MONTERINGEN PÅBÖRJAS.

BLÖTA BOKEN MONTERINGSANVISNING. Swing Design linje VIKTIG INFORMATION. LÄS DETTA INNAN MONTERINGEN PÅBÖRJAS. SANVISNING BLÖTA BOKEN Swng Desgn lnje VIKTIG INFORMATION. LÄS DETTA INNAN EN PÅBÖRJAS. 1. Läs genom hela anvsnngen nnan monterngen påbörjas. 2. Kontrollera produkten noggrant. Kontrollera att det är rätt

Läs mer

Rengöringsanvisningar

Rengöringsanvisningar och skötsel av lackade och oljade Pergo-parkettgolv HÅLLBART ANVÄNDARVÄNLIGT EFFEKTIVT Varför? Genom att rengöra ditt golv på rätt sätt kan du garantera att ditt köp underhålls på bästa sätt. Produkterna

Läs mer

Skötsel av Kährs lackerade trägolv i bostadsmiljö

Skötsel av Kährs lackerade trägolv i bostadsmiljö Skötsel av Kährs lackerade trägolv i bostadsmiljö Följande text är ett utdrag är Kährs tekniska handbok. Den finns i sin helhet på www.kahrs.se 9.1 Skötsel och reparation av Kährs trägolv i bostadsmiljö

Läs mer

Framtidens sjukhus Mälarsjukhuset Eskilstuna, MSE Byggnad E62

Framtidens sjukhus Mälarsjukhuset Eskilstuna, MSE Byggnad E62 Programhandlng MSE FS-Projektet Framtdens sjukhus Mälarsjukhuset Esklstuna, MSE Byggnad E62 1.01 Arktekthandlng med rumsfunktonsprogram Programhandlng TILLGÄNGLIGHETSINTYG Uppdragsgvare: Landstnget Sörmland

Läs mer

Läggningsanvisning Vinylgolv

Läggningsanvisning Vinylgolv VINYL-Golv... För ett perfekt resultat 1. Mätning Mät den maximala längden och bredden på rummet inklusive alla gångar och dörröppningar. Lägg på en extra bredd om 10cm på varje sida. 2. Förberedelse Kontrollera

Läs mer

ALLECO. Golvvärme för (k)alla golv. Installationsanvisning värmefolie 230V G O L V V Ä R M E

ALLECO. Golvvärme för (k)alla golv. Installationsanvisning värmefolie 230V G O L V V Ä R M E Golvvärme för (k)alla golv Installationsanvisning värmefolie 230V ALLECO G O L V V Ä R M E tfn: 0522-124 00 fax: 0522-124 50 info@alleco.se www.alleco.se Version 1.0 1 Innehållsförteckning 1 Innehållsförteckning...1

Läs mer

Rotgolv ROTGOLV Byggelit

Rotgolv ROTGOLV Byggelit ROTGOLV Byggelit Rotgolv Monteringsanvisning för Byggelits rotgolv 10 mm och12 mm. Ett rotgolv, för montering på befintliga trägolv alternativt mellanbjälklag av betong eller lättbetong. 1. Byggelit ROTGOLV

Läs mer

TRÄ- GOLV SÅ ENKELT ATT DU GÖR DET SJÄLV! www.grabber.se

TRÄ- GOLV SÅ ENKELT ATT DU GÖR DET SJÄLV! www.grabber.se TRÄ- GOLV SÅ ENKELT ATT DU GÖR DET SJÄLV! www.grabber.se TRÄGOLV Ett golv av trä ger rummet liv och atmosfär. Med rätt ytbehandling och underhåll blir golvet bara vackrare med åren. Här hittar du tydliga

Läs mer

T2REFLECTA ENKLARE INSTALLATION EFFEKTIVARE GOLVVÄRME MED ISOLERSKIVA

T2REFLECTA ENKLARE INSTALLATION EFFEKTIVARE GOLVVÄRME MED ISOLERSKIVA T2REFLECTA ENKLARE INSTALLATION EFFEKTIVARE GOLVVÄRME MED ISOLERSKIVA T2 RÖD ÄR SJÄLVREGLERANDE T2 Röd är en golvvärmekabel som anpassar sin effekt efter värmebehovet i varje millimeter kabel. Du slipper

Läs mer

Syftet med skiktuppbyggnaden är att förhindra golvets fuktrörelser. Detta görs genom att vända fiberriktingen 90 grader i förhållande till varandra.

Syftet med skiktuppbyggnaden är att förhindra golvets fuktrörelser. Detta görs genom att vända fiberriktingen 90 grader i förhållande till varandra. Om Arena Parkettgolv Lamellparkett Lamellparkett definieras som ett golv bestående av två- eller fler träbaserade skikt där toppskiktet består av massivt trä med en tjocklek på minst 2,5 mm. Syftet med

Läs mer

TRÄ- GOLV SÅ ENKELT ATT DU GÖR DET SJÄLV! www.grabber.se

TRÄ- GOLV SÅ ENKELT ATT DU GÖR DET SJÄLV! www.grabber.se TRÄ- GOLV SÅ ENKELT ATT DU GÖR DET SJÄLV! www.grabber.se TRÄGOLV Ett golv av trä ger rummet liv och atmosfär. Med rätt ytbehandling och underhåll blir golvet bara vackrare med åren. Här hittar du tydliga

Läs mer

Montering och skötsel av massivagolv

Montering och skötsel av massivagolv Montering och skötsel av massivagolv MONTERING Monteringsanvisningar massiva golv Om massiva trägolv Södra Interiörs trägolv för inomhusbruk levereras från Södras fabriker med 8±2 % fuktkvot. Golven finns

Läs mer

Lösningar modul 3 - Lokala nätverk

Lösningar modul 3 - Lokala nätverk 3. Lokala nätverk 3.1 TOPOLOGIER a) Stjärna, rng och buss. b) Nät kopplas ofta fysskt som en stjärna, där tll exempel kablar dras tll varje kontorsrum från en gemensam central. I centralen kan man sedan

Läs mer

Så funkar EcoDry MANUAL. Fakta EcoDry: OBS. Läs igenom hela manualen innan montering påbörjas.

Så funkar EcoDry MANUAL. Fakta EcoDry: OBS. Läs igenom hela manualen innan montering påbörjas. MANUAL OBS. Läs igenom hela manualen innan montering påbörjas. Så funkar EcoDry Porslin Porslin är mycket mer hygieniskt och lättare att hålla rent än andra material som plast eller liknande. Urinslang

Läs mer

LÄGGA TRÄGOLV. [ Trä ger trevnad hemma ]

LÄGGA TRÄGOLV. [ Trä ger trevnad hemma ] LÄGGA TRÄGOLV [ Trä ger trevnad hemma ] GOLV I MASSIVT TRÄ Denna broschyr gäller golv tillverkade av massivt trä (furu eller gran). Golvbräderna är spontade och har således en honoch hanspont. Numera är

Läs mer

lacko barstol

lacko barstol lacko barstol 378 950 445-5 C8 C7 C5 C4(R) C3(R) C6 C2(L) C(L) ITEM C(L) C2(L) C3(R) C4(R) C5 C6 C7 C8 QTY PARTS SIZE 380X35X20(mm) 580X35X35(mm) 380X35X20(mm) 580X35X35(mm) 950X378X95(mm) 375X35X20(mm)

Läs mer

Manual. För användaren. Manual. eloblock. Elpanna för montage på vägg

Manual. För användaren. Manual. eloblock. Elpanna för montage på vägg Manual För användaren Manual eloblock Elpanna för montage på vägg SE Innehållsförtecknng Innehållsförtecknng 1 Hänvsnng tll dokumentaton...3 1.1 Beakta gällande underlag...3 1.2 Förvara underlagen...3

Läs mer

LÄGGNINGSANVISNING. Läggningsanvisning för Forshaga Parkett 2014-11-05 VÄLKOMMEN TILL DITT NYA PARKETTGOLV

LÄGGNINGSANVISNING. Läggningsanvisning för Forshaga Parkett 2014-11-05 VÄLKOMMEN TILL DITT NYA PARKETTGOLV LÄGGNINGSANVISNING LÄGGNINGSANVISNING Läggningsanvisning för Forshaga Parkett 2014-11-05 VÄLKOMMEN TILL DITT NYA PARKETTGOLV Följer du läggningsanvisningen så kommer du att få glädje av ditt golv i många

Läs mer

Anslutningsslangar. Produktinformation och monteringsanvisning

Anslutningsslangar. Produktinformation och monteringsanvisning Anslutnngsslangar Produktnformaton monterngsanvsnng Altech Anslutnngsslangar br sortment av typgodkända slangar som anpassade olka sorters er. Fgmknng av produkterna tydlga etker gör det enkelt dg välja

Läs mer

OPTIHEAT. Vattenburen golvvärme. Så här monterar du OPTIHEAT. Inte som alla andra -enklare, snålare, genialisk!

OPTIHEAT. Vattenburen golvvärme. Så här monterar du OPTIHEAT. Inte som alla andra -enklare, snålare, genialisk! OPTIHEAT Vattenburen golvvärme Inte som alla andra -enklare, snålare, genialisk! Så här monterar du OPTIHEAT Olika metoder att montera OPTIHEAT OPTIHEAT är det enklaste sättet att lägga in vattenburen

Läs mer

Slumpvariabler (Stokastiska variabler)

Slumpvariabler (Stokastiska variabler) Slumpvarabler Väntevärden F0 Slutsatser från urval tll populaton Slumpvarabler (Stokastska varabler) En slumpvarabel är en funkton från utfallsrummet tll tallnjen Ex kast med ett mynt ggr =antalet krona

Läs mer

TRÄGOLV. Läggningsanvisning. Flytande. 8,5 mm, 13 mm, 14 mm, 22 mm

TRÄGOLV. Läggningsanvisning. Flytande. 8,5 mm, 13 mm, 14 mm, 22 mm TRÄGOLV Läggningsanvisning Flytande 8,5 mm, 3 mm, mm, mm Förutsättningar Flytande läggning innebär att trägolvet ej skall förankras (dvs. vare sig spikas eller limmas) i underlaget. Golvet skall kunna

Läs mer

Tillfälliga elanläggningar (Källor: SEK handbok 415 oktober 2007, SS4364000 kap 704, ELSÄK-FS)

Tillfälliga elanläggningar (Källor: SEK handbok 415 oktober 2007, SS4364000 kap 704, ELSÄK-FS) Approved by/godkänt av (tjänsteställebetecknng namn) QFD Dck Erksson Issued by/utfärdat av (tjänsteställebetecknng namn telefon) To/Tll (tjänsteställebetecknng namn) Instrukton Ttle/Rubrk Fle name/flnamn

Läs mer

Beställningsintervall i periodbeställningssystem

Beställningsintervall i periodbeställningssystem Handbok materalstyrnng - Del D Bestämnng av orderkvantteter D 41 Beställnngsntervall perodbeställnngssystem Ett perodbeställnngssystem är ett med beställnngspunktssystem besläktat system för materalstyrnng.

Läs mer

Mosaikparkett Basparkett

Mosaikparkett Basparkett Monteringsanvisning Mosaikparkett Basparkett Har Du ytterligare frågor - kontakta Din återförsäljare eller Hørning Parket A/S Tel. +45 70 27 66 00 2 HØRNING mosaikparkett har en normal tjocklek på 8 mm

Läs mer

ARBETSBESKRIVNING. Alla underlag som är stabila och utan sprickor. Här är några exempel på lämpliga ytor.

ARBETSBESKRIVNING. Alla underlag som är stabila och utan sprickor. Här är några exempel på lämpliga ytor. ARBETSBESKRIVNING Förbehandling av underlaget Underlaget ska vara väl rengjort, stabilt, torrt och fritt från spår av olja, fett, gammal färg eller andra ämnen som kan påverka vidhäftningen. Underlaget

Läs mer

Hårdvaxoljade trägolv

Hårdvaxoljade trägolv Underhåll Avsnitt 1: Byggstädning Avsnitt 2: Hemmiljö Underhåll Byggstädning April 2017 ersätter april 2013 - byggstädning Dammsug eller torrmoppa golvet för att avlägsna lös smuts, t.ex. damm, sågspån

Läs mer

wooden floors TRADITIONAL

wooden floors TRADITIONAL wooden floors TRADITIONAL ASENNUS- JA HOITO-OHJEET MONTERINGS- OCH SKÖTSELANVISNINGAR INSTALLATION AND MAINTENANCE INSTRUCTIONS VERLEGE- UND PFELEGEANLEITUNG ИНСТРУКЦИИ ПО УКЛАДКЕ И УХОДУ MONTERINGSANVISNINGAR

Läs mer

Förbered dig noga. Underarbetet.

Förbered dig noga. Underarbetet. När du väl valt kakel och klinkers rekommenderar vi att du sätter dig ner och planerar arbetet. På följande sidor får du en enkel beskrivning av hur du gör, vilka verktyg du behöver och hur du beräknar

Läs mer